Deerlijk

Zitting van 29 FEBRUARI 2024

 

Overzicht punten

Zitting van GR van 29 FEBRUARI 2024

1. Gemeenteraad - 25 januari 2024 - notulen en audio-opname - goedkeuring

BESLUIT

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit de notulen van de zitting van de gemeenteraadszitting van 25 januari 2024 goed te keuren.

 

Artikel 2

 

De gemeenteraad besluit de audio-opname van de gemeenteraadszitting van 25 januari 2024 goed te keuren.

Publicatiedatum: 01/03/2024
Punt bijlagen/links GR 25 jan 2024.mp3 Download
Overzicht punten

Zitting van GR van 29 FEBRUARI 2024

2. Toetreding raamovereenkomst voor multifunctionele printers met bijhorende dienstverlening van DOKO vzw  - goedkeuring

BESLUIT

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit de toetreding tot de raamovereenkomst met referentie DOKO-2022-AW004 voor multifunctionele printers met bijhorende dienstverlening van DOKO vzw, goed te keuren.

Publicatiedatum: 01/03/2024
Overzicht punten

Zitting van GR van 29 FEBRUARI 2024

3. Toetreding raamovereenkomst voor de aankoop van nieuwe personal computers A-merken en randapparatuur van vzw DOKO - goedkeuring

BESLUIT

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit de toetreding tot de raamovereenkomst met referentie DOKO-2022-AW-005 voor de aankoop van personal computers A-merken en randapparatuur via de aankoopcentrale DOKO vzw, goed te keuren.

Publicatiedatum: 01/03/2024
Overzicht punten

Zitting van GR van 29 FEBRUARI 2024

4. Hoogstraat 126 - aankoop - ontwerpakte - goedkeuring

BESLUIT

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit het ontwerp van akte met betrekking tot aankoop van het onroerend goed gelegen Hoogstraat 126 te Deerlijk, met kadastrale gegevens Deerlijk, 1°afdeling, sectie A, perceelnr. 205 E5, goed te keuren voor de prijs van 243.900,00 euro.

Publicatiedatum: 01/03/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van GR van 29 FEBRUARI 2024

5. LO - gebruikersreglement refter de beuk - goedkeuring

BESLUIT

Artikel 1

 

De gemeenteraad keurt het onderstaande gebruikersreglement voor de refter van de beuk goed:

 

GEBRUIKERSREGLEMENT “REFTER BEUK”

 

Inleiding

 

Art. 1. - Het college van burgemeester en schepenen is verantwoordelijk voor de goede werking van de refter (met inbegrip van de speelplaats en toiletten) van de gemeentelijke lagere school (de beuk), hierna genoemd ‘de refter’, en wordt hiervoor bijgestaan door de directeur van de gemeentelijke lagere school (de beuk), hierna genoemd ‘de directie’.

 

Art. 2. - De refter bevindt zich in de Sint-Amandusstraat 26 te 8540 Deerlijk. De directie is verantwoordelijk voor de verhuring van de refter en is tevens gevestigd in de Sint-Amandusstraat 26 te 8540 Deerlijk, de.beuk@deerlijk.be, 056 71 19 49.

 

Art. 3. - De refter is een ruimte ten behoeve van de schoolwerking en van de voor- en naschoolse opvang, maar kan ook gehuurd worden voor gemeenschapsvormende activiteiten, door derden, overeenkomstig het retributiereglement “Refter beuk”.

 

De aanvraag

 

Art. 4. - Het gebruik van de refter dient aangevraagd te worden via de directie. De toelating tot gebruik wordt bevestigd aan de aanvrager door de directie. Er wordt een overzichtslijst bijgehouden door de directie.

 

Aanvragen tot gebruik van de refter worden chronologisch behandeld volgens tijdstip van aanvraag. Aanvragen dienen minimaal 7 kalenderdagen en maximaal 1 kalenderjaar voor aanvang van de activiteit bezorgd te worden bij de directie.

 

Art. 5. - Door het gebruik van de refter gaat de aanvrager akkoord met dit reglement en neemt hij kennis van de geldende veiligheidsvoorschriften dewelke door de directie worden toegelicht en bezorgd.

 

Algemene voorschriften

 

Art. 6. - Elke gebruiker is ertoe gehouden:

        de refter te gebruiken voor het overeengekomen doel;

        de refter niet onder te verhuren;

        geen activiteiten te organiseren die in strijd zijn met de openbare orde en de goede zeden;

        de algemene gemeentelijke politieverordening na te leven;

        niet te overnachten in de refter.

 

Art. 7. - De eenmalige gebruiker kan bij de directie een sleutel van de refter bekomen. Na de activiteit wordt de sleutel volgens afspraak met de directie terugbezorgd. Door het aanvaarden van de sleutel verklaart de gebruiker zijn verantwoordelijkheid te nemen tot het goede beheer. Het doorgeven van de sleutel is ten strengste verboden zonder medeweten van de directie. Voor de vaste gebruikers wordt een sleutel tegen aftekening meegegeven. Deze wordt bij stopzetting van de activiteiten steeds terugbezorgd aan de directie.

 

Art. 8. – In verband met gebruik van de refter geldt het volgende:

        De gebruiker beheert de refter als een voorzichtig en redelijk persoon. Tijdens de uitoefening van de activiteit is de gebruiker verantwoordelijk voor verlies, diefstal en iedere schade aangebracht aan het gebouw en/of materiaal van de refter en de school, te wijten aan een (opzettelijke of onopzettelijke) fout van de gebruiker of deelnemers aan de activiteit die de gebruiker organiseert.

        De gebruiker dient ervoor te zorgen dat de hem toevertrouwde ruimte en het bijhorend materiaal gebruikt worden overeenkomstig hun bestemming.

        De gebruiker die verantwoordelijk is voor de beschadiging moet de (herstellings)kosten hiervan vergoeden.

 

Art. 9. - In verband met catering geldt het volgende:

        de gebruiker staat zelf in voor eventuele dranken, glazen en andere toebehoren;

        de gebruiker moet zelf instaan voor de bediening van de dranken;

        de refter moet na gebruik altijd in perfecte staat achtergelaten worden:

        alle leeggoed, dranken, glazen en andere toebehoren worden door de gebruiker terug meegenomen of worden op een vooraf afgesproken plek verzameld in functie van ophaling daags nadien;

        de ter beschikking gestelde koelkasten worden geledigd;

        de gebruikte keukeninfrastructuur wordt gereinigd;

        de gebruiker respecteert de wetgeving inzake leeftijdsgrenzen voor het schenken van alcohol aan minderjarigen (alcoholhoudende dranken mogen niet geschonken of aangeboden worden aan jongeren onder de 16 jaar, sterke dranken niet aan jongeren onder de 18 jaar, minderjarigen mogen alcohol schenken, alleen als er een volwassen eindverantwoordelijke aanwezig is);

        het is strikt verboden eigen kookfornuizen, frietpotten of elektrische huishoudtoestellen van welke aard ook binnen te brengen in de refter zonder toestemming van de directie en na advies van de preventieadviseur.

 

Art. 10. - Bij het verlaten van de refter dient de gebruiker:

        de ruimte (refter en toiletten) te vegen en indien nodig te dweilen, borstels zijn ter beschikking;

        de tafels schoon te maken;

        de stoelen op de tafels te plaatsen;

        het restafval in de containers te deponeren;

        alle lichten te doven, eveneens deze van de toiletten;

        na te gaan of elke vorm van brandgevaar vermeden wordt door onder meer vuilnisbakjes te ledigen in de containers etc.;

        de refter af te sluiten en, indien de gebruiker de laatste gebruiker is, eveneens de toiletten af te sluiten.

 

Art. 11. - Elke gebruiker moet steeds vrije toegang verlenen aan het personeel van de van de school en het lokaal bestuur in werkopdracht.

 

Art. 12. - Elke gebruiker maakt gebruik van de openbare parking aan de Guido Gezellelaan of andere openbare parkeerplaatsen.

 

Art. 13. - Er is een strikt rookverbod in de volledige school. De gebruiker dient ervoor te zorgen dat bezoekers aan de refter het rookverbod naleven.

 

Art. 14. - Alle eventuele belastingen, retributies, taksen, rechten en fiscale verplichtingen die voortvloeien uit de organisatie van een activiteit, zijn ten laste van de gebruiker. Het lokaal bestuur kan niet aansprakelijk gesteld worden voor het niet nakomen van deze verplichtingen. Evenmin kan lokaal bestuur aansprakelijk gesteld worden voor alle eisen, boeten of strafrechtelijke klachten naar aanleiding van authenticiteit, misbruik van naam, vervalsing, eerroof en andere wetsovertredingen.

 

Sancties

 

Art. 15. - Alle gebruikers dienen de refter na elk gebruik in zijn oorspronkelijke staat achter te laten. De directie zal de nodige controle uitvoeren en kijken of alles zich in goede staat bevindt (zie artikel 9). Alle verhuringen worden geëvalueerd door de directie en in geval van onregelmatigheden wordt dit gerapporteerd aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Art. 16. - Betwistingen omtrent het opgestelde rapport worden steeds behandeld door het college van burgemeester en schepenen.

 

Art. 17. - Bij vaststelling van niet naleving van artikel 9 van het gebruikersreglement wordt een schadevergoeding aangerekend ter waarde van de gepresteerde uren van het personeel voor het poetsen van de refter en toiletten, aangerekend aan 50,00 euro per begonnen uur/per persoon.

 

Art. 18. - Het gebruikersreglement dient strikt nageleefd te worden, zo niet kan het college van burgemeester en schepenen de beslissing nemen tot het niet laten doorgaan van de activiteit, het stopzetten ervan of tot het ontruimen van de refter. Bij herhaalde niet-naleving van het reglement en na schriftelijke verwittiging, kan een weigering van verhuring in de toekomst uitgesproken worden door het college van burgemeester en schepenen. De directie adviseert het college van burgemeester en schepenen hierin. Deze sanctie doet geen afbreuk aan de specifieke sancties die in dit reglement worden beschreven.

 

Verzekering en aansprakelijkheid

 

Art. 19. – Het lokaal bestuur is niet verantwoordelijk voor gebeurlijke ongevallen en schade veroorzaakt door de inrichting van de activiteit. De gebruiker is verantwoordelijk voor ongevallen en schade, dit zowel tegenover derden als tegenover het lokaal bestuur.

 

Art. 20. – Het lokaal bestuur kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor verlies van materiaal, voor diefstal of voor beschadigingen.

 

Slotbepalingen

 

Art. 21. - Elke niet in dit reglement voorziene materie wordt na advies van de directie voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen dat hierover een beslissing neemt.

 

Inwerkingtreding

 

Art. 22. - Dit reglement treedt in werking vanaf 15 maart 2024 en is geldig tot en met 31 december 2025.

 

Artikel 2

 

Conform artikel 286, § 1, 1° van het Decreet Lokaal Bestuur wordt voorliggend reglement bekendgemaakt via de webtoepassing van de gemeente.

 

Artikel 3

 

Conform artikel 330 van het Decreet Lokaal Bestuur brengt de gemeenteoverheid, op dezelfde dag als de bekendmaking zoals bepaald in artikel 2 van dit besluit, de toezichthoudende overheid op de hoogte van voormelde bekendmaking.

 

Artikel 4

 

Conform artikel 288 van het Decreet Lokaal Bestuur wordt de bekendmaking, zoals bepaald in artikel 2 van dit besluit, ingeschreven in het daartoe bestemde register, dat bijgehouden wordt op de wijze bepaald door de Vlaamse Regering.

Publicatiedatum: 01/03/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van GR van 29 FEBRUARI 2024

6. LO - retributiereglement refter de beuk - goedkeuring

BESLUIT

Artikel 1

 

De gemeenteraad keurt het onderstaand retributiereglement voor de refter van de beuk goed:

 

RETRIBUTIEREGLEMENT "REFTER BEUK"

 

Toepassingsgebied

Art. 1. - Er wordt een retributie gevestigd op het huren van de refter van de gemeentelijke lagere school (de beuk).

 

Doelstelling

Art. 2. - De heffing van deze retributie heeft tot doel de mogelijkheid te bieden de refter (met speelplaats en toiletten) te huren als extra gemeentelijke locatie voor gemeenschapsvormende activiteiten. Hiermee wordt mee invulling gegeven aan het multifunctioneel gebruik van schoolinfrastructuur.

 

Heffingsplichtige

Art. 3. - De retributie wordt bepaald voor volgende categorieën:

 

Categorie A:

        lokaal bestuur Deerlijk;

        alle Deerlijkse gemeentelijke adviesraden, gemeentelijke commissies en hun werkgroepen, de beheersorganen en hun werkgroepen;

        alle onderwijsinstellingen gelegen op het grondgebied Deerlijk en hun oudercomités;

        erkende Deerlijkse benefietorganisaties;

 

Categorie B:

        alle erkende Deerlijkse verenigingen;

        individuele leden van de ouderraad berk+beuk en De KIM & De SAM (voor private doeleinden).

 

Categorie C:

        onderwijzend en niet-onderwijzend personeel van de Deerlijkse scholen behorende tot de scholengemeenschap KADANZ (voor private doeleinden).

 

Categorie D:

        organisatoren van (vakantie)aanbod met een winstgevend/commercieel doel, die met die respectievelijke organisatie mee uitvoering geven aan de uitrol van de Deerlijkse visie inzake Buitenschoolse Opvang en Activiteiten (BOA).

 

Bedrag

Art. 4. - De retributie is als volgt vastgesteld:

 

Categorie A

Gratis

Categorie B

200,00 euro

Categorie C

150,00 euro

Categorie D

150,00 euro

 

Art. 5. – De retributie wordt aangerekend per dag, ongeacht het aantal uren de infrastructuur die dag wordt gebruikt. De kosten voor algemene verlichting, de verwarming en het gebruik van het aanwezige meubilair zijn in de huurprijs inbegrepen.

 

Wijze van aanvragen

Art. 6. – Elke aanvraag voor het huren van de refter van de gemeentelijke lagere school (de beuk) wordt gericht aan de directie van de gemeentelijke lagere school (de beuk).

 

Wijze van vestiging van de retributie

Art. 7. - De retributie moet betaald worden via overschrijving, ten laatste 30 dagen na de datum van de kostennota of na het verzoek tot betaling.

 

Vrijstelling van retributie

Art. 8 - Verenigingen of privépersonen wonende in Deerlijk die geen erkende benefietorganisatie zijn en een benefiet wensen te organiseren op grondgebied Deerlijk, kunnen 1x per jaar gratis gebruikmaken van de refter van de gemeentelijke lagere school (de beuk). De organisator dient, in functie van goedkeuring, een expliciete aanvraag in bij het college van burgemeester en schepenen en vermeldt aan welk goed doel een financiële gift zal worden gegeven en welk bedrag daarvoor geraamd wordt. De financiële gift dient minimaal 50 % van de financiële netto-opbrengst te bedragen. Na het benefiet dient de organisatie het bewijs van overschrijving van de financiële gift in bij het college van burgemeester en schepenen. Bij nalatigheid wordt het gebruik van de refter aangerekend conform het reglement.

 

Overige bepalingen

Art. 9.– De algemene gebruiksvoorwaarden en aanvraagprocedure worden vastgelegd in het gebruikersreglement voor de refter van de gemeentelijke lagere school (de beuk).

 

Art. 10. – Eventuele materialen van de uitleendienst en/of het gemeenschapscentrum dienen apart en overeenkomstig het betreffende retributiereglement voor de uitleendienst aangevraagd te worden.

 

Betwistingen

Art. 11. - Alle betwistingen in verband met de toepassing van dit reglement worden in eerste instantie behandeld door het college van burgemeester en schepenen.

 

Inwerkingtreding

Art. 12. - Dit reglement treedt in werking vanaf 15 maart 2024 en is geldig tot en met 31 december 2025.

 

Artikel 2

 

Conform artikel 286, § 1, 1° van het Decreet Lokaal Bestuur wordt voorliggend reglement bekendgemaakt via de webtoepassing van de gemeente.

 

Artikel 3

 

Conform artikel 330 van het Decreet Lokaal Bestuur brengt de gemeenteoverheid, op dezelfde dag als de bekendmaking zoals bepaald in artikel 2 van dit besluit, de toezichthoudende overheid op de hoogte van voormelde bekendmaking.

 

Artikel 4

 

Conform artikel 288 van het Decreet Lokaal Bestuur wordt de bekendmaking, zoals bepaald in artikel 2 van dit besluit, ingeschreven in het daartoe bestemde register, dat bijgehouden wordt op de wijze bepaald door de Vlaamse Regering.

Publicatiedatum: 01/03/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van GR van 29 FEBRUARI 2024

7. Mobiliteitsplan - actualisatie beleidsplan - definitieve vaststelling - verdaging - goedkeuring

BESLUIT

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit de beslissing omtrent de definitieve vaststelling van het 'Mobiliteitsplan Deerlijk, verbreden en verdiepen - beleidsplan, januari 2024', uit te stellen naar een volgende zitting om volgende reden:

 

        Er zijn verschillende zaken die nog verfijnd en aangepast dienen te worden. Dit werd opgemerkt bij een herlezing, nadat de agenda van huidige gemeenteraad reeds verstuurd werd.

Publicatiedatum: 01/03/2024
Punt bijlagen/links mobiliteitsplan deerlijk presentatie GR.pdf Download
20240102 d DEE 34 21 beleidsplan finaal_Deel1.pdf Download
20240102 d DEE 34 21 beleidsplan finaal_Deel2.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van GR van 29 FEBRUARI 2024

8. RUP Historisch gegroeid bedrijf Verrieststraat - definitieve vaststelling - goedkeuring

BESLUIT

Artikel 1

 

De gemeenteraad stelt het ontwerp van gemeentelijk RUP Historisch gegroeid bedrijf Verrieststraat, versie februari 2024, fase definitieve vaststelling bestaande uit:

        een toelichtingsnota met weergave van de situering van het RUP, de feitelijke en juridische toestand, de planningscontext, de planningsopties, de effectenbeoordeling en de inschatting van de mogelijke aanzienlijke milieueffecten, register plancompensaties, ruimtebalans, op te heffen voorschriften en verordenende stedenbouwkundige voorschriften;

        procesnota;

        een verordenend grafisch plan;

        een grafisch register plancompensatie;

definitief vast.

 

Artikel 2

 

De gemeenteraad besluit de verkavelingsvergunning VK 1025-1/1979.7, zoals goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen in zitting van 17 oktober 1979, te vernietigen en te vervangen door de voorschriften van het voorliggend gemeentelijk RUP historisch gegroeid bedrijf Verrieststraat.

Publicatiedatum: 01/03/2024
Punt bijlagen/links RUP_34009_214_00021_00001_PN_DV.pdf Download
RUP_34009_214_00021_00001_GP_DV.pdf Download
RUP_34009_214_00021_00001_RPC_DV.pdf Download
RUP_34009_214_00021_00001_TN_DV.pdf Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van GR van 29 FEBRUARI 2024

9. Aanvullend reglement betreffende de fietszone in Deerlijk centrum - vaststelling

BESLUIT

Artikel 1

 

De gemeenteraad stelt volgend aanvullend reglement vast:

 

AANVULLEND REGLEMENT OP HET WEGVERKEER BETREFFENDE DE FIETSZONE IN DEERLIJK CENTRUM

 

Art. 1

De fietszone wordt met de verkeersborden F111 (begin reglementering) en F113 (einde reglementering) gesignaleerd op volgende locaties:

 

        Kapel ter Rustestraat, aan de Braamakkerstraat t.h.v. de kapel

        Pontstraat, aan Dammeke, kant van De Driesprong

        Dammeke, aan de René De Clercqstraat

        Harelbekestraat, aan de Ververijstraat, kant van het gemeentehuis

        Hoogstraat, aan de C. E. Ameyestraat, kant van het Sportcentrum

        Tulpenlaan, aan de Sint-Amandusstraat

        Sint-Amandusstraat, aan de Guido Gezellelaan, kant van De Kim en De Beuk

        Waregemstraat, aan de Sint-Rochusstraat, kant richting Waregem

        Hazewindstraat, aan de Sint-Rochusstraat

        Vichtesteenweg, aan de Sint-Rochusstraat, kant richting N36/E17

 

Volgende straten maken zo deel uit van de fietszone:

        Kapel ter Rustestraat (tussen Braamakkerstraat en Pontstraat)

        Pontstraat (tussen Dammeke en Kapel ter Rustestraat)

        René De Clercqstraat

        Ververijstraat

        C. E. Ameyestraat

        Harelbekestraat (tussen Ververijstraat en René De Clercqstraat)

        Schoolstraat

        Kerkplein

        Hoogstraat (tussen Waregemstraat en C. E. Ameyestraat)

        Sint-Amandusstraat (tussen Hoogstraat en Guido Gezellelaan)

        Nieuwstraat

        Sint-Rochusstraat

        Vichtesteenweg (tussen Sint-Rochusstraat en Nieuwstraat)

 

Artikel 2

 

Dit reglement treedt in werking op de vijfde dag na de bekendmaking ervan.

 

Artikel 3

 

Conform artikel 286, § 1, 1° van het Decreet Lokaal Bestuur wordt voorliggend reglement bekendgemaakt via de webtoepassing van de gemeente.

 

Artikel 4

 

Conform artikel 330 van het Decreet Lokaal Bestuur brengt de gemeenteoverheid, op dezelfde dag als de bekendmaking zoals bepaald in artikel 3 van dit besluit, de toezichthoudende overheid op de hoogte van voormelde bekendmaking.

Publicatiedatum: 01/03/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van GR van 29 FEBRUARI 2024

10. Aanvullend reglement op het wegverkeer betreffende de inrichting van een schoolstraat ter hoogte van de schoolingang in de Ommegangstraat - vaststelling

BESLUIT

Artikel 1

 

De gemeenteraad stelt volgend aanvullend reglement op het wegverkeer vast:

 

AANVULLEND REGLEMENT OP HET WEGVERKEER BETREFFENDE DE INRICHTING VAN EEN SCHOOLSTRAAT TER HOOGTE VAN DE SCHOOLINGANG IN DE OMMEGANGSTRAAT

 

Art. 1

In de Ommegangstraat wordt een schoolstraat ingericht op schooldagen, van 8.15 uur tot 8.45 uur.

 

Deze schoolstraat wordt afgebakend op volgende locaties:

        Ommegangstraat ter hoogte van huisnummer 14

        Kapelstraat na ingang Spar

        Kruispunt Ommegangstraat en Kapelstraat

 

De schoolstraat wordt gesignaleerd met een nadarhek voorzien van een verkeersbord C3 met onderbord type IV 'schoolstraat'.

 

Artikel 2

 

Dit reglement treedt in werking op de vijfde dag na de bekendmaking ervan.

 

Artikel 3

 

Conform artikel 286, § 1, 1° van het Decreet Lokaal Bestuur wordt voorliggend reglement bekendgemaakt via de webtoepassing van de gemeente.

 

Artikel 4

 

Conform artikel 330 van het Decreet Lokaal Bestuur brengt de gemeenteoverheid, op dezelfde dag als de bekendmaking zoals bepaald in artikel 3 van dit besluit, de toezichthoudende overheid op de hoogte van voormelde bekendmaking.

 

De openbare zitting van de gemeenteraad wordt geschorst om de punten in openbare zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn verder te behandelen.

Publicatiedatum: 01/03/2024
Overzicht punten

Zitting van GR van 29 FEBRUARI 2024

11. Vragen gesteld door raadsleden - kennisname

BESLUIT

Artikel 1

 

De gemeenteraad neemt kennis van de door de gemeenteraadsleden gestelde vragen.

Publicatiedatum: 01/03/2024