DEERLIJK

28 MEI 2020

 

AANWEZIG

 

Voorzitter: Jo Tijtgat

Burgemeester: Claude Croes

 

Schepenen: Bert Schelfhout, Regine Vanwynsberghe-Rooryck, Sandra De Leeuw-Goussey, Matthias Vanneste, Louis Vanderbeken

Raadsleden: Carl De Donder, Louis Haerinck, Frans Kemseke, Tundie D'hont, Jurgen Beke, Filip Terryn, Rolande Libert, Marleen Prat, Philip Ghekiere, Lies De Witte, Marc Coppens, Maurice Bekaert, Sophie Mespreuve, Dirk Demeurie

 

Algemeen directeur: Hans Piepers

 

 

 

 

Overzicht punten

 

Zitting van GR van 28 MEI 2020

Besluit burgemeester ivm virtuele gemeente- en OCMW-raad op 28 mei 2020 - bekrachtiging - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad wordt gevraagd over te gaan tot bekrachtiging van het besluit van de burgemeester van 13 mei 2020om de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn van 28 mei 2020 virtueel te laten doorgaan met live stream.

 

Motivering

 

Momenteel heerst een globale corona-epidemie (COVID-19 virus). De Wereldgezondheidsorganisatie heeft deze epidemie op 11 maart 2020 tot een pandemie verklaard.

 

Het Agentschap Binnenlands Bestuur roept op om de federale richtlijnen, alsook de politiebesluiten van de gouverneurs, omtrent het coronavirus COVID-19 en de impact hiervan op allerlei bijeenkomsten, steeds in acht te nemen. Bovendien stelt het Agentschap Binnenlands Bestuur dat tot nader orde fysieke vergaderingen van de raad worden afgeraden.

 

Artikel 134, § 1 van de Nieuwe Gemeentewet bepaalt:

§ 1. In geval van oproer, kwaadwillige samenscholing, ernstige stoornis van de openbare rust of andere onvoorziene gebeurtenissen, waarbij het geringste uitstel gevaar of schade zou kunnen opleveren voor de inwoners, kan de burgemeester politieverordeningen maken, onder verplichting om daarvan onverwijld aan de gemeenteraad kennis te geven [... (opgeh. KB 30 mei 1989, art. 27, I: 1 juni 1989)], met opgave van de redenen waarom hij heeft gemeend zich niet tot de raad te moeten wenden. [... (opgeh. KB 30 mei 1989, art. 27, I: 1 juni 1989)] Die verordeningen vervallen dadelijk, indien zij door de raad in de eerstvolgende vergadering niet worden bekrachtigd.

 

De burgemeester is van oordeel dat de aangehaalde corona-epidemie een ernstige stoornis vormt van de openbare rust (waartoe de openbare veiligheid en de openbare gezondheid behoren).

 

Het COVID-19-virus en de strijd tegen de verdere verspreiding hiervan, is een onvoorziene gebeurtenis.

 

In redelijkheid valt het ook niet te ontkennen dat een openbare zitting van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn in een gesloten plaats en de aanwezigheid van de politieraadsleden het risico op besmetting doet toenemen en aldus de verdere verspreiding van het virus in de hand werkt of kan werken.

 

Zelfs al zouden de raden doorgaan zonder publiek, dan nog zijn 21 raadsleden en de algemeen directeur aanwezig. Ook dit volstaat om de verdere verspreiding van het virus in de hand te werken.

 

De door de aanwezigheid van het coronavirus in het leven geroepen situatie is ook urgent.

 

De burgemeester nam in deze context de beslissing om de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn van 28 mei 2020 virtueel te laten doorgaan met live stream.

 

Het komt aan de gemeenteraad toe om deze beslissing te bekrachtigen.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 134, § 1 Nieuwe Gemeentewet

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit om het besluit van de burgemeester om de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn van 28 mei 2020 virtueel te laten doorgaan met live stream, te bekrachtigen.

 

 

 

Publicatiedatum: 14/07/2020
Punt bijlagen/links BB_van_20-05-2020_1330_-_Uittreksel_in_pdf_Besluit_COVID-19_-_virtuele_gemeenteraad_op_28_mei_2020_.pdf Download
Overzicht punten

 

Zitting van GR van 28 MEI 2020

Overdracht riolering - toetredingsovereenkomst Riopact - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

De raad wordt gevraagd om de toetredingsovereenkomst Riopact, tussen De Watergroep en de gemeente Deerlijk, betreffende de overdracht van de gemeentelijke rioleringsinstallatie goed te keuren.

 

Motivering

 

In het meerjarenplan werd de actie A.-6.3.2. 'Overdracht beheer en onderhoud riolering naar een externe rioolbeheerder' opgenomen. Hiermee werd principieel beslist het gemeentelijk rioleringsstelsel en alle rioolgebonden taken over te dragen naar een externe rioolbeheerder.

 

Op basis van een vergelijking van het aanbod van twee externe rioolbeheerders die actief zijn in onze regio, zijnde Riopact en Fluvius, kan algemeen gesteld worden dat beiden een totaaloplossing bieden en uitgaan van een aantal aannames maar ook dat elke rioolbeheerder een eigen vennoten-model / kostenmodel heeft waardoor de voorstellen moeilijk kunnen vergeleken worden.

 

De gemeenteraad keurde in zitting van 29 januari 2009 een raamovereenkomst tussen de gemeente en de VMW (nu De Watergroep) goed betreffende de uitbouw, het onderhoud en het beheer van het gemeentelijk rioleringsstelsel van de gemeente Deerlijk. Hierdoor is er al jaren een goede samenwerking voor enkele specifieke taken zoals ondermeer de opmaak van de gemeentelijke riooldatabank, afkoppelingsadviezen, beheer pompstations,... Op die manier heeft De Watergroep al wat kennis opgebouwd omtrent ons gemeentelijk rioleringsstelsel.

 

Het college van burgemeester en schepenen besliste in zitting van 8 april 2020 om verder in overleg te gaan met Riopact om een concreet voorstel van overeenkomst voor overdracht van het rioleringsstelsel uit te werken.

 

De toetredingsovereenkomst Riopact tussen De Watergroep en de gemeente Deerlijk, die ter goedkeuring wordt voorgelegd, bepaalt ondermeer dat:

          De gemeentelijke rioleringsinstallatie (alle netten van leidingen, kunstwerken, inrichtingen en installaties voor opvang en transport van afvalwater en hemelwater) - met uitzondering van het grachtenstelsel - met al haar rechten op eigendom worden overgedragen naar De Watergroep vanaf 1 juli 2020.

          De economische waarde wordt vastgelegd op 6.548.214,80 euro.

          De economische waarde wordt op volgende wijze aan de gemeente betaald:

          een vast gedeelte (90%) waarvan

          15% of 982.232,22 euro cash

          75% of 4.911.161,10 euro in de vorm van 196.447 aandelen van 25 euro

          een variabel gedeelte (10%) dat deels cash en deels in aandelen zal betaald worden en waarbij de verhouding zal bepaald worden in functie van de rioleringsgraad en de leeftijd van de riolering (vast te stellen binnen het eerste jaar);

          Binnen de rioolwaterdienst Riopact wordt voor elke vennoot een individuele rekening gevoerd.

 

De financieel directeur verleent een positief advies voor de keuze voor Riopact.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 41, 11° van het decreet lokaal bestuur

          Andere:

          Decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen.

          De inkomsten uit de gemeentelijke saneringsbijdrage en -vergoeding komen niet langer naar de gemeente.

          Alle investerings- en exploitatiekosten gerelateerd aan rioleringen worden opgenomen door de externe rioolbeheerder en hiervoor moeten dus geen middelen meer voorzien worden in het gemeentelijke budget.

 

BESLUIT

 

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit de toetredingsovereenkomst Riopact betreffende de overdracht van de gemeentelijke rioleringsinstallatie, zoals gevoegd bij dit besluit, goed te keuren.

 

Artikel 2

 

De gemeenteraad besluit een aanvraag tot toetreding als vennoot in de rioolwaterdienst van De Watergroep (Riopact) in te dienen en dit vanaf 1 juli 2020.

 

 

 

Publicatiedatum: 14/07/2020
Overzicht punten

 

Zitting van GR van 28 MEI 2020

Gemeenteraad - 30 april 2020 - notulen en zittingsverslag - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de notulen en het zittingsverslag van de vorige zitting goed te keuren.

 

Motivering

 

Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast.

 

Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering, worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.

 

Artikel 278 van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat de gemeenteraad kan beslissen om het zittingsverslag te vervangen door een audio- of audiovisuele opname van de openbare zitting van de gemeenteraad.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 32 Decreet Lokaal Bestuur

          Andere:

          Art. 277 en 278 Decreet Lokaal Bestuur

          Art. 32 en 33 Huishoudelijk reglement gemeenteraad

 

Adviezen

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit de notulen van de zitting van de gemeenteraadszitting van 30 april 2020 goed te keuren.

 

Artikel 2

 

De gemeenteraad besluit het zittingsverslag van de gemeenteraadszitting van 30 april 2020 goed te keuren.

 

 

 

Publicatiedatum: 14/07/2020
Punt bijlagen/links Virtuele gemeenteraad 2020.04.30
Overzicht punten

 

Zitting van GR van 28 MEI 2020

Rapport audit sportinfrastructuur door Audit Vlaanderen - kennisname

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van het rapport van Audit Vlaanderen omtrent de thema-audit sportinfrastructuur bij gemeente Deerlijk.

 

Motivering

 

In oktober 2019 startte Audit Vlaanderen een thema-audit rond de sportinfrastructuur bij gemeente Deerlijk.

 

Tot en met december 2019 gebeurde het terreinwerk, waarbij er gesprekken werden gevoerd met verschillende betrokken medewerkers, documenten werden geanalyseerd en testen werden uitgevoerd op geselecteerde dossiers.

 

Eind januari ontving de organisatie het ontwerprapport met aanbevelingen, waarop er in februari een bespreking hiervan gebeurde. Daarop kon de organisatie een managementreactie formuleren.

 

In april 2020 ontving de gemeente het definitieve rapport met daarin onder andere de aanbevelingen van Audit Vlaanderen, alsook de managementreactie.

 

De drie aanbevelingen zijn te vinden op p. 26 en 27 van het rapport. Deze zullen conform het organisatiebeheerssysteem opgevolgd worden.

 

De managementreactie is te vinden op p. 25 van het rapport.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 40, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad neemt kennis van het rapport van Audit Vlaanderen omtrent de thema-audit sportinfrastructuur bij gemeente Deerlijk.

 

 

 

Publicatiedatum: 14/07/2020
Overzicht punten

 

Zitting van GR van 28 MEI 2020

Dagelijks bestuur - hervaststelling - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad wordt gevraagd de definitie van het begrip "dagelijks bestuur" opnieuw vast te stellen.

 

Motivering

 

Artikel 41, 8° van het Decreet Lokaal Bestuur stipuleert dat het vaststellen van wat onder het begrip “dagelijks bestuur” moet worden verstaan tot de uitsluitende bevoegdheid van de gemeenteraad behoort.

 

Artikel 56, § 3, 5° van het Decreet Lokaal Bestuur stipuleert dat het college van burgemeester en schepenen bevoegd is voor de vaststelling van de wijze van gunning en de voorwaarden van overheidsopdrachten als het gaat om een opdracht die past binnen het begrip “dagelijks bestuur” vermeld in artikel 41, 8°.

 

In de gemeenteraad van 28 januari 2016 werd het begrip “dagelijks bestuur” vastgelegd als volgt:

          het vaststellen van de wijze waarop de opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten worden gegund en het vaststellen van de voorwaarden ervan, voor wat betreft opdrachten waarvoor krediet is voorzien op het exploitatiebudget;

          het vaststellen van de wijze waarop de opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten worden gegund en het vaststellen van de voorwaarden ervan, voor wat betreft opdrachten waarvoor krediet is voorzien op het investeringsbudget en waarvan het bedrag niet hoger is dan of gelijk aan 8.500 euro excl. BTW, zijnde op vandaag het bedrag bepaald in artikel 105, §1, 4° van het koninklijk besluit plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren van 15 juli 2011.

 

Schematisch ziet de bevoegdheidsverdeling er dus als volgt uit:

 

 

WvG

Gunning

Visum

exploitatie / investering < 8.500

 

BB

neen

exploitatie >= 8.500

CBS/VB

CBS/VB

ja

investering >= 8.500

GR/OR

CBS/VB

ja

lijst gedelegeerde overheidsopdrachten

CBS/VB

CBS/VB

ja

 

Alle aankopen, zowel exploitatie als investeringen, onder de 8.500 euro excl. btw kunnen geregeld worden via bestelbon. Dit werd vermoedelijk vroeger zo bepaald omdat het grensbedrag bij overheidsopdrachten via aanvaarde factuur ook 8.500 euro excl. btw bedroeg.

 

In de nieuwe wet overheidsopdrachten van 17 juni 2016 (verder genoemd 'de wet') werd het grensbedrag van de aanvaarde factuur opgetrokken van 8.500 euro naar 30.000 euro (art. 92 van de wet).

 

Opdrachten via aanvaarde factuur vallen, met uitzondering van de algemene beginselen van de overheidsopdrachtenreglementering, zoals vermeld onder Titel 1 van de wet, buiten de toepassing van deze wet. De opdrachten van beperkte waarde zijn alleen onderworpen aan de definities, de basisbeginselen, het toepassingsgebied van titel 1, alsook aan de ramingsregels. Dit betekent onder andere dat de basisbeginselen zoals het gelijkheids-, non-discriminatie-, transparantie- en proportionaliteitsbeginsel steeds moeten worden gerespecteerd bij deze opdrachten.

 

Met de huidige definitie “dagelijks bestuur” dienen investeringen tussen 8.500 en 30.000 euro excl. btw (= via aanvaarde factuur), goedgekeurd te worden door de gemeenteraad (GR) / OCMW-raad (OR). Bij dergelijke aankopen is het niet nodig om een bestek op te maken. De GR/OR keurt dan enkel de wijze van gunnen en raming goed . Er kan gewoon een marktverkenning gebeuren en er kunnen diverse offertes opgevraagd worden. 

 

Bovendien worden alle investeringen/grote aankopen reeds principieel goedgekeurd door de GR/OR bij de goedkeuring van het meerjarenplan.

 

Audit Vlaanderen adviseert om geen administratief zware procedures te kiezen die niet realistisch zijn. Kleine aankopen, die snel en flexibel moeten kunnen gebeuren, dienen vaak een hele administratieve weg af te leggen vooraleer de aankoop kan plaatsvinden.

 

Om een soepele en efficiënte werking te behouden is het aangewezen om de definitie dagelijks bestuur aan te passen naar analogie met het nieuwe drempelbedrag van de aanvaarde factuur in de wet, zijnde 30.000 euro. Bij wijziging van het bedrag in de wet, zal dit wijzigen zonder dat hiervoor onderstaande beslissing dient aangepast te worden.

 

Schematisch ziet de bevoegdheidsverdeling er dan als volgt uit:

 

 

WvG

Gunning

Visum

exploitatie / investering < 8.500

 

BB

neen

exploitatie >= 8.500

CBS/VB

CBS/VB

ja

investering>= 8.500 en < 30.000

CBS/VB

CBS/VB

ja

investering >= 30.000

GR/OR

CBS/VB

ja

lijst gedelegeerde overheidsopdrachten

CBS/VB

CBS/VB

ja

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 41, 8° Decreet Lokaal Bestuur

          Andere:

          Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017

          Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 92

          Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

          Besluit van de gemeenteraad van 28 januari 2016 betreffende de hervaststelling van het begrip "dagelijks bestuur"

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

De gemeenteraad besluit met 19 ja-stemmen: Claude Croes (CD&V), Bert Schelfhout (Open Vld), Regine Vanwynsberghe-Rooryck (CD&V), Sandra De Leeuw-Goussey (Open Vld), Matthias Vanneste (Open Vld), Louis Vanderbeken (CD&V), Jo Tijtgat (CD&V), Carl De Donder (CD&V), Louis Haerinck (CD&V), Jurgen Beke (CD&V), Filip Terryn (N-VA), Rolande Libert (Open Vld), Marleen Prat (CD&V), Philip Ghekiere (Open Vld), Lies De Witte (CD&V), Marc Coppens (CD&V), Maurice Bekaert (Open Vld), Sophie Mespreuve (Onafhankelijk) en Dirk Demeurie (Onafhankelijk)

2 neen-stemmen: Frans Kemseke (Deerlijk²) en Tundie D'hont (Deerlijk²)

 

Artikel 1

 

De gemeenteraadsbeslissing van 28 januari 2016 met betrekking tot de omschrijving van het begrip “dagelijks bestuur” wordt met ingang van heden vervangen door huidige beslissing waarbij het begrip “dagelijks bestuur” als volgt wordt vastgelegd:

          het vaststellen van de wijze waarop de opdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten worden gegund en het vaststellen van de voorwaarden ervan, voor wat betreft opdrachten waarvoor krediet is voorzien op de exploitatie;

          het vaststellen van de wijze waarop de opdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten worden gegund en het vaststellen van de voorwaarden ervan, voor wat betreft opdrachten waarvoor krediet is voorzien op de investeringen en waarvan het bedrag niet hoger is dan of gelijk aan 30.000 euro excl. btw, zijnde het op vandaag bepaald bedrag in artikel 92 in de wet overheidsopdrachten van 17 juni 2016. Bij wijziging van het bedrag in dit wetsartikel, zal dit wijzigen zonder dat hiervoor de beslissing dient aangepast te worden.

 

 

 

Publicatiedatum: 14/07/2020
Overzicht punten

 

Zitting van GR van 28 MEI 2020

Aankoop piano's - lastvoorwaarden, wijze van gunnen en raming - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad wordt gevraagd de lastvoorwaarden, raming en wijze van gunnen van de opdracht “Aankoop piano’s” goed te keuren.

 

Motivering

 

De piano’s in OC d’Iefte en in de leslokalen die door de SAMWD worden gebruikt voor de lessen, zijn aan vervanging toe. Om op een kwalitatieve manier les te kunnen blijven geven is het nuttig om de piano’s te vervangen door nieuwe instrumenten. Ook de concertvleugel in OC d’Iefte zal vervangen worden.

 

In het kader van de opdracht “Aankoop piano's” werd een bestek met nr. 2020-13 opgesteld door de verantwoordelijke aankopen en contractbeheer.

 

Deze opdracht is opgedeeld in volgende percelen:

  • Perceel 1 (vleugelpiano), raming: 19.000,00 euro excl. btw of 22.990,00 euro incl. 21% btw;
  • Perceel 2 (2 buffetpiano's), raming: 14.000,00 euro excl. btw of 16.940,00 euro incl. 21% btw;
  • Perceel 3 (buffetpiano), raming: 8.300,00 euro excl. btw of 10.043,00 euro incl. 21% btw.

 

De totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 41.300,00 euro excl. btw of 49.973,00 euro incl. 21% btw.

 

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

 

Juridische gronden

 

  • Algemene basisbevoegdheid: Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikel 41, 10° dat stipuleert dat het tot de uitsluitende bevoegdheid van de gemeenteraad behoort om over te gaan tot het vaststellen van de wijze van gunnen waarop de opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten worden toegewezen en het vaststellen van de voorwaarden ervan behalve indien de opdracht nominatief in het budget is opgenomen of behoort tot het begrip ‘dagelijks bestuur’

Huidige opdracht is niet nominatief in het budget opgenomen en valt niet onder het begrip ‘dagelijks bestuur’ zoals omschreven door de gemeenteraad in zitting van 28 januari 2016;

  • Andere:
  • Bestuursdecreet van 7 december 2018
  • Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
  • Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van 139.000,00 euro niet)
  • Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen
  • Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen
  • Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°
  • Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen.

 

Perceel 1: vleugelpiano

Raming

19.000,00 euro excl. btw of 22.990,00 euro incl. btw

Actie

Vernieuwen van de piano's ten behoeve van de muziekacademie SAMWD en culturele voorstellingen

Jaarbudgetrekening

0820-00/23000000/BESTUUR/CBS/0/IP-GEEN

Visum

vereist

 

Perceel 2: 2 buffetpiano's

Raming

14.000,00 euro excl. btw of 16.940,00 euro incl. btw

Actie

Vernieuwen van de piano's ten behoeve van de muziekacademie SAMWD en culturele voorstellingen

Jaarbudgetrekening

0820-00/23000000/BESTUUR/CBS/0/IP-GEEN

Visum

vereist

 

Perceel 3: buffetpiano

Raming

8.300,00 euro excl. btw of 10.043,00 euro incl. btw

Actie

Vernieuwen van de piano's ten behoeve van de muziekacademie SAMWD en culturele voorstellingen

Jaarbudgetrekening

0820-00/23000000/BESTUUR/CBS/0/IP-GEEN

Visum

niet vereist

 

 

BESLUIT

 

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

Het bestek met nr. 2020-13 en de raming voor de opdracht “Aankoop piano's”, opgesteld door de verantwoordelijke aankopen en contractbeheer, wordt goedgekeurd.

De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten.

De raming bedraagt 41.300,00 euro excl. btw of 49.973,00 euro incl. 21% btw.

Artikel 2

 

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

Artikel 3

 

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2020, op jaarbudgetrekening 0820-00/23000000/BESTUUR/CBS/0/IP-GEEN (actie A-3.06.3).

 

 

 

Publicatiedatum: 14/07/2020
Overzicht punten

 

Zitting van GR van 28 MEI 2020

LEIEDAL - algemene vergadering van 9 juni 2020 - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Via een aangetekend schrijven van 20 april 2020 met agenda en bijlagen, nodigt de intercommunale Leiedal de door de gemeente aangestelde vertegenwoordiger uit op haar algemene vergadering van 9 juni 2020.

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de agenda goed te keuren en het mandaat te bepalen.

 

Motivering

 

De gemeente Deerlijk bezit 2.375 aandelen - reeks A bij de intercommunale Leiedal, die 2.375 stemmen vertegenwoordigen.

 

In de gemeenteraadszitting van 28 februari 2019 werd de heer Jurgen Beke aangeduid als effectief vertegenwoordiger en mevrouw Vanwijnsberghe - Rooryck Regine als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergaderingen van Leiedal die plaatsvinden in de loop van de legislatuur 2019 - 2024.

 

De documenten van volgende agenda zijn in bijlage te vinden:

 

1)      Verslag over de activiteiten in 2019

1.1 Verslag van de raad van bestuur

1.2 Verslag van de commissaris-revisor

2)      Goedkeuring van de jaarrekening per 31/12/2019

3)      Kwijting van bestuurders en commissaris-revisor

4)      Zestig jaar Leiedal

5)      Varia

 

De financieel directeur verleende positief advies.

 

Het college van burgemeester en schepenen besprak deze materie in de zitting van 20 mei 2020.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 41, tweede lid, 9° Decreet Lokaal Bestuur

          Andere:

          Art. 432, 1e en 3e alinea Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad bevestigt de beslissing van de gemeenteraad van 28 februari 2019 waarbij de heer Jurgen Beke werd aangeduid als vertegenwoordiger namens het gemeentebestuur op de algemene vergadering van Leiedal van 9 juni 2020.

 

Artikel 2

 

De gemeenteraad verleent zijn goedkeuring aan de agendapunten van de algemene vergadering van Leiedal van 9 juni 2020.

 

Artikel 3

 

De vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de algemene vergadering zal zijn stemgedrag afstemmen op de beslissing genomen in onderhavig gemeenteraadsbesluit en de punten van de agenda van de algemene vergadering van Leiedal van 9 juni 2020 goedkeuren.

 

Artikel 4

 

De vertegenwoordiger van de gemeente zoals bepaald in artikel 1 zal in lijn met de maatregelen in het kader van de verspreiding van COVID-19 deelnemen aan de vergadering.

 

Artikel 5

 

De gemeenteraad besluit een afschrift van onderhavige beslissing voor verder gevolg aan de intercommunale Leiedal toe te sturen.

 

 

 

Publicatiedatum: 14/07/2020
Overzicht punten

 

Zitting van GR van 28 MEI 2020

LO/BBO - scholengemeenschap Kadanz - aanduiding vertegenwoordigers - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad wordt gevraagd om een effectief en plaatsvervangend vertegenwoordiger van het schoolbestuur aan te stellen in de netoverschrijdende scholengemeenschap 'Kadanz'.

 

Motivering

 

In zitting van 30 april 2020 besliste de gemeenteraad om de overeenkomst tot het oprichten van de nieuwe netoverschrijdende scholengemeenschap interlokale vereniging 'Kadanz', waartoe de drie Deerlijkse gemeentescholen vanaf 1 september 2020 zullen toe behoren, goed te keuren.

 

Artikel 2 van het huishoudelijk reglement, betreffende de samenstelling van het Beheerscomité/CASS (Comité van Afgevaardigden van de Schoolbesturen Scholengemeenschap), stipuleert dat door elk gemeentebestuur een lid van het schepencollege afgevaardigd wordt, alsmede een vervangend lid met hetzelfde mandaat ingeval van afwezigheid van het effectief lid.

 

In zitting van 1 april 2020 heeft het college van burgemeester en schepenen voorgesteld om de heer burgemeester Claude Croes (met de bevoegdheid onderwijs) aan te stellen als effectief vertegenwoordiger en de heer Louis Haerinck als plaatsvervangend vertegenwoordiger van het schoolbestuur, in de netoverschrijdende scholengemeenschap interlokale vereniging 'Kadanz' en heeft zij de voorzitter van de gemeenteraad verzocht om deze materie te agenderen op de gemeenteraad.

 

Artikel 41, 4° van het Decreet Lokaal Bestuur stelt namelijk dat het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen tot de exclusieve bevoegdheid van de gemeenteraad behoren.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 41, 4° Decreet Lokaal Bestuur

          Andere:

          Decreet basisonderwijs van 25 februari 1997, de artikelen 125bis tot en met 125quaterdecies, zoals gewijzigd door het decreet van 5 april 2019 betreffende het onderwijs XXIX

          Huishoudelijk reglement Kadanz

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

bij geheime stemming

De gemeenteraad besluit met 20 ja-stemmen, 1 neen-stem

Artikel 2

bij geheime stemming

De gemeenteraad besluit met 19 ja-stemmen, 2 neen-stemmen

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit om de aanstelling van de heer burgemeester Claude Croes (met de bevoegdheid onderwijs) als vertegenwoordiger van het schoolbestuur in de netoverschrijdende scholengemeenschap - interlokale vereniging 'Kadanz' goed te keuren.

 

Artikel 2

 

De gemeenteraad besluit om de aanstelling van Louis Haerinck als plaatsvervangend vertegenwoordiger van het schoolbestuur in netoverschrijdende scholengemeenschap - interlokale vereniging 'Kadanz' goed te keuren.

 

 

 

Publicatiedatum: 14/07/2020
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Zitting van GR van 28 MEI 2020

Zwembad - tariefreglement - aanpassing - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad wordt gevraagd het aangepaste tariefreglement voor het intergemeentelijk zwembad Anzegem - Deerlijk goed te keuren.

 

Motivering

 

Voor het intergemeentelijk zwembad Anzegem - Deerlijk, geëxploiteerd door FARYS/TMVW, dient door de gemeenteraad van beide gemeenten een tariefreglement goedgekeurd te worden. De gemeenteraad keurde het tariefreglement goed in zitting van 20 april 2020.

 

Bij de verdere voorbereiding en uitrol van de exploitatie van het intergemeentelijk zwembad werden enkele voorstellen tot aanpassing van het tariefreglement geformuleerd en besproken op de stuurgroep.

 

Volgende aanpassingen, aanvullingen en schrappingen worden voorgesteld:

 

          Naast het MIA-tarief op abonnementen wordt ook het MIA-tarief op een individuele zwembeurt toegevoegd aan het reglement. Het MIA-engagement kan immers niet alleen genomen worden voor de abonnementen, maar moet toegepast worden op alle tarieven voor publiek zwemmen.

          Het tarief voor gebruik van de haardrogers wordt geschrapt in het reglement. Om praktische redenen en omwille van diefstalpreventie werden de haardrogers aangepast naar niet-betalende toestellen.

          Bij het gebruik van het zwembad door verenigingen, bedrijven, commerciële instellingen en particulieren wordt om praktische exploitatie-redenen ook de mogelijkheid gelaten om met een eigen gebrevetteerd redder aan het bad te werken. Deze mogelijkheid vraagt verschillende toevoegingen aan het tariefreglement.

 

Het voorstel van aangepast reglement omvat volgende tarieven:

 

1) Publiek zwemmen

 

 

zwembeurt kinderen < 4 jaar

 

gratis

zwembeurt ≥ 4 jaar

 

3 euro

jaarabonnement ≥ 4 jaar ≤ 12 jaar

 

100 euro

abonnement 3 maanden ≥ 4 jaar ≤ 12 jaar

 

30 euro

jaarabonnement ≥ 12 jaar

 

120 euro

abonnement 3 maanden ≥ 12 jaar

 

35 euro

jaarabonnement senioren > 60 jaar, mensen

met beperkingen

 

100 euro

abonnement 3 maanden senioren > 60 jaar,

mensen met beperkingen

 

30 euro

familie abonnement, vanaf 3 personen op hetzelfde adres gedomicilieerd of met bewijs van co-ouderschap

 

200 euro

zwembeurt MIA

 

20% van het vooropgesteld tarief

abonnement MIA

 

20% van het vooropgesteld abonnement

 

2) Overige

 

zwembrevet

 

1,50 euro

aankoop zwemabonnement (silicone bandje)

 

5 euro

 

3) Schoolzwemmen

 

schoolzwemmen per leerling per beurt

 

1,20 euro

 

4) Gebruikstarief per uur

 

          Bedrijven, commerciële instellingen en particulieren

 

volledig bad (buiten publieke uren), met redder

 

80 euro

volledig bad (buiten publieke uren), met eigen redder

 

60 euro

zwembaan (binnen publieke uren), met redder

 

20 euro

zwembaan (buiten publieke uren), met eigen redder

 

15 euro

 

          Verenigingen

 

volledig bad (buiten publieke uren), met redder

 

40 euro

volledig bad (buiten publieke uren), met eigen redder

 

30 euro

zwembaan (binnen publieke uren), met redder

 

10 euro

zwembaan (buiten publieke uren), met eigen redder

 

7,50 euro

 

Het college van burgemeester en schepenen nam in zitting van 13 mei 2020 kennis van bovenstaande aanpassingen en verzocht de voorzitter van de gemeenteraad om het aangepast tariefreglement voor het intergemeentelijk zwembad Anzegem - Deerlijk te agenderen op de gemeenteraad van 28 mei 2020.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 40. § 3. Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit het tariefreglement voor het intergemeentelijk zwembad Anzegem-

Deerlijk als volgt goed te keuren:

 

TARIEFREGLEMENT

INTERGEMEENTELIJK ZWEMBAD ANZEGEM - DEERLIJK

 

1) Publiek zwemmen

 

zwembeurt kinderen < 4 jaar

 

gratis

zwembeurt ≥ 4 jaar

 

3 euro

jaarabonnement ≥ 4 jaar ≤ 12 jaar

 

100 euro

abonnement 3 maanden ≥ 4 jaar ≤ 12 jaar

 

30 euro

jaarabonnement ≥ 12 jaar

 

120 euro

abonnement 3 maanden ≥ 12 jaar

 

35 euro

jaarabonnement senioren > 60 jaar, mensen

met beperkingen

 

100 euro

abonnement 3 maanden senioren > 60 jaar, mensen met beperkingen

 

30 euro

familie abonnement, vanaf 3 personen op hetzelfde adres gedomicilieerd of met bewijs van co-ouderschap

 

200 euro

zwembeurt MIA

 

20% van het vooropgesteld tarief

abonnement MIA

 

20% van het vooropgesteld abonnement

 

2) Overige

 

zwembrevet

 

1,50 euro

aankoop zwemabonnement (silicone bandje)

 

5 euro

 

3) Schoolzwemmen

 

schoolzwemmen per leerling per beurt

1,20 euro

 

 

4) Gebruikstarief per uur

 

          Bedrijven, commerciële instellingen en particulieren

 

volledig bad (buiten publieke uren), met redder

 

80 euro

volledig bad (buiten publieke uren), met eigen redder

 

60 euro

zwembaan (binnen publieke uren), met redder

 

20 euro

zwembaan (buiten publieke uren), met eigen redder

 

15 euro

 

          Verenigingen

 

 

volledig bad (buiten publieke uren), met redder

 

40 euro

volledig bad (buiten publieke uren), met eigen redder

 

30 euro

zwembaan (binnen publieke uren), met redder

 

10 euro

zwembaan (buiten publieke uren), met eigen redder

 

7,50 euro

 

 

 

Publicatiedatum: 14/07/2020
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Zitting van GR van 28 MEI 2020

Jeugd - Premiereglement investeringspremie Kinderboerderij Bokkeslot - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad wordt gevraagd het premiereglement investeringspremie Kinderboerderij Bokkeslot goed te keuren.

 

Motivering

 

Het premiereglement investeringspremie Kinderboerderij Bokkeslot is een nieuw premiereglement.

Voor 2020 kon vzw Kinderboerderij Bokkeslot een premie aanvragen voor renovaties aan hun gebouwen via het premiereglement voor renovatie- en/of herstellingswerken aan jeugdlokalen. Volgens artikel 4 van dat premiereglement bedraagt de premie 50 % van de kostprijs van de uitgevoerde renovatie- en/of herstellingswerken.

 

De werking en context van de kinderboerderij, waarbij de gebouwen ook eigendom zijn van de gemeente en waarbij vzw Kinderboerderij Bokkeslot bij aankoop van de boerderij reeds een aanzienlijke huur aan de gemeente betaalde, brachten bij evaluatie naar boven dat bovenstaand premiereglement voor renovatie- en/of herstellingswerken aan jeugdlokalen niet het optimale reglement is om tegemoet te komen aan de renovatie- en investeringsnoden van de kinderboerderij.

 

Dit werd opgenomen in het meerjarenplan 2020 - 2025 en goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 19 december 2019, onder actie A-3.01.1 Ondersteunen van verenigingen en initiatieven door middel van een doelgericht en transparant subsidiebeleid:

- We verankeren de samenwerking met en ondersteuning van Kinderboerderij Bokkeslot in een omvattend subsidiereglement en een investeringstoelage.

 

Het college van burgemeester en schepenen ging in die context in zitting van 18 december 2019 principieel akkoord om bij de uitwerking van het reglement inzake de toekenning van de investeringstoelage voor structurele renovaties op te nemen dat het investeringsbedrag integraal (100 % in plaats van 50 %) kan worden opgevraagd door vzw Kinderboerderij Bokkeslot, met uitzondering van premies of subsidies toegekend door een overheid.

 

Er werd een ontwerp premiereglement opgemaakt door de jeugdconsulent, wat werd besproken met de schepen van jeugd, het diensthoofd vrije tijd en de raad van bestuur van vzw Kinderboerderij Bokkeslot. De beleidsmedewerker en de financieel directeur verleenden positief advies bij voorliggend ontwerp premiereglement.

 

Het college van burgemeester en schepenen verzocht in zitting van 13 mei 2020 de voorzitter van de gemeenteraad om het premiereglement te agenderen op de gemeenteraad van 28 mei 2020.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 40. § 1. Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit onderstaand reglement goed te keuren:

 

PREMIEREGLEMENT INVESTERINGSPREMIE VOOR KINDERBOERDERIJ BOKKESLOT

 

Art.1. - Aan vzw Kinderboerderij Bokkeslot wordt een premie toegekend voor structurele investeringen aan de gebouwen en bijbehorende grond gelegen langs de Tapuitstraat nummer 57 te Deerlijk (gekadastreerd sectie D, nummers 372B en 376D) die vzw Kinderboerderij Bokkeslot gebruikt voor het voeren van hun dagelijkse werking onder de bij dit besluit gestelde voorwaarden.

 

Art.2. - Om voor betoelaging in aanmerking te komen dient bij de voorbereiding van de investeringswerken rekening gehouden te worden met werken die vallen onder volgende thema’s:

          veiligheid (brandveiligheid, stevigheid, elektrische installatie, inbraak- en vandalismebeveiliging etc.)

          toegankelijkheid

          nutsvoorzieningen (met aandacht voor sanitair en hygiëne)

          duurzaamheid

          structurele instandhoudingswerken

De bovenstaande rangorde is niet prioriteitsbepalend.

 

Er wordt aangetoond wat het ruimer kader is van de investeringswerken en wat de meerwaarde ervan is. Vzw Kinderboerderij Bokkeslot kan door het aanvragen van deze investeringspremie geen aanspraak maken op andere premies van de gemeente Deerlijk die betrekking hebben op structurele investeringen aan gebouwen.

 

Art.3. - Kosten die niet in aanmerking komen voor betoelaging zijn:

          gewone onderhoudskosten

          kosten voor los meubilair

          kosten voor deskundigen (vb. architect, vergunning, administratieve kosten,…)

          luxe-uitvoeringen

Deze opsomming is niet limitatief.

 

Art.4. - Een eventuele goedkeuring van deze investeringspremie staat niet gelijk aan het verkrijgen van een vergunning voor bepaalde werken. Vergunningen dienen nog altijd via de gangbare weg aangevraagd te worden bij de bevoegde instanties.

 

Art.5. - De premie bedraagt 100 % van de kostprijs van de uitgevoerde investeringswerken met een maximum van 30.000 euro per beleidsperiode.

          Hierbij moet vzw Kinderboerderij Bokkeslot ook inspanningen doen om voor de ingediende investeringswerken ook subsidies van een overheid aan te vragen. Hierover wordt open gecommuniceerd en deze inspanningen moeten ook aangetoond worden bij het indienen van het aanvraagformulier.

          Indien er van een overheid een subsidie voor dezelfde investeringswerken bekomen wordt, dan wordt deze in mindering gebracht van deze premie. Het is niet de bedoeling dat een investeringsproject dubbel gefinancierd wordt.

 

Art.6. - De aanvraag tot principiële toekenning van de investeringspremie dient vóór 1 juni van het desbetreffende jaar gericht te worden aan het college van burgemeester en schepenen op het daartoe voorziene aanvraagformulier.

Bij de aanvraag dient toegevoegd te worden:

          een beschrijving van de geplande werken met een timing van uitvoering

          een gedetailleerde kostenraming van de werken of bestekken

          een overzicht van eventuele andere subsidies die voor dit project aangevraagd worden

 

Art.7. - Uiterlijk twee maanden na de indiening van het volledige principe-aanvraagdossier brengt het college van burgemeester en schepenen, na advies ingewonnen te hebben bij het omgevingsloket, de aanvrager schriftelijk op de hoogte van de subsidieerbaarheid van het voorgestelde dossier.

 

Art. 8. - Indien de aanvrager niet over voldoende middelen beschikt, kan de aanvrager na de principiële goedkeuring van het voorgestelde dossier een voorschot op de premie aanvragen bij het college van burgemeester en schepenen.

 

Art.9. - Na het einde van de investeringswerken dient de aanvraag voor definitieve toekenning van de premie aan het college van burgemeester en schepenen gericht te worden op het daartoe voorziene aanvraagformulier.

Bij deze aanvraag dienen gevoegd te worden:

          de voor echt verklaarde facturen

          het betalingsbewijs van deze facturen.

          het eventuele toekenningsbewijs van een subsidie voor dit project van andere overheden

Indien de aanvrager overeenkomstig artikel 8 reeds een voorschot op de premie heeft ontvangen, wordt het saldo van de premie berekend in functie van een terugvordering of nastorting.

 

De bevoegde diensten kunnen in functie van de definitieve toekenning van de premie een plaatsbezoek doen om vast te stellen of de werken effectief werden uitgevoerd.

 

Art. 10. - Betwistingen

Het college van burgemeester en schepenen beslist over mogelijke betwistingen bij de toepassing van dit reglement. Het heeft daarenboven het recht aanvullende inlichtingen of bewijsstukken te vragen indien de voorgelegde documenten niet als staving zouden volstaan.

 

Indien blijkt dat onjuiste gegevens zijn verstrekt of wanneer de voorwaarden van dit reglement niet worden nageleefd, kan het college van burgemeester en schepenen de premie geheel of gedeeltelijk weigeren of de toegekende premie geheel of gedeeltelijk terugvorderen voor het bedrag waarop vzw Kinderboerderij Bokkeslot geen recht heeft conform dit reglement.

 

Artikel 2

 

Bovenstaand reglement gaat in op 5 juni 2020 en loopt af op 31 december 2025.

 

 

 

Publicatiedatum: 14/07/2020
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Zitting van GR van 28 MEI 2020

Jeugd - Premiereglement exploitatiepremie Kinderboerderij Bokkeslot - aanpassing - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad wordt gevraagd om de aanpassingen van het premiereglement exploitatiepremie Kinderboerderij Bokkeslot goed te keuren.

 

Motivering

 

Het premiereglement exploitatiepremie Kinderboerderij Bokkeslot werd verlengd in de gemeenteraadszitting van 19 december 2019 en loopt af op 31 december 2020.

 

In het voorjaar werd bovenstaand reglement grondig geëvalueerd door de jeugddienst, de schepen van jeugd, het diensthoofd vrije tijd en vzw Kinderboerderij Bokkeslot. De beleidsmedewerker en de financieel directeur verleenden positief advies bij voorliggend premiereglement.

 

Daarnaast ging het college van burgemeester en schepenen in zitting van 18 december 2019 reeds principieel akkoord om een aanpassing van de jaarlijkse exploitatietoelage voor vzw Kinderboerderij Bokkeslot op te trekken naar 37.000 euro.

 

Het college van burgemeester en schepenen verzocht in zitting van 13 mei 2020 de voorzitter van de gemeenteraad om de aanpassingen van volgend reglement te agenderen op de gemeenteraad van 28 mei 2020.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 40. § 1. Decreet Lokaal Bestuur

          Andere: Premiereglement kinderboerderij, goedgekeurd in de gemeenteraadszitting van 19 december 2019

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit de aanpassingen in onderstaand reglement goed te keuren:

 

PREMIEREGLEMENT EXPLOITAITIEPREMIE VOOR KINDERBOERDERIJ BOKKESLOT

 

Art.1. - Bedrag jaarlijkse premie

De gemeente verleent een jaarlijkse exploitatiepremie van 37.000 euro aan vzw Kinderboerderij Bokkeslot. De werking van voorgenoemde vormt zowel op educatief, sociaal als recreatief vlak een meerwaarde voor onze gemeente en haar inwoners, met aandacht voor kansengroepen, duurzaamheid, innovatie en toegankelijkheid.

 

Art.2. - Waarvoor gebruiken?

De kinderboerderij dient de in artikel 1 vermelde exploitatiepremie aan te wenden voor haar werking. 

 

Art.3. - Voorwaarden jaarlijkse premie

De in artikel 1 vermelde exploitatiepremie wordt aan de kinderboerderij toegekend wanneer cumulatief aan volgende extra voorwaarden wordt voldaan:

1)      De kinderboerderij biedt jaarlijks minstens het volgende aan:

          Open aanbod voor Deerlijkse scholen.

          Een gratis bezoek voor klasgroepen van alle Deerlijkse scholen via het vigerende registratiesysteem, waarbij de materiaalkost van de activiteiten kan doorgerekend worden aan de betreffende school. De bezoekmogelijkheden en pedagogische arrangementen daartoe worden gecommuniceerd naar de Deerlijkse schooldirecties.

          Publiek toegankelijke activiteiten, evenementen en boerderijkampen.

          Een aanbod creëren voor kansengroepen via samenwerkingsinitiatieven met actoren uit betrokken sectoren (zoals bijzondere jeugdzorg, voorzieningen voor mensen met een beperking,…).

2)      In de algemene vergadering van de kinderboerderij zetelt naast de schepen van jeugd een vertegenwoordiger van elk van de in de gemeenteraad zetelende politieke partijen. De jeugdconsulent wordt opgenomen in de algemene vergadering met een adviserende rol.

3)      De verslagen van de raad van bestuur en de algemene vergadering worden na goedkeuring in haar raad van bestuur bezorgd aan de jeugdconsulent en ter kennisname voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen.

4)      De kinderboerderij, het gemeentebestuur en de gemeentelijke administratieve diensten voorzien in een onderlinge, open en transparante dialoog. Daarbij worden de inspanning met betrekking tot kansengroepen, duurzaamheid, innovatie en toegankelijkheid afgetoetst en geëvalueerd.

5)      De kinderboerderij vaardigt een vertegenwoordiger, aangesteld door haar raad van bestuur, af in de gemeentelijke jeugdraad.

6)      Gemeentelijke speelpleinwerking Kerekewere! kan als een bevoorrechte partner van de kinderboerderij iedere kleine vakantie één dag op bezoek komen naar de kinderboerderij in overleg met de reservatie-verantwoordelijke van de kinderboerderij. 

7)      De kinderboerderij werkt vanuit haar milieu-educatieve functie mee aan milieu-educatieve projecten georganiseerd door de gemeente.

8)      De gemeente kan, in overleg en in samenwerking met de kinderboerderij, publieksactiviteiten en -evenementen organiseren op de gronden van de kinderboerderij indien deze kaderen in de visie en missie van de kinderboerderij.

9)      Het educatieve aspect van de werking wordt vertaald in een actieplan en besproken met de jeugddienst.

 

Art.4. - Begroting en jaarrekening

De kinderboerderij dient jaarlijks haar begroting en haar jaarrekening, onmiddellijk na hun vaststelling, aan het college van burgemeester en schepenen voor te leggen. Het indienen van haar vastgestelde begroting en jaarrekening wordt als aanvraag van de jaarlijkse exploitatiepremie beschouwd.

 

Daarnaast dient vóór 15 oktober van elk jaar een ontwerp van begroting voor het volgende jaar voorgelegd te worden aan het college van burgemeester en schepenen. Het college van burgemeester en schepen kan daarop eventuele opmerkingen formuleren die de kinderboerderij dient mee te delen op haar eerstvolgende raad van bestuur en algemene vergadering.

 

Art.5. - Cumulatief met premiereglement 'investeringspremie voor Kinderboerderij Bokkeslot Deze premie is cumulatief met het premiereglement ‘investeringspremie voor Kinderboerderij Bokkeslot’, maar niet met andere gemeentelijke premies ter ondersteuning van de algemene werking van verenigingen en andere gemeentelijke investerings- en renovatiepremies.

 

Art. 6. - Betwistingen

Het college van burgemeester en schepenen beslist over mogelijke betwistingen bij de toepassing van dit reglement. Het heeft daarenboven het recht aanvullende inlichtingen of bewijsstukken te vragen indien de voorgelegde documenten niet als staving zouden volstaan.

 

Indien blijkt dat onjuiste gegevens zijn verstrekt of wanneer de voorwaarden van dit reglement niet worden nageleefd, kan het college van burgemeester en schepenen de premie geheel of gedeeltelijk weigeren of de toegekende premie geheel of gedeeltelijk terugvorderen voor het bedrag waarop vzw Kinderboerderij Bokkeslot geen recht heeft conform dit reglement.

 

Artikel 2

 

Bovenstaand reglement gaat in op 5 juni 2020 en loopt af op 31 december 2025.

 

 

 

Publicatiedatum: 14/07/2020
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Zitting van GR van 28 MEI 2020

Gemeentelijke speelpleinwerking - retributiereglement - aanpassing - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad wordt gevraagd de aanpassing van het retributiereglement gemeentelijke speelpleinwerking goed te keuren.

 

Motivering

 

Op vandaag kunnen jongeren kiezen voor een frisdrank over de middag volgens het retributiereglement gemeentelijke speelpleinwerking dat werd goedgekeurd in de gemeenteraadszitting van 28 november 2019.

 

In het teken van de algemene gezondheid van kinderen is het aangewezen om niet langer frisdranken aan te bieden op de speelpleinwerking.

 

In Vlaanderen is er sinds 2016 een uitdoofbeleid voor suikerrijke dranken.

Bovendien bieden de gemeentescholen in Deerlijk sinds 2 jaar geen frisdranken meer aan. Beter nog, kinderen mogen zelfs geen frisdranken meer meebrengen van thuis. De scholen

voorzien, ter vervanging, drinkbaar kraantjeswater.

 

Onze speelpleinwerking, die uiteindelijk ook een voorbeeldfunctie uitoefent, kan daarom niet achterblijven.

 

Daarom wordt voorgesteld om, vanaf de zomervakantie, geen frisdranken meer aan te bieden op de speelpleinwerking Kerekewere! Dit voorstel vraagt een aanpassing van het retributiereglement gemeentelijke speelpleinwerking als volgt:

 

Art. 6. - Het bedrag van de retributie bedraagt:

 

 

Dagprijs - sapjes inbegrepen

Halve dagprijs

Zwembeurt + vervoer

Warme maaltijd

Frisdrank (coca of limonade)

T-shirt voor kinderen

eerste kind

6,00 euro

3,00 euro

kostprijs

3,00 euro

0,50 euro

9,00 euro

tweede kind

5,00 euro

2,50 euro

kostprijs

3,00 euro

0,50 euro

9,00 euro

derde kind

4,50 euro

2,25 euro

kostprijs

3,00 euro

0,50 euro

9,00 euro

vierde kind

4,00 euro

2,00 euro

kostprijs

3,00 euro

0,50 euro

9,00 euro

 

Onder een halve dag wordt verstaan van 9.00 uur tot 12.00 uur of van 13.30 uur tot 16.00 uur.

 

Wordt vervangen door:

 

Art. 6. - Het bedrag van de retributie bedraagt:

 

 

Dagprijs - sapjes inbegrepen

Halve dagprijs

Zwembeurt + vervoer

Warme maaltijd

T-shirt voor kinderen

eerste kind

6,00 euro

3,00 euro

kostprijs

3,00 euro

9,00 euro

tweede kind

5,00 euro

2,50 euro

kostprijs

3,00 euro

9,00 euro

derde kind

4,50 euro

2,25 euro

kostprijs

3,00 euro

9,00 euro

vierde kind

4,00 euro

2,00 euro

kostprijs

3,00 euro

9,00 euro

 

Onder een halve dag wordt verstaan van 9.00 uur tot 12.00 uur of van 13.30 uur tot 16.00 uur.

 

Het college van burgemeester en schepenen besliste in zitting van 15 januari 2020 principieel akkoord te gaan met het voorstel om, vanaf de zomervakantie 2020, niet langer frisdranken aan te bieden op de speelpleinwerking Kerekewere!

 

In zitting van 6 mei 2020 verzocht het college van burgemeester en schepenen de voorzitter van de gemeenteraad om deze aanpassing van het retributiereglement gemeentelijke speelpleinwerking ter goedkeuring te agenderen op de gemeenteraad van 28 mei 2020.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 40, § 3 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit volgend reglement goed te keuren.

 

RETRIBUTIEREGLEMENT GEMEENTELIJKE SPEELPLEINWERKING

 

Art. 1. - Er wordt een retributie ingevoerd op de inschrijving van een kind voor de gemeentelijke speelpleinwerking.

 

Art. 2. - De retributie is hoofdelijk verschuldigd door de ouders van het kind.

 

Art. 3. - De werkingsperiodes van de gemeentelijke speelpleinwerking worden bepaald als volgt, doch afhankelijk van de data waarop feestdagen vallen:

          de krokusvakantie (5 dagen)

          de paasvakantie (10 dagen)

          de juli-werking (van 1 juli tot en met 20 juli)

          de augustus-werking (van 16 augustus tot en met 31 augustus, met uitzondering van de laatste vrijdag)

          de herfstvakantie (5 dagen met uitzondering van 1 en 2 november)

Tijdens de kerstvakantie is er geen werking.

 

Art. 4. - De openingstijden van de gemeentelijke speelpleinwerking zijn:

          activiteit van 9.00 uur tot 12.00 uur en van 13.30 uur tot 16.00 uur

          opvang voorzien van 7.30 uur tot 9.00 uur, van 12.00 uur tot 13.30 uur en van 16.00 uur tot 17.30 uur

De kinderen kunnen afgehaald worden over de middag (tussen 12.00 uur en 13.30 uur) en na de speelpleinwerking (tussen 16.00 uur en 17.30 uur).

 

Art. 5. - De speelpleinwerking wordt aangeboden voor volgende leeftijdscategorieën:

          kleuters, vanaf het jaar waarin ze 4 jaar worden

          lagere schoolkinderen, van 6 tot 12 jaar

          tieners, van 12 tot 15 jaar

 

Art. 6. - Het bedrag van de retributie bedraagt:

 

 

Dagprijs - sapjes inbegrepen

Halve dagprijs

Zwembeurt + vervoer

Warme maaltijd

T-shirt voor kinderen

eerste kind

6,00 euro

3,00 euro

kostprijs

3,00 euro

9,00 euro

tweede kind

5,00 euro

2,50 euro

kostprijs

3,00 euro

9,00 euro

derde kind

4,50 euro

2,25 euro

kostprijs

3,00 euro

9,00 euro

vierde kind

4,00 euro

2,00 euro

kostprijs

3,00 euro

9,00 euro

 

Onder een halve dag wordt verstaan van 9.00 uur tot 12.00 uur of van 13.30 uur tot 16.00 uur.

 

Art. 7. - De prijzen voor occasionele daguitstappen en busvervoer dienen samen met de vraagprijs bij het begin van het werkingsjaar voorgelegd worden ter goedkeuring aan het college van burgemeester en schepenen door de stuurgroep. Hierbij dienen zij een schema uit te werken met alle daguitstappen voor de kleuters, de lagere graad en de tienerwerking. In elk schema zal telkens de toegangsprijs van het evenement en de kostprijs van het busvervoer vermeld worden.

 

Art. 8. - De retributie voor de aankoop van een T-shirt, een sweater en een rugzak van de speelpleinwerking door animatoren wordt aan kostprijs gerekend.

 

Art. 9. - Inschrijven voor de speelpleinwerking kan ten vroegste twee weken voor de start van iedere vakantie. Een inschrijving kan geweigerd worden indien de onkostennota van een voorgaande vakantie nog niet betaald werd.

 

Art. 10. - Annuleren van inschrijvingen:

          Annuleren van een daguitstap moet minstens de dag voordien gebeuren en dat ten laatste om 9.00 uur. Indien niet of te laat verwittigd werd, wordt de daguitstap aangerekend. Indien er achteraf voor die dag een doktersbriefje wordt doorgestuurd, wordt de daguitstap niet aangerekend.

          Annuleren van een dag speelpleinwerking kan diezelfde dag nog gebeuren en dat ten laatste om 9.00 uur. Indien niet of te laat verwittigd wordt, wordt voor elk kind van het gezin dat niet aanwezig was, 6,00 euro aangerekend. Er wordt hierbij geen rekening gehouden met gezinskorting. Indien er een doktersbriefje wordt doorgestuurd, wordt de dag niet aangerekend.

          Annuleren van een bestelde warme maaltijd kan diezelfde dag nog gebeuren en dat ten laatste om 9.00 uur. Indien niet of te laat geannuleerd wordt, wordt de warme maaltijd aangerekend.

 

Art.11. - Limiet op het aantal kinderen per dag:

          krokus-, paas- en herfstvakantie: maximum 50 kleuters en 80 lagere schoolkinderen per dag

          juli- en augustus-werking: maximum 70 kleuters en 90 lagere schoolkinderen per dag

          geen limiet op het aantal tieners per dag

          Bovenstaande limieten kunnen per vakantieperiode bijgesteld worden in geval van een significante stijging of daling van het aantal animatoren. Twee weken voor iedere vakantieperiode, voor de start van de inschrijvingen, beslist het college van burgemeester en schepenen om de limiet al dan niet bij te stellen op basis van het gemiddelde aantal animatoren tijdens de vorige vakantieperiode en het verwachte gemiddelde aantal animatoren voor de komende vakantieperiode.

 

Art.12. - Limiet op aantal kleuters en minimumleeftijd per daguitstap geschikt voor kleuters:

          Maximum van 15 kleuters per zwembeurt. Geen maximum aantal kleuters voor de andere daguitstappen.

          Vanaf het derde kleuter mag men mee op elke daguitstap.

          Het tweede kleuter mag enkel mee op de daguitstap naar een pretpark tijdens de juli-werking.

 

Art. 13. - Gezien de drank- en maaltijdprijzen onderhevig zijn aan regelmatige prijsaanpassingen en gevolg gevend aan een aanbeveling van de toezichthoudende overheid, machtigt de gemeenteraad het college van burgemeester en schepenen om de prijzen van drankjes en maaltijden aan te passen aan deze prijswijzigingen.

 

 

Artikel 2

 

Bovenstaand reglement gaat in op 5 juni 2020 en loopt af op 31 december 2025.

 

 

 

Publicatiedatum: 14/07/2020
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Zitting van GR van 28 MEI 2020

POB - Bibliotheekreglement (dienst- en retributiebepalingen) - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad wordt gevraagd om het bibliotheekreglement naar aanleiding van de overstap naar het Vlaams Eengemaakt Bibliotheeksysteem Wise goed te keuren.

 

Motivering

 

De modaliteiten waaronder gebruik kan worden gemaakt van de gemeentelijke openbare bibliotheek werden vastgelegd in het dienstreglement en het retributiereglement van de bibliotheek.

Het huidig dienstreglement (met bepalingen rond lidmaatschap, ontlenen, verantwoordelijkheid, dienstverlening enz.) werd in de gemeenteraadszitting van 30 januari 2014 goedgekeurd. Het huidig retributiereglement werd het laatst aangepast in 2013 en in de gemeenteraadszitting van 26 september 2013 goedgekeurd. Naar de burger toe is het eenvoudiger om één bibliotheekreglement (dienstbepalingen en tarieven samen) te hebben. Daarnaast dringen zich door veranderingen op regionaal en Vlaams niveau een aantal wijzigingen op.

 

Op 29 mei 2020 maakt de bibliotheek de overstap naar het Eengemaakt Bibliotheeksysteem. Met de verandering van de huidige bibliotheeksoftware Bidoc naar het Vlaams Eengemaakt Bibliotheeksysteem Wise waren een aantal aanpassingen nodig aan de bestaande reglementen. Meteen werd van de gelegenheid gebruik gemaakt om aanpassingen door te voeren omwille van nieuwe noden en te herschrijven naar hedendaagse normen.

De nieuwe bibliotheeksoftware biedt verregaande mogelijkheden tot samenwerking met verschillende bibliotheken. Naar aanleiding van de overstap oppert CultuurConnect dat bibliotheken die dat wensen, kunnen stappen zetten naar een betere en optimalere samenwerking met een betere en ruimere dienstverlening naar de bibliotheekgebruikers toe. Dit kan volgens verschillende niveaus van niveau 0 (geen samenwerking) tot niveau 4 als regio-bibliotheek. De bibliotheken van Zuidwest sluiten aan op niveau 1 met een gezamenlijk lidmaatschap. Om dit te kunnen uitrollen zijn een aantal aanpassingen nodig in het bestaande reglement. Daarnaast is de overstap naar het Eengemaakt Bibliotheeksysteem een opportuniteit voor de bibliotheken uit de regio Zuidwest om te streven naar meer gelijkvormigheid en een intensievere samenwerking naast het gemeenschappelijk lidgeld. De huidige lokale bibliotheekreglementen werden tegen het licht gehouden op zoek naar gelijkenissen en verschillen. Voor een aantal basisregels werd er een compromis voorgesteld. Daarbij werden de volgende principes gehanteerd: maximum voordeel aan de klant die tijdig zijn materialen inlevert, maximum gemene deler van de huidige reglementen in de regio, éénduidigheid en transparantie waarbij de klant centraal staat.

 

          Een lidgeld van 5 euro per jaar i.p.v. 2,5 euro voor iedereen vanaf 18 jaar. Studenten krijgen een gratis lidmaatschap. Mensen met een UiT-kansenpas betalen slechts 1 euro. De gebruikers zijn dan meteen lid van alle bibliotheken van de regio en kunnen dan overal terecht door eenmaal te betalen. De meerwaarde dat zij in de toekomst in 12 bibliotheken van Zuidwest terecht kunnen, zorgt dat dit het lidgeld van 5 euro rechtvaardigt. De leners krijgen een lidkaart. Bij verlies wordt een nieuwe kaart afgeleverd tegen 2,50 euro i.p.v. 1,50 euro.

 

          Voor de eenduidigheid zullen per kaart nu 15 i.p.v. 10 materialen ontleend kunnen worden. Dit aantal is enkel voor de gewone gebruiker, de uitzonderingen voor groepskaarten zoals klaskaarten en dergelijke blijven van toepassing.

 

          De prijs voor de service dat een boek kan overgebracht worden vanuit een andere bibliotheek wordt aangepast naar 3 euro i.p.v. 0,50 euro. Het interbibliothecair leenverkeer (IBL) wordt niet langer gesubsidieerd door de provincie en de prijs dekt ook de werkelijke kost niet waardoor een aanpassing wenselijk is. Bij 1 lidmaatschap voor de regio heeft een lener van de bibliotheek van Deerlijk toegang tot de hele collectie van de 12 bibliotheken. We verwachten dat de lener nu eerder het gevraagde werk zelf zal ophalen in de bibliotheek waar het werk aanwezig is. Dit is voor de lener immers sneller en goedkoper. Leners kunnen uitgeleende materialen in onze bibliotheek steeds reserveren (0,50 euro per reservatie).

 

          Het te-laat-geld (boete) is 0,20 euro per uitlening per dag in plaats van 0,15 euro per week. Maximum voordeel aan de klant die tijdig zijn materialen inlevert. Een administratiekost van 1 euro wordt aangerekend bij brieven via postbedeling.

 

          Aanpassing en uitbreiding van de mogelijkheid van kopiëren en printen. Geen A3 formaat meer, maar mogelijkheid tot printen en kopiëren in kleur. A4 formaat: 0,15 euro voor zwart-wit en 0,50 euro voor kleur.

 

          Bewaren van gegevens op USB-stick. Gegevensopslag op diskette, cd-rom, dvd gebeurt niet meer. Een USB-stick kan aangekocht worden voor 4 euro.

 

          Voortaan kan een bibliotheektas van de Zuidwest-bibliotheken  voor 1 euro aangekocht worden.

 

          Opname van tarieven met betrekking tot de Uitpas van Zuidwest. Een Uitpas kan aangekocht worden voor 3 euro. Bij verlies kan een nieuwe pas bekomen worden voor 1 euro. Mensen met een kansentarief krijgen een bibliotheeklidmaatschap van 1 jaar voor 1 euro.

 

          Toevoeging van een ticket per beurt aan 0,50 euro voor gebruik van een publieke computer door niet-leden van de bibliotheek.

 

          Toevoeging van een verwerkingskost van 2,50 euro (beveiligingstag van de materialen, etiketten, kaftwerk) bij verloren materialen.

 

De retributie voor de onderstaande prestaties worden verwerkt in het bibliotheekreglement.

Prestatie

Retributie

Lidgeld (per jaar)

5,00 euro

MIA (per jaar)

1,00 euro

Nieuwe lenerskaart

2,50 euro

Te-laat-geld (per uitlening/per dag)

0,20 euro

Administratiekost

1,00 euro

Verwerkingskost

2,50 euro

Reservatie

0,50 euro

IBL (aanvraag werk in andere openbare bibliotheek)

3,00 euro

Kopie en print A4 zwart-wit (per zijde)

0,15 euro

Kopie en print A4 kleur (per zijde)

0,50 euro

USB-stick

4,00 euro

Ticket (per beurt) gebruik publieke computer

0,50 euro

Bibtas

1,00 euro

Uitpas

3,00 euro

Vervanging Uitpas

1,00 euro

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 40. § 3 Decreet Lokaal Bestuur

          Andere: Decreet Lokaal Cultuurbeleid van 6 juli 2012 en latere wijzigingen

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit dat het dienstreglement van de gemeentelijke openbare bibliotheek van 30 januari 2014 en het retributiereglement van de gemeentelijke openbare bibliotheek van 26 april 2013 worden opgeheven vanaf 8 juni 2020.

 

Onderstaand bibliotheek reglement treedt in werking op 8 juni 2020 en loopt af op 31 december 2025.

 

BIBLIOTHEEKREGLEMENT 

 

Art. 1

Dit bibliotheekreglement treedt in werking op 8 juni 2020 en vervangt alle vorige dienst- en retributiereglementen van de bibliotheek. Het bibliotheekreglement loopt af op 31 december 2025.

 

Art. 2

De gemeentelijke openbare bibliotheek Deerlijk is vrij toegankelijk.

Zij is een democratische instelling. Haar collectie, dienstverlening en activiteiten worden in een geest van objectiviteit aangepast aan al de behoeften aan ontwikkeling, opvoeding, informatie en ontspanning van de hele bevolking.

 

Art. 3

Openingstijden

De dagen en uren van opening zijn:

maandag: 15.00 - 19.00 uur

dinsdag: 10.00 - 12.00 uur

woensdag: 15.00 - 19.00 uur

vrijdag: 13.30 - 20.00 uur

zaterdag: 10.00 - 12.00 uur

14.00 - 16.00 uur

 

Art. 4

Inschrijven

 

Inschrijven gebeurt bij voorkeur met de identiteitskaart. Na inschrijving kan de bibliotheekbezoeker materialen ontlenen of reserveren en het internet of andere digitale informatie raadplegen.

 

Na de inschrijving van een minderjarige ontvangt een ouder/voogd een brief waarin deze inschrijving wordt bevestigd. Deze personen zijn verantwoordelijk tot hun kinderen meerderjarig zijn. Indien de ouder of voogd niet langer akkoord is, kan deze inschrijving ongedaan gemaakt worden na inlevering van eventueel ontleende materialen en na betalen van eventueel openstaande kosten.

Iedereen die ingeschreven wordt, ontvangt een lenerskaart die gratis wordt afgeleverd. Bij verlies wordt een nieuwe lenerskaart afgeleverd tegen betaling (2,50 euro).

 

Volwassenen betalen 5 euro voor een jaar lidmaatschap. Jongeren beneden de 18 jaar betalen geen lidgeld, evenals voltijdse studenten (op vertoon van een geldige studentenkaart). Aan nieuwe inwoners van de gemeente Deerlijk wordt er een jaar gratis lidmaatschap aangeboden. Houders van een geldige UiTpas met kansentarief krijgen korting en betalen 1 euro. De individuele lenerskaart is geldig in alle bibliotheken van de regio Zuidwest, dit zijn de bibliotheken van Avelgem, Anzegem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kuurne, Lendelede, Menen, Waregem, Wervik, Wevelgem en Zwevegem.

 

Veranderingen van adres, e-mailadres of telefoonnummer moeten door de lener zo spoedig mogelijk meegedeeld worden.

 

Art. 5

Uitlenen

 

De uitlening van werken is gratis. Het aantal werken of materialen dat tegelijkertijd op een lenerskaart uitgeleend kan worden, is tot 15 beperkt. De lener is zelf verantwoordelijk voor de correcte registratie van de materialen. De uitleentermijn bedraagt vier weken met uitzondering van sprinters (dit zijn populaire titels met een uitleentermijn van twee weken). De uitleentermijn van de geleende materialen kan met maximaal 4 weken verlengd worden. De uitleentermijn kan niet verlengd worden indien de materialen gereserveerd zijn door een andere lener. Verlengen van de uitleentermijn kan via mijn bibliotheek, via mail, telefonisch of aan de uitleenstations in de bibliotheek. Leerkrachten, studenten, begeleiders in opvanginitiatieven,… kunnen een groepskaart met aangepaste voorwaarden aanvragen.

 

De uitleningen zijn strikt persoonlijk. Het geleende werk mag niet verder uitgeleend worden. Met andere woorden, de lener is verantwoordelijk en aansprakelijk voor alle materialen die op zijn/haar lenerskaart staan. Bij minderjarige leners berust deze verantwoordelijkheid bij de ouder of voogd.

Leners tot en met 11 jaar kunnen geen materialen uit de volwassencollectie lenen. Vanaf 12 jaar heeft de lener toegang tot de volledige collectie.

Uitleningen via bib aan huis zijn mogelijk voor minder mobiele leners.

Bij verlies of diefstal van de lenerskaart moet de lener onmiddellijk aangifte doen bij de bibliotheek. Het lenersaccount wordt geblokkeerd om mogelijk misbruik te vermijden.

Elke beschadiging en/of tekort aan een materiaal dat de lener wenst te lenen, moet vooraf worden gemeld. Zo niet kan hij aansprakelijk gesteld worden.

 

De lener moet zorg dragen voor de ontleende werken. Na het terugbrengen van de materialen controleert het bibliotheekpersoneel op volledigheid en beschadiging. De lener kan tot 5 werkdagen na inlevering verantwoordelijk gesteld worden voor het niet correct inleveren van materiaal (bv. beschadigde cd of dvd, aanduidingen in het boek…). Bij verlies of totale beschadiging moet hij de kostprijs van het werk betalen, verhoogd met de verwerkingskosten (2,50 euro). Voor werken die niet meer verkrijgbaar zijn, wordt bovendien een toeslag aangerekend die voor elk geval apart door de bibliothecaris wordt bepaald. Bij gedeeltelijke beschadiging van een werk bepaalt de bibliothecaris het bedrag van de schadevergoeding. Indien een essentieel onderdeel van een gezelschapsspel ontbreekt, moet het spel volledig vergoed worden. Bij een vervangbaar onderdeel wordt de stukprijs aangerekend. Verloren materialen waarvoor betaald is, worden bij het terugvinden niet teruggenomen, noch terugbetaald.

 

De lener betaalt een te-laat-geld van 0,20 euro per uitlening en per dag voor de materialen die te laat binnengebracht of te laat verlengd werden. Het te-laat-geld gaat in op de dag na het verstrijken van de uitleentermijn, sluitingsdagen worden niet meegerekend. Als je als lener je e-mailadres opgeeft, word je per mail verwittigd wanneer de uitleentermijn van de materialen dreigt te verstrijken. Dit is een extra service. De klant blijft verantwoordelijk voor het bewaken van de vervaldatum van zijn uitgeleende materialen. Het niet-ontvangen van de e-mail is geen reden tot kwijtschelden van het te-laat-geld. De lener kan steeds zijn uitleentermijn controleren via mijn bibliotheek en op het uitleenbriefje. De bibliotheek stuurt tot drie herinneringen om de materialen terug te vorderen na het verstrijken van de uitleentermijn. Er worden twee herinneringen verstuurd via e-mail of per brief, de derde herinnering volgt altijd per post. De administratiekosten (1 euro) voor de brieven via postbedeling zijn ten laste van de lener. Wanneer aan deze herinneringen geen gevolg gegeven wordt, volgt een procedure via de financiële dienst. 

Een openstaand bedrag mag maximaal 5 euro bedragen. Vanaf 5 euro wordt de kaart geblokkeerd zowel voor gebruik in de bibliotheek als via mijn bibliotheek. Door het betalen van het openstaande bedrag wordt de blokkering automatisch opgeheven.

 

Uitgeleende werken of materialen kunnen gereserveerd worden (0,50 euro ). De lener wordt verwittigd wanneer het werk ter beschikking is. Werken die niet voorhanden zijn, kunnen - in het kader van het reglement op het leenverkeer onder bibliotheken - aangevraagd worden (3 euro). De lener wordt verwittigd wanneer het werk ter beschikking is. Het gereserveerde werk blijft een week ter beschikking staan.

 

Art. 6

Dienstverlening, internet en wifi

 

Een gebruiker kan voor informatie, begeleiding en andere hulp altijd een beroep doen op het personeel.

 

Een gebruiker kan een kopie in A4 formaat bekomen. 0,15 euro voor een kopie in zwart-wit, 0,50 euro voor een kopie in kleur.

 

De bibliotheek stelt computers ter beschikking aan de leners. Het is wenselijk dat kinderen jonger dan 10 jaar vergezeld worden van een volwassene. Wie over een geldig lidmaatschap beschikt, heeft gratis toegang tot het internet op een toestel van de bibliotheek of kan gebruik maken van de publieke wifi op een eigen toestel. Niet-leden kunnen ook gebruik maken van de publieke computers. Hiervoor dient een ticket (0,50 euro/per beurt) gekocht te worden.

Internet is beschikbaar voor maximum 1 uur per beurt en in volgorde van aanmelding. Vooraf reserveren wordt aangeraden, is gratis en kan voor de lopende of volgende week. Elke gebruiker kan maximum 2 uur per week reserveren. Wie zich tien minuten na het begintijdstip van de gereserveerde beurt niet aangemeld heeft, verliest zijn reservatie.

Er wordt verondersteld dat de gebruiker vertrouwd is met  internet. Het bibliotheekpersoneel verstrekt enkel basishulp. Surfen naar websites in strijd met de openbare orde en goede zeden is verboden. Schending van dit verbod kan leiden tot tijdelijke of definitieve uitsluiting van toegang tot de bibliotheek.

 

Informatie kan worden opgeslagen op een USB-stick. Een stick kan aangekocht worden voor 4 euro. Er kan worden geprint aan 0,15 euro per zijde voor afdruk in zwart-wit en 0,50 euro per zijde voor kleur. Elke printopdracht moet betaald worden.

 

Bij het gebruik van USB-stick dient de bibliotheekgebruiker deze regelmatig te controleren op virussen, en indien noodzakelijk virusvrij te maken. Software overgenomen van internet kan virussen bevatten.

 

De bibliotheek kan nooit verantwoordelijk gesteld worden voor schade aan de apparatuur van de gebruiker.

 

Een Uitpas is  te verkrijgen aan 3 euro, bij verlies kan een nieuwe gekocht worden voor 1 euro.

 

De bibliotheek kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor het tijdelijk niet beschikbaar zijn van internet, de online catalogus, databanken of de Uitpas-zuil om puntjes te sparen.

 

Bij vaststelling van schade aan hard- en/of software bepaalt de bibliothecaris de te betalen vergoeding.

 

Art. 7

Algemene bepalingen

 

Dieren, met uitzondering van blindengeleidehonden en surveillancehonden, steps, skateboarden, en dergelijke zijn niet toegelaten in de bibliotheek.

De toegang tot de bibliotheek, dit wil zeggen de trappen en het hellend vlak, moet vrijgehouden worden voor de bibliotheekgebruikers en mag nooit gebruikt worden om te fietsen of te skateboarden en dergelijke.

 

In de leeszaal moet de gebruiker ervoor zorgen dat de studie-atmosfeer niet verstoord wordt.

 

De referentiewerken, het recentste nummer van een tijdschrift en de dagbladen kunnen enkel ter plaatse geraadpleegd worden.

 

Kinderen jonger dan 12 jaar mogen enkel na toelating in de afdeling voor volwassenen verblijven.

 

Verloren voorwerpen worden maximaal 30 dagen bijgehouden.

 

In de bibliotheek kan een Bibtas voor 1 euro aangekocht worden.

 

De bibliotheekbezoeker gedraagt zich respectvol tegenover de andere bezoekers, het personeel, de aanwezige materialen en het meubilair. Extreem storend gedrag, gedrag dat niet strookt met de goede zeden kunnen leiden tot sancties zoals de uitzetting uit het gebouw, het verlies van leenrecht en/of de ontzegging om nog gebruik te maken van alle diensten die de bibliotheek biedt. Bij overlast door gebrek aan hygiëne, zal gevraagd worden om de bibliotheek te verlaten.

Bij vandalisme, diefstal of beschadiging van eigendommen van de bibliotheek of agressief en ontoelaatbaar gedrag ten aanzien van medewerkers of bezoekers, zal er aangifte gedaan worden bij de politie. Bezoekers die zelf het slachtoffer zijn van dergelijke zaken, worden steeds aangeraden hetzelfde te doen.

De bibliotheek is niet verantwoordelijk voor eventueel verlies, diefstal of beschadiging van persoonlijke eigendommen. De bibliotheek is niet verantwoordelijk voor eventuele ongevallen.

 

De persoonlijke gegevens zijn vertrouwelijk en worden enkel voor bibliotheekdoeleinden gebruikt. Elke lener heeft het recht op inzage en verbetering van zijn identiteitsgegevens en die van de aan zijn zorg toevertrouwde minderjarigen op de wijze zoals bepaald door Algemene Verordening Gegevensbescherming (EU 2016/679, 26 april 2016).

 

Door zich in de bibliotheek in te schrijven, verklaart de gebruiker zich akkoord met dit reglement, dat hem/haar bij de inschrijving overhandigd wordt.

 

Personen die dit reglement niet naleven of de goede gang van zaken verstoren, kunnen tijdelijk of definitief uitgesloten worden van toegang en gebruik van de bibliotheek.

Bij ernstige vergrijpen kan politioneel of juridisch optreden gevraagd worden.

 

De bibliothecaris behandelt alle niet door dit reglement voorziene gevallen.

 

 

 

Publicatiedatum: 14/07/2020
Overzicht punten

 

Zitting van GR van 28 MEI 2020

Centrumpark en sociaal woonpark - projectfiche en samenwerkingsovereenkomst ikv deelname WinVorm selectie - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

De raad wordt gevraagd de projectfiche en samenwerkingsovereenkomst betreffende 'Centrumpark en sociaal woonpark Deerlijk' opgemaakt in het kader van de deelname aan de WinVorm selectie-procedure goed te keuren.

 

Motivering

 

Gezien de site van de oude brandweerkazerne de potentie heeft om de centrumplek van Deerlijk te worden, werd de voorbije jaren aan de hand van een participatietraject een visie uitgewerkt voor deze site.

 

In het meerjarenplan 2020-2025 werd de actie 'Herinrichten van de oude brandweersite tot een groen park met ruimte voor ontmoeting en beleving' opgenomen.

 

Ondertussen stellen zich nieuwe uitdagingen in de omgeving. Het aangrenzende sociale woonproject voldoet niet meer aan de huidige normen. Een vervangbouwproject is noodzakelijk en biedt de potentie om de nieuwe woningen te integreren in een parkaanleg. Ook een aantal percelen rondom de site van de oude brandweerkazerne komen op termijn in beeld voor nieuwe invulling.

 

Om tot een kwalitatieve weloverwogen herinrichting te komen die het centrumpark en sociaal woonpark vormelijk integreren, is het belangrijk om nog eens grondig na te denken over de volledige omgeving.

 

Doordat de opdracht complexer wordt en om voldoende kwaliteitsgarantie te hebben, wordt voorgesteld in te tekenen op de WinVorm Selectie-procedure voor het selecteren van een ontwerper.

 

In het kader van de deelname aan de WinVorm Selectie-procedure werd in samenwerking met Leiedal en Mijn Huis een projectfiche opgemaakt waarin de context, de ambities en uitgangspunten, de opdracht en het budget omschreven worden.

 

De opdracht bestaat uit:

          de opmaak van een bredere visie,

          uitwerken van een kwaliteitsvol inrichtingsplan voor het centrumpark en sociaal woonpark,

          opmaken van een uitvoeringsdossier voor het centrumpark,

          supervisie bij het project van de sociale huisvestingsmaatschappij.

 

Er moet ook een samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Deerlijk en cvba Mijn Huis (de opdrachtgevers) en de provincie West-Vlaanderen afgesloten worden. Deze overeenkomst omschrijft de opdracht, de principes en voorwaarden van de Selectie WinVorm procedure, de taken van de opdrachtgevers en de taken van de provincie, de procedurekosten en de samenstelling van de selectie- en beoordelingscommissie.

 

Zowel de projectfiche als de samenwerkingsovereenkomst worden ter goedkeuring voorgelegd.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 40, § 1. van het Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen.

 

Raming of bedrag

3.750 euro

Actie

Herinrichten van de oude brandweersite tot een groen park met ruimte voor ontmoeting en beleving

Jaarbudgetrekening

A.-1.05.01 / 0680-00 / 22000000

Visum

nvt

 

BESLUIT

 

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit de projectfiche voor het 'Centrumpark en sociaal woonpark Deerlijk' en de samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Deerlijk en cvba Mijn Huis en de provincie West-Vlaanderen in het kader van de deelname aan de WinVorm Selectie-procedure goed te keuren.

 

 

 

Publicatiedatum: 14/07/2020
Overzicht punten

 

Zitting van GR van 28 MEI 2020

RUP 19-1 - Deknudt-Decora - definitieve vaststelling - goedkeuring

 

Dit punt werd uitgesteld naar een volgende zitting.

 

 

 

Publicatiedatum: 14/07/2020
Overzicht punten

 

Zitting van GR van 28 MEI 2020

Buurtweg 41 en 89 - gedeeltelijke verplaatsing in het kader van een omgevingsvergunning voor het verkavelen van grond - gewijzigde rooilijnplannen - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad wordt gevraagd het gewijzigd rooilijnplan voor de buurtwegen nr. 41 en 89 in het plangebied van de omgevingsvergunningsaanvraag voor het verkavelen van gronden gelegen in de Tapuitstraat, goed te keuren.

 

Motivering

 

Een aanvraag tot omgevingsvergunning voor het verkavelen van grond in 98 loten waarvan 82 loten voor woningbouw met wegenisaanleg en aanhorigheden op een perceel gelegen aan de Tapuitstraat, Knokbosstraat, Sint-Elooistraat en Paterstraat en met als kadastrale omschrijving (afd. 2) sectie D 305 H, (afd. 2) sectie D 313 A, (afd. 2) sectie D 315 C, (afd. 2) sectie D 316 B, (afd. 2) sectie D 328 A, (afd. 2) sectie D 333 A, (afd. 2) sectie D 334, (afd. 2) sectie D 335 C, (afd. 2) sectie D 346 A, (afd. 2) sectie D 350 B en (afd. 2) sectie D 351 A werd ingediend door DEBAERE NV, Myriam Vande Wiele, gevestigd Steenweg Deinze 150 te 9810 Nazareth.

 

Binnen de contour van het verkavelingsplan is voorzien in een verplaatsing van de buurtwegen 41 en 89 op de kadastrale percelen 335C, 328A, 334 en 346A.

 

Het dossier voor de verplaatsing van de buurtwegen, zoals geïntegreerd in de aanvraag tot omgevingsvergunning voor het verkavelen van de grond, werd opgemaakt door het studiebureau Infraplan bvba en omvat:

          grafisch plan met opname van het kadasterplan, een uittreksel uit de atlas van de buurtwegen en het rooilijnplan van de buurtwegen (bestaande toestand en nieuwe toestand)

          overzicht van de betrokken kadastrale percelen en eigenaar

          motivatienota waardering

 

De buurtweg 41 sluit aan op de Tapuitstraat (nagenoeg ter hoogte van de nieuwe ontsluitingsweg) en is op de plaats van het te verkavelen perceel niet meer zichtbaar op het terrein en in onbruik. De buurtweg 89 is ter hoogte van de verkaveling niet meer zichtbaar en net als voetweg nr. 41 in onbruik. De aansluiting van de buurtweg 89 naar de Tapuitstraat gebeurt ter hoogte van de kadastrale percelen 344D en 369V2 en is wel nog zichtbaar op het terrein. Dit deel is wel gelegen buiten de grenzen van de verkaveling.

 

De aanvrager wenst de buurtwegen te verplaatsen en deze te integreren in de nieuw aan te leggen wegenis met aansluiting op de bestaande buurtwegen net buiten de verkaveling. Aangezien de beide buurtwegen (zowel de beide bestaande als de beide nieuwe) gelegen zijn op percelen van dezelfde eigenaar die ook verkavelaar is, is er geen waardevermeerdering of waardevermindering van toepassing.

 

In het kader van artikel 4 van het decreet houdende de gemeentewegen kan de verplaatsing als volgt gemotiveerd worden:

1)      wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang:

          Het algemeen belang wordt niet geschonden gezien de feitelijke toestand van de in onbruik geraakte gemeentewegen.

          In de nieuwe ontwikkeling worden de oorspronkelijke buurtwegen in ere hersteld. In het plan wordt voorzien in een nieuwe aansluiting op het resterende deel van de buurtwegen, zodat er doorgang mogelijk is vanuit de bestaande woonomgeving in de Tapuitstraat, doorheen de nieuwe ontwikkeling, tot aan de nieuw te ontwikkelen sportterreinen. De nieuwe delen van de buurtwegen worden geïntegreerd enerzijds in de nieuwe wegenis, die aangelegd wordt met aandacht voor zwakke weggebruikers en anderzijds in de groenzone. Deze nieuwe verbinding vormt bijgevolg voor de trage weggebruikers een waardevol alternatief voor de Tapuitstraat.

2)      een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd:

          De verplaatsing heeft niet tot doel meer woningen op het terrein te kunnen realiseren maar door de verplaatsing van de buurtwegen ontstaat een meer kwalitatief verkavelingsontwerp dat beter ingepast wordt in de ruimere context door een volwaardige afwerking langs de Tapuitstraat, door ruimte te creëren voor de aanleg van een groenbuffer naar de woningen van de Tapuitstraat 105-111 en door een zichtas in te richten naar het onbebouwde naastliggende landschap en de toekomstige sportterreinen.

3)      de verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen:

          Omdat de bestaande buurtwegen in onbruik zijn voor het gedeelte gelegen in het plangebied van de verkaveling wordt er met de verplaatsing niet geraakt aan de ontsluiting van aangrenzende percelen. Ieder perceel kan nog steeds ontsluiten.

          Het voorstel tot verplaatsing komt de verkeersveiligheid eerder ten goede omdat op het kruispunt met de Tapuitstraat, de ontsluiting van de verkaveling en de aansluiting van de buurtweg 41 op dezelfde plaats gebeurt en het aantal mogelijke conflictpunten bijgevolg vermindert en omdat het verplaatste gedeelte van de buurtweg 89 gelegen is in de secundaire verkeerslussen van de verkaveling die verkeersluw ingericht worden.

4)      wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief:

          De verplaatsing van de gemeentewegen 'buurtweg 41 en 89' heeft geen impact op het wegennet van naburige gemeenten gezien de ruime afstand tot de gemeentegrens.

5)      bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen:

          Het onbruik van de te verplaatsen delen van de gemeentewegen staat vast, wat met zich meebrengt dat de actuele functie van deze weg zo goed als onbestaande is.

          De verplaatste buurtwegen zullen een functie hebben als lokale ontsluiting voor de aanpalende woningen maar evenzeer een functie voor trage weggebruikers tussen de Tapuitstraat en in een later stadium de outdoor sportterreinen en de Stationsstraat. Dit kan in de toekomst voor de trage weggebruikers een kwalitatief alternatief vormen voor de Tapuitstraat.

 

De omgevingsvergunning voor het verkavelen van grond met wegenisdossier werd onderworpen aan een openbaar onderzoek van 17 januari 2020 tot 15 februari 2020. Gedurende de periode van het openbaar onderzoek werden vijf schriftelijke of mondelinge bezwaren of opmerkingen geformuleerd. Geen enkel van de bezwaren of opmerkingen had betrekking op de verplaatsing van de buurtwegen.

 

Het college van burgemeester en schepenen besliste in zitting van 6 mei 2020 de gemeenteraad voor te stellen de wijziging aan het rooilijnplan voor de buurtwegen 41 en 89 in het plangebied van de omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden (OMV_2019120619) goed te keuren.

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 41., 9° Decreet Lokaal Bestuur

          Andere:

          Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit het gewijzigde rooilijnplan voor de delen van de buurtwegen gelegen binnen de grenzen van de omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden (OMV_2019120619) goed te keuren.

 

Artikel 2

 

Een afschrift van dit besluit zal met de overige documenten bij het aanvraagdossier gevoegd worden.

 

 

 

Publicatiedatum: 14/07/2020
Overzicht punten

 

Zitting van GR van 28 MEI 2020

OMV VK 2019_8 - Tapuitstraat - verkavelen van grond - wegtracé - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Een aanvraag tot omgevingsvergunning voor het verkavelen van grond in 98 loten waarvan 82 loten voor woningbouw met wegenisaanleg en aanhorigheden op een perceel gelegen aan de Tapuitstraat, Knokbosstraat, SInt-Elooistraat en Paterstraat en met als kadastrale omschrijving (afd. 2) sectie D 305 H, (afd. 2) sectie D 313 A, (afd. 2) sectie D 315 C, (afd. 2) sectie D 316 B, (afd. 2) sectie D 328 A, (afd. 2) sectie D 333 A, (afd. 2) sectie D 334, (afd. 2) sectie D 335 C, (afd. 2) sectie D 346 A, (afd. 2) sectie D 350 B en (afd. 2) sectie D 351 A werd ingediend door DEBAERE NV, Myriam Vande Wiele, gevestigd Steenweg Deinze 150 te 9810 Nazareth.

De gemeenteraad wordt gevraagd het tracé van de weg goed te keuren.

 

Motivering

 

Overeenkomstig artikel 31 van het decreet betreffende de omgevingsvergunning dient, als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarover de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, de gemeenteraad een beslissing te nemen over de zaak der wegen vóór de bevoegde overheid een beslissing neemt over de aanvraag.

Overeenkomstig artikel 47 van het besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet betreffende de omgevingsvergunning dient de gemeenteraad, bij het nemen van een besluit over de wegenwerken, daarbij kennis te nemen van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek.

 

De aanvraag beoogt de aanleg van een nieuwe weg, zodat de gemeenteraad een besluit moet nemen in de zaak der wegen en hierbij kennis moet nemen van de ingediende bezwaren en opmerkingen.

 

Voorafgaand aan deze beslissing werd, in toepassing van het decreet betreffende de gemeentewegen, door de gemeenteraad, bij beslissing van heden de wijziging van het gemeentelijk rooilijnplan voor de delen van de buurtwegen 41 en 89 gelegen binnen de grenzen van de verkaveling reeds goedgekeurd.

 

Het wegenisdossier bestaat uit de voorliggende plannen, zijnde grondplannen bestaande toestand, ontworpen wegenis, ontworpen riolering, lengteprofielen, dwarsprofielen, detailtekeningen en bijbehorend bestek, meetstaat, raming en verklaring kosteloze grondafstand, met dossiernummer OMV_2019120619, opgemaakt door Infraplan bvba, Tuttegemtraat 30 te 9870 Zulte.

 

De omgevingsvergunning voor het verkavelen van grond met wegenisdossier werd onderworpen aan een openbaar onderzoek van 17 januari 2020 tot 15 februari 2020. Gedurende de periode van het openbaar onderzoek werden vijf schriftelijke of mondelinge bezwaren of opmerkingen geformuleerd.

 

De bezwaren gerelateerd aan de wegenis hebben hoofdzakelijk betrekking op de verkeersafwikkeling, - leefbaarheid en - veiligheid. Deze hebben geen impact op het tracé van de wegenis, de uitrusting van de wegenis en de overdracht naar het openbaar domein zodat naar aanleiding van de bezwaren geen wijzigingen noodzakelijk zijn aan het wegenisontwerp.

 

De verkavelingsaanvraag met wegenisdossier werd voor advies voorgelegd aan de VMM, de Provinciale dienst waterlopen, de Astrid veiligheidscommissie, de verkeersdeskundige van de politie en Fluvia.

Naar aanleiding van de uitgebrachte adviezen zijn geen wijzigingen vereist aan het wegenisdossier. De adviezen zullen in de verdere procedure behandeld worden.

 

Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 6 mei 2020 voorgesteld om het wegenisontwerp goed te keuren mits volgende voorwaarden op te leggen:

          De gegroepeerde wooneenheden of gebouwen moeten opgetrokken worden met een energieprestatiepeil lager dan E20 of voorzien in hun volledige verwarmingsbehoefte door middel van hernieuwbare energiebronnen zodat de wegenis als ontsloten beschouwd kan worden in het kader van de decretaal opgelegde aansluitbaarheidsgraad voor het aardgasnet. Bijgevolg is de verkavelaar niet verplicht een aardgasdistributienet in het project te laten aanleggen;

          De verkavelaar moet instaan voor de plaatsing van de nodige straatnaamborden, waarvan het type wordt bepaald door de gemeente.

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Juridische gronden

 

Algemene basisbevoegdheid: Art. 41, 9°  Decreet Lokaal Bestuur

Andere:

          Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009 en zijn wijzigingen

          Decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning

          Besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet betreffende de omgevingsvergunning

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit het wegenisontwerp  zoals opgenomen in het wegenisdossier bestaand uit de voorliggende plannen, zijnde grondplannen bestaande toestand, ontworpen wegenis, ontworpen riolering, lengteprofielen, dwarsprofielen, detailtekeningen en bijbehorend bestek, meetstaat, raming en verklaring kosteloze grondafstand, met dossiernummer OMV_2019120619, opgemaakt door Infraplan bvba, Tuttegemtraat 30 te 9870 Zulte goed te keuren mits volgende voorwaarden na te leven:

          De gegroepeerde wooneenheden of gebouwen moeten opgetrokken worden met een energieprestatiepeil lager dan E20 of voorzien in hun volledige verwarmingsbehoefte door middel van hernieuwbare energiebronnen zodat de wegenis als ontsloten beschouwd kan worden in het kader van de decretaal opgelegde aansluitbaarheidsgraad voor het aardgasnet. Bijgevolg is de verkavelaar niet verplicht een aardgasdistributienet in het project te laten aanleggen;

          De verkavelaar moet instaan voor de plaatsing van de nodige straatnaamborden, waarvan het type wordt bepaald door de gemeente.

 

Artikel 2

 

Een afschrift van dit besluit zal met de overige voorgeschreven documenten bij het aanvraagdossier gevoegd worden.

 

 

 

Publicatiedatum: 14/07/2020
Overzicht punten

 

Zitting van GR van 28 MEI 2020

OMV_2019120619 - verkaveling Tapuitstraat - aanpassing verkavelingsovereenkomst - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad wordt gevraagd de aanpassing aan de type overeenkomst verkavelaar - gemeente in functie van de omgevingsvergunningsaanvraag OMV_2019120619 (verkaveling Tapuitstraat) goed te keuren.

 

Motivering

 

De aflevering van een vergunning voor het verkavelen van gronden waarbij uitrustingswerken dienen te gebeuren, wordt gekoppeld aan het ondertekenen door de verkavelaar van een verkavelingsovereenkomst. Deze overeenkomst regelt de grondafstand, de uitvoering van wegenis- en rioleringswerken, voetpaden, groenaanleg, de aanleg van nutsleidingen enz., evenals de hoegrootheid van de financiële borg die gesteld moet worden door de verkavelaar ter waarborging van de uitvoering van de eerder genoemde werken en de manier van vrijgave van de borg.

 

Een type-overeenkomst tussen de verkavelaar en de gemeente bij een verkavelingsaanvraag werd goedgekeurd bij gemeenteraadsbeslissing van 8 juli 2015.

 

Op heden is een procedure lopende tot het verkrijgen van een omgevingsvergunning voor het verkavelen van grond met wegenisaanleg voor gronden gelegen langs de Tapuitstraat, Knokbosstraat, Sint-Elooistraat en Paterstraat, ingediend door de NV Debaere gevestigd Steenweg Deinze 150 te 9810 Nazareth (OMV_2019120619).

 

Artikel 3 in de verkavelingsovereenkomst stipuleert de grondafstand. Omdat in voormeld dossier niet enkel de wegenis en de aangelegde groenzone (lot 96) overgedragen wordt, maar ook de loten 97 en 98 zoals voorzien op het verkavelingsontwerp, stelde het college van burgemeester en schepenen in zitting van 6 mei 2020 dat het wenselijk is het artikel 3 uit de type verkavelingsovereenkomst, voor dit specifiek dossier, als volgt te wijzigen:

 

Art. 3. - Partij enerzijds verbindt er zich toe kosteloos, vrij en onbelast aan partij anderzijds de gronden af te staan die bestemd zijn om ingelijfd te worden in het openbare domein.

 

Bedoelde gronden zijn thans ten indicatieve titel aangeduid als wegenis en de loten 96, 97 en 98 op voormeld verkavelingsplan. Ze zullen het voorwerp uitmaken van een latere nauwkeurige opmeting, op exclusieve kosten van partij enerzijds. Deze plannen zullen aan partij anderzijds overgemaakt worden bij de voorlopige oplevering van de wegenis- en rioleringswerken.

 

De gronden, waarvan sprake in dit artikel zullen afgestaan worden vrij van gebruik en bebouwing aan partij anderzijds.

De overdracht van de voormelde gronden aan partij anderzijds zal pas doorgang vinden nadat de groenzone, aangeduid als lot 96 op het verkavelingsplan, definitief is opgeleverd.

 

De lasten, belastingen, heffingen, retributies en alle andere verplichtingen die worden opgelegd aan de eigenaar van de voormelde, voor eigendomsoverdracht bestemde, gronden zullen pas door partij anderzijds worden gedragen nadat de effectieve eigendomsoverdracht aan haar heeft plaatsgevonden.

 

Onder het hoger vermelde begrip “verplichtingen” wordt tevens, maar niet-exhaustief, begrepen:

(i) de uit te voeren en al uitgevoerde maatregelen zoals opgegeven in de archeologienota bij het voorliggende project en (ii) het onderhoud en het herstel van eventuele wegenis, riolering en nutsvoorzieningen.

 

Alle belastingen, heffingen en retributies zullen slechts pro rata ten laste worden genomen door partij anderzijds in overeenstemming met de periode waarin zij effectief het eigendomsrecht heeft uitgeoefend over de voormelde gronden.

 

Bij beslissing van heden wordt opgelegd dat de verkavelaar niet moet voorzien in de aanleg van het aardgasdistributienet in de verkaveling, waardoor ook de verplichting en de waarborgbepaling voor de uitrusting met aardgas uit de overeenkomst verwijderd wordt.

 

Voor de leesbaarheid en de hanteerbaarheid is het aangewezen de integrale tekst van de verkavelingsovereenkomst tussen verkavelaar en gemeente ter goedkeuring voor te leggen en niet enkel het aangepaste artikel.

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 41, § 2, 2° Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit om voor de omgevingsvergunning met kenmerk OMV_2019120619 (verkaveling Tapuitstraat) de overeenkomst tussen de verkavelaar en de gemeente, zoals hieronder integraal opgenomen, goed te keuren.

 

OVEREENKOMST VERKAVELAAR / GEMEENTE

 

Tussen enerzijds de verkavelaar en anderzijds het gemeentebestuur van Deerlijk.

 

Tussen de ondergetekenden:

 

A. Partij enerzijds

 

De NV DEBAERE, met maatschappelijke zetel te 9810 Nazareth, Steenweg Deinze 150, voor wie optreedt ……………………………………………………………………………………..

 

B. Partij anderzijds

 

De gemeente DEERLIJK, hier vertegenwoordigd door het college van burgemeester en schepenen, voor wie optreden de heer Claude Croes, burgemeester, en de heer Hans Piepers, algemeen directeur, handelende in hun gezegde hoedanigheid.

 

wordt het hiernavolgende overeengekomen:

 

Art. 1. - Onderhavige overeenkomst maakt integraal deel uit van de omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden op naam van NV DEBAERE.

De te verkavelen gronden zijn gelegen aan de Tapuitstraat, Knokbosstraat, Sint-Elooistraat en Paterstraat te Deerlijk, er gekadastreerd 2de afdeling, sectie D, nummers 305H, 313A, 315C, 316B, 328A, 333A, 334, 335C, 346A, 346B, 350B en 351A met een benaderende oppervlakte van 67.951 m², zoals afgebeeld op het verkavelingsplan (OMV 2019120619, opgemaakt door Teccon).

 

Voornoemd verkavelingsplan wordt door de partijen "ne varietur" ondertekend en is bestemd om bij de huidige overeenkomst te blijven.

 

Deze overeenkomst regelt de algemene lasten tussen de vergunningverlenende overheid en de verkavelaar in het kader van een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden, zoals voorzien in artikel 75 van het decreet betreffende de omgevingsvergunning.

 

Art. 2. - Onderhavige overeenkomst maakt integraal deel uit van de beslissingsprocedure voor de omgevingsvergunning. De overeenkomst dient door de verschillende partijen ondertekend te worden vooraleer het dossier voor beslissing op het college van burgemeester en schepenen geagendeerd wordt.

 

LASTEN VAN DE VERKAVELAAR

 

GRONDAFSTAND

 

Art. 3. - Partij enerzijds verbindt er zich toe kosteloos, vrij en onbelast aan partij anderzijds de gronden af te staan die bestemd zijn om ingelijfd te worden in het openbare domein.

 

Bedoelde gronden zijn thans ten indicatieve titel aangeduid als wegenis (geel aangeduid) en de loten 96, 97 en 98 op voormeld verkavelingsplan. Ze zullen het voorwerp uitmaken van een latere nauwkeurige opmeting, op exclusieve kosten van partij enerzijds. Deze plannen zullen aan partij anderzijds overgemaakt worden bij de voorlopige oplevering van de wegenis- en rioleringswerken.

 

De gronden, waarvan sprake in dit artikel zullen afgestaan worden vrij van gebruik en bebouwing aan partij anderzijds.

De overdracht van de voormelde gronden aan partij anderzijds zal pas doorgang vinden nadat de groenzone, aangeduid als lot 96 op het verkavelingsplan, definitief is opgeleverd.

 

De lasten, belastingen, heffingen, retributies en alle andere verplichtingen die worden opgelegd aan de eigenaar van de voormelde, voor eigendomsoverdracht bestemde gronden, zullen pas door partij anderzijds worden gedragen nadat de effectieve eigendomsoverdracht aan haar heeft plaatsgevonden.

 

Onder het hoger vermelde begrip “verplichtingen” wordt tevens, maar niet-exhaustief, begrepen:

(i) de uit te voeren en al uitgevoerde maatregelen zoals opgegeven in de archeologienota bij het voorliggende project en (ii) de onderhoud en het herstel van eventuele wegenis, riolering en nutsvoorzieningen.

 

Alle belastingen, heffingen en retributies zullen slechts pro rata ten laste worden genomen door partij anderzijds in overeenstemming met de periode waarin zij effectief het eigendomsrecht heeft uitgeoefend over de voormelde gronden.

 

WEGENIS, RIOLERINGEN, VOETPADEN, GROENAANLEG, VERKEERSSIGNALISATIE, STRAATNAAMBORDEN

 

Art. 4. - Partij enerzijds verbindt er zich toe om in te staan voor de uitvoering van de noodzakelijke riolering- en wegeniswerken, verkeerssignalisatie, straatnaamborden, voetpaden, groenaanleg en andere uitrustingswerken gepaard gaande met de verkaveling, onder naleving van volgende voorwaarden:

 

1.Het ontwerp van de uit te voeren werken dient opgemaakt te worden door de ontwerper en wordt toegevoegd aan het dossier voor de verkavelingsaanvraag. In dit ontwerp moeten alle uitrustingswerken, evenals de noodzakelijke officiële ramingen van de ontbrekende nutsvoorzieningen door de verkavelaar aan te vragen, opgenomen worden.

 

2.De gemeenteraad dient een beslissing te nemen over het stratentracé, met bijbehorende wegenis- en rioleringswerken.

 

3.Vooraleer de aanbesteding te houden moet het betreffende ontwerp goedgekeurd worden door het gemeentebestuur van Deerlijk. Indien het een onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking betreft dient de lijst van de aan te schrijven aannemers ter goedkeuring aan het gemeentebestuur voorgelegd te worden.

Na de aanbesteding dient partij enerzijds het gemeentebestuur in kennis te stellen van het resultaat van de aanbesteding en een P.V. van toewijzing met het gunningbedrag over te maken aan het gemeentebestuur ter goedkeuring.

 

4.In het lastenboek dienen alle reglementeringen opgenomen te worden die van toepassing zijn op de overheidsopdrachten voor gelijkaardige werken.

 

5.Het sluiten van de opdrachtovereenkomst tussen verkavelaar en aannemer is onderworpen aan voorafgaande goedkeuring van het gemeentebestuur van Deerlijk.

 

6.De verkavelaar zorgt, samen met de ontwerper, voor de planning, de coördinatie en het aanleggen van alle ontbrekende nutsleidingen in overleg met de betrokken maatschappijen.

 

7.Het gemeentebestuur dient regelmatig ingelicht te worden betreffende het verloop van de werken en ontvangt voor iedere werfvergadering een uitnodiging tot deelname en een verslag door de ontwerper opgemaakt.

 

8.De verkavelaar verleent aan de aangestelde van het gemeentebestuur de toelating om de uitvoering van de werken te volgen en geeft inzage van alle documenten die op deze uitvoering betrekking hebben.

 

9.Boeten of prijsverminderingen wegens onvoldoende uitvoering komen ten goede van de gemeente Deerlijk ingevolge minwaarde der over te nemen werken.

 

10.De voorlopige en definitieve overname van de werken gebeurt in tegenwoordigheid van het gemeentebestuur. De waarborgperiode tussen voorlopige en definitieve oplevering bedraagt 2 jaar.

 

11.De eindafrekening der werken wordt aan het gemeentebestuur voorgelegd.

 

12.Na de definitieve overname van de werken wordt, op exclusie kosten van partij enerzijds, een GRB-conform as-built plan opgemaakt en aan het gemeentebestuur bezorgd.

 

13.Partij enerzijds gaat de verbintenis aan om op eerste verzoek van de gemeente over te gaan tot de uitvoering van alle werken die naar het oordeel van de gemeente noodzakelijk zijn voor de goede uitvoering van de in voormeld bestek voorziene werken en die voortkomen uit de bij de opmaak van het bestek niet gekende en aldus onvoorziene omstandigheden.

 

UITRUSTINGSWERKEN

 

Art. 5. - Partij enerzijds staat op haar kosten risico en gevaar in voor de uitvoering van de werken en leveringen die ten behoeve van de verkaveling nodig zijn voor de aanleg en de complete uitrusting van:

1.het waterleidingsnet

2.het openbare verlichtingsnet

3.het elektriciteitsnet

4.het vast ICS-net

6.het net voor telefonische en datacommunicatie.

 

Partij enerzijds verbindt er zich eveneens toe de grond, nodig voor het oprichten van eventuele verdeelkasten (laagspanning, kabel- TV en telefoon) kosteloos ter beschikking te stellen van de betrokken maatschappijen. De inplanting zal vastgesteld worden in gemeen overleg met de twee partijen en de betrokken nutsmaatschappijen.

 

FINANCIELE WAARBORG

 

Art. 6. - Tot zekerheid van de uitvoering van de noodzakelijke werken (riolerings- en wegeniswerken, uitrustingswerken en omgevingswerken), verbindt partij enerzijds er zich toe om, ten behoeve van partij anderzijds, een financiële waarborg te stellen voor een bedrag van ……… euro.

 

Het geraamde bedrag is, op basis van raming uit het aanvraagdossier en offertes van de nutsmaatschappijen, als volgt samengesteld:

 

Fase 1:

Wegenis, riolering, signalisatie, straatnaamborden……..euro

waterleidingsnet……..euro

openbaar verlichtingsnet……..euro

elektriciteitsnet……..euro

vast ICS net……..euro

net voor telefonische en datacommunicatie ……..euro

 

Fase 2:

Omgevingswerken (voetpaden, groen, speelvoorzieningen)……..euro

 

TOTAAL:……..euro

 

Het betalingsbewijs van deze financiële borg of het bewijs van een bankwaarborg voor bovengenoemd bedrag dient te worden voorgelegd vooraleer de uitrustingswerken aangevat worden.

 

Art. 6 bis. - de vrijgave van de borg zal per fase als volgt plaatsvinden:

Fase 1: infrastructuurwerken (wegenis-, riolering- en uitrustingswerken, straatnaamborden en signalisatie)

-Bij ontvangst van het proces-verbaal van voorlopige oplevering van de infrastructuurwerken, waaruit blijkt dat de werken uitgevoerd zijn volgens de regels van de kunst, zal de financiële borg voor 80 % vrijgegeven worden.

-Bij ontvangst van het proces-verbaal van definitieve oplevering van de infrastructuurwerken zal 15 % van de borg vrijgegeven worden.

-De resterende 5 % wordt vrijgegeven na definitieve kosteloze opname van de gronden en uitrusting in het openbaar domein.

 

Fase 2: omgevingswerken (voetpaden, groen, speelvoorzieningen)

-Bij ontvangst van het proces-verbaal van voorlopige oplevering van de omgevingswerken, waaruit blijkt dat de werken uitgevoerd zijn volgens de regels van de kunst, zal de financiële borg voor 80 % vrijgegeven worden.

-Bij ontvangst van het proces-verbaal van definitieve oplevering van de omgevingswerken zal 15 % van de borg vrijgegeven worden.

-De resterende 5 % wordt vrijgegeven na definitieve kosteloze opname van de gronden en uitrusting in het openbaar domein.

 

Art. 6 ter. - vrijstelling borgstelling

Alle openbare besturen, de sociale bouwmaatschappijen en de intercommunales waar de gemeente deel van uitmaakt zijn vrijgesteld van het stellen van een financiële waarborg.

 

ALGEMEEN

 

Art. 7. - Partij enerzijds verbindt er zich toe, teneinde te anticiperen op mogelijke problemen bij de aanleg van het openbare domein binnen de verkavelingen met wegeniswerken, dat er geen afsluitingen geplaatst mogen worden vooraleer de wegeniswerken voorlopig opgeleverd zijn.

 

Art. 8. - Het gemeentebestuur van Deerlijk behoudt zich het recht voor geen omgevingsvergunningen te verlenen zolang de infrastructuur niet is uitgevoerd in overeenstemming met de eisen gesteld door het Gemeentebestuur.

Partij enerzijds verbindt er zich uitdrukkelijk en zonder voorbehoud toe om deze clausule in de akten van verkoop of akten van overdracht van een zakelijk recht te laten opnemen.

Ten bewijze daarvan dient de partij enerzijds één exemplaar van de algemene verkavelingsakte ter kennisgeving over te maken aan partij anderzijds.

 

Opgemaakt te Deerlijk, in tweevoud, op ……

 

Iedere partij verklaart een voldoende ondertekend exemplaar van de huidige overeenkomst ontvangen te hebben.

 

 

 

Publicatiedatum: 14/07/2020
Overzicht punten

 

Zitting van GR van 28 MEI 2020

Uitnodiging van Gaselwest om in te tekenen op aandelen Apt - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd in te gaan op de uitnodiging van Gaselwest om in te tekenen op de uitgifte van aandelen Apt..

 

Motivering

 

De gemeente Deerlijk beschikt op vandaag over Gaselwest-Apt aandelen ter waarde van 886.792,45 euro. Gaselwest participeert met al haar Apt-aandelen in de holding Publi-T. De holding Publi-T heeft een belang van 44,87 % en dus een exclusieve controle in de hoogspanningsnetbeheerder Elia, en staat dus in voor de publieke verankering van een onderneming met een ontegensprekelijke positie in het energiesysteem en een belangrijke rol in de bevoorradingszekerheid van ons land en het realiseren van de energietransitie.

 

Onze aandelen Apt genereren, samen met andere participaties die Gaselwest voor ons aanhoudt, een jaarlijks vaste dividendenstroom, die onze autofinancieringsmarge mee helpt positief te houden.

 

Elia heeft in het voorjaar 2019 een kapitaalverhoging doorgevoerd om het eigen vermogen te versterken, om de onderzeese kabel met het Verenigd Koninkrijk te financieren, en om het ontwikkelingsplan in het kader van de energietransitie uit te voeren. Publi-T heeft op deze kapitaalverhoging ingetekend teneinde haar belang in Elia niet te laten verwateren.  Om dit te financieren besliste Publi-T op haar beurt om een kapitaalverhoging door te voeren.  De raad van bestuur van Gaselwest heeft in december 2019 beslist om in te tekenen op deze kapitaalverhoging van Publi-T en om dit te financieren heeft Gaselwest nieuwe Apt-aandelen uitgegeven. Alle lokale besturen hebben nu het recht om, volgens hun bestaande verhouding Apt-aandelen, in te tekenen op nieuwe Apt-aandelen, zodat hun respectievelijk aandeel hierin niet verwatert. Ze kunnen ook kandidaat zijn om op extra Apt-aandelen in te tekenen, in het geval dat andere besturen aan hun recht verzaken.

 

Deerlijk heeft het recht om in te tekenen op 9.932 nieuwe Apt-aandelen bij Gaselwest, voor een waarde van 264.091,88 euro. Deze intekening kan gefinancierd worden hetzij met middelen van de gemeente Deerlijk (te betalen begin 2021), hetzij met middelen uit het beschikbaar eigen vermogen van Gaselwest, die zij voor Deerlijk aanhoudt, hetzij met een combinatie van beide voorgaande mogelijkheden. Op vandaag is 179.374,50 euro beschikbaar eigen vermogen van Gaselwest, die zij voor Deerlijk aanhoudt, aanwezig, en dit kan indien gewenst aangevuld worden met 84.717,38 uit toekomstige winsten, die niet voor uitkering voorzien waren, en die Gaselwest dan gedurende vijf jaar pre-financiert. In dit geval gebeurt dit dus zonder onze vooropgestelde dividenden te verlagen.

 

De financieel directeur adviseert om in te tekenen op deze 9.932 nieuwe Apt-aandelen, zowel vanuit het gegeven dat Deerlijk mee helpt aan de publieke (lokale) verankering van onze nutsvoorzieningen, als vanuit het gegeven dat onze deelnemingen een vaste inkomstenbron zijn in onze meerjarenplanning, die onze autofinancieringsmarge mee helpt positief te houden. Hij adviseert om deze intekening te financieren met het huidig beschikbaar eigen vermogen van Gaselwest voor 179.374,50 euro, aangevuld met een tijdelijke financiering op vijf jaar binnen Gaselwest van onze toekomstige winsten voor 84.717,38 euro. Op deze manier hoeft de gemeente geen enkele betaling te doen aan Gaselwest. Hij ziet ook geen noodzaak om te willen intekenen op extra aandelen, in het geval andere besturen aan hun recht verzaken.

 

Het college van burgemeester en schepenen heeft op 6 mei 2020 voorgesteld om deze intekening goed te keuren.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 41, 22° Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen onmiddellijke financiële gevolgen. In de toekomst zullen wel dividenden uit deze intekening mogelijk zijn.

 

BESLUIT

 

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad beslist om in te tekenen op het proportioneel toegewezen aantal aandelen Apt, in casu 9.932 aandelen aan een eenheidsprijs van 26,59 euro voor een totaal bedrag van 264.091,88 euro.

 

Artikel 2

 

De gemeenteraad beslist om voor de volstorting van de nieuwe aandelen Apt in te gaan op het financieringsvoorstel van Gaselwest zoals weergegeven in de aangetekende brief van 17 april 2020.

 

Artikel 3

 

De gemeenteraad beslist om bekend te maken aan Gaselwest dat de gemeente geen interesse heeft in bijkomende aandelen Apt.

 

 

 

Publicatiedatum: 14/07/2020
Overzicht punten

 

Zitting van GR van 28 MEI 2020

Vragen gesteld door raadsleden

 

Aanleiding en context

 

Aan de gemeenteraadsleden wordt gevraagd kennis te nemen van de vragen gesteld door raadsleden.

 

Motivering

 

Na afhandeling van de agenda van de openbare vergadering kunnen de gemeenteraadsleden mondelinge vragen stellen over gemeentelijke aangelegenheden die niet op de agenda van de gemeenteraad staan in het punt 'Vragen gesteld door raadsleden'.

 

Op deze mondelinge vragen wordt, ofwel mondeling ter zitting, ofwel schriftelijk (elektronisch), ten laatste binnen de maand na de vraagstelling geantwoord.

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 31 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad neemt kennis van de door de gemeenteraadsleden gestelde vragen.

 

 

 

Publicatiedatum: 14/07/2020
Overzicht punten

 

Zitting van GR van 28 MEI 2020

Ereburgerschap - toekenning - goedkeuring

 

 

 

Publicatiedatum: 14/07/2020