Zitting van GR van 09 JULI 2020
1. Besluit burgemeester ivm virtuele gemeente- en OCMW-raad op 9 juli 2020 - bekrachtiging - goedkeuring
BESLUIT
Artikel 1
De gemeenteraad besluit om het besluit van de burgemeester om de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn van 9 juli 2020 virtueel te laten doorgaan met live stream, te bekrachtigen.
Door hoofd cluster Ruimte, mevrouw Tine Degloire wordt een toelichting gegeven omtrent punt 20 van de agenda van de gemeenteraad, het Openbaar Vervoerplan 2021.
Zitting van GR van 09 JULI 2020
2. Gemeenteraad - 28 mei 2020 - notulen en zittingsverslag - goedkeuring
BESLUIT
Artikel 1
De gemeenteraad besluit de notulen van de zitting van de gemeenteraadszitting van 28 mei 2020 goed te keuren.
Artikel 2
De gemeenteraad besluit het zittingsverslag van de gemeenteraadszitting van 28 mei 2020 goed te keuren.
Zitting van GR van 09 JULI 2020
3. Corona-relanceplan - punten toegevoegd bij spoedeisendheid - goedkeuring
BESLUIT
Artikel 1
De gemeenteraad besluit met spoedeisendheid volgende punten toe te voegen aan de agenda van de gemeenteraad van 9 juli 2020:
• Relanceplan post Corona - goedkeuring
• Corona-relanceplan - behoud basissubsidies verenigingen - goedkeuring
• Corona-relanceplan - éénmalige verhoging werkingssubsidies en nominatieve toelagen - goedkeuring
• Corona-relanceplan - tijdelijke vrijstelling retributie uitleendienst - goedkeuring
• Corona-relanceplan - ondersteuning kermisattracties en foren - goedkeuring
• Corona-relanceplan - reglement inzake tijdelijke korting op Deerlijkbon en het gebruik ervan ter ondersteuning van de lokale economie – goedkeuring
Er volgt een toelichting van het Corona-relanceplan door burgemeester Claude Croes voor het onderdeel Welzijn, raadslid Jurgen Beke voor het onderdeel Deerlijkse verenigingen en raadslid Bert Schelfhout voor het onderdeel Lokale Economie.
Voorzitter Jo Tijtgat dankt de werkgroep voor zijn inspanningen in deze, over de partijgrenzen heen.
Zitting van GR van 09 JULI 2020
4. Relanceplan post Corona - goedkeuring
BESLUIT
Artikel 1
De gemeenteraad neemt kennis van de nota van de werkgroep.
Artikel 2
De gemeenteraad keurt het Relanceplan, zoals in bijlage goed.
Zitting van GR van 09 JULI 2020
5. Corona-relanceplan - behoud basissubsidies verenigingen - goedkeuring
BESLUIT
Artikel 1
De gemeenteraad besluit het behoud van de basissubsidie voor verenigingen voor werkjaar 2020 goed te keuren.
Zitting van GR van 09 JULI 2020
6. Corona-relanceplan - éénmalige verhoging werkingssubsidies en nominatieve toelagen - goedkeuring
BESLUIT
Artikel 1
De gemeenteraad besluit de éénmalige verhoging van de werkingssubsidies en nominatieve toelagen voor verenigingen goed te keuren.
Zitting van GR van 09 JULI 2020
7. Corona-relanceplan - tijdelijke vrijstelling retributie uitleendienst - goedkeuring
BESLUIT
Artikel 1
De gemeenteraad besluit een tijdelijke vrijstelling op het retributiereglement uitleendienst goed te keuren voor de categorieën A en B zoals opgenomen in het retributiereglement, De vrijstelling geldt vanaf 1 juli 2020 tot en met 30 juni 2021.
Zitting van GR van 09 JULI 2020
8. Corona-relanceplan - ondersteuning kermisattracties en foren - goedkeuring
BESLUIT
Artikel 1
De gemeenteraad besluit de afschaffing van het plaatsrecht voor kermisattracties en kermisgastronomie en de tijdelijke vrijstelling van de heffing op foorkasten, ter ondersteuning van kermisattracties en foren, voor het jaar 2020, goed te keuren .
Zitting van GR van 09 JULI 2020
9. Corona-relanceplan - reglement inzake tijdelijke korting op Deerlijkbon en het gebruik ervan ter ondersteuning van de lokale economie - goedkeuring
BESLUIT
Artikel 1
De gemeenteraad besluit het reglement inzake tijdelijke korting op de Deerlijkbon en het gebruik ervan ter ondersteuning van de lokale economie, goed te keuren.
Reglement inzake tijdelijke korting op Deerlijkbon en het gebruik ervan ter ondersteuning van de lokale economie
Art. 1 – Algemeen
Dit reglement is van toepassing op de handelaars met een handelszaak die gevestigd is op het grondgebied van de gemeente Deerlijk en die zich engageren om deel te nemen aan het concept van de Deerlijkbon met korting, met uitzondering van de voedingsketens waarvan de maatschappelijke zetel niet in Deerlijk is gevestigd. Dit is een initiatief van het lokaal bestuur in samenwerking met The Studio, waarmee ze de lokale economie wenst te ondersteunen en impulsen te geven door het aanbieden van de Deerlijkbon met korting.
Art. 2 – Registreren als deelnemende handelaar, uitschrijven en gegevens wijzigen
Inschrijven als deelnemende handelaar kan kosteloos via het formulier op de daartoe bestemde website. Handelaars die zich registreren, engageren zich om de Deerlijkbon te aanvaarden. Door zich te registreren als deelnemende handelaar accepteert de handelaar het reglement van de Deerlijkbon. Uitschrijven, wijzigen van gegevens of stopzetting van de handelszaak dient te gebeuren via de webtoepassing van The Studio of via de gemeentelijke website.
Art. 3 – Herkenning deelnemende handelaars
Het lokaal bestuur draagt alle kosten voor het invoeren van de Deerlijkbon zoals publiciteit, affiches, raamstickers, ….
Er worden geen kosten aangerekend aan de aangesloten handelaars.
Bij een eventuele beëindiging van de deelname verbindt de handelaar zich ertoe om de deelnamesticker te verwijderen. Het lokaal bestuur publiceert de lijst met deelnemende handelaars op de website van de gemeente. De aangesloten handelaars gaan er mee akkoord dat de verwijzing naar én de gegevens van hun handelszaak worden bekendgemaakt op de webtoepassing van The Studio en de gemeentelijke website.
Art. 4 – Bedrag van de Deerlijkbon
Elke inwoner kan maximaal één Deerlijkbon voor een bedrag naar keuze kopen, met een maximum van 100 euro, waarop 20 % korting komt, om te spenderen in de Deerlijkse handelszaken. Voor bijvoorbeeld een bon van 50 euro betaal je dus 40 euro, voor een bon van 100 euro betaal je 80 euro.
Elke inwoner kan maximaal één Deerlijkbon voor een bedrag naar keuze kopen, met een maximum van 50 euro, waarop 20 % korting komt, om te spenderen in de Deerlijkse horecazaken. Voor bijvoorbeeld een bon van 20 euro betaal je dus 16 euro, voor een bon van 50 euro betaal je 40 euro.
Art. 5 – Aankoop
De aankoop van een Deerlijkbon met 20 % korting kan gebeuren van 15 augustus 2020 tot en met 30 september 2020.
Elke inwoner ontvangt 2 kortingcodes. Eén code om een Deerlijkbon met korting aan te kopen om te gebruiken in de handelszaken, en één code om een Deerlijkbon met korting aan te kopen om te gebruiken in de horeca. Elke code kan slechts éénmaal gebruikt worden.
De bon kan online aangekocht worden of bij de diensten van het lokaal bestuur. De betaling dient onmiddellijk online of bij het verkooppunt te gebeuren.
Art. 6 – Authenticiteit van de Deerlijkbon
Elke bon is uniek en is op verschillende manieren beveiligd door middel van een QR-code die men per mail ontvangt. De waardebon wordt niet vervangen in geval van verlies, diefstal of beschadiging. De waardebon kan digitaal worden opgeslagen.
Art. 7 – Geldigheid van de Deerlijkbon met korting
Een Deerlijkbon met 20 % korting is geldig tot en met 31 oktober 2020. Nadien vloeit het aangekochte en niet gespendeerde bedrag door naar de rekening van het lokaal bestuur.
Art. 8 – Wisselgeld
De Deerlijkbon is inwisselbaar aan toonder voor de tegenwaarde van de gedane aankopen van goederen of diensten. Hij is niet inwisselbaar voor contanten of een ander betaalmiddel, zelfs niet gedeeltelijk, noch bij het lokaal bestuur, noch bij de aangesloten handelaars. De aangesloten handelaar mag geen contanten teruggeven, indien de waarde van het aangekochte product of dienst lager zou zijn dan de waarde van de bon.
Je kan één Deerlijkbon bij meerdere handelaars gebruiken of bij één handelaar voor verschillende aankopen op diverse tijdstippen.
Art. 9 – Kwaliteit van de goederen en diensten
Het lokaal bestuur kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de kwaliteit van de producten of diensten die werden geleverd na betaling met de Deerlijkbon, noch aangesproken worden tot voldoening van de rechten voorzien in de artikelen 1649bis-octies van het Burgerlijk Wetboek.
Art. 10 – Terugbetaling
De deelnemende handelaar krijgt op basis van de overeenkomst met The Studio de terugbetaling in euro gestort op zijn rekening. Dit gebeurt rechtstreeks en op een veilige manier.
Art. 11 – Betwistingen
Het college van burgemeester en schepenen oordeelt over alle betwistingen en discussies aangaande de Deerlijkbon.
Art. 12 – Akkoord algemene voorwaarden
De deelnemende handelaar ondertekent de algemene voorwaarden voor ontvangst en akkoord.
Art. 13 – Inwerkingtreding
Het reglement treedt in werking op 15 augustus 2020.
Artikel 2
Het college van burgemeester en schepenen regelt de verdere praktische uitwerking van dit reglement.
Zitting van GR van 09 JULI 2020
10. Reglement op de inventarisatie van verwaarloosde woningen en gebouwen - opheffing en aangepast reglement - goedkeuring
BESLUIT
Artikel 1
De gemeenteraad heft het reglement op de inventarisatie van verwaarloosde woningen en gebouwen, goedgekeurd in de gemeenteraadszitting van 30 november 2017, op.
Artikel 2
De gemeenteraad keurt onderstaand reglement goed:
Reglement op de inventarisatie van verwaarloosde woningen en gebouwen
Artikel 1. - Begripsomschrijvingen
Voor de toepassing van dit reglement wordt begrepen onder:
1) Administratie:
De gemeentelijke administratieve eenheid en/of intergemeentelijke administratieve eenheid die door het gemeentebestuur wordt belast met de opmaak, het beheer en de actualisatie van het gemeentelijk register van verwaarloosde woningen en gebouwen, verder ook inventaris genoemd.
2) Administratieve akte:
Het stuk waarin de verwaarlozing wordt vastgesteld.
3) Inventarisatiedatum:
De datum waarop de woning of het gebouw op de inventaris wordt opgenomen of na schrapping wordt heropgenomen.
4) Gebouw:
elk bebouwd onroerend goed, dat zowel het hoofdgebouw als de bijgebouwen omvat, met uitzondering van de bebouwde onroerende goederen die vallen onder de toepassing van het decreet van 19 april 1995 houdende maatregelen ter bestrijding en voorkoming van leegstand en verwaarlozing van bedrijfsruimten (artikel 24, 2° van het decreet van 22 december 1995 houdende bepalingen tot begeleiding van de begroting 1996 zoals van kracht);
5) Woning:
elk onroerend goed of deel ervan dat hoofdzakelijk bestemd is voor de huisvesting van een gezin of alleenstaande (artikel 24, 5° van het decreet van 22 december 1995 houdende bepalingen tot begeleiding van de begroting 1996 zoals van kracht).
Een woning kan zowel een eengezinswoning zijn of een meergezinswoning. In dit laatste geval telt de woning meerdere wooneenheden die elk op zich hoofdzakelijk bestemd zijn voor de huisvesting van een gezin of alleenstaande;
6) Verwaarlozing:
Een gebouw, ongeacht of het dienst doet als woning, wordt beschouwd als verwaarloosd, wanneer het ernstige zichtbare en storende gebreken of tekenen van verval vertoont aan buitenmuren, voegwerk, schoorstenen, dakbedekking, dakgebinte, buitenschrijnwerk, kroonlijst of dakgoten.
De gebreken worden vastgesteld van op het openbaar domein en zijn algemeen indien ze zich voordoen over meer dan de helft van de oppervlakte, de lengte of de breedte van het betreffende bouwelement van de woning of het gebouw. Gebreken zijn beperkt van omvang indien ze zich voordoen over minder dan de helft van de oppervlakte, de lengte of de breedte van het betreffende bouwelement van de woning of het gebouw.
Om als verwaarloosd te worden gekwalificeerd, moet er minstens sprake zijn van vier beperkte gebreken of twee algemene gebreken ofwel twee beperkte gebreken en één algemeen gebrek. De verwaarlozing wordt vastgesteld in een technisch verslag.
7) Beveiligde zending:
Eén van de hiernavolgende betekeningswijzen:
a) een aangetekend schrijven;
b) een afgifte tegen ontvangstbewijs;
c) elke andere door de Vlaamse Regering toegelaten betekeningswijze waarbij de datum van kennisgeving met zekerheid kan worden vastgesteld.
8) Zakelijk gerechtigde: De houder van één van de volgende zakelijke rechten:
a) de volle eigendom;
b) het recht van opstal of van erfpacht;
c) het vruchtgebruik.
Artikel 2. - Gemeentelijk register van verwaarloosde woningen en gebouwen
§1. De gemeente houdt een gemeentelijke inventaris van verwaarloosde woningen en gebouwen bij.
In deze inventaris worden minimaal de volgende gegevens opgenomen:
9) het adres van de verwaarloosde woning of het verwaarloosde gebouw;
10)de kadastrale gegevens van de verwaarloosde woning of het verwaarloosde gebouw; de identiteit en het adres van alle zakelijk gerechtigden;
11)het nummer en de datum van de administratieve akte;
12)de toestand van verwaarlozing van de woning of het gebouw, inclusief het technisch verslag;
§2. Een woning die of een gebouw dat opgenomen is in de gemeentelijke inventaris van leegstaande gebouwen of woningen, kan eveneens worden opgenomen in de gemeentelijke inventaris van verwaarloosde woningen en gebouwen.
Een woning die opgenomen is in de gewestelijke inventaris van ongeschikte en onbewoonbare woningen, kan eveneens worden opgenomen in de gemeentelijke inventaris van verwaarloosde woningen en gebouwen.
Artikel 3. - Inventarisatie
Verwaarloosde woningen en gebouwen worden op navolgende wijze geïnventariseerd:
§1. De administratie is bevoegd om verwaarlozing van woningen en gebouwen op te sporen en vast te stellen aan de hand van het technisch verslag. Dit technisch verslag wordt meegestuurd met het schrijven met de melding van de vaststelling.
§2. De houder van het zakelijk recht wordt per beveiligde zending in kennis gesteld van deze vaststelling.
De houder van het zakelijk recht kan binnen het jaar na de kennisgeving aantonen dat het gebouw en/of woning niet (meer) verwaarloosd is of het puin verwijderd is.
§3. Wanneer de houder van het zakelijk recht er niet in slaagt de gebreken weg te werken, maakt de administratie een administratieve akte van verwaarlozing op. De akte wordt aangetekend verstuurd aan de houder(s) van het zakelijk recht en vermeldt de inventarisatiedatum waarop het gebouw en/of de woningen wordt opgenomen in de gemeentelijke inventaris verwaarlozing.
Artikel 4. - Bezwaar tegen de inventarisatie
§1. Tegen de inventarisatie van een woning of een gebouw in de gemeentelijke inventaris van verwaarloosde woningen en gebouwen, vermeld in artikel 2, kan de zakelijk gerechtigde bezwaar indienen bij het college van burgemeester en schepenen.
Op straffe van nietigheid moet het bezwaarschrift:
13)ondertekend en gemotiveerd zijn;
14)met een beveiligde zending worden ingediend;
15)