Aanleiding en context
De gemeenteraad wordt gevraagd het bestaande reglement betreffende de inventarisatie van verwaarloosde woningen en gebouwen op te heffen en een aangepast reglement goed te keuren.
Motivering
De gemeenteraad keurde in zitting van 30 november 2017 het reglement op de inventarisatie van verwaarloosde woningen en gebouwen goed. Dit reglement was gebaseerd op de principes die intergemeentelijk werden vastgelegd binnen Woonwijs.
Het is noodzakelijk de verwaarlozing verder te bestrijden om zo de aantrekkelijkheid van de gemeente te bevorderen. De afwezigheid van verwaarloosde gebouwen of woningen draagt immers bij tot een levendigere en aangename omgeving en vergroot ook het veiligheidsgevoel.
In het nieuwe subsidiedossier van Woonwijs, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad op 6 juni 2019, is de actie ‘verwaarloosde gebouwen en woningen opsporen, registreren en aanpakken’ opnieuw opgenomen.
Op basis van het inventarisatiereglement, goedgekeurd op 30 november 2017, gingen de technisch adviseurs van Woonwijs op pad door de ganse gemeente om vaststellingen te doen en werden technische fiches opgemaakt.
Bij evaluatie van deze lijst werd vastgesteld dat enkele woningen in verbouwing waren en andere woningen door toepassingen van het puntensysteem zwaar werden gequoteerd om als verwaarloosd te worden beschouwd.
Er werd een nieuw puntensysteem uitgewerkt waarbij minstens vier beperkte gebreken, twee algemene gebreken of minstens één algemeen gebrek en twee beperkte gebreken nodig zijn om als verwaarloosd beschouwd te worden.
Bij screening van de lijst op basis van dit nieuw puntensysteem bleek dat de werkelijk verwaarloosde panden nog steeds worden opgenomen en de eerder onafgewerkte panden minder op deze lijst voorkomen.
Naast de aanpassing van het puntensysteem worden volgende aanpassingen voorgesteld:
• Artikel 1: toevoegen van de omschrijving van het begrip 'meergezinswoning';
• Artikel 5: toevoegen van de mogelijkheid om ambtshalve panden van de inventaris te schrappen;
• Aanvullen/verduidelijken van het technisch verslag (Deel B):
◦ ontbrekende gevelbekleding is voortaan ook een indicatie van verwaarlozing. Het louter wegnemen van loszittende gevelbekleding zal niet langer aanleiding geven om het gebrek van het technisch verslag te schrappen.
◦ storende affichering en/of betimmeringen en ‘niet weggenomen publiciteitsinrichtingen,… na stopzetten of verhuis handels- of andere activiteiten wordt toegevoegd om er zo voor te zorgen dat storende, niet langer functionele publiciteit sneller uit het straatbeeld verdwijnt.
Het college van burgemeester en schepenen heeft de voorgestelde aanpassingen van het reglement overlopen in zitting van 10 juni 2020 en beslist de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken het aangepaste reglement ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad.
Het Lokaal Woonoverleg van 17 juni 2020 verleende een positief advies voor de voorgestelde aanpassingen van het reglement.
Juridische gronden
• Algemene basisbevoegdheid: Art. 41, 2° Decreet Lokaal Bestuur
• Andere:
◦ het decreet van 14 oktober 2016 houdende wijziging van diverse decreten met betrekking tot wonen
◦ het decreet van 23 december 2016 houdende diverse bepalingen en bepalingen omtrent de invordering van niet-fiscale schuldvorderingen
◦ het decreet van 22 december 1995 houdende bepalingen tot begeleiding van de begroting 1996, inzonderheid de artikelen 24 en 25 zoals van kracht
◦ het besluit van de Vlaamse regering van 16 november 2018 over het lokaal woonbeleid
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Eenparig goedgekeurd
Artikel 1
De gemeenteraad heft het reglement op de inventarisatie van verwaarloosde woningen en gebouwen, goedgekeurd in de gemeenteraadszitting van 30 november 2017, op.
Artikel 2
De gemeenteraad keurt onderstaand reglement goed:
Reglement op de inventarisatie van verwaarloosde woningen en gebouwen
Artikel 1. - Begripsomschrijvingen
Voor de toepassing van dit reglement wordt begrepen onder:
1) Administratie:
De gemeentelijke administratieve eenheid en/of intergemeentelijke administratieve eenheid die door het gemeentebestuur wordt belast met de opmaak, het beheer en de actualisatie van het gemeentelijk register van verwaarloosde woningen en gebouwen, verder ook inventaris genoemd.
2) Administratieve akte:
Het stuk waarin de verwaarlozing wordt vastgesteld.
3) Inventarisatiedatum:
De datum waarop de woning of het gebouw op de inventaris wordt opgenomen of na schrapping wordt heropgenomen.
4) Gebouw:
elk bebouwd onroerend goed, dat zowel het hoofdgebouw als de bijgebouwen omvat, met uitzondering van de bebouwde onroerende goederen die vallen onder de toepassing van het decreet van 19 april 1995 houdende maatregelen ter bestrijding en voorkoming van leegstand en verwaarlozing van bedrijfsruimten (artikel 24, 2° van het decreet van 22 december 1995 houdende bepalingen tot begeleiding van de begroting 1996 zoals van kracht);
5) Woning:
elk onroerend goed of deel ervan dat hoofdzakelijk bestemd is voor de huisvesting van een gezin of alleenstaande (artikel 24, 5° van het decreet van 22 december 1995 houdende bepalingen tot begeleiding van de begroting 1996 zoals van kracht).
Een woning kan zowel een eengezinswoning zijn of een meergezinswoning. In dit laatste geval telt de woning meerdere wooneenheden die elk op zich hoofdzakelijk bestemd zijn voor de huisvesting van een gezin of alleenstaande;
6) Verwaarlozing:
Een gebouw, ongeacht of het dienst doet als woning, wordt beschouwd als verwaarloosd, wanneer het ernstige zichtbare en storende gebreken of tekenen van verval vertoont aan buitenmuren, voegwerk, schoorstenen, dakbedekking, dakgebinte, buitenschrijnwerk, kroonlijst of dakgoten.
De gebreken worden vastgesteld van op het openbaar domein en zijn algemeen indien ze zich voordoen over meer dan de helft van de oppervlakte, de lengte of de breedte van het betreffende bouwelement van de woning of het gebouw. Gebreken zijn beperkt van omvang indien ze zich voordoen over minder dan de helft van de oppervlakte, de lengte of de breedte van het betreffende bouwelement van de woning of het gebouw.
Om als verwaarloosd te worden gekwalificeerd, moet er minstens sprake zijn van vier beperkte gebreken of twee algemene gebreken ofwel twee beperkte gebreken en één algemeen gebrek. De verwaarlozing wordt vastgesteld in een technisch verslag.
7) Beveiligde zending:
Eén van de hiernavolgende betekeningswijzen:
a) een aangetekend schrijven;
b) een afgifte tegen ontvangstbewijs;
c) elke andere door de Vlaamse Regering toegelaten betekeningswijze waarbij de datum van kennisgeving met zekerheid kan worden vastgesteld.
8) Zakelijk gerechtigde: De houder van één van de volgende zakelijke rechten:
a) de volle eigendom;
b) het recht van opstal of van erfpacht;
c) het vruchtgebruik.
Artikel 2. - Gemeentelijk register van verwaarloosde woningen en gebouwen
§1. De gemeente houdt een gemeentelijke inventaris van verwaarloosde woningen en gebouwen bij.
In deze inventaris worden minimaal de volgende gegevens opgenomen:
9) het adres van de verwaarloosde woning of het verwaarloosde gebouw;
10)de kadastrale gegevens van de verwaarloosde woning of het verwaarloosde gebouw; de identiteit en het adres van alle zakelijk gerechtigden;
11)het nummer en de datum van de administratieve akte;
12)de toestand van verwaarlozing van de woning of het gebouw, inclusief het technisch verslag;
§2. Een woning die of een gebouw dat opgenomen is in de gemeentelijke inventaris van leegstaande gebouwen of woningen, kan eveneens worden opgenomen in de gemeentelijke inventaris van verwaarloosde woningen en gebouwen.
Een woning die opgenomen is in de gewestelijke inventaris van ongeschikte en onbewoonbare woningen, kan eveneens worden opgenomen in de gemeentelijke inventaris van verwaarloosde woningen en gebouwen.
Artikel 3. - Inventarisatie
Verwaarloosde woningen en gebouwen worden op navolgende wijze geïnventariseerd:
§1. De administratie is bevoegd om verwaarlozing van woningen en gebouwen op te sporen en vast te stellen aan de hand van het technisch verslag. Dit technisch verslag wordt meegestuurd met het schrijven met de melding van de vaststelling.
§2. De houder van het zakelijk recht wordt per beveiligde zending in kennis gesteld van deze vaststelling.
De houder van het zakelijk recht kan binnen het jaar na de kennisgeving aantonen dat het gebouw en/of woning niet (meer) verwaarloosd is of het puin verwijderd is.
§3. Wanneer de houder van het zakelijk recht er niet in slaagt de gebreken weg te werken, maakt de administratie een administratieve akte van verwaarlozing op. De akte wordt aangetekend verstuurd aan de houder(s) van het zakelijk recht en vermeldt de inventarisatiedatum waarop het gebouw en/of de woningen wordt opgenomen in de gemeentelijke inventaris verwaarlozing.
Artikel 4. - Bezwaar tegen de inventarisatie
§1. Tegen de inventarisatie van een woning of een gebouw in de gemeentelijke inventaris van verwaarloosde woningen en gebouwen, vermeld in artikel 2, kan de zakelijk gerechtigde bezwaar indienen bij het college van burgemeester en schepenen.
Op straffe van nietigheid moet het bezwaarschrift:
13)ondertekend en gemotiveerd zijn;
14)met een beveiligde zending worden ingediend;
15)minimaal de volgende gegevens bevatten:
a) de identiteit en het adres van de indiener,
b) de vermelding van het nummer van de administratieve akte,
c) de vermelding van het adres van de woning of het gebouw waarop het bezwaarschrift betrekking heeft;
16)worden betekend binnen een termijn van dertig kalenderdagen, die ingaat de dag na de betekening van de beveiligde zending vermeld in artikel 3.
Bij betekening per aangetekend schrijven geldt de datum van verzending als datum van de indiening van het bezwaarschrift.
§2. Als het bezwaarschrift ingediend wordt door een persoon die optreedt namens de zakelijk gerechtigde, voegt hij bij het dossier een schriftelijke machtiging tot vertegenwoordiging toe, tenzij hij optreedt als raadsman die ingeschreven is aan de balie als advocaat of als advocaat-stagiair.
§3. Het college van burgemeester en schepenen onderzoekt de gegrondheid van de ontvankelijke bezwaarschriften. Het onderzoek gebeurt op stukken als de feiten vatbaar zijn voor een directe, eenvoudige vaststelling. Als een onderzoek op stukken niet volstaat, wordt een feitenonderzoek uitgevoerd.
§4. Het college van burgemeester en schepenen doet uitspraak over het bezwaar en betekent zijn beslissing met een beveiligde zending aan de indiener ervan, binnen een termijn van orde van negentig kalenderdagen, die ingaat de dag na de betekening van het bezwaarschrift.
§5. Wordt het bezwaar ingewilligd, dan wordt de woning of het gebouw geschrapt van de gemeentelijke inventaris van verwaarloosde woningen en gebouwen.
Indien de beslissing tot opname in de inventaris van verwaarloosde woningen en gebouwen niet tijdig betwist wordt, of het beroep van de zakelijk gerechtigde onontvankelijk of ongegrond is, wordt het gebouw of de woning in de inventaris verwaarlozing opgenomen vanaf de inventarisatiedatum.
Artikel 5. - Schrapping uit de gemeentelijke inventaris van verwaarloosde woningen en gebouwen
§1. De administratie schrapt een woning of een gebouw uit de gemeentelijke inventaris van verwaarloosde woningen en gebouwen wanneer de zakelijk gerechtigde bewijst dat de woning of het gebouw niet meer voldoet aan de definitie van verwaarlozing. Bij sloop kan een geïnventariseerde woning of gebouw geschrapt worden na verwijdering van het puin. De zakelijk gerechtigde richt hiertoe een schriftelijk verzoek aan de administratie.
Op straffe van nietigheid moet dit verzoek:
17)ondertekend en gemotiveerd zijn;
18)met een beveiligde zending worden ingediend;
19)minimaal de volgende gegevens bevatten:
a) de identiteit en het adres van de indiener,
b) de vermelding van het nummer van de administratieve akte,
c) de vermelding van het adres van de woning of het gebouw waarop het bezwaarschrift betrekking heeft.
Bij betekening per aangetekend schrijven geldt de datum van verzending als datum van de indiening van het verzoek tot schrapping uit het gemeentelijk register van verwaarloosde woningen en gebouwen.
§2. De beëindiging van de staat van verwaarlozing kan aangetoond worden met alle bewijsmiddelen van gemeen recht, uitgezonderd de eed.
§3 Als het verzoek tot schrapping ingediend wordt door een persoon die optreedt namens de zakelijk gerechtigde, voegt hij bij het dossier een schriftelijke machtiging tot vertegenwoordiging toe, tenzij hij optreedt als raadsman die ingeschreven is aan de balie als advocaat of als advocaat-stagiair.
§4. De administratie onderzoekt de gegrondheid van de ontvankelijke verzoeken tot schrapping. Het onderzoek gebeurt op stukken als de feiten vatbaar zijn voor een directe, eenvoudige vaststelling. Als een onderzoek op stukken niet volstaat, wordt een feitenonderzoek uitgevoerd.
§5. De administratie doet uitspraak over het verzoek tot schrapping en betekent zijn beslissing met een beveiligde zending aan de indiener ervan, binnen een termijn van negentig kalenderdagen die ingaat de dag na de betekening van verzoek.
Als de kennisgeving vermeld in het eerste lid niet is gebeurd binnen de voorziene termijn, wordt het verzoek tot schrapping geacht te zijn ingewilligd.
§6. Wordt het verzoek ingewilligd, dan wordt de woning of het gebouw geschrapt uit de gemeentelijke inventaris van verwaarloosde woningen en gebouwen. De datum van betekening van het verzoek tot schrapping geldt als datum van schrapping uit de gemeentelijke inventaris van verwaarloosde woningen en gebouwen.
§7. Indien de administratie, zonder dat de belanghebbende zelf initiatief neemt, zelf vaststelt dat een gebouw of woning in aanmerking komt voor een schrapping, dan kan dit gebouw of deze woning ambtshalve en met uitwerking op de datum van beslissing tot schrapping van de inventaris worden geschrapt zonder dat dit voor de belanghebbende tot ruimere rechten kan leiden. De zakelijk gerechtigde wordt hiervan per gewone zending op de hoogte gebracht.
Artikel 6. - Beroep tegen weigering tot schrapping
§1. Tegen de beslissing tot weigering van de schrapping van een woning of gebouw uit de gemeentelijke inventaris van verwaarloosde woningen en gebouwen kan de zakelijk gerechtigde beroep aantekenen bij het college van burgemeester en schepenen volgens de procedure, vermeld in artikel 4.
Artikel 3
Het technisch verslag tot vaststelling van verwaarlozing wordt ne varietur aan huidige beslissing gehecht.
Artikel 4
Dit reglement zal worden bekendgemaakt overeenkomstig artikel 286 van het Decreet Lokaal Bestuur.
Register der bekendmakingen
Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.
Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie heeft plaatsgevonden.
Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.