DEERLIJK

26 NOVEMBER 2020

 

AANWEZIG

 

Voorzitter: Jo Tijtgat

Burgemeester: Claude Croes

 

Schepenen: Bert Schelfhout, Regine Vanwynsberghe-Rooryck, Sandra De Leeuw-Goussey, Matthias Vanneste, Louis Vanderbeken

Raadsleden: Carl De Donder, Louis Haerinck, Frans Kemseke, Tundie D'hont, Jurgen Beke, Filip Terryn, Rolande Libert, Philip Ghekiere, Lies De Witte, Marc Coppens, Maurice Bekaert, Sophie Mespreuve, Dirk Demeurie

 

Algemeen directeur: Hans Piepers

 

VERONTSCHULDIGD

 

Raadslid: Marleen Prat

 

 

 

 

 

Overzicht punten

 

Zitting van GR van 26 NOVEMBER 2020

Besluit burgemeester ivm virtuele gemeente- en OCMW-raad op 26 november 2020 - bekrachtiging - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad wordt gevraagd over te gaan tot bekrachtiging van het besluit van de burgemeester van 13 november 2020om de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn van 26 november 2020 virtueel te laten doorgaan met live stream.

 

Motivering

 

Momenteel heerst een globale corona-epidemie (COVID-19 virus). De Wereldgezondheidsorganisatie heeft deze epidemie op 11 maart 2020 tot een pandemie verklaard.

 

Sinds 16 oktober 2020 bevindt het land zich op basis van de COVID-19 barometer op alarmniveau 4 (zeer hoge alertheid) en heeft het Overlegcomité beslist om vanaf maandag 19 oktober 2020 strengere maatregelen in te voeren.

 

Het Agentschap Binnenlands Bestuur heeft een kader gecreëerd voor vergaderingen van lokale bestuursorganen.

Daarbij geldt als uitgangspunt dat het lokaal bestuur tijdens de huidige gezondheidssituatie autonoom beslist over de wijze van vergaderen van gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn.

 

De gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn kan digitaal doorgaan als het lokaal bestuur dit, gelet op de gezondheidssituatie, de aangewezen vergadervorm acht.

Daaraan zijn 3 voorwaarden verbonden:

1)      De wijze van vergaderen (digitaal) en de motivering (gezondheidssituatie) wordt vastgelegd in een burgemeesterbesluit (politieverordening) op grond van artikels 134, §1 en 135 van de Nieuwe Gemeentewet.

2)      De digitale gemeenteraad moet openbaar te volgen zijn via een audiovisuele livestream. Een audiostream volstaat niet om de openbaarheid te voldoen. De webtoepassing van de gemeente communiceert hoe pers en publiek de vergadering kunnen volgen via de livestream.

3)      De procedure voor geheime stemming moet aan de noodzakelijke democratische voorwaarden voldoen.

 

Artikel 134, § 1 van de Nieuwe Gemeentewet bepaalt:

§ 1. In geval van oproer, kwaadwillige samenscholing, ernstige stoornis van de openbare rust of andere onvoorziene gebeurtenissen, waarbij het geringste uitstel gevaar of schade zou kunnen opleveren voor de inwoners, kan de burgemeester politieverordeningen maken, onder verplichting om daarvan onverwijld aan de gemeenteraad kennis te geven [... (opgeh. KB 30 mei 1989, art. 27, I: 1 juni 1989)], met opgave van de redenen waarom hij heeft gemeend zich niet tot de raad te moeten wenden. [... (opgeh. KB 30 mei 1989, art. 27, I: 1 juni 1989)] Die verordeningen vervallen dadelijk, indien zij door de raad in de eerstvolgende vergadering niet worden bekrachtigd.

 

De burgemeester is van oordeel dat de aangehaalde corona-epidemie en de huidige verhoging van het alarmniveau een ernstige stoornis vormen van de openbare rust (waartoe de openbare veiligheid en de openbare gezondheid behoren).

 

Het COVID-19-virus en de strijd tegen de verdere verspreiding hiervan, is een onvoorziene gebeurtenis.

 

In redelijkheid valt het ook niet te ontkennen dat een openbare zitting van de gemeente- en OCMW-raad in een gesloten plaats en de aanwezigheid van de raadsleden het risico op besmetting doet toenemen en aldus de verdere verspreiding van het virus in de hand werkt of kan werken.

 

Zelfs al zouden de raden doorgaan zonder publiek, dan nog zijn 21 raadsleden en de algemeen directeur aanwezig. Ook dit volstaat om de verdere verspreiding van het virus in de hand te werken.

 

De door de aanwezigheid van het coronavirus in het leven geroepen situatie is ook urgent.

 

De burgemeester nam in deze context de beslissing om de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn van 26 november 2020 virtueel te laten doorgaan met live stream.

 

Het komt aan de gemeenteraad toe om deze beslissing te bekrachtigen.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 134, § 1 Nieuwe Gemeentewet

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit om het besluit van de burgemeester om de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn van 26 november 2020 virtueel te laten doorgaan met live stream, te bekrachtigen.

 

 

 

Publicatiedatum: 23/12/2020
Overzicht punten

 

Zitting van GR van 26 NOVEMBER 2020

Gemeenteraad - 29 oktober 2020 - notulen en audiovisuele opname - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de notulen en de audiovisuele opname van de vorige zitting goed te keuren.

 

Motivering

 

Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast.

 

Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering, worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.

 

Artikel 278 van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat de gemeenteraad kan beslissen om het zittingsverslag te vervangen door een audio- of audiovisuele opname van de openbare zitting van de gemeenteraad.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 32 Decreet Lokaal Bestuur

          Andere:

          Art. 277 en 278 Decreet Lokaal Bestuur

          Art. 32 en 33 Huishoudelijk reglement gemeenteraad

 

Adviezen

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit de notulen van de zitting van de gemeenteraadszitting van 29 oktober 2020 goed te keuren.

 

Artikel 2

 

De gemeenteraad besluit de audiovisuele opname van de gemeenteraadszitting van 29 oktober 2020 goed te keuren.

 

 

 

Publicatiedatum: 23/12/2020
Punt bijlagen/links Audiovisuele opname GR-OR 2020.10.29
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Zitting van GR van 26 NOVEMBER 2020

Aanpassing meerjarenplan 1 - 2020-2025 - vaststelling - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de aanpassing meerjarenplan 1 - 2020-2025 vast te stellen.

 

Motivering

 

Het ontwerp van de aanpassing meerjarenplan 1 - 2020-2025 bevindt zich in bijlage.

 

De voorliggende strategische nota omvat de omschrijving van de prioritaire acties, de verwachte ontvangsten en uitgaven per prioritaire actie en voor alle niet-prioritaire acties, en dit telkens per beleidsdoelstelling.

 

De voorliggende financiële nota omvat het financieel doelstellingenplan, de staat van het financiële evenwicht en het overzicht van de kredieten. In beide nota's zijn de wijzigingen opgenomen. De toelichting en de documentatie bevinden zich ook in bijlage.

 

De gemeenteraadscommissie financiën gaf op 10 november 2020 gunstig advies. Het college van burgemeester en schepenen besprak op 12 november 2020 het finaal ontwerp.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 41, 3° Decreet Lokaal Bestuur

          Andere:

          Art. 249 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

De gemeenteraad besluit met 18 ja-stemmen: Claude Croes (CD&V), Bert Schelfhout (Open Vld), Regine Vanwynsberghe-Rooryck (CD&V), Sandra De Leeuw-Goussey (Open Vld), Matthias Vanneste (Open Vld), Louis Vanderbeken (CD&V), Jo Tijtgat (CD&V), Carl De Donder (CD&V), Louis Haerinck (CD&V), Jurgen Beke (CD&V), Filip Terryn (N-VA), Rolande Libert (Open Vld), Philip Ghekiere (Open Vld), Lies De Witte (CD&V), Marc Coppens (CD&V), Maurice Bekaert (Open Vld), Sophie Mespreuve (Onafhankelijk) en Dirk Demeurie (Onafhankelijk)

2 onthoudingen: Frans Kemseke (Deerlijk²) en Tundie D'hont (Deerlijk²)

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit de aanpassing meerjarenplan 1 - 2020-2025 vast te stellen.

 

 

 

Publicatiedatum: 23/12/2020
Punt bijlagen/links Deerlijk AMJP1 2020-2025.pdf Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Zitting van GR van 26 NOVEMBER 2020

Aanpassing meerjarenplan 1 - 2020-2025 - vaststelling deel OCMW door raad voor maatschappelijk welzijn - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om het deel van de aanpassing meerjarenplan 1 - 2020-2025, zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn, goed te keuren.

 

Motivering

 

Vandaag heeft de raad voor maatschappelijk welzijn de aanpassing meerjarenplan 1 - 2020-2025 vastgesteld. Dit meerjarenplan bevindt zich in bijlage.

 

De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn stemmen over hun deel van elk beleidsrapport.

 

Nadat de raden zo het beleidsrapport elk voor hun deel hebben vastgesteld, keurt de gemeenteraad het deel van het beleidsrapport, zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn, goed. Door die goedkeuring wordt het beleidsrapport in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 249, § 3 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit het deel van de aanpassing meerjarenplan 1 - 2020-2025, zoals vandaag vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn, goed te keuren.

 

 

 

Publicatiedatum: 23/12/2020
Punt bijlagen/links Deerlijk AMJP1 2020-2025.pdf Download
Overzicht punten

 

Zitting van GR van 26 NOVEMBER 2020

Kerkfabriek Sint-Columba - budget 2021 - kennisname

 

Aanleiding en context

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van het budget 2021 van de kerkfabriek Sint-Columba.

 

Motivering

 

De kerkraad van de kerkfabriek Sint-Columba keurde op 30 september 2020 haar budget 2021 goed.

 

Dit budget bevindt zich in bijlage.

 

Het budget houdt rekening met de afsprakennota die hiervoor werd afgesloten met het gemeentebestuur.

 

Het bisdom verleende gunstig advies.

 

Het budget 2021 past in het meerjarenplan 2020-2025 van de kerkfabriek.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

          Andere:

          Art. 45 tot 50/1 Decreet 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten

          Art. 17 tot 21/1 Besluit van de Vlaamse regering 13 oktober 2006 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van erkende erediensten

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen.

 

Raming of bedrag

79.339,75 euro

Actie

gelijkblijvend beleid

Jaarbudgetrekening

GBB/0790-00/64940003

Visum

nvt

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad neemt kennis van het budget 2021 van de kerkfabriek Sint-Columba.

 

 

 

Publicatiedatum: 23/12/2020
Punt bijlagen/links St-Columba B 21.pdf Download
Overzicht punten

 

Zitting van GR van 26 NOVEMBER 2020

Kerkfabriek OLV Onbevlekt Ontvangen - budget 2021 - kennisname

 

Aanleiding en context

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van het budget 2021 van de kerkfabriek O.L.V. Onbevlekt Ontvangen.

 

Motivering

 

De kerkraad van de kerkfabriek O.L.V. Onbevlekt Ontvangen keurde op 30 september 2020 haar budget 2021 goed.

 

Dit budget bevindt zich in bijlage.

 

Het budget houdt rekening met de afsprakennota die hiervoor werd afgesloten met het gemeentebestuur.

 

Het bisdom verleende gunstig advies.

 

Het budget 2021 past in het meerjarenplan 2020-2025 van de kerkfabriek.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art 41, 9° Decreet Lokaal Bestuur

          Andere:

          Art. 45 tot 50/1 Decreet 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten

          Art. 17 tot 21/1 Besluit van de Vlaamse regering 13 oktober 2006 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van erkende erediensten

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen.

 

Raming of bedrag

30.771,86 euro

Actie

gelijkblijvend beleid

Jaarbudgetrekening

GBB/0790-00/64940004

Visum

nvt

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad neemt kennis van het budget 2021 van de kerkfabriek O.L.V. Onbevlekt Ontvangen.

 

 

 

Publicatiedatum: 23/12/2020
Punt bijlagen/links OLV onbevlekt ontvangen B 21.pdf Download
Overzicht punten

 

Zitting van GR van 26 NOVEMBER 2020

Aanvullende belasting op personenbelasting - aanslagjaar 2021 - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de aanvullende belasting op de personenbelasting voor het aanslagjaar 2021 goed te keuren.

 

Motivering

 

De financiële toestand van de gemeente blijkt uit de financiële nota van de aanpassing meerjarenplan 1 - 2020-2025.  Om in haar financiering te voorzien, dient de gemeenteraad te beslissen over de aanvullende belasting op de personenbelasting.  Het college van burgemeester en schepenen stelde in zitting van 18 november 2020 voor om de aanvullende belasting op de personenbelasting te tarifiëren op 8 % voor aanslagjaar 2021.  Dit is hetzelfde als voor aanslagjaar 2020.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 41, 14° Decreet Lokaal Bestuur

          Andere

          Art. 464 tot en met 470/2 Wetboek Inkomstenbelasting 1992

          Art. 286, § 1, 1° Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen.

 

Raming of bedrag

3.944.218 euro

Actie

gelijkblijvend beleid

Jaarbudgetrekening

GBB/0020-00/73010000

Visum

nvt

 

BESLUIT

 

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit om voor het aanslagjaar 2021 een aanvullende belasting te vestigen ten laste van de rijksinwoners die belastbaar zijn in de gemeente op 1 januari van het aanslagjaar.  Dit besluit treedt vandaag in werking.

 

Artikel 2

 

De belasting wordt vastgesteld op 8 % van de overeenkomstig artikel 466 van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992 berekende grondslag voor hetzelfde aanslagjaar.  Deze belasting wordt gevestigd op basis van het inkomen dat de belastingplichtige heeft verworven in het aan het aanslagjaar voorafgaande jaar.

 

Artikel 3

 

De vestiging en de inning van de gemeentelijke belasting zullen door het toedoen van het bestuur der directe belastingen gebeuren, overeenkomstig de bepalingen vervat in de artikelen 466 en volgende van het Wetboek van de Inkomstenbelastingen.

 

 

 

Publicatiedatum: 23/12/2020
Overzicht punten

 

Zitting van GR van 26 NOVEMBER 2020

Gemeentelijke opcentiemen op de onroerende voorheffing - aanslagjaar 2021 - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de gemeentelijke opcentiemen op de onroerende voorheffing voor het aanslagjaar 2021 goed te keuren.

 

Motivering

 

De financiële toestand van de gemeente blijkt uit de financiële nota van de aanpassing meerjarenplan 1 - 2020-2025.  Om in haar financiering te voorzien, dient de gemeenteraad te beslissen over de gemeentelijke opcentiemen op de onroerende voorheffing.  Het college van burgemeester en schepenen stelde in zitting van 18 november 2020 voor om de gemeentelijke opcentiemen op de onroerende voorheffing te tarifiëren op 1.071 opcentiemen voor aanslagjaar 2021.  Dit is hetzelfde als voor aanslagjaar 2020.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 41, 14° Decreet Lokaal Bestuur

          Andere

          Art. 170, § 4 Grondwet

          Art. 464/1, 1° Wetboek Inkomstenbelasting van 10 april 1992

          Art. 286, § 1, 1° Decreet Lokaal Bestuur

          Art. 2.1.4.0.2 en 3.1.0.0.4. Decreet van 13 december 2013 houdende de Vlaamse Codex Fiscaliteit

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen.

 

Raming of bedrag

5.190.931 euro

Actie

gelijkblijvend beleid

Jaarbudgetrekening

GBB/0020-00/73000000

Visum

nvt

 

BESLUIT

 

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit om voor het aanslagjaar 2021 ten bate van de gemeente 1.071 opcentiemen te heffen op de onroerende voorheffing.

 

Artikel 2

 

De vestiging en de inning van de gemeentebelasting gebeuren door toedoen van de Vlaamse belastingdienst.

 

 

 

Publicatiedatum: 23/12/2020
Overzicht punten

 

Zitting van GR van 26 NOVEMBER 2020

Politiezone Gavers - begroting 2021 - gemeentelijke dotatie - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de dotatie 2021 aan de politiezone Gavers goed te keuren.

 

Motivering

 

De ontwerpbegroting 2021 van de politiezone Gavers bevindt zich in bijlage. Op 23 oktober 2020 heeft het politiecollege van de zone Gavers de ontwerpbegroting 2021 aanvaard en deze voorgelegd aan de politieraad van 17 november 2020.

Het college van burgemeester en schepenen heeft deze ontwerpbegroting op 28 oktober 2020 overlopen. De gemeenteraad dient nu de dotatie aan de politiezone Gavers goed te keuren voor 1.442.821 euro voor de exploitatie en 72.211 euro voor de investeringen.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid :

          Art. 40, 71, 72, 75 en 76 Wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus

          Andere:

          KB van 16 november 2001 houdende nadere regels inzake de berekening en de verdeling van de gemeentelijke dotaties in de schoot van een meergemeente politiezone

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen.

 

Raming of bedrag

1.442.821,00 euro

Actie

gelijkblijvend beleid

Jaarbudgetrekening

GBB/0400-00/64940000

Visum

nvt

 

 

Raming of bedrag

72.211,00 euro

Actie

gelijkblijvend beleid

Jaarbudgetrekening

GBB/0400-00/66400001

Visum

nvt

 

BESLUIT

 

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit de dotatie aan de politiezone Gavers lastens de gemeente Deerlijk te bepalen op 1.442.821 euro voor de exploitatie en op 72.211 euro voor de investeringen.

 

Artikel 2

 

De gemeenteraad besluit de dotatie aan de politiezone Gavers in te schrijven in het

gemeentelijk meerjarenplan 2020-2025.

 

 

 

Publicatiedatum: 23/12/2020
Overzicht punten

 

Zitting van GR van 26 NOVEMBER 2020

Hulpverleningszone Fluvia - begrotingswijziging 2020 en begroting 2021 - gemeentelijke toelage - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de gemeentelijke dotatie 2020 en 2021 aan de hulpverleningszone Fluvia goed te keuren.

 

Motivering

 

In haar mail van 18 september 2020 vraagt de hulpverleningszone Fluvia aan elke gemeente om kennis te nemen van de dotaties voor 2020 en 2021. Deze mail en het ontwerp van de begrotingswijziging 2020 en de begroting 2021 bevinden zich in bijlage.

 

Voor de gemeente Deerlijk bedraagt in 2020, na begrotingswijziging, de exploitatietoelage 301.410 euro, de investeringstoelage 41.310 euro en de kazerneringstoelage 0 euro.

 

Voor de gemeente Deerlijk bedraagt in 2021 de exploitatietoelage 307.530 euro, de

investeringstoelage 41.310 euro en de kazerneringstoelage 183.600 euro.

 

Wat betreft de kazerneringstoelage: elke gemeente draagt bij aan de kazernes die Fluvia zal overnemen of zelf zal bouwen. De kazerneringstoelage die eerder was voorzien op 91.800 euro voor 2020 voor de gemeente Deerlijk, is na begrotingswijziging 2020 van Fluvia op nul gebracht.

 

De kazerneringstoelage die eerder was voorzien op 91.800 euro voor 2021 voor de gemeente Deerlijk in het meerjarenplan van Fluvia, is in de begroting 2021 verdubbeld naar 183.600 euro, in feite een doorschuiving van 2020.

 

In het geval van de kazerne Deerlijk-Anzegem wordt de overname geschat op 3.549.683 euro.

 

Deze bedragen komen overeen met de verdeelsleutel en de begrotingswijziging 2020 en de begroting 2021 die werden goedgekeurd in de zoneraad van 25 september 2020.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 41, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

          Andere:

          Art. 67, art. 68 en art. 134 wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid

          Art. 10, 3° koninklijk besluit van 2 februari 2009

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen in 2020.

 

Raming of bedrag

301.410,00 euro

Actie

Gelijk Blijvend Beleid

Jaarbudgetrekening

GBB/0410-00/64940001

Visum

nvt

 

 

Raming of bedrag

41.310,00 euro

Actie

Gelijk Blijvend Beleid

Jaarbudgetrekening

GBB/0410-00/66400002

Visum

nvt

 

 

Raming of bedrag

0 euro

Actie

Gelijk Blijvend Beleid

Jaarbudgetrekening

BB/0410-00/66400006

Visum

nvt

 

De beslissing heeft financiële gevolgen in 2021.

 

Raming of bedrag

307.530,00 euro

Actie

Gelijk Blijvend Beleid

Jaarbudgetrekening

GBB/0410-00/64940001

Visum

nvt

 

 

Raming of bedrag

41.310,00 euro

Actie

Gelijk Blijvend Beleid

Jaarbudgetrekening

GBB/0410-00/66400002

Visum

nvt

 

 

Raming of bedrag

183.600,00 euro

Actie

Gelijk Blijvend Beleid

Jaarbudgetrekening

BB/0410-00/66400006

Visum

nvt

 

BESLUIT

 

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit de dotatie aan de hulpverleningszone Fluvia voor de begroting 2020 goed te keuren op 301.410 euro voor de exploitatie, 41.310 euro voor de investeringen en 0 euro voor de kazernering.

 

Artikel 2

 

De gemeenteraad besluit de dotatie aan de hulpverleningszone Fluvia voor de begroting 2021 goed te keuren op 307.530 euro voor de exploitatie, 41.310 euro voor de investeringen en 183.600 euro voor de kazernering.

 

 

 

Publicatiedatum: 23/12/2020
Overzicht punten

 

Zitting van GR van 26 NOVEMBER 2020

Nominatieve toelagen 2021 - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de lijst van nominatieve toelagen voor het jaar 2021 goed te keuren.

 

Motivering

 

De lijst van nominatieve toelagen voor het jaar 2021 bevindt zich in bijlage.

De kredieten werden opgenomen in de aanpassing meerjarenplan 1 - 2020-2025.

Wanneer de gemeenteraad de toelage nominatief goedkeurt, dan kan de begunstigde op eerste verzoek de uitbetaling ervan opvragen.

 

Het college van burgemeester en schepenen heeft deze lijst op 12 november 2020 voorgelegd ter goedkeuring.

 

Op hetzelfde college van burgemeester en schepenen werd beslist om in de eerstvolgende aanpassing meerjarenplan ook een nominatieve toelage te voorzien van 200 euro voor Moeder Deerlijkse.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 41, 23° Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit de lijst van nominatieve toelagen voor het jaar 2021 goed te keuren en deze aan te vullen met een nominatieve toelage van 200 euro voor Moeder Deerlijkse waarvoor krediet zal voorzien worden in AMJP 2 - 2020-2025.

 

 

 

Publicatiedatum: 23/12/2020
Overzicht punten

 

Zitting van GR van 26 NOVEMBER 2020

Kader flex- en telewerk - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Aan de raad wordt de goedkeuring gevraagd van het voorliggend kader voor flex- en telewerk.

 

Motivering

 

Het meerjarenplan 2020-2025 vermeldt de expliciete ambitie om te blijven groeien als een dynamisch en flexibele organisatie. Inspelend op de huidige tendensen en rekening houdend met de noodzaak om onze organisatie te blijven profileren als een aantrekkelijke werkgever in de regio Zuid-West-Vlaanderen, een hoog concurrentiële arbeidsmarkt, werd de actie meegenomen om flex- en telewerk in te voeren.

 

De coronacrisis zorgde voor een stroomversnelling van het voorliggend dossier, in die zin dat de principes op heel korte termijn en met heel beperkte voorbereiding reeds werden ingevoerd. De uitzonderlijke situatie werd ondertussen als uitgebreide testcase beschouwd, waarbij abstractie werd gemaakt van de lockdown-situatie, die we als uitzonderlijk  beschouwen en niet als referentie om het volledige kader op te baseren.

 

De positieve en negatieve aspecten werden in kaart gebracht, en er werd binnen een ruimer kader een enquête afgenomen bij het personeel waarbij ook flex- en telewerk aan bod kwam. Op basis van de ervaringen en de bevraging, werd een globaal kader opgemaakt met daarin de principes die zullen worden gehanteerd vanaf 1 januari 2021, of vanaf het moment waarop een versoepeling van de coronamaatregelen zich aandient.

 

Het voorliggend kader werd behandeld op het syndicaal overleg van 10 november 2020.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 40 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

De raad besluit het voorliggend kader voor flex- en telewerk goed te keuren.

 

 

 

Publicatiedatum: 23/12/2020
Punt bijlagen/links Kader flextijden en telewerk.pdf Download
Overzicht punten

 

Zitting van GR van 26 NOVEMBER 2020

Kader interimarbeid - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Aan de raad wordt de goedkeuring gevraagd voor het kader rond interimarbeid.

 

Motivering

 

Lokale besturen kunnen gebruik maken van uitzendkrachten, maar dienen hiervoor eerst een kader vast te stellen dat de principes vastlegt in welke gevallen hiervan kan gebruik gemaakt worden.

 

Hoewel het niet de expliciete doelstelling van het bestuur is om op interimarbeid in te zetten, is het toch wenselijk een kader vast te leggen zodat, als de noodzaak zich toch zou voordoen om op korte termijn een uitzendkracht in te zetten, hier snel in gehandeld kan worden.

 

De bepalingen van dit kader zijn opgesteld volgens de instructies van het Agentschap Binnenlands Bestuur. In de volgende gevallen wordt de mogelijkheid voorzien om beroep te doen op uitzendkrachten:

 

          Tijdelijke vervanging van een contractueel personeelslid van wie de arbeidsovereenkomst is geschorst of beëindigd.

          Tijdelijke vervanging van een contractueel personeelslid met deeltijdse loopbaanonderbreking of met vermindering van de arbeidsprestaties in het kader van het zorgkrediet.

          Tijdelijke vervanging van een ambtenaar die zijn ambt niet of slechts deeltijds uitoefent.

          Tijdelijke vermeerdering van het werk.

          Uitvoering van uitzonderlijk werk (cfr. wettelijk kader waarbinnen uitzendarbeid mogelijk is binnen lokale besturen en artikel 2 van het KB van 7 december 2018 inzake de definiëring van uitzonderlijk werk).

          Voor artistieke prestaties of werken.

 

Er kan gebruik gemaakt worden van uitzendkrachten gedurende een termijn van 6 maanden, maximaal éénmaal verlengbaar en op voorwaarde dat het motief nog steeds bestaat en er redelijkerwijze geen aanwervingsprocedure kon gevoerd worden, of die geen resultaat opleverde.

 

Het ontwerp werd voorgelegd op het syndicaal overleg van 10 november 2020.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 40, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

          Decreet van 27 april 2018 betreffende de uitzendarbeid in de Vlaamse overheidsdiensten en de lokale besturen

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

De raad besluit het voorliggend kader voor interimarbeid goed te keuren.

 

 

 

Publicatiedatum: 23/12/2020
Overzicht punten

 

Zitting van GR van 26 NOVEMBER 2020

Kaderovereenkomst en bijlagen in het kader van het Collectieve Investeringstraject en Kazerneringsproject in samenwerking met Hulpverleningszone Fluvia - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad wordt gevraagd

          het ontwerp van Kaderovereenkomst en de bijlagen in het kader van het Collectieve Investeringstraject en Kazerneringsproject in samenwerking met Hulpverleningszone Fluvia goed te keuren;

          het college van burgemeester en schepenen te machtigen deze Kaderovereenkomst te ondertekenen en het college van burgemeester en schepenen te machtigen de nodige handelingen te stellen om aan de Kaderovereenkomst uitvoering te geven.

 

Motivering

 

A. Gemeente Deerlijk is lid van hulpverleningszone Fluvia waarbinnen over de gemeentegrenzen heen in een netwerk van brandweerposten op verschillende vlakken wordt samengewerkt.

 

B. De gemeente Deerlijk en de steden en gemeenten Anzegem, Avelgem, Harelbeke, Kortrijk, Kuurne, Ledegem, Lendelede, Menen, Waregem, Wevelgem en Zwevegem (hierna gezamenlijk de "Steden en Gemeenten" genoemd) zijn houder van rechten met betrekking tot welbepaalde onroerende goederen die als kazerne-infrastructuur dienst doen (de "Kazerne-infrastructuur"), gelegen in de provincie West-Vlaanderen, als volgt (situatie op 31 december 2019):

 

Nr.

Type

Adres

Kadastrale beschrijving

Rechthebbende

Aard van recht

Benaming (voor toepassing van de Kaderovereenkomst

Categorie

1

Kazerne

Rekkemstraat 64, 8930 Menen

Menen, 3e afdeling, sectie A - deel van 95 v

Stad Menen

Volle eigendom

Kazerne-infrastructuur Lauwe

3

2

Kazerne

Twee-Bruggenstraat 2, 8530 Harelbeke

Harelbeke, 1e afdeling, sectie A - 1078 g

Stad Harelbeke

Volle eigendom

Kazerne-infrastructuur Harelbeke

3

3

Kazerne

Weggevoerdenplein 8, 8520 Kuurne

Kuurne, 1e afdeling, sectie C - 292 f

Gemeente Kuurne

Volle eigendom

Kazerne-infrastructuur Kuurne

3

4

Kazerne

Weversstraat 11, 8790 Waregem

Waregem, 1e afdeling, sectie C - 495 z

Stad Waregem

Volle eigendom

Kazerne-infrastructuur Waregem

3

5

Kazerne

Vichtesteenweg 220, 8540 Deerlijk

Deerlijk, 1ste

afdeling,

sectie B,

nummers

1268/A

P0000,

1268/B

P0000,

1268/C

P0000,

1268/D P0000

en 1268/E

P0000, met

een totale

oppervlakte

volgens het

Kadaster van

59a 88ca

Gemeente Deerlijk en gemeente Anzegem, elk voor de onverdeelde helft

Volle eigendom

Nieuwe Kazerne-infrastructuur Deerlijk-Anzegem

1

6

Kazerne

Ommegangstraat 1, bus Z, 8550 Zwevegem

Zwevegem, 1e afdeling, sectie B - 92 f2

Gemeente Zwevegem

Volle eigendom

Kazerne-infrastructuur Zwevegem

3

7

Kazerne

Doorniksesteenweg 214, bus A, 8500 Kortrijk

Kortrijk, 4e afdeling, sectie D - 16 e

Stad Kortrijk

Volle eigendom

Kazerne-infrastructuur Kortrijk

3

8

Kazerne

Waterven 1, bus A, 8501 Kortrijk

Kortrijk, 8e afd, sectie C - 1049 f

Stad Kortrijk

Huurrecht tot en met 30 juni 2022 jaarlijks opzegbaar door de Stad Kortrijk

Kazerne-infrastructuur Heule

3

9

Kazerne

Winkelsestraat 15, 8860 Lendelede

Lendelede, 1e afdeling, sectie C - 103 g

Gemeente Lendelede

Volle eigendom

Kazerne-infrastructuur Lendelede

3

10

Kazerne

Oudenaardsesteenweg 50, 8580 Avelgem

Avelgem, 1e afdeling, sectie A - 1269 m & 1269 n

Gemeente Avelgem

Volle eigendom

Kazerne-infrastructuur Avelgem

3

11

Kazerne

Liebaardstraat 258, 8791 Waregem

Waregem, 4e afdeling, sectie A - 429 r2

Stad Waregem

Volle eigendom

Kazerne-infrastructuur Beveren-Leie

3

12

Kazerne

Kloosterstraat 6, bus A, 8880 Ledegem

Ledegem, 3e afdeling, sectie B - 185 d

Gemeente Ledegem

Volle eigendom

Kazerne-infrastructuur Ledegem

3

13

Kazerne

Rekkemsestraat 54, 8510 Kortrijk

Kortrijk, 6e afdeling, sectie A - 136 r5

Stad Kortrijk

Gebruikrecht tot en met 20 december 2021

Kazerne-infrastructuur Marke

3

14

Kazerne

Krommebeekstraat 34, bus A, 8930 Menen

Menen, 2e afdeling, sectie B - 227 a2

Stad Menen

Volle eigendom

Kazerne-infrastructuur Menen

1

15

Kazerne

Nieuwe Markt 3, 8560 Wevelgem

Wevelgem, 2e afdeling, sectie B - 704n/2

Gemeente Wevelgem

Volle eigendom

Kazerne-infrastructuur Wevelgem

3

16

Kazerne

Hondschotestraat 100A, 8560 Wevelgem

Wevelgem, 3e afdeling, sectie A - 455 e3

Gemeente Wevelgem

Volle eigendom

Kazerne-infrastructuur Gullegem

3

17

Kazerne

[Gentseweg - Tapuyt, Waregem (Sint-Eloois-Vijve)]

Waregem, afdeling 6, sectie A, nr. 267/K/2 P0000, 268/E P0000 en nr. 267/H/2/P0000, met een totale oppervlakte volgens het kadaster van 66a 32ca

Stad Waregem

Volle eigendom

Nieuwe Kazerne-infrastructuur Waregem

1

 

C. Fluvia was tot 2019 houder van een kosteloos gebruiksrecht met betrekking tot elk van de onroerende goederen (uitgezonderd de grond) deel uitmakend van de Kazerne-infrastructuur (uitgezonderd het onroerend goed hierboven vermeld onder nr. 5).

 

D. De Kazerne-infrastructuur zoals hierboven vermeld onder de nrs. 1 tot en met 16 (uitgezonderd de onroerende goederen vermeld onder de nrs. 5 en 14, dewelke behoren tot Categorie 1) behoren tot Categorie 3.

 

E. Fluvia en de Steden en Gemeenten hebben vastgesteld dat de huidige organisatie van de Kazerne-infrastructuur suboptimaal is en dat verregaande investeringen noodzakelijk zijn om de Kazerne-infrastructuur te kunnen laten voldoen aan de noden van de zone in de huidige technische en organisatorische context.

 

F. Fluvia en de Steden en Gemeenten wensen de bestaande juridische structuur betreffende de Kazerne-infrastructuur te wijzigen om operationeel te kunnen optimaliseren.

 

G. In dit verband is door de Steden en Gemeenten en Fluvia gezamenlijk een kaderovereenkomst opgesteld (hierna de "Kaderovereenkomst").

 

H. Fluvia en de Steden en Gemeenten hebben, teneinde doelstelling in overweging (G) te bereiken, gezamenlijk geopteerd voor een traject van collectieve investering door Fluvia, mits maximale valideren van de inspanningen van de onderscheiden Steden en Gemeenten, waarbij:

 

In een eerste fase: de Steden en Gemeenten behouden rechten op de gronden waarop de nieuwe infrastructuur zich bevindt of waarop nieuwbouw zal gebeuren, maar door de Steden en Gemeenten wordt aan Fluvia een recht van opstal verleend op hetzij de bestaande infrastructuur hetzij de grond met het oog op de constructie van nieuwe infrastructuur door Fluvia, hetgeen de Steden en Gemeenten toelaat om gedragen inspanningen te valideren of het valorisatiepotentieel van de gronden ultiem te behouden; en

 

In een latere fase: Fluvia een recht van opstal kan verwerven op bestaande, oude infrastructuur welke Fluvia wenst te renoveren.

 

(hierna het "Collectieve Investeringstraject")

 

I. Voormeld Collectieve Investeringstraject, zoals hierboven beschreven, hangt samen met een investeringstraject dat over meerdere jaren loopt en zal gefinancierd worden via de zgn. dotatie 2.0, dewelke een investeringscomponent zal bevatten.

 

J. In de Kaderovereenkomst worden drie categorieën van onroerende goederen onderscheiden en gedefinieerd:

 

          Categorie 1: "sites bestaande uit constructies op en met grond, gelegen te Menen, Deerlijk-Anzegem en Waregem, waarbij de desbetreffende steden en gemeenten zijn opgetreden/optreden als bouwheer van reeds bestaande / in oprichting zijnde / nog op te richten constructies bestaande in kazerne-infrastructuur en waar er op een later ogenblik, en mits uitoefening van een aan Fluvia verleende call-optie, door de betrokken stad en/of gemeente een eigendomsoverdragend opstalrecht zal worden gevestigd ten voordele van Fluvia met betrekking tot voormelde constructies, in het bijzonder omvattend de Kazerne-infrastructuur Menen, de Nieuwe Kazerne-infrastructuur Deerlijk-Anzegem en de Nieuwe Kazerne-infrastructuur Waregem."

 

          Categorie 2: "sites bestaande uit braakliggende grond(en) (eventueel na geplande afbraak in het kader van herontwikkeling) waar er op een later ogenblik, en mits uitoefening van een aan Fluvia verleende call-optie, door de betrokken stad en/of gemeente een opstalrecht zal worden gevestigd op deze grond(en) ten voordele van Fluvia, op grond waarvan Fluvia de toelating zal hebben om op eigen risico en kosten op deze grond(en) over te gaan tot oprichting van constructies, in het bijzonder omvattend de gronden beschreven in Bijlage 1.1 alsmede de Weerhouden Categorie 2 Gronden, zoals bedoeld in Artikel 5.2.2."

 

          Categorie 3: “sites bestaande uit constructies bestaande in kazerne-infrastructuur op en met grond, waarvan Fluvia tot 2019 de constructies kosteloos bezette op grond van een gebruiksovereenkomst voor onbepaalde duur afgesloten met de betrokken stad en/of gemeente, in het bijzonder omvattend de Kazerne-infrastructuur waarvan sprake in overweging (A) onder de nrs. 1 tot en met 16 (uitgezonderd nrs. 5 en 14 welke behoren tot Categorie 1).”

 

K. De gemeenschappelijke bedoeling van de Steden en Gemeenten en Fluvia bestaat er aldus in om in lijn met het Collectieve Investeringstraject:

 

          een call-optie te vestigen in het voordeel van Fluvia met betrekking tot Categorie 1 (met onmiddellijke ingang) en met betrekking tot Categorie 2 (op termijn) (op termijn) (hierna “Call-optie”), om in haar voordeel een (naargelang het geval, eigendomsoverdragend) opstalrecht te doen vestigen, overeenkomstig de voorwaarden zoals in de Kaderovereenkomst beschreven (hierna “Opstalrecht”);

 

          in afwachting van de inwerkingtreding van het (eigendomsoverdragend) opstalrecht met betrekking tot Categorie 1, alvast een kosteloos recht van gebruik te vestigen in het voordeel van Fluvia voor een periode die aanvangt op 1 januari 2020, zowel voor wat betreft de Kazerne-infrastructuur Menen, als voor wat betreft de Kazerne-infrastructuur Waregem, Kazerne-infrastructuur Beveren-Leie en respectievelijk de Nieuwe Kazerne-infrastructuur Deerlijk–Anzegem, en van rechtswege zal eindigen op datum van inwerkingtreding van het desbetreffende (eigendomsoverdragend) opstalrecht, overeenkomstig de voorwaarden zoals in de Kaderovereenkomst beschreven (hierna “Kosteloos recht van gebruik”);

 

          een put-optie (met onmiddellijke ingang) te vestigen in het voordeel van de Steden en Gemeenten, waaraan zij te allen tijde eenzijdig kunnen verzaken, met betrekking tot de onroerende goederen zoals vermeld onder de nrs. 2, 3, 9, 10, 12, 15 en 16, ofte de onroerende goederen van Categorie 3 uitgezonderd de kazerne-infrastructuur Heule, de kazerne-infrastructuur Marke en de kazerne-infrastructuur uit Categorie 3 van die gemeenten ten aanzien van wie reeds een project is geïdentificeerd in Categorie 1 of in Categorie 2 aangeduid in de Bijlagen 1.1. en 1.2. (Put-optie) om t.a.v. Fluvia een eigendomsoverdragend opstalrecht te doen vestigen, overeenkomstig de voorwaarden zoals in de Kaderovereenkomst beschreven (hierna “Opstalrecht”);

 

          in afwachting van (i) de verzaking aan of niet-tijdige uitoefening van de put-optie of (ii) van de inwerkingtreding van het eigendomsoverdragend opstalrecht met betrekking tot Categorie 3 in uitvoering van voormelde put-optie of (iii) van het huurrecht met betrekking tot onroerende goederen hierboven vermeld onder de nrs. 1, 4, 6, 7, 8, 11 en 13, alvast een kosteloos recht van gebruik te bevestigen in het voordeel van Fluvia voor wat betreft de kazerne-infrastructuur van Categorie 3 voor een periode die aanvangt op 1 januari 2020 en van rechtswege zal eindigen op datum van (i) de verzaking aan of niet-tijdige uitoefening van de put-optie of (ii) van inwerkingtreding van het desbetreffende (eigendomsoverdragend) opstalrecht of (iii) op 1 januari 2021 met betrekking tot onroerende goederen hierboven vermeld onder de nrs. 1, 4, 6, 7, 8, 11 en 13, overeenkomstig de voorwaarden zoals hierna beschreven (hierna “Kosteloos recht van gebruik”);

 

          in geval van (i) verzaking aan of niet-tijdige uitoefening van de put-optie of (ii) t.a.v. de kazerne-infrastructuur van Categorie 3 waarvoor geen put-optie zal worden gevestigd, zijnde de onroerende goederen hierboven vermeld onder de nrs. 1, 4, 6, 7, 8, 11 en 13, een huurrecht te vestigen in het voordeel van Fluvia (behoudens uitzonderingen zoals hierna beschreven), (hierna “Huurrecht”), waarbij aan Fluvia in het bijzonder een call-optie zal worden verleend (hierna “Call-optie”) om in haar voordeel een (eigendomsoverdragend) opstalrecht te doen vestigen (hierna “Opstalrecht”) op de desbetreffende Categorie 3 goederen (uitgezonderd Kazerne-infrastructuur Heule en Kazerne-infrastructuur Marke waarvoor wel een nieuwe huur- respectievelijk gebruiksovereenkomst zal worden afgesloten, maar waarop geen dergelijke call-optie zal worden verleend), overeenkomstig de voorwaarden zoals in de Kaderovereenkomst beschreven;

 

met dien verstande dat, telkens wanneer er in onderhavige overeenkomst sprake is van een ‘opstalrecht’, dit recht zal worden gevestigd met betrekking tot het volume op, boven en onder de desbetreffende grond, in voorkomend geval met inbegrip van de bestaande constructies, doch zonder dat aan Fluvia, in haar hoedanigheid van opstalhouder, enig recht wordt verleend met betrekking tot de grond zelf.

 

(hierna het "Kazerneringsproject")

 

L. Het Collectieve Investeringstraject en het Kazerneringsproject, zoals hierboven beschreven, gaan uit van een plan en visie voor een termijn van in totaal (minstens) achttien jaar oftewel drie beleidstermijnen van telkens zes jaar waarbij de Steden en Gemeenten en Fluvia erkennen en aanvaarden dat de investeringsprojecten voor de eerste zes-jarige periode reeds concreet zijn afgelijnd en beschreven in de Kaderovereenkomst, terwijl er voor wat betreft de toekomstige investeringsprojecten, welke naar verwachting zullen worden gerealiseerd gedurende de 2de en 3de beleidstermijn van zes jaar, op datum van ondertekening van onderhavige Overeenkomst, hoogstens een indicatief budget gekend is. De Steden en Gemeenten nemen kennis van de beleidsnota, gevoegd als Bijlage 7 bij de Kaderovereenkomst, waaruit o.a. een inspanningsverbintenis blijkt tot realisatie van een vergelijkbaar aantal (lees: tussen drie en zes) investeringsprojecten gedurende de 2de en 3de beleidstermijn van zes jaar als hetgeen wordt voorzien gedurende de eerste beleidstermijn van zes jaar.

 

M. De Kazerne-infrastructuur Menen werd opgericht door autonoom gemeentebedrijf Woonbedrijf Menen op grond van een recht van opstal aan haar verleend ingevolge opstalakte verleden voor het Comité van Aankoop Onroerende Kortrijk, instrumenterend ambtenaar Luc Bataillie, commissaris, op 15 mei 2014 (de Opstalakte Menen) en de Kazerne-infrastructuur Menen vervolgens aan de Stad Menen in leasing werd gegeven door autonoom gemeentebedrijf Woonbedrijf Menen ingevolge akte van onroerende leasing verleden door Mevrouw Martine Fournier, in haar hoedanigheid van burgemeester van de Stad Menen, op 7 februari 2015 (de Leasingakte Menen).

 

N. Gemeente Deerlijk en Gemeente Anzegem, zoals uiteengezet in overweging (B) onder het nr. 5, samen volle eigenaar zijn, elk voor de onverdeelde helft van de grond gelegen langs de Vichtesteenweg, ingevolge notariële akte van aankoop verleden voor notaris Wim Taelman op 17 februari 2017, waarbij Gemeente Deerlijk en Gemeente Anzegem vervolgens gezamenlijk zijn opgetreden als bouwheer in het kader van de bouw en ontwikkeling, op voormelde grond, van een onroerend complex bestaande in een nieuwe brandweerkazerne (de Nieuwe Kazerne-Infrastructuur Deerlijk-Anzegem). De Nieuwe Kazerne-Infrastructuur Deerlijk-Anzegem behoort tot Categorie 1.

 

O. De Stad Waregem is volle eigenaar geworden van gronden gelegen te Waregem, Sint-Eloois-Vijve, volgens kadastraal uittreksel dd. 22 april 2020 ten Kadaster gekend onder Waregem, afdeling 6, sectie A, nr. 267/K/2 P0000, nr. 268/E P0000 en nr. 267/H/2/P0000, met een totale oppervlakte volgens het Kadaster van 66a 32ca, ingevolge notariële akte van aankoop verleden voor notaris Ronny Eeckhout op 26 april 2016, waarbij de Stad Waregem weldra zal optreden als bouwheer in het kader van de bouw en ontwikkeling, op voormelde gronden, van een onroerend complex bestaande in een nieuwe brandweerkazerne (de Nieuwe Kazerne-Infrastructuur Waregem). De Nieuwe Kazerne-Infrastructuur Waregem behoort tot Categorie 1.

 

P. De zakelijke rechten op de onroerende goederen waarop dit besluit betrekking heeft of zal hebben en die aan gemeente Deerlijk toebehoren kunnen enkel aan Fluvia worden overgedragen binnen de voorwaarden en modaliteiten hiertoe bepaald in het ontwerp van Kaderovereenkomst. Aldus wordt afgeweken van het principe dat onroerende goederen van een gemeente steeds worden vervreemd volgens de principes van mededinging en transparantie. Dit is gerechtvaardigd gelet op het specifieke karakter van het onroerend goed in kwestie en het feit dat het dient of zal dienen ter bescherming van de openbare veiligheid binnen gemeente Deerlijk en het feit dat gemeente Deerlijk slechts tot één hulpverleningszone, namelijk Fluvia, behoort.

 

Q. De Kaderovereenkomst heeft tot doel de modaliteiten en voorwaarden betreffende de Call-optie, het Opstalrecht, het Kosteloos recht van gebruik en het Huurrecht te bepalen en in het algemeen de afspraken vast te leggen die tussen Partijen zullen gelden in het kader van het Collectieve Investeringstraject en met betrekking tot het Kazerneringsproject.

 

R. De Kaderovereenkomst en de bijlagen eraan werden formeel goedgekeurd door het Zonecollege op * en door de Zoneraad op *.

 

S. Het verlijden van de notariële akten tot vestiging van het Opstalrecht betreffende Categorie 1 is, volgens de actuele planning, bedoeld plaats te vinden in de maanden april, mei of juni 2021.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 40, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

          Andere:

          Art. 2 Decreet Lokaal Bestuur

          Art. 14 Wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid

          Art. 10, 3° Koninklijk besluit van 2 februari 2009 tot vaststelling van de territoriale afbakening van de hulpverleningszones

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen.

 

In ruil voor het verkregen eigendomsoverdragend opstalrecht is Fluvia een vergoeding verschuldigd aan de opstalgever gelijk aan:

 

Voor wat betreft de Nieuwe Kazerne-infrastructuur Deerlijk-Anzegem: een totaalbedrag ten belope van 3.549.684 euro, inclusief btw (geraamd bedrag) voor Deerlijk en Anzegem samen (1.774.842 euro ten laste van Deerlijk), te betalen in zes (6) gelijke schijven per jaar. De eerste schijf is betaalbaar op datum van de notariële akte.

 

 

BESLUIT

 

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad neemt kennis van het ontwerp van Kaderovereenkomst en de bijlagen eraan, namelijk

 

          Bijlage 1.1 – Lijst reeds geschikt bevonden Categorie 2 – gronden

          Bijlage 1.2 – Plan houdende aanduiding van Site Lauwe-Marke Bramier

          Bijlage 1.3 – Plan houdende aanduiding van Site Kortrijk-Zwevegem Evolis

          Bijlage 2.1 – Template recht van gebruik (Deerlijk-Anzegem)

          Bijlage 2.2 – Template recht van gebruik (Menen)

          Bijlage 2.3 – Template recht van gebruik (Waregem)

          Bijlage 2.4 – Teplate recht van gebruik (Categorie 3)

          Bijlage 3.1 – Template huurovereenkomst (Categorie 3 met uitzondering van Kazerne-infrastructuur Heule en Kazerne-infrastructuur Marke)

          Bijlage 3.2 – Template huurovereenkomst (Kazerne-infrastructuur Heule)

          Bijlage 3.3 – Template huurovereenkomst (Kazerne-infrastructuur Marke)

          Bijlage 4 – Algemene voorwaarden van het opstalrecht

          Bijlage 5 – Lijst van bestaande kosteloze gebruiksrechten

          Bijlage 6 – Huurtabel

          Bijlage 7 – Beleidsnota

 

zoals deze aan onderhavig besluit zijn gevoegd.

 

Artikel 2

 

De gemeenteraad keurt het ontwerp van Kaderovereenkomst en de bijlagen, zoals deze aan onderhavig besluit zijn gevoegd, goed.

 

Artikel 3

 

De gemeenteraad draagt de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur op om de Kaderovereenkomst en haar bijlagen namens de gemeente Deerlijk te ondertekenen.

 

Artikel 4

 

§ 1. De gemeenteraad gelast het college van burgemeester en schepenen om de Kaderovereenkomst en haar bijlagen uit te voeren en de verdere stappen te ondernemen en specifieke overeenkomsten te laten ondertekenen om aldus een call-optie te vestigen in het voordeel van Fluvia met betrekking tot de kazerne gelegen te Vichtesteenweg 220, 8540 Deerlijk - gekadastreerd Deerlijk, 1ste afdeling, sectie B, nummers 1268/A P0000, 1268/B P0000, 1268/C P0000, 1268/D P0000 en 1268/E P0000, met een totale oppervlakte volgens het Kadaster van 59a 88ca - (hierna "Onroerend Goed"), in de Kaderovereenkomst omschreven als een goed van Categorie 1 (Call-optie), om in haar voordeel een eigendomsoverdragend opstalrecht te doen vestigen, overeenkomstig de voorwaarden en voor de doeleinden zoals in de Kaderovereenkomst bepaald.

 

§ 2. De gemeenteraad gelast het college van burgemeester en schepenen om de verdere stappen te ondernemen en specifieke overeenkomsten te ondertekenen om in afwachting van de inwerkingtreding van het eigendomsoverdragend opstalrecht zoals bepaald in artikel 4 §1, alvast een kosteloos recht van gebruik te vestigen in het voordeel van Fluvia met betrekking tot het Onroerend Goed voor een periode die aanvangt op 1 januari 2020, en van rechtswege zal eindigen op datum van inwerkingtreding van het desbetreffende eigendomsoverdragend opstalrecht, overeenkomstig de voorwaarden en voor de doeleinden zoals in de Kaderovereenkomst bepaald.

 

Artikel 5

 

De gemeenteraad gelast het college van burgemeester en schepenen alle nodige uitvoeringshandelingen te stellen met betrekking tot voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan Hulpverleningszone Fluvia, Doorniksesteenweg 214a, 8500 Kortrijk.

 

 

 

Publicatiedatum: 23/12/2020
Overzicht punten

 

Zitting van GR van 26 NOVEMBER 2020

Renovatie sportvloeren 'Sportbeuk' & 'Gaverhal' - lastvoorwaarden, wijze van gunnen en raming - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad wordt gevraagd de lastvoorwaarden, wijze van gunnen en raming van de opdracht “Renovatie sportvloeren 'Sportbeuk' & 'Gaverhal'” goed te keuren.

 

Motivering

 

In een sporthal waar dagelijks wordt gesport, is een goede sportvloer van primordiaal belang.  Een goede sportvloer voorkomt blessures en geeft aan de sporter een gevoel van welbehagen. Tevens wordt in Deerlijk op een hoog competitieniveau gesport.

 

De sportvloer in de Sportbeuk dateert reeds van 1992 en vertoont na 28 jaar de nodige tekenen van slijtage en ouderdom. De sportvloer in de Gaverhal werd reeds vervangen in 2011 maar is nog steeds een geschilderde betonvloer.  Mede door de vele fuiven en evenementen zien deze vloeren enorm af en zijn de toplagen volledig afgeschuurd, wat dan weer gevaarlijk is voor blessures.  Om deze redenen zijn nieuwe sportvloeren zeker gewenst.

 

De nieuwe sportvloeren zullen, zoals de huidige, verder gebruikt worden voor de speelpleinwerking en evenementen met tafels, stoelen, karren, podia, ...

 

Het college van burgemeester en schepenen besliste in zitting van 9 september 2020 om de vorige overheidsopdracht “Renovatie sportvloeren Gaverhal & Sportbeuk” stop te zetten.  De vooropgezette uitvoeringsdatum kon niet gehaald worden, het budget werd opgetrokken en het bestek werd specifieker uitgewerkt.

 

In het kader van de opdracht “Renovatie sportvloeren 'Sportbeuk' & 'Gaverhal'” werd een nieuw bestek met nr. 2020-25 opgesteld door de verantwoordelijke aankopen en contractbeheer.

 

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 181.818,18 euro excl. btw of 220.000,00 euro incl. 21 % btw (38.181,82 euro btw medecontractant).

 

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.

 

Juridische gronden

 

  • Algemene basisbevoegdheid: Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikel 41, 10° dat stipuleert dat het tot de uitsluitende bevoegdheid van de gemeenteraad behoort om over te gaan tot het vaststellen van de wijze van gunnen waarop de opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten worden toegewezen en het vaststellen van de voorwaarden ervan behalve indien de opdracht nominatief in het budget is opgenomen of behoort tot het begrip ‘dagelijks bestuur’;

Huidige opdracht is niet nominatief in het budget opgenomen en valt niet onder het begrip ‘dagelijks bestuur’ zoals omschreven door de gemeenteraad in zitting van 28 januari 2016.

  • Andere:
  • De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen
  • Het Bestuursdecreet van 7 december 2018
  • Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht
  • De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen
  • De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 41, § 1, 2° (het geraamde bedrag excl. btw overschrijdt de drempel van 750.000,00 euro niet)
  • Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen
  • Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen.

 

Raming

181.818,18 euro excl. btw of 220.000,00 euro incl. btw

Actie

Instandhoudings- en verbeteringswerken sportinfrastructuur

Jaarbudgetrekening

0742-00/22800000/BESTUUR/CBS/0/IP-22

Visum

vereist

 

 

BESLUIT

 

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

Het bestek met nr. 2020-25 en de raming voor de opdracht “Renovatie sportvloeren 'Sportbeuk' & 'Gaverhal'”, opgesteld door de verantwoordelijke aankopen en contractbeheer worden goedgekeurd.

De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten.

De raming bedraagt 181.818,18 euro excl. btw of 220.000,00 euro incl. 21 % btw (38.181,82 euro btw medecontractant).

Artikel 2

 

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.

Artikel 3

 

De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal niveau.

Artikel 4

 

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2021, op jaarbudgetrekening 0742-00/22800000/BESTUUR/CBS/0/IP-22 (actie A-3.03.4).

 

 

 

Publicatiedatum: 23/12/2020
Overzicht punten

 

Zitting van GR van 26 NOVEMBER 2020

Gaselwest - halfjaarlijks syntheseverslag - kennisname

 

Aanleiding en context

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van het halfjaarlijks syntheseverslag - 1ste semester 2020 van Gaselwest.

 

Motivering

 

Conform art. 441 van het Decreet Lokaal Bestuur brengt de raad van bestuur, minstens tweemaal per jaar, tijdens een openbare vergadering van de gemeenteraad van elk van de deelnemende gemeenten, verslag uit over de uitoefening van de bevoegdheden en taken van de raad, en verstrekt toelichting bij het beleid van de dienstverlenende of opdrachthoudende vereniging.

 

Op 22 oktober 2020 heeft Gaselwest de gemeente op de hoogte gebracht dat hun halfjaarlijks syntheseverslag - 1ste semester 2020 beschikbaar gesteld werd via hun Extranet.

 

Dit halfjaarlijks syntheseverslag - 1ste semester 2020 van de opdrachthoudende vereniging Gaselwest wordt in bijlage toegevoegd.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 441 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad neemt kennis van het halfjaarlijks syntheseverslag - 1ste semester 2020 van Gaselwest, zoals toegevoegd in bijlage.

 

 

 

Publicatiedatum: 23/12/2020
Overzicht punten

 

Zitting van GR van 26 NOVEMBER 2020

IMOG - buitengewone algemene vergadering van 15 december 2020 - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Naar aanleiding van de buitengewone algemene vergadering van de intercommunale Imog, die plaatsvindt op dinsdag 15 december 2020, wordt aan de gemeenteraad gevraagd de agendapunten goed te keuren en het mandaat van de vertegenwoordiger te bepalen.

 

Motivering

 

De gemeente Deerlijk is aangesloten bij IMOG (de intergemeentelijke maatschappij voor openbare gezondheid in Zuid-West-Vlaanderen).

 

Via een aangetekend schrijven van 21 oktober 2020 nodigt IMOG de door de gemeente aangestelde vertegenwoordiger uit op de buitengewone algemene vergadering van dinsdag 15 december 2020, om 19.30 uur in de bedrijfszetel te Harelbeke, Kortrijksesteenweg 264.

 

De toelichting en documenten, behorend tot volgende agendapunten zijn in bijlage terug te vinden:

 

1)      Strategie, beleidsplan en actieplan 2021

2)      Begroting 2021

3)      Statutaire benoeming raadslid Avelgem

4)      Aanpassen bijlagen statuten ifv intergemeentelijke recyclageparken

5)      Varia

 

De financieel beheerder verleent hieromtrent positief advies.

 

In de gemeenteraadszitting van 28 februari 2019 werd de heer Matthias Vanneste aangeduid als effectief vertegenwoordiger in de algemene vergaderingen van IMOG die plaatsvinden in de loop van de legislatuur 2019-2024. De heer Louis Haerinck werd aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger.

 

Het college van burgemeester en schepenen besprak deze materie in de zitting van 12 november 2020.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 41, § 2, 4° Decreet Lokaal Bestuur

          Andere:

          Art. 56, 423, 459 Decreet Lokaal Bestuur

          Art. 17, 33, 43, 44 en 45 van de statuten van Imog

 

Financiën

 

Geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit zijn goedkeuring te hechten aan volgende agendapunten van de algemene vergadering van IMOG van 15 december 2020:

 

1)      Strategie, beleidsplan en actieplan 2021

2)      Begroting 2021

3)      Statutaire benoeming raadslid Avelgem

4)      Aanpassen bijlagen statuten ifv intergemeentelijke recyclageparken

5)      Varia

 

Artikel 2

 

De gemeenteraad besluit de aangeduide vertegenwoordiger of zijn plaatsvervanger op te dragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in artikels 1.

 

Artikel 3

 

De gemeenteraad besluit het college van burgemeester en schepenen te belasten met de uitvoering van deze beslissing en IMOG (Intergemeentelijke maatschappij voor openbare gezondheid in Zuid-West-Vlaanderen, Kortrijksesteenweg 264, 8500 Kortrijk, hiervan op de hoogte te brengen.

 

 

 

Publicatiedatum: 23/12/2020
Overzicht punten

 

Zitting van GR van 26 NOVEMBER 2020

PSILON - buitengewone algemene vergadering van 15 december 2020 - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Via een aangetekend schrijven van 16 oktober 2020nodigt PSILON de door de gemeente aangestelde vertegenwoordiger uit op haar buitengewone algemene vergadering van 15 december 2020.

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de agenda goed te keuren en het mandaat te bepalen.

 

Motivering

 

De gemeente Deerlijk is aangesloten bij PSILON, de intergemeentelijke vereniging voor crematoriumbeheer in Zuid-West-Vlaanderen, met 564 aandelen die 564 stemmen vertegenwoordigen.

 

In de gemeenteraadszitting van 28 februari 2019 werd mevrouw Marleen Prat aangeduid als effectief vertegenwoordiger en de heer Bert Schelfhout als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergaderingen van PSILON die plaatsvinden in de loop van de legislatuur 2019-2024.

 

De documenten van de agenda zijn in bijlage te vinden.

 

1)      Vaststelling werkprogramma 2021

2)      Vaststelling begroting 2021

 

De financieel directeur verleende op 30 oktober 2020 positief advies.

 

Het college van burgemeester en schepenen besprak deze materie in de zitting van 12 november 2020.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 41, § 2, 4° Decreet Lokaal Bestuur

          Andere:

          Art. 34, 285, 287, 330, 432 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit zijn goedkeuring te hechten aan volgende agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van PSILON van 15 december 2020:

 

1)      Vaststelling werkprogramma 2021

2)      Vaststelling begroting 2021

 

Artikel 2

 

De gemeenteraad besluit de aangeduide vertegenwoordiger of zijn plaatsvervanger op te dragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissing genomen in artikel 1.

 

Artikel 3

 

De gemeenteraad besluit het college van burgemeester en schepenen te belasten met de uitvoering van deze beslissing en PSILON, p/a Ambassadeur Baertlaan 5, 8500 Kortrijk, hiervan op de hoogte te brengen.

 

 

 

Publicatiedatum: 23/12/2020
Overzicht punten

 

Zitting van GR van 26 NOVEMBER 2020

Regionale ruimtelijke energiestrategie en SECAP (Sustainable Energy and Climate Action Plan) - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad wordt gevraagd de regionale ruimtelijke energiestrategie en het SECAP (Sustainable Energy and Climate Action Plan) goed te keuren.

 

Motivering

 

Het klimaat verandert en dat voelen we. Warmterecords sneuvelen, hittegolven volgen elkaar op, droogte én regenval worden extremer. Op 18 juni 2019 publiceerde de Europese Commissie haar analyse van de nationale energie- en klimaatplannen met het oog op de doelstellingen voor 2030. De conclusie? België scoort bijzonder laag en de lat moet veel hoger.

 

In Zuid-West-Vlaanderen ondertekenden de 13 burgervaders het vernieuwde Burgemeestersconvenant. Een CO₂-reductie van 40 % tegen 2030 is een stevige uitdaging: ondanks diverse inspanningen strandden we in 2017 op een daling van 11,2 % ten opzichte van 2005.

 

Tijd dus voor actie. Naar aanleiding van het engagement dat vanuit de regio werd aangegaan in het kader van het vernieuwde Burgemeestersconvenant werd in het afgelopen jaar een regionale actietabel opgemaakt – het SECAP (Sustainable Energy and Climate Action Plan). Gelijktijdig organiseerde Leiedal in het voorjaar van 2019 voor iedere stad en gemeente een energieworkshop. De resultaten van deze workshops werden gebundeld in de brochure “Een ruimtelijke energiestrategie voor Zuid-West-Vlaanderen”. Met deze energiestrategie werd becijferd hoe de regio de doelstellingen van het Burgemeestersconvenant kan halen, net door kansen voor hernieuwbare energie en duurzame warmte in kaart te brengen. 

 

De gelijktijdigheid waarmee de regionale energiestrategie en het SECAP werden opgemaakt, heeft ervoor gezorgd dat beide documenten volledig op elkaar werden afgestemd. Waar de regionale ruimtelijke energiestrategie echter uitsluitend mitigatie meeneemt, capteert het SECAP ook adaptieve maatregelen.

 

Het college van burgemeester en schepenen verzocht de voorzitter van de gemeenteraad, in de zitting van 12 november 2020, om de regionale ruimtelijke energiestrategie, het SECAP (Sustainable Energy and Climate Action Plan) en de bijhorende documenten, te agenderen op de gemeenteraad.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 40, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit de de regionale ruimtelijke energiestrategie (brochure en folder), het SECAP (Sustainable Energy and Climate Action Plan) en het door de burgemeester te ondertekenen adhesion form, goed te keuren.

 

 

 

Publicatiedatum: 23/12/2020
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Zitting van GR van 26 NOVEMBER 2020

Ontbrekende parkeerplaatsen - indirecte belasting - verlenging reglement - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad wordt gevraagd de verlenging, tot 31 december 2025, van het reglement tot het vestigen van een indirecte belasting op ontbrekende parkeerplaatsen, goed te keuren.

 

Motivering

 

Het huidig reglement tot het vestigen van een indirecte belasting op ontbrekende parkeerplaatsen werd goedgekeurd in zitting van de gemeenteraad van 28 november 2019 en eindigt op 31 december 2020.

 

Er bestaan betere instrumenten om de parkeerdruk op het openbaar domein te verminderen. Daarom zal bij de opmaak van het gemeentelijk ruimtelijk beleidsplan een visie uitgewerkt worden rond de aanpak van ontbrekende parkeerplaatsen in de ruimtelijke context.

 

In afwachting van een definitieve goedkeuring van het gemeentelijk ruimtelijk beleidsplan en de bijhorende aanpak van ontbrekende parkeerplaatsen, wordt voorgesteld het huidige reglement, namelijk het heffen van een eenmalige indirecte belasting van 5.000 euro per ontbrekende parkeerplaats, aan te houden tot de nieuwe visie is uitgewerkt en daarom het bestaande reglement te verlengen tot 31 december 2025.

 

In zitting van 18 november 2020 verzocht het college van burgemeester en schepenen de voorzitter van de gemeenteraad om de verlenging van dit reglement te agenderen op de gemeenteraad van 26 november 2020.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 41, 14° Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen.

 

Raming of bedrag

5.000 euro (raming)

Actie

overig beleid

Jaarbudgetrekening

GBB-CBS/0020-00/73730000

Visum

nvt

 

BESLUIT

 

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit volgend reglement goed te keuren:

 

Belastingreglement ontbrekende parkeerplaatsen

 

Art. 1. – Met ingang van 1 januari 2021 en voor een periode eindigend op 31 december 2025 wordt ten behoeve van de gemeente, onder de navolgende voorwaarden, een gemeentelijke indirecte belasting geheven op:

a) het ontbreken van parkeerplaatsen bij het optrekken van nieuwe gebouwen, het uitvoeren van verbouwingswerken of het wijzigen van de bestemming van een gebouw of een gedeelte ervan;

b) het wijzigen van de bestemming van één of meer van deze parkeerplaatsen.

 

Art. 2. –

§1. De belasting is verschuldigd door:

1° de houder van een omgevingsvergunning, aan wie in deze vergunning minder parkeerplaatsen werden vergund dan voorgeschreven volgens onderstaande normen;

2° de houder van een omgevingsvergunning, die één of meer in de omgevingsvergunning begrepen parkeerplaatsen niet heeft aangelegd;

3° de titularis van een zakelijk recht inzake een parkeerplaats, die een bestemmingswijziging doorvoert aan één of meer parkeerplaatsen, dusdanig dat niet meer voldaan wordt aan de verleende omgevingsvergunning.

§2. De belasting is solidair verhaalbaar op de rechtsopvolgers ten algemene of bijzondere titel van de in § 1 vermelde belastingplichtigen.

 

Art. 3. – Onder parkeerplaatsen wordt verstaan:

          hetzij een gesloten garage;

          hetzij een standplaats in een gesloten ruimte of in open lucht, daartoe speciaal aangelegd of uitgerust, en dusdanig door het college van burgemeester en schepenen aanvaard.

Een garage moet ten minste 2,75 m breed en 5 m lang zijn. Een standplaats bestaat uit een rechthoekig vlak van tenminste 2,25 m breedte en 4,50 m lengte.

Ze moet rechtstreeks toegankelijk zijn langs een weg van minimum:

          7 m breedte als de standplaats een hoek van 90° vormt met die weg;

          5 m breedte als de standplaats een hoek van 60° vormt met die weg;

          4 m breedte als de standplaats een hoek van 45° vormt met die weg;

          3,5 m breedte als de standplaats een hoek van 30° vormt met die weg.

De parkeerplaatsen moeten worden opgericht hetzij op het bouwperceel zelf waarop het hoofdgebouw zal komen, hetzij op een perceel gelegen binnen een omtrek van 200 meter te rekenen van de omtrek van dit perceel.

 

Art. 4. – het aantal aan te leggen parkeerplaatsen wordt als volgt bepaald:

 

A. WOONGEBOUWEN

 

Nieuwbouw/heropbouw

 

          Bij de nieuwbouw en de heropbouw van ééngezinswoningen dient één parkeerplaats per woongelegenheid voorzien te worden.

          Bij appartementsblokken wordt volgend onderscheid gemaakt:

          Voor appartementen gelegen in volgende zone (zie ook plan in bijlage):

          Harelbekestraat (pare kant t.e.m. nr. 56, onpare kant t.e.m. nr. 89)

          Hoogstraat

          Rodenbachstraat

          Beverenstraat (pare kant t.e.m. nr. 26, onpare kant t.e.m. loodrecht tegenover nr. 26)

          Stationsstraat (pare kant t.e.m. nr. 44, onpare kant t.e.m. nr. 49)

          Comm. Edm. Ameyestraat

          Ververijstraat

          Sint-Amandusstraat (pare kant tot nr. 14, onpare kant t.e.m. nr. 7)

          Kerkplein

          René De Clercqstraat (pare kant t.e.m. nr. 16, onpare kant t.e.m. nr. 27)

          Dammeke

          Pontstraat (onpare kant t.e.m. nr.17)

          Kapel ter Rustestraat (pare kant t.e.m. nr. 4)

          Schoolstraat

          Sint-Rochusstraat

          Vichtesteenweg (pare kant t.e.m. nr. 42, onpare kant t.e.m. nr. 35, hoek met Sint-Rochusweg)

          Nieuwstraat

moet het aantal parkeerplaatsen minimum 150 % van het aantal woongelegenheden bedragen.

          Voor appartementen gelegen buiten de hierbovengenoemde zone, moet het aantal parkeerplaatsen minimum 100 % van het aantal woongelegenheden bedragen.

 

          Bij assistentie-woningen moet één parkeerplaats per woongelegenheid voorzien worden.

 

Verbouwingswerken

 

Indien door de verbouwingswerken bijkomende woongelegenheden ontstaan, gelden dezelfde regels als voor nieuwbouw voor elke nieuw geschapen woongelegenheid.

 

B. HANDELSGEBOUWEN

 

Nieuwbouw

Eén parkeerplaats per schijf van 50 m² netto handelsoppervlakte.

 

Verbouwingswerken

Eén parkeerplaats telkens wanneer de netto handelsoppervlakte vergroot met een schijf van 50 m².

 

De netto handelsoppervlakte is de oppervlakte bestemd voor de verkoop en toegankelijk voor het publiek, met inbegrip van niet overdekte oppervlakten. Deze oppervlakte omvat met name de kassa-zones, de zones die zich achter de kassa’s bevinden alsook de inkomruimten, indien deze ook worden aangewend om waren uit te stallen of te verkopen.

 

C. WARENHUIZEN (handelsgebouwen met een netto handelsoppervlakte van 400 m² en meer)

 

Nieuwbouw

Eén parkeerplaats per schijf van 20 m² netto handelsoppervlakte.

 

Verbouwingswerken

Eén parkeerplaats telkens wanneer de netto handelsoppervlakte vergroot met een schijf van 20 m².

 

De netto handelsoppervlakte is de oppervlakte bestemd voor de verkoop en toegankelijk voor het publiek, met inbegrip van niet overdekte oppervlakten. Deze oppervlakte omvat met name de kassa-zones, de zones die zich achter de kassa’s bevinden alsook de inkomruimten, indien deze ook worden aangewend om waren uit te stallen of te verkopen.

 

D. INDUSTRIELE EN AMBACHTELIJKE GEBOUWEN, STELPLAATS VOOR AUTOBUSSEN EN TAXI’S.

 

Nieuwbouw

Eén parkeerplaats per schijf van tien tewerkgestelde personen of per schijf van 100 m² bedrijfsoppervlakte.

 

Verbouwingswerken

Eén parkeerplaats meer per schijf van tien bijkomende tewerkgestelde personen of per schijf van 100 m² bijkomende bedrijfsoppervlakte.

 

Onder bedrijfsoppervlakte wordt verstaan de som van de grondoppervlakte ingenomen voor bedrijfsdoeleinden in open lucht en de vloeroppervlakte gebruikt voor de bedrijfsdoeleinden in gesloten gebouwen. Deze laatste vloeroppervlakte wordt gemeten per bouwlaag met inbegrip van de buitenmuren, verminderd met de oppervlakte van de verticale verbindingswegen.

Bergplaatsen en opslagplaatsen maken deel uit van de bedrijfsoppervlakte.

De parkeerplaatsen, bestemd om te voldoen aan onderhavige verordeningen, niet.

 

E. KANTOORGEBOUWEN, DIENSTEN, VRIJE BEROEPEN

 

Nieuwbouw

Eén parkeerplaats per schijf van 50 m² vloeroppervlakte.

 

Verbouwingswerken

Eén parkeerplaats meer per schijf van 50 m² bijkomende vloeroppervlakte.

 

De vloeroppervlakte wordt gemeten per bouwlaag met inbegrip van de buitenmuren, verminderd met de oppervlakte der verticale en horizontale verbindingswegen.

 

F. AUTOHERSTELPLAATSEN

 

Nieuwbouw

Eén parkeerplaats per schijf van 50 m² vloeroppervlakte.

 

Verbouwingswerken

Eén parkeerplaats meer per schijf van 50 m² bijkomende vloeroppervlakte.

 

De vloeroppervlakte wordt gemeten zoals voor de kantoorgebouwen.

 

G. HOTELS

 

Nieuwbouw

Eén parkeerplaats per schijf van drie hotelkamers.

 

Verbouwingswerken

Eén parkeerplaats meer per schijf van drie bijkomende hotelkamers.

 

H. RUIMTES VOOR CULTURELE ACTIVITEITEN

 

Nieuwbouw

Eén parkeerplaats per schijf van tien zitplaatsen.

 

Verbouwingswerken

Eén parkeerplaats meer per schijf van tien bijkomende zitplaatsen.

 

I. RECREATIERUIMTES (fitness, bowling, privaat sportruimte, muziekklas,…)

 

Nieuwbouw

Eén parkeerplaats per schijf van 50 m² vloeroppervlakte.

 

Verbouwingswerken

Eén parkeerplaats meer per schijf van 50 m² bijkomende vloeroppervlakte.

 

De vloeroppervlakte wordt gemeten zoals voor de kantoorgebouwen.

 

J. VERZORGINGS- EN BEJAARDENTEHUIZEN

 

Nieuwbouw

Eén parkeerplaats per schijf van vier bedden.

 

Verbouwingswerken

Eén parkeerplaats meer per schijf van vier bijkomende bedden.

 

K. ONDERWIJSINRICHTINGEN

 

Nieuwbouw

Het aantal parkeerplaatsen wordt berekend door het aantal gewone klaslokalen te vermenigvuldigen met een der coëfficiënten welke voorkomen op onderstaande tabel.

 

Type onderwijsinrichting

coëfficiënt

Kleuter- en lager onderwijs

1

 

Verbouwingswerken

Dezelfde normen als voor nieuwbouw gelden voor de bijkomende gewone klassen.

 

Door gewone klaslokalen verstaat men een klaslokaal waarin het algemeen onderricht wordt gegeven.

 

Tot de gewone klassen behoren dus niet de lokalen waarin uitsluitend een bijzondere vorm van onderricht wordt gegeven.

 

L. GEMENGDE BESTEMMINGEN

 

Bij gebouwen met een gemengde bestemming worden voormelde regels afzonderlijk toegepast op de onderscheiden bestemmingszones.

 

M. FUNCTIEWIJZIGINGEN

 

Indien een gebouw door verbouwing verandert van functie, is het aantal bijkomende parkeerplaatsen het verschil tussen het aantal parkeerplaatsen van de nieuwe bestemming en van de vroegere bestemming, dit volgens voormelde indeling.

 

Art. 5. – Uitzonderingen:

          Dit reglement is niet van toepassing op eengezinswoningen met een gevellengte kleiner of gelijk aan 7 m, gelegen in een aaneengesloten bebouwing, waarbij het betreffende perceel van 7 m breed zich tussen 2 bebouwde percelen bevindt.

          Dit reglement is niet van toepassing indien vóór de aanvraag van de stedenbouwkundige vergunning reeds voldoende parkeerplaatsen aanwezig zijn overeenkomstig bovenstaande bepalingen, voor zowel de bestaande als de nieuwe toestand.

 

Art. 6. – De belasting wordt vastgesteld op 5.000 euro per ontbrekende of niet-voorbehouden parkeerplaats.

 

Art. 7. – Voor de afgifte van de omgevingsvergunning door het college van burgemeester en schepenen, moet de belastingplichtige het vermoedelijke bedrag van de belasting bij de financieel directeur in bewaring geven. Het bewijs hiervoor dient door betrokkene voorgelegd te worden vooraleer de vergunning wordt afgeleverd.

 

Het vermoedelijke bedrag wordt vastgesteld op basis van het aantal ontbrekende parkeerplaatsen, berekend aan de hand van de plannen die bij de aanvraag om omgevingsvergunning werden gevoegd.

 

Art. 8. –

§1. De belasting is verschuldigd één jaar nadat het hoofdgebouw onder dak staat, de ruwbouw van de verbouwingswerken beëindigd werden, of nadat het gebouw eventueel gedeeltelijk, wordt bewoond of gebruikt.

 

§2. De vaststelling dat het gebouw onder dak staat, dat de ruwbouw van de verbouwingswerken beëindigd is, geschiedt door de daartoe aangestelde beambte van het gemeentebestuur door middel van een proces-verbaal, waarin tevens het werkelijk aantal ontbrekende parkeerplaatsen op het ogenblik van de vaststelling wordt vermeld.

 

Dit proces-verbaal wordt aan de belastingplichtige toegestuurd, die vanaf de datum van ontvangst over één jaar beschikt om eventueel het aantal parkeerplaatsen aan te vullen.

 

Na het verstrijken van de termijn van één jaar wordt een tweede vaststelling gedaan door de aangestelde beambte en wordt in een proces-verbaal het definitief aantal ontbrekende parkeerplaatsen en de verschuldigde belasting vastgesteld.

Zowel bij de eerste als bij de tweede vaststelling wordt de belastingplichtige acht kalenderdagen vooraf per aangetekend schrijven uitgenodigd om bij de vaststelling aanwezig te zijn.

 

Art. 9. – De belasting is verschuldigd op de dag van de betekening van het proces-verbaal tot definitieve vaststelling van het ontbreken van de aanleg of de wijziging van de bestemming van de parkeerplaats.

 

Art. 10. – De belasting moet worden betaald binnen de 2 maanden na de verzending van het betalingsbericht aan de belastingschuldige.

 

Art. 11. – De belasting wordt ingevorderd bij middel van een kohier overeenkomstig de bepalingen van het decreet van 30 mei 2008 en latere wijzigingen.

 

 

 

Publicatiedatum: 23/12/2020
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Zitting van GR van 26 NOVEMBER 2020

Reglement mbt beperkte geldigheidsduur conformiteitsattest - aanpassing - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad wordt gevraagd de aanpassing van het reglement inzake de beperking van de geldigheidsduur van conformiteitsattesten goed te keuren.

 

Motivering

 

Het huidig reglement inzake de beperking van de geldigheidsduur van conformiteitsattesten werd goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 28 november 2019 en eindigt op 31 december 2020.

 

De gemeenteraad van 6 juni 2019 keurde de subsidieaanvraag Woonwijs 2020-2025 goed.

In het huidige subsidiedossier is bij de actie AA 2_3 'Een verordening vaststellen en toepassen waarbij de geldigheidsduur van het conformiteitsattest beperkt wordt en woningen met dergelijke conformiteitsattesten opvolgen' opgenomen.

 

De geldigheidsduur van de conformiteitsattesten is volgens het huidig reglement beperkt aan de hand van het aantal resterende strafpunten:

          10 jaar (bij 0 tot en met 8 resterende strafpunten)

          5 jaar (bij 9 tot en met 14 resterende strafpunten)

 

Vanaf 1 januari 2021 treedt het optimalisatiedecreet en -besluit in werking en daar horen nieuwe technische verslagen bij. De vaststelling van de gebreken gebeurt op basis van indeling in categorieën - in plaats van het strafpuntensysteem:

          categorie I (= klein gebrek)

          conform bij maximaal zes kleine gebreken

          categorie II (= ernstig gebrek)

          meteen advies tot ongeschiktheid

          categorie III (= direct gevaar/mensonwaardig)

          meteen advies tot onbewoonbaarheid

Naar aanleiding van het wegvallen van het strafpuntensysteem en de nieuwe indeling op basis van categorieën dient het gemeentelijk reglement te worden aangepast.

 

Wonen Vlaanderen adviseert om de geldigheid te beperken op basis van ‘type gebreken - categorie I - vocht’. Dergelijke vochtproblemen kunnen namelijk binnen de 10 jaar uitmonden in gebreken ‘categorie II of III’ of m.a.w. een advies ongeschiktheid/onbewoonbaarheid.

 

Volgens een ruwe inschatting zal een derde van de toekomstige conformiteitsattesten wegens de vochtquotering worden beperkt in geldigheid. Dit is vergelijkbaar met de impact van de huidige parameters.

In combinatie met de nog in te voeren conformiteitsverplichting en het opvolgen van de vervallen conformiteitsattesten, is het qua opvolging niet realiseerbaar om hierbovenop nog conformiteitsattesten op basis van ‘aantal resterende gebreken’ te beperken.

Daarom wordt voorgesteld om de geldigheidsduur van de uitgereikte conformiteitsattesten als volgt te bepalen:

          10 jaar (bij maximaal zes kleine gebreken)

          5 jaar (bij melding klein gebrek 'vocht')

 

De geldigheidsduur van reeds uitgereikte conformiteitsattesten blijft onveranderd.

Het reglement voorziet daarnaast conformiteitsattesten van kamers met ‘vochtquotering’ eveneens te beperken in tijd.

 

De principes van dit reglement werden afgetoetst met het dagelijks bestuur van Woonwijs.

 

Het college van burgemeester en schepenen verzocht de voorzitter van de gemeenteraad, in zitting van 18 november 2020, om de aanpassing van dit reglement te agenderen op de gemeenteraad van 26 november 2020.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 40, § 3, 41 en 287 Decreet Lokaal Bestuur

          Andere:

          'Vlaamse Wooncode' van 15 juli 1997 en latere wijzigingen; in het bijzonder en zonder zich hiertoe te beperken artikels 7 tot en met 10

          ‘Vlaamse Codex Wonen’ van 2021 en latere wijzigingen; in het bijzonder en zonder zich hiertoe te beperken ‘boek 3 woningkwaliteitsbewaking, deel 3 conformiteitsattest’

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad keurt onderstaand reglement goed met ingang van 1 januari 2021 en eindigend op 31 december 2025:

 

GEMEENTELIJK REGLEMENT INZAKE DE BEPERKING VAN DE GELDIGHEIDSDUUR

VAN CONFORMITEITSATTESTEN

 

Art. 1. - Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder:

          woning: elk onroerend goed of deel ervan dat hoofdzakelijk bestemd is voor de huisvesting van een gezin of alleenstaande

          kamer: een woning waarin een toilet, een bad of douche of een kookgelegenheid ontbreken en waarvan de bewoners voor een of meer van die voorzieningen aangewezen zijn op de gemeenschappelijke ruimten in of aansluitend bij het gebouw waarvan de woning deel uitmaakt

          conformiteitsattest: attest, kosteloos afgeleverd door de burgemeester of door de gewestelijk ambtenaar, waaruit blijkt dat de woning/kamer voldoet aan de woningnormen zoals vermeld in de Vlaamse Wooncode/Vlaamse Codex Wonen.  Het conformiteitsattest vermeldt enerzijds de maximale bezettingsnorm van de woning en anderzijds het aantal resterende gebreken dat de woning scoorde (op basis van het technisch verslag van Wonen-Vlaanderen)

 

Art. 2. -

§ 1 Het conformiteitsattest heeft een geldigheidsduur van 10 jaar indien het conformiteitsattest maximaal 6 kleine gebreken vermeldt.

 

§ 2 Het conformiteitsattest heeft een geldigheidsduur van 5 jaar indien het conformiteitsattest als klein gebrek 'vocht' vermeldt.

 

Art. 3. - De geldigheidsduur van eerder uitgereikte conformiteitsattesten blijft onveranderd.

 

Artikel 2

 

Het reglement wordt overeenkomstig artikel 286 van het Decreet Lokaal Bestuur bekendgemaakt.

 

 

 

Publicatiedatum: 23/12/2020
Overzicht punten

 

Zitting van GR van 26 NOVEMBER 2020

Punt toegevoegd bij spoedeisendheid - Deerlijkbon met korting - wijziging reglement - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad wordt gevraagd om volgend punt bij spoedeisendheid toe te voegen aan de agenda van de gemeenteraad van heden:

          Deerlijkbon met korting - wijziging reglement

 

Motivering

 

Een punt dat niet op de agenda voorkomt, mag niet in bespreking worden gebracht, behalve in spoedeisende gevallen. Tot spoedbehandeling kan enkel worden besloten door ten minste twee derde van de aanwezige leden.

 

Het huidig gebruik van de Deerlijkbon met korting is mogelijk tot en met 30 november 2020 voor de handel en tot en met 20 december 2020 voor de horeca.

 

Gezien ook de verlenging van het gebruik van de 'Deerlijkbon voor de handel' onderwerp uitmaakt van het toegevoegde punt en de volgende gemeenteraadszitting pas plaatsvindt op 17 december 2020, is het aangewezen om dit punt met spoed te behandelen in huidige zitting.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 23 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit volgend punt met spoedeisendheid toe te voegen aan de agenda van de gemeenteraad van heden:

 

          Deerlijkbon met korting - wijziging reglement

 

 

 

Publicatiedatum: 23/12/2020
Overzicht punten

 

Zitting van GR van 26 NOVEMBER 2020

Deerlijkbon met korting - wijziging reglement - goedkeuring - Toegevoegd punt

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad wordt gevraagd om het aangepaste reglement inzake de tijdelijke korting op de Deerlijkbon goed te keuren.

 

Motivering

 

Naar aanleiding van de verstrengde maatregelen, die sinds respectievelijk 19 oktober 2020 en 2 november 2020 van kracht zijn en waardoor horecazaken en handelszaken die niet-essentiële goederen aanbieden aan consumenten de deuren moeten sluiten, wordt voorgesteld om het gebruik van de Deerlijkbon met een korting van 20 % te verlengen.

 

Het huidig gebruik van de Deerlijkbon met korting is mogelijk tot en met 30 november 2020 voor de handel en tot en met 20 december 2020 voor de horeca.

 

Ter ondersteuning van de lokale economie is het wenselijk om het gebruik van de Deerlijkbon met korting voor zowel handel als horeca te verlengen tot en met 31 maart 2021.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 40, § 3 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit het aangepaste reglement inzake tijdelijke korting op de Deerlijkbon en het gebruik ervan ter ondersteuning van de lokale economie, goed te keuren.

 

Reglement inzake tijdelijke korting op Deerlijkbon en het gebruik ervan ter ondersteuning van de lokale economie

 

Art. 1 – Algemeen

 

Dit reglement is van toepassing op de handelaars met een handelszaak die gevestigd is op het grondgebied van de gemeente Deerlijk en die zich engageren om deel te nemen aan het concept van de Deerlijkbon met korting, met uitzondering van de voedingsketens waarvan de maatschappelijke zetel niet in Deerlijk is gevestigd. Dit is een initiatief van het lokaal bestuur in samenwerking met The Studio, waarmee ze de lokale economie wenst te ondersteunen en impulsen te geven door het aanbieden van de Deerlijkbon met korting.

 

Art. 2 – Registreren als deelnemende handelaar, uitschrijven en gegevens wijzigen

 

Inschrijven als deelnemende handelaar kan kosteloos via het formulier op de daartoe bestemde website. Handelaars die zich registreren, engageren zich om de Deerlijkbon te aanvaarden. Door zich te registreren als deelnemende handelaar accepteert de handelaar het reglement van de Deerlijkbon. Uitschrijven, wijzigen van gegevens of stopzetting van de handelszaak dient te gebeuren via de webtoepassing van The Studio of via de gemeentelijke website.

 

Art. 3 – Herkenning deelnemende handelaars

 

Het lokaal bestuur draagt alle kosten voor het invoeren van de Deerlijkbon zoals publiciteit, affiches, raamstickers…. Er worden geen kosten aangerekend aan de aangesloten handelaars. Bij een eventuele beëindiging van de deelname verbindt de handelaar zich ertoe om de deelnamesticker te verwijderen. Het lokaal bestuur publiceert de lijst met deelnemende handelaars op de website van de gemeente. De aangesloten handelaars gaan er mee akkoord dat de verwijzing naar én de gegevens van hun handelszaak worden bekendgemaakt op de webtoepassing van The Studio en de gemeentelijke website.

 

Art. 4 – Bedrag van de Deerlijkbon

 

Elke inwoner kan maximaal één Deerlijkbon voor een bedrag naar keuze kopen, met een maximum van 100 euro, waarop 20 % korting komt, om te spenderen in de Deerlijkse handelszaken. Voor bijvoorbeeld een bon van 50 euro betaal je dus 40 euro, voor een bon van 100 euro betaal je 80 euro.

 

Elke inwoner kan maximaal één Deerlijkbon voor een bedrag naar keuze kopen, met een maximum van 50 euro, waarop 20 % korting komt, om te spenderen in de Deerlijkse horecazaken. Voor bijvoorbeeld een bon van 20 euro betaal je dus 16 euro, voor een bon van 50 euro betaal je 40 euro.

 

Art. 5 – Aankoop

 

De aankoop van een Deerlijkbon met 20 % korting, kan gebeuren tot en met 31 oktober 2020. Elke inwoner ontvangt 2 kortingcodes. Eén code om een Deerlijkbon met korting aan te kopen om te gebruiken in de handelszaken, en één code om een Deerlijkbon met korting aan te kopen om te gebruiken in de horeca. Elke code kan slechts éénmaal gebruikt worden. De bon kan online aangekocht worden of bij de diensten van het lokaal bestuur. De betaling dient onmiddellijk online of bij het verkooppunt te gebeuren.

 

Art. 6 – Authenticiteit van de Deerlijkbon

 

Elke bon is uniek en is op verschillende manieren beveiligd door middel van een QR-code die men per mail ontvangt. De waardebon wordt niet vervangen in geval van verlies, diefstal of beschadiging. De waardebon kan digitaal worden opgeslagen.

 

Art. 7 – Geldigheid van de Deerlijkbon met korting

 

Een Deerlijkbon met 20 % korting, om te spenderen in de Deerlijkse handelszaken, is geldig tot en met 31 maart 2021.

 

Een Deerlijkbon met 20 % korting, om te spenderen in de Deerlijkse horecazaken, is geldig tot en met 31 maart 2021. Nadien vloeit het aangekochte en niet gespendeerde bedrag door naar de rekening van het lokaal bestuur.

 

Art. 8 – Wisselgeld

 

De Deerlijkbon is inwisselbaar aan toonder voor de tegenwaarde van de gedane aankopen van goederen of diensten. Hij is niet inwisselbaar voor contanten of een ander betaalmiddel, zelfs niet gedeeltelijk, noch bij het lokaal bestuur, noch bij de aangesloten handelaars. De aangesloten handelaar mag geen contanten teruggeven, indien de waarde van het aangekochte product of dienst lager zou zijn dan de waarde van de bon. Je kan één Deerlijkbon bij meerdere handelaars gebruiken of bij één handelaar voor verschillende aankopen op diverse tijdstippen.

 

Art. 9 – Kwaliteit van de goederen en diensten

 

Het lokaal bestuur kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de kwaliteit van de producten of diensten die werden geleverd na betaling met de Deerlijkbon, noch aangesproken worden tot voldoening van de rechten voorzien in de artikelen 1649bis-octies van het Burgerlijk Wetboek.

 

Art. 10 – Terugbetaling

 

De deelnemende handelaar krijgt op basis van de overeenkomst met The Studio de terugbetaling in euro gestort op zijn rekening. Dit gebeurt rechtstreeks en op een veilige manier.

 

Art. 11 – Betwistingen

 

Het college van burgemeester en schepenen oordeelt over alle betwistingen en discussies aangaande de Deerlijkbon.

 

Art. 12 – Akkoord algemene voorwaarden

 

De deelnemende handelaar ondertekent de algemene voorwaarden voor ontvangst en akkoord.

 

Art. 13 – Inwerkingtreding

 

Dit reglement treedt in werking overeenkomstig artikel 288 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

 

 

Artikel 2

 

Het reglement inzake tijdelijke korting op Deerlijkbon en het gebruik ervan ter ondersteuning van de lokale economie, goedgekeurd door de gemeenteraad op 29 oktober 2020, wordt vanaf de inwerkingtreding van dit besluit opgeheven.

 

Artikel 3

 

Het college van burgemeester en schepenen regelt de verdere praktische uitwerking van dit reglement.

 

 

 

Publicatiedatum: 23/12/2020
Overzicht punten

 

Zitting van GR van 26 NOVEMBER 2020

Vragen gesteld door raadsleden - kennisname

 

Aanleiding en context

 

Aan de gemeenteraadsleden wordt gevraagd kennis te nemen van de vragen gesteld door raadsleden.

 

Motivering

 

Na afhandeling van de agenda van de openbare vergadering kunnen de gemeenteraadsleden mondelinge vragen stellen over gemeentelijke aangelegenheden die niet op de agenda van de gemeenteraad staan in het punt 'Vragen gesteld door raadsleden'.

 

Op deze mondelinge vragen wordt, ofwel mondeling ter zitting, ofwel schriftelijk (elektronisch), ten laatste binnen de maand na de vraagstelling geantwoord.

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 31 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad neemt kennis van de door de gemeenteraadsleden gestelde vragen.

 

 

 

Publicatiedatum: 23/12/2020
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.