DEERLIJK

27 JANUARI 2022

 

AANWEZIG

 

Voorzitter: Jo Tijtgat

Burgemeester: Claude Croes

 

Schepenen: Bert Schelfhout, Regine Vanwynsberghe-Rooryck, Philip Ghekiere, Matthias Vanneste, Louis Vanderbeken

Raadsleden: Carl De Donder, Louis Haerinck, Frans Kemseke, Tundie D'hont, Jurgen Beke, Filip Terryn, Marleen Prat, Sandra De Leeuw-Goussey, Marc Coppens, Maurice Bekaert, Yves Vande Wiele, Sophie Mespreuve, Dirk Demeurie

 

Algemeen directeur: Hans Piepers

 

VERONTSCHULDIGD

 

Raadslid: Rolande Libert

 

 

 

De voorzitter wenst alle raadsleden een gelukkig en gezond 2022.

 

 

Aan het begin van deze zitting vraagt de voorzitter om een moment van stilte te houden, naar aanleiding van het overlijden van de heer Marc Byttebier ere-raadslid, gestorven op oudejaarsdag.

 

 

Overzicht punten

 

Zitting van GR van 27 JANUARI 2022

1. Terugkeer gemeenteraadslid - kennisname

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad wordt verzocht kennis te nemen van de terugkeer van open-VLD-raadslid mevrouw Rolande Libert, meegedeeld aan de voorzitter van de gemeenteraad, bij mail van 17 januari 2021.

 

Motivering

 

In zitting van 8 juli 2021 nam de gemeenteraad kennis van de verhindering van mevrouw Rolande Libert wegens medische reden en werd de heer Wim Vermeulen aangesteld als opvolger voor de periode van de afwezigheid van mevrouw Libert.

In haar mail van 17 januari 2022 deelt Open VLD-raadslid Rolande Libert de voorzitter van de gemeenteraad mee dat zij graag opnieuw wil aantreden als gemeenteraadslid en haar mandaat aldus opnemen.

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 40 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad neemt kennis van de terugkeer van open-VLD-raadslid Rolande Libert.

 

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2022
Overzicht punten

 

Zitting van GR van 27 JANUARI 2022

2. Ontslag raadslid - kennisname + aanstelling opvolger - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad wordt verzocht

          kennis te nemen van het ontslag per 1 januari 2022 van CD&V-raadslid Lies De Witte, aangeboden aan de voorzitter van de gemeenteraad, bij mail van 8 september 2021;

          de eerste opvolger op de lijst van CD&V, de heer Yves Vande Wiele, te installeren in de gemeenteraad.

 

Motivering

 

Artikel 13 van het Decreet Lokaal Bestuur stelt dat het gemeenteraadslid dat ontslag wil nemen, dat schriftelijk meedeelt aan de voorzitter van de gemeenteraad. Het ontslag is definitief na de ontvangst van de kennisgeving door de voorzitter van de gemeenteraad. Het lid van de gemeenteraad blijft zijn mandaat uitoefenen tot zijn opvolger is geïnstalleerd, behoudens als het ontslag het gevolg is van een onverenigbaarheid.

 

Bij mail van 8 september 2021 heeft mevrouw Lies De Witte haar ontslag aangeboden aan de voorzitter van de gemeenteraad.

 

Uit het proces-verbaal betreffende de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 blijkt dat het hoofdstembureau de heer Yves Vande Wiele aanwijst als eerste opvolger voor de lijst CD&V.

 

De heer Yves Vande Wiele heeft op 14 september 2021 volgende stukken, die zijn geloofsbrieven uitmaken, ingediend:

          een uittreksel uit het bevolkingsregister;

          een uittreksel uit het strafregister;

          een verklaring dat hij zich niet bevindt in één van de gevallen van onverenigbaarheid zoals voorzien in artikel 10 van het Decreet Lokaal Bestuur.

 

Onderhavige materie werd besproken in het college van burgemeester en schepenen van 1 december 2021.

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Juridische gronden

 

Algemene basisbevoegdheid: Art. 13 Decreet Lokaal Bestuur

Andere:

Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet van 8 juli 2011

Art. 6 § 3, 10, 13, 68, 70, 147 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad neemt akte van het ontslag van CD&V-raadslid Lies De Witte. Het ontslag van het mandaat van gemeenteraadslid houdt van rechtswege het verval van het mandaat van lid van de raad voor maatschappelijk welzijn in.

 

Artikel 2

 

De gemeenteraad keurt de geloofsbrieven van de heer Yves Vande Wiele goed gezien hij voldoet aan de verkiesbaarheidsvoorwaarden en hij zich niet bevindt in één van de gevallen van onverenigbaarheid volgens artikel 10 van het Decreet Lokaal Bestuur.

 

Artikel 3

 

Op basis van artikel 2 van onderhavig besluit wordt de heer Yves Vande Wiele uitgenodigd om in handen van de voorzitter van de gemeenteraad, zijnde de heer Jo Tijtgat, de door artikel 6 § 3 van het Decreet Lokaal Bestuur voorgeschreven eed "Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen" af te leggen. Door de eedaflegging wordt betrokken gemeenteraadslid ambtsbevoegd.

 

Artikel 4

 

Conform artikel 68 van het Decreet Lokaal Bestuur wordt de heer Yves Vande Wiele, door het onderzoek van de geloofsbrieven en de erop volgende eedaflegging, van rechtswege als geïnstalleerd beschouwd als lid van de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

Artikel 5

 

Tegen huidige beslissing kan, conform artikel 147 van het Decreet Lokaal Bestuur, beroep worden ingesteld bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen, opgericht conform artikel 85 bis van de gemeentekieswet.

 

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2022
Overzicht punten

 

Zitting van GR van 27 JANUARI 2022

3. Gemeenteraad - 16 december 2021 - notulen en audiovisuele opname - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de notulen en de audiovisuele opname van de vorige zitting goed te keuren.

 

Motivering

 

Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast.

 

Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering, worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.

 

Artikel 278 van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat de gemeenteraad kan beslissen om het zittingsverslag te vervangen door een audio- of audiovisuele opname van de openbare zitting van de gemeenteraad.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 32 Decreet Lokaal Bestuur

        Andere:

        Art. 277 en 278 Decreet Lokaal Bestuur

        Art. 32 en 33 Huishoudelijk reglement gemeenteraad

 

Adviezen

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit de notulen van de zitting van de gemeenteraadszitting van 16 december 2021 goed te keuren.

 

Artikel 2

 

De gemeenteraad besluit de audio-opname van de gemeenteraadszitting van 16 december 2021 goed te keuren.

 

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2022
Punt bijlagen/links GR 2021.12.16 - audiovisuele opname
Overzicht punten

 

Zitting van GR van 27 JANUARI 2022

4. Private weg innewaarts Harelbekestraat - naambepaling - principebeslissing - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad wordt gevraagd een principebeslissing te nemen rond de naambepaling van de nieuwe private weg innewaarts de Harelbekestraat.

 

Motivering

 

Innewaarts de Harelbekestraat, ter hoogte van huisnummer 81, komt in een nieuwe ontwikkeling van appartementen, een private weg waarvoor een naam dient gekozen te worden.

 

Het college van burgemeester en schepenen besliste in zitting van 20 oktober 2021 om aan de Heemkring 'Dorp en Toren' te vragen voorstellen van naam te formuleren.

 

In hun brief van 22 november 2021, terug te vinden in bijlage, doet de Heemkring 'Dorp en Toren' volgend voorstel:

 

Voorkeur voor de naam Dosseweg omdat er zo een 'verdwenen' Vlaams woord terug tot leven komt. In tweede orde wordt Nutostraat of kortweg Nuto geadviseerd, verwijzende naar de vroegere firma Nuyttens. In derde orde suggereert de Heemkring de naam Hespestraat, verwijzend naar de naastgelegen herberg.

 

In zitting van 1 december 2021 heeft het college van burgemeester en schepenen voorgaande voorstellen van straatnaam bekeken en beslist om geen enkele ervan te weerhouden, doch nieuwe voorstellen te vragen bij Heemkring Dorp en Toren, die vertrekken vanuit een recentere geschiedenis (evt. met Grafimat).

 

Op 23 december 2021 heeft de Heemkring Dorp en Toren laten weten dat zij geen nieuwe voorstellen zouden doen omdat zij vasthouden aan in de geschiedenis verankerde straatnamen.

 

Vervolgens heeft het college van burgemeester en schepenen, in zitting van 5 januari 2022 beslist om de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken, de straatnaam Dosseweg voor te stellen aan de gemeenteraad voor de nieuwe private weg innewaarts de Harelbekestraat en indien mogelijk, het straatnaambord te voorzien van een korte duiding omtrent de herkomst van de gekozen straatnaam.

 

Wat betreft het vermelden van een extra toelichting op de straatnaamborden, heeft het college van burgemeester en schepenen in zitting van 4 februari 2015 gesteld dat dit enkel praktisch haalbaar is, wanneer er verwezen wordt naar een eigennaam, wat in deze niet het geval is.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 40 Decreet Lokaal Bestuur

        Andere:

        Decreet tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen van 28 januari 1977

        Art. 41, § 2, 9° Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit principieel om de straatnaam Dosseweg toe te kennen aan de nieuwe private weg innewaarts de Harelbekestraat.

 

Artikel 2

 

De procedure voorzien bij decreet tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen van 28 januari 1977 en latere wijzigingen, wordt ingezet.

 

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2022
Overzicht punten

 

Zitting van GR van 27 JANUARI 2022

5. Erfgoed - schenking archeologisch ensemble De Cassinastraat 2018 - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad wordt gevraagd om de schenking van het archeologisch ensemble De Cassinastraat 2018 goed te keuren.

 

Motivering

 

In 2018 werden bij een vooronderzoek door middel van proefsleuven aan de De Cassinastraat te Deerlijk, archeologische vondsten gedaan. Het betreft fragmenten aardewerk, grofweg gedateerd in de late ijzertijd - vroeg Romeinse periode.

 

Op 31 augustus 2021 geeft de eigenaar van het archeologisch ensemble te kennen deze te willen schenken aan het lokaal bestuur van Deerlijk, en deze schenking te doen uit vrijgevigheid.

Bij de wens tot schenking werd voorgesteld het ensemble te deponeren bij het erfgoeddepot Trezoor. Het ensemble is evenwel van die aard dat deze ook kan bewaard worden in het gemeentelijk heemkundig archief, waarbij voldaan wordt aan de voorwaarden omtrent het bewaren van een archeologisch ensemble, zoals bepaald door het Onroerend Erfgoeddecreet van juli 2013, met name:

        als een geheel bewaard worden;

        in goede staat behouden worden;

        beschikbaar gehouden worden voor wetenschappelijk onderzoek.

 

Om het ensemble in de beste condities te bewaren, wordt aangeraden om een ruimte te voorzien die:

        vochtvrij is;

        geen invloed heeft van weer en wind;

        een stabiele temperatuur heeft;

        stofvrij is;

        schimmel- en ongediertevrij is;

        vrij is van verontreiniging;

        beschermd is tegen dieven, vandalen en brand.

 

Het gemeentelijk heemkundig archief kan hiervoor als geschikte ruimte dienen. Er wordt daarom voorgesteld om het archeologisch ensemble als geheel te bewaren in het gemeentelijk heemkundig archief.

 

Het college van burgemeester en schepenen verzocht in zitting van 5 januari 2022 de voorzitter van de gemeenteraad om de schenking van het archeologisch ensemble De Cassinastraat 2018 voor goedkeuring te agenderen op de eerstvolgende gemeenteraad.

 

Juridische gronden

 

Algemene basisbevoegdheid: Art. 41, § 2., 12° Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad beslist om de schenking van het archeologisch ensemble De Cassinastraat 2018 goed te keuren.

 

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2022
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Zitting van GR van 27 JANUARI 2022

6. Reglement - Opportuniteitsadvies bij vergunningaanvraag kinderopvang - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad wordt gevraagd het reglement "Opportuniteitsadvies bij vergunningsaanvraag kinderopvang" goed te keuren.

 

Motivering

 

Voorliggend reglement betreft een nieuw reglement.

 

De noodzaak tot agendering wordt als volgt gemotiveerd:

 

Een organisator die een vergunning voor groepsopvang aanvraagt voor de oprichting van een nieuwe locatie, een verhuis van een groepsopvang of een uitbreiding met minstens 9 plaatsen dient bij de vergunningsaanvraag voor het agentschap Opgroeien vanaf 1 januari 2022 een opportuniteitsadvies van het lokaal bestuur toe te voegen.

 

Deze verplichting tot opportuniteitsadvies is vastgelegd in artikel 52/1 tot 52/4 van het Procedurebesluit van 9 mei 2014 en wordt verder geconcretiseerd in artikel 7 van het BVR houdende het lokaal beleid kinderopvang van 24 mei 2013. Daarin is ook vermeld aan welke voorwaarden de procedure en de criteria moeten voldoen die door het lokaal bestuur vastgelegd worden.

 

Deze procedure en bijbehorende criteria om het advies op te stellen worden bij voorkeur in een gemeentelijk reglement vastgelegd. Zo is het voor het (toekomstige) opvanginitiatief duidelijk hoe het advies tot stand komt en waar men zich aan kan verwachten.

 

Het lokaal bestuur vroeg tijdens de samenkomst van 9 december 2021 advies aan het Lokaal Overleg Kinderopvang (LOK). De procedure en criteria werden aan de hand van dit advies opgesteld. Zonder deze toetsing kan een lokaal bestuur geen opportuniteitsadvies aan een organisatie geven.

 

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 40, § 3 Decreet Lokaal Bestuur

        Andere:

        Besluit van de Vlaamse Regering houdende de procedures voor de aanvraag en de toekenning van de vergunning en de subsidies voor gezinsopvang en groepsopvang van baby's en peuters (aangehaald als : Procedurebesluit)

        Besluit van de Vlaamse Regering houdende het lokaal beleid kinderopvang

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële impact.

 

BESLUIT

 

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit volgend reglement goed te keuren:

 

REGLEMENT "Opportuniteitsadvies bij vergunningaanvraag kinderopvang"

 

1.1 Visie

 

Art. 1. - Via het opportuniteitsadvies, dat het lokaal bestuur kan opstellen op vraag van een (toekomstig) kinderopvanginitiatief, verwerft het lokaal bestuur een belangrijke adviesrol in de verwezenlijking van voldoende betaalbare, kwaliteitsvolle en toegankelijke kinderopvang.

 

1.2 Toepassingsgebied

 

Art. 2. - Bij volgende situaties dient een (toekomstig) opvanginitiatief een opportuniteitsadvies aan te vragen:

 

        Men wil een nieuwe kinderopvanglocatie groepsopvang starten in de gemeente.

        Men wil een bestaande locatie groepsopvang binnen de gemeente verhuizen.

        Men wil een bestaande locatie gezinsopvang uitbreiden naar een groepsopvang vanaf 9 plaatsen (verplichting geldt dus niet voor uitbreiding tot 8 plaatsen).

 

1.3 Doelstelling

 

Art. 3. - Het reglement heeft volgende doelstellingen voor ogen:

 

        Via het opportuniteitsadvies wordt de organisator aangezet tot nadenken en het inwinnen van voldoende informatie of het opportuun is om kinderopvang op de gekozen locatie te starten of uit te breiden.

        Door het aanvragen van het advies wordt er dialoog aangegaan tussen de organisator en het lokaal bestuur, zodat problemen en kansen binnen de lokale context en stedenbouwkundige situatie voor de start van de opvang aangepakt kunnen worden.

        Het opportuniteitsadvies heeft tot doel de duurzaamheid van startende organisatoren kinderopvang te verhogen en bijgevolg de duurzaamheid van het aanbod in de gemeente te verhogen.

 

1.4 Aanvraagprocedure

 

Art. 4. - De procedure wordt gepubliceerd op de website zodat deze publiek raadpleegbaar is. De adviesaanvraag wordt ingediend via een formulier op de website. De aanvrager ontvangt binnen de 5 werkdagen een ontvangstbevestiging met de datum van de aanvraag.

 

Art. 5. - Het lokaal bestuur heeft 30 dagen de tijd om, na ontvangst van de officiële aanvraag, een advies te formuleren. Het advies wordt verleend door het college van burgemeester en schepenen. Het lokaal bestuur bezorgt het advies via mail binnen voormelde termijn aan de organisator.

 

Art. 6. -De organisator kinderopvang kan beroep doen op hoorrecht:

 

  Bij het bezorgen van het opportuniteitsadvies aan de organisator vermeldt het lokaal bestuur de mogelijkheid om gehoord te worden.

  Het hoorrecht is een onderdeel van het recht van verdediging en geeft de organisator de kans om de aanvraag toe te lichten en te reageren op het voorgestelde advies, vooraleer het definitieve advies tot stand komt.

  De organisator heeft 30 dagen de tijd om van dit hoorrecht gebruik te maken. Dit doet hij/zij door te antwoorden op de mail of op te bellen naar de verantwoordelijke kinderopvang op het nummer 056/73 63 39. Doet de organisator dit niet binnen deze termijn dan vervalt de mogelijkheid om gehoord te worden.

  Het hoorrecht wordt opgenomen door de verantwoordelijke kinderopvang en het clusterhoofd burger en welzijn op een vooraf afgesproken moment en locatie. 

 

 

1.5 Behandelingsprocedure

 

Art. 7. - Aan de hand van vooraf vastgelegde transparante, objectieve en relevante criteria wordt de opportuniteit van de aanvraag beoordeeld.

 

        De criteria vertrekken vanuit de strategische meerjarenplanning. Een goed advies kan bijgevolg bijdragen aan de beleidsdoelstellingen. 

        Er wordt geen score verbonden aan de criteria. Het gaat eerder om richtlijnen om een goed advies te kunnen brengen.

        Via deze criteria wordt een objectief kader vastgelegd zodat elke aanvraag tot opportuniteitsadvies op dezelfde manier kan worden behandeld.  

        Het uiteindelijke advies moet een antwoord geven op de vraag waar de organisator zich best kan vestigen en waarom. 

 

Criterium 1 : algemene nood 

  Aan de hand van cijfermateriaal die we halen uit het Lokaal Loket Kinderopvang (LLK) waarbij we terugkeren tot 6 maanden voor de aanvraag tot opportuniteitsadvies wordt een antwoord gegeven op volgende vragen:  

  Hoeveel onbeantwoorde vragen naar kinderopvang zijn er in de gemeente? 

  Krijgt het LLK specifieke vragen waarop met het huidig aanbod geen antwoord kan geboden worden (vb. kinderen met een beperking, zieke kinderen,...)? 

  Is er volgens het LLK nood aan opvang ‘s morgens vroeg, ‘s avonds laat en in het weekend? 

  Motivatie voor dit criterium: 

Het is belangrijk om de lokale context te kennen alvorens een opvanginitiatief te starten. Zo kan de invulling van de opvang afgestemd worden op de lokale noden en weet de aanvrager wat hij/zij kan verwachten inzake invulling van de plaatsen.  

 

Criterium 2: samenwerking met het lokaal bestuur 

  Aan de hand van volgende vragen wordt een advies opgesteld inzake samenwerking met het lokaal bestuur:

  Is de organisator bereid om het LLK Deerlijk te ondersteunen? Dat kan door gebruik te maken van het digitale platform en via die weg elke aanvraag tot kinderopvang beantwoorden en afhandelen. 

  Is men bereid om mee te denken voor oplossingen op korte en lange termijn voor kwetsbare gezinnen? 

  Is de organisatie op de hoogte van het bestaan en de werking van het Lokaal Overleg Kinderopvang Deerlijk (LOK)? 

  Motivatie voor dit criterium:

Om de toegankelijkheid te verhogen is het opportuun om samen te werken met het lokaal bestuur die de regierol inzake kinderopvang in handen heeft. Door samenwerking met het lokaal loket kinderopvang Deerlijk bekomt het lokaal bestuur correcte cijfers om zo vraag en aanbod optimaal af te stemmen.  

 

Criterium 3: Ligging 

        Aan de hand van volgende vragen wordt een advies opgesteld inzake ligging:

  Is er een nieuwe verkaveling in de buurt van waar de organisator zich wil vestigen? 

  Is er een school in de buurt waardoor ouders het afzetten van kinderen kunnen combineren? 

  Is er een bedrijventerrein in de buurt? 

  Is er een belangrijke verkeersas in de buurt? 

  Is er reeds een organisator kinderopvang in de buurt gevestigd? 

  Motivatie voor dit criterium: 

Deerlijk wordt inzake kinderopvang niet opgesplitst in wijken omdat de wijken zich niet ver van elkaar bevinden en er geen overduidelijke demografische verschillen zijn qua wijk. Daarom wordt ook geen link gelegd tussen de mate van gesubsidieerde plaatsen en een specifieke wijk. Toch wenst het lokaal bestuur een beeld te krijgen van de ligging van de opvanglocatie en de meerwaarde van deze ligging voor ouders. Bovenstaande vragen helpen om een beeld te vormen van de opportuniteit van de ligging. 

 

 Criterium 4: Omgeving 

        Aan de hand van volgende vragen wordt een advies opgesteld inzake omgeving:

        Is de opvang makkelijk/veilig bereikbaar met de fiets of te voet? Is er een fietspad en of voetpad tot een ruime omgeving rond de opvanglocatie? 

        Worden er fietsparkeerplaatsen voorzien aan de opvanglocatie? 

  Is er een veilige omgeving om kinderen af te zetten met de auto? (vb. afschermen straat door paaltjes, voorzien van veilige parkeerplaatsen, zebrapad in de buurt, ... )

  Motivatie voor criterium:

De strategische meerjarenplanning focust op een aangename leefomgeving. Daarbij wil men het wandel en fietsverkeer stimuleren om een volwaardig alternatief te bieden voor de auto. Door een antwoord te formuleren op bovenstaande vragen kan het (toekomstige) opvanginitiatief inschatten of er nog aanpassingen nodig zijn om de opvanglocatie in te kantelen in een aangename en veilige omgeving. 

 

Art. 8. - Het uiteindelijke advies wordt als volgt omschreven:

 

  het lokaal bestuur vindt het opportuun dat er op de voorziene locatie een groepsopvang wordt opgericht en brengt daarom een positief advies uit;

OF

  het lokaal bestuur vindt het opportuun dat er op de voorziene locatie een groepsopvang wordt opgericht maar heeft hierbij volgende opmerkingen op basis van vooropgestelde criteria;​

OF

  het lokaal bestuur vindt het niet opportuun dat er op de voorziene locatie een groepsopvang wordt opgericht en brengt daarom negatief advies uit. Dit advies wordt gemotiveerd aan de hand van de door het lokaal bestuur gehanteerde criteria.

 

De organisator kan bij het advies opmerkingen formuleren alvorens het opportuniteitsadvies toe te voegen aan de vergunningsaanvraag voor het agentschap Opgroeien.

 

1.6 Inwerkingtreding

 

Art. 9. - Dit reglement treedt in werking op de vijfde dag na de bekendmaking ervan en loopt tot en met 31 december 2025.

 

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2022
Overzicht punten

 

Zitting van GR van 27 JANUARI 2022

7. Retributiereglement - parkeren in blauwe zone en zones voor tijdsgelimiteerd parkeren - verlenging - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de verlenging van het retributiereglement "Parkeren in blauwe zone of zones voor tijdsgelimiteerd parkeren" goed te keuren met ingang van de 5e dag na publicatie en eindigend op 31 december 2025.

 

Motivering

 

Voorliggend reglement betreft de verlenging van het bestaande reglement "Retributie voor het parkeren in blauwe zone of zones voor tijdsgelimiteerd parkeren" zoals goedgekeurd in de gemeenteraadszitting van31 mei 2018.

 

De noodzaak tot agendering wordt als volgt gemotiveerd:

 

Het voeren van een gemeentelijk parkeerbeleid via het handhaven van parkeerduurbeperkingen vereist controle en tarificatie onder de vorm van een voldoende hoge retributie.

 

De invoering van de retributie werd gekoppeld aan de concessie voor de openbare dienst voor de controle van de blauwe zone en de zones voor extra-kortparkeren op de openbare weg.

 

De concessie voor de openbare dienst voor de controle van de blauwe zone en de zones voor extra-kortparkeren op de openbare weg ging van start op 1 december 2018. Conform de concessieovereenkomst werd de overeenkomst, na het verstrijken van de aanvankelijke duurtijd van 3 jaar, stilzwijgend vernieuwd voor een nieuwe termijn van 1 jaar. Dergelijke verlenging kan maximaal 1 keer.

 

De retributie voor het parkeren in blauwe zone of zones voor tijdsgelimiteerd parkeren werd goedgekeurd voor de duur van 3 jaar vanaf de start van de concessie. Bijgevolg dient het retributiereglement betreffende parkeren in blauwe zone en zones voor tijdsgelimiteerd parkeren verlengd te worden. Er is geen nood aan het aanpassen van de bepalingen van deze retributie.

 

Conform artikel 41, tweede lid, 14° Decreet Lokaal Bestuur behoort het vaststellen van de machtiging tot het heffen van de retributies en de voorwaarden ervan, tot de exclusieve bevoegdheid van de gemeenteraad.

 

Er wordt voorgesteld om deze retributie los te koppelen van de concessie voor de openbare dienst voor de controle van de blauwe zone en de zones voor extra-kortparkeren en naar analogie met andere gemeentelijke reglementen deze retributie te verlengen tot 31 december 2025.

 

Het college van burgemeester en schepenen heeft voorliggend reglement besproken in zitting van 12 januari 2022 en heeft de voorzitter van de gemeenteraad verzocht de goedkeuring van dit reglement te agenderen op de eerstvolgende gemeenteraadszitting.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 41, tweede lid, 14° Decreet Lokaal Bestuur

        Andere:

        Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van verkeerstekens, inzonderheid en zond zich daartoe te willen beperken de artikelen 10/1 en 10/2;

        Het KB van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg, ook aangeduid als de wegcode;

        Het ministerieel besluit van 7 mei 1999 betreffende de parkeerkaart voor mensen met een handicap;

        Het ministerieel besluit van 9 januari 2007 betreffende de bewonerskaart.

        Art. 286, 288, 330 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De financiële impact van de beslissing is nog niet gekend.

 

BESLUIT

 

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit voorliggend reglement als volgt goed te keuren:

 

RETRIBUTIEREGLEMENT PARKEREN IN BLAUWE ZONE EN ZONES VOOR TIJDSGELIMITEERD PARKEREN

 

Toepassingsgebied

 

Art. 1.

Er wordt een retributie gevestigd op het parkeren van motorvoertuigen, op de openbare weg of op het openbaar domein, waar een blauwe zone of een zone voor tijdsgelimiteerd parkeren voorzien is:

        Het parkeren van een motorvoertuig op plaatsen waar dat parkeren toegelaten is én waar een blauwe zone-reglement van toepassing is overeenkomstig artikel 27.1 en 27.2 van de wegcode.

        Het parkeren van een motorvoertuig op plaatsen waar dat parkeren toegelaten is én de parkeerduur beperkt is als volgt:

        via het aanbrengen van een onderbord dat de parkeerduur beperkt, onderbord aangebracht onder een bord E9a tot E9h;

        via het aanbrengen en een onderbord dat de maximale parkeerduur vermeldt, onderbord aangebracht onder een bord E1 en E3.

 

Onder de openbare weg verstaat men de wegen en hun voetpaden of nabijgelegen bermen die eigendom zijn van de gemeentelijke of gewestelijke overheden.

 

Onder met de openbare weg gelijkgestelde plaats verstaat men de parkeerplaatsen gelegen op de openbare weg zoals vermeld in artikel 4, § 1 van de wet van 25 juni 1993 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante en kermisactiviteiten.

 

Heffingsplichtige

 

Art. 2.

De retributie is verschuldigd door de gebruiker van het motorvoertuig. Indien deze niet gekend is, is de titularis van de nummerplaat van het voertuig de retributie verschuldigd.

 

Bedrag

 

Art. 3.

De retributie is als volgt vastgesteld:

 

Het parkeren is gratis voor de maximale duur die toegelaten is door de verkeersborden en mits het plaatsen van de parkeerschijf.

 

Het parkeren heeft aanleiding tot een ondeelbaar forfaitair bedrag van 25 euro per dag:

        voor elke periode die langer is dan deze die gratis is. De retributie is voor de ganse dag verschuldigd zodra het voertuig langer geparkeerd is dan de tijd die toegelaten is door de verkeersborden.

        in geval de parkeerschijf niet zichtbaar wordt geplaatst of de geplaatste schijf niet voldoet aan het door de Minister van Verkeerswezen bepaalde model. De retributie is voor de ganse dag verschuldigd door het voltrekken van bedoelde retributieplichtige feiten.

        in geval de gebruiker onjuiste aanduidingen op de schijf laat verschijnen of de aanduidingen wijzigt zonder dat het voertuig de parkeerplaats heeft verlaten. De retributie is voor de ganse dag verschuldigd door het voltrekken van bedoelde retributieplichtige feiten.

 

Vrijstelling van retributie

 

Art. 4.

Zijn niet aan de retributie onderworpen:

        de bewoners die de door de gemeente of zijn gemachtigde, uitgereikte officiële parkeerkaart voor bewoners, overeenkomstig het ministerieel besluit van 9 januari 2007, op het ogenblik van het parkeren zichtbaar aanbrengen achter de voorruit van het voertuig;

        de bewoners waarvoor de door de gemeente of zijn gemachtigde officieel uitgereikte parkeerkaart wordt vervangen door een elektronisch toezichtsysteem, zoals voorzien in artikel 1 van het ministerieel besluit van 9 januari 2007;

        de zorgverstrekkers die een parkeerkaart voor zorgverstrekkers plaatsen, afgeleverd door de gemeente Deerlijk of zijn gemachtigde, of een andere stad of gemeente;

        het parkeren van voertuigen gebruikt door personen met een handicap. Het statuut van "persoon met een handicap" wordt beoordeeld op het ogenblik van het parkeren door het aanbrengen op een zichtbare plaats achter de voorruit van het voertuig van de kaart, uitgereikt overeenkomstig het ministerieel besluit van 7 mei 1999.

 

Bij gebreke van het aanbrengen van voormelde parkeerkaarten op voormelde wijze is het ondeelbaar forfaitair bedrag van 25 euro per dag van toepassing.

 

Wijze van vestiging van de retributie

 

Art. 5.

De controle en de inning dient te gebeuren overeenkomstig het bedingen van de concessie van openbare dienst.

 

In ieder geval echter wordt, indien bij controle wordt vastgesteld dat de retributie verschuldigd is, een uitnodiging om de retributie te betalen op de voorruit van het voertuig aangebracht.

 

Indien de retributie niet tijdig betaald wordt, gelden volgende aanmaningskosten:

  een eerste betalingsherinnering is kosteloos;

  bij een tweede betalingsherinnering wordt een aanmaningskost van 10 euro verschuldigd bovenop de retributie;

  bij een derde aanmaning wordt een aanmaningskost van 20 euro verschuldigd bovenop de retributie en de eerdere aanmaningskost van 10 euro.

 

Inwerkingtreding

 

Art. 6.

Dit reglement treedt in werking de 5de dag na de bekendmaking van dit reglement en is geldig tot 31 december 2025.

 

Artikel 2

 

Conform artikel 286, § 1, 1° van het Decreet Lokaal Bestuur wordt voorliggend reglement bekendgemaakt via de webtoepassing van de gemeente.

 

Artikel 3

 

Conform artikel 330 van het Decreet Lokaal Bestuur brengt de gemeenteoverheid, op dezelfde dag als de bekendmaking zoals bepaald in artikel 2 van dit besluit, de toezichthoudende overheid op de hoogte van voormelde bekendmaking.

 

Artikel 4

 

Conform artikel 288 van het Decreet Lokaal Bestuur wordt de bekendmaking, zoals bepaald in artikel 2 van dit besluit, ingeschreven in het daartoe bestemde register, dat bijgehouden wordt op de wijze bepaald door de Vlaamse Regering.

 

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2022
Overzicht punten

 

Zitting van GR van 27 JANUARI 2022

8. Ververijstraat 8 - aankoop - ontwerpakte - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad wordt gevraagd de ontwerpakte voor de aankoop van het pand gelegen in de Ververijstraat 8, kadastraal bekend onder Deerlijk, 2° afdeling, sectie C, perceelnummer 17Z6 goed te keuren.

 

Motivering

 

Het pand in de Ververijstraat 8, kadastraal bekend onder Deerlijk, 2° afdeling, sectie C,

perceelnummer 17Z6, wordt te koop aangeboden.

 

De gemeenteraad besloot in zitting van 16 september 2021 principieel akkoord te gaan met de aankoop van deze woning en deze woning in te zetten als noodwoning.

 

Er werd een subsidieaanvraagdossier ingediend naar aanleiding van de projectgroep noodwoningen. Met deze projectoproep stimuleert Vlaanderen het bouwen, kopen, renoveren en inrichten van (al dan niet verplaatsbare) noodwoningen.

 

Op 23 december 2021 ontving de gemeente een schrijven dat er een subsidie van 129.000,00 euro wordt toegekend voor het ingediende project.

 

De afdeling Vastgoedtransacties van de Vlaamse overheid werd in dezelfde zitting van 16 september 2021 aangesteld om een ontwerpakte op te maken en de verdere afhandeling van deze aankoop in goede banen te leiden.

 

Er werd een ontwerpakte (dossiernummer 13091-001) opgesteld door de heer Lieven Vanheuverzwijn, Commissaris bij de afdeling Vastgoedtransacties van de Vlaamse overheid.

 

De ontwerp van de akte ligt voor aan de gemeenteraad.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 41, § 2, 11° Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen.

 

Raming of bedrag

257.000,00 euro

Actie

Verrichtingen zonder beleidsdoelstelling

Jaarbudgetrekening

0930-00/22100000/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN

Visum

G-2022-3 dd 19/01/2022

 

Er werd door de Vlaamse regering een subsidie van 129.000,00 euro toegekend.

 

BESLUIT

 

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit de ontwerpakte, opgesteld door de afdeling Vastgoedtransacties van de Vlaamse overheid, voor de aankoop van het gebouw gelegen in de Ververijstraat 8 te 8540 Deerlijk en kadastraal bekend onder Deerlijk, 2°afdeling, sectie C, perceelnummer 17Z6, goed te keuren.

 

Artikel 2

 

Een afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan de heer Lieven Vanheuverzwijn, Commissaris bij de afdeling Vastgoedtransacties van de Vlaamse overheid, Virginie Lovelinggebouw (8e verd.), Koningin Maria Hendrikaplein 70 te 9000 Gent.

 

 

De openbare zitting van de gemeenteraad wordt geschorst om te hernemen na de openbare zitting van de OCMW-raad. 

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2022
Overzicht punten

 

Zitting van GR van 27 JANUARI 2022

9. Vragen gesteld door raadsleden - kennisname

 

Aanleiding en context

 

Aan de gemeenteraadsleden wordt gevraagd kennis te nemen van de vragen gesteld door raadsleden.

 

Motivering

 

Na afhandeling van de agenda van de openbare vergadering kunnen de gemeenteraadsleden mondelinge vragen stellen over gemeentelijke aangelegenheden die niet op de agenda van de gemeenteraad staan in het punt 'Vragen gesteld door raadsleden'.

 

Op deze mondelinge vragen wordt, ofwel mondeling ter zitting, ofwel schriftelijk (elektronisch), ten laatste binnen de maand na de vraagstelling geantwoord.

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 31 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad neemt kennis van de door de gemeenteraadsleden gestelde vragen.

 

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2022
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.