Aanleiding en context
De gemeenteraad wordt gevraagd het reglement "Opportuniteitsadvies bij vergunningsaanvraag kinderopvang" goed te keuren.
Motivering
Voorliggend reglement betreft een nieuw reglement.
De noodzaak tot agendering wordt als volgt gemotiveerd:
Een organisator die een vergunning voor groepsopvang aanvraagt voor de oprichting van een nieuwe locatie, een verhuis van een groepsopvang of een uitbreiding met minstens 9 plaatsen dient bij de vergunningsaanvraag voor het agentschap Opgroeien vanaf 1 januari 2022 een opportuniteitsadvies van het lokaal bestuur toe te voegen.
Deze verplichting tot opportuniteitsadvies is vastgelegd in artikel 52/1 tot 52/4 van het Procedurebesluit van 9 mei 2014 en wordt verder geconcretiseerd in artikel 7 van het BVR houdende het lokaal beleid kinderopvang van 24 mei 2013. Daarin is ook vermeld aan welke voorwaarden de procedure en de criteria moeten voldoen die door het lokaal bestuur vastgelegd worden.
Deze procedure en bijbehorende criteria om het advies op te stellen worden bij voorkeur in een gemeentelijk reglement vastgelegd. Zo is het voor het (toekomstige) opvanginitiatief duidelijk hoe het advies tot stand komt en waar men zich aan kan verwachten.
Het lokaal bestuur vroeg tijdens de samenkomst van 9 december 2021 advies aan het Lokaal Overleg Kinderopvang (LOK). De procedure en criteria werden aan de hand van dit advies opgesteld. Zonder deze toetsing kan een lokaal bestuur geen opportuniteitsadvies aan een organisatie geven.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 40, § 3 Decreet Lokaal Bestuur
● Andere:
○ Besluit van de Vlaamse Regering houdende de procedures voor de aanvraag en de toekenning van de vergunning en de subsidies voor gezinsopvang en groepsopvang van baby's en peuters (aangehaald als : Procedurebesluit)
○ Besluit van de Vlaamse Regering houdende het lokaal beleid kinderopvang
Financiën
De beslissing heeft geen financiële impact.
BESLUIT
Eenparig goedgekeurd
Artikel 1
De gemeenteraad besluit volgend reglement goed te keuren:
REGLEMENT "Opportuniteitsadvies bij vergunningaanvraag kinderopvang"
1.1 Visie
Art. 1. - Via het opportuniteitsadvies, dat het lokaal bestuur kan opstellen op vraag van een (toekomstig) kinderopvanginitiatief, verwerft het lokaal bestuur een belangrijke adviesrol in de verwezenlijking van voldoende betaalbare, kwaliteitsvolle en toegankelijke kinderopvang.
1.2 Toepassingsgebied
Art. 2. - Bij volgende situaties dient een (toekomstig) opvanginitiatief een opportuniteitsadvies aan te vragen:
● Men wil een nieuwe kinderopvanglocatie groepsopvang starten in de gemeente.
● Men wil een bestaande locatie groepsopvang binnen de gemeente verhuizen.
● Men wil een bestaande locatie gezinsopvang uitbreiden naar een groepsopvang vanaf 9 plaatsen (verplichting geldt dus niet voor uitbreiding tot 8 plaatsen).
1.3 Doelstelling
Art. 3. - Het reglement heeft volgende doelstellingen voor ogen:
● Via het opportuniteitsadvies wordt de organisator aangezet tot nadenken en het inwinnen van voldoende informatie of het opportuun is om kinderopvang op de gekozen locatie te starten of uit te breiden.
● Door het aanvragen van het advies wordt er dialoog aangegaan tussen de organisator en het lokaal bestuur, zodat problemen en kansen binnen de lokale context en stedenbouwkundige situatie voor de start van de opvang aangepakt kunnen worden.
● Het opportuniteitsadvies heeft tot doel de duurzaamheid van startende organisatoren kinderopvang te verhogen en bijgevolg de duurzaamheid van het aanbod in de gemeente te verhogen.
1.4 Aanvraagprocedure
Art. 4. - De procedure wordt gepubliceerd op de website zodat deze publiek raadpleegbaar is. De adviesaanvraag wordt ingediend via een formulier op de website. De aanvrager ontvangt binnen de 5 werkdagen een ontvangstbevestiging met de datum van de aanvraag.
Art. 5. - Het lokaal bestuur heeft 30 dagen de tijd om, na ontvangst van de officiële aanvraag, een advies te formuleren. Het advies wordt verleend door het college van burgemeester en schepenen. Het lokaal bestuur bezorgt het advies via mail binnen voormelde termijn aan de organisator.
Art. 6. -De organisator kinderopvang kan beroep doen op hoorrecht:
● Bij het bezorgen van het opportuniteitsadvies aan de organisator vermeldt het lokaal bestuur de mogelijkheid om gehoord te worden.
● Het hoorrecht is een onderdeel van het recht van verdediging en geeft de organisator de kans om de aanvraag toe te lichten en te reageren op het voorgestelde advies, vooraleer het definitieve advies tot stand komt.
● De organisator heeft 30 dagen de tijd om van dit hoorrecht gebruik te maken. Dit doet hij/zij door te antwoorden op de mail of op te bellen naar de verantwoordelijke kinderopvang op het nummer 056/73 63 39. Doet de organisator dit niet binnen deze termijn dan vervalt de mogelijkheid om gehoord te worden.
● Het hoorrecht wordt opgenomen door de verantwoordelijke kinderopvang en het clusterhoofd burger en welzijn op een vooraf afgesproken moment en locatie.
1.5 Behandelingsprocedure
Art. 7. - Aan de hand van vooraf vastgelegde transparante, objectieve en relevante criteria wordt de opportuniteit van de aanvraag beoordeeld.
● De criteria vertrekken vanuit de strategische meerjarenplanning. Een goed advies kan bijgevolg bijdragen aan de beleidsdoelstellingen.
● Er wordt geen score verbonden aan de criteria. Het gaat eerder om richtlijnen om een goed advies te kunnen brengen.
● Via deze criteria wordt een objectief kader vastgelegd zodat elke aanvraag tot opportuniteitsadvies op dezelfde manier kan worden behandeld.
● Het uiteindelijke advies moet een antwoord geven op de vraag waar de organisator zich best kan vestigen en waarom.
Criterium 1 : algemene nood
● Aan de hand van cijfermateriaal die we halen uit het Lokaal Loket Kinderopvang (LLK) waarbij we terugkeren tot 6 maanden voor de aanvraag tot opportuniteitsadvies wordt een antwoord gegeven op volgende vragen:
○ Hoeveel onbeantwoorde vragen naar kinderopvang zijn er in de gemeente?
○ Krijgt het LLK specifieke vragen waarop met het huidig aanbod geen antwoord kan geboden worden (vb. kinderen met een beperking, zieke kinderen,...)?
○ Is er volgens het LLK nood aan opvang ‘s morgens vroeg, ‘s avonds laat en in het weekend?
● Motivatie voor dit criterium:
Het is belangrijk om de lokale context te kennen alvorens een opvanginitiatief te starten. Zo kan de invulling van de opvang afgestemd worden op de lokale noden en weet de aanvrager wat hij/zij kan verwachten inzake invulling van de plaatsen.
Criterium 2: samenwerking met het lokaal bestuur
● Aan de hand van volgende vragen wordt een advies opgesteld inzake samenwerking met het lokaal bestuur:
○ Is de organisator bereid om het LLK Deerlijk te ondersteunen? Dat kan door gebruik te maken van het digitale platform en via die weg elke aanvraag tot kinderopvang beantwoorden en afhandelen.
○ Is men bereid om mee te denken voor oplossingen op korte en lange termijn voor kwetsbare gezinnen?
○ Is de organisatie op de hoogte van het bestaan en de werking van het Lokaal Overleg Kinderopvang Deerlijk (LOK)?
● Motivatie voor dit criterium:
Om de toegankelijkheid te verhogen is het opportuun om samen te werken met het lokaal bestuur die de regierol inzake kinderopvang in handen heeft. Door samenwerking met het lokaal loket kinderopvang Deerlijk bekomt het lokaal bestuur correcte cijfers om zo vraag en aanbod optimaal af te stemmen.
Criterium 3: Ligging
● Aan de hand van volgende vragen wordt een advies opgesteld inzake ligging:
○ Is er een nieuwe verkaveling in de buurt van waar de organisator zich wil vestigen?
○ Is er een school in de buurt waardoor ouders het afzetten van kinderen kunnen combineren?
○ Is er een bedrijventerrein in de buurt?
○ Is er een belangrijke verkeersas in de buurt?
○ Is er reeds een organisator kinderopvang in de buurt gevestigd?
● Motivatie voor dit criterium:
Deerlijk wordt inzake kinderopvang niet opgesplitst in wijken omdat de wijken zich niet ver van elkaar bevinden en er geen overduidelijke demografische verschillen zijn qua wijk. Daarom wordt ook geen link gelegd tussen de mate van gesubsidieerde plaatsen en een specifieke wijk. Toch wenst het lokaal bestuur een beeld te krijgen van de ligging van de opvanglocatie en de meerwaarde van deze ligging voor ouders. Bovenstaande vragen helpen om een beeld te vormen van de opportuniteit van de ligging.
Criterium 4: Omgeving
● Aan de hand van volgende vragen wordt een advies opgesteld inzake omgeving:
○ Is de opvang makkelijk/veilig bereikbaar met de fiets of te voet? Is er een fietspad en of voetpad tot een ruime omgeving rond de opvanglocatie?
○ Worden er fietsparkeerplaatsen voorzien aan de opvanglocatie?
○ Is er een veilige omgeving om kinderen af te zetten met de auto? (vb. afschermen straat door paaltjes, voorzien van veilige parkeerplaatsen, zebrapad in de buurt, ... )
● Motivatie voor criterium:
De strategische meerjarenplanning focust op een aangename leefomgeving. Daarbij wil men het wandel en fietsverkeer stimuleren om een volwaardig alternatief te bieden voor de auto. Door een antwoord te formuleren op bovenstaande vragen kan het (toekomstige) opvanginitiatief inschatten of er nog aanpassingen nodig zijn om de opvanglocatie in te kantelen in een aangename en veilige omgeving.
Art. 8. - Het uiteindelijke advies wordt als volgt omschreven:
● het lokaal bestuur vindt het opportuun dat er op de voorziene locatie een groepsopvang wordt opgericht en brengt daarom een positief advies uit;
OF
● het lokaal bestuur vindt het opportuun dat er op de voorziene locatie een groepsopvang wordt opgericht maar heeft hierbij volgende opmerkingen op basis van vooropgestelde criteria;
OF
● het lokaal bestuur vindt het niet opportuun dat er op de voorziene locatie een groepsopvang wordt opgericht en brengt daarom negatief advies uit. Dit advies wordt gemotiveerd aan de hand van de door het lokaal bestuur gehanteerde criteria.
De organisator kan bij het advies opmerkingen formuleren alvorens het opportuniteitsadvies toe te voegen aan de vergunningsaanvraag voor het agentschap Opgroeien.
1.6 Inwerkingtreding
Art. 9. - Dit reglement treedt in werking op de vijfde dag na de bekendmaking ervan en loopt tot en met 31 december 2025.
Register der bekendmakingen
Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.
Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie heeft plaatsgevonden.
Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.