DEERLIJK

14 SEPTEMBER 2023

 

AANWEZIG

 

Voorzitter: Jo Tijtgat

Burgemeester: Claude Croes

 

Schepenen: Bert Schelfhout, Regine Vanwynsberghe-Rooryck, Philip Ghekiere, Matthias Vanneste, Louis Vanderbeken

Raadsleden: Carl De Donder, Louis Haerinck, Tundie D'hont, Filip Terryn, Sophie Mespreuve, Marleen Prat, Sandra De Leeuw-Goussey, Marc Coppens, Maurice Bekaert, Dirk Demeurie, Yves Vande Wiele

 

Algemeen directeur: Karel Bauters

 

VERONTSCHULDIGD

 

Gemeenteraadsleden: Frans Kemseke, Jurgen Beke, Rolande Libert

 

 

Voor het beluisteren van alle inhoudelijke tussenkomsten van raadsleden betreffende de agendapunten van de vorige zitting, wordt er verwezen naar de bijlage bij onderstaand agendapunt aangaande de goedkeuring van het verslag van de vorige zitting.

 

 

 

 

Overzicht punten

 

Zitting van GR van 14 SEPTEMBER 2023

1. Gemeenteraad - 6 juli 2023 - notulen en audio-opname - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de notulen en de audio-opname van de vorige zitting goed te keuren.

 

Motivering

 

Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast.

 

Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering, worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.

 

Artikel 278 van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat de gemeenteraad kan beslissen om het zittingsverslag te vervangen door een audio- of audiovisuele opname van de openbare zitting van de gemeenteraad.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 32 Decreet Lokaal Bestuur

          Andere:

          Art. 277 en 278 Decreet Lokaal Bestuur

          Art. 32 en 33 Huishoudelijk reglement gemeenteraad

 

Adviezen

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit de notulen van de zitting van de gemeenteraadszitting van 6 juli 2023 goed te keuren.

 

Artikel 2

 

De gemeenteraad besluit de audio-opname van de gemeenteraadszitting van 6 juli 2023 goed te keuren.

 

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2023
Punt bijlagen/links GR 06 juli 2023.mp3 Download
Overzicht punten

 

Zitting van GR van 14 SEPTEMBER 2023

2. Aankoop buurthuis Sint-Lodewijk - principieel akkoord - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad wordt gevraagd principieel akkoord te gaan met de aankoop van het buurthuis, gelegen Pladijsstraat 278 te Deerlijk.

 

Motivering

 

In zitting van 8 februari 2023 besliste het college van burgemeester en schepenen 2 pistes te onderzoeken betreffende een polyvalente ruimte in Sint-Lodewijk. Het college van burgemeester en schepenen besliste hierbij onder andere een officieel schrijven te richten aan CVBA De Gilde, eigenaar, met de mededeling dat de schatting van de gemeente een correcte schatting is en de gemeente zich daar dient aan te houden. In dat schrijven werd de vertegenwoordiging van de CVBA uitgenodigd voor een gesprek.

 

Intussen werd met de eigenaar een bedrag van 250.000,00 euro overeengekomen voor de aankoop van het buurthuis. Dit is het bedrag zoals vermeld in het schattingsverslag, in bijlage gevoegd. Via mail werd deze prijs door Vincent Vercruysse, een vertegenwoordiger van De Gilde, bevestigd.

 

Er wordt voorgesteld om het buurthuis in de Pladijsstraat 278 te Deerlijk met kadastrale gegevens Deerlijk, 2° afdeling, sectie E, perceelnummer 155K3, aan te kopen.

 

Een ontwerp van akte wordt later nog voorgelegd aan de gemeenteraad ter goedkeuring.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 41, § 2, 11° Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit principieel akkoord te gaan met de aankoop van het onroerend goed gelegen Pladijsstraat 278 te Deerlijk met kadastrale gegevens Deerlijk, 2° afdeling, sectie E, perceelnummer 155K3 voor de prijs van 250.000,00 euro.

 

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2023
Overzicht punten

 

Zitting van GR van 14 SEPTEMBER 2023

3. Regionaal Landschap Leie & Schelde vzw - toetreding - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de toetreding tot Regionaal Landschap Leie & Schelde vzw, goed te keuren.

 

Motivering

 

Het lokaal bestuur is momenteel lid van het Stadlandschap Leie & Schelde. Dit samenwerkingsverband brengt de provincie West-Vlaanderen, de 13 gemeenten van de Regio Zuid-West-Vlaanderen, middenveldorganisaties en inwoners samen om in overleg een wervend verhaal voor de regio uit te schrijven en uit te voeren.

Het Stadlandschap Leie & Schelde focust hierbij op het verfraaien en beheren van het landschap, het verhogen van de biodiversiteit, informeren en sensibiliseren over de eigen leefomgeving via omgevings-, natuur- en milieueducatie, landschaps- en natuurbeleving via omgevingsrecreatie en verspreiden van kennis over waardevol landschappelijk erfgoed.

In West-Vlaanderen zijn er om historische redenen enerzijds stadlandschappen (zoals West-Vlaamse hart en Leie & Schelde) en anderzijds regionale landschappen (zoals Westhoek en Houtland en Polders) actief. Beide organen doen in essentie hetzelfde. De stadlandschappen opereren echter onder de provinciale koepel, terwijl de regionale landschappen zelfstandig functioneren onder de vorm van een vzw.

Zolang de kosten van de transitie van de stadlandschappen naar een afzonderlijke entiteit met rechtspersoonlijkheid groter waren dan de baten, leek het niet opportuun om een transitietraject richting een regionaal landschap op te starten.

Eind 2022 zorgden nieuwe evoluties er echter voor dat de weegschaal naar de andere kant doorsloeg:

        met het ontwerp van decreet houdende de Vlaamse parken en algemene landschapszorg (verder: ontwerp van landschapsdecreet) geeft de Vlaamse regering te kennen de erkenning en opvolging van regionale landschappen opnieuw naar zich toe te willen trekken. Hieraan hangt de belofte van middelenstromen richting de regionale landschappen;

        recent lanceerde de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) het houtkantenplan. In dit plan staan diverse acties met regionale landschappen als geprefereerde partner, zoals de oprichting van een Loket Onderhoud Buitengebied in elk regionaal landschap;

        binnenkort worden er Vlaamse middelen vrijgemaakt voor 1VTE per regionaal landschap in functie van het aanwerven van een ‘Blue Deal Coördinator’;

        door de erkenning kan het Regionaal Landschap Leie & Schelde opgenomen worden in het netwerk van het VORL. Dit stimuleert kennisuitwisseling en -opbouw, maakt samenwerking mogelijk en zorgt ervoor dat er efficiëntiewinsten geboekt kunnen worden.

 

Overeenkomstig artikel 54 van het decreet van 21 oktober 1997 betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu (verder: natuurdecreet) waren de provincies in april 2023 bevoegd voor de erkenning van de regionale landschappen. Daarnaast legt artikel 54 van het natuurdecreet ook enkele voorwaarden op om als regionaal landschap erkend te kunnen worden. Eén van die voorwaarden is het statuut aannemen van een private rechtspersoon, onder de vorm van een vzw.

 

Tijdens het startmoment van 16 februari en de extra initiatiefgroep van 23 februari 2023 werd het transitietraject richting regionaal landschap als verzelfstandigde entiteit met rechtspersoonlijkheid toegelicht. Om snel te kunnen schakelen werd afgesproken om de vzw in eerste instantie met een beperkt aantal partners op te richten en te laten erkennen als regionaal landschap. Daarna kunnen alle andere gemeenten en partners toetreden tot de vzw.

        Op 20 maart 2023 verleende de gemeenteraad van Harelbeke goedkeuring aan de oprichting van vzw Regionaal Landschap Leie & Schelde.

        Op 13 maart 2023 verleende de gemeenteraad van Kortrijk goedkeuring aan de oprichting van vzw Regionaal Landschap Leie & Schelde.

        Op 23 maart 2023 verleende de provincieraad goedkeuring aan de oprichting van vzw Regionaal Landschap Leie & Schelde.

        Op 31 maart 2023 vond de oprichtingsvergadering van vzw Regionaal Landschap Leie & Schelde plaats.

        Op 7 april werd de oprichtingsakte van het Regionaal Landschap Leie & Schelde vzw in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd

        Aangezien de vzw voldeed aan de voorwaarden opgenomen in artikel 54, § 1 en 2, van het natuurdecreet, besliste de provincieraad in zitting van 20 april 2023 om vzw Regionaal Landschap Leie & Schelde te erkennen als regionaal landschap.

 

Gezien de nieuwe evoluties op Vlaams niveau is de transitie van het Stadlandschap Leie & Schelde naar Regionaal Landschap Leie & Schelde een logische beslissing. Op deze manier kan het Stadlandschap een beroep doen op extra Vlaamse en Europese middelen. Deze transitie betekent enkel een wijziging in de structuur. De partners binnen het Regionaal Landschap blijven in de toekomst op eenzelfde constructieve manier samenwerken om in overleg en rekening houdend met de lokale economische dynamiek en landschappelijke context, een wervend verhaal voor de Zuid-West-Vlaamse regio schrijven en uitvoeren.

 

Het college van burgemeester en schepenen heeft onderhavige materie besproken in zitting van 30 augustus 2023 en de voorzitter van de gemeenteraad verzocht om de beslissing omtrent de toetreding tot Regionaal Landschap Leie & Schelde vzw, te agenderen op de gemeenteraadszitting van 14 september 2023.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 41, eerste lid, 4° Decreet Lokaal Bestuur

        Andere:

        Wetboek van vennootschappen en verenigingen van 23 maart 2019

        Art. 54 decreet van 21 oktober 1997 betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu

        Publicatie van de oprichtingsakte Regionaal Landschap Leie & Schelde vzw in het Belgisch Staatsblad op 7 april 2023

        Statuten Regionaal Landschap Leie & Schelde vzw

 

Financiën

 

De financiële gevolgen blijven onveranderd tov de goedgekeurde financiële bijdrage voor huidige legislatuur ikv Stadslandschap.

 

BESLUIT

 

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad keurt de toetreding tot Regionaal Landschap Leie & Schelde vzw goed.

 

Artikel 2

 

De gemeenteraad keurt de statuten van vzw Regionaal Landschap Leie & Schelde vzw goed.

 

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2023
Overzicht punten

 

Zitting van GR van 14 SEPTEMBER 2023

4. Regionaal Landschap Leie & Schelde - aanduiding vertegenwoordiging algemene vergadering en kandidaat-bestuurder - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om

        een effectief en een plaatsvervangend vertegenwoordiger aan te duiden in de algemene vergadering van Regionaal Landschap Leie & Schelde vzw;

        een kandidaat-bestuurder aan te duiden;

voor de duur van de legislatuur.

 

Motivering

 

Tijdens deze gemeenteraad van 14 september 2023 werden de toetreding tot en de statuten van de vzw Regionaal Landschap Leie & Schelde vzw, goedgekeurd.

Door de toetreding tot vzw Regionaal Landschap Leie & Schelde vzw, dient de gemeente Deerlijk, als lid,

        overeenkomstig artikel 10 van de statuten, over te gaan tot aanstelling van een vertegenwoordiger (en een plaatsvervanger) in de algemene vergadering vanaf heden tot einde 2024;

        overeenkomstig artikel 14 van de statuten, over te gaan tot het aanduiden van een kandidaat-bestuurder vanaf heden tot einde 2024.

 

Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 30 augustus 2023, de voorzitter van de gemeenteraad verzocht om onderhavige materie te agenderen op de gemeenteraadszitting van 14 september 2023.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 41, eerste lid, 4° Decreet Lokaal Bestuur

        Andere:

        Wetboek van vennootschappen en verenigingen van 23 maart 2019

        Art. 54 decreet van 21 oktober 1997 betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu

        Publicatie van de oprichtingsakte Regionaal Landschap Leie & Schelde vzw in het Belgisch Staatsblad op 7 april 2023

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Art. 1 - aanduiding effectief vertegenwoordiger

bij geheime stemming

De gemeenteraad besluit met 17 ja-stemmen, 1 neen-stem

Art. 2 - aanduiding plaatsvervangend vertegenwoordiger

bij geheime stemming

De gemeenteraad besluit met 17 ja-stemmen, 1 neen-stem

Art. 3 - aanduiding kandidaat-bestuurder

bij geheime stemming

De gemeenteraad besluit met 17 ja-stemmen, 1 neen-stem

Art. 4

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit de heer Bert Schelfhout aan te duiden als effectief vertegenwoordiger in de algemene vergadering van Regionaal Landschap Leie & Schelde vzw, voor de duur van de legislatuur.

 

Artikel 2

 

De gemeenteraad besluit de heer Matthias Vanneste aan te duiden als plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering van Regionaal Landschap Leie & Schelde vzw, voor de duur van de legislatuur.

 

Artikel 3

 

De heer Bert Schelfhout wordt aangeduid als kandidaat bestuurder in Regionaal Landschap Leie & Schelde vzw, voor de duur van de legislatuur.

 

Artikel 4

 

Afschrift van onderhavige beslissing wordt toegezonden aan Regionaal Landschap Leie & Schelde vzw.

 

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2023
Overzicht punten

 

Zitting van GR van 14 SEPTEMBER 2023

5. Onderwijs - ILOV Leersteuncentrum BOOST - Raad van Bestuur - aanduiding afgevaardigde met raadgevende stem - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad wordt gevraagd de afgevaardigde met raadgevende stem in de Raad van Bestuur van ILOV Leersteuncentrum BOOST, aan te duiden.

 

Motivering

 

De gemeenteraad keurde in zitting van 30 maart 2023 de statuten en het huishoudelijk reglement van de nieuw op te richten ILOV Leersteuncentrum BOOST goed.

 

Samen met de goedkeuring van de statuten en het huishoudelijk reglement besliste de gemeenteraad in artikel 2 van haar besluit om mevrouw Rolande Libert voor te dragen als afgevaardigde met raadgevende stem in de Raad van Bestuur van ILOV Leersteuncentrum BOOST.

 

Artikel 9 §1. van de statuten stelt evenwel dat elke deelnemend lokaal bestuur een afgevaardigde met raadgevende stem in de Raad van Bestuur aanduidt waarbij die afgevaardigden steeds raadsleden zijn in de betrokken lokale besturen, verkozen op een lijst waarvan geen enkele verkozene deel uitmaakt van het college van burgemeester en schepenen of de deputatie of aangesteld is als voorzitter van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn.

 

Er dient bijgevolg een nieuwe afgevaardigde met raadgevende stem aangeduid te worden die voldoet aan de voorwaarden uit artikel 9 §1. van de statuten van ILOV Leersteuncentrum BOOST.

 

Juridische gronden

 

       Algemene basisbevoegdheid: Art. 41 Decreet Lokaal Bestuur

       Andere: statuten van ILOV Leersteuncentrum BOOST

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

bij geheime stemming

De gemeenteraad besluit met 18 ja-stemmen

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit mevrouw Sophie Mespreuve aan te duiden als afgevaardigde met raadgevende stem in de Raad van Bestuur van ILOV Leersteuncentrum BOOST.

 

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2023
Overzicht punten

 

Zitting van GR van 14 SEPTEMBER 2023

6. Vervoerregio Kortrijk - voorlopig ontwerp regionaal mobiliteitsplan en plan-MER - advies - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad wordt gevraagd om een advies uit te brengen over het voorlopig ontwerp van het regionaal mobiliteitsplan en plan-MER voor de vervoerregio Kortrijk.

 

Motivering

 

De vervoerregio Kortrijk heeft een voorlopig Ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan uitgewerkt. Dat plan legt de globale mobiliteitsvisie voor de komende 10 jaar (met een doorkijkperiode van 30 jaar) vast voor de vervoerregio op een strategisch niveau, en dat voor alle vervoerswijzen. In dit voorlopig Ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan werd rekening gehouden met het Ontwerp plan-MER. Het Ontwerp plan-MER beschrijft de mogelijke milieueffecten van het voorlopig Ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan.

 

Het Regionaal Mobiliteitsplan kadert binnen basisbereikbaarheid, de Vlaamse visie op mobiliteit. Met basisbereikbaarheid zet Vlaanderen in op een efficiënter, duurzamer en flexibeler vervoer waarin het combineren van verschillende vervoermiddelen centraal staat. Voor de realisatie van basisbereikbaarheid werden de driehonderd Vlaamse steden en gemeenten opgedeeld in 15 vervoerregio’s. Binnen deze vervoerregio’s werken de gemeenten samen een mobiliteitsplan uit, specifiek voor hun regio.

 

De vervoerregio Kortrijk is samengesteld uit volgende 13 gemeenten: Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kuurne, Lendelede, Menen, Spiere-Helkijn, Waregem, Wervik, Wevelgem en Zwevegem.

 

Aanpak opmaak en inhoud regionaal mobiliteitsplan

 

De opmaak van het plan werd gefaseerd aangepakt:

        Fase 1: Oriënteringsfase (mondde uit in de oriënteringsnota)

        Fase 2: Synthesefase. Deze fase bestond uit de opbouw van de strategische visie, doelen, targets en bouwstenen om via een aantal onderzoekscenario’s te landen met één voorkeursbeleidsscenario (mondde uit in synthesenota)

        Fase 3: Verfijning beleidsscenario (vertaling naar actieplan)

        Fase 4: Afwerking en goedkeuring (van voorontwerp, naar ontwerp, naar definitief plan)

In tussentijd werd ook een strategisch MER (sMER) opgemaakt om de impact van het plan af te toetsen tegenover mogelijke effecten op het milieu.

 

In de verschillende fases werd ook aandacht besteed aan inspraak en participatie via mobiliteitsfora en -ateliers, thematische werksessies, bevragingen,... De gemeenteraadsleden werden onder meer uitgenodigd naar het mobiliteitsforum op 4 februari 2020 en het mobiliteitsatelier op 28 februari 2023. Ook de diverse transportactoren (de zogenaamde reizigersgroep B) werden op verschillende momenten betrokken.

 

In het regionaal mobiliteitsplan worden volgende regionale doelstellingen en mijlpalen geformuleerd:

        Doelstellingen (5 V's):

        VITAAL: Meer duurzame en actieve verplaatsingen

        VLOT: Kortere en snellere verplaatsingen

        VERKEERSLEEFBAAR: Veilig, gezond en aangenaam

        VOOR IEDEREEN: Voorzieningen bereikbaar op maat van elke doelgroep

        VRACHT: Stijgend aandeel goederenvervoer over spoor en water

        Targets (incl. regio specifieke) voor de doelstellingen

        Op Vlaams niveau gaat het tegen 2030 over:

        Een daling met 12 % van het aantal gereden kilometers met auto’s en vrachtwagens ten opzichte van 2015;

        Een stijging van het aandeel van spoor en water in vrachtverkeer tot 30 %;

        De toegankelijke inrichting van 100 % van alle haltes in een mobipunt;

        De toegankelijke inrichting van 50 % van alle haltes van het kernnet.

        Op niveau van Vervoerregio Kortrijk gaat het over:

        45 % duurzame verplaatsingen tegen 2030;

        0 verkeersdoden tegen 2040;

        < 284 m² verharding per inwoner tegen 2040.

 

Om de mobiliteitstransitie te realiseren zal ingezet worden op onderstaande 3 peilers en worden duurzame verkeersmodi gestimuleerd:

        Gedrag: Van bezit naar gebruik als trigger voor een andere blik op mobiliteit

        Ruimte: Ruimtelijke nabijheid als basis voor duurzame verplaatsingen

        Aanbod: De fiets en het openbaar vervoer moeten ontegensprekelijk de aantrekkelijkste optie worden.

 

Om een mobiliteitstransitie te kunnen realiseren is samenwerking tussen verschillende niveaus, verschillende domeinen en over de grenzen heen cruciaal.

 

In het regionaal mobiliteitsplan worden voor elke peiler concrete acties geformuleerd. Voor de peiler aanbod worden de acties onderverdeeld per netwerk (fiets, openbaar vervoer, wegennet, waterwegennet, hoppinpunten, logistieke knooppunten).

 

Hieronder een greep uit de uitgebreide actietabel

        Actief ondersteunen van gedragsverandering

        Er wordt op regionaal vlak gestreefd naar een regionaal transitiegericht parkeerbeleid om op die manier de impact van parkeren over de volledige regio beter op elkaar af te stemmen.

        Combi- en deelmobiliteit worden gestimuleerd.

        Ruimte en mobiliteit onlosmakelijk verbinden:

        Reeds vroeg in het planningsproces, ruimte en mobiliteit samen bekijken.

        Hanteren van kernversterkend beleid, gekoppeld aan het sturende beleid van nabijheid.

        Naast slim verdichten, ontluchten door waar nodig selectief te ontharden en open ruimte te behouden of te herstellen.

        Bijkomende verharding voor infrastructuur prioritair voorzien voor duurzame vervoersmodi.

        Fiets

        Uitrol van het goedgekeurde netwerk fietssnelwegen: hierin wordt de uitbouw van de reeds onderzochte fietssnelweg tussen Kortrijk en Waregem bestendigd.

        Onderzoek naar uitbreiding van het netwerk fietssnelwegen: oa. onderzoek naar de mogelijkheid om  langs het spoor tussen Kortrijk en Oudenaarde bijkomend een fietssnelweg te ontwikkelen.

        Fietsvriendelijke mix-wijken.

        Betere inrichting van het publiek domein om duurzame verplaatsingen te stimuleren.

        Openbaar vervoer en spoor

        Bijkomende verbindingen en verhogen frequentie bestaande verbindingen van het aanvullend net: hierin is de opwaardering van de busverbinding Kortrijk - Deerlijk - Waregem opgenomen.

        Verbeteren van doorstroming busassen met grote potentie: Deerlijk heeft als wegbeheerder de verantwoordelijkheid om te voorzien in maatregelen om de doorstroming te garanderen.

        Wegennet

        Update wegencategorisering: met de uitrol van de regionale mobiliteitsplannen werd ook een nieuwe wegencategorisering uitgerold. Elke laag van het hoofd- en dragend wegennet vormt een raster. Het uitgangspunt is dat het doorkruisen van deze rasters niet gewenst is.

        Weren van doorgaand verkeer in de interlokale mazen: Deerlijk moet als wegbeheerder instaan voor het uitvoeren van de nodige snelheidsmilderende- en circulatie- of waar nodig verbodsmaatregelen die in een gebiedscoalitie van buurgemeente zijn uitgewerkt en afgesproken.

        Hoppinpunten (= plekken waar je overschakelt van ene vervoersmiddel op het andere)

        Binnen Deerlijk is er één lokaal mobipunt (centrum/Neunkirchenplein) opgenomen. Deerlijk is als wegbeheerder verantwoordelijk voor het inrichten van de Hoppinpunten.

 

Het college van burgemeester en schepenen nam in zitting van 10 mei 2023 kennis van dit Ontwerp Regionaal mobiliteitsplan.

 

Na de vaststelling van het voorlopig Ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan (met in bijlage het Ontwerp Plan-MER) door de vervoerregioraad Kortrijk op 26 mei 2023, verleende Vlaams Minister van Mobiliteit & Openbare Werken Lydia Peeters haar akkoord tot verderzetting van de procedure.

 

De gemeenteraad wordt verzocht een advies te verlenen tegen uiterlijk 30 oktober 2023. Parallel loopt een openbaar onderzoek van 17 augustus tot 15 oktober 2023.

 

Vanuit de cluster Ruimte wordt voorgesteld om een positief advies te verlenen gezien de algemene visie, doelstellingen, indicatoren en acties zijn gekozen in functie van de regionale uitdagingen. Naast regionale acties worden ook adviezen geformuleerd naar hogere overheden en concrete en operationele acties die op gemeentelijk niveau moeten uitgevoerd worden om de visie en doelstellingen van het regionaal mobiliteitsplan te kunnen waarmaken. 

In het nieuw gemeentelijk mobiliteitsplan dat momenteel in opmaak is, werd al zoveel mogelijk afstemming gezocht met de visie en doelstellingen van het regionaal mobiliteitsplan.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 40, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

        Andere:

        Decreet betreffende de basisbereikbaarheid van 26 april 2019

        Besluit van de Vlaamse Regering van 20 november 2020 over de regionale mobiliteitsplannen met integratie van de milieueffectrapportage

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad beslist een positief advies uit te brengen over het voorlopig ontwerp regionaal mobiliteitsplan (incl. het ontwerp plan-MER) voor de Vervoerregio Kortrijk.

 

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2023
Overzicht punten

 

Zitting van GR van 14 SEPTEMBER 2023

7. Uitbreiding van de beheersoverdracht IMOG - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad wordt gevraagd de uitbreiding van de beheersoverdracht naar IMOG goed te keuren.

 

Motivering

 

Op 10 mei 2022 ontvingen we een schrijven vanuit IMOG met een toelichting rond de implementatie van de Europese richtlijn Single Use Plastics (kortweg SUP-richtlijn) in het nieuwe Materialendecreet en de gevolgen hiervan voor de lokale besturen.

 

Eind vorig jaar heeft de Vlaamse Regering een antwoord geformuleerd op (onder meer) onderstaande vragen:

        het vaststellen van de totale zwerfvuilkost;

        het aandeel hierin van de verschillende producenten;

        de verdeling van de vergoeding over de lokale overheden en andere betrokken overheden.

 

Die principiële beslissing ligt nu ter advies voor bij de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) en de Milieu- en Natuurraad van Vlaanderen (MINA-raad).

 

Uit onderzoek door OVAM en op vraag van de VVSG en Interafval werd voor gans Vlaanderen een bedrag van 144,3 miljoen euro vastgesteld als jaarlijkse zwerfvuilkost.

 

Fost Plus, Comeos en Fevia verzetten zich tegen de opgelegde totale zwerfvuilkost en de procentuele verdeling over de Vlaamse lokale besturen. Als alternatief stellen zij voor het beheer van zwerfvuil te integreren in de werking van Fost Plus.

 

De VVSG, Interafval en ook IMOG zijn niet akkoord met het standpunt van de verpakkingsindustrie. Het beheer van de openbare ruimte is een kerntaak van de lokale overheden. Ook het zwerfvuilbeleid dient dan ook aangestuurd en uitgevoerd te worden door de Vlaamse en lokale overheden.

 

Het doel van de afvalintercommunale IMOG is onder andere:

        het nemen van initiatieven met betrekking tot openbare netheid;

        het afvalbeheer in de openbare ruimtes;

        afvalpreventie, afvalvermindering en duurzaam materialenbeheer bevorderen.

 

Binnen artikel 4 van de statuten van IMOG worden taken omschreven die effectief kunnen vallen onder de beheersoverdracht. Artikelen 4.1 tot 4.3 zitten sowieso in de algemene beheersoverdracht van de vennoten naar IMOG, de volgende artikelen kunnen ook toegevoegd worden aan de beheersoverdracht.

 

Artikel 4.8 omschrijft het beheer en de netheid van de openbare ruimte, opgedeeld in de volgende subartikels:

 a) algemeen beheer openbare netheid cfr. uit het UHAGBA 5-peilerbeleid (infrastructuur, participatie, handhaving, communicatie en omgeving);

 b) veegopdrachten;

 c) ruimen van bladafval;

 d) zwerfvuil- en sluikstortverwijdering;

 e) onkruidbestrijding;

 f) gladheidsbestrijding (strooien, sneeuwruimen, …).

 

Door de uitbreiding van de beheersoverdracht kan IMOG de nodige stappen zetten om de financiële ondersteuning vanuit de vertaling van de SUP-richtlijn in Vlaamse regelgeving, naar de lokale overheden te trekken.

 

Na intern overleg stellen we vanuit de dienst omgeving voor om de beheersovereenkomst met IMOG uit te breiden met de volgende artikelen:

        4.8 a) - Algemeen beheer openbare netheid cfr. uit het UHAGBA 5-peilerbeleid (infrastructuur, participatie, handhaving, communicatie en omgeving)

        4.8 d) - Zwerfvuil- en sluikstortverwijdering

 

Op 2 april 2021 werd de wijziging van het Vlarema (Vlarema 8) principieel goedgekeurd door de Vlaamse Regering. Kort samengevat werden de volgende wijzigingen voorgesteld:

        het bevorderen van de gescheiden inzameling en recyclage van een aantal afvalstoffen;

        de opname van maatregelen nodig voor de uitvoering van het actieplan asbestafbouw;

        het mogelijk maken van de digitalisatie van afvaltransportdocumenten;

        de omzetting van Europese wetgeving in Vlaamse wetgeving, onder meer de Richtlijn havenontvangstvoorzieningen voor afvalafgifte van schepen.

Eén van de wijzigingen die bijzonder impact heeft op lokaal niveau is het bevorderen van de gescheiden inzameling en recyclage van een aantal afvalstoffen: duidelijkere spelregels voor de ophaling van bedrijfsrestafval.

 

Er wordt hiervoor een volledig nieuwe afdeling 5.5 toegevoegd (meer bepaald: ‘afdeling 5.5. Bepalingen over het beheer van bedrijfsrestafval’) met regels voor de IHM’s (inzamelaars, afvalstoffenhandelaars of -makelaars) en verwerkers van het bedrijfsrestafval. Zij krijgen een duidelijkere rol en er wordt ook geprobeerd een gelijk speelveld te creëren zodat de doelstellingen met betrekking tot het bedrijfsrestafval behaald kunnen worden. In deze afdeling zijn er geen bijkomende verplichtingen opgenomen voor de producenten van bedrijfsafval, want de sorteerplicht van 24 verschillende afvalfracties is immers niet nieuw (zie artikel 4.3.2 van het VLAREMA). De bepalingen in deze afdeling hebben uiteraard wel gevolgen voor de producenten, bv. voor de manier waarop het bedrijfsrestafval bij hen zal worden afgevoerd. Er zullen consequenties zijn wanneer er niet voldoende gesorteerd wordt. Bedrijfsrestafvalproducenten zullen dus zelf inspanningen moeten doen opdat er minder nog uitsorteerbare fracties in het restafval terechtkomen.

 

Verbod op het gebruik van niet-transparante afvalzakken. Om de sorteercontrole voor de IHM praktisch haalbaar te maken, is het vanaf 1 januari 2022 verboden voor afvalstoffenproducenten om niet-transparante afvalzakken met een inhoud groter dan 60 liter te gebruiken bij het aanbieden van bedrijfsrestafval in containers. Vanaf 1 januari 2023 geldt dit verbod voor alle afvalzakken van bedrijfsrestafval dat in containers wordt opgehaald.

 

De handhaving op hierboven omgeschreven aspecten inzake bedrijfsafval, wordt via de uitbreiding van de beheersoverdacht ook gedelegeerd naar IMOG.

 

Deze uitbreiding treedt in voege vanaf 1 januari 2024.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 40, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

        Andere:

        IMOG-statuten van 17 mei 2022

 

Financiën

 

De financiële impact van de beslissing is nog niet gekend.

 

BESLUIT

 

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit de beheersoverdracht naar IMOG, vanaf 1 januari 2024 uit te breiden met artikel 4.8 en dit voor de volgende onderdelen:

        4.8 a) - Algemeen beheer openbare netheid cfr. uit het UHAGBA 5-peilerbeleid (infrastructuur, participatie, handhaving, communicatie en omgeving);

        4.8 d) - Zwerfvuil- en sluikstortverwijdering.

 

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2023
Overzicht punten

 

Zitting van GR van 14 SEPTEMBER 2023

8. Lisstraat 13 - aankoop woning met 2 overdekte autostaanplaatsen - principiële goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad wordt gevraagd de aankoop van de woning met 2 overdekte autostaanplaatsen gelegen in de Lisstraat 13, kadastraal bekend onder Deerlijk, 2° afdeling, sectie C, perceelnummer 608 P4(woonhuis) en perceelnummers 608 D6 en 608 E6, (staanplaatsen) principieel goed te keuren.

 

Motivering

 

De woning in de Lisstraat 13 wordt samen met 2 overdekte autostaanplaatsen, kadastraal bekend onder Deerlijk, 2° afdeling, sectie C, perceelnummer 608 P4 (woonhuis) en perceelnummers 608 D6 en 608 E6 (staanplaatsen), te koop aangeboden.

 

De aankoop van deze woning met bijhorende autostaanplaatsen, gelegen in een nieuwe verkaveling in de De Cassinastraat, is een opportuniteit. Het biedt de kans om deze woning in te zetten als noodwoning.

 

Binnen zowel de sociale dienst als het woonloket van de gemeente wordt in concrete dossiers de noodzaak naar een noodwoning met meerdere slaapkamers regelmatig vastgesteld. Op vandaag behoren hoofdzakelijk woningen met 1 slaapkamer tot het beschikbare noodpatrimonium. De aankoop van een ruimere noodwoning komt dus tegemoet aan deze noodzaak.

 

Momenteel loopt een projectoproep voor noodwoningen in Vlaanderen, gelanceerd door de Vlaams minister van Wonen, Matthias Diependaele. Met deze projectoproep stimuleert Vlaanderen het bouwen, kopen, renoveren en inrichten van (al dan niet verplaatsbare) noodwoningen.

 

Volgende bijkomende voorwaarden zijn gekoppeld aan de subsidie:

        Bij aankoop van een noodwoning is er sprake van een realisatietermijn van 6 maanden. Dit te rekenen vanaf de eerste dag van de maand, die volgt op de maand waarin de minister het besluit neemt tot subsidiëring van het project.

        De woning dient over een geldig conformiteitsattest te beschikken op het ogenblik dat het saldo van de subsidie wordt opgevraagd.

        De woning dient voor een termijn van minimum 18 jaar als noodwoning gebruikt te worden.

        De uiterlijke datum om een aanvraag in te dienen is 30 september 2023, waarbij alle vereiste stavingsstukken (oa. ondertekend compromis of eenzijdige verkoopbelofte van eigenaar en beslissing tot aankoop door gemeenteraad) dienen toegevoegd te zijn.

 

Indien de subsidie wordt goedgekeurd neemt het Vlaams Gewest 50 % van de kosten voor haar rekening, met een maximum van 159.500 euro per gerealiseerde noodwoning.

 

Op 5 september 2023 werd een schattingsverslag opgemaakt door landmeter-expert Bart Degezelle. In het schattingsverslag wordt de woning met 2 overdekte autostaanplaatsen geschat op 281.000 euro excl. kosten of 350.000 incl. kosten.

 

De woning met 2 overdekte autostaanplaatsen wordt te koop aangeboden voor 280.909,85 euro excl. kosten of 349.998,27 euro incl. kosten. Hierop wordt een commerciële korting van 3.000 euro (incl. btw) gegeven.

 

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 41, 11° Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

Deze principiële beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

Voor de aankoop van dit pand zal krediet voorzien worden bij de eerstvolgende AMJP.

 

BESLUIT

 

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit de aankoop van de woning met 2 overdekte autostaanplaatsen, gelegen in de Lisstraat 13 te 8540 Deerlijk, kadastraal bekend onder Deerlijk, 2°afdeling, sectie C, perceelnummer 608 P4 (woonhuis) en perceelnummers 608 D6 en 608 E6 (staanplaatsen), principieel goed te keuren.

 

Artikel 2

 

De gemeenteraad besluit akkoord te gaan met het gebruik van deze woning als noodwoning.

 

Artikel 3

 

De gemeenteraad besluit akkoord te gaan met het indienen van een subsidie-aanvraagdossier naar aanleiding van de projectoproep noodwoningen.

 

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2023
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Zitting van GR van 14 SEPTEMBER 2023

9. Aanvullend reglement op het wegverkeer betreffende het toelaten van fietsers en bestuurders van speed pedelecs om het verkeerslicht op de N36 vanuit Vichte t.h.v. de E17-afrit vanuit Kortrijk voorbij te rijden wanneer dit op rood of oranjegeel staat - vaststelling

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad wordt gevraagd het “aanvullend reglement op het wegverkeer betreffende het toelaten van fietsers en bestuurders van speed pedelecs om het verkeerslicht op de N36 vanuit Vichte t.h.v. de E17-afrit vanuit Kortrijk voorbij te rijden wanneer dit op rood of oranjegeel staat” vast te stellen.

 

Motivering

 

Krachtens de wegcode dient elke weggebruiker zich te schikken naar de verkeerslichten en verkeerstekens die zich rechts van de openbare weg bevinden, uitzonderingen daargelaten.

 

Ter hoogte van de verkeerslichten op de N36 rijdend van Vichte naar Deerlijk, aan de E17-afrit Deerlijk komende van Kortrijk, dienen op heden bijgevolg ook fietsers en bestuurders van speed pedelecs te stoppen bij het oranjegele en rode licht, aangezien dit verkeerslicht zich rechts van de fietser bevindt. Echter vinden op deze locatie geen conflicterende kruisingen plaats tussen fietsers en andere (al dan niet gemotoriseerde) weggebruikers, waardoor stoppen bij rood licht voor fietsers onnodig en zinloos is. Gemotoriseerd verkeer rijdt op de N36 of tussen de N36 en de op-/afrit E17, maar kruist daarbij nooit het fietspad langs de N36 (rijrichting Deerlijk).

 

Hiertoe wordt, zoals besproken in de BMC van 8 juni 2023 en na gunstig advies van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) van 23 juni 2023 en van het college van burgemeester en schepenen van 9 augustus 2023, voorgesteld om het verkeersbord B23 aan de paal van het verkeerslicht te bevestigen, dat aangeeft dat fietsers en bestuurders van speed pedelecs het verkeerslicht voorbij mogen rijden wanneer dit op rood of oranjegeel staat.

 

Het college van burgemeester en schepenen heeft voorliggend verkeersreglement besproken in zitting van 23 augustus 2023 en de voorzitter van de gemeenteraad verzocht om de vaststelling ervan te agenderen op de gemeenteraad van 14 september 2023.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 40, § 3. van het Decreet Lokaal Bestuur

        Andere:

        Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg en latere wijzigingen, in het bijzonder artikel 67.3 en 67.4.3°

        Het besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

        Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens en latere wijzigingen

        art. 286, § 1, 1°, art. 288, art. 330 Decreet Lokaal bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad stelt volgend aanvullend reglement vast:

 

AANVULLEND REGLEMENT OP HET WEGVERKEER BETREFFENDE HET TOELATEN VAN FIETSERS EN BESTUURDERS VAN SPEED PEDELECS OM HET VERKEERSLICHT OP DE N36 VANUIT VICHTE T.H.V. DE E17-AFRIT VANUIT KORTRIJK VOORBIJ TE RIJDEN WANNEER DIT OP ROOD OF ORANJEGEEL STAAT

 

Art. 1.

Aan het verkeerslicht op de N36 (rijrichting Deerlijk) ter hoogte van de E17-afrit vanuit Kortrijk wordt aan fietsers en bestuurders van speed pedelecs de toelating geven om de verkeerslichten voorbij te rijden wanneer deze zich op oranjegeel of rood bevinden.

 

Dit wordt gesignaleerd door een verkeersbord B23 ter hoogte van het verkeerslicht.

 

Art. 2.

Na goedkeuring van het aanvullend reglement door AWV zorgt het district van Kortrijk voor de uitvoering.

 

Art. 3.

Dit aanvullend reglement wordt ter kennisgeving overgemaakt aan de Vlaamse Overheid, Afdeling Beleid Mobiliteit en Verkeersveiligheid en aan het Agentschap Wegen en Verkeer, district Kortrijk.

 

Artikel 2

 

Dit reglement treedt in werking op de vijfde dag na de bekendmaking ervan.

 

Artikel 3

 

Conform artikel 286, § 1, 1° van het Decreet Lokaal Bestuur wordt voorliggend reglement bekendgemaakt via de webtoepassing van de gemeente.

 

Artikel 4

 

Conform artikel 330 van het Decreet Lokaal Bestuur brengt de gemeenteoverheid, op dezelfde dag als de bekendmaking zoals bepaald in artikel 4 van dit besluit, de toezichthoudende overheid op de hoogte van voormelde bekendmaking.

 

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2023
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Zitting van GR van 14 SEPTEMBER 2023

10. Aanvullend reglement op het wegverkeer betreffende zone 30 en zone "verboden toegang, in beide richtingen, voor iedere bestuurder, uitgezonderd plaatselijk verkeer, fietsers, bromfietsers klasse A en speed pedelecs in Sint-Lodewijk" - vaststelling

 

Aanleiding en context

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het aanvullend reglement op het wegverkeer betreffende het invoeren van een zone 30 en zone "verboden toegang, in beide richtingen, voor alle weggebruikers, uitgezonderd plaatselijk verkeer, fietsers, bromfietsers klasse A en speed pedelecs" in Sint-Lodewijk, vast te stellen.

 

Motivering

 

In navolging van de beslissing van het college van burgemeester en schepenen in zitting van 12 juli 2023 om in de Oliebergstraat een fysieke verkeersfilter noch een circulatiewijziging te voorzien, werd beslist om het gebied tussen de Pladijsstraat, Kapelstraat en Oliebergstraat in te richten als een zone 30 en voor te behouden voor plaatselijk verkeer, voetgangers, fietsers, bromfietsers klasse A en speed pedelecs. Andere weggebruikers en doorgaand gemotoriseerd verkeer worden geweerd.

 

Deze nieuwe verkeerssituatie wordt als volgt gesignaleerd (zie ook plan in bijlage):

        verkeersbord F4a bij elke toegang tot de betreffende zone, bij het betreden ervan, in de rijrichting;

        verkeersbord F4b bij elke toegang tot de betreffende zone, bij het verlaten ervan, in de rijrichting (geplaatst op dezelfde hoogte als de F4a-borden, aan de overkant van de weg);

        verkeersbord C3, met blauw onderbord UITGEZONDERD PLAATSELIJK VERKEER en onderbord M12, bij het betreden van de betreffende zone, in de rijrichting;

        krachtens de hiërarchische volgorde van verkeersborden, staat het C3-bord (incl. onderborden), indien geplaatst op eenzelfde paal, boven het F4a-bord;

        deze verkeersborden worden geplaatst op volgende locaties:

        kruispunt Pladijsstraat x Oliebergstraat,

        kruispunt Pladijsstraat x Vredelaan,

        kruispunt Pladijsstraat x C. Vereeckelaan,

        kruispunt Kapelstraat x Klokkestraat,

        kruispunt Kapelstraat x Oliebergstraat.

 

Het college van burgemeester en schepenen heeft voorliggend verkeersreglement besproken in zitting van 23 augustus 2023 en de voorzitter van de gemeenteraad verzocht om de vaststelling ervan te agenderen op de gemeenteraad van 14 september.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 40, § 3 Decreet Lokaal Bestuur

        Andere:

        Koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg en latere wijzigingen

        Het besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

       Ministerieel besluit van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens en latere wijzigingen

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad stelt volgend aanvullend reglement op het wegverkeer vast:

 

AANVULLEND REGLEMENT OP HET WEGVERKEER BETREFFENDE ZONE 30 EN EEN ZONE VOORBEHOUDEN VOOR VOETGANGERS, FIETSERS, BROMFIETSERS KLASSE A, SPEED PEDELECS EN PLAATSELIJK VERKEER IN SINT-LODEWIJK

 

Art. 1.

De zone 30 en zone voorbehouden voor voetgangers, fietsers, bromfietsers klasse A, speed pedelecs en plaatselijk verkeer wordt ingevoerd in het gebied begrensd door de Pladijsstraat, Kapelstraat en Oliebergstraat. Concreet zijn hierin volgende straten opgenomen:

        Andrieslaan

        Berglaan

        Boerderijstraat

        Bottenhoek

        Camiel Vereeckelaan

        Heuvelstraat

        Kaderstraat

        Keistraat

        Klokkestraat

        Oudstrijderslaan

        Verhammelaan

        Vredelaan

        Vredeplein

        Windhalmlaan

 

Art. 2.

In zone zoals omschreven in art. 1. wordt de maximale snelheid beperkt tot 30 km/u. Dit wordt als volgt gesignaleerd:

        verkeersbord F4a bij elke toegang tot de betreffende zone, bij het betreden ervan, in de rijrichting;

        verkeersbord F4b bij elke toegang tot de betreffende zone, bij het verlaten ervan, in de rijrichting (geplaatst op dezelfde hoogte als de F4a-borden, aan de overkant van de weg);

        deze verkeersborden worden geplaatst op volgende locaties:

        kruispunt Pladijsstraat x Oliebergstraat;

        kruispunt Pladijsstraat x Vredelaan;

        kruispunt Pladijsstraat x C. Vereeckelaan;

        kruispunt Kapelstraat x Klokkestraat;

        kruispunt Kapelstraat x Oliebergstraat.

 

Art. 3.

De zone zoals omschreven in art. 1. wordt voorbehouden voor voetgangers, fietsers, bromfietsers klasse A, speed pedelecs en plaatselijk verkeer. Dit wordt als volgt gesignaleerd:

        verkeersbord C3, met blauw onderbord UITGEZONDERD PLAATSELIJK VERKEER en onderbord M12, bij het betreden van de betreffende zone, in de rijrichting;

        krachtens de hiërarchische volgorde van verkeersborden, staat het C3-bord (incl. onderborden), indien geplaatst op eenzelfde paal, boven het F4a-bord;

        deze verkeersborden worden geplaatst op volgende locaties:

        kruispunt Pladijsstraat x Oliebergstraat;

        kruispunt Pladijsstraat x Vredelaan;

        kruispunt Pladijsstraat x C. Vereeckelaan;

        kruispunt Kapelstraat x Klokkestraat;

        kruispunt Kapelstraat x Oliebergstraat.

 

Art. 4.

Dit aanvullend reglement op het wegverkeer wordt ter kennisgeving overgemaakt aan de Vlaamse Overheid, Afdeling Beleid Mobiliteit en Verkeersveiligheid.

 

Artikel 2

 

Dit reglement treedt in werking op de vijfde dag na de bekendmaking ervan.

 

Artikel 3

 

Conform artikel 286, § 1, 1° van het Decreet Lokaal Bestuur wordt voorliggend reglement bekendgemaakt via de webtoepassing van de gemeente.

 

Artikel 4

 

Conform artikel 330 van het Decreet Lokaal Bestuur brengt de gemeenteoverheid, op dezelfde dag als de bekendmaking zoals bepaald in artikel 3 van dit besluit, de toezichthoudende overheid op de hoogte van voormelde bekendmaking.

 

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2023
Overzicht punten

 

Zitting van GR van 14 SEPTEMBER 2023

11. Uitvoering meerjarenplan 2020-2025 - opvolgingsrapportering 1e semester 2023 - kennisname

 

Aanleiding en context

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van de opvolgingsrapportering aangaande de uitvoering van het meerjarenplan 2020-2025, voor het eerste semester van 2023.

 

Motivering

 

Vanaf 1 januari 2020 voorziet het Decreet Lokaal Bestuur dat er minstens voor het einde van het derde kwartaal een opvolgingsrapportering over het eerste semester van het boekjaar wordt voorgelegd. Het rapport over het eerste semester van 2023 bevindt zich in bijlage. Er zijn geen wijzigingen in de assumpties die gekozen werden bij de opmaak van de laatste aanpassing van het meerjarenplan, noch in de financiële risico's.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 263, 2e lid Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad neemt kennis van het opvolgingsrapport betreffende de uitvoering van het meerjarenplan 2020-2025 voor het eerste semester van 2023.

 

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2023
Overzicht punten

 

Zitting van GR van 14 SEPTEMBER 2023

12. Kerkfabriek O.L.V. Onbevlekt Ontvangen - jaarrekening 2022 - positief advies - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Op 29 december 2022 heeft de kerkraad van O.L.V. Onbevlekt Ontvangen de jaarrekening 2022 goedgekeurd. Daarna werd de jaarrekening 2022 door het centraal kerkbestuur ingediend bij de gemeente. Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om positief advies uit te brengen over de jaarrekening 2022.

 

Motivering

 

De jaarrekening 2022 en alle officiële documenten bevinden zich in bijlage.

 

Het exploitatieoverschot bedraagt 11.923,16 euro. De investeringen omvatten de kosten voor renovatie en schilderwerken van de kerk, en voor beeldweergave-installatie.

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 41, tweede lid, 9° Decreet Lokaal Bestuur

        Andere:

       Art. 55 Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten

       Art. 39 tot 43 Besluit van de Vlaamse regering van 13 oktober 20 betreffende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

De gemeenteraad besluit met 16 ja-stemmen: Claude Croes (CD&V), Jo Tijtgat (CD&V), Bert Schelfhout (Open Vld), Regine Vanwynsberghe-Rooryck (CD&V), Philip Ghekiere (Open Vld), Matthias Vanneste (Open Vld), Louis Vanderbeken (CD&V), Carl De Donder (CD&V), Louis Haerinck (CD&V), Filip Terryn (N-VA), Sophie Mespreuve (Onafhankelijk), Marleen Prat (CD&V), Sandra De Leeuw-Goussey (Open Vld), Marc Coppens (CD&V), Maurice Bekaert (Open Vld) en Yves Vande Wiele (CD&V)

2 onthoudingen: Tundie D'hont (Deerlijk²) en Dirk Demeurie (Onafhankelijk)

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit om positief advies uit te brengen over de jaarrekening 2022 van de kerkfabriek O.L.V. Onbevlekt Ontvangen.

 

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2023
Overzicht punten

 

Zitting van GR van 14 SEPTEMBER 2023

13. Kerkfabriek Sint-Columba - jaarrekening 2022 - positief advies – goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Op 6 maart 2023 heeft de kerkraad van Sint-Columba de jaarrekening 2022 goedgekeurd. Daarna werd de jaarrekening 2022 door het centraal kerkbestuur ingediend bij de gemeente.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om positief advies uit te brengen over de jaarrekening 2022.

 

Motivering

 

De jaarrekening 2022 en alle officiële documenten bevinden zich in bijlage.

 

Het exploitatieoverschot bedraagt 11.202,50 euro. De investeringen omvatten de kosten voor podium kerk, schilderen en elektriciteit pastorie, schilderen kapel, nieuwe ramen en keuken in huis Kapel ter Rustestraat en beeldweergave-installatie.

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 41, tweede lid, 9° Decreet Lokaal Bestuur

        Andere:

       Art. 55 Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten

       Art. 39 tot 43 Besluit van de Vlaamse regering van 13 oktober 2006 betreffende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

De gemeenteraad besluit met 16 ja-stemmen: Claude Croes (CD&V), Jo Tijtgat (CD&V), Bert Schelfhout (Open Vld), Regine Vanwynsberghe-Rooryck (CD&V), Philip Ghekiere (Open Vld), Matthias Vanneste (Open Vld), Louis Vanderbeken (CD&V), Carl De Donder (CD&V), Louis Haerinck (CD&V), Filip Terryn (N-VA), Sophie Mespreuve (Onafhankelijk), Marleen Prat (CD&V), Sandra De Leeuw-Goussey (Open Vld), Marc Coppens (CD&V), Maurice Bekaert (Open Vld) en Yves Vande Wiele (CD&V)

2 onthoudingen: Tundie D'hont (Deerlijk²) en Dirk Demeurie (Onafhankelijk)

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit om positief advies uit te brengen over de jaarrekening 2022 van de kerkfabriek Sint-Columba.

 

 

De openbare zitting van de gemeenteraad wordt geschorst om te hernemen na de openbare zitting van de OCMW-raad.

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2023
Overzicht punten

 

Zitting van GR van 14 SEPTEMBER 2023

14. Vragen gesteld door raadsleden - kennisname

 

Aanleiding en context

 

Aan de gemeenteraadsleden wordt gevraagd kennis te nemen van de vragen gesteld door raadsleden.

 

Motivering

 

Na afhandeling van de agenda van de openbare vergadering kunnen de gemeenteraadsleden mondelinge vragen stellen over gemeentelijke aangelegenheden die niet op de agenda van de gemeenteraad staan in het punt 'Vragen gesteld door raadsleden'.

 

Op deze mondelinge vragen wordt, ofwel mondeling ter zitting, ofwel schriftelijk (elektronisch), ten laatste binnen de maand na de vraagstelling geantwoord.

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 31 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad neemt kennis van de door de gemeenteraadsleden gestelde vragen.

 

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2023