Zitting van GR van 30 MEI 2024
1. Agendapunt C.2. - verhindering en vervanging voorzitter gemeenteraad - aktename
Aanleiding en context
De gemeenteraad wordt verzocht kennis te nemen van de verhindering van de heer Jo Tijtgat als voorzitter van de gemeenteraad, en diens vervanging door de heer Claude Croes, voor wat betreft agendapunt C.2. betreffende de goedkeuring van de ontwerpakte voor de aankoop van het buurthuis Sint-Lodewijk.
Motivering
De heer Jo Tijtgat heeft in zijn beroepshoedanigheid van technisch keurder bij ACEC, de elektriciteitsinstallatie van het buurthuis Sint-Lodewijk goedgekeurd.
In het licht van bovenstaande, om alle schijn van belangenconflict te vermijden en om de integriteit van het besluitvormingsproces te waarborgen, is het aangewezen dat de heer Jo Tijtgat zich als gemeenteraadslid onthoudt van alle discussie aangaande de verkoop en van de stemming of van andere acties met betrekking tot de verkoopsakte.
Artikel 7, § 5 van het Decreet Lokaal Bestuur stelt dat de voorzitter die als verhinderd wordt beschouwd of tijdelijk afwezig is, wordt vervangen zolang hij verhinderd of tijdelijk afwezig is.
Gezien de voorzitter zijn bevoegdheid niet schriftelijk heeft opgedragen aan een gemeenteraadslid, neemt het gemeenteraadslid met de hoogste rang het voorzitterschap waar.
Raadslid de heer Claude Croes voldoet aan voormelde voorwaarde en zal bijgevolg de heer Jo Tijtgat vervangen als voorzitter van de gemeenteraad, enkel en alleen tijdens de behandeling van het punt C.2. van huidige gemeenteraadszitting.
Er zijn geen adviezen nodig.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 7, § 5 Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
De gemeenteraad neemt akte van de verhindering van de voorzitter van de gemeenteraad de heer Jo Tijtgat, voor de behandeling van punt C.2. van huidige gemeenteraadszitting en diens vervanging door de heer Claude Croes, in diens hoedanigheid van voorzitter.
Zitting van GR van 30 MEI 2024
2. Aankoop buurthuis Sint-Lodewijk - ontwerpakte - goedkeuring
Aanleiding en context
De gemeenteraad wordt gevraagd de ontwerpakte voor de aankoop van het buurthuis in Sint-Lodewijk goed te keuren.
Motivering
Het college van burgemeester en schepenen besliste in zitting van 21 september 2022 om de nota 'marktverkenning' goed te keuren in het dossier betreffende de bouw van een polyvalente zaal in Sint-Lodewijk voor gedeeld gebruik met verschillende organisaties, zoals de vrije basisschool Sint-Lodewijk.
Er werden 2 voorstellen ontvangen:
● BV C&C Construct: Ommegangstraat 35, 8540 Deerlijk
● Scholengemeenschap De Brug: Pladijsstraat 276, 8540 Deerlijk
Het college van burgemeester en schepenen besliste in zitting van 8 februari 2023 beide pistes verder te onderzoeken.
Voor de site Pladijsstraat werd een schattingsverslag opgevraagd bij beëdigd landmeter-expert Bart Degezelle, Molendreef 33 te 8570 Anzegem.
Op 4 juli 2023 werd het schattingsverslag ontvangen.
De gemeenteraad besliste in zitting van 14 september 2023 principieel akkoord te gaan met de aankoop van het onroerend goed gelegen Pladijsstraat 278 te Deerlijk met kadastrale gegevens Deerlijk, 2° afdeling, sectie E, perceelnummer 155K3 voor de prijs van 250.000,00 euro, conform het schattingsverslag.
Voor de aankoop van het onroerend goed is krediet voorzien op het investeringsbudget van 2024, jaarbudgetrekening 0705-00/22100000/GEMEENTE/CBS/IP-39 (actie A-3.03.10).
De aankoop geschiedt om reden van openbaar nut, zijnde het verwerven van een multifunctioneel buurthuis met plaats voor gedeeld gebruik onder de vorm van gemeenschapsvormende activiteiten, verenigingsactiviteiten, activiteiten in het kader van deeltijds kunstonderwijs, gemeentelijk vrijetijdsaanbod en schoolactiviteiten.
De dienst Vastgoedtransacties van de Vlaamse Overheid werd gevraagd het ontwerp van akte op te maken en de akte te verlijden.
Het ontwerp van akte (dossiernummer 16396-001) ligt voor aan de gemeenteraad.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 41, § 2, 11° Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
De beslissing heeft financiële gevolgen.
Bedrag | 250.000,00 euro |
Actie | Bouwen van een polyvalent buurthuis in Sint-Lodewijk (A-3.03.10) |
Jaarbudgetrekening | 0705-00/22100000/GEMEENTE/CBS/IP-39 |
Visum | G-2024-31 dd 21/05/2024 |
BESLUIT
Eenparig goedgekeurd
Artikel 1
De gemeenteraad besluit de ontwerpakte (dossiernummer 16396-001) opgesteld door de dienst Vastgoedtransacties van de Vlaamse Overheid, goed te keuren.
Artikel 2
De gemeenteraad besluit de aankoop van het onroerend goed gelegen Pladijsstraat 278 te Deerlijk met kadastrale gegevens Deerlijk, 2° afdeling, sectie E, perceelnummer 155K3, goed te keuren.
Artikel 3
De aankoopprijs van de grond bedraagt 250.000,00 euro.
Artikel 4
De aankoop geschiedt om reden van openbaar nut, zijnde het verwerven van een multifunctioneel buurthuis met plaats voor gedeeld gebruik onder de vorm van gemeenschapsvormende activiteiten, verenigingsactiviteiten, activiteiten in het kader van deeltijds kunstonderwijs, gemeentelijk vrijetijdsaanbod en schoolactiviteiten.
Artikel 5
Voor de aankoop van het onroerend goed is krediet voorzien op het investeringsbudget van 2024, jaarbudgetrekening 0705-00/22100000/GEMEENTE/CBS/IP-39 (actie A-3.03.10).
Artikel 6
Mevrouw Lieve Verfaillie, Vlaams commissaris bij de dienst Vastgoedtransacties van de Vlaamse Overheid, wordt machtiging verleend om de akte te ondertekenen.
Artikel 7
De gemeenteraad ontslaat de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie tot het nemen van een ambtshalve inschrijving bij overschrijving van de akte.
Artikel 8
Een afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan de dienst Vastgoedtransacties van de Vlaamse Overheid.
Zitting van GR van 30 MEI 2024
3. Gemeenteraad - 25 april 2024 - notulen en audio-opname - goedkeuring
Aanleiding en context
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de notulen en de audio-opname van de vorige zitting goed te keuren.
Motivering
Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast.
Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering, worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.
Artikel 278 van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat de gemeenteraad kan beslissen om het zittingsverslag te vervangen door een audio- of audiovisuele opname van de openbare zitting van de gemeenteraad.
Juridische gronden
• Algemene basisbevoegdheid: Art. 32 Decreet Lokaal Bestuur
• Andere:
◦ Art. 277 en 278 Decreet Lokaal Bestuur
◦ Art. 32 en 33 Huishoudelijk reglement gemeenteraad
Adviezen
Er zijn geen adviezen nodig.
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Eenparig goedgekeurd
Artikel 1
De gemeenteraad besluit de notulen van de zitting van de gemeenteraadszitting van 25 april 2024 goed te keuren.
Artikel 2
De gemeenteraad besluit de audio-opname van de gemeenteraadszitting van 25 april 2024 goed te keuren.
Zitting van GR van 30 MEI 2024
4. Protocolakkoord betreffende de gemeentelijke administratieve sancties voor gemengde inbreuken - bekrachtiging
Aanleiding en context
De gemeenteraad wordt gevraagd het (nieuwe) protocolakkoord betreffende de gemeentelijke administratieve sancties voor gemengde inbreuken te bekrachtigen.
Motivering
Historiek
Na de volledige herwerking van de algemene politieverordening werden de gemeentelijke administratieve sancties op 29 april 2010 in de gemeente Deerlijk ingevoerd.
De politieverordening voorziet ook een aantal gemengde inbreuken die door het parket uit handen kunnen worden gegeven, om dan door de sanctionerend ambtenaar verder administratief te worden vervolgd en beoordeeld.
De wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties voorziet in zijn artikel 23 de afsluiting van een protocol met het parket. Het protocol moet worden goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen en bekrachtigd door de gemeenteraad.
Het protocol is verplicht voor gedepenaliseerde inbreuken op het wegverkeersreglement (koninklijk besluit van 1 december 1975). Deze inbreuken zijn echter niet voorzien in de algemene politieverordening. Het protocol wordt dan ook niet om die reden afgesloten.
Het protocol is facultatief voor de lichte en zware gemengde inbreuken. Een aantal dergelijke inbreuken (zoals nachtlawaai, zijnde een lichte gemengde inbreuk) kunnen door het afsluiten van het protocol sneller door de sanctionerend ambtenaar worden behandeld omdat er dan voor de lichte gemengde inbreuken niet langer een termijn van twee maanden geldt waarbinnen het parket de zaak tot zich kan trekken of voor zware gemengde inbreuken een identieke termijn geldt waarbinnen het parket expliciet de zaak uit handen moet geven.
Deze tijdswinst van twee maanden is belangrijk, gezien de vervaltermijn voor het behandelen van een GAS-dossier buiten bemiddeling, slechts zes maanden bedraagt, hetgeen een korte termijn is.
In zitting van 29 januari 2015 keurde de gemeenteraad dergelijk protocolakkoord goed.
Opzeg en nieuw ontwerp
Bij brief van 23 februari 2024 wordt het bestaande protocol per 1 juni 2024 door de Procureur des Konings opgezegd.
Het bestaande protocol moet namelijk worden vernieuwd en aangepast aan de nieuwe richtlijnen met betrekking tot de toepassing van GAS in het arrondissement West-Vlaanderen.
In bijlage is de tekst van de nieuwe ARROB gevoegd, alsook het ontwerp van het nieuwe protocol. Dit nieuwe ontwerp werd voorafgaand goedgekeurd door de Procureur des Konings. Het college van burgemeester en schepenen keurde het ontwerp van het nieuwe protocol goed in zitting van 8 mei 2024.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 41, § 2, 2° Decreet Lokaal Bestuur en art. 23 GAS-wet
● Andere:
○ Wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties (GAS- wet);
○ Artikel 135, § 2 van de Nieuwe Gemeentewet van 24 juni 1988;
○ Koninklijk besluit van 21 december 2013 tot vaststelling van de nadere voorwaarden en het model van het protocolakkoord in uitvoering van artikel 23 van de wet betreffende de gemeentelijke administratieve sancties;
○ Koninklijk Besluit van 9 maart 2014 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties voor de overtredingen betreffende het stilstaan en het parkeren en voor de overtredingen betreffende de verkeersborden C3 en F103, vastgesteld met een automatisch werkende toestellen;
○ Arrondissementele Omzendbrief WVL 2024/05 van de procureur des Konings van West-Vlaanderen houdende richtlijnen betreffende de toepassing van de Gemeentelijke Administratieve Sancties in het arrondissement West-Vlaanderen;
○ Het besluit van de gemeenteraad van 29 april 2010 tot vaststelling van het reglement betreffende de gemeentelijke administratieve sancties, voor het laatst gewijzigd bij besluit van 28 maart 2024;
○ De besluiten van de gemeenteraad van 23 oktober 2014 en 21 december 2023 tot aanstelling van de sanctionerend GAS-ambtenaren van lokaal bestuur Deerlijk;
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Eenparig goedgekeurd
Artikel 1
De gemeenteraad besluit het nieuwe ontwerp van protocolakkoord betreffende de gemeentelijke administratieve sancties voor gemengde inbreuken, in bijlage bij huidig besluit gevoegd, te bekrachtigen.
Artikel 2
Het nieuwe protocol treedt in werking op 1 juni 2024.
Zitting van GR van 30 MEI 2024
5. Algemene politieverordening - aanpassing sluitingsuur evenementen en opheffing bepalingen lachgas - goedkeuring
Aanleiding en context
De gemeenteraad wordt gevraagd de voorgestelde aanpassingen in de algemene politieverordening (APV) goed te keuren omtrent
● het vaststellen van een sluitingsuur met afbouwscenario voor openbare evenementen;
● het opheffen van de bepalingen omtrent lachgas.
Motivering
Er wordt voorgesteld om eenzelfde sluitingsuur, gekoppeld aan een afbouwscenario, toe te passen op alle openbare evenementen die plaatsvinden op het grondgebied van de gemeente Deerlijk, namelijk:
Voor outdoor evenementen, zijnde evenementen die plaatsvinden in openlucht (inclusief tent), geldt volgende regeling inzake sluitingsuur:
● op week- en zondagen om 2.00 uur;
● op vrijdag- en zaterdagavond om 4.00 uur;
● op de avond voorafgaand aan een feestdag en de avond van de feestdag om 4.00 uur;
mits het in acht nemen van het opgelegde afbouwscenario, het stopzetten van de catering een half uur voor het einduur en het vrijmaken van het evenemententerrein (publiek) een half uur na het sluitingsuur.
Voor indoor evenementen, zijnde evenementen die plaatsvinden in een gebouw, geldt volgende regeling inzake sluitingsuur:
● op week- en zondagen om 2.00 uur;
● op vrijdag- en zaterdagavond om 5.00 uur;
● op de avond voorafgaand aan een feestdag en de avond van de feestdag om 5.00 uur;
mits het in acht nemen van het opgelegde afbouwscenario, het stopzetten van de catering een half uur voor het einduur en het vrijmaken van het evenemententerrein (publiek) een half uur na het sluitingsuur.
Indien een organisator voor diens evenement een einduur vooropstelt dat vroeger valt dan het maximale einduur én buiten het afbouwscenario valt, is het afbouwscenario niet van toepassing, met dien verstande dat op het door de organisator vooropgestelde einduur alle geluidsactiviteit wordt stopgezet.
Bovenstaande regeling geldt als minimumnorm. Dit wil zeggen dat er steeds, om gemotiveerde redenen, kan beslist worden om een vroeger sluitingsuur toe te passen.
De jeugdraad gaf in zitting van 5 mei 2024 positief advies.
Het politiecollege gaf positief advies in zitting van 24 mei 2024.
2. Bepalingen omtrent lachgas
Eind maart 2024 verscheen een nieuw koninklijk besluit in het Belgisch Staatsblad met betrekking tot lachgas. Dit besluit voorziet strafrechtelijke sancties op het oneigenlijk gebruik van lachgas.
Door deze gewijzigde regelgeving en het voorzien van strafrechtelijke sancties, verliezen lokale besturen de mogelijkheid om het oneigenlijk gebruik van lachgas te bestraffen met gemeentelijke administratieve sancties.
Wanneer lokale besturen bepalingen hebben opgenomen over lachgas in hun algemeen politiereglement, moeten zij de nodige aanpassingen doen.
Ons APV omvat volgende bepalingen omtrent lachgas:
HOOFDSTUK 3. Schadelijke stoffen
Art. 193bis Het is verboden om schadelijke stoffen zoals lachgas, klaviergas en aanstekergas te verhandelen en/of te bezitten als de handel en/of het bezit ervan gericht is op een oneigenlijk gebruik van deze gassen met het oog op het opwekken van een roeseffect.
Het is verboden om op openbare plaatsen, private maar voor het publiek toegankelijke plaatsen en in openbare en publieke inrichtingen lachgas, klaviergas, aanstekergas en verdampte alcohol te inhaleren met het oog op het opwekken van een roeseffect.
Voormelde goederen waarvan de handel, het bezit of de inhalering is verboden kunnen door de verbalisanten – onverminderd de toepassing van andere wettelijke of decretale bepalingen – bij vaststelling van de feiten in beslag worden genomen.
Er wordt voorgesteld om deze bepalingen inzake lachgas op te heffen uit de algemene politieverordening.
De jeugdraad gaf positief advies in zitting van 5 mei 2024.
Het politiecollege gaf positief advies in zitting van 24 mei 2024.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 41, 2de lid, 2° Decreet Lokaal Bestuur
● Andere:
○ Art. 119 Nieuwe Gemeentewet
○ Wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties (GAS-wet)
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Eenparig goedgekeurd
Artikel 1
De gemeenteraad besluit een extra onderafdeling ‘sluitingsuur evenementen’ onder ‘hoofdstuk 1 geluidsoverlast – afdeling 1 specifieke bepalingen inzake geluidsoverlast in het openbaar’ in het bijzonder deel toe te voegen aan de algemene politieverordening, met volgende tekst:
"Voor outdoor evenementen, zijnde evenementen die plaatsvinden in openlucht (inclusief tent), geldt volgende regeling inzake sluitingsuur:
● op week- en zondagen om 2.00 uur;
● op vrijdag- en zaterdagavond om 4.00 uur;
● op de avond voorafgaand aan een feestdag en de avond van de feestdag om 4.00 uur;
mits het in acht nemen van het opgelegde afbouwscenario, het stopzetten van de catering een half uur voor het einduur en het vrijmaken van het evenemententerrein (publiek) een half uur na het sluitingsuur.
Voor indoor evenementen, zijnde evenementen die plaatsvinden in een gebouw, geldt volgende regeling inzake sluitingsuur:
● op week- en zondagen om 2.00 uur;
● op vrijdag- en zaterdagavond om 5.00 uur;
● op de avond voorafgaand aan een feestdag en de avond van de feestdag om 5.00 uur;
mits het in acht nemen van het opgelegde afbouwscenario, het stopzetten van de catering een half uur voor het einduur en het vrijmaken van het evenemententerrein (publiek) een half uur na het sluitingsuur.
Indien een organisator voor diens evenement een einduur vooropstelt dat vroeger valt dan het maximale einduur én buiten het afbouwscenario valt, is het afbouwscenario niet van toepassing met dien verstande dat op het door de organisator vooropgestelde einduur alle geluidsactiviteit wordt stopgezet.
Bovenstaande regeling geldt als minimumnorm. Dit wil zeggen dat er steeds, om gemotiveerde redenen, kan beslist worden om een vroeger sluitingsuur toe te passen."
Artikel 2
De gemeenteraad besluit art. 193 bis uit het bijzonder deel 3, titel 1 'Openbare orde in het algemeen', 'Hoofdstuk 3. Schadelijke stoffen' vanaf heden op te heffen, namelijk:
"Art. 193bis
Het is verboden om schadelijke stoffen zoals lachgas, klaviergas en aanstekergas te verhandelen en/of te bezitten als de handel en/of het bezit ervan gericht is op een oneigenlijk gebruik van deze gassen met het oog op het opwekken van een roeseffect.
Het is verboden om op openbare plaatsen, private maar voor het publiek toegankelijke plaatsen en in openbare en publieke inrichtingen lachgas, klaviergas, aanstekergas en verdampte alcohol te inhaleren met het oog op het opwekken van een roeseffect.
Voormelde goederen waarvan de handel, het bezit of de inhalering is verboden kunnen door de verbalisanten – onverminderd de toepassing van andere wettelijke of decretale bepalingen – bij vaststelling van de feiten in beslag worden genomen."
Artikel 3
De gemeenteraad machtigt het college van burgemeester en schepenen de tekst van de algemene politieverordening van de gemeente Deerlijk te coördineren met de tekst van deze wijzigingsbeslissing.
Artikel 4
Conform artikel 286, § 1, 1° van het Decreet Lokaal Bestuur wordt voorliggende aangepaste APV bekendgemaakt via de webtoepassing van de gemeente.
Artikel 5
Conform artikel 288 van het Decreet Lokaal Bestuur treedt onderhavige aangepaste APV in werking op de 5de werkdag na de bekendmaking ervan.
Artikel 6
Conform artikel 330 van het Decreet Lokaal Bestuur brengt de gemeenteoverheid, op dezelfde dag als de bekendmaking zoals bepaald in voorgaand artikel van dit besluit, de toezichthoudende overheid op de hoogte van voormelde bekendmaking.
Artikel 7
Conform artikel 288 van het Decreet Lokaal Bestuur wordt de bekendmaking, zoals bepaald in voorgaand artikel van dit besluit, ingeschreven in het daartoe bestemde register, dat bijgehouden wordt op de wijze bepaald door de Vlaamse Regering.
Artikel 8
Een afschrift van deze beslissing wordt toegestuurd aan de deputatie van de provincieraad, de procureur des Konings van West-Vlaanderen - afdeling Kortrijk, de afdelingsgriffier van de rechtbank van eerste aanleg West-Vlaanderen - afdeling Kortrijk, de afdelingsgriffier van de politierechtbank van West-Vlaanderen - afdeling Kortrijk, de sanctionerend ambtenaren, de bemiddelingsambtenaar, de korpschef van de politiezone GAVERS (Deerlijk en Harelbeke) en aan de voorzitter van het politiecollege.
Zitting van GR van 30 MEI 2024
6. Protocol bestuurlijke handhaving - goedkeuring
Aanleiding en context
De gemeenteraad wordt gevraagd het ontwerp van protocol bestuurlijke handhaving goed te keuren.
Motivering
Het parket heeft een ontwerp van protocolakkoord bestuurlijke handhaving criminaliteit en onveiligheid opgemaakt.
Op 25 maart 2024 vond hieromtrent een overleg plaats tussen VVSG, gemeente Deerlijk, stad Harelbeke, PZ Gavers en ARIEC West-Vlaanderen. Tijdens dat overleg werd voorgesteld om het betreffende protocol voor te leggen aan het politiecollege, aan de colleges van burgemeester en schepenen van Harelbeke en Deerlijk en aan de gemeenteraden van Harelbeke en Deerlijk, met het opzet om beter informatie te kunnen delen.
Vervolgens werd het protocol nader bekeken door de korpschef en de juristen van Harelbeke en Deerlijk.
Er wordt voorgesteld het ontwerp van protocol, zoals in bijlage bij huidig besluit gevoegd, goed te keuren, maar tegelijk volgende zaken aan te stippen:
● Er wordt een werkgroep van algemeen directeurs uit de regio opgericht om af te stemmen over de aanpak van bestuurlijke handhaving.
○ Er wordt 1 algemeen directeur per politiezone afgevaardigd. Voor politiezone Gavers is dit Hans Piepers, algemeen directeur van de stad Harelbeke.
● Er wordt voorgesteld om volgende zaken voor te leggen aan de werkgroep van algemeen directeurs:
○ Kunnen gemeenten onderling informatie uitwisselen?
○ Kan er, omwille van de verschillende raakvlakken, een toelichting georganiseerd worden voor alle betrokken diensten van de steden / gemeenten in de regio?
○ Inzake het lokaal overleg bestuurlijke aanpak of eventueel een GIEC (Gemeentelijk Informatie- en Expertise Centrum): Wie zal hier telkens bij zijn / de trekker zijn? Hoe organiseren we dit? Dit is te overleggen met de directeur-coördinator van de federale politie van het arrondissement West-Vlaanderen en de gouverneur van West-Vlaanderen.
○ Hoe geven we de databank, vermeld onder ‘onderafdeling 2.4.’, vorm? Deze databank zal moeten aangegeven worden bij de Gegevensbeschermingsautoriteit en het voorwerp uitmaken van een register van verwerkingsactiviteiten. Hierbij is er advies te vragen aan de DPO’s.
● In hoofdstuk 1 van het protocol wordt omschreven welke domeinen het toepassingsgebied ratione materiae omvat. De politiezone Gavers wenst aan te geven dat op heden de prioriteiten van deze lijst liggen op volgende zaken:
○ Horeca- en drankgelegenheden
○ Nacht- en belwinkels
○ Prostitutie en/of prostitutie-inrichtingen
○ Huisjesmelkerij, leegstand, inbreuken wooncode
Het politiecollege stelde in zitting van 26 april 2024 voor het ontwerp van ‘protocolakkoord bestuurlijke handhaving criminaliteit en onveiligheid’ voor te leggen aan de colleges van burgemeester en schepenen, en de gemeenteraden van Harelbeke en Deerlijk en hen te adviseren om dit protocolakkoord goed te keuren.
Het politiecollege uit echter haar bezorgdheid omtrent bestuurlijke handhaving in het algemeen. Er komt namelijk veel op de gemeenten af, terwijl er noch capaciteit, noch middelen, noch voldoende kennis aanwezig is hieromtrent.
Het politiecollege stelt voor om middelen te voorzien in de meerjarenplannen van Harelbeke en Deerlijk, hoewel het de mening is toegedaan dat deze middelen door de hogere overheid dienen aangereikt te worden.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 41, eerste lid Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
De beslissing heeft financiële gevolgen die op heden nog niet geraamd kunnen worden.
In het nieuwe meerjarenplan zullen middelen moeten voorzien worden gezien er op heden noch capaciteit, noch middelen, noch voldoende kennis, aanwezig zijn rond bestuurlijke handhaving. Er wordt verwacht dat er een concretere raming zal zijn nadat de werkgroep van algemeen directeurs het nodige hierrond heeft kunnen bespreken.
BESLUIT
Eenparig goedgekeurd
Artikel 1
De gemeenteraad besluit het ontwerp van 'protocolakkoord bestuurlijke handhaving criminaliteit en onveiligheid' goed te keuren.
Artikel 2
Net zoals het politiecollege en het college van burgemeester en schepenen, uit de gemeenteraad echter haar bezorgdheid omtrent bestuurlijke handhaving in het algemeen. Er komt namelijk veel op de gemeenten af, terwijl er noch capaciteit, noch middelen, noch voldoende kennis aanwezig zijn hieromtrent.
De gemeenteraad besluit om zelf middelen te voorzien in het meerjarenplan, hoewel het de mening is toegedaan dat deze middelen door de hogere overheid dienen aangereikt te worden.
Artikel 3
De gemeenteraad besluit om onderstaande vragen te richten aan de werkgroep van algemeen directeurs en vervolgens te laten terugkoppelen naar het college van burgemeester en schepenen:
● Kunnen gemeenten onderling informatie uitwisselen?
● Kan er, omwille van de verschillende raakvlakken, een toelichting georganiseerd worden voor alle betrokken diensten van de steden / gemeenten in de regio?
● Inzake het lokaal overleg bestuurlijke aanpak of eventueel een GIEC (Gemeentelijk Informatie- en Expertise Centrum): wie zal hier telkens bij zijn / de trekker zijn? Hoe organiseren we dit? Dit is te overleggen met de directeur-coördinator van de federale politie van het arrondissement West-Vlaanderen en de gouverneur van West-Vlaanderen.
● Hoe geven we de databank, vermeld onder ‘onderafdeling 2.4.’, vorm? Deze databank zal moeten aangegeven worden bij de Gegevensbeschermingsautoriteit en het voorwerp uitmaken van een register van verwerkingsactiviteiten. Hierbij is er advies te vragen aan de DPO’s.
Zitting van GR van 30 MEI 2024
7. Vichtesteenweg 12 - online openbare verkoop via Biddit - principieel akkoord - goedkeuring
Aanleiding en context
De gemeenteraad wordt gevraagd principieel akkoord te gaan met de verkoop van de woning in de Vichtesteenweg 12 via het online verkoopplatform Biddit en Notarissen Deerlijk aan te stellen om het verkoopproces te organiseren.
Motivering
De gemeente is eigenaar van de woning in de Vichtesteenweg 12, kadastraal bekend onder Deerlijk, 1e afdeling, sectie B, perceelnummer 455N3. Deze woning werd eerder gebruikt als doorgangswoning.
Het college van burgemeester en schepenen besliste in zitting van 16 augustus 2023 om de nodige stappen te ondernemen om deze woning te verkopen.
In het schattingsverslag van 9 februari 2024, opgesteld door beëdigd landmeter-expert, werd het voorschreven goed geschat op 165.000,00 euro.
Voor onroerende transacties moet de markt geraadpleegd worden. Elke mogelijke geïnteresseerde moet de kans krijgen om mee te dingen. De procedure verloopt met voldoende openbaarheid en transparantie. Het bestuur moet voldoende en gepaste publiciteit voeren om de mogelijke geïnteresseerden te bereiken. Dat is de beste garantie om een goede prijs te verkrijgen en is de werkwijze die het best het algemeen belang dient.
Vastgoed verkopen kan via de klassieke fysieke openbare verkoop, maar tegenwoordig kan dit ook online via Biddit.
Biddit is het online verkoopplatform van de Belgische notarissen. Met Biddit is het voor kandidaat-kopers mogelijk om vanuit de luie zetel te bieden op een woning die te koop staat. De verkoper en de kandidaat-kopers moeten zich niet meer naar een veilingzaal verplaatsen. Het volledige biedproces verloopt online en onder het toezicht van een notaris.
Een online openbare verkoop via Biddit komt tegemoet aan de voorgeschreven openbaarheid en transparantie.
Voor de online openbare verkoop via Biddit van de woning in de Vichtesteenweg 12 wordt voorgesteld om Notarissen Deerlijk aan te stellen om de verkoop te organiseren. Dit omvat voornamelijk het verrichten van de wettelijke verplichte opzoekingen, voorbereiding van de publiciteit en opmaak van de verkoopsvoorwaarden.
Op basis van het schattingsverslag worden de kosten voor de gemeente geraamd op 5.500,00 à 6.000,00 euro incl. btw.
Voor de uitgave van deze opdracht wordt krediet voorzien bij de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan.
De uitgave voor deze opdracht wordt voorzien in het exploitatiebudget van 2024, op jaarbudgetrekening 0190-00/61310000/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN (actie GBB).
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 41, § 2, 11° Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
De beslissing heeft financiële gevolgen.
Raming | 5.500,00 à 6.000,00 euro incl. btw |
Actie | Verrichtingen zonder beleidsdoelstelling (GBB) |
Jaarbudgetrekening | 0190-00/61310000/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN |
Visum | niet vereist |
BESLUIT
Eenparig goedgekeurd
Artikel 1
De gemeenteraad besluit principieel akkoord te gaan met de verkoop van de woning in de Vichtesteenweg 12, kadastraal bekend onder Deerlijk, 1e afdeling, sectie B, perceelnummer 455N3 via het online verkoopplatform Biddit.
Artikel 2
Notarissen Deerlijk, Harpstraat 17 te 8540 Deerlijk wordt aangesteld om de verkoop te organiseren.
Artikel 3
Voor de uitgave van deze opdracht wordt krediet voorzien bij de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan.
De uitgave voor deze opdracht wordt voorzien in het exploitatiebudget van 2024, op jaarbudgetrekening 0190-00/61310000/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN (actie GBB).
Zitting van GR van 30 MEI 2024
8. Lisstraat 13 - aankoop woning met 2 overdekte autostaanplaatsen - ontwerpakte - goedkeuring
Aanleiding en context
De gemeenteraad wordt gevraagd de ontwerpakte voor de aankoop van de woning met 2 overdekte autostaanplaatsen, gelegen in de Lisstraat 13, kadastraal bekend onder Deerlijk, 2° afdeling, sectie C, perceelnummer 608 P4 P0000 (woonhuis) en perceelnummers 608 G6 P0000 en 608 H6 P0000 (staanplaatsen), goed te keuren.
Motivering
De woning in de Lisstraat 13 wordt samen met 2 overdekte autostaanplaatsen, kadastraal bekend onder Deerlijk, 2° afdeling, sectie C, perceelnummer 608 P4 P0000 (woonhuis) en perceelnummers 608 G6 P0000 en 608 H6 P0000 (staanplaatsen), te koop aangeboden.
De aankoop van deze woning met bijhorende autostaanplaatsen, gelegen in een nieuwe verkaveling in de De Cassinastraat, is een opportuniteit. Het biedt de kans om deze woning in te zetten als noodwoning.
Vanuit Vlaanderen, gelanceerd door de Vlaams minister van Wonen, Matthias Diependaele,
loopt er een projectoproep voor noodwoningen. Met deze projectoproep stimuleert Vlaanderen, door het toekennen van subsidies, het bouwen, kopen, renoveren en inrichten van noodwoningen. De subsidie bedraagt maximum 50 % van de kosten, met een maximum van 159.500,00 euro, per gerealiseerde noodwoning.
Beëdigd landmeter-expert Bart Degezelle, Molendreef 33 te 8570 Vichte stelde op 5 september 2023 het schattingsverslag op. De waarde werd geschat op 281.000 euro excl. kosten of 350.000 euro incl. kosten.
De gemeenteraad besliste in zitting van 14 september 2023 de aankoop van de woning met 2 overdekte autostaanplaatsen, gelegen in de Lisstraat 13 te 8540 Deerlijk, kadastraal bekend onder Deerlijk, 2°afdeling, sectie C, perceelnummer 608 P4 P0000 (woonhuis) en
perceelnummers 608 G6 P0000 en 608 H6 P0000 (staanplaatsen), principieel goed te keuren.
Met Groep Huyzentruyt werd een verkoopbelofte getekend. De verkoop komt tot stand tegen de prijs van 341.425,42 euro inclusief btw en exclusief de notariskosten, verkavelingskosten en meetkosten.
Op 29 september 2023 werd een projectaanvraag ingediend bij Wonen in Vlaanderen voor de aankoop van de noodwoning, gelegen Lisstraat 13 te Deerlijk.
Op 22 december 2023 ontvingen we de melding dat de aanvraag werd geselecteerd. De Vlaamse Regering voorziet een subsidie van 50 % van de subsidieerbare kosten.
De subsidie voor dit project bedraagt het maximale subsidiebedrag - zijnde 159.500,00 euro.
Het college van burgemeester en schepenen nam in zitting van 10 januari 2024 kennis van de toekenning van deze projectsubsidie.
De dienst Vastgoedtransacties van de Vlaamse Overheid werd gevraagd het ontwerp van akte op te maken en de akte te verlijden.
Het ontwerp van akte (dossiernummer 16397-001) ligt voor aan de gemeenteraad.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 41, § 2, 11° Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
De beslissing heeft financiële gevolgen.
Uitgaven:
Raming of bedrag | 341.425,42 euro incl. btw, exclusief notariskosten, verkavelingskosten en meetkosten |
Actie | Verrichtingen zonder beleidsdoelstelling |
Jaarbudgetrekening | 0930-00/22100000/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN |
Visum | G-2024-30 dd 21/05/2024 |
Ontvangst:
De toegekende subsidie voor dit project bedraagt 159.500,00 euro.
BESLUIT
Eenparig goedgekeurd
Artikel 1
De gemeenteraad besluit de ontwerpakte (dossiernummer 16397-001), opgesteld door de dienst Vastgoedtransacties van de Vlaamse Overheid, goed te keuren.
Artikel 2
De gemeenteraad besluit de aankoop van de woning met 2 overdekte autostaanplaatsen gelegen in de Lisstraat 13, kadastraal bekend onder Deerlijk, 2° afdeling, sectie C, perceelnummer 608 P4 P0000 (woonhuis) en perceelnummers 608 G6 P0000 en 608 H6 P0000, (staanplaatsen) goed te keuren.
Artikel 3
De aankoopprijs van de grond bedraagt 341.425,42 euro incl. btw, exclusief notariskosten, verkavelingskosten en meetkosten.
De toegekende subsidie voor dit project bedraagt het maximale subsidiebedrag - zijnde 159.500,00 euro.
Artikel 4
De aankoop geschiedt om reden van openbaar nut, en meer bepaald om deze in te zetten als noodwoning.
Artikel 5
Voor de aankoop van deze woning is krediet voorzien op het investeringsbudget van 2024, jaarbudgetrekening 0930-00/22100000/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN (actie GBB).
Artikel 6
Mevrouw Lieve Verfaillie, Vlaams commissaris bij de dienst Vastgoedtransacties van de Vlaamse Overheid, wordt machtiging verleend om de akte te ondertekenen.
Artikel 7
De gemeenteraad ontslaat de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie tot het nemen van een ambtshalve inschrijving bij overschrijving van de akte.
Artikel 8
Een afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan de dienst Vastgoedtransacties van de Vlaamse Overheid.
Zitting van GR van 30 MEI 2024
9. Aankoop hakselaar op aanhangwagen - lastvoorwaarden, raming en wijze van gunnen - goedkeuring
Aanleiding en context
De gemeenteraad wordt gevraagd de lastvoorwaarden, raming en wijze van gunnen van de opdracht “Aankoop hakselaar op aanhangwagen” goed te keuren.
Motivering
De huidige hakselaar is aan vervanging toe. De coördinator groen en proper wenst deze te vervangen door een type dat vast op een aanhangwagen staat, zodat deze via een camionette kan voortgetrokken worden. Zo kan de hakseling rechtstreeks in de laadbak geblazen worden en is er geen apart vervoer via tractor nodig. Het grote voordeel hierbij is dat men veiliger en eenvoudiger kan werken langs de weg en er slechts 1 persoon nodig is om de hakselaar te verplaatsen. De hakselaar moet ook voldoende krachtig zijn om de snoeiwerken in eigen beheer goed te kunnen uitvoeren.
In het kader van de opdracht “Aankoop hakselaar op aanhangwagen” werd een bestek met nr. 2024-21 opgesteld door de deskundige aankoop, contracten & verzekeringen.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 47.500,00 euro excl. btw of 57.475,00 euro incl. 21 % btw.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2024, op jaarbudgetrekening 0200-00/24300000/BESTUUR/CBS/0/IP-GEEN (actie GBB).
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikel 41, 10° dat stipuleert dat het tot de uitsluitende bevoegdheid van de gemeenteraad behoort om over te gaan tot het vaststellen van de wijze van gunnen waarop de opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten worden toegewezen en het vaststellen van de voorwaarden ervan behalve indien de opdracht nominatief in het budget is opgenomen of behoort tot het begrip ‘dagelijks bestuur’.
Huidige opdracht is niet nominatief in het budget opgenomen en valt niet onder het begrip ‘dagelijks bestuur’ zoals omschreven door de gemeenteraad in zitting van 28 mei 2020.
● Andere:
○ De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
○ Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
○ Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
○ De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
○ De wet van 17 juni 2016 en latere wijzigingen inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van 143.000,00 euro niet).
○ Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
○ Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.
Adviezen
De coördinator groen en proper verleent positief advies.
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Eenparig goedgekeurd
Artikel 1
Het bestek met nr. 2024-21 en de raming voor de opdracht “Aankoop hakselaar op aanhangwagen”, opgesteld door de deskundige aankoop, contracten & verzekeringen worden goedgekeurd.
De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten.
De raming bedraagt 47.500,00 euro excl. btw of 57.475,00 euro incl. 21 % btw.
Artikel 2
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
Artikel 3
De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2024, op jaarbudgetrekening 0200-00/24300000/BESTUUR/CBS/0/IP-GEEN (actie GBB).
Zitting van GR van 30 MEI 2024
10. Gaselwest - syntheseverslag activiteiten 2023 - kennisname
Aanleiding en context
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van het syntheseverslag activiteiten 2023 van Gaselwest.
Motivering
Conform artikel 441 van het Decreet Lokaal Bestuur brengt een lid van de raad van bestuur of een door de raad van bestuur hiertoe gemandateerde minstens tweemaal per jaar, tijdens een openbare vergadering van de gemeenteraad van elk van de deelnemende gemeenten, verslag uit over de uitoefening van de bevoegdheden en taken van de raad, en verstrekt toelichting bij het beleid van de dienstverlenende of opdrachthoudende vereniging.
Bij mail van 25 april 2024 heeft Gaselwest haar syntheseverslag activiteiten 2023 ter beschikking gesteld.
Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 8 mei 2024 de voorzitter van de gemeenteraad verzocht om voormeld verslag ter kennisname te agenderen op de gemeenteraadszitting van 30 mei 2024.
Er zijn geen adviezen nodig.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 41, § 2, 22° Decreet Lokaal Bestuur
● Andere: Art. 441 Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
De gemeenteraad neemt kennis van het syntheseverslag activiteiten 2023 van Gaselwest.
Zitting van GR van 30 MEI 2024
11. Creat Services dv - algemene vergadering van 18 juni 2024 - goedkeuring
Aanleiding en context
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te hechten aan de agenda van de algemene vergadering van Creat Services dv die plaatsvindt op dinsdag 18 juni 2024 om 14.30 uur en het mandaat van de vertegenwoordiger vast te stellen.
Motivering
De gemeente Deerlijk is aangesloten bij Creat Services dv (voorheen TMVS dv.).
Creat Services dv heeft de gemeente Deerlijk via aangetekend schrijven op 17 april 2024 uitgenodigd tot het bijwonen van haar algemene jaarvergadering op dinsdag 18 juni 2024 om 14.30 uur.
In zitting van 28 februari 2019 heeft de gemeenteraad de heer Matthias Vanneste aangeduid als effectief vertegenwoordiger en de heer Jo Tijtgat als plaatsvervangend vertegenwoordiger, voor de algemene vergaderingen van TMVS dv die plaatsvinden in de loop van de legislatuur 2019-2024.
In de gemeenteraadszitting van 12 december 2023 werd de aanpassing van de statuten van TMVS dv goedgekeurd. Eén van de belangrijkste wijzigingen aan voormelde statuten was de naamswijziging van TMVS dv in Creat Services dv.
Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 8 mei 2024 de agenda overlopen en beslist om de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken deze te agenderen op de gemeenteraadszitting van 30 mei 2024.
De financieel directeur heeft hieromtrent geen opmerkingen omdat er geen financiële link is.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 41, § 2, 4° Decreet Lokaal Bestuur
● Andere:
○ Art. 34, 285, 287, 330, 432 Decreet Lokaal Bestuur
○ Statuten TMVS dv
Financiën
Deze beslissing heeft geen financiële impact voor de gemeente.
BESLUIT
Eenparig goedgekeurd
Artikel 1
De gemeenteraad besluit zijn goedkeuring te hechten aan alle agendapunten van de algemene vergadering van Creat Services dv van dinsdag 18 juni 2024 en de daarbij behorende documentatie, nodig voor het onderzoek van de agendapunten:
Artikel 2
De gemeenteraad draagt de aangeduide vertegenwoordiger op om namens het bestuur alle akten en bescheiden met betrekking tot de algemene vergadering van Creat Services dv van 18 juni 2024, te onderschrijven en zijn stemgedrag af te stemmen op het in de beslissing van de gemeenteraad van heden bepaalde standpunt met betrekking tot de agendapunten van voormelde algemene vergadering.
Artikel 3
Een afschrift van dit besluit zal verstuurd worden:
● hetzij per post t.a.v. Creat Services dv, p/a Intercommunaal Beheer, Stropstraat 1 te 9000 Gent;
● hetzij bij voorkeur per elektronische post aan het e-mailadres 20240618AV@farys.be, verzonden worden alsook de persoonlijke gegevens zodat Creat Services dv respectievelijk de vertegenwoordiger kan contacteren in verband met dit mandaat.
Zitting van GR van 30 MEI 2024
12. GASELWEST - algemene vergadering van 18 juni 2024 - goedkeuring
Aanleiding en context
De gemeente werd per aangetekend schrijven van 29 maart 2024 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering, tevens jaarvergadering, van Gaselwest die op dinsdag 18 juni 2024 om 18.00 uur plaatsvindt in Kasteel Hove Van Herpelgem, Avelgemstraat 6, te 9690 Kluisbergen.
Motivering
De gemeente Deerlijk neemt voor de activiteit distributienetbeheer elektriciteit en/of gas deel aan de opdrachthoudende vereniging Gaselwest, Intercommunale Maatschappij voor Gas en Elektriciteit van het Westen.
Een dossier met documentatiestukken, uitgewerkt door de raad van bestuur in zitting van 19 maart 2024, werd per brief van 29 maart 2024 aan de gemeente Deerlijk overgemaakt.
Artikel 432, § 3 van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.
De gemeenteraad heeft in zitting van 28 februari 2019 de heer Jo Tijtgat aangesteld als effectief vertegenwoordiger en de heer Bert Schelfhout als plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergaderingen van Gaselwest die plaatsvinden tijdens de legislatuur 2019-2024.
Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 17 april 2024 de agenda met bijbehorende stukken voor de algemene vergadering van Gaselwest van 18 juni 2024 overlopen en beslist om de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken deze te agenderen op de gemeenteraadszitting van 30 mei 2024.
De financieel directeur heeft hieromtrent geen opmerkingen om reden dat er geen financiële link is.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 41, § 2, 4° Decreet Lokaal Bestuur
● Andere:
○ Art. 285, 287, 330, 427, 432 Decreet Lokaal Bestuur
○ Statuten Gaselwest
Financiën
Deze beslissing heeft geen financiële impact voor de gemeente.
BESLUIT
Eenparig goedgekeurd
Artikel 1
De gemeenteraad besluit zijn goedkeuring te hechten aan volgende agendapunten van de algemene vergadering, tevens jaarvergadering, van de opdrachthoudende vereniging Gaselwest van 18 juni 2024:
Artikel 2
De vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de fysieke algemene vergadering, tevens jaarvergadering, van de opdrachthoudende vereniging Gaselwest op 18 juni 2024 op te dragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake artikel 1 van onderhavige beslissing.
Artikel 3
De gemeenteraad besluit het college van burgemeester en schepenen te belasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten, aan de opdrachthoudende vereniging Gaselwest, uiterlijk 7 juni 2024, t.a.v. het secretariaat van Gaselwest, op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.
Zitting van GR van 30 MEI 2024
13. PSILON - algemene jaarvergadering van 19 juni 2024 - goedkeuring
Aanleiding en context
Via mail van 16 april 2024 nodigt Psilon de door de gemeente Deerlijk aangestelde vertegenwoordiger uit op haar algemene jaarvergadering van 19 juni 2024. Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de agenda goed te keuren en het mandaat te bepalen.
Motivering
De gemeente Deerlijk is aangesloten bij Psilon, de intergemeentelijke vereniging voor crematoriumbeheer in Zuid-West-Vlaanderen, met 564 aandelen die 564 stemmen vertegenwoordigen.
In de gemeenteraadszitting van 28 februari 2019 werd mevrouw Marleen Prat aangeduid als effectief vertegenwoordiger en de heer Bert Schelfhout als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergaderingen van Psilon die plaatsvinden in de loop van de legislatuur 2019-2024.
Hieronder kan u de agendapunten terugvinden voor de algemene vergadering :
1.1. Verslag van de raad van bestuur
1.2. Verslag van de commissaris
In bijlage vindt u het jaarverslag 2023, zoals vastgesteld door de raad van bestuur op 20 maart 2024. Dit rapport omvat het werkingsverslag van Psilon, de vereenvoudigde jaarrekeningen en het eindverslag van de commissaris over de jaarrekeningen 2023.
Samen met het jaarverslag vindt u ook de jaarrekeningen 2023 in de officiële format. Verder ook, zoals decretaal voorgeschreven, een overzichtslijst met de aan bestuursleden uitbetaalde presentievergoedingen in 2023.
De financieel directeur verleende positief advies.
Het college van burgemeester en schepenen besprak deze materie in de zitting van 24 april 2024.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 41, § 2, 4° Decreet Lokaal Bestuur
● Andere:
○ Art. 34, 285, 287, 330, 432 Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Eenparig goedgekeurd
Artikel 1
De gemeenteraad besluit zijn goedkeuring te geven aan de volgende agendapunten van de algemene jaarvergadering van Psilon die door gaat op 19 juni 2024:
1.1. Verslag van de raad van bestuur
1.2. Verslag van de commissaris
Artikel 2
De gemeenteraad besluit de aangeduide vertegenwoordiger of zijn plaatsvervanger op te dragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissing genomen in artikel 1.
Artikel 3
De gemeenteraad besluit het college van burgemeester en schepenen te belasten met de uitvoering van deze beslissing en Psilon, p/a Ambassadeur Baertlaan 5, 8500 Kortrijk, hiervan op de hoogte te brengen voor 14 juni 2024.
Zitting van GR van 30 MEI 2024
14. Farys ov (vroeger TMVW ov) - algemene jaarvergadering van 21 juni 2024 - goedkeuring
Aanleiding en context
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te hechten aan de agenda van de fysieke algemene jaarvergadering van Farys ov (vroeger TMVW ov) die plaatsvindt op 21 juni 2024 en het mandaat van de vertegenwoordiger vast te stellen.
Motivering
De gemeente is aangesloten bij Farys ov.
Farys ov heeft de gemeente via mail van 17 april 2024 uitgenodigd tot het bijwonen van de algemene jaarvergadering van Farys ov die plaatsvindt in Flanders Expo, Maaltekouter 1 te 9051 Gent op vrijdag 21 juni 2024 om 14.30 uur.
In zitting van 28 februari 2019 heeft de gemeenteraad de heer Jo Tijtgat aangeduid als effectief vertegenwoordiger en de heer Matthias Vanneste als plaatsvervangend vertegenwoordiger, voor de algemene vergaderingen van TMVW ov die plaatsvinden in de loop van de legislatuur 2019-2024.
In de gemeenteraadszitting van 24 november 2022 werd de statutenwijziging van TMVW ov, inclusief de wijziging van de maatschappelijke naam in Farys ov, goedgekeurd.
Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 24 april 2024 de agenda overlopen en beslist om de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken deze te agenderen op de gemeenteraadszitting van 30 mei 2024.
De financieel directeur verleende op 19 april 2024 volgend advies: geen financiële impact voor de gemeente.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 41, § 2, 4° Decreet Lokaal Bestuur
● Andere:
○ Art. 34, 285, 287, 330, 432 Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
Deze beslissing heeft geen financiële impact voor de gemeente.
BESLUIT
Eenparig goedgekeurd
Artikel 1
De gemeenteraad besluit goedkeuring te verlenen aan alle punten op de agenda van de algemene jaarvergadering van Farys ov van vrijdag 21 juni 2024 en de daarbij behorende documentatie nodig voor het onderzoek van de agendapunten:
Artikel 2
De gemeenteraad draagt de aangeduide vertegenwoordiger of zijn plaatsvervanger op om namens het bestuur alle akten en bescheiden met betrekking tot de algemene jaarvergadering van Farys ov, vastgesteld op 21 juni 2024, te onderschrijven en zijn stemgedrag af te stemmen op het in de beslissing van de gemeenteraad van heden bepaalde standpunt met betrekking tot de agendapunten van voormelde algemene vergadering.
Artikel 3
De gemeenteraad besluit het college van burgemeester en schepenen te belasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan Farys ov, hetzij per post t.a.v. Farys ov, p/a Intercommunaal Beheer, Stropstraat 1 te 9000 Gent, hetzij per elektronische post aan 20240621AV@farys.be.
Zitting van GR van 30 MEI 2024
15. Premiereglement investeringspremie voor kinderboerderij Bokkeslot - aanpassing - goedkeuring
Aanleiding en context
De gemeenteraad wordt gevraagd de aanpassing van het premiereglement investeringspremie voor vzw kinderboerderij Bokkeslot goed te keuren.
Motivering
Het huidig premiereglement investeringspremie voor vzw kinderboerderij Bokkeslot werd goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 28 mei 2020.
In artikel 1 van het huidig reglement wordt gesteld dat een investeringspremie kan worden toegekend voor structurele investeringen aan gebouwen en bijhorende grond gelegen langs de Tapuitstraat 57 te Deerlijk (gekadastreerd sectie D, nummers 372B en 376D) die vzw kinderboerderij Bokkeslot gebruikt voor het voeren van hun dagelijkse werking.
Op heden is vzw kinderboerderij Bokkeslot reeds gestart met de uitbouw van een deel van haar werking op de nieuwe site langs de Vichtesteenweg. Om die uitbouw daar verder mogelijk te maken is het opportuun om artikel 1 van het premiereglement aan te vullen met de kadastrale percelen van de gebouwen en bijhorende gronden gelegen langs de Vichtesteenweg 65 te Deerlijk.
De aanpassing van artikel 1 van het premiereglement investeringspremie voor vzw kinderboerderij Bokkeslot wordt daarbij als volgt voorgesteld:
Art.1. - Aan vzw kinderboerderij Bokkeslot wordt een premie toegekend voor structurele investeringen aan de gebouwen en bijbehorende grond gelegen langs de Tapuitstraat 57 te Deerlijk (gekadastreerd sectie D, nummers 372B en 376D) en aan gebouwen en bijhorende grond gelegen langs de Vichtesteenweg 65 te Deerlijk (gekadastreerd sectie B, nummers 594E, 595H, 637H, 651F, 640D, 649E, 587E en 644P) die vzw kinderboerderij Bokkeslot gebruikt voor het voeren van hun dagelijkse werking onder de bij dit besluit gestelde voorwaarden.
Het aangepaste premiereglement investeringspremie voor vzw kinderboerderij Bokkeslot wordt vervolgens in haar totaliteit als volgt voorgesteld:
PREMIEREGLEMENT INVESTERINGSPREMIE VOOR VZW KINDERBOERDERIJ BOKKESLOT
Art.1. - Aan vzw Kinderboerderij Bokkeslot wordt een premie toegekend voor structurele investeringen aan de gebouwen en bijbehorende grond gelegen langs de Tapuitstraat 57 te Deerlijk (gekadastreerd sectie D, nummers 372B en 376D) en aan gebouwen en bijhorende grond gelegen langs de Vichtesteenweg 65 te Deerlijk (gekadastreerd sectie B, nummers 594E, 595H, 637H, 651F, 640D, 649E, 587E en 644P) die vzw kinderboerderij Bokkeslot gebruikt voor het voeren van hun dagelijkse werking onder de bij dit besluit gestelde voorwaarden.
Art.2. - Om voor betoelaging in aanmerking te komen dient bij de voorbereiding van de investeringswerken rekening gehouden te worden met werken die vallen onder volgende thema’s:
● veiligheid (brandveiligheid, stevigheid, elektrische installatie, inbraak- en vandalismebeveiliging etc.);
● toegankelijkheid;
● nutsvoorzieningen (met aandacht voor sanitair en hygiëne);
● duurzaamheid;
● structurele instandhoudingswerken.
De bovenstaande rangorde is niet prioriteitsbepalend.
Er wordt aangetoond wat het ruimer kader is van de investeringswerken en wat de meerwaarde ervan is. Vzw kinderboerderij Bokkeslot kan door het aanvragen van deze investeringspremie geen aanspraak maken op andere premies van de gemeente Deerlijk die betrekking hebben op structurele investeringen aan gebouwen.
Art.3. - Kosten die niet in aanmerking komen voor betoelaging zijn:
● gewone onderhoudskosten;
● kosten voor los meubilair;
● kosten voor deskundigen (vb. architect, vergunning, administratieve kosten,…);
● luxe-uitvoeringen.
Deze opsomming is niet limitatief.
Art.4. - Een eventuele goedkeuring van deze investeringspremie staat niet gelijk aan het verkrijgen van een vergunning voor bepaalde werken. Vergunningen dienen nog altijd via de gangbare weg aangevraagd te worden bij de bevoegde instanties.
Art.5. - De premie bedraagt 100 % van de kostprijs van de uitgevoerde investeringswerken met een maximum van 30.000 euro per beleidsperiode.
● Hierbij moet vzw kinderboerderij Bokkeslot ook inspanningen doen om voor de ingediende investeringswerken ook subsidies van een overheid aan te vragen. Hierover wordt open gecommuniceerd en deze inspanningen moeten ook aangetoond worden bij het indienen van het aanvraagformulier.
● Indien er van een overheid een subsidie voor dezelfde investeringswerken bekomen wordt, dan wordt deze in mindering gebracht van deze premie. Het is niet de bedoeling dat een investeringsproject dubbel gefinancierd wordt.
Art.6. - De aanvraag tot principiële toekenning van de investeringspremie dient vóór 1 juni van het desbetreffende jaar gericht te worden aan het college van burgemeester en schepenen op het daartoe voorziene aanvraagformulier.
Bij de aanvraag dient toegevoegd te worden:
● een beschrijving van de geplande werken met een timing van uitvoering;
● een gedetailleerde kostenraming van de werken of bestekken;
● een overzicht van eventuele andere subsidies die voor dit project aangevraagd worden.
Art.7. - Uiterlijk twee maanden na de indiening van het volledige principe-aanvraagdossier brengt het college van burgemeester en schepenen, na advies ingewonnen te hebben bij het omgevingsloket, de aanvrager schriftelijk op de hoogte van de subsidieerbaarheid van het voorgestelde dossier.
Art. 8. - Indien de aanvrager niet over voldoende middelen beschikt, kan de aanvrager na de principiële goedkeuring van het voorgestelde dossier een voorschot op de premie aanvragen bij het college van burgemeester en schepenen.
Art.9. - Na het einde van de investeringswerken dient de aanvraag, voor definitieve toekenning van de premie, aan het college van burgemeester en schepenen gericht te worden op het daartoe voorziene aanvraagformulier. Bij deze aanvraag dienen gevoegd te worden:
● de voor echt verklaarde facturen;
● het betalingsbewijs van deze facturen;
● het eventuele toekenningsbewijs van een subsidie voor dit project, van andere overheden.
Indien de aanvrager overeenkomstig artikel 8 reeds een voorschot op de premie heeft ontvangen, wordt het saldo van de premie berekend in functie van een terugvordering of nastorting.
De bevoegde diensten kunnen in functie van de definitieve toekenning van de premie een plaatsbezoek doen om vast te stellen of de werken effectief werden uitgevoerd.
Art. 10. - Het college van burgemeester en schepenen beslist over mogelijke betwistingen bij de toepassing van dit reglement. Het heeft daarenboven het recht aanvullende inlichtingen of bewijsstukken te vragen indien de voorgelegde documenten niet als staving zouden volstaan.
Indien blijkt dat onjuiste gegevens zijn verstrekt of wanneer de voorwaarden van dit reglement niet worden nageleefd, kan het college van burgemeester en schepenen de premie geheel of gedeeltelijk weigeren of de toegekende premie geheel of gedeeltelijk terugvorderen voor het bedrag waarop vzw kinderboerderij Bokkeslot geen recht heeft conform dit reglement.
Het college van burgemeester en schepenen verzocht in zitting van 8 mei 2024 de voorzitter van de gemeenteraad om de aanpassing van het premiereglement te agenderen op de gemeenteraad van 30 mei 2024.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 40, § 1 Decreet Lokaal Bestuur
● Andere: Premiereglement investeringspremie voor Kinderboerderij Bokkeslot (GR 28 mei 2020)
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Eenparig goedgekeurd
Artikel 1
De gemeenteraad besluit de aanpassing van het premiereglement investeringspremie voor vzw kinderboerderij Bokkeslot als volgt goed te keuren:
Premiereglement investeringspremie voor vzw kinderboerderij Bokkeslot
Art.1. - Aan vzw kinderboerderij Bokkeslot wordt een premie toegekend voor structurele investeringen aan de gebouwen en bijbehorende grond gelegen langs de Tapuitstraat 57 te Deerlijk (gekadastreerd sectie D, nummers 372B en 376D) en aan gebouwen en bijhorende grond gelegen langs de Vichtesteenweg 65 te Deerlijk (gekadastreerd sectie B, nummers 594E, 595H, 637H, 651F, 640D, 649E, 587E en 644P) die vzw kinderboerderij Bokkeslot gebruikt voor het voeren van hun dagelijkse werking onder de bij dit besluit gestelde voorwaarden.
Art.2. - Om voor betoelaging in aanmerking te komen dient bij de voorbereiding van de investeringswerken rekening gehouden te worden met werken die vallen onder volgende thema’s:
● veiligheid (brandveiligheid, stevigheid, elektrische installatie, inbraak- en vandalismebeveiliging etc.);
● toegankelijkheid;
● nutsvoorzieningen (met aandacht voor sanitair en hygiëne);
● duurzaamheid;
● structurele instandhoudingswerken.
De bovenstaande rangorde is niet prioriteitsbepalend.
Er wordt aangetoond wat het ruimer kader is van de investeringswerken en wat de meerwaarde ervan is. Vzw kinderboerderij Bokkeslot kan door het aanvragen van deze investeringspremie geen aanspraak maken op andere premies van de gemeente Deerlijk die betrekking hebben op structurele investeringen aan gebouwen.
Art.3. - Kosten die niet in aanmerking komen voor betoelaging zijn:
● gewone onderhoudskosten;
● kosten voor los meubilair;
● kosten voor deskundigen (vb. architect, vergunning, administratieve kosten,…);
● luxe-uitvoeringen.
Deze opsomming is niet limitatief.
Art.4. - Een eventuele goedkeuring van deze investeringspremie staat niet gelijk aan het verkrijgen van een vergunning voor bepaalde werken. Vergunningen dienen nog altijd via de gangbare weg aangevraagd te worden bij de bevoegde instanties.
Art.5. - De premie bedraagt 100 % van de kostprijs van de uitgevoerde investeringswerken met een maximum van 30.000 euro per beleidsperiode.
Hierbij moet vzw kinderboerderij Bokkeslot ook inspanningen doen om voor de ingediende investeringswerken ook subsidies van een overheid aan te vragen. Hierover wordt open gecommuniceerd en deze inspanningen moeten ook aangetoond worden bij het indienen van het aanvraagformulier.
Indien er van een overheid een subsidie voor dezelfde investeringswerken bekomen wordt, dan wordt deze in mindering gebracht van deze premie. Het is niet de bedoeling dat een investeringsproject dubbel gefinancierd wordt.
Art.6. - De aanvraag tot principiële toekenning van de investeringspremie dient vóór 1 juni van het desbetreffende jaar gericht te worden aan het college van burgemeester en schepenen op het daartoe voorziene aanvraagformulier.
Bij de aanvraag dient toegevoegd te worden:
● een beschrijving van de geplande werken met een timing van uitvoering;
● een gedetailleerde kostenraming van de werken of bestekken;
● een overzicht van eventuele andere subsidies die voor dit project aangevraagd worden.
Art.7. - Uiterlijk twee maanden na de indiening van het volledige principe-aanvraagdossier brengt het college van burgemeester en schepenen, na advies ingewonnen te hebben bij het omgevingsloket, de aanvrager schriftelijk op de hoogte van de subsidieerbaarheid van het voorgestelde dossier.
Art. 8. - Indien de aanvrager niet over voldoende middelen beschikt, kan de aanvrager na de principiële goedkeuring van het voorgestelde dossier, een voorschot op de premie aanvragen bij het college van burgemeester en schepenen.
Art.9. - Na het einde van de investeringswerken dient de aanvraag, voor definitieve toekenning van de premie, aan het college van burgemeester en schepenen gericht te worden op het daartoe voorziene aanvraagformulier. Bij deze aanvraag dienen gevoegd te worden:
● de voor echt verklaarde facturen;
● het betalingsbewijs van deze facturen;
● het eventuele toekenningsbewijs van een subsidie voor dit project van andere overheden.
Indien de aanvrager overeenkomstig artikel 8 reeds een voorschot op de premie heeft ontvangen, wordt het saldo van de premie berekend in functie van een terugvordering of nastorting.
De bevoegde diensten kunnen in functie van de definitieve toekenning van de premie een plaatsbezoek doen om vast te stellen of de werken effectief werden uitgevoerd.
Art. 10. - Het college van burgemeester en schepenen beslist over mogelijke betwistingen bij de toepassing van dit reglement. Het heeft daarenboven het recht aanvullende inlichtingen of bewijsstukken te vragen indien de voorgelegde documenten niet als staving zouden volstaan.
Indien blijkt dat onjuiste gegevens zijn verstrekt of wanneer de voorwaarden van dit reglement niet worden nageleefd, kan het college van burgemeester en schepenen de premie geheel of gedeeltelijk weigeren of de toegekende premie geheel of gedeeltelijk terugvorderen voor het bedrag waarop vzw kinderboerderij Bokkeslot geen recht heeft conform dit reglement.
Art. 11. - Dit reglement treedt in werking vanaf 15 juni 2024 en is geldig tot en met 31 december 2025.
Art. 12. - Het gemeenteraadsbesluit van 28 mei 2020 houdende het premiereglement investeringspremie kinderboerderij Bokkeslot wordt opgeheven vanaf de datum van inwerkingtreding van onderhavig reglement.
Artikel 2
Conform artikel 286, § 1, 1° van het Decreet Lokaal Bestuur wordt voorliggend reglement bekendgemaakt via de webtoepassing van de gemeente.
Artikel 3
Conform artikel 330 van het Decreet Lokaal Bestuur brengt de gemeenteoverheid, op dezelfde dag als de bekendmaking zoals bepaald in artikel 2 van dit besluit, de toezichthoudende overheid op de hoogte van voormelde bekendmaking.
Artikel 4
Conform artikel 288 van het Decreet Lokaal Bestuur wordt de bekendmaking, zoals bepaald in artikel 2 van dit besluit, ingeschreven in het daartoe bestemde register, dat bijgehouden wordt op de wijze bepaald door de Vlaamse Regering.
Zitting van GR van 30 MEI 2024
16. Gemeentelijk deeltijds kunstonderwijs (DKO) - schooljaar 2024-2025 - inrichting en retributie - goedkeuring
Aanleiding en context
De gemeenteraad wordt gevraagd om voor het schooljaar 2024-2025 opnieuw gemeentelijk kunstonderwijs (kunstacademie en keramiekatelier) in te richten en de retributie voor het inschrijvingsgeld goed te keuren.
Motivering
1. Kunstacademie
Jaarlijks wordt de inrichting en retributie voor de gemeentelijke kunstacademie vastgesteld door de gemeenteraad. De gemeenteraad wordt gevraagd om voor het schooljaar 2024-2025 opnieuw gemeentelijk tekenonderwijs in te richten onder deze voorwaarden:
● Het inschrijvingsgeld voor het schooljaar 2024-2025 bedraagt 50 euro. Op dit inschrijvingsgeld is een MIA-tarief binnen UiTPAS van toepassing.
● Het inschrijvingsgeld is ondeelbaar en kan dus niet worden terugbetaald als een leerling stopt met de lessen.
● Kinderen van het eerste en tweede leerjaar worden toegelaten in de groep op zaterdag van 09.00 uur tot 10.40 uur. Daarnaast worden, zoals andere schooljaren, kinderen van het tweede tot zesde leerjaar en eerste tot en met derde middelbaar toegelaten.
● Er worden in totaal 10 lesuren kunstacademie gegeven per week.
● De lessen (twee lesuren per week) per leeftijdsgraad vinden als volgt plaats:
○ in Sint-Lodewijk
■ Woensdag van 16.50 uur tot 18.30 uur in buurthuis Sint-Lodewijk
○ In Deerlijk centrum
■ Woensdag van 13.15 uur tot 14.55 uur in 't Atelier (Hoogstraat 46C)
■ Woensdag van 14.55 uur tot 16.30 uur in 't Atelier (Hoogstraat 46C)
■ Zaterdag van 09.00 uur tot 10.40 uur in 't Atelier (Hoogstraat 46C)
■ Zaterdag van 10.40 uur tot 12.20 uur in 't Atelier (Hoogstraat 46C)
● De inschrijvingen starten op zaterdag 08 juni om 09.00 uur via het vrijetijdspunt.
● Er worden maximum 18 leerlingen toegelaten per groep.
Het staat de gemeente vrij een kunstacademie in te richten, maar:
● er kunnen geen officiële en erkende attesten voor de gevolgde lessenreeksen worden afgeleverd;
● er kunnen geen subsidies worden bekomen.
2. Keramiekatelier Terra
Na overleg met de lesgeefster van keramiekatelier Terra, wordt volgend jaarprogramma voor het schooljaar 2024-2025 voorgesteld:
Lessenreeks basis
Er wordt een nieuwe lessenreeks van 30 contactmomenten (één schooljaar) voorgesteld waarin 12 cursisten wegwijs wordt gemaakt in de basis van keramiek. Deze les kan één jaar gevolgd worden, daarna kunnen cursisten beroep doen op de open ateliermomenten en losse workshops (zie onder).
Er worden 12 cursisten toegelaten. Er wordt één lessenreeks ingericht, op woensdag van 09.00 uur tot 12.00 uur. De inschrijvingsprijs hiervoor bedraagt 350 euro voor een volledig schooljaar (incl. materiaal).
Inschrijving voor de basislessenreeks is mogelijk vanaf zaterdag 08 juni om 9.00 uur via het vrijetijdspunt.
Open atelier
Het open atelier is er voor cursisten die reeds ervaring opdeden in het keramiekatelier Terra of aantoonbare ervaring hebben bij een ander keramiekatelier. Tijdens deze momenten wordt er geen les gegeven maar is de lesgever wel beschikbaar voor advies en begeleiding.
Er worden vier open ateliermomenten ingericht:
● maandag van 13.00 uur tot 16.00 uur;
● dinsdag van 13.00 uur tot 16.00 uur;
● dinsdag van 19.00 uur tot 22.00 uur;
● donderdag van 13.00 uur tot 16.00 uur;
● donderdag van 19.00 uur tot 22.00 uur.
Er worden 12 cursisten toegelaten. De inschrijvingsprijs hiervoor bedraagt 150 euro voor een volledig schooljaar (+/- 30 open ateliermomenten). Deze prijs is exclusief glazuren. Deze moeten door de cursisten zelf aangekocht worden.
Inschrijving voor de basislessenreeks is mogelijk vanaf zaterdag 08 juni om 9.00 uur via het vrijetijdspunt.
Workshops
Om korte, thematische engagementen mogelijk te maken, worden doorheen het schooljaar enkele workshops aangeboden. Deze workshops focussen telkens op één aspect van keramiek.
Er wordt nog een workshop-aanbod uitgewerkt door de lesgeefster. Er wordt voorgesteld om te werken met een inschrijvingsprijs van 20 euro per workshopsessie (bv. een workshop van 3 sessies kost 60 euro). Deze inschrijvingsprijs is exclusief materiaal (klei, glazuren,...), dat aan aankoopprijs wordt doorgerekend aan de cursisten. Het maximum aantal cursisten wordt bepaald op basis van de inhoud van de workshop en het beschikbare benodigde materiaal in het keramiekatelier.
De inhoud van de workshops wordt steeds meegedeeld aan het college van burgemeester en schepenen. De startdatum voor inschrijving van de workshops wordt eveneens vastgelegd door het college van burgemeester en schepenen.
Het staat de gemeente vrij een keramiekatelier in te richten, maar:
● er kunnen geen officiële en erkende attesten voor de gevolgde lessenreeksen worden afgeleverd;
● er kunnen geen subsidies worden bekomen.
In zitting van 8 mei 2024 verzocht het college van burgemeester en schepenen de voorzitter van de gemeenteraad om de inrichting van de kunstacademie en keramiekatelier Terra en de bijhorende retributies, ter goedkeuring te agenderen op de gemeenteraad van donderdag 30 mei 2024.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 56 § 1 Decreet Lokaal bestuur
● Andere:
○ Beslissing college van burgemeester en schepenen van 08 mei 2024
Financiën
De financiële impact van de beslissing is nog niet gekend.
BESLUIT
Eenparig goedgekeurd
Artikel 1
De gemeenteraad besluit de inrichting en retributie voor de gemeentelijke kunstacademie als volgt goed te keuren:
● Het inschrijvingsgeld voor het schooljaar 2024-2025 bedraagt 50 euro. Op dit inschrijvingsgeld is een MIA-tarief binnen UiTPAS van toepassing.
● Het inschrijvingsgeld is ondeelbaar en kan dus niet worden terugbetaald als een leerling stopt met de lessen.
● Kinderen van het eerste en tweede leerjaar worden toegelaten in de groep op zaterdag van 09.00 uur tot 10.40 uur. Daarnaast worden, zoals andere schooljaren, kinderen van het tweede tot zesde leerjaar en eerste tot en met derde middelbaar toegelaten.
● Er worden in totaal 10 lesuren kunstacademie gegeven per week.
● De lessen (twee lesuren per week) per leeftijdsgraad vinden als volgt plaats:
○ in Sint-Lodewijk
■ Woensdag van 16.50 uur tot 18.30 uur in buurthuis Sint-Lodewijk
○ In Deerlijk centrum
■ Woensdag van 13.15 uur tot 14.55 uur in 't Atelier (Hoogstraat 46C)
■ Woensdag van 14.55 uur tot 16.30 uur in 't Atelier (Hoogstraat 46C)
■ Zaterdag van 09.00 uur tot 10.40 uur in 't Atelier (Hoogstraat 46C)
■ Zaterdag van 10.40 uur tot 12.20 uur in 't Atelier (Hoogstraat 46C)
● De inschrijvingen starten op zaterdag 08 juni om 09.00 uur via het vrijetijdspunt.
● Er worden maximum 18 leerlingen toegelaten per groep.
Artikel 2
De gemeenteraad besluit de inrichting en retributie voor het gemeentelijk keramiekatelier Terra als volgt goed te keuren:
● Het inschrijvingsgeld voor het schooljaar 2024-2025 bedraagt:
○ voor de basislessenreeks op donderdagavond: 350 euro
○ voor de open ateliermomenten op maandagnamiddag, dinsdag- en donderdagnamiddag en dinsdag- en donderdagavond: 150 euro (excl. glazuren)
○ voor de workshops: 20 euro per workshopsessie. Materiaal wordt doorgerekend aan de cursisten aan aankoopprijs.
○ Het inschrijvingsgeld is ondeelbaar en kan niet worden terugbetaald wanneer een cursist stopt met de lessen. Op de inschrijvingsprijzen is een MIA-tarief binnen UiTPAS van toepassing.
● Cursisten die materiaal thuis maken en willen laten bakken in het atelier, betalen een kost voor de bakservice:
○ 5 euro per kilo voor een biscuitbak
○ 7 euro per kilo voor een glazuurbak
● De lessen vinden plaats in het keramiekatelier in de Hoogstraat 46C.
● De inschrijvingen starten op zaterdag 08 juni om 09.00 uur via het vrijetijdspunt.
Artikel 3
Dit retributiereglement treedt in werking vanaf 1 juni 2024 en is geldig tot 30 juni 2025.
Artikel 4
Het gemeenteraadsbesluit van 8 juli 2021 houdende de vaststelling van de inrichting en retributie van het kunstonderwijs 2024-2025, wordt opgeheven vanaf 30 juni 2025.
Artikel 5
Conform artikel 286, § 1, 1° van het Decreet Lokaal Bestuur wordt voorliggend reglement bekendgemaakt via de webtoepassing van de gemeente.
Artikel 6
Conform artikel 330 van het Decreet Lokaal Bestuur brengt de gemeenteoverheid, op dezelfde dag als de bekendmaking zoals bepaald in artikel 5 van dit besluit, de toezichthoudende overheid op de hoogte van voormelde bekendmaking.
Artikel 7
Conform artikel 288 van het Decreet Lokaal Bestuur wordt de bekendmaking, zoals bepaald in artikel 2 van dit besluit, ingeschreven in het daartoe bestemde register, dat bijgehouden wordt op de wijze bepaald door de Vlaamse Regering.
Zitting van GR van 30 MEI 2024
17. Premiereglement - aanvullende premie Vlaanderen Feest! - goedkeuring
Aanleiding en context
De gemeenteraad wordt gevraagd om het premiereglement aanvullende premie Vlaanderen Feest! goed te keuren.
Motivering
In 2022 organiseerde het Elf juli-comité haar laatste Elf juli-viering, waarna het Elf juli-comité zichzelf heeft ontbonden. Om de Vlaamse feestdag en de Elf juli-viering levendig te houden in Deerlijk, wordt voorgesteld om het voorziene jaarlijkse budget van 3.000 euro in te zetten onder de vorm van een aanvullende gemeentelijke premie voor Deerlijkse organisatoren (groot en klein) die een activiteit of evenement organiseren dewelke kadert binnen de Vlaamse campagne Vlaanderen Feest! en daar ook een feestcheque voor ontvangen van Vlaanderen Feest!.
Het premiereglement wordt als volgt voorgesteld:
Premiereglement - aanvullende premie Vlaanderen Feest!
Art. 1 - Doel van het reglement
Dit reglement heeft tot doel een aanvullende premie toe te kennen aan organisatoren van een initiatief in het kader van de Vlaamse campagne Vlaanderen Feest! naar aanleiding van de Vlaamse feestdag. Met deze aanvullende premie wil de gemeente Deerlijk de promotie van de Vlaamse cultuur mee faciliteren en stimuleren.
Art. 2 - Premiegerechtigde
De aanvullende premie kan aangevraagd worden door verenigingen en individuele organisatoren.
Art. 3 - Ontvankelijkheidscriteria
● het initiatief beantwoordt aan de criteria dewelke gesteld worden door Vlaanderen Feest! om in aanmerking te komen voor een feestcheque van Vlaanderen Feest!. (Deze criteria zijn terug te vinden op de website van Vlaanderen Feest!);
● het initiatief wordt ook als dusdanig aanvaard door Vlaanderen Feest!;
● het initiatief promoot de Vlaamse cultuur met een maatschappelijk verbindend karakter;
● het initiatief vindt plaats In Deerlijk.
Art. 4 - Bepaling van het premiebedrag
Het premiebedrag bedraagt maximum 150 euro per initiatief. Het totaal jaarlijks budget voor deze aanvullende premie wordt vastgelegd door het gemeentebestuur. Indien er voor een groter bedrag premies worden aangevraagd, worden deze proportioneel verdeeld volgens het beschikbare budget.
Art. 5 - Beoordeling
Het college van burgemeester en schepenen beslist over de premie-aanvragen, na een gemotiveerd advies van de gemeentelijke vrijetijdsdiensten. Er kan voorafgaand aan de beslissing een gesprek gevraagd worden, waar de aanvrager het initiatief nog verder kan toelichten.
De beslissing van het college van burgemeester en schepenen wordt ter kennis gegeven aan de cultuurraad.
Art. 6 - Promotie en publiciteit
Naast de vereisten met betrekking tot communicatie en presentatie die gesteld worden door Vlaanderen Feest! dient de organisator bij alle communicatie en promotie van het initiatief:
● duidelijk te vermelden dat deze georganiseerd wordt ‘met steun van de gemeente Deerlijk’;
● het logo van de gemeente Deerlijk op te nemen in dezelfde verhoudingen als het op te nemen logo van Vlaanderen Feest!.
Art. 7 - Aanvraagprocedure
De aanvraag voor de aanvullende premie moet ten laatste op 25 juni ingediend worden via het e-loket van de gemeente.
Bij de aanvraag dient het bewijs van aanvaarding van het initiatief door Vlaanderen Feest! gevoegd te worden.
Er kan jaarlijks een aanvraag ingediend worden.
Art. 8 - Uitbetaling
Na goedkeuring door het college van burgemeester en schepenen wordt de aanvullende premie uitbetaald.
Art.9 - Controle op het premiebedrag
Overeenkomstig de procedure van Vlaanderen Feest! dient de organisator na afloop van het initiatief een bewijsdossier in te dienen bij Vlaanderen Feest!
Op basis van dit bewijsdossier deelt Vlaanderen Feest! het verworven bedrag van de feestcheque mee aan de organisator. Een kopie van deze mededeling wordt aan de gemeente bezorgd om de daadwerkelijke organisatie en de gemaakte kosten van het initiatief te staven.
Indien op basis van bovenvermelde mededeling van Vlaanderen Feest! blijkt dat het initiatief niet heeft plaatsgevonden en/of het verworven bedrag van de feestcheque nihil is, dient de aanvullende premie van de gemeente door de organisator terugbetaald te worden aan de gemeente.
Art. 10 - Betwistingen
Alle betwistingen in verband met de toepassing van dit reglement worden in eerste instantie behandeld door het college van burgemeester en schepenen.
Art. 11 - Inwerkingtreding en beëindiging
Dit reglement treedt in werking op 15 juni 2024 en is geldig tot en met 31 december 2025.
Het voorgestelde premiereglement werd voor advies voorgelegd aan de beleidsmedewerker en de financieel directeur.
Het voorgestelde premiereglement werd voor advies voorgelegd aan het bestuur van de cultuurraad, bij monde van de voorzitter werd hier positief advies bij gegeven.
Het college van burgemeester en schepenen verzocht in zitting van 8 mei 2024 de voorzitter van de gemeenteraad om dit reglement te agenderen op de gemeenteraad van 30 mei 2024.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 42 Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
De financiële impact van de beslissing is nog niet gekend.
BESLUIT
Eenparig goedgekeurd
Artikel 1
De gemeenteraad besluit voorliggend reglement als volgt goed te keuren:
Premiereglement - aanvullende premie Vlaanderen Feest!
Art. 1 - Doel van het reglement
Dit reglement heeft tot doel een aanvullende premie toe te kennen aan organisatoren van een initiatief in het kader van de Vlaamse campagne Vlaanderen Feest! naar aanleiding van de Vlaamse feestdag. Met deze aanvullende premie wil de gemeente Deerlijk de promotie van de Vlaamse cultuur mee faciliteren en stimuleren.
Art. 2 - Premiegerechtigde
De aanvullende premie kan aangevraagd worden door verenigingen en individuele organisatoren.
Art. 3 - Ontvankelijkheidscriteria
● het initiatief beantwoordt aan de criteria dewelke gesteld worden door Vlaanderen Feest! om in aanmerking te komen voor een feestcheque van Vlaanderen Feest!. (Deze criteria zijn terug te vinden op de website van Vlaanderen Feest!);
● het initiatief wordt ook als dusdanig aanvaard door Vlaanderen Feest!;
● het initiatief promoot de Vlaamse cultuur met een maatschappelijk verbindend karakter;
● het initiatief vindt plaats In Deerlijk.
Art. 4 - Bepaling van het premiebedrag
Het premiebedrag bedraagt maximum 150 euro per initiatief. Het totaal jaarlijks budget voor deze aanvullende premie wordt vastgelegd door het gemeentebestuur. Indien er voor een groter bedrag premies worden aangevraagd, worden deze proportioneel verdeeld volgens het beschikbare budget.
Art. 5 - Beoordeling
Het college van burgemeester en schepenen beslist over de premie-aanvragen, na een gemotiveerd advies van de gemeentelijke vrijetijdsdiensten. Er kan voorafgaand aan de beslissing een gesprek gevraagd worden, waar de aanvrager het initiatief nog verder kan toelichten.
De beslissing van het college van burgemeester en schepenen wordt ter kennis gegeven aan de cultuurraad.
Art. 6 - Promotie en publiciteit
Naast de vereisten met betrekking tot communicatie en presentatie die gesteld worden door Vlaanderen Feest! dient de organisator bij alle communicatie en promotie van het initiatief:
● duidelijk te vermelden dat deze georganiseerd wordt ‘met steun van de gemeente Deerlijk’;
● het logo van de gemeente Deerlijk op te nemen in dezelfde verhoudingen als het op te nemen logo van Vlaanderen Feest!.
Art. 7 - Aanvraagprocedure
De aanvraag voor de aanvullende premie moet ten laatste op 25 juni ingediend worden via het e-loket van de gemeente.
Bij de aanvraag dient het bewijs van aanvaarding van het initiatief door Vlaanderen Feest! gevoegd te worden.
Er kan jaarlijks een aanvraag ingediend worden.
Art. 8 - Uitbetaling
Na goedkeuring door het college van burgemeester en schepenen wordt de aanvullende premie uitbetaald.
Art.9 - Controle op het premiebedrag
Overeenkomstig de procedure van Vlaanderen Feest! dient de organisator na afloop van het initiatief een bewijsdossier in te dienen bij Vlaanderen Feest!
Op basis van dit bewijsdossier deelt Vlaanderen Feest! het verworven bedrag van de feestcheque mee aan de organisator. Een kopie van deze mededeling wordt aan de gemeente bezorgd om de daadwerkelijke organisatie en de gemaakte kosten van het initiatief te staven.
Indien op basis van bovenvermelde mededeling van Vlaanderen Feest! blijkt dat het initiatief niet heeft plaatsgevonden en/of het verworven bedrag van de feestcheque nihil is, dient de aanvullende premie van de gemeente door de organisator terugbetaald te worden aan de gemeente.
Art. 10 - Betwistingen
Alle betwistingen in verband met de toepassing van dit reglement worden in eerste instantie behandeld door het college van burgemeester en schepenen.
Art. 11 - Inwerkingtreding en beëindiging
Dit reglement treedt in werking op 15 juni 2024 en is geldig tot en met 31 december 2025.
Artikel 2
Conform artikel 286, § 1, 1° van het Decreet Lokaal Bestuur wordt voorliggend reglement bekendgemaakt via de webtoepassing van de gemeente.
Artikel 3
Conform artikel 330 van het Decreet Lokaal Bestuur brengt de gemeenteoverheid, op dezelfde dag als de bekendmaking zoals bepaald in artikel 2 van dit besluit, de toezichthoudende overheid op de hoogte van voormelde bekendmaking.
Artikel 4
Conform artikel 288 van het Decreet Lokaal Bestuur wordt de bekendmaking, zoals bepaald in artikel 2 van dit besluit, ingeschreven in het daartoe bestemde register, dat bijgehouden wordt op de wijze bepaald door de Vlaamse Regering.
Zitting van GR van 30 MEI 2024
18. Reglement voor het toekennen van een premie voor het inzaaien van groenbemesters - goedkeuring
Aanleiding en context
De gemeenteraad wordt gevraagd het reglement voor het toekennen van een premie voor het inzaaien van groenbemesters goed te keuren.
Motivering
In de meerjarenplanning is voorzien om een premie te verlenen aan de landbouwers teneinde hen aan te zetten tot het inzaaien van groenbemesters.
Groenbemesters hebben immers zowel directe als indirecte voordelen op landbouwpercelen waardoor een aanmoedigingspremie te verantwoorden valt.
Groenbemesters verbeteren onder meer de natuurlijke structuur en de humustoestand van de gronden. Ze verhinderen erosie en afspoeling. Ze hebben bijgevolg ook een impact op de waterhuishouding gezien minder spoelwater en modder van de velden in de grachten en het openbaar rioleringsstelsel terechtkomt. Het inzaaien van bodembedekkers is tevens milieuvriendelijk want de groenbedekking fungeert ook als vanggewas voor stikstof die na de oogst in de grond achterblijft en in de winter zou uitspoelen. De groenbedekking wordt als organische meststof ingeploegd of geoogst als groenvoeder voor het vee.
De premie zou bepaald worden op 25 euro/ha en toegekend worden aan alle land- en/of tuinbouwers die akkerland verbouwen op grondgebied Deerlijk, ongeacht de ligging van hun bedrijfszetel. Blijvend grasland komt bijgevolg niet in aanmerking. De premie is jaarlijks hernieuwbaar en heeft betrekking op 100 % van de ingezaaide oppervlakte akkerland in Deerlijk.
De premie zou toegekend worden aan alle land- en of tuinbouwers die de volgende bewijsstukken voorleggen bij hun aanvraag:
● een kopie van de digitale verzamelaanvraag ingediend bij het departement landbouw & visserij;
● een kopie van de orthofoto of een plan met aanduiding van de percelen die op grondgebied Deerlijk met groenbedekker werden ingezaaid, inclusief de oppervlakte per perceel;
● een kopie van de factuur van de zaadlevering voor de aangegeven percelen op grondgebied Deerlijk.
De aanvraag dient te gebeuren via een geëigend aanvraagformulier voor 30 november van elk zaaiseizoen.
De groenbemesters moeten steeds een mengsel zijn van tenminste twee gewassen die opgesomd staan op de lijst van het departement Landbouw & Visserij waarbij ook de minimale zaaidichtheid of de hoeveelheid per hectare akkerland meegegeven wordt.
In zitting van 15 mei 2024 verzocht het college van burgemeester en schepenen de voorzitter van de gemeenteraad de goedkeuring van het premiereglement te agenderen op de gemeenteraad van 30 mei 2024.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art.40, § 3 Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
De beslissing heeft financiële gevolgen.
Raming of bedrag | 2.500 euro/jaar |
Actie | GBB |
Jaarbudgetrekening | 0530-00/64910038 |
Visum | niet vereist |
BESLUIT
Eenparig goedgekeurd
Artikel 1
De gemeenteraad besluit het reglement voor het toekennen van een premie voor het inzaaien van groenbemesters goed te keuren:
Gemeentelijk reglement voor het toekennen van een premie voor het inzaaien van groenbemesters in de gemeente Deerlijk
Artikel 1
De premie moet de landbouwer stimuleren tot het inzaaien van groenbemesters. Het doel is de natuurlijke structuur en de humustoestand van de landbouwgronden te verbeteren en de erosie te bestrijden. Een groenbedekker moet ervoor zorgen dat de bodem bedekt blijft na de oogst van de hoofdteelt tot aan de volgende werkzaamheden.
Artikel 2
De premie, bepaald op 25 euro/ha, wordt toegekend aan alle land- en/of tuinbouwers die akkerland verbouwen op grondgebied Deerlijk, ongeacht de ligging van hun bedrijfszetel. Blijvend grasland komt bijgevolg niet in aanmerking.
Artikel 3
De premie, jaarlijks hernieuwbaar, heeft betrekking op 100 % van de ingezaaide oppervlakte akkerland in Deerlijk.
Artikel 4
De premie wordt toegekend aan alle land- en of tuinbouwers die de volgende bewijsstukken voorleggen bij hun aanvraag:
● een kopie van de digitale verzamelaanvraag ingediend bij het departement landbouw & visserij;
● een kopie van de orthofoto of een plan met aanduiding van de percelen die op grondgebied Deerlijk met groenbedekker werden ingezaaid, inclusief de oppervlakte per perceel;
● een kopie van de factuur van de zaadlevering voor de aangegeven percelen op grondgebied Deerlijk.
Artikel 5
De groenbemesters moeten steeds een mengsel zijn van tenminste twee gewassen die opgesomd staan op de lijst van het departement Landbouw & Visserij. Op deze jaarlijks aangepaste lijst wordt tevens de minimale zaaidichtheid of de hoeveelheid per hectare akkerland meegegeven.
Artikel 6
De aanvraag dient via een aanvraagformulier te gebeuren voor 30 november van elk zaaiseizoen bij het college van burgemeester en schepenen.
Artikel 7
In de periode na de aangifte kan een afgevaardigde van de gemeente Deerlijk, al dan niet in aanwezigheid van de landbouwer, ter plaatste controleren of het inzaaien werd uitgevoerd.
Artikel 8
De premie wordt verleend binnen de perken van de beschikbare budgetten die ingeschreven zijn in de respectievelijke begrotingspost. Indien het budget ontoereikend is, heeft het bestuur het recht om bepaalde premies later uit te betalen.
Artikel 9
Het niet naleven van de bovenstaande maatregelen betekent dat de gemeente Deerlijk kan beslissen om de premie niet toe te kennen.
Artikel 2
Conform artikel 286, § 1, 1° van het Decreet Lokaal Bestuur wordt voorliggend reglement bekendgemaakt via de webtoepassing van de gemeente.
Artikel 3
Conform artikel 288 van het Decreet Lokaal Bestuur treedt onderhavig reglement in werking op de 5de werkdag na de bekendmaking ervan.
Artikel 4
Conform artikel 330 van het Decreet Lokaal Bestuur brengt de gemeenteoverheid, op dezelfde dag als de bekendmaking zoals bepaald in voormeld artikel van dit besluit, de toezichthoudende overheid op de hoogte van voormelde bekendmaking.
Artikel 5
Conform artikel 288 van het Decreet Lokaal Bestuur wordt de bekendmaking, zoals bepaald in voormeld artikel van dit besluit, ingeschreven in het daartoe bestemde register, dat bijgehouden wordt op de wijze bepaald door de Vlaamse Regering.
Zitting van GR van 30 MEI 2024
19. OMV_2023141932 - Kapel ter Rustestraat 3 - het nieuw bouwen van de basisschool De Driesprong met omgevingsaanleg en bijhorende infrastructuur, het slopen van de bestaande bebouwing en de melding van de ingedeelde inrichting - gemeentelijk rooilijnplan - goedkeuring
Aanleiding en context
De gemeenteraad wordt gevraagd het gemeentelijk rooilijnplan voor het creëren van een publieke erfdienstbaarheid via het schooldomein tussen de Kapel ter Rustestraat en de Generaal Deprezstraat, goed te keuren.
Motivering
Een aanvraag tot omgevingsvergunning voor het nieuw bouwen van de basisschool De Driesprong met omgevingsaanleg en bijhorende infrastructuur, het slopen van de bestaande bebouwing en de melding van de ingedeelde inrichting, op een perceel gelegen Kapel ter Rustestraat 3 en met als kadastrale omschrijving (afd. 2) sectie C 116 E en (afd. 2) sectie C 118 G, werd ingediend door Sara Loonbeek namens Autonome Raad van het Gemeenschapsonderwijs - Administratieve Diensten OI gevestigd Willebroekkaai 36 te 1000 Brussel en de heer Dirk Vandevelde wonende Polderdreef 42 te 9840 De Pinte.
De aanvraag omvat de vestiging van een eeuwigdurende publieke erfdienstbaarheid van doorgang op de nieuw aan te leggen private verharding in functie van de realisatie van een trage voetgangers- en fietsersverbinding tussen de Kapel ter Rustestraat en de Generaal Deprezstraat.
De doorsteek noord-zuid wordt deels geïntegreerd in de private bedieningsweg vanaf de Kapel ter Rustestraat tot aan de achtergevel van de school en wordt deels aangelegd als trage verbinding vanaf de achtergevel van de school tot aan de Generaal Deprezstraat. Het eerste deel heeft een breedte van 4 m en bestaat deels uit een strook in betonklinkers (3 m) en een strook grindgazon (1 m). Het tweede deel heeft een verharde breedte van 2 m in porfier met aan weerszijden een grasstrook van 0,50 m. De verharding van het meest zuidelijke deel van de verbinding blijft behouden.
Gezien het publieke karakter van de trage verbinding is bij het dossier bijgevolg een ontwerp gemeentelijk rooilijnplan toegevoegd dat voldoet aan de decretale eisen van artikel 16 § 2 en 3 van het decreet houdende de gemeentewegen. Overeenkomstig § 3, punt 1 van dit artikel is geen minwaarderegeling opgenomen, omdat de toekomstige openbaar georganiseerde wegenis binnen het project valt onder de gebruikelijke lastenregeling, waarbij het openbaar karakter van de wegenis integraal ten laste is van de ontwikkelaar.
In het kader van artikel 4 van het decreet houdende de gemeentewegen kan de verplaatsing van de rooilijn als volgt gemotiveerd worden:
1) Wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang:
● De aanvraag heeft tot doel een publieke erfdienstbaarheid van doorgang te realiseren tussen de Kapel ter Rustestraat en de Generaal Deprezstraat over het domein van het gemeenschapsonderwijs.
● Door de realisatie van de doorgang wordt een alternatieve noord-zuidverbinding gerealiseerd voor fietsers en voetgangers en wordt het eerder gesloten bouwblok doorwaadbaar gemaakt.
● Een aanzet tot fiets- en voetgangerstoegang langs de zijde Generaal Deprezstraat is reeds voorzien in het geldende RUP Gavers.
2) Een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd:
● De aanvraag heeft geen betrekking op wijziging van een bestaande gemeenteweg.
3) De verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen:
● De vestiging van de rooilijn heeft geen impact op de verkeersveiligheid en de ontsluiting van de aanpalende percelen.
4) Wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief:
● De vestiging van de rooilijn heeft geen impact op het wegennet van naburige gemeenten gezien de ruime afstand tot de gemeentegrenzen.
5) Bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen:
● De aanvraag heeft geen impact op de actuele functie van de gemeentewegen in de nabijheid.
● Door de ontworpen breedte en materialisatie van de doorsteek wordt de verblijfskwaliteit voor de trage weggebruiker voldoende gegarandeerd.
● Door het vestigen van de publieke erfdienstbaarheid ontstaat een fijnmaziger fiets- en voegangersnetwerk dat bijdraagt tot het stimuleren van meer duurzame verplaatsingen met een vermindering van de negatieve impact op het klimaat tot gevolg.
De omgevingsvergunning voor het herbouwen van de school met omgevingsaanleg werd onderworpen aan een openbaar onderzoek van 16 februari 2024 tot en met 16 maart 2024. Gedurende de periode van het openbaar onderzoek werden geen schriftelijke of mondelinge bezwaren of opmerkingen geformuleerd.
Het college van burgemeester en schepenen besliste in zitting van 15 mei 2024 de gemeenteraad voor te stellen het gemeentelijk rooilijnplan voor het creëren van een nieuwe publieke erfdienstbaarheid van doorgang via de nieuw aan te leggen private verharding, in functie van de realisatie van een trage voetgangers en fietsersverbinding tussen de Kapel ter Rustestraat en de Generaal Deprezstraat, zoals aangeduid op plan (Deerlijk_PlanErfdienstbaarheidszone), opgemaakt door Landmeters-experten Filip Vlaeminck en Sander Veyt, handelend voor landmeetbureau FS Topo, gelegen in het plangebied van de omgevingsvergunning voor het nieuw bouwen van de basisschool De Driesprong met omgevingsaanleg en bijhorende infrastructuur (OMV_2023141932), definitief vast te stellen.
Er zijn geen adviezen nodig.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 41, 9° Decreet Lokaal Bestuur
● Andere:
○ Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Eenparig goedgekeurd
Artikel 1
De gemeenteraad besluit het gemeentelijk rooilijnplan voor het creëren van een nieuwe publieke erfdienstbaarheid van doorgang via de nieuw aan te leggen private verharding, in functie van de realisatie van een trage voetgangers- en fietsersverbinding tussen de Kapel ter Rustestraat en de Generaal Deprezstraat, zoals aangeduid op plan Deerlijk_PlanErfdienstbaarheidszone), opgemaakt door Landmeters-experten Filip Vlaeminck en Sander Veyt, handelend voor landmeetbureau FS Topo, gelegen in het plangebied van de omgevingsvergunning voor het nieuw bouwen van de basisschool De Driesprong met omgevingsaanleg en bijhorende infrastructuur (OMV_2023141932), goed te keuren.
Artikel 2
Een afschrift van dit besluit zal met de overige documenten bij het aanvraagdossier gevoegd worden.
Zitting van GR van 30 MEI 2024
20. Opwaardering Gaverdomein - masterplan - goedkeuring
Aanleiding en context
De gemeenteraad wordt gevraagd het masterplan voor de opwaardering van het Gaverdomein goed te keuren.
Motivering
In zitting van 16 december 2021 keurde de gemeenteraad de projectfiche en de samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Deerlijk, cvba Mijn Huis en de provincie West-Vlaanderen, opgemaakt in het kader van de oproep voor de procedure Selectie WinVorm, goed.
In zitting van 6 juli 2022 stelde het college van burgemeester en schepenen bureau Atelier Romain - MAF architecten aan voor het uitwerken van een masterplan voor het Gaverdomein.
Op 25 mei 2023 werd het ontwerp-masterplan gepresenteerd aan de leden van de gemeenteraad.
In zitting van 7 juni 2023 keurde het college van burgemeester en schepenen het ontwerp-masterplan, opgesteld door Atelier Romain - MAF architecten, goed.
Het nu voorliggende masterplan is een finalisatie van het al voorgestelde ontwerp-masterplan.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art.40, § 1 Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Eenparig goedgekeurd
Artikel 1
De gemeenteraad besluit het masterplan voor de opwaardering van het Gaverdomein, goed te keuren.
Artikel 2
De gemeenteraad draagt op om volgende zaken verder te onderzoeken/op te nemen bij de realisatie van het masterplan Gaverdomein:
● de locatie fietsenstalling scouts te behouden;
● parkeerplaats(-en) voor mindervaliden te voorzien dicht bij het Sociaal Huis, restaurant ’t Gaverkasteel;
● de herinrichting van de parkeerhaven uitgevend op de Vercruysse de Solartstraat is niet prioritair, de haakse parkeerplaatsen kunnen behouden blijven, echter dient dit bij een herinrichting afgestemd te worden met de andere ontwikkelingen op de site;
● de herinrichting van de tennisvelden is niet prioritair. Bij een herinrichting dient nagegaan te worden of de verwachtingen nog dezelfde zijn als op vandaag. Bij een herinrichting moet de oriëntering van de speelvelden afgestemd worden met de speeluren.
Zitting van GR van 30 MEI 2024
21. Natuurpunt Gaverstreke - nominatieve toelage - goedkeuring
Aanleiding en context
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd een nominatieve toelage voor het jaar 2024 goed te keuren.
Motivering
Op 9 juni 2022 besliste de gemeenteraad tot een samenwerkingsovereenkomst tussen de provincie West-Vlaanderen, de gemeente Deerlijk en Natuurpunt Gaverstreke betreffende de realisatie van het integraal project wetlands 'Kleine Gavers'.
Op 30 november 2023 besliste de gemeenteraad tot overdracht naar het openbaar domein en verkoop van grond van dit perceel aan de provincie West-Vlaanderen. De akte werd verleden op 22 april 2024 en de provincie betaalt hiervoor 119.902,30 euro aan de gemeente.
De uitvoering van de samenwerkingsovereenkomst leidt tot een toelage van 119.902,30 euro aan Natuurpunt Gaverstreke vzw. De kredieten zullen worden opgenomen in de aanpassing meerjarenplan 5 - 2020-2025. Wanneer de gemeenteraad de toelage nominatief goedkeurt, dan kan de begunstigde op eerste verzoek de uitbetaling ervan opvragen.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 41, § 2, 23° Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
De beslissing heeft financiële gevolgen.
Raming of bedrag | 119.902,30 euro |
Actie | gelijkblijvend beleid |
Jaarbudgetrekening | GBB/0390-00/66400009 |
Visum | G-2024-27 |
BESLUIT
Eenparig goedgekeurd
Artikel 1
De gemeenteraad keurt een nominatieve toelage aan vzw Natuurpunt Gaverstreke van 119.902,30 euro goed.
De openbare zitting van de gemeenteraad wordt geschorst om te hernemen na de openbare zitting van de OCMW-raad.
Zitting van GR van 30 MEI 2024
22. Vragen gesteld door raadsleden - kennisname
Aanleiding en context
Aan de gemeenteraadsleden wordt gevraagd kennis te nemen van de vragen gesteld door raadsleden.
Motivering
Na afhandeling van de agenda van de openbare vergadering kunnen de gemeenteraadsleden mondelinge vragen stellen over gemeentelijke aangelegenheden die niet op de agenda van de gemeenteraad staan in het punt 'Vragen gesteld door raadsleden'.
Op deze mondelinge vragen wordt, ofwel mondeling ter zitting, ofwel schriftelijk (elektronisch), ten laatste binnen de maand na de vraagstelling geantwoord.
Er zijn geen adviezen nodig.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 31 Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
De gemeenteraad neemt kennis van de door de gemeenteraadsleden gestelde vragen.
Er wordt overgegaan tot de besloten zitting van de OCMW-raad.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.