DEERLIJK

16 SEPTEMBER 2021

 

AANWEZIG

 

Voorzitter: Jo Tijtgat

Burgemeester: Claude Croes

 

Schepenen: Bert Schelfhout, Regine Vanwynsberghe-Rooryck, Sandra De Leeuw-Goussey, Matthias Vanneste, Louis Vanderbeken

Raadsleden: Carl De Donder, Louis Haerinck, Tundie D'hont, Jurgen Beke, Filip Terryn, Sophie Mespreuve, Wim Vermeulen, Marleen Prat, Philip Ghekiere, Lies De Witte, Marc Coppens, Maurice Bekaert, Dirk Demeurie

 

Algemeen directeur: Hans Piepers

 

VERONTSCHULDIGD

 

Raadslid: Frans Kemseke

 

 

 

 

 

Overzicht punten

 

Zitting van GR van 16 SEPTEMBER 2021

1. Gemeenteraad - 8 juli 2021 - notulen en zittingsverslag - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de notulen en het zittingsverslag van de vorige zitting goed te keuren.

 

Motivering

 

Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast.

 

Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering, worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.

 

Artikel 278 van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat de gemeenteraad kan beslissen om het zittingsverslag te vervangen door een audio- of audiovisuele opname van de openbare zitting van de gemeenteraad.

 

Juridische gronden

 

Algemene basisbevoegdheid: Art. 32 Decreet Lokaal Bestuur

Andere:

Art. 277 en 278 Decreet Lokaal Bestuur

Art. 32 en 33 Huishoudelijk reglement gemeenteraad

 

Adviezen

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit de notulen van de zitting van de gemeenteraadszitting van 8 juli 2021 goed te keuren.

 

Artikel 2

 

De gemeenteraad besluit het zittingsverslag van de gemeenteraadszitting van 8 juli 2021 goed te keuren.

 

 

 

Publicatiedatum: 05/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van GR van 16 SEPTEMBER 2021

2. Uitvoering meerjarenplan 2020-2025 - opvolgingsrapportering 1e semester 2021 - kennisname

 

Aanleiding en context

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van de opvolgingsrapportering aangaande de uitvoering van het meerjarenplan 2020-2025, voor het eerste semester van 2021.

 

Motivering

 

Vanaf 1 januari 2020 voorziet het Decreet Lokaal Bestuur dat er minstens voor het einde van het derde kwartaal een opvolgingsrapportering over het eerste semester van het boekjaar wordt voorgelegd.

 

Het rapport over het eerste semester van 2021 bevindt zich in bijlage.  Er zijn geen wijzigingen in de assumpties die gekozen werden bij de opmaak van de laatste aanpassing van het meerjarenplan, noch in de financiële risico's.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 263, 2e lid Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad neemt kennis van het opvolgingsrapport betreffende de uitvoering van het meerjarenplan 2020-2025 voor het eerste semester van 2021.

 

 

 

Publicatiedatum: 05/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van GR van 16 SEPTEMBER 2021

3. Ververijstraat 8 - aankoop woning - principiële goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad wordt gevraagd de principiële goedkeuring voor de aankoop van het pand gelegen in de Ververijstraat 8, kadastraal bekend onder Deerlijk, 2° afdeling, sectie C, perceelnummer 17Z6 goed te keuren.

 

Motivering

 

Het pand in de Ververijstraat 8, kadastraal bekend onder Deerlijk, 2° afdeling, sectie C, perceelnummer 17Z6, wordt te koop aangeboden.

 

De aankoop van deze woning, gelegen naast de parking van het gemeentehuis, is een opportuniteit. Het biedt mogelijke kansen, zoals bijvoorbeeld het inzetten van deze woning als noodwoning.

 

Binnen zowel de sociale dienst als het woonloket van de gemeente wordt in concrete dossiers de noodzaak naar een noodwoning met meerdere slaapkamers regelmatig vastgesteld. Op vandaag behoren hoofdzakelijk woningen met 1 slaapkamer tot het beschikbare noodpatrimonium. De aankoop van een ruimere noodwoning komt dus tegemoet aan deze noodzaak.

 

Daarnaast maakt Deerlijk ook deel uit van de regionale samenwerking Kracht.wonen. Een bijkomende noodwoning zou ook in dit kader een meerwaarde kunnen betekenen.

 

Momenteel loopt een projectoproep voor noodwoningen in Vlaanderen, gelanceerd door de Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele. Met deze projectoproep stimuleert Vlaanderen het bouwen, kopen, renoveren en inrichten van (al dan niet verplaatsbare) noodwoningen.

 

Volgende bijkomende voorwaarden zijn gekoppeld aan de subsidie:

          Bij aankoop van een noodwoning is er sprake van een realisatietermijn van 6 maanden. Dit te rekenen vanaf de eerste dag van de maand, die volgt op de maand waarin de minister het besluit neemt tot subsidiëring van het project.

          De woning dient over een geldig conformiteitsattest te beschikken op het ogenblik dat het saldo van de subsidie wordt opgevraagd.

          De woning dient voor een termijn van minimum 18 jaar als noodwoning gebruikt te worden.

          De uiterlijke datum om een aanvraag in te dienen is 30 september 2021, waarbij alle vereiste stavingsstukken (o.a. een ondertekende compromis of eenzijdige verkoopsbelofte van de eigenaar en een beslissing tot aankoop door gemeenteraad) dienen toegevoegd te zijn.

 

Indien de subsidie wordt goedgekeurd neemt het Vlaamse Gewest 50 % van de kosten voor haar rekening, met een maximum van 145.000,00 euro per gerealiseerde noodwoning.

 

Op 30 augustus 2021 werd een schattingsverslag opgemaakt door landmeter-expert Bart Degezelle. In het schattingsverslag wordt het pand geschat op 257.000,00 euro.

 

De gevraagde verkoopprijs van de woning bedraagt 269.000,00 euro.

 

Met de eigenaars werd tot een akkoord gekomen om het pand te verkopen aan het bedrag zoals bepaald door landmeter-expert Bart Degezelle, nl. 257.000,00 euro.

 

Voor de aankoop van dit pand is krediet voorzien op jaarbudgetrekening 2021/GBB/0900-00/22100000/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN.

 

Juridische gronden

 

Algemene basisbevoegdheid: Art. 41, 11° Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

Deze principiële beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit de principiële goedkeuring met betrekking tot de aankoop van het pand gelegen in de Ververijstraat 8 te 8540 Deerlijk, kadastraal bekend onder Deerlijk, 2°afdeling, sectie C, perceelnummer 17Z6, goed te keuren.

 

Artikel 2

 

De gemeenteraad besluit akkoord te gaan met het gebruik van deze woning als noodwoning.

 

Artikel 3

 

De gemeenteraad besluit akkoord te gaan met het indienen van een subsidie-aanvraagdossier naar aanleiding van de projectoproep noodwoningen.

 

Artikel 4

 

De afdeling Vastgoedtransacties van de Vlaamse Overheid wordt aangesteld om een ontwerp van akte op te maken en de akte te verlijden.

 

 

 

Publicatiedatum: 05/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van GR van 16 SEPTEMBER 2021

4. Gemeentewegen binnen provinciaal domein de Gavers - opheffing en desaffectatie van gemeentewegen en latere eigendomsoverdracht - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad wordt gevraagd de opheffing van Deerlijkse gemeentewegenis, gesitueerd binnen het provinciaal domein De Gavers, voorlopig vast te stellen.

 

Motivering

 

Bij mail van 10 februari 2021 vraagt de provincie West-Vlaanderen om bepaalde wegenis in De Gavers over te dragen van de gemeente naar de provincie.

De stad Harelbeke ontving een gelijkaardige brief van 3 december 2019.

De provincie wenst geen openbare, gemeentelijke verbindingswegen meer doorheen het domein De Gavers toe te laten. De toegangen voor gemotoriseerd verkeer moeten vooral aan de kant sportsite-De Mol (nl. de parking aan de Stasegemsesteenweg te Harelbeke) en aan de nieuwe parking/dienstgebouw/zeilclub in de Eikenstraat worden gesitueerd. Bijgevolg zouden/zullen de huidige, verharde gemeentewegen (grotendeels op Harelbeeks - bijv. de volledige Meersstraat - en ook beperkter op Deerlijks grondgebied) hun publieke verbindingsfunctie verliezen en worden die eerder wandel- en fietswegen doorheen De Gavers, die alsdan onder het beheer en eigendom van het provinciaal domein vallen.

 

In het kader van de mobiliteitsvisie gekoppeld aan het PRUP Openruimtekamers Gavers en Esser is de parking Noord (kant Deerlijk) al verdwenen en werd er ook al een verkeersfilter (paaltjes) geplaatst in de Meersstraat zodat doorgaand gemotoriseerd verkeer niet meer mogelijk is.

 

Bijgevolg vraagt de provincie aan de gemeente om volgende gemeentewegenis (ook aan de stad Harelbeke voor wat betreft hun wegenis) formeel op te heffen ingevolge de bepalingen van het Gemeentewegendecreet:

          de wegenis zoals aangeduid als lot 1 op het provinciaal plan 1.3 van juni 2021 van landmeter Declerck van de provinciale dienst COOP (contracten, overheidsopdrachten & patrimonium) met een oppervlakte van 520 m²;

          de wegenis zoals aangeduid als lot 3 op het provinciaal plan 1.3 van juni 2021 van landmeter Declerck van de provinciale dienst COOP (contracten, overheidsopdrachten & patrimonium) met een oppervlakte van 1.517m².

Bovenvermeld plan is in bijlage gevoegd.

Beide loten zijn deel van buurtweg nr. 31.

 

Gelijklopend aan de opheffingsprocedure zoals voorzien in het Gemeentewegendecreet, wordt enerzijds ook de desaffectatie (d.i. uit het openbaar domein halen en overhevelen naar het privaat domein van de gemeente, wat een raadsbeslissing-desaffectatie veronderstelt) van voormelde wegenis voorgesteld en anderzijds en daarop aansluitend de eigendoms- en beheersoverdracht van de gemeente naar de provincie (d.i. via een authentieke akte van het gemeente- naar het provinciedomein overhevelen, wat eveneens een raadsbeslissing impliceert).

Gelijklopend aan voormelde opheffingsprocedure voor de Deerlijkse wegenis loopt er op heden eenzelfde procedure bij de stad Harelbeke om uiteindelijk tot een éénduidige gemeentegrensoverschrijdende situatie te komen.

 

Voorliggend dossier betreft een eerste stap in de procedure, namelijk de 'voorlopige vaststelling door de gemeenteraad van het voormeld plan (1.3) tot opheffing van de gemeentewegen op Deerlijks grondgebied'.

 

De voorgestelde opheffing van wegenis is verantwoord want kadert binnen het - via het Gemeentewegendecreet opgelegde - beleid om een fijnmazig netwerk van trage (o.a. recreatieve) wegen op te waarderen en te beschermen. Door deze wegen binnen het recreatiedomein de Gavers gemeentegrensoverschrijdend op te heffen en in eigendom en beheer over te hevelen naar de provincie, komen deze in het fijnmazig wandel- en fietsnetwerk van het domein. Bovendien wordt de gemeente vrijgesteld van verder onderhoud en beheer dat door de provinciale diensten van het recreatiedomein wordt overgenomen en veilig gesteld.

De opheffing én overheveling is verantwoord vanuit het algemeen belang aangezien de trage weggebruiker er baat bij heeft dat er geen gemeentelijk gemotoriseerd verkeer op die wegen meer zit. De toegankelijkheid, de veiligheid en het gebruikscomfort van de domeinbezoekers blijft verzekerd en de toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit worden gewaarborgd.

 

Het clusterhoofd ruimte geeft positief advies.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 41, § 2, 9° en 11° Decreet Lokaal Bestuur

          Andere:

          Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen (Gemeentewegendecreet), waaronder 'Afdeling 3. Procedurele bepalingen over de opheffing van gemeentewegen - artikelen 20 tot en met 23'

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit de opheffing van de gemeentewegenis zoals voorzien op plan 1.3 aangeleverd eind juni 2021 door de provinciale dienst COOP (contracten, overheidsopdrachten & patrimonium), gesitueerd binnen het provinciaal domein De Gavers - grondgebied Deerlijk, voorlopig vast te stellen.

 

Artikel 2

 

De voorlopige vaststelling van vooromschreven opheffing van gemeentewegenis zal worden onderworpen aan het openbaar onderzoek zoals beschreven in het Gemeentewegendecreet.

 

 

 

Publicatiedatum: 05/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van GR van 16 SEPTEMBER 2021

5. Gemeentewegen - nieuwe gemeenteweg en op te heffen gemeentewegen - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad wordt gevraagd:

          het ontwerp van akte (met bijlagen) in verband met de aankoop van grond voor de aanleg van een nieuwe trage weg goed te keuren;

          de aanleg van de nieuwe trage weg goed te keuren en het ontwerp van rooilijnplan betreffende de nieuwe trage weg voorlopig vast te stellen;

          verschillende (delen van) gemeentewegen in dezelfde omgeving op te heffen;

          het ontwerp van grafisch plan tot opheffing van deze gemeentewegen voorlopig vast te stellen.

 

Motivering

 

1)      Nieuwe gemeenteweg

 

Aankoop grond

 

Het college van burgemeester en schepenen besloot in zitting van 3 juni 2020 principieel geïnteresseerd te zijn in de aankoop van een strook grond van 5 meter breed voor het aanleggen van de trage weg Oliebergstraat - Kappaert.

 

In zitting van 3 februari 2021 besloot het college van burgemeester en schepenen

          kennis te nemen van het opmetingsplan van 3 december 2020, opgesteld door landmeter Bart Degezelle;

          akkoord te gaan met de aankoop van de loten 1 en 3 conform het bovenvermelde opmetingsplan;

          akkoord te gaan met het schattingsverslag van 26 oktober 2020, opgesteld door Lieven Vanheuverzwijn (Vastgoedtransacties) omtrent diezelfde aankoop, waarin de aan te kopen grond op 7,90 euro / m² wordt geschat.

 

Een ontwerp van akte (met bijlagen) werd opgemaakt door de dienst Vastgoedtransacties en ligt voor aan de gemeenteraad.

 

De OCMW-raad van Harelbeke besloot in zitting van 19 april 2021 in te stemmen met de onderhandse verkoop van 11a 70ca, zijnde 499 m² of lot 3 (Deerlijk, 2de afd.E, uit perceel 18) en 671 m² of lot 1 (Deerlijk, 2de afd.E, uit perceel 24a) van het landmeterplan Degezelle nabij de Oliebergstraat te Deerlijk aan de gemeente Deerlijk ter realisatie van een trage weg tegen de som van 9.243 euro, hetzij tegen de schattingsprijs, gebaseerd op de grondkwaliteit van voormelde percelen, van 7,90 euro / m². De OCMW-raad keurde de voorgelegde ontwerpakte goed.

 

Aanleg nieuwe gemeenteweg

 

De aanleg van een nieuwe gemeenteweg moet steeds via een rooilijnplan gebeuren.

Het college van burgemeester en schepenen staat in voor de opmaak ervan.

De gemeenteraad stelt het ontwerp van rooilijnplan voorlopig vast.

 

Het rooilijnplan bevat minstens:

1° de actuele en toekomstige rooilijn van de gemeenteweg;

2° de kadastrale vermelding van de sectie, de nummers en de oppervlakte van de getroffen kadastrale percelen en onroerende goederen;

3° de naam van de eigenaars van de getroffen kadastrale percelen en onroerende goederen volgens kadastrale gegevens of andere gegevens die voor het gemeentebestuur beschikbaar zijn (art. 16 van het Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen - hierna verkort 'Gemeentewegendecreet').

 

Het hoger vermelde opmetingsplan van 3 december 2020 dat werd opgemaakt voor de aankoop van de grond geldt als rooilijnplan voor de nieuwe gemeenteweg en ligt voor aan de gemeenteraad.

 

Een aanleg van een gemeenteweg moet vervolgens worden afgetoetst aan enkele algemene principes, zoals bepaald in art. 4 van het Gemeentewegendecreet:

1)      wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;

2)      een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;

3)      de verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;

4)      wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;

5)      bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.

 

Als we deze algemene principes aftoetsen aan de concrete situatie, komen we tot de volgende conclusies:

1)      De aanleg van de nieuwe gemeenteweg staat ten dienste van het algemeen belang, gezien deze als een trage verbinding zal dienen tussen Deerlijk en Zwevegem. Deze nieuwe trage weg zal een veilig en aangenaam alternatief vormen voor verplaatsingen van voetgangers en fietsers tussen Deerlijk (in het bijzonder de kern van Sint-Lodewijk) en Zwevegem.

2)      Het tweede algemeen principe is hier niet van toepassing, gezien het de aanleg van een nieuwe gemeenteweg betreft.

3)      De nieuwe trage weg komt ten goede van de verkeersveiligheid voor fietsers en voetgangers. Daarnaast zal de ontsluiting van de aangrenzende percelen bij de aanleg van de nieuwe trage weg in acht genomen worden.

4)      De nieuwe gemeenteweg is een belangrijke schakel in het intergemeentelijk fiets- en voetgangersnetwerk. Dit stuk weg vormt het sluitstuk in een nieuwe gemeentegrensoverschrijdende trage weg en maakt de verbinding tussen de Oliebergstraat in Deerlijk en een nieuw aangelegde trage weg in de groenzone bij de nieuwe verkaveling in de wijk De Kappaert (Zwevegem) via een brug over de Slijpbeek, gerealiseerd door de provincie.

5)      De nieuwe gemeenteweg helpt mee in het realiseren van een fijnmaziger fiets- en voetgangersnetwerk en draagt op die manier bij in het stimuleren van meer duurzame verplaatsingen en verminderen van de negatieve impact op het klimaat. De huidige landbouwactiviteiten kunnen op de omliggende percelen verder uitgeoefend worden en komen door de aanleg van de nieuwe gemeenteweg niet in het gedrang.

 

Na vaststelling van het rooilijnplan wordt de procedure doorlopen zoals voorgeschreven door art. 17 - 19 van het Gemeentewegendecreet.

 

 

2)      Op te heffen gemeentewegen

 

Het college van burgemeester en schepenen besloot in zitting van 30 september 2020 landmeter bvba Bart Degezelle aan te stellen voor het opmaken van een opmetingsplan in het kader van het afschaffen van volgende trage wegen:

          een deel van buurtweg 66;

          een deel van buurtweg 64;

          een deel van buurtweg 70;

          buurtweg 86.

Dit plan werd opgemaakt op 3 december 2020 en bestaat uit 2 delen. Het geldt als grafisch plan zoals vermeld in art. 20 van het Gemeentewegendecreet en ligt voor aan de gemeenteraad. Kavel 1 van dit plan wordt verder niet meegenomen in dit besluit gezien dit op grondgebied Zwevegem ligt.

De gemeenteraad dient het ontwerp van grafisch plan tot opheffing van een gemeenteweg - voor wat Deerlijk betreft - voorlopig vast te stellen.

 

In zitting van 17 maart 2021 besloot het college van burgemeester en schepenen een waardebepaling te laten maken door landmeter Bart Degezelle in het kader van het opheffen van deze (delen van) trage wegen.

Door landmeter Degezelle werd een verslag opgemaakt op 4 juni 2021.

 

De waardevermeerdering op de percelen waar de gemeentewegen worden afgeschaft werd door landmeter-expert Bart Degezelle, aangesteld door de gemeente, berekend rekening houdend met volgende elementen:

"De waardevermindering ten gevolge van een erfdienstbaarheid bedraagt 90 %. De vergoeding die betaald moet worden voor het afschaffen van de erfdienstbaarheid (voetweg) bedraagt dus ook ongeveer 90 % van de grondwaarde.

De waarde van tuingrond in woongebied mag geschat worden op 50,00 euro/m², de grond gelegen in agrarisch gebied op 7 à 8 euro/m² naargelang de grond gelegen is in overstromingsgevoelig gebied of niet. De waardevermeerdering bedraagt dus 90 % van 50,00 euro= 45 euro/m² voor de tuingrond gelegen in het woongebied en 90 % van 7 euro/m² of 8 euro/m²= 6,30 euro à 7,20 euro/m² voor de grond die gelegen is in het agrarisch gebied.

Waar de voetweg gesitueerd is in een private toegangsweg en waar er doorgang moet verleend worden aan derden wordt er geen waardevermeerdering aangerekend aangezien er geen voordeel gehaald wordt uit de afschaffing van de voetweg."

 

De waardevermeerdering werd bijgevolg als volgt berekend (op basis van gemeten oppervlakten):

          Kavel 2= 5a52ca à 6,30 euro/m²= 3.477,60 euro;

          Kavel 3= 1a45ca à 7,20 euro/m²= 1.044,00 euro;

          Kavel 4= 86ca à 7,20 euro/m²= 619,20 euro;

          Kavel 5A= 81ca à 7,20 euro/m²= 583,20 euro;

          Kavel 5B= geen waardevermeerdering omwille van erfdienstbaarheid van uitweg;

          Kavel 6= 85ca (enkel op deel gelegen in akkerland) à 7,20 euro/m²= 612,00 euro;

          Kavel 7= 2a57ca à 7,20 euro/m²= 1.850,40 euro;

          Kavel 8= 58ca à 45 euro/m²= 2.610,00 euro;

          Kavel 9= 75ca à 45€/m² en 78ca à 7,20 euro/m²= 3.936,60 euro.

 

Het college van burgemeester en schepenen besloot in zitting van 8 september 2021 de gemeenteraad voor te stellen bovenvermelde (delen van) gemeentewegen op te heffen.

 

Elke opheffing van een gemeenteweg moet worden afgetoetst aan algemene principes, zoals geformuleerd in art. 4 van het Gemeentewegendecreet:

1)      wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;

2)      een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;

3)      de verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;

4)      wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;

5)      bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.

 

Als we deze algemene principes aftoetsen aan de concrete situatie, komen we tot de volgende conclusies:

1)      De betreffende trage wegen zijn in onbruik geraakt of kennen een puur privaat gebruik (ontsluiting private percelen). In dezelfde omgeving wordt een nieuwe goed uitgeruste trage verbinding richting Zwevegem aangelegd, zoals hierboven aangegeven. Tijdens het traject voor de opmaak van een DNA-masterplan voor Sint-Lodewijk werd een wandelverbinding langs de Slijpbeek - te realiseren op lange termijn - gesuggereerd.

2)      De afschaffing van deze gemeentewegen kadert binnen het onbruik van de gemeentewegen zodoende de gemeenteweg geen feitelijk nut of functie meer heeft als gemeenteweg. Het is niet gewenst deze situatie, die niet overeenstemt met de realiteit, te bestendigen zodoende duidelijkheid en rechtszekerheid te bieden aan de betreffende eigenaars.

3)      De afschaffing brengt de verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen niet in het gedrang.

4)      De afschaffing van een deel van voetweg nummer 66 overschrijdt slechts voor een beperkt deeltje de gemeentegrens met Zwevegem (cf. kavel 1). Deze voetweg is in realiteit niet meer zichtbaar op het terrein. De impact op het wegennet van de naburige gemeente is bijgevolg beperkt.

5)      De af te schaffen gemeentewegen zijn in onbruik geraakt en vormen geen missing links in het bestaande tragewegennet waardoor er bijgevolg door het afschaffen van deze gemeentewegen geen behoeften van toekomstige generaties in het gedrang gebracht worden.

 

Na de voorlopige vaststelling van het ontwerp van grafisch plan zal de procedure zoals omschreven in art. 20-23 van het Gemeentewegendecreet doorlopen worden.

 

Het clusterhoofd ruimte gaf positief advies.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 41, § 2, 9) Decreet Lokaal Bestuur

          Andere:

          Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen - hierna verkort 'Gemeentewegendecreet', in het bijzonder en zonder zich daartoe te willen beperken de artikelen 4, 15, 16, 17-19, 20-23

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen.

De vergoeding voor de waardevermeerdering is verschuldigd door de eigenaars van de betrokken percelen en komt ten goede aan de gemeente.

 

Raming of bedrag

Voor de nieuwe gemeenteweg

          9.243,00 euro uitgave

 

Voor de op te heffen wegen, inkomst van:

          kavel 2: 3.477,60 euro

          kavel 3: 1.044,00 euro

          kavel 4: 619,20 euro

          kavel 5A: 583,20 euro

          kavel 6: 612,00 euro

          kavel 7: 1.850,40 euro

          kavel 8: 2.610,00 euro

          kavel 9: 3.936,60 euro

Actie

1.02.4 structureel verbeteren van het trage

wegennet

Jaarbudgetrekening

2021/A-1.02.4/0200-00/22000000/GEMEENTE/CBS/IP-3

Visum

G-2021-32

 

BESLUIT

 

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit

 

          het ontwerp aankoopakte en bijlagen goed te keuren met betrekking tot de onderhandse aankoop van 11a 70ca, zijnde 499 m² of lot 3 (Deerlijk, 2de afd.E, uit perceel 18) en 671 m² of lot 1 (Deerlijk, 2de afd.E, uit perceel 24a) van het landmeterplan Degezelle van 3 december 2020 nabij de Oliebergstraat te Deerlijk aan OCMW Harelbeke ter realisatie van een trage weg tegen de som van 9.243 euro, hetzij tegen de schattingsprijs, gebaseerd op de grondkwaliteit van voormelde percelen, van 7,90 euro / m²;

          het ontwerp van rooilijnplan van 3 december 2020 van landmeter Bart Degezelle betreffende de aanleg van een nieuwe trage weg, dat voorligt aan de gemeenteraad, voorlopig vast te stellen.

 

Artikel 2

 

De gemeenteraad besluit:

 

          volgende (delen van) gemeentewegen op te heffen, zoals aangeduid in het grafisch plan (delen 1 en 2) opgemaakt op 3 december 2020 - met bijhorende wijziging op 27 januari 2021 - door landmeter Degezelle, dat voorligt aan de gemeenteraad:

          kavel 2, met een oppervlakte van 5 a 52 ca, gelegen Deerlijk, 2de afdeling, sectie E, deel perceelnummers 22, 23 en 98;

          kavel 3, met een oppervlakte van 1 a 45 ca, gelegen Deerlijk, 2de afdeling, sectie E, deel perceelnummer 84A;

          kavel 4, met een oppervlakte van 86 ca, gelegen Deerlijk, 2de afdeling, sectie E, deel perceelnummer 82A;

          kavel 5A, met een oppervlakte van 81 ca, gelegen Deerlijk, 2de afdeling, sectie E, perceelnummer 82C en deel perceelnummer 82B;

          kavel 5B, met een oppervlakte van 66 ca, gelegen Deerlijk, 2de afdeling, sectie E, deel perceelnummer 78L;

          kavel 6, met een oppervlakte van 1 a 29 ca, gelegen Deerlijk, 2de afdeling, sectie E, deel perceelnummer 74A;

          kavel 7, met een oppervlakte van 2 a 57 ca, gelegen Deerlijk, 2de afdeling, sectie E, deel perceelnummers 72M en 73B;

          kavel 8, met een oppervlakte van 58 ca, gelegen Deerlijk, 2de afdeling, sectie E, deel perceelnummer 72S;

          kavel 9, met een oppervlakte van 1 a 53 ca, gelegen Deerlijk, 2de afdeling, sectie E, deel perceelnummer 68A.

 

          het ontwerp van grafisch plan (delen 1 en 2) tot opheffing van bovenvermelde (delen van) gemeentewegen van 3 december 2020 - met bijhorende wijziging van 27 januari 2021 - van landmeter Degezelle - voor wat betreft Deerlijk -, dat voorligt aan de gemeenteraad, voorlopig vast te stellen.

 

Artikel 3

 

De gemeenteraad gelast het college van burgemeester en schepenen om het voorlopig vastgestelde rooilijnplan betreffende de aanleg van een nieuwe trage weg (cf. artikel 1) en het grafisch plan tot opheffing van bovenvermelde gemeentewegen (cf. artikel 2) te onderwerpen aan een openbaar onderzoek.

 

 

 

Publicatiedatum: 05/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van GR van 16 SEPTEMBER 2021

6. Gemeenteraadscommissie financiën - vernieuwde samenstelling - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te verlenen aan de vernieuwde samenstelling van de gemeenteraadscommissie financiën, op basis van de ontvangen voordrachtakte.

 

Motivering

 

De gemeenteraad kan commissies oprichten die zijn samengesteld uit gemeenteraadsleden.  Deze commissies kunnen besprekingen in de gemeenteraadszittingen voorbereiden en advies verlenen. 

 

In de gemeenteraadszitting van 24 januari 2019 werd een gemeenteraadscommissie financiën opgericht voor de legislatuur 2019-2024.

 

In de gemeenteraadszitting van 20 februari 2020 werd de vernieuwde samenstelling, op basis van de ontvangen voordrachtakte, als volgt goedgekeurd:

 

Stemgerechtigde leden:

 

          voor CD&V:

          Louis Haerinck

          Marleen Prat

          Carl De Donder

          Jurgen Beke (aangesteld als voorzitter in de gemeenteraad van 24 januari 2020)

 

          voor Open VLD:

          Philip Ghekiere

          Rolande Libert

 

          voor N-VA:

          Filip Terryn

 

          voor Deerlijk²:

          Frans Kemseke

 

Niet-stemgerechtigde leden:

          het lid van het college van burgemeester en schepenen tot wiens bevoegdheid de materie financiën behoort, zijnde mevrouw Sandra De Leeuw - Goussey;

          de financieel directeur, secretaris van de commissie, zijnde de heer Arne Desmet.

 

Bij mail van 27 mei 2021 brengt de heer Philip Ghekiere de voorzitter van de gemeenteraad op de hoogte van het feit dat mevrouw Rolande Libert gedurende een langere periode afwezig zal zijn wegens ziekte. Bijgevolg dient een nieuwe vertegenwoordiger te worden aangesteld voor de duur van de afwezigheid van mevrouw Rolande Libert.

 

De gemeenteraadsleden die kandidaat-commissieleden zijn, dienen voorgedragen te worden door hun onderscheiden fracties. 

 

Open VLD draagt de heer Wim Vermeulen, gemeenteraadslid Open VLD, voor als vervanger bij voordrachtakte van 30 augustus 2021. Deze akte voldoet aan de voorgeschreven ontvankelijkheidsvoorwaarden.

 

Het college van burgemeester en schepenen nam hiervan akte in zitting van 25 augustus 2021 en verzocht de voorzitter van de gemeenteraad deze vervanging te agenderen op de gemeenteraad van 16 september 2021.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 41, 1° Decreet Lokaal Bestuur

          Andere: Art. 37 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

De vernieuwde samenstelling van de gemeenteraadscommissie financiën wordt, op basis van de ontvangen voordrachtakte, goedgekeurd als volgt:

 

Stemgerechtigde leden:

 

          voor CD&V:

          Louis Haerinck

          Marleen Prat

          Carl De Donder

          Jurgen Beke (aangesteld als voorzitter in de gemeenteraad van 24 januari 2020)

 

          voor Open VLD:

          Philip Ghekiere

          Wim Vermeulen

 

          voor N-VA:

          Filip Terryn

 

          voor Deerlijk²:

          Frans Kemseke

 

Niet-stemgerechtigde leden:

 

          het lid van het college van burgemeester en schepenen tot wiens bevoegdheid de materie financiën behoort, zijnde mevrouw Sandra De Leeuw - Goussey.

          de financieel directeur, secretaris van de commissie, zijnde de heer Arne Desmet.

 

 

 

Publicatiedatum: 05/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van GR van 16 SEPTEMBER 2021

7. Elk zijn huis nv - vervanging vertegenwoordiger AV - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om een vervanger aan te duiden voor mevrouw Rolande Libert, als plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergaderingen van Elk zijn huis nv, voor de legislatuur 2019-2024.

 

Motivering

 

De gemeente is aandeelhouder bij Elk zijn huis nv.

 

In de gemeenteraadszitting van 28 februari 2019 werd mevrouw Rolande Libert aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van Elk zijn huis nv voor de legislatuur 2019-2024.

 

Gezien mevrouw Rolande Libert voor onbepaalde tijd afwezig zal zijn, is het aangewezen om in haar vervanging te voorzien en een ander plaatsvervangend vertegenwoordiger aan te duiden die kan terugkoppelen naar de verantwoordelijken binnen de gemeente indien de effectief vertegenwoordiger verhinderd is. Dit betreft een onbezoldigd mandaat. Enkel de verplaatsingskosten worden terugbetaald.

 

Conform artikel 34 van het Decreet Lokaal Bestuur wordt, over de aanwijzing van de leden van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen, geheim gestemd.

 

Conform artikel 41, § 2, 4° van het Decreet Lokaal Bestuur behoort de deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen, tot de exclusieve bevoegdheid van de gemeenteraad.

 

Het college van burgemeester en schepenen heeft, in zitting van 18 augustus 2021, de voorzitter van de gemeenteraad verzocht om onderhavige materie te agenderen op de gemeenteraadszitting van 16 september 2021.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 41, § 2, 4° Decreet Lokaal Bestuur

          Andere:

          Art. 34, 285, 287, 330 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

bij geheime stemming

De gemeenteraad besluit met 19 ja-stemmen, 1 ongeldige stem

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit de heer Wim Vermeulen aan te duiden als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van Elk zijn huis nv die plaatsvinden tijdens de legislatuur 2019-2024 en voor de periode van afwezigheid van mevrouw Rolande Libert.

 

Artikel 2

 

De gemeenteraad besluit het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissing en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan Elk zijn huis nv, Broelkaai 1/g, 8500 Kortrijk.

 

 

 

Publicatiedatum: 05/11/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Zitting van GR van 16 SEPTEMBER 2021

8. Feestelijkheden - Reglement ter ondersteuning van jubilerende Deerlijkse verenigingen - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad wordt gevraagd om het reglement ter ondersteuning van jubilerende Deerlijkse verenigingen goed te keuren.

 

Motivering

 

Op vandaag is er geen reglement ter ondersteuning van jubilerende Deerlijkse verenigingen van toepassing in Deerlijk. Wanneer een vereniging een jubileum viert, beslist het college van burgemeester en schepenen naargelang de vraag en wens van de vereniging om deze te ontvangen op het gemeentehuis. In uitzonderlijke gevallen en op vraag van de vereniging wordt in plaats van een ontvangst op het gemeentehuis een financiële tegemoetkoming goedgekeurd voor de organisatie van een ontvangst of receptie door die vereniging zelf.

 

In uitvoering van de beleidsactie 'Ondersteunen van verenigingen en initiatieven door middel van een doelgericht en transparant subsidiebeleid', zoals opgenomen in het meerjarenplan 2020-2025, is het wenselijk om de ondersteuning van jubilerende Deerlijkse verenigingen te verankeren in een reglement waarbij het duidelijk is van welke gemeentelijke ondersteuning een jubilerende Deerlijkse vereniging kan genieten, aan welke voorwaarden moet worden voldaan en welke (aanvraag)procedure daarbij doorlopen moet worden.

 

Naast een ontvangst door het gemeentebestuur wordt in het reglement ook een forfaitaire subsidie (naargelang de vereniging 25 jaar of een veelvoud daarvan bestaat) naar voor geschoven, alsook een ondersteuning in de vorm van gratis gebruik van materialen uit de uitleendienst bij de (eventuele) organisatie van een feestelijke leden- of publieksactiviteit ter gelegenheid van het betreffende jubileum.

 

Het college van burgemeester en schepenen nam in zitting van 1 september 2021 kennis van het reglement ter ondersteuning van jubilerende Deerlijkse verenigingen en verzocht de voorzitter van de gemeenteraad om dit reglement ter goedkeuring te agenderen op de gemeenteraad van 16 september 2021.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 40, § 3 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen. De financiële impact van de beslissing is nog niet gekend.

 

Er is onvoldoende budget beschikbaar. Budget dient voorzien te worden in aanpassing meerjarenplan.

 

BESLUIT

 

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit volgend reglement ter ondersteuning van jubilerende Deerlijkse verenigingen goed te keuren:

 

REGLEMENT TER ONDERSTEUNING VAN JUBILERENDE DEERLIJKSE

VERENIGINGEN

 

Artikel 1. – Dit reglement heeft de ondersteuning tot doel van Deerlijkse verenigingen die een jubileum van 25 jaar of een veelvoud daarvan vieren.

 

Artikel 2. – Voorwaarden om als jubilerende Deerlijkse vereniging in aanmerking te komen voor de ondersteuning zoals voorzien in dit reglement:

 

          De vereniging is structureel en duurzaam opgericht zonder beroepsdoeleinden, winst- of handelsoogmerk.

          De zetel of het secretariaat van de vereniging is gevestigd op het grondgebied van Deerlijk.

          De vereniging heeft sedert ten minste 10 jaar een actieve en aantoonbare werking in en voor Deerlijk.

          De vereniging kan aantonen dat deze 25 jaar of een veelvoud daarvan bestaat zonder dat de werking binnen deze periode op eigen initiatief van de vereniging werd stopgezet.

 

Levensbeschouwelijke verenigingen en verenigingen rond religieuze thema’s, mutualiteiten, beroepsorganisaties en vakbonden, politieke partijen, en verenigingen van jaartallen of geboortejaren komen niet in aanmerking voor de ondersteuning zoals voorzien in dit reglement.

 

Artikel 3. – Vormen van ondersteuning

 

3.1. - Subsidie

 

Verenigingen die 25 jaar of een veelvoud daarvan bestaan, kunnen een extra subsidie ontvangen wanneer de vereniging tijdens het jubileumjaar een feestelijke leden- of  publieksactiviteit organiseert ter gelegenheid van het betreffende jubileum. Deze subsidie wordt als volgt vastgelegd:

 

          25-jarig bestaan: 250 euro

          50-jarig bestaan: 500 euro

          75-jarig bestaan: 750 euro

          100-jarig bestaan: 1.500 euro

 

Verenigingen die meer dan 100 jaar bestaan kunnen bij elk veelvoud van 25 jaar opnieuw een subsidie van 750 euro ontvangen. Bij elk veelvoud van 100 jaar bedraagt de subsidie 1.500 euro.

 

3.2. – Ontvangst door het gemeentebestuur en gepersonaliseerd aandenken

 

Verenigingen die 25 jaar of een veelvoud daarvan bestaan, kunnen in het jubileumjaar ontvangen worden door het gemeentebestuur.

 

Het college van burgemeester en schepenen ontvangt daarbij de leden van de vereniging op het gemeentehuis of in het gemeenschapscentrum. De jubilerende vereniging krijgt bij ontvangst een receptie aangeboden voor maximaal 150 personen.

 

Verenigingen kunnen er ook voor kiezen om de ontvangst te laten doorgaan op een zelf gekozen locatie, zoals bijvoorbeeld een eigen clublokaal. In dit geval staat de vereniging zelf in voor de volledige organisatie van de receptie. Hiervoor krijgt de vereniging een tegemoetkoming van 3 euro per aanwezige persoon, met een maximum van 500 euro.

 

De jubilerende vereniging krijgt ook een gepersonaliseerd aandenken aan het jubileum.

 

3.3. – Gebruik materialen uitleendienst

 

Verenigingen die 50 jaar of een hoger veelvoud van 25 jaar bestaan, kunnen tijdens het jubileumjaar voor de organisatie van een feestelijke leden- of publieksactiviteit ter gelegenheid van het betreffende jubileum, gratis gebruik maken van de materialen van de uitleendienst, voor zover dat:

 

          deze materialen beschikbaar zijn op het moment van de activiteit;

          deze materialen behoren tot een uitleencategorie waarvoor de vereniging volgens het retributiereglement ook in normale omstandigheden in aanmerking komt en de voorwaarden en modaliteiten van het retributiereglement van de uitleendienst worden gevolgd, met uitzondering van de retributietarieven die in dit geval niet worden aangerekend.

 

Indien tijdens het jubileumjaar meerdere feestelijke leden- of publieksactiviteiten ter gelegenheid van het betreffende jubileum worden georganiseerd, wordt het gratis gebruik van de materialen van de uitleendienst zoals hierboven omschreven, beperkt tot 1 activiteit van maximaal 3 opeenvolgende kalenderdagen.

 

Artikel 4. – Aanvraagprocedure

 

De aanvraagformulieren voor gemeentelijke ondersteuning van jubilerende verenigingen dienen ingediend te worden bij het college van burgemeester en schepenen uiterlijk op 30 april van het jaar waarin het jubileum plaatsvindt. Indien het jubileum nog in 2021 plaatsvindt, dient het aanvraagformulier uiterlijk op 15 oktober 2021 ingediend te worden.

 

Bij de aanvraag wordt vermeld van welke vorm of vormen van ondersteuning, zoals opgelijst in artikel 3 van dit reglement, de vereniging gebruik wenst te maken.

 

Bij het aanvraagformulier dient een bewijs van de oprichtingsdatum van de vereniging toegevoegd te worden, waaruit blijkt dat de vereniging 25 jaar of een veelvoud daarvan

bestaat, zonder dat de werking binnen deze periode op eigen initiatief van de vereniging werd stopgezet.

 

Laattijdige aanvragen worden niet behandeld.

 

Artikel 5. – Toekenning ondersteuning en uitbetaling subsidie

 

De gevraagde ondersteuning wordt toegekend bij goedkeuring van de aanvraag door het college van burgemeester en schepenen en dit voor zover aan alle voorwaarden werd voldaan.

 

De subsidie wordt uitbetaald na goedkeuring van de aanvraag door het college van burgemeester en schepenen.

 

De tegemoetkoming voor de organisatie van een receptie op een zelf gekozen locatie wordt op basis van het aantal geschatte aanwezige personen uitbetaald na goedkeuring van de aanvraag door het college van burgemeester en schepenen. Na afloop van de receptie dient het aantal effectief aanwezige personen gestaafd te worden in functie van een eventuele afrekening met terugvordering of nastorting.

 

Artikel 6. – Controle

 

Op elk moment kan het gemeentebestuur bijkomende informatie opvragen of controles verrichten. Op eenvoudig verzoek van het gemeentebestuur moet de aanvrager de gevraagde informatie meedelen en/of, indien nodig, daarover verantwoording afleggen. Indien zou blijken dat de jubilerende vereniging bewust valse gegevens heeft verstrekt, kan het college van burgemeester en schepenen de via dit reglement verkeerdelijk toegekende ondersteuning, subsidie of tegemoetkoming terugvorderen.

 

Artikel 7. – Betwistingen

 

Betwistingen in verband met de uitvoering van dit reglement worden in eerste instantie voorgelegd aan en beslist door het college van burgemeester en schepenen.

 

Artikel 8. – Geldigheid

 

Dit reglement treedt in werking op 1 oktober 2021 en loopt af op 31 december 2025.

 

Artikel 9. – Uitzonderingsbepaling COVID-pandemie

 

Verenigingen die tussen 1 januari 2020 en 30 september 2021 hun 25-jarig bestaan of een veelvoud daarvan niet hebben kunnen vieren omwille van de geldende COVID-maatregelen en er voor kiezen om hun jubileum alsnog te vieren in de periode tussen 1 oktober 2021 en 30 september 2022, kunnen uitzonderlijk de ondersteuning nog aanvragen zoals voorzien in dit reglement.

 

Artikel 2

 

Conform artikel 286, § 1, 1° van het Decreet Lokaal Bestuur wordt voorliggend reglement bekendgemaakt via de webtoepassing van de gemeente.

 

Artikel 3

 

Conform artikel 330 van het Decreet Lokaal Bestuur brengt de gemeenteoverheid, op dezelfde dag als de bekendmaking, zoals bepaald in artikel 2 van dit besluit, de toezichthoudende overheid op de hoogte van voormelde bekendmaking.

 

Artikel 4

 

Conform artikel 288 van het Decreet Lokaal Bestuur wordt de bekendmaking, zoals bepaald in artikel 2 van dit besluit, ingeschreven in het daartoe bestemde register, dat bijgehouden wordt op de wijze bepaald door de Vlaamse Regering.

 

 

 

Publicatiedatum: 05/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van GR van 16 SEPTEMBER 2021

9. BBO - lestijdenpakket 2021-2022 - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad wordt gevraagd het lestijdenpakket voor het schooljaar 2021-2022 van de gemeentelijke lagere school voor buitengewoon onderwijs De KIM & De SAM goed te keuren.

 

Motivering

 

Het lestijdenpakket wordt berekend op de teldag van 1 februari en dit voor de verschillende types, kleuter en lager, en dit voor beide vestigingen.

 

De KIM:

          lestijden: 809

          aantal cursussen katholieke godsdienst: 20

          uren: 507

          punten ICT: 10

          punten administratie: 76

 

De SAM:

          lestijden: 458

          aantal cursussen katholieke godsdienst: 13

          uren: 230

          punten ICT: 6

          punten administratie: 49

 

Gezien het aantal doelgroepen (type basisaanbod, type 2, type 7 en type 9) en de groei in specificiteit van de doelgroepen wijzigt de ganse populatie van De KIM & De SAM  stapsgewijs. Hierdoor genereren leerlingen uit de specifieke doelgroepen meer omkadering en aldus groeit het personeelsbestand voor deze school. Voor dit schooljaar telt De KIM & De SAM ongeveer 135 personeelsleden. We zijn hiermee één van de grootste scholen buitengewoon onderwijs in Vlaanderen.

 

Richtinggevend zijn de volgende ambten/opdrachten aanwezig in De KIM & De SAM:

          directies

          coördinatoren/teamcoaches

          leerlingenbegeleiders

          ICT coördinator

          administratieve medewerkers

          busbegeleidsters

          verzorgenden

          verpleegster

          logopedisten

          ergotherpeuten

          kinesisten

          orthopedagoog

          ASV leerkrachten (lager en kleuter)

          ondersteunende leerkrachten in de klas

          ondersteunende leerkrachten in het openbaar ondersteuningsnetwerk (in het gewoon onderwijs)

 

Het college van burgemeester en schepenen nam in zitting van 1 september 2021 akte van het lestijdenpakket voor het schooljaar 2021-2022 van de gemeentelijke lagere school en verzocht de voorzitter van de gemeenteraad om dit lestijdenpakket ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad van 16 september 2021.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 41 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad keurt het lestijdenpakket voor het schooljaar 2021-2022 van de gemeentelijke lagere school voor buitengewoon onderwijs De KIM & De SAM goed.

 

 

 

Publicatiedatum: 05/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van GR van 16 SEPTEMBER 2021

10. Onderwijs - LO - lestijdenpakket 2021-2022 - extra uren - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad wordt gevraagd de extra uren bij het lestijdenpakket voor het schooljaar 2021-2022 van de gemeentelijke lagere school goed te keuren.

 

Motivering

 

Nadat alle uren voor het lestijdenpakket bekend waren en goedgekeurd werden in de schoolraad, het ABOC en de gemeenteraad van 8 juli 2021, kreeg de gemeentelijke lagere school nog extra uren naar aanleiding van de digisprong (3/36 ICT) en het wegwerken van de leerachterstand door COVID-19 (5/24 uren bijsprong).

 

Ook het lerarenplatform (10/24) wordt nu opnieuw toegekend.

 

Deze extra uren wil de school ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorleggen.

 

Het college van burgemeester en schepenen nam in zitting van 20 juli 2021 akte van de extra uren bij het lestijdenpakket voor het schooljaar 2021-2022 van de gemeentelijke lagere school en verzocht de voorzitter van de gemeenteraad om deze extra uren bij het lestijdenpakket, ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad van 16 september 2021.

 

Juridische gronden

 

Algemene basisbevoegdheid: Art. 41 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit de extra uren bij het lestijdenpakket, voor het schooljaar 2021-2022 van de gemeentelijke lagere school, goed te keuren.

 

 

 

Publicatiedatum: 05/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van GR van 16 SEPTEMBER 2021

11. OMV_2021018633 - Knokstraat, Leemputstraat, Achterstraat, Deerlijkseweg, Harelbekestraat, Blauwe Zwaanstraat, Bilkenstraat, Desselgemknokstraat, Evangelieboomstraat, Waregemstraat - gemeentelijke rooilijnplannen - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad wordt gevraagd de 4 gemeentelijke rooilijnplannen voor delen van de gemeentewegen Bilkenstraat, Desselgemknokstraat, Evangelieboomstraat en Waregemstraat, in het kader van het saneringsproject Evangelieboom, goed te keuren.

 

Motivering

 

Een aanvraag tot omgevingsvergunning voor het uitvoeren van wegenis- en rioleringswerken in Waregem en Deerlijk: Knokstraat, Leemputstraat, Achterstraat, Deerlijkseweg, Harelbekestraat, Blauwe Zwaanstraat - Bilkenstraat, Desselgemknokstraat, Evangelieboomstraat, Waregemstraat, op percelen gelegen op verschillende deellocaties:

Deerlijk: Bilkenstraat zn, Desselgemknokstraat zn, Evangelieboomstraat zn, Waregemstraat zn te 8540 Deerlijk

Waregem: Knokstraat zn, Leemputstraat zn, Achterstraat zn, Deerlijkseweg zn, Harelbekestraat zn, Blauwe Zwaanstraat te 8790 Waregem

en met als kadastrale ligging

Deerlijk: 1ste afdeling, sectie A, perceel 534B, 567E, 572L, 577B, 578C, 578D, 579A, 583K, 584E, 590L3, 590N2, 590Y, 599K, 599L, 599M, 604R, 606D, 610G2, 610K2, 610M, 610M2, 610P2, 610S2, 610V, 610V2, 611B2, 611S, 611T, 611V, 611Y, 611Z, 614L, 615C, 615E - sectie B, perceel 1T, 1W, 2T, 31S, 34H2, 34K2, 36K, 36L, 37C2, 37F2, 37H, 37L2, 37M2, 37S2, 37T2, 37Y, 39L, 3D, 3E, 43L, 46D, 4D, 4G, 56D

Waregem: 5de afdeling, sectie B, perceel 417_, 418G, 419B, 420A, 421B, 421D, 422H, 424K, 425A, 426A, 427_, 429B, 430R2, 430Y2, 432P, 435G, 435H, 457B, 459E, 461B2, 461W, 462M, 3de afdeling, sectie D, perceel 589C - sectie F, perceel 105C, 107D, 107H, 108A, 145X2, 145Y2, 146A3, 146A4, 146D4, 146E3, 146E4, 146F3, 146R3, 146S3, 146Z3, 14A, 14B, 183N, 183P, 318F, 3F, 4B, 52D, 54A, 61B, 80F, 80G, 81D, 83M2, 83P2, 83R2, 83S2, 84C, 86_, 90A, 91A, 92L2, 94_, 95S, 97A4, 97C2, 97C3, 97P3, 97R3, 97W2, 97Y, 98A3, 98B2, 98C3, 98X2

werd ingediend door Martina Pogacnik namens AQUAFIN NV gevestigd Dijkstraat 8 te 2630 Aartselaar.

 

Binnen de contour van de omgevingsvergunningsaanvraag is voorzien in de realisatie van 12 gemeentelijke rooilijnplannen waarvan 4 op grondgebied Deerlijk. Deze 4 rooilijnplannen (plan 7.2, 7.3, 7.4 en 7.10) hebben betrekking op delen van de gemeentewegen  Bilkenstraat, Desselgemknokstraat, Evangelieboomstraat en Waregemstraat.

 

De omgevingsaanvraag werd onderworpen aan een openbaar onderzoek van 8 mei 2021 tot en met 6 juni 2021. Omwille van een wijzigingsverzoek werd een tweede openbaar onderzoek georganiseerd van 4 juni 2021 tot en met 3 juli 2021. Gedurende de periode van het openbaar onderzoek werden twee schriftelijke bezwaren of opmerkingen geformuleerd.

 

Het eerste bezwaar heeft betrekking op de insijpelingsgracht langs de Harelbekestraat te Waregem. Het tweede bezwaar heeft betrekking op de insijpelingsgracht langs de Leemputstraat op grondgebied Waregem. Aangezien de opmerkingen betrekking hebben op locaties gelegen op grondgebied Waregem hebben de bezwaren geen impact op de ingediende rooilijnplannen op grondgebied Deerlijk.

 

De ontworpen rooilijnen voor de diverse gemeentewegen staan in functie van een kwalitatief openbaar domein, met aandacht voor de verkeersveiligheid en met ruimte voor waterberging en de afkoppeling van het afvalwater. De rooilijnplannen op grondgebied Deerlijk zijn afgestemd op deze op grondgebied Waregem binnen hetzelfde project. De rooilijnplannen zijn aldus conform de doelstellingen (artikel 3) en de principes (artikel 4) van het decreet houdende de gemeentewegen.

 

Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 11 augustus 2021 voorgesteld om de gemeentelijke rooilijnplannen (plan 7.2, 7.3, 7.4 en 7.10) , zoals gevoegd in bijlage, goed te keuren.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 41, 9°  Decreet Lokaal Bestuur

          Andere:

          Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009 en zijn wijzigingen

          Decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning

          Besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet betreffende de omgevingsvergunning

          Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit de 4 gemeentelijke rooilijnplannen (plan 7.2, 7.3, 7.4 en 7.10) voor delen van de gemeentewegen Bilkenstraat, Desselgemknokstraat, Evangelieboomstraat en Waregemstraat. zoals gevoegd in de omgevingsaanvraag voor wegenis- en rioleringswerken Waregem-Deerlijk (OMV_2021018633), goed te keuren.

 

Artikel 2

 

Een afschrift van dit besluit zal met de overige voorgeschreven documenten bij het aanvraagdossier gevoegd worden.

 

 

 

Publicatiedatum: 05/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van GR van 16 SEPTEMBER 2021

12. Regionale onthardingsstrategie Zuid-West-Vlaanderen - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad wordt gevraagd de 'Regionale onthardingsstrategie Zuid-West-Vlaanderen' goed te keuren.

 

Motivering

 

Ondanks het sterk blauw dooraderd karakter is Zuid-West-Vlaanderen meer verhard dan gemiddeld in Vlaanderen. Om dit feit te kunnen keren startte Leiedal, samen met (boven)lokale besturen en het middenveld, eind 2019, in het kader van het Strategisch Project ZeroRegio, met de opmaak van de Regionale Onthardingsstrategie. Het doel is om onder het Vlaamse gemiddelde te duiken tegen 2040. Regionaal komt dat neer op het ontharden van 550 ha.

 

De Regionale Onthardingsstrategie is geen bindend maar een verbindend document tussen sectoren en actoren - tussen doelstellingen en daden - tussen actie en beleid – tussen bedenkers en gebruikers - ….

Om de strategie daadkracht te geven en samen tot uitvoering te brengen, wordt deze voorgelegd aan de 13 gemeentebesturen van de regio Zuid-West-Vlaanderen. Zo kunnen we ons als regio scharen achter de doelstellingen en streven naar de beoogde 550 ha ontharding tegen 2040. Hierbij wordt gewerkt in 6 typegebieden (woonwijken, publieke wegen, open ruimte, bedrijven en detailhandel, publieke voorzieningen en kernen) met elk hun mogelijkheden en uitdagingen (zie ook bijbehorende folder).

 

Het college van burgemeester en schepenen verzocht de voorzitter van de gemeenteraad, in zitting van 18 augustus 2021, om de 'Regionale onthardingsstrategie Zuid-West-Vlaanderen' en de bijbehorende folder, te agenderen op de gemeenteraad.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 40, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit de  'Regionale onthardingsstrategie Zuid-West-Vlaanderen' (met bijbehorende folder), goed te keuren.

 

 

 

Publicatiedatum: 05/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van GR van 16 SEPTEMBER 2021

13. Lokaal energie- en klimaatpact tussen de Vlaamse Regering en de gemeente Deerlijk - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad wordt gevraagd het lokaal energie- en klimaatpact tussen de Vlaamse Regering en de gemeente Deerlijk goed te keuren.

 

Motivering

 

Dit energie- en klimaatpact werd op 4 juni 2021 finaal goedgekeurd door de Vlaamse Regering en houdt sterke wederzijdse engagementen in die de sleutelrol van de Vlaamse steden en gemeenten in het klimaat- en energiebeleid beklemtoont.

 

Vlaanderen en de lokale besturen slaan op deze manier de handen in elkaar om samen de nodige transitie in het energie- en klimaatbeleid waar te maken. Aan de hand van concrete en herkenbare werven kunnen we inzetten op krachtdadig beleid. De Vlaamse overheid en de lokale besturen maken werk van concrete engagementen zoals hieronder vermeld:

 

Lokale besturen engageren zich om:

          het Burgemeestersconvenant 2030 te ondertekenen en uit te werken;

          een gemiddelde jaarlijkse primaire energiebesparing van minstens 2,09 % te realiseren in eigen gebouwen (inclusief technische infrastructuur, exclusief onroerend erfgoed);

          een reductie van de CO2-uitstoot van de eigen gebouwen en technische infrastructuur met 40 % in 2030 ten opzichte van 2015 te realiseren;

          tegen ten laatste 2030 de openbare verlichting te verLEDden;

          het draagvlak voor hernieuwbare energie te verhogen, door geen heffing op hernieuwbare energie-installaties in te voeren en bestaande heffingen, zoals de heffing op pylonen van windmolens, af te bouwen tegen ten laatste 2025;

          lokale warmte- en sloopbeleidsplannen op te maken;

          burgers, bedrijven en verenigingen te stimuleren om samen met het lokaal bestuur de concrete en zichtbare streefdoelen uit de 4 werven van het klimaatpact te behalen.

 

De Vlaamse overheid engageert zich om:

          via het Netwerk Klimaat professionele ondersteuning te bieden aan de lokale besturen, zoals bepaald in het subsidiebesluit en de werkprogramma’s;

          via andere partners binnen de Vlaamse overheid (bv. het VEB met het SURE2050-project voor het publiek patrimonium) lokale besturen projectmatige ondersteuning te bieden;

          samen met de lokale besturen actief mee te werken aan het elimineren van de mogelijke hindernissen die lokale besturen ondervinden in het realiseren van de ambities binnen dit klimaatpact;

          haar eigen voorbeeldfunctie in te vullen en relevante actoren te overtuigen om het klimaatpact te ondertekenen;

          in samenspraak met het middenveld, onderzoeksinstellingen en de verschillende sectororganisaties de wederzijdse engagementen in het kader van het klimaatpact op te volgen en te stroomlijnen;

          aan lokale besturen (en/of andere actoren) de beleidsmaatregelen, voorzien door de Vlaamse, Federale en Europese begroting, actief en stelselmatig te promoten die nuttig kunnen zijn om mee de doelstellingen van het klimaatpact te realiseren;

          ter bijkomende ondersteuning van de klimaatpactacties van de gemeenten die het pact ondertekenen, in een extra jaarlijks budget van 10.000.000 euro, evenals een vast gedeelte van de vrij beschikbare middelen binnen het Vlaams klimaatfonds, te voorzien. Deze budgettaire engagementen kunnen aangepast worden in functie van het algemeen begrotingsbeleid.

 

Door de ondertekening van het lokaal energie- en klimaatpact geeft de gemeente Deerlijk aan actie te ondernemen om de doelstellingen vermeld in de onderstaande werven waar te maken. Deze doelstellingen zijn bepaald door Vlaanderen zonder dat een dwingende resultaatverbintenis ten aanzien van de gemeente vereist is.

 

Laten we een boom opzetten

          één boom extra per Vlaming tegen 2030 (+ 6,6 miljoen bomen extra vanaf 2021 t.e.m. 2030)

          een halve meter extra haag of geveltuinbeplanting per Vlaming tegen 2030 (+ 3.300 km extra vanaf 2021 t.e.m. 2030)

          één extra natuurgroenperk per 1000 inwoners tegen 2030 (= 6.600 perken van 10 m² vanaf 2021 t.e.m. 2030)

 

Verrijk je wijk

          50 collectief georganiseerde energiebesparende renovaties per 1.000 wooneenheden vanaf 2021 t.e.m. 2030

          1 coöperatief/participatief hernieuwbaar energieproject per 500 inwoners tegen 2030 die samen voor een totaal geïnstalleerd vermogen zorgen van 216 MegaWatt vanaf 2021 t.e.m. 2030 (+ 12.000 projecten in 2030)

 

Elke buurt deelt en is duurzaam bereikbaar

          per 1.000 inwoners 1 “toegangspunt” voor een (koolstofvrij) deelsysteem tegen 2030 (= 6.600 toegangspunten)

          per 100 inwoners 1 laadpunt tegen 2030 (= 66.000 laadpunten)

          1 m nieuw of structureel opgewaardeerd fietspad extra per inwoner vanaf 2021 t.e.m. 2030

 

Water het nieuwe goud

          1 m² ontharding per inwoner vanaf 2021 t.e.m. 2030 (= 6,6 miljoen m² ontharding)

          per inwoner 1 m³ extra opvang van hemelwateropvang voor hergebruik, buffering en infiltratie voor regenwater vanaf 2021 t.e.m. 2030 (= 6,6 miljoen m³ extra regenwater dat wordt opgevangen voor hergebruik of infiltratie)

 

Naast deze basis van 4 werven staat het elk bestuur vrij om zelf nog verder te gaan of om samen met andere gemeenten aan de slag te gaan in functie van schaalvoordelen en kostenefficiënte realisatie van de eigen doelstellingen. Zo kunnen ook intergemeentelijke samenwerkingsverbanden zoals intercommunales in aanmerking komen voor subsidie.

 

Voor de gemeente Deerlijk wordt een trekkingsrecht van ongeveer 39.000 euro vastgezet voor 2021 en 2022. Bij iedere ingediende actie wordt 50 % van het geïnvesteerde bedrag gesubsidieerd (tot maximaal het vastgestelde trekkingsrecht).

 

Het college van burgemeester en schepenen verzocht de voorzitter van de gemeenteraad, in de zitting van 18 augustus 2021, om het lokaal energie- en klimaatpact tussen de Vlaamse Regering en de gemeente Deerlijk, te agenderen op de gemeenteraad.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 40, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De financiële impact van de beslissing is nog niet gekend.

 

BESLUIT

 

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit het lokaal energie- en klimaatpact tussen de Vlaamse Regering en de gemeente Deerlijk, goed te keuren.

 

 

 

Publicatiedatum: 05/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van GR van 16 SEPTEMBER 2021

14. W13 - lokale bronopsporing - samenwerkingsovereenkomst afgesloten door W13 met het Agentschap Zorg en Gezondheid houdende het opnemen van complementaire engagementen in het kader van het besluit van de Vlaamse Regering van 16 juli 2021 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19 pandemie te versterken - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad wordt gevraagd de samenwerkingsovereenkomst, afgesloten door W13 met het Agentschap Zorg en Gezondheid houdende het opnemen van complementaire engagementen in het kader van het besluit van de Vlaamse Regering van 16 juli 2021 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19 pandemie te versterken, goed te keuren.

 

Motivering

 

Sedert de opstart vormt optie 1, meer bepaald bronopsporing en quarantainecoaching, een belangrijk beheersinstrument om (1) contacten van besmette personen snel te identificeren en in quarantaine te plaatsen, (2) (uitbraak)clusters te detecteren en te isoleren en (3) burgers blijvend aan te moedigen en te sensibiliseren om de basismaatregelen vol te houden om zo de transmissie van het COVID-19 virus te doorbreken en deze pandemie in te dijken.

 

Bij bronopsporing wordt gezocht van wie de besmette persoon zelf de besmetting heeft opgelopen. Bronopsporing heeft als voordeel dat heel gericht kan gezocht worden waar de besmettingen vandaan komen en de lokale besturen als beleidsmakers heel gericht maatregelen (preventie, sensibilisering, handhaving) kunnen nemen.

 

Als enige niveau ondernemen lokale besturen concrete acties om de bronopsporing te versterken. Ze leggen verbanden door analyse van de beschikbare gegevens, inclusief de gegevens verkregen uit de samenwerkingsovereenkomst met de zorgraad, waardoor ogenschijnlijk willekeurige besmettingen tot één en dezelfde bron kunnen worden teruggebracht om op die manier verdere verspreiding van COVID-19 te beperken door het aanpassen van het lokale beleid inzake infectiebestrijding. Wanneer zij hotspots detecteren, nemen zij eveneens maatregelen om deze te isoleren en zo mogelijk in te perken.

 

Intussen vordert de vaccinatiecampagne in Vlaanderen met rasse schreden. Niettemin zal bronopsporing de komende maanden nodig blijven. Dit blijft een tweede belangrijke beschermingslinie tegen de verspreiding van het virus.

 

Uit 2020 leerden we dat de combinatie van versoepelingen van de maatregelen die de verspreiding van het coronavirus moesten indijken in de lente- en zomermaanden, de terugkeer van vakantiegangers en het slechter wordende weer naar het einde van de zomer toe mogelijk aanleiding gaven tot de tweede en meest dodelijke golf van de coronapandemie in België. Het begin van de tweede golf werd door Sciensano vastgesteld op maandag 31 augustus 2020.

 

De vaccinatiecampagne draait weliswaar op volle toeren, maar het zal vermoedelijk nog tot het najaar 2021 duren vooraleer de vaccinatiegraad voldoende hoog is om groepsimmuniteit te bekomen.

 

          Dit komt doordat er voor de bestelde 1,4 miljoen J&J vaccins nog geen leverzekerheid is. Die onzekerheid omtrent de J&J vaccins heeft een dubbele impact: als ze niet tijdig geleverd worden, dan moeten er 2 andere vaccins in de plaats komen (J&J is vooralsnog immers het enige vaccin waarbij 1 prik volstaat). In de voorbije maanden is al enkele keren gebleken dat de onzekerheid met betrekking tot de leveringen en/of leeftijdsrestricties bepalend zijn voor het tempo van de vaccinatie.

 

          Daarnaast wordt de vaccinatiecampagne ook doorkruist door vakantieplannen van de bevolking, waardoor de uitrol van de vaccinaties mogelijk vertraging oploopt. Veel Belgen gaan deze zomer op vakantie naar het buitenland, en daarbovenop worden grote sportevenementen zoals de Tour de France en het EK voetbal bezocht door Europeanen uit alle windstreken. In combinatie met de versoepelingen van het “Zomerplan” en de oprukkende deltavariant bestaat zo een verhoogd risico op het importeren/verder verspreiden van nieuwe varianten.

 

          In andere delen van het land, zoals het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, valt de vaccinatiegraad tegen door twijfelaars en weigeraars.

 

          Bovendien bestaat de mogelijkheid dat een derde coronavaccinatie nodig zal zijn om de bevolking te beschermen tegen oprukkende nieuwe varianten van het coronavirus.

 

          Met een te lage vaccinatiegraad is er onvoldoende groepsimmuniteit en ontstaat er een grote kans dat het virus zich weer snel verspreidt. Deze kans wordt nog vergroot door de risico’s op het ontstaan van nieuwe virusvarianten en door de recente versoepelingen inzake sociale contacten en reizen. Daarom is verhoogde waakzaamheid nodig om snel te kunnen ingrijpen bij uitbraken en een stijgende besmettingsgraad. Het reëel bestaan van dit risico is recent nog bevestigd door nieuwe uitbraken zoals in Israël en Portugal, niettegenstaande de zeer hoge vaccinatiegraad in Israël. Het is dan ook van essentieel belang dat iedere vorm van uitbraak of clustervorming zo snel mogelijk gedetecteerd wordt, zodat de nodige isolatie- en quarantainemaatregelen kunnen worden genomen.

 

          Daarenboven is er onvoldoende zekerheid over de duur van de beschermingsgraad die de huidige vaccins bieden. Hierdoor bestaat de kans dat de groepsimmuniteit onvoldoende hoog is om risicoloos het najaar en de winterperiode door te komen.

 

          Elke burger die overtuigd kan worden de basismaatregelen te respecteren, elke besmette persoon die wordt opgebeld met het oog op de identificatie van (uitbraak)clusters en elke persoon die begeleid wordt in het volhouden van de isolatie of de quarantaine, is een extra rem op de verspreiding van het virus.

 

We verwijzen hierbij ook naar het Hoog Overlegcomité in haar verslag van 18 juni 2021 (2020C80750.002): “Het virus zal de volgende maanden blijven circuleren. Bovendien is het risico op nieuwe varianten reëel, die mogelijk een hogere besmettelijkheid en ziektegraad veroorzaken. In dat verband heeft het Comité kennis genomen van de huidige situatie met betrekking tot de deltavariant. Alleen een zo breed mogelijke vaccinatiecampagne biedt hier een afdoend antwoord op. Verder is het belangrijk dat de verschillende onderdelen van een deugdelijk risicobeheer, met name preventie, testing, isolatie en quarantaine, contactopvolging, outbreak management, ventilatie, enz. op een adequaat en doeltreffend niveau worden gehandhaafd.”.

 

Uit de evaluatie van de periode 1 november 2020 tot en met 31 maart 2021 blijkt de meerwaarde van de lokale besturen. Door hun direct contact met de burger en diepgaande kennis van de lokale situatie kunnen de lokale besturen de bronopsporing en quarantainecoaching heel doeltreffend aanpakken. Hierbij gebruiken ze verschillende acties en methodieken om nieuwe uitbraken en nieuwe besmettingen snel te lokaliseren en te bekampen. In aanvulling van de centrale contacttracing op het Vlaamse niveau konden de lokale besturen fysieke hulp bieden of zelfs beschermingsmateriaal ter beschikking stellen.

 

Met het besluit van de Vlaamse Regering van 16 juli 2021 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19 pandemie te versterken, heeft de Vlaamse Regering de contouren voor de complementaire werking en inzet in preventie, sensibilisering, lokale bronopsporing, quarantainecoaching en aandacht voor kwetsbare personen door lokale besturen na 31 augustus 2021, uitgewerkt met een bijhorende subsidie voor optie 1.

 

Besturen die op basis van het besluit van de Vlaamse Regering van 13 november 2020 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken en/of het BVR van 23 april 2021 geen samenwerkingsovereenkomst hebben afgesloten met het Agentschap Zorg en Gezondheid, kunnen vanaf 1 september 2021 alsnog een overeenkomst voor optie 1 afsluiten.

 

De lokale besturen werken in al deze opdrachten ondersteunend en/of aanvullend op de werking van de COVID-19 teams binnen de zorgraden alsook op de werking van de centrale contactcenters.

 

De gemeenten die inzetten op optie 1 (sensibilisering / communicatie, preventie, bronopsporing en quarantainecoaching) krijgen een forfaitaire subsidie van 0,125 euro per inwoner per maand voor de periode van 1 september 2021 tot en met 15 oktober 2021.

 

De gemeente wil, na overleg met alle betrokken diensten, complementair inzetten op optie 1.

 

Hiertoe wordt door W13 een samenwerkingsovereenkomst opgesteld met het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.

Bij deze samenwerkingsovereenkomst worden volgende documenten als bijlage gevoegd:

          de nodige verwerkersovereenkomst(en) zoals voorzien op www.vlaanderenhelpt.be;

          de contactlijsten m.h.o. op het aanvragen van de nodige accounts om deze engagementen te kunnen uitvoeren;

          in voorkomend geval, de nodige protocollen zoals voorzien op www.vlaanderenhelpt.be.

 

Via W13 zet de gemeente reeds sedert 1 november 2020 in op de engagementen zoals deze bedoeld zijn in optie 1. Samen met de andere lokale besturen die zich verenigd hebben in W13, wil de gemeente dit engagement verlengen.

 

Het opnemen van deze engagementen geschiedt met inachtneming van de bescherming van de privacy van de burgers, zoals onder meer gewaarborgd door de algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

 

W13 zorgt samen met de gemeenten die zich hierin hebben verenigd,  voor de nodige capaciteit en middelen om dit engagement kwaliteitsvol op te nemen.

 

De engagementen die W13 opneemt, doen geen afbreuk aan de engagementen die de gemeente in de bestrijding van de coronapandemie reeds opgenomen worden binnen de werking van de ELZ. Integendeel, ze zijn bedoeld om deze werking nog te versterken.

 

Door huidig besluit kunnen de complementaire engagementen in naam en voor rekening van de gemeente worden opgenomen door W13. 

 

De uitvoering ervan zal dus gebeuren door W13.

 

De bewoording van het besluit van de Vlaamse Regering van 16 juli 2021 laat echter niet toe dat de subsidies worden aangevraagd vanuit de regiowerking. De gemeenten moeten deze subsidies zelf aanvragen. 

 

Tussen de gemeenten die zich verenigd hebben in W13 wordt dan ook volgende overeenkomst gemaakt:

De gemeenten die zich verenigd hebben in W13 gaan ermee akkoord dat omwille van de bepalingen in het besluit, de forfaitaire alsook variabele subsidie van de gemeente wordt opgevraagd door de stad Kortrijk en vervolgens wordt doorgestort aan W13.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Artikel 40, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

          Andere:

Besluit van de Vlaamse Regering van 16 juli 2021  tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19 pandemie te versterken

 

Financiën

 

De financiële impact van de beslissing is nog niet gekend.

 

BESLUIT

 

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit kennis te nemen van het besluit van de Vlaamse Regering van 13 november 2020 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19 pandemie te versterken, het geconsolideerde  besluit van de Vlaamse Regering van 23 april 2021 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de bronopsporing  en het contactonderzoek ter bestrijding van de COVID-19 pandemie te versterken en het besluit van de Vlaamse Regering van 16 juli 2021 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19 pandemie te versterken.

 

Artikel 2

 

De gemeenteraad besluit de samenwerkingsovereenkomst, afgesloten door W13 met het Agentschap Zorg en Gezondheid houdende het opnemen van complementaire engagementen in het kader van het besluit van de Vlaamse Regering van 16 juli 2021 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19 pandemie te versterken, goed te keuren.

 

Artikel 3

 

De gemeenteraad besluit mandaat te geven aan W13 om in haar naam en voor haar rekening de samenwerkingsovereenkomst te ondertekenen en de engagementen verder op te nemen. 

 

Artikel 4 

 

De gemeenteraad besluit de gemeente Kortrijk te mandateren om de forfaitaire subsidie in naam van de gemeente aan te vragen bij het agentschap binnenlands bestuur en door te storten aan het samenwerkingsverband W13.

 

Artikel 5

 

Een voor eensluidend verklaard uittreksel van deze beslissing wordt overgemaakt aan W13.

 

 

De gemeenteraad wordt geschorst om te hernemen na de openbare zitting van de OCMW-raad.

 

 

Publicatiedatum: 05/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van GR van 16 SEPTEMBER 2021

15. Vragen gesteld door raadsleden - kennisname

 

Aanleiding en context

 

Aan de gemeenteraadsleden wordt gevraagd kennis te nemen van de vragen gesteld door raadsleden.

 

Motivering

 

Na afhandeling van de agenda van de openbare vergadering kunnen de gemeenteraadsleden mondelinge vragen stellen over gemeentelijke aangelegenheden die niet op de agenda van de gemeenteraad staan in het punt 'Vragen gesteld door raadsleden'.

 

Op deze mondelinge vragen wordt, ofwel mondeling ter zitting, ofwel schriftelijk (elektronisch), ten laatste binnen de maand na de vraagstelling geantwoord.

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 31 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad neemt kennis van de door de gemeenteraadsleden gestelde vragen.

 

 

 

Publicatiedatum: 05/11/2021
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.