Zitting van Vast bureau van 18 DECEMBER 2019
Vast bureau - verslag van de zitting van 11 december 2019 - goedkeuring
Aanleiding en context
Het vast bureau wordt gevraagd het verslag van de vorige zitting goed te keuren.
Motivering
Het vast bureau overloopt het verslag van de zitting van 11 december 2019.
Juridische gronden
• Algemene basisbevoegdheid: Art. 83, § 5 Decreet Lokaal Bestuur
Adviezen
Er zijn geen adviezen nodig.
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
Het vast bureau besluit het verslag van de zitting van 11 december 2019 goed te keuren.
Zitting van Vast bureau van 18 DECEMBER 2019
Bestelbonnen en te betalen bedragen - goedkeuring
Aanleiding en context
Deze goedkeuring kadert binnen de reguliere uitgavenprocedure.
Motivering
Het vast bureau is hoofdbudgethouder en dient de bestelbonnen goed te keuren vooraleer men de verbintenissen kan aangaan. De lijst met bestelbonnen bevindt zich in bijlage. Eveneens dient men de te betalen bedragen goed te keuren. De lijst met te betalen facturen kan men terugvinden in bijlage. De individuele facturen zijn altijd raadpleegbaar via het programma foxboek.
Juridische gronden
• Algemene basisbevoegdheid: Art. 84, § 3, 3° Decreet Lokaal Bestuur
• Andere: Organisatiebeheersysteem
Adviezen
Er zijn geen adviezen nodig.
Financiën
De beslissing heeft financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
Het vast bureau besluit de bestelbonnen op de goedkeuringslijst bestelbon O/2019/41 goed te keuren.
Artikel 2
Het vast bureau besluit de te betalen bedragen op de goedkeuringslijst aanrekening O/2019/107 goed te keuren.
Zitting van Vast bureau van 18 DECEMBER 2019
Poetsdienst - vacantverklaring - goedkeuring
Aanleiding en context
Bij de poetsdienst van het OCMW dient de functie van schoonmaakster (E1-E3) vacant te worden verklaard. Het vast bureau kiest:
• de selectieprocedure;
• het al dan niet aanleggen van een wervingsreserve;
• de wijze van externe bekendmaking van de vacature.
Motivering
Het organogram voorziet in 7,34 voltijdse equivalenten in de poetsdienst (E1-E3) waarvan 1 (voltijdse) poetsvrouw met ingang van 1 januari 2020 met pensioen gaat.
De invulling van deze functie gebeurt bij voorkeur op contractuele basis (onbepaalde duur) via een aanwervingsprocedure, bestaande uit een praktische en een mondelinge proef, met aanleg van een wervingsreserve voor de duur van 3 jaar.
De externe bekendmaking van de vacature gebeurt via plaatsing op de VDAB-website, de gemeentelijke website, het gemeentenieuws, de gemeentelijke infoschermen, ...
Er is geen advies nodig.
Juridische gronden
• Algemene basisbevoegdheid: Art.84, § 3, 2° Decreet Lokaal Bestuur
• Andere:
◦ Titel II, hoofdstukken 2 en 3 rechtspositieregeling OCMW Deerlijk
◦ Gezamenlijk organogram van gemeente en OCMW Deerlijk
Financiën
Deze beslissing heeft geen financiële impact.
BESLUIT
Artikel 1
Het vast bureau besluit de voltijdse functie van schoonmaakster bij de poetsdienst van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn (E1-E3) in contractueel verband (onbepaalde duur) vacant te verklaren.
Artikel 2
De invulling van deze betrekking gebeurt via een aanwervingsprocedure en er wordt een wervingsreserve voor 3 jaar aangelegd.
Artikel 3
De externe bekendmaking van de vacature gebeurt, naast de VDAB-website, ook via de gemeentelijke website, het gemeentenieuws, de gemeentelijke infoschermen, ....
Artikel 4
De selectieprocedure zal bestaan uit een praktisch en een mondeling gedeelte.
Zitting van Vast bureau van 18 DECEMBER 2019
Geïntegreerd Breed Onthaal - Vlaamse beleidsprioriteit inzake het realiseren van de functies van het Geïntegreerd Breed Onthaal: meerjarenplanning 2020-2025 -gezamenlijk indienen regionaal projectdossier - engagementsverklaring - goedkeuring
Aanleiding en context
Het vast bureau wordt gevraagd zich te engageren als partner in het gezamenlijk projectdossier 'Vlaamse beleidsprioriteit inzake het realiseren van de functies van het Geïntegreerd Breed Onthaal: Meerjarenplanning 2020-2025'.
Motivering
Het Geïntegreerd Breed Onthaal (GBO) is een samenwerking tussen minstens het OCMW, het centrum voor algemeen welzijnswerk (CAW) en de diensten maatschappelijk werk van de mutualiteiten. Deze samenwerking richt zich op twee belangrijke doelstellingen: het realiseren van een toegankelijke sociale hulp- en dienstverlening en het tegengaan van onderbescherming.
Om de functies en werkingsprincipes van een samenwerkingsverband Geïntegreerd Breed Onthaal te realiseren, kan opnieuw een subsidie aangevraagd worden bij het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin in het kader van de “ Vlaamse beleidsprioriteit inzake het realiseren van de functies van het Geïntegreerd Breed Onthaal: Meerjarenplanning 2020-2025”.
In de meerjarenplanning 2020-2025 van W13 werd opgenomen dat W13 de trekkersrol opneemt in de regio voor de ontwikkeling van het Geïntegreerd Breed Onthaal. W13 bereidt dan ook in ruim partnerschap een inhoudelijk aanvraagdossier voor dat moet ingediend worden op 15 januari 2020 via de beleids- en beheerscyclus (BBC). Het projectdossier betreft de periode 2020 - 2025, gaat om een jaarlijkse subsidie van 75.000 euro en het werkingsgebied zijn de 3 eerstelijnszones, meer bepaald regio Waregem, regio Kortrijk en regio Menen.
Concreet is het de bedoeling om binnen het samenwerkingsverband Geïntegreerd Breed Onthaal in te zetten op jongvolwassenen in een maatschappelijk kwetsbare situatie met een psychosociale problematiek en/of mentale achterstand. Maatschappelijk werkers worden meer en meer geconfronteerd met een multi-problematiek bij deze groep. Het Geïntegreerd Breed Onthaal kan door samenwerking met de kerndiensten, het delen van de expertise, het verhelderen van de hulpvraag, een goede doorverwijzing, een maximale rechtenverkenning en -toekenning, opvolging van het hulpverleningstraject, pro-actief werken (actief jongeren opsporen) en outreachend werken (vindplaatsgericht werken) hulp bieden aan de jongvolwassenen. Daarnaast worden maatschappelijk werkers versterkt in hun kennis en brede kijk op de problemen en kunnen deze principes ook verder toegepast worden op andere groepen. De basiswerkers (maatschappelijk werkers) en de jongvolwassenen blijven aan zet in het traject.
W13 neemt de coördinatie en de begeleiding op zich van dit samenwerkingsverband met respect voor de eigenheid van de partners en de regierol van de lokale besturen. Via een projectleider binnen W13 wordt er rond volgende acties gewerkt:
• Het faciliteren van een regionaal partnerschap: verbinding leggen tussen verschillende partners met expertise rond de doelgroep, een sluitend en actief netwerk opzetten voor jongvolwassenen in een kwetsbare situatie en dit met partners die expertise hebben rond deze doelgroep (partners uit de jeugdhulp, partners uit de sector personen met een handicap, de diensten van de VDAB die jongeren met een grote afstand tot de arbeidsmarkt begeleiden naar aangepast werk,…).
• Samen met de kernpartners GBO en partners uit het ruime werkveld actief jongvolwassenen in een kwetsbare situatie zoeken (in het dossier is er een outreachende actie uitgewerkt via scholen) en actief in de diensten zelf dossiers van jongvolwassenen terug onder de loep nemen om na te gaan of alle rechten zijn verkend en toegekend en of de nodige hulp- en dienstverlening is aangeboden.
• Het ondersteunen van de diensten in het implementeren van de GBO-werkingsprincipes (gepaste doorverwijzing naar de juiste diensten, een brede en generalistische kijk op het probleem met aandacht dus voor alle levensdomeinen, pro-actief rechten verkennen, outreachend werken,…).
Het aanvraagdossier dat thans voorligt is een voorontwerp, tot stand gekomen met input van de verschillende samenwerkende partners. Binnen het aanvraagdossier liggen de grote lijnen vast; met de verschillende partners wordt nog verder gewerkt aan de concretisering en verfijning. Het aanvraagdossier (concept) werd reeds goedgekeurd door de raad van bestuur van W13 op 25 oktober 2019.
Op basis van deze gegevens is het voor het lokaal bestuur mogelijk en aangewezen zich te engageren als partner in het gezamenlijk projectdossier.
Juridische gronden
• Algemene basisbevoegdheid: Art. 84 Decreet Lokaal Bestuur
• Andere:
◦ Decreet van 9 februari 2018 betreffende het lokaal sociaal beleid
◦ Besluit van de Vlaamse Regering van 7 december 2018 betreffende de Vlaamse beleidsprioriteiten in het kader van het lokaal sociaal beleid en de subsidiëring van samenwerkingsverbanden geïntegreerd breed onthaal
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
Om het projectdossier regionaal te kunnen indienen, moet ieder lokaal bestuur wel de deelname via de BBC bevestigen. Binnen de eigen meerjarenplanning dient op actie-niveau het volgende opgenomen te worden:
• “het lokaal bestuur Deerlijk werkt samen met W13 voor het realiseren van de functies van het GBO”
• de deelrapportagecode WVG200/2.
In het ontwerp van meerjarenplanning is dit zo voorzien.
Enkel W13 boekt - als aanvragend bestuur/organisatie - de ontvangst van de subsidie. Bij de actie in de eigen meerjarenplanning kan opgenomen worden dat W13 de subsidie ontvangt.
BESLUIT
Artikel 1
Het vast bureau besluit zich te engageren als partner in het gezamenlijk projectdossier “Vlaamse beleidsprioriteit inzake het realiseren van de functies van het Geïntegreerd Breed Onthaal: Meerjarenplanning 2020-2025" en de engagementsverklaring in dit kader te ondertekenen.
Artikel 2
Het vast bureau besluit W13 te mandateren tot het verder finaliseren van dit ontwerpdossier met alle partners en het indienen van dit gezamenlijk projectdossier “Vlaamse beleidsprioriteit inzake het realiseren van de functies van het Geïntegreerd Breed Onthaal: Meerjarenplanning 2020-2025”.
Artikel 3
Een voor eensluidend verklaard uittreksel van deze beslissing wordt bezorgd aan W13.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.