DEERLIJK

4 DECEMBER 2019

 

AANWEZIG

 

Burgemeester: Claude Croes

 

Schepenen: Bert Schelfhout, Regine Vanwynsberghe-Rooryck, Sandra De Leeuw-Goussey, Louis Vanderbeken

Algemeen directeur: Hans Piepers

 

VERONTSCHULDIGD

 

Schepen: Matthias Vanneste

 

 

 

 

Overzicht punten

 

Zitting van Vast bureau van 04 DECEMBER 2019

Vast bureau - verslag van de zitting van 27 november 2019 - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het vast bureau wordt gevraagd het verslag van de vorige zitting goed te keuren.

 

Motivering

 

Het vast bureau overloopt het verslag van de zitting van 27 november 2019.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 83, § 5 Decreet Lokaal Bestuur

 

Adviezen

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het vast bureau besluit het verslag van de zitting van 27 november 2019 goed te keuren.

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 12/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van Vast bureau van 04 DECEMBER 2019

Beslissingen algemeen directeur - november 2019 - kennisname

 

Aanleiding en context

 

Het vast bureau wordt gevraagd kennis te nemen van de besluiten van de algemeen directeur van de maand november 2019.

 

Motivering

 

De algemeen directeur staat in voor de algemene leiding van de diensten van de gemeente en van de diensten van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn.

 

De algemeen directeur rapporteert aan het college van burgemeester en schepenen, aan het vast bureau en aan het bijzonder comité voor de sociale dienst.

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 170 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het vast bureau neemt kennis van de besluiten van de algemeen directeur van de maand november 2019.

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 12/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van Vast bureau van 04 DECEMBER 2019

Toetreding raamovereenkomst stad Brugge voor postdiensten - agendering raad voor maatschappelijk welzijn - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het vast bureau wordt gevraagd de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn te verzoeken om de goedkeuring tot toetreding tot de raamovereenkomst van de stad Brugge voor postdiensten te agenderen op de raad voor maatschappelijk welzijn van 19 december 2019.

 

Motivering

 

Het college van burgemeester en schepenen keurde in zitting van 17 april 2019 de intentieverklaring goed waarmee de gemeente Deerlijk en het Sociaal Huis hun interesse lieten blijken in de raamovereenkomst van de stad Brugge voor postdiensten.

 

Stad Brugge sloot op 20 november 2019 een raamovereenkomst af voor de postverwerking met Bpost, Muntcentrum te 1000 Brussel.

 

Bovenvermelde raamovereenkomst omvat volgende leveringen en diensten: afhaling en frankering van nationale en internationale uitgaande brieven en pakketten en de afgifte ervan in een sorteercentrum voor uitreiking.

 

De mogelijkheid tot afname van deze raamovereenkomst via de aankoopcentrale gebeurt overeenkomstig de voorwaarden van het bestek, opgesteld door de stad Brugge.

 

Een aanbestedende overheid die beroep doet op een aankoopcentrale is vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te voeren.

 

Voor de gemeente Deerlijk is het interessant en voordelig om toe te treden tot deze raamovereenkomst omdat, door de omvang van deze opdracht, betere voorwaarden kunnen verkregen worden dan wanneer de gemeente zelf een procedure zou voeren.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 84, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

          Andere:

          Art 47, § 2 wet van 17 juni 2016 overheidsopdrachten

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het vast bureau besluit de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn te verzoeken om de toetreding tot de raamovereenkomst van de stad Brugge voor postdiensten te agenderen op de raad voor maatschappelijk welzijn van 19 december 2019.

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 12/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van Vast bureau van 04 DECEMBER 2019

Bestelbonnen en te betalen bedragen - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Deze goedkeuring kadert binnen de reguliere uitgavenprocedure.

 

Motivering

 

Het vast bureau is hoofdbudgethouder en dient de bestelbonnen goed te keuren vooraleer men de verbintenissen kan aangaan. De lijst met bestelbonnen bevindt zich in bijlage. Eveneens dient men de te betalen bedragen goed te keuren. De lijst met te betalen facturen kan men terugvinden in bijlage. De individuele facturen zijn altijd raadpleegbaar via het programma foxboek.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 84, § 3, 3° Decreet Lokaal Bestuur

          Andere: Organisatiebeheersysteem

 

Adviezen

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het vast bureau besluit de bestelbonnen op de goedkeuringslijst bestelbon O/2019/39 goed te keuren.

 

Artikel 2

 

Het vast bureau besluit de te betalen bedragen op de goedkeuringslijst aanrekening O/2019/102 goed te keuren.

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 12/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van Vast bureau van 04 DECEMBER 2019

Eerstelijnszone regio Waregem - zorgraad - vertegenwoordiging, beleidsplan en statuten - verzoek agendering gemeenteraad - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het vast bureau wordt gevraagd de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn te verzoeken de goedkeuring van de participatie in de vzw, Zorgraad 'ELZ regio Waregem',

de kennisname van het beleidsplan dat de voorlopige zorgraad heeft uitgewerkt en de kennisname van de statuten van de toekomstige vzw Zorgraad te agenderen op de raad voor maatschappelijk welzijn van 19 december 2019.

 

Motivering

 

Situering

 

Onder de noemer 'eerstelijnszorg' wordt een brede waaier aan actoren en instellingen samengebracht. Ze hebben als gemeenschappelijke eigenschappen dat ze rechtstreeks toegankelijk zijn voor de persoon met een zorg- en ondersteuningsnood. Het gaat bijvoorbeeld om huisartsen, apothekers, thuisverpleegkundigen, apothekers, psychologen, maatschappelijk werkers, zorgkundigen... die soms ook werken vanuit een organisatie of instelling (bijvoorbeeld mutualiteit, dienst voor gezinszorg, OCMW...).

 

In de vorige legislatuur startte de Vlaamse overheid met een hervorming van de eerstelijnszorg. Daarmee wil men ervoor zorgen dat de diverse actoren binnen de eerstelijnszorg beter samenwerken, waardoor de persoon met een zorg- en ondersteuningsnood en zijn mantelzorger beter hun weg vinden, beter geholpen worden en meer bij de zorg betrokken worden. Ze komen dus met andere woorden centraal te staan.

 

De reorganisatie beoogt ook dat de welzijnssector en de gezondheidssector dichter bij elkaar komen te staan. De lokale besturen krijgen een belangrijke rol binnen dit kader via het geïntegreerd breed onthaal en het integraal lokaal sociaal beleid.

 

De eerste stap in de hervorming van de eerstelijn was de oprichting van de eerstelijnszones. Dit is een afgebakende zone van minimum 75.000 inwoners waarin de welzijns- en gezondheidssector gestimuleerd worden om meer samen te werken. Deerlijk behoort tot de eerstelijnszone ‘ELZ regio Waregem’ samen met de gemeenten Anzegem, Avelgem, Spiere-Helkijn, Waregem, Wielsbeke en Zwevegem.

 

Tijdens de opstartfase stuurde het veranderteam (bestaande uit vertegenwoordigers van de verschillende verplicht betrokken sectoren, waaronder ook een aantal vertegenwoordigers vanuit lokale besturen) de eerstelijnszone aan. Zij werkten onder andere een missie en visie uit voor de eerstelijnszone. Het veranderteam houdt op te bestaan van zodra de Zorgraad geïnstalleerd is.

 

Opdrachten

 

De Zorgraad krijgt volgende prioritaire opdrachten:

 

          afstemming organisatie en aanbod op de zorg- en ondersteuningsvragen

          het lokaal sociaal beleid ondersteunen

          stimuleren van kringwerking

          interdisciplinaire samenwerking, waaronder gegevensdeling, stimuleren

          invulling van de sociale kaart mee ondersteunen

 

Om als zorgraad erkend en gefinancierd te kunnen worden moet de voorlopige zorgraad een beleidsplan voor de komende twee jaren voorleggen. Dit beleidsplan vormt een concretisering van de prioritaire opdrachten vanuit de gemaakte omgevingsanalyse.

 

Samenstelling

 

Tegen uiterlijk 31 oktober 2019 diende een (voorlopige) zorgraad te worden samengesteld conform de richtlijnen. De decretaal verplichte vzw Zorgraad ‘ELZ regio Waregem’, wiens oprichting momenteel volop wordt voorbereid door de voorlopige zorgraad, wordt uiteindelijk het definitieve bestuursorgaan van de ELZ.

 

De voorlopige zorgraad bestaat uit een vertegenwoordiging vanuit verschillende clusters:

 

          cluster lokale besturen (maximum 6 zetels): gemeenten, OCMW’s en Huis van het Kind

          cluster welzijn (maximum 6 zetels): de woonzorgcentra, de diensten voor gezinszorg, de lokale dienstencentra, de diensten maatschappelijk werk van de ziekenfondsen, de centra voor algemeen welzijnswerk;

          cluster eerstelijnszorgactoren (maximum 6 zetels): de huisartsen, de thuisverpleegkundigen, de kinesitherapeuten, de tandartsen, de apothekers, de podologen, de vroedvrouwen, de ergotherapeuten, de diëtisten, de klinisch psychologen, de partners die actief zijn in functie 1 van de netwerken volwassenen artikel 107 en activiteitenprogramma 1 van de netwerken geestelijke gezondheid kinderen en jongeren.

          verenigingen personen met zorg- en ondersteuningsvraag en vereniging van gebruikers, mantelzorgers en vrijwilligers (maximum 3 zetels)

          anderen zoals bv personen met een handicap, jongerenwelzijn, … (maximum 4 zetels)

 

De lokale besturen zetelen in de cluster lokale besturen vanuit hun regierol binnen het lokaal sociaal beleid. Zowel een medewerker van het lokaal bestuur als een mandataris kan zetelen in de Zorgraad.

 

In overleg met de bevoegde schepenen van verschillende lokale besturen betrokken bij de drie eerstelijnszones in Zuid-West-Vlaanderen werden, in de rand van een overleg bij W13, afspraken gemaakt rond een evenwichtige samenstelling van de delegaties vanuit de lokale besturen. Evenwichtig zowel op vlak van geografische spreiding, beleidsmakers - experten als met betrekking tot inhoudelijke expertises (inbegrepen de vertegenwoordigers voorgedragen vanuit de actorrol).

 

De lokale besturen zetelen in de cluster welzijn vanuit hun actorrol (woonzorgcentrum, lokaal dienstencentrum, dienst voor gezinszorg). Voor de invulling van deze cluster zijn afspraken nodig met de andere welzijnsactoren. Hoewel de sociale diensten van het OCMW niet expliciet zijn opgenomen bij de samenstelling van de cluster welzijn is het toch belangrijk om de link binnen de cluster welzijn te behouden.

 

Personen die worden afgevaardigd worden geacht de nodige tijd te investeren in de Zorgraad.

 

In beide clusters is het belangrijk om het eigen bestuur te overstijgen en te spreken namens de cluster of sector waarvoor men vertegenwoordiger is (bijvoorbeeld namens de sector gezinszorg). Hiervoor worden in de schoot van W13 nog afspraken gemaakt.

 

Bij de oprichting van de vzw Zorgraad ‘ELZ regio Waregem’ wordt de voorlopige zorgraad het bestuursorgaan (Raad van Bestuur) van de vzw. De leden bestuurders zetelen ook allemaal in de Algemene Vergadering en kunnen daar worden aangevuld door maximaal een gelijk aantal leden +1 uit de betreffend clusters zoals bepaald in het Besluit van de Vlaamse regering van 26 april 2019.

 

In het kader van de toekomstige vzw Zorgraad ‘ELZ regio Waregem’ werden ook statuten geformuleerd.

 

Belang van deelname aan de Zorgraad

 

Het ziet er naar uit dat de Zorgraad naar de toekomst een belangrijk orgaan wordt. De Zorgraad zal het lokaal bestuur kunnen ondersteunen bij de ontwikkeling van het lokaal sociaal beleid onder andere via de brede samenwerking tussen welzijn en gezondheid. Een goede samenwerking tussen de verschillende betrokkenen zorgt niet alleen voor een uitbreiding van de zorgmogelijkheden maar eveneens voor een beter zorgcontinuüm rond de cliënt. Via de deelname aan de Zorgraad leren de andere aanwezigen de gemeente en het OCMW kennen waardoor de drempels dalen. Door het netwerk via de Zorgraad is het vanuit het lokaal bestuur gemakkelijker om het lokaal sociaal beleid op gemeentelijk niveau uit te bouwen.

 

Vlaamse gesubsidieerde projecten krijgen steeds meer de eerstelijnszone als uitvalsbasis. Naar programmatie toe is het niet ondenkbaar dat de eerstelijnszone voor bepaalde voorzieningen als vertrekbasis zal worden gebruikt.

 

De deelname vanuit een lokaal bestuur aan een privaatrechtelijke vereniging moet goedgekeurd worden door de gemeenteraad, respectievelijk raad voor maatschappelijk welzijn.

 

Binnen de eerstelijnszone ‘ELZ regio Waregem’ zijn in het bestuursorgaan 6 zetels in te vullen vanuit de lokale besturen in het kader van hun regiefunctie binnen de cluster lokale besturen. Daarnaast kan het lokaal bestuur deelnemen aan de cluster welzijn vanuit zijn actorrol.

 

De eerstelijnszones spelen een belangrijke rol in de organisatie van zorg en welzijn, en hebben een ondersteunende opdracht binnen het kader van lokaal sociaal beleid.

 

De gemeente / Het OCMW Deerlijk kan een mandataris of een ambtenaar afvaardigen binnen de cluster lokale besturen. In samenspraak met de andere lokale besturen in onze eerstelijnszone wordt voorgesteld volgende vertegenwoordiging af te vaardigen:

 

          Voor het bestuursorgaan:

          Marc Claeys - Schepen voor zorg, sociale zaken, armoedebestrijding en personeel Zwevegem

          Joke Hennion - Hoofdmaatschappelijk werker Welzijnshuis Waregem

          Stijn Maselis - Clusterhoofd Sociaal Huis Anzegem

          Christine Debeurme - Adjunct-algemeen Directeur Avelgem

          Sarah Barbe - Adjunct-algemeen Directeur Deerlijk

          Bruno Debrabandere – Algemeen Directeur Wielsbeke

 

          Voor de algemene vergadering:

          Eliane Spincemaille – Schepen voor financieel beleid, burgerzaken, digitalisering, samenleving en betrokkenheid en toegankelijkheid en wonen Zwevegem

          Annicq Verschuere - Schepen van gezondheid & gelijke kansen, welzijn en zorg Avelgem

          Joost Kerkhove - Schepen van zorg, preventie en gezondheid, gelijke kansen, senioren, personen met beperking, armoedebestrijding, integratie, toegankelijkheid en vrijwilligers en voorzitter Bijzonder Comité Sociale Dienst

          Filip Vits – Hoofdmaatschappelijk Werker OCMW Deerlijk

          Dirk Cottenier – koepelverantwoordelijke Ouderenzorg Wielsbeke…

          Carine Goemaere - Coördinator Zorg en Welzijn Anzegem

          Willy Glorieux – Schepen van sociale zaken en welzijn, Armoedebestrijding, Wonen en Huisvesting, Cultuur en voorzitter Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst Spiere-Helkijn

 

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 84, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

          Andere:

          Decreet van 26 april 2019 betreffende de organisatie van de eerstelijnszorg, de regionale zorgplatformen en de ondersteuning van de eerstelijnszorgaanbieders

          Besluit van de Vlaamse Regering van 29 juni 2018 tot toekenning van een subsidie aan de initiatiefnemers in een afgebakende zone voor de oprichting van de zorgraden

          Besluit van de Vlaamse Regering tot erkenning en subsidiëring van de zorgraden en houdende inwerkingtreding van het decreet van 26 april 2019 betreffende de organisatie van de eerstelijnszorg, de regionale zorgplatformen en de ondersteuning van de eerstelijnszorgaanbieders dat op 17 mei 2019 definitief werd goedgekeurd door de Vlaamse Regering

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

Tot eind juni 2020 krijgt elke eerstelijnszone een financiële ondersteuning van 12.000 euro. Op 1 juli 2020 staat de definitieve erkenning van de Zorgraad gepland en zal de subsidie afhangen van verschillende indicatoren.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het vast bureau besluit de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn te verzoeken de goedkeuring van de participatie in de vzw, Zorgraad 'ELZ regio Waregem',

de kennisname van het beleidsplan dat de voorlopige Zorgraad heeft uitgewerkt en de kennisname van de statuten van de toekomstige vzw Zorgraad te agenderen op de raad voor maatschappelijk welzijn van 19 december 2019.

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 12/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van Vast bureau van 04 DECEMBER 2019

Meerjarenplan 2020-2025 - finaal ontwerp - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Aan het vast bureau wordt gevraagd om het finaal ontwerp van het meerjarenplan 2020-2025 goed te keuren zodat dit kan voorgelegd worden aan de raad voor maatschappelijk welzijn van 19 december 2019.

 

Motivering

 

Na een uitgebreid traject waarbij het bestuur, de diensten van gemeente en OCMW, de adviesraden en de inwoners betrokken werden, ligt het finaal ontwerp van het meerjarenplan 2020-2025 voor. Dit ontwerp en de documentatie bevindt zich in bijlage. Het vast bureau overloopt en bespreekt dit finaal ontwerp, zodat dit kan voorgelegd worden aan de raad voor maatschappelijk welzijn van 19 december 2019 ter vastlegging.

 

De gemeenteraadscommissie financiën gaf op 26 november 2019 gunstig advies met unanimiteit.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 84, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

          Andere :

          Art. 171, § 4, 3° Decreet Lokaal Bestuur

          Art. 176, 1° Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het vast bureau besluit het finaal ontwerp van het meerjarenplan 2020-2025 voor te leggen aan de raad voor maatschappelijk welzijn van 19 december 2019.

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 12/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van Vast bureau van 04 DECEMBER 2019

OCMW-raad van 19 december 2019 - agendapunten - verzoek agendering - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

De agenda van de raad voor maatschappelijk welzijn bevat in ieder geval de punten die door het vast bureau aan de voorzitter worden meegedeeld.

Het vast bureau wordt gevraagd de agenda voor de komende raad voor maatschappelijk welzijn te overlopen.

 

Motivering

 

Het vast bureau overloopt de voorziene punten voor de raad voor maatschappelijk welzijn van 19 december 2019.

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 77 Decreet Lokaal Bestuur

          Andere:

          Art. 19 en 74 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het vast bureau besluit de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn te verzoeken om volgende punten te agenderen op de raad voor maatschappelijk welzijn van 19 december 2019:

 

OPENBARE ZITTING

 

1)      Meerjarenplan 2020-2025 - vaststelling - goedkeuring

 

De openbare zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn wordt geschorst, om te hernemen voor het laatste punt van de openbare zitting van de gemeenteraad, namelijk 'Vragen gesteld door raadsleden'.

 

2)      Raad voor maatschappelijk welzijn - 28 november 2019 - notulen en zittingsverslag - goedkeuring

3)      Kader organisatiebeheersing - aanpassing - goedkeuring

4)      Eerstelijnszone regio Waregem - zorgraad - vertegenwoordiging, beleidsplan en statuten - goedkeuring

5)      Juridische eerstelijnsbijstand - samenwerkingsprotocol - goedkeuring

6)      Raamovereenkomst stad Brugge voor postdiensten - toetreding - goedkeuring

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 12/12/2019
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.