DEERLIJK

6 JULI 2022

 

AANWEZIG

 

Burgemeester: Claude Croes

 

Schepenen: Bert Schelfhout, Regine Vanwynsberghe-Rooryck, Philip Ghekiere, Matthias Vanneste, Louis Vanderbeken

Algemeen directeur: Hans Piepers

 

 

 

 

Overzicht punten

 

Zitting van Vast bureau van 06 JULI 2022

C.1. Vast bureau - verslag van de zitting van 29 juni 2022 - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het vast bureau wordt gevraagd het verslag van de vorige zitting goed te keuren.

 

Motivering

 

Het vast bureau overloopt het verslag van de zitting van 29 juni 2022.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 83, § 5 Decreet Lokaal Bestuur

 

Adviezen

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het vast bureau besluit het verslag van de zitting van 29 juni 2022 goed te keuren.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 14/07/2022
Overzicht punten

 

Zitting van Vast bureau van 06 JULI 2022

C.2. Beslissingen algemeen directeur - juni 2022 - kennisname

 

1Aanleiding en context

 

Het vast bureau wordt gevraagd kennis te nemen van de besluiten van de algemeen directeur van de maand juni 2022.

 

Motivering

 

De algemeen directeur staat in voor de algemene leiding van de diensten van de gemeente en van de diensten van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn.

 

De algemeen directeur rapporteert aan het college van burgemeester en schepenen, aan het vast bureau en aan het bijzonder comité voor de sociale dienst.

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 170 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het vast bureau neemt kennis van de besluiten van de algemeen directeur van de maand juni 2022.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 14/07/2022
Overzicht punten

 

Zitting van Vast bureau van 06 JULI 2022

C.3. Doorgangswoning - Paanderstraat 53 B - in tijd beperkte ingebruikgeving - goedkeuring

 

 

 

Publicatiedatum: 14/07/2022
Overzicht punten

 

Zitting van Vast bureau van 06 JULI 2022

C.4. Doorgangswoning - Paanderstraat 53 A - in tijd beperkte ingebruikgeving - verlenging - goedkeuring

 

 

 

Publicatiedatum: 14/07/2022
Overzicht punten

 

Zitting van Vast bureau van 06 JULI 2022

C.5. Deelname subsidieoproep 'E-inclusion for Belgium' - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Aan het vast bureau wordt gevraagd om de deelname aan de subsidieoproep "E-inclusion for Belgium - OCMW 2022" goed te keuren.

 

Motivering

 

Heel wat lokale besturen uit de regio werken momenteel aan een e-inclusie-beleid via de middelen van het Agentschap Binnenlands Bestuur. Deerlijk werkt hiervoor samen met Waregem om te experimenteren met enkele innovatieve acties.

 

Ook andere besturen uit de regio zetten samenwerkingen op rond de uitbouw van een e-inclusie-beleid. Afstemming over de projecten heen verloopt via een lerend netwerk van W13 waar naar gemeenschappelijke delers worden gezocht. Zo werden diverse potentiële partners uitgenodigd om kennis te maken met hun werking: bv. seniornet, re-equipment, beego,… Hieruit is gebleken dat snelle, individuele ondersteuning een antwoord kan zijn op de vele digitale vragen die burgers stellen. Via een projectoproep van de POD Maatschappelijke Integratie zou dit kunnen worden gerealiseerd met de regio, onder leiding van W13. Hieronder worden de projectmodaliteiten, het voorstel van het projectdossier en de meerwaarde voor Deerlijk verder toegelicht.

 

Projectmodaliteiten

 

De POD Maatschappelijke Integratie (POD MI) lanceerde de projectoproep “E-inclusion for Belgium - OCMW 2022”. De POD MI zal projecten selecteren die een antwoord bieden op de verbetering van de digitale inclusie op middellange termijn voor de volgende twee dimensies van digitale uitsluiting:

 

  1. het wegwerken van ongelijkheden op het gebied van digitale vaardigheden;
  2. het wegwerken van ongelijkheden bij het gebruik van essentiële diensten.

 

De derde dimensie van digitale uitsluiting (ongelijke toegang tot digitale technologieën) kan deel uitmaken van de ingediende projecten, maar mag niet de hoofddoelstelling zijn.

 

        Doelgroep: focus op kwetsbare meerderjarige personen

        Indienen: 15 augustus via digitaal platform

        Looptijd project: november 2022 tot oktober 2023 (1e jaar). Projecten kunnen meerdere jaren lopen, tot ten laatste oktober 2025

        Voor wie: OCMW’s kunnen indienen via deze projectoproep. Ook W13 kan indienen als welzijnsvereniging (dit werd bevestigd door de POD MI). Om te mogen indienen is de minimumdrempel van 10 000 inwoners vereist. Per jaar wordt slechts 1 project per OCMW goedgekeurd.

        Budget: wordt berekend op basis van het aantal inwoners

 

Van zodra het project meer dan 1 jaar loopt is er 20% cofinanciering vereist.

 

Welke kosten komen in aanmerking:

        rechtstreeks betrokken personeel

        prestaties van derden buiten OCMW

        werkingskosten

        huur en huurkosten (externe gebouwen)

        verplaatsingskosten

        communicatiemateriaal

        aankoop informaticamateriaal (maximum 25% van totale projectbudget)

 

Projectdossier in samenwerking met W13

 

Op vraag van een aantal lokale besturen die reeds zijn gestart met een e-inclusie-project bereidt W13 in ruim partnerschap en met de betrokken lokale besturen een projectaanvraag voor.

 

We richten ons in de projectaanvraag voornamelijk op:

        het verbeteren van vaardigheden van kwetsbare groepen en/of sociale professionals;

        het verbeteren van essentiële digitale dienstverlening.

 

Deze projectaanvraag is complementair met de eerder ingediende en goedgekeurde e-inclusie-projecten. In dit project focussen we op complementaire acties, aanvullend op de acties binnen deze dossiers en quick wins.

 

Deze projectaanvraag past ook in het ruimer digitale transitieverhaal dat vanuit Excello is opgestart in het kader van gemeente zonder gemeentehuis. Dit project focust op de mensen in een financieel en/of digitaal kwetsbare situatie, waarbij we hun vaardigheden versterken en de toegang tot essentiële digitale dienstverlening willen verbeteren.

 

Inhoud van het project

 

Regionale methodiek:

 

Binnen W13 wordt er 3 jaar gewerkt aan een regionale methodiek - met aandacht voor lokaal maatwerk - om mensen in een financieel en/of digitale kwetsbare situatie maximaal te bereiken via outreachend werken en te motiveren. We experimenteren in 8 lokale besturen met een intentie tot samenwerking: Waregem, Harelbeke, Wevelgem, Kuurne, Zwevegem, Deerlijk, Lendelede, Avelgem en rollen de lessons learned uit naar andere besturen. De andere lokale besturen worden nog bevraagd.

Innovatief aanbod:

 

Er wordt een innovatief aanbod voorzien dat snel een antwoord biedt op acute vragen en een directe meerwaarde biedt in het leven van de doelgroep. Ervaringen leren dat mensen in een financieel en/of digitaal kwetsbare situatie geen nood hebben aan langdurige vormingen, maar dat er eerder behoefte is aan professionele, kortstondige, snelle, individuele hulp (just-in-time learning), een vraaggericht aanbod met mogelijkheid om met eigen hardware te werken en in een veilige (thuis)omgeving.

 

Het project bestaat uit 4 overkoepelende pijlers:

 

  1. Laagdrempelige begeleiding aan huis via een digicheques systeem in samenwerking met een externe partner. Er is specifieke aandacht voor mensen in een financieel kwetsbare situatie en dit via het kansentarief Uitpas. Binnen het project wordt onderzocht of het digicheques systeem ook voor andere doelgroepen kan uitgerold worden.
  1. De uitbouw van laagdrempelige digipunten en een pop-up aanbod via een digicheques systeem. Er wordt vraaggericht gewerkt. De behoeften van de doelgroep staan centraal (user-centric). Vrijwilligers die het digipunt bemannen worden opgeleid en ondersteund. Er worden specifieke vormingen aangeboden rond de essentiële digitale dienstverlening (smartschool, itsme, taks-on-web,…). Mensen kunnen er met een concrete digitale hulpvraag terecht. De nodige hardware wordt in deze digipunten voorzien.
  2. Via een monitoringssysteem krijgen we een duidelijk beeld op wie we via het project bereiken, wat de noden zijn en voor welke groepen er extra inspanningen nodig zijn. Het is de bedoeling om o.b.v. deze monitoring een gericht e-inclusiebeleid op te nemen in de strategische meerjarenplanning.
  3. Er wordt een gerichte strategie ontwikkeld om mensen die moeilijk te bereiken en te motiveren zijn, toch te bereiken. Binnen deze strategie wordt er een grootschalige en regionale communicatiecampagne opgezet.

 

Het project richt zich op de doelgroep mensen in een financieel en/of digitaal kwetsbare situatie. We creëren een aanbod op maat (individuele hulp).

 

De projectoproep voorziet een maximum budget van 400.000 euro per jaar.

        Voor de volledige projectopvolging wordt een regionale projectcoördinator  binnen W13 aangesteld die ondersteunend werkt.

        De uitbouw van alle acties worden integraal met de projectmiddelen gefinancierd, inclusief de aankoop van hardware voor de uitbouw van de digipunten. Maximaal 25% van de aangevraagde subsidie kan ingezet worden voor hardware.

        Er worden middelen voorzien om een regionale communicatiecampagne op te zetten in functie van bekendmaking van het aanbod.

 

Verwacht wordt dat er een cofinanciering van 20% wordt ingebracht per lokaal bestuur via het bestaand personeel. Dit resulteert in een cofinanciering van maximaal 10.000 euro personeelskost per jaar. Dit bedrag kan wijzigen bij instap van meerdere gemeentes.

 

Het projectvoorstel wordt ingediend voor een periode van drie jaar.

 

Met de geïnteresseerde lokale besturen wordt de projectaanvraag verder voorbereid zowel financieel als inhoudelijk. Deze projectaanvraag wordt ook nog voorgelegd ter goedkeuring aan de raad van bestuur van W13. Wanneer de projectmiddelen goedgekeurd zijn, lanceert W13 een overheidsopdracht voor een externe partner om dit project te realiseren.

 

Meerwaarde voor Deerlijk

 

        Het voorgestelde project sluit naadloos aan op het lopende project 'digi-proof Waregem - Deerlijk' en kan een quick win betekenen in het project.

        Bovenstaand voorstel lijkt een opportuniteit om kosteloos hulpverlening aan huis te installeren in Deerlijk. Op vandaag is elke dienst zoekende hoe antwoord kan geboden worden op de digitale hulpvragen die zij krijgen van burgers.

        De individuele digi-dienstverlening kan werklastvermindering betekenen voor maatschappelijk werkers in bv. schuldbemiddelingstrajecten met cliënten. Het individueel aanbod kan in dat geval ingezet worden om cliënten op weg te helpen met de bankapplicatie en het zelf betalen van facturen. Dergelijke thematische ' pakketten ' kunnen in samenwerking met de verschillende OCMW's en de projectcoördinator uitgewerkt worden.

        Het voorstel zal de werking van het mobiel lokaal dienstencentrum versterken.

        Momenteel ontbreekt in Deerlijk een digipunt. Via bovenstaand voorstel kan een mobiel digipunt geïnstalleerd worden in de gemeentelijke diensten en bij uitbreiding partners zoals het woonzorgcentrum en scholen.

        Een regionale uitbouw met communicatiecampagne betekent veel aandacht voor het aanbod.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

Indien het project wordt goedgekeurd heeft dit financiële gevolgen onder de vorm van personeelsinzet. Afhankelijk van de totale projectkost en het aantal deelnemende besturen zal er maximum 10.000 euro per jaar aan personeelsinzet gevraagd worden. Dit kan verdeeld worden over verschillende profielen in functie van doorverwijzing, toeleiding en ondersteuning digipunt.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het vast bureau gaat akkoord dat er een projectaanvraag "E-inclusion for Belgium: OCMW 2022", inhoudelijk en financieel wordt voorbereid en ingediend.

 

Artikel 2

 

Het vast bureau stemt in met een cofinanciering  van 20% door het inbrengen van bestaand personeel (maximaal 10.000 euro per jaar).

 

 

 

 

Publicatiedatum: 14/07/2022
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.