Zitting van Vast bureau van 16 FEBRUARI 2022
C.1. Vast bureau - verslag van de zitting van 9 februari 2022 - goedkeuring -
Aanleiding en context
Het vast bureau wordt gevraagd het verslag van de vorige zitting goed te keuren.
Motivering
Het vast bureau overloopt het verslag van de zitting van 9 februari 2022.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 83, § 5 Decreet Lokaal Bestuur
Adviezen
Er zijn geen adviezen nodig.
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
Het vast bureau besluit het verslag van de zitting van 9 februari 2022 goed te keuren.
Zitting van Vast bureau van 16 FEBRUARI 2022
C.2. Buurtzorgcoördinator (B1-B3) - vacantverklaring - goedkeuring -
Aanleiding en context
Naar aanleiding van de toekenning van de projectsubidie Zorgzame Buurten voor het project Buur(t)centraal wordt het vast bureau gevraagd de voltijdse functie van buurtzorgcoördinator (B1-B3) vacant te verklaren en daarbij volgende keuzes te maken:
● de wijze van invulling (via aanwerving, bevordering, interne of externe personeelsmobiliteit of een combinatie van de voormelde procedures)
● voor een aanstelling in statutair of contractueel verband
● al dan niet voor de aanleg van een wervingsreserve
● al dan niet om aanvullende aanwervings- of bevorderingsvoorwaarden vast te leggen
● de wijze van bekendmaking van de vacature
● de selectieprocedure
● de selectiecommissie.
Motivering
Het vast bureau nam in zitting van 9 februari 2022 kennis van de goedkeuring van de projectsubsidie Zorgzame Buurten voor Buur(t)centraal.
Om dit te realiseren zal een buurtzorgcoördinator (B1-B3) aangesteld worden.
De invulling van deze functie gebeurt bij voorkeur via een aanwervingsprocedure en op contractuele basis gezien de subsidie betrekking heeft op een periode van twee jaar (vanaf 1 maart 2022).
Er wordt voorgesteld een contract van 2 jaar aan te bieden.
Er kan een wervingsreserve aangelegd worden voor de duur van 2 jaar.
Er wordt voorgesteld de externe bekendmaking van de vacature te laten gebeuren:
● in de Zondag/deze Week
● via de website en sociale media van het bestuur
● via VDAB
● via Facebook- en linkedin advertising.
De interne bekendmaking kan gebeuren via een interne nieuwsbrief.
Er wordt voorgesteld om, indien er meer dan 10 kandidaten zijn, te starten met een pre-selectie. Dit houdt in dat, na afsluiting van de kandidaturen, de kandidaten het project voorgelegd krijgen en naar hun plan van aanpak wordt gevraagd (thuisopdracht).
De selectieprocedure zou bestaan uit een gestructureerd interview.
De aanstellende overheid kan kiezen, als de noodzaak zich voordoet, om de selectietechnieken online toe te passen als alle kandidaten zich hiermee akkoord verklaren.
Voor de selectiecommissie worden volgende deskundigen voorgesteld:
● Sarah Barbe, hoofd burger en welzijn
● Delphine Derammelaere, coördinator mobiel lokaal dienstencentrum.
Ten slotte wordt het vast bureau gevraagd kennis te nemen van de functiebeschrijving.
Er is geen advies nodig.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 84, § 3, 2° Decreet Lokaal Bestuur
● Andere:
○ Art. 5, 11, 15, 21, 25 en 34 rechtspositieregeling OCMW Deerlijk
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
Het vast bureau besluit de voltijdse betrekking van buurtzorgcoördinator (B1-B3) vacant te verklaren.
Artikel 2
De invulling van deze betrekking gebeurt in contractueel verband (voor de duur van 2 jaar), via een aanwervingsprocedure en er wordt een wervingsreserve voor 2 jaar aangelegd.
Artikel 3
De externe bekendmaking van de vacature zal gebeuren:
● in de Zondag/deze Week
● via de website en sociale media van het bestuur
● via VDAB
● via Facebook- en linkedin advertising.
Intern zal de vacante functie bekend gemaakt worden via de interne nieuwsbrief.
Artikel 4
Indien er meer dan 10 kandidaten zijn, zal gestart worden met een pre-selectie.
Dit houdt in dat, na afsluiting van de kandidaturen, de kandidaten het project voorgelegd krijgen en een plan van aanpak moeten opstellen (thuisopdracht).
De selectieprocedure zal bestaan uit een gestructureerd interview.
De selectietechnieken kunnen, als de noodzaak zich voordoet, online toegepast worden als alle kandidaten zich hiermee akkoord verklaren.
Artikel 5
De selectiecommissie zal bestaan uit
● Sarah Barbe, hoofd burger en welzijn
● Delphine Derammelaere, coördinator mobiel lokaal dienstencentrum.
Artikel 6
Het vast bureau neemt kennis van de functiebeschrijving.
Zitting van Vast bureau van 16 FEBRUARI 2022
D.1. Afsprakenkader Geïntegreerd Breed Onthaal - goedkeuring -
Aanleiding en context
Het vast bureau wordt gevraagd om het afsprakenkader 'Geïntegreerd Breed Onthaal' in het kader van het samenwerkingsverband tussen minimaal het OCMW, het centrum voor algemeen welzijnswerk (CAW) en de diensten maatschappelijk werk van de ziekenfondsen (DMW) goed te keuren.
Motivering
Geïntegreerd Breed Onthaal: Inhoudelijke doelstellingen
Het Geïntegreerd Breed Onthaal (GBO) is een samenwerkingsverband tussen minimaal het OCMW, het centrum voor algemeen welzijnswerk (CAW) en de diensten maatschappelijk werk van de ziekenfondsen (DMW). Deze samenwerking richt zich op twee belangrijke doelstellingen: het realiseren van een toegankelijke sociale hulp- en dienstverlening en het tegengaan van onderbescherming. Het samenwerkingsverband GBO werkt hiervoor ook samen met verschillende actoren die een belangrijke taak hebben in het realiseren van grondrechten (bv. VDAB, GTB, VAPH, jeugdhulp, …) én met het meer gespecialiseerde begeleidingsaanbod.
Binnen het Geïntegreerd Breed Onthaal wordt gestreefd naar een geïntegreerde aanpak op het vlak van onthaal van cliënten (geïntegreerd onthaal). We zien dit onthaal als een volwaardig deel van het hulpverleningstraject. Binnen het onthaal worden volgende functies gerealiseerd: neutrale informatie verstrekken over het aanbod (vanuit een breder perspectief dan het eigen aanbod), het verkennen en realiseren van rechten, de verheldering van de hulpvraag en het neutraal en warm doorverwijzen naar de gepaste hulp- en dienstverlening. Het is hierbij van groot belang dat de expertise van verschillende organisaties (blijvend) gedeeld wordt in functie van een kwalitatief onthaal.
Het werkingsgebied is een brede regio van verschillende aan elkaar grenzende eerstelijnszones. Het samenwerkingsverband Geïntegreerd Breed Onthaal bestaat uit de drie eerstelijnszones ELZ Regio Waregem, ELZ Regio Kortrijk en ELZ Regio Menen, vertegenwoordigd door volgende 13 lokale besturen: Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kuurne, Menen, Spiere-Helkijn, Waregem, Wevelgem, Wervik, Wielsbeke en Zwevegem.
Waar gaan we voor in de regio?
We willen binnen het samenwerkingsverband Geïntegreerd Breed Onthaal inzetten op jongvolwassenen (17, 18 tot 25-jarigen) in een maatschappelijk kwetsbare situatie, vaak geconfronteerd met een psychosociale kwetsbaarheid en/of mentale beperking. Bij deze groep jongeren is vaak een verslavingsproblematiek (drugs en alcohol) en/of een thuisloosheidsproblematiek aanwezig. Deze jongvolwassenen hebben onder andere nood aan een specifiek woonaanbod (woonvorm en woonbegeleiding) en extra ondersteuning in de zoektocht naar werk. We zien ook vaak dat deze jongeren de weg naar de volwassenenhulp niet vinden.
We willen dan ook dat er in de regio voor jongvolwassenen in een maatschappelijk kwetsbare situatie een actief, sluitend netwerk van verschillende organisaties is dat instaat voor zorgcontinuïteit (van jeugdhulp naar volwassenenhulp) en samen onderbescherming tegengaat (vermijden dat jongvolwassenen tussen de mazen van het net vallen - door samen te werken en versnippering van de dienstverlening te vermijden -, vermijden dat jongeren in de dak- en thuisloosheid terechtkomen, ondersteuning bieden aan deze groep in de zoektocht naar werk,…).
We gaan voor gedeelde trajecten in samenwerking met diverse sectoren en partners en zetten in op zo veel mogelijk levensdomeinen: jeugdhulp en jongerenwelzijn, het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap, Centrum Geestelijke Gezondheidszorg Mandel en Leie, VDAB, GTB (dienst voor bemiddeling van mensen met een arbeidsbeperking of gezondheidsproblemen naar een gepaste job).
Afsluiten afsprakenkader omtrent de gegevensdeling tussen de 3 kernactoren (CAW, DMW en OCMW)
In het kader van het samenwerkingsverband GBO beschouwen we gegevensdeling als een belangrijke hefboom voor een geïntegreerde samenwerking. In deze samenwerkingsovereenkomst worden hierover de eerste afspraken gemaakt.
Dit afsprakenkader regelt de concrete samenwerking, de doelstelling van de samenwerking, de wijze van samenwerking, hoe wordt samengewerkt op cliëntniveau en de duur van de overeenkomst. Deze overeenkomst is gebaseerd op de partnerschapsovereenkomst tussen de CAW groep, Vlaams Intermutualistisch College en de Vereniging van Vlaamse Steden en gemeenten. De regionale samenwerkingsovereenkomst GBO is het instrument om de samenwerking tussen de kernactoren GBO tastbaar en concreet te maken.
Deze regionale samenwerkingsovereenkomst GBO is gebaseerd op het sjabloon dat vanuit het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin (WVG) is opgemaakt. Er werd hierop verder gewerkt en dit in samenspraak met de DPO’s van Kortrijk, Waregem, Wervik, Spiere-Helkijn, het CAW Zuid-West-Vlaanderen en de CM West-Vlaanderen.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 84 Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
Het vast bureau besluit om het afsprakenkader "Geïntegreerd breed Onthaal" in het kader van het samenwerkingsverband tussen minimaal het OCMW, het centrum voor algemeen welzijnswerk (CAW) en de diensten maatschappelijk werk ziekenfondsen (DMW) goed te keuren en bevestigt de deelname van Deerlijk daaraan.
Artikel 2
Een voor eensluidend verklaard uittreksel van deze beslissing wordt bezorgd aan W13.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.