DEERLIJK

3 MEI 2023

 

AANWEZIG

 

Burgemeester: Claude Croes

 

Schepenen: Philip Ghekiere, Matthias Vanneste, Louis Vanderbeken

Algemeen directeur: Karel Bauters

 

VERONTSCHULDIGD

 

Schepenen: Bert Schelfhout, Regine Vanwynsberghe-Rooryck

 

 

 

 

Overzicht punten

 

Zitting van Vast bureau van 03 MEI 2023

C.1. Vast bureau - verslag van de zitting van 26 april 2023 - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het vast bureau wordt gevraagd het verslag van de vorige zitting goed te keuren.

 

Motivering

 

Het vast bureau overloopt het verslag van de zitting van 26 april 2023.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 83, § 5 Decreet Lokaal Bestuur

 

Adviezen

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het vast bureau besluit het verslag van de zitting van 26 april 2023 goed te keuren.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 11/05/2023
Overzicht punten

 

Zitting van Vast bureau van 03 MEI 2023

C.2. Beslissingen algemeen directeur - april 2023 - kennisname

 

 

 

Publicatiedatum: 11/05/2023
Overzicht punten

 

Zitting van Vast bureau van 03 MEI 2023

C.3. Karweidienst - toekenning begrafenisvergoeding - goedkeuring

 

 

 

Publicatiedatum: 11/05/2023
Overzicht punten

 

Zitting van Vast bureau van 03 MEI 2023

C.4. Tewerkstelling art 60§7 - beëindiging contract - goedkeuring

 

STEMMINGEN

bij geheime stemming

Het college van burgemeester en schepenen besluit met 4 ja-stemmen

 

 

 

Publicatiedatum: 11/05/2023
Overzicht punten

 

Zitting van Vast bureau van 03 MEI 2023

C.5. Wonen - Paanderstraat 53 E - tijdelijke bezetting - goedkeuring

 

 

 

Publicatiedatum: 11/05/2023
Overzicht punten

 

Zitting van Vast bureau van 03 MEI 2023

D.1. Participatie- en netwerktraject - 4e pijler - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het vast bureau wordt gevraagd het mandaat te geven aan W13 om op te treden als penhouder en om het netwerkleiderschap voor het regionaal organisatienetwerk op te nemen.

 

Motivering

 

  1. Algemeen kader

 

1.a.                       Het wetgevend kader

 

Volgens het decreet betreffende het Vlaams integratie- en inburgeringsbeleid heeft iedere meerderjarige vreemdeling of Belg van een vreemde herkomst die legaal en langdurig in Vlaanderen of Brussel woont, het recht op een inburgeringstraject. Sinds 1 maart 2022 moeten verplichte inburgeraars de doelstellingen behalen van drie trajectonderdelen (maatschappelijke oriëntatie - Nederlands leren - traject naar werk). Op 1 januari 2023 trad de zogenaamde “vierde pijler”, het participatie- en netwerktraject van het inburgeringstraject in werking. Vanaf 1 januari 2023 zullen Inburgeraars die verplicht worden tot inburgering ook de doelstellingen moeten behalen van een participatie- en netwerktraject.

Het inburgeringstraject bestaat op heden uit volgende onderdelen:

        Maatschappelijke oriëntatie

        Nederlands leren

        Traject naar werk

        Vierde pijler: participatie- en netwerktraject. Inwerkingtreding decreet 4de pijler: 1 januari 2023

 

1.b.                       Het participatie- en netwerktraject

 

Voor wie?

Inburgeraars die verplicht zijn om een inburgeringstraject te volgen, tenzij ze werken of studeren; niet-verplichte inburgeraars en verplichte inburgeraars die werken of studeren, krijgen de kans om het participatietraject te volgen (eigen keuze).

 

Wat?

De inburgeraar versterkt en verbreedt het eigen sociaal netwerk tijdens minimum 40 uur. Dat kan bijvoorbeeld in een buddy-project, een stage bij een bedrijf, vereniging of lokaal bestuur, via vrijwilligerswerk, deelname aan activiteiten in een buurthuis… De inburgeraar kan ook verschillende activiteiten combineren. De activiteiten gebeuren in een Nederlandstalige context en moeten participatie op sociaal vlak bevorderen.

 

Decretale regierol integratiebeleid lokale besturen?

Voor het participatie- en netwerktraject zijn de lokale besturen een prioritaire partner. Zij ontsluiten een aanbod dat aanwezig is in hun gemeente/stad. De rol van de lokale besturen binnen de vierde pijler sluit aan bij de decretale regierol integratiebeleid. Lokale besturen hebben immers zicht op het relevante aanbod van lokale en bovenlokale actoren in hun gemeente/stad. Het kan gaan om bestaande reguliere initiatieven van vrijwilligerswerk, buddy-trajecten,… of ontwikkeld worden vanuit verschillende mogelijke partners van de lokale besturen. Ze kunnen bij de afstemming van het aanbod intergemeentelijk samenwerken.

 

1.c.Oproep “regionale organisatienetwerken, het participatie en netwerktraject (oproep 41)

 

1.c.i.         Algemeen kader oproep

 

Europa WSE investeert in de opstart van 18 regionale organisatienetwerken (15 referentieregio's - 3 grootsteden: Antwerpen, Gent en Brussel) waarin lokale besturen en organisaties samen leren en samen acties opzetten rond de 4de pijler inburgering, het participatietraject voor nieuwkomers.

 

Er worden twee projectoproepen voorzien:

 

Oproep 1: het oprichten van een regionaal organisatienetwerk (niveau referentieregio) met lokale besturen als belangrijke partner en organisaties.

De doelstelling is om het aanbod te ontsluiten en een zinvol traject op maat voor inburgeraars aan te bieden in de regio. Er worden hiervoor ruime en diverse partnerschappen aangegaan, het regionaal organisatienetwerk is flexibel.

 

Volgende modaliteiten liggen vast:

        De oproep staat open tot en met 31 mei 2023.

        Budget: 322.000 euro voor 24 maanden.

        Er is geen cofinanciering vereist.

        Er kan maar 1 dossier per referentieregio worden ingediend. De penhouder kan 1 lokaal bestuur zijn (die voor de regio als penhouder optreedt), een intergemeentelijk samenwerkingsverband of welzijnsvereniging.

        De middelen worden aangewend voor de inzet van een projectcoördinator en een netwerkcoach.

 

De taken van de indiener zijn onder andere het opstarten en leiden van het netwerk, het actiegericht leerproces stimuleren en faciliteren, zicht krijgen op het bestaande aanbod en het overkoepelend beheer om de planlast van de lokale besturen te verminderen, de samenwerkingsprincipes vast te leggen en de governancestructuur, expertise uitwisselen, monitoring en evaluatie,… Samen met de partners die mee instappen wordt ook een actieplan opgemaakt dat kan worden ingediend in oproep 2.

 

Oproep 2: vanuit het regionaal organisatienetwerk wordt een actieplan ingediend om concrete acties te kunnen financieren op het terrein. Via deze oproep hopen we – na goedkeuring - ook middelen te kunnen binnenhalen om concrete acties te realiseren/verder te zetten. De modaliteiten zijn nog niet gekend.

 

1.c.ii.       Rol W13

 

Op vraag van de lokale besturen en na goedkeuring in de raad van bestuur van W13 en de betrokken schepenen rond het thema inburgering en integratie op 25 november 2022, treedt W13 als penhouder op voor het regionaal organisatienetwerk.  In samenwerking met de lokale besturen en de betrokken partners werd het projectvoorstel inhoudelijk voorbereid. Dit projectvoorstel wordt nu in de komende weken verder gefinaliseerd met de betrokken partners. In onze regio lopen ook twee proeftuinen (PICNIK - Kortrijk en Stoel 4 – Wevelgem, Menen, Kortrijk en Harelbeke) waarin de opgebouwde expertise en lessons learned via de betrokkenheid van de partners, ook meegenomen wordt. 

Na goedkeuring van het projectdossier (indieningsdatum 31 mei 2023 - goedkeuring eind juni/begin juli) werft W13 volgens de projectmodaliteiten een netwerkcoördinator voltijds (B4-B5) en projectmedewerker voltijds (B1-B3) aan. De projectmedewerker wordt heel hands-on ingezet ter ondersteuning van de lokale besturen en het netwerk (bv. in kaart brengen bestaand aanbod voor nieuwkomers, overzicht aanbod regionaal delen,…).

Om te kunnen indienen wordt aan de lokale besturen het mandaat gevraagd dat W13 mag optreden als penhouder en het netwerkleiderschap mag opnemen. Om de maximale betrokkenheid van de lokale besturen te garanderen, wil men ook de deelname van het lokaal bestuur in het regionaal organisatienetwerk als prioritaire partner, graag bevestigd zien.

 

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 84 Decreet Lokaal Bestuur

        Andere: Decreet betreffende het Vlaams integratie- en inburgeringsbeleid

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen. Er is geen cofinanciering vereist.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het vast bureau geeft het mandaat aan W13 om als penhouder op te treden en het netwerkleiderschap voor het regionaal organisatienetwerk op te nemen, zoals beschreven in het dossier.

 

Artikel 2

 

Het lokaal bestuur Deerlijk gaat akkoord om als prioritaire partner deel uit te maken van het regionaal organisatienetwerk.

 

Artikel 3

 

Een afschrift van deze beslissing zal overgemaakt worden aan de welzijnsvereniging W13 ter attentie van Petra Demeyere ten laatste op 10 mei 2023 via het e-mailadres petra.demeyere@welzijn13.be.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 11/05/2023
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.