DEERLIJK

27 JANUARI 2021

 

AANWEZIG

 

Burgemeester: Claude Croes

 

Schepenen: Bert Schelfhout, Regine Vanwynsberghe-Rooryck, Sandra De Leeuw-Goussey, Matthias Vanneste, Louis Vanderbeken

Algemeen directeur: Hans Piepers

 

 

 

Overzicht punten

 

Zitting van Vast bureau van 27 JANUARI 2021

Vast bureau - verslag van de zitting van 20 januari 2021 - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het vast bureau wordt gevraagd het verslag van de vorige zitting goed te keuren.

 

Motivering

 

Het vast bureau overloopt het verslag van de zitting van 20 januari 2021.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 83, § 5 Decreet Lokaal Bestuur

 

Adviezen

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het vast bureau besluit het verslag van de zitting van 20 januari 2021 goed te keuren.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 04/02/2021
Overzicht punten

 

Zitting van Vast bureau van 27 JANUARI 2021

Maatschappelijk werker - samenstelling selectiecommissie - goedkeuring

 

 

 

 

Publicatiedatum: 04/02/2021
Overzicht punten

 

Zitting van Vast bureau van 27 JANUARI 2021

Bestelbonnen en te betalen bedragen - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Deze goedkeuring kadert binnen de reguliere uitgavenprocedure.

 

Motivering

 

Het vast bureau is hoofdbudgethouder en dient de bestelbonnen goed te keuren vooraleer men de verbintenissen kan aangaan. De lijst met bestelbonnen bevindt zich in bijlage. Eveneens dient men de te betalen bedragen goed te keuren. De lijst met te betalen facturen kan men terugvinden in bijlage. De individuele facturen zijn altijd raadpleegbaar via het programma foxboek.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 84, § 3, 3° Decreet Lokaal Bestuur

          Andere: Organisatiebeheersysteem

 

Adviezen

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het vast bureau besluit de bestelbonnen op de goedkeuringslijst bestelbon O/2021/4 goed te keuren.

 

Artikel 2

 

Het vast bureau besluit de te betalen bedragen op de goedkeuringslijst aanrekening O/2021/6 goed te keuren.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 04/02/2021
Overzicht punten

 

Zitting van Vast bureau van 27 JANUARI 2021

Brugfiguurwerking - opstart - plan van aanpak - kennisname en goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het vast bureau wordt gevraagd om kennis te nemen van het plan van aanpak voor de opstart van de brugfiguurwerking in Deerlijk en zich hiermee akkoord te verklaren.

 

Motivering

 

In augustus 2020 ging de nieuwe brugfiguur Leen Taelemans van start in de gemeente Deerlijk. Dit betreft een nieuwe functie waardoor gestart werd met een verkenningsfase in de periode van augustus 2020 tot en met januari 2021. Doel van deze fase was: het in kaart brengen van lokale noden van de gemeente Deerlijk met betrekking tot het takenpakket van een nieuwe brugfiguur, onderzoeken welke mogelijkheden de functie van een brugfiguur heeft binnen een gemeente of stad en het advies inwinnen van experten met betrekking tot de aanpak, de detectie en de ondersteuning van kwetsbare gezinnen.

 

Voor deze verkenning werd een bevraging uitgevoerd binnen het kernteam (clusterhoofd burger en welzijn Sarah Barbe, schepen van welzijn Louis Vanderbeken en brugfiguur Leen Taelemans), bij de leden van de interne stuurgroep (burgemeester Claude Croes, algemeen directeur Hans Piepers, schepen van jeugd Bert Schelfhout, diensthoofd sociale dienst Filip Vits, clusterhoofd vrije tijd en onderwijs Wouter Mortier), bij de directieleden van de Deerlijkse basisscholen, bij de andere schepenen van het lokaal bestuur, bij lokale interne en externe partners, bij brugfiguren en bij experten.

 

De resultaten van deze bevraging werden geanalyseerd door het kernteam en de interne stuurgroep en vormen de basis van dit plan van aanpak.

Volgende elementen springen hierin naar voor:

 

Wat is een brugfiguur: "Onder het motto 'samen weg-wijs' werkt een brugfiguur lokaal in een gemeente of een stad en zal letterlijk de brug vormen tussen het gezin - de school - het netwerk en partners om de ontwikkelingskansen van kinderen te bevorderen.

 

Het is een veelzijdige functie met andere accenten en invulling, afhankelijk van het lokale verhaal.

 

De doelgroep van de brugfiguur is: Gezinnen met kinderen tussen 0-12 jaar. Elk gezin is op een zeer laagdrempelige manier welkom bij de brugfiguur, waarbij de brugfiguur prioritair aandacht heeft voor kwetsbare en/of kansarme gezinnen en kinderen, met als bijkomende doelstelling: Het bereik proberen vergroten van de kwetsbare doelgroep, die zich 'verdoken onder de radar' bevindt; dit door brede communicatie en doordachte acties.

 

De brugfiguur kent drie groepen van partners: de school, de interne partners / lokaal bestuur en de externe partners binnen de brede leefwereld van kinderen en hun gezin.

 

In de praktijk vervult de brugfiguur 5 verschillende rollen binnen haar takenpakket: de wegwijzer, de coach, de expert, de inspirator & ontwikkelaar en de bruggenbouwer. Afhankelijk van de doelgroep of de groep van partners kent elke rol een specifieke invulling op maat.

 

Het plan van aanpak dat werd uitgewerkt bevat drie fasen:

 

De verkenningsfase met brede bevraging + opmaak plan van aanpak: augustus 2020 - januari 2021

 

Uitrol Fase 1: februari 2021 - augustus 2021

 

De focus in de fase ligt op het zichtbaar maken van de functie in de praktijk, het verder verkennen en aflijnen van de doelgroep, complementaire samenwerking en netwerk uitbouwen, efficiëntie en effectiviteit verkennen en prioriteiten vastleggen.

In de praktijk betekent dit concreet dat er van start gegaan wordt met een verdiepende en verkennende bevraging van een diverse groep gezinnen omtrent toegankelijkheid en lokale noden. Voor de scholen wordt er in deze periode gestart met intervisie-coaching. Er wordt ook gestart met een inspirerend traject voor scholen en interne partners en de mogelijkheden tot samenwerken met interne en externe partners worden verkend en uitgestippeld. Aanvullend wordt ook tijd genomen voor de ontwikkeling van een paar concrete tools en methodieken: onder andere de babykaart, onderzoek onderwijscheque in samenwerking met de sociale dienst, onderzoek huiswerkbegeleiding en taalklas, inspirerende sessie rond kwetsbare gezinnen, ...

Doorheen deze fase leren we op die manier de lokale context en noden van gezinnen, scholen en partners nog beter kennen. Zo kunnen we de aanpak van fase twee verder uitwerken en afstemmen op het lokale verhaal.

 

Uitrol fase 2: september 2021 - ...]

In deze fase komt 'de uitvoering' van de verschillende rollen naar de voorgrond. Dit met een aantal mogelijkheden om gezinnen individueel of in groep te begeleiden en 'warm' door te verwijzen naar de passende interne of externe partners. Bijkomend ligt de focus op het verder ontplooien van een structurele en complementaire samenwerking met interne en externe partners. De uitvoering van het takenpakket zal geregistreerd, geëvalueerd en bijgestuurd worden waar nodig.

 

In de powerpoint in bijlage is de volledige toelichting en het volledige plan van aanpak te vinden.

 

Juridische gronden

 

Algemene basisbevoegdheid: Art. 84, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het vast bureau neemt kennis van het plan van aanpak van de brugfiguurwerking in Deerlijk en besluit zich hiermee akkoord te verklaren.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 04/02/2021
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.