DEERLIJK

31 JANUARI 2024

 

AANWEZIG

 

Burgemeester: Claude Croes

 

Schepenen: Bert Schelfhout, Regine Vanwynsberghe-Rooryck, Philip Ghekiere, Matthias Vanneste, Louis Vanderbeken

Algemeen directeur: Karel Bauters

 

 

 

 

Overzicht punten

 

Zitting van Vast bureau van 31 JANUARI 2024

C.1. Vast bureau - verslag van de zitting van 24 januari 2024 - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het vast bureau wordt gevraagd het verslag van de vorige zitting goed te keuren.

 

Motivering

 

Het vast bureau overloopt het verslag van de zitting van 24 januari 2024.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 83, § 5 Decreet Lokaal Bestuur

 

Adviezen

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het vast bureau besluit het verslag van de zitting van 24 januari 2024 goed te keuren.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 12/02/2024
Overzicht punten

 

Zitting van Vast bureau van 31 JANUARI 2024

C.2. Deskundige maatschappelijk werk (B1-B3) - wijziging samenstelling selectiecommissie - goedkeuring

 

 

 

Publicatiedatum: 12/02/2024
Overzicht punten

 

Zitting van Vast bureau van 31 JANUARI 2024

C.3. Tussentijdse evaluatie Zorgzame Buurten - kennisname

 

Aanleiding en context

 

Het vast bureau wordt verzocht kennis te nemen van de tussentijdse evaluatie van het project Zorgzame Buurten, mondeling toegelicht ter zitting door de buurtzorgcoördinatoren, mevrouw Miek Vandamme en Delphine Derammelaere.

 

Motivering

 

Via de projectoproep Zorgzame Buurten werd het project Buur(t)centraal ingediend voor de gemeente Deerlijk. De projecten worden gedurende 2 jaar intensief begeleid om tot succesvolle, duurzame projecten te komen en kennis op te doen over het uitbouwen van zorgzame buurten.

 

In een zorgzame buurt zijn de voorwaarden vervuld opdat mensen, ongeacht leeftijd en grote of kleine ondersteuningsbehoeften op meerdere levensdomeinen, comfortabel in hun woning of vertrouwde buurt kunnen (blijven) wonen. Het is een buurt waar jong en oud samenleven, waar mensen zich goed en geborgen voelen, waar levenskwaliteit centraal staat, waar bewoners elkaar kennen en helpen, waar personen en gezinnen met grote en kleine ondersteuningsnoden ondersteuning krijgen en waar diensten en voorzieningen toegankelijk en beschikbaar zijn.

 

Een zorgzame buurt bestaat uit drie luiken:

 

        Participatie van de buurt en inclusie

 

Een zorgzame buurt is gericht op de opbouw van sociaal weefsel, op solidariteit en zorgzaam leven. Het creëren van ontmoeting is hierbij cruciaal. Enkel als mensen mekaar kennen, zullen ze - na een tijd - ook bereid zijn om elkaar onderlinge steun te bieden. Daarbij gaat het om "het kleine helpen", niet om in de plaats te treden van de professionele hulp en dienstverlening. Een zorgzame buurt is participatief en is er voor iedereen. Zorgzame buurten streven naar inclusie.

 

        Het verbinden van informele en formele zorg

 

Zorgzame buurten leggen de link tussen de informele zorg (zelfzorg, maar ook mantelzorg, occasionele burenhulp of vrijwilligerswerk) en de formele/professsionele zorg. Dat is ook noodzakelijk met het oog op vroegdetectie van kwetsbare mensen, met het oog op een snellere en betere toeleiding naar de professionele hulpverlening als nodig, met het oog op preventie en de inzet op gezondheidsongelijkheid en met het oog op de ondersteuning van informele zorgverleners met speciale aandacht voor mantelzorgers.

 

        Intersectorale samenwerking tussen welzijns- en zorgpartners en partners uit andere domeinen in een netwerk dat gericht is op preventie, gezondheidsbevordering en het verlenen van integrale zorg en ondersteuning met een focus op levenskwaliteit

 

Op basis van een buurtanalyse kiezen de buurt, het lokale bestuur, de welzijns- en zorgpartners en andere partners in het netwerk, samen de prioriteiten waarop ze in het kader van het zorgzame buurtproject willen inzetten. Het gaat over een samenwerking tussen gezondheid en welzijn in samenwerking met andere sectoren (waaronder huisvesting, ruimtelijke ordening, jeugd, cultuur, sport, werk, sociale economie,...) gericht op preventie, gezondheidsbevordering en het verlenen van integrale zorg en ondersteuning ten aanzien van een persoon. De mens en zijn levenskwaliteit staan centraal en daarom worden er stappen gezet naar geïntegreerde zorg.

 

Tijdens de duur van het project werden volgende acties uitgewerkt:

 

        Buur(t)feestpakket: Wanneer buren een buurtfeest organiseren dan kunnen ze het buur(t)feestpakket aanvragen. In het buur(t)feestpakket zitten 4 plooitafels en 30 plooistoelen, blanco uitnodigingen, een vlaggenlijn,4 tafelkleden, twee restafvalzakken, een PMD-zak en een burenboekje.

 

        Burenboekje: In een zorgzame straat kunnen buren een burenboekje maken. Elke buur krijgt een blanco-blad waar hij alle gegevens van het gezin kan noteren. Wanneer alles ingediend is, wordt daar een mooi boekje van gemaakt voor de ganse buurt.

 

        Welkomstkaartje: Wanneer er nieuwe buren in de straat komen wonen, dan kan er een welkomstkaartje aangevraagd worden.

 

        Buurtwerking in het onderwijs: Met een speels lessenpakket willen we leerkrachten en ouders enkele tools meegeven om samen met kinderen te werken rond Zorgzame Buurten.

 

        Tettercamionette op toer: Van juni tot en met september trekken de Tettermadammen wekelijks met de Tettercamionette in de buurt. Maandelijks staat de Tettercamionette aan voedselbedeling 't Netje. Doorheen de zomer kwamen 635 mensen tetteren.

 

        Onderbroeken actie: In april 2023 werd deelgenomen aan de campagne van de Landelijke Gilden om het bodemleven in de Vlaamse tuinen onder de loep te nemen. In de tuin van het WZC Gavermeersen werd een katoenen onderbroek in de grond gestopt.

 

        Pretcamionette voor de jeugd: De Tettercamionette wordt Pretcamionette en gaat op woensdagnamiddag naar verschillende wijken. De vrijetijdsdienst wil op deze manier jongeren leren kennen in de buurt en zo hun vrijetijdsactiviteiten kenbaar maken.

 

        Sintshop en Sintfeest: Voor gezinnen uit kwetsbare gezinnen wordt er jaarlijks, in samenspraak met pastorale eenheid De Wijngaard, een verzamelactie opgezet. De gezinnen konden voor de eerste maal komen winkelen in de Sintshop. Er werd ook voor de eerste maal een Sintfeest georganiseerd voor die kwetsbare doelgroep.  Elk kind kreeg een geschenk van Sinterklaas en zwarte piet.

 

        Tettertafel voor anderstaligen: In de Tettertafel oefenen we niet alleen Nederlandse taal en gewoontes maar leren we elkaar ook kennen. Eveneens stimuleert de praattafel de zelfredzaamheid en helpt zij om die manier mee aan integratie in de maatschappij.

 

        De Langste Tettertafel: Maar liefst 180 Deerlijknaren schoven in september 2023, met hun buren, de voetjes onder onze Langste Tettertafel, de afsluiter van het Tettercamionette-seizoen. Jong en oud beleefden er een fijne avond op de deuntjes van DJ De Wilde Vogel en genoten van een aperitief dankzij onze lokale handelaars.

 

        Dag van de Buren: Maar liefst 11 buurten in Deerlijk genoten van het samenzijn met hun buren en kregen bezoek van onze Tettermadammen en een gratis aperopakket.

 

        Beste Buurt van Vlaanderen: De beste buurt van Vlaanderen, die ligt sinds 3 oktober 2023 officieel in onze gemeente. Radio 2 trakteerde het Jagershof met een buurtfeest en een optreden van Bart Kaëll.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 84, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het vast bureau neemt kennis van de tussentijdse evaluatie van het project Zorgzame Buurten, mondeling toegelicht ter zitting door de buurtzorgcoördinatoren, mevrouw Miek Vandamme en Delphine Derammelaere.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 12/02/2024