Zitting van 30 APRIL 2020
OCMW - jaarrekening 2019 - vaststelling - goedkeuring
Aanleiding en context
Aan de raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd de jaarrekening 2019 van het OCMW vast te stellen.
Motivering
De jaarrekening 2019 van het OCMW bevindt zich in bijlage.
Deze ligt voor met de volgende cijfers:
Saldo exploitatiebudget | 121.507 |
Saldo investeringsbudget | 0 |
Saldo andere | -5.000 |
Budgettaire resultaat boekjaar | 116.507 |
Resultaat op kasbasis | 1.411.200 |
Autofinancieringsmarge | 116.507 |
Balanstotaal | 1.539.932 |
Juridische gronden
• Algemene basisbevoegdheid: Art. 78, 2e alinea, 4° Decreet Lokaal Bestuur
• Art. 260 en 262 Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
De beslissing heeft financiële gevolgen.
BESLUIT
De gemeenteraad besluit met 0 ja-stemmen:
Artikel 1
De raad voor maatschappelijk welzijn besluit de jaarrekening 2019 van het OCMW vast te stellen op de cijfers zoals vermeld in de motivering.
Zitting van 30 APRIL 2020
Raad voor maatschappelijk welzijn - 20 februari 2020 - notulen en zittingsverslag - goedkeuring
Aanleiding en context
Aan de raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd de notulen en het zittingsverslag van de vorige zitting goed te keuren.
Motivering
Elk lid van de raad voor maatschappelijk welzijn heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de raad voor maatschappelijk welzijn worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast.
Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering, worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn en de algemeen directeur.
Artikel 278 van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat de raad voor maatschappelijk welzijn kan beslissen om het zittingsverslag te vervangen door een audio- of audiovisuele opname van de openbare zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn.
Juridische gronden
• Algemene basisbevoegdheid: Art. 74 Decreet Lokaal Bestuur
• Andere:
◦ Art. 32 en 278 Decreet Lokaal Bestuur
◦ Art. 32 en 33 Huishoudelijk reglement van de OCMW-raad
Adviezen
Er zijn geen adviezen nodig.
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
De gemeenteraad besluit met 0 ja-stemmen:
Artikel 1
De raad voor maatschappelijk welzijn besluit de notulen van de zitting van 20 februari 2020 goed te keuren.
Artikel 2
De raad voor maatschappelijk welzijn besluit het zittingsverslag van de raad voor maatschappelijk welzijn van 20 februari 2020 goed te keuren.
Zitting van 30 APRIL 2020
Woonwijs - werkjaar 8 - jaarverslag en jaarrekening - kennisname
Aanleiding en context
De OCMW-raad wordt gevraagd kennis te nemen van het jaarverslag en de jaarrekening van werkjaar 8 (van 1 oktober 2018 tot en met 30 september 2019) van Woonwijs.
Motivering
De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn beslisten respectievelijk in zitting van 29 april 2010 en in zitting van 10 mei 2010 tot participatie in de Interlokale Vereniging Wonen Deerlijk-Harelbeke-Kuurne-Lendelede, later omgevormd tot Woonwijs.
De samenwerkingsovereenkomst met statutaire draagkracht betreffende de oprichting van de interlokale vereniging wonen Deerlijk-Harelbeke-Kuurne-Lendelede bepaalt dat de rekening van de interlokale vereniging jaarlijks ter kennisname wordt voorgelegd aan de andere deelnemers en dat het jaarverslag gelijktijdig met de jaarrekening ter beschikking wordt gesteld van de andere deelnemers, ter bespreking.
Aan de raad voor maatschappelijk welzijn wordt het jaarverslag en de jaarrekening van werkjaar 8 (van 1 oktober 2018 tot en met 30 september 2019) voorgelegd.
Uit het jaarverslag blijkt dat de beoogde resultaten grotendeels behaald zijn.
De dagelijkse werking (woonloket, continuering woonoverleg, opvolging woningkwaliteit, premieboekjes, immolijst…) werd verdergezet.
Acties, zoals opgenomen in het woonactieplan, werden uitgevoerd.
• Woonwijs organiseerde in juni een huurdersvergadering.
• De vernieuwde samenwerkingsovereenkomst tussen Deerlijk, Harelbeke, Kuurne en Lendelede werd afgesloten. Naar aanleiding van de instap van Zwevegem werd een nieuwe samenwerkingsovereenkomst tussen Deerlijk, Harelbeke, Kuurne, Lendelede en Zwevegem afgesloten.
• Een nieuw subsidiedossier voor de periode 2020-2025 werd opgemaakt en ter goedkeuring voorgelegd.
De totale uitgave voor Woonwijs bedroeg 174.744 euro. De subsidie van Wonen Vlaanderen bedraagt 109.696 euro en het saldo voor de vier gemeenten van Woonwijs 65.048 euro waarvan 12.802 euro voor de gemeente Deerlijk (verdeelsleutel volgens huishoudens).
Het jaarverslag en de jaarrekening werden besproken op de stuurgroep van 13 december 2019.
Juridische gronden
• Algemene basisbevoegdheid: Art. 77 en Art. 78, § 1, 2° Decreet Lokaal Bestuur
• Andere: Art. 393 Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
De raad van maatschappelijk welzijn neemt kennis van het jaarverslag en van de jaarrekening van het werkjaar 8 van Woonwijs.
Artikel 2
Een afschrift van huidige beslissing wordt voor verder gevolg overgemaakt aan Woonwijs, projectcoördinator Pieter Vandeweghe, p/a Marktstraat 29, 8530 Harelbeke.
Zitting van 30 APRIL 2020
Woonwijs - werkjaar 9 - jaarverslag en jaarrekening - kennisname
Aanleiding en context
De OCMW-raad wordt gevraagd kennis te nemen van het jaarverslag en de jaarrekening van werkjaar 9 (van 1 oktober 2019 tot en met 31 december 2019) van Woonwijs.
Motivering
De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn beslisten respectievelijk in zitting van 29 april 2010 en in zitting van 10 mei 2010 tot participatie in de Interlokale Vereniging Wonen Deerlijk-Harelbeke-Kuurne-Lendelede, later omgevormd tot Woonwijs.
De samenwerkingsovereenkomst met statutaire draagkracht betreffende de oprichting van de Interlokale Vereniging Wonen Deerlijk-Harelbeke-Kuurne-Lendelede bepaalt dat de rekening van de Interlokale Vereniging jaarlijks ter kennisname wordt voorgelegd aan de andere deelnemers en dat het jaarverslag gelijktijdig met de jaarrekening ter beschikking wordt gesteld van de andere deelnemers, ter bespreking.
Aan de raad voor maatschappelijk welzijn wordt het jaarverslag en de jaarrekening van werkjaar 9 (van 1 oktober 2019 tot en met 31 december 2019) voorgelegd.
Uit het jaarverslag blijkt dat de beoogde resultaten grotendeels behaald zijn.
Deze actie, zoals opgenomen in het woonactieplan, werd uitgevoerd.
• Woonwijs organiseerde in december een energiefit-avond in samenwerking met Fluvius.
De totale uitgave voor Woonwijs bedroeg 50.362 euro. De subsidie van Wonen Vlaanderen bedraagt 27.424 euro en het saldo voor de vier gemeenten van Woonwijs, 22.939 euro, waarvan 4.515 euro voor de gemeente Deerlijk (verdeelsleutel volgens huishoudens).
Het jaarverslag en de jaarrekening werden besproken op de stuurgroep van 27 februari 2020.
Juridische gronden
• Algemene basisbevoegdheid: Art. 77 en Art. 78, § 1, 2° Decreet Lokaal Bestuur
• Andere: Art. 393 Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van het jaarverslag en van de jaarrekening van het werkjaar 9 van Woonwijs.
Artikel 2
Een afschrift van huidige beslissing wordt voor verder gevolg overgemaakt aan Woonwijs, projectcoördinator Pieter Vandeweghe, p/a. Marktstraat 29, 8530 Harelbeke.
Zitting van 30 APRIL 2020
Zorg - maaltijddienst - aanpassing tarieven - goedkeuring
Aanleiding en context
Aan de OCMW-raad wordt gevraagd de berekening van de verkoopprijs van de warme maaltijden, geleverd door de maaltijddienst, goed te keuren en de nieuwe tarieven vast te stellen.
Er wordt ook gevraagd de voorgestelde berekening van de verkoopprijs van de diepvriesmaaltijden goed te keuren en het gebruikte tarief te bekrachtigen.
Motivering
Sinds de opstart van de maaltijddienst worden er voor de warme maaltijden die aan huis geleverd worden drie tarieven gehanteerd. Het te betalen tarief is afhankelijk van het inkomen van de gebruiker.
Voor de aan huis geleverde diepvriesmaaltijden geldt er één tarief.
Het te betalen tarief is, afhankelijk van de financiële situatie van de aanvrager:
• normaal tarief: 7,70 euro;
• verminderd tarief: 7,20 euro voor personen die de voorkeurregeling genieten in de ziekteverzekering (verhoogde tegemoetkoming);
• laagste tarief: 6,70 euro voor personen met het gewaarborgd inkomen voor bejaarden of het leefloon.
Deze tarieven werden vergeleken met de tarieven die gehanteerd worden in omliggende gemeenten alsook met een privé-aanbieder die maaltijden aan huis levert.
Uit het overzicht blijkt dat de gehanteerde tarieven in de lijn liggen van de tarieven van de omliggende besturen.
De gemiddelde prijs voor een warme maaltijd aan huis geleverd is 7,62 euro. Twee uitschieters hierbij zijn Waregem en Wevelgem waar respectievelijk 8 euro en 8,25 euro aangerekend wordt per maaltijd.
Het Sociaal Huis rekent 7,70 euro aan voor een warme maaltijd aan huis geleverd.
De tarieven voor koud geleverde maaltijden liggen doorgaans iets lager, met uitzondering van Zwevegem.
Naast Deerlijk hanteert enkel Waregem drie verschillende tarieven voor de levering van warme maaltijden. Ook in Kortrijk worden er verschillende tarieven gehanteerd maar zij hebben enkel koude lijn.
Daarnaast zijn er 4 besturen die de keuze geven om al dan niet soep en/of hoofdmaaltijd en/of dessert te bestellen.
Voor een warme maaltijd wordt er 5,70 euro aangerekend door het woonzorgcentrum H. Familie.
Dit betekent dat er voor een warme maaltijd volgende marge is:
• normaal tarief: 2,00 euro of 35 %;
• verminderd tarief: 1,50 euro of 26 %;
• laagste tarief: 1,00 euro of 18 %.
Slechts een minderheid van de besturen hanteren verschillende tarieven, gekoppeld aan het inkomen. Het voordeel hiervan is dat de maaltijddienst betaalbaar blijft voor iedereen.
Voor de diepvriesmaaltijden is de aankoopprijs verschillend per gerecht en afhankelijk van het totaalbedrag van de bestelling. Hoe meer stuks besteld worden, des te meer korting er verkregen wordt.
De gemiddelde kostprijs van een diepvriesmaaltijd is 4,13 euro terwijl er 6,60 euro gefactureerd wordt aan de gebruikers van de maaltijddienst. Dit komt neer op een marge van 2,47 euro per maaltijd of bijna 60 %.
Om eenduidigheid te krijgen bij prijsindexeringen en de aangerekende prijs mee te laten evolueren met de betaalde aankoopprijs, stelt het Sociaal Huis voor om de marges met een vast percentage te berekenen voor de prijzen van de warme maaltijden in de maaltijddienst.
De huidige aankoopprijs van een warme maaltijd bedraagt 5,70 euro.
Het Sociaal Huis stelt voor om de verkoopprijs als volgt te berekenen:
| huidig percentage | huidige verkoopprijs | voorstel percentage | voorstel verkoopprijs | met afronding naar beneden, tot 1 cijfer na de komma |
normaal tarief | 35 % | 7,70 euro | 40 % | 7,98 euro | 7,90 euro |
verminderd | 26 % | 7,20 euro | 30 % | 7,41 euro | 7,40 euro |
laagste | 18 % | 6,70 euro | 20 % | 6,84 euro | 6,80 euro |
Voor de prijs van de diepvriesmaaltijd is er momenteel een marge van 60 %. Tenzij een prijsstijging bij de leverancier stellen we voor om de aangerekende prijs niet te wijzigen.
In ziting van 18 maart 2020 verzocht het vast bureau de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn de aanpassing van de tarieven van de maaltijddienst te agenderen op de eerstvolgende OCMW-raad.
Om de nodige voorbereidingen en communicatie in dit kader te kunnen doen, ook gelet op de huidige coronacrisis, is het aangewezen de nieuwe tarieven te hanteren vanaf 1 juli 2020.
Juridische gronden
• Algemene basisbevoegdheid: Art. 77 Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
De beslissing heeft financiële gevolgen. De financiële impact van de beslissing is nog niet gekend en moeilijk te voorspellen gezien het zeer variabele karakter van het aantal gevraagde maaltijden.
BESLUIT
De gemeenteraad besluit met 0 ja-stemmen:
Artikel 1
De OCMW-raad besluit om uniformiteit aan te brengen in de berekening van de verkoopprijs van de warme maaltijden en hanteert daarom vanaf 1 juli 2020 volgende berekeningswijze:
• normale tarief: 40 % bij de aankoopprijs;
• verminderd tarief: 30 % bij de aankoopprijs;
• laagste tarief: 20 % bij de aankoopprijs;
telkens met afronding naar beneden tot 1 cijfer na de komma.
Artikel 2
De OCMW-raad besluit dat de nieuwe tarieven in de maaltijddienst bijgevolg vanaf 1 juli 2020 als volgt zijn:
• normaal tarief: 7,90 euro;
• verminderd tarief: 7,40 euro voor personen die de voorkeurregeling genieten in de ziekteverzekering (verhoogde tegemoetkoming);
• laagste tarief: 6,80 euro voor personen met het gewaarborgd inkomen voor bejaarden of het leefloon.
Artikel 3
De OCMW-raad besluit de berekening van de verkoopprijs van de diepvriesmaaltijden te houden op 60 % bij de gemiddelde aankoopprijs, waardoor de verkoopprijs momenteel 6,60 euro bedraagt.
Zitting van 30 APRIL 2020
Zorg - overeenkomst met Taxistop in kader van Minder Mobielen Centrale - goedkeuring
Aanleiding en context
De OCMW-raad wordt gevraagd om de overeenkomst met Taxistop in het kader van de oprichting en organisatie van een lokale Minder Mobielen Centrale (M.M.C.) goed te keuren.
Motivering
Binnen de huidige werking van het OCMW wordt Donah (Deerlijks Ondersteuningsnetwerk voor Aanvullende Hulp) georganiseerd met daaronder het pakket 'vervoer in nood'. Binnen deze vervoersdienst brengen vrijwilligers de gebruikers op hun gevraagde bestemming. De huidige werking wordt opgevolgd en georganiseerd door de coördinator van het Mobiel Lokaal Dienstencentrum en gebeurt via Excel.
Het is aangewezen de werking en opvolging efficiënter te organiseren en dit is mogelijk via een lokale Minder Mobielen Centrale, in samenwerking met Taxistop. Daarbij wordt via een internettoepassing alle administratie (het leden- en chauffeursbestand evenals de planning) bijgehouden.
Het doel van de Minder Mobielen Centrale is mensen vervoeren met een beperkt inkomen die problemen ondervinden om zich te verplaatsen en hen op die manier uit hun sociaal isolement te halen. Meestal gaat het om mensen die vanwege hun leeftijd of ziekte geen gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer. Ook kunnen mensen vervoerd worden die in een sociale noodsituatie verkeren. Dit is grosso modo de doelgroep die ook via Donah - vervoer in nood wordt geholpen.
Voor de gebruikers is er een inkomensgrens van maximum twee keer het leefloon. De gebruikers mogen dus geen netto inkomen hebben hoger dan twee keer het leefloon, tenzij een uitzondering gemaakt wordt die kan bewezen worden via een sociaal verslag.
De jaarlijkse lidmaatschapsbijdrage aan Taxistop bedraag 80 euro. In dit bedrag zijn volgende zaken inbegrepen:
• het gebruik van de internettoepassing voor de administratie;
• opleiding van de centrale coördinatoren voor het gebruik van de internettoepassing;
• de verzekering die door Taxistop wordt afgesloten voor de leden en de chauffeurs;
• werkingsmateriaal (chauffeurskaarten, kilometerboekjes, lidkaarten,....);
• een helpdesk die je kan contacteren tijdens de kantooruren;
• de chauffeurs ontvangen driemaandelijks een tijdschrift;
• een jaarlijkse studiedag voor alle verantwoordelijken van de Minder Mobielen Centrale.
Per gereden rit gaat 0,038 euro naar de omnium verzekering van de chauffeurs. Jaarlijks wordt een afrekeningsfactuur opgemaakt door Taxistop na ontvangst van de cijfers van het voorbije jaar.
In Vlaanderen zijn er momenteel al heel wat Minder Mobielen Centrales actief. Ook naburige gemeenten zoals Waregem en Harelbeke werken hier al mee en zijn er heel tevreden over.
De startdatum van de overeenkomst wordt voorzien op 1 juli 2020. Op die manier start de overeenkomst in de helft van het jaar en kunnen alle nodige voorbereidingen in dit kader nog gebeuren.
In zitting van 15 april 2020 verzocht het vast bureau de voorzitter van de OCMW-raad de goedkeuring van de overeenkomst met Taxistop in het kader van de oprichting en organisatie van een lokale Minder Mobielen Centrale te agenderen op de OCMW-raad van 30 april 2020.
De financieel directeur en de beleidsmedewerker gaven hiervoor positief advies.
Juridische gronden
• Algemene basisbevoegdheid: Art. 77 Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
De beslissing heeft financiële gevolgen.
Raming of bedrag | 150,00 euro |
Actie | GBB |
Jaarbudgetrekening | 0900-02/91310000 |
Visum | Niet vereist |
BESLUIT
De gemeenteraad besluit met 0 ja-stemmen:
Artikel 1
De OCMW-raad besluit volgende overeenkomst met Taxistop in het kader van de oprichting en organisatie van een lokale Minder Mobielen Centrale goed te keuren:
TUSSEN
Taxistop VZW
Maria Hendrikaplein 65B
9000 Gent
Vertegenwoordigd door David Van Kesteren
Functie Afgevaardigd Beheerder
en hierna Taxistop genoemd
enerzijds,
EN
OCMW Deerlijk
Harelbekestraat 27
8540 Deerlijk
Vertegenwoordigd door de heer Jo Tijtgat, voorzitter OCMW-raad , en de heer Hans Piepers, algemeen directeur,
en hierna medecontractant of M.M.C. genoemd,
anderzijds,
is overeengekomen als volgt:
1.Taxistop geeft hierbij aan de medecontractant het recht om een lokale Minder Mobielen Centrale (M.M.C.) op te richten en te organiseren.
2.Taxistop verbindt zich ertoe aan de M.M.C. een basispakket van Minder Mobielen Centrale-lidkaarten, kilometerboekjes en andere formulieren, nodig voor de goede werking, ter beschikking te stellen.
3.De M.M.C. zorgt zelf voor de organisatie, de concrete uitbouw, de permanentie, de promotie, etc. van de lokale centrale.
4.De werking van de M.M.C. bestrijkt het gebied van de gemeente Deerlijk.
Dit omvat de volgende deelgemeentes /
5.De M.M.C. verklaart hierbij zich in haar werking en dienstverlening niet te laten leiden door haar eventuele politieke of filosofische bindingen en de principiële neutraliteit van haar M.M.C.-werking te waarborgen.
Indien blijkt dat deze neutraliteit niet gewaarborgd of gerespecteerd wordt, kan Taxistop eenzijdig het contract beëindigen.
Verder verbindt de M.M.C. zich ertoe:
• geen gebruikers in te schrijven, noch te behandelen die inwoner zijn van een gemeente waar een andere bij Taxistop aangesloten M.M.C. werkzaam is, maar deze gebruikers wel door te verwijzen naar de plaatselijke M.M.C.;
• haar werkingsterrein niet uit te breiden zonder een schriftelijk akkoord van Taxistop.
6.De M.M.C. verbindt zich ertoe geen gebruikers in te schrijven wiens netto inkomen hoger is dan 2 maal het leefloon, tenzij een uitzondering gemaakt wordt die kan bewezen worden met een sociaal verslag.
7.De M.M.C. verbindt er zich toe de tarieven en prijzen, zoals door Taxistop vastgelegd, toe te passen, met inbegrip van gebeurlijke aanpassingen;
• de gebruiker betaalt een vast jaarlijks of halfjaarlijks lidgeld waarin een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid inbegrepen is.
• het kilometertarief is opgedeeld in twee luiken:
1)een vast kilometerbedrag, bestemd voor de chauffeur
2)een vast kilometerbedrag, bestemd voor diens omniumverzekering
• de plaatselijke M.M.C. betaalt het jaarlijks lidgeld na uitnodiging van Taxistop in het begin van elk kalenderjaar;
Deze bedragen, evenals de betalingsmodaliteiten, zijn vastgelegd in een bijlage van dit contract. Elke aanpassing zal door Taxistop tijdig doorgegeven worden aan de M.M.C. en bij ontvangst hiervan vervallen de vorige afspraken.
8.De M.M.C. verbindt zich ertoe de administratieve (het invullen van het registratieboek, ...) en boekhoudkundige afspraken na te komen.
De volgende taken moeten op aanvraag van Taxistop vervuld worden:
• de voorschotten op de lidgelden en de kilometervergoedingen die Taxistop factureert, moeten binnen de 15 dagen na factuurdatum vereffend worden;
• het leden- en chauffeursbestand wordt correct bijgehouden via de internet-toepassing.
De volgende taken moeten één maal per jaar (vóór 15 januari) vervuld worden:
• aan Taxistop dient de afrekening overgemaakt te worden van het aantal uitgereikte Minder Mobielen Centrale lidkaarten. Het resterende bedrag, na aftrek van de reeds betaalde voorschotten, zal door Taxistop gefactureerd of teruggestort worden.
• aan Taxistop dient het aantal gereden kilometers overgemaakt te worden.
De M.M.C. stuurt ook jaarlijks een overzicht door naar Taxistop met het aantal gereden kilometers, het aantal ritten, het aantal beschikbare chauffeurs en het aantal ingeschreven leden van het afgelopen jaar.
9.Taxistop heeft recht op inzage van de boekhoudkundige stukken van de M.M.C.
10.Deze overeenkomst is jaarlijks opzegbaar. De opzeg dient per aangetekend schrijven te gebeuren en dient uiterlijk op één november van het lopende jaar, beginnend op 1 januari en eindigend op 31 december, in het bezit te zijn van Taxistop.
Opgemaakt in twee exemplaren, waarvan elke partij verklaart er één ontvangen te hebben.
Gelezen en goedgekeurd,
DatumHandtekeningDatumHandtekening
Jo Tijtgat
Voorzitter OCMW-raad
Hans Piepers
Algemeen directeur
Vertegenwoordiger M.M.C.
David Van Kesteren
Afgevaardigd Beheerder
Vertegenwoordiger Taxistop
PRAKTISCHE AFSPRAKEN
• Adreswijzigingen, wijzigingen in de openingsuren of verandering van contactpersoon worden best zo snel mogelijk aan Taxistop doorgegeven.
• Het jaarverslag mag niet vergeten worden. Dit vormt een overzicht over het afgelopen jaar en bevat de volgende inlichtingen:
◦ het totaal aantal gereden kilometers
◦ het totaal aantal uitgevoerde ritten
◦ het totaal aantal leden
◦ het totaal aantal vrijwillige chauffeurs (ook diegene die niet gereden hebben)
• In geval van een ongeval dient u zo snel mogelijk de volgende formulieren door te sturen naar Taxistop:
◦ het ingevulde aanrijdingsformulier
◦ een kopie van het km-boekje van de chauffeur
◦ een kopie van het rittenboek met de desbetreffende rit
◦ een getuigen- en/of politieverslag (een politieverslag is zeker nodig bij vluchtmisdrijf)
◦ een verklaring van de gebruiker
◦ een bevestiging van de MMC -verantwoordelijke dat het ongeval wel degelijk tijdens de MMC-rit gebeurde + een verklaring dat de chauffeur wenst dat de herstelling in een door Ethias erkende garage uitgevoerd wordt.
◦ een mededeling waarin de aard van de eigen verzekering van de chauffeur gespecifieerd wordt. (omnium of niet).
Opmerking:
Er mag in geen enkel geval verklaard worden dat de chauffeur 'in opdracht' of 'voor rekening' reed van de Minder Mobielen Centrale, maar wel bv. 'op vraag'. Naar de eigen verzekering van de chauffeur toe, is het van uiterst belang dat het vrijwillige karakter van de M.M.C. behouden blijft. De chauffeurs rijden vrijwillig, dus 'voor eigen rekening'.
BIJLAGE BIJ DE OVEREENKOMST
Prijsstructuren voor de Minder Mobielen Centrales op 01/10/2018
• Lidmaatschapsbijdrage van de minder mobiele gebruiker :
◦ voor één jaar : € 10 per persoon, € 15 per koppel of samenwonenden,
waarvan € 5 of € 7,5 voor de centrale
◦ voor een half jaar : € 5 per persoon, € 7,5 per koppel of samenwonenden,
waarvan € 2,5 of € 3,75 voor de centrale
• Kilometerprijs te betalen door de gebruiker aan de vrijwillige chauffeur: max. de km-vergoeding voor het federale overheidspersoneel waarvan € 0,035 voor de omniumverzekering. Taxistop adviseert een kilometervergoeding tussen € 0,30 en € 0,35 euro per gereden kilometer, afhankelijk van de plaatselijke situatie (druk of minder druk verkeer), en of de chauffeurs de premie van € 0,035 voor de omniumverzekering, aan de centrale moeten doorgeven of niet.
De premie voor de omniumverzekering blijft steeds dezelfde, nl. € 0,035/km. De Minder Mobielen Centrale kan, indien mogelijk, zelf instaan voor (een deel van) deze premie.
• Een bijkomende verzekering lichamelijke ongevallen voor de chauffeurs tijdens de verplaatsing kost € 0,08 per rit (niet verplicht).
• De jaarlijkse lidmaatschapsbijdrage van de MMC aan Taxistop bedraagt € 80.
Betalingsmodaliteiten
• Een vast bedrag voor de lidgelden van de gebruikers wordt twee maal per jaar door Taxistop gefactureerd op basis van de gegevens van het vorige werkjaar. Na de eindafrekening wordt het verschil gefactureerd of teruggestort.
• Twee maal per jaar wordt ook een vast bedrag voor de omniumverzekering door Taxistop gefactureerd. Na de eindafrekening wordt het verschil gefactureerd of teruggestort.
• De lidmaatschapsbijdrage zal door Taxistop aan de MMC gefactureerd worden bij de opstarting van de MMC en daarna telkens in het begin van het nieuwe werkjaar.
!! De betalingen gebeuren binnen de gestelde termijn op het rekeningnummer van Taxistop.
Artikel 2
De overeenkomst gaat in op 1 juli 2020.
Artikel 3
De bepalingen en afspraken op basis van deze overeenkomst primeren. De bepalingen en afspraken uit de afsprakennota Donah - vervoer in nood die niet in overeenstemming zijn met deze overeenkomst, zijn vanaf 1 juli 2020 niet langer van toepassing. Een aangepaste afsprakennota wordt voorzien.
Zitting van 30 APRIL 2020
Delegatie toekenning en vastlegging brugdagen en andere extra dienstvrijstellingen - goedkeuring
Aanleiding en context
De OCMW-raad wordt verzocht om de toekenning en vastlegging van brugdagen en
andere extra dienstvrijstellingen te delegeren.
Motivering
Momenteel woedt een globale pandemie die wordt bestempeld als "de coronacrisis",
verwijzend naar het virus COVID-19 dat zich mondiaal heeft verspreid binnen een heel
beperkte tijdspanne. De snelle evolutie van de situatie, en de bijhorende noodzakelijke
maatregelen die werden genomen, tonen de noodzaak om in een dergelijke situatie snel te
kunnen handelen en correct te communiceren.
Omwille van de hoogdringende situatie werd door de Nationale Veiligheidsraad beslist om
een meer doortastende maatregelen te nemen om het verspreidingsrisico te minimaliseren.
Eén van die maatregelen was o.a. om van thuiswerk de norm te maken voor zoveel mogelijk
mensen en waar mogelijk.
Binnen de gemeente Deerlijk werd gehoor geven aan deze oproep, door thuiswerk maximaal
te faciliteren waar mogelijk. Voor medewerkers die omwille van hun taakinhoud niet de
mogelijkheid hadden om aan thuiswerk te doen, en van wie de jobuitvoering door de
maatregelen grotendeels werd uitgehold, werden actief naar alternatieve taken gezocht,
veelal gelinkt aan het bestrijden van de coronacrisis. Prioritair werd daarvoor gekeken om
mensen in te zetten op o.a. de kinderopvang, het triagecentrum, het
containerpark, telefonie naar zorgbehoevenden, het consultatiebureau Kind & Gezin, ... Op
deze manier werd maximaal bekeken om iedereen maximaal in te zetten, en met het oog op
de grootste noden.
In een beperkt aantal gevallen bleek dit echter niet mogelijk te zijn. Om deze mensen
duidelijkheid te bieden over hun situatie, stelde het managementteam voor in deze gevallen
een dienstvrijstelling te voorzien, in de veronderstelling dat men zich wel beschikbaar dient te
houden om eventueel elders in te springen. De dienstvrijstelling wordt dan ook gezien als
een allerlaatste middel, wanneer geen opties meer mogelijk zijn. Dit systeem waarborgt
bovendien een gelijke behandeling tussen contractuele en statutaire werknemers. Voor de
tweede groep is een systeem van tijdelijke werkloosheid namelijk niet mogelijk, waardoor
dienstvrijstelling sowieso de enige optie is.
In het vast bureau van 18 maart 2020 werd principieel beslist
om dienstvrijstelling te voorzien voor de medewerkers als "last resort" voor zij die niet
kunnen thuiswerken, waarbij de taakinhoud tijdelijk is weggevallen en er geen enkel
alternatief kan geboden worden. Deze beslissing werd door verlenging van de federale fase
van het crisisbeheer verlengd in zitting van 8 april 2020.
Omwille van het feit dat dergelijke beslissingen dringend moeten kunnen genomen worden,
wordt voorgesteld om de toekenning en vastlegging van brugdagen en andere
dienstvrijstellingen, zoals omschreven in artikel 326 van de rechtspositieregeling, te
delegeren naar het vast bureau. die het op zijn beurt verder kan
delegeren naar de algemeen directeur. Deze kan dan als hoofd van het personeel instaan
om deze beslissing te nemen.
Juridische gronden
• Algemene basisbevoegdheid: Art. 78 Decreet Lokaal Bestuur
• Andere: Art. 326 rechtspositieregeling gemeente Deerlijk
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
De gemeenteraad besluit met 0 ja-stemmen:
Artikel 1
De OCMW-raad besluit om de vastlegging en toekenning van brugdagen en andere extra dienstvrijstellingen te delegeren naar het vast bureau.
Zitting van 30 APRIL 2020
Visum en debiteurenbeheer 2019 - rapportering - kennisname
Aanleiding en context
Aan de raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd om kennis te nemen van de rapportering visum- en debiteurenbeheer 2019.
Motivering
De financieel directeur dient minstens eenmaal per jaar in volle onafhankelijkheid te rapporteren aan de raad voor maatschappelijk welzijn over de uitvoering van zijn taak van voorafgaande controle van de krediet- en wetmatigheid van de voorgenomen verbintenissen, en van het debiteurenbeheer. In bijlage bevinden zich beide rapporten voor het jaar 2019, en hun bijlages.
Juridische gronden
• Art. 177 Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
De kennisname heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de rapportering van de financieel directeur betreffende het jaar 2019 omtrent de voorafgaande krediet- en wetmatigheidscontrole en het debiteurenbeheer.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.