DEERLIJK

19 JANUARI 2023

 

AANWEZIG

 

Voorzitter: Jo Tijtgat

Burgemeester: Claude Croes

 

Schepenen: Bert Schelfhout, Regine Vanwynsberghe-Rooryck, Philip Ghekiere, Matthias Vanneste, Louis Vanderbeken

Raadsleden: Carl De Donder, Louis Haerinck, Frans Kemseke, Tundie D'hont, Jurgen Beke, Sophie Mespreuve, Marleen Prat, Rolande Libert, Sandra De Leeuw-Goussey, Marc Coppens, Dirk Demeurie, Yves Vande Wiele

 

Wnd. algemeen directeur: Sarah Barbe

 

VERONTSCHULDIGD

 

Gemeenteraadsleden: Filip Terryn, Maurice Bekaert

 

 

 

 

 

Overzicht punten

 

Zitting van OR van 19 JANUARI 2023

1. Raad voor maatschappelijk welzijn - 22 december 2022 - notulen en audio-opname - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Aan de raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd de notulen en de audio-opname van de vorige zitting goed te keuren.

 

Motivering

 

Elk lid van de raad voor maatschappelijk welzijn heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de raad voor maatschappelijk welzijn worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast.

 

Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering, worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn en de algemeen directeur.

 

Artikel 278 van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat de raad voor maatschappelijk welzijn kan beslissen om het zittingsverslag te vervangen door een audio- of audiovisuele opname van de openbare zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 74 Decreet Lokaal Bestuur

          Andere:

          Art. 32 en 278 Decreet Lokaal Bestuur

          Art. 32 en 33 Huishoudelijk reglement van de OCMW-raad

 

Adviezen

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

De raad voor maatschappelijk welzijn besluit de notulen van de zitting van 22 december 2022 goed te keuren.

 

Artikel 2

 

De raad voor maatschappelijk welzijn besluit de audio-opname van de raad voor maatschappelijk welzijn van 22 december 2022 goed te keuren.

 

 

 

Publicatiedatum: 06/03/2023
Punt bijlagen/links GR dec 2022.mp3 Download
Overzicht punten

 

Zitting van OR van 19 JANUARI 2023

2. Samenwerkingsovereenkomst VDAB en lokale besturen Zuid-West-Vlaanderen, W13+ actieplan 2023 - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

De OCMW-raad wordt verzocht de samenwerkingsovereenkomst tussen het lokaal bestuur Deerlijk, W13 en de VDAB Zuid-West-Vlaanderen, samen met het actieplan voor 2023, goed te keuren.

 

Het Vlaamse Regeerakkoord 2019-2024 wil de volgende jaren minstens 120.000 Vlamingen extra aan een job helpen. Een werkzaamheidsgraad van 80% tegen 2030 is het doel. In dat Vlaams Regeerakkoord wordt een versterkte samenwerking tussen VDAB en de lokale besturen naar voor geschoven als één van de hefbomen in het bereiken van die ambitie.

 

De opdracht van VDAB wordt door het Vlaams Regeerakkoord uitgebreid tot de centrale datagedreven en resultaatsgerichte werkzaamheids- en loopbaanregisseur van het volledige activeringsbeleid in Vlaanderen. De samenwerking met lokale besturen en bedrijven wordt versterkt.

De opdracht van de lokale besturen in het kader van het werkgelegenheidsbeleid kan als volgt geformuleerd worden: het beleid van lokale besturen of intergemeentelijke samenwerkingsverbanden zetten, aanvullend op het Vlaamse beleid, in op een duurzame tewerkstelling van zoveel mogelijk burgers, met betrokkenheid van lokale partners en beleidsdomeinen (onderwijs, welzijn, jeugd, lokale economie, sociale economie,...), op maat van de lokale realiteit.

 

Deze samenwerkingsovereenkomst beoogt een gezamenlijke arbeidsmarktstrategie tussen de lokale besturen van Zuid-West-Vlaanderen en VDAB West-Vlaanderen.

 

VDAB en alle lokale besturen regio Zuid-West-Vlaanderen engageren zich daarom met deze samenwerkingsovereenkomst om samen de regiefunctie rond tewerkstelling op te nemen. Alle partners engageren zich om, elk vanuit zijn eigen expertise, in dialoog te gaan en concrete acties uit te werken. Het uitgangspunt van deze overeenkomst is de gedeelde missie van de partners om elk talent op de juiste plek te krijgen met een specifieke aandacht voor mensen met een lange afstand tot de arbeidsmarkt.

 

Deze regionale samenwerkingsovereenkomst is complementair met de overeenkomst die op 2 juli 2021 werd afgesloten tussen VDAB West-Vlaanderen, Provincie West-Vlaanderen en POM West-Vlaanderen. De provinciale overeenkomst omvat de uitdagingen, ambities en acties op provinciaal niveau en kan als dusdanig versterkend en/of flankerend werken aan deze regionale samenwerkingsovereenkomst.

 

Motivering en Context

 

1. Regionale samenwerkingsovereenkomst

 

Binnen de regio Zuid-West-Vlaanderen zijn we al een aantal jaar stappen aan het zetten in functie van een samenwerkingsovereenkomst met VDAB. Er wordt gekozen voor een regionale overeenkomst, met daarbinnen ruimte voor elk deelnemend lokaal bestuur om specifieke noden, punten en afspraken op te nemen in een bijkomend addendum.

Na overleg op regionaal niveau tussen de lokale besturen en VDAB werd gekozen om eerst werk te maken van een regionale basisovereenkomst waarin een aantal principes, prioritaire doelgroepen en thema’s worden aangestipt.

De keuze werd gemaakt om de focus te leggen op ‘kansengroepen’, meer bepaald op het overbruggen van de afstand van deze kwetsbare doelgroep tot de arbeidsmarkt.

Omdat men het vanuit W13 en de lokale besturen belangrijk vindt dat de samenwerkingsovereenkomst zich niet beperkt tot “holle woorden”, werd de nodige tijd genomen om te onderzoeken en uit te klaren waar de noden zich specifiek situeren voor de lokale besturen. Daarnaast werd er gewerkt aan het creëren van een draagvlak en uitwerken van methodieken om ervoor te zorgen dat na het ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomst er effectief aan de slag gegaan wordt met concrete acties.

Vanuit het overleg en afstemming met zowel beleidsfora als interne stakeholders (OCMW’s, W13 en VDAB), werden er 8 thema’s gekozen waarop zal ingezet worden tijdens de duurtijd van de samenwerkingsovereenkomst: nabijheidsstrategie VDAB versus uitkantelingsstrategie lokale besturen, jongeren, mensen met een migratieachtergrond, digitalisering, taal, kinderopvang, mobiliteit en lokale werkgelegenheid.

De samenwerkingsovereenkomst gaat van start op 1 januari 2023 en wordt aangegaan voor de duur van de legislatuur plus een jaar met als uiterste einddatum 31 december 2025.

 

2. Actieplan 2023

 

Elk jaar zal er een actieplan opgemaakt worden. Het doel van dit actieplan is om de algemene doelstellingen van de samenwerkingsovereenkomst jaarlijks te concretiseren. Er is ruimte voor aanpak van actuele noden.

Voor het verder concretiseren van acties, werd er een stuurgroep opgericht. De raad van bestuur van W13 geeft mandaat aan deze stuurgroep om de acties verder te finaliseren.

De stuurgroep bestaat uit vertegenwoordiging vanuit de lokale besturen (OCMW’s en afvaardiging raad van bestuur W13), VDAB en POM West-Vlaanderen.

Voor het actieplan van 2023 wordt er ingezet op 3 prioritaire thema’s en 11 acties die hieruit voortvloeien (zie bijlage actieplan 2023).

Voor het kiezen van de prioritaire thema’s en acties van 2023 werd een inhoudelijk traject doorlopen.

Er werd gevraagd aan de OCMW diensthoofden om voor de 8 beleidsprioriteiten subdoelstellingen en acties op te lijsten. Vanuit VDAB hebben ze dezelfde oefening gedaan. Beide input werd samen gelegd en op de stuurgroep werd er beslist met welke thema’s en acties er prioritair in 2023 aan de slag zal worden gegaan.

 

3. Uitwerken acties

 

In 2023 komt de stuurgroep 4 keer samen om de verdere vooruitgang van de acties te monitoren en bij te sturen waar nodig.

Daarnaast wordt er per beleidsprioriteit een werkgroep opgestart. In deze werkgroepen is er telkens vertegenwoordiging vanuit VDAB en de lokale besturen (OCMW’s).

De werkgroepen zullen concrete acties uitwerken en verder vormgeven. Om ervoor te zorgen dat er voldoende vooruitgang is, zullen de werkgroepen opgevolgd worden door een facilitator en wordt er een trekker aangeduid.

Daarnaast worden de ondernomen stappen in de werkgroepen genoteerd in een opvolgingsdocument. Driemaandelijks wordt er een stand van zaken gerapporteerd aan de raad van bestuur van W13.

 

4. Overzicht historiek

 

        18 maart 2022: goedkeuring aanpak samenwerkingsovereenkomst;

        6 mei 2022: positief advies omtrent basis samenwerkingsovereenkomst door regioraad;

        20 mei 2022: goedkeuring basis samenwerkingsovereenkomst door raad van bestuur W13, met als opmerking dat er ruimte moet zijn voor lokale accenten; de stuurgroep krijgt mandaat om acties verder te finaliseren en concretiseren;

        25 november 2022: goedkeuring draft samenwerkingsovereenkomst en actieplan 2023 door raad van bestuur W13 met een aantal opmerkingen die meegenomen moeten worden in finalisering van actieplan 2023;

 

        1 december 2022: terugkoppeling van opmerkingen raad van bestuur W13 naar VDAB; samenwerkingsovereenkomst, actieplan 2023 en addenda worden besproken op provinciaal directie comité VDAB;

        1 december 2022 – 9 december 2022: opmaak formele documenten aan de hand van input raad van bestuur W13 en provinciaal directie comité VDAB;

        16 december 2022: goedkeuring formele documenten samenwerkingsovereenkomst en actieplan 2023 door raad van bestuur W13.

 

Samenvatting:

 

Uit bovenstaande kan geconcludeerd worden dat er een uitgebreid inhoudelijk en formeel traject afgelegd werd om te komen tot een samenwerkingsovereenkomst die gedragen wordt door alle partijen (lokale besturen Zuid-West-Vlaanderen, W13 en VDAB West-Vlaanderen).

        Er werd input verzameld van alle betrokken partijen: vanuit de OCMW’s, vanuit de raad van bestuur van W13, vanuit de regioraad, vanuit de POM West-Vlaanderen en vanuit VDAB.

        De stand van zaken in verband met de samenwerkingsovereenkomst werd regelmatig teruggekoppeld naar de nodige beleidsfora: raad van bestuur van W13 en regioraad.

        De input vanuit de lokale besturen van Zuid-West-Vlaanderen (vanuit raad van bestuur W13) en vanuit VDAB (provinciaal directie comité VDAB) werd meegenomen in de finalisering van de samenwerkingsovereenkomst en het actieplan 2023.

        De raad van bestuur van W13 is akkoord gegaan op 16 december 2022 met de formele documenten van de samenwerkingsovereenkomst en het actieplan 2023.

 

De samenwerkingsovereenkomst en het actieplan zijn te vinden in bijlage.

 

In zitting van 4 januari 2023 heeft het vast bureau de voorzitter van de OCMW-raad verzocht om onderhavige materie te agenderen op de OCMW-raad van 19 januari 2023.

 

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 84, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

De OCMW-raad besluit de nieuwe samenwerkingsovereenkomst tussen de lokale besturen Zuid-West-Vlaanderen, W13 en VDAB Zuid-West-Vlaanderen goed te keuren.

 

 

Artikel 2

 

De OCMW-raad besluit het actieplan 2023 goed te keuren.

 

Artikel 3

 

De goedkeuring wordt bevestigd door het bezorgen van een afschrift van de beslissing van de OCMW-raad en de ondertekende samenwerkingsovereenkomst en dit tegen uiterlijk 15 februari 2023 aan evelyne.duyck@welzijn13.be (expert werk W13).

 

 

 

Publicatiedatum: 06/03/2023