DEERLIJK

19 DECEMBER 2019

 

AANWEZIG

 

Voorzitter: Jo Tijtgat

Burgemeester: Claude Croes

 

Schepenen: Bert Schelfhout, Regine Vanwynsberghe-Rooryck, Sandra De Leeuw-Goussey, Matthias Vanneste, Louis Vanderbeken

Raadsleden: Carl De Donder, Louis Haerinck, Frans Kemseke, Tundie D'hont, Jurgen Beke, Filip Terryn, Sophie Mespreuve, Rolande Libert, Marleen Prat, Philip Ghekiere, Lies De Witte, Marc Coppens, Maurice Bekaert, Dirk Demeurie

 

Algemeen directeur: Hans Piepers

 

 

 

 

Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Zitting van OR van 19 DECEMBER 2019

Meerjarenplan 2020-2025 - vaststelling - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Aan de raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd het meerjarenplan 2020-2025 vast te stellen.

 

Motivering

 

Het ontwerp van het meerjarenplan 2020-2025 bevindt zich in bijlage.  De voorliggende strategische nota omvat de omschrijving van de prioritaire acties, de verwachte ontvangsten en uitgaven per prioritaire actie en voor alle niet-prioritaire acties, en dit telkens per beleidsdoelstelling.  De voorliggende financiële nota omvat het financieel doelstellingenplan, de staat van het financiële evenwicht en het overzicht van de kredieten.  De toelichting en de documentatie bevinden zich ook in bijlage.

 

De gemeenteraadscommissie financiën gaf op 26 november 2019 gunstig advies met unanimiteit.  Het vast bureau besprak op 4 december 2019 het finaal ontwerp.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 78, 4° Decreet Lokaal Bestuur

          Andere

          Art. 249 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

De raad voor maatschappelijk welzijn besluit het meerjarenplan 2020-2025 vast te stellen.

 

 

 

Publicatiedatum: 03/02/2020
Punt bijlagen/links Deerlijk meerjarenplan 2020-2025.pdf Download
Overzicht punten

 

Zitting van OR van 19 DECEMBER 2019

Raad voor maatschappelijk welzijn - 28 november 2019 - notulen en zittingsverslag - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Aan de raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd de notulen en het zittingsverslag van de vorige zitting goed te keuren.

 

Motivering

 

Elk lid van de raad voor maatschappelijk welzijn heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de raad voor maatschappelijk welzijn worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast.

 

Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering, worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn en de algemeen directeur.

 

Artikel 278 van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat de raad voor maatschappelijk welzijn kan beslissen om het zittingsverslag te vervangen door een audio- of audiovisuele opname van de openbare zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 74 Decreet Lokaal Bestuur

          Andere:

          Art. 32 en 278 Decreet Lokaal Bestuur

          Art. 32 en 33 Huishoudelijk reglement van de OCMW-raad

 

Adviezen

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

De raad voor maatschappelijk welzijn besluit de notulen van de zitting van 28 november 2019 goed te keuren.

 

Artikel 2

 

De raad voor maatschappelijk welzijn besluit het zittingsverslag van de raad voor maatschappelijk welzijn van 28 november 2019 goed te keuren.

 

 

 

Publicatiedatum: 03/02/2020
Punt bijlagen/links 28112019 deel 1.mp3 Download
28112019 deel 2.mp3 Download
Overzicht punten

 

Zitting van OR van 19 DECEMBER 2019

Kader organisatiebeheersing - aanpassing - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

De raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd de aanpassing van het kader voor de organisatiebeheersing goed te keuren.

 

Motivering

 

Het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat gemeente en OCMW een organisatiebeheersingssysteem moeten opzetten. Organisatiebeheersing krijgt volgende definitie:

 

“Organisatiebeheersing is het geheel van maatregelen en procedures die ontworpen zijn om een redelijke zekerheid te verschaffen dat men:

1° de vastgelegde doelstellingen bereikt en de risico’s om deze te bereiken kent en beheerst;

2° wetgeving en procedures naleeft;

3° over betrouwbare financiële en beheersrapportering beschikt;

4° op een effectieve en efficiënte wijze werkt en de beschikbare middelen economisch inzet;

5° de activa beschermt en fraude voorkomt;”

 

Deerlijk wil niet enkel aan organisatiebeheersing werken omwille van de wettelijke verplichting. We zijn er zelf van overtuigd dat de organisatie hierdoor meer kan bereiken.

Organisatiebeheersing helpt om de doelstellingen van de organisatie zo kwaliteitsvol, efficiënt en effectief mogelijk te behalen, door als grote kapstok te fungeren waaraan alle processen, projecten en doelstellingen binnen de organisatie kunnen worden opgehangen. Hierbij is bewustmaking van het personeel van belang, waarbij ze ‘gecontroleerde vrijheid’ krijgen.

 

Met organisatiebeheersing willen we de vooropgezette doelstellingen uit het meerjarenplan op een zo efficiënt mogelijk manier behalen, met delegatie en verantwoordelijkheden op de juiste plek. Zo kan de dienstverlening maximaal beantwoorden aan de noden van de burgers.

 

Het systeem laat ook toe om een lerende organisatie te zijn. Door eenmaal per legislatuur een zelfevaluatie te doen, leren we uit de ervaringen, risico’s en knelpunten en zetten we verbeteracties op.

 

Vergelijk het met een volle wasmand waarin je elke ochtend je kleren zou moeten zoeken. Als je voor een systeem zorgt waarbij je de kleren netjes schikt, bespaar je elke ochtend dezelfde onnodige problemen.

 

In 2017 werd reeds een kader goedgekeurd.

Omdat we een lerende organisatie zijn, wordt een nieuw kader aan de OCMW-raad voorgelegd. In de loop van de huidige legislatuur zal dit kader nogmaals geëvalueerd en bijgewerkt worden.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 78, § 2, 8° Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

De raad voor maatschappelijk welzijn besluit de aanpassing van het kader van organisatiebeheersing goed te keuren.

 

 

 

Publicatiedatum: 03/02/2020
Overzicht punten

 

Zitting van OR van 19 DECEMBER 2019

Eerstelijnszone regio Waregem - zorgraad - vertegenwoordiging, beleidsplan en statuten - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

De raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd de participatie in de vzw Zorgraad 'ELZ regio Waregem' goed te keuren en kennis te nemen van het beleidsplan dat de voorlopige Zorgraad heeft uitgewerkt evenals van de statuten van de toekomstige vzw Zorgraad.

 

Motivering

 

Situering

 

Onder de noemer 'eerstelijnszorg' wordt een brede waaier aan actoren en instellingen samengebracht. Ze hebben als gemeenschappelijke eigenschappen dat ze rechtstreeks toegankelijk zijn voor de persoon met een zorg- en ondersteuningsnood. Het gaat bijvoorbeeld om huisartsen, apothekers, thuisverpleegkundigen, psychologen, maatschappelijk werkers, zorgkundigen... die soms ook werken vanuit een organisatie of instelling (bijvoorbeeld mutualiteit, dienst voor gezinszorg, OCMW...).

 

In de vorige legislatuur startte de Vlaamse overheid met een hervorming van de eerstelijnszorg. Daarmee wil men ervoor zorgen dat de diverse actoren binnen de eerstelijnszorg beter samenwerken, waardoor de persoon met een zorg- en ondersteuningsnood en zijn mantelzorger beter hun weg vinden, beter geholpen worden en meer bij de zorg betrokken worden. Ze komen dus met andere woorden centraal te staan.

 

De reorganisatie beoogt ook dat de welzijnssector en de gezondheidssector dichter bij elkaar komen te staan. De lokale besturen krijgen een belangrijke rol binnen dit kader via het geïntegreerd breed onthaal en het integraal lokaal sociaal beleid.

 

De eerste stap in de hervorming van de eerstelijn was de oprichting van de eerstelijnszones. Dit is een afgebakende zone van minimum 75.000 inwoners waarin de welzijns- en gezondheidssector gestimuleerd worden om meer samen te werken. Deerlijk behoort tot de eerstelijnszone ‘ELZ regio Waregem’ samen met de gemeenten Anzegem, Avelgem, Spiere-Helkijn, Waregem, Wielsbeke en Zwevegem.

 

Tijdens de opstartfase stuurde het veranderteam (bestaande uit vertegenwoordigers van de verschillende verplicht betrokken sectoren, waaronder ook een aantal vertegenwoordigers vanuit lokale besturen) de eerstelijnszone aan. Zij werkten onder andere een missie en visie uit voor de eerstelijnszone. Het veranderteam houdt op te bestaan van zodra de Zorgraad geïnstalleerd is.

 

Opdrachten

 

De Zorgraad krijgt volgende prioritaire opdrachten:

 

          afstemming organisatie en aanbod op de zorg- en ondersteuningsvragen

          het lokaal sociaal beleid ondersteunen

          stimuleren van kringwerking

          interdisciplinaire samenwerking, waaronder gegevensdeling, stimuleren

          invulling van de sociale kaart mee ondersteunen

 

Om als Zorgraad erkend en gefinancierd te kunnen worden moet de voorlopige Zorgraad een beleidsplan voor de komende twee jaren voorleggen. Dit beleidsplan vormt een concretisering van de prioritaire opdrachten vanuit de gemaakte omgevingsanalyse.

 

Samenstelling

 

Tegen uiterlijk 31 oktober 2019 diende een (voorlopige) Zorgraad te worden samengesteld conform de richtlijnen. De decretaal verplichte vzw Zorgraad ‘ELZ regio Waregem’, wiens oprichting momenteel volop wordt voorbereid door de voorlopige Zorgraad, wordt uiteindelijk het definitieve bestuursorgaan van de ELZ.

 

De voorlopige Zorgraad bestaat uit een vertegenwoordiging vanuit verschillende clusters:

 

          cluster lokale besturen (maximum 6 zetels): gemeenten, OCMW’s en Huis van het Kind

          cluster welzijn (maximum 6 zetels): de woonzorgcentra, de diensten voor gezinszorg, de lokale dienstencentra, de diensten maatschappelijk werk van de ziekenfondsen, de centra voor algemeen welzijnswerk

          cluster eerstelijnszorgactoren (maximum 6 zetels): de huisartsen, de thuisverpleegkundigen, de kinesitherapeuten, de tandartsen, de apothekers, de podologen, de vroedvrouwen, de ergotherapeuten, de diëtisten, de klinisch psychologen, de partners die actief zijn in functie 1 van de netwerken volwassenen artikel 107 en activiteitenprogramma 1 van de netwerken geestelijke gezondheid kinderen en jongeren.

          verenigingen personen met zorg- en ondersteuningsvraag en vereniging van gebruikers, mantelzorgers en vrijwilligers (maximum 3 zetels)

          anderen zoals bv personen met een handicap, jongerenwelzijn, … (maximum 4 zetels)

 

De lokale besturen zetelen in de cluster lokale besturen vanuit hun regierol binnen het lokaal sociaal beleid. Zowel een medewerker van het lokaal bestuur als een mandataris kan zetelen in de Zorgraad.

 

In overleg met de bevoegde schepenen van verschillende lokale besturen betrokken bij de drie eerstelijnszones in Zuid-West-Vlaanderen werden, in de rand van een overleg bij W13, afspraken gemaakt rond een evenwichtige samenstelling van de delegaties vanuit de lokale besturen. Evenwichtig zowel op vlak van geografische spreiding, beleidsmakers - experten als met betrekking tot inhoudelijke expertises (inbegrepen de vertegenwoordigers voorgedragen vanuit de actorrol).

 

De lokale besturen zetelen in de cluster welzijn vanuit hun actorrol (woonzorgcentrum, lokaal dienstencentrum, dienst voor gezinszorg). Voor de invulling van deze cluster zijn afspraken nodig met de andere welzijnsactoren. Hoewel de sociale diensten van het OCMW niet expliciet zijn opgenomen bij de samenstelling van de cluster welzijn is het toch belangrijk om de link binnen de cluster welzijn te behouden.

 

Personen die worden afgevaardigd worden geacht de nodige tijd te investeren in de Zorgraad.

 

In beide clusters is het belangrijk om het eigen bestuur te overstijgen en te spreken namens de cluster of sector waarvoor men vertegenwoordiger is (bijvoorbeeld namens de sector gezinszorg). Hiervoor worden in de schoot van W13 nog afspraken gemaakt.

 

Bij de oprichting van de vzw Zorgraad ‘ELZ regio Waregem’ wordt de voorlopige Zorgraad het bestuursorgaan (Raad van Bestuur) van de vzw. De leden bestuurders zetelen ook allemaal in de Algemene Vergadering en kunnen daar worden aangevuld door maximaal een gelijk aantal leden +1 uit de betreffend clusters zoals bepaald in het Besluit van de Vlaamse regering van 26 april 2019.

 

In het kader van de toekomstige vzw Zorgraad ‘ELZ regio Waregem’ werden ook statuten geformuleerd.

 

Belang van deelname aan de Zorgraad

 

Het ziet er naar uit dat de Zorgraad naar de toekomst een belangrijk orgaan wordt. De Zorgraad zal het lokaal bestuur kunnen ondersteunen bij de ontwikkeling van het lokaal sociaal beleid onder andere via de brede samenwerking tussen welzijn en gezondheid. Een goede samenwerking tussen de verschillende betrokkenen zorgt niet alleen voor een uitbreiding van de zorgmogelijkheden maar eveneens voor een beter zorgcontinuüm rond de cliënt. Via de deelname aan de Zorgraad leren de andere aanwezigen de gemeente en het OCMW kennen waardoor de drempels dalen. Door het netwerk via de Zorgraad is het vanuit het lokaal bestuur gemakkelijker om het lokaal sociaal beleid op gemeentelijk niveau uit te bouwen.

 

Vlaamse gesubsidieerde projecten krijgen steeds meer de eerstelijnszone als uitvalsbasis. Naar programmatie toe is het niet ondenkbaar dat de eerstelijnszone voor bepaalde voorzieningen als vertrekbasis zal worden gebruikt.

 

De deelname vanuit een lokaal bestuur aan een privaatrechtelijke vereniging moet goedgekeurd worden door de gemeenteraad, respectievelijk raad voor maatschappelijk welzijn.

 

Binnen de eerstelijnszone ‘ELZ regio Waregem’ zijn in het bestuursorgaan 6 zetels in te vullen vanuit de lokale besturen in het kader van hun regiefunctie binnen de cluster lokale besturen. Daarnaast kan het lokaal bestuur deelnemen aan de cluster welzijn vanuit zijn actorrol.

 

De eerstelijnszones spelen een belangrijke rol in de organisatie van zorg en welzijn, en hebben een ondersteunende opdracht binnen het kader van lokaal sociaal beleid.

 

De gemeente / Het OCMW Deerlijk kan een mandataris of een ambtenaar afvaardigen binnen de cluster lokale besturen. In samenspraak met de andere lokale besturen in onze eerstelijnszone wordt voorgesteld volgende vertegenwoordiging af te vaardigen:

 

          Voor het bestuursorgaan:

          Marc Claeys - Schepen voor zorg, sociale zaken, armoedebestrijding en personeel Zwevegem

          Joke Hennion - Hoofdmaatschappelijk werker Welzijnshuis Waregem

          Stijn Maselis - Clusterhoofd Sociaal Huis Anzegem

          Christine Debeurme - Adjunct-algemeen Directeur Avelgem

          Sarah Barbe - Adjunct-algemeen Directeur Deerlijk

          Bruno Debrabandere – Algemeen Directeur Wielsbeke

 

          Voor de algemene vergadering:

          Eliane Spincemaille – Schepen voor financieel beleid, burgerzaken, digitalisering, samenleving en betrokkenheid en toegankelijkheid en wonen Zwevegem

          Annicq Verschuere - Schepen van gezondheid & gelijke kansen, welzijn en zorg Avelgem

          Joost Kerkhove - Schepen van zorg, preventie en gezondheid, gelijke kansen, senioren, personen met beperking, armoedebestrijding, integratie, toegankelijkheid en vrijwilligers en voorzitter Bijzonder Comité Sociale Dienst

          Filip Vits – Hoofdmaatschappelijk Werker OCMW Deerlijk

          Dirk Cottenier – koepelverantwoordelijke Ouderenzorg Wielsbeke…

          Carine Goemaere - Coördinator Zorg en Welzijn Anzegem

          Willy Glorieux – Schepen van sociale zaken en welzijn, Armoedebestrijding, Wonen en Huisvesting, Cultuur en voorzitter Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst Spiere-Helkijn

 

In zitting van 4 december 2019 verzocht het vast bureau de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn de goedkeuring van de participatie in de vzw Zorgraad 'ELZ regio Waregem' en de kennisname van het beleidsplan dat de voorlopige Zorgraad heeft uitgewerkt evenals van de statuten van de toekomstige vzw Zorgraad te agenderen op de raad voor maatschappelijk welzijn van 19 december 2019.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 77 Decreet Lokaal Bestuur

 

          Andere:

          Decreet van 26 april 2019 betreffende de organisatie van de eerstelijnszorg, de regionale zorgplatformen en de ondersteuning van de eerstelijnszorgaanbieders

          Besluit van de Vlaamse Regering van 29 juni 2018 tot toekenning van een subsidie aan de initiatiefnemers in een afgebakende zone voor de oprichting van de Zorgraden

          Besluit van de Vlaamse Regering tot erkenning en subsidiëring van de Zorgraden en houdende inwerkingtreding van het decreet van 26 april 2019 betreffende de organisatie van de eerstelijnszorg, de regionale zorgplatformen en de ondersteuning van de eerstelijnszorgaanbieders dat op 17 mei 2019 definitief werd goedgekeurd door de Vlaamse Regering

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

Tot eind juni 2020 krijgt elke eerstelijnszone een financiële ondersteuning van 12.000 euro. Op 1 juli 2020 staat de definitieve erkenning van de Zorgraad gepland en zal de subsidie afhangen van verschillende indicatoren.

 

BESLUIT

 

Artikels 1, 3, 5, 6 en 7

Eenparig goedgekeurd

Artikel 2

bij geheime stemming

De gemeenteraad besluit met 21 ja-stemmen

Artikel 4

bij geheime stemming

De gemeenteraad besluit met 21 ja-stemmen

 

Artikel 1

 

De raad voor maatschappelijk welzijn besluit te participeren in de vzw Zorgraad ‘ELZ regio Waregem’ door middel van een vertegenwoordiging in de (voorlopige) Zorgraad.

 

Artikel 2

 

De raad voor maatschappelijk welzijn besluit Sarah Barbe af te vaardigen als vertegenwoordiger van lokaal bestuur Deerlijk binnen de cluster lokale besturen in de voorlopige Zorgraad/het bestuursorgaan van de vzw Zorgraad ‘ELZ regio Waregem’.

 

Artikel 3

 

De raad voor maatschappelijk welzijn besluit geen kandidaat lid af te vaardigen als vertegenwoordiger van de woonzorgcentra / de lokale dienstencentra / de sociale dienst van het OCMW, diensten voor gezinszorg binnen de cluster welzijn in de voorlopige Zorgraad/het bestuursorgaan van de vzw Zorgraad ‘ELZ regio Waregem’, gezien deze vertegenwoordiging conform de afspraken met onze partners ingevuld wordt door:

 

          Ann Herpels - directeur intramurale dienst Waregem - als vertegenwoordiger van de woonzorgcentra binnen de cluster welzijn in de voorlopige Zorgraad/het bestuursorgaan van de vzw Zorgraad ‘ELZ regio Waregem’;

 

          Dominique Moreels - diensthoofd Eerstelijnszorg Zwevegem - als vertegenwoordiger van de sociale dienst van het OCMW binnen de cluster welzijn in de voorlopige Zorgraad/het bestuursorgaan van de vzw Zorgraad ‘ELZ regio Waregem’.

 

Artikel 4

 

De raad voor maatschappelijk welzijn besluit Filip Vits af te vaardigen als kandidaat-lid Algemene Vergadering, vertegenwoordiger van lokaal bestuur Deerlijk binnen de cluster lokale besturen in de vzw Zorgraad ‘ELZ regio Waregem’.

 

Artikel 5

 

De raad voor maatschappelijk welzijn besluit geen kandidaat lid af te vaardigen als vertegenwoordiger van de woonzorgcentra / de lokale dienstencentra / de sociale dienst van het OCMW, diensten voor gezinszorg in de Algemene vergadering binnen de cluster welzijn in de vzw Zorgraad ‘ELZ regio Waregem’, gezien deze vertegenwoordiging conform de afspraken met onze partners ingevuld wordt door:

 

          Isabel Vromant - directeur Zorg Zwevegem - als vertegenwoordiger van de sociale dienst van het OCMW binnen de cluster welzijn in de vzw Zorgraad ‘ELZ regio Waregem’.

 

Artikel 6

 

De raad voor maatschappelijk welzijn besluit kennis te nemen van het beleidsplan dat de voorlopige Zorgraad heeft uitgewerkt, en dat als bijlage aan deze beslissing is gehecht.

 

Artikel 7

 

De raad voor maatschappelijk welzijn besluit kennis te nemen van de statuten van de toekomstige vzw Zorgraad ‘ELZ regio Waregem’ die als bijlage aan deze beslissing zijn gehecht.

 

 

 

Publicatiedatum: 03/02/2020
Overzicht punten

 

Zitting van OR van 19 DECEMBER 2019

Juridische eerstelijnsbijstand - samenwerkingsprotocol - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

De OCMW-raad wordt gevraagd het samenwerkingsprotocol in het kader van de juridische eerstelijnsbijstand goed te keuren.

 

Motivering

 

In zitting van 24 juli 2019 nam het college van burgemeester en schepenen kennis van de positieve evaluatie van het proefproject eerstelijns juridisch advies en het besloot om vanaf 2020 verder mee te gaan in het project eerstelijns juridisch advies met 1 zitdag per maand.

 

Recent werd door de vzw Schuldbemiddeling het ontwerp van protocol van samenwerking in het kader van de juridische eerstelijnsbijstand ter goedkeuring en ondertekening overgemaakt.

 

Uit dit ontwerp, dat in bijlage te vinden is, blijkt dat de beslissing in deze dient genomen te worden door het OCMW en niet door de gemeente. Bijgevolg is het aangewezen het protocol voor te leggen aan de bestuursorganen van het OCMW, meer bepaald vast bureau (verzoek tot agendering) en OCMW-raad (effectieve beslissing).

 

Het betreft een overeenkomst van onbepaalde duur die ingaat vanaf 1 januari 2020.

 

Dit dossier werd besproken met de financieel directeur.

 

In zitting van 11 december 2019 verzocht het vast bureau de voorzitter van de OCMW-raad de goedkeuring van het samenwerkingsprotocol in het kader van de juridische eerstelijnsbijstand te agenderen op de OCMW-raad van 19 december 2019.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 77, § 2 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen.

 

Raming of bedrag

3.300,00 euro per jaar, jaarlijkse index van 2% en verplaatsingskosten.

 

Er is geen krediet voorzien in het meerjarenplan 2020-2025 voor de entiteit OCMW, maar wel voor de entiteit gemeente. Dit krediet zal in de eerstvolgende aanpassing meerjarenplan worden verschoven.'

 

BESLUIT

 

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

De OCMW-raad besluit volgend samenwerkingsprotocol in het kader van de juridische eerstelijnsbijstand goed te keuren:

 

PROTOCOL VAN SAMENWERKING IN HET KADER VAN DE JURIDISCHE EERSTELIJNSBIJSTAND

 

 

OCMW Deerlijk, Harelbekestraat 27, 8540 Deerlijk

 

vertegenwoordigd door

 

Jo Tijtgaten Hans Piepers

Voorzitter OCMW-raadAlgemeen Directeur

 

en

 

vzw Schuldbemiddeling,

 

vertegenwoordigd door

dhr Oosthuyse Stefaan, Voorzitter en mevrouw Mouton Ann, Bestuurder

 

komen overeen hetgeen volgt:

 

PROTOCOL VAN SAMENWERKING IN HET KADER VAN DE JURIDISCHE EERSTELIJNSBIJSTAND

 

1)      Uitbreiding takenpakket vzw Schuldbemiddeling naar juridische eerstelijnsbijstand

De juridische eerstelijnsbijstand wordt gedefinieerd als ‘de juridische bijstand die verleend wordt in de vorm van praktische inlichtingen, juridische informatie, een eerste juridisch advies of de verwijzing naar een gespecialiseerde instantie of organisatie (artikel 508/1, 1° Gerechtelijk Wetboek). Het gaat er vooral om de burger wegwijs te maken in het recht en de juridische wereld. De burger kan hier terecht met al zijn vragen om uitleg over rechtsregels, procedures en instellingen. Ook zal men trachten eenvoudige problemen op te lossen. Het is echter niet de bedoeling dat men hier al werkelijk een dossier gaat instuderen, procedures voeren, etc. Daarvoor zal men de burger doorverwijzen naar de tweedelijnsbijstand. De eerstelijnsbijstand heeft zodoende vooral een preventieve en oriënterende functie.

 

Voor dit soort hulp, evenals voor alle andere juridische hulp, kan de burger natuurlijk terecht bij de betaalde advocatuur. Veel mensen worden echter afgeschrikt door de kosten die het inschakelen van een advocaat met zich kan meebrengen. Maar ook wie het wel zou kunnen betalen, doet in de praktijk weinig beroep op een advocaat voor eerstelijnsbijstand. De taak van een advocaat wordt immers doorgaans geassocieerd met echte procesbijstand. Bovendien is er voor vele mensen een psychologische drempel om naar een advocaat te stappen. Het is daarom noodzakelijk dat er, naast de betaalde advocatuur, nog een ander aanbod van eerstelijnsbijstand is. Daar heeft de wetgever in voorzien. De burgers kunnen hiervoor in de eerste plaats terecht bij de ‘organisaties voor juridische bijstand’ zoals de wetswinkels, justitiehuizen, huurdersbonden, vakbonden, de OCMW’s/CAW’s. Deze organisaties hebben heel wat ervaring op het vlak van de rechtshulpverlening en zij hebben in het verleden hun maatschappelijk nut zeker bewezen. Verschillende van hen bieden daarenboven de mogelijkheid van een multidisciplinaire aanpak, zodat de bij hen aangebrachte problemen niet louter tot hun juridische dimensie worden herleid, maar gekaderd kunnen worden binnen de globale leefwereld van de hulpvrager.

 

Op de Algemene Vergadering van 24 oktober 2017 werd formeel beslist om een proefproject juridische eerstelijnsbijstand op te starten voor de aangesloten partners die hieraan wensen deel te nemen.

 

De evaluatie van het proefproject vond plaats op de algemene vergadering van 23 mei 2019 waarbij er werd beslist om het project verder te zetten; de modaliteiten worden vastgelegd in dit protocol.

 

Het takenpakket van de vzw Schuldbemiddeling wordt hierbij uitgebreid: via de tussenkomst van een jurist wordt er eerstelijns juridisch advies verstrekt aan de burger. Indien nodig wordt de burger doorverwezen naar een advocaat, notaris, of enige andere organisatie of instantie.

 

2)      Duur van de overeenkomst

Deze overeenkomst is een overeenkomst van onbepaalde duur met een opzeggingstermijn van één jaar die ingaat op 1 januari van het kalenderjaar volgend op de notificatie van de opzegging per aangetekend schrijven.

 

3)      Wijziging aantal zitdagen/nieuwe leden

 

Wijziging aantal zitdagen

Elk jaar tegen uiterlijk 30 juni kan een bestuur een aanvraag indienen ingeval deze het aantal zitdagen wenst te verhogen.

 

Bij vermindering van het aantal zitdagen, dient men rekening te houden met een opzeggingstermijn van één jaar die ingaat op 1 januari van het kalenderjaar volgend op de notificatie van de opzegging per aangetekend schrijven.

 

Opname nieuwe leden

Er kan beslist worden om nieuwe leden toe te laten tot de juridische eerstelijnsbijstand. Elk jaar tegen uiterlijk 30 juni kan een bestuur een aanvraag indienen ingeval zij wenst in te stappen voor de dienstverlening eerstelijns.

 

Nieuwe leden kunnen toetreden tot de juridische eerstelijnsbijstand door dit samenwerkingsprotocol te tekenen. Deze toetreding dient bekrachtigd te worden door de Algemene Vergadering van de vzw Schuldbemiddeling.

 

Het is niet mogelijk om enkel toe te treden tot de werking van de juridische eerstelijnsbijstand.

 

In beide gevallen zal er op basis van de vrijgekomen/beschikbare zitdagen en rekening houdend met de voorrangsregels worden beslist of zij al dan niet kunnen deelnemen/zitdagen verhogen.

Besturen die reeds deelnemen aan de eerstelijnsbijstand hebben steeds voorrang.

 

Hierbij dient er rekening gehouden te worden met de mogelijkheden voor bijkomende opdrachten van het personeel.

 

4)      Wijzigingen in het protocol

Er kunnen bepaalde wijzigingen in het protocol worden aangebracht.

 

Indien het wetgevend kader wijzigt, dient het protocol zich hieraan aan te passen. Zowel de wetgeving rondom de schuldbemiddeling zelf, als de wetgeving die de (publiek-private) samenwerkingsmogelijkheden bepaalt, dienen hierbij in rekening te worden genomen.

 

Wijzigingen in het protocol dienen te worden goedgekeurd door de Algemene Vergadering van de vzw Schuldbemiddeling conform de statuten.

 

5)      Wederzijdse engagementen

vzw Schuldbemiddeling  zorgt ervoor dat :

          er jaarlijks – in samenspraak met het bestuur – een kalender wordt opgemaakt met de data van de zitdagen waarop een jurist zal aanwezig zijn voor het verstrekken van eerstelijns juridisch advies;

          er op de vastgestelde zitdagen een jurist aanwezig is.

 

Het aangesloten bestuur zorgt ervoor dat:

          volgende noodzakelijke accommodatie ter beschikking van de jurist wordt voorzien: bureau met wachtruimte, internet (bij voorkeur WIFI, indien niet mogelijk graag aansluiting voor laptop voorzien), telefoon, kopiemachine, …;

          er op voldoende wijze publicatie wordt gemaakt van de data en locatie van de zitdagen.

 

6)      Opvolgingen sturing van dienst

De opvolging en sturing van de dienst gebeuren door de organen aangeduid in de statuten van de vzw Schuldbemiddeling en conform haar bepalingen.

 

7)      Financiering en concrete werking

7.1

De kostprijs voor één zitdag bedraagt 3.300,00 euro (= bedrag voor 2020). Deze basiskostprijs per zitdag wordt jaarlijks voor het komende begrotingsjaar vastgelegd door de Algemene Vergadering, waarbij minstens rekening wordt gehouden met een jaarlijkse indexatie van 2 %.

 

7.2

De verplaatsingskosten zijn niet in bovenvermelde kostprijs begrepen. De verplaatsingskosten worden twee keer per jaar terugbetaald door het bestuur waarvoor deze kosten werden gemaakt. Dienstverplaatsingen met het openbaar vervoer worden vergoed volgens het geldend tarief in tweede klasse.

 

Dienstverplaatsingen per motorfiets en wagen worden vergoed volgens de regeling van het Koninklijk Besluit van 18 januari 1965 houdende regeling inzake reiskosten, aangepast bij ministeriële omzendbrieven van de Vlaamse Minister van Binnenlandse Aangelegenheden en Ambtenarenzaken dd 09/11/2000 en 24/07/2002.

 

7.3

In het belang van de efficiënte werking van de dienst, storten de deelnemende OCMW’s/CAW’s ten laatste op 31 januari van het betreffende werkjaar het totale bedrag waarvoor zij zich geëngageerd hebben op een hiertoe geopende rekening van vzw Schuldbemiddeling.

 

Bij niet betaling tegen de vooropgestelde datum kan er door de Algemene Vergadering beslist worden om na ingebrekestelling een nalatigheidsintrest berekend aan de wettelijke intrestvoet aan te rekenen.

 

De bepalingen van huidig protocol treden in werking vanaf de oprichtingsdatum 1 januari 2020.

 

Namens OCMW Deerlijk

 

Jo Tijtgaten Hans Piepers

Voorzitter OCMW-raadAlgemeen Directeur

 

Namens de vzw Schuldbemiddeling

 

Dhr Oosthuyse StefaanMevrouw Mouton Ann

VoorzitterBestuurder

 

Opgemaakt in twee exemplaren. Beide partijen erkennen een origineel te hebben ontvangen.

 

Ondertekend op …../…../………. te     

 

Artikel 2

 

Een voor eensluidend verklaard uittreksel van deze beslissing wordt overgemaakt aan de vzw Schuldbemiddeling.

 

 

 

Publicatiedatum: 03/02/2020
Overzicht punten

 

Zitting van OR van 19 DECEMBER 2019

Raamovereenkomst stad Brugge voor postdiensten - toetreding - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

De raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd de toetreding tot de raamovereenkomst van de stad Brugge voor postdiensten goed te keuren.

 

Motivering

 

Het college van burgemeester en schepenen keurde in zitting van 17 april 2019 de intentieverklaring goed waarmee de gemeente Deerlijk en het Sociaal Huis hun interesse lieten blijken in de raamovereenkomst van de stad Brugge voor postdiensten.

 

Stad Brugge sloot op 20 november 2019 een raamovereenkomst af voor de postverwerking met Bpost, Muntcentrum te 1000 Brussel.

 

Bovenvermelde raamovereenkomst omvat volgende leveringen en diensten: afhaling en frankering van nationale en internationale uitgaande brieven en pakketten en de afgifte ervan in een sorteercentrum voor uitreiking.

 

De mogelijkheid tot afname van deze raamovereenkomst via de aankoopcentrale gebeurt overeenkomstig de voorwaarden van het bestek, opgesteld door de stad Brugge.

 

Een aanbestedende overheid die beroep doet op een aankoopcentrale is vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te voeren.

 

Voor de gemeente Deerlijk is het interessant en voordelig om toe te treden tot deze raamovereenkomst omdat door de omvang van deze opdracht betere voorwaarden kunnen verkregen worden dan wanneer de gemeente zelf een procedure zou voeren.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 78, 10° Decreet Lokaal Bestuur

          Andere:

          Art. 47, § 2 wet van 17/06/2016 overheidsopdrachten

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

De raad voor maatschappelijk welzijn besluit om de toetreding tot de raamovereenkomst van de stad Brugge voor postdiensten goed te keuren.

 

Artikel 2

 

De stad Brugge en de firma Bpost worden op de hoogte gebracht van deze beslissing.

 

 

 

Publicatiedatum: 03/02/2020