DEERLIJK

3 JANUARI 2019

 

AANWEZIG

 

Voorzitter: Jo Tijtgat

Burgemeester: Claude Croes

 

Schepenen: Bert Schelfhout, Regine Vanwynsberghe-Rooryck, Sandra De Leeuw - Goussey, Matthias Vanneste, Louis Vanderbeken

Raadsleden: Carl De Donder, Louis Haerinck, Frans Kemseke, Tundie D'hont, Jurgen Beke, Filip Terryn, Sophie Mespreuve, Rolande Libert, Marleen Prat, Philip Ghekiere, Lies De Witte, Marc Coppens, Maurice Bekaert, Dirk Demeurie

 

Wnd. algemeen directeur: Paulien Santens

 

 

 

Overzicht punten

 

Zitting van OR van 03 JANUARI 2019

Vaststelling van de samenstelling van de OCMW-raad en vaststelling dat de OCMW-raad minstens één lid van het andere geslacht telt

 

Aanleiding en context

 

De OCMW-raad wordt gevraagd vast te stellen dat deze bestaat uit dezelfde leden van de gemeenteraad en dat er voldaan is aan de voorwaarde dat deze bestaat uit leden van verschillend geslacht.

 

Motivering

 

De raad voor maatschappelijk welzijn (OCMW-raad) dient op de installatievergadering vast te stellen dat deze bestaat uit dezelfde leden van de gemeenteraad. Door het onderzoek van de geloofsbrieven en de eedaflegging als gemeenteraadslid, worden de leden van de OCMW-raad als geïnstalleerd beschouwd.

 

Deze raad mag overeenkomstig de grondwet niet uitsluitend bestaan uit personen van hetzelfde geslacht. De OCMW-raad stelt, in aanwezigheid van zijn leden dan ook vast dat aan deze voorwaarde is voldaan waardoor een vervanging van het laatste gemeenteraadslid in rang in de OCMW-raad, niet aan de orde is.

 

Juridische gronden

 

          Art. 15, art. 68, § 1 en 2, art. 70 Decreet Lokaal Bestuur

          Art. 11 bis Grondwet

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

De raad voor maatschappelijk welzijn stelt vast dat deze bestaat uit dezelfde leden van de gemeenteraad en dat door het onderzoek van de geloofsbrieven en de eedaflegging als gemeenteraadslid, de leden van de OCMW-raad als geïnstalleerd worden beschouwd.

 

Artikel 2

 

De raad voor maatschappelijk welzijn stelt vast de leden bestaan uit personen van verschillend geslacht.

 

 

 

Publicatiedatum: 01/02/2019
Overzicht punten

 

Zitting van OR van 03 JANUARI 2019

Verkozenverklaring voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst (BCSD), onderzoek geloofsbrieven en eedaflegging

 

 

 

Publicatiedatum: 11/02/2019
Overzicht punten

 

Zitting van OR van 03 JANUARI 2019

Verkozenverklaring leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst (BCSD), onderzoek van de geloofsbrieven en eedaflegging

 

Aanleiding en context

 

De OCMW-raad wordt gevraagd over te gaan tot de verkozenverklaring van de leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst (BCSD), de geloofsbrieven te onderzoeken en kennis te nemen van de eedaflegging. Tot slot dient ook vastgesteld te worden of voldaan is aan de vereiste dat het BCSD moet bestaan uit personen van verschillend geslacht.

 

Motivering

 

Binnen het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn (OCMW) dient een BCSD te functioneren. Dit bestaat voor de gemeente Deerlijk, op basis van het aantal zetels in de OCMW-raad uit 6 leden, aangevuld met de voorzitter.

 

De zetels van de gewone leden in het BCSD worden per lijst of groep van lijsten proportioneel verdeeld naar verhouding van het aantal verkozenen van iedere lijst ten opzichte van het totaal aantal leden van de OCMW-raad. De lijsten kunnen zich daartoe verbinden tot uiterlijk de zestigste dag na de gemeenteraadsverkiezingen.  Er werden geen lijstenverbindingen ingediend, ook niet na de hierna vermelde verklaring van de lijsttrekkers.

 

Uiterlijk op de eenenzestigste dag na de gemeenteraadsverkiezingen maakt de algemeen directeur voormelde berekening en wordt de zetelverdeling gepubliceerd op de webstek van de gemeente (art. 92 par. 2 DLB).  Deze bekendmaking is reeds gebeurd op de webstek van de gemeente Deerlijk op 15 november 2018.

 

De zetelverdeling wordt op de volgende manier berekend, waarbij de eenheden (gehele getallen) de rechtstreeks verkozen zetels aanwijzen.  De niet-rechtstreeks verworven zetels worden toegewezen in afnemende volgorde van de decimalen van voormelde bewerking.  Bij gelijke decimalen gaat de zetel naar de lijst of de groep van lijsten met het hoogste stemcijfer.

 

Formule:  (aantal zetels BCSD excl. Voorzitter (6) x aantal verkozenen in de raad per lijst of groep van lijsten) / (Aantal leden van de OCMW-raad (21))                                              

 

Partij

Bewerking

Rechtstreeks verworven zetels (= cijfer voor de komma)

Niet-rechtstreeks verworven zetels (toegewezen in afnemende volgorde van de decimalen van het resultaat van de bewerking waar bij gelijke decimalen het hoogste stemcijfer telt van de lijst of de groep van lijsten)

TOTAAL AANTAL ZETELS ZONDER LIJSTVERBINDING

CD&V

(6/21) * 10 = 2,86

2

1

3

Open VLD

(6/21) * 6 = 1,71

1

1

2

N-VA

(6/21) * 3 = 0,86

0

1

1

Deerlijk²

(6/21) * 2 = 0,57

0

0

0

 

Het BCSD bestaat uit personen van verschillend geslacht. De leden van het BCSD moeten verkiesbare gemeenteraadsleden zijn. De voorzitter en de leden van het vast bureau kunnen geen gewoon lid van het BCSD zijn.

 

Voor ieder kandidaat-lid kan, in volgorde van aanduiding van opvolging, een of meerdere opvolgers worden voorgedragen. Dezelfde persoon kan opvolger zijn van twee of meer kandidaat-leden die op dezelfde akte zijn voorgedragen. Dezelfde persoon kan ook kandidaat-lid en kandidaat-opvolger zijn.

 

Tijdens de vergadering aansluitend aan de installatievergadering van de gemeenteraad verkiest de OCMW-raad de gewone leden van het BCSD. De leden en de kandidaat-opvolgers in het BCSD worden door de lijsten of groepen van lijsten voorgedragen op een voordrachtakte. Niemand mag meer dan één voordracht ondertekenen.

 

De voordracht moet uiterlijk acht dagen vóór de installatievergadering bij de algemeen directeur worden ingediend.  De algemeen directeur bezorgt een afschrift van deze akten aan de voorzitter van de OCMW-raad.

 

Volgende voordrachtakten voor het BCSD werden bij de waarnemend algemeen directeur ingediend:

 

Op 7 december 2018, de voordrachtakte van de lijst CD&V

 

Kandidaat effectief

 

Kandidaat opvolger

 

1. Yves Peter Vande Wiele

 

1. Janneke Micheline Lucienne Depla

2. Viviane Paula Devolder

2. Louis Ludo Etienne Albert Adens

 

1. Janneke Micheline Lucienne Depla

2. Viviane Paula Devolder

3. Katrien Maria Therese Vandenbogaerde

1. Janneke Micheline Lucienne Depla

2. Viviane Paula Devolder

 

 

Op 3 december 2018, de voordrachtakte van de lijst Open VLD

 

Kandidaat effectief

 

Kandidaat opvolger

 

1. Wim Jos Julien Raf Vermeulen

1. Ward Gilbert Gerard Willy Vandemaele

2. Marie Alice Caroline Ghekiere

1. Kimberly Sonja Erik Reynaert

 

 

Op 6 december 2018, de voordrachtakte van de lijst N-VA

 

 

Kandidaat effectief

 

Kandidaat opvolger

 

1. Mieke Lucia Sofia Ottevaere

/

 

De voordrachtakte  is maar ontvankelijk indien voldaan is aan volgende voorwaarden:

 

          de voordrachtakte moet tijdig ingediend worden;

          de voordrachtakte vermeldt de naam, de voornamen, de geboortedatum, het beroep, het rijksregisternummer en de hoofdverblijfplaats van de kandidaat-leden en eventuele kandidaat-opvolgers;

          de voordrachtakte vermeldt de naam, de voornaam en het rijksregisternummer van de verkozenen op de lijsten die de voordracht doen;

          de voordrachtakte is voor akkoord ondertekend door de kandidaat-leden en eventuele kandidaat-opvolgers;

          de voordrachtakte is ondertekend door de meerderheid van de verkozenen van dezelfde lijst of groep van lijsten die aan de lokale verkiezingen hebben deelgenomen, of, als de voorgedragen kandidaat deelgenomen heeft aan de lokale verkiezingen, door de meerderheid van de verkozenen van dezelfde lijst of groep van lijsten die aan de lokale verkiezingen hebben deelgenomen. Het aantal handtekeningen wordt berekend na de schrapping van de ongeldige handtekeningen. Als een lijst of groep van lijsten maar twee verkozenen telt, volstaat de handtekening van een van hen.  De voorgaande voorwaarden gelden ook voor eventuele kandidaat -opvolgers;

          tenzij het gaat om een lijst of groep van lijsten waaraan maar een zetel in het BCSD is toegewezen, vermeldt de voordrachtakte kandidaat-leden van verschillend geslacht;

          de voordrachtakte vermeldt niet meer kandidaat-leden dan het aantal dat aan de lijst of groep van lijsten is toegewezen.

 

De waarnemend algemeen directeur, mevrouw Paulien Santens overhandigt de voordrachtakten aan de voorzitter van de OCMW-raad die volgende zaken vaststelt:

 

          alle voordrachtakten werden tijdig ingediend;

          alle voordrachtakten zijn ontvankelijk overeenkomstig de hiervoor vermelde vereisten.

          niemand heeft meer dan één voordrachtakte ondertekend, zodat er geen handtekeningen als nietig dienen te worden beschouwd.

 

Gezien alle voormelde voordrachten voor de gewone kandidaat-leden en hun kandidaat-opvolgers van het BCSD ontvankelijk zijn, kan de OCMW-raad verklaren dat hierna vermelde personen verkozen zijn voor het BCSD:

 

Voor de lijst CD&V:

 

Leden van het BCSD

Opvolgers

1. Yves Peter Vande Wiele

 

1. Janneke Micheline Lucienne Depla

2. Viviane Paula Devolder

2. Louis Ludo Etienne Albert Adens

 

1. Janneke Micheline Lucienne Depla

2. Viviane Paula Devolder

3. Katrien Maria Therese Vandenbogaerde

1. Janneke Micheline Lucienne Depla

2. Viviane Paula Devolder

 

Voor de lijst Open VLD:

 

Leden van het BCSD

Opvolgers

1. Wim Jos Julien Raf Vermeulen

1. Ward Gilbert Gerard Willy Vandemaele

2. Marie Alice Caroline Ghekiere

1. Kimberly Sonja Erik Reynaert

 

Voor de lijst N-VA:

 

Kandidaat effectief

Kandidaat opvolger

1. Mieke Lucia Sofia Ottevaere

/

 

Bijgevolg kan de OCMW-raad overgaan tot het onderzoeken van de geloofsbrieven. De goedkeuring van de geloofsbrieven houdt in dat de OCMW-raad van oordeel is dat:

 

          de verkozen leden van het BCSD voldoen aan de verkiesbaarheidsvoorwaarden;

          zij zich niet bevinden in een geval van onverenigbaarheid.

 

Na het onderzoek van deze geloofsbrieven kan de OCMW-raad concluderen dat de

geloofsbrieven van de verkozen verklaarde leden van het BCSD voldoen aan de verkiesbaarheidsvoorwaarden en zich niet bevinden in een geval van onverenigbaarheid, waardoor zij worden uitgenodigd om de eed af te leggen als lid van het BCSD in de handen van de voorzitter van de OCMW-raad.

 

Elk lid van het BCSD legt volgende eed af zoals voorzien in artikel 96 van het Decreet Lokaal Bestuur: "Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen.".

 

Tot slot kan de OCMW-raad vaststellen dat het BCSD bestaat uit personen van een verschillend geslacht, waardoor voldaan is aan de bepalingen

van artikel 11 bis van de Belgische Grondwet.

 

Juridische gronden

 

          Art. 9, 10, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 99, 100 Decreet lokaal bestuur

          Art. 11 Belgische Grondwet

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

De OCMW-raad verklaart de navolgende personen als verkozen voor het BCSD:

 

Voor de lijst CD&V:

 

Leden van het BCSD

Opvolgers

1. Yves Peter Vande Wiele

 

1. Janneke Micheline Lucienne Depla

2. Viviane Paula Devolder

2. Louis Ludo Etienne Albert

 

1. Janneke Micheline Lucienne Depla

2. Viviane Paula Devolder

3. Katrien Maria Therese Vandenbogaerde

1. Janneke Micheline Lucienne Depla

2. Viviane Paula Devolder

 

Voor de lijst Open VLD:

 

Leden van het BCSD

Opvolgers

1. Wim Jos Julien Raf Vermeulen

1. Ward Gilbert Gerard Willy Vandemaele

2. Marie Alice Caroline Ghekiere

1. Kimberly Sonja Erik Reynaert

 

Voor de lijst N-VA:

 

Lid van het BCSD

Opvolger

1. Mieke Lucia Sofia Ottevaere

/

 

Artikel 2

 

De OCMW-raad stelt vast dat de voornoemden voldoen aan de verkiesbaarheidsvoorwaarden en zich niet bevinden in een geval van onverenigbaarheid.

 

Artikel 3

 

De gemeenteraad neemt akte van de eedafleggingen van de leden van het BCSD.

 

Artikel 4

 

De OCMW-raad stelt vast dat het BCSD bestaat uit leden van verschillend geslacht.

 

 

 

Publicatiedatum: 01/02/2019