Zitting van GR van 12 SEPTEMBER 2024
1. Gemeenteraad - 4 juli 2024 - notulen en audio-opname - goedkeuring
Aanleiding en context
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de notulen en de audio-opname van de vorige zitting goed te keuren.
Motivering
Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast.
Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering, worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.
Artikel 278 van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat de gemeenteraad kan beslissen om het zittingsverslag te vervangen door een audio- of audiovisuele opname van de openbare zitting van de gemeenteraad.
Juridische gronden
• Algemene basisbevoegdheid: Art. 32 Decreet Lokaal Bestuur
• Andere:
◦ Art. 277 en 278 Decreet Lokaal Bestuur
◦ Art. 32 en 33 Huishoudelijk reglement gemeenteraad
Adviezen
Er zijn geen adviezen nodig.
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Eenparig goedgekeurd
Artikel 1
De gemeenteraad besluit de notulen van de zitting van de gemeenteraadszitting van 4 juli 2024 goed te keuren.
Artikel 2
De gemeenteraad besluit de audio-opname van de gemeenteraadszitting van 4 juli 2024 goed te keuren.
Zitting van GR van 12 SEPTEMBER 2024
2. Samenwerkingsovereenkomst CISO/DPO - goedkeuring
Aanleiding en context
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te verlenen aan de samenwerkingsovereenkomst die de modaliteiten vastlegt voor de regionale samenwerking rond informatieveiligheid en het aanduiden van een regionale CISO/DPO (Chief Information Security Officer / Data Protection Officer).
Motivering
Inzake gegevensbeschermingsbeleid, werkt Deerlijk al enkele jaren samen met V-ICT-OR (de Vlaamse ICT Organisatie vzw), die ons ondersteunt in het aanbieden van een DPO (Data Protection Officer). Door het inkopen van consultancy-uren kunnen we reageren op zaken die op de organisatie afkomen en die we moeten kunnen behandelen. Echter, blijft dit een zeer reactief verhaal, daar waar gegevensbescherming in sneltempo een zwaar kritiek punt geworden is voor lokale besturen, en daardoor een meer proactieve houding vergt. De manier waarop overheden omgaan met de data waar ze gebruik van maken, wordt (terecht) steeds kritischer bekeken. Gegevensbescherming is daardoor al lang geen juridisch gegeven meer, maar een concrete indicator van de integriteit en kwaliteit van de overheid.
Binnen de regio Zuid-West-Vlaanderen is er een groeiend gezamenlijk besef dat het weinig zin heeft om een uitdaging als informatieveiligheid alleen op te nemen, en zijn er op initiatief van SHIFT - het regionaal digitaal transformatieproject van de regio waar ook Deerlijk deel van uitmaakt - gesprekken gevoerd tussen een aantal besturen die graag de krachten willen bundelen om een krachtiger en kwalitatief gegevensbeschermingsbeleid uit te werken. De gezamenlijke aanpak is bedoeld om de aanpak hiervan te stroomlijnen door te werken met een gedeelde, regionale DPO waardoor we niet alleen het kennisniveau kunnen verhogen, maar ook snel en effectief kunnen reageren op de dynamische eisen van gegevensbescherming.
Het college van burgemeester en schepenen verklaarde daarom in januari 2023 het engagement om met een coalition of the willing werk te maken van een regionaal gedragen gegevensbeschermingsbeleid. Dit heeft geresulteerd in de voorliggende samenwerkingsovereenkomst tussen Kortrijk, Harelbeke, Menen, Kuurne, Lendelede, Deerlijk met daarnaast SHIFT die de regio Zuid-West-Vlaanderen vertegenwoordigt.
Met het ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomst krijgt Deerlijk 1 dag per week ondersteuning van de regionale DPO die hiërarchisch wordt aangestuurd vanuit de stad Kortrijk. De inhoudelijke sturing wordt opgenomen binnen de verschillende besturen. De besturen bepalen mee de prioriteiten van de op te nemen taken binnen hun bestuur. Dit gebeurt binnen de schoot van de Informatie Veiligheids Cel (IVC). Er wordt gestreefd om binnen de verschillende besturen dezelfde principes en prioriteiten te bepalen, dit met ruimte tot individualisering per bestuur.
De nagestreefde resultaten zoals geformuleerd in de SWO voor de nominatief opgenomen besturen zijn als volgt gedefinieerd:
De CISO / DPO coördineert de InformatieVeiligheidsCel (IVC). Binnen de IVC worden het informatieveiligheidsplan en de daarbij horende acties opgesteld. Er wordt gewerkt volgens het “CyberFundamentals Framework”1 (soms ook het CyFun Framework genoemd) dat via het CCB (Centre for Cybersecurity Belgium) ter beschikking gesteld en ondersteund wordt. Via dit framework wordt toegewerkt naar een NIS2 compliant organisatie.
Doelstellingen voor de deelnemende besturen:
● Informatieveiligheidsplan
○ is opgesteld;
○ wordt op regelmatige basis geëvalueerd en bijgestuurd waar nodig.
● GDPR-maatregelen worden opgenomen in het informatieveiligheidsplan. De acties binnen het plan zijn gedefinieerd (en gedragen binnen de IVC).
● De opvolging/coördinatie van de te ondernemen acties.
● De besturen zijn zoveel mogelijk GDPR-compliant.
Het kostenmodel wordt uitgezet in de SWO en voorziet in volgende verdeelsleutel, waarbij gedurende het eerste kalenderjaar SHIFT 1/5 van het project zal financieren. Facturatie gebeurt per kwartaal. Als er bijkomende besturen wensen toe te treden tot deze samenwerking, wordt ook de verdeelsleutel herbeken.
| Jaar 1 | Jaar 2 |
Gemeente Deerlijk | 16 % | 20 % |
Stad Harelbeke | 24 % | 30 % |
Gemeente Kuurne | 16 % | 20 % |
Gemeente Lendelede | 8 % | 10 % |
Stad Menen | 16 % | 20 % |
SHIFT | 20 % |
|
De kostprijs wordt bepaald door de bruto loonkost van de DPO, gemaakte onkosten en 5 % overhead voor het aanwervende bestuur (i.e. stad Kortrijk).
Juridische gronden
Algemene basisbevoegdheid: Art. 40, § 1 Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
De beslissing heeft financiële gevolgen.
Raming of bedrag | 22.000 euro / jaar
Het (premium) lidmaatschap bij de Vlaamse ICT Organisatie (V-ICT-OR) tbd 15.700 euro komt hiermee wel te vervallen. |
Er is geen budget voorzien. Dit budget wordt voorzien in budgetwijziging.
BESLUIT
Eenparig goedgekeurd
Artikel 1
De gemeenteraad besluit de samenwerkingsovereenkomst voor de regionale CISO/DPO goed te keuren.
Zitting van GR van 12 SEPTEMBER 2024
3. Toetreding tot de dienstverlenende vereniging Cipal (verder genoemd “Cipal dv”) als aankoopcentrale voor afname van de raamovereenkomst “Raamovereenkomst voor de verwerving van ict-infrastructuur en bijhorende dienstverlening” - goedkeuring
Aanleiding en context
De gemeenteraad wordt gevraagd de toetreding tot de dienstverlenende vereniging Cipal (verder genoemd “Cipal dv”) als aankoopcentrale voor afname van de raamovereenkomst “Raamovereenkomst voor de verwerving van ICT-infrastructuur en bijhorende dienstverlening” goed te keuren.
Motivering
De raad van bestuur van Cipal dv keurde op 27 april 2023 de plaatsing van de opdracht en keuze van de Europese mededingingsprocedure met onderhandeling als plaatsingsprocedure principieel goed.
Verwijzend naar de in uitvoering van deze beslissing door de raad van bestuur van Cipal dv goedgekeurde opdrachtdocumenten, inzonderheid:
● het selectiedocument waar het stelt (punt 3.7): “Cipal dv zal in de zin van artikel 2, 6° van de Wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten, in het kader van onderhavige opdracht kunnen optreden als aankoopcentrale voor alle deelnemers in de dienstverlenende vereniging Cipal. Deze besturen zullen zich, net als hun verenigingen en verzelfstandigde entiteiten, op de aankoopcentrale kunnen beroepen om een totaaloplossing in het kader van de te sluiten raamovereenkomst die het voorwerp uitmaakt van deze opdracht, af te nemen, zonder dat zij verplicht zijn af te nemen via deze raamovereenkomst.
(…)
Cipal dv zal in het kader van onderhavige opdracht tevens kunnen optreden als aankoopcentrale voor (zonder dat deze entiteiten verplicht zijn af te nemen via deze raamovereenkomst):
○ alle andere Vlaamse gemeente- en OCMW-besturen, hun verenigingen en verzelfstandigde entiteiten;
● het bestek waar het stelt (punt 4.8): “Cipal dv oefent de overkoepelende leiding van en het overkoepelende toezicht op de uitvoering van de raamovereenkomst uit, terwijl de afnemer de leiding van en het toezicht op de levering van de door de afnemer geplaatste bestelling uitoefent.”
● Het bestek waar het stelt (punt 4.6): “Gezien de raamovereenkomst niet exclusief is, behoudt de opdrachtgever - net als elke andere afnemer - steeds de vrijheid om een bepaalde aankoop niet via het raamcontract maar volgens de gewone procedures, die de wet op de overheidsopdrachten toelaat, te voeren.”
De raad van bestuur van Cipal dv besliste op 20 juni 2024 om voornoemde opdracht te gunnen aan Dustin Belgium nv met maatschappelijke zetel te Wingepark 5B, 3110 Rotselaar. De overeenkomst loopt voor 4 jaar en kan tot 2 keer met 12 maanden verlengd worden, waardoor de totale looptijd op 6 jaar kan komen.
De voornoemde opdracht van Cipal dv “Raamovereenkomst voor de verwerving van ICT-infrastructuur en bijhorende dienstverlening” (Bestek nr. CSMRTINFRA23) is een raamovereenkomst met één leverancier en Cipal dv treedt hierbij op als aankoopcentrale in de zin van artikelen 2,6° en 47 van de wet van 17 juni 2016.
De gemeente kan van de mogelijkheid tot afname van de raamovereenkomst via de aankoopcentrale gebruik maken waardoor zij/het krachtens artikel 47, § 2 van de wet van 17 juni 2017 is vrijgesteld van de verplichting om zelf een gunningsprocedure te organiseren.
Het is aangewezen dat de gemeente gebruik maakt van de aankoopcentrale om volgende redenen:
● de in de raamovereenkomst voorziene ICT-infrastructuur voldoet aan de behoefte van het bestuur;
● het bestuur moet zelf geen gunningsprocedure voeren wat een besparing aan tijd en geld betekent;
● Cipal dv beschikt over knowhow en technische expertise inzake de aankoop van ICT-infrastructuur door aanbestedende overheden.
De gemeente is niet verplicht tot enige afname van de raamovereenkomst (geen afnameverplichting).
Elke afname maakt het voorwerp uit van een afzonderlijke bestelbon of beslissing van het college van burgemeester en schepenen.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 41, § 10 Decreet Lokaal Bestuur
● Andere:
○ De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
○ Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
○ Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
○ De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald art. 2, 6°, 7°, 8°, 43, § 1 tweede lid en 47.
○ De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
○ Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
○ Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Eenparig goedgekeurd
Artikel 1
De gemeenteraad besluit toe te treden tot de aankoopcentrale van Cipal dv voor de aankoop van ICT-infrastructuur aangeboden via de raamovereenkomst “Raamovereenkomst voor de verwerving van ICT-infrastructuur en bijhorende dienstverlening” (Bestek nr. CSMRTINFRA23).
Artikel 2
Elke afname maakt het voorwerp uit van een afzonderlijke bestelbon of beslissing van het college van burgemeester en schepenen.
Zitting van GR van 12 SEPTEMBER 2024
4. Aanstellen van een ontwerper voor ontwerp en opvolging van de heraanleg van de Beverenstraat - lastvoorwaarden, raming en wijze van gunnen - goedkeuring
Aanleiding en context
De gemeenteraad wordt gevraagd de lastvoorwaarden, raming en wijze van gunnen van de opdracht “Aanstellen van een ontwerper voor ontwerp en opvolging van de heraanleg van de Beverenstraat” goed te keuren.
Motivering
Door de mobiliteitsproblemen en de verouderde staat van de Beverenstraat vanaf het kruispunt met de Hoogstraat tot aan de Pikkelstraat dringt zich een structurele aanpak op. Om de problemen in kaart te brengen en van daaruit tot een gedragen inrichting te komen wordt dit best uitbesteed aan een ontwerper/studiebureau.
In de eerste fase wordt een ontwerper/studiebureau aangesteld voor de opmaak van een studie- en ontwerpopdracht.
In de tweede fase zal de ontwerper/studiebureau instaan voor het opvolgen, coördineren, opmaak van de verslagen en het laten uitvoeren van de nodige proeven met betrekking tot de herinrichting van de Beverenstraat om de opdracht tot een goed einde te brengen.
De studie- en ontwerpopdracht wordt uitgevoerd tegen een forfaitair bedrag. De coördinatie, opvolging, verslagen en proeven worden uitgevoerd volgens ereloonpercentage.
In het kader van de opdracht “Aanstellen van een ontwerper voor ontwerp en opvolging van de heraanleg van de Beverenstraat” werd een bestek met nr. 2024-29 opgesteld door de deskundige aankoop, contracten & verzekeringen.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 130.000,00 euro excl. btw of 157.300,00 euro incl. 21 % btw.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.
De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2024, op jaarbudgetrekening 0200-00/21400000/BESTUUR/CBS/0/IP-1 (actie A-1.02.2). Het krediet zal verhoogd worden bij de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikel 41, 10° dat stipuleert dat het tot de uitsluitende bevoegdheid van de gemeenteraad behoort om over te gaan tot het vaststellen van de wijze van gunnen waarop de opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten worden toegewezen en het vaststellen van de voorwaarden ervan behalve indien de opdracht nominatief in het budget is opgenomen of behoort tot het begrip ‘dagelijks bestuur’.
Huidige opdracht is niet nominatief in het budget opgenomen en valt niet onder het begrip ‘dagelijks bestuur’ zoals omschreven door de gemeenteraad in zitting van 28 mei 2020.
● Andere:
○ De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
○ Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
○ Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
○ De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
○ De wet van 17 juni 2016 en latere wijzigingen inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 41, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van 221.000,00 euro niet).
○ Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
○ Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.
Adviezen
De deskundige wegen & water verleent positief advies.
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Eenparig goedgekeurd
Artikel 1
Het bestek met nr. 2024-29 en de raming voor de opdracht “Aanstellen van een ontwerper voor ontwerp en opvolging van de heraanleg van de Beverenstraat”, opgesteld door de deskundige aankoop, contracten & verzekeringen worden goedgekeurd.
De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten.
De raming bedraagt 130.000,00 euro excl. btw of 157.300,00 euro incl. 21 % btw.
Artikel 2
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.
Artikel 3
De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2024, op jaarbudgetrekening 0200-00/21400000/BESTUUR/CBS/0/IP-1 (actie A-1.02.2).
Artikel 4
Het krediet zal verhoogd worden bij de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan.
Zitting van GR van 12 SEPTEMBER 2024
5. OMV_2024036499 - De Cassinastraat-Dosseweg - verbouwen en herindelen van een industrieel pand tot bedrijfsunits, slopen van een deel van de bebouwing en realisatie fietsers- en voetgangersdoorgang - gemeentelijk rooilijnplan - goedkeuring
Aanleiding en context
De gemeenteraad wordt gevraagd het gemeentelijk rooilijnplan voor het creëren van een nieuwe publieke erfdienstbaarheid van doorgang tussen de De Cassinastraat en de Dosseweg en richting Stationsstraat, goed te keuren.
Motivering
Een aanvraag tot omgevingsvergunning voor het verbouwen en herindelen van een industrieel pand tot bedrijfsunits, slopen van een deel van de bebouwing en realisatie fietsers- en voetgangersdoorgang, op een perceel gelegen De Cassinastraat 4 - 6 en kadastraal bekend: (afd. 2) sectie C 47 M5 en (afd. 2) sectie C 47 T5, werd ingediend door FIMMOC, De Cassinastraat 4, 8540 Deerlijk.
De aanvraag omvat de vestiging van een eeuwigdurende publieke erfdienstbaarheid van doorgang op de nieuw aangelegde private circulatieruimte in functie van de (toekomstige) realisatie van:
● een trage voetgangers- en fietsersverbinding tussen de Harelbekestraat en de De Cassinastraat;
● een trage voetgangers- en fietsersverbinding ten noorden van het project lopende van oost naar west.
Deze beide doorgangen geven uitvoering aan de indicatieve aanduidingen van de zone 10, zoals voorzien op het grafisch plan van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Deknudt- Decora'.
De doorsteek noord-zuid wordt deels geïntegreerd in de private circulatieruimte voor autoverkeer (parking), deels voorzien doorheen het kantoorgebouw en deels afgesplitst van het autoverkeer (ter hoogte van de aansluiting op de De Cassinastraat en ter hoogte van de verbinding richting Stationsstraat).
De doorsteken hebben een breedte van deels 2,50 m, deels 3,00 m en deels 4,00 m. De delen publieke passage worden allen afgewerkt in uitgewassen beton en sluiten aan op de trage doorsteken die voorzien zijn in een recente noordelijk (Harelbekestraat 79) en oostelijke (Stationsstraat 30) ontwikkeling.
Gezien het publieke karakter van de trage verbindingen is bij het dossier bijgevolg een ontwerp gemeentelijk rooilijnplan toegevoegd (BA_magazijn_P_N_03_Rooilijnplan.pdf) dat voldoet aan de decretale eisen van artikel 16 § 2 en 3 van het decreet houdende de gemeentewegen. Overeenkomstig § 3, punt 1 van dit artikel is geen minwaarde regeling opgenomen, omdat de toekomstige openbaar georganiseerde wegenis binnen het project valt onder de gebruikelijke lastenregeling, waarbij het openbaar karakter van de wegenis integraal ten laste is van de ontwikkelaar.
In het kader van artikel 4 van het decreet houdende de gemeentewegen kan de verplaatsing van de rooilijn als volgt gemotiveerd worden:
1) Wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang:
● De aanvraag heeft tot doel om een publieke erfdienstbaarheid van doorgang te realiseren tussen de Harelbekestraat en de De Cassinastraat enerzijds en tussen de Stationsstraat en de Dosseweg anderzijds. Deze aanvraag sluit aan op een reeds vergunde eerste deel en past bijgevolg in een ruimere aanleg zoals ook verankerd in het RUP Deknudt-Decora.
● Door de realisatie van de doorgang wordt het vroeger gesloten bouwblok doorwaadbaar voor fietsers en voetgangers en wordt verdere aansluiting gevonden via de verkaveling in de De Cassinastraat naar de N36/fietsbrug/De Gavers.
2) Een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd:
● De aanvraag heeft geen betrekking op wijziging van een bestaande gemeenteweg.
3) De verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen:
● De vestiging van de rooilijn heeft geen impact op de verkeersveiligheid en de ontsluiting van de aanpalende percelen.
4) Wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief:
● De wijziging aan de rooilijn heeft geen impact op het wegennet van naburige gemeenten gezien de ruime afstand tot de gemeentegrenzen.
5) Bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen:
● De aanvraag heeft geen impact op de actuele functie van de voorliggende gemeentewegen.
● Op de site is de fiets- en voetgangersverbinding enerzijds geïntegreerd in de private circulatieruimte van de parking, uitgaand van gemengd verkeer en anderzijds voorzien als een aparte verbinding met een breedte van deels 2,50 m, deels 3,00 m en deels 4,00 m. Door de voorziene breedte en door de verbinding volledig aan te leggen in uitgewassen beton, wordt de verblijfskwaliteit voor de trage weggebruiker voldoende gegarandeerd.
● Door het vestigen van de publieke erfdienstbaarheid ontstaat een fijnmaziger fiets- en voetgangersnetwerk dat bijdraagt in het stimuleren van meer duurzame verplaatsingen met een vermindering van de negatieve impact op het klimaat tot gevolg.
De omgevingsvergunning voor het verbouwen van de bedrijfssite werd onderworpen aan een openbaar onderzoek van 9 juni 2024 tot en met 8 juli 2024. Gedurende de periode van het openbaar onderzoek werden geen schriftelijke of mondelinge bezwaren of opmerkingen geformuleerd.
Het college van burgemeester en schepenen besliste in zitting van 21 augustus 2024 de gemeenteraad voor te stellen het gemeentelijk rooilijnplan voor het creëren van een nieuwe publieke erfdienstbaarheid van doorgang tussen de De Cassinastraat en de Dosseweg en richting Stationsstraat, zoals aangeduid op het plan BA_magazijn_P_N_03_Rooilijnplan.pdf, opgemaakt door landmeter Anthony Van Quickelberghe, gelegen in het plangebied van de omgevingsvergunning voor het verbouwen en herindelen van een industrieel pand tot bedrijfsunits, slopen van een deel van de bebouwing en realisatie fietsers- en voetgangersdoorgang (OMV_2024036499), definitief vast te stellen.
Er zijn geen adviezen nodig.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 41, 9° Decreet Lokaal Bestuur
● Andere:
○ Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Eenparig goedgekeurd
Artikel 1
De gemeenteraad besluit het gemeentelijk rooilijnplan voor het creëren van een nieuwe publieke erfdienstbaarheid van doorgang tussen de De Cassinastraat en de Dosseweg en richting de Stationsstraat, zoals aangeduid op het plan BA_magazijn_P_N_03_Rooilijnplan.pdf, opgemaakt door landmeter Anthony Van Quickelberghe, gelegen in het plangebied van de omgevingsvergunning voor het verbouwen en herindelen van een industrieel pand tot bedrijfsunits, slopen van een deel van de bebouwing en realisatie fietsers- en voetgangersdoorgang (OMV_2024036499), goed te keuren.
Artikel 2
Een afschrift van dit besluit zal met de overige documenten bij het aanvraagdossier gevoegd worden.
Zitting van GR van 12 SEPTEMBER 2024
6. Woonkaart kernversterking - beleidsmatig gewenste ontwikkeling (BGO) - goedkeuring
Aanleiding en context
De gemeenteraad wordt gevraagd het visiedocument 'Woonkaart kernversterking' goed te keuren als beleidsmatig gewenste ontwikkeling (BGO).
Motivering
Leiedal maakte in 2020-2021, in samenwerking met Plusoffice, een ruimtelijk strategische visie voor Deerlijk op die een blik op de ruimtelijke toekomstige ontwikkeling van Deerlijk omvat. Uit deze visie blijkt dat de grote uitdaging voor Deerlijk ligt in het kwalitatief verdichten.
In 2021-2022 werd een apart masterplan opgemaakt voor Sint-Lodewijk via het participatief traject 'DNA van het dorp' van de provincie West-Vlaanderen. Eén van de DNA-strengen is het bouwen aan een compact dorp.
In navolging van deze beide documenten keurde het college van burgemeester en schepenen in zitting van 13 maart 2024 een afsprakennota goed die de aanpak en de verdere verankering van de beide documenten in het ruimtelijk beleid voorziet.
In een eerste stap werd een strategische visie kernversterking opgemaakt met volgende deelopdrachten:
● opmaak kaart woonzones met de bedoeling een visie op alle woongebieden scherp te stellen zodat kernversterking in de gemeente gestuurd kan worden en ongewenste verschuivingen van dichtheden en voorzieningen tussen woongebieden vermeden kunnen worden;
● herwerking ruimtelijk strategische visie naar een strategische visie kernversterking die als BGO goedgekeurd kan worden.
De intercommunale Leiedal voerde samen met het studiebureau Voorland deze deelopdracht uit. Op 23 mei 2024 en op 12 juni 2024 vond op de GECORO telkens een bespreking plaats van de stappen in de eerste deelopdracht (aanzet type woongebieden, onderzoek dichtheden, zones meerwaarde, aanzet functies, etc). Op 19 juni 2024 werd de ontwerpnota over de woonkaart toegelicht aan het college van burgemeester en schepenen.
Op 2 september werd een toelichting gegeven aan de AED.
De woonkaart is een tijdelijk kader voor kernversterking in afwachting van de vertaling van de gemeentelijke visies in andere instrumenten. Deze kaart toont waar de gemeente naar streeft qua wonen en verduidelijkt de mogelijkheden voor aanvragers die een project in woongebied willen realiseren. Het document geeft aan welke woondensiteit gewenst is in elk type woongebied en welke functies er naast wonen mogelijk zijn.
Het eerste gedeelte van het document is een introductie, waarin de ambities van de gemeente geschetst worden. Er staat uitgeschreven hoe deze tot een keuze qua strategie kernversterking hebben geleid. De verschillende instrumenten van de strategie worden er toegelicht.
Het tweede, derde en vierde deel behandelen inhoudelijke thema’s. Waarbij in het tweede gedeelte de bestaande woongebieden onderverdeeld worden in categorieën of woontypegebieden. Dit resulteert in een conclusiekaart waarop de woontypegebieden staan aangeduid. Deze kaart komt in verschillende hoofdstukken terug.
Het derde deel licht toe welke woondichtheid (uitgedrukt in wooneenheden/ha) per woontypegebied gewenst is. Daarnaast wordt geduid hoe de dichtheden werden bepaald.
Het vierde deel behandelt welke mogelijkheden er zijn voor andere functies in woongebied per woontypegebied.
Het college van burgemeester en schepenen stelde in zitting van 17 juli 2024 voor de visie als BGO te laten goedkeuren door de gemeenteraad en het document publiek raadpleegbaar te maken via de website teneinde de visie te kunnen inzetten bij de vergunningverlening voor de opportuniteitstoets (beoordeling ruimtelijke ordening).
Na de goedkeuring van de woonkaart zal het college van burgemeester en schepenen de opdracht geven om de visies en principes van de woonkaart te vertalen in een RUP kernversterking en een bouwcode.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art 40, §2 Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Eenparig goedgekeurd
Artikel 1
De gemeenteraad besluit het visiedocument 'Woonkaart kernversterking' als beleidsmatig gewenste ontwikkeling goed te keuren.
Zitting van GR van 12 SEPTEMBER 2024
7. Hemelwater- en droogteplan - verdaging - goedkeuring
Aanleiding en context
De gemeenteraad wordt gevraagd om na kennisname, het hemelwater- en droogteplan goed te keuren.
Motivering
Waarom een hemelwater- en droogteplan?
In het kader van de Bleu Deal spoort Vlaanderen alle gemeenten aan om een voldoende ambitieus hemelwater- en droogteplan op te maken tegen eind 2024. Om nog in aanmerking te komen voor watergerelateerde subsidies moeten lokale besturen beschikken over een goedgekeurd hemelwater- en droogteplan.
In samenwerking met Aquafin werd een participatief traject doorlopen waarbij de toekomstvisie wordt beschreven voor de waterhuishouding van Deerlijk met als doel:
● slim investeren;
● wateroverlast voorkomen;
● impact droogte beperken;
● waterkwaliteit verhogen.
Focuspunten voor Deerlijk
De recent overstroomde gebieden in Deerlijk situeren zich voornamelijk in de valleigebieden van de belangrijkste waterlopen. Wateroverlast in bebouwde delen is eerder beperkt.
In Deerlijk komt de problematiek van de verdroging voornamelijk voor in het buitengebied met landbouwschade als gevolg. Tijdens extreme droogte vallen particuliere waterwinningen droog en het openbaar groenonderhoud verloopt moeizamer.
Door in te zetten op onderstaande focuspunten willen we in Deerlijk evolueren naar een water- en droogte-robuuste gemeente:
● overstromingsrisico's en wateroverlast beperken;
● afstroom onverharde oppervlakte beperken en de weerbaarheid tegen waterschaarste en verdroging vergroten;
● ontharden en verharding minimaliseren, vergroenen van het openbaar domein;
● hergebruik stimuleren;
● maximaal inzetten op infiltratie;
● blauwgroene assen;
● transitie bedrijventerreinen op vlak van water;
● inzetten op waterbeleving;
● versterken van natuurwaarde en biodiversiteit.
Afbakening van de deelgebieden met kansen op basis van de ladder van Lansink, risicokaart per deelgebied en mogelijke oplossingen voor knelpunten
Voor het uitwerken van de visie werd Deerlijk opgesplitst in 12 deelgebieden:
● Woongebieden
○ Deerlijk centrum
○ Molenhoek
○ Grensgebied Harelbeke
○ Statiewijk
○ Belgiek
○ Sint-Lodewijk
● Bedrijventerreinen
○ Ter donkt I en II
○ Industriezone Deerlijk - Waregem
○ Esser
○ Houtekietstraat
○ Brandemolen
● Buitengebied
○ Gaverbeek
○ Slijpbeek
○ Kasselrijbeek
○ Veemeersbeek
○ Kekelbeek (Biesgrachtbeek)
Visieplan
Voor elk deelgebied werd een kansenkaart uitgewerkt waarbij onderstaande aspecten worden weergegeven:
● onthardingskansen;
● hergebruiksmogelijkheden;
● potentiële buffer- en infiltratievoorzieningen;
● potentiële afvoeras (hoofdafvoer);
● typestraten;
○ retentiestraat
○ watervoerende straat
○ infiltratiestraat
● blauwgroene assen;
● blauwgroene wijken.
Actieplan
Uiteindelijk werd een actieplan opgemaakt. Dit betreft een overzicht van alle acties en projecten die in de algemene visie per deelgebied werden beschreven.
Voor de gemeente kan deze lijst gebruikt worden voor het opmaken van haar korte en lange termijnplanning. In deze actielijst werden al een aantal acties met hoogste prioriteit geselecteerd.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 40, § 2 Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Eenparig goedgekeurd
Artikel 1
De gemeenteraad besluit de beslissing over het hemelwater- en droogteplan uit te stellen teneinde bijkomend onderzoek te kunnen doen en ook meer tijd vrij te maken om het document grondig na te lezen.
Zitting van GR van 12 SEPTEMBER 2024
8. Uitvoering meerjarenplan 2020-2025 - opvolgingsrapportering 1e semester 2024 - kennisname
Aanleiding en context
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van de opvolgingsrapportering aangaande de uitvoering van het meerjarenplan 2020-2025, voor het eerste semester van 2024.
Motivering
Vanaf 1 januari 2020 voorziet het Decreet Lokaal Bestuur dat er minstens voor het einde van het derde kwartaal een opvolgingsrapportering over het eerste semester van het boekjaar wordt voorgelegd. Het rapport over het eerste semester van 2024 bevindt zich in bijlage. Er zijn geen wijzigingen in de assumpties die gekozen werden bij de opmaak van de laatste aanpassing van het meerjarenplan, noch in de financiële risico's.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 263, 2e lid Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
De gemeenteraad neemt kennis van het opvolgingsrapport betreffende de uitvoering van het meerjarenplan 2020-2025 voor het eerste semester van 2024.
De openbare zitting van de gemeenteraad wordt geschorst om te hernemen na de openbare zitting van de OCMW-raad.
Zitting van GR van 12 SEPTEMBER 2024
9. Vragen gesteld door raadsleden - kennisname
Aanleiding en context
Aan de gemeenteraadsleden wordt gevraagd kennis te nemen van de vragen gesteld door raadsleden.
Motivering
Na afhandeling van de agenda van de openbare vergadering kunnen de gemeenteraadsleden mondelinge vragen stellen over gemeentelijke aangelegenheden die niet op de agenda van de gemeenteraad staan in het punt 'Vragen gesteld door raadsleden'.
Op deze mondelinge vragen wordt, ofwel mondeling ter zitting, ofwel schriftelijk (elektronisch), ten laatste binnen de maand na de vraagstelling geantwoord.
Er zijn geen adviezen nodig.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 31 Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
De gemeenteraad neemt kennis van de door de gemeenteraadsleden gestelde vragen.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.