Deerlijk

Zitting van 27 MEI 2021

 

Overzicht punten

 

Zitting van 27 MEI 2021

1. Gemeenteraad - 29 april 2021 - notulen en audiovisueel verslag - goedkeuring

 

 

 

Aanleiding en context

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de notulen en het audiovisueel zittingsverslag van de vorige zitting goed te keuren.

 

Motivering

 

Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast.

 

Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering, worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.

 

Artikel 278 van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat de gemeenteraad kan beslissen om het zittingsverslag te vervangen door een audio- of audiovisuele opname van de openbare zitting van de gemeenteraad.

 

Juridische gronden

 

Algemene basisbevoegdheid: Art. 32 Decreet Lokaal Bestuur

Andere:

Art. 277 en 278 Decreet Lokaal Bestuur

Art. 32 en 33 Huishoudelijk reglement gemeenteraad

 

Adviezen

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

De gemeenteraad besluit met 0 ja-stemmen:

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit de notulen van de zitting van de gemeenteraadszitting van 29 april 2021 goed te keuren.

 

Artikel 2

 

De gemeenteraad besluit het audiovisueel zittingsverslag van de gemeenteraadszitting van 29 april 2021 goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 19/05/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 27 MEI 2021

2. Erfpacht Pladijsstraat 276 - verlenging - goedkeuring

 

 

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad wordt gevraagd de erfpachtovereenkomst tussen de gemeente en de VZW Vrije Basisschool Sint-Lodewijk (nu: VZW De Brug) van 1 oktober 1997, aangepast bij addendum van 3 maart 2016, te verlengen tot en met 31 december 2056.

 

Motivering

 

Historiek

 

Op 1 oktober 1997 werd een overeenkomst tot vestiging van een erfpachtrecht vastgelegd tussen de gemeente en de VZW Vrije Basisschool Sint-Lodewijk betreffende het pand gelegen in de Pladijsstraat 276. De erfpacht is effectief ingegaan op 29 oktober 1999, had een looptijd van 30 jaar en liep aldus tot 28 oktober 2029.

 

De erfpachtovereenkomst werd gesloten met het oog op het verkrijgen van subsidiëring vanwege het toenmalige DIGO (nu Agion). Deze beoogde subsidiëring kon pas tot stand komen indien DIGO de zekerheid verwierf dat er gedurende minstens 30 jaar onderwijs zou verschaft worden in het gesubsidieerde gebouw.

 

Op 3 maart 2016 werd een addendum bij deze erfpachtovereenkomst gevoegd. De aanleiding was dat DIKO een erfpachtovereenkomst met een looptijd van minstens nog 30 jaar oplegde vooraleer nieuwe, toekomstige subsidies toe te kennen voor investeringswerken en/of onderhoudswerken aan het gebouw. Dit werd opgelegd wegens de fusie van VZW Vrije Basisschool Sint-Lodewijk met VZW Katholiek Onderwijs Zwevegem, intussen gekend als 'VZW De Brug - Katholieke Basisscholen Zwevegem en Sint-Lodewijk Deerlijk' (hierna verkort: VZW De Brug). Deze fusie deed voor DIKO een nieuwe VZW-erfpachter ontstaan.

 

Bij addendum van 3 maart 2016 werden, samengevat, volgende wijzigingen aangebracht:

          de naam van de erfpachthouder werd gewijzigd omwille van de bovenvermelde fusie;

          de duur van de overeenkomst werd verlengd tot 31 december 2051;

          de cijns werd aangepast naar een jaarlijkse cijns van 800 euro, die jaarlijks wordt aangepast aan de schommelingen van het indexcijfer der consumptieprijzen;

          de toevoeging dat de registratiekosten van het addendum ten laste zijn van de erfpachthouder.

 

Huidige vraag

 

Bij brief van 7 december 2020 verzoekt VZW De Brug tot verlenging van bovenvermelde erfpachtovereenkomst tot 31 december 2056.

 

Agion vereist voor de toekenning van nieuwe, toekomstige subsidies voor investeringswerken en/of onderhoudswerken aan dit gebouw, een erfpachtovereenkomst met een looptijd van nog minstens 30 jaar.

 

Gezien de huidige erfpachtovereenkomst afloopt op 31 december 2051 voldoet deze na eind volgend jaar niet meer aan bovenvermelde vereiste. VZW De Brug plant echter een aantal investeringen in de nabije toekomst en diverse onderhoudswerken. Aangezien de VZW via Agion een subsidiëring van 70 % van deze werkzaamheden kan bekomen en dit een noodzakelijke subsidiëring is, verzoekt zij de bestaande erfpachtovereenkomst te verlengen tot eind 2056.

 

De huidige vergoeding bedraagt 800 euro per jaar. Er wordt voorgesteld deze vergoeding te behouden, maar wel de kosten (bijvoorbeeld voor het bodemattest) door te rekenen aan de erfpachter, zoals ook bij het addendum in 2016 gebeurde.

 

Een ontwerp van akte werd opgemaakt door de dienst Vastgoedtransacties en ligt voor aan de gemeenteraad.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 41, § 2, 11) Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

De gemeenteraad besluit met 0 ja-stemmen:

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit akkoord te gaan met het verlengen van de erfpachtovereenkomst tussen de gemeente en de VZW Vrije Basisschool Sint-Lodewijk (nu: VZW De Brug) van 1 oktober 1997, aangepast bij addendum van 3 maart 2016, tot en met 31 december 2056.

 

Artikel 2

 

Alle kosten zijn ten laste van de erfpachter (VZW De Brug).

 

 

Publicatiedatum: 19/05/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 27 MEI 2021

3. Recht van opstal Fluvia - Deerlijk / Anzegem - goedkeuring

 

 

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad wordt gevraagd de opstalovereenkomst tussen HVZ Fluvia enerzijds en de gemeente Deerlijk en gemeente Anzegem anderzijds, aangaande de kazerne 'Belgiek', goed te keuren.

 

Motivering

 

In zitting van 26 november 2020 keurde de gemeenteraad de kaderovereenkomst goed inzake de kazerne-infrastructuur tussen Fluvia enerzijds en verschillende steden en gemeenten, waaronder Deerlijk en Anzegem, anderzijds.

 

De zoneraad van HVZ Fluvia keurde in zitting van 24 april 2021 de opstalovereenkomst goed tussen HVZ Fluvia en de gemeente Deerlijk / gemeente Anzegem aangaande de kazerne 'Belgiek'. Het betreft een uitvoering van bovenvermelde kaderovereenkomst (met bijlagen).

 

Dit ontwerp van opstalovereenkomst ligt voor aan de gemeenteraad. Het ontwerp van akte werd opgesteld door Liesbet DEGROOTE, geassocieerd notaris te Kortrijk, tweede kanton, die haar ambt uitoefent in de besloten vennootschap 'Notariskantoor Liesbet Degroote / Bruno Raes', met zetel te 8500 Kortrijk, Beneluxpark 13.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Artikel 41, § 2, 11) Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen.

 

Raming of bedrag

1.289.238,44 excl. BTW

of 1.559.025,67 euro incl. BTW (ontvangst)

Actie

GBB

Jaarbudgetrekening

2021/GBB/0410-00/22100000/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN

Visum

niet vereist

 

BESLUIT

 

De gemeenteraad besluit met 0 ja-stemmen:

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit de opstalovereenkomst tussen HVZ Fluvia enerzijds en de gemeente Deerlijk en de gemeente Anzegem anderzijds, aangaande de kazerne 'Belgiek,' goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 19/05/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 27 MEI 2021

4. Intergemeentelijke Vereniging voor Crematoriumbeheer in Zuid-West-Vlaanderen (PSILON) - algemene vergadering van 16 juni 2021 - goedkeuring

 

 

 

Aanleiding en context

 

PSILON nodigt de gemeente uit tot het bijwonen van de algemene jaarvergadering die plaatsvindt op dinsdag 16 juni 2021 om 19.30 uur in onthaalgebouw Horizon (naast crematorium Uitzicht) in Kortrijk.

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de agenda goed te keuren en het mandaat te bepalen.

 

Motivering

 

De gemeente Deerlijk is aangesloten bij PSILON, de intergemeentelijke vereniging voor crematoriumbeheer in Zuid-West-Vlaanderen.

 

In de gemeenteraadszitting van 28 februari 2019 werd mevrouw Marleen Prat aangeduid als effectief vertegenwoordiger en de heer Bert Schelfhout als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergaderingen van PSILON die plaatsvinden in de loop van de legislatuur 2019-2024.

 

De documenten van de agenda zijn in bijlage te vinden.

 

De financieel directeur verleende op 22 april 2021 volgend advies: geen financiële impact voor de gemeente Deerlijk.

 

Het college van burgemeester en schepenen besprak deze materie in zitting van 28 april 2021.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 41, § 2, 4° Decreet Lokaal Bestuur

          Andere:

          Art. 34, 285, 287, 330, 432 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

De gemeenteraad besluit met 0 ja-stemmen:

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit zijn goedkeuring te hechten aan volgende agendapunten van de algemene vergadering van PSILON van 16 juni 2021:

 

1)      Verslag over de activiteiten en rekeningen in 2020

1.1. Verslag van de raad van bestuur

1.2. Verslag van de commissaris

2)      Goedkeuring van de jaarrekening per 31/12/2020

3)      Kwijting van bestuurders en commissaris

4)      Vaststelling vervanging raadgevend bestuurder (voordracht door GR Anzegem)

 

Artikel 2

 

De gemeenteraad besluit de aangeduide vertegenwoordiger of zijn plaatsvervanger op te dragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissing genomen in artikel 1.

 

Artikel 3

 

De gemeenteraad besluit het college van burgemeester en schepenen te belasten met de uitvoering van deze beslissing en PSILON, p/a Ambassadeur Baertlaan 5, 8500 Kortrijk, hiervan op de  hoogte te brengen.

 

 

Publicatiedatum: 19/05/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 27 MEI 2021

5. TMVW ov - algemene vergadering van 18 juni 2021 - goedkeuring

 

 

 

Aanleiding en context

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te hechten aan de agenda van de algemene vergadering van TMVW ov die plaatsvindt op 18 juni 2021 en het mandaat van de vertegenwoordiger vast te stellen.

 

Motivering

 

De gemeente is aangesloten bij de Tussengemeentelijke Maatschappij voor Watervoorziening, opdrachthoudende vereniging, in het kort TMVW ov.

 

Farys heeft de gemeente via aangetekend schrijven op 30 april 2021 uitgenodigd tot het bijwonen van de algemene vergadering van TMVW ov die volledig digitaal, via video-conferencing (i.c. ZOOM), plaatsvindt op vrijdag 18 juni 2021 om 14.30 uur.

 

In zitting van 28 februari 2019 heeft de gemeenteraad de heer Jo Tijtgat aangeduid als effectief vertegenwoordiger en de heer Matthias Vanneste als plaatsvervangend vertegenwoordiger, voor de algemene vergaderingen van TMVW ov die plaatsvinden in de loop van de legislatuur 2019-2024.

 

Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 12 mei 2021 de agenda overlopen en beslist om de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken deze te agenderen op de gemeenteraadszitting van 27 mei 2021.

 

De financieel directeur verleende op 5 mei 2021 volgend advies: geen financiële impact voor de gemeente.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 41, § 2, 4° Decreet Lokaal Bestuur

          Andere:

          Art. 34, 285, 287, 330, 432 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

Deze beslissing heeft geen financiële impact voor de gemeente.

 

BESLUIT

 

De gemeenteraad besluit met 0 ja-stemmen:

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit goedkeuring te verlenen aan alle punten op de agenda van de algemene vergadering van TMVW ov van vrijdag 18 juni 2021 en de daarbij behorende documentatie nodig voor het onderzoek van de agendapunten:

 

1)      Wijzigingen in deelnemers en/of kapitaal

2)      Actualisering van bijlagen 1 en 2 aan de statuten

3)      Verslag van de raad van bestuur over boekjaar 2020

4)      Verslag van de commissaris

5)       

a)      Goedkeuring van de jaarrekening over boekjaar 2020 afgesloten per 31 december 2020

b)      Goedkeuring van de geconsolideerde jaarrekening over boekjaar 2020 afgesloten per 31 december 2020

6)      Kwijting aan de bestuurders en de commissaris

7)      Huishoudelijk reglement

8)      Statutaire benoemingen

Varia en mededelingen

 

Artikel 2

 

De gemeenteraad draagt de aangeduide vertegenwoordiger of zijn plaatsvervanger op om namens het bestuur alle akten en bescheiden met betrekking tot de algemene vergadering van TMVW ov vastgesteld op 18 juni 2021, te onderschrijven en zijn stemgedrag af te stemmen op het in de beslissing van de gemeenteraad van heden bepaalde standpunt met betrekking tot de agendapunten van voormelde algemene vergadering.

 

Artikel 3

 

De gemeenteraad besluit het college van burgemeester en schepenen te belasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan TMVW ov, hetzij per post t.a.v. TMVW ov, Stropstraat 1 te 9000 Gent, hetzij per elektronische post aan 20210618AVTMVW@farys.be.

 

 

Publicatiedatum: 19/05/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 27 MEI 2021

6. Informatieveiligheidsbeleid - goedkeuring

 

 

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad wordt verzocht het voorliggend informatieveiligheidsbeleid goed te keuren.

 

Motivering

 

Als lokaal bestuur werken we continu met data, niet alleen in papieren vorm, maar ook en in steeds toenemende mate via elektronische databanken, via netwerken, informatiesystemen, software en verwerkingscentra. Het is de verantwoordelijkheid van de ganse organisatie om hiermee correct en vertrouwelijk om te springen. Het is daarbij belangrijk een visie te formuleren met betrekking tot de omgang met en de bescherming van persoonsgegevens en hoe de organisatie zal omgaan met de verplichtingen die de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) oplegt.

 

Het voorliggend informatieveiligheidsbeleid is de formele vertaling hiervan, waarbij de organisatie in grote lijnen aangeeft wat de algemene principes zijn die zullen gevold worden bij het beheren en beschermen van de gegevens waarmee wordt gewerkt. De verdere concrete uitvoering van dit beleid gebeurt via sturing door de informatieveiligheidscel, onder begeleiding van de externe DPO (Data Protection Officer) die we afnemen via V-ICT-OR (Vlaamse ICT Organisatie) aan de hand van een maturiteitsmeting, risicio-analyse en daaruit voortvloeiend veiligheidsplan.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 40, § 2 Decreet Lokaal Bestuur

          Andere:

          Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) - General Data Protection Regulation (GDPR)

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

De gemeenteraad besluit met 0 ja-stemmen:

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit het informatieveiligheidsbeleid voor gemeente en OCMW Deerlijk goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 19/05/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 27 MEI 2021

7. Corona-relanceplan - behoud basissubsidies 2021 voor verenigingen - goedkeuring

 

 

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad wordt gevraagd het behoud van de basissubsidie voor verenigingen voor 2021 goed te keuren als maatregel in het Corona-relanceplan.

 

Motivering

 

De gemeenteraad keurde in zitting van 9 juli 2020 het behoud van de basissubsidies voor verenigingen voor werkjaar 2020 goed. Deze beslissing gaf uitvoering aan het goedgekeurde corona-relanceplan.

 

De impact van de coronapandemie op de werking van de Deerlijkse verenigingen laat zich evenwel ook in 2021 duidelijk voelen. Daarom wordt vanuit de coronawerkgroep voorgesteld om de werkings- en basissubsidies voor Deerlijkse verenigingen, normaliter uitgekeerd op basis van de respectievelijke subsidiereglementen, ook te behouden voor 2021 en dit ongeacht of voldaan wordt aan de voorwaarden gesteld in de respectievelijke subsidiereglementen.

 

Er wordt voorgesteld om de toe te kennen werkings- en basissubsidies voor 2021 gelijk te stellen met de door de respectievelijke vereniging ontvangen werkings- en basissubsidies voor 2020.

 

Het college van burgemeester en schepenen verzocht de voorzitter van de gemeenteraad, in zitting van 5 mei 2021, om het behoud van de basissubsidies voor verenigingen voor 2021, te agenderen op de gemeenteraad van 27 mei 2021.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 40, § 3 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen, overeenkomstig de in het meerjarenplan voorziene budgetten voor werkings- en basissubsidies voor verenigingen.

 

BESLUIT

 

De gemeenteraad besluit met 0 ja-stemmen:

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit het behoud van de basissubsidie voor verenigingen voor 2021 goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 19/05/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 27 MEI 2021

8. Corona-relanceplan - werkingssubsidies en nominatieve toelagen - verhoging 2021 - goedkeuring

 

 

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad wordt gevraagd een éénmalige verhoging van de werkings- en basissubsidies en de nominatieve toelagen voor verenigingen in 2021 goed te keuren als maatregel in het Corona-relanceplan.

 

Motivering

 

De gemeenteraad besliste in zitting van 9 juli 2020 om de werkings- en basissubsidies en de nominatieve toelagen voor Deerlijkse verenigingen éénmalig te verhogen met 30 % voor werkjaar 2020. Deze beslissing gaf uitvoering aan het goedgekeurde corona-relanceplan.

 

De impact van de coronapandemie op de werking van de Deerlijkse verenigingen laat zich evenwel ook in 2021 duidelijk voelen. Daarom wordt door de coronawerkgroep voorgesteld om ook in 2021 een éénmalige verhoging toe te kennen op de werkings- en basissubsidies en de nominatieve toelagen voor Deerlijkse verenigingen.

 

Volgende éénmalige verhogingen worden voorgesteld:

 

De toe te kennen verhoging van de werkings- en basissubsidie in 2021 wordt berekend als 20 % van de ontvangen werkings- en basissubsidies die de respectievelijke verenigingen zullen ontvangen in 2021.

 

De toe te kennen verhoging van de nominatieve toelage in 2021 wordt berekend als 20 % van het in 2021 ingeschreven budget voor de respectievelijke nominatieve toelage.

 

De toe te kennen extra nominatieve toelage voor de feestcomités (Molenhoek, Deerlijk Centrum, Statiewijk en Belgiek) aangesloten bij het centraal feestcomité bedraagt 600 euro per feestcomité in 2021.

 

Het college van burgemeester en schepenen verzocht in zitting van 5 mei 2021 de voorzitter van de gemeenteraad om een éénmalige verhoging van de werkings- en basissubsidies en de nominatieve toelagen voor verenigingen in 2021, als maatregel in het Corona-relanceplan, te agenderen op de gemeenteraad van 27 mei 2021.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 40, § 3 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen, met name een geraamd bedrag van 22.710 euro waarvoor geput wordt uit de toegekende middelen van het Vlaams coronanoodfonds.

 

BESLUIT

 

De gemeenteraad besluit met 0 ja-stemmen:

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit een éénmalige verhoging van de werkings- en basissubsidies en de nominatieve toelagen voor verenigingen in 2021 goed te keuren als maatregel in het Corona-relanceplan.

 

 

Publicatiedatum: 19/05/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 27 MEI 2021

9. Corona-relanceplan - tijdelijke vrijstelling van 50 % op retributie huur vrijetijdsinfrastructuur - goedkeuring

 

 

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad wordt gevraagd om een tijdelijke vrijstelling van 50 % op de retributie voor de huur van vrijetijdsinfrastructuur voor verenigingen, op de huur powerzaal en cijns op het gebruik van gemeentelijke infrastructuur door jeugdverenigingen, goed te keuren als maatregel in het corona-relanceplan.

 

Motivering

 

De impact van de coronapandemie op de werking van de Deerlijkse verenigingen laat zich ook in 2021 duidelijk voelen. Daarom wordt door de coronawerkgroep voorgesteld om een tijdelijke vrijstelling van 50 % op de retributie voor de huur van vrijetijdsinfrastructuur voor verenigingen, op de huur powerzaal en cijns op gebruik van gemeentelijke infrastructuur door jeugdverenigingen, toe te kennen.

 

De toe te kennen vrijstelling is tijdelijk, met name van 1 juni 2021 tot en met 30 juni 2022.

 

De toe te kennen vrijstelling op de retributie voor de huur van vrijetijdsinfrastructuur voor verenigingen is beperkt en bepaald, met name 50 % op de huurprijzen voor infrastructuur, en geldt niet op drankprijzen, fotokopieën en andere verbruiksgoederen gekoppeld aan het gebruik van de vrijetijdsinfrastructuur.

 

De toe te kennen vrijstelling is van toepassing voor Deerlijkse verenigingen, clubs of organisaties met een in Deerlijk verankerde werking, zoals deze beoogd worden in de respectievelijke retributiereglementen.

 

De toe te kennen vrijstelling wordt toegepast op volgende retributiereglementen en langlopende overeenkomsten voor gebruik van gemeentelijke infrastructuur, inclusief eventuele aanpassingen in de loop van de vrijstellingstermijn:

          Gemeenschapscentrum - retributiereglement drank- en huurprijzen en fotokopieën;

          Retributiereglement cafetaria sporthal;

          Retributiereglement kantine Olieberg;

          Retributiereglement huurprijzen sportaccomodatie;

          Retributiereglement grootschalige evenementen sporthal;

          Huur powerzaal;

          Cijns op gebruik van gemeentelijke infrastructuur door jeugdverenigingen.

.

Het college van burgemeester en schepenen verzocht de voorzitter van de gemeenteraad om een tijdelijke vrijstelling van 50 % op de retributie voor de huur van vrijetijdsinfrastructuur voor verenigingen, op de huur powerzaal en cijns op gebruik van gemeentelijke infrastructuur door jeugdverenigingen, als maatregel in het Corona-relanceplan, te agenderen op de gemeenteraad van 27 mei 2021.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 40, § 3 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen, met name gederfde inkomsten dewelke geraamd worden op 22.500 euro.

 

BESLUIT

 

De gemeenteraad besluit met 0 ja-stemmen:

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit om een tijdelijke vrijstelling van 50 % op de retributie voor de huur van vrijetijdsinfrastructuur voor verenigingen, op de huur powerzaal en cijns op gebruik van gemeentelijke infrastructuur door jeugdverenigingen, goed te keuren als maatregel in het Corona-relanceplan. De vrijstelling geldt vanaf 1 juni 2021 tot en met 30 juni 2022.

 

 

Publicatiedatum: 19/05/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 27 MEI 2021

10. Retributiereglement drank- en huurprijzen en fotokopieën van het gemeenschapscentrum - aanpassing - goedkeuring

 

 

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad wordt gevraagd om de aanpassing van het retributiereglement drank- en huurprijzen en fotokopieën van het gemeenschapscentrum goed te keuren.

 

Motivering

 

Het retributiereglement drank- en huurprijzen en fotokopieën van het gemeenschapscentrum Deerlijk werd door de gemeenteraad goedgekeurd in zitting van 26 januari 2017.

 

Het retributiereglement vraagt evenwel twee aanvullingen:

 

1)      Toevoeging van het koetsiershuis (voorheen wereldwinkelhuisje) aan het retributiereglement

 

Na stopzetting van de werking van de wereldwinkel wordt het koetsiershuis tijdelijk doch voor onbepaalde tijd opgenomen in het gemeenschapscentrum. Voor het koetsiershuis wordt als volgt een retributie voor het gebruik van de volledige benedenverdieping voorgesteld:

          tarief per dagdeel voormiddag/namiddag/avond: 10,00 euro

          forfaitair tarief voor bestuursvergaderingen: 6,00 euro per vergadering

          tarief tentoonstelling:

          voor één weekend:

          kunstenaar van Deerlijk: 30,00 euro

          niet-Deerlijkse vereniging of kunstenaar: 60,50 euro

          Deerlijkse vereniging of debutanten woonachtig in Deerlijk (d.w.z. voor een eerste individuele tentoonstelling: 15,50 euro

          voor een week met twee weekends:

          kunstenaar van Deerlijk: 60,50 euro

          niet-Deerlijkse vereniging of kunstenaar: 120,00 euro

          Deerlijkse vereniging of debutanten woonachtig in Deerlijk (d.w.z. voor een eerste individuele tentoonstelling: 30,00 euro

 

2)      Toevoeging van uitzonderlijk doch regulier en structureel gebruik van het gemeenschapscentrum door onderwijsinstellingen op het grondgebied Deerlijk

 

Naar aanleiding van concrete vragen vanuit het onderwijsveld om op reguliere en structurele wijze gebruik te kunnen maken van het gemeenschapscentrum wordt een retributie voorgesteld die gelijk is aan de retributie die van toepassing is voor het regulier en structureel gebruik van de sporthal voor sport- en turnlessen. De formulering van de toevoeging aan het retributiereglement drank- en huurprijzen en fotokopieën van het gemeenschapscentrum wordt als volgt voorgesteld:

 

Onderwijsinstellingen gelegen op het grondgebied Deerlijk betalen 2,25 euro per uur voor regulier en structureel gebruik van het gemeenschapscentrum voor sportlessen, reftergebruik, lessen en andere invullingen eigen aan de werking van de onderwijsinstelling.

 

Het college van burgemeester en schepenen verzocht in zitting van 5 mei 2021 de voorzitter van de gemeenteraad om de aanpassing van het retributiereglement drank- en huurprijzen en fotokopieën van het gemeenschapscentrum te agenderen op de gemeenteraad van 27 mei 2021.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 40, § 3 Decreet Lokaal Bestuur

          Andere:

          Retributiereglement drank- en huurprijzen en fotokopieën van het gemeenschapscentrum, goedgekeurd in de gemeenteraadszitting van 26 januari 2017

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

De gemeenteraad besluit met 0 ja-stemmen:

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit het retributiereglement drank- en huurprijzen en fotokopieën van het gemeenschapscentrum als volgt goed te keuren:

 

RETRIBUTIEREGLEMENT drank- en huurprijzen en fotokopieën van het

GEMEENSCHAPSCENTRUM DEERLIJK

 

Begrippen

 

Bestuursvergadering: een vergadering die georganiseerd wordt door ENKEL bestuursleden.

 

Repetitie: het instuderen van een muziek- of toneelstuk.

 

Doel

 

Art. 1. - Het gemeenschapscentrum Deerlijk is een pluralistische instelling gericht op cultuurparticipatie, gemeenschapsvorming en cultuurspreiding ten behoeve van de lokale

bevolking en indien nodig ten behoeve van de bevolking van de regio, met bijzondere aandacht voor culturele diversiteit.

 

Algemeen

 

Art. 2. - Een gebruiker van Deerlijk is een individu met een domicilie in Deerlijk of een vereniging, club, organisatie met een zetel in Deerlijk, die sociaal-culturele activiteiten organiseert.

 

Art. 3. - Commerciële activiteiten worden geweigerd.

 

Art. 4. - Onderstaande huurprijzen gelden voor de gebruikers uit Deerlijk. Voor gebruikers van buiten Deerlijk wordt de prijs aan 200 % berekend.

 

Huurprijs

 

Art. 5. - Alle tarieven gelden per dagdeel voormiddag/namiddag/avond (= een dagdeel bedraagt minstens 3 uur). Prijs voor een volledige dag = dagdeel x 2.

 

Bij expliciete vraag om het lokaal vrij te houden voor het klaarzetten ervan worden de tarieven aangerekend, tenzij het lokaal vrij is, in welk geval er niet moet betaald worden. Elke mogelijke andere reservering van een vereniging heeft voorrang op de expliciete vraag van het vrijhouden van het lokaal.

 

Art. 5.1 - Ontmoetingscentrum d’Iefte

 

BENEDEN

Zaal 1

Vergaderzaal

18,00 euro

Zaal 2

Vergaderzaal

9,00 euro

Zaal 3

Vergaderzaal

15,00 euro

Zaal 4

Vergaderzaal

18,00 euro

Zaal 2 en 3

Polyvalent

24,00 euro

Zaal 3 en 4

Polyvalent

30,00 euro

Zaal 2, 3 en 4

Polyvalent

40,00 euro

 

BOVEN

Bar

9,00 euro

Zaal 5 (parket + bar)

18,00 euro

Theaterzaal (zaal 5 + zetels + voorpodium)

35,00 euro

Theaterzaal + podium + kleedkamers

45,00 euro

Groepsloge

9,00 euro

Regiekamer met operator

60,00 euro

 

Art. 5.2 - Schoolhuis

 

Leslokalen (beneden)

Vergaderzaal

6,00 euro

Hobbylokaal

Vergaderzaal

6,00 euro

Conferentielokaal

Vergaderzaal

6,00 euro

 

Art. 5.3 - Buurthuis De Wieke

 

Polyvalente zaal

Polyvalent

25,00 euro

Vergaderzaal

Vergaderzaal

9,00 euro

Polyvalente zaal + vergaderzaal (volledige zaal)

Polyvalent

34,00 euro

 

Art. 5.4 - Buurthuis De Statie

 

Volledige zaal

Polyvalent

25,00 euro

 

Art. 5.5 - Buurthuis Sint-Lodewijk

 

Vergaderzaal

Vergaderzaal

9,00 euro

Bar

Bar

9,00 euro

Polyvalente zaal en bar

Polyvalent

25,00 euro

Polyvalente zaal en bar en keuken (incl. kookstel)

Polyvalent

50,00 euro

 

Art. 5.6 - Kop Gemeentehuis

 

Raadzaal

Vergaderzaal

18,00 euro

Trouwzaal

Vergaderzaal

18,00 euro

 

Art. 5.7 - Koetsiershuis

 

Volledige benedenverdieping

Polyvalent

10,00 euro

 

Bijzondere gevallen

 

Art. 6. - Gratis gebruikers: gemeentebestuur, OCMW, gemeentelijke adviesraden, gemeentelijke commissies en hun werkgroepen, de beheersorganen en hun werkgroepen, gemeentelijke onderwijsinstellingen en niet-gemeentelijke onderwijsinstellingen gelegen op het grondgebied Deerlijk enkel voor activiteiten zonder winstgevend doel.

 

Art. 7. - Onderwijsinstellingen gelegen op het grondgebied Deerlijk betalen 2,25 euro per uur voor regulier en structureel gebruik van het gemeenschapscentrum voor sportlessen, reftergebruik, lessen en andere invullingen eigen aan de werking van de onderwijsinstelling.

 

Art. 8. - Bestuursvergaderingen betalen een forfaitaire prijs van 6 euro per vergadering.

 

Art. 9. - Repetities van Deerlijkse amateurgezelschappen en balletschool Raymonda betalen een forfaitaire prijs van 6 euro per repetitie.

Art. 10. - Gebruik maken van de regiekamer met operator in OC d’Iefte kost 60,00 euro. Gebruik maken van uitgebreide techniek met operator in de buurthuizen de Statie, Sint- Lodewijk en de Wieke kost eveneens 60,00 euro. Voor een operatorrepetitie (max. tot 24 uur) wordt 25,00 euro/repetitie betaald over de gehele infrastructuur van GC Deerlijk.

 

Art. 11. - Kooklessen betalen 15 euro huur voor het kookstel in OC d’Iefte.

 

Art. 12. - Fuiven betalen een huurprijs van 100 euro. De gebruiker dient zelf Billijke vergoeding en Sabam aan te vragen.

 

Art. 13. - Tentoonstellingen

 

RUIMTE

A = één weekend

B = een week met twee weekends

(1)

(2)

(3)

(1)

(2)

(3)

Hal en doorgang

30,00 euro

60,50 euro

15,50 euro

60,50 euro

120,00 euro

30,00 euro

Zaal 1

60,50 euro

120,00 euro

30,00 euro

120,00 euro

240,00 euro

60,50 euro

Zaal 2, 3, 4 of 5

90,00 euro

180,50 euro

45,00 euro

225,50 euro

450,00 euro

135,00 euro

Theaterzaal

NVT

NVT

90,50 euro

NVT

NVT

NVT

Koetsiershuis

30,00 euro

60,50 euro

15,50 euro

60,50 euro

120,00 euro

30,00 euro

 

(1) Kunstenaar van Deerlijk

(2) Niet-Deerlijkse vereniging of kunstenaar

(3) Deerlijkse vereniging en debutanten woonachtig in Deerlijk (d.w.z. voor een 1ste individuele tentoonstelling)

 

Drankprijzen

 

Art. 14 - Een overzicht van de actuele drankprijzen

 

Artikel

Prijs

Léberg Niet-bruisend water 20 cl

0,24 euro

Léberg Bruisend water 20 cl

0,24 euro

Léberg Niet-bruisend water 1 l

0,46 euro

Léberg Bruisend water 1 l

0,46 euro

Coca cola 20 cl

0,92 euro

Coca cola light/zero 20 cl

0,92 euro

Cocal cola 1 l

3,44 euro

Limonade VAL Orange 20 cl

0,66 euro

Limonade VAL Orange 1 l

1,72 euro

Fruitsap Sunito 20 cl

0,72 euro

Fruitsap Bon Val 1 l

2,44 euro

Ice Tea VAL Tea 25 cl

0,68 euro

Primus vat 50 l

148,84 euro

Primus vat 30 l

92,58 euro

Primus fles 25 cl

0,94 euro

Niet-alcoholisch bier Star 25 cl

0,88 euro

Carlsberg 25 cl

1,37 euro

Rodenbach 25 cl

1,28 euro

Tongerlo Lux 33 cl

1,15 euro

Tongerlo Nox 33 cl

1,15 euro

Duvel 33 cl

1,68 euro

Ommegang 33 cl

1,16 euro

Kriekbier Mystic 25 cl

0,99 euro

Kwaremont 33 cl

1,45 euro

Omer 33 cl

1,67 euro

Duchesse 25 cl

1,46 euro

Cabernet Sauvignon, rood, fles

7,00 euro

Chenin Blanc, wit, fles

7,00 euro

 

Art. 15. - De koffie (inclusief melk en suiker) kan als volgt aangevraagd worden:

 

een koffiefilter (gewoon en decafeïne): 0,40 euro;

een Bravilor, dit zijn 12 tassen: 3,34 euro;

5 liter koffie, dit zijn 33 tassen: 10,10 euro.

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gemachtigd om de prijs van de dranken en koffie, zoals vermeld in het huidige retributiereglement, aan te passen aan de prijsaanpassingen van de respectievelijke leverancier(s).

 

Fotokopieën

 

Art. 16. - De kopieën voor de gemeentelijke raden of diensten zijn gratis.

 

Art. 17. - Fotokopiëren wordt niet toegestaan voor privé-initiatieven.

 

Art. 18. - De prijs voor verenigingen per kopieerbeurt zijn de volgende:

 

 

Zwart/wit kopie

Kleurenkopie

A4 - 80 gram

0,05 euro

0,25 euro

A4 - >80 gram

0,08 euro

0,30 euro

A3

0,08 euro

0,30 euro

 

Materialen

 

Art. 19. - De gebruiker kan verbruiksmateriaal aanvragen aan het gemeenschapscentrum.

Dit materiaal wordt na de activiteit aangerekend aan volgende prijzen:

 

Rol tafelpapier (120 cm x 100 m)

20,00 euro

Rol plastiek voor theateropbouw

25,00 euro

Doos koekjes

6,22 euro

Glasbreuk - wijnglas

1,50 euro

Glasbreuk - fluteglas

2,00 euro

Glasbreuk - kleine fles

0,10 euro

Glasbreuk - grote fles

0,20 euro

 

Voor opbouw van decor waarbij gezaagd, geboord of geschilderd wordt is het verplicht de plastiek ter bescherming op het podium te laten liggen. De technici leggen deze klaar en deze wordt aangerekend aan de gebruiker.

 

Waarborg

 

Art. 20. - Voor verenigingen en individuen van Deerlijk wordt geen waarborg gevraagd. Voor verenigingen van buiten Deerlijk wordt een waarborg gevraagd van 250 euro voor de categorie optredens en etentjes. Deze reservatie is pas definitief na het ontvangen van de waarborg. Deze waarborg wordt integraal teruggestort nadat de nodige controle is uitgevoerd en alles in goede staat is achtergelaten.

 

Art. 21. - Bij het gebruik van het gemeenschapscentrum wordt 10 euro gefactureerd indien één van volgende omschreven zaken NIET in orde is:

          alle materialen zijn afgewassen en op de juiste plaats teruggezet (al het materiaal heeft een vaste plaats, zie labels op de kasten);

          alle tafels zijn afgewassen, tafels en stoelen staan aan de kant;

          alle ruimtes zijn geveegd;

          lichten en verwarming zijn uit;

          ramen zijn dicht, deuren zijn gesloten;

          er wordt telkens gecontroleerd of de gebruikte locatie in goede staat werd achtergelaten.

 

Voor alle prestaties die extra (dus onverwacht en/of onvoorzien) door het gemeentepersoneel moeten uitgevoerd worden, wordt 30,00 euro per uur/per persoon aangerekend.

 

Sancties

 

Art. 22. - Betwistingen omtrent dit retributiereglement worden steeds behandeld door het college van burgemeester en schepenen na advies van de raad van bestuur.

 

Art. 23. - Het secretariaat van de cultuurdienst dient tijdig verwittigd te worden van het niet gebruiken van de gereserveerde zalen, uiterlijk 1 maand vóór de datum van de geplande activiteit voor de theaterzaal en uiterlijk 2 dagen voor alle andere activiteiten. Bij niet tijdig verwittigen wordt de huurprijs aangerekend. Elk geval van overmacht in dit verband wordt behandeld in de raad van bestuur.

 

Inwerkingtreding

 

Art. 24. - Dit reglement treedt in werking vanaf 7 juni 2021 en is geldig tot 31 december 2025.

 

Art. 25. - Het gemeenteraadsbesluit van 26 januari 2017 houdende de vaststelling van het retributiereglement drank- en huurprijzen en fotokopieën van het gemeenschapscentrum wordt opgeheven vanaf de datum van toepassing van onderhavig reglement.

 

Bekendmaking

 

Art. 26. - Conform artikel 286, § 1, 1° van het Decreet Lokaal Bestuur wordt voorliggend reglement bekendgemaakt via de webtoepassing van de gemeente.

 

Art. 27.- Conform artikel 330 van het Decreet Lokaal Bestuur brengt de gemeenteoverheid, op dezelfde dag als de bekendmaking zoals bepaald in artikel 2 van dit besluit, de toezichthoudende overheid op de hoogte van voormelde bekendmaking.

 

Art. 28.-.Conform artikel 288 van het Decreet Lokaal Bestuur wordt de bekendmaking, zoals bepaald in artikel 2 van dit besluit, ingeschreven in het daartoe bestemde register, dat

bijgehouden wordt op de wijze bepaald door de Vlaamse Regering.

 

 

Publicatiedatum: 19/05/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 27 MEI 2021

11. Algemene politieverordening (APV) - wijziging asbestinzameling op het recyclagepark - goedkeuring

 

 

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad wordt gevraagd de voorgestelde wijzigingen aan de uniforme algemene politieverordening betreffende inzameling asbesthoudend afval op het intergemeentelijk recyclagepark, goed te keuren.

 

Motivering

 

De vigerende algemene politieverordening van de gemeente Deerlijk (APV) werd vastgesteld op 29 april 2010.

 

Ze werd aangepast bij beslissingen van 1 december 2011, 5 december 2013, 28 januari 2016, 14 juli 2016, 27 oktober 2016, 30 november 2017, 20 september 2018 en 29 oktober 2020.

 

Thans ligt, op grond van de navolgende overwegingen, een voorstel tot wijziging voor.

 

De voorgestelde wijziging heeft betrekking op de wijze van inzameling van hechtgebonden asbesthoudend afval op het reyclagepark.

 

Art. 336.5 APV luidt momenteel als volgt:

 

"§1. *Hechtgebonden asbest dient in de daartoe bestemde container op het                                            gemeentelijk containerpark aangeboden worden.

§2.  Hechtgebonden asbest kan enkel op zaterdag aangeleverd worden.

§3.  Hechtgebonden asbest mag niet worden meegegeven met het huisvuil,                                            grofvuil of een andere selectieve inzameling"

 

Op 18 december 2020 ondertekende de Vlaamse minister van justitie en handhaving, omgeving, een omzendbrief betreffende de wijziging en actualisatie van de omzendbrief van 27 augustus 2008 over inzameling van asbestcement op de recyclageparken in het Vlaams Gewest.

 

De actualisatie omvat een verzameling van goede praktijken in het werkveld die met deze omzendbrief uitgerold worden voor alle recyclageparken in Vlaanderen. Dit conform bepalingen in Vlarem II over verpakt vervoer van materialen in asbest om verspreiding van asbestvezels in het leefmilieu maximaal te vermijden. De omzendbrief wordt als bijlage toegevoegd aan dit besluit.

 

Op 18 maart 2021 ontving de gemeente vanuit IMOG een elektronisch schrijven met de vraag om tegen juni 2021 (zes maand na de inwerkingtreding van de aangehaalde omzendbrief) de bepalingen over verpakt vervoer en inzamelen van hechtgebonden asbesthoudend afval, op te nemen in de algemene politieverordening (afgekort als APV).

 

De omzendbrief bepaalt dat op een recyclagepark enkel verpakt asbestcement mag worden ingezameld en dat deze verplichting, zes maanden nadat de omzendbrief van kracht werd, moet worden opgenomen in het politiereglement dat de inzameling en het beheer van huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen regelt. Binnen de politiezone Gavers (Harelbeke en Deerlijk) is dit de globale APV.

 

De omzendbrief laat het lokaal bestuur de keuze zelf verpakkingsmateriaal ter beschikking te stellen (en dus ook het gebruik ervan op te leggen).

 

Omwille van de uniformiteit op het niveau van de politiezone en de handhaving via GAS is het aangewezen dat de beide gemeenten over een identieke bepaling beschikken.  Daartoe werd op ambtelijk vlak overlegd.

 

In functie van een veilige aanvoer van hechtgebonden asbesthoudend afval op het recyclagepark voor zowel de burger als de parkwachter én voor de omgeving is het noodzakelijk dat de vooropgestelde regels en bepalingen gevolgd worden.

 

Om deze bij overtreding te kunnen afdwingen is het noodzakelijk dat onderstaand artikel in de huidige APV, opgenomen wordt.

 

Om zeker te zijn dat de verpakking veilig is en geen minderwaardige verpakkingen worden gebruikt die geen of onvoldoende veiligheidsgaranties inhouden (de modale burger is geen expert) is het aangewezen het gebruik van verpakkingsmateriaal, aan te kopen in het intergemeentelijk recyclagepark, op te leggen.

 

Omdat niet-hechtgebonden of niet semi-hechtgebonden asbesthoudend afval te veel risico's met zich meebrengt op verspreiding, dient te worden bepaald dat niet-hechtgebonden asbesthoudend afval of niet semi-hechtgebonden asbesthoudend afval niet wordt aanvaard op het recyclagepark.  Dergelijk afval mag enkel door erkende asbestverwijderaars verwijderd worden.

 

Gezien het voorgaande wordt voorgesteld om Art. 336.5 als volgt te formuleren:

 

"Hechtgebonden asbesthoudend afval en semi-hechtgebonden asbesthoudend afval moet luchtdicht verpakt aangeleverd worden op het recyclagepark. Het verpakkingsmateriaal moet specifiek bestemd zijn voor dit soort afval en moet aangekocht worden op een intergemeentelijk recyclagepark.  Het gebruik van ander verpakkingsmateriaal is verboden.

 

Bij de aanvoer van hechtgebonden en semi-hechtgebonden asbesthoudend afval dient de aanvoerder zich aan te melden bij de recyclageparkwachter alvorens de lading te lossen, zodat de aanvoer kan geregistreerd worden. De recyclageparkwachter zal erop toezien dat het hechtgebonden en semi-hechtgebonden asbesthoudend afval op een correct verpakte en veilige manier in de geschikte container wordt gedeponeerd.

 

Niet-hecht of niet semi-hechtgebonden asbesthoudend afval wordt niet aanvaard op het recyclagepark.

 

Asbesthoudend afval mag niet meegegeven worden met het huishoudelijk afval, grofvuil of een andere selectieve inzameling buiten de hierboven vermelde inzamelmethode."

 

Omwille van een duidelijke omschrijving van de verschillende soorten asbesthoudend afval worden volgende definities (cfr. de omschrijvingen door OVAM) opgenomen in de APV:

 

          Hechtgebonden asbesthoudend afval: asbesthoudend afval waarbij de asbestvezels in goede staat gebonden zijn met een bindmiddel, bijvoorbeeld cement, bitumen, kunststof of lijm. Het bekendste voorbeeld hiervan zijn de asbesthoudende golfplaten. Hierbij zijn de asbestvezels gebonden.

          Semi-hechtgebonden asbesthoudend afval: hechtgebonden asbesthoudend afval waar het bindmiddel door veroudering, verwering of beschadiging in slechte staat verkeert en waardoor de materialen fragiel en breekbaar worden en de asbestvezels zeer gemakkelijk vrijkomen.

          Niet-hechtgebonden of niet semi-hechtgebonden asbesthoudende afvalstoffen: asbesthoudend afval met weinig bindmiddel, zonder bindmiddel, of met een zwak bindmiddel zoals gips (zoals plaasterisolatie rond de leidingen van de centrale verwarming).

 

Er werd, overeenkomstig art. 4 par. 5 van de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties, advies gevraagd aan de jeugdraad. 

 

De jeugdraad heeft positief geadviseerd.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 41, tweede lid, 2° Decreet Lokaal Bestuur

          Andere:

          de nieuwe gemeentewet, inzonderheid en zonder zich daartoe te willen beperken, de artikelen 119, 119bis, 133 en 135 par. 2 zoals thans van kracht

          de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties, inzonderheid en zonder zich daartoe te willen beperken artikel 20 en 21 par. 1, 2°

          de uitvoeringsbesluiten bij de aangehaalde wet van 24 juni 2013

          het Decreet Lokaal Bestuur (DLB), inzonderheid en zonder zich daartoe te willen beperken, art. 41 tweede lid, 2°, 286 tot en met 288 en 330

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

De gemeenteraad besluit met 0 ja-stemmen:

 

Artikel 1

 

In artikel 28 van Deel 1 Titel 3 “Begrippenkader” van de algemene politieverordening (APV) van de gemeente Deerlijk worden onder de aangeduide nummers volgende begrippen ingevoegd:

 

28.23bis hechtgebonden asbesthoudend afval

Hechtgebonden asbesthoudend afval: asbesthoudend afval waarbij de asbestvezels in goede staat gebonden zijn met een bindmiddel, bijvoorbeeld cement, bitumen, kunststof of lijm. Het bekendste voorbeeld hiervan zijn de asbesthoudende golfplaten. Hierbij zijn de asbestvezels gebonden.

 

28.51bis semi-hechtgebonden asbesthoudend afval

Semi-hechtgebonden asbesthoudend afval: hechtgebonden asbesthoudend afval waar het bindmiddel door veroudering, verwering of beschadiging in slechte staat verkeert en waardoor de materialen fragiel en breekbaar worden en de asbestvezels zeer gemakkelijk vrijkomen.

 

28.37bis niet-hechtgebonden of niet semi-hechtgebonden asbesthoudende afvalstoffen

Niet-hechtgebonden of niet semi-hechtgebonden asbesthoudende afvalstoffen: asbesthoudend afval met weinig bindmiddel, zonder bindmiddel, of met een zwak bindmiddel zoals gips (zoals plaasterisolatie rond de leidingen van de centrale verwarming).

 

Artikel 2

 

In Deel 3 “Bijzonder deel”, titel ‘”Openbare reinheid en gezondheid”, afdeling 11 “Het recyclagepark” wordt het huidige artikel 336.5 vervangen door de tekst luidend als volgt:

 

"Art. 336.5

Hechtgebonden asbesthoudend afval en semi-hechtgebonden asbesthoudend afval moet luchtdicht verpakt aangeleverd worden op het recyclagepark. Het verpakkingsmateriaal moet specifiek bestemd zijn voor dit soort afval en moet aangekocht worden op een intergemeentelijk recyclagepark.  Het gebruik van ander verpakkingsmateriaal is verboden.

 

Bij de aanvoer van hechtgebonden en semi-hechtgebonden asbesthoudend afval dient de aanvoerder zich aan te melden bij de recyclageparkwachter alvorens de lading te lossen, zodat de aanvoer kan geregistreerd worden. De recyclageparkwachter zal erop toezien dat het hechtgebonden en semi-hechtgebonden asbesthoudend afval op een correct verpakte en veilige manier in de geschikte container wordt gedeponeerd.

 

Niet-hecht of niet semi-hechtgebonden asbesthoudend afval wordt niet aanvaard op het recyclagepark.

 

Asbesthoudend afval mag niet meegegeven worden met het huishoudelijk afval, grofvuil of een andere selectieve inzameling buiten de hierboven vermelde inzamelmethode."

 

Artikel 3

 

De overtreding van de bij deze beslissing in de algemene politieverordening ingevoegde, gewijzigde of hervastgestelde bepalingen is strafbaar overeenkomstig Titel 1 (Strafbepalingen) van Deel 1 (Strafbepalingen, bemiddeling en begrippenkader) van de algemene politieverordening van de gemeente Deerlijk zoals oorspronkelijk vastgesteld op 29 april 2010 en naderhand verschillende malen gewijzigd en waarvan artikel 2 luidt als volgt:

 

“Voor zover bij wetten, decreten, besluiten, algemene of provinciale verordeningen geen straffen of sancties zijn voorzien, worden de inbreuken op de bepalingen van deze politieverordening gestraft met:

1° een administratieve geldboete van maximum 350 euro;

2° een administratieve schorsing van een verleende toestemming of vergunning;

3° een administratieve intrekking van een verleende toestemming of vergunning;

4° een tijdelijke of definitieve sluiting van een inrichting.

Indien de dader een minderjarige is, die de volle leeftijd van zestien jaar heeft bereikt op het tijdstip van de feiten, bedraagt het maximum van de administratieve geldboete 175 euro.

 

De in het eerste lid bedoelde schorsing, intrekking of sluiting worden opgelegd door het college van burgemeester en schepenen. De administratieve geldboete wordt opgelegd door de sanctionerend ambtenaar.”

 

Artikel 4

 

Dit reglement treedt, met inbegrip van de aan de artikelen gekoppelde strafbepalingen, in werking op 18 juni 2021.

 

Artikel 5

 

Dit reglement zal op de webtoepassing van de gemeente worden bekendgemaakt overeenkomstig art. 286, § 1, 1° van het Decreet Lokaal Bestuur.

 

Conform art. 330 van het Decreet Lokaal Bestuur zal, op dezelfde dag als de bekendmaking, de toezichthoudende overheid via het digitaal loket van deze bekendmaking op de hoogte worden gebracht.

 

Conform artikel 288 van het Decreet Lokaal Bestuur wordt de bekendmaking ingeschreven in het daartoe bestemde register, dat bijgehouden wordt op de wijze bepaald door de Vlaamse Regering.

 

Artikel 6

 

De gemeenteraad machtigt het college van burgemeester en schepenen de oorspronkelijke tekst van de algemene politieverordening van de gemeente Deerlijk, vastgesteld bij gemeenteraadsbesluit van 29 april 2010 en gewijzigd bij besluit van 1 december 2011, 05 december 2013, 28 januari 2016, 14 juli 2016, 27 oktober 2016, 30 november 2017, 20 september 2018 en 29 oktober 2020 te coördineren met de tekst van deze wijzigingsbeslissing.

 

Artikel 6

 

Een afschrift van deze beslissing wordt toegestuurd aan de deputatie van de Provincieraad, de procureur des Konings van West-Vlaanderen - afdeling Kortrijk, de afdelingsgriffier van de rechtbank van eerste aanleg West-Vlaanderen - afdeling Kortrijk, de afdelingsgriffier van de politierechtbank van West-Vlaanderen - afdeling Kortrijk, aan de sanctionerend ambtenaren, de bemiddelingsambtenaar, de korpschef van de Politiezone GAVERS (Deerlijk en Harelbeke) en aan de voorzitter van het politiecollege.

 

 

Publicatiedatum: 19/05/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 27 MEI 2021

12. Ondersteunende handelsinitiatieven - premiereglement - goedkeuring

 

 

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad wordt gevraagd om het premiereglement voor ondersteunende handelsinitiatieven goed te keuren.

 

Motivering

 

Een van de beleidsdoelstellingen in het meerjarenplan 2020-2025 is het inzetten op het versterken van onze lokale economie.

 

We stellen ons als gemeentebestuur dagelijks de vraag waar en hoe we een meerwaarde kunnen betekenen voor onze doelgroepen. Niet alleen willen we onze inwoners een aangename leefomgeving bieden, ook onze ondernemers willen we stimuleren in hun creativiteit en ondernemerschap.

 

Met deze premie wil de gemeente Deerlijk het opzetten van commerciële initiatieven, met het oog op het verhogen van de aantrekkingskracht en beleving van de handelskern(en) in de gemeente, stimuleren.

 

Er werd een algemeen kader uitgewerkt die een leidraad vormt voor zowel toekomstige aanvragers als voor de dienst economie. Weldoordachte voorwaarden waken over het al dan niet verlenen van een premie.

 

De adviesraad lokale economie formuleerde op 28 april 2021 een advies waarbij het voorstel tot premiereglement aanvaard werd met uitzondering van de voorwaarde "Het initiatief is vrij van een politiek of religieus karakter" zoals vermeld in artikel 3 van het reglement, gezien hierover binnen de adviesraad geen consensus kon bereikt worden.

 

Het college van burgemeester en schepenen besprak het voorstel van reglement in zitting van 5 mei 2021 en besliste om de formulering in artikel 3 te behouden om initiatieven met als doel het voeren van politieke campagne, uit te sluiten.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 40, § 3 Decreet Lokaal Bestuur

          Andere:

          Art. 286, § 1, 1°, art. 288, art. 330 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen.

 

Raming of bedrag

20.000,00 euro

Actie

Premie kernverfraaiende initiatieven voor handelaars

Jaarbudgetrekening

A-7.4.2/0590-01/64900000

Visum

n.v.t.

 

BESLUIT

 

De gemeenteraad besluit met 0 ja-stemmen:

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit volgend premiereglement voor ondersteunende handelsinitiatieven goed te keuren.

 

PREMIEREGLEMENT ONDERSTEUNENDE HANDELSINITIATIEVEN

 

Art. 1 - Doel en definitief

Met deze premie wil de gemeente Deerlijk het opzetten van commerciële initiatieven, met het oog op het verhogen van de aantrekkingskracht en beleving van de handelskern(en) in de gemeente, stimuleren.

 

In dit reglement hebben de onderstaande termen de ernaast vermelde betekenis:

 

          Handelskern: een gebied en/of wijk die meerdere handelszaken bevat, al dan niet fysiek afgebakend of specifiek benoemd.

          Handelszaak: een commerciële onderneming die strekt tot de uitoefening van een kleinhandel die rechtstreeks in contact staat met de consument voor de verkoop en/of levering van goederen en/of diensten, met inbegrip van de horeca.

          Handelscomité: een plaatselijk comité waarin minimum drie handelszaken, inclusief horeca-uitbaters, actief samenwerken ter versterking van de lokale beleving van de zone waarin dit comité actief is.

 

Art. 2 - Doelgroep

Komen in aanmerking voor de premie:

          Een initiatiefnemende handelszaak die activiteiten uitvoert in het belang van minimum drie of meer handelszaken, gelegen in dezelfde handelskern, al dan niet verenigd in een handelscomité.

          Een lokale afdeling van een beroeps- of belangenorganisatie gericht op kleinhandel en horeca.

 

Art. 3 - Voorwaarden

De gemeente verleent de premie onder de volgende voorwaarden:

          Het initiatief wordt georganiseerd op grondgebied Deerlijk.

          Het initiatief betreft een commerciële campagne, actie of stunt om de verkoop in de kern te bevorderen en is gericht op de promotie van de gemeente als aantrekkelijke winkel- en horecagemeente.

          Het initiatief betreft meer dan alleen de reguliere werking van de deelnemende handelszaken.

          Het initiatief is vrij van een politiek of religieus karakter.

          Het initiatief stimuleert de samenwerking tussen handelszaken onderling en/of met andere partners en overschrijdt dus het niveau van één handelszaak.

          Het initiatief heeft een duurtijd van langer dan één dag.

          Elke aanvrager die via de gemeente een premie ontvangt, is verplicht om het logo en de naam van de gemeente te vermelden op de communicatie van het initiatief.

 

De gemeente behoudt zich het recht voor om de premie niet uit te betalen indien:

          het goedgekeurde initiatief niet of slechts gedeeltelijk werd uitgevoerd;

          er fraude werd gepleegd of valse informatie werd verschaft.

 

Art. 4 - Premiebedrag en kosten

De gemeente Deerlijk engageert zich aan de hand van een premie, hieronder toegelicht:

          De premie bedraagt 50 % van de kosten waarvoor een premie kan aangevraagd worden. Dat wil zeggen, voor 1 euro die door de aanvrager wordt uitgegeven, wordt vanuit de gemeente een premie van 0,50 euro gegeven.

          De premie wordt vastgelegd op een maximum van 7.500 euro per initiatiefnemer per jaar, vrij te verdelen over één of meerdere initiatieven.

          De aanvragen worden behandeld in volgorde van indiening. Premies kunnen slechts aangevraagd worden tot uitputting van de beschikbaar gestelde middelen.

 

Volgende voorbeelden behoren tot toelaatbare kosten (niet-limitatief):

          Promotioneel drukwerk met een zichtbaar karakter zoals spandoeken, affichage, raamstickers...

          Promotioneel drukwerk met een ondersteunend karakter zoals publiciteit en advertenties ter promotie van het initiatief.

          Promotionele materialen ter aankleding van een etalage of het straatbeeld.

 

Volgende behoren tot niet-toelaatbare kosten:

          afschrijvingskosten

          investeringskosten

          personeels- of overheadkosten

          terugvorderbare BTW

          kosten met betrekking tot de aankoop en/of huur van feestverlichting bedoeld voor ophanging in het straatbeeld

          aankoopkosten van producten om gratis te verdelen of met korting te verkopen

 

Art. 5 - Procedure

          De aanvraag dient ten laatste twee maanden voor de start van het initiatief te worden ingediend en dit via het daartoe voorziene webformulier. Afwijkingen op deze termijn kunnen toegestaan worden voor initiatieven die georganiseerd worden vóór 1 augustus 2021.

          De aanvrager wordt persoonlijk op de hoogte gebracht van de beslissing.

          Na de realisatie van het handelaarsinitiatief bezorgt de aanvrager volgende zaken aan de gemeente om de uitbetaling van de premie mogelijk te maken. De premie wordt uiterlijk 60 dagen na ontvangst én controle van de gevraagde documenten voorzien door overschrijving op de opgegeven bankrekening.

          Een financieel verslag met bijhorende bewijsstukken zoals kopie van facturen en kastickets.

          Een verslag betreffende de inhoudelijke evaluatie van het initiatief.

 

Art. 6 - Geldigheid

Dit reglement treedt in werking op 1 juli 2021. De einddatum wordt vastgesteld op 31 december 2025.

 

Art. 7 - Bekendmaking

Conform artikel 286, § 1, 1° van het Decreet Lokaal Bestuur wordt voorliggend reglement bekendgemaakt via de webtoepassing van de gemeente.

 

Art. 8 - Meldingsplicht

Conform artikel 330 van het Decreet Lokaal Bestuur brengt de gemeenteoverheid, op dezelfde dag als de bekendmaking zoals bepaald in artikel 7 van dit besluit, de toezichthoudende overheid op de hoogte van voormelde bekendmaking.

 

Art. 9 - Register

Conform artikel 288 van het Decreet Lokaal Bestuur wordt de bekendmaking, zoals bepaald in artikel 7 van dit besluit, ingeschreven in het daartoe bestemde register, dat bijgehouden wordt op de wijze bepaald door de Vlaamse Regering.

 

 

Publicatiedatum: 19/05/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 27 MEI 2021

13. W13 - lokale contact- en bronopsporing - addendum - goedkeuring

 

 

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad wordt gevraagd het addendum, afgesloten door W13 met het Agentschap Zorg en Gezondheid, houdende het opnemen van complementaire engagementen in het kader van het besluit van de Vlaamse Regering tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken, goed te keuren.

 

Motivering

 

In de fase van de COVID-19-crisis waarin we ons momenteel bevinden, is een cruciale rol weggelegd voor contactonderzoek en bronopsporing.

 

          Bij contactonderzoek wordt gezocht met wie een besmet iemand nauw contact heeft gehad. Hier is de snelheid van de contacttracing belangrijk. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk mensen te bereiken die in contact zijn gekomen met besmette personen. Zij krijgen advies over hoe ze zich kunnen beschermen en welke maatregelen ze kunnen nemen om anderen te beschermen. Dat vermijdt een mogelijke (nieuwe) toename van het aantal patiënten.

 

          Bij bronopsporing wordt gezocht van wie de besmette persoon zelf de besmetting heeft opgelopen. Bronopsporing heeft als voordeel dat heel gericht kan gezocht worden waar de besmettingen vandaan komen en de lokale besturen als beleidsmakers heel gericht maatregelen (preventie, sensibilisering, handhaving) kunnen nemen.

 

Op 13 november 2020 heeft de Vlaamse Regering de contouren voor preventie, sensibilisering, bronopsporing, quarantaine-coaching en lokaal contactonderzoek door lokale besturen tot 31 maart 2021 uitgewerkt, met een bijhorende subsidie.

 

Op 23 april 2021 heeft de Vlaamse Regering het door het Besluit van de Vlaamse Regering van 13 november 2020 vastgestelde financieringsmodel verlengd voor de periode van 1 april 2021 tot en met 30 juni 2021 voor de bronopsporing en voor de periode van 1 april 2021 tot en met 31 mei 2021 voor het contactonderzoek.

 

Omwille van dezelfde motieven als voor de verlenging door het bovenvermelde besluit van de Vlaamse Regering van 23 april 2021 en omwille van de kennis waarover we vandaag beschikken, de vaccinatiecampagne die vermoedelijk nog tot het najaar zal duren, de huidige besmettingsgraad, de evolutie van de ziekenhuisopnames en overlijdens, de verschillende virusvarianten en aankomende versoepelingen is het risico op lokale opflakkeringen nog steeds zeer reëel en de noodzaak om snel te kunnen opsporen blijvend. Daarom werd het door het Besluit van de Vlaamse Regering van 13 november 2020 vastgestelde en door het bovenvermelde besluit van de Vlaamse Regering van 23 april 2021 verlengde financieringsmodel nogmaals verlengd door het besluit van de Vlaamse Regering van 7 mei 2021 tot wijziging van het besluit van de Vlaamse regering van 23 april 2021 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de bronopsporing (voor de periode van 1 april 2021 tot en met 30 juni 2021) en het contactonderzoek (voor de periode van 1 april 2021 tot en met 31 mei 2021) ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken.

 

Partijen zijn een verlenging van de samenwerkingsovereenkomst tot en met 31 augustus 2021 overeenkomstig artikel 10, 2°/1 van het besluit van de  Vlaamse Regering van 23 april 2021 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de bronopsporing (voor de periode van 1 april 2021 tot en met 30 juni 2021) en het contactonderzoek (voor de periode van 1 april 2021 tot en met 31 mei 2021) ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken, overeengekomen, onder gelijke voorwaarden en bepalingen als opgenomen in de op 11 december 2020 ondertekende samenwerkingsovereenkomst.

 

Wat de aard van de engagementen betreft, kunnen lokale besturen in het kader van het besluit van de Vlaamse Regering van datum kiezen tussen de volgende opties:

          Optie 1: inzet in sensibilisering, preventie, bronopsporing en quarantainecoaching

          Optie 2: inzet in sensibilisering, preventie, bronopsporing, quarantainecoaching én  aanvullend lokaal contactonderzoek.

 

De lokale besturen werken in al deze opdrachten ondersteunend en/of aanvullend op de werking van de COVID-19-teams binnen de zorgraden alsook op de werking van de centrale contactcenters.

 

De gemeenten die inzetten op optie 1 (preventie, sensibilisering, bronopsporing, analyse van clusters, quarantaine-coaching en aandacht voor kwetsbare personen of groepen) krijgen een forfaitaire subsidie van 0,125 euro per inwoner per maand voor een periode van 1 april 2021 tot en met 30 juni 2021.

 

De gemeenten die inzetten op optie 2 (voorgaande engagementen optie 1 + aanvullend lokaal contactonderzoek) krijgen voorgaande forfaitaire subsidie en daarnaast nog een variabele subsidie van 40 euro per afgehandeld ticket/werkorder van een nieuwe indexpatiënt en 20 euro per afgehandeld ticket/werkorder van hoog risicopatiënten voor een periode van 1 april 2021 tot 31 mei 2021.

 

Via W13 zet de gemeente reeds sedert 1 november 2020 in op de engagementen zoals deze bedoeld zijn in optie 2. Samen met de andere lokale besturen die zich verenigd hebben in W13, wil de gemeente dit engagement verlengen.

 

Het optreden van W13 gebeurt binnen al deze engagementen met inachtneming van de bescherming van de privacy van de burgers, zoals onder meer gewaarborgd door de algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

 

Het decreet van 29 mei 2020 tot organisatie van de meldingsplicht en het contactonderzoek in het kader van COVID-19 en het uitvoeringsbesluit van 12 juni 2020, voorzien dat de taken zoals opgelegd in artikel 44 van het preventiedecreet, meer bepaald het tegengaan van de verspreiding van infecties, uitgevoerd zal worden door een samenwerkingsverband dat een contactcentrum opricht dat belast wordt met opdrachten van opsporing en begeleiding van personen met een bevestigde of vermoedelijke diagnose van COVID-19, of van personen die mogelijk een risicodragend contact hebben gehad met een persoon die besmet is met COVID-19 of die vermoedelijk besmet is met COVID-19. Met voornoemde doelstelling kan W13 dan ook in naam en voor rekening van de gemeente als verwerker voor het Agentschap Zorg en Gezondheid optreden en kunnen ze rechtstreeks toegang hebben tot de databank Sciensano – gegevensdatabank.

 

W13 zorgt samen met de gemeenten die zich hierin hebben verenigd, voor de nodige capaciteit en middelen om dit engagement kwaliteitsvol op te nemen.  Voor de inzet van medewerkers in functie van het lokale contactonderzoek wordt voorzien in de nodige technische opleiding en aansturing (door Smals vzw en het consortium Opsporing). 

 

De afspraken in verband met de aard en de uitvoering van de complementaire engagementen (incl. contactonderzoek) werden formeel vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst tussen het Agentschap Zorg en Gezondheid en W13, deze worden nu verlengd via het addendum in bijlage.

 

Deze complementaire engagementen doen geen afbreuk aan de engagementen die door W13 in de bestrijding van de coronapandemie reeds opgenomen worden.  Integendeel, ze zijn bedoeld om deze werking nog te versterken.

 

Door huidig besluit kunnen de complementaire engagementen in naam en voor rekening van de gemeente worden opgenomen door W13.

 

De uitvoering ervan zal dus gebeuren door W13.

 

De bewoording van het besluit van de Vlaamse Regering van 13 november 2020 laat echter niet toe dat de subsidies worden aangevraagd vanuit de regiowerking.  De gemeenten moeten deze subsidies zelf aanvragen.

 

Tussen de gemeenten die zich verenigd hebben in W13 wordt dan ook volgende overeenkomst gemaakt : 

De gemeenten die zich verenigd hebben in W13 gaan ermee akkoord dat omwille van de bepalingen in het besluit, de forfaitaire alsook variabele subsidie van de gemeente wordt opgevraagd door de stad Kortrijk en vervolgens wordt doorgestort aan W13.

 

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Artikel 40, §1 Decreet Lokaal Bestuur

 

 

          Andere:

Besluit van de Vlaamse Regering van 7 mei 2021 tot wijziging van het besluit van de Vlaamse regering van 23 april 2021 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de bronopsporing (voor de periode van 1 april 2021 tot en met 30 juni 2021) en het contactonderzoek (voor de periode van 1 april 2021 tot en met 31 mei 2021) ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken

 

Financiën

 

De financiële impact van de beslissing is nog niet gekend.

 

BESLUIT

 

De gemeenteraad besluit met 0 ja-stemmen:

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit kennis te nemen van het besluit van de Vlaamse Regering van 7 mei 2021 tot wijziging van het besluit van de Vlaamse regering van 23 april 2021 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de bronopsporing (voor de periode van 1 april 2021 tot en met 30 juni 2021) en het contactonderzoek (voor de periode van 1 april 2021 tot en met 31 mei 2021) ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken, evenals van het voorgelegde addendum.

 

Artikel 2

 

De gemeenteraad besluit het addendum, afgesloten door W13 met het Agentschap Zorg en Gezondheid houdende het opnemen van complementaire engagementen in het kader van het besluit van de Vlaamse Regering tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken, goed te keuren.

 

Artikel 3

 

De gemeenteraad besluit mandaat te geven aan W13 om in haar naam en voor haar rekening het addendum te ondertekenen en de engagementen verder op te nemen.

 

Artikel 4

 

De gemeenteraad besluit de gemeente Kortrijk te mandateren om zowel de variabele als de forfaitaire subsidie in naam van de gemeente aan te vragen bij het agentschap Binnenlands Bestuur, en door te storten aan het samenwerkingsverband W13.

 

Artikel 5

 

Een voor eensluidend verklaard uittreksel van deze beslissing wordt overgemaakt aan W13.

 

 

Publicatiedatum: 19/05/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 27 MEI 2021

14. Wijziging snelheidsregime Harelbekestraat - aanvullend verkeersreglement - vaststelling

 

 

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad wordt gevraagd om het aanvullend verkeersreglement met betrekking tot de aanpassing van het snelheidsregime in de Harelbekestraat, vast te stellen.

 

Motivering

 

De Harelbekestraat is de enige invalsweg richting centrum waar er vanaf de N36 nog voor een stuk 70 km/u gereden mag worden.

 

Er wordt voorgesteld om het snelheidregime voor de Harelbekestraat aan te passen en vanaf de N36 te verminderen van 70 km/u naar 50 km/u vanuit volgende overwegingen:

 

          in functie van de verkeersleefbaarheid en de verkeersveiligheid;

          het verwaarloosbare effect op de reistijd van de automobilist gezien er slechts een beperkte afstand (+/- 400 meter) aan 70 km/u mag worden gereden;

          het feit dat de Harelbekestraat een belangrijke invalsweg is vanaf de N36 naar het centrum van Deerlijk die zowel gebruikt wordt door gemotoriseerd verkeer als door traag fietsverkeer;

          het gegeven dat het aanwezige, aanliggende fietspad idealiter gelegen is aan een weg met een maximale snelheid van 50 km/u;

          het feit dat het aangewezen is, er rekening mee houdend dat het wegprofiel niet wijzigt en er geen visuele indicatie is dat het snelheidsregime van 70 km/u overgaat naar 50 km/u, om voor het volledige traject éénzelfde snelheidsregime te hanteren;

          het streven naar uniformiteit op gemeentelijke schaal door naar analogie met de overige invalswegen (Vichtesteenweg, Pontstraat, Stationsstraat, Kortrijkse Heerweg), dezelfde maximale snelheidslimiet van 50 km/u toe te passen;

 

De Harelbekestraat valt onder het beheer van de gemeente Deerlijk en is gecategoriseerd als lokale weg type 2.

 

De beperkte mobiliteitscommissie adviseerde in de vergadering van 3 december 2020 om de snelheid in de Harelbekestraat te verlagen naar 50 km/u vanaf de N36.

 

Het college van burgemeester en schepenen heeft voorliggend verkeersreglement besproken in zitting van 12 mei 2021 en de voorzitter van de gemeenteraad verzocht om de vaststelling ervan te agenderen op de gemeenteraad van 27 mei 2021.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 40 en 41 Decreet Lokaal Bestuur

          Andere:

          de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988

          de wet betreffende de politie over het wegenverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968

          het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegenverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

          het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg

          het besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

          het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald

          de omzendbrief MOB/2009/02 van 3 april 2009

          art. 286, § 1, 1°, art. 288, art. 330 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

De gemeenteraad besluit met 0 ja-stemmen:

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit om op het wegsegment in de Harelbekestraat, gelegen buiten de bebouwde kom van de gemeente Deerlijk waar op vandaag 70 km/u mag gereden worden, een snelheidsverlaging in te stellen. Hierbij zal de maximaal toegestane snelheid worden verlaagd van 70 km/u naar 50 km/u.

 

Dit wordt gesignaleerd door het aanbrengen van het verkeersbord C43 (50 km/u) bij het inrijden van de Harelbekestraat vanaf de N36 en ter hoogte van het einde van de bebouwde kom wanneer vanuit het centrum van Deerlijk naar de N36 wordt gereden.

 

Artikel 2

 

Onderhavig besluit vervangt alle voorgaande besluiten die niet in overeenstemming zijn met het huidige. Alle verkeersborden en markeringen die strijdig zijn met de bepalingen van dit reglement moeten worden verwijderd.

 

Artikel 3

 

Dit reglement treedt in werking vanaf 7 juni 2021 en is geldig voor onbepaalde termijn.

 

Artikel 4

 

Conform artikel 286, § 1, 1° van het Decreet Lokaal Bestuur wordt voorliggend reglement

bekendgemaakt via de webtoepassing van de gemeente.

 

Artikel 5

 

Conform artikel 330 van het Decreet Lokaal Bestuur brengt de gemeenteoverheid, op dezelfde dag als de bekendmaking zoals bepaald in artikel 4 van dit besluit, de toezichthoudende overheid op de hoogte van voormelde bekendmaking.

 

Artikel 6

 

Conform artikel 288 van het Decreet Lokaal Bestuur wordt de bekendmaking, zoals bepaald in artikel 4 van dit besluit, ingeschreven in het daartoe bestemde register, dat bijgehouden wordt op de wijze bepaald door de Vlaamse Regering.

 

Artikel 7

 

Dit aanvullend verkeersreglement wordt ter kennisgeving overgemaakt aan de afdeling Beleid Mobiliteit en Verkeersveiligheid van de Vlaamse overheid.

 

 

Publicatiedatum: 19/05/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 27 MEI 2021

15. Reglement organisatie speelstraten - aanpassing - goedkeuring

 

 

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad wordt gevraagd om de aanpassingen aan het reglement organisatie speelstraten goed te keuren.

 

Motivering

 

Het reglement organisatie speelstraten werd in de gemeenteraadszitting van 27 maart 2008 goedgekeurd en heeft geen einddatum. Het reglement werd afgelopen jaar gescreend door de administratie en er wordt voorgesteld om het reglement volledig te updaten en om daarna het reglement te verlengen tot 31 december 2025.

 

De laatste jaren is er een dalende trend merkbaar in het aantal geregistreerde aanvragen bij de jeugddienst betreffende de organisatie van een speelstraat.

 

Recente acties zoals 365 Buitenspelen van onder andere de Vlaamse organisatie Bataljong, vestigen opnieuw de aandacht op het belang van buitenspelen in je eigen buurt met als doel een positief speelklimaat te creëren in de gemeente en in de publieke ruimte.

 

Ook binnen de gemeente Deerlijk willen we de aandacht vestigen op het gebruik van de openbare ruimte als ontmoetingsplaats om kinderen en jongeren opnieuw spelend samen te brengen.

 

Het bestaande reglement werd daarom herzien en er wordt voorgesteld om het reglement aan te passen aan de huidige maatschappelijke situatie.

 

Het college van burgemeester en schepenen verzocht in zitting van 12 mei 2021 de voorzitter van de gemeenteraad om volgend premiereglement te agenderen op de gemeenteraad van 27 mei 2021.

 

Juridische gronden

 

Algemene basisbevoegdheid: Art. 40, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

Andere:

Art. 286, 288 en 330 Decreet Lokaal Bestuur

Reglement organisatie speelstraten, goedgekeurd in de gemeenteraadszitting van 27 maart 2008

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

De gemeenteraad besluit met 0 ja-stemmen:

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit onderstaand reglement goed te keuren:

 

REGLEMENT ORGANISATIE SPEELSTRATEN

 

 

Art.1. - Definitie speelstraat

 

Een speelstraat is een (deel van de) openbare weg die tijdelijk en tijdens bepaalde uren wordt afgesloten voor doorgaand gemotoriseerd verkeer om (hoofzakelijk) kinderen de mogelijkheid te geven veilig en ongehinderd op straat te spelen.

Er wordt aan begin en einde van de speelstraat een hek geplaatst met het verkeersbord C3, voorzien van een onderbord met daarop de vermelding ‘speelstraat en de speeluren’.

 

De aanvraag van een speelstraat is gratis.

 

Art.2. - Doelgroep

 

In de speelstraat is de volledige breedte van de openbare weg voorbehouden voor spelende kinderen, die gelijkgesteld zijn aan voetgangers. 

 

Een speelstraat is toegankelijk voor: 

 

spelende kinderen;

voetgangers;

fietsers (inclusief elektrische of gemotoriseerde fietsen);

prioritaire voertuigen, wanneer de aard van hun opdracht het rechtvaardigt;

bestuurders van motorvoertuigen die in de straat wonen of er een garage hebben;

voertuigen in het bezit van een vergunning afgegeven door de beheerder van de weg.

 

Bovendien moeten bestuurders:

 

vrije doorgang verlenen aan spelende kinderen en voetgangers;

stapvoets rijden en/of afstappen, voorrang verlenen en stoppen indien nodig;

dubbel voorzichtig zijn ten aanzien van kinderen.

 

Art.3. - Voorwaarden inrichting

 

Een kandidaat-speelstraat moet aan de volgende vereisten voldoen:

 

de straat ligt in een buurt met een overheersend woonkarakter;

in de straat geldt een snelheidsbeperking van maximaal 50 km per uur;

de straat heeft geen doorgaand verkeer en is niet bediend door een geregelde dienst voor gemeenschappelijk vervoer;

de omringende straten blijven bereikbaar bij het afsluiten van de speelstraat.

 

Er moeten voldoende hekken geplaatst worden om de speelstraat duidelijk af te bakenen.

De uren tijdens dewelke de straat als speelstraat is ingericht, worden op het onderbord vermeld.

Het gemeentebestuur levert de hekken onder zijn toezicht en verantwoordelijkheid.

 

Er mag speelinfrastructuur geplaatst worden op (een deel van) de openbare weg tijdens de aangeduide uren van de speelstraat, mits de doorgang van toegelaten bestuurders en prioritaire voertuigen niet verhinderd wordt.

 

Indien er zich een handelszaak en/ of publieke parking bevindt in de aangevraagde speelstraat, kan de lengte van de speelstraat beperkt worden. Bij elke aanvraag zal de bereikbaarheid van deze worden bekeken.

 

Art.4. - Periode 

 

Een speelstraat kan enkel ingericht worden in de periode van maart tot en met november, telkens op dezelfde gekozen uren tussen 10.00 uur en 18.00 uur.

 

Volgende formules zijn mogelijk:

 

          tijdens paas-, zomer-, en/ of herfstvakantie:

maximaal twee opeenvolgende weken;

of op één vaste dag per week gedurende maximaal een maand.

op week- en/of weekenddagen van 1 maart tot en met 30 november:

op één vaste dag per week gedurende maximaal een maand. 

 

Er dient een rustperiode van minimaal 2 weken gerespecteerd te worden tussen opeenvolgende aanvragen voor dezelfde speelstraat.

 

Art.5. - Aanvraagprocedure

 

Bewoners richten hun aanvraag als kandidaat-speelstraat, minimaal 30 kalenderdagen voor het ingaan van de speelstraat, aan het college van burgemeester en schepenen via het desbetreffende aanvraagformulier. 

 

Een speelstraat kan enkel ingericht worden op voorstel van de bewoners van (een deel van de) openbare weg waarlangs men een speelstraat wil inrichten. 

 

Via een bewonersenquête, die toegevoegd wordt bij het aanvraagformulier, moet aangetoond worden dat minstens 2/3 (of 67 %) van de bewoners akkoord gaat met de inrichting van (een deel van) de openbare weg als speelstraat. Elk huisnummer heeft 1 stem. De bewonersenquête is standaard één jaar geldig. 

 

De bevoegde dienst onderzoekt de aanvraag en de bewonersenquête en formuleert een advies voor het college van burgemeester en schepenen. 

 

De ordediensten beoordelen de aanvraag verkeerstechnisch en formuleren hun advies via een tijdelijk politiereglement.

 

De kandidaat-speelstraat die (niet) voldoet aan de voorwaarden wordt door de bevoegde dienst hiervan schriftelijk op de hoogte gebracht.

 

Art.6. - Meters en/of peters

 

In elke speelstraat zijn er minimum 3 vrijwillige meters en/of peters die in (het deel van) de straat wonen waarvoor de aanvraag geldt en die verantwoordelijk zijn voor:

 

          het plaatsen en opbergen van de hekken;

het houden van algemeen toezicht tijdens de speelstraaturen;

het fungeren als contactpersoon voor de bewoners en gemeentediensten;

het informeren van de buurtbewoners via desbetreffende bureninformatiebrief. 

 

Art.7. - Schade en misbruiken

 

In geval van schade aan derden berokkend door deelnemers van de speelstraat, kunnen noch de gemeente noch de meters en/of peters verantwoordelijk gesteld worden.

 

De bewoners blijven aansprakelijk voor eventueel toegebrachte schade door henzelf of hun kinderen aan derden. 

 

Het inrichten van een speelstraat ontslaat ouders niet van hun plicht tot het toezicht op hun kinderen. 

 

Bij niet-naleving van het reglement kan een speelstraat met onmiddellijke ingang stopgezet worden door de burgemeester. De meters en/of peters worden hiervan schriftelijk op de hoogte gesteld.

 

Art. 8. - Gebruik spelmateriaal gemeentelijke uitleendienst

 

De initiatiefnemers kunnen gratis spelmateriaal ontlenen bij de uitleendienst.

De limitatieve lijst van materialen kan opgevraagd worden via de bevoegde dienst.

 

Art.9. - Aanvraag buurt-, straat-, of wijkfeest

 

Een speelstraat geeft géén toestemming tot een buurt-, straat-, of wijkfeest op het openbare domein. Indien de buurt een feest wil organiseren tijdens en/of buiten de goedgekeurde uren, blijft het noodzakelijk om hiervoor een aparte aanvraag in te dienen bij de bevoegde dienst.

Meer informatie kan je inwinnen bij de desbetreffende dienst.  

 

Art. 10. - Inwerkingtreding en beëindiging

 

Dit reglement treedt in werking op 7 juni 2021 en eindigt op 31 december 2025.

Het reglement organisatie speelstraten van 27 april 2008 wordt vanaf 7 juni 2021 opgeheven. 

 

Art. 11. - Bekendmaking

 

Conform artikel 286, § 1, 1° van het Decreet Lokaal Bestuur wordt voorliggend reglement bekendgemaakt via de webtoepassing van de gemeente.

 

Conform artikel 330 van het Decreet Lokaal Bestuur brengt de gemeenteoverheid, op dezelfde dag als de bekendmaking zoals bepaald in artikel 2 van dit besluit, de toezichthoudende overheid op de hoogte van voormelde bekendmaking.

 

Conform artikel 288 van het Decreet Lokaal Bestuur wordt de bekendmaking, zoals bepaald in artikel 2 van dit besluit, ingeschreven in het daartoe bestemde register, dat bijgehouden wordt op de wijze bepaald door de Vlaamse Regering.

 

 

 

De openbare zitting van de gemeenteraad wordt geschorst om te hernemen na de openbare zitting van de OCMW-raad.

Publicatiedatum: 19/05/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 27 MEI 2021

16. Vragen gesteld door raadsleden - kennisname

 

 

 

Aanleiding en context

 

Aan de gemeenteraadsleden wordt gevraagd kennis te nemen van de vragen gesteld door raadsleden.

 

Motivering

 

Na afhandeling van de agenda van de openbare vergadering kunnen de gemeenteraadsleden mondelinge vragen stellen over gemeentelijke aangelegenheden die niet op de agenda van de gemeenteraad staan in het punt 'Vragen gesteld door raadsleden'.

 

Op deze mondelinge vragen wordt, ofwel mondeling ter zitting, ofwel schriftelijk (elektronisch), ten laatste binnen de maand na de vraagstelling geantwoord.

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 31 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad neemt kennis van de door de gemeenteraadsleden gestelde vragen.

 

 

Publicatiedatum: 19/05/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 27 MEI 2021

17. Deerlijk 2.0 - stand van zaken - kennisname

 

Publicatiedatum: 19/05/2021
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.