Zitting van 28 OKTOBER 2021
1. Gemeenteraad - 16 september 2021 - notulen en zittingsverslag - goedkeuring
Aanleiding en context
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de notulen en het zittingsverslag van de vorige zitting goed te keuren.
Motivering
Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast.
Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering, worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.
Artikel 278 van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat de gemeenteraad kan beslissen om het zittingsverslag te vervangen door een audio- of audiovisuele opname van de openbare zitting van de gemeenteraad.
Juridische gronden
Algemene basisbevoegdheid: Art. 32 Decreet Lokaal Bestuur
Andere:
Art. 277 en 278 Decreet Lokaal Bestuur
Art. 32 en 33 Huishoudelijk reglement gemeenteraad
Adviezen
Er zijn geen adviezen nodig.
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
De gemeenteraad besluit met 0 ja-stemmen:
Artikel 1
De gemeenteraad besluit de notulen van de zitting van de gemeenteraadszitting van 16 september 2021 goed te keuren.
Artikel 2
De gemeenteraad besluit het zittingsverslag van de gemeenteraadszitting van 16 september 2021 goed te keuren.
Zitting van 28 OKTOBER 2021
2. Personeel - aanpassing organogram - goedkeuring
Aanleiding en context
De gemeenteraad wordt verzocht het geïntegreerde organogram van gemeente en OCMW
Deerlijk goed te keuren.
Motivering
In het gezamenlijk organogram van gemeente en OCMW Deerlijk wordt voorgesteld de volgende wijzigingen door te voeren:
• Opwaardering van de functie van mobiliteitsdeskundige naar een voltijdse betrekking (B4-B5).
• Voorzien van een voltijdse interne preventieadviseur niveau 2 (B4-B5) ter vervanging en opwaardering van de functie Technisch assistent - ambulancier/preventionist niveau 3.
• Voorzien van een diensthoofd (B1-B3) en het uitdoven van één functie als administratief medewerker (C1-C3) op de dienst burgerzaken.
Juridische gronden
• Algemene basisbevoegdheid: Art 40 § 1 Decreet Lokaal Bestuur
• Art. 161 Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
De beslissing heeft financiële gevolgen.
Raming of bedrag | Mobiliteitsdeskundige: - Meerkost van 8.000 euro/jaar t.o.v. 1 FTE (B1-B3)
Interne preventieadviseur: - Meerkost van 8.000 euro/jaar t.o.v. historische loonkost. Huidige bijkomende externe ondersteuningskost (wegens ontbreken van externe preventieadviseur) bedraagt 48.000 euro/jaar die na indiensttreding kan afgebouwd en finaal stopgezet worden. De reguliere externe ondersteuningskost (twv. 15.000 euro/jaar) kan hierdoor in de toekomst tevens deels afgebouwd worden.
Diensthoofd burgerzaken: - Meerkost van 6.800 euro/jaar bij uitdoven van 1 FTE adm. medewerker. |
De nodige budgetten worden voorzien in de aanpassing van de meerjarenplanning.
BESLUIT
De gemeenteraad besluit met 0 ja-stemmen:
Artikel 1
De gemeenteraad besluit de voorgestelde wijziging aan het organogram goed te keuren.
Zitting van 28 OKTOBER 2021
3. Personeel - aanpassing bijlage IV Rechtspositieregeling - goedkeuring
Aanleiding en context
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de goedkeuring te verlenen aan de aanpassing van de bijlage IV van de rechtspositieregeling.
Motivering
Het geïntegreerd organogram van gemeente en OCMW Deerlijk werd in zitting van heden aangepast.
De algemene en specifieke aanwervings- en bevorderingsvoorwaarden voor een mobiliteitsdeskundige, een interne preventieadviseur, en een diensthoofd burgerzaken werden bijgevolg ook als dusdanig voorzien in de bijlage IV van de rechtspositieregeling van de gemeente Deerlijk.
Juridische gronden
• Algemene basisbevoegdheid: Art. 40, § 1 Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
De gemeenteraad besluit met 0 ja-stemmen:
Artikel 1
De gemeenteraad besluit de aanpassingen aan de bijlage IV van de rechtspositieregeling van de gemeente Deerlijk goed te keuren.
Zitting van 28 OKTOBER 2021
4. Personeel - reglement mobiele werkinstrumenten - goedkeuring
Aanleiding en context
De raad wordt verzocht het reglement voor mobiele werkinstrumenten (i.e. laptops, smartphones en GSM's) goed te keuren.
Motivering
In de meerjarenplanning werd binnen de beleidsdoelstelling "Een dynamische en flexibele organisatie" een actie voorzien om de medewerkers maximaal te voorzien van de middelen om mobiel te kunnen werken, teneinde het principe van plaats- en tijdsonafhankelijk werken zo breed mogelijk te kunnen uitdragen.
Met het uitbreken van de Covid-pandemie werd deze actie prioritair behandeld, met als resultaat dat desktops binnen de organisatie algemeen zijn vervangen door laptops, er tegelijk een uniformering is doorgevoerd van het hardware-park, en waar nodige ook smartphones/GSM's werden voorzien.
In navolging van deze actie werd een reglement uitgewerkt, dat het professioneel gebruik van de toestellen van de organisatie moet kaderen, zodat de medewerkers de noodzakelijke richtlijnen meekrijgen hoe ze geacht worden met deze toestellen om te springen.
Het nieuwe reglement vervangt hiermee ook het bestaande reglement voor GSM-, tablet- en internetgebruik.
Juridische gronden
• Algemene basisbevoegdheid: Art. 40 § 3 Decreet Lokaal Bestuur.
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
De gemeenteraad besluit met 0 ja-stemmen:
Artikel 1
De gemeenteraad besluit het voorliggend reglement voor mobiele werkinstrumenten goed te keuren, met ingang van 1 januari 2022.
Artikel 2
Dit reglement vervangt het bestaande reglement voor GSM-, tablet en internetgebruik.
Zitting van 28 OKTOBER 2021
5. Voorzitter gemeenteraad - tweede helft legislatuur - verkozenverklaring - kennisname
Aanleiding en context
De gemeenteraad wordt verzocht kennis te nemen van
• het verzaken van de heer Jurgen Beke aan het mandaat van voorzitter van de gemeenteraad per 1 januari 2022;
• de verkozenverklaring van een nieuwe voorzitter van de gemeenteraad voor de tweede periode van de huidige legislatuur, met ingang van 1 januari 2022.
Motivering
In de gemeenteraadszitting van 3 januari 2019 werd de heer Jo Tijtgat verkozen tot voorzitter van de gemeenteraad en werd vastgesteld dat er van rechtswege een einde komt aan dit mandaat na 31 december 2021.
In dezelfde gemeenteraadszitting werd de heer Jurgen Beke aangewezen als opvolger en werd vastgesteld dat de heer Jurgen Beke van rechtswege en met ingang van 1 januari 2022 de voorzitter van de gemeenteraad wordt.
Bij mail van 17 september 2021 deelt de heer Jurgen Beke mee dat hij verzaakt aan het mandaat van voorzitter van de gemeenteraad voor de tweede helft van de legislatuur.
Bijgevolg dient, conform artikel 7, § 1 van het Decreet Lokaal Bestuur, een nieuwe voorzitter voor de gemeenteraad verkozen te worden voor de tweede periode van de legislatuur 2019-2024, met ingang van 1 januari 2022.
De gemeenteraad dient zijn voorzitter te kiezen onder de gemeenteraadsleden van Belgische nationaliteit. De verkiezing gebeurt op basis van een voordracht die, wanneer hij ontvankelijk is, aanleiding geeft tot een verkozenverklaring. De voorzitter van de gemeenteraad is ook van rechtswege voorzitter van de OCMW-raad. Beide mandaten zijn ondeelbaar.
De voordracht moet uiterlijk drie dagen vóór de eerstvolgende vergadering van de gemeenteraad, bij de algemeen directeur worden ingediend.
Op 12 oktober 2021werd bij de algemeen directeur een voordrachtsakte als kandidaat-voorzitter van de gemeenteraad ingediend op naam van Jo Honoré Richard Tijtgat, wonende Kortrijkse heerweg 112 te 8540 Deerlijk. Er werden geen kandidaten opvolgend-voorzitter aangeduid.
De voordracht is maar ontvankelijk :
indien de voorgedragen kandidaat-voorzitter de Belgische nationaliteit heeft. Voor de kandidaat opvolgend-voorzitter geldt dat de nationaliteitsvoorwaarde maar moet voldaan zijn op het ogenblik van de opvolging.
indien hij tijdig werd ingediend;
indien hij is ondertekend door meer dan de helft van de verkozenen op alle lijsten die aan de verkiezingen deelnamen en die de eed aflegden ;
én indien hij is ondertekend door de meerderheid van de verkozenen van dezelfde lijst als de voorgedragen kandidaat en die de eed aflegden. Indien de lijst waarop de kandidaat-voorzitter werd verkozen maar twee verkozenen telt, volstaat de handtekening van één van hen. Deze meerderheidsvereiste geldt zowel voor de voorgedragen kandidaat als voor de voorgedragen kandidaat-opvolger(s), op straffe van onontvankelijkheid van de gehele voordracht.
Elk gemeenteraadslid mag ook maar één voordracht voor de verkiezing van de voorzitter van de gemeenteraad, ondertekenen.
De verkozenverklaring gebeurt – in geval van ontvankelijke voordracht - op de eerstvolgende vergadering van de gemeenteraad. Bij de beoordeling van het vereiste aantal handtekeningen mag enkel rekening worden gehouden met de handtekening van de gemeenteraadsleden.
Na opening van de vergadering overhandigt algemeen directeur Hans Piepers de akte van voordracht van kandidaat-voorzitter van de gemeenteraad aan de heer Jo Tijtgat, huidig voorzitter van de gemeenteraad, die volgende zaken vaststelt en daarvan kennis geeft aan de gemeenteraad:
De voordrachtsakte heeft betrekking op Jo Honoré Richard Tijtgat, wonende Kortrijkse heerweg 112 te 8540 Deerlijk op 14 oktober 2018 als effectief verkozen voor de gemeenteraad van de gemeente Deerlijk, van Belgische nationaliteit en gemeenteraadslid.
De voordrachtsakte bevat geen einddatum van het mandaat.
De voordrachtsakte werd tijdig ingediend, zijnde op 12 oktober 2021.
De voordracht is ondertekend door meer dan de helft van de gemeenteraadsleden.
De voordracht is ondertekend door de meerderheid van de gemeenteraadsleden van dezelfde lijst als de voorgedragen kandidaat en zijn opvolger.
Geen enkel gemeenteraadslid heeft meer dan één voordracht ondertekend, zodat er geen handtekeningen als nietig dienen beschouwd.
De heer Jo Tijtgat, uittredend voorzitter van de gemeenteraad per 1 januari 2022, stelt hiermee vast dat de akte van voordracht van de kandidaat-voorzitter van de gemeenteraad, de heer Jo Tijtgat, ontvankelijk is.
Bijgevolg stelt de gemeenteraad vast dat, gelet op de ontvankelijke voordracht, Jo Tijtgat verkozen dient verklaard te worden tot voorzitter van de gemeenteraad vanaf 1 januari 2022.
Juridische gronden
Algemene basisbevoegdheid: Art. 7 Decreet Lokaal Bestuur
Andere: Art. 42, § 5 en art. 69 Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
De gemeenteraad neemt er kennis van dat de heer Jurgen Beke, aangewezen als opvolgend voorzitter van de gemeenteraad per 1 januari 2022, verzaakt aan dit mandaat.
Artikel 2
De gemeenteraad neemt kennis van de verkozenverklaring van de heer Jo Tijtgat tot voorzitter van de gemeenteraad van Deerlijk voor de tweede periode van de huidige legislatuur, met ingang van 1 januari 2022.
De voorzitter van de gemeenteraad is van rechtswege de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn cfr. artikel 69 van het Decreet Lokaal Bestuur.
Zitting van 28 OKTOBER 2021
6. Gaselwest - halfjaarlijks syntheseverslag - kennisname
Aanleiding en context
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van het halfjaarlijks syntheseverslag van Gaselwest.
Motivering
Conform artikel 441 van het Decreet Lokaal Bestuur brengt een lid van de raad van bestuur of een door de raad van bestuur hiertoe gemandateerde minstens tweemaal per jaar, tijdens een openbare vergadering van de gemeenteraad van elk van de deelnemende gemeenten, verslag uit over de uitoefening van de bevoegdheden en taken van de raad, en verstrekt toelichting bij het beleid van de dienstverlenende of opdrachthoudende vereniging.
Bij mail van 5 oktober 2021 heeft Gaselwest haar halfjaarlijks syntheseverslag - 1ste semester 2021 - ter beschikking gesteld.
Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 13 oktober 2021 de voorzitter van de gemeenteraad verzocht om voormeld verslag ter kennisname te agenderen op de gemeenteraadszitting van 28 oktober 2021.
Er zijn geen adviezen nodig.
Juridische gronden
Algemene basisbevoegdheid: Art. 41, § 2, 22° Decreet Lokaal Bestuur
Andere: Art. 441 Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
De gemeenteraad neemt kennis van het syntheseverslag van Gaselwest over het 1ste semester 2021.
Zitting van 28 OKTOBER 2021
7. Gaselwest - buitengewone algemene vergadering van 21 december 2021 - goedkeuring
Aanleiding en context
De gemeente werd per aangetekend schrijven van 23 september 2021 opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van Gaselwest die op 21 december 2021 plaatsvindt in het Fluvius-auditorium, President Kennedypark 1, te 8500 Kortrijk.
Een dossier met documentatiestukken, uitgewerkt door de raad van bestuur in zitting van 15 september 2021, werd aan de gemeente overgemaakt.
Motivering
De gemeente neemt voor de activiteit distributienetbeheer elektriciteit en/of gas deel aan de opdrachthoudende vereniging Gaselwest, Intercommunale Maatschappij voor Gas en Elektriciteit van het Westen.
Momenteel worden we geconfronteerd met het coronavirus Covid-19, waarbij het op heden niet vaststaat onder welke vorm deze buitengewone algemene vergadering zal kunnen plaatsvinden.
Omdat de impact van de huidige federale richtlijnen, politiebesluiten van de gouverneurs en de informatie via het Agentschap Binnenlands Bestuur (en de mogelijke evolutie in en aanpassing van deze richtlijnen en informatie) op onderhavige bijeenkomst momenteel nog niet gekend is, kan worden overgegaan tot het houden van een digitale Buitengewone Algemene Vergadering indien dit noodzakelijk mocht blijken.
De gemeenteraad heeft in zitting van 28 februari 2019 de heer Jo Tijtgat aangesteld als effectief vertegenwoordiger en de heer Bert Schelfhout als plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergaderingen van Gaselwest die plaatsvinden tijdens de legislatuur 2019-2024.
Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 29 september 2021 de agenda met bijbehorende stukken voor de buitengewone algemene vergadering van Gaselwest van 21 december 2021 overlopen en beslist om de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken deze te agenderen op de gemeenteraadszitting van28 oktober 2021.
De financieel directeur heeft hieromtrent geen opmerkingen om reden dat er geen financiële link is.
Juridische gronden
• Algemene basisbevoegdheid: Art. 41, § 2, 4° Decreet Lokaal Bestuur
• Andere:
◦ Art. 285, 287, 330, 427, 432 Decreet Lokaal Bestuur
◦ Statuten Gaselwest
Financiën
Deze beslissing heeft geen financiële impact voor de gemeente.
BESLUIT
De gemeenteraad besluit met 0 ja-stemmen:
Artikel 1
De gemeenteraad besluit zijn goedkeuring te hechten aan de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Gaselwest van 21 december 2021:
1) Bespreking in het kader van artikel 432 van het Vlaams decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2022 alsook van de door de Raad van Bestuur opgestelde begroting 2022.
2) Vaststelling van de uitkering overeenkomstig artikel 6:114 ev WVV.
3) (Neven)activiteiten – Aanvaarding wijziging deelnemerschap.
4) Statutaire benoemingen.
5) Statutaire mededelingen.
Artikel 2
De gemeenteraad besluit de vertegenwoordiger die zal deelnemen aan de (fysieke of digitale) buitengewone algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Gaselwest op 21 december 2021, op te dragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige raadsbeslissing.
Artikel 4
De gemeenteraad besluit het college van burgemeester en schepenen te belasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Gaselwest, ter attentie van het secretariaat, in pdf- versie, uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be
Zitting van 28 OKTOBER 2021
8. TMVS dv - buitengewone algemene vergadering van 14 december 2021 - goedkeuring
Aanleiding en context
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te hechten aan de agenda van de buitengewone algemene vergadering van TMVS dv die plaatsvindt op dinsdag 14 december 2021 en het mandaat van de vertegenwoordiger vast te stellen.
Motivering
De gemeente is aangesloten bij TMVS dv.
TMVS dv heeft de gemeente via aangetekend schrijven op 1 oktober 2021 uitgenodigd tot het bijwonen van de buitengewone algemene vergadering van TMVS dv die plaatsvindt op 14 december 2021 om 14.30 uur.
In zitting van 28 februari 2019 heeft de gemeenteraad de heer Matthias Vanneste aangeduid als effectief vertegenwoordiger en de heer Jo Tijtgat als plaatsvervangend vertegenwoordiger, voor de algemene vergaderingen van TMVS dv die plaatsvinden in de loop van de legislatuur 2019-2024.
Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 13 oktober 2021 de agenda overlopen en beslist om de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken deze te agenderen op de gemeenteraadszitting van 28 oktober 2021.
De financieel directeur heeft hieromtrent geen opmerkingen om reden dat er geen financiële link is.
Juridische gronden
• Algemene basisbevoegdheid: Art. 41, § 2, 4° Decreet Lokaal Bestuur
• Andere:
◦ Art. 34, 285, 287, 330, 432 Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
Deze beslissing heeft geen financiële impact voor de gemeente.
BESLUIT
De gemeenteraad besluit met 0 ja-stemmen:
Artikel 1
De gemeenteraad besluit zijn goedkeuring te hechten aan de volgende agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van TMVS dv van 14 december 2021:
1) Toetreding deelnemers
2) Actualisering van bijlagen 1 en 2 aan de statuten ingevolge toetredingen
3) Evaluatie 2021, te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie 2022 (cfr. artikel 432 DLB)
4) Begroting 2022 (cfr. artikel 432 DLB)
5) Actualisering presentievergoeding ingevolge indexaanpassing
6) Statutaire benoemingen
Varia
Artikel 2
De gemeenteraad besluit de vertegenwoordiger die zal deelnemen aan de buitengewone algemene vergadering van TMVS dv op 14 december 2021, op te dragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden.
Artikel 3
De gemeenteraad besluit het college van burgemeester en schepenen te belasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan TMVS dv, hetzij per post t.a.v. TMVS dv, p/a Intercommunaal Beheer TMVW, Stropstraat 1 te 9000 Gent, hetzij per elektronische post op 20211214BAVTMVS@farys.be.
Zitting van 28 OKTOBER 2021
9. TMVW ov - buitengewone algemene vergadering van 17 december 2021 - goedkeuring
Aanleiding en context
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te hechten aan de agenda van de fysieke buitengewone algemene vergadering van TMVW ov die plaatsvindt op 17 december 2021 en het mandaat van de vertegenwoordiger vast te stellen.
Motivering
De gemeente is aangesloten bij de Tussengemeentelijke Maatschappij voor Watervoorziening, opdrachthoudende vereniging, in het kort TMVW ov.
Farys heeft de gemeente via aangetekend schrijven op 13 oktober 2021 uitgenodigd tot het bijwonen van de algemene vergadering van TMVW ov die plaatsvindt in Flanders Expo, Maaltekouter 1 te 9051 Gent op vrijdag 17 december 2021 om 14.30 uur.
In zitting van 28 februari 2019 heeft de gemeenteraad de heer Jo Tijtgat aangeduid als effectief vertegenwoordiger en de heer Matthias Vanneste als plaatsvervangend vertegenwoordiger, voor de algemene vergaderingen van TMVW ov die plaatsvinden in de loop van de legislatuur 2019-2024.
Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 20 oktober 2021 de agenda overlopen en beslist om de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken deze te agenderen op de gemeenteraadszitting van 28 oktober 2021.
De financieel directeur verleende op 15 oktober 2021 volgend advies: geen financiële impact voor de gemeente.
Juridische gronden
• Algemene basisbevoegdheid: Art. 41, § 2, 4° Decreet Lokaal Bestuur
• Andere:
◦ Art. 34, 285, 287, 330, 432 Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
Deze beslissing heeft geen financiële impact voor de gemeente.
BESLUIT
De gemeenteraad besluit met 0 ja-stemmen:
Artikel 1
De gemeenteraad besluit goedkeuring te verlenen aan alle punten op de agenda van de buitengewone algemene vergadering van TMVW ov van vrijdag 17 december 2021 en de daarbij behorende documentatie nodig voor het onderzoek van de agendapunten:
1) Wijzigingen in deelnemers en/of kapitaal
2) Actualisering van bijlagen 1 en 2 aan de statuten ingevolge wijzigingen in deelnemers en/of kapitaal
3) Evaluatie 2021, te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie 2022 (cfr. artikel 432 DLB)
4) Begroting 2022 (cfr. artikel 432 DLB)
5) Samenwerkingsverband De Watergroep - FARYS (cfr. artikel 472 DLB)
6) Actualisering presentievergoeding ingevolge indexaanpassing
7) Statutaire benoemingen
Varia
Artikel 2
De gemeenteraad draagt de aangeduide vertegenwoordiger of zijn plaatsvervanger op om namens het bestuur alle akten en bescheiden met betrekking tot de buitengewone algemene vergadering van TMVW ov vastgesteld op 17 december 2021, te onderschrijven en zijn stemgedrag af te stemmen op het in de beslissing van de gemeenteraad van heden bepaalde standpunt met betrekking tot de agendapunten van voormelde algemene vergadering.
Artikel 3
De gemeenteraad besluit het college van burgemeester en schepenen te belasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan TMVW ov, hetzij per post t.a.v. TMVW ov, Stropstraat 1 te 9000 Gent, hetzij per elektronische post aan 20211217BAVTMVW@farys.be.
Zitting van 28 OKTOBER 2021
10. Leiedal - buitengewone algemene vergadering van 9 december 2021 - goedkeuring
Aanleiding en context
Via een aangetekend schrijven van 11 oktober 2021nodigt de intercommunale Leiedal de door de gemeente aangestelde vertegenwoordiger uit op haar buitengewone algemene vergadering van 9 december 2021.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de agenda goed te keuren en het mandaat te bepalen.
Motivering
De gemeente Deerlijk bezit 2.375 aandelen - reeks A bij de intercommunale Leiedal, die 2.375 stemmen vertegenwoordigen.
In de gemeenteraadszitting van 28 februari 2019 werd de heer Jurgen Beke aangeduid als effectief vertegenwoordiger en mevrouw Regine Vanwijnsberghe - Rooryck als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergaderingen van Leiedal die plaatsvinden in de loop van de legislatuur 2019 - 2024.
De documenten van volgende agenda zijn in bijlage te vinden:
1) Jaaractieplan
In uitvoering van artikel 45 van de statuten keurt de vergadering het Jaaractieplan voor 2022 goed.
2) Gemeentelijke bijdrage in de werkingskosten voor 2022
In uitvoering van artikel 14 van de statuten van Leiedal stelt de vergadering de bijdrage van de gemeenten vast voor het begrotingsjaar 2022.
3) Begroting 2021
In uitvoering van artikel 45 van de statuten keurt de vergadering de Begroting voor 2022 goed.
4) Benoeming bestuurders en deskundigen
In uitvoering van artikel 23 wordt een nieuwe bestuurder benoemd ter vervanging van de bestuurder met stemrecht namens de gemeente Kuurne.
In uitvoering van artikel 18 wordt een nieuwe deskundige benoemd ter vervanging van de heer Emmanuel Labarque.
5) Varia
De financieel directeur verleende op13 oktober 2021, positief advies.
Het college van burgemeester en schepenen besprak deze materie in de zitting van 20 oktober 2021.
Juridische gronden
• Algemene basisbevoegdheid: Art. 41, tweede lid, 9° Decreet Lokaal Bestuur
• Andere:
◦ Art. 432, 1e en 3e alinea Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
De gemeenteraad besluit met 0 ja-stemmen:
Artikel 1
De gemeenteraad bevestigt de beslissing van de gemeenteraad van 28 februari 2019 waarbij de heer Jurgen Beke werd aangeduid als vertegenwoordiger namens het gemeentebestuur op de buitengewone algemene vergadering van Leiedal van 9 december 2021.
Artikel 2
De gemeenteraad verleent zijn goedkeuring aan de agendapunten voor de buitengewone algemene vergadering van Leiedal van 9 december 2021.
Artikel 3
De vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de buitengewone algemene vergadering zal zijn stemgedrag afstemmen op de beslissing genomen in onderhavig gemeenteraadsbesluit en de punten van de agenda van de buitengewone algemene vergadering van 9 december 2021 goedkeuren.
Artikel 4
De gemeenteraad besluit een afschrift van onderhavige beslissing voor verder gevolg aan de intercommunale Leiedal toe te sturen.
Zitting van 28 OKTOBER 2021
11. Bepaling werkingsgebied van de nieuwe woonmaatschappij - goedkeuring
Aanleiding en context
De gemeenteraad wordt verzocht het voorstel van werkingsgebied van de nieuwe woonmaatschappij goed te keuren.
Motivering
De Vlaamse Regering heeft in haar regeerakkoord vooropgesteld dat Vlaanderen in de toekomst zal bestaan uit verschillende werkingsgebieden over de gemeentegrenzen heen waarbinnen alle vormen van intergemeentelijke samenwerking een plaats krijgen.
Dit brengt met zich mee dat tegen 1 januari 2023 sociale huisvestingsmaatschappijen en sociale verhuurkantoren moeten samengevoegd worden tot één woonactor met slechts één speler per gemeente: de woonmaatschappij. Elke woonmaatschappij moet in een uniek, niet-overlappend werkingsgebied opereren.
In de brief van Vlaams minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele van 23 oktober 2020 werd volgende bepaling opgenomen:
"Om deze werkingsgebieden te bepalen, krijgt u als lokaal bestuur een trekkersrol. Deze beslissing vertrekt vanuit de overtuiging dat deze afbakening niet vanuit Vlaanderen, maar wel vanuit de expertise van de lokale besturen moet vertrekken, binnen het ruime kader dat Vlaanderen aanreikt. Het is immers de visie van de Vlaamse Regering dat het lokale niveau steeds belangrijker wordt."
Op 9 oktober 2020 werd de kadernota over regiovorming door de Vlaamse Regering goedgekeurd, waarbij aan de provinciegouverneurs werd gevraagd om de lokale gesprekken over regiovorming te faciliteren en een advies te formuleren over deze referentieregio's.
De adviesnota van de gouverneur van West-Vlaanderen over de aanzet tot afbakening van de referentieregio's van 8 januari 2021 geeft duidelijk aan dat de gemeenten Oostrozebeke, Dentergem en Wielsbeke samen met Waregem, Anzegem en Deerlijk één "bassin de vie" vormen met een sterke interdependentie tussen deze gemeenten.
De minister van Wonen Matthias Diependaele citeert in zijn schrijven aan de Viceminister-president van de Vlaamse Regering, Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke kansen Bart Somers betreffende Kadernota regiovorming - advies regiovorming als volgt:
"Tegen 1 januari 2023 voegen we sociale huisvestingsmaatschappijen en sociale verhuurkantoren samen in één woonactor met maar één speler per gemeente. Elke woonmaatschappij moet in een uniek, niet overlappend werkingsgebied opereren. Om deze werkingsgebieden te bepalen, krijgen de lokale besturen een trekkersrol. Hen wordt gevraagd om ten laatste op 31 oktober 2021 een voorstel van werkingsgebied in te dienen dat zij in onderling overleg bereikten.
In mijn brief van 23 oktober 2020 aan de Burgemeesters wordt expliciet gesteld dat de werkingsgebieden best worden afgestemd op de referentieregio's die de Vlaamse Regering zal vastleggen op basis van de bevraging die loopt tot eind dit jaar.
De referentieregio's die in het voorjaar 2021 definitief zullen worden vastgelegd, worden in het kader van het traject tot vorming van woonmaatschappijen aanzien als een belangrijk richtinggevend streefdoel. Zij vormen echter geen 'harde' grens. Zo wil ik maximale slaagkansen geven aan het project woonmaatschappijen. Het opleggen van een harde grens vermindert de slaagkansen van deze moeilijke operatie.
Uit een eerste analyse blijkt namelijk dat het werkingsgebied van een aantal sociale huisvestingsmaatschappijen de grenzen van de referentieregio's overschrijdt. Gelet op de belangrijke implicaties van een aanpassing van de werkingsgebieden ( o.a. eventuele fusies van maatschappijen, overdracht van patrimonium, aanpassing aandeelhouderschap) zal bij de uiteindelijke afbakening van de werkingsgebieden worden geanalyseerd of de voordelen van een werkingsgebied dat (volledig) binnen een referentieregio valt, in verhouding staan tot de inspanningen die hiervoor moeten worden geleverd."
Bij de goedkeuring van een nieuwe kadernota door Vlaamse regering op 12 maart 2021 betreffende de definitieve afbakening van 17 referentieregio's, werden de gemeente Wielsbeke, Dentergem en Oostrozebeke toegewezen aan de regio Midwest, maar staat ook het volgende vermeld : "Afwijken kan enkel indien daar een grondige motivatie voor wordt gegeven en enkel op het niveau van een individueel samenwerkingsverband".
De gemeenten Anzegem, Deerlijk, Harelbeke, Lendelede en Waregem zijn toegewezen aan de regio Zuid-West-Vlaanderen.
In een gezamenlijk schrijven van Helpt Elkander en Mijn Huis van 20 mei 2021 kondigen beide woonmaatschappijen aan de handen in elkaar te slaan om samen met de betrokken SVK's tot één woonmaatschappij te komen met voldoende schaalgrootte in de regio.
In dit kader werd in het voorjaar van 2021 een stuurgroep opgericht die de ambitie heeft om de gemeenten die grenzen aan de regio zuidwest in haar werkingsgebied te behouden voor zover die vroeger ook al tot het werkingsgebied van beide huisvestingsmaatschappijen behoorden.
Deze woonmaatschappij zou zich uitstrekken over een werkingsgebied met volgende gemeenten:
• Anzegem
• Deerlijk
• Dentergem
• Harelbeke
• Lendelede
• Oostrozebeke
• Waregem
• Wielsbeke
Rekening houdende met hoger vermeld werkingsgebied zal de woonmaatschappij beschikken over 2.901 sociale huurwoningen in eigendom en 292 ingehuurde woningen, zonder rekening te houden met de nieuwbouwprojecten die in uitvoering zijn of op de planning staan.
Die nieuwe woonmaatschappij zal zowel de taken van de huidige sociale huisvestingsmaatschappijen als van de sociale verhuurkantoren opnemen en het centrale aanspreekpunt worden voor zowel kandidaat-huurders, lokale besturen als andere belanghebbenden.
Deze bestuurlijke hervorming zou moeten leiden tot meer duidelijkheid en transparantie, een grotere slagkracht van de woonactor en uiteindelijk een sterker sociaal woonbeleid.
De Vlaamse regering heeft de krijtlijnen uitgetekend en de lokale besturen zijn nu aan zet om de werkingsgebieden te bepalen.
De lokale besturen dienen tegen 31 oktober 2021 een voorstel van werkingsgebied aan de Vlaamse regering te bezorgen dat tot stand kwam in onderling overleg met de woonactoren actief op het grondgebied, dat werd afgetoetst op het lokaal woonoverleg en dat door de gemeenteraad wordt gedragen en goedgekeurd.
Door de reeds jarenlange participatieve en constructieve samenwerking met de sociale huisvestingsmaatschappij Mijn Huis hebben zij een zeer goed beeld van de noden die leven binnen de gemeente Deerlijk op gebied van sociale huisvesting. Deze samenwerking heeft ertoe geleid dat het bindend sociaal objectief reeds werd behaald in 2018.
De sociale huisvestingsmaatschappij Mijn Huis beheert 255 woningen in de gemeente Deerlijk.
De vorming van de woonmaatschappij werd besproken op het Lokaal Woonoverleg van 23 juni 2021 en 1 oktober 2021.
Het advies van de stuurgroep met betrekking tot het werkingsgebied werd geadviseerd door de sociale woonactoren werkzaam in de gemeente Deerlijk op het Lokaal Woonoverleg van 1 oktober 2021.
Op 25 augustus 2021 organiseerde de stuurgroep een bijeenkomst met de betrokken lokale besturen over de vorming van de woonmaatschappijen waarbij huidig voorstel van werkingsgebied uitgebreid werd toegelicht.
Het college van burgemeester en schepenen stelde in zitting van 13 oktober 2021 zich te kunnen vinden in het voorliggende voorstel van werkingsgebied van de nieuwe woonmaatschappij en verzocht de voorzitter om dit voorstel ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad.
Juridische gronden
• Algemene basisbevoegdheid: Art. 40, § 1. van de het decreet lokaal bestuur
• Andere:
◦ Het Bestuursdecreet van 7 december 2018
◦ Het regeerakkoord van de Vlaamse regering 2019 - 2024
◦ De nieuwsbrief van het agentschap Wonen-Vlaanderen van 10 september 2020 betreffende het regelgevend en implementatietraject voor de vorming van de woonmaatschappijen
◦ De brief van Vlaams minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele van 23 oktober 2020 betreffende de oproep om het werkingsgebied van de woonmaatschappij af te bakenen
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
De gemeenteraad besluit met 0 ja-stemmen:
Artikel 1
De gemeenteraad opteert er voor om met de gemeente Deerlijk deel uit te maken van één unieke woonmaatschappij regio Harelbeke/Waregem met een werkingsgebied Anzegem, Deerlijk, Dentergem, Harelbeke, Lendelede, Oostrozebeke, Waregem en Wielsbeke.
Artikel 2
Op basis van deze beslissing zal het document "advies lokaal bestuur met betrekking tot het werkingsgebied van de woonmaatschappij" bij de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (vmsw) worden ingediend.
Artikel 3
Deze beslissing zal worden bekendgemaakt overeenkomstig de bepalingen opgenomen in het decreet over het lokaal bestuur.
Regine Vanwynsberghe-Rooryck Marleen Prat Claude Croes Matthias Vanneste Sophie Mespreuve Jo Tijtgat Bert Schelfhout Marc Coppens Jurgen Beke Hans Piepers Lies De Witte Sandra De Leeuw-Goussey Louis Vanderbeken Carl De Donder Philip Ghekiere Wim Vermeulen Filip Terryn Dirk Demeurie Maurice Bekaert Tundie D'hont Frans Kemseke Louis Haerinck Regine Vanwynsberghe-Rooryck Marleen Prat Claude Croes Matthias Vanneste Sophie Mespreuve Jo Tijtgat Bert Schelfhout Marc Coppens Jurgen Beke Lies De Witte Sandra De Leeuw-Goussey Louis Vanderbeken Carl De Donder Philip Ghekiere Wim Vermeulen Filip Terryn Dirk Demeurie Maurice Bekaert Tundie D'hont Frans Kemseke Louis Haerinck Lies De Witte Jo Tijtgat Marc Coppens Frans Kemseke Regine Vanwynsberghe-Rooryck Carl De Donder Claude Croes Sandra De Leeuw-Goussey Jurgen Beke Marleen Prat Wim Vermeulen Maurice Bekaert Louis Vanderbeken Philip Ghekiere Bert Schelfhout Matthias Vanneste Louis Haerinck Sophie Mespreuve Filip Terryn Dirk Demeurie Tundie D'hont aantal voorstanders: 19 , aantal onthouders: 2 , aantal tegenstanders: 0
Zitting van 28 OKTOBER 2021
12. Kerkfabriek Sint-Columba - budgetwijziging 2021-1 en wijziging meerjarenplan - goedkeuring
Aanleiding en context
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de budgetwijziging 2021-1 en de wijziging meerjarenplan van de kerkfabriek Sint-Columba goed te keuren.
Motivering
De kerkfabriek Sint-Columba wenst bij de intrede van de nieuwe pastoor onderhoudswerken uit te voeren aan de pastorij, waaronder schilderwerken, elektriciteitswerken en een afsluitdeur.
Ze maakte daarvoor een budgetwijziging en een wijziging meerjarenplan op die de kerkraad goedkeurde op 6 oktober 2021.
Hierbij wordt de investeringstoelage vanuit de gemeente verhoogd met 17.098 euro.
Deze budgetwijziging en wijziging meerjarenplan werden ingediend via Religiopoint op 6 oktober 2021, en bevinden zich in bijlage.
Het advies van het bisdom Brugge werd nog niet ontvangen.
In zitting van 13 oktober 2021 heeft het college van burgemeester en schepenen onderhavige materie besproken en heeft zij besloten om de budgetwijziging 2021-1 en de wijziging meerjarenplan van de kerkfabriek Sint-Columba ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad van 28 oktober 2021.
Juridische gronden
• Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur
• Andere:
◦ Art. 45 tot 50/1 Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten
◦ Art. 22 tot 24 Besluit Vlaamse regering van 13 oktober 2006
Financiën
De beslissing heeft financiële gevolgen.
Raming of bedrag | 17.098 euro |
Er is geen krediet voorzien. Dit krediet wordt voorzien in AMJP 2021-1.
BESLUIT
De gemeenteraad besluit met 0 ja-stemmen:
Artikel 1
De gemeenteraad keurt de budgetwijziging 2021-1 en de wijziging meerjarenplan van de kerkfabriek Sint-Columba goed.
Zitting van 28 OKTOBER 2021
13. Dienst van algemeen economisch belang voor 5 opdrachten - vaststelling - goedkeuring
Aanleiding en context
De gemeenteraad wordt gevraagd de vaststelling van een dienst van algemeen economisch belang voor onderstaande opdrachten goed te keuren;
• inventarisatie, controle van signalisatie en beproeven van de werking van hydranten
• dienstverlening in het kader van gebouwen van openbaar nut
• onderhoud van openbare wegen en groen
• aanvullende thuishulp
• klusjes, verhuis en vervoer materialen
Motivering
De sector van de lokale diensteneconomie (LDE) is reeds een tijdje in volle beweging. Eén van de elementen in die beweging is het feit dat een LDE-onderneming enkel opdrachten mag uitvoeren als zij daar de uitdrukkelijke opdracht van de lokale overheid voor krijgt. De gegeven opdrachten moeten voldoen aan de Europese richtlijnen met betrekking tot 'diensten van algemeen economisch belang' (DAEB).
Een dienst van algemeen economisch belang is een economische activiteit, die het algemeen belang dient en die de markt, zonder het overheidsoptreden, niet onder dezelfde voorwaarden inzake objectieve kwaliteit, veiligheid, betaalbaarheid, gelijke behandeling of algemene toegang, verricht.
Omdat er per lidstaat grote verschillen zijn inzake traditie, cultuur, reikwijdte,... wordt er binnen de Europese richtlijnen geen lijst met criteria aangewend. Het is aan de overheidsinstanties zelf om te bepalen of een dienst al dan niet van algemeen belang is. Bijgevolg dient een lokaal bestuur de betreffende dienst die wordt gekwalificeerd als DAEB en die met overheidssteun wordt ingericht concreet te omschrijven, aan te tonen waarom dit belang hier speelt en de modaliteiten voor het uitvoeren van de dienst en de manier van compensatie voor de dienst uitdrukkelijk te omschrijven.
In Deerlijk stellen zich meerdere opdrachten die gedefinieerd kunnen worden als zijnde diensten van algemeen economisch belang. Het komt aldus het lokaal bestuur, in casu de gemeenteraad, toe deze diensten als dusdanig vast te stellen. Het betreft volgende opdrachten:
• inventarisatie, controle van signalisatie en beproeven van de werking van hydranten
• dienstverlening in het kader van gebouwen van openbaar nut
• onderhoud van openbare wegen en groen
• aanvullende thuishulp
• klusjes, verhuis en vervoer materialen
Voor opdrachten die worden toegewezen aan lokale diensteneconomie dient ook een impactanalyse gemaakt te worden voor de Vlaamse overheid volgens een vastgesteld sjabloon.
Met deze beslissing (vaststellen als DAEB) zetten we de eerste stap in deze gehele flow. (vaststellen als DAEB > impactanalyse opmaken bij intentie om toe te wijzen > voorleggen aan sociale partners > toewijzen van de opdracht aan een LDE initiatief)
Opdracht 1: 'inventarisatie, controle van signalisatie en beproeven van de werking van hydranten'
De wetgeving verplicht gemeenten om over voldoende bluswatervoorraden te beschikken, deze bij te houden en deze te onderhouden. De signalisatie van de hydranten op het waterleidingnet dient jaarlijks gecontroleerd te worden. Het beproeven van de hydranten dient minstens om de twee jaar te gebeuren (ministerieel schrijven van 14 oktober 1975).
Meerdere gemeenten, elk afzonderlijk, zijn verantwoordelijk voor een basisvoorwaarde voor het efficiënt en effectief handelen in nood. Binnen een eengemaakte hulpverleningszone, noopt dit tot een afgestemde aanpak die er toe leidt dat informatie consequent en coherent verzameld wordt en gestroomlijnd doorgegeven wordt aan de hulpverleningszone. Op die manier beschikt de hulpverleningszone – die binnen het bestaande kader (personeel en werkingsmiddelen) zelf niet kan instaan voor de opvolging – steeds over bruikbare en foutloze digitale informatie.
Bovendien stelt correcte en gestructureerde informatie de gemeenten en De Watergroep – die instaat voor het oplossen van structurele problemen – beter in staat om het hydrantennetwerk effectief en efficiënt paraat te houden.
Samenwerking met de sociale economie biedt hierbij heel wat voordelen:
• Betere garanties ten aanzien van de brandveiligheid in de volledige zone:
◦ tweejaarlijkse inspectie (met beproeving) van alle hydranten in de zone;
◦ betere lokalisatie: duidelijke markering en digitale registratie (met GIS locatie), voor het gemakkelijk lokaliseren van de hydranten in de regio.
• Inschakelingskansen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, in functie van doorstroom naar de reguliere economie.
Om bovenstaande redenen is het aangewezen om de opdracht 'inventarisatie, controle van signalisatie en beproeven van de werking van hydranten' te aanzien als een Dienst van Algemeen Economisch Belang of DAEB.
Opdracht 2: 'dienstverlening in het kader van gebouwen van openbaar nut' en opdracht 3: 'onderhoud van openbare wegen en groen'
Gebouwen, wegen en groenzones dienen voor elke inwoner toegankelijk te zijn. Het lokaal bestuur staat daarbij in voor de veiligheid en mate van toegankelijkheid. Om hieraan tegemoet te komen dienen op regelmatige basis onderhoudswerken uitgevoerd te worden. Op die manier wordt de veiligheid, mate van bereikbaarheid en toegankelijkheid voor elke burger gegarandeerd. Het is de taak van het lokaal bestuur om zowel gebouwen als wegen en groenzones netjes te houden en in een goede staat te laten verkeren.
Deze activiteiten worden op de markt aangeboden, maar er is sprake van marktfalen. In het kader van gebouwen, gaat het vaak om kleine alledaagse onderhoudswerkzaamheden. Aanbieders vinden deze opdrachten niet interessant waardoor ze niet of niet snel genoeg uitgevoerd worden. Opdrachten inzake groenonderhoud komen enkel voor tijdens bepaalde periodes van het jaar. Het zijn vaak opdrachten die manueel dienen te gebeuren en dus heel arbeidsintensief zijn. Op deze momenten worden aannemers vaak al overbevraagd en kan men niet (meteen) ingaan op deze nieuwe aanvraag. Een laattijdig ingrijpen oogt niet netjes, zal de burger belemmeren in het alledaagse (buiten)leven en kan de burger zelf in gevaar brengen.
Het lokaal bestuur heeft eigen personeel om dergelijke taken uit te voeren. Echter is er op drukke momenten onvoldoende personeelscapaciteit. Door het uitbesteden van deze opdrachten aan sociale- en lokale diensten economie creëert het lokaal bestuur inschakelingskansen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Op die manier draagt het lokaal bestuur een steentje bij aan het opzetten van een actief en competentieversterkend traject voor mensen die om verschillende redenen moeilijk uit de werkloosheid raken.
Om bovenstaande redenen is het aangewezen de opdrachten 'dienstverlening in het kader van gebouwen van openbaar nut' en 'onderhoud van openbare wegen en groen' te aanzien als een Dienst van Algemeen Economisch Belang of DAEB.
Opdracht 4: 'aanvullende thuishulp' en opdracht 5: 'klusjes, verhuis en vervoer van materialen'
Het sociaal huis heeft als wettelijke opdracht het garanderen van een menswaardig bestaan voor elke burger, in het bijzonder zij die om allerlei redenen als kwetsbaar beschouwd kunnen worden (leeftijd, inkomen, gezondheid,...). Het garanderen van een goed onderhouden woning, die voldoet aan een basis-set aan kwaliteitscriteria, is een wezenlijk onderdeel van een menswaardig bestaan. Ervoor zorgen dat iedereen over een woning beschikt die proper is, veilig ingericht is, kwalitatief is, is dan ook een wezenlijke doelstelling van een sociaal huis.
De dienstverlening komt tegemoet aan de nood van diverse groepen mensen die er thans niet zelf in slagen om klussen in en rond hun huis zelf ter harte te nemen. Dergelijke (kleine) ingrepen kunnen echter een groot verschil maken voor de kwaliteit van leven, welbevinden of veiligheid.
De activiteiten worden op de markt aangeboden. Echter is hier ook sprake van marktfalen. Aanbieders vinden bepaalde soorten opdrachten niet interessant waardoor ze niet of niet snel genoeg uitgevoerd worden. Daarnaast is er voor de aanvrager een hoge financiële drempel waardoor bepaalde taken uitgesteld worden en bijgevolg escaleren. Wat het kostenplaatje voor deze kwetsbare doelgroep alleen nog maar vergroot.
Door ook voor deze opdracht beroep te doen op sociale- en lokale diensten economie creëert het lokaal bestuur inschakelingskansen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Lokale diensteneconomie besteedt veel aandacht aan doorstroom. Zo slibt het systeem niet dicht en worden plaatsen vrijgemaakt voor mensen die de ondersteuning echt nodig hebben. De stap naar het gewone arbeidscircuit wordt tijdens het traject binnen de lokale diensteneconomie goed voorbereid. Door beroep te doen op de lokale diensteneconomie versterkt het lokaal bestuur aldus de bestaande arbeidsmarkt.
Om bovenstaande redenen is het aangewezen de opdrachten 'aanvullende thuishulp' en 'klusjes, verhuis en vervoer van materialen' te aanzien als een Dienst van Algemeen Economisch Belang of DAEB.
Juridische gronden
• Algemene basisbevoegdheid: Art 40 §2 Decreet lokaal bestuur
• Andere:
◦ Decreet betreffende de lokale diensteneconomie van 22 november 2013
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
De gemeenteraad besluit met 0 ja-stemmen:
Artikel 1
De gemeenteraad stelt de opdracht 'inventarisatie, controle van signalisatie en beproeven van de werking van hydranten’ op het grondgebied van Deerlijk vast als dienst van algemeen economisch belang. De gemeenteraad gaat akkoord met de hierboven omschreven motivatie en behoefte.
De effectieve opdracht omvat:
• het in kaart brengen van alle hydranten op het grondgebied en digitaal ter beschikking stellen van deze gegevens aan het lokaal bestuur en de hulpverleningszone;
• het controleren van de signalisatie en het in orde brengen van gebreken, zoals decretaal verplicht;
• het beproeven van de werking van de hydrant, zoals decretaal verplicht;
• het uitvoeren van kleine herstelwerken van de hydrant (in overleg met de watermaatschappij);
• het rapporteren van alle bevindingen aan het lokale bestuur, de hulpverleningszone en de watermaatschappij.
Artikel 1.1
Om het overheidsoptreden te motiveren bepaalt de gemeenteraad de doelgroep die baat heeft bij de opdracht 'inventarisatie, controle van signalisatie en beproeven van de werking van hydranten' als zijnde alle inwoners van de gemeente Deerlijk. Doordat de brandweer sneller over bluswater kan beschikken en materiële schade bij brand kan beperken, zijn de inwoners van de gemeente de uiteindelijke begunstigden van deze dienstverlening.
Artikel 1.2
Bij de vaststelling van een DAEB bepaalt de gemeenteraad de duurtijd van de opdracht: zolang er geen wijzigingen op de markt zijn, blijft deze vaststelling van toepassing. Deze vaststelling als dusdanig kent dus geen einddatum. De duurtijd van een eventuele toewijzing van een opdracht wordt bepaald in samenspraak met de uitvoerende LDE en de opdrachtgevende overheid (lokaal bestuur, IGS, provincie, ...) of de externe aanvrager (zie artikel 7).
Artikel 1.3
De gemeenteraad besluit in het kader van deze openbare dienstverplichting te voorzien, conform de bepalingen van Besluit 2012/21/EU van de Europese Commissie van 20 december 2011, een vooraf te bepalen compensatievergoeding toe te kennen per gecontroleerde hydrant op het grondgebied per tweejaarlijkse controlecyclus.
Om de twee jaar wordt nagegaan of er geen sprake is van overcompensatie, rekening houdend met de kosten en inkomsten verbonden aan de opdracht.
Als er bij de tweejaarlijkse controle een afwijking wordt vastgesteld, zal deze aanleiding geven tot herberekening van de compensatie voor de resterende periode van de opdracht. Een eventuele compensatie zal ten aanzien van het bestuur gecompenseerd moeten worden door hetzij een tijdelijke uitbreiding van de opdracht, hetzij een automatische verrekening op de eerstvolgende betaling. Als daarentegen blijkt dat de compensatie niet langer volstaat, wordt deze bijgestuurd conform de parameters voor berekening van de compensatie om in voege te gaan de eerste dag van het semester volgend op de controle en dit al dan niet gezamenlijk met een beperking van de omvang van de opdracht.
Artikel 2
De gemeenteraad stelt de opdracht 'dienstverlening in het kader van gebouwen van openbaar nut' op het grondgebied van Deerlijk vast als dienst van algemeen economisch belang. De gemeenteraad gaat akkoord met de hierboven omschreven motivatie en behoefte.
De effectieve opdracht omvat:
• het aanbieden en ontwikkelen van klussen die deel uitmaken van het alledaags onderhoud van en rond de gebouwen;
• het onderhouden van opritten, groenzones,... rond de gebouwen.
Artikel 2.1
Om het overheidsoptreden te motiveren bepaalt de gemeenteraad de doelgroep die baat heeft bij de opdracht 'dienstverlening in het kader van gebouwen van openbaar nut' als zijnde alle inwoners van de gemeente Deerlijk. Aangezien alle inwoners kunnen gebruik maken van de gebouwen van openbaar nut en hun veiligheid ten allen tijde moet gegarandeerd worden, zijn de inwoners van de gemeente de uiteindelijke begunstigden van deze dienstverlening.
Artikel 2.2
Bij de vaststelling van een DAEB bepaalt de gemeenteraad de duurtijd van de opdracht: zolang er geen wijzigingen op de markt zijn, blijft deze vaststelling van toepassing. Deze vaststelling als dusdanig kent dus geen einddatum. De duurtijd van een eventuele toewijzing van een opdracht wordt bepaald in samenspraak met de uitvoerende LDE en de opdrachtgevende overheid (lokaal bestuur, IGS, provincie, ...) of de externe aanvrager (zie artikel 7).
Artikel 2.3
De gemeenteraad besluit in het kader van de openbare dienstverplichting 'dienstverlening in het kader van openbare gebouwen' te voorzien dat de opdracht (ten gepaste tijde) schriftelijk toegewezen wordt met vooraf bepaalde parameters voor berekening, controle en herziening van de compensatie.
De compensatie wordt beperkt tot de netto-kosten verhoogd met een redelijke winst (zoals voorzien door Europese regels en rechtspraak). De manier van compenseren dient later vastgelegd in samenspraak met de uitvoerende organisatie.
Driejaarlijks wordt nagegaan of er conform de Europese staatssteunregels geen sprake is van overcompensatie. Als bij de driejaarlijkse controle een afwijking vastgesteld wordt, zal deze aanleiding geven tot een herberekening van de compensatie voor de resterende periode van de opdracht. Een eventuele overcompensatie zal ten aanzien van het bestuur gecompenseerd moeten worden door hetzij een (tijdelijke) uitbreiding van de opdracht, hetzij een automatische verrekening op de eerstvolgende betaling. Als daarentegen blijkt dat de compensatie niet langer volstaat, wordt deze bijgestuurd conform de parameters voor berekening van de compensatie om in voege te gaan de eerste dag van het semester volgend op de controle en dit al dan niet gezamenlijk met een beperking van de omvang van de opdracht.
Artikel 3
De gemeenteraad stelt de opdracht 'onderhoud van openbare wegen en groen' op het grondgebied van Deerlijk vast als dienst van algemeen economisch belang. De gemeenteraad gaat akkoord met de hierboven omschreven motivatie en behoefte.
De effectieve opdracht omvat:
• het aanbieden van groenonderhoud op trage wegen en mogelijk andere delen van het door de burger gebruikte domein;
• het detecteren van toegankelijkheid, veiligheid en de staat van de trage wegen en het domein voor de burger;
• het onderhoud van de zitbanken en vuilnisbakken op het openbare domein;
• het zwerfvuilvrij maken van wegen en het openbaar domein;
• het inzetten op preventie van zwerfvuil op het openbare domein;
• het bijstaan in de opkuis van afval na evenementen die voor de algemene bevolking worden ingericht;
• het onderhouden en poetsen van de bushokjes op het grondgebied;
• het melden van schade aan de bevoegde instanties.
Artikel 3.1
De gemeenteraad bepaalt de doelgroep van de opdracht 'onderhoud van openbare wegen en groen' als zijnde alle inwoners van de gemeente Deerlijk. Aangezien alle inwoners van Deerlijk gebruik maken van de openbare wegen en groenzones en hun veiligheid ten allen tijde moet gegarandeerd worden, zijn de inwoners van de gemeente de uiteindelijke begunstigden van deze dienstverlening.
Artikel 3.2
Bij de vaststelling van een DAEB bepaalt de gemeenteraad de duurtijd van de opdracht: zolang er geen wijzigingen op de markt zijn, blijft deze vaststelling van toepassing. Deze vaststelling als dusdanig kent dus geen einddatum. De duurtijd van een eventuele toewijzing van een opdracht wordt bepaald in samenspraak met de uitvoerende LDE en de opdrachtgevende overheid (lokaal bestuur, IGS, provincie, ...) of de externe aanvrager (zie artikel 7).
Artikel 3.3
De gemeenteraad besluit in het kader van de openbare dienstverplichting 'onderhoud van openbare wegen en groen' te voorzien dat de opdracht (ten gepaste tijde) schriftelijk toegewezen wordt met vooraf bepaalde parameters voor berekening, controle en herziening van de compensatie.
De compensatie wordt beperkt tot de netto-kosten verhoogd met een redelijke winst (zoals voorzien door Europese regels en rechtspraak). De manier van compenseren dient later vastgelegd in samenspraak met de uitvoerende organisatie.
Driejaarlijks wordt nagegaan of er conform de Europese staatssteunregels geen sprake is van overcompensatie. Als bij de driejaarlijkse controle een afwijking vastgesteld wordt, zal deze aanleiding geven tot een herberekening van de compensatie voor de resterende periode van de opdracht. Een eventuele overcompensatie zal ten aanzien van het bestuur gecompenseerd moeten worden door hetzij een (tijdelijke) uitbreiding van de opdracht, hetzij een automatische verrekening op de eerstvolgende betaling. Als daarentegen blijkt dat de compensatie niet langer volstaat, wordt deze bijgestuurd conform de parameters voor berekening van de compensatie om in voege te gaan de eerste dag van het semester volgend op de controle en dit al dan niet gezamenlijk met een beperking van de omvang van de opdracht.
Artikel 4
De gemeenteraad stelt de opdracht 'aanvullende thuishulp' op het grondgebied van Deerlijk vast als dienst van algemeen economisch belang. De gemeenteraad gaat akkoord met de hierboven omschreven motivatie en behoefte.
De effectieve opdracht omvat:
• het aanbieden van hulp in de woning (rolluiken optrekken, afval sorteren, huisdieren verzorgen,...);
• het aanbieden van personenvervoer;
• het aanbieden van hulp bij boodschappen;
• het aanbieden van hulp bij het stimuleren van sociale contacten;
• de aangeboden hulp betreft in geen geval persoonlijke verzorging van personen.
Volgende zaken worden niet uitgevoerd: personen wassen, verzorging, medicatie toedienen, hulp bij het toiletgebeuren, scheren, tanden poetsen, hulp bij eten en drinken,...
Artikel 4.1
De gemeenteraad bepaalt de doelgroep van de opdracht 'aanvullende thuishulp' als zijnde ouderen en personen die binnen de MMPS doelgroep (medische, mentale, psychische, psychiatrisch en/of sociale problematiek) vallen. Het gaat om personen die vanwege hun problematiek minder financiële middelen hebben en/of minder zelfstandig vermogen hebben om thuis bepaalde taken uit te voeren. Deze personen zijn woonachtig in Deerlijk.
Artikel 4.2
Bij de vaststelling van een DAEB bepaalt de gemeenteraad de duurtijd van de opdracht: zolang er geen wijzigingen op de markt zijn, blijft deze vaststelling van toepassing. Deze vaststelling als dusdanig kent dus geen einddatum. De duurtijd van een eventuele toewijzing van een opdracht wordt bepaald in samenspraak met de uitvoerende LDE en de opdrachtgevende overheid (lokaal bestuur, IGS, provincie, ...) of de externe aanvrager (zie artikel 7).
Artikel 4.3
De gemeenteraad besluit in het kader van de openbare dienstverplichting 'aanvullende thuishulp' te voorzien dat de opdracht (ten gepaste tijde) schriftelijk toegewezen wordt met vooraf bepaalde parameters voor berekening, controle en herziening van de compensatie.
De compensatie wordt beperkt tot de netto-kosten verhoogd met een redelijke winst (zoals voorzien door Europese regels en rechtspraak). De manier van compenseren dient later vastgelegd in samenspraak met de uitvoerende organisatie.
Driejaarlijks wordt nagegaan of er conform de Europese staatssteunregels geen sprake is van overcompensatie. Als bij de driejaarlijkse controle een afwijking vastgesteld wordt, zal deze aanleiding geven tot een herberekening van de compensatie voor de resterende periode van de opdracht. Een eventuele overcompensatie zal ten aanzien van het bestuur gecompenseerd moeten worden door hetzij een (tijdelijke) uitbreiding van de opdracht, hetzij een automatische verrekening op de eerstvolgende betaling. Als daarentegen blijkt dat de compensatie niet langer volstaat, wordt deze bijgestuurd conform de parameters voor berekening van de compensatie om in voege te gaan de eerste dag van het semester volgend op de controle en dit al dan niet gezamenlijk met een beperking van de omvang van de opdracht.
Artikel 5
De gemeenteraad stelt de opdracht 'klusjes, verhuis en vervoer van materialen' op het grondgebied van Deerlijk vast als dienst van algemeen economisch belang. De gemeenteraad gaat akkoord met de hierboven omschreven motivatie en behoefte.
De effectieve opdracht omvat:
• klussen die deel uitmaken van het alledaags onderhoud van en rond de woning;
• verhuis- en vervoersdienst die instaat voor verhuisopdrachten en vervoer van materialen waarbij:
◦ verhuizen beperkt zijn tot verhuizen met minstens één adres op het grondgebied van de gemeente Deerlijk (adres waar men vertrekt of adres waar men aankomt);
◦ de vervoersopdrachten beperkt zijn tot materiaal (geen mensen, noch dieren, geen gevaarlijke stoffen of bederfbare waren).
Artikel 5.1
De gemeenteraad bepaalt de doelgroep van de opdracht 'klusjes, verhuis en vervoer van materialen' als zijnde ouderen en personen die binnen de MMPS doelgroep (medische, mentale, psychische, psychiatrisch en/of sociale problematiek) vallen. Het gaat om personen die vanwege hun problematiek minder financiële middelen hebben en/of minder zelfstandig vermogen hebben om thuis bepaalde taken uit te voeren. Deze personen zijn woonachtig in Deerlijk, vertrekkende uit Deerlijk of zijn van plan zicht er te vestigen.
Artikel 5.2
Bij de officiële vaststelling van een DAEB bepaalt de gemeenteraad de duurtijd van de opdracht: zolang er geen wijzigingen op de markt zijn, blijft deze vaststelling van toepassing. Deze vaststelling als dusdanig kent dus geen einddatum. De duurtijd van een eventuele toewijzing van een opdracht wordt bepaald in samenspraak met de uitvoerende LDE en de opdrachtgevende overheid.
Artikel 5.3
De gemeenteraad besluit in het kader van de openbare dienstverplichting 'klusjes, verhuis en vervoer van materialen' te voorzien dat de opdracht (ten gepaste tijde) schriftelijk toegewezen wordt met vooraf bepaalde parameters voor berekening, controle en herziening van de compensatie.
De compensatie wordt beperkt tot de netto-kosten verhoogd met een redelijke winst (zoals voorzien door Europese regels en rechtspraak). De manier van compenseren dient later vastgelegd in samenspraak met de uitvoerende organisatie.
Driejaarlijks wordt nagegaan of er conform de Europese staatssteunregels geen sprake is van overcompensatie. Als bij de driejaarlijkse controle een afwijking vastgesteld wordt, zal deze aanleiding geven tot een herberekening van de compensatie voor de resterende periode van de opdracht. Een eventuele overcompensatie zal ten aanzien van het bestuur gecompenseerd moeten worden door hetzij een (tijdelijke) uitbreiding van de opdracht, hetzij een automatische verrekening op de eerstvolgende betaling. Als daarentegen blijkt dat de compensatie niet langer volstaat, wordt deze bijgestuurd conform de parameters voor berekening van de compensatie om in voege te gaan de eerste dag van het semester volgend op de controle en dit al dan niet gezamenlijk met een beperking van de omvang van de opdracht.
Artikel 6
De gemeenteraad besluit het college van burgemeester en schepenen te mandateren om bij deze diensten van algemeen economisch belang een impactanalyse te voorzien conform de bepalingen van het decreet lokale diensteneconomie van 22 november 2013 (model van het departement Werk en Sociale Economie) en hierover een advies te vragen aan de sociale partners, zodat deze stukken (impactanalyse en advies) indien nodig beschikbaar gesteld kunnen worden bij toewijzing aan een lokaal diensteneconomie onderneming.
Artikel 7
Indien een andere organisatie dan de lokale overheid beroep wil doen op lokale diensteneconomie verwacht men toestemming van het lokaal bestuur. Deze toestemming uit zich in bovenstaande vaststellingen DAEB.
Als een organisatie voor lokale diensteneconomie een aanvraag binnen krijgt van een instelling op het grondgebied Deerlijk dan zal de onderneming een mogelijke aanvaarding van de opdracht aftoetsen aan de hand de vaststelling DAEB en impactanalyse. De specifieke opdracht en de afspraken inzake compensatie worden tussen de LDE onderneming en de aanvrager gemoduleerd. Deze onderlinge overeenkomst dient aan te sluiten bij het wettelijk kader, de vaststelling DAEB en de omschrijving van de opdracht zoals hierboven omschreven. Het lokaal bestuur wordt hier niet bij betrokken.
Met bovenstaande aspecten in het achterhoofd besluit de gemeenteraad een bijkomende voorwaarde te vermelden. Een aanvrager met vestiging op het grondgebied van Deerlijk kan enkel beroep doen op de lokale diensteneconomie als het gaat om een instelling met publiek belang (bijvoorbeeld het woonzorgcentrum, Fluvia, scholen,...). De samenwerking wordt dan aanzien als een sociale aanbesteding waarbij een kwetsbare doelgroep ingezet wordt ten dienste van het publiek belang. Door de toevoeging van deze voorwaarde (en de reeds bestaande voorwaarde inzake marktfalen) wordt de bestaande markt niet benadeeld.
Artikel 8
De gemeenteraad besluit het college van burgemeester en schepenen te mandateren om mits navolging van de toepasselijke formaliteiten de openbare dienstverplichtingen vastgesteld als DAEB toe te wijzen aan de best passende uitvoerder.
Zitting van 28 OKTOBER 2021
14. Harelbekestraat 31 - aankoop - ontwerpakte - goedkeuring
Aanleiding en context
De gemeenteraad wordt gevraagd de ontwerpakte voor de aankoop van het pand gelegen in de Harelbekestraat 31, kadastraal bekend onder Deerlijk, 2°afdeling, sectie C, perceelnummer 25 K 2 P0000 goed te keuren.
Motivering
Het pand in de Harelbekestraat nummer 31, kadastraal bekend onder Deerlijk, 2°afdeling,
sectie C, perceelnummer 25 K 2, werd te koop aangeboden.
De aankoop van het pand, gelegen naast het gemeentehuis, is een grote opportuniteit. Het biedt mogelijke kansen, zoals bijvoorbeeld het integreren van verschillende diensten, waardoor de burger op één centraal punt terecht kan en middelen efficiënt kunnen ingezet worden. Dit is slechts een voorbeeld, naast tal van andere mogelijkheden.
De gemeenteraad keurde in zitting van 8 juli 2021 de principiële aankoop van het pand goed.
De afdeling Vastgoedtransacties van de Vlaamse overheid werd aangesteld om een ontwerp van akte op te maken en de akte te verlijden.
Er werd een ontwerpakte (dossiernummer 12773-001) opgesteld door de heer Lieven Vanheuverzwijn, Commissaris bij de afdeling Vastgoedtransacties van de Vlaamse overheid.
Het ontwerp van de akte ligt voor aan de gemeenteraad.
Juridische gronden
• Algemene basisbevoegdheid: Art. 41, § 2, 11° Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
De beslissing heeft financiële gevolgen.
Bedrag | 600.000,00 euro |
Actie | Fysieke Integratie gemeente/OCMW |
Jaarbudgetrekening | 2021/A-2.1.01/0190-00/22100000/GEMEENTE/CBS |
Visum | G-2021-43 dd 18/10/2021 |
BESLUIT
De gemeenteraad besluit met 0 ja-stemmen:
Artikel 1
De gemeenteraad besluit de ontwerpakte, opgesteld door de afdeling Vastgoedtransacties van de Vlaamse overheid, voor de aankoop van het pand gelegen in de Harelbekestraat 31, kadastraal bekend onder Deerlijk, 2°afdeling, sectie C, perceelnummer 25 K 2 P0000 goed te keuren.
Artikel 2
Een afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan de heer Lieven Vanheuverzwijn, Commissaris bij de afdeling Vastgoedtransacties van de Vlaamse overheid, Virginie
Lovelinggebouw (8e verd.), Koningin Maria Hendrikaplein 70 te 9000 Gent.
De gemeenteraad wordt geschorst om te hernemen na de openbare zitting van de OCMW-raad.
Zitting van 28 OKTOBER 2021
15. Vragen gesteld door raadsleden - kennisname
Aanleiding en context
Aan de gemeenteraadsleden wordt gevraagd kennis te nemen van de vragen gesteld door raadsleden.
Motivering
Na afhandeling van de agenda van de openbare vergadering kunnen de gemeenteraadsleden mondelinge vragen stellen over gemeentelijke aangelegenheden die niet op de agenda van de gemeenteraad staan in het punt 'Vragen gesteld door raadsleden'.
Op deze mondelinge vragen wordt, ofwel mondeling ter zitting, ofwel schriftelijk (elektronisch), ten laatste binnen de maand na de vraagstelling geantwoord.
Er zijn geen adviezen nodig.
Juridische gronden
• Algemene basisbevoegdheid: Art. 31 Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
De gemeenteraad neemt kennis van de door de gemeenteraadsleden gestelde vragen.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.