Deerlijk

Zitting van 08 JULI 2021

 

Overzicht punten

 

Zitting van 08 JULI 2021

1. Gemeenteraadslid - verhindering wegens medische reden + aanstelling opvolger - goedkeuring

 

 

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad wordt verzocht

          kennis te nemen van de verhindering wegens medische reden van gemeenteraadslid mevrouw Rolande Libert;

          de tweede opvolger op de lijst van Open VLD, de heer Wim Vermeulen, te installeren in de gemeenteraad voor de periode van de afwezigheid van mevrouw Libert.

 

Motivering

 

Artikel 12 van het Decreet Lokaal Bestuur stelt dat de gemeenteraad akte neemt van de verhindering van het gemeenteraadslid dat om medische redenen, gedurende een minimale termijn van twaalf weken niet aanwezig kan zijn op de vergaderingen van de gemeenteraad en vervangen wil worden.

 

Het betrokken raadslid richt daarvoor een schriftelijk verzoek aan de voorzitter van de gemeenteraad. Bij het verzoek tot vervanging voor verhindering wegens medische redenen wordt een geneeskundig getuigschrift van maximaal vijftien dagen oud gevoegd, dat tevens de minimale termijn van afwezigheid om medische redenen aangeeft.

 

Via mail op 25 juni 2021 deelt Open VLD-raadslid Rolande Libert de voorzitter van de gemeenteraad mee verhinderd te zijn gedurende een periode van minimaal twaalf weken wegens medische redenen. Deze verhindering werd gestaafd met een geneeskundig getuigschrift.

 

Conform artikel 14 van het Decreet Lokaal Bestuur wordt het gemeenteraadslid dat als verhinderd wordt beschouwd, vervangen door zijn opvolger, die wordt aangewezen overeenkomstig artikel 169 van het Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet van 8 juli 2011.

 

Uit het proces-verbaal betreffende de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 blijkt dat het hoofdstembureau mevrouw Hannelore Ostyn aanwijst als eerste opvolger voor de lijst Open VLD.

 

Gezien mevrouw Ostyn sedert 26 maart 2019 niet langer ingeschreven is in het bevolkingsregister van de gemeente Deerlijk kan zij volgens artikels 58 en 8, 3°  van het Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet, niet verkozen worden als gemeenteraadslid.

 

Uit het proces-verbaal betreffende de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 blijkt dat het hoofdstembureau de heer Wim Vermeulen aanwijst als tweede opvolger voor de lijst Open VLD.

 

De heer Wim Vermeulen heeft op 29 juni 2021 volgende stukken, die zijn geloofsbrieven uitmaken, ingediend:

          een recent uittreksel uit het bevolkingsregister;

          een recent uittreksel uit het strafregister;

          een verklaring dat hij zich niet bevindt in één van de gevallen van onverenigbaarheid zoals voorzien in artikel 10 van het Decreet Lokaal Bestuur.

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Juridische gronden

 

Algemene basisbevoegdheid: Art. 12 en 14 Decreet Lokaal Bestuur

Andere:

Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet van 8 juli 2011

Art. 147 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

De gemeenteraad besluit met 0 ja-stemmen:

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad neemt akte van de verhindering wegens medische reden van Open VLD-raadslid Rolande Libert.

 

Artikel 2

 

De gemeenteraad keurt de geloofsbrieven van de heer Wim Vermeulen goed gezien hij voldoet aan de verkiesbaarheidsvoorwaaren en hij zich niet bevindt in één van de gevallen van onverenigbaarheid volgens artikel 10 van het Decreet Lokaal Bestuur.

 

Artikel 3

 

Op basis van artikel 2 van onderhavig besluit wordt de heer Wim Vermeulen uitgenodigd om in handen van de voorzitter van de gemeenteraad, zijnde de heer Jo Tijtgat, de door artikel 6 § 3 van het Decreet Lokaal Bestuur voorgeschreven eed "Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen" af te leggen. Door de eedaflegging wordt betrokken gemeenteraadslid ambtsbevoegd. Van het vervullen van de eedaflegging wordt een afzonderlijk proces-verbaal opgesteld.

 

Artikel 4

 

Tegen huidige beslissing kan, conform artikel 147 van het Decreet Lokaal Bestuur, beroep worden ingesteld bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen, opgericht conform artikel 85 bis van de gemeentekieswet.

 

 

Publicatiedatum: 30/06/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 08 JULI 2021

2. Gemeenteraad - 27 mei 2021 - notulen en audiovisueel verslag - goedkeuring

 

 

 

Aanleiding en context

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de notulen en het audiovisueel zittingsverslag van de vorige zitting goed te keuren.

 

Motivering

 

Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast.

 

Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering, worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.

 

Artikel 278 van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat de gemeenteraad kan beslissen om het zittingsverslag te vervangen door een audio- of audiovisuele opname van de openbare zitting van de gemeenteraad.

 

Juridische gronden

 

Algemene basisbevoegdheid: Art. 32 Decreet Lokaal Bestuur

Andere:

Art. 277 en 278 Decreet Lokaal Bestuur

Art. 32 en 33 Huishoudelijk reglement gemeenteraad

 

Adviezen

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

De gemeenteraad besluit met 0 ja-stemmen:

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit de notulen van de zitting van de gemeenteraadszitting van 27 mei 2021 goed te keuren.

 

Artikel 2

 

De gemeenteraad besluit het audiovisueel zittingsverslag van de gemeenteraadszitting van 27 mei 2021 goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 30/06/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 08 JULI 2021

3. Leveren en plaatsen van 3 fietsoverkappingen - lastvoorwaarden, raming en wijze van gunnen - goedkeuring

 

 

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad wordt gevraagd de lastvoorwaarden, raming en wijze van gunnen van de opdracht “Leveren en plaatsen van 3 fietsoverkappingen” goed te keuren.

 

Motivering

 

In het kader van de opdracht “Leveren en plaatsen van 3 fietsoverkappingen” werd een bestek met nr. 2021-13 opgesteld door de verantwoordelijke aankopen en contractbeheer.

 

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 48.000,00 euro excl. btw of 58.080,00 euro incl. 21 % btw.

 

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

 

De plaatsing van de 3 fietsoverkappingen wordt gespreid over 3 jaar en deze worden op 3 verschillende locaties in de gemeente geplaatst.

 

Oplaadpunten voor elektrische fietsen zijn niet voorzien.  Deze zijn vandalismegevoelig en eigenaars van een elektrische fiets laten de oplader niet zomaar liggen bij hun fiets. Voor het opladen van elektrische fietsen bestaan er lockers met een stopcontact waarin zowel de batterij als de lader kan geplaatst worden.  Dit wordt dus los gezien van de fietsoverkapping op zich.

 

Voor deze uitgave werd budget voorzien onder de actie “voorzien van voldoende en kwaliteitsvolle fietsparkeerplaatsen” (A-1.02.3).

 

Juridische gronden

 

  • Algemene basisbevoegdheid: Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikel 41, 10° dat stipuleert dat het tot de uitsluitende bevoegdheid van de gemeenteraad behoort om over te gaan tot het vaststellen van de wijze van gunnen waarop de opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten worden toegewezen en het vaststellen van de voorwaarden ervan behalve indien de opdracht nominatief in het budget is opgenomen of behoort tot het begrip ‘dagelijks bestuur’.

Huidige opdracht is niet nominatief in het budget opgenomen en valt niet onder het begrip ‘dagelijks bestuur’ zoals omschreven door de gemeenteraad in zitting van 28 mei 2020.

  • Andere:
  • De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
  • Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
  • Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
  • De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
  • De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van 139.000,00 euro niet).
  • Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
  • Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen.

 

Raming

48.000,00 euro excl. btw of 58.080,00 euro incl. btw

Actie

Voorzien van voldoende en kwaliteitsvolle fietsparkeerplaatsen

Jaarbudgetrekening

0220-00/22500000/BESTUUR/CBS/0/IP-2

Visum

vereist

 

BESLUIT

 

De gemeenteraad besluit met 0 ja-stemmen:

 

Artikel 1

 

Het bestek met nr. 2021-13 voor de opdracht “Leveren en plaatsen van 3 fietsoverkappingen”, opgesteld door de verantwoordelijke aankopen en contractbeheer wordt goedgekeurd.

De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten.

De raming bedraagt 48.000,00 euro excl. btw of 58.080,00 euro incl. 21 % btw.

Artikel 2

 

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

Artikel 3

 

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2021, op jaarbudgetrekening 0220-00/22500000/BESTUUR/CBS/0/IP-2 (actie A-1.02.3) en in het budget van de volgende jaren.

 

 

Publicatiedatum: 30/06/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 08 JULI 2021

4. Verhuis uitvoerende technische dienst - lastvoorwaarden, raming en wijze van gunnen - goedkeuring

 

 

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad wordt gevraagd de lastvoorwaarden, raming en wijze van gunnen van de opdracht “Verhuis uitvoerende technische dienst” goed te keuren.

 

Motivering

 

Het college van burgemeester en schepenen besliste in zitting van 1 juli 2020 om Ir.Arch Joost Sabbe, Koning Albert I-laan 76 bus 14 te 8800 Roeselare aan te stellen als ontwerper voor de inrichting van de site in de Weverijstraat met betrekking tot de verhuis van de uitvoerende technische dienst.

 

In het kader van de opdracht “Verhuis uitvoerende technische dienst” werd een bestek met nr. 2021-15 opgesteld door Ir.Arch Joost Sabbe.

 

De opdracht bestaat uit 3 percelen:

          perceel 1: ruwbouw en voltooiingswerken

          perceel 2: HVAC en sanitair

          perceel 3: elektriciteit

 

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 495.842,57 euro excl. btw of 599.969,52 euro incl. 21 % btw (104.126,94 euro btw medecontractant).

 

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikel 41, 10° dat stipuleert dat het tot de uitsluitende bevoegdheid van de gemeenteraad behoort om over te gaan tot het vaststellen van de wijze van gunnen waarop de opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten worden toegewezen en het vaststellen van de voorwaarden ervan behalve indien de opdracht nominatief in het budget is opgenomen of behoort tot het begrip ‘dagelijks bestuur’.

Huidige opdracht is niet nominatief in het budget opgenomen en valt niet onder het begrip ‘dagelijks bestuur’ zoals omschreven door de gemeenteraad in zitting van 28 mei 2020.

          Andere:

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

          Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

          Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

          De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

          De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.

          Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

          Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen.

 

Raming of bedrag

495.842,57 euro excl. btw of 599.969,52 euro incl. btw

Actie

Herlokaliseren van het technisch depot

Jaarbudgetrekening

0200-00/22100000/BESTUUR/CBS/0/IP-35

Visum

vereist

 

BESLUIT

 

De gemeenteraad besluit met 0 ja-stemmen:

 

Artikel 1

 

Het bestek en de raming voor de opdracht “Verhuis uitvoerende technische dienst”, opgesteld door Ir.Arch Joost Sabbe worden goedgekeurd.

De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten.

De raming bedraagt 495.842,57 euro excl. btw of 599.969,52 euro incl. 21 % btw (104.126,94 euro btw medecontractant).

Artikel 2

 

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.

Artikel 3

 

De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op Europees niveau.

Artikel 4

 

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2021, op jaarbudgetrekening 0200-00/22100000/BESTUUR/CBS/0/IP-35 (actie A-2.1.02).

 

 

Publicatiedatum: 30/06/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 08 JULI 2021

5. Aankoop van een telefooncentrale (VOIP) met bijhorende telefoontoestellen - lastvoorwaarden, raming en wijze van gunnen - goedkeuring

 

 

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad wordt gevraagd de lastvoorwaarden, raming en wijze van gunnen van de opdracht “Aankoop van een telefooncentrale (VOIP) met bijhorende telefoontoestellen” goed te keuren.

 

Motivering

 

De huidige telefooncentrale in het gemeentehuis geniet geen ondersteuning meer van de producent of leverancier wegens 'te oud'.  Bij een defect bestaat de kans dat er geen enkele mogelijkheid meer is om nog telefonische oproepen te ontvangen.  Daarnaast is de centrale bij de andere diensten ook van leeftijd en zijn onze huidige telefoontoestellen aan vervanging toe.  Dit is een ideale opportuniteit om alles te centraliseren in 1 oplossing voor alle diensten.

 

In het kader van de opdracht “Aankoop van een telefooncentrale (VOIP) met bijhorende telefoontoestellen” werd een bestek met nr. 2021-16 opgesteld door de verantwoordelijke aankopen en contractbeheer.

 

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 45.454,55 euro excl. btw of 55.000,00 euro incl. 21 % btw.

 

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikel 41, 10° dat stipuleert dat het tot de uitsluitende bevoegdheid van de gemeenteraad behoort om over te gaan tot het vaststellen van de wijze van gunnen waarop de opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten worden toegewezen en het vaststellen van de voorwaarden ervan behalve indien de opdracht nominatief in het budget is opgenomen of behoort tot het begrip ‘dagelijks bestuur’.

Huidige opdracht is niet nominatief in het budget opgenomen en valt niet onder het begrip ‘dagelijks bestuur’ zoals omschreven door de gemeenteraad in zitting van 28 mei 2020.

          Andere:

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

          Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

          Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

          De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

          De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van 139.000,00 euro niet).

          Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

          Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen.

 

Raming of bedrag

45.454,55 euro excl. btw of 55.000,00 euro incl. btw

Actie

Investeren in moderne telefonie toepassingen

Jaarbudgetrekening

0190-00/24100000/BESTUUR/CBS/0/IP-GEEN

Visum

Vereist

 

BESLUIT

 

De gemeenteraad besluit met 0 ja-stemmen:

 

Artikel 1

 

Het bestek met nr. 2021-16 en de raming voor de opdracht “Aankoop van een telefooncentrale (VOIP) met bijhorende telefoontoestellen”, opgesteld door de verantwoordelijke aankopen en contractbeheer worden goedgekeurd.

De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten.

De raming bedraagt 45.454,55 euro excl. btw of 55.000,00 euro incl. 21 % btw.

Artikel 2

 

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

Artikel 3

 

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2021, op jaarbudgetrekening 0190-00/24100000/BESTUUR/CBS/0/IP-GEEN (actie A-2.6.5) en in het budget van de volgende jaren.

 

 

Publicatiedatum: 30/06/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 08 JULI 2021

6. Participatiereglement - goedkeuring

 

 

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad wordt gevraagd om het participatiereglement goed te keuren.

 

Motivering

 

Participatie is de laatste jaren volop in opmars. In Deerlijk staat het, op vandaag, echter nog wat in de kinderschoenen. Om in de toekomst nog beter in te zetten op participatie, schrijven we op vandaag een duidelijke set richtlijnen uit. Richtlijnen die een kader creëren waaraan participatie en de vormen waarin het voorkomt, kan afgetoetst worden.

 

Juridische gronden

 

Algemene basisbevoegdheid: Art. 40, § 3 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

De gemeenteraad besluit met 0 ja-stemmen:

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit het participatiereglement goed te keuren als volgt:

 

 

PARTICIPATIEREGLEMENT

 

Met deze richtlijnen creëren we een kader waaraan participatie en de vormen waarin het voorkomt, kan afgetoetst worden. Het geeft een nadere invulling aan een aantal vormen van inspraak, betrokkenheid en participatie vanwege de burgers en doelgroepen ten aanzien van het beleid en de besluitvorming.

 

Artikel 1 - Doel

Dit reglement is geen opsomming van vastgelegde initiatieven of instrumenten maar is in de eerste plaats een engagementsverklaring van het bestuur en de participatieve ingesteldheid. Het reglement vormt een kwalitatief kader waaraan elke vorm van participatie getoetst wordt en waarin het in al zijn vormen mogelijk gemaakt wordt. Het bestuur houdt steeds rekening met de aard van het project, het mogelijke resultaat en de impact ervan op de buurt en de hele gemeente.

 

Artikel 2 - Participatieniveaus

Participatie bestaat in verschillende niveaus. Elk project heeft een ander niveau en elk participatietraject is maatwerk. Zo zoeken we steeds naar de beste kanalen om onze doelgroep(en) te bereiken en de juiste methodieken in te zetten om zowel onderwerp als boodschap juist over te brengen. De praktische organisatie gebeurt in functie van een maximaal bereik en is voldoende laagdrempelig en gebruiksvriendelijk.

 

§ 2.1. Informeren

Het communiceren van reeds genomen beslissingen naar de inwoners. Het betreft een eenrichtingsverkeer van lokaal bestuur naar inwoners en er wordt dus geen terugkoppeling verwacht.

 

§ 2.2. Consulteren

Het consulteren van adviesraden of burgers bij het nemen of overwegen van bepaalde beslissingen. Hierbij is het niet de bedoeling om de beslissing nog te beïnvloeden maar eerder om meer inzicht te krijgen op eventuele weerstand of medewerking.

 

§ 2.3. Adviseren

Diverse participatiestructuren zoals burgerpanels, adviesraden… worden uitgenodigd om mee te praten en discussiëren over bepaalde onderwerpen en/of projecten. Per situatie wordt overwogen om het geformuleerde advies al dan niet te volgen. Hierbij is het van belang te argumenteren en te communiceren over verdere beslissingen om de betrokkenheid van de burgers te behouden.

 

§ 2.4. Co-creëren

In dit niveau wordt samen vormgegeven aan projecten. Burgers kunnen hierbij zelf ook onderwerpen aanreiken waar ze willen rond werken en krijgen een deel van de verantwoordelijkheid om deze vorm te geven. Het lokaal bestuur houdt de touwtjes in handen, maar de burger krijgt een belangrijke rol in het vormgevingsproces.

 

§ 2.5. Meebeslissen

Hierbij krijgen de burgers de kans om mee te bepalen wat de beslissing wordt. Een deel van de verantwoordelijkheid van het lokaal bestuur wordt hier teruggegeven aan de burger. Er kan geopteerd worden om de burger vrij te laten in zijn keuze of om meerdere oplossingen aan te bieden waaruit gekozen kan worden.

 

Artikel 3 – Participatiestructuren

Er bestaan verschillende participatiestructuren die de gemeente kan inzetten binnen (en vaak ook buiten) het kader van een participatietraject (bv. adviesraad, burgerpanel…).

 

De participatieve rolverdeling wordt steeds per traject en op maat uitgetekend door het intern participatieteam, al dan niet in overleg met reeds samengestelde werk- en/of stuurgroepen. Het intern participatieteam bestaat uit werknemers van de gemeente Deerlijk waarbij doorgaans een diensthoofd, één of meerdere projectmedewerkers en een communicatiemedewerker betrokken zijn.

 

We bepalen duidelijk de verwachtingen vanuit de betrokken participatiestructuren binnen het traject. Wanneer een advies wordt verleend of gevraagd, wordt dit gemotiveerd ingediend volgens de voorziene middelen van het participatietraject. Het antwoord van het gemeentebestuur hierop wordt eveneens gemotiveerd geformuleerd.

 

De gemeente schat haar eigen medewerkers eveneens naar waarde en wil hun mening om die reden ook bevragen. Om belangenvermenging te vermijden, kan een interne participatiemogelijkheid opgezet worden die parallel loopt met de externe planning.

 

Artikel 4 - Burgerpanel

§ 4.1 Doel

Het gemeentebestuur zal dit panel inzetten met het doel om gebruik te kunnen maken van de ideeën en denkkracht van de inwoners en op een snelle en betrouwbare manier inzicht te verwerven in wat er leeft in de gemeente met als toepassingsgebied het desbetreffende project waarvoor het panel wordt ingeschakeld.

 

§ 4.2 Kandidaatstelling

Om zich kandidaat te kunnen stellen tot een burgerpanel dient de kandidaat ten minste aan volgende voorwaarden te voldoen:

          Ingeschreven zijn in het bevolkingsregister van de gemeente.

          De leeftijd van 16 jaar bereikt hebben.

 

De kandidaatstelling tot het panel verloopt via de vooropgestelde procedure die per traject wordt vastgelegd en gecommuniceerd door het participatieteam.

 

§ 4.3 Samenstelling

Het participatieteam kan een panel inrichten die bestaat uit een representatieve groep burgers. Enkele gegevens die de samenstelling beïnvloeden, zijn:

          Genderevenwicht

          Leeftijdscategorie

          Gezinssamenstelling

          Diversiteitskarakter

          Motivatie tot deelname

 

De wijze van samenstelling wordt door het participatieteam bepaald in functie van voldoende representativiteit voor het betrokken domein. Behoren tot de mogelijkheden:

          Aanschrijven van de inwoners via een selectie uit het bevolkingsbestand.

          Kandidaatstelling na oproep via de traditionele gemeentelijke communicatiekanalen.

 

Artikel 5 - Instrumenten

Participatie kan verschillende vormen aannemen afhankelijk van het niveau en de insteek van het traject. Onderstaande opsomming van inzetbare instrumenten is niet-limitatief.

 

§ 5.1. Enquête

Een manier van bevragen waarbij gebruik gemaakt wordt van een vragenlijst die aan meerdere personen wordt voorgelegd. Dit kan zowel fysiek als digitaal plaatsvinden.

 

§ 5.2. Interview

Een vorm van ondervragen waarbij een interview één of hooguit enkele personen tegelijkertijd ondervraagt in de vorm van een individueel gesprek. Dit kan zowel fysiek als digitaal plaatsvinden.

 

§ 5.3. Poll of stemming

Een interactieve vorm van opiniepeiling die vaak ingezet wordt op sociale media of tijdens digitale vergaderingen om de interactiviteit te verhogen.

 

§ 5.4. Infomarkt

Een (fysieke) bijeenkomst waarbij de vooropgestelde plannen gepresenteerd worden aan het brede publiek. Nadien volgt de mogelijkheid tot eventuele vragen.

 

§ 5.5. Burgerpanel

Een selecte groep inwoners die haar mening geeft over beleidsvraagstukken en via deze weg het beleid adviseert.

 

§ 5.6. Adviesbrief

Een brief waarin een individu of een groep van individuen een gericht advies formuleert over een bepaald onderwerp.

 

§ 5.7. Workshop of ontwerpatelier

Een georganiseerde activiteit waar op een interactieve manier rond bepaalde thema’s wordt gewerkt in groep.

 

Artikel 6 – Informatieplicht

De gemeente heeft de informatieplicht om alle betrokken participatiestructuren voor, tijdens en na het traject voldoende in te lichten over de vooropgestelde verwachtingen, doelstellingen en het verloop.

 

Artikel 7 – Klachten en meldingen

Elke inwoner kan een melding of klacht formuleren zoals gedefinieerd in het officieel klachtenreglement.

 

Artikel 8 – Geldigheid

Dit reglement treedt in werking op 20 juli 2021. De einddatum wordt vastgesteld op 31 december 2025.

 

Artikel 9 - Bekendmaking

Conform artikel 286, § 1, 1° van het Decreet Lokaal Bestuur wordt voorliggend reglement bekendgemaakt via de webtoepassing van de gemeente.

 

Artikel 10 - Meldingsplicht

Conform artikel 330 van het Decreet Lokaal Bestuur brengt de gemeenteoverheid, op dezelfde dag als de bekendmaking zoals bepaald in artikel 9 van dit besluit, de

toezichthoudende overheid op de hoogte van voormelde bekendmaking.

 

Artikel 11 - Register

Conform artikel 288 van het Decreet Lokaal Bestuur wordt de bekendmaking, zoals bepaald in artikel 9 van dit besluit, ingeschreven in het daartoe bestemde register, dat bijgehouden wordt op de wijze bepaald door de Vlaamse Regering.

 

 

Publicatiedatum: 30/06/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 08 JULI 2021

7. Gemeentelijk kunstonderwijs - inrichting en retributie - goedkeuring

 

 

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad wordt gevraagd om volgend schooljaar opnieuw gemeentelijk tekenonderwijs en lessenreeksen voor keramiekatelier Terra in te richten en de retributie voor het inschrijvingsgeld goed te keuren.

 

Motivering

 

Jaarlijks wordt in Deerlijk kunstonderwijs ingericht. Gezien het succes van dit aanbod wordt voorgesteld om dit in het schooljaar 2021-2022 opnieuw in te richten.

 

De gemeenteraad wordt gevraagd om volgend schooljaar opnieuw gemeentelijk tekenonderwijs in te richten onder onderstaande voorwaarden:

          het inschrijvingsgeld voor het schooljaar 2021-2022 bedraagt 30 euro;

          kinderen van het derde tot zesde leerjaar en eerste tot tweede middelbaar worden toegelaten;

          ondeelbaar inschrijvingsgeld van 30 euro, met andere woorden, indien het kind stopt met het onderricht kan geen teruggave van het inschrijvingsgeld gevorderd worden;

          het onderricht (twee lesuren per week) per leeftijdsgraad vindt plaats:

          in Sint-Lodewijk – klaslokaal vrije basisschool op dinsdag en donderdag van 16.15 uur tot 17.55 uur;

          in Deerlijk centrum – tekenklas ‘de Beuk’, op woensdag van 13.15 uur tot 20.20 uur en op zaterdag van 8.45 uur tot 12.15 uur.

 

De organisatie van het gemeentelijk tekenonderwijs vraagt per budgetjaar gemiddeld 800 euro uitgaven (exclusief 11.000 euro personeelsgerelateerde kosten voor de lesgever), tegenover gemiddeld 1.800 euro inkomsten uit inschrijvingsgeld.

 

Het staat de gemeente vrij dergelijk tekenonderwijs in te richten maar:

          er kunnen geen officiële en erkende attesten voor het gevolgde tekenonderwijs worden afgeleverd;

          er kunnen geen subsidies bekomen worden.

 

De gemeenteraad wordt ook gevraagd om volgend schooljaar opnieuw lessenreeksen voor keramiekatelier Terra in te richten onder onderstaande voorwaarden:

          het inschrijvingsgeld voor het schooljaar 2021-2022 (26 ateliermomenten) bedraagt 120 euro;

          ondeelbaar inschrijvingsgeld van 120 euro, met andere woorden, als een cursist stopt met het onderricht kan geen teruggave van het inschrijvingsgeld gevorderd worden;

          er worden lessenreeksen van 26 ateliermomenten georganiseerd op voorwaarde dat er per lessenreeks minstens 9 inschrijvingen zijn;

          de lessenreeksen zullen doorgaan op:

          dinsdagnamiddag van 13.15 uur tot 16.15 uur;

          dinsdagavond van 19.00 uur tot 22.00 uur;

          zaterdagvoormiddag van 9.00 uur tot 12.00 uur;

          de lessenreeks vindt plaats in de lokalen van buurthuis de Wieke.

 

Er wordt uitzonderlijk een korting gegeven op het inschrijvingsgeld voor de cursisten die in schooljaar 2020-2021 ook waren ingeschreven en zich opnieuw inschrijven. Deze korting bedraagt 75 % op het inschrijvingsgeld, in verhouding met het aantal lessen dat niet is kunnen doorgaan in schooljaar 2020-2021 wegens de coronamaatregelen.

 

De organisatie van keramiekatelier Terra vraagt per budgetjaar gemiddeld 1.700 euro uitgaven (exclusief 6.500 euro personeelsgerelateerde kosten voor de lesgever), tegenover gemiddeld 5.200 euro inkomsten uit inschrijvingsgeld en kleiverkoop.

 

Het staat de gemeente vrij een keramiekatelier in te richten maar:

          er kunnen geen officiële en erkende attesten voor de gevolgde lessenreeksen worden afgeleverd;

          er kunnen geen subsidies worden bekomen.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 40, § 1 Decreet Lokaal bestuur

          Andere: Beslissing college van burgemeester en schepenen van 9 juni 2021

 

Financiën

 

De financiële impact van de beslissing is nog niet gekend.

 

BESLUIT

 

De gemeenteraad besluit met 0 ja-stemmen:

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit de inrichting en retributie voor de gemeentelijke tekenschool goed te keuren.

 

Artikel 2

 

De gemeenteraad besluit de inrichting en retributie voor keramiekatelier Terra goed te keuren.

 

Artikel 3

 

Dit retributiereglement treedt in werking vanaf 1 september 2021 en is geldig tot 30 juni 2022.

 

Artikel 4

 

Het gemeenteraadsbesluit van 9 juli 2020 houdende de vaststelling van de inrichting en retributie van het kunstonderwijs 2020-2021, wordt opgeheven vanaf 30 juni 2021.

 

Artikel 5

 

Conform artikel 286, § 1, 1° van het Decreet Lokaal Bestuur wordt voorliggend reglement bekendgemaakt via de webtoepassing van de gemeente.

 

Artikel 6

 

Conform artikel 330 van het Decreet Lokaal Bestuur brengt de gemeenteoverheid, op dezelfde dag als de bekendmaking zoals bepaald in artikel 5 van dit besluit, de toezichthoudende overheid op de hoogte van voormelde bekendmaking.

 

Artikel 7

 

Conform artikel 288 van het Decreet Lokaal Bestuur wordt de bekendmaking, zoals bepaald in artikel 2 van dit besluit, ingeschreven in het daartoe bestemde register, dat bijgehouden wordt op de wijze bepaald door de Vlaamse Regering.

 

 

Publicatiedatum: 30/06/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 08 JULI 2021

8. LO - lestijdenpakket 2021-2022 - goedkeuring

 

 

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad wordt gevraagd het lestijdenpakket voor het schooljaar 2021-2022 van de gemeentelijke lagere school goed te keuren.

 

Motivering

 

Het lestijdenpakket voor een nieuw schooljaar wordt bepaald volgens het aantal leerlingen op 1 februari van het voorgaande schooljaar. Voor de gemeentelijke lagere school waren dit 204 leerlingen.

 

Volgens de aanwending van de lestijden betekent dit 254 lestijden.

Daaruit moeten worden genomen:

          onderwijzers-klastitularissen;

          eventueel leermeester lichamelijke opvoeding;

          eventueel ambulante leerkracht.

 

Daarnaast krijgt de school: het ambt van directeur en de lestijden rooms-katholieke godsdienst, zedenleer en protestantse godsdienst.

 

Ook 23 SES- lestijden zijn toegekend.

 

Zorgbeleid: 55 punten. Dit betekent 18/36 in de functie van beleidsmedewerker (zorgcoördinator) en 5/36 zorguren.

 

Voor ICT krijgt de school 10 punten en dit is goed voor 4/36 in de functie van beleidsmedewerker met een diploma hoger onderwijs korte type (HOKT); voor administratie 55 punten, goed voor 21/36 HSO en 8/36 HOKT

 

VOORSTELLEN VOOR HET SCHOOLJAAR 2021-2022

 

Voor het bepalen van het aantal ambten wordt het aantal lestijden gedeeld door 24. Dit betekent 254:24= 10 voltijdse ambten en 14 restlestijden.

 

Voorstel van principes:

Omkadering door turnleerkracht, SES-leerkracht en ambulante leerkracht zorg.

 

Voorstel voor de verdeling:

          9 voltijdse ambten (9 klastitularissen) + leermeester lichamelijke opvoeding (18 u) en 20 lestijden ambulant.

          23 SES-lestijden.

 

Met goedkeuring van het schoolbestuur:

Er worden tien lestijden beleidsondersteuning toegekend om de pedagogische ondersteuning te waarborgen en uit te breiden alsook 7 lestijden beleidsondersteuning ICT.

 

Er wordt zoveel als haalbaar, geopteerd voor het invullen van de functie van zorgcoördinator, administratief medewerker en van ICT-coördinator door dezelfde personen voor de scholen van de scholengemeenschappen waartoe de centrumscholen behoren.

 

Voor de functies van beleidsmedewerker wordt bepaald dat, in afspraak met de directie, thuiswerk als een deel van de prestatieregeling kan opgenomen worden.

 

Positief advies werd gegeven op de schoolraad van 17 juni 2021 en op het ABOC van 15 juni 2021.

 

Het college van burgemeester en schepenen nam in zitting van 23 juni 2021 akte van het lestijdenpakket voor het schooljaar 2021-2022 van de gemeentelijke lagere school en verzocht de voorzitter van de gemeenteraad om dit lestijdenpakket ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad van 8 juli 2021.

 

Juridische gronden

 

Algemene basisbevoegdheid: Art. 41 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

De gemeenteraad besluit met 0 ja-stemmen:

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit het lestijdenpakket voor het schooljaar 2021-2022 van de gemeentelijke lagere school goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 30/06/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 08 JULI 2021

9. Gemeentelijke renovatiepremie 'Duurzaam Deerlijk' - goedkeuring

 

 

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad wordt gevraagd het gemeentelijk premiereglement 'Duurzaam Deerlijk' goed te keuren met ingang van 20 juli 2021 voor een periode eindigend op 31 december 2025.

 

Motivering

 

Het gemeentebestuur keurde op 6 juni 2019 de subsidieaanvraag 2020-2025 van de intergemeentelijke samenwerking Woonwijs goed. Hiermee engageerde de gemeente zich om een aantal acties uit te voeren.

 

De uit te voeren acties worden gebundeld onder volgende beleidsprioriteiten:

1)      de gemeente zorgt voor een divers en betaalbaar woonaanbod in functie van woonnoden;

2)      de gemeente werkt aan de kwaliteit van het woningpatrimonium en de woonomgeving;

3)      de gemeente informeert, adviseert en begeleidt inwoners met vragen over wonen.

 

De gemeenteraad van 28 november 2019 besliste tot verlenging van de gemeentelijke renovatiepremie voor eigenaars-bewoners en eigenaars-verhuurders tot 31 december 2020.

 

De beide premiereglementen werden ondertussen geëvalueerd en mede aan de hand van een aantal voorbeelden van premies beschikbaar binnen het werkingsgebied van Woonwijs, werd tot een nieuw premievoorstel 'Duurzaam Deerlijk' gekomen.

 

Het premiereglement 'Duurzaam Deerlijk' zet in op renovatiewerken, uitgevoerd door eigenaars-bewoners of eigenaars-verhuurders, die de woningkwaliteit van het patrimonium verhogen en zorgen voor meer energiezuinige woningen in Deerlijk. Dit met oog voor kwetsbare doelgroepen, zowel binnen de categorie eigenaars-bewoners als eigenaars-verhuurders.

 

De ouderdomsvoorwaarde van de (huur)woning wordt opgetrokken tot 40 jaar gezien hiermee 3.909 woningen worden bereikt op een totaal van 5.789 woningen binnen Deerlijk of bijna 68 % van het aantal woningen.

 

Het maximumbedrag van de premie wordt opgetrokken tot 2.500 euro en betekent een extra stimulans voor het uitvoeren van doorgedreven renovatiewerken door eigenaars-bewoners of -verhuurders.

 

Eigenaars-bewoners dienen evenwel te beschikken over een beperkt gezinsinkomen, gedefinieerd volgens de grenzen van de Vlaamse Renovatiepremie:

          binnen inkomensschaal 1 kan de premie aangevraagd worden voor de plaatsing van een klassieke installatie voor waterverwarming;

          binnen inkomensschaal 2 kan de premie aangevraagd worden voor de plaatsing van een energieperformante installatie voor waterverwarming.

 

Voor eigenaars-verhuurders is de premie afhankelijk van de geldigheidsduur van het conformiteitsattest.

Na toekenning van de premie engageert de verhuurder zich om de woning gedurende 9 jaar te verhuren tegen maximale huurprijzen. Deze maximale huurprijzen worden afgetoetst aan de hand van de huidige maximale huurprijs voor toekenning van de Vlaamse huursubsidie.

 

Het premiereglement 'Duurzaam Deerlijk' werd besproken in het lokaal woonoverleg van 21 april 2021.

 

Het college van burgemeester en schepenen overliep in zitting van 23 juni 2021 het gemeentelijke premiereglement 'Duurzaam Deerlijk' en verzocht de voorzitter van de gemeenteraad om de goedkeuring van dit reglement te agenderen op de gemeenteraad van 8 juli 2021.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 40, § 3 van het Decreet Lokaal Bestuur

          Andere:

          Art. 286, §1, 1°, art. 288, art. 330 van het Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen.

 

Raming of bedrag

55.000 euro (raming)

Actie

Overig beleid

Jaarbudgetrekening

GBB-CBS/0629-00/64910012

Visum

niet van toepassing

 

BESLUIT

 

De gemeenteraad besluit met 0 ja-stemmen:

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit volgend reglement voor de gemeentelijke renovatiepremie Duurzaam Deerlijk goed te keuren:

 

GEMEENTELIJKE RENOVATIEPREMIE DUURZAAM DEERLIJK

 

Artikel 1. - Begripsomschrijvingen

 

Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder:

1)      Woning:

een wooneenheid (huis, appartement of studio) bestemd voor het huisvesten van één gezin. De woning moet als hoofdverblijfplaats gebruikt worden. Als bewijs geldt de inschrijving in het bevolkingsregister.

2)      Huurwoning:

een woning waarvoor een geregistreerde huurovereenkomst bestaat op het ogenblik van de definitieve aanvraag van de gemeentelijke renovatiepremie.

3)      Eigenaar-bewoner:

elke natuurlijk persoon, volle (mede-)eigenaar of vruchtgebruiker, erfpachthouder of opstalhouder (telkens met uitsluiting van de eigenaar), handelend namens alle titularissen van bovenvermeld recht, die bij de definitieve aanvraag van de gemeentelijke renovatiepremie in het bevolkingsregister is ingeschreven in de woning waarop de premie-aanvraag betrekking heeft.

4)      Eigenaar-verhuurder:

elke natuurlijk persoon, volle (mede-)eigenaar of vruchtgebruiker, erfpachthouder of opstalhouder (telkens met uitsluiting van de eigenaar), handelend namens alle titularissen van bovenvermeld recht, die de woning na voltooiing van de renovatiewerken verhuurt voor een periode van ten minste negen jaar en vermeld staat als (mede-)verhuurder op de huurovereenkomst.

5)      Huurder:

elke natuurlijk persoon, die geen (mede-)eigenaar is of houder van het bovenvermeld zakelijk recht en een huurovereenkomst tot hoofdverblijfplaats van ten minste negen jaar heeft met de eigenaar-verhuurder.

6)      Aanvraagdatum:

De datum waarop de definitieve aanvraag tot uitbetaling wordt ingediend.

 

Artikel 2. - Premiebedragen en – percentages

§1 Voor de eigenaar-bewoner, waarvan de woning ouder is dan 40 jaar, bedraagt de premie 30 % van de aanvaarde kostprijs (exclusief BTW), met een maximum van:

          1.000 euro voor eigenaars-bewoners, die vallen binnen de inkomensschaal 1 (zie artikel 3 §3.2) voor werken uitgevoerd zoals omschreven in artikel 4 §6.1.

          1.500 euro voor eigenaars-bewoners, die vallen binnen de inkomensschaal 2 (zie artikel 3 §3.2) voor werken uitgevoerd zoals omschreven in artikel 4 §6.2.

 

De premie kan per eigenaar-bewoner, éénmaal het maximumbedrag van 2.500 euro bereikt is, ten vroegste na 10 jaar na de laatst verkregen gemeentelijke renovatiepremie opnieuw aangevraagd worden.

 

§2 Voor de eigenaar-verhuurder, waarvan de huurwoning ouder is dan 40 jaar, bedraagt de premie 30 % van de aanvaarde kostprijs (exclusief BTW), met een maximum van:

          1.000 euro voor eigenaars-verhuurders, waarvan de huurwoning over een geldig conformiteitsattest beschikt met een duur van 5 jaar, voor werken uitgevoerd zoals omschreven in artikel 4.

          1.500 euro voor eigenaars-verhuurders, waarvan huurwoning over een geldig conformiteitsattest beschikt met een duur van 10 jaar, voor werken uitgevoerd zoals omschreven in artikel 4.

 

De premie kan per huurwoning éénmaal het maximum bedrag van 2.500 euro bereikt is, ten vroegste na 10 jaar na de laatst verkregen gemeentelijke renovatiepremie opnieuw aangevraagd worden.

 

Artikel 3. - Voorwaarden

§1 De premie wordt aangevraagd door de eigenaar-bewoner of eigenaar-verhuurder. Indien de premie wordt aangevraagd voor werken aan de gemeenschappelijke delen van een meergezinswoning, kan ook de syndicus/vereniging van mede-eigenaars de premie aanvragen.

De sociale woonorganisaties, zoals bepaald onder Titel V van het decreet over het Vlaamse woonbeleid van 17 juli 2020 en latere wijzigingen, worden uitgesloten.

 

§2 De (huur)woning is een bestaande woning, die voldoet aan de ouderdomsvoorwaarde vermeld in artikel 2.  Het bouwjaar vermeld in de kadastergegevens is bepalend.

 

§3.1 Voor de eigenaar-bewoner geldt dat op de aanvraagdatum de aanvrager, de mede-eigenaar(s) en de personen met wie de aanvrager op de aanvraagdatum wettelijk of feitelijk samenwoont, geen andere woning in volle eigendom of niet-gedeeld vruchtgebruik bezitten.

 

Wanneer aanpalende woningen samen aangekocht worden met het uitsluitend doel deze samen te voegen tot één woning, worden deze als één woning in volle eigendom beschouwd. Op datum van aanvraag tot uitbetaling moet de nodige omgevingsvergunning voor de samenvoeging aanwezig zijn.

 

2. De inkomensschalen zoals vermeld in artikel 2, §1 worden gedefinieerd volgens de grenzen van de Vlaamse Renovatiepremie.

          Inkomensschaal 1: een gezinsinkomen hebben dat lager ligt dan 30%-premievoorwaarden van de Vlaamse renovatiepremie.  Voor de beoordeling van deze voorwaarde wordt rekening gehouden met het gezamenlijk belastbaar inkomen van 2 jaar voorafgaand aan het jaar van de aanvraag tot uitbetaling.

          Inkomensschaal 2: een gezinsinkomen hebben dat lager ligt dan 20%-premievoorwaarden van de Vlaamse renovatiepremie.  Voor de beoordeling van deze voorwaarde wordt rekening gehouden met het gezamenlijk belastbaar inkomen van 2 jaar voorafgaand aan het jaar van de aanvraag tot uitbetaling.

 

§4.1 Voor de eigenaar-verhuurder geldt, dat de huurwoning na de uitvoering van de werken moet voldoen aan de kwaliteitsnormen uit de Vlaamse Codex Wonen en moet een conformiteitsattest voor de huurwoning worden afgeleverd.

 

2. Na de renovatiewerken (te rekenen vanaf de definitieve toekenning van de premie) dient de woning gedurende minstens 9 jaar te worden verhuurd met een geregistreerde huurovereenkomst aan volgende maximumprijzen:

Voor een eerste of nieuwe verhuring gelden volgende maximumprijzen:

a. 400 euro voor een studio

b. 500 euro voor een woning met 1 slaapkamer

c. 600 euro voor een woning met 2 slaapkamers

d. 700 euro voor een woning met 3 slaapkamers

e. 800 euro voor een woning met 4 of meer slaapkamers

 

Deze maximumprijzen worden jaarlijks op 1 januari geïndexeerd aan de hand van de gezondheidsindex van januari van het betreffende jaar, de referentie-index is die van december 2020.

 

3. Een lopende huurovereenkomst conform de huurwet, waarvan de huurprijzen afwijken van artikel 3 §4.2, afgesloten minstens één jaar voor de datum van aanvraag tot uitbetaling, kan verder uitgevoerd worden op voorwaarde dat het een geregistreerde huurovereenkomst voor minstens 9 jaar betreft.

 

4. Een huurprijsstijging, zowel bij de eerste of nieuwe verhuring of bij een lopende huurovereenkomst, tijdens de negenjarige periode wordt niet toegestaan. Jaarlijkse indexering wordt wel toegestaan.

 

5. Bij herverhuring gedurende de negenjarige periode na toekenning van de premie, dient de premie-aanvrager een kopie van de nieuwe geregistreerde huurovereenkomst over te maken aan de gemeente Deerlijk, uiterlijk 3 maanden na het afsluiten van de nieuwe huurovereenkomst. De periode tussen het beëindigen van een overeenkomst en het afsluiten van een nieuwe overeenkomst mag maximum 1 jaar bedragen.

 

Artikel 4. - Lijst van werken die in aanmerking komen

 

Volgende categorieën van werken komen in aanmerking

 

§1 Funderingen en muren:

          afbreken en heropbouwen van funderingen en muren;

          behandeling van muren tegen huiszwam;

          injecteren, onderkappen of plaatsen van een waterkerende laag;

          vernieuwen van pleisterwerk;

          plaatsen (binnen-, buiten-, en spouw)muurisolatie in voorgevel, achtergevel en/of zijgevels;

          renovatiewerken aan de voorgevel, achter- en/of zijgevels.

 

Indien werken worden uitgevoerd aan de buitenmuren, moeten deze geïsoleerd worden. Deze isolatie moet minstens voldoen aan de warmteweerstand (R-waarde) zoals voorgeschreven door de netwerkbeheerder Fluvius op de datum van de aanvraag.

 

§2 Dakwerkzaamheden:

          vervangen of herstellen van bestaande dakstructuren;

          behandeling tegen vocht of insecten;

          vernieuwen van de waterdichte dakbedekking (roofing, EPDM, dakpannen…);

          hulpstukken voor de afvoer van hemelwater;

          plaatsen van dakisolatie of zoldervloerisolatie;

          vervanging van dakvlakvensters, lichtkoepels en lichtstraten met enkel glas door dakvlakvensters, lichtkoepels en lichtstraten met hoogrendementsglas.

 

De dak- of zoldervloerisolatie moet minstens voldoen aan de warmteweerstand (R-waarde) zoals voorgeschreven door de netwerkbeheerder Fluvius op de datum van de aanvraag.

 

De hoogrendementsbeglazing van dakvlakvensters, lichtkoepels en lichtstraten moet minstens voldoen aan de warmtedoorgangscoëfficiënt (U-waarde) zoals voorgeschreven door de netwerkbeheerder Fluvius op de datum van de aanvraag.

 

Indien aan de dakstructuur of dakbedekking wordt gewerkt, moet tegelijk het volledige dak worden geïsoleerd:

Indien dakisolatie wordt geplaatst moet in het geval van een plat dak het volledige dakvlak geïsoleerd worden en in het geval van een hellend dak de volledige dakstructuur. Dit houdt tevens in dat bestaande dakvlakvensters, lichtkoepels en lichtstraten, die niet voldoen aan de warmtedoorgangscoëfficiënt (U-waarde) zoals voorgeschreven door de netwerkbeheerder Fluvius op de datum van de aanvraag, moeten vervangen worden door dakvlakvensters, lichtkoepels en lichtstraten met hoogrendementsbeglazing.

Voor appartementen en studio’s komt enkel het deel van de dakisolatie dat ten laste is van de premie-aanvrager, in aanmerking.

 

Verandadaken of daken boven niet gesloten ruimten komen niet in aanmerking.

 

§3 Buitenschrijnwerk:

          vervanging van buitendeuren;

          vervanging van buitenschrijnwerk en bijhorend glas door buitenschrijnwerk met hoogrendementsbeglazing.

 

De hoogrendementsbeglazing moet minstens voldoen aan de warmtedoorgangscoëfficiënt (U-waarde) zoals voorgeschreven door de netwerkbeheerder Fluvius op de datum van de aanvraag.

Als de vervanging van het buitenschrijnwerk niet vergunningsplichtig is of niet onderworpen is aan de meldingsplicht, vermeld in de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, moet voor buitenschrijnwerk voldaan worden aan de ventilatievoorzieningen in woongebouwen volgens Bijlage IX van het Energiebesluit. Dit betekent dat de toevoer van verse lucht in de droge lokalen moet worden gegarandeerd ofwel door ventilatieroosters in de ramen ofwel door een ventilatiesysteem in de woning.

 

Horren, garagepoorten en veranda’s komen niet in aanmerking.

 

§4 Elektriciteit:

          vernieuwen van de elektrische installatie in de woning;

          aansluiting op het openbaar net;

          plaatsen van de meetinstallatie;

          keuring van de elektrische installatie door een erkend keuringsorgaan.

 

Elektriciteitswerken komen enkel in aanmerking na voorlegging van een keuringsattest van de elektrische installatie door een erkend keuringsorganisme, op datum na uitvoering van de werken.

 

De installatie van domotica komt niet in aanmerking.

 

§5 Sanitair:

          vernieuwing of installatie van één toilet met waterspoeling, inclusief de leidingen voor watertoevoer en -afvoer;

          vernieuwing of installatie van één bad of één douche, inclusief de leidingen voor watertoevoer en –afvoer, inclusief kranen.

 

Badkamermeubels en –accessoires komen niet in aanmerking.

 

§6 Waterverwarming:

6.1 Klassieke installatie

          plaatsen van één toestel voor de productie van sanitair warm water type C (gesloten verbranding);

          plaatsen van de nodige aanvoer- en afvoerleidingen van sanitair warm water;

          plaatsen van radiatoren en bijhorende installatieonderdelen (leidingen en thermostaat);

          kosten voor de keuring van de installatie.

 

6.2 Energieperformante installatie

          plaatsen van een warmtepomp;

          plaatsen van een warmtepompboiler;

          plaatsen van zonneboiler.

 

Deze installaties moeten minstens voldoen aan de algemene voorwaarden zoals voorgeschreven door de netwerkbeheerder Fluvius op de datum van aanvraag.

 

§7 Alleen renovatiewerkzaamheden aan de hoofdbouw of aanbouw van een bestaande woning komen in aanmerking. Werkzaamheden aan losstaande bijgebouwen komen niet in aanmerking.

 

§8 Werken om panden samen te voegen tot één woning, komen in aanmerking voor zover de werken vermeld staan onder een van de categorieën van artikel 4, §1, 2, 3, 4, 5 en 6 en voldoen aan alle andere voorwaarden vermeld onder artikel 3.

 

§9 Werken uitgevoerd door de aanvrager zelf komen in aanmerking, met uitzondering van de werken vermeld in artikel 4 §6.

 

§10 Het uitvoeren van verfraaiingswerken (verf, behang, wand- en plafondpanelen, verlichtingsarmaturen…) komt niet in aanmerking.

 

Artikel 5. - Procedure

 

Volgende procedure moet gevolgd worden:

 

1. Een aanvraagformulier tot het bekomen van de gemeentelijke renovatiepremie kan enkel bekomen worden bij het Woonloket van de gemeente Deerlijk, bij de RenovatieCoach en/of een technisch adviseur van Woonwijs.

 

2. Na uitvoering van de werken wordt de definitieve aanvraag gedaan aan de hand van het daarvoor voorziene aanvraagformulier, vergezeld van volgende bijlagen:

          gedetailleerde facturen (inclusief werfadres) van de subsidieerbare werken, waarbij de facturen op aanvraagdatum maximaal 2 jaar oud zijn. Indien van toepassing moet de warmtedoorgangscoëfficiënt (U-waarde) van het glas, de warmteweerstand (R-waarde) van de dak- en/of muurisolatie, het type van het warmwatertoestel op de facturen vermeld staan;

          attest betreffende eigendommen;

          keuringsattest(en) indien vereist.

 

Bijkomend dienen volgende bijlagen toegevoegd te worden voor:

de eigenaar-bewoner:

          aanslag biljet(ten) betreffende het belastbaar inkomen van 2 jaar voorafgaand aan het jaar van de aanvraag;

          attest betreffende de samenstelling van het gezin;

          bewijsstukken personen ten laste: attest kinderbijslag en/of invaliditeit.

 

de eigenaar-verhuurder:

          kopie van de geregistreerde huurovereenkomst voor hoofdverblijfplaats van minstens 9 jaar;

          conformiteitsattest afgeleverd voor de huurwoning.

 

Binnen de 30 kalenderdagen kan een controle-onderzoek uitgevoerd worden door de RenovatieCoach en/of een technisch adviseur van Woonwijs om na te gaan of de werken conform het reglement werden uitgevoerd. Indien aan één van de gestelde voorwaarden niet werd voldaan, wordt de premie voor de volledige categorie van werken, zoals vermeld in artikel 4, niet toegekend.

 

Artikel 6. - Mogelijkheid tot terugvordering

 

§1 Indien aan de bepalingen onder artikel 3 §4. door de eigenaar-verhuurder niet voldaan wordt, of in geval van verkoop van de woning binnen een periode van 9 jaar na datum van de definitieve toekenning van de premie, is de premie integraal terug te betalen door de premie-aanvrager.

 

§2 Op straffe van verval van de premie mogen de werken slechts uitgevoerd worden na het bekomen van de eventueel vereiste omgevingsvergunning.

 

§3 Weigering tot medewerking brengt verval van het recht op de premie mee.

 

§4 Alle ten aanzien van de gemeente Deerlijk aangegane verbintenissen betreffende dit premiereglement vervallen van rechtswege bij overlijden van de premie-aanvrager, bij onteigening of volledige vernieling van de woning of gelijk welke andere vorm van overmacht.

 

§5 In het geval reeds een gemeentelijke renovatiepremie, volgens het reglement goedgekeurd in de gemeenteraad van  26 april 2018 en 28 november 2019 werd toegekend, kan vanaf datum van toekenning voor 10 jaar geen gemeentelijke renovatiepremie worden aangevraagd.

 

Artikel 7. - Inwerkingtreding

Dit reglement treedt in werking op 20 juli 2021. De einddatum wordt vastgesteld op 31 december 2025.

 

Artikel 2 - Bekendmaking

 

Conform artikel 286, §1, 1° van het Decreet Lokaal Bestuur wordt voorliggend reglement bekendgemaakt via de webtoepassing van de gemeente.

 

Artikel 3 - Meldingsplicht

 

Conform artikel 330 van het Decreet Lokaal Bestuur brengt de gemeenteoverheid, op dezelfde dag als de bekendmaking zoals bedoeld in artikel 2 van dit besluit, de toezichthoudende overheid op de hoogte van voormelde bekendmaking.

 

Artikel 4 - Register

 

Conform artikel 288 van het Decreet Lokaal Bestuur wordt de bekendmaking, zoals bepaald in artikel 2 van dit besluit, ingeschreven in het daartoe bestemde register, dat bijgehouden wordt op de wijze bepaald door de Vlaamse Regering.

 

 

Publicatiedatum: 30/06/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 08 JULI 2021

10. Vichtesteenweg - periodiek parkeerverbod - aanvullend reglement - goedkeuring

 

 

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad wordt gevraagd om het aanvullend reglement met betrekking tot het periodiek parkeerverbod op de langsparkeerstrook in de Vichtesteenweg ter hoogte van het handelspand en bijhorende parking, gelegen Vichtesteenweg 280-282, vast te stellen.

 

Motivering

 

Op de langsparkeerstrook in de Vichtesteenweg tussen het kruispunt Belgiek en de gemeentegrens met Anzegem (Vichte) gelden er geen parkeerrestricties waardoor deze langsparkeerstrook nu vaak gebruikt wordt voor het parkeren van vrachtwagens.

 

Dit wegsegement van de Vichtesteenweg is gelegen binnen de bebouwde kom Belgiek van de gemeente Deerlijk waar op vandaag een snelheidsregime van 50 km/u geldt.

 

De beperkte mobiliteitscommissie adviseerde in de vergadering van 8 april 2021 om op de langsparkeerstrook in de Vichtesteenweg ter hoogte van het handelspand met huisnummer 280-282 en bijhorende parking een periodiek parkeerverbod in te voeren vanuit volgende overwegingen:

          De geparkeerde vrachtwagens hebben een grote impact op de zichtbaarheid voor het op- en afrijdend verkeer van de parking waardoor het gevaarlijk is voor fietsers die op het fietspad langs de Vichtesteenweg rijden van Harelbeke/Deerlijk naar Anzegem.

          Bij het parkeren moet eerst het fietspad gekruist worden wat conflictsituaties met zich meebrengt met fietsers die ondermeer naar de handelszaak gaan.

 

Idealiter wordt er over de volledige parkeerstrook een parkeerverbod gevestigd. Om vrachtwagens toch nog de kans te geven om ergens te parkeren of te stationeren, bijvoorbeeld in functie van rij- en rusttijden, en om te vermijden dat op andere plaatsen overlast ontstaat, wordt voorgesteld om het parkeerverbod te koppelen aan de openingsuren van de handelszaak.

 

De N36 valt onder het beheer van het Agentschap Wegen en Verkeer maar het parkeerbeleid op het grondgebied van de gemeente, ook op de gewestweg, is een lokale bevoegdheid.

 

Het college van burgemeester en schepenen heeft voorliggend verkeersreglement besproken in zitting van 23 juni 2021 en de voorzitter van de gemeenteraad verzocht om de vaststelling ervan te agenderen op de gemeenteraad van 8 juli 2021.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 40 en 41 Decreet Lokaal Bestuur

          Andere:

          De nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988

          Wet betreffende de politie over het wegenverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968

          Decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegenverkeer en de plaatsing en bekostiging van verkeerstekens

          Koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg

          Besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

          Ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald

          Omzendbrief MOB/2009/02 van 3 april 2009

          Art. 286, § 1, 1°, art. 288, art. 330 van het Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

De gemeenteraad besluit met 0 ja-stemmen:

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit een parkeerverbod te vestigen op de langsparkeerstrook in de rijrichting Deerlijk-Anzegem in de Vichtesteenweg, ter hoogte van het handelspand gelegen Vichtesteenweg 280-282 en bijhorende parking.

 

Ter hoogte van het handelspand wordt dit parkeerverbod beperkt in tijd, namelijk van 8.00 uur tot 20.00 uur.

 

Artikel 2

 

Het parkeerverbod zal gesignaleerd worden door het aanbrengen van volgende verkeersborden:

          verkeersborden E1 (parkeerverbod) met onderbord type V met opschrift "van 8u tot 20u" en onderborden type Xa en Xb (begin en einde parkeerverbod), op de parkeerstrook ter hoogte van het handelspand;

          verkeersborden E1 (parkeerverbod) met onderborden Xa en Xb (begin en einde parkeerverbod), op de parkeerstrook tussen de op- en afrit van de parking.

 

Artikel 3

 

Dit besluit vervangt alle voorgaande besluiten die niet in overeenstemming zijn met het huidige. Alle verkeersborden en markeringen die strijdig zijn met de bepalingen van dit reglement moeten worden verwijderd.

 

Artikel 4

 

Dit reglement treedt in werking vanaf 16 juli 2021 en is geldig voor onbepaalde termijn.

 

Artikel 5

 

Conform artikel 286, § 1, 1° van het Decreet Lokaal Bestuur wordt voorliggend reglement bekendgemaakt via de webtoepassing van de gemeente.

 

Artikel 6

 

Conform artikel 330 van het Decreet Lokaal Bestuur brengt de gemeenteoverheid, op dezelfde dag als de bekendmaking zoals bepaald in artikel 5 van dit besluit, de toezichthoudende overheid op de hoogte van voormelde bekendmaking.

 

Artikel 7

 

Conform artikel 288 van het Decreet Lokaal Bestuur wordt de bekendmaking, zoals bepaald in artikel 5 van dit besluit, ingeschreven in het daartoe bestemde register, dat bijgehouden wordt op de wijze bepaald door de Vlaamse Regering.

 

Artikel 8

 

Dit aanvullend reglement wordt ter kennisgeving overgemaakt aan de afdeling Beleid Mobiliteit en Verkeersveiligheid van de Vlaamse Overheid.

 

 

Publicatiedatum: 30/06/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 08 JULI 2021

11. Jaarrekening 2020 - goedkeuring gouverneur - kennisname

 

 

 

Aanleiding en context

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van het besluit van de gouverneur om de jaarrekening 2020 van de gemeente goed te keuren.

 

Motivering

 

De gemeenteraad heeft op 25 maart 2021 de jaarrekening 2020 vastgesteld.

Op 11 juni 2021 werd de jaarrekening goedgekeurd door de gouverneur. Dit besluit bevindt zich in bijlage.

De gemeenteraad dient hier kennis van te nemen.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 332, § 1, 3e lid Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad neemt kennis van het besluit van de gouverneur omtrent de goedkeuring van de jaarrekening 2020.

 

 

Publicatiedatum: 30/06/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 08 JULI 2021

12. Harelbekestraat 31 - aankoop - principiële goedkeuring

 

 

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad wordt gevraagd de principiële goedkeuring voor de aankoop van het pand gelegen in de Harelbekestraat 31, kadastraal bekend onder Deerlijk, 2°afdeling, sectie C, perceelnummer 25K2 goed te keuren.

 

Motivering

 

Het pand in de Harelbekestraat nummer 31, kadastraal bekend onder Deerlijk, 2°afdeling, sectie C, perceelnummer 25K2, wordt te koop aangeboden.

 

De aankoop van het pand, gelegen naast het gemeentehuis, is een grote opportuniteit. Het biedt mogelijke kansen, zoals bijvoorbeeld het integreren van verschillende diensten, waardoor de burger op één centraal punt terecht kan en middelen efficiënt kunnen ingezet worden. Dit is slechts een voorbeeld, naast tal van andere mogelijkheden.

 

De oorspronkelijke vraagprijs voor het pand bedroeg 973.000,00 euro.

 

Op 17 oktober 2019 werd een schattingsverslag opgemaakt door landmeter-expert Bart Degezelle. In het schattingsverslag wordt het pand geschat op 724.500,00 euro.

 

Mondeling werd nu tot een akkoord gekomen met de eigenaar om het pand aan te kopen tegen de prijs van 600.000,00 euro.

 

Er wordt voorgesteld om de afdeling Vastgoedtransacties van de Vlaamse Overheid aan te stellen om een ontwerp van akte op te maken en de akte te verlijden.

 

Voor de aankoop van dit pand is krediet voorzien op jaarbudgetrekening 2021/A-2.1.01/0190-00/22100000/GEMEENTE/CBS/IP-15.

 

Juridische gronden

 

Algemene basisbevoegdheid: Art. 41, 11° Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

De gemeenteraad besluit met 0 ja-stemmen:

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit de aankoop van het pand gelegen in de Harelbekestraat 31 te 8540 Deerlijk, kadastraal bekend onder Deerlijk, 2°afdeling, sectie C, perceelnummer 25K2 principieel goed te keuren.

 

Artikel 2

 

De afdeling Vastgoedtransacties van de Vlaamse Overheid wordt aangesteld om een ontwerp van akte op te maken en de akte te verlijden.

 

 

Publicatiedatum: 30/06/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 08 JULI 2021

13. Toegevoegd punt bij toepassing van artikel 21 DLB ivm interpretatie rapport gemeente/stadsmonitor van de Vlaamse gemeenschap - kennisname - Toegevoegd punt

 

 

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van het toegevoegde punt, ingediend door raadsleden Sophie Mespreuve en Dirk Demeurie, aan de agenda van de gemeenteraad van 8 juli 2021.

 

Motivering

 

Conform artikel 21 van het Decreet Lokaal Bestuur kunnen gemeenteraadsleden uiterlijk vijf dagen voor de vergadering punten aan de agenda toevoegen. Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.

 

Bij mail van 26 juni 2021 vragen raadsleden Sophie Mespreuve en Dirk Demeurie om een punt toe te voegen aan de agenda van de gemeenteraad van 8 juli 2021.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 41 Decreet Lokaal Bestuur

          Andere: Art. 21 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad neemt kennis van het toegevoegde punt door raadsleden Sophie Mespreuve en Dirk Demeurie aan de agenda van de gemeenteraad van 8 juli 2021, als volgt:

 

"

Geachte directeur

Beste Hans,

 

Vraag voor Extra punt Gemeenteraad 8 juli 2021

 

Onafhankelijke fractie : Sophie Mespreuve – Dirk Demeurie

 

Slechts 34 procent vertrouwt het gemeentebestuur

 

Op basis op basis van het rapport Gemeente/stadsmonitor van de Vlaamse Gemeenschap heeft amper 34% van de Deerlijkse bevolking vertrouwen in ons gemeentebestuur.

Bij de ons omringende gemeenten is dat Anzegem 30% , Harelbeke 23%, Zwevegem 26%, Kortrijk 37%, Waregem 39%

Hebben de mensen het gehad hebben met de politiek, zijn zij het huidige beleid beu? Het lijkt zo, het ongenoegen is algemeen is

en overal en op alle vlakken plaatselijk, regionaal, landelijk en Europees waar te nemen.

 

De cijfers moeten ons misschien niet ontmoedigen, maar moeten ons toch doen nadenken want 'ernstig' zijn de cijfers zeker.

 

Hoe interpreteert het CBS hier de cijfers ?

Wij als gemeenteraad zijn misschien tevreden met het geleverde werk ? Maar blijkbaar de bevolking niet veel minder …

Kan pluralistische werkgroep (cfr coronawerkgroep) zinvol zijn?

 

In elk geval , ook wij schrokken van deze cijfers, en ook wij willen helpen meedenken.

 

Vandaar onze vraag op over deze problematiek een extra agendapunt te maken op komende gemeenteraad van 8 juli aanstaande

 

Met gemeende dank

 

Dirk Demeurie - Sophie Mespreuve"

 

 

 

De gemeenteraad wordt geschorst om te hernemen na de openbare zitting van de OCMW-raad.

Publicatiedatum: 30/06/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 08 JULI 2021

14. Vragen gesteld door raadsleden - kennisname

 

 

 

Aanleiding en context

 

Aan de gemeenteraadsleden wordt gevraagd kennis te nemen van de vragen gesteld door raadsleden.

 

Motivering

 

Na afhandeling van de agenda van de openbare vergadering kunnen de gemeenteraadsleden mondelinge vragen stellen over gemeentelijke aangelegenheden die niet op de agenda van de gemeenteraad staan in het punt 'Vragen gesteld door raadsleden'.

 

Op deze mondelinge vragen wordt, ofwel mondeling ter zitting, ofwel schriftelijk (elektronisch), ten laatste binnen de maand na de vraagstelling geantwoord.

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 31 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad neemt kennis van de door de gemeenteraadsleden gestelde vragen.

 

 

Publicatiedatum: 30/06/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 08 JULI 2021

15. Kinderboerderij Bokkeslot vzw - toekomstplannen - kennisname

 

Publicatiedatum: 30/06/2021