DEERLIJK

3 JANUARI 2019

 

AANWEZIG

 

Voorzitter: Jo Tijtgat

Burgemeester: Claude Croes

 

Schepenen: Bert Schelfhout, Regine Vanwynsberghe-Rooryck, Sandra De Leeuw - Goussey, Matthias Vanneste, Louis Vanderbeken

Raadsleden: Carl De Donder, Louis Haerinck, Frans Kemseke, Tundie D'hont, Jurgen Beke, Filip Terryn, Sophie Mespreuve, Rolande Libert, Marleen Prat, Philip Ghekiere, Lies De Witte, Marc Coppens, Maurice Bekaert, Dirk Demeurie

 

Wnd. algemeen directeur: Paulien Santens

 

 

 

Overzicht punten

 

Zitting van GR van 03 JANUARI 2019

Aktename van de geldigverklaring van de verkiezingen

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad wordt gevraagd akte te nemen van de geldigverklaring van de resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 door de Raad voor Verkiezingsbetwistingen.

 

Motivering

 

De beslissing van het gemeentelijk hoofdbureau, waarbij de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 werd vastgesteld, werd voorgelegd aan de Raad voor Verkiezingsbetwistingen.

 

De Raad voor Verkiezingsbetwistingen heeft bij beslissing van 5 december 2018 vastgesteld dat het gemeentelijk hoofdbureau de zetelverdeling tussen de lijsten en de rangorde binnen de lijsten van effectieven en opvolgers correct heeft bepaald. Bijgevolg werd de verkiezingsuitslag van de gemeenteraadsverkiezingen van Deerlijk van 14 oktober 2018 geldig bevonden.

 

Juridische gronden

 

          Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet van 8 juli 2011, art. 203

          Decreet van 4 april 2014 betreffende de organisatie en rechtspleging van sommige Vlaamse bestuursrechtcolleges, artikel 28

          Decreet Lokaal Bestuur, artikel 6.

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad neemt akte van de geldigverklaring van de resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 door de Raad voor Verkiezingsbetwistingen.

 

 

 

Publicatiedatum: 01/02/2019
Overzicht punten

 

Zitting van GR van 03 JANUARI 2019

Kennisname: benoeming en eedaflegging van de burgemeester

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van de benoeming en de eedaflegging van de heer Claude Croes als burgemeester van de gemeente Deerlijk.

 

Motivering

 

De burgemeester wordt door de Vlaamse Regering benoemd. Deze benoeming gebeurt in principe uit de verkozenen van de gemeenteraad van Belgische nationaliteit.  Deze verkozenen kunnen daartoe kandidaten voordragen.

 

Alvorens zijn ambt op te nemen moet de burgemeester de eed afleggen. Tot zolang blijft de uittredende burgemeester in functie.

 

De heer Claude Croes werd bij besluit van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur van 4 december 2018 tot burgemeester van de gemeente Deerlijk benoemd met ingang van 1 januari 2019.

Hij heeft daartoe op 21 december 2018 de door het Decreet Lokaal Bestuur voorgeschreven eed afgelegd in handen van de provinciegouverneur.

 

Juridische gronden

 

          Art. 58, 59 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad neemt kennis van het ministerieel besluit van 4 december 2018 houdende de benoeming van de heer Claude Croes tot burgemeester van de gemeente Deerlijk en van zijn eedaflegging in de handen van de heer gouverneur van de provincie West-Vlaanderen op 21 december 2018.

 

 

 

Publicatiedatum: 01/02/2019
Overzicht punten

 

Zitting van GR van 03 JANUARI 2019

Installatie gemeenteraadsleden - onderzoek geloofsbrieven en eedaflegging

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad wordt verzocht kennis te nemen van eventuele verkozenen die afstand wensen te doen van hun mandaat, vervolgens de geloofsbrieven te onderzoeken van diegenen die hun mandaat wensen op te nemen en tot slot kennis te nemen van hun eedaflegging.

 

Motivering

 

De voorzitter van de gemeenteraad kan meedelen dat niemand van de effectief verkozenen op de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 kennis heeft gegeven afstand te doen van zijn/haar mandaat.

 

Alhoewel de gemeenteraadsleden rechtstreeks worden verkozen door de gemeenteraadskiezers, nemen de verkozenen voor de gemeenteraad slechts hun mandaat op door de eedaflegging.

 

Voorafgaandelijk aan de eedaflegging dienen de geloofsbrieven van de verkozen gemeenteraadsleden door de gemeenteraad te worden onderzocht. Pas na goedkeuring van de geloofsbrieven mogen de verkozenen voor de gemeenteraad tot de eedaflegging worden toegelaten.

 

De goedkeuring van de geloofsbrieven houdt in dat de gemeenteraad van oordeel is dat:

 

          de betrokken verkozenen voor de gemeenteraad nog voldoen aan de verkiesbaarheidsvoorwaarden;

          zij zich niet in een geval van onverenigbaarheid wegens bloed- of aanverwantschap of de uitoefening van een ambt of betrekking bevinden.  Mocht dit wel zo zijn, dan wordt het raadslid geacht afstand te doen van zijn mandaat.

 

De gemeenteraad gaat bijgevolg over tot het onderzoek van de geloofsbrieven van volgende dames en heren, verkozenen op de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018:

 

          Croes Claude

          Tijtgat Jo

          De Donder Carl

          Haerinck Louis

          Kemseke Frans

          Vanwynsberghe-Rooryck Regine

          D'hont Tundie

          Beke Jurgen

          Vanneste Matthias

          Terryn Filip

          Schelfhout Bert

          Mespreuve Sophie

          Libert Rolande

          Prat Marleen

          Ghekiere Philip

          Vanderbeken Louis

          De Leeuw-Goussey Sandra

          De Witte Lies

          Coppens Marc

          Bekaert Maurice

          Demeurie Dirk

 

 

De raad neemt kennis van het feit dat voornoemde personen volgende geloofsbrieven hebben voorgelegd:

 

          een recent uittreksel uit de bevolkingsregisters;

          een recent uittreksel uit het strafregister model 1;

          een verklaring op eer betreffende het zich niet bevinden in een van de gevallen voorzien in artikel 10 van het Decreet Lokaal Bestuur en andere wetgeving.

 

Bijgevolg kunnen de geloofsbrieven van alle voornoemde personen worden goedgekeurd, waarna zij worden uitgenodigd de eed af te leggen in handen van de voorzitter van de gemeenteraad. De burgemeester, de heer Claude Croes, legt geen eed meer af gezien diens eedaflegging als burgemeester in handen van de gouverneur tevens geldt als eedaflegging voor de gemeenteraad.

 

Elk gemeenteraadslid legt vervolgens de eed af zoals voorzien in artikel 6 § 3 van het Decreet Lokaal Bestuur: " Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen".

 

Juridische gronden

 

          Art. 6, 10 en 11 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad neemt er kennis van dat geen van de verkozenen afstand doet van zijn/haar mandaat.

 

Artikel 2

 

De gemeenteraad besluit de geloofsbrieven goed te keuren van de volgende effectief verkozenen voor de gemeenteraad en laat hen, met uitzondering van de burgemeester, de heer Claude Croes, toe tot de eedaflegging in handen van de voorzitter:

 

Jo Tijtgat, Carl De Donder, Louis Haerinck, Frans Kemseke, Regine Vanwynsberghe-Rooryck, Tundie D'hont, Jurgen Beke, Matthias Vanneste, Filip Terryn, Bert Schelfhout, Sophie Mespreuve, Rolande Libert, Marleen Prat, Philip Ghekiere, Louis Vanderbeken, Sandra Goussey-De Leeuw, Lies De Witte, Marc Coppens, Maurice Bekaert, Dirk Demeurie.

 

De eedaflegging gebeurt met volgende verwoording: "Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen.".

 

Artikel 3

 

De gemeenteraad neemt akte van deze eedafleggingen en stelt vast dat de hiervoor vermelde personen hun mandaat van gemeenteraadslid hebben opgenomen.

 

 

 

Publicatiedatum: 11/02/2019
Overzicht punten

 

Zitting van GR van 03 JANUARI 2019

Vaststellen rangorde gemeenteraadsleden

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad wordt gevraagd om na de eedaflegging van de gemeenteraadsleden ook de rangorde vast te stellen.

 

Motivering

 

De rangorde van de gemeenteraadsleden wordt tijdens de installatievergadering van de nieuwe gemeenteraad vastgesteld, onmiddellijk na de eedaflegging van de nieuwe gemeenteraadsleden.

 

Het gemeenteraadslid met de hoogste anciënniteit neemt de hoogste rang in. Bij gelijke anciënniteit neemt het gemeenteraadslid dat bij de laatste volledige vernieuwing van de gemeenteraad het hoogste aantal naamstemmen heeft behaald, de hoogste rang in. Bij een gelijk aantal naamstemmen neemt het gemeenteraadslid van wie de lijst bij de laatste volledige vernieuwing van de gemeenteraad de meeste stemmen heeft behaald de hoogste rang in.

 

Uit de memorie van toelichting bij het Decreet Lokaal Bestuur en de omzendbrief KB/ABB2018/3 van 26 oktober 2018  betreffende de start van de lokale en provinciale bestuursperiode, omvat de anciënniteit de gehele tijdsduur waarin een gemeenteraadslid deel heeft uitgemaakt van de gemeenteraad van een gemeente.  De tijdsduur mag onderbroken zijn.

 

De rangorde tussen de gemeenteraadsleden dient te worden bepaald door de gemeenteraad, gezien geen enkel ander gemeentelijk bestuursorgaan als bevoegd wordt aangewezen.

 

De rangorde is belangrijk, bv. bij tijdelijke afwezigheid van de voorzitter van de gemeenteraad en indien deze zelf geen vervanger heeft aangewezen, of – onder hetzelfde voorbehoud - wanneer deze wegens verbodsbepaling niet kan zetelen.  In dat geval is het het raadslid met de hoogste anciënniteit dat, behoudens indien de voorzitter een vervanger heeft aangewezen, tijdelijk vervangt. 

 

Er werd kennis genomen van een door de gemeenteraadsleden ingevulde en ondertekende verklaring waarin de gemeenteraadsleden de gegevens nodig voor het vaststellen van hun anciënniteit bevestigen.

 

Juridische gronden

 

          Art. 6, § 7, art. 4,0 § 1, art. 41 tweede lid 1° Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit de rangorde van de gemeenteraadsleden vast te stellen als volgt:

 

Nummer op de rangorde

Naam

Anciënniteit

Aantal naamstemmen

1

Claude Croes

05.01.1995 - 03.01.2019

2178

2

Jo Tijtgat

04.01.2001 - 03.01.2019

664

3

Carl De Donder

04.01.2001 - 03.01.2019

641

4

Louis Haerinck

04.01.2001 - 25.10.2018

518

5

Frans Kemseke

04.01.1983 - 03.01.1989

en

02.01.2007 - 18.01.2016

384

6

Regine Vanwynsberghe-Rooryck

02.01.2007 - 03.01.2019

1123

7

Tundie D'hont

02.01.2013 - 03.01.2019

636

8

Jurgen Beke

02.01.2013 - 03.01.2019

600

9

Matthias Vanneste

02.01.2013 - 03.01.2019

588

10

Filip Terryn

02.01.2013 - 03.01.2019

319

11

Bert Schelfhout

02.01.2013 - 07.04.2016

en

14.07.2016 - 03.01.2019

1501

12

Sophie Mespreuve

02.01.2013 - 29.10.2015

en

25.02.2016 - 03.01.2019

239

13

Rolande Libert

21.08.2014 - 03.01.2019

367

14

Marleen Prat

08.07.2015 - 17.09.2015

en

15.09.2016 - 03.01.2019

585

15

Philip Ghekiere

07.04.2016 - 14.07.2016

422

16

Louis Vanderbeken

/

687

17

Sandra Goussey-De Leeuw

/

611

18

Lies De Witte

/

536

19

Marc Coppens

/

469

20

Maurice Bekaert

/

391

21

Dirk Demeurie

/

292

 

 

 

Publicatiedatum: 01/02/2019
Overzicht punten

 

Zitting van GR van 03 JANUARI 2019

Verkozenverklaring voorzitter gemeenteraad

 

 

 

Publicatiedatum: 11/02/2019
Overzicht punten

 

Zitting van GR van 03 JANUARI 2019

Verkozenverklaring, onderzoek geloofsbrieven, eedaflegging en rangorde leden van het college van burgemeester en schepenen

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad wordt verzocht over te gaan tot de verkozenverklaring van de schepenen en het vaststellen van de rangorde zoals voorzien op de gezamenlijke akte van voordracht. Vervolgens dienen de geloofsbrieven onderzocht te worden waarna de eedaflegging als schepen kan gebeuren in handen van de burgemeester. Tot slot dient ook vastgesteld te worden of voldaan is aan de vereiste dat het college van burgemeester en schepenen bestaat uit personen van verschillend geslacht.

 

Motivering

 

In de gemeente Deerlijk kunnen er ingevolge het bevolkingscijfer maximaal 4 schepenen zijn. Het college van burgemeester en schepenen dient bovendien, na toevoeging van de voorzitter van het bijzonder comité van de sociale dienst, ook te bestaan uit personen van verschillend geslacht.

 

De schepenen worden door de gemeenteraad onder de gemeenteraadsleden verkozen, mits deze de Belgische nationaliteit hebben of onderdaan zijn van een lidstaat van de Europese Unie.  Voor deze verkiezing wordt gebruik gemaakt van een gezamenlijke akte van voordracht van kandidaat-schepenen.

 

De algemeen directeur ontving op 12 december 2018 een gedagtekende globale voordrachtsakte van kandidaat-schepenen en bezorgde daarvan een afschrift aan de burgemeester. De voordrachtsakte is ontvankelijk indien aan volgende voorwaarden voldaan zijn:

 

          indien hij tijdig werd ingediend (ten laatste acht dagen voor de installatievergadering);

          indien hij is ondertekend door meer dan de helft van de verkozenen op de lijsten die aan de verkiezingen deelnamen;

          indien hij is ondertekend door de meerderheid van de verkozenen van dezelfde lijst als de voorgedragen kandidaat.   Indien de lijst waarop de kandidaat-schepen werd verkozen maar twee verkozenen telt, volstaat de handtekening van één van hen.  Deze meerderheidsvereiste geldt zowel voor de voorgedragen kandidaat als voor de voorgedragen kandidaat-opvolger(s), op straffe van onontvankelijkheid van de gehele voordracht.

 

Elk gemeenteraadslid mag ook maar één voordracht voor de verkiezing van de schepenen ondertekenen. De verkozenverklaring gebeurt – in geval van ontvankelijke voordracht - op de installatievergadering.  Bij de beoordeling van het vereiste aantal handtekeningen mag enkel rekening worden gehouden met de handtekening van de verkozenen die de eed hebben afgelegd.

 

Waarnemend algemeen directeur Paulien Santens overhandigt één gezamenlijke akte van voordracht voor kandidaat-schepenen aan de voorzitter van de gemeenteraad, die deze onderzoekt op zijn ontvankelijkheid, volgende zaken vaststelt en daarvan kennis geeft aan de gemeenteraad:

 

          De voordrachtakte heeft betrekking op vier kandidaat-schepenen, allen lid van de gemeenteraad van Deerlijk, met name:

          kandidaat eerste schepen: Bert Jozef Schelfhout

          kandidaat tweede schepen: Regina Josephina Cornelia Rooryck

          kandidaat derde schepen: Sandra Blanche Cornelia Goussey

          kandidaat vierde schepen: Matthias Jean-Pierre Vanneste

          De voordrachtakte werd tijdig ingediend, zijnde op 12 december 2018.

          De voordracht is ondertekend door meer dan de helft van de verkozenen op alle lijsten die aan de verkiezingen deelnamen en die in deze zitting de eed hebben afgelegd.

          De voordracht is, ook voor de opvolgers, ondertekend door de meerderheid van de verkozenen van dezelfde lijst als de voorgedragen kandidaten die in deze zitting de eed hebben afgelegd.

 

Aangezien er maar één gezamenlijke akte van voordracht is ingediend heeft uiteraard geen enkel gemeenteraadslid meer dan één voordracht getekend. Bijgevolg stelt de voorzitter van de gemeenteraad vast dat de voordracht van de voornoemde kandidaat-schepenen ontvankelijk is.

De gemeenteraad kan bijgevolg verklaren dat de navolgende gemeenteraadsleden verkozen zijn als schepen met de aangeduide rangorde:

 

          De heer Bert Jozef Schelfhout, eerste schepen;

          Mevrouw Regina Josephina Cornelia Rooryck, tweede schepen;

          Mevrouw Sandra Blanche Cornelia Goussey, derde schepen;

          De heer Matthias Jean-Pierre Vanneste, vierde schepen.

 

Na de verkozenverklaring kan overgegaan worden tot het onderzoek van de geloofsbrieven.

De goedkeuring van de geloofsbrieven houdt in dat de gemeenteraad van oordeel is dat:

 

          de voorgedragen kandidaat-schepenen voldoen aan de verkiesbaarheidsvoorwaarden;

          zij zich niet bevinden in een geval van onverenigbaarheid of een geval van verhindering.

 

Na het onderzoek van deze geloofsbrieven kan de gemeenteraad concluderen dat de geloofsbrieven van de verkozen verklaarde schepenen voldoen aan alle decretale bepalingen, waardoor zij worden uitgenodigd om de eed af te leggen in handen van de burgemeester, de heer Claude Croes.

 

Elke schepen legt volgende eed af zoals voorzien in artikel 44 van het Decreet Lokaal Bestuur: "Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen.".

 

Tot slot kan de gemeenteraad vaststellen dat het college van burgemeester en schepenen bestaat uit personen van een verschillend geslacht, waardoor voldaan is aan de bepalingen van artikel 11 bis van de Belgische Grondwet.

 

Juridische gronden

 

          Art. 40, 41, 42, 43, 44, 45 en 47 Decreet Lokaal Bestuur

          Artikel 11 bis van de Belgische Grondwet

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad verklaart de navolgende gemeenteraadsleden verkozen als schepen met de aangeduide rangorde:

 

          De heer Bert Jozef Schelfhout, eerste schepen;

          Mevrouw Regina Josephina Cornelia Rooryck, tweede schepen;

          Mevrouw Sandra Blanche Cornelia Goussey, derde schepen;

          De heer Matthias Jean-Pierre Vanneste, vierde schepen

 

Artikel 2

 

De gemeenteraad stelt vast dat de voornoemden voldoen aan de verkiesbaarheidsvoorwaarden en zich niet bevinden in een geval van onverenigbaarheid of verhindering.

 

Artikel 3

 

De gemeenteraad neemt akte van de eedafleggingen van de schepenen.

 

Artikel 4

 

De gemeenteraad stelt vast dat het college van burgemeester en schepenen bestaat uit leden van verschillend geslacht.

 

 

 

Publicatiedatum: 01/02/2019
Overzicht punten

 

Zitting van GR van 03 JANUARI 2019

Verkiezing politieraadsleden

 

 

 

Publicatiedatum: 11/02/2019