Zitting van 21 DECEMBER 2023
1. Gemeenteraad - 30 november 2023 - notulen en audio-opname - goedkeuring
Aanleiding en context
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de notulen en de audio-opname van de vorige zitting goed te keuren.
Motivering
Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast.
Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering, worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.
Artikel 278 van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat de gemeenteraad kan beslissen om het zittingsverslag te vervangen door een audio- of audiovisuele opname van de openbare zitting van de gemeenteraad.
Juridische gronden
• Algemene basisbevoegdheid: Art. 32 Decreet Lokaal Bestuur
• Andere:
◦ Art. 277 en 278 Decreet Lokaal Bestuur
◦ Art. 32 en 33 Huishoudelijk reglement gemeenteraad
Adviezen
Er zijn geen adviezen nodig.
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
De gemeenteraad besluit met 0 ja-stemmen:
Artikel 1
De gemeenteraad besluit de notulen van de zitting van de gemeenteraadszitting van 30 november 2023 goed te keuren.
Artikel 2
De gemeenteraad besluit de audio-opname van de gemeenteraadszitting van 30 november 2023 goed te keuren.
Zitting van 21 DECEMBER 2023
2. GAS - samenwerking Kortrijk - samenwerkingsovereenkomst en verwerkersovereenkomst - goedkeuring
Aanleiding en context
De gemeenteraad wordt gevraagd om
● het ontwerp van samenwerkingsovereenkomst (in openbare zitting);
● het ontwerp van verwerkersovereenkomst (in openbare zitting);
● en de aanstelling van de 5 sanctionerend ambtenaren (in besloten zitting);
inzake de samenwerking met Kortrijk rond gemeentelijke administratieve sancties, goed te keuren.
Motivering
Historiek
In zitting van 19 april 2023 besliste het college van burgemeester en schepenen principieel akkoord te gaan met een samenwerking met de stad Kortrijk in het kader van GAS-dossiers (gemeentelijke administratieve sancties), meer bepaald met betrekking tot de taken van de sanctionerend ambtenaar.
Vervolgens werd een officieel schrijven gericht aan het college van burgemeester en schepenen van de stad Kortrijk met de vraag om samen te werken voor de behandeling van GAS-dossiers voor PZ Gavers (Harelbeke en Deerlijk).
In zitting van 4 september 2023 besliste het college van burgemeester en schepenen van de stad Kortrijk om principieel akkoord te gaan dat het GAS-team van de stad Kortrijk de GAS-vaststellingen (GAS123) op het grondgebied van Harelbeke en Deerlijk zal verwerken en afhandelen, na het afsluiten van een samenwerkingsovereenkomst. Februari/maart 2024 werd vooropgesteld als streefdatum voor de opstart van de samenwerking met Harelbeke en Deerlijk.
Vervolg
In het kader van deze samenwerking dienen verschillende zaken voorgelegd te worden aan de gemeenteraad:
● een samenwerkingsovereenkomst, in bijlage gevoegd;
● een verwerkersovereenkomst, in bijlage gevoegd;
● de aanstelling van 5 sanctionerend ambtenaren van Kortrijk, waarvoor verwezen wordt naar de besloten zitting.
De DPO van Deerlijk gaf positief advies met betrekking tot de ontwerpen van samenwerkingsovereenkomst en verwerkersovereenkomst.
Er wordt ook voorgesteld om zowel IMOG als het parket in te lichten van de samenwerking.
De korpschef van de politiezone Gavers gaf ook positief advies inzake de samenwerking.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 40, § 1 Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
De beslissing heeft financiële gevolgen.
Raming of bedrag | ● raming van 20 dossiers à 130 euro + 10 dossiers à 87,90 euro = 3.480 euro / jaar = 13.920 voor 48 maanden
● eenmalige kost van 1.000 euro voor aansluiting op MAGDA |
Actie | Gelijkblijvend beleid |
Jaarbudgetrekening | GBB/0480-00/61310000 |
Visum | G-2023-55 |
BESLUIT
De gemeenteraad besluit met 0 ja-stemmen:
Artikel 1
De gemeenteraad besluit
● het ontwerp van samenwerkingsovereenkomst;
● het ontwerp van verwerkersovereenkomst;
inzake de samenwerking met Kortrijk rond gemeentelijke administratieve sancties, goed te keuren.
Zitting van 21 DECEMBER 2023
3. Schepen Paul Vanaverbekestraat - wegenis- en infrastructuurwerken en nutsvoorzieningen - opname in het openbaar domein - ontwerpakte - goedkeuring
Aanleiding en context
De gemeenteraad wordt gevraagd de ontwerpakte voor de overdracht van de grond met wegenis- en infrastructuurwerken, gelegen in de Schepen Paul Vanaverbekestraat, aan de gemeente goed te keuren.
Motivering
Een perceel grond met wegenis- en infrastructuurwerken en nutsvoorzieningen, gelegen in de Schepen Paul Vanaverbekestraat, kadastraal bekend volgens titel sectie E deel van nummers 790L P0000, 795B P0000, 796 P0000, 797C P0000, 798C P0000, 806 P0000 en 805H P0000, en huidig kadaster sectie E nummer 835V P0000, met een oppervlakte van vijfentwintig are negenenzeventig centiare (25 a 79 ca) dient te worden opgenomen in het openbaar domein.
De grond met wegenis- en infrastructuurwerken, zich bevindende in en op het hierboven beschreven goed, doch met uitzondering van de leidingen RWA en DWA, wordt overgedragen aan de gemeente.
De rioolinfrastructuur RWA (regenwaterafvoer) en DWA (droogweerafvoer), zich bevindende in het hierboven beschreven goed, wordt overgedragen aan De Watergroep.
De over te dragen grond met wegenis- en infrastructuurwerken staat aangeduid in gele kleur op het opmetingsplan van 28 februari 2023, opgemaakt door de heer Pol Hautekiet, beëdigd landmeter-expert te Avelgem.
Notarissen Deerlijk, Harpstraat 18 te 8540 Deerlijk stelde een ontwerpakte met referentie WT/CC/CC/2230646CC/2230646 op.
De overdracht geschiedt om reden van openbaar nut en meer in het bijzonder voor opname in het openbaar domein van de gemeente.
De gronden worden kosteloos afgestaan aan de gemeente.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 41, § 2, 11° Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
De gemeenteraad besluit met 0 ja-stemmen:
Artikel 1
De gemeenteraad keurt de ontwerpakte, opgemaakt door Notarissen Deerlijk met referentie WT/CC/CC/2230646CC/2230646, voor de kosteloze overdracht van de grond met wegenis- en infrastructuurwerken en nutsvoorzieningen, gelegen in de Schepen Paul Vanaverbekestraat, goed.
Artikel 2
Het perceel grond met wegenis- en infrastructuurwerken en nutsvoorzieningen, gelegen in de Schepen Paul Vanaverbekestraat, kadastraal bekend volgens titel sectie E deel van nummers 790L P0000, 795B P0000, 796 P0000, 797C P0000, 798C P0000, 806 P0000 en 805H P0000, en huidig kadaster sectie E nummer 835V P0000, met een oppervlakte van vijfentwintig are negenenzeventig centiare (25 a 79 ca) wordt opgenomen in het openbaar domein.
De grond met wegenis- en infrastructuurwerken, zich bevindende in en op het hierboven beschreven goed, doch met uitzondering van de leidingen RWA en DWA, wordt overgedragen aan de gemeente.
De rioolinfrastructuur RWA (regenwaterafvoer) en DWA (droogweerafvoer), zich bevindende in het hierboven beschreven goed, wordt overgedragen aan De Watergroep.
Artikel 3
De overdracht geschiedt om reden van openbaar nut en meer in het bijzonder voor opname in het openbaar domein.
Artikel 4
De gronden worden kosteloos afgestaan aan de gemeente.
Zitting van 21 DECEMBER 2023
4. OMV_2023087359 - Hoogstraat 2 - gemeentelijk rooilijnplan - goedkeuring
Aanleiding en context
De gemeenteraad wordt gevraagd het gemeentelijk rooilijnplan voor het creëren van een nieuwe publieke erfdienstbaarheid van doorgang via de eigendom Hoogstraat 2 in het plangebied van de omgevingsvergunningsaanvraag voor het slopen van de bestaande winkel, bouwen van een nieuwe winkel met opslagplaats, exploiteren van een meldingsplichtige ingedeelde inrichting en uitbaten van een kleinhandelsactiviteit, gelegen langs de Hoogstraat 2, goed te keuren.
Motivering
Een aanvraag tot omgevingsvergunning voor het slopen van de bestaande winkel, bouwen van een nieuwe winkel met opslagplaats, exploiteren van een meldingsplichtige ingedeelde inrichting en uitbaten van een kleinhandelsactiviteit, op een perceel gelegen Hoogstraat 2, kadastraal bekend: (afd. 1) sectie A 253 N7, werd ingediend door Pascal Spileers namens PROFI NV gevestigd te Route de Gosselies(FL) 408 te 6220 Fleurus en Jacques Paul Quatannens namens Q-invest BV gevestigd te Wortegemsesteenweg 15 te 8570 Anzegem.
Binnen de contour van de omgevingsvergunningsaanvraag is voorzien in de vestiging van een eeuwigdurende publieke erfdienstbaarheid van doorgang tussen de Waregemstraat/Hoogstraat en de achterliggende gemeentelijke eigendom (sportterreinen) over de site van de Hoogstraat 2. De doorsteek is bestemd voor voetgangers en fietsers en heeft tot doel om het perceel toegankelijk te maken vanuit het noorden, inspelend op een toekomstige herontwikkeling van de site Detis waarop dan een verbinding met de Paanderstraat gerealiseerd kan worden.
De doorsteek waarop de publieke erfdienstbaarheid gevestigd wordt heeft een breedte van 2 m. De verbinding is aangeduid op het rooilijnplan zoals toegevoegd in de omgevingsvergunningsaanvraag, opgemaakt door landmeter-expert Yves Derycke, DERBATOP bv.
In het kader van artikel 4 van het decreet houdende de gemeentewegen kan de vestiging van de rooilijn als volgt gemotiveerd worden:
○ De aanvraag heeft tot doel om een publieke erfdienstbaarheid van doorgang te realiseren tussen de Waregemstraat/Hoogstraat en de achterliggende sportterreinen met de bedoeling later aan te sluiten via de site Detis naar de Paanderstraat.
○ Deze aanvraag is een eerste deel in een ruimere visie die tot doel heeft het bouwblok meer doorwaadbaar te maken voor fietsers en voetgangers.
○ de aanvraag heeft geen betrekking op wijziging van een bestaande gemeenteweg.
○ de vestiging van de rooilijn heeft geen impact op de verkeersveiligheid en de ontsluiting van de aanpalende percelen.
○ de wijziging heeft geen impact op het wegennet van naburige gemeenten gezien de ruime afstand tot de gemeentegrenzen.
○ de aanvraag heeft geen impact op de actuele functie van de voorliggende gemeenteweg;
○ de verblijfskwaliteit voor de trage weggebruiker wordt binnen de beschikbare ruimte zo maximaal mogelijk gegarandeerd;
○ door het vestigen van de publieke erfdienstbaarheid ontstaat een fijnmaziger fiets- en voetgangersnetwerk dat bijdraagt in het stimuleren van meer duurzame verplaatsingen met een vermindering van de negatieve impact op het klimaat tot gevolg.
De omgevingsvergunning werd onderworpen aan een openbaar onderzoek van 17 augustus 2023 tot en met 15 september 2023 en na een administratieve lus aan een tweede openbaar onderzoek van 10 oktober 2023 tot en met 8 november 2023.
Gedurende de periode van het eerste openbaar onderzoek werd één schriftelijk bezwaar ingediend en gedurende de periode van het tweede openbaar onderzoek eveneens één schriftelijk bezwaar.
Enkel de opmerking in verband met de voorziene fietsdoorsteek heeft betrekking op het gemeenteraadsdossier inzake de publieke erfdienstbaarheid. Omtrent dit aspect besliste het college van burgemeester en schepenen in zitting van 6 december 2023 volgend standpunt in te nemen:
● voor wat betreft de inplanting van het fietspad werd het ontwerp voorgelegd aan de mobiliteitsdeskundige van de gemeente. Mits het voorzien van een aantal technische maatregelen kan het fietspad op een verkeersveilige manier aangelegd worden.
De overige opmerkingen hebben geen betrekking op het fiets-/wandelpad waardoor deze in de verdere procedure mee behandeld zullen worden.
De omgevingsvergunningsaanvraag werd voor advies overgemaakt aan diverse adviesinstanties.
Enkel de opmerking van de interne mobiliteitsdienst in verband met de fietsdoorsteek heeft impact op het gemeenteraadsdossier inzake de publieke erfdienstbaarheid. Omtrent dit aspect wordt door het college van burgemeester en schepenen in zitting van 6 december 2023 voorgesteld volgende voorwaarden op te nemen:
● in de groenzone moet ten opzichte van de zijperceelsgrens overal minstens een schuwafstand van 0,50 m voorzien zijn ten opzichte van de zijperceelsgrens;
● de bocht die het fietspad neemt ter hoogte van de elektriciteitscabine moet minder hoekig gemaakte worden teneinde een vlottere verbinding te voorzien;
● ter hoogte van het gemengd verkeer zijn volgende ingrepen noodzakelijk teneinde duidelijk te maken dat het om een fiets-/wandelpad gaat:
○ de strook afwerken met een ander materiaal dan het rijweg-gedeelte;
○ tussen rijbaan en fietsstrook moeten minstens 3 paaltjes voorzien worden, rekening houdend met het behoud van de minimale breedte van 2 m voor het fietspad.
De overige adviezen hebben geen betrekking op het rooilijnplan waardoor deze in de verdere procedure mee behandeld zullen worden.
Het college van burgemeester en schepenen besliste in zitting van 6 december 2023 de gemeenteraad voor te stellen het rooilijnplan voor het creëren van een nieuwe publieke erfdienstbaarheid van doorgang via de eigendom Hoogstraat 2, zoals opgenomen in het plangebied van de omgevingsvergunning voor het slopen van de bestaande winkel, bouwen van een nieuwe winkel met opslagplaats, exploiteren van een meldingsplichtige ingedeelde inrichting en uitbaten van een kleinhandelsactiviteit (OMV_2023087359), definitief vast te stellen, mits volgende voorwaarden op te nemen:
● in de groenzone moet ten opzichte van de zijperceelsgrens overal minstens een schuwafstand van 0,50 m voorzien zijn ten opzichte van de zijperceelsgrens;
● de bocht die het fietspad neemt ter hoogte van de elektriciteitscabine moet minder hoekig gemaakt worden teneinde een vlottere verbinding te voorzien;
● ter hoogte van het gemengd verkeer zijn volgende ingrepen noodzakelijk teneinde duidelijk te maken dat het om een fiets-/wandelpad gaat:
○ de strook afwerken met een ander materiaal dan het rijweggedeelte;
○ tussen rijbaan en fietsstrook moeten minstens 3 paaltjes voorzien worden, rekening houdend met het behoud van de minimale breedte van 2 m voor het fietspad.
In voorliggend rooilijnplan (BA_ID001_I_N_2_rooilijnplan fietspad) werden reeds volgende aanpassingen na de beslissing van het college van burgemeester en schepenen doorgevoerd:
● de schuwafstand van 0,50 m werd voorzien;
● de bocht ter hoogte van de cabine werd aangepast.
Bijgevolg blijven bij de definitieve vaststelling van het rooilijnplan nog volgende voorwaarden op te nemen:
● ter hoogte van het gemengd verkeer zijn volgende ingrepen noodzakelijk teneinde duidelijk te maken dat het om een fiets-/wandelpad gaat:
○ de strook afwerken met een ander materiaal dan het rijweggedeelte;
○ tussen rijbaan en fietsstrook moeten minstens 3 paaltjes voorzien worden, rekening houdend met het behoud van de minimale breedte van 2 m voor het fietspad.
Er zijn geen adviezen nodig.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 41, 9° Decreet Lokaal Bestuur
● Andere:
○ Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
De gemeenteraad besluit met 0 ja-stemmen:
Artikel 1
De gemeenteraad besluit het rooilijnplan voor het creëren van een nieuwe publieke erfdienstbaarheid van doorgang via de eigendom Hoogstraat 2, zoals opgenomen in het plangebied van de omgevingsvergunning voor het slopen van de bestaande winkel, bouwen van een nieuwe winkel met opslagplaats, exploiteren van een meldingsplichtige ingedeelde inrichting en uitbaten van een kleinhandelsactiviteit (OMV_2023087359), aangeduid op het rooilijnplan (BA_ID001_I_N_2_rooilijnplan fietspad), goed te keuren mits volgende voorwaarden stipt na te leven:
● ter hoogte van het gemengd verkeer zijn volgende ingrepen noodzakelijk teneinde duidelijk te maken dat het om een fiets-/wandelpad gaat:
○ de strook afwerken met een ander materiaal dan het rijweggedeelte;
○ tussen rijbaan en fietsstrook moeten minstens 3 paaltjes voorzien worden, rekening houdend met het behoud van de minimale breedte van 2 m voor het fietspad.
Artikel 2
Een afschrift van dit besluit zal met de overige documenten bij het aanvraagdossier gevoegd worden.
Zitting van 21 DECEMBER 2023
5. Cultuur en Erfgoed - Zuidwest - jaarverslaggeving 2022 - goedkeuring
Aanleiding en context
De gemeenteraad wordt gevraagd de jaarverslaggeving voor 2022 van Zuidwest goed te keuren.
Motivering
Op 13 oktober 2023 bezorgde Zuidwest haar jaarverslaggeving 2022, met volgende documenten in bijlage:
● het jaarverslag 2022 van de bovenlokale werking cfr. het sjabloon zoals ingediend bij de Vlaamse overheid;
● het jaarverslag 2022 van de erfgoedwerking zoals ingediend bij de Vlaamse overheid;
● de goedgekeurde jaarrekeningen en balans 2022;
● het verslag van de bedrijfsrevisor voor wat het boekjaar 2022 betreft.
Artikel 11 § 2 van de statuten van Zuidwest stipuleert dat de jaarrekeningen, samen met het activiteitenverslag en het verslag van de revisor jaarlijks ter goedkeuring worden voorgelegd aan de raden van de deelnemende gemeenten.
Het college van burgemeester en schepenen verzocht in zitting van 6 december 2023 de voorzitter van de gemeenteraad om de goedkeuring van de jaarverslaggeving van Zuidwest te agenderen op de gemeenteraad van 21 december 2023.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 41 Decreet Lokaal Bestuur
● Andere:
○ Statuten Zuidwest
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
De gemeenteraad besluit met 0 ja-stemmen:
Artikel 1
De gemeenteraad besluit de jaarverslaggeving voor 2022 van Zuidwest goed te keuren.
Zitting van 21 DECEMBER 2023
6. Woonmaatschappij VIVUS - toewijzingsreglement - goedkeuring
Aanleiding en context
De gemeenteraad wordt verzocht om:
● het ontwerp toewijzingsreglement, zoals voorgelegd door de toewijzingsraad van Woonmaatschappij VIVUS, goed te keuren;
● kennis te nemen van de genomen beslissingen door Woonmaatschappij VIVUS met betrekking tot de versnelde toewijzingen (pijler 2).
Motivering
Met de vorming van de nieuwe woonmaatschappijen zal op 1 januari 2024 ook een nieuw toewijsmodel in werking treden. De Vlaamse overheid schetste een breed kader waarmee de toewijzingsraden van de woonmaatschappijen aan de slag gaan om tot een concrete invulling te komen.
In de regio Zuid-West-Vlaanderen werd een regionale werkgroep opgericht. De werkgroep werkte een voorstel uit voor de manier van toewijzen binnen pijler 2. Het finale voorstel werd voor advies voorgelegd aan het vast bureau van de OCMW’s en werd eveneens overgemaakt aan de woonmaatschappijen.
De woonmaatschappij neemt het initiatief om een toewijzingsraad op te richten. Alle gemeenten van het werkingsgebied zijn vertegenwoordigd in de toewijzingsraad, aangevuld met relevante huisvestings- en welzijnsactoren uit het werkingsgebied van de woonmaatschappij. De woonmaatschappij zit de toewijzingsraad voor.
Woonmaatschappij VIVUS heeft haar toewijzingsraad officieel geïnstalleerd op 28 juni 2023 en werd als volgt samengesteld:
● voorzitter en ondervoorzitter van de woonmaatschappij;
● de algemeen directeur van de woonmaatschappij;
● directeur klanten van de woonmaatschappij;
● 1 vertegenwoordiger per lokaal bestuur (schepen welzijn/wonen, directeur welzijn, diensthoofd welzijn of hoofdmaatschappelijk werker, …);
● 1 vertegenwoordiger voor CAW;
● 1 vertegenwoordiger van de instanties voor personen met een beperking;
● 1 vertegenwoordiger van de instanties voor personen met een psychische kwetsbaarheid;
● 1 vertegenwoordiger voor de organisaties die zich inzetten voor jongvolwassen (jeugdzorg).
De toewijzingsraad van woonmaatschappij VIVUS heeft op basis van het nieuwe regelgevend kader en regionaal uitgewerkt voorstel, een ontwerp van toewijzingsreglement opgemaakt. Hierbij is lokaal maatwerk mogelijk voor enerzijds het instellen van een strengere lokale bindingsvoorwaarde (pijler 1) en anderzijds voor het afbakenen van specifieke doelgroepen (pijler 3).
Daarnaast schrijft de regelgeving ook voor dat de woonmaatschappij de gemeente op de hoogte brengt van de beslissingen met betrekking tot de versnelde toewijzingen (pijler 2). De gemeenteraad kan echter enkel het ontwerp van toewijzingsreglement amenderen voor wat betreft de strengere woonbinding en de specifieke doelgroepen.
De woonmaatschappij integreert de goedgekeurde toewijzingsreglementen in het definitieve toewijzingsreglement. De woonmaatschappij bezorgt vervolgens het toewijzingsreglement aan de minister opdat hij zijn vernietigingstoezicht kan uitoefenen. Dit is alleen nodig als het toewijzingsreglement een doelgroep bevat die niet opgenomen is in art. 6.27, §1, tweede lid BVCW (zoals van kracht vanaf 1 januari 2024).
De toewijzingsraad van woonmaatschappij VIVUS heeft ervoor geopteerd om geen strengere lokale woonbinding op te nemen. Dit wordt gemotiveerd vanuit het gegeven dat de huidige langdurige woonbinding met de gemeente reeds een verstrenging is ten aanzien van de vorige lokale binding. De toewijzingsraad wenst geen criterium te voorzien die de standaard langdurige woonbinding voorafgaat.
Daarnaast heeft de toewijzingsraad bij consensus beslist dat na de langdurige woonbinding met de gemeente wel rekening wordt gehouden met de langdurige woonbinding van de kandidaat-huurder met het werkingsgebied van de woonmaatschappij.
Binnen de toewijzingsraad werd besloten om het uitgewerkt voorstel van de regionale werkgroep voor wat betreft de invulling van pijler 2 over te nemen. En om voldoende toegang te voorzien voor kwetsbare doelgroepen binnen dit nieuwe toewijzingssysteem, worden binnen pijler 3 een aantal kwetsbare doelgroepen opgenomen. Het gaat meer bepaald om kandidaat-huurders die dak- en thuisloos zijn of dreigen te worden. Aan deze toewijzingen is standaard een begeleidingsovereenkomst gekoppeld waarbij begeleiding wordt opgenomen door een welzijnspartner.
Daarnaast heeft elke gemeente ook de bestaande doelgroepen – zoals opgenomen in de huidige lokale toewijzingsreglementen – kritisch geëvalueerd en werden deze waar nodig bijgestuurd naar omschrijving en/of naar voorbehouden aantallen. Deze bijsturingen gebeurden op basis van een analyse van de toewijzingen van de voorbije jaren en op basis van een analyse van de kandidatenlijsten. Deze analyses werden door de toewijzingsraad verder meegenomen in het ontwerp van toewijzingsreglement.
In de zitting van 29 november 2023 heeft het college van burgemeester en schepenen de voorzitter van de gemeenteraad verzocht om de goedkeuring van het ontwerp toewijzingsreglement en de kennisname van de genomen beslissing door Woonmaatschappij VIVUS, te agenderen op de gemeenteraad van 21 december 2023.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 41, § 2, 2° Decreet Lokaal Bestuur
● Andere:
○ Vlaamse Codex Wonen van 2021, meer bepaald artikels 6.12 t.e.m. 6.14
○ Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021, meer bepaald artikels 6.22 t.e.m. 6.28
○ De installatie van de toewijzingsraad van woonmaatschappij VIVUS, zoals goedgekeurd door het bestuursorgaan van woonmaatschappij VIVUS, d.d. 28 juni 2023
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
De gemeenteraad besluit met 0 ja-stemmen:
Artikel 1
De gemeenteraad besluit om het ontwerp toewijzingsreglement, zoals voorgelegd door de toewijzingsraad van Woonmaatschappij VIVUS, goed te keuren.
Artikel 2
De gemeenteraad neemt kennis van de genomen beslissingen door Woonmaatschappij VIVUS met betrekking tot de versnelde toewijzingen (pijler 2).
Artikel 3
Een afschrift van onderhavig besluit wordt verzonden naar Woonmaatschappij VIVUS, Marktstraat 80, 8530 Harelbeke.
De openbare zitting van de gemeenteraad wordt geschorst om te hernemen na de openbare zitting van de OCMW-raad.
Zitting van 21 DECEMBER 2023
7. Vragen gesteld door raadsleden - kennisname
Aanleiding en context
Aan de gemeenteraadsleden wordt gevraagd kennis te nemen van de vragen gesteld door raadsleden.
Motivering
Na afhandeling van de agenda van de openbare vergadering kunnen de gemeenteraadsleden mondelinge vragen stellen over gemeentelijke aangelegenheden die niet op de agenda van de gemeenteraad staan in het punt 'Vragen gesteld door raadsleden'.
Op deze mondelinge vragen wordt, ofwel mondeling ter zitting, ofwel schriftelijk (elektronisch), ten laatste binnen de maand na de vraagstelling geantwoord.
Er zijn geen adviezen nodig.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 31 Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
De gemeenteraad neemt kennis van de door de gemeenteraadsleden gestelde vragen.
Artikel 5 Louis Vanderbeken Filip Terryn Jurgen Beke Philip Ghekiere Sandra De Leeuw-Goussey Wim Vermeulen Marleen Prat Karel Bauters Marc Coppens Louis Haerinck Regine Vanwynsberghe-Rooryck Bert Schelfhout Carl De Donder Yves Vande Wiele Dirk Demeurie Sarah Barbe Maurice Bekaert Sophie Mespreuve Matthias Vanneste Jo Tijtgat Tundie D'hont Frans Kemseke Claude Croes Louis Vanderbeken Filip Terryn Jurgen Beke Philip Ghekiere Sandra De Leeuw-Goussey Wim Vermeulen Marleen Prat Marc Coppens Louis Haerinck Regine Vanwynsberghe-Rooryck Bert Schelfhout Carl De Donder Yves Vande Wiele Dirk Demeurie Maurice Bekaert Sophie Mespreuve Matthias Vanneste Jo Tijtgat Tundie D'hont Frans Kemseke Claude Croes aantal voorstanders: 20 , aantal onthouders: 1 , aantal tegenstanders: 0
Artikel 3 Louis Vanderbeken Filip Terryn Jurgen Beke Philip Ghekiere Sandra De Leeuw-Goussey Wim Vermeulen Marleen Prat Karel Bauters Marc Coppens Louis Haerinck Regine Vanwynsberghe-Rooryck Bert Schelfhout Carl De Donder Yves Vande Wiele Dirk Demeurie Sarah Barbe Maurice Bekaert Sophie Mespreuve Matthias Vanneste Jo Tijtgat Tundie D'hont Frans Kemseke Claude Croes Louis Vanderbeken Filip Terryn Jurgen Beke Philip Ghekiere Sandra De Leeuw-Goussey Wim Vermeulen Marleen Prat Marc Coppens Louis Haerinck Regine Vanwynsberghe-Rooryck Bert Schelfhout Carl De Donder Yves Vande Wiele Dirk Demeurie Maurice Bekaert Sophie Mespreuve Matthias Vanneste Jo Tijtgat Tundie D'hont Frans Kemseke Claude Croes aantal voorstanders: 21 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0
Artikel 1 Louis Vanderbeken Filip Terryn Jurgen Beke Philip Ghekiere Sandra De Leeuw-Goussey Wim Vermeulen Marleen Prat Karel Bauters Marc Coppens Louis Haerinck Regine Vanwynsberghe-Rooryck Bert Schelfhout Carl De Donder Yves Vande Wiele Dirk Demeurie Sarah Barbe Maurice Bekaert Sophie Mespreuve Matthias Vanneste Jo Tijtgat Tundie D'hont Frans Kemseke Claude Croes Louis Vanderbeken Filip Terryn Jurgen Beke Philip Ghekiere Sandra De Leeuw-Goussey Wim Vermeulen Marleen Prat Marc Coppens Louis Haerinck Regine Vanwynsberghe-Rooryck Bert Schelfhout Carl De Donder Yves Vande Wiele Dirk Demeurie Maurice Bekaert Sophie Mespreuve Matthias Vanneste Jo Tijtgat Tundie D'hont Frans Kemseke Claude Croes aantal voorstanders: 21 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0
Artikel 4 Louis Vanderbeken Filip Terryn Jurgen Beke Philip Ghekiere Sandra De Leeuw-Goussey Wim Vermeulen Marleen Prat Karel Bauters Marc Coppens Louis Haerinck Regine Vanwynsberghe-Rooryck Bert Schelfhout Carl De Donder Yves Vande Wiele Dirk Demeurie Sarah Barbe Maurice Bekaert Sophie Mespreuve Matthias Vanneste Jo Tijtgat Tundie D'hont Frans Kemseke Claude Croes Louis Vanderbeken Filip Terryn Jurgen Beke Philip Ghekiere Sandra De Leeuw-Goussey Wim Vermeulen Marleen Prat Marc Coppens Louis Haerinck Regine Vanwynsberghe-Rooryck Bert Schelfhout Carl De Donder Yves Vande Wiele Dirk Demeurie Maurice Bekaert Sophie Mespreuve Matthias Vanneste Jo Tijtgat Tundie D'hont Frans Kemseke Claude Croes aantal voorstanders: 20 , aantal onthouders: 1 , aantal tegenstanders: 0
Artikel 2 Louis Vanderbeken Filip Terryn Jurgen Beke Philip Ghekiere Sandra De Leeuw-Goussey Wim Vermeulen Marleen Prat Karel Bauters Marc Coppens Louis Haerinck Regine Vanwynsberghe-Rooryck Bert Schelfhout Carl De Donder Yves Vande Wiele Dirk Demeurie Sarah Barbe Maurice Bekaert Sophie Mespreuve Matthias Vanneste Jo Tijtgat Tundie D'hont Frans Kemseke Claude Croes Louis Vanderbeken Filip Terryn Jurgen Beke Philip Ghekiere Sandra De Leeuw-Goussey Wim Vermeulen Marleen Prat Marc Coppens Louis Haerinck Regine Vanwynsberghe-Rooryck Bert Schelfhout Carl De Donder Yves Vande Wiele Dirk Demeurie Maurice Bekaert Sophie Mespreuve Matthias Vanneste Jo Tijtgat Tundie D'hont Frans Kemseke Claude Croes aantal voorstanders: 21 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0
Zitting van 21 DECEMBER 2023
8. GAS - aanstelling sanctionerend ambtenaren - goedkeuring - besloten zitting
Louis Vanderbeken Filip Terryn Jurgen Beke Philip Ghekiere Sandra De Leeuw-Goussey Wim Vermeulen Marleen Prat Marc Coppens Louis Haerinck Regine Vanwynsberghe-Rooryck Bert Schelfhout Carl De Donder Yves Vande Wiele Dirk Demeurie Sarah Barbe Maurice Bekaert Sophie Mespreuve Matthias Vanneste Jo Tijtgat Tundie D'hont Frans Kemseke Claude Croes Louis Vanderbeken Filip Terryn Jurgen Beke Philip Ghekiere Sandra De Leeuw-Goussey Wim Vermeulen Marleen Prat Marc Coppens Louis Haerinck Regine Vanwynsberghe-Rooryck Bert Schelfhout Carl De Donder Yves Vande Wiele Dirk Demeurie Maurice Bekaert Sophie Mespreuve Matthias Vanneste Jo Tijtgat Tundie D'hont Frans Kemseke Claude Croes aantal voorstanders: 21 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0
Zitting van 21 DECEMBER 2023
9. Algemeen directeur - vaste aanstelling in statutair verband (decretale graad) - goedkeuring - besloten zitting
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.