Zitting van GR van 15 SEPTEMBER 2022
1. Gemeenteraad - 7 juli 2022 - notulen en audio-opname - goedkeuring
Aanleiding en context
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de notulen en de audio-opname van de vorige zitting goed te keuren.
Motivering
Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast.
Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering, worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.
Artikel 278 van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat de gemeenteraad kan beslissen om het zittingsverslag te vervangen door een audio- of audiovisuele opname van de openbare zitting van de gemeenteraad.
Juridische gronden
• Algemene basisbevoegdheid: Art. 32 Decreet Lokaal Bestuur
• Andere:
◦ Art. 277 en 278 Decreet Lokaal Bestuur
◦ Art. 32 en 33 Huishoudelijk reglement gemeenteraad
Adviezen
Er zijn geen adviezen nodig.
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Eenparig goedgekeurd
Artikel 1
De gemeenteraad besluit de notulen van de zitting van de gemeenteraadszitting van 7 juli 2022 goed te keuren.
Artikel 2
De gemeenteraad besluit de audio-opname van de gemeenteraadszitting van 7 juli 2022 goed te keuren.
Zitting van GR van 15 SEPTEMBER 2022
2. Rapport organisatiebeheersing 2021 - kennisname
Aanleiding en context
De gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van het rapport organisatiebeheersing met betrekking tot het jaar 2021.
Motivering
Onze organisatie wil haar doelstellingen behalen. Dat is vanzelfsprekend. Dit willen we op een zo kwaliteitsvol, efficiënt en effectief mogelijke manier doen. Daarom werd een kader omtrent organisatiebeheersing goedgekeurd tijdens de gemeente- en OCMW-raadszittingen van respectievelijk 13 juli en 3 juli 2017. Het kader werd aangepast tijdens de gemeente- en OCMW-raad van 19 december 2019.
Het opmaken en laten goedkeuren van dergelijk kader is bovendien verplicht volgens artikel 219, eerste lid van het Decreet Lokaal Bestuur.
Ons kader bepaalt dat we werken volgens de PDCA-cyclus:
● In de planfase brengen we in kaart aan welke aspecten van onze organisatie we willen werken. Dit doen we aan de hand van een zelfevaluatie waarbij we onze risico’s in kaart brengen en de daaraan gekoppelde verbeteracties vastleggen. Dit kan geïntegreerd worden in het meerjarenplan.
● Op het moment dat we de plannen effectief uitvoeren, bevindt onze organisatie zich in de do-fase. De verbeterprojecten worden gerealiseerd.
● De check-fase is de fase waarin we door monitoring, evaluatie en rapportering de stand van zaken opmaken. In die fase wordt nagezien wat is verwezenlijkt en waar we het plan moeten bijsturen.
● Het is mogelijk dat naar aanleiding van deze ‘check’ een bijsturing van het plan noodzakelijk is. De act-fase zorgt voor deze bijsturing.
Met huidig rapport, in bijlage gevoegd, bevinden we ons in de check-fase. We denken na waarover we willen rapporteren. De gegevens die we vervolgens verzamelen moeten ons nuttige info opleveren om daarna al dan niet actie te ondernemen. Het is mogelijk dat we hierbij oordelen dat we het meerjarenplan moeten aanpassen (act-fase).
We moeten opmerken dat dergelijk rapport een 'work in progress' is en elk jaar verder wordt verfijnd.
Artikel 219, tweede lid van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat de algemeen directeur jaarlijks rapporteert aan het college van burgemeester en schepenen, de gemeenteraad, de raad voor maatschappelijk welzijn en het vast bureau, over de organisatiebeheersing.
Het rapport organisatiebeheersing 2021 werd besproken tijdens het managementteam op 24 augustus 2022 en werd positief geadviseerd.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 219, tweede lid Decreet Lokaal Bestuur
● Andere: Art. 217 - 220 Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
De gemeenteraad neemt kennis van het rapport organisatiebeheersing met betrekking tot het jaar 2021.
Zitting van GR van 15 SEPTEMBER 2022
3. Gemeente zonder gemeentehuis - project 'Naar een open, nabij en loketvrij huis van de gemeente' - kennisname goedkeuring subsidie en samenwerkingsovereenkomsten - goedkeuring
Aanleiding en context
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van de goedkeuring door de Vlaamse Regering van het aanvraagdossier voor de subsidiëring van het project "Naar een open, nabij en loketvrij huis van de gemeente" ikv de 4e oproep van het relanceproject Gemeente zonder gemeentehuis en om de samenwerkingsovereenkomsten in dit kader, goed te keuren.
Motivering
In zitting van 23 maart 2022 heeft het college van burgemeester en schepenen,
● het aanvraagdossier voor de projectsubsidie 'Naar een open, nabij en loketvrij huis van de gemeente', ingediend door de lokale besturen Deerlijk, Wevelgem, Wervik en Roeselare ikv het relanceproject 'Gemeente zonder gemeentehuis', en bijhorend samenwerkingsverband, principieel goedgekeurd;
● de voorzitter van de gemeenteraad verzocht om de samenwerkingsovereenkomsten te agenderen op de gemeenteraad die volgt op de goedkeuring van het project door Vlaanderen.
Op 12 juli 2022 heeft het Agentschap Binnenlands Bestuur Vlaanderen, via haar digitaal loket, de gemeente ervan op de hoogte gebracht dat de Vlaamse Regering in haar zitting van 17 juni 2022 de aanvragen voor een subsidie voor innovatieve concepten in het kader van de 4e oproep van het relanceproject Gemeente zonder gemeentehuis, heeft besproken.
Op voorstel van Vlaams minister Bart Somers en op basis van het advies van de jury, besliste de Vlaamse Regering om aan elf projecten, waaronder het project "Naar een open, nabij en loketvrij huis van de gemeente", een subsidie toe te kennen.
De subsidie bedraagt 149.999,49 euro.
Een eerste subsidieschijf van 80 % zal zo snel mogelijk uitbetaald worden.
Voormeld besluit van de Vlaamse Regering van 17 juni 2022, de motiveringen, aanbevelingen en beoordelingsfiche van de jury, de looptijden en modaliteiten over de projectopvolging en opmerkingen bij de verdere uitwerking van het project, zijn terug te vinden in de bijlagen en maken integraal deel uit van deze beslissing.
Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 18 juli 2022 de voorzitter van de gemeenteraad verzocht om de goedkeuring van voormelde subsidie-aanvraag ter kennisname te agenderen op de gemeenteraad van 15 september 2022, alsook de goedkeuring van de betreffende samenwerkingsovereenkomsten.
Juridische gronden
Algemene basisbevoegdheid: Art. 41, 5° Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
Financiële gevolgen onder de vorm van personeelsinzet. Een duidelijk financieel overzicht voor het gehele project, de personeelsinzet voor Deerlijk en het samenwerkingsverband zijn te vinden in bijlage.
BESLUIT
Eenparig goedgekeurd
Artikel 1
De gemeenteraad neemt kennis van de goedkeuring door de Vlaamse Regering van het aanvraagdossier voor het project 'Naar een open, nabij en loketvrij huis van de gemeente', ingediend door de lokale besturen van Deerlijk, Wervik, Wevelgem en Roeselare, in een samenwerkingsverband. De toegekende subsidie bedraagt 149.999,49 euro.
Artikel 2
De gemeenteraad besluit om de samenwerkingsovereenkomsten met de lokale besturen Wervik, Wevelgem en Roeselare, goed te keuren.
Zitting van GR van 15 SEPTEMBER 2022
4. Uitvoering meerjarenplan 2020-2025 - opvolgingsrapportering 1e semester 2022 - kennisname
Aanleiding en context
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van de opvolgingsrapportering aangaande de uitvoering van het meerjarenplan 2020-2025, voor het eerste semester van 2022.
Motivering
Vanaf 1 januari 2020 voorziet het Decreet Lokaal Bestuur dat er minstens voor het einde van het derde kwartaal een opvolgingsrapportering over het eerste semester van het boekjaar wordt voorgelegd. Het rapport over het eerste semester van 2022 bevindt zich in bijlage. Er zijn geen wijzigingen in de assumpties die gekozen werden bij de opmaak van de laatste aanpassing van het meerjarenplan, noch in de financiële risico's.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 263, 2e lid Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
De gemeenteraad neemt kennis van het opvolgingsrapport betreffende de uitvoering van het meerjarenplan 2020-2025 voor het eerste semester van 2022.
Zitting van GR van 15 SEPTEMBER 2022
5. Toegevoegd punt bij toepassing van artikel 21 ivm energiecrisis - Toegevoegd punt
Aanleiding en context
De gemeenteraad wordt gevraagd te beslissen over de initiatieven en/of besparingen die kunnen genomen worden om tegemoet te komen aan de noden die ontstaan ten gevolge van de stijgende energieprijzen.
Motivering
Conform artikel 21 van het Decreet Lokaal Bestuur kunnen gemeenteraadsleden uiterlijk vijf dagen voor de vergadering punten aan de agenda toevoegen. Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.
Bij mail van 7 september 2022 vragen onafhankelijke raadsleden Dirk Demeurie en Sophie Mespreuve om volgend punt toe te voegen aan de agenda van de gemeenteraad van 15 september 2022:
"Bij deze ons gevraagde extra punt
Iedereen - steden en gemeenten , werknemers en werkgevers , gezinnen en alleenstaanden, alle categorieën in de maatschappij hebben te maken met de uit de pan swingende energieprijzen. Niemand ziet kant en klare oplossingen, niemand ziet het einde van deze crisis. Voor massa’s mensen staat het water aan de lippen, voor evenveel personen komt de crisis met de dag dichterbij.
Aan welke initiatieven/besparingen denkt onze gemeente zelf … Zijn er financiële mogelijkheden ? (besparingen ? verschuivingen ? wil men middelen vrijmaken ?
Aan welke initiatieven denkt onze gemeente naar de meest behoevenden (bijv. cfr. stad Ieper)
Zou een partijoverschrijdende werkgroep zinvol zijn ?
Onafhankelijke raadsleden Dirk Demeurie - Sophie Mespreuve"
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 41 Decreet Lokaal Bestuur
● Andere: Art. 21 Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
Er zijn geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Eenparig goedgekeurd
Artikel 1
De gemeenteraad besluit de reeds genomen energiebesparende maatregelen uit te breiden, verder in te zetten op tegemoetkoming aan de vragen van burgers door het uitbreiden van zitdagen voor eerstelijns energievragen, de denkoefening te blijven maken in de toekomst en mee te werken aan bovenlokale initiatieven in dit kader.
Zitting van GR van 15 SEPTEMBER 2022
6. Punt toegevoegd bij spoedeisendheid - ontslag algemeen directeur - goedkeuring
Zitting van GR van 15 SEPTEMBER 2022
7. Kennisname ontslag algemeen directeur - goedkeuring
De openbare zitting van de gemeenteraad wordt geschorst om te hernemen na de openbare zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn.
Zitting van GR van 15 SEPTEMBER 2022
8. Vragen gesteld door raadsleden - kennisname
Aanleiding en context
Aan de gemeenteraadsleden wordt gevraagd kennis te nemen van de vragen gesteld door raadsleden.
Motivering
Na afhandeling van de agenda van de openbare vergadering kunnen de gemeenteraadsleden mondelinge vragen stellen over gemeentelijke aangelegenheden die niet op de agenda van de gemeenteraad staan in het punt 'Vragen gesteld door raadsleden'.
Op deze mondelinge vragen wordt, ofwel mondeling ter zitting, ofwel schriftelijk (elektronisch), ten laatste binnen de maand na de vraagstelling geantwoord.
Er zijn geen adviezen nodig.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 31 Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
De gemeenteraad neemt kennis van de door de gemeenteraadsleden gestelde vragen.
Artikel 1 Rolande Libert Marc Coppens Bert Schelfhout Maurice Bekaert Regine Rooryck Sandra De Leeuw-Goussey Dirk Demeurie Tundie D'hont Matthias Vanneste Philip Ghekiere Jo Tijtgat Sophie Mespreuve Yves Vande Wiele Jurgen Beke Louis Haerinck Louis Vanderbeken Claude Croes Filip Terryn Hans Piepers Carl De Donder Rolande Libert Marc Coppens Bert Schelfhout Maurice Bekaert Regine Rooryck Sandra De Leeuw-Goussey Dirk Demeurie Tundie D'hont Matthias Vanneste Philip Ghekiere Jo Tijtgat Sophie Mespreuve Yves Vande Wiele Jurgen Beke Louis Haerinck Louis Vanderbeken Claude Croes Filip Terryn Carl De Donder aantal voorstanders: 18 , aantal onthouders: 1 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Artikel 4 Rolande Libert Marc Coppens Bert Schelfhout Maurice Bekaert Regine Rooryck Sandra De Leeuw-Goussey Dirk Demeurie Tundie D'hont Matthias Vanneste Philip Ghekiere Jo Tijtgat Sophie Mespreuve Yves Vande Wiele Jurgen Beke Louis Haerinck Louis Vanderbeken Claude Croes Filip Terryn Hans Piepers Carl De Donder Rolande Libert Marc Coppens Bert Schelfhout Maurice Bekaert Regine Rooryck Sandra De Leeuw-Goussey Dirk Demeurie Tundie D'hont Matthias Vanneste Philip Ghekiere Jo Tijtgat Sophie Mespreuve Yves Vande Wiele Jurgen Beke Louis Haerinck Louis Vanderbeken Claude Croes Filip Terryn Carl De Donder aantal voorstanders: 18 , aantal onthouders: 1 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Artikel 3 Rolande Libert Marc Coppens Bert Schelfhout Maurice Bekaert Regine Rooryck Sandra De Leeuw-Goussey Dirk Demeurie Tundie D'hont Matthias Vanneste Philip Ghekiere Jo Tijtgat Sophie Mespreuve Yves Vande Wiele Jurgen Beke Louis Haerinck Louis Vanderbeken Claude Croes Filip Terryn Hans Piepers Carl De Donder Rolande Libert Marc Coppens Bert Schelfhout Maurice Bekaert Regine Rooryck Sandra De Leeuw-Goussey Dirk Demeurie Tundie D'hont Matthias Vanneste Philip Ghekiere Jo Tijtgat Sophie Mespreuve Yves Vande Wiele Jurgen Beke Louis Haerinck Louis Vanderbeken Claude Croes Filip Terryn Carl De Donder aantal voorstanders: 18 , aantal onthouders: 1 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Artikel 5 Rolande Libert Marc Coppens Bert Schelfhout Maurice Bekaert Regine Rooryck Sandra De Leeuw-Goussey Dirk Demeurie Tundie D'hont Matthias Vanneste Philip Ghekiere Jo Tijtgat Sophie Mespreuve Yves Vande Wiele Jurgen Beke Louis Haerinck Louis Vanderbeken Claude Croes Filip Terryn Hans Piepers Carl De Donder Rolande Libert Marc Coppens Bert Schelfhout Maurice Bekaert Regine Rooryck Sandra De Leeuw-Goussey Dirk Demeurie Tundie D'hont Matthias Vanneste Philip Ghekiere Jo Tijtgat Sophie Mespreuve Yves Vande Wiele Jurgen Beke Louis Haerinck Louis Vanderbeken Claude Croes Filip Terryn Carl De Donder aantal voorstanders: 17 , aantal onthouders: 1 , aantal tegenstanders: 1 Goedgekeurd
Artikel 2 Rolande Libert Marc Coppens Bert Schelfhout Maurice Bekaert Regine Rooryck Sandra De Leeuw-Goussey Dirk Demeurie Tundie D'hont Matthias Vanneste Philip Ghekiere Jo Tijtgat Sophie Mespreuve Yves Vande Wiele Jurgen Beke Louis Haerinck Louis Vanderbeken Claude Croes Filip Terryn Hans Piepers Carl De Donder Rolande Libert Marc Coppens Bert Schelfhout Maurice Bekaert Regine Rooryck Sandra De Leeuw-Goussey Dirk Demeurie Tundie D'hont Matthias Vanneste Philip Ghekiere Jo Tijtgat Sophie Mespreuve Yves Vande Wiele Jurgen Beke Louis Haerinck Louis Vanderbeken Claude Croes Filip Terryn Carl De Donder aantal voorstanders: 18 , aantal onthouders: 1 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van GR van 15 SEPTEMBER 2022
9. Gemeentelijke administratieve sancties (GAS) - aanwijzing van bijkomende
gewestelijke vaststellers voor inbreuken op de algemene politieverordening
(APV) en opsomming van de artikelen waarop deze inbreuken kunnen vaststellen - goedkeuring - besloten zitting
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.