DEERLIJK

28 MAART 2019

 

AANWEZIG

 

Voorzitter: Jo Tijtgat

Burgemeester: Claude Croes

 

Schepenen: Bert Schelfhout, Regine Vanwynsberghe-Rooryck, Sandra De Leeuw-Goussey, Matthias Vanneste, Louis Vanderbeken

Raadsleden: Carl De Donder, Louis Haerinck, Frans Kemseke, Tundie D'hont, Jurgen Beke, Filip Terryn, Sophie Mespreuve, Rolande Libert, Lies De Witte, Marc Coppens, Maurice Bekaert, Dirk Demeurie

 

Algemeen directeur: Hans Piepers

 

VERONTSCHULDIGD

 

Gemeenteraadsleden: Marleen Prat, Philip Ghekiere

 

 

 

 

 

Overzicht punten

 

Zitting van GR van 28 MAART 2019

1. Gemeenteraad - 28 februari 2019 - notulen en zittingsverslag - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de notulen en het zittingsverslag van de vorige zitting goed te keuren.

 

Motivering

 

Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast.

 

Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering, worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.

 

Artikel 278 van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat de gemeenteraad kan beslissen om het zittingsverslag te vervangen door een audio- of audiovisuele opname van de openbare zitting van de gemeenteraad.

 

Juridische gronden

 

Algemene basisbevoegdheid: Art. 32 Decreet Lokaal Bestuur

Andere: Art. 277 en 278 Decreet Lokaal Bestuur

 

Adviezen

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit de notulen van de zitting van de gemeenteraadszitting van 28 februari 2019 goed te keuren.

 

Artikel 2

 

De gemeenteraad besluit het zittingsverslag van de gemeenteraadszitting van 28 februari 2019 goed te keuren.

 

 

 

Publicatiedatum: 26/04/2019
Punt bijlagen/links 190228 deel 1.mp3 Download
190228 deel 2.mp3 Download
Overzicht punten

 

Zitting van GR van 28 MAART 2019

2. Woonwijs - beheerscomité (= stuurgroep) - vertegenwoordiging - legislatuur 2019-2024 - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om naar aanleiding van de nieuwe legislatuur een vertegenwoordiger van de gemeente aan te duiden in het beheerscomité (= stuurgroep) van de interlokale vereniging Woonwijs.

 

Motivering

 

De gemeenteraad besliste op 29 april 2010 tot de oprichting en goedkeuring van de overeenkomst met statutaire draagkracht betreffende de interlokale vereniging Wonen Deerlijk, Harelbeke, Kuurne en Lendelede, thans Woonwijs genoemd.

 

Deze samenwerkingsovereenkomst werd opgemaakt voor onbepaalde duur en ondertekend door 8 deelnemers aan de interlokale vereniging: gemeentebesturen en OCMW's van Deerlijk, Harelbeke, Kuurne en Lendelede.

 

Door de inwerkingtreding van het Decreet Lokaal Bestuur op 1 januari 2019 diende de samenwerkingsovereenkomst aangepast te worden.

 

De gemeenteraad keurde in zitting van 28 februari 2019 de aangepaste 'Samenwerkingsovereenkomst met statutaire draagkracht betreffende de oprichting van de Interlokale Vereniging Wonen Deerlijk-Harelbeke-Kuurne-Lendelede', goed.

 

Punt 2.2. van bovenvermelde samenwerkingsovereenkomst stipuleert dat het beheerscomité (= stuurgroep) van de interlokale vereniging is samengesteld uit:

een lid van het college van burgemeester en schepenen van elke deelnemende gemeente, bij voorkeur bevoegd voor wonen, huisvesting, ruimtelijke ordening of welzijn;

een lid van het vast bureau van elk deelnemend OCMW, bij voorkeur bevoegd voor welzijn of sociale zaken;

één vertegenwoordiger van de provincie West-Vlaanderen.

 

Daarbij mag het lid van het vast bureau niet hetzelfde zijn als het lid van het college van burgemeester en schepenen.

 

De vertegenwoordigers van de gemeenten en de OCMW's zijn stemgerechtigd.

 

Ingevolge de algehele vernieuwing van de gemeenteraad op 3 januari 2019 en de vernieuwde samenwerkingsovereenkomst IGS Woonwijs is het noodzakelijk over te gaan tot aanduiding van de gemeentelijke vertegenwoordiging in de intergemeentelijke samenwerking Woonwijs.

 

Conform artikel 41, § 2, 4° behoort de deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen, tot de exclusieve bevoegdheid van de gemeenteraad.

 

Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 13 maart 2019 de voorzitter van de gemeenteraad verzocht om dit punt te agenderen op de gemeenteraad van 28 maart 2019 waarbij zij de heer Bert Schelfhout voorstellen als lid gezien zijn bevoegdheid als schepen van wonen.

 

Conform artikel 34 van het Decreet Lokaal Bestuur wordt over de aanwijzing van vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen, geheim gestemd.

 

Juridische gronden

 

Algemene basisbevoegdheid: Art. 41, § 2, 4° Decreet Lokaal Bestuur

Andere: Art. 34, art. 392 - 395 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

bij geheime stemming

De gemeenteraad besluit met 18 ja-stemmen, 1 neen-stem

Artikel 2

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

De heer Bert Schelfhout, schepen van wonen, aan te duiden als vertegenwoordiger in het beheerscomité (= stuurgroep) van de interlokale vereniging Woonwijs.

 

Artikel 2

 

Een afschrift van deze beslissing over te maken aan de heer Pieter Vandeweghe, projectcoördinator van Woonwijs.

 

 

 

Publicatiedatum: 26/04/2019
Overzicht punten

 

Zitting van GR van 28 MAART 2019

3. Regionaal Sociaal Verhuurkantoor (RSVK) Waregem vzw - vertegenwoordiging - legislatuur 2019-2024 - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om naar aanleiding van de nieuwe legislatuur, volgende vertegenwoordiging te voorzien in het Regionaal Sociaal Verhuurkantoor (RSVK) Waregem vzw:

          een vertegenwoordiger in de algemene vergaderingen.

 

Motivering

 

In de gemeenteraad van 27 mei 2004 werd beslist om toe te treden tot vzw RSVK Waregem als toetredend lid tweede categorie.

 

Via mail heeft RSVK de gemeenteraad gevraagd om, conform artikel 11 van haar statuten, één vertegenwoordiger aan te duiden in de algemene vergadering.

 

Conform artikel 34 van het Decreet Lokaal Bestuur wordt, over de aanwijzing van de leden van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen, geheim gestemd.

 

Conform artikel 41, § 2, 4° van het Decreet Lokaal Bestuur behoort de deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen, tot de exclusieve bevoegdheid van de gemeenteraad.

 

Het college van burgemeester en schepenen heeft, in zitting van 13 maart 2019, de voorzitter van de gemeenteraad verzocht om onderhavige materie te agenderen op de gemeenteraadszitting van 28 maart 2019.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 41, § 2, 4° Decreet Lokaal Bestuur

          Andere:

          Art. 34, 285, 287, 330 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

bij geheime stemming

De gemeenteraad besluit met 19 ja-stemmen

Artikel 2

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

De heer Louis Vanderbeken aan te duiden als vertegenwoordiger op de algemene vergaderingen van het Regionaal Sociaal Verhuurkantoor (RSVK) Waregem vzw voor de legislatuur 2019-2024.

 

Artikel 2

 

Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissing en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan RSVK Waregem vzw, Schakelstraat 41 te 8790 Waregem.

 

 

 

Publicatiedatum: 26/04/2019
Overzicht punten

 

Zitting van GR van 28 MAART 2019

4. Onderwijsgerelateerde raden/commissies - vertegenwoordiging - legislatuur 2019-2024 - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd volgende vertegenwoordiging te voorzien in de onderwijsgerelateerde raden/overlegorganen:

aanduiding van  3 vertegenwoordigers (gemeenteraadsleden) zonder stemrecht in de schoolraad van het BBO;

aanduiding van 3 vertegenwoordigers (gemeenteraadsleden) zonder stemrecht in de schoolraad van het LO;

aanduiding van 1 waarnemend afgevaardigde (gemeenteraadslid) van het schoolbestuur in het medezeggenschapscollege van de interlokale vereniging scholengemeenschap Deerlijk, Kortrijk-Kooigem, Vichte-Ingooigem;

aanduiding van een effectief en plaatsvervangend vertegenwoordiger (gemeenteraadsleden) in het beheerscomité van de interlokale vereniging scholengemeenschap Deerlijk, Kortrijk-Kooigem, Vichte-Ingooigem;

aanduiding van twee afgevaardigden van het schoolbestuur (gemeenteraadsleden) in het overlegcomité 'Samenwerkingsovereenkomst Berk-Beuk';

voor de legislatuur 2019-2024.

 

Motivering

 

Schoolraad BBO

 

Artikel 8, § 1 van het decreet van 2 april 2004, betreffende de participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad, bepaalt dat in iedere school een schoolraad wordt opgericht.

 

In zitting van 24 maart 2005 heeft de gemeenteraad beslist een schoolraad op te richten voor de gemeentelijke lagere scholen voor buitengewoon onderwijs De Kim en De Sam.

Daarbij werd bepaald dat het schoolbestuur via drie gemeenteraadsleden aan de gemeenschappelijke schoolraad van De Kim en De Sam zal participeren met raadgevende stem.

 

In zitting van 24 maart 2005 heeft de gemeenteraad beslist een schoolraad op te richten in de gemeentelijke lagere school.

 

Medezeggenschapscollege van de interlokale vereniging scholengemeenschap Deerlijk, Kortrijk-Kooigem, Vichte-Ingooigem

 

Artikel 35, 36 en 37 van het decreet van 2 april 2004, betreffende de participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad regelen de inrichting van een medezeggenschapscollege bij een scholengemeenschap.

 

In zitting van 1 juni 2006 heeft de gemeenteraad de oprichting van een medezeggenschapscollege bij de scholengemeenschap Deerlijk, Kortrijk-Kooigem, Vichte-Ingooigem, goedgekeurd.

 

Voor het medezeggenschapscollege dient een waarnemend afgevaardigde van het schoolbestuur aangesteld te worden.

 

Beheerscomité van de interlokale vereniging scholengemeenschap Deerlijk, Kortrijk-Kooigem, Vichte-Ingooigem

 

In zitting van 22 mei 2014 heeft de gemeenteraad de vernieuwde samenwerkingsovereenkomst voor de scholengemeenschap Deerlijk, Kortrijk-Kooigem, Vichte-Ingooigem, in de vorm van een interlokale vereniging, voor de duur van zes schooljaren vanaf 1 september 2014, goedgekeurd.

 

Titel 2, artikel 4, § 1 en 2 van deze samenwerkingsovereenkomst, bepalen dat een beheerscomité wordt opgericht waarbij door de gemeenteraad een effectief lid in het beheerscomité wordt aangeduid, bij voorkeur de schepen van onderwijs.

Verder wordt ook een vervangend lid aangeduid voor in het geval het effectief lid niet aanwezig kan zijn.

 

Overlegcomité 'Samenwerkingsovereenkomst Berk-Beuk'

 

In zitting van 28 mei 1998 heeft de gemeenteraad de samenwerkingsovereenkomst tussen het schoolbestuur van de gesubsidieerde vrije basisschool met administratieve vestigingsplaats in de Hoogstraat 39 (nu: de berk - Hoogstraat 41) te Deerlijk en het schoolbestuur van de gesubsidieerde gemeentelijke lagere school met administratieve vestigingsplaats in de Sint-Amandusstraat 16 (nu de beuk - Sint-Amandusstraat 26), goedgekeurd.

 

Artikel 19 van die samenwerkingsovereenkomst bepaalt dat drie afgevaardigden van het schoolbestuur zetelen in het overlegcomité. In de huidige constellatie zijn er slechts twee afgevaardigden actief. Hiervoor wordt verwezen naar het verslag van het overlegcomité van 18 december 2012.

 

Bij de aanvang van een nieuwe legislatuur dienen alle gemeentelijke raden, overlegstructuren en commissies opnieuw samengesteld te worden, zo ook

de schoolraad van de gemeentelijke BBO De Kim en de Sam;

de schoolraad van de gemeentelijke lagere school;

het medezeggenschapscollege van de scholengemeenschap;

het beheerscomité van de scholengemeenschap.

het overlegcomité 'Samenwerkingsovereenkomst Berk-Beuk'.

 

Artikel 41, 13° van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat het inrichten van adviesraden en overlegstructuren tot de exclusieve bevoegdheid van de gemeenteraad behoort.

Gemeenteraadsleden en leden van het college van burgemeester en schepenen kunnen geen stemgerechtigd lid zijn van deze raden en de overlegstructuren.

 

Conform artikel 34 van het Decreet Lokaal Bestuur wordt over de aanwijzing van de leden van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen, geheim gestemd.

 

In zitting van 13 maart 2019 heeft het college van burgemeester en schepenen de voorzitter van de gemeenteraad verzocht om onderhavige materie te agenderen op de gemeenteraad van 28 maart 2019.

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Juridische gronden

 

Algemene basisbevoegdheid: Art. 41 Decreet Lokaal Bestuur

Andere:

Art. 34, art. 285 - 287, art. 330, art. 392 - 395 Decreet Lokaal Bestuur

Art. 8, § 1, art. 35 - 37 Decreet van 2 april 2004, betreffende de participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad

Gemeenteraadsbeslissingen 28 mei 1998, 24 maart 2005, 1 juni 2006 en 22 mei 2014

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

bij geheime stemming

De gemeenteraad besluit met 19 ja-stemmen

Artikel 2

bij geheime stemming

De gemeenteraad besluit met 18 ja-stemmen, 1 neen-stem

Artikel 3

bij geheime stemming

De gemeenteraad besluit met 19 ja-stemmen

Artikel 4

bij geheime stemming

De gemeenteraad besluit met 19 ja-stemmen

Artikel 5

bij geheime stemming

De gemeenteraad besluit met 19 ja-stemmen

Artikel 6

bij geheime stemming

De gemeenteraad besluit met 18 ja-stemmen, 1 neen-stem

Artikel 7

bij geheime stemming

De gemeenteraad besluit met 18 ja-stemmen, 1 neen-stem

Artikel 8

bij geheime stemming

De gemeenteraad besluit met 19 ja-stemmen

Artikel 9

bij geheime stemming

De gemeenteraad besluit met 19 ja-stemmen

Artikel 10

bij geheime stemming

De gemeenteraad besluit met 19 ja-stemmen

Artikel 11

bij geheime stemming

De gemeenteraad besluit met 18 ja-stemmen, 1 neen-stem

Artikel 12

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

Volgend raadslid aan te duiden als vertegenwoordiger zonder stemrecht in de schoolraad van het BBO De Kim en De Sam, voor de legislatuur 2019-2024:

 

          de heer Louis Haerinck

 

Artikel 2

 

Volgend raadslid aan te duiden als vertegenwoordiger zonder stemrecht in de schoolraad van het BBO De Kim en De Sam, voor de legislatuur 2019-2024:

 

          mevrouw Marleen Prat

 

Artikel 3

 

Volgend raadslid aan te duiden als vertegenwoordiger zonder stemrecht in de schoolraad van het BBO De Kim en De Sam, voor de legislatuur 2019-2024:

 

          de heer Maurice Bekaert

 

Artikel 4

 

Volgend raadslid aan te duiden als vertegenwoordiger zonder stemrecht in de schoolraad van het lager onderwijs, voor de legislatuur 2019-2024:

 

          de heer Louis Haerinck

 

Artikel 5

 

Volgend raadslid aan te duiden als vertegenwoordiger zonder stemrecht in de schoolraad van het lager onderwijs, voor de legislatuur 2019-2024:

 

          de heer Jurgen Beke

 

Artikel 6

 

Volgend raadslid aan te duiden als vertegenwoordiger zonder stemrecht in de schoolraad van het lager onderwijs, voor de legislatuur 2019-2024:

 

          de heer Maurice Bekaert

 

Artikel 7

 

Volgend raadslid aan te duiden als waarnemend afgevaardigde van het schoolbestuur in het medezeggenschapscollege van de interlokale vereniging scholengemeenschap Deerlijk, Kortrijk-Kooigem, Vichte-Ingooigem, voor de legislatuur 2019-2024:

 

          de heer Louis Haerinck

 

Artikel 8

 

Volgend raadslid aan te duiden als effectief vertegenwoordiger in het beheerscomité van de interlokale vereniging scholengemeenschap Deerlijk, Kortrijk-Kooigem, Vichte-Ingooigem, voor de legislatuur 2019-2024:

 

          de heer Claude Croes

 

Artikel 9

 

Volgend raadslid aan te duiden als plaatsvervangend vertegenwoordiger in het beheerscomité van de interlokale vereniging scholengemeenschap Deerlijk, Kortrijk-Kooigem, Vichte-Ingooigem, voor de legislatuur 2019-2024:

 

          de heer Louis Haerinck

 

Artikel 10

 

Volgend raadslid aan te duiden als afgevaardigde van het schoolbestuur  in het overlegcomité 'Samenwerkingsovereenkomst Berk-Beuk'., voor de legislatuur 2019-2024:

 

          de heer Claude Croes

 

Artikel 11

 

Volgend raadslid aan te duiden als afgevaardigde van het schoolbestuur  in het overlegcomité 'Samenwerkingsovereenkomst Berk-Beuk'., voor de legislatuur 2019-2024:

 

          de heer Louis Haerinck

 

Artikel 12

 

Een afschrift van onderhavige beslissing over te maken aan:

          het secretariaat van de scholengemeenschap Deerlijk, Kortrijk-Kooigem, Vichte-Ingooigem;

          de gouverneur van de provincie West-Vlaanderen;

          het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, departement Onderwijs.

 

 

 

Publicatiedatum: 26/04/2019
Overzicht punten

 

Zitting van GR van 28 MAART 2019

5. Kinderboerderij Bokkeslot vzw - vertegenwoordiging - legislatuur 2019-2024 - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van de vertegenwoordigers van de politieke partijen in de algemene vergadering van Kinderboerderij Bokkeslot vzw.

 

Motivering

 

In zitting van 24 oktober 2013 heeft de gemeenteraad het premiereglement kinderboerderij goedgekeurd.

 

Dit premiereglement ging in op 1 januari 2014 om te eindigen op 31 december 2019.

 

Artikel 3.1 van dit premiereglement stipuleert dat in de algemene vergadering van Kinderboerderij Bokkeslot vzw, naast de schepen van jeugd, ook een gemeenteraadslid zetelt van elk van de in de gemeenteraad zetelende politieke partijen.

 

Bij de aanvang van een nieuwe legislatuur dienen alle gemeentelijke raden, overlegstructuren en commissies opnieuw samengesteld te worden, zo ook de algemene vergadering van de Kinderboerderij Bokkeslot vzw.

 

Volgende kandidatuurstellingen zijn binnengekomen:

voor CD & V

Marleen Prat

voor Open VLD

Bert Schelfhout

voor N-VA

Filip Terryn

voor Deerlijk²

Tundie D'hont

 

Conform artikel 41, § 2, 4° van het Decreet Lokaal Bestuur behoort de deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen, tot de exclusieve bevoegdheid van de gemeenteraad.

 

Het college van burgemeester en schepenen heeft, in zitting van 13 maart 2019, de voorzitter van de gemeenteraad verzocht om onderhavige materie te agenderen op de gemeenteraadszitting van 28 maart 2019.

 

Juridische gronden

 

Algemene basisbevoegdheid: Art. 41, § 2, 4° Decreet Lokaal Bestuur

Andere:

Art. 34, 285, 287, 330 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

bij geheime stemming

De gemeenteraad besluit met 19 ja-stemmen

Artikel 2

bij geheime stemming

De gemeenteraad besluit met 19 ja-stemmen

Artikel 3

bij geheime stemming

De gemeenteraad besluit met 18 ja-stemmen, 1 neen-stem

Artikel 4

bij geheime stemming

De gemeenteraad besluit met 18 ja-stemmen, 1 neen-stem

 

Artikel 1

 

De persoon die als vertegenwoordiger van CD&V wordt opgenomen in de algemene vergadering van de Kinderboerderij Bokkeslot vzw is mevrouw Marleen Prat.

 

Artikel 2

 

De persoon die als vertegenwoordiger van Open VLD wordt opgenomen in de algemene vergadering van de Kinderboerderij Bokkeslot vzw is de heer Bert Schelfhout.

 

Artikel 3

 

De persoon die als vertegenwoordiger van N-VA wordt opgenomen in de algemene vergadering van de Kinderboerderij Bokkeslot vzw is de heer Filip Terryn.

 

Artikel 4

 

De persoon die als vertegenwoordiger van Deerlijk² wordt opgenomen in de algemene vergadering van de Kinderboerderij Bokkeslot vzw is mevrouw Tundie D'hont.

 

 

 

Publicatiedatum: 26/04/2019
Overzicht punten

 

Zitting van GR van 28 MAART 2019

6. Logo Leieland vzw - vertegenwoordiging - legislatuur 2019-2024 - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om naar aanleiding van de nieuwe legislatuur, volgende vertegenwoordiging te voorzien in Logo Leieland vzw:

          de aanduiding van een vertegenwoordiger vanuit de gemeente in de algemene vergaderingen voor de legislatuur 2019-2024.

 

Motivering

 

De gemeente is aangesloten bij Logo Leieland vzw.

 

Via een mail van 10 januari 2019 heeft Logo Leieland de gemeente ingelicht omtrent de aan te duiden vertegenwoordigers naar aanleiding van de nieuwe legislatuur.

 

Conform artikel 34 van het Decreet Lokaal Bestuur wordt, over de aanwijzing van de leden van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen, geheim gestemd.

 

Conform artikel 41, § 2, 4° behoort de deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen, tot de exclusieve bevoegdheid van de gemeenteraad.

 

Het college van burgemeester en schepenen heeft, in zitting van 13 maart 2019, de

voorzitter van de gemeenteraad verzocht om onderhavige materie te agenderen op de

gemeenteraadszitting van 28 maart 2019.

 

Juridische gronden

 

Algemene basisbevoegdheid: Art. 41, § 2, 4° Decreet Lokaal Bestuur

Andere: Art. 34, 285, 287, 330 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

bij geheime stemming

De gemeenteraad besluit met 19 ja-stemmen

Artikel 2

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

De heer Jo Tijtgat aan te duiden als vertegenwoordiger vanuit de gemeente in de algemene vergaderingen van Logo Leieland vzw voor de legislatuur 2019-2024.

 

Artikel 2

 

Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissing en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan Logo Leieland vzw, President Kennedypark 10, 8500 Kortrijk.

 

 

 

Publicatiedatum: 26/04/2019
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Zitting van GR van 28 MAART 2019

7. Jaarrekening 2018 gemeente - vaststelling - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de jaarrekening 2018 van de gemeente vast te stellen.

 

Motivering

 

De jaarrekening 2018 van de gemeente bevindt zich in bijlage.

 

Deze ligt voor met de volgende cijfers:

 

Saldo exploitatiebudget

3.508.501 euro

Saldo investeringsbudget

-1.945.875 euro

Saldo andere

-1.001.051 euro

Budgettaire resultaat boekjaar

561.575 euro

Resultaat op kasbasis

5.816.114 euro

Autofinancieringsmarge

2.507.450 euro

Balanstotaal

58.627.544 euro

 

Juridische gronden

 

          Art. 41, 2e alinea, 3° Decreet Lokaal Bestuur

          Art. 260 en 262 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit de jaarrekening 2018 van de gemeente vast te stellen op de cijfers zoals vermeld in de motivering.

 

 

 

Publicatiedatum: 26/04/2019
Punt bijlagen/links G JR 2018.pdf Download
Overzicht punten

 

Zitting van GR van 28 MAART 2019

8. Rapportering visum- en debiteurenbeheer 2018 - kennisname

 

Aanleiding en context

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van de rapportering visum- en debiteurenbeheer 2018.

 

Motivering

 

De financieel directeur dient minstens eenmaal per jaar in volle onafhankelijkheid te rapporteren aan de gemeenteraad over de uitvoering van zijn taak van voorafgaande controle van de krediet- en wetmatigheid van de voorgenomen verbintenissen, en van het debiteurenbeheer.  In bijlage bevinden zich beide rapporten voor het jaar 2018, en hun bijlagen.

 

Juridische gronden

 

          Art. 94 en 166 Gemeentedecreet tot 31/12/2018

          Art. 177 Decreet Lokaal Bestuur vanaf 01/01/2019

 

Financiën

 

De kennisname heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad neemt kennis van de rapportering van de financieel directeur betreffende het jaar 2018 omtrent de voorafgaande krediet- en wetmatigheidscontrole en het debiteurenbeheer.

 

 

 

Publicatiedatum: 26/04/2019
Punt bijlagen/links rapport 2018 - debiteuren.pdf Download
Ouderdomsbalans algemene rekeningen Fbo_0167_11-03-2019 08-45.pdf Download
rapport 2018 - visum.pdf Download
visums 2018.pdf Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Zitting van GR van 28 MAART 2019

9. Budgetwijziging 2019-1 - lijst gedelegeerde overheidsopdrachten - lijst nominatieve subsidies - vaststelling - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad wordt gevraagd de budgetwijziging 2019-1, de lijst gedelegeerde overheidsopdrachten en de lijst nominatieve subsidies, vast te stellen.

 

Motivering

 

Het ontwerp van budgetwijziging 2019-1, de lijst gedelegeerde overheidsopdrachten, en de lijst nominatieve subsidies bevinden zich in bijlage.  Dit ontwerp hoeft niet te passen binnen het lopende meerjarenplan 2014-2020.  Er is geen aanpassing meerjarenplan 2014-2020.

 

De voorliggende verklarende nota bij de budgetwijziging 2019-1 omvat de aanpassingen aan de beleidsnota, een motivering van de wijzigingen, de aangepaste onderdelen van het doelstellingenbudget en de financiële toestand.

 

De voorliggende aangepaste financiële nota is de financiële vertaling van de beleidsdoelstellingen, geformuleerd in de aangepaste beleidsnota van het budget 2019.

 

De commissie financiën verleende in zitting van 26 februari 2019 positief advies.

 

Juridische gronden

 

Art. 41, 3° Decreet Lokaal Bestuur

Art. 154, § 2 Gemeentedecreet

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit de verklarende nota bij de budgetwijziging 2019-1 vast te stellen.

 

Artikel 2

 

De gemeenteraad besluit de financiële nota van de budgetwijziging 2019-1 op volgende bedragen vast te stellen:

 

Exploitatiebudget

1.751.993

Investeringsbudget

-8.011.504

Andere

-289.828

Budgettaire resultaat boekjaar

-6.549.339

Resultaat op kasbasis

78.167

Autofinancieringsmarge

762.165

 

 

 

Publicatiedatum: 26/04/2019
Punt bijlagen/links BW 2019-1.pdf Download
lijst nominatieve subsidies.pdf Download
lijst gedelegeerde overheidsopdrachten.pdf Download
Overzicht punten

 

Zitting van GR van 28 MAART 2019

10. Raamcontract ICT Stad Brugge - toetreding - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad wordt gevraagd de toetreding tot het raamcontract ICT van de stad Brugge goed te keuren.

 

Motivering

 

Een raamcontract - in dit geval voor ICT - vereenvoudigt sterk de aankoop van middelen en diensten en vermijdt de administratieve rompslomp van een klassieke overheidsopdracht.

 

De stad Brugge sloot in diverse zittingen van het college van burgemeester en schepenen als opdrachtencentrale een raamcontract af voor diverse ICT middelen.  Dit raamcontract loopt tot en met 2024.

 

Dit raamcontract is verdeeld over meerdere percelen en werd per perceel gegund aan de leverancier met het beste voorstel. 

 

De gunning ziet er als volgt uit:

 

Perceel

Onderdeel

Gegund aan

1

desktop hardware

RealDolmen

2

licenties

RealDolmen

3

infrastructuur-ondersteuning

RealDolmen

4

software-ondersteuning

Cronos

5

switching

Nextel

6

security(componenten)

Realdolmen (Telenet als onderaannemer)

7

glasvezel

Engie-Fabricom

8

servers en storage

RealDolmen

9

GIS

GIM

10

wifi

Bryggia

11

audiovisuele oplossingen

RealDolmen (Whitemilk als onderaannemer)

12

multifunctionals en printers

Ricoh Belgium

 

Het raamcontract is volledig vrijblijvend, er is geen enkele aankoopverplichting.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 41, 10° Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit om de toetreding tot het raamcontract ICT van de stad Brugge goed te keuren.

 

 

 

Publicatiedatum: 26/04/2019
Overzicht punten

 

Zitting van GR van 28 MAART 2019

11. Aankoop ICT-materiaal De Kim & De Sam - wijze van gunnen - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad wordt gevraagd de wijze van gunnen voor de aankoop van ICT-materiaal voor De Kim & De Sam goed te keuren.

 

Motivering

 

Het ICT-materiaal in De Kim & De Sam dient uitgebreid of vervangen te worden voor een goede werking.  Hiervoor werd een lijst opgesteld door Peter Pollet, verantwoordelijke ICT in De Kim & De Sam.

 

Deze opdracht is opgedeeld in volgende percelen:

  • Perceel 1 (13 tablets), raming: 3.695,86 euro excl. btw of 4.472,00 euro incl. 21 % btw;
  • Perceel 2 (8 beamers), raming: 5.923,96 euro excl. btw of 7.168,00 euro incl. 21 % btw;
  • Perceel 3 (kar geluidssysteem), raming: 577,68 euro excl. btw of 699,00 euro incl. 21 % btw;
  • Perceel 4 (accespoints), raming: 528,92 euro excl. btw of 640,00 euro incl. 21 % btw;
  • Perceel 5 (5 luidsprekerssets), raming: 417,35 euro excl. btw of 505,00 euro incl. 21 % btw;
  • Perceel 6 (2 draadloze micro headset), raming: 725,61 euro excl. btw of 878,00 euro incl. 21 % btw;
  • Perceel 7 (3 infoscreens TV), raming: 1.673,55 euro excl. btw of 2.025,00 euro incl. 21 % btw;
  • Perceel 8 (Patchkast), raming: 1.198,34 euro excl. btw of 1.450,00 euro incl. 21 % btw.

 

De totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 14.741,27 euro excl. btw of 17.837,00 euro incl. 21 % btw.

 

Er wordt voorgesteld de opdracht tot stand te brengen bij wijze van de aanvaarde factuur (overheidsopdracht van beperkte waarde).

 

Juridische gronden

 

  • Algemene basisbevoegdheid: Art. 41, 10° Decreet Lokaal Bestuur
  • Andere:
  • Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
  • Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
  • De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 92 (de geraamde waarde excl. btw bereikt de drempel van 30.000,00 euro niet).
  • De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
  • De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
  • Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
  • Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen.

 

Perceel 1: Tablets

Raming

3.695,86 euro excl. btw of 4.472,00 euro incl. btw

Actie

Gelijkblijvend beleid-CBS

Jaarbudgetrekening

0801-00/24100000/BESTUUR/CBS/0/15-12-1-1

Visum

niet vereist

 

Perceel 2: Beamers

Raming

5.923,96 euro excl. btw of 7.168,00 euro incl. btw

Actie

Gelijkblijvend beleid-CBS

Jaarbudgetrekening

0801-00/24100000/BESTUUR/CBS/0/15-12-1-1

Visum

niet vereist

 

Perceel 3: Geluidssysteem karretje

Raming

577,68 euro excl. btw of 699,00 euro incl. btw

Actie

Gelijkblijvend beleid-CBS

Jaarbudgetrekening

0801-00/24100000/BESTUUR/CBS/0/15-12-1-1

Visum

niet vereist

 

Perceel 4: Accesspoints per 5

Raming

528,92 euro excl. btw of 640,00 euro incl. btw

Actie

Gelijkblijvend beleid-CBS

Jaarbudgetrekening

0801-00/24100000/BESTUUR/CBS/0/15-12-1-1

Visum

niet vereist

 

Perceel 5: Luidsprekerssets

Raming

417,35 euro excl. btw of 505,00 euro incl. btw

Actie

Gelijkblijvend beleid-CBS

Jaarbudgetrekening

0801-00/24100000/BESTUUR/CBS/0/15-12-1-1

Visum

niet vereist

 

Perceel 6: Draadloze micro headset

Raming

725,61 euro excl. btw of 878,00 euro incl. btw

Actie

Gelijkblijvend beleid-CBS

Jaarbudgetrekening

0801-00/24100000/BESTUUR/CBS/0/15-12-1-1

Visum

niet vereist

 

Perceel 7: Infoscreens TV + Raspberry + kabels

Raming

1.673,55 euro excl. btw of 2.025,00 euro incl. btw

Actie

Gelijkblijvend beleid-CBS

Jaarbudgetrekening

0801-00/24100000/BESTUUR/CBS/0/15-12-1-1

Visum

niet vereist

 

Perceel 8: Patchkast + benodigdheden

Raming

1.198,34 euro excl. btw of 1.450,00 euro incl. btw

Actie

Gelijkblijvend beleid-CBS

Jaarbudgetrekening

0801-00/24100000/BESTUUR/CBS/0/15-12-1-1

Visum

niet vereist

 

BESLUIT

 

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

De raming voor de opdracht “Aankoop ICT-materiaal De Kim & De Sam”, opgesteld door de verantwoordelijke ICT in De Kim & De Sam wordt goedgekeurd. De raming bedraagt 14.741,27 euro excl. btw of 17.837,00 euro incl. 21 % btw.

Artikel 2

 

Bovengenoemde opdracht komt tot stand bij wijze van de aanvaarde factuur (overheidsopdracht van beperkte waarde).

Artikel 3

 

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2019, op jaarbudgetrekening 0801-00/24100000/BESTUUR/CBS/0/15-12-1-1 (actie GBB-CBS).

 

 

 

Publicatiedatum: 26/04/2019
Overzicht punten

 

Zitting van GR van 28 MAART 2019

12. Volkstuinpark Overakker - overeenkomst betreffende tijdelijke ingebruikname voor privatief gebruik en huishoudelijk reglement - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad wordt gevraagd om de overeenkomst betreffende de tijdelijke ingebruikname voor privatief gebruik van het volkstuinpark Overakker door Tuinhier Deerlijk en het huishoudelijk reglement goed te keuren.

 

Motivering

 

In het algemeen beleidsplan 2014 – 2019 is onder de beleidsdoelstelling ‘realiseren van aantrekkelijke publieke ruimtes die van Deerlijk een aangename leefgemeente maken’ het actieplan ‘uitbouwen van goed onderhouden en te onderhouden openbaar domein’ opgenomen.

 

Eén van de acties opgenomen in bovengenoemd actieplan is het inrichten van volkstuinen.

 

Op 9 september 2015 werd door het college van burgemeester en schepenen voorgesteld om de gronden in eigendom van de gemeente Deerlijk, gelegen tussen de Tapuitstraat / Stationsstraat / Sint-Elooistraat, voor een periode van minstens 15 jaar te laten gebruiken voor volkstuinen en het CSA-project.

 

Voor het inrichten van de volkstuinen gaat dit concreet over de gronden gekadastreerd 2de afdeling sectie D nummers 35 K, 33 E, 34 B en een gedeelte van de grond gekadastreerd 2e afdeling sectie D nummer 327 A.  Het volkstuinpark heeft een bruto terreinoppervlakte van 9.352 m².

 

Het volkstuinpark wordt ingericht door de gemeente. Voor de uitbating en het beheer zou samengewerkt worden met Tuinhier Deerlijk. Er werd een overeenkomst voor tijdelijke ingebruikname voor privatief gebruik tussen de gemeente Deerlijk en Tuinhier Deerlijk uitgewerkt met als doel afspraken vast te leggen en een goede werking te bekomen.

 

Daarnaast werd ook een huishoudelijk reglement voor het volkstuinpark uitgewerkt.

 

De overeenkomst en het huishoudelijk reglement worden ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 41, 5° Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit onderstaande overeenkomst goed te keuren:

 

Overeenkomst tot tijdelijke ingebruikneming voor privatief gebruik van het volkstuinpark ‘Overakker’.

 

Tussen de ondergetekenden:

 

De gemeente Deerlijk, vertegenwoordigd door het college van burgemeester en schepenen voor wie rechtsgeldig optreedt, Dhr. Claude Croes, burgemeester en Dhr. Hans Piepers, algemeen directeur

 

Hierna genoemd “de gemeente Deerlijk”,

 

En Tuinhier Deerlijk, vertegenwoordigd door het bestuur, voor wie rechtsgeldig optreedt, Dhr. Jan Desimpelaere

 

Hierna genoemd “de gebruiker”

 

Is overeengekomen wat volgt:

 

 

Voorwerp en doel

 

Artikel 1

De gemeente staat aan de gebruiker, die hiermee instemt, de tijdelijke en kosteloze ingebruikneming voor privatief gebruik toe van een perceel met daarop:

          (nog te voorzien) gebouw, met berging voorzien van lockers, keuken en sanitair

          2 steenputten met handpompen

          paden en parking.

 

Het perceel waarop de overeenkomst betrekking heeft is kadastraal bekend als:

Gemeente Deerlijk, 2e afd., sectie D, nummers 35 K, 34 B, 33 E en een deel van 327 A.

Het op plan aangeduide deel met bruto terreinoppervlakte van 9352 m².

 

Op het perceel is er naast de zone voor volkstuinen ook een ecologische zone met een poel, een speelzone en een boomgaard.

 

De gebruiker verklaart de zone voor volkstuinen goed in te richten, te exploiteren en te beheren als ecologisch volkstuinpark.

 

De gebruiker heeft het recht om voor activiteiten in het kader van haar werking gebruik te maken van het volledige volkstuinpark (inclusief ecologische zone, speelzone en boomgaard) zolang dit strookt met de visie van de gemeente Deerlijk omtrent de exploitatie en het beheer van de verschillende zones.

Dit gebruik is evenwel niet exclusief. Het volkstuinpark moet publiek toegankelijk blijven. Een gedeelte van het tuinhuis (keuken en sanitair) moet ook toegankelijk gesteld worden van het CSA-project.

 

Duur

 

Artikel 2

De gebruiksovereenkomst wordt afgesloten voor een termijn, met ingang van 20 april 2019 en die eindigt op 31 oktober 2030. De gebruiksovereenkomst eindigt bij gevolg van rechtswege op 31 oktober 2030. Met wederzijdse toestemming van beide partijen kan een nieuwe gebruiksovereenkomst worden gesloten.

 

Staat van het goed

 

Artikel 3

De gebruiker verklaart het gebruikte goed zeer goed te kennen. Hij erkent dat de gronden zich in goede staat van onderhoud bevinden en verplicht er zich toe bij de beëindiging deze in goede staat van onderhoud terug te geven.

 

Onderhoud en andere verplichtingen

 

Artikel 4

De gebruiker verbindt er zich toe de gebruikte goederen uit te baten als een goede huisvader en ze in goede staat van onderhoud te bewaren.

 

Artikel 5

De gebruiker zal toezicht houden op de gebruikte goederen. Hij is verantwoordelijk voor een bestendige staat van netheid.

 

In die zin zal de gebruiker tevens instaan voor het onderhoud van:

          de volkstuintjes zelf, eveneens op eventuele leegstaande percelen;

          de compostbakken;

          de toekomstige serre;

          het snoeien van kleinfruit;

          het snoeien van fruitbomen;

          het knotten van knotwilgen om de 5 jaar.

 

De gebruiker verbindt er zich toe alle noodzakelijke en nuttige onderhoudswerken en herstellingen uit te voeren aan het gebouw en de handpompen, alsook het ledigen van de septische put op regelmatige basis uit te voeren. De kosten verbonden aan het onderhoud en het herstel zijn ten laste van de gebruiker.

 

Structurele aanpassingen/werken aan het gebouw, indien deze noodzakelijk zijn, en vervanging van de handpompen, behoudens bij schade door onoordeelkundig gebruik of onderhoud, zullen op kosten van de gemeente Deerlijk uitgevoerd worden.

 

De site blijft ten allen tijde publiek toegankelijk domein. Het intensief en extensief maaibeheer, onderhoud bosgoed, scheren hagen, onderhoud grachten/poel/wadi en het onderhoud van paden en de parking zijn ten laste van de gemeente. 

 

Artikel 6

De gebruiker mag geen bijkomende gebouwen oprichten, veranderingswerken uitvoeren noch hoogstammige aanplantingen plaatsen, tenzij met voorafgaandelijk en schriftelijke toestemming van de gemeente. In geval van overtreding behoudt de gemeente zich het recht voor de wegruiming ervan te vorderen, onverminderd het betalen van schadevergoeding.

 

Artikel 7

Het gebruik van het goed voor andere doeleinden dan deze zoals bepaald in artikel 1 hiervoor is niet toegestaan, behoudens uitdrukkelijk akkoord van de gemeente.

 

De gebruiker mag het gebruikte goed niet overdragen zonder de schriftelijke toestemming van de gemeente.

 

Kosten en lasten

 

Artikel 8

De volkstuintjes worden door de gebruiker verhuurd voor de prijs van 60 euro per jaar en een éénmalige borg van 100 euro. Hierbij wordt voorrang verleend aan inwoners van Deerlijk.

Deze vergoeding komt volledig toe aan de gebruiker maar dient gebruikt te worden voor de verdere uitbouw en exploitatie van de zone voor volkstuinen.

De gebruiker richt op eigen risico en kosten het volkstuinpark en het gebouw verder in om aan het beoogde doel te voldoen. Dit kan nooit aanleiding geven tot enige vergoeding door de gemeente Deerlijk aan de gebruiker.

 

Artikel 9

Het gebruik van water, elektriciteit en dergelijke meer zijn ten laste van de gebruiker.

 

Artikel 10

De gebruiker verbindt zich ertoe, gedurende de volledige duur van de overeenkomst, zijn burgerlijke aansprakelijkheid alsook het brandrisico te dekken door een verzekeringspolis. De gemeente Deerlijk kan ten allen tijde een bewijs van verzekering opvragen.

 

Slotbepaling

 

Artikel 11

De gebruiker kan ten allen tijde deze overeenkomst beëindigen mits een opzeg van 6 maanden, bij aangetekend schrijven. De opzegtermijn vangt aan op de eerste dag van de maand volgend op de dag van ontvangst van de opzegbrief door de eigenaar.

Beide partijen behouden zich het recht voor om de overeenkomst te beëindigen wanneer de andere partij de verbintenissen die ontstaan zijn uit deze overeenkomst niet naleeft. Beide partijen verbinden er zich toe om de andere partij eerst aan te manen en de kans te geven zich in regel te stellen met de in deze overeenkomst opgelegde voorwaarden vooraleer zich te beroepen op deze stopzettingsclausule.

 

Artikel 12

De partijen erkennen dat de bepalingen van de pachtwet op deze overeenkomst niet van toepassing zijn, zodat de gemeente geen recht heeft op betaling van een pachtprijs en de gebruiker geen recht heeft op de bescherming van de pachtwet inzake opzeggingsmogelijkheden, recht van voorkoop en opzegvergoedingen.

 

De partijen bedingen uitdrukkelijk dat bij het beëindigen van deze overeenkomst tot tijdelijke ingebruikneming voor privatief gebruik geen van beide recht heeft op enige vergoeding.

 

Artikel 13

Minimum 1 keer per jaar vindt er een overlegmoment tussen de gebruiker en de gemeente Deerlijk plaats om de samenwerking te evalueren en bij te sturen waar nodig.

 

 

Artikel 2

 

De gemeenteraad besluit het huishoudelijk reglement voor het volkstuinpark Overakker goed te keuren.

 

 

 

Publicatiedatum: 26/04/2019
Overzicht punten

 

Zitting van GR van 28 MAART 2019

13. Charter De Lawaaier - onderschrijving - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad wordt gevraagd om zich opnieuw achter het charter De Lawaaier te scharen en dit charter bij wijze van goedkeuring te onderschrijven.

 

Motivering

 

Het college van burgemeester en schepenen keurde in zitting van 6 september 2017 de definitieve versie van het charter De Lawaaier goed na het advies van de jeugdraad in te winnen. De toenmalige voorzitter van de jeugdraad gaf een positief advies op 17 september 2017.

 

Daarna werd het charter geagendeerd en goedgekeurd met eenparigheid van stemmen in zitting van de gemeenteraad op 26 oktober 2017. Tijdens deze gemeenteraad werd er ook een mondeling woordje uitleg gegeven door twee jongeren die meegewerkt hebben aan het maken en schrijven van het charter. Achteraf hebben alle partijvoorzitters van de toenmalige gemeenteraad het charter ondertekend tijdens een persmoment samen met het voltallige college van burgemeester en schepenen en de toenmalige hoofdverantwoordelijken van de jeugdverenigingen.

 

In punt 14 van het charter staat dat het charter jaarlijks geëvalueerd zal worden op de bijeenkomst van de hoofdverantwoordelijken van de jeugdverenigingen. Op de bijeenkomst van 27 oktober 2018  werd het charter positief geëvalueerd. Vooral de infosessies, gegeven door de jeugddienst aan alle leidingsploegen, werden heel positief en leerrijk bevonden. Er kwamen in 2018 ook geen officiële klachten binnen bij de gemeente over geluidsoverlast van jeugdfuiven.

 

Dit impliceert dat het charter opnieuw ondertekend moet worden door de nieuwe hoofdverantwoordelijken.

 

Er werd afgesproken om te wachten tot het nieuwe college van burgemeester en schepenen en de nieuwe gemeenteraad waren geïnstalleerd opdat deze ook het charter opnieuw zouden kunnen ondertekenen.

 

Het college van burgemeester en schepenen besloot in zitting van 13 maart 2019 het charter De Lawaaier opnieuw te onderschrijven en deze ook ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad.

 

Juridische gronden

 

Algemene basisbevoegdheid: Art. 40, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

Andere:

Beslissing gemeenteraad van 26 oktober 2017

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit zich opnieuw achter het charter De Lawaaier te scharen en dit charter bij wijze van goedkeuring te onderschrijven.

 

 

 

Publicatiedatum: 26/04/2019
Overzicht punten

 

Zitting van GR van 28 MAART 2019

14. Gemeentelijke speelpleinwerking - retributiereglement - aanpassing - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van de voorstellen voor de aanpassingen van het retributiereglement gemeentelijke speelpleinwerking en het aangepaste retributiereglement gemeentelijke speelpleinwerking goed te keuren.

 

Motivering

 

Dit punt wordt in openbare zitting behandeld.

 

Het retributiereglement gemeentelijke speelpleinwerking werd goedgekeurd in de gemeenteraadszitting van 19 december 2013 en eindigt op 31 december 2019.

 

Ondertussen zijn er een aantal aanpassingen nodig wegens het feit dat het aantal kinderen iedere vakantie stijgt en het aantal animatoren licht daalt. Deze aanpassingen zijn nodig om de kwaliteit van de gemeentelijke speelpleinwerking te bewaren.

 

Tijdens de zitting van het college van burgemeester en schepenen van 27 februari 2019 werd er een mondelinge toelichting gegeven door de jeugdconsulent, de jeugddienstmedewerker, de promotor vrije tijd en het diensthoofd vrije tijd over de voorstellen die gedaan werden vanuit de sport- en jeugddienst om het retributiereglement aan te passen.

 

Het college van burgemeester en schepenen nam kennis van de voorstellen voor het aanpassen van het retributiereglement gemeentelijke speelpleinwerking in zitting van 13 maart 2019 en verzocht de voorzitter van de gemeenteraad deze te agenderen op de gemeenteraadszitting van 28 maart 2019.

 

Volgende aanpassingen worden voorgesteld door middel van het toevoegen of aanpassen van een aantal artikels in het huidige retributiereglement:

 

          Artikel 5: De speelpleinwerking wordt aangeboden voor volgende leeftijdscategorieën:

          kleuters vanaf het jaar waarin ze 4 jaar worden (in plaats van 2,5 jaar);

          lagere schoolkinderen van 6 tot 12 jaar;

          tieners van 12 tot 15 jaar.

 

          Artikel 9: Inschrijven voor de speelpleinwerking kan ten vroegste twee weken voor de start van iedere vakantie.

 

          Artikel 10: Annuleren van inschrijvingen

          Annuleren van een daguitstap moet minstens de dag voordien gebeuren en dat ten laatste om 9.00 uur. Indien niet of te laat verwittigd werd, wordt de daguitstap aangerekend. Indien er achteraf voor die dag een doktersbriefje wordt doorgestuurd, wordt de daguitstap niet aangerekend.

          Annuleren van een dag speelpleinwerking kan diezelfde dag nog gebeuren en dat ten laatste om 9.00 uur. Indien niet of te laat verwittigd wordt, wordt voor elk kind van het gezin dat niet aanwezig was, 6,00 euro aangerekend. Er wordt hierbij geen rekening gehouden met gezinskorting. Indien er een doktersbriefje wordt doorgestuurd, wordt de dag niet aangerekend.

          Het annuleren van een bestelde warme maaltijd kan diezelfde dag nog gebeuren en dat ten laatste om 9.00 uur. Indien niet of te laat geannuleerd wordt, wordt de warme maaltijd aangerekend.

 

          Artikel 11: Limiet op het aantal kinderen per dag

          Krokus-, paas- en herfstvakantie: maximum 50 kleuters en 80 lagere schoolkinderen per dag.

          Juli- en augustuswerking: maximum 70 kleuters en 90 lagere schoolkinderen per dag.

          Geen limiet op het aantal tieners per dag.

Bovenstaande limieten kunnen per vakantieperiode bijgesteld worden in geval van een significante stijging of daling van het aantal animatoren. Twee weken voor iedere vakantieperiode, voor de start van de inschrijvingen, beslist het college van burgemeester en schepenen om de limiet al dan niet bij te stellen op basis van het gemiddelde aantal animatoren tijdens de vorige vakantieperiode en het verwachte gemiddelde aantal animatoren voor de komende vakantieperiode.

 

          Artikel 12: Limiet op aantal kleuters en minimumleeftijd per daguitstap geschikt voor kleuters.

          Een maximum van 15 kleuters per zwembeurt. Geen maximum aantal kleuters voor de andere daguitstappen.

          Vanaf het derde kleuter mag men mee op elke daguitstap.

          Het tweede kleuter mag enkel mee op de daguitstap naar een pretpark tijdens de juliwerking.

 

De voorstellen werden ook op verschillende momenten (nieuwjaarsreceptie, PRET-vergadering, avondvergaderingen krokuswerking) voorgesteld aan de huidige animatorenploeg en werden zeer positief ontvangen.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 40, § 3 Decreet Lokaal Bestuur

          Andere:

          Retributiereglement gemeentelijke speelpleinwerking goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 19 december 2013

 

Financiën

 

De financiële impact van de beslissing is nog niet gekend.

Er kan wel een kleine daling zijn van de inkomsten gelet op de limiet bij het aantal inschrijvingen.

 

BESLUIT

 

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit akkoord te gaan met:

          de opheffing van het huidige retributiereglement speelpleinwerking;

          de voorstellen tot aanpassing en verwerking in een nieuw retributiereglement voor de gemeentelijke speelpleinwerking.

 

Artikel 2

 

Onderstaand retributiereglement gaat in vanaf 29 maart 2019 en eindigt op 31 december 2019. Na de herfstvakantie van 2019 zal er een evaluatie van de aanpassingen plaatsvinden.

 

RETRIBUTIEREGLEMENT VOOR DE GEMEENTELIJKE SPEELPLEINWERKING

 

Art. 1. - Er wordt een retributie ingevoerd op de inschrijving van een kind voor de gemeentelijke speelpleinwerking.

 

Art. 2. - De retributie is hoofdelijk verschuldigd door de ouders van het kind.

 

Art. 3. - De werkingsperiodes van de gemeentelijke speelpleinwerking worden bepaald als volgt, doch afhankelijk van de data waarop feestdagen vallen:

          de krokusvakantie (5 dagen);

          de paasvakantie (10 dagen);

          de juliwerking (van 1 juli tot en met 20 juli);

          de augustuswerking (van 16 augustus tot en met 31 augustus, met uitzondering van de laatste vrijdag);

          de herfstvakantie (5 dagen met uitzondering van 1 en 2 november);

          tijdens de kerstvakantie is er geen werking.

 

Art. 4. - De openingstijden van de gemeentelijke speelpleinwerking zijn:

          activiteit van 9.00 uur tot 12.00 uur en van 13.30 uur tot 16.00 uur;

          opvang voorzien van 7.30 uur tot 9.00 uur, van 12.00 uur tot 13.30 uur en van 16.00 uur tot 17.30 uur.

De kinderen kunnen afgehaald worden over de middag (tussen 12.00 uur en 13.30 uur) en na de speelpleinwerking (tussen 16.00 uur en 17.30 uur).

 

Art. 5. - De speelpleinwerking wordt aangeboden voor volgende leeftijdscategorieën:

          kleuters, vanaf het jaar waarin ze 4 jaar worden;

          lagere schoolkinderen, van 6 tot 12 jaar;

          tieners, van 12 tot 15 jaar.

 

Art. 6. - Het bedrag van de retributie bedraagt:

 

 

dagprijs - sapje inbegrepen

halve dagprijs

zwembeurt + vervoer

warme maaltijd

frisdrank (coca of limonade)

T-shirt voor kinderen

eerste kind

6 euro

3 euro

kostprijs

3 euro

0,50 euro

9 euro

tweede kind

5 euro

2,50 euro

kostprijs

3 euro

0,50 euro

9 euro

derde kind

4,50 euro

4,25 euro

kostprijs

3 euro

0,50 euro

9 euro

vierde kind

4 euro

2 euro

kostprijs

3 euro

0,50 euro

9 euro

 

Onder een halve dag wordt verstaan van 9.00 uur tot 12.00 uur of van 13.30 uur tot 16.00 uur.

 

Art. 7. - De prijzen voor occasionele daguitstappen en busvervoer dienen samen met de vraagprijs bij het begin van het werkingsjaar voorgelegd worden ter goedkeuring aan het college van burgemeester en schepenen door de stuurgroep. Hierbij dienen zij een schema uit te werken met alle daguitstappen voor de kleuters, de lagere graad en de tienerwerking. In elk schema zal telkens de toegangsprijs van het evenement en de kostprijs van het busvervoer vermeld worden.

 

Art. 8. - De retributie voor de aankoop van een T-shirt, een sweater en een rugzak van de speelpleinwerking door animatoren wordt aan kostprijs gerekend.

 

Art. 9. - Inschrijven voor de speelpleinwerking kan ten vroegste twee weken voor de start van iedere vakantie. Een inschrijving kan geweigerd worden indien de onkostennota van een voorgaande vakantie nog niet betaald werd.

 

Art. 10. - Annuleren van inschrijvingen:

          Annuleren van een daguitstap moet minstens de dag voordien gebeuren en dat ten laatste om 9.00 uur. Indien niet of te laat verwittigd werd, wordt de daguitstap aangerekend. Indien er achteraf voor die dag een doktersbriefje wordt doorgestuurd, wordt de daguitstap niet aangerekend.

          Annuleren van een dag speelpleinwerking kan diezelfde dag nog gebeuren en dat ten laatste om 9.00 uur. Indien niet of te laat verwittigd wordt, wordt voor elk kind van het gezin dat niet aanwezig was, 6,00 euro aangerekend. Er wordt hierbij geen rekening               gehouden met gezinskorting. Indien er een doktersbriefje wordt doorgestuurd, wordt de dag niet aangerekend.

          Annuleren van een bestelde warme maaltijd kan diezelfde dag nog gebeuren en dat ten laatste om 9.00 uur. Indien niet of te laat geannuleerd wordt, wordt de warme maaltijd aangerekend.

 

Art.11. - Limiet op het aantal kinderen per dag:

          Krokus-, paas- en herfstvakantie: maximum 50 kleuters en 80 lagere schoolkinderen per dag.

          Juli- en augustuswerking: maximum 70 kleuters en 90 lagere schoolkinderen per dag;.

          Geen limiet op het aantal tieners per dag.

Bovenstaande limieten kunnen per vakantieperiode bijgesteld worden in geval van een significante stijging of daling van het aantal animatoren. Twee weken voor iedere vakantieperiode, voor de start van de inschrijvingen, beslist het college van burgemeester en schepenen om de limiet al dan niet bij te stellen op basis van het gemiddelde aantal animatoren tijdens de vorige vakantieperiode en het verwachte gemiddelde aantal animatoren voor de komende vakantieperiode.

 

Art.12. - Limiet op aantal kleuters en minimumleeftijd per daguitstap geschikt voor kleuters:

          Maximum van 15 kleuters per zwembeurt. Geen maximum aantal kleuters voor de andere daguitstappen.

          Vanaf het derde kleuter mag men mee op elke daguitstap.

          Het tweede kleuter mag enkel mee op de daguitstap naar een pretpark tijdens de juliwerking.

 

Art. 13. - Gezien de drank- en maaltijdprijzen onderhevig zijn aan regelmatige prijsaanpassingen en gevolg gevend aan een aanbeveling van de toezichthoudende overheid, machtigt de gemeenteraad het college van burgemeester en schepenen om de prijzen van drankjes en maaltijden aan te passen aan deze prijswijzigingen.

 

 

 

Publicatiedatum: 26/04/2019
Overzicht punten

 

Zitting van GR van 28 MAART 2019

15. Burensportdienst - werkjaar 2018 - jaarverslag en rekening - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad wordt gevraagd om het jaarverslag en de rekening 2018 van de interlokale vereniging "Burensportdienst" goed te keuren.

 

Motivering

 

De interlokale vereniging "Burensportdienst" werd in de gemeenteraadszitting van 28 maart 2013 verder verlengd voor een periode van 6 jaar. De interlokale vereniging "Burensportdienst"  bestaat uit de volgende gemeenten en steden: Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kuurne, Waregem, Wielsbeke en Zwevegem.

 

In artikel 12, 15 en 16 van de overeenkomst betreffende de oprichting van de interlokale vereniging "Burensportdienst"  wordt vermeld dat het jaarverslag en de rekening aan de gemeenteraad ter goedkeuring dienen voorgelegd te worden.

 

Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 27 februari 2019 het jaarverslag en de rekening 2018 van de interlokale vereniging "Burensportdienst"  overlopen om aan de gemeenteraad voor te leggen.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid:  Art. 41, § 2, Decreet Lokaal Bestuur

          Andere: 

          Art. 12, 15 en 16 van de overeenkomst betreffende de oprichting van de interlokale vereniging "Burensportdienst"

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad keurt het jaarverslag 2018 en de bijhorende rekening 2018 van de interlokale vereniging "Burensportdienst" goed.

 

Artikel 2

 

De gemeenteraad besluit het college van burgemeester en schepenen te verzoeken om een afschrift van deze beslissing over te maken aan:

          het Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Brugge, Koning Albert I laan 1/2 bus 103 te 8200 Brugge;

          de voorzitter van de interlokale vereniging "Burensportdienst", mevrouw Roos Baert, Bekaertstraat 4 te 8550 Zwevegem.

 

 

 

Publicatiedatum: 26/04/2019
Overzicht punten

 

Zitting van GR van 28 MAART 2019

16. Interlokale vereniging Burensportdienst - kennisname wijziging structuur - niet-verlenging deelname - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad  wordt gevraagd om kennis te nemen van de wijziging van de structuur van de interlokale vereniging "Burensportdienst" en de deelname aan de interlokale vereniging niet te verlengen.

 

Motivering

 

De gemeente Deerlijk maakt sedert 29 maart 2007 deel uit van de interlokale vereniging "Burensportdienst" samen met volgende andere gemeenten en steden: Anzegem, Avelgem, Harelbeke, Kuurne, Spiere-Helkijn, Waregem, Wielsbeke en Zwevegem.

 

In de gemeenteraad van 28 maart 2013 verleende de gemeenteraad haar goedkeuring aan de verlenging van het lidmaatschap van de gemeente Deerlijk in de interlokale vereniging "Burensportdienst".  Alle andere participerende gemeenten sloten ook opnieuw aan met uitzondering van Spiere-Helkijn.

 

In artikel 3 van de overeenkomst met statutaire draagkracht van de interlokale vereniging “Burensportdienst” wordt gesteld dat de interlokale vereniging wordt aangegaan voor een periode van 6 jaar en dat, indien er geen beslissing van de deelnemers is genomen binnen de oorspronkelijke duurtijd om de interlokale vereniging te verlengen, er van rechtswege een einde komt aan de interlokale vereniging.

 

Het beheerscomité van de interlokale vereniging "Burensportdienst", samengesteld uit de schepenen van sport van de participerende gemeenten, kwam na bespreking in zitting van 29 januari 2019 in Zwevegem tot een akkoord om de “Burensportdienst” als interlokale vereniging NIET te verlengen. Door het niet-verlengen van de interlokale vereniging "Burensportdienst" is deze vereniging in vereffening moeten gaan.

 

In het verleden was dit statuut nodig om onder andere subsidies te kunnen bekomen van hogere overheden. Dit statuut leidde echter ook tot heel wat planlast. Tijdens de vorige legislatuur verviel de verplichting om een interlokale vereniging te zijn om te kunnen genieten van subsidies. Het is dan ook aangeraden om de interlokale vereniging te ontbinden en te vereffenen.

 

De werking van de "Burensportdienst" is wel nuttig maar kan verdergezet worden als een feitelijke vereniging. De doelstellingen en de rekening van de feitelijke vereniging blijven dezelfde als deze van de interlokale vereniging.

 

Hiertoe zal een intentieverklaring worden opgesteld die ondertekend zal worden door de gemeenten die deel wensen uit te maken van de feitelijke vereniging "Burensportdienst".

 

De gemeente Deerlijk wenst  zoals de buurgemeenten aan te sluiten bij deze feitelijke vereniging.

 

Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 27 februari 2019 deze wijziging overlopen om aan de gemeenteraad voor te leggen.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid:  Art. 41, § 2 Decreet Lokaal Bestuur

          Andere:

          Art. 3 en 17 van de overeenkomst betreffende de oprichting van de interlokale vereniging "Burensportdienst"

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad beslist de deelname van de gemeente Deerlijk aan de interlokale vereniging "Burensportdienst" niet te verlengen.

 

Artikel 2

 

De gemeenteraad neemt akte van het feit dat alle participerende gemeenten hun deelname aan de interlokale vereniging "Burensportdienst" niet verlengen waardoor deze interlokale vereniging van rechtswege een einde neemt.

 

Artikel 3

 

De gemeenteraad neemt akte van het feit dat de interlokale vereniging "Burensportdienst" de gemeente Deerlijk heeft aangesteld als vereffenaar. Binnen de interlokale vereniging is de sportfunctionaris van Deerlijk de verantwoordelijke penningmeester van de vereniging.

 

Artikel 4

 

De gemeenteraad neemt akte van het feit dat het saldo van de interlokale vereniging "Burensportdienst"  (5.785,92 euro) wordt overgedragen naar de feitelijke vereniging "Burensportdienst".

 

Artikel 5

 

De gemeenteraad neemt akte van het feit dat de werking wordt verdergezet in een feitelijke vereniging "Burensportdienst" en dat hiervoor een intentieverklaring zal opgesteld worden die ondertekend zal worden door alle partijen.

 

Artikel 6

 

Afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan de interlokale vereniging "Burensportdienst", t.a.v. Roos Baert, Bekaertstraat 4 te 8550 Zwevegem.

 

 

 

Publicatiedatum: 26/04/2019
Overzicht punten

 

Zitting van GR van 28 MAART 2019

17. Toegevoegd punt bij toepassing van artikel 21 - actieve deelname en herkenning European Disability Card voor mensen met een beperking - goedkeuring - Toegevoegd punt

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad wordt gevraagd te beslissen over het toegevoegde punt aan de gemeenteraad van 28 maart 2019 door N-VA raadslid Sophie Mespreuve, met als titel:

Actieve deelname en herkenning European Disability Card voor mensen met een beperking.

 

Motivering

 

Conform artikel 21 van het Decreet Lokaal Bestuur kunnen gemeenteraadsleden uiterlijk vijf dagen voor de vergadering punten aan de agenda toevoegen. Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.

 

Bij mail van 23 maart 2019 vraagt N-VA raadslid Sophie Mespreuve om volgend punt toe te voegen aan de agenda van de gemeenteraad van 28 maart 2019:

 

"Actieve deelname en herkenning European Disability Card voor mensen met een beperking

 

TOELICHTING

We kennen allemaal de problematiek die personen met een beperking ondervinden met deelname aan cultuur-sport of andere vrijetijdsbestedingen. Vooraleer deze personen kunnen genieten van eventuele toegangskortingen of andere voordelen moeten ze hun beperking bewijzen. Merendeel moet dit met voorlegging van een doktersattest. Daarom is er een kaart ontwikkeld, met Europese steun, om de toegang van personen met een handicap tot cultuur, sport en vrijetijdsbesteding te vergemakkelijken. Deze kaart, de European disability card (EDC) is vanaf 19 oktober 2017 door de mensen met een handicap aan te vragen bij de vijf instellingen in dit land waar ze erkend zijn. Voor onze regio zijn dat vooral FOD sociale zaken, en het VAPH (Vlaams agentschap personen met handicap).

 

1) Wat is de European Disability Card (EDC)?

- Het principe is vergelijkbaar met een studentenkaart: op vertoon van de kaart kan een persoon met een handicap zijn handicap ‘bewijzen’ en bijgevolg toegangskorting en andere voordelen (bvb. Vermindering inkomprijs, gratis deelname activiteiten…) krijgen bij aanbieders van cultuur, sport en vrije tijd (bvb. in de bib, theater, musea, enz.)

 

2) Welke voordelen heeft de kaart?

- Een duidelijk ‘bewijs van handicap’:

o Dit bewijzen was moeilijk voor bepaalde groepen zonder visueel waarneembare handicap (bvb. autisten, doven, enz.)

- Er wordt geen inbreuk gepleegd op de privacy, de specifieke handicap wordt niet vermeld op de kaart

- Het is een Europees initiatief: de kaart is ook geldig in nog 7 andere Europese landen (Slovenië, Malta, Cyprus, Finland, Italië, Estland en Roemenië).

o Handig ook voor op vakantie. Hopelijk sluiten in de toekomst nog meer landen aan.

 

3) Hoe moet de EDC worden aangevraagd?

- De kaart kan via internet worden aangevraagd bij de volgende instellingen door personen die bij deze instellingen erkend zijn als persoon met een handicap:

o de FOD Sociale Zekerheid - Directie-generaal personen met een handicap;

o het VAPH (Vlaams agentschap personen met een handicap);

o het AViQ (Agence pour une vie de Qualité);

o Phare (Personne Handicapée Autonomie Recherché );

o of de DPB (Dienststelle für Personen mit Behinderung);

 

4) Wat kunnen lokale besturen doen?

 

- Lokale besturen kunnen hun eigen organisaties in de sfeer van vrije tijd, sport en cultuur (bvb. gemeentelijke bibliotheek, activiteiten toerisme, culturele activiteiten) en hun lokale verenigingen aansporen of aanmoedigen om voordelen toe te kennen aan personen met

een handicap die kunnen worden verkregen op vertoon van deze kaart (bvb. Verlaagd of gratis tarief, verlaagde lidgelden, aangepaste brochures of informatie, aangepaste rondleidingen, etc.).

 

o Door zich aan te melden wordt de organisatie of onderneming gemeld op de website die ontwikkeld wordt rond de EDC. Zo kunnen de organisaties hun klantenbestand uitbreiden, hun imago verbeteren, enz.

 

o Lokale besturen kunnen ten gepasten tijd hun burgers met een handicap informeren over het bestaan van de EDC.

 

o Lokale besturen kunnen ten gepasten tijd hun verenigingen inlichten over het bestaan van de EDC

 

VOORSTEL VAN BESLISSING

 

De gemeenteraad van Deerlijk beslist hierbij om:

 

1. Om de eigen gemeentelijke organisaties in de sfeer van vrije tijd, sport en/of cultuur aan te sporen (eventueel via adviesraden) om voor de mensen met beperking voordelen toe te kennen.

 

2. Dat de eventuele voorziene kortingen en/of voordelen op vertoon van de European Disability card automatisch toegekend worden aan de personen in bezit van deze kaart.

 

3. Dat de gemeente Deerlijk zich aanmeldt als partner op de website van EDC (via website FOD sociale zaken)

 

4. Dat de gemeente de lokale verenigingen aanmoedigt voordelen te voorzien voor mensen met een beperking en zich te melden op de website van EDC

 

5. Dat de gemeente zich engageert om de mensen met een beperking te informeren over het bestaan van de EDC en de mogelijke voordelen de ze kunnen genieten bij onze gemeente zelf of bij onze lokale verenigingen.

 

Voorbeeld European Disability Card

"

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 41 Decreet Lokaal Bestuur

          Andere: Art. 21 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De financiële impact van de beslissing is nog niet gekend.

 

BESLUIT

 

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit om dit punt mee te nemen en voor te leggen aan de welzijnsraad.

 

 

 

Publicatiedatum: 26/04/2019
Overzicht punten

 

Zitting van GR van 28 MAART 2019

18. Vragen gesteld door raadsleden

 

Aanleiding en context

 

Aan de gemeenteraadsleden wordt gevraagd kennis te nemen van de vragen gesteld door raadsleden.

 

Motivering

 

Na afhandeling van de agenda van de openbare vergadering kunnen de gemeenteraadsleden mondelinge vragen stellen over gemeentelijke aangelegenheden die niet op de agenda van de gemeenteraad staan in het punt 'Vragen gesteld door raadsleden'.

 

Op deze mondelinge vragen wordt, ofwel mondeling ter zitting, ofwel schriftelijk (elektronisch), ten laatste binnen de maand na de vraagstelling geantwoord.

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 31 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad neemt kennis van de door de gemeenteraadsleden gestelde vragen.

 

 

 

Publicatiedatum: 26/04/2019