aantal voorstanders: 0 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0
Zitting van 28 NOVEMBER 2024
1. Gemeenteraad - 24 oktober 2024 - notulen en audio-opname - goedkeuring
Aanleiding en context
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de notulen en de audio-opname van de vorige zitting goed te keuren.
Motivering
Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast.
Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering, worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.
Artikel 278 van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat de gemeenteraad kan beslissen om het zittingsverslag te vervangen door een audio- of audiovisuele opname van de openbare zitting van de gemeenteraad.
Juridische gronden
• Algemene basisbevoegdheid: Art. 32 Decreet Lokaal Bestuur
• Andere:
◦ Art. 277 en 278 Decreet Lokaal Bestuur
◦ Art. 32 en 33 Huishoudelijk reglement gemeenteraad
Adviezen
Er zijn geen adviezen nodig.
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
De gemeenteraad besluit met 0 ja-stemmen:
Artikel 1
De gemeenteraad besluit de notulen van de zitting van de gemeenteraadszitting van 24 oktober 2024 goed te keuren.
Artikel 2
De gemeenteraad besluit de audio-opname van de gemeenteraadszitting van 24 oktober 2024 goed te keuren.
aantal voorstanders: 0 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0
Zitting van 28 NOVEMBER 2024
2. Aanpassing meerjarenplan 5 - 2020-2025 - vaststelling
Aanleiding en context
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de aanpassing van het meerjarenplan 5 - 2020-2025, vast te stellen.
Motivering
Het ontwerp van de aanpassing meerjarenplan 5 - 2020-2025 bevindt zich in bijlage.
De voorliggende strategische nota omvat de omschrijving van de prioritaire acties, de verwachte ontvangsten en uitgaven per prioritaire actie en voor alle niet-prioritaire acties, en dit telkens per beleidsdoelstelling.
De voorliggende financiële nota omvat het financieel doelstellingenplan, de staat van het financiële evenwicht en het overzicht van de kredieten. In beide nota's zijn de wijzigingen opgenomen.
De toelichting en de documentatie bevinden zich ook in bijlage.
De gemeenteraadscommissie financiën gaf op 12 november 2024 gunstig advies.
Het college van burgemeester en schepenen besprak op 6 november 2024 het finaal ontwerp.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 41, 3° Decreet Lokaal Bestuur
● Andere: Art. 249 Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
De beslissing heeft financiële gevolgen.
BESLUIT
De gemeenteraad besluit met 0 ja-stemmen:
Artikel 1
De gemeenteraad besluit de aanpassing meerjarenplan 5 - 2020-2025 vast te stellen.
De openbare zitting van de gemeenteraad wordt geschorst om te hernemen na de openbare zitting van de OCMW-raad.
aantal voorstanders: 0 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0
Zitting van 28 NOVEMBER 2024
3. Aanpassing meerjarenplan 5 - 2020-2025 - vaststelling deel OCMW door raad voor maatschappelijk welzijn - goedkeuring
Aanleiding en context
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om het deel van de aanpassing meerjarenplan 5 - 2020-2025, zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn, goed te keuren.
Motivering
Vandaag heeft de raad voor maatschappelijk welzijn de aanpassing meerjarenplan 5 - 2020-2025 vastgesteld. Dit meerjarenplan bevindt zich in bijlage.
De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn stemmen over hun deel van elk beleidsrapport.
Nadat de raden het beleidsrapport elk voor hun deel hebben vastgesteld, keurt de gemeenteraad het deel van het beleidsrapport, zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn, goed.
Door die goedkeuring wordt het beleidsrapport in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 249, § 3 Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
De beslissing heeft financiële gevolgen.
BESLUIT
De gemeenteraad besluit met 0 ja-stemmen:
Artikel 1
De gemeenteraad besluit het deel van de aanpassing meerjarenplan 5 - 2020-2025, zoals vandaag vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn, goed te keuren.
aantal voorstanders: 0 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0
Zitting van 28 NOVEMBER 2024
4. Sint-Elooistraat 15 - recht van opstal - aanpassing - goedkeuring
Aanleiding en context
De gemeenteraad wordt gevraagd het ontwerp van akte inzake het beëindigen van een recht van opstal betreffende een IBA in de Sint-Elooistraat 15 goed te keuren.
Motivering
1.
De eigenaars van de hoevegebouwen, gelegen te Deerlijk, Sint-Elooistraat 15 (voorheen huisnummer 5) wensen het recht van opstal op het perceel te beëindigen. Het perceel is gekadastreerd 2e afdeling sectie D perceelnummer 331E met een totale oppervlakte van 42a 40ca, capakey: 34392D0331/00E000.
De eigenaars van het perceel stelden vast dat de gemeente Deerlijk op het volledige perceel D-331E over een opstalrecht zou beschikken.
In de OVEREENKOMST INZAKE HET VESTIGEN VAN EEN RECHT VAN OPSTAL van 15 september 2010 is namelijk het volgende bepaald:
"Artikel 1 – Voorwerp
De grondeigenaar verleent aan de gemeente, die aanvaardt, een recht van opstal voor het plaatsen van een IBA op het hierna vermelde goed …."
Hoewel het nooit de bedoeling was van de partijen om dit zo te interpreteren heeft het kadaster dit recht van opstal ingeschreven op het volledige goed. Die kadastrale inschrijving brengt een belangrijke minwaarde met zich mee bij verkoop van het betreffende onroerend goed.
Immers het recht van opstal op het volledige perceel kan potentiële kopers afschrikken, rekening gehouden met het feit dat de gemeente Deerlijk, theoretisch en volgens het kadaster, recht heeft om op het volledige perceel gebouwen of bijkomende infrastructuur op te richten.
2.
Naast de vraag onder punt 1. merkte de financieel directeur op dat de gemeente Deerlijk plots aanslagbiljetten kreeg voor de onroerende voorheffing met betrekking tot bovenvermeld perceel.
Dit terwijl de gemeente slechts de bedoeling had een recht van opstal te vestigen op dat perceel voor het plaatsen van een IBA en dus niet op het volledige perceel. Deze overeenkomst loopt al sinds het jaar 2010 en er werd de gemeente tot nu toe (terecht) nooit een aanslagbiljet voor de onroerende voorheffing verstuurd.
De Vlaamse Belastingdienst baseert zich echter op het kadaster, waar vermeld staat dat de gemeente op het volledige perceel een recht van opstal heeft. Dit klopt uiteraard niet.
3.
Het komt er op neer dat beide partijen, namelijk de gemeente enerzijds en dhr. en mevr. Frank Bossuyt - Kathleen Vandeputte anderzijds, niet de bedoeling hebben (gehad) om een recht van opstal op het volledige betreffende perceel te vestigen.
4.
IBA’s in collectief beheer werden na de aanvang van bovenvermelde overeenkomst inzake het vestigen van een recht van opstal overgedragen naar Riopact, samen met de overdracht van riolering.
Omwille van een clausule in het Algemeen waterverkoopreglement (AWVR) is er geen opstalrecht (meer) nodig.
De juridische dienst van De Watergroep formuleerde hieromtrent volgend advies:
"Zie volgende bepalingen uit artikel 11 van het AWVR:
Ҥ4. Om zijn saneringsplicht te vervullen in het individueel te optimaliseren buitengebied, kan de exploitant aanbieden om een IBA te plaatsen die hij zelf beheert. Als de klant of titularis niet ingaat op dat verzoek, is hij verplicht zelf in te staan voor de sanering van het afvalwater.
§5. De exploitant gaat over tot effectieve aansluiting op het openbaar saneringsnetwerk nadat de aanvrager van een verzoek tot aansluiting op het openbaar saneringsnetwerk zich akkoord heeft verklaard met de wijze van aanrekening van de kosten, het algemeen waterverkoopreglement en, als dat van toepassing is, het bijzonder waterverkoopreglement. De kosten die verbonden zijn aan de aanleg van aan- en afvoerleidingen naar de IBA, zijn ten laste van de klant of titularis. Een onroerend goed kan alleen aangesloten worden op een collectief beheerde IBA als de oorsprong, hoeveelheid, samenstelling en continuïteit van het huishoudelijk afvalwater dat toelaten. De klant of titularis blijft zelf verantwoordelijk voor de sanering van alle afvalwaterstromen die niet aangesloten zijn op de IBA voor huishoudelijk afvalwater. De klant of titularis geeft daarbij aan de exploitant toestemming voor toegang tot zijn perceel en de uitvoering van de noodzakelijke werken of handelingen in het kader van de levering en de plaatsing van de huisaansluiting of de IBA. Dat recht van toegang geldt ook na de uitvoering van de huisaansluiting of de eigenlijke plaatsing van de IBA, voor de inspectie van de installatie, het onderhoud van de IBA, de herstellingen en de eventuele verwijdering van de installatie. Bij een collectief beheerde IBA blijft de IBA in volle eigendom van de exploitant. De klant of titularis staat in voor de aanleg van alle toevoer- en afvoerleidingen van en naar de IBA. Het beheer en het onderhoud om de goede werking te garanderen, is op elk moment mogelijk. Anders kan de exploitant gepaste maatregelen treffen voor en op kosten van de klant of titularis. De klant of titularis is verplicht om elke belangrijke wijziging die mogelijk invloed heeft op de goede werking van de IBA, onmiddellijk mee te delen aan de exploitant. Kosten van beheer en onderhoud zijn alleen ten laste van de klant of titularis als aangetoond kan worden dat de kosten voortvloeien uit een niet-correct gebruik van de IBA."
Een collectief beheerde IBA behoort tot de saneringsinfrastructuur van de gemeente/rioolbeheerder. Bij toetreding als Riopactvennoot draagt de gemeente niet alleen de riolen maar ook de collectief beheerde IBA’s over aan De Watergroep (Riopact).
Deze collectief beheerde IBA’s zijn geen eigendom van de particulier (zie AWVR). Aangezien de particulier geen eigendom kan verwerven op de IBA is er ook geen opstalrecht nodig voor de rioolbeheerder. Opstalrecht dient immers om het verwerven van eigendomsrecht via natrekking (wat hier is uitgesloten door die clausule in het AWVR) te vermijden."
5. Op basis van bovenvermelde gegevens is het aan te raden om de overeenkomst dd. 15 september 2010 inzake het recht van opstal vroegtijdig te beëindigen. Omwille van een clausule in het Algemeen waterverkoopreglement (AWVR) is er geen opstalrecht (meer) nodig. Het recht van opstal, dat blijkbaar niet automatisch mee werd overgedragen naar De Watergroep, mag dus opgeheven worden door de gemeente.
De notaris maakte een ontwerp van akte op met betrekking tot de verzaking aan het conventioneel recht van opstal, gevestigd bij akte verleden voor burgemeester Claude Croes op datum van 15 september 2010.
Het ontwerp van akte is in bijlage bij huidig besluit gevoegd.
In dit ontwerp staat dat de gemeente de aktekosten zal dragen, geraamd op 1.453,50 euro incl. btw.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
De beslissing heeft financiële gevolgen.
Raming of bedrag | 1.285,00 euro excl. btw OF 1.453,50 euro incl. btw (aktekosten) |
Actie | Gelijkblijvend beleid |
Jaarbudgetrekening | GBB/0190-00/61310000 |
Visum | Niet vereist |
BESLUIT
De gemeenteraad besluit met 0 ja-stemmen:
Artikel 1
De gemeenteraad besluit
● het ontwerp van akte inzake het beëindigen van een recht van opstal betreffende een IBA in de Sint-Elooistraat 15 goed te keuren;
● dat de aktekosten ten laste van de gemeente zijn;
● na ondertekening van de akte, de FOD Patrimoniumdocumentatie te verzoeken de kadastrale inschrijving te corrigeren.
aantal voorstanders: 0 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0
Zitting van 28 NOVEMBER 2024
5. Kapel ter Rustestraat 38 - recht van overgang - ontwerpakte - goedkeuring
Aanleiding en context
De gemeenteraad wordt gevraagd de ontwerpakte met betrekking tot het verlenen van een recht van overgang ten voordele van het onroerend goed gelegen te Kapel ter Rustestraat 38, goed te keuren.
Motivering
Het college van burgemeester en schepenen besloot in zitting van 22 mei 2024 akkoord te gaan met het verlenen van een recht van overgang over de percelen kadastraal bekend als, Deerlijk, afdeling 2, sectie C, perceelnummers 17 T7 en 17TS, zijnde de parking aan het gemeentehuis ten voordele van woning in de Kapel ter Rustestraat 38, kadastraal bekend als, Deerlijk, afdeling 2, sectie C, perceelnummer 21 N2.
De erfdienstbaarheid zal eeuwigdurend zijn en zal tot voordeel strekken van alle verkrijgers van het heersend erf, en zal geduld moeten worden door alle verkrijgers van het lijdend erf, dit zowel te voet als met de fiets zonder enige beperking in de uitoefening, en dit door iedereen die zich begeeft van en naar het toegangspoortje van het heersend erf, zoals aangeduid op het inrichtingsplan ‘BA_DEKA_I_N_01_inplanting nieuwe toestand’.
Het recht van overgang wordt toegestaan tegen de prijs van 4.000,00 euro.
De dienst ruimte ziet hier geen bezwaar in en is van mening dat het recht van overgang kan worden toegestaan.
De dienst Vastgoedtransacties van de Vlaamse Overheid werd aangesteld voor de opmaak en het verlijden van de akte.
Het ontwerp van akte (dossiernummer 17227-001) ligt voor aan de gemeenteraad.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 41, § 2, 11° Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
De beslissing heeft financiële gevolgen.
Bedrag | 4.000,00 euro inkomsten |
BESLUIT
De gemeenteraad besluit met 0 ja-stemmen:
Artikel 1
De gemeenteraad besluit de ontwerpakte (dossiernummer 17227-001) opgesteld door de dienst Vastgoedtransacties van de Vlaamse Overheid, goed te keuren.
Artikel 2
De gemeenteraad besluit het recht van overgang over de percelen kadastraal bekend als, Deerlijk, afdeling 2, sectie C, perceelnummers 17 T7 en 17TS, zijnde de parking aan het gemeentehuis ten voordele van woning in de Kapel ter Rustestraat 38, kadastraal bekend als, Deerlijk, afdeling 2, sectie C, perceelnummer 21 N2 goed te keuren tegen de prijs van 4.000,00 euro.
Het recht van overgang wordt toegestaan overeenkomstig het inrichtingsplan ‘BA_DEKA_I_N_01_Inplanting nieuwe toestand', welke aan de akte zal worden gehecht als bijlage.
Artikel 3
Mevrouw Lieve Verfaillie, Vlaams commissaris bij de dienst Vastgoedtransacties van de Vlaamse Overheid, wordt machtiging verleend om de akte te ondertekenen.
aantal voorstanders: 0 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0
Zitting van 28 NOVEMBER 2024
6. Toetreding aankoopcentrale binnen raamovereenkomst van de provincie Antwerpen voor het leveren en plaatsen van fietstelsystemen, verkeersveiligheidssystemen en verkeersonderzoek - goedkeuring
Aanleiding en context
De gemeenteraad wordt gevraagd de toetreding tot de raamovereenkomst van de provincie Antwerpen voor het leveren en plaatsen van fietstelsystemen, verkeersveiligheidssystemen en verkeersonderzoek, goed te keuren.
Motivering
De provincie Antwerpen heeft een raamovereenkomst met clausule aankoopcentrale opgesteld voor het leveren en plaatsen van fietstelsystemen, verkeersveiligheidssystemen en uitvoeren van verkeersonderzoek over een periode van 48 maanden. De provincie Antwerpen treedt hierin op als aankoopcentrale voor alle lokale en provinciale besturen in het Vlaams Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Conform de wetgeving op de overheidsopdrachten dient de gemeente Deerlijk zelf geen overheidsopdracht voor diensten op te starten als we toetreden tot de aankoopcentrale in deze raamovereenkomst.
De deskundige aankopen, contracten & verzekeringen stelt voor om toe te treden tot de voormelde raamovereenkomst wat betreft het leveren en plaatsen van fietstelsystemen, verkeersveiligheidssystemen en verkeersonderzoek. De bestellingen zullen op afroep gebeuren naargelang de behoeften van het bestuur.
De provincie Antwerpen stelde het bestek op met betrekking tot de opdracht voor het leveren en plaatsen van fietstelsystemen, verkeersveiligheidssystemen en verkeersonderzoek over een periode van 48 maanden (raamovereenkomst met meerdere deelnemers).
Uit de gunningsverslagen blijkt dat de inschrijvers allemaal een voldoende score behalen.
De deputatie gunde perceel 1 (fietstelsystemen) in volgorde aan:
● Krycer bv, ondernemingsnummer BE0468669851, Brusselstraat 120 A, 1740 Ternat;
● Signco bv, ondernemingsnummer BE0864533581, Jozef De Blockstraat 74, 2830 Willebroek.
De deputatie gunde perceel 2 (verkeersveiligheidssystemen) in volgorde aan:
● Krycer bv, ondernemingsnummer BE0468669851, Brusselstraat 120 A, 1740 Ternat;
● Signco bv, ondernemingsnummer BE0864533581, Jozef De Blockstraat 74, 2830 Willebroek;
● Yunex nv, ondernemingsnummer BE0764855094, G. Demeurslaan 132, 1654 Beersel (Huizingen).
De deputatie gunde perceel 3 (verkeersonderzoek) in volgorde aan:
● Yunex nv, ondernemingsnummer BE0764855094, G. Demeurslaan 132, 1654 Beersel (Huizingen);
● Signco bv, ondernemingsnummer BE0864533581, Jozef De Blockstraat 74, 2830 Willebroek;
● Dufec bv, nummer KVK 18030418, Poststraat 66, 5038 DH Tilburg, Nederland.
De raamovereenkomst vangt aan op 15 oktober 2024 en loopt tot 14 oktober 2028.
De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2024 en volgende jaren, op jaarbudgetrekening 0200-00/22810000/BESTUUR/CBS/0/IP-GEEN (actie GBB).
Er is geen enkele verplichting tot afname van deze raamovereenkomst en de overeenkomst is ook niet-exclusief (een afname van de dienstverlening via een andere overheidsopdracht blijft mogelijk).
Elke opdracht zal per afroep worden toegewezen via cascadesysteem of minicompetitie en de gunning zal ter goedkeuring worden voorgelegd via een afzonderlijke beslissing.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikel 41, 10° dat stipuleert dat het tot de uitsluitende bevoegdheid van de gemeenteraad behoort om over te gaan tot het vaststellen van de wijze van gunnen waarop de opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten worden toegewezen en het vaststellen van de voorwaarden ervan behalve indien de opdracht nominatief in het budget is opgenomen of behoort tot het begrip ‘dagelijks bestuur’.
● Andere:
○ De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen
○ Het Bestuursdecreet van 7 december 2018
○ Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht
○ De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen
○ De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikelen 2, 6° en 47 §2 die de aanbestedende overheden vrijstelt van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren wanneer ze een beroep doen op een aankoopcentrale
○ Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen
○ Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
De gemeenteraad besluit met 0 ja-stemmen:
Artikel 1
De gemeenteraad besluit toe te treden tot de aankoopcentrale binnen voormelde raamovereenkomst, voor het leveren en plaatsen van fietstelsystemen, verkeersveiligheidssystemen en verkeersonderzoek, voor volgende percelen:
● Perceel 1: Fietstelsystemen
● Perceel 2: Verkeersveiligheidssystemen
● Perceel 3: Verkeersonderzoek
Artikel 2
De bestellingen zullen op afroep gebeuren naargelang de behoeften van het bestuur bij één van de geselecteerde inschrijvers, met toewijzing ofwel via cascadesysteem ofwel via minicompetitie. Waarbij in geval van een minicompetitie prijsofferte zal gevraagd worden bij alle gekozen inschrijvers. Elke gunning zal ter goedkeuring worden voorgelegd via een afzonderlijke beslissing.
Artikel 3
De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2024 en volgende jaren, op jaarbudgetrekening 0200-00/22810000/BESTUUR/CBS/0/IP-GEEN (actie GBB).
Artikel 4
De provincie Antwerpen wordt op de hoogte gebracht van de beslissing tot toetreding tot de raamovereenkomst.
aantal voorstanders: 0 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0
Zitting van 28 NOVEMBER 2024
7. Hemelwater- en droogteplan - goedkeuring
Aanleiding en context
De gemeenteraad wordt gevraagd om na kennisname, het hemelwater- en droogteplan goed te keuren.
Motivering
Waarom een hemelwater- en droogteplan?
In het kader van de Bleu Deal spoort Vlaanderen alle gemeenten aan om een voldoende ambitieus hemelwater- en droogteplan op te maken tegen eind 2024. Om nog in aanmerking te komen voor watergerelateerde subsidies moeten lokale besturen beschikken over een goedgekeurd hemelwater- en droogteplan.
In samenwerking met Aquafin werd een participatief traject doorlopen waarbij de toekomstvisie wordt beschreven voor de waterhuishouding van Deerlijk met als doel:
● slim investeren;
● wateroverlast voorkomen;
● impact droogte beperken;
● waterkwaliteit verhogen.
Focuspunten voor Deerlijk
De recent overstroomde gebieden in Deerlijk situeren zich voornamelijk in de valleigebieden van de belangrijkste waterlopen. Wateroverlast in bebouwde delen is eerder beperkt.
In Deerlijk komt de problematiek van de verdroging voornamelijk voor in het buitengebied met landbouwschade als gevolg. Tijdens extreme droogte vallen particuliere waterwinningen droog en het openbaar groenonderhoud verloopt moeizamer.
Door in te zetten op onderstaande focuspunten willen we in Deerlijk evolueren naar een water- en droogte-robuuste gemeente:
● overstromingsrisico's en wateroverlast beperken;
● afstroom onverharde oppervlakte beperken en de weerbaarheid tegen waterschaarste en verdroging vergroten;
● ontharden en verharding minimaliseren, vergroenen van het openbaar domein;
● hergebruik stimuleren;
● maximaal inzetten op infiltratie;
● blauwgroene assen;
● transitie bedrijventerreinen op vlak van water;
● inzetten op waterbeleving;
● versterken van natuurwaarde en biodiversiteit.
Afbakening van de deelgebieden met kansen op basis van de ladder van Lansink, risicokaart per deelgebied en mogelijke oplossingen voor knelpunten
Voor het uitwerken van de visie werd Deerlijk opgesplitst in 12 deelgebieden:
● Woongebieden
○ Deerlijk centrum
○ Molenhoek
○ Grensgebied Harelbeke
○ Statiewijk
○ Belgiek
○ Sint-Lodewijk
● Bedrijventerreinen
○ Ter donkt I en II
○ Industriezone Deerlijk - Waregem
○ Esser
○ Houtekietstraat
○ Brandemolen
● Buitengebied
● Gaverbeek
● Slijpbeek
● Kasselrijbeek
● Veemeersbeek
● Kekelbeek (Biesgrachtbeek)
Visieplan
Voor elk deelgebied werd een kansenkaart uitgewerkt waarbij onderstaande aspecten worden weergegeven:
● onthardingskansen;
● hergebruiksmogelijkheden;
● potentiële buffer- en infiltratievoorzieningen;
● potentiële afvoeras (hoofdafvoer);
● typestraten;
○ retentiestraat
○ watervoerende straat
○ infiltratiestraat
● blauwgroene assen;
● blauwgroene wijken.
Actieplan
Uiteindelijk werd een actieplan opgemaakt. Dit betreft een overzicht van alle acties en projecten die in de algemene visie per deelgebied werden beschreven.
Voor de gemeente kan deze lijst gebruikt worden voor het opmaken van haar korte en lange termijnplanning. In deze actielijst werden al een aantal acties met hoogste prioriteit geselecteerd.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 40, § 2 Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
De gemeenteraad besluit met 0 ja-stemmen:
Artikel 1
De gemeenteraad besluit het hemelwater- en droogteplan goed te keuren.
aantal voorstanders: 0 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0
Zitting van 28 NOVEMBER 2024
8. OMV_2024092993 - Meynaertkouter - verkavelen van grond voor 1 lot voor woningbouw - wijziging rooilijnplan - goedkeuring
Aanleiding en context
De gemeenteraad wordt gevraagd het gemeentelijk rooilijnplan betreffende de verlegging van een deel van de buurtweg 56 goed te keuren.
Motivering
Een aanvraag tot omgevingsvergunning voor het verkavelen van een perceel voor 1 lot voor woningbouw met verlegging van een deel van de bestaande buurtweg nr. 56 op een perceel gelegen Meynaertkouter / Waregemstraat, kadastraal bekend: afdeling 1, sectie B, nummers 183S, 183R en 183T, werd ingediend door Jasper Demeurie, Waregemstraat 204, 8540 Deerlijk en Dirk Demeurie, Waregemstraat 202, 8540 Deerlijk.
Palend aan en binnen de contour van het verkavelingsplan is een buurtweg aanwezig. Op de Atlas der Buurtwegen van 1841 werd deze weg benoemd als ‘Sentier n° 56’. De buurtweg 56 vormt een verbinding tussen de Bontestierstraat en de Breestraat.
Reeds geruime tijd is deze buurtweg (thans gemeenteweg) in onbruik geraakt, zodoende er de facto geen trage verbinding meer aanwezig is. Deze gemeenteweg is ook niet meer zichtbaar op het terrein. Toch is het wenselijk dit gedeelte van de buurtweg te verplaatsen om een mogelijks toekomstige herwaardering van een trage verbinding tussen de Bontestierstraat en de Breestraat niet te hypothekeren.
De aanvrager van de verkaveling voorziet de buurtweg op het te verkavelen gedeelte als volgt te verleggen:
Ter hoogte van het nieuw te verkavelen lot 3 en van de eigendom Waregemstraat 204 (lot 2) wordt een nieuwe aftakking gemaakt op de bestaande (onzichtbare) sentier. Ter hoogte van de westelijke grens van lot 2 wordt de nieuwe aantakking voorzien langs de grens tussen het woongebied en het landschappelijk waardevol agrarisch gebied, met een breedte van 1,50 m en dit op het gedeelte woongebied. Ter hoogte van de oostelijke grens van het lot 3 wordt dan opnieuw aangesloten op de bestaande sentier richting Breestraat.
Gezien het publieke karakter van de trage verbindingen is bij het dossier bijgevolg een ontwerp gemeentelijk rooilijnplan toegevoegd (6-Rooilijnenplan.pdf), opgemaakt door landmeter-expert Koen Roelandt dat voldoet aan de decretale eisen van artikel 16 § 2 en 3 van het decreet houdende de gemeentewegen. Overeenkomstig § 3, punt 1 van dit artikel is geen minwaarde regeling opgenomen, omdat de beide gemeentewegen (zowel de bestaande als de verlegde) gelegen zijn op percelen van dezelfde eigenaars.
In het kader van artikel 4 van het decreet houdende de gemeentewegen kan de verplaatsing van de rooilijn als volgt gemotiveerd worden:
1) Wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang:
● Het algemeen belang wordt niet geschonden gezien de feitelijke toestand van de in onbruik geraakte gemeenteweg.
● Door het verplaatsen van een gedeelte van de gemeenteweg wordt het later mogelijk terug een trage verbinding te creëren tussen de Bontestierstraat en de Breestraat.
● Door de verlegging van de buurtweg aan de achterzijde van de nieuw te bouwen woning blijft het zicht op het achterliggend open landschap behouden voor de toekomstige gebruikers van de trage weg.
2) Een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd:
● De motivatie in het kader van de gedeeltelijke verplaatsing werd hierboven reeds uiteengezet.
● Door de verplaatsing wordt voorzien in de mogelijks toekomstige herwaardering van een trage verbinding.
3) De verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen:
● Aangezien de bestaande buurtweg in onbruik is voor het gedeelte in het plangebied van de verkaveling wordt er met de verlegging niet geraakt aan de ontsluiting van aanpalende percelen. Er werd duidelijk onderzocht dat ieder perceel nog kan ontsluiten.
● In het kader van de verplaatsing wordt niet geraakt aan de verkeersveiligheid.
4) Wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief:
● De gedeeltelijke verplaatsing van de gemeenteweg 'buurtweg nr. 56' heeft geen impact op het wegennet van naburige gemeenten gezien de ruime afstand tot de gemeentegrenzen.
5) Bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen:
● Het onbruik van de te verplaatsen gemeenteweg staat vast, wat met zich meebrengt dat de actuele functie van deze weg zo goed als onbestaande is.
● Door de verplaatsing van de gemeenteweg wordt voorzien in de mogelijks toekomstige herwaardering van een trage verbinding waardoor een toekomstige functie voor trage weggebruikers een mogelijkheid is.
De omgevingsvergunning voor het verkavelen van grond met geïntegreerd dossier voor de verlegging van de buurtweg 56 werd onderworpen aan een openbaar onderzoek van 26 september 2024 tot en met 25 oktober 2024. Gedurende de periode van het openbaar onderzoek werden geen schriftelijke of mondelinge bezwaren of opmerkingen geformuleerd.
Het college van burgemeester en schepenen besliste in zitting van 13 november 2024 de gemeenteraad voor te stellen het gemeentelijk rooilijnplan voor de gemeenteweg 'buurtweg nr. 56' in en palend aan het plangebied van de omgevingsvergunning voor het verkavelen van een perceel voor 1 lot voor woningbouw met verlegging van een deel van de bestaande buurtweg nr. 56 op een perceel gelegen Meynaertkouter / Waregemstraat, kadastraal bekend: afdeling 1, sectie B, nummers 183S, 183R en 183T zoals aangeduid op het rooilijnplan (6-Rooilijnenplan.pdf) definitief vast te stellen.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 41, 9° Decreet Lokaal Bestuur
● Andere:
○ Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
De gemeenteraad besluit met 0 ja-stemmen:
Artikel 1
De gemeenteraad besluit het gemeentelijk rooilijnplan betreffende de verlegging van een deel van de gemeenteweg 'buurtweg nr. 56' in en palend aan het plangebied van de omgevingsvergunning voor het verkavelen van een perceel voor 1 lot voor woningbouw met verlegging van een deel van de bestaande buurtweg nr. 56 op een perceel gelegen Meynaertkouter / Waregemstraat, kadastraal bekend: afdeling 1, sectie B, nummers 183S, 183R en 183T zoals aangeduid op het rooilijnplan (6-Rooilijnenplan.pdf), goed te keuren.
Artikel 2
Een afschrift van dit besluit zal met de overige documenten bij het aanvraagdossier gevoegd worden.
aantal voorstanders: 0 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0
Zitting van 28 NOVEMBER 2024
9. Veemeersstraat - rooilijnplan - voorlopige vaststelling - goedkeuring
Aanleiding en context
De gemeenteraad wordt gevraagd het ontwerp van rooilijnplan betreffende de Veemeersstraat, vanaf de Sint-Elooistraat tot aan Veemeersstraat 44, voorlopig vast te stellen.
Motivering
Het college van burgemeester en schepenen verleende in zitting van 31 mei 2023 een omgevingsvergunning (OMV_2022140410) aan dhr. Ruben Vanhaecke wonende Veemeersstraat 44 te 8540 Deerlijk en daaraan werd volgende last gekoppeld:
voor het gedeelte van de Veemeersstraat, tussen het kruispunt Sint-Elooistraat en de bedrijfssite, dient de exploitant in te staan voor alle instandhoudings- en onderhoudswerken aan de weg.
In het kader van de opmaak van een beheersovereenkomst (uitvoeren van instandhoudings- en onderhoudswerken) tussen de gemeente en de heer Vanhaecke, werd de Veemeersstraat opgemeten door een landmeter-expert waarbij de rooilijn volgens de atlas der buurtwegen op plan werd gezet.
De Veemeersstraat is opgenomen in de atlas der buurtwegen als zijnde Chemin nr. 34 en Sentier nr. 62 voor een breedte variërend tussen de 7 en 9 meter.
Het rooilijnplan bevat minstens:
Het opmetingsplan van 18 oktober 2023, opgemaakt door Degezelle Bart, geldt als rooilijnplan en ligt voor aan de gemeenteraad.
Een aanleg van een gemeenteweg moet vervolgens worden afgetoetst aan enkele algemene principes, zoals bepaald in art. 4 van het Gemeentewegendecreet:
Als we deze algemene principes aftoetsen aan de concrete situatie, komen we tot de volgende conclusies:
Na vaststelling van het rooilijnplan wordt de procedure doorlopen zoals voorgeschreven door art. 17 - 19 van het Gemeentewegendecreet.
De bedding van de gemeenteweg wordt aangeduid met volle lijnen op de atlas der buurtwegen zodoende dat de bedding in eigendom is van de gemeente en wordt aanzien als openbaar domein.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 41, § 2, 9° Decreet Lokaal Bestuur
● Andere:
○ Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeenteweg (verkort 'Gemeentwegendecreet') in het bijzonder en zonder zich daartoe te willen beperken de artikelen 16 - 18
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
De gemeenteraad besluit met 0 ja-stemmen:
Artikel 2
De gemeenteraad besluit het ontwerp van rooilijnplan van 18 oktober 2023 van landmeter Bart Degezelle, dat voorligt aan de gemeenteraad, voorlopig vast te stellen.
Artikel 1
De gemeenteraad gelast het college van burgemeester en schepenen om het voorlopig vastgestelde rooilijnplan te onderwerpen aan een openbaar onderzoek.
aantal voorstanders: 0 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0
Zitting van 28 NOVEMBER 2024
10. Samenwerkingsovereenkomst inzake de realisatie van de heraanleg van het Vredeplein in het kader van het project Klimaatrobuust Stadsgroen - goedkeuring
Aanleiding en context
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de samenwerkingsovereenkomst inzake de realisatie van de heraanleg van het Vredeplein te Deerlijk, in het kader van het project Klimaatrobuust Stadsgroen, tussen de gemeente Deerlijk en de Intercommunale Leiedal, goed te keuren.
Motivering
Het college van burgemeester en schepenen keurde in de zitting van 17 juli 2024 de kandidaatstelling voor het pilootproject Klimaatrobuust Stadsgroen goed.
De overeenkomst regelt de verhouding tussen Deerlijk en Leiedal in functie van de heraanleg van het Vredeplein te Deerlijk.
Leiedal is partner in het project, wat betekent dat zij ook instaat voor de realisatie van het pilootproject. De rol van Leiedal in dit project is om het ontwerpteam aan te stellen en aan te sturen, en nadien ook de uitvoering en monitoring tot een goed einde te brengen. Het project loopt van 1 februari 2024 tot 31 januari 2027.
Leiedal treedt op als bouwheer en coördinator van de realisatie van het project op de site. Dit houdt onder meer in:
● het aanstellen van een extern ontwerpteam (binnen de wetgeving; overheidsopdrachten) en het begeleiden van dit ontwerpteam bij de opmaak van het inrichtingsplan;
● het opvolgen en ondersteunen van het ontwerpteam bij de coördinatie van de uitvoeringswerken;
● het bewaken van de principes en visie van het project, dat zowel Leiedal als de gemeente Deerlijk onderschrijven;
● het realiseren van het ambitieniveau zoals omschreven in het project;
● kennistransfer tussen het pilootproject naar de andere projectpartners, in het bijzonder m.b.t. de toepassing en monitoring van de multilayer-techniek.
Gezien het projectgebied integraal op openbaar domein is gelegen, wordt het volgende van de gemeente verwacht:
● de gemeente engageert zich om van dit project een succesvol project te maken;
● de gemeente verleent haar volle medewerking voor de realisatie van de investering en van het project in zijn algemeenheid, bijvoorbeeld:
○ bij het aanvragen en verlenen van (omgevings)vergunningen;
○ het uitvoeren van bepaalde ingrepen door de groen- of technische dienst;
○ hun aanwezigheid tijdens workshops of participatiemomenten;
○ het tijdig en correct betalen van alle facturen;
○ het bevorderen en ondersteunen van de samenwerking met andere partijen ter uitvoering van het project;
○ bij de afstemming met andere projectpartners tijdens de ontwerp-, uitvoerings- en monitoringsfase.
De cofinanciering vanuit de gemeente Deerlijk bedraagt 79.713,70 euro.
De samenwerkingsovereenkomst, toegevoegd als bijlage wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 41, § 2, 10° Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
De beslissing heeft financiële gevolgen.
Raming of bedrag | 79.713,70 euro incl btw |
Actie | Verfraaien kern Sint-Lodewijk |
Jaarbudgetrekening | A-1.03.3/0200-00/22400000 |
Visum | G-2024-60 |
BESLUIT
De gemeenteraad besluit met 0 ja-stemmen:
Artikel 1
De gemeenteraad besluit de samenwerkingsovereenkomst inzake de realisatie van de heraanleg van het Vredeplein te Deerlijk, in het kader van het project Klimaatrobuust Stadsgroen, tussen de gemeente Deerlijk en de intercommunale Leiedal, goed te keuren.
aantal voorstanders: 0 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0
Zitting van 28 NOVEMBER 2024
11. Provinciale huurgarantieverzekering - samenwerkingsovereenkomst - addendum - goedkeuring
Aanleiding en context
De gemeenteraad wordt gevraagd het addendum bij de samenwerkingsovereenkomst met de provincie betreffende de provinciale huurgarantieverzekering goed te keuren.
Motivering
De provincie West-Vlaanderen biedt een provinciale huurgarantieverzekering aan voor verhuurders die op de private huurmarkt aan eenoudergezinnen willen verhuren.
Doel van de verzekering is om meer kansen te bieden aan deze doelgroep.
Deze verzekering ontzorgt de verhuurders enigszins. Men wordt verzekerd tegen huurachterstal, huurschade en men kan genieten van rechtsbijstand. Dit zijn de elementen die (minstens) verzekerd zijn en voorzien zijn in de polis.
Om toegang te krijgen tot deze huurgarantieverzekering moet men bereid zijn te willen verhuren aan eenoudergezinnen die aan bepaalde voorwaarden voldoen:
● Gezinsinkomen tussen de 22.000 en 55.000 euro (bruto belastbaar).
● Minstens 1 kind ten laste hebben (o.b.v. groeipakket/40 % nachten i.k.v. verblijfsregeling).
Er werd in dit kader een samenwerkingsovereenkomst ondertekend, die de samenwerking regelt tussen de provincie enerzijds en de gemeente anderzijds.
De overeenkomst loopt van 1 november 2021 tot en met 30 oktober 2024.
De samenwerkingsovereenkomst die werd afgesloten in het kader van de provinciale huurgarantieverzekering loopt - door afspraken met de verzekeraar - niet meer synchroon met het aangepaste reglement dat loopt tot en met 31 januari 2025. Aanvragen kunnen dus nog gebeuren tot en met 31 januari 2025.
Vanuit de provincie wordt gevraagd om de samenwerkingsovereenkomst voor deze beperkte periode te verlengen door middel van het addendum in bijlage.
In zitting van 23 oktober 2024 besloot het college van burgemeester en schepenen de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken om de goedkeuring van het addendum bij de samenwerkingsovereenkomst met de provincie, betreffende de provinciale huurgarantieverzekering, te agenderen op de eerstvolgende gemeenteraad.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 40, § 1 Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
De financiële impact van de beslissing is nog niet gekend.
BESLUIT
De gemeenteraad besluit met 0 ja-stemmen:
Artikel 1
De gemeenteraad besluit volgend addendum bij de samenwerkingsovereenkomst tussen de provincie West-Vlaanderen en de gemeente Deerlijk goed te keuren:
Addendum bij de samenwerkingsovereenkomst in het kader van de Provinciale huurgarantieverzekering
Tussen
de provincie West-Vlaanderen met zetel te 8200 Brugge, Koning Leopold III-Laan 41, vertegenwoordigd door de heer Jean de Bethune, gedeputeerde voor huisvesting, en de heer Peter Norro, directeur MiNaWa
en
De gemeente Deerlijk, met zetel te 8540 Deerlijk, Harelbekestraat 27, vertegenwoordigd door de heer Karel Bauters, Algemeen Directeur, en de heer Jo Tijtgat, Voorzitter gemeenteraad
wordt overeengekomen hetgeen volgt:
Enig artikel
De samenwerkingsovereenkomst in het kader van de Provinciale Huurgarantieverzekering dd. 23/09/2021 wordt verlengd tot en met 31 januari 2025.
De ondergetekenden, afgevaardigden, verklaren zich akkoord.
Opgemaakt te Brugge op 28 november 2024.
Namens gemeente Deerlijk,
Karel Bauters Jo Tijtgat
Algemeen Directeur Voorzitter Gemeenteraad
Namens de Provincie West-Vlaanderen,
Peter Norro Jean de Bethune
Directeur MiNaWa Gedeputeerde voor Woonbeleid
Zitting van 28 NOVEMBER 2024
12. Kerkfabriek Sint-Columba - budget 2025 - kennisname
Aanleiding en context
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om kennis te nemen van het budget 2025 van de kerkfabriek Sint-Columba.
Motivering
De kerkfabriek Sint-Columba maakte haar budget 2025 op. Die bevindt zich in bijlage.
Het budget 2025 past in het meerjarenplan. De kerkraad keurde het budget 2025 goed op 30 september 2024.
De exploitatietoelage vanuit de gemeente bedraagt 39.313,28 euro. Dit was in het meerjarenplan 82.293,00 euro. Het verschil komt enerzijds door een stijging in de ontvangsten door verhuring woning aan het OCMW, en anderzijds een daling van de bezoldigingen door vervanging van 2 gepensioneerde kosters-organisten door 1 jongere persoon.
De investeringstoelage vanuit de gemeente bedraagt 0,00 euro. Dit komt overeen met het meerjarenplan.
Het college van burgemeester en schepenen heeft dit budget besproken op 6 november 2024 en legt dit voor ter kennisname.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 41, tweede lid, 9° Decreet Lokaal Bestuur
● Andere: ○ Art. 45 tot 50/1 Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie
en werking van de erkende erediensten
○ Art. 22 tot 24 Besluit Vlaamse regering van 13 oktober 2006
Financiën
De beslissing heeft financiële gevolgen.
Raming of bedrag | 39.313,28 euro |
Actie | gelijkblijvend beleid |
Jaarbudgetrekening | GBB/0790-00/64940003 |
Visum | nvt |
BESLUIT
Artikel 1
De gemeenteraad neemt kennis van het budget 2025 van de kerkfabriek Sint-Columba.
Zitting van 28 NOVEMBER 2024
13. Kerkfabriek O.L.V. Onbevlekt Ontvangen - budget 2025 - kennisname
Aanleiding en context
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om kennis te nemen van het budget 2025 van de kerkfabriek O.L.V. Onbevlekt Ontvangen.
Motivering
De kerkfabriek O.L.V. Onbevlekt Ontvangen maakte haar budget 2025 op. Die bevindt zich in bijlage.
Het budget 2025 past in het meerjarenplan. De kerkraad keurde het budget 2025 goed op 30 september 2024.
De exploitatietoelage vanuit de gemeente bedraagt 28.919,00 euro. Dit was in het meerjarenplan 32.990,00 euro.
De investeringstoelage vanuit de gemeente bedraagt 0,00 euro. Dit komt overeen met het meerjarenplan.
Het college van burgemeester en schepenen heeft dit budget besproken op 6 november 2024 en legt dit voor ter kennisname.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 41, tweede lid, 9° Decreet Lokaal Bestuur
● Andere: ○ Art. 45 tot 50/1 Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie
en werking van de erkende erediensten
○ Art. 22 tot 24 Besluit Vlaamse regering van 13 oktober 2006
Financiën
De beslissing heeft financiële gevolgen.
Raming of bedrag | 28.919,00 euro |
Actie | gelijkblijvend beleid |
Jaarbudgetrekening | GBB/0790-00/64940004 |
Visum | nvt |
BESLUIT
Artikel 1
De gemeenteraad neemt kennis van het budget 2025 van de kerkfabriek O.L.V. Onbevlekt Ontvangen.
aantal voorstanders: 0 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0
Zitting van 28 NOVEMBER 2024
14. Aanvullende belasting op personenbelasting - aanslagjaar 2025 - goedkeuring
Aanleiding en context
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de aanvullende belasting op de personenbelasting voor het aanslagjaar 2025 goed te keuren.
Motivering
De financiële toestand van de gemeente blijkt uit de financiële nota van het meerjarenplan 2020-2025. Om in haar financiering te voorzien, dient de gemeenteraad te beslissen over de aanvullende belasting op de personenbelasting. Het college van burgemeester en schepenen stelde in zitting van 6 november 2024 voor om de aanvullende belasting op de personenbelasting te tarifiëren op 8 % voor aanslagjaar 2025. Dit is hetzelfde als voor aanslagjaar 2024.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 41, 14° Decreet Lokaal Bestuur
● Andere
○ Art. 464 tot en met 470/2 Wetboek Inkomstenbelasting 1992
○ Art. 286, § 1, 1° Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
De beslissing heeft financiële gevolgen.
Raming of bedrag | 5.636.618 euro |
Actie | gelijkblijvend beleid |
Jaarbudgetrekening | GBB/0020-00/73010000 |
Visum | nvt |
BESLUIT
De gemeenteraad besluit met 0 ja-stemmen:
Artikel 1
De gemeenteraad besluit om voor het aanslagjaar 2025 een aanvullende belasting te vestigen ten laste van de rijksinwoners die belastbaar zijn in de gemeente op 1 januari van het aanslagjaar. Dit besluit treedt vandaag in werking.
Artikel 2
De belasting wordt vastgesteld op 8 % van de overeenkomstig artikel 466 van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992 berekende grondslag voor hetzelfde aanslagjaar. Deze belasting wordt gevestigd op basis van het inkomen dat de belastingplichtige heeft verworven in het aan het aanslagjaar voorafgaande jaar.
Artikel 3
De vestiging en de inning van de gemeentelijke belasting zullen door het toedoen van het bestuur der directe belastingen gebeuren, overeenkomstig de bepalingen vervat in de artikelen 466 en volgende van het Wetboek van de Inkomstenbelastingen.
aantal voorstanders: 0 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0
Zitting van 28 NOVEMBER 2024
15. Gemeentelijke opcentiemen op de onroerende voorheffing - aanslagjaar 2025 - goedkeuring
Aanleiding en context
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de gemeentelijke opcentiemen op de onroerende voorheffing voor het aanslagjaar 2025 goed te keuren.
Motivering
De financiële toestand van de gemeente blijkt uit de financiële nota van het meerjarenplan 2020-2025. Om in haar financiering te voorzien, dient de gemeenteraad te beslissen over de gemeentelijke opcentiemen op de onroerende voorheffing. Het college van burgemeester en schepenen stelde in zitting van 6 november 2024 voor om de gemeentelijke opcentiemen op de onroerende voorheffing te tarifiëren op 1.071 opcentiemen voor aanslagjaar 2025. Dit is hetzelfde als voor aanslagjaar 2024.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 41, 14° Decreet Lokaal Bestuur
● Andere
○ Art. 170, § 4 Grondwet
○ Art. 464/1, 1° Wetboek Inkomstenbelasting van 10 april 1992
○ Art. 286, § 1, 1° Decreet Lokaal Bestuur
○ Art. 2.1.4.0.2 en 3.1.0.0.4. Decreet van 13 december 2013 houdende de Vlaamse Codex Fiscaliteit
Financiën
De beslissing heeft financiële gevolgen.
Raming of bedrag | 6.608.112 euro |
Actie | gelijkblijvend beleid |
Jaarbudgetrekening | GBB/0020-00/73000000 |
Visum | nvt |
BESLUIT
De gemeenteraad besluit met 0 ja-stemmen:
Artikel 1
De gemeenteraad besluit om voor het aanslagjaar 2025 ten bate van de gemeente 1.071 opcentiemen te heffen op de onroerende voorheffing.
Artikel 2
De vestiging en de inning van de gemeentebelasting gebeuren door toedoen van de Vlaamse belastingdienst.
aantal voorstanders: 0 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0
Zitting van 28 NOVEMBER 2024
16. Nominatieve toelagen 2025 - goedkeuring
De openbare zitting van de gemeenteraad wordt geschorst om deze, na de beslissing over het meerjarenplan van het OCMW, te hernemen.
Zitting van 28 NOVEMBER 2024
17. Vragen gesteld door raadsleden - kennisname
Aanleiding en context
Aan de gemeenteraadsleden wordt gevraagd kennis te nemen van de vragen gesteld door raadsleden.
Motivering
Na afhandeling van de agenda van de openbare vergadering kunnen de gemeenteraadsleden mondelinge vragen stellen over gemeentelijke aangelegenheden die niet op de agenda van de gemeenteraad staan in het punt 'Vragen gesteld door raadsleden'.
Op deze mondelinge vragen wordt, ofwel mondeling ter zitting, ofwel schriftelijk (elektronisch), ten laatste binnen de maand na de vraagstelling geantwoord.
Er zijn geen adviezen nodig.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 31 Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
De gemeenteraad neemt kennis van de door de gemeenteraadsleden gestelde vragen.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.