DEERLIJK

26 OKTOBER 2022

 

AANWEZIG

 

Burgemeester: Claude Croes

 

Schepenen: Bert Schelfhout, Regine Vanwynsberghe-Rooryck, Philip Ghekiere, Matthias Vanneste, Louis Vanderbeken

Algemeen directeur: Hans Piepers

 

 

Bij aanvang van de zitting komt Arne Desmet een eerste ontwerp van AMJP-3 voorstellen.

 

 

Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 26 OKTOBER 2022

C.1. College van burgemeester en schepenen - verslag van de zitting van 19 oktober 2022 - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd het verslag van de vorige zitting goed te keuren.

 

Motivering

 

Het college van burgemeester en schepenen overloopt het verslag van de zitting van 19 oktober 2022.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 50 Decreet Lokaal Bestuur

 

Adviezen

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit het verslag van de zitting van 19 oktober 2022 goed te keuren.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 10/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 26 OKTOBER 2022

C.2. Asfalteringswerken - vorderingsstaat 1 - ingebrekestelling - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd het proces-verbaal van ingebrekestelling met betrekking tot de opdracht "Asfalteringswerken 2022 - perceel 1" goed te keuren.

 

Motivering

 

Het college van burgemeester en schepenen verleende in zitting van 29 juni 2022 goedkeuring aan de gunning van de opdracht “Asfalteringswerken 2022 (met mogelijkheid tot 3 x verlenging) - Perceel 1 (Structureel onderhoud diverse asfaltwegen)” aan nv De Vriese Wegenbouw, Oude Heirweg 17 te 8851 Koolskamp tegen het nagerekende offertebedrag van 190.217,50 euro excl. btw of 230.163,18 euro incl. 21% btw voor het basisperceel (760.870,00 euro excl. btw of 920.652,72 euro incl. 21% btw inclusief verlengingen - 3 verlengingen).

 

De uitvoering moet gebeuren overeenkomstig de lastvoorwaarden vastgelegd in het bestek met nr. 2022-11.

 

Op 10 oktober 2022 ontving de gemeente de eerste vorderingsstaat.

 

Na controle van de vorderingsstaat stelt de deskundige werken in uitbesteding vast dat de procedure voor het afvoeren van teerhoudend asfalt niet conform de bepalingen in het bestek werd uitgevoerd. Hierdoor is controle achteraf niet meer mogelijk en kunnen hoeveelheden ook niet aangerekend worden.

 

Op basis van voorgaande werd op 24 oktober 2022 een proces-verbaal van ingebrekestelling opgesteld. Nv De Vriese Wegenbouw wordt in gebreke gesteld voor het niet volgen van de opgelegde procedure voor het afvoeren van teerhoudend asfalt en er wordt voorgesteld om de vorderingsstaat dd. 10 oktober 2022 niet goed te keuren.

 

Juridische gronden

 

   Algemene basisbevoegdheid: Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 56, § 3, 4° betreffende de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen.

   Andere:

        Het Bestuursdecreet van 7 december 2018

        Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht

        De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten

        De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen

        Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen

        Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit het proces-verbaal van ingebrekestelling van de opdracht “Asfalteringswerken 2022 (met mogelijkheid tot 3 x verlenging) - Perceel 1 (Structureel onderhoud diverse asfaltwegen)” goed te keuren. Nv De Vriese Wegenbouw wordt formeel in gebreke gesteld voor het feit dat de werken niet conform het bestek werden uitgevoerd.

 

Artikel 2

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit de vorderingsstaat dd. 10 oktober 2022 van de firma nv De Vriese Wegenbouw niet goed te keuren.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 10/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 26 OKTOBER 2022

C.3. Aanstellen interim-manager cluster burger en welzijn - samenwerkingsovereenkomst - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd de samenwerkingsovereenkomst voor het aanstellen van een interim-manager cluster burger en welzijn goed te keuren.

 

Motivering

 

Binnen de cluster welzijn is er in de loop van 2022 een grondige doorlichting van de werking gebeurd. Er werd een visie voor de toekomst uitgewerkt en een transformatieplan voor de toekomst voorzien dat nu dient uitgevoerd te worden, tegen de achtergrond van de recente crisissen (corona, Oekraïne en energie) die de sector kende / kent. Tegelijk wordt de organisatie geconfronteerd met het gegeven dat het clusterhoofd burger & welzijn de functie van algemeen directeur tijdelijk dient waar te nemen. Hierdoor komt de realisatie van het veranderingsproject in het gedrang. Nochtans is de realisatie essentieel om een kwalitatieve dienstverlening aan de burger te kunnen blijven aanbieden. Het plan voor de toekomst werd ook met de medewerkers en het beleid vorm gegeven, voor wie het dan ook van belang is om de verwachtingen van het toekomstbeeld effectief in de praktijk te brengen. Daarom zoeken we iemand die het project onmiddellijk kan oppikken opdat de implementatie niet stil komt te vallen. De concrete doelstellingen die in elk geval worden vooropgesteld zijn:

        De concrete implementatie van de plannen voor de transformatie van de cluster burger & welzijn, meer specifiek welzijn opnemen, met focus op outreachend en digitaler werken.

        Begeleiding en inwerking van een nieuwe coördinator sociale dienstverlening en welzijn die zal instaan voor de realisatie van interne en externe sociale projecten.

        Specifieke coaching en sturing van de hoofdmaatschappelijk werker – expert sociale dienstverlening.

        Kwantificeren van de werklast om op basis daarvan een onderbouwde argumentatie op te stellen die de personeelsnoden van de cluster aantoont.

        Bewaken van de operationele werking in transitie doorheen het transformatieproces.

        Coaching en sturing van de cluster welzijn doorheen het traject en rapporteren aan het clusterhoofd burger & welzijn, thans AD wnd.

 

Voor de aanstelling van de interim-manager cluster burger en welzijn wordt voorgesteld om gebruik te maken van de diensten van Poolstok. Poolstok bied een brede waaier aan P&O-diensten. Voor dat aanbod werken ze samen met privé kantoren, die werden geselecteerd op basis van zorgvuldig uitgevoerde aanbestedingsprocedures. Hierdoor hoeft de gemeente zelf geen overheidsopdracht te voeren en kan snel en eenvoudig gebruik gemaakt worden van hun expertise.

 

De gemeenteraad keurde in zitting van 30 januari 2020 de toetreding tot Poolstok goed.

 

Via Mondea ontvingen we het aanbod voor de aanstelling van een senior expert met concrete werkervaring binnen het desbetreffende expertisedomein. 

 

De kostprijs per dag bedraagt 995,00 euro excl. btw en incl. kosten.

 

Er wordt voorgesteld de interim-manager aan te stellen voor een looptijd van 6 maanden en dit gedurende 4 dagen per week (18 dagen per maand).

 

De totale kostprijs bedraagt 107.460,00 euro excl. btw of 130.026,60 euro incl. 21% btw.

 

De verantwoordelijke aankopen en contractbeheer stelt voor om, rekening houdende met het voorgaande, de opdracht “Interim-manager cluster burger en welzijn” te gunnen aan Mondea, Jozef II straat 40 bus 1 te 1000 Brussel tegen het nagerekende offertebedrag van 107.460,00 euro excl. btw of 130.026,60 euro incl. 21% btw (22.566,60 euro btw medecontractant).

 

Juridische gronden

 

   Algemene basisbevoegdheid: Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 56, § 3, 4° betreffende de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen

   Andere:

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen

        Het Bestuursdecreet van 7 december 2018

        Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht

        De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen

        De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van 140.000,00 euro niet), en meer bepaald artikelen 2, 6° en 47 §2 die de aanbestedende overheden vrijstelt van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren wanneer ze een beroep doen op een aankoopcentrale

        Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

        Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°

        Besluit van de gemeenteraad van 28 mei 2020 houdende vaststelling van de opdrachten voor werken, leveringen en diensten die beschouwd worden als opdrachten van dagelijks bestuur

 

Adviezen

 

Het hooft interne zaken verleent positief advies.

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen.

 

Bestelbedrag

107.460,00 euro excl. btw of 130.026,60 euro incl. btw

Actie

Verrichtingen zonder beleidsdoelstelling

Jaarbudgetrekening

0900-00/61310000/OCMW/VB/IP-GEEN

Visum

vereist

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen keurt de samenwerkingsovereenkomst voor het aanstellen van een interim-manager cluster burger en welzijn goed.

 

Artikel 2

 

De opdracht “Aanstellen interim-manager cluster burger en welzijn” wordt gegund aan  Mondea, Jozef II straat 40 bus 1 te 1000 Brussel, tegen het nagerekende offertebedrag van 107.460,00 euro excl. btw of 130.026,60 euro incl. 21% btw (22.566,60 euro btw medecontractant.

 

Artikel 3

 

De betaling zal gebeuren overeenkomstig de bepalingen voorzien in de offerte en met het krediet ingeschreven in het exploitatiebudget van 2022 en 2023, op jaarbudgetrekening 0900-00/61310000/OCMW/VB/IP-GEEN (actie GBB).

 

 

 

 

Publicatiedatum: 10/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 26 OKTOBER 2022

C.4. Personeel - aankondiging vakbondsacties - kennisname

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het schrijven van ACOD Lokale en Regionale Besturen van 21 oktober 2022 en van ACV openbare diensten van 24 oktober 2022 waarbij ze een nationale stakingsdag aankondigen.

 

Motivering

 

ACOD Lokale en Regionale Besturen en ACV openbare diensten laten weten dat zij de algemene stakingsdag van 9 november 2022, in het kader van de campagne "koopkracht", onderschrijven.

 

Deze dag wordt als stakingsdag beschouwd waarbij elk personeelslid dat afwezig is wegens deelname aan de actie zal gedekt worden door deze stakingsaanzegging.

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het schrijven van ACOD Lokale en Regionale Besturen en ACV openbare diensten, waarbij ze laten weten dat zij de algemene stakingsdag van 9 november 2022 in het kader van de campagne "koopkracht" onderschrijven.

Personeelsleden die deelnemen aan deze actie zijn met deze stakingsaanzegging ingedekt.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 10/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 26 OKTOBER 2022

C.5. Administratief medewerker vrije tijd - aanstelling in contractueel verband voor onbepaalde duur - goedkeuring

 

STEMMINGEN

Eenparig goedgekeurd

 

 

 

Publicatiedatum: 10/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 26 OKTOBER 2022

C.6. Personeel - werk- en verlofregeling 2023 - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen dient het schema inzake werk- en verlofregeling voor volgend jaar goed te keuren.

 

Motivering

 

De werk- en verlofregeling voor 2023 is opgemaakt rekening houdende met de feestdagen en collectieve verloven in 2023.

 

Het MAT nam hiervan akte en dit werd positief geadviseerd op het syndicaal overleg van 25 oktober 2022.

 

Het schema is te vinden in bijlage.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56 § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen keurt de werk- en verlofregeling 2023 dat ne varietur wordt toegevoegd goed.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 10/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 26 OKTOBER 2022

C.7. Verslag politieraad - kennisname

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt verzocht kennis te nemen van het aan de gemeente overgemaakte verslag van de politieraad.

 

Motivering

 

Het verslag van de politieraad van 13 september 2022 werd overgemaakt aan de gemeente.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Adviezen

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het ontvangen verslag.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 10/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 26 OKTOBER 2022

C.8. Diverse verslagen - kennisname

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt verzocht kennis te nemen van de aan de gemeente overgemaakte verslagen.

 

Motivering

 

Volgende verslag werd overgemaakt aan de gemeente:

 

        Mijn huis - verslag van de raad van bestuur van 27 september 2022

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Adviezen

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het ontvangen verslag.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 10/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 26 OKTOBER 2022

C.9. LEIEDAL - buitengewone algemene vergadering van 13 december 2022 - verzoek agendering gemeenteraad - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

LEIEDAL nodigt de gemeente uit tot het bijwonen van de buitengewone algemene vergadering die plaatsvindt op dinsdag 13 december 2022 om 17.00 uur in het Gemeentepunt te Zwevegem.

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd kennis te nemen van de uitnodiging, de agendapunten te overlopen en de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken deze materie te agenderen op de gemeenteraadszitting van 24 november 2022.

 

Motivering

 

Het college van burgemeester en schepenen overloopt de agenda met volgende punten:

 

  1. Jaaractieplan

In uitvoering van artikel 45 van de statuten keurt de vergadering het Jaaractieplan voor 2023 goed.

 

  1. Gemeentelijke bijdrage in de werkingskosten voor 2023

In uitvoering van artikel 14 van de statuten van Leiedal stelt de vergadering de bijdrage van de gemeenten vast voor het begrotingsjaar 2023.

 

  1. Begroting 2023

In uitvoering van artikel 45 van de statuten keurt de vergadering de Begroting voor 2023 goed.

 

  1. Benoeming bestuurders en deskundigen

Pro memori.

 

  1. Varia

 

In de gemeenteraadszitting van 28 februari 2019 werd de heer Jurgen Beke aangesteld als effectief vertegenwoordiger en mevrouw Regine Vanwijnsberghe-Rooryck als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van Leiedal die plaatsvinden in de loop van de legislatuur 2019-2024.

 

De financieel directeur verleende op 23 oktober 2022, positief advies.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 41, Art. 56, § 2 Decreet Lokaal Bestuur

        Andere: Art. 19 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken dit punt op de agenda van de gemeenteraad van 24 november 2022 te plaatsen.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 10/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 26 OKTOBER 2022

C.10. PSILON - buitengewone algemene vergadering van 7 december 2022 - verzoek agendering gemeenteraad - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

PSILON (Intergemeentelijke Vereniging voor Crematoriumbeheer in Zuid-West-Vlaanderen) nodigt de gemeente uit tot het bijwonen van de buitengewone algemene jaarvergadering die plaatsvindt op woensdag 7 december 2022 om 19.30 uur in de ontvangstzaal Horizon (bij crematorium UITZICHT), Ambassadeur Baertlaan 5 te Kortrijk.

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd kennis te nemen van de uitnodiging, de agendapunten te overlopen en de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken deze materie te agenderen op de gemeenteraadszitting van 24 november 2022.

 

Motivering

 

Het college van burgemeester en schepenen overloopt de agenda met volgende punten:

  1. Vaststelling werkprogramma 2023
  2. Vaststelling begroting 2023

 

Op deze vergadering brengt PSILON ook een eerste informatieve toelichting omtrent hun voornemen om tegen 22 maart 2023 de bestaansduur van de intergemeentelijke vereniging te verlengen met een nieuwe periode van 18 jaar

 

In de gemeenteraadszitting van 28 februari 2019 werd mevrouw Marleen Prat aangesteld als effectief vertegenwoordiger en de heer Bert Schelfhout als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van PSILON.

 

De financieel directeur verleende op 23 oktober 2022 positief advies.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 41, Art. 56, § 2 Decreet Lokaal Bestuur

        Andere: Art. 19 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken dit punt op de agenda van de gemeenteraad van 24 november 2022 te plaatsen.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 10/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 26 OKTOBER 2022

C.11. GASELWEST - buitengewone algemene vergadering van 20 december 2022 - aangepaste agenda - verzoek agendering gemeenteraad - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Aan het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd om de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken om volgende materie, betreffende de buitengewone algemene vergadering van Gaselwest van 20 december 2022,  te agenderen op de gemeenteraadszitting van 24 november 2022:

 

        Goedkeuring statutenwijzigingen betreffende:

        het dossier Tramontana;

        de structuurwijzigingen;

        de overige wijzigingen.

        Goedkeuring van de partiële splitsing en fusieoperatie inclusief de goedkeuring van de statuten van Fluvius West.

 

Motivering

 

De gemeente neemt voor de activiteit distributienetbeheer elektriciteit en/of gas deel aan de opdrachthoudende vereniging Gaselwest, Intercommunale Maatschappij voor Gas en Elektriciteit van het Westen.

 

Een dossier met documentatiestukken, uitgewerkt door de raad van bestuur in zitting van 12 september 2022, werd aan de gemeente overgemaakt.

 

In zitting van 28 september 2022 heeft het college van burgemeester en schepenen de agenda overlopen en de voorzitter van de gemeenteraad verzocht om deze te agenderen op de gemeenteraad van 13 oktober 2022.

 

Bij mail van 6 oktober 2022 werd onderstaande bijkomende informatie overgemaakt met betrekking tot de buitengewone algemene vergadering van Gaselwest van 20 december 2022.

 

Omdat met voormelde bijkomende informatie geen rekening werd gehouden op de gemeenteraad van 13 oktober 2022, werd de behandeling van dit agendapunt ter zitting verdaagd naar de gemeenteraadszitting van 24 november 2022.

 

Het eerste agendapunt handelt over de realisatie van het datanetwerk van de toekomst in Vlaanderen (het dossier Tramontana).

 

In het artikel 3.A.2 van de statuten van Gaselwest wordt in het voorwerp voorzien dat de Opdrachthoudende vereniging bevoegd is voor o.m. “het aanleggen, het exploiteren en het beschikbaar stellen van elektronische-communicatienetwerken en installaties alsook voor het vervoer van signalen langs deze elektronische-communicatienetwerken”.

 

Gelet op het artikel 3.B van de statuten van de Opdrachthoudende vereniging Gaselwest waarin opgenomen is dat de Opdrachthoudende vereniging ten behoeve van haar deelnemers haar voorwerp ook mag verwezenlijken door samenwerking met andere rechtspersonen waar zij al dan niet kan in deelnemen met naleving van de bepalingen van het Decreet Lokaal Bestuur.

 

Gaselwest doet voor de uitvoering van haar activiteiten en de daarmee verband houdende openbaredienstverplichtingen een beroep op de exploitatiemaatschappij Fluvius System Operator cv met zetel te Brusselsesteenweg 199, 9090 Melle.

 

Fluvius System Operator cv en Telenet BV hebben op 18 juli 2022 een bindend akkoord bereikt om samen het datanetwerk van de toekomst (met inbegrip van de fiber-to-the-home-technologie) in Vlaanderen te realiseren. De twee bedrijven zullen met dat doel een dochteronderneming (werknaam NetCo) uitbouwen die financieel en operationeel zelfstandig zal zijn.

 

Het datanetwerk van de toekomst zal:

        open zijn met niet-discriminerende toegangsvoorwaarden voor aanbieders van diensten;

        ultraperformant zijn door hogere datasnelheden;

        toegankelijk zijn voor alle Vlaamse gezinnen en bedrijven en dit zowel in stedelijke als in landelijke gebieden;

        en met de laagst mogelijke kosten voor de samenleving worden uitgerold.

 

De gemeente is overtuigd dat de toegang van iedere burger en bedrijf tot kwaliteitsvolle en snelle dataverbindingen van cruciaal belang is. De gemeente wenst op haar grondgebied maximaal in te zetten op het vlak van connectiviteit en het datanetwerk van de toekomst uit te bouwen via hoofdzakelijk een fiber-to-the-home-technologie. De gemeente staat ten volle achter de ambitie om glasvezelconnectiviteit te voorzien zowel in stedelijk als in landelijk gebied en – waar dit niet mogelijk is – de huidige hybride glasvezel-coax-netwerkinfrastructuur van een upgrade te voorzien.

 

Deze doelstellingen kaderen binnen het algemeen en maatschappelijk belang aangezien het alle burgers en bedrijven van de gemeente aanbelangt. De beslissing van de gemeente, in uitvoering van haar beleid en binnen haar autonome bevoegdheid, tot het uitbouwen van openbare elektronische-communicatienetwerken op haar grondgebied wordt gekwalificeerd als een taak van gemeentelijk belang. De uitrol van het datanetwerk zal maximaal gebeuren in synergie met andere werken voor glasvezel- en nutsvoorzieningen. Dergelijke beslissing laat het recht van de gemeente in haar hoedanigheid van domeinbeheerder onverlet om op verzoek van een derde partij de nodige domeintoelatingen toe te kennen. Ook de keuze om vrij een dienstverlener als gemeente te kiezen blijft behouden.

 

Om deze openbare elektronische-communicatienetwerken aan te leggen, te exploiteren en beschikbaar te stellen wenst de gemeente een beroep te doen op de Opdrachthoudende vereniging Gaselwest, die door middel van haar exploitatiemaatschappij Fluvius System Operator cv de vennootschappen NetCo en HoldCo mede zal uitbouwen. In NetCo zullen de elektronische-communicatienetwerken (meer specifiek het bestaande HFC-netwerk en de overige glasvezelinfrastructuur) worden ingebracht. Na de inbreng zal NetCo instaan voor de aanleg, het beheer, de exploitatie en het beschikbaar stellen van de hogervermelde ingebrachte netwerken alsook voor de uitrol van het datanetwerk van de toekomst. De oprichting van HoldCo, waarin de aandelen NetCo worden ingebracht, biedt desgevallend en tussentijds mogelijkheden om een uitkering van cashmiddelen te kunnen voorzien voor de aandeelhouders.

 

Deze structuur en de centralisatie van deze netwerken in NetCo bieden de beste garanties voor de gemeente om deze doelstellingen te realiseren en zo voor iedereen in Vlaanderen een efficiënt, betaalbaar en toegankelijk datanetwerk van de toekomst mogelijk te maken.

 

De Raad van Bestuur van Gaselwest heeft, overeenkomstig de artikelen 12:10 en 12:93 e.v. van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen, in zitting van 12 september ll. het voorstel tot inbreng van de bedrijfstak openbare elektronische-communicatienetwerken in Fluvius System Operator cv opgesteld en goedgekeurd. In dit inbrengverslag werden de voorafgaande besluitvormingsvereisten opgenomen die gelden als opschortende voorwaarden voor de realisatie van het dossier Tramontana.

 

Het tweede agendapunt omvat de voorgestelde statutenwijzigingen.

 

Gelet op het feit dat aan het voorwerp wijzigingen worden aangebracht waarvoor de Raad van Bestuur, overeenkomstig het artikel 6:86 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen, een omstandige verantwoording heeft opgemaakt.

 

Gelet op het feit dat de voorgestelde statutenwijzigingen hun oorsprong vinden in meerdere domeinen.

 

  1. DOSSIER TRAMONTANA

 

De wijzigingen met betrekking tot het dossier Tramontana werden in geel gemarkeerd in het voorliggend ontwerp van statutenwijzigingen.

 

Ingevolge de door de Raad van Bestuur van Gaselwest besliste inbreng van bedrijfstak van de openbare elektronische-communicatienetwerken in Fluvius System Operator cv, zal Fluvius System Operator cv op haar beurt deze bedrijfstak inbrengen in de nieuw op te richten vennootschap NetCo die zal instaan voor de aanleg, het beheer, de exploitatie en het beschikbaar stellen van de hogervermelde ingebrachte netwerken alsook voor de uitrol van het datanetwerk van de toekomst. De Opdrachthoudende vereniging Gaselwest ontvangt daarvoor de daartoe uitgegeven aandelen K in Fluvius System Operator cv, waardoor de participatie van Gaselwest in de exploitatiemaatschappij wordt uitgebreid voor de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken. Voor de toekenning van de aandelen en de winstverdeling betreffende de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken wordt een onderscheid gemaakt tussen een deelnemer die reeds aangesloten was voor de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken (heeft recht op vergoeding voor de specifieke en de algemene inbreng) en een deelnemer die dat op heden nog niet is (heeft recht op vergoeding voor de algemene inbreng). Voor de vergoeding van de algemene inbreng zal gevraagd worden om hetzij één aandeel Ak te onderschrijven (voor gemeenten die nog niet aangesloten zijn voor de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken) hetzij één aandeel Ae dat omgezet zal worden in één aandeel Aek te onderschrijven (voor de gemeente die op heden aangesloten is voor de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken bij een andere Opdrachthoudende vereniging van de Fluvius-groep). Het winstsaldo wordt verdeeld op basis van het aantal EAN’s elektriciteit.

 

De wijzigingen aan de statuten met betrekking tot het dossier Tramontana betreffen in het bijzonder:

        de verduidelijking dat het om ‘openbare’ elektronische-communicatienetwerken gaat;

        de omschrijving van de vennootschappen NetCo en HoldCo;

        de Gouden aandelen worden als definitie geschrapt vermits deze deel uitmaken van de inbreng bedrijfstak in Fluvius System Operator cv, maar behouden hun geldende rechten en aandelen Ate in hoofde van de steden/gemeenten van Gaselwest via Fluvius System Operator cv;

        het schrappen van de Fluvius-NET-activiteit vermits deze vervat is in de inbreng van bedrijfstak;

        aanpassingen aan de aandelen(categorieën), winstverdeling en stemrechten voor de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken zodat de deelnemers vergoed worden voor de algemene inbreng bedrijfstak;

        het uitbreiden van de bevoegdheid in hoofde van de regionale bestuurscomités wat de adviesverlening betreft inzake de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken;

        de regels die van toepassing zijn bij het beëindigen van de samenwerking voor de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken;

        een actualisering van de bijlagen 1 en 1bis.

 

  1. DOSSIER STRUCTUURWIJZIGINGEN

 

De wijzigingen met betrekking tot de structuurwijzigingen werden in blauw gemarkeerd in het voorliggend ontwerp van statutenwijzigingen.

 

De Vlaamse Regering besliste bij decreet van 16 november 2018 houdende diverse bepalingen inzake energie (zoals gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 14 december 2018) om het grondgebied van Vlaanderen op te delen in homogene lokale geografische aaneengesloten exploitatiegebieden voor elektriciteit en gas met als doel om zo de operationele efficiëntie te verhogen.

 

In artikel 4.1.1 van het decreet houdende algemene bepalingen betreffende het energiebeleid van 8 mei 2009 (hierna het “Energiedecreet”) werden bijgevolg twee randvoorwaarden vastgelegd waarbinnen gemeenten kunnen kiezen voor een distributienetbeheerder, met name (i) dezelfde distributienetbeheerder voor gas en elektriciteit en (ii) aaneensluitende geografische gebieden met minstens 200.000 aangesloten afnemers1.

 

Overeenkomstig artikel 15.3.5/18 van het Energiedecreet hebben de distributienetbeheerders  momenteel tot en met 1 januari 2023 de tijd om te voldoen aan voormelde voorwaarden waarbij eventueel onderling gebieden kunnen worden uitgewisseld.

 

Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur voorziet in het artikel 422 voor onder meer de Opdrachthoudende verenigingen die overeenkomstig artikel 4.1.1 van het Energiedecreet zijn aangewezen als distributienetbeheerder, dat uittreding ten gevolge van een gebiedsuitwisseling mogelijk is als de gemeente en de betrokken Opdrachthoudende verenigingen daarmee instemmen en afspraken hebben over de modaliteiten voor de uitvoering ervan.

 

Om tot de vooropgestelde homogene gebieden te komen zal immers gebiedsuitwisseling nodig zijn.  Daarom heeft de Raad van Bestuur van Gaselwest in zitting van 12 september 2022:

 

i. een voorstel van partiële splitsing opgesteld waarbij per 1 januari 2025 de activiteiten elektriciteit, gas, openbare verlichting en strategische participaties (Publi-T en Publigas) van de gemeente De Haan, heden ressorterend onder Gaselwest, overgedragen worden aan de Opdrachthoudende vereniging Imewo;

 

ii. een voorstel van fusie door overneming opgesteld van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius West door de Opdrachthoudende vereniging Gaselwest.

 

 

                                          

1Bij decreet van 15 juli 2022 tot wijziging van het Energiedecreet van 8 mei 2009 wat de voorwaarden voor de aanwijzing van distributienetbeheerders betreft (gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 26 juli 2022) werd de vereiste inzake het minimaal aangesloten afnemers toegevoegd.

 

Het gehele vermogen van deze activiteiten, die alle activa en passiva en alle rechten en plichten  omvat, zal overeenkomstig artikel 12:8 en volgende van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen overgaan naar de overnemende vereniging en dit vanaf 1 januari 2025. 

 

De opschortende voorwaarden inzake de partiële splitsing door overneming en de fusie door overneming zijn opgenomen in de respectievelijke voorstellen van partiële splitsing en het fusievoorstel.

 

Er wordt geopteerd voor een voorlopige ruilverhouding gebaseerd op de gegevens per 31 december 2021.  Op basis van de definitieve cijfers per 31 december 2024 die geattesteerd zullen worden door de betrokken commissarissen, zal de definitieve ruilverhouding, bepaald aan de hand van de goedgekeurde ruilverhoudingsmethodiek met betrekking tot de cijfers van 31 december 2021 (voorlopige ruilverhouding), worden vastgelegd en verwerkt.  Deze werkwijze laat in de eerste plaats toe om met de meest geactualiseerde boekhoudkundige cijfers rekening te kunnen houden die zo dicht mogelijk aansluiten op de datum van 1 januari 2025, waarop genoemde partiële splitsing en fusievoorstel binnen de onderscheiden Opdrachthoudende verenigingen boekhoudkundig, fiscaal en juridisch van kracht worden.

 

Door deze partiële splitsing en fusie zal voldaan worden aan de randvoorwaarden zoals opgelegd in het artikel 4.1.1 van het Energiedecreet en wordt de bereidwilligheid en het engagement van de steden/gemeenten en de distributienetbeheerders aangetoond om zich te conformeren aan de voorwaarden en ratio legis van het Energiedecreet, waarbij aan de distributienetbeheerders de mogelijkheid moet geboden worden om voor de concrete uitwerking van de transactie en de overeenkomstige gebiedsuitwisseling decretaal verlenging te krijgen tot 1 januari 2025, het begin van de volgende gewestelijke en gemeentelijke legislatuur.

 

De wijzigingen aan de statuten met betrekking tot het dossier structuurwijzigingen treden in werking op 1 januari 2025 en betreffen in het bijzonder:

        het invoegen van de definitie ‘synthetisch dividend’, dat van toepassing is op de gemeenten ex-Fluvius West (BTW BE0205.157.176);

        het toevoegen van de nieuwe bijlage 2 met het overzicht van de gemeenten die deel uitmaakten van de ex-kabelmaatschappijen;

        opname van de specifieke bepalingen van de over te nemen entiteit Fluvius West

        Voor de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken worden de binnen Fluvius West (= ex-kabelmaatschappij) bestaande aandelen en winstbewijzen overgenomen mits vervanging van de aandelen Atv en Aogtv door aandelen At (creatie van aandelen At binnen de fusie-distributienetbeheerder) en de winstbewijzen Wtv door winstbewijzen Ct. Ook de binnen Fluvius West bestaande aandelen Aek [in hoofde van de deelnemers Diksmuide, Gistel, Harelbeke, Hooglede, Izegem, Koekelare, Kortemark, Ledegem, Lendelede, Middelkerke, Oudenburg, Torhout en Wevelgem] worden ongewijzigd overgenomen in de fusie-distributienetbeheerder. Genoemde aandelen en winstbewijzen behouden hun binnen Fluvius West van toepassing zijnde winstverdeling teneinde de rechten van de gemeenten te vrijwaren voor de door Fluvius West verrichte inbreng bedrijfstak ‘algemeen’ en ‘specifiek’ in Fluvius System Operator cv. 

        De verduidelijkende bepalingen die heden in de statuten van Fluvius West vermeld worden in de artikelen 33bis en 44, werden opgenomen in de statuten van de fusie-distributienetbeheerder in de artikelen 29bis en 39.

        In de winstverdeling voor de nevenactiviteit wordt de van toepassing zijnde regeling geborgd voor het segment Hoogspanning voor de ex-Fluvius West-gemeenten die per 31 december 2024 aangesloten zijn voor de activiteit elektriciteit ‘Hoogspanning’. Eveneens wordt in datzelfde artikel de geldende winstverdeling opgenomen voor de ex-Fluvius West-gemeenten met betrekking tot de aandelen Publi-T.

        De in de statuten van Fluvius West voorkomende bepalingen met betrekking tot het voorheen in Fluvius West ondergebracht personeel worden ingeschreven in het artikel 37 punt 4.

        wat de stemrechten betreft op de algemene vergadering worden de nieuw gecreëerde aandelen At toegevoegd;

        het aantal leden van de Raad van Bestuur wordt opgetrokken naar het decretaal voorziene aantal van 15. Immers het Decreet (artikel 434) en de statuten voorzien dat ‘in geval van een significante wijziging in het werkingsgebied van de Opdrachthoudende vereniging, of ingeval de Opdrachthoudende vereniging betrokken is bij een fusie met andere Opdrachthoudende of dienstverlenende verenigingen, het maximaal aantal leden vijftien bedraagt’. Naar afvaardiging binnen de Raad van Bestuur van Fluvius West (fusie-distributienetbeheerder) wordt een verhouding van 9 (ex-Gaselwest) en 6 (ex-Fluvius West) voorgesteld als transitiemaatregel voor de eerste legislatuur startende in 2025;

        er worden 5 RBC’s binnen de fusie-distributienetbeheerder voorzien waarvan de indeling is opgenomen in de bijlage 1bis van toepassing vanaf 1 januari 2025;

        de bijlagen 1 en 1bis zijn per 1 januari 2025 te actualiseren ingevolge de partiële splitsing van de gemeente De Haan van de Opdrachthoudende vereniging Gaselwest naar de Opdrachthoudende vereniging Imewo en de fusie door overneming van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius West door de Opdrachthoudende vereniging Gaselwest;

        naamswijziging van ‘Gaselwest’ in ‘Fluvius West’.

 

  1. OVERIGE WIJZIGINGEN

 

De overige wijzigingen werden in groen gemarkeerd in het voorliggend ontwerp van statutenwijzigingen en zijn een gevolg van wijzigingen van regelgeving, het schrappen van de activiteiten Fluvius GIS en Center, het rechtzetten van materiële vergissingen, enz.

 

Het betreft meer bepaald:

        een actualisering van de van toepassing zijnde bepalingen van de coöperatieve vennootschap ingevolge het WVV en de omzendbrief KBBJ / ABB 2022 / 1 betreffende de toepassing van artikel 397, 2de lid van het Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur;

        de terminologische verfijning door de introductie van de term ‘distributienetwerken’ bij de activiteiten andere dan elektriciteit en gas;

        de invoeging en/of actualisering van een aantal definities;

        een verfijning in de aanhef van het voorwerp;

        de schrapping van de nevenactiviteiten Fluvius GIS en Fluvius Center ingevolge het intern gevoerde kerntakendebat;

        de schrapping van de openbaredienstverplichting voor de openbare verlichting ingevolge het Besluit van de Vlaamse Regering van 23 april 2021;

        de precisering dat voor de activiteit warmte de onderschrijving van één aandeel Aw volstaat;

        de precisering wat het beslissingsquorum op de algemene vergadering betreft;

        winstverdeling voor de nevenactiviteit voor de aandelen Ae en Ag vanaf 1 januari 2023;

        de conformering aan het artikel 422 van het Decreet over het Lokaal Bestuur.

 

Het vierde agendapunt omvat de realisatie van de partiële splitsing door overneming van alle activiteiten van de gemeente De Haan van Gaselwest naar Imewo.

 

Gelet op de uiteenzetting onder het punt van de structuurwijzigingen dient de gemeente De Haan een keuze te maken omtrent de distributienetbeheerder voor zowel elektriciteit als gas.  Daarom stellen de raden van bestuur van Gaselwest en Imewo voor een partiële splitsing door overneming te realiseren waarbij de gemeente De Haan voor de activiteiten elektriciteit, gas, openbare verlichting en strategische participaties (Publi-T en Publigas) uit de Opdrachthoudende vereniging Gaselwest zal treden en hiervoor zal toetreden bij de Opdrachthoudende vereniging Imewo. Door deze partiële splitsing zal de gemeente De Haan de randvoorwaarden, zoals opgelegd in het artikel 4.1.1 van het Energiedecreet, kunnen respecteren.

 

Overeenkomstig het artikel 422 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur is, voor onder meer de Opdrachthoudende verenigingen die overeenkomstig artikel 4.1.1 van het Energiedecreet van 8 mei 2009 zijn aangewezen als distributienetbeheerder, uittreding ten gevolge van een gebiedsuitwisseling mogelijk als de gemeente en de betrokken Opdrachthoudende verenigingen daarmee instemmen en afspraken hebben over de modaliteiten voor de uitvoering ervan.

 

 

Het vijfde agendapunt omvat de realisatie van de fusie door overneming van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius West door Gaselwest (met naamswijziging in ‘Fluvius West’) – ontwerpstatuten fusie-distributienetbeheerder Fluvius West.

 

Fusievoorstel

 

De Opdrachthoudende verenigingen Gaselwest en Fluvius West staan samen in voor een aantal nutsvoorzieningen vnl. in West- en Oost-Vlaanderen en voor een aantal gemeenten in de rand rond Brussel (Vlaams-Brabant) en in de Kempen. Gaselwest is distributienetbeheerder voor elektriciteit en/of gas voor 53 gemeenten die zich situeren in de provincies West- en Oost-Vlaanderen. Fluvius West is distributienetbeheerder voor elektriciteit voor 14 gemeenten uit de provincie West-Vlaanderen en voor 1 gemeente uit de provincie Antwerpen en voor gas voor 10 gemeenten uit de provincie West-Vlaanderen en voor 1 gemeente uit de provincie Antwerpen. Fluvius West staat daarnaast in voor de kabelactiviteit in 33 gemeenten in West-Vlaanderen, Antwerpen en Vlaams-Brabant en voor de activiteit riolering in 20 gemeenten uit de provincies West-Vlaanderen en Antwerpen. Het is de bedoeling de gemeentelijke participaties in deze sectoren te bundelen door de twee voornoemde verenigingen te fusioneren.

Gelet op de verplichting van het Energiedecreet (artikel 4.1.1) om tegen 1 januari 2023 als distributienetbeheerder te beschikken over een aaneensluitend geografisch afgebakend gebied (verplichting in hoofde van de Opdrachthoudende verenigingen/distributienetbeheerders) en de verplichting om als gemeente dezelfde distributienetbeheerder te hebben voor de activiteiten elektriciteit en aardgas (verplichting in hoofde van de gemeenten), vormt deze bepaling in het Energiedecreet aldus de basis voor ‘verplichte’ gebiedsuitwisselingen. Het Energiedecreet bepaalt in artikel 4.1.1 tevens dat de distributienetbeheerders moeten voldoen aan een minimumomvang van 200.000 aangesloten afnemers.

 

Het voorgestelde fusieproject kadert onder meer in de wens van de Vlaamse Regering tot vereenvoudiging van de organisatie van het distributienetbeheer. In de eerste plaats moet een grotere transparantie ten goede komen van de klanten. Tevens wordt een vermindering van het aantal bestuursmandaten nagestreefd.

 

Het is de bedoeling dat de fusie-distributienetbeheerder Fluvius West in de toekomst fungeert als één ‘multi-utility’-entiteit, waarin samen met het distributie­netbeheer van elektriciteit en gas ook de schaal- en synergie­voordelen voor de activiteiten openbare elektronische-communicatienetwerken, riolering en warmte maximaal worden geopti­maliseerd.  De fusie van de twee entiteiten zal het uniform werken en de mogelijkheden om nog efficiënter te werken en te organiseren, met alle voordelen van dien, bevorderen doordat er zowel op het terrein als bij de centrale diensten zal kunnen worden gewerkt in één homogeen lokaal geografisch aaneengesloten exploitatiegebied.

 

Er dient aangestipt dat de voorgenomen fusie door overneming op geen enkele manier afbreuk doet aan de betrokkenheid van elke individuele stad/gemeente bij het lokaal beheer van de huidige activiteiten en de verankering van de operationele werking.

 

Het gehele vermogen van Fluvius West zal – na de partiële splitsingen van de gemeenten Jabbeke en Vosselaar – ingevolge een ontbinding zonder vereffening overgaan op Gaselwest, en dit vanaf 1 januari 2025. Op het ogenblik van de realisatie van de voorgenomen fusie zal Fluvius West van rechtswege ophouden te bestaan.

 

De opschortende voorwaarden inzake de fusie door overneming zijn opgenomen in het fusievoorstel.

 

Ontwerp statuten fusie-distributienetbeheerder Fluvius West

 

De ontwerpstatuten van de fusie-distributienetbeheerder Fluvius West hernemen de elementen die doorgevoerd zijn in voornoemde tussentijdse statutenwijzigingen en voegen er met ingang van 1 januari 2025 de wijzigingen aan toe ingevolge de structuurwijzigingen zoals hierboven toegelicht onder het punt 2. DOSSIER STRUCTUURWIJZIGINGEN.

 

AANWIJZING FLUVIUS WEST ALS DISTRIBUTIENETBEHEERDER

 

Door de geplande fusie door overneming van Fluvius West door Gaselwest ontstaat één nieuwe distributienetbeheerder elektriciteit en gas. 

 

Overeenkomstig artikel 4.1.1 van het Energiedecreet wijst de reguleringsinstantie voor elk distributie­net de netbeheerder aan. In­dien het distributienet in kwestie geheel of gedeeltelijk eigendom is van een gemeente of van een groep van gemeenten, gebeurt die aanwijzing op voorstel van deze gemeente of groep van gemeen­ten. Volgens artikel 4.1.4 van het Energiedecreet eindigt de aanwijzing van de bij de fusie betrokken distributienetbeheerders van rechtswege en moet een nieuwe distributienetbeheerder door de VREG worden aangewezen.

 

In het vooruitzicht van de geplande fusie van Fluvius West en Gaselwest tot ‘Fluvius West’ op 1 januari 2025 hebben de Raden van Bestuur van Fluvius West en Gaselwest respectievelijk in zitting van 5 september 2022 en 12 september 2022 hun goedkeuring gehecht aan het voorstel tot de aanwijzing van de fusie-distributienetbeheerder Fluvius West als distributienetbeheerder voor elektriciteit en gas voor het volledige grondgebied waarop beide distributienetbeheerders op 1 januari 2025 actief zullen zijn. Zij hebben beslist dit voorstel ter bekrachtiging door de vertegenwoordigers van de deelnemende gemeenten te agenderen op hun respectievelijke buitengewone algemene vergaderingen van 12 en 20 december 2022. 

 

De VREG zal geïnformeerd worden over het standpunt dat de buitengewone algemene vergadering heeft ingenomen. 

 

De gemeenteraad heeft in zitting van 28 februari 2019 de heer Jo Tijtgat aangesteld als effectief vertegenwoordiger en de heer Bert Schelfhout als plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergaderingen van Gaselwest die plaatsvinden tijdens de legislatuur 2019-2024.

 

De financieel directeur geeft NEGATIEF ADVIES aangaande agendapunt 2. Hij ziet geen reden om een gezamenlijk bedrijf op te richten met Telenet. Omtrent de overige agendapunten heeft de financieel directeur geen bemerkingen.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 41, Art. 56, § 2 Decreet Lokaal Bestuur

        Andere: Art. 19 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De financieel directeur geeft NEGATIEF ADVIES aangaande agendapunt 2. Hij ziet geen reden om een gezamenlijk bedrijf op te richten met Telenet. Omtrent de overige agendapunten heeft de financieel directeur geen bemerkingen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken om de buitengewone algemene vergadering van Gaselwest van 20 december 2022 te agenderen op de gemeenteraad van 24 november 2022.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 10/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 26 OKTOBER 2022

C.12. Receptionele aangelegenheden - goedkeuring

 

 

 

Publicatiedatum: 10/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 26 OKTOBER 2022

C.13. Kinderboerderij Bokkeslot - ontwerpbegroting 2023 - kennisname

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd kennis te nemen van de ontwerpbegroting 2023 van vzw Kinderboerderij Bokkeslot.

 

Motivering

 

Conform artikel 4 van het premiereglement exploitatiepremie Kinderboerderij Bokkeslot, goedgekeurd in de gemeenteraadszitting van 28 mei 2020, dient kinderboerderij Bokkeslot voor 15 oktober jaarlijks haar ontwerpbegroting en rekening aan het college van burgemeester en schepenen voor te leggen.

 

Kinderboerderij Bokkeslot heeft de ontwerpbegroting op 17 oktober 2023 overgemaakt aan het college van burgemeester en schepenen.

 

  1. De kinderboerderij
  2. De boerderij
  3. De organisaties
  4. Giften en sponsoring

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

        Andere:

        Premiereglement exploitatiepremie Kinderboerderij Bokkeslot, goedgekeurd in gemeenteraadszitting van 28 mei 2020

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van de ontwerpbegroting 2023 van vzw Kinderboerderij Bokkeslot.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 10/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 26 OKTOBER 2022

C.14. Erfgoed - Open Monumentendag 2022 - Deerlijkbonnen - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd om de schenking van drie Deerlijkbonnen als prijzenpot voor de winnende deelnemers aan de wedstrijd naar aanleiding van Open Monumentendag goed te keuren.

 

Motivering

 

Op zondag 25 september 2022 ging Open Monumentendag 2022 door. De gemeentelijke werkgroep Erfgoed en Heemkring Dorp en Toren hebben voor dit evenement een fietsroute uitgewerkt. Aan deze fietstocht is ook een fotozoektocht gekoppeld waarbij prijzen kunnen gewonnen worden, met name drie Deerlijkbonnen ter waarde van 50 euro.

 

De winnaars en de vrijwilligers worden uitgenodigd op het gemeentehuis voor een uitreiking en receptie, op woensdag 9 november om 18.30 uur.

 

De fietszoektocht met wedstrijd liep tot en met 7 oktober 2022. Deelname was gratis.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56 § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen.

 

Raming of bedrag

150 euro (3 x Deerlijkbon t.w.v. 50 euro)

Actie

Erfgoeddag - Open Monumentendag

Jaarbudgetrekening

GBB/0720-00/61590000

Visum

nvt

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen keurt de opmaak van drie Deerlijkbonnen ter waarde van 50 euro als prijzenpot voor de winnende deelnemers goed.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 10/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 26 OKTOBER 2022

C.15. Feestelijkheden - Afrekening schade en tekorten - Fancy Fair 2022

 

Aanleiding en context

 

Op woensdag 31 augustus tot en met zondag 4 september 2022 vond naar jaarlijkse gewoonte de Fancy Fair plaats, georganiseerd door Scouts & Gidsen Deerlijk. Voor de organisatie van dit evenement wordt beroep gedaan op de materialen uit de gemeentelijke uitleendienst.

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd kennis te nemen van de lijst met overeenkomstige schade & tekorten.

 

Motivering

 

Scouts & Gidsen Deerlijk doen elk jaar beroep op de materialen uit de gemeentelijke uitleendienst voor de organisatie van hun jaarlijkse Fancy Fair, zowel de grote materialen die door de gemeentediensten worden geleverd en opgehaald (dienst feestelijkheden) als de kleine materialen in het vrijetijdspunt en die de aanvrager zelf dient af te halen en terug te brengen.

 

De voorbije jaren werd na elke editie door de uitleendienst een aanzienlijk bedrag voor schade en tekorten aangerekend. Daarnaast konden gereserveerde materialen herhaaldelijk niet opnieuw ontleend worden door Deerlijkse verenigingen omwille van herstellingen of onbeschikbaarheid.

 

Tijdens de evaluatiemeeting van de Fancy Fair 2022 op maandag 14 februari 2022, werd de scouts er opnieuw op gewezen dat de hoeveelheid en de grootte van de schade en tekorten niet langer proportioneel is ten opzichte van het gebruik ervan en dat de impact voor andere verenigingen met activiteiten volgend op de Fancy Fair aanzienlijk is.

 

Vanuit de betrokken gemeentediensten werd expliciet de vraag gesteld om bij de Fancy Fair 2022 een materiaalmeester aan te duiden.

De materiaalmeester dienst in te staan voor het correct, proper en zorgzaam gebruik van de ontleende materialen zodat het risico op schade en tekorten kan beperkt worden. Hij/ zij is bovendien de voornaamste contactpersoon voor de diensten en maakt met hen duidelijke afspraken wat levering & ophaling betreft zodat de geplande activiteiten op de evenementenkalender in Deerlijk niet langer hiervan hinder ondervinden.

Deze beheersmaatregel werd een eerste maal bevestigd door het college van burgemeester in de zitting van 8 juni 2022 en nogmaals in de goedkeuring van de evenementenaanvraag op 10 augustus 2022.

 

Bij nazicht en controle van de materialen door de uitleendienst, september 2022, werd er echter opnieuw grote schade en tekorten vastgesteld.

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd kennis te nemen van de lijst van geconstateerde schade en tekorten:

 

Item

Aantal

Omschrijving schade & tekorten

Kostprijs (incl BTW)

Werfhekken klemmen

3

Tekort

11,253 euro

Transportbox werfhekken

1

2 stalen verstevigingsbuizen tekort

121,00  euro

Plooistoel wit

8

3 tekort - 5 schade

159,91 euro

Plooistoel zwart

8

7 tekort - 1 schade

111,32 euro

Podiumdelen

4

draaiknoppen verstelbare poten tekort

46,30 euro

Klemspot

1

Tekort

16,90 euro

Led- Lichtinstallatie

2

2 voedingskabels tekort

17,90 euro

Stekkerdoos

5

Schade

28,45 euro

CO2- blusser

1

Blusser niet meer verzegeld: herkeuring nodig

cfr raming na herstelling Sicli (*)

Poederblusser

1

Blusser leeggespoten: opnieuw opvullen

cfr raming na herstelling Sicli (*)

Megafoon

1

Tekort

57,27 euro

Beach flag UitPAS

1

1 voet met verlengstuk tekort

6,50 euro

Projectiescherm

1

schade: bouten tekort/ frame gebroken. Scherm kan niet meer opgezet worden

cfr raming na herstelling Bekafun (*)

CO2- meter

1

kabel & voet tekort. Achterkant CO2 meter beschadigd: niet meer bruikbaar

185,71 euro

 

(*)

Waarde hervullen CO2-blusser conform factuur augustus 2022: 11, 90 euro

Waarde hervullen poederblusser conform factuur Sicli 2021: 73,46 euro

Waarde projectiescherm bij aankoop 1.492,051 euro.

 

Conform het geldende retributiereglement zal er bovenop de vergoeding van de geleden schade een administratieve kost aangerekend worden ter waarde van  30,00 euro alsook een vergoeding voor de gepresteerde personeelsuren in functie van schoonmaak, herstel en opvolging ter waarde van 500,00 euro (10 uren).

 

Er wordt voorgesteld om bij de onkostennota aan Scouts & Gidsen Deerlijk een begeleidend schrijven namens het college van burgemeester en schepenen te voegen waarbij verwezen wordt naar de disproportionele schade en tekorten, de impact daarvan op ontleningen door andere verenigingen en de gemaakte afspraken rond gebruik van de materialen voor de Fancy Fair waarbij gesteld wordt dat deze afspraken bij een volgende ontlening daadwerkelijk en strikter dienen opgevolgd te worden. Disproportionele schade en tekorten kan en moet daarmee worden vermeden.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art.56, § 3, Decreet Lokaal Bestuur

        Andere:

        Retributiereglement uitleendiensten, goedgekeurd in de gemeenteraadszitting van 17 december 2020

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van de lijst van schade en tekorten vastgesteld na ontlening door Scouts & Gidsen Deerlijk in het kader van de organisatie van de Fancy Fair 2022 en vraagt om bij de onkostennota aan Scouts & Gidsen Deerlijk een begeleidend schrijven namens het college van burgemeester en schepenen te voegen zoals hierboven vermeld.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 10/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 26 OKTOBER 2022

C.16. Feestelijkheden - KSA Deerlijk -Lift Off - 19 november 2022 - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Op 14 oktober 2022 werd een aanvraag ingediend door KSA Tijlsbond Deerlijk voor volgend evenement:

 

Naam evenement

Lift Off

Organisator

KSA Tijlsbond Deerlijk

Datum

zaterdag 19 november 2022

Plaats

buurthuis De Wieke

 

Motivering

 

1. Het college van burgemeester en schepenen overloopt volgende onderdelen van de aanvraag:

 

        aanvraag machtiging voor het verstrekken van sterke drank

 

Het is verboden sterke dranken te verkopen voor gebruik ter plaatse in occasionele drankgelegenheden waar openbare manifestaties plaats vinden, tenzij het college van burgemeester en schepenen hiervoor een speciale machtiging verleent.

 

        aanvraag geluidsactiviteit als volgt:

 

95 – 100 dB

Contactpersoon

Naam

Henri Godefroidt

 

Adres

Hoekstraat 38

 

Postcode en gemeente

8540 Deerlijk

 

Activiteit

Benaming activiteit

Lift off

Locatie

Gebouw

X

 

Tent

 

 

Open lucht

 

Adres

Naam gebouw

buurthuis de Wieke

 

Adres

Wiekeplein 1

 

Postcode en gemeente

8540 Deerlijk

 

Maximaal geluidsniveau

>95 dB(A) LAeq,15min en ≤ 100 dB(A) LAeq,60min

 

Duur

 

Begin

zaterdag 19 november 2022 om 21.00 uur

Einde

zondag 20 november 2022 om 3.00 uur

 

De aangevraagde muziekactiviteit vindt plaats in een woonomgeving of in de nabijheid van een bewoonde omgeving.

 

Het gaat hier om een muziekactiviteit naar aanleiding van een bijzondere gelegenheid en de aangevraagde activiteit is beperkt in duur.

 

De aangevraagde muziekactiviteit kan toegestaan worden maar het is evenwel noodzakelijk om het toegelaten geluidsniveau en de toegelaten periode nauwkeurig vast te leggen.

 

Deze toelating betekent in geen geval een vrijgeleide om onbeperkt hinder te veroorzaken.

 

Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 30 maart 2011 beslist om de afwijking op de geluidsnormen tot 2 uur te behouden en dat het aangewezen is geen precedenten te scheppen.

 

        aanvraag politionele medewerking

 

Er worden geen verkeerstechnische maatregelen gevraagd.

 

2. De evenementencel verleent volgend advies voor dit evenement:

 

Men moet rekening houden met de algemene voorschriften van de hulpverleningszone Fluvia inzake brandpreventie. Deze voorschriften kan men terugvinden op de website via https://www.hvzfluvia.be/organiseer-veilig.

 

Alsook moet de organisator een risico-analyse (lijst opmaken met de mogelijke risico’s en maatregelen om deze te verhelpen/op te lossen) en plan met aanduiding opstelling, evacuatiewegen ... opmaken.

 

Alle cateringstanden dienen te beschikken over geldige en blanco keuringsverslagen (conformiteit installatie en gasdichtheid beiden uitgevoerd door een EDTC).

 

Bijkomend specifiek advies kan later nog volgen vanuit de veiligheidscel.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

        Andere:

        Gebruik van de gemeentelijke roosters voor het ophangen van publiciteitsborden

        Art. 221-224 Algemene politieverordening

 

        Machtiging voor het verstrekken van sterke drank

        Art. 9, Wet van 28 december 1983 betreffende de vergunning voor het verstrekken van sterke drank

 

        Toelating geluidsactiviteit

        Decreet van 28 juni 1985 betreffende de milieuvergunning, zoals herhaaldelijk gewijzigd bij decreten van het Vlaams Parlement

        Besluit van 6 februari 1991 van de Vlaamse Regering houdende vaststelling van het Vlaams Reglement betreffende de milieuvergunning, zoals herhaaldelijk gewijzigd bij besluiten van de Vlaamse Regering en bij het decreet van 18 mei 1999

        Besluit van de Vlaamse Regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne, zoals herhaaldelijk gewijzigd bij besluiten van de Vlaamse Regering en bij het decreet van 18 mei 1999

        Besluit van de Vlaamse Regering van 17 februari 2012 tot wijziging van het koninklijk besluit van 24 februari 1977 houdende vaststelling van geluidsnormen voor muziek in openbare en private inrichtingen, tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 6 februari 1991 houdende vaststelling van het Vlaams reglement betreffende de milieuvergunning en tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne, wat betreft het maximaal geluidsniveau van muziek in inrichtingen

       Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 30 maart 2011

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit zijn goedkeuring te verlenen voor dit evenement mits de aanstelling van een verantwoordelijke die ook optreedt als contactpersoon voor de hulp- en veiligheidsdiensten.

De eindverantwoordelijke zorgt voor de veiligheid in en rond het evenemententerrein, houdt toezicht in de omgeving en zal, indien nodig, politiezone Gavers contacteren.

 

Artikel 2

 

Het college van burgemeester en schepenen verleent een speciale machtiging voor de verkoop van sterke drank tijdens dit evenement.

 

Artikel 3

 

De aangevraagde muziekactiviteit wordt toegelaten mits naleving van volgende voorwaarden:

 

Voorwaarden met betrekking tot het maximaal geluidsniveau.

 

Maximaal geluidsniveau: > 95 dB(A) LAeq,15min en ≤ 100 dB(A) LAeq,60min

        Het maximaal geluidsniveau mag LAeq,60min 100 dB(A) niet overschrijden.

Als het maximale geluidsniveau, gemeten als LAeq,15min 102 dB(A) niet overschreden wordt, wordt geacht hieraan te zijn voldaan.

Bij het meten van het geluidsniveau wordt zowel het geluid van muziek als het omgevingsgeluid in rekening gebracht.

        Het geluidsniveau geldt ter hoogte van de mengtafel of andere representatieve meetplaats.

        Op initiatief en op kosten van de exploitant/organisator wordt ofwel LAeq,60min continu gemeten d.m.v. meetapparatuur die voldoet aan de vereisten en kan LAeq,15min gemeten worden. Het geluidsniveau is tijdens de muziekactiviteit continu zichtbaar voor en wordt continu bewaakt door de exploitant/organisator of een door hem aangestelde persoon.

        De geregistreerde gegevens worden ter beschikking gehouden van de toezichthoudende overheid gedurende een periode van ten minste een maand.

        De verplichting tot het meten en registreren van het geluidsniveau geldt niet als door de organisator/exploitant een geluidsbegrenzer gebruikt wordt die zo is afgesteld dat de norm, gerespecteerd wordt. De geluidsbegrenzer moet voldoen aan de vereisten.

        De exploitant/organisator neemt de volgende maatregelen om de bezoekers te beschermen tegen gehoorschade: het kosteloos ter beschikking stellen aan alle bezoekers van gehoorbescherming voor eenmalig gebruik.

 

Voorwaarden met betrekking tot de duur van de muziekactiviteit:

Duur

 

Begin

zaterdag 19 november 2022 om 21.00 uur

Einde

zondag 20 november 2022 om 2.00 uur

 

Voorwaarden met betrekking tot de buurt:

        Zowel de inrichters als de bedieners van de muziekinstallatie moeten zich houden aan een voor de buurt aanvaardbaar geluidsniveau. In geen geval mag de muziek de nachtrust van de omwonenden storen. Klachten inzake nachtlawaai dienen vermeden te worden. In voorkomend geval moeten de richtlijnen van de politiediensten strikt worden opgevolgd.

        De inrichters verwittigen de inwoners van de omliggende straten van de muziekactiviteit.

 

De organisator brengt de politie op de hoogte van de muziekactiviteit.

 

Artikel 4

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit het advies van de evenementencel te volgen en verzoekt de organisator deze richtlijnen van de verschillende disciplines te volgen inzake veiligheid.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 10/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 26 OKTOBER 2022

C.17. Feestelijkheden - Viering 11 november 2022 - verkeersvrij houden/parkeerverbod - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Aan het college van burgemeester wordt gevraagd toelating te verlenen voor het verkeersvrij houden van één of meerdere straten, alsook voor parkeerverbod.

 

Motivering

 

Ter gelegenheid van de herdenkingsplechtigheid 11 november die plaatsvindt op vrijdag 11 november 2022, zowel aan het monument ter hoogte van de St- Columbakerk als aan de kerk van Sint- Lodewijk, vraagt de dienst vrije tijd toelating voor:

 

Viering 11 november Sint- Lodewijk:

 

        het verkeersvrij houden van de Kapelstraat ter hoogte van de kerk/ parking tijdens de duur van de herdenkingsplechtigheid, tussen 8.30 uur en 9.30 uur;

        het invoeren van parkeerverbod op alle parkeerplaatsen ter hoogte van het monument, zowel aan de kant van de Kapelstraat als de Ommegangstraat, tussen 8.00 uur en 10.00 uur.

 

Viering 11 november Deerlijk- centrum:

 

        het verkeersvrij houden van het kerkplein tijdens de duur van de herdenkingsplechtigheid, tussen 10.45 uur en 12.00 uur;

        het invoeren van parkeerverbod op de parkeerplaatsen op het Kerkplein, vanaf Hoogstraat en rond de kerk exclusief de kant van de Harelbekestraat/ Schoolstraat, tussen 10.00 uur en 12.00 uur.

 

PZ Gavers verleende op 19 oktober 2022 positief advies en voorziet de nodige verkeersmaatregelen conform het signalisatieplan ingetekend in Eagle.be met identieke nummers 1660329 en 1660353.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

        Andere:

        Algemene politieverordening, goedgekeurd in gemeenteraadszitting van 29 april 2010 en latere wijzigingen

        Beslissing van het politiecollege van 27 november 2008

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit zijn goedkeuring te verlenen voor:

 

        het verkeersvrij houden van:

        de Kapelstraat ter hoogte van de kerk/ parking tijdens de duur van de herdenkingsplechtigheid, tussen 8.30 uur en 9.30 uur;

        het kerkplein tijdens de duur van de herdenkingsplechtigheid, tussen 10.30 uur en 12.00 uur;

        het invoeren van parkeerverbod

        op alle parkeerplaatsen ter hoogte van het monument, zowel aan de kant van de Kapelstraat als de Ommegangstraat, tussen 8.00 uur en 10.00 uur.

        op de parkeerplaatsen op het Kerkplein, exclusief de kant van de Hoogstraat/ Schoolstraat, tussen 10.00 uur en 12.00 uur.

 

Artikel 2

 

Naar aanleiding van de beslissing van het politiecollege van 27 november 2008 dient de organisatie/vereniging zelf in te staan voor de plaatsing van de verkeers- en omleggingssignalisatie aan de hand van het toegestuurde signalisatieplan, opgemaakt door de politie. De politie zal enkel instaan voor het toezicht op de correcte plaatsing van de verkeers- en omleggingssignalisatie.

Het plaatsen van het parkeerverbod wordt als volgt geregeld : het aanbrengen en wegnemen van parkeerverbodsborden gebeurt door de technische diensten van de gemeente. De controle op de naleving van het parkeerverbod gebeurt door de politie.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 10/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 26 OKTOBER 2022

C.18. OMV 2021.145 - Harelbekestraat 66 - Raad voor Vergunningsbetwistingen - mogelijkheid tot tussenkomst - beslissing

 

 

 

Publicatiedatum: 10/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 26 OKTOBER 2022

C.19. OMV 2022_110 - Stationsstraat 270 - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd een omgevingsvergunning te verlenen voor het vervangen van ramen, op een perceel gelegen Stationsstraat 270 en met als kadastrale omschrijving (afd. 2) sectie D 664 A aangevraagd door Nancy Mostrey wonende Kasteeldreef 30 te 8740 Pittem.

 

Motivering

 

Het college van burgemeester en schepenen onderzoekt de vermelde aanvraag, rekening houdend met de terzake geldende wettelijke bepalingen en heeft betreffende de aanvraag het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar ingewonnen.

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar zoals uitgebracht op 19 oktober 2022.

Het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar luidt als volgt: Gunstig.

 

Het advies wordt als volgt gemotiveerd:

 

  1. Stedenbouwkundige basisgegevens

 

Gewestplan

De eigendom situeert zich in het bij koninklijk besluit van 4 november 1977 vastgestelde origineel gewestplan Kortrijk met als bestemming deels agrarisch gebied en deels woongebied. De werken situeren zich in het gedeelte woongebied.

 

Ruimtelijk uitvoeringsplan

     De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.

     De aanvraag is gelegen binnen de grenzen van het provinciaal ruimtelijke uitvoeringsplan Solitaire vakantiewoningen – Interfluvium, zoals vastgesteld door de deputatie op 25 juni 2015.

     De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.

 

Bijzonder plan van aanleg

De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd bijzonder plan van aanleg.

 

Verkaveling

De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurde niet-vervallen verkaveling.

 

Bepaling van het plan dat van toepassing is op de aanvraag 

Het gewestplan is van toepassing op de aanvraag.

 

Overeenstemming met dit plan

De aanvraag is in overeenstemming met de vigerende voorschriften.

 

Stedenbouwkundige verordeningen

Voor het perceel zijn de volgende stedenbouwkundige verordeningen relevant:

     Gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater, goedgekeurd bij besluit van de Vlaamse Regering van 5 juli 2013.

     Provinciale verordening inzake het overwelven van baangrachten, vastgesteld door de provincieraad in zitting van 23 juli 2008.

     Gemeentelijke algemene bouwverordening inzake vellen van hoogstammige bomen, vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 22 maart 1974 en goedgekeurd bij KB op 4 juli 1974.

 

  1. Historiek

 

Relevante stedenbouwkundige vergunningen

Volgende stedenbouwkundige vergunningen en/of weigeringen zijn relevant:

        Stedenbouwkundige vergunning afgeleverd op 11 oktober 1956 door het college van burgemeester en schepenen voor het plaatsen van een afsluiting en het optrekken van een voortuin-muur in baksteen.

        Stedenbouwkundige vergunning afgeleverd op 2 november 1967 door het college van burgemeester en schepenen voor het ophangen van publiciteitspanelen op blinde zijgevels.

        Stedenbouwkundige vergunning afgeleverd op 11 juni 1969 door het college van burgemeester en schepenen voor het bouwen van een scheidingsmuur.

 

Relevante milieuvergunningen

Er zijn geen milieuvergunningen gekend voor het betrokken goed.

 

Relevante omgevingsvergunningen

Er zijn geen voorgaande omgevingsvergunningen gekend voor het betrokken goed.

 

  1. Beschrijving van de omgeving en de aanvraag

 

3.1 Beschrijving van de omgeving

De eigendom is een perceel met een oppervlakte van 1.850 m² en is gelegen langs de Stationsstraat op ongeveer 1,5 km ten zuiden van de kern van Deerlijk. Op het perceel bevindt zich een vrijstaande eengezinswoning met een voortuinstrook van ongeveer 12 m. De woning is opgetrokken met 2 bouwlagen en een hellend dak waarvan het linkse deel een noklijn heeft die parallel loopt met de straat en een rechts deel met een noklijn dwars op de straat. Beide dakdelen hebben een verschillende nokhoogte. Het rechtse deel springt ongeveer 2,3 m uit ten opzichte van de voorbouwlijn met de voordeur. Zowel de voorgevel als de zijgevels hebben verschillende raampartijen met verschillende afmetingen.De omgeving heeft een vrij residentieel karakter en wordt bepaald door de aanwezigheid van eengezinswoningen. In de directe omgeving situeren zich enkele bedrijfsactiviteiten.

 

3.2 Beschrijving van de aangevraagde stedenbouwkundige handelingen

De aanvrager wenst enkele vensters in de bestaande woning dicht te maken zonder daarbij de dragende structuur van de raamopeningen te wijzigen. Twee van deze vensters bevinden zich in de voorgevel. Een eerste venster op het gelijkvloers in een klein stuk muur dat ongeveer 2,3 m uitspringt ten opzichte van de voorgevel met de voordeur. Dit is een klein raam dat afgewerkt is met traliewerk, dat zal gewijzigd worden door de raamopening dicht te metselen. In datzelfde gevelvlak zal op de eerste verdieping een dubbel opendraaiende raamopening op eenzelfde wijze toe gemetst worden. In de rechter zijgevel bevinden zich op het gelijkvloers 3 kleinere ramen met een traliewerk. Deze ramen behouden aan de buitengevel hun uitzicht maar zullen langs de binnenzijde dicht gemaakt worden.

 

3.3 Beschrijving van de aangevraagde ingedeelde inrichtingen of activiteiten

De aanvraag heeft geen betrekking op een ingedeelde inrichting of activiteit.

 

  1. Openbaar onderzoek/raadpleging aanpalende eigenaar

 

Er diende over de aanvraag geen openbaar onderzoek gehouden te worden.

De aanpalende eigenaars werden niet om advies gevraagd aangezien de aanvraag geen betrekking heeft op werken aan scheidingsmuren of muren die in aanmerking komen voor gemene eigendom.

 

  1. Adviezen

 

Er dienden geen adviezen ingewonnen te worden. 

 

  1. Project-MER of OVR (ingeval van toepassing)

 

De aanvraag valt niet onder de bijlage I of II van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 december 2004. Project-MER of OVR is niet van toepassing op voorliggende aanvraag.

 

  1. Inhoudelijke beoordeling van het dossier

 

Op basis van de hierboven vermelde overwegingen wordt tot de volgende beoordeling van het dossier gekomen.

 

7.1 Planologische toets

Het goed ligt deels in woongebied en deels in agrarisch gebied volgens het gewestplan. Echter het voorwerp van de aanvraag ligt volledig in het woongebied waardoor de aanvraag dient getoetst te worden aan de stedenbouwkundige voorschriften van het gewestplan, meer bepaald aan de voorschriften van het woongebied.

In deze zone gelden de stedenbouwkundige voorschriften van art. 5.1.0. van het koninklijk besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen. Deze voorschriften luiden als volgt :

 

Woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven. Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving.

De aanvraag heeft betrekking op aanpassing van raampartijen in een bestaande woning zodat de aanvraag in overeenstemming is met de voorzieningen van het gewestplan.

 

7.2 Wegenis

In toepassing op de artikelen 4.3.5. tot en met 4.3.8. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening kan gesteld worden dat de Stationsstraat een voldoende uitgeruste openbare weg is.

De aanvraag beoogt niet de oprichting van een bedrijfswoning. De aanvraag ligt niet in een reservatiestrook. Het goed is niet getroffen door een rooilijn.

 

7.3 Watertoets (decreet integraal waterbeleid)

Hoofdstuk III, afdeling I, artikel 8 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het algemeen waterbeleid (Belgisch Staatsblad 14 november 2003) legt bepaalde verplichtingen op, die de watertoets worden genoemd. Deze watertoets houdt in dat de eventuele schadelijke effecten van het innemen van ruimte ten koste van de watersystemen worden ingeschat.

 

Het voorliggende project heeft geen uitbreiding van de bebouwde oppervlakte en ligt niet in een recent overstroomd gebied of een risicozone voor overstromingen, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld te worden dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.

 

7.4 Mer-screening

De aanvraag valt niet onder de bijlage I,II of III van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 december 2004.

 

7.5 Natuurtoets

Volgens de natuurtoets blijkt dat geen onvermijdbare schade aan belangrijke natuurwaarden worden veroorzaakt.

 

7.6 Erfgoed-/archeologietoets

Niet van toepassing.

 

7.7 Mobiliteit – MOBER (transport en verkeersveiligheid)

Niet van toepassing

 

7.8 Decreet grond- en pandenbeleid

Gezien de beperkte omvang/aard van het project zijn geen normen of percentages betreffende de verwezenlijking van een bescheiden woonaanbod van toepassing.

 

7.9 Milieuaspecten

Niet van toepassing.

 

7.10 Goede ruimtelijke ordening

Voor de beoordeling van de goede ruimtelijke ordening wordt de aanvraag getoetst aan de hand van de aandachtspunten en criteria zoals vermeld in artikel 4.3.1 § 2 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, voor zover noodzakelijk en relevant.

 

De aangevraagde werken gebeuren bij een bestaande eengezinswoning met behoud van de functie zodat de aanvraag zich functioneel inpast. Het betreffen werken met een geringe ruimtelijke impact zodat de eventuele hinder voor de buren beperkt blijft. Door de aanpassingen wordt het voor de aanvrager mogelijk om een meer geschikte indeling te organiseren in de woning. Het materiaalgebruik betreft metselwerk wat aansluit bij het bestaande gevelmateriaal. Het ontwerp is bijgevolg verenigbaar met zijn onmiddellijke omgeving en met de goede plaatselijke aanleg.

 

Artikel 4.3.1§2, 2° stelt dat het vergunningverlenende bestuursorgaan ook met de bijdrage van het aangevraagde aan de verhoging van het ruimtelijk rendement rekening kan houden.

De aanvraag doet geen bijdrage tot de verhoging van het ruimtelijk rendement, doch respecteert de kwaliteit van de woon- en leefomgeving. Het aangevraagde past zich in de betrokken omgeving.

 

7.11 Resultaten openbaar onderzoek

Niet van toepassing

 

7.12 Scheidingsmuren

Niet van toepassing

 

7.13 Bespreking adviezen

Niet van toepassing.

 

Juridische gronden

 

     Algemene basisbevoegdheden: Art.56, § 2 Decreet Lokaal Bestuur

     Andere:

        Besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet betreffende de omgevingsvergunning.

        Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009 en zijn wijzigingen

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen sluit zich aan bij het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar en besluit bijgevolg tot het afleveren van de omgevingsvergunning aan Nancy Mostrey wonende Kasteeldreef 30 te 8740 Pittem, voor het vervangen van ramen, op een perceel gelegen Stationsstraat 270 en met als kadastrale omschrijving (afd. 2) sectie D 664 A.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 10/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 26 OKTOBER 2022

C.20. OMV 2022_108 - Achterstraat 21 - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd een omgevingsvergunning te verlenen voor het bouwen van een garage, op een perceel gelegen Achterstraat 21 en met als kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie A 105 P aangevraagd door Lydie Putman wonende Gullegemsesteenweg 168 te 8501 Kortrijk.

 

Motivering

 

Het college van burgemeester en schepenen onderzoekt de vermelde aanvraag, rekening houdend met de terzake geldende wettelijke bepalingen en heeft betreffende de aanvraag het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar ingewonnen.

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar zoals uitgebracht op 19 oktober 2022.

Het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar luidt als volgt: Voorwaardelijk gunstig. Er dient voldaan te worden aan volgende voorwaarde(n):

        De verharding in functie van de garage moet beperkt worden tot de strikt noodzakelijke toegang.

        De verharding van de oprit moet bestaan uit waterdoorlatende materialen

        De bestaande straatbomen mogen niet verwijderd, noch verplaatst worden.

        Asbesthoudende materialen afkomstig van de afbraak van de oude garage moeten met de nodige omzichtigheid en volgens de code van goede praktijk verwijderd worden.

Het advies wordt als volgt gemotiveerd:

 

  1. Stedenbouwkundige basisgegevens

 

Gewestplan

De aanvraag situeert zich in het bij koninklijk besluit van 4 november 1977 vastgestelde origineel gewestplan Kortrijk met als bestemming woongebied.

 

Ruimtelijk uitvoeringsplan

     De aanvraag ligt in een gebied waarvoor een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Grens afbakening regionaalstedelijk gebied Kortrijk’ door de Vlaamse Regering werd vastgesteld op 20 januari 2006.

     De aanvraag is gelegen binnen de grenzen van het provinciaal ruimtelijke uitvoeringsplan Solitaire vakantiewoningen – Interfluvium, zoals vastgesteld door de deputatie op 25 juni 2015.

     De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.

 

Bijzonder plan van aanleg

De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd bijzonder plan van aanleg.

 

Verkaveling

De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurde niet-vervallen verkaveling.

 

Bepaling van het plan dat van toepassing is op de aanvraag 

Het gewestplan is van toepassing op de aanvraag.

 

Overeenstemming met dit plan

De aanvraag is in overeenstemming met de vigerende voorschriften.

 

Stedenbouwkundige verordeningen

Voor het perceel zijn de volgende stedenbouwkundige verordeningen relevant:

     Algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer, goedgekeurd bij besluit van de Vlaamse Regering van 29 april 1997.

     Gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater, goedgekeurd bij besluit van de Vlaamse Regering van 5 juli 2013.

     Gemeentelijke algemene bouwverordening inzake vellen van hoogstammige bomen, vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 22 maart 1974 en goedgekeurd bij KB op 4 juli 1974.

 

  1. Historiek

 

Relevante stedenbouwkundige vergunningen

Volgende stedenbouwkundige vergunningen en/of weigeringen zijn relevant:

        Stedenbouwkundige vergunning afgeleverd op 22 juni 1950 door het college van burgemeester en schepenen voor het bouwen van een woonhuis.

 

Relevante milieuvergunningen

Er zijn geen voorgaande milieuvergunningen gekend voor het betrokken goed.

 

Relevante omgevingsvergunningen

Volgende omgevingsvergunningen en/of weigeringen zijn relevant:

        Omgevingsvergunning afgeleverd op 12 september 2018 door het college van burgemeester en schepenen voor het verbouwen en uitbreiden van een bestaande eengezinswoning.

 

  1. Beschrijving van de omgeving en de aanvraag

 

3.1 Beschrijving van de omgeving

De eigendom is gelegen langs de Achterstraat, een voldoende uitgeruste gemeenteweg in het noorden van de gemeente. De omgeving wordt gekenmerkt door vrijstaande eengezinswoningen van één tot twee bouwlagen en een hellend dak.

 

3.2 Beschrijving van de aangevraagde stedenbouwkundige handelingen

De aanvraag betreft het slopen en herbouwen van een vrijstaande garage achteraan het perceel. De bestaande garage bij de woning heeft een breedte van 4,50 m op een diepte van 8,70 m en is ingeplant op 18,3 m van de voorste perceelgrens.

De nieuwe garage wordt net zoals de bestaande ingeplant op de rechterzij perceelgrens maar zal ten opzichte van de voorste perceelgrens ingeplant worden op een afstand van 19,8 m. De nieuwe garage zal een breedte hebben van 5 m op een diepte van 7 m. De garage wordt afgewerkt met een lessenaarsdak, de hoogste kant bevindt zich op de perceelgrens met de rechter buur en bedraagt 3,20 m en de laagste kant aan de tuinzijde met een hoogte van 2,60 m. De gevels worden opgetrokken in rood metselwerk en de voorgevel in dezelfde materialen als de woning. In de voorgevel wordt een bruin genuanceerde poort voorzien, in de zijgevel 1 deur en in de achtergevel 1 dubbel raam. Op het bouwplan wordt geen verharding als toegang tot de garage voorzien.

 

3.3 Beschrijving van de aangevraagde ingedeelde inrichtingen of activiteiten

De aanvraag heeft geen betrekking op een ingedeelde inrichting of activiteit.

 

  1. Openbaar onderzoek/raadpleging aanpalende eigenaar

Er diende over de aanvraag geen openbaar onderzoek gehouden te worden.

 

De aanpalende eigenaars werden op 1 september 2022 aangeschreven omdat de aanvraag betrekking heeft op de oprichting, uitbreiding of afbraak van scheidingsmuren of muren die in aanmerking komen voor gemene eigendom. De aanpalende eigenaars hebben geen bezwaar ingediend.

 

  1. Adviezen

Er dienden geen adviezen ingewonnen te worden. 

 

  1. Project-MER of OVR (ingeval van toepassing)

De aanvraag valt niet onder de bijlage I of II van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 december 2004. Project-MER of OVR is niet van toepassing op voorliggende aanvraag.

 

  1. Inhoudelijke beoordeling van het dossier

Op basis van de hierboven vermelde overwegingen wordt tot de volgende beoordeling van het dossier gekomen.

 

7.1 Planologische toets

De aanvraag dient getoetst te worden aan de stedenbouwkundige voorschriften van het gewestplan, meer bepaald aan de voorschriften van het woongebied.

In deze zone gelden de stedenbouwkundige voorschriften van art. 5.1.0. van het koninklijk besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen. Deze voorschriften luiden als volgt :

Woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven. Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving.

De aanvraag heeft betrekking op de bouw van een garage bij een bestaande woning zodat de aanvraag in overeenstemming is met de voorzieningen van het gewestplan.

 

7.2 Wegenis

In toepassing op de artikelen 4.3.5. tot en met 4.3.8. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening kan gesteld worden dat de Achterstraat een voldoende uitgeruste openbare weg is. De aanvraag beoogt niet de oprichting van een bedrijfswoning. De aanvraag ligt niet in een reservatiestrook. Het goed is niet getroffen door een rooilijn.

 

7.3 Watertoets (decreet integraal waterbeleid)

Hoofdstuk III, afdeling I, artikel 8 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het algemeen waterbeleid (Belgisch Staatsblad 14 november 2003) legt bepaalde verplichtingen op, die de watertoets worden genoemd. Deze watertoets houdt in dat de eventuele schadelijke effecten van het innemen van ruimte ten koste van de watersystemen worden ingeschat.

 

Het voorliggende project heeft geen omvangrijke oppervlakte-uitbreiding (< 40 m²) en ligt niet in een recent overstroomd gebied of een risicozone voor overstromingen, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld te worden dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.

 

7.4 Mer-screening

Niet van toepassing

 

7.5 Natuurtoets

Volgens de natuurtoets blijkt dat geen onvermijdbare schade aan belangrijke natuurwaarden worden veroorzaakt.

 

7.6 Erfgoed-/archeologietoets

Niet van toepassing.

 

7.7 Mobiliteit – MOBER (transport en verkeersveiligheid)

Niet van toepassing

 

7.8 Decreet grond- en pandenbeleid

Gezien de beperkte omvang/aard van het project zijn geen normen of percentages betreffende de verwezenlijking van een bescheiden woonaanbod van toepassing.

 

7.9 Milieuaspecten

Niet van toepassing.

 

7.10 Goede ruimtelijke ordening

Voor de beoordeling van de goede ruimtelijke ordening wordt de aanvraag getoetst aan de hand van de aandachtspunten en criteria zoals vermeld in artikel 4.3.1 § 2 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, voor zover noodzakelijk en relevant.

 

De aanvraag heeft betrekking op het herbouwen van een garage achteraan het perceel bij een bestaande woning zodat dit zich functioneel inpast in de omgeving. De garage wordt opgetrokken op de rechter perceelgrens, hiervoor werden tijdens de procedure geen bezwaren noch opmerkingen ontvangen. De garage is beperkt in omvang en in hoogte en ze wordt opgetrokken op ongeveer dezelfde plaats als de bestaande garage waardoor dit volume geïntegreerd kan worden in de omgeving.

Gezien de oprit en het materiaalgebruik ervan niet aangegeven werden, wordt het gebruik van waterdoorlatende materialen en het beperken van de verharding tot de noodzakelijke toegang als voorwaarde opgelegd. Bij de aanleg en gebruik van de oprit dient ook rekening gehouden te worden met het behoud van de bestaande straatbomen. Deze kunnen niet verwijderd noch verplaatst worden.

Bij de afbraak van de bestaande garage moeten eventueel asbesthoudende materialen met de nodige omzichtigheid en volgens de code van goede praktijk verwijderd worden. Het ontwerp kan bijgevolg verenigbaar gemaakt worden met zijn onmiddellijke omgeving en met de goede plaatselijke aanleg.

 

7.11 Resultaten openbaar onderzoek

Niet van toepassing

 

7.12 Scheidingsmuren

Naar aanleiding van de adviesvraag voor de werken aan de scheidingsmuren werden geen bezwaren of opmerkingen geformuleerd zodat een verdere beoordeling niet aan de orde is.

 

7.13 Bespreking adviezen

Niet van toepassing.

 

Juridische gronden

 

     Algemene basisbevoegdheden: Art.56, § 2 Decreet Lokaal Bestuur

     Andere:

        Besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet betreffende de omgevingsvergunning

        Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009 en zijn wijzigingen

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen sluit zich aan bij het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar en besluit bijgevolg tot het afleveren van de omgevingsvergunning aan Lydie Putman wonende Gullegemsesteenweg 168 te 8501 Kortrijk, voor het bouwen van een garage, op een perceel gelegen Achterstraat 21 en met als kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie A 105 P, mits te voldoen aan volgende voorwaarde(n):

        De verharding in functie van de garage moet beperkt worden tot de strikt noodzakelijke toegang.

        De verharding van de oprit moet bestaan uit waterdoorlatende materialen.

        De bestaande straatbomen mogen niet verwijderd, noch verplaatst worden.

        Asbesthoudende materialen afkomstig van de afbraak van de oude garage moeten met de nodige omzichtigheid en volgens de code van goede praktijk verwijderd worden.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 10/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 26 OKTOBER 2022

C.21. OMV 2022_117 - Sint-Elooistraat 2 - advies

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt door de POVC gevraagd advies uit te brengen voor de omgevingsvergunningsaanvraag van Bernd Casier namens CASIER RECYCLING NV gevestigd Sint-Elooistraat 2 te 8540 Deerlijk, voor het ophogen van een bestaande geluidsmuur met stofwand, op een perceel gelegen Sint-Elooistraat 2 en met als kadastrale omschrijving (afd. 2) sectie D 270 B, (afd. 2) sectie D 270 C, (afd. 2) sectie D 273 A, (afd. 2) sectie D 275 D, (afd. 2) sectie D 292 W, (afd. 2) sectie D 292 A2, (afd. 2) sectie D 292 B2, (afd. 2) sectie D 301/2 E en (afd. 2) sectie D 301/2 D.

 

Motivering

 

Het college van burgemeester en schepenen onderzoekt de vermelde aanvraag, rekening houdend met de terzake geldende wettelijke bepalingen en motiveert haar beslissing als volgt:

 

  1. Stedenbouwkundige basisgegevens

 

 

Gewestplan

De bepalingen van het gewestplan Kortrijk (goedgekeurd 4 november 1977) zijn niet meer van toepassing en werden vervangen door de voorschriften van het ruimtelijk uitvoeringsplan overeenkomstig artikel 7.4.5 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

 

Ruimtelijk uitvoeringsplan

     De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.

     De aanvraag is gelegen binnen de grenzen van het provinciaal ruimtelijke uitvoeringsplan Solitaire vakantiewoningen – Interfluvium, zoals vastgesteld door de deputatie op 25 juni 2015.

     De aanvraag is gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan, RUP Zonevreemde bedrijven, goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 26 januari 2017 (publicatie in het Belgisch staatsblad op 25 april 2017), met als bestemming zone voor bedrijvigheid.

 

Bijzonder plan van aanleg

De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd bijzonder plan van aanleg.

 

Verkaveling

De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurde niet-vervallen verkaveling.

 

Bepaling van het plan dat van toepassing is op de aanvraag 

Het RUP is van toepassing op de aanvraag.

 

Overeenstemming met dit plan

De aanvraag is in overeenstemming met de vigerende voorschriften.

 

Stedenbouwkundige verordeningen

Voor het perceel zijn de volgende stedenbouwkundige verordeningen relevant:

     Gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid, goedgekeurd bij besluit van de Vlaamse Regering van 5 juni 2009 (en latere wijzigingen).

     Gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater, goedgekeurd bij besluit van de Vlaamse Regering van 5 juli 2013.

 

 

  1. Historiek

 

Relevante stedenbouwkundige vergunningen

Volgende stedenbouwkundige vergunningen en/of weigeringen zijn relevant:

        Stedenbouwkundige vergunning afgeleverd op 13 oktober 1966 door het college van burgemeester en schepenen voor het aanleggen van een opslagplaats voor schroot.

        Stedenbouwkundige vergunning afgeleverd op 23 maart 1967 door het college van burgemeester en schepenen voor het uitbreiden van een bestaande werkplaats.

        Stedenbouwkundige vergunning afgeleverd op 27 augustus 1970 door het college van burgemeester en schepenen voor het uitbreiden van een opslagplaats.

        Stedenbouwkundige vergunning afgeleverd op 22 januari 1975 door het college van burgemeester en schepenen voor het uitbreiden van een magazijn.

        Stedenbouwkundige vergunning afgeleverd op 6 juli 1983 door het college van burgemeester en schepenen voor het bouwen van 4 autobergplaatsen.

        Stedenbouwkundige vergunning afgeleverd op 6 mei 1998 door het college van burgemeester en schepenen voor het bouwen van een loods na afbraak van een bestaande loods.

        Stedenbouwkundige vergunning afgeleverd op 16 augustus 2001 door het college van burgemeester en schepenen voor het verharden van in betoon van niet-verharde zones op de werf.

        Stedenbouwkundige vergunning afgeleverd op 2 juni 2004 door het college van burgemeester en schepenen voor het bouwen van een luifel.

        Stedenbouwkundige vergunning afgeleverd op 28 april 2004 door het college van burgemeester en schepenen voor het bouwen van een machinekamer en plaatsen van een pers.

        Stedenbouwkundige vergunning afgeleverd op 30 juni 2004 door het college van burgemeester en schepenen voor het bouwen van een bovengronds bufferbekken.

        Stedenbouwkundige vergunning afgeleverd op 7 september 2005 door het college van burgemeester en schepenen voor het bouwen van nieuwe werkplaatsen na sloping van de bestaande.

        Stedenbouwkundige vergunning afgeleverd op 28 september 2005 door het college van burgemeester en schepenen voor het plaatsen van infopanelen.

        Stedenbouwkundige vergunning afgeleverd op 16 februari 2011 door het college van burgemeester en schepenen voor de afbraak van 2 stallingen.

 

Relevante milieuvergunningen

Volgende pré-Vlarem vergunningen en/of weigeringen zijn relevant:

        Pré-Vlarem vergunning afgeleverd op 28 december 1956 door de bestendige deputatie van de provincie West-Vlaanderen voor een werkplaats voor metaalbewerking.

        Pré-Vlarem vergunning afgeleverd op 19 januari 1967 door de bestendige deputatie van de provincie West-Vlaanderen voor de uitbreiding van een bestaand bedrijf.

        Pré-Vlarem vergunning afgeleverd op 26 september 1985 door de bestendige deputatie van de provincie West-Vlaanderen voor het exploiteren van een schrootverwerkingsbedrijf.

 

Volgende milieuvergunningen en/of weigeringen zijn relevant:

        Milieuvergunning afgeleverd op 28 mei 2003 door de bestendige deputatie van de provincie West-Vlaanderen voor het verzamelen van schrootafvalstoffen en het doorvoeren naar bedrijven waar het schroot kan worden hersmolten voor recyclage.

        Milieuvergunning afgeleverd op 11 december 2003 door de bestendige deputatie van de provincie West-Vlaanderen voor het uitbreiden, wijzigen en toevoegen aan een inrichting voor opslag en mechanische behandeling van schrootafvalstoffen.

        Milieuvergunning afgeleverd op 25 september 2003 door de bestendige deputatie van de provincie West-Vlaanderen voor de opslag en mechanische behandeling van schrootafvalstoffen.

        Milieuvergunning gedeeltelijk afgeleverd op 6 juli 2006 door de bestendige deputatie van de provincie West-Vlaanderen voor de opslag en mechanische behandeling van schrootafvalstoffen.

        Milieuvergunning gedeeltelijk afgeleverd op 10 mei 2007 door de bestendige deputatie van de provincie West-Vlaanderen voor het uitbreiden en wijzigen voor de opslag en mechanische behandeling van schrootafvalstoffen meer bepaald van AEEA.

        Milieuvergunning afgeleverd op 23 april 2009 door de bestendige deputatie van de provincie West-Vlaanderen voor de definitieve vergunning voor opslag en mechanische behandeling van AEEA.

 

Relevante omgevingsvergunningen

Volgende milieuvergunningen en/of weigeringen zijn relevant:

        Omgevingsvergunning afgeleverd op 25 januari 2018 door de bestendige deputatie van de provincie West-Vlaanderen voor het wijzigen van de lozingsnormen 2017.

        Omgevingsvergunning afgeleverd op 10 september 2020 door de bestendige deputatie van de provincie West-Vlaanderen voor een beperkte verandering bij een schrootverwerkend bedrijf.

        Omgevingsvergunning afgeleverd op 12 augustus 2021 door de bestendige deputatie van de provincie West-Vlaanderen voor het bouwen van een buffer- en bezinkingsbekken voor de opvang van oppervlaktewater.

        Omgevingsvergunning afgeleverd op 22 september 2021 door de bestendige deputatie van de provincie West-Vlaanderen voor bronbemaling in functie van de plaatsing van bufferbekkens.

        Omgevingsvergunning afgeleverd op 15 september 2022 door de bestendige deputatie van de provincie West-Vlaanderen voor een actualisatie van de vergunning bij een schrootverwerkend bedrijf.

 

  1. Beschrijving van de omgeving en de aanvraag

 

3.a.  Beschrijving van de omgeving

Het schrootverwerkend bedrijf is een historisch gegroeid bedrijf dat in het noorden grenst aan de Sint-Elooistraat, in de zuidzijde aan de spoorweg en in de oostzijde aan een bestaand landbouwbedrijf met het naastliggend en achterliggend landbouwgebied rond de Veemeersstraat. De volledige bedrijfssite is verhard met vooral in het westen bebouwing (loodsen en kantoorgebouw). Het grootste deel van de bedrijfssite wordt afgezoomd met groenbuffers en een geluidswerende wand. De ophoging van de stof- en geluidswand wordt gepland in de groenbuffer ten noord oosten van de site. Deze zone met een verscheidenheid aan groenvoorziening dient als buffer ten aanzien van het achterliggend landbouwgebied en verspreide bewoning.

 

3.b.  Beschrijving van de aangevraagde stedenbouwkundige handelingen

De aanvraag heeft betrekking op het plaatselijk verhogen van de bestaande geluidswand met een stofwand horend bij een schrootverwerkend bedrijf. De werken situeren zich ter hoogte van de bestaande geluidsmuur aan de noord-oostzijde van het terrein. De bestaande geluidsmuur wordt plaatselijk opgehoogd met een constructie uit gegalvaniseerd profielstaal met een hoogte van +/- 2,50 m hoog die bovenop de reeds bestaande constructie met een hoogte van 8 m bevestigd wordt. De constructie strekt zich 40 m uit langs de Sint-Elooistraat en 15 m langs de oostelijke zijde.

De ophoging dient ervoor te zorgen dat stof verhinderd wordt om over te waaien naar de nabije omgeving.

 

3.c.  Beschrijving van de aangevraagde ingedeelde inrichtingen of activiteiten

De aanvraag heeft geen betrekking op een ingedeelde inrichting of activiteit.

 

  1. Openbaar onderzoek/raadpleging aanpalende eigenaar

 

De aanvraag is conform de voorschriften van het RUP waardoor er over de aanvraag geen openbaar onderzoek diende gehouden te worden. Echter werd de gemeente gevraagd een openbaar onderzoek te houden. De aanvraag werd bijgevolg onderworpen aan een openbaar onderzoek. Het openbaar onderzoek vond plaats van 16 september 2022 tot 15 oktober 2002. Naar aanleiding van het openbaar onderzoek werd er één bezwaarschrift ontvangen.

 

Het bezwaarschrift betreft echter het gunstig advies van de NMBS.

 

  1. Adviezen

 

Voor deze aanvraag werd vanuit de POVC West-Vlaanderen aan de gemeente Deerlijk en Infrabel op 7 september 2022 advies gevraagd.

 

  1. Project-MER of OVR (ingeval van toepassing)

 

Deze aanvraag valt niet onder de bijlage I of II van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 december 2004. Project-MER of OVR is niet van toepassing op voorliggende aanvraag.

 

  1. Inhoudelijke beoordeling van het dossier

 

Op basis van de hierboven vermelde overwegingen, komt het college van burgemeester en schepenen tot de volgende beoordeling van het dossier.

 

7.a.       Planologische toets

 

Het onderwerp van de aanvraag is gelegen binnen de grenzen van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Zonevreemde bedrijven in het buitengebied, goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 26 januari 2017 (publicatie in het Belgisch staatsblad op 25 april 2017). Het deel van de site waarop de aanvraag betrekking heeft, is bestemd als zone voor  bedrijvigheid (zone 2).

De aanvraag is in overeenstemming met de voorschriften van het RUP aangezien de bestaande geluidsmuur met een hoogte van 8 m opgehoogd wordt met een stofwand van 2,50 m in de noordoostelijke hoek van het terrein, de hoogte van de constructie onder de maximale bouwhoogte van 13 m en de maximale stapelhoogte van 12 m blijft, de bestaande groenbuffer behouden blijft en er nog steeds een afstand van minimum 5 m behouden blijft tussen de constructies en de perceelgrens van het plangebied.

 

7.b.       Wegenis

In toepassing op de artikelen 4.3.5. tot en met 4.3.8. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening kan gesteld worden dat de Sint-Elooistraat een voldoende uitgeruste openbare weg is. De aanvraag beoogt niet de oprichting van een bedrijfswoning. De aanvraag ligt niet in een reservatiestrook. Het goed is niet getroffen door een rooilijn.

 

7.c.       Watertoets (decreet integraal waterbeleid)

Hoofdstuk III, afdeling I, artikel 8 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het algemeen waterbeleid (Belgisch Staatsblad 14 november 2003) legt bepaalde verplichtingen op, die de watertoets worden genoemd. Deze watertoets houdt in dat de eventuele schadelijke effecten van het innemen van ruimte ten koste van de watersystemen worden ingeschat.

 

Het voorliggende project heeft geen uitbreiding van de bebouwde oppervlakte en ligt niet in een recent overstroomd gebied of een risicozone voor overstromingen zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld te worden dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.

 

7.d.       Mer-screening

De aanvraag valt niet onder de bijlage I,II of III van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 december 2004.

 

7.e.       Natuurtoets

Niet van toepassing

 

7.f.         Erfgoed-/archeologietoets

Niet van toepassing.

 

7.g.       Mobiliteit – MOBER (transport en verkeersveiligheid)

Niet van toepassing

 

7.h.       Decreet grond- en pandenbeleid

Niet van toepassing.

 

7.i.         Milieuaspecten

Niet van toepassing.
 

7.j.         Goede ruimtelijke ordening

Voor de beoordeling van de goede ruimtelijke ordening wordt de aanvraag getoetst aan de hand van de aandachtspunten en criteria zoals vermeld in artikel 4.3.1 § 2 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, voor zover noodzakelijk en relevant.

 

De aanvraag heeft betrekking op het ophogen van de stof- en geluidswand bij een milieubelastend bedrijf in de toepasselijke zone volgens het RUP zodat de aanvraag zich functioneel inpast. Zowel de functie als de inplanting van de op te hogen wand beantwoorden aan de bepalingen uit het RUP. In functie van de landschappelijke inkleding van het bedrijf blijft de bestaande groenbuffer behouden.

Het ontwerp is bijgevolg verenigbaar met zijn onmiddellijke omgeving en met de goede plaatselijke aanleg.

 

7.k.       Resultaten openbaar onderzoek

De beoordeling van het openbaar onderzoek en de eventuele bezwaren gebeurt door de Provinciale diensten.

Het bezwaar betreft echter het gunstig advies van de NMBS  waardoor een verdere beoordeling niet aan de orde is.

 

7.l.         Scheidingsmuren

Niet van toepassing.

 

7.m.     Bespreking adviezen

Niet van toepassing.

 

Juridische gronden

 

     Algemene basisbevoegdheden: Art. 56, § 2 Decreet Lokaal Bestuur

     Andere:

        Besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet betreffende de omgevingsvergunning

        Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009 en zijn wijzigingen

        Vlarem II, besluit van de Vlaamse Regering van 1 juni 1995 en zijn wijzigingen

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit een gunstig advies uit te brengen aan de POVC betreffende de omgevingsvergunningsaanvraag.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 10/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 26 OKTOBER 2022

C.22. OMV 2022_119 - Provinciaal Domein De Gavers - advies

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt door de POVC gevraagd advies uit te brengen voor de omgevingsvergunningsaanvraag van Jeroen Bouvyn namens Provincie West-Vlaanderen gevestigd Koning Leopold III-laan 41 te 8200 Brugge, voor het aanleggen overstromingsgebied op de Keibeek + landmark + verleggen Keibeek, op percelen met als kadastrale omschrijving (afd. 2) sectie C 555, (afd. 2) sectie C 556, (afd. 2) sectie C 557 en (afd. 2) sectie C 558 C.

 

Motivering

 

Het college van burgemeester en schepenen onderzoekt de vermelde aanvraag, rekening houdend met de terzake geldende wettelijke bepalingen en motiveert haar beslissing als volgt:

 

  1. Stedenbouwkundige basisgegevens

 

Gewestplan

De bepalingen van het gewestplan Kortrijk (goedgekeurd 4 november 1977) zijn niet meer van toepassingen en werden vervangen door de voorschriften van het ruimtelijk uitvoeringsplan overeenkomstig artikel 7.4.5 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke ordening.

 

Ruimtelijke uitvoeringsplan

        De aanvraag ligt in een gebied waarvoor een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Grens afbakening regionaalstedelijk gebied Kortrijk’ door de Vlaamse Regering werd vastgesteld op 20 januari 2006.

        De aanvraag is gelegen binnen de grenzen van het provinciaal ruimtelijke uitvoeringsplan Solitaire vakantiewoningen – Interfluvium, zoals vastgesteld door de deputatie op 25 juni 2015.

        De aanvraag is gelegen binnen de grenzen van het provinciaal ruimtelijke uitvoeringsplan Openruimtekamers Gavers en Esser (Deerlijk, Harelbeke), zoals vastgesteld door de deputatie op 23 maart 2017.

        De aanvraag ligt niet binnen de grenzen van een gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.

 

Bijzonder plan van aanleg

De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd bijzonder plan van aanleg.

 

Verkaveling

De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurde niet-vervallen verkaveling.

 

Bepaling van het plan dat van toepassing is op de aanvraag

Het RUP is van toepassing op de aanvraag.

 

Overeenstemming met dit plan

De aanvraag is in overeenstemming met de vigerende voorschriften.

 

Stedenbouwkundige verordeningen

Voor het perceel zijn de volgende stedenbouwkundige verordeningen relevant:

        Provinciale verordening inzake het overwelven van baangrachten, vastgesteld door de provincieraad in zitting van 23 juli 2008.

        Gemeentelijke algemene bouwverordening inzake vellen van hoogstammige bomen, vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 22 maart 1974 en goedgekeurd bij KB op 4 juli 1974.

 

  1. Historiek

 

Relevante stedenbouwkundige vergunningen

Volgende stedenbouwkundige vergunningen en/of weigeringen zijn relevant:

        Stedenbouwkundige vergunning afgeleverd op 19 november 1990 door het college van burgemeester en schepenen voor het vellen van 123 populieren in het Provinciaal Domein ‘De Gavers’.

 

Relevante milieuvergunningen

Er zijn geen voorgaande vergunningen gekend voor het betrokken goed.

 

Relevante omgevingsvergunningen

        Omgevingsvergunning afgeleverd op 9 juni 2022 door de Vlaamse Overheid voor het project Gaverbeek De Gavers: Fase 2.

 

  1. Beschrijving van de omgeving en de aanvraag

 

3.1 Beschrijving van de omgeving

Het projectgebied bevindt zich binnen het Provinciaal Recreatie- en Natuurcentrum De Gavers, gelegen rond een zandwinningsput die werd uitgegraven voor de aanleg van de E17. De omgeving wordt vooral gekenmerkt door een afwisseling van open landbouwpercelen en bos- en natuurgebieden.

 

3.2 Beschrijving van de aangevraagde stedenbouwkundige handelingen

De aanvraag omvat een herinrichting van en uitbreiding van de waterhuishouding op de Keibeek en de Pluimbeek ter hoogte van de spoorwegverbinding tussen Kortrijk en Oudenaarde en het bestaand Provinciedomein “De Gavers”. De werken kunnen verdeeld worden in 3 onderdelen, nl.:

        de aanleg van een gecontroleerd overstromingsgebied met landmark;

        het aanleggen van een brede, vrije stroombedding en natuurlijke poel;

        een nieuw tracé van de Keibeek naar de bestaande Gaverbeek.

Het projectgebied bevindt zich voor het grootste stuk op grondgebied Harelbeke. In het uiterste noordoosten van het project worden werken voorzien op grondgebied Deerlijk. In de verdere adviesverlening beperkt de gemeente Deerlijk zich tot het deel dat zich op het grondgebied Deerlijk bevindt.

Enkel het deel van het project waarbij de Keibeek een nieuw tracé krijgt afwaterend naar de Gaverbeek, situeert zich op het grondgebied Deerlijk. Stroomafwaarts vanuit de vrije stroombedding op grondgebied Harelbeke wordt doorheen het bestaande Provinciedomein ‘De Gavers’ de Keibeek verder aangelegd naar het stroomopwaartse punt van de Gaverbeek in het domein. De Vlaamse Milieumaatschappij voorziet een volledige herinrichting van de Gaverbeek. Op vandaag stroomt al het water via een betonnen, gekanaliseerde afwatering doorheen het Provinciedomein, waarbij de Gaverbeek zelf een beperkte waterafvoer heeft die door die historische kunstgrepen werd bekomen. De Keibeek wordt op heden via eenzelfde betonnen kanaal samen met de Pluimbeek stroomafwaarts aangesloten op de Gaverbeek. Om terug een natuurlijke watervoering te creëren wordt de Keibeek volledig heraangelegd doorheen het domein naar het stroomopwaartse punt. Ook dit tracé is kunstmatig, maar sluit meer aan met de historische waterhuishouding op het domein en wordt met flauwe oevers en glooiingen aangelegd langsheen een bestaande wandelverbinding. De effectieve aansluiting op de Gaverbeek zal in een latere fase gebeuren als de uitvoering van de herinrichting van deze waterloop door de VMM op punt staat. Op die manier kan geanticipeerd worden op het gerealiseerde bodempeil en kan gekeken worden met welke vervallen/stuwen een aansluiting kan ontworpen worden.

Het vrijmaken van de strook is reeds voorzien in een voor handen zijnde kapvergunning. De uitgegraven gronden (ca. 2.800 m³) worden mee verwerkt in het algehele grondverzet. De uitgravingsdiepte is beperkt en bedraagt gemiddeld ca. 1,50 m. Het nieuwe tracé heeft een lengte van ca. 452 m. Alle bestaande afwateringsgrachten worden opgevangen en aangesloten. Telkens wanneer een bestaande wandelverbinding wordt gedwarst wordt een nieuwe, houten brug voorzien. Enkel bij de hoofdverbinding wordt een betonnen brug voorzien zodat het werkmateriaal nog kan passeren. Waar de veiligheid dit vraagt wordt een houten bareel voorzien langs de waterloop (max. 10 m lengte).

 

3.3 Beschrijving van de aangevraagde ingedeelde inrichtingen of activiteiten

De aanvraag heeft geen betrekking op een ingedeelde inrichting of activiteit.

 

3.4 Beschrijving van de aangevraagde vegetatiewijziging

Op het grondgebied Deerlijk wordt voor de Keibeek een nieuw tracé aangelegd. Dit gebeurt op gronden van de Provincie West-Vlaanderen en binnen het provinciedomein ‘De Gavers’. Voor de aanleg van dit nieuwe tracé moeten bomen en andere vegetatie verwijderd worden. Voor het vrij maken van dit nieuwe tracé is reeds een kapmachtiging verkregen vanuit het Agentschap Natuur en Bos.

 

  1. Openbaar onderzoek/raadpleging aanpalende eigenaar

 

De aanvraag werd onderworpen aan een openbaar onderzoek. Het openbaar onderzoek vond plaats van 7 maart 2022 tot 5 april 2022. Tijdens de periode van het openbaar onderzoek werden geen bezwaarschriften ingediend.

 

  1. Adviezen

 

De Vlaamse Milieumaatschappij, stad Harelbeke, de gemeente Deerlijk, het Agentschap Wegen & Verkeer, en het Departement Landbouw & Visserij werden om advies verzocht op 8 september 2022.

 

  1. Project-MER of OVR (ingeval van toepassing)

 

De aanvraag valt niet onder de bijlage I of II van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 december 2004. Project-MER of OVR is niet van toepassing op voorliggende aanvraag.

 

  1. Inhoudelijke beoordeling van het dossier

 

Op basis van de hierboven vermelde overwegingen wordt tot de volgende beoordeling van het dossier gekomen.

 

7.1 Planologische toets

De aanvraag dient getoetst te worden aan de stedenbouwkundige voorschriften van het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan Openruimtekamers Gavers en Esser, zoals vastgesteld door de deputatie op 23 maart 2017.

 

Het gevraagde is in overeenstemming met de voorzieningen van het RUP gezien het deel van het project dat op grondgebied Deerlijk gelegen is binnen de zone voor groengebied valt, een zone die bestemd is voor de instandhouding, de ontwikkeling en het herstel van de natuur, het natuurlijk milieu en bos. Alle handelingen die noodzakelijk zijn voor de inrichting van het gebied als groengebied zijn toegelaten.

 

7.2 Wegenis

In toepassing op de artikelen 4.3.5. tot en met 4.3.8. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening kan gesteld worden dat de Gaversstraat een voldoende uitgeruste openbare weg is. De aanvraag beoogt niet de oprichting van een bedrijfswoning. De aanvraag ligt niet in een reservatiestrook. Het goed is niet getroffen door een rooilijn.

Aangezien de projectaanvraag geen wijzigingen aan het tracé van de gemeentewegen op grondgebied Deerlijk bevat is geen beslissing nodig van de gemeenteraad van Deerlijk (Zaak der wegen).

 

7.3 Watertoets (decreet integraal waterbeleid)

Hoofdstuk III, afdeling I, artikel 8 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het algemeen waterbeleid (Belgisch Staatsblad 14 november 2003) legt bepaalde verplichtingen op, die de watertoets worden genoemd. Deze watertoets houdt in dat de eventuele schadelijke effecten van het innemen van ruimte ten koste van de watersystemen worden ingeschat.

 

Het voorliggende project heeft geen uitbreiding van de bebouwde oppervlakte zodat in deze optiek kan geoordeeld worden dat er geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.

Door de aanleg van een meanderende loop wordt een langer traject van de Keibeek bewerkstelligd. Hierdoor stijgt tevens het waterbergend vermogen van de waterloop. Tijdens periodes met zware regenval zal het totale volume water in de waterloop groter zijn bij eenzelfde waterpeil, doch dit is van beperkte duur. De werken zullen een positieve invloed hebben op het waterbergend vermogen alsook het infiltratievermogen van de Keibeek, wat de waterhuishouding en het grondwaterpeil ten goede komt.

 

7.4 Mer-screening

Niet van toepassing

 

7.5 Natuurtoets

Door de aanleg van de meanderende loop van de Keibeek wordt het reliëf, plaatselijk gewijzigd en moet de vegetatie lokaal verwijderd worden. Na de aanleg van de nieuwe loop, zullen grote delen van de vegetatie de kans krijgen zich te herstellen en zal er bijkomende oppervlakte beschikbaar komen om zich te ontwikkelen tot waardevolle natuur. Hierdoor heeft dit project een positieve impact op verschillende aspecten van een ecologische waterloop en is de zorgplicht op het natuurdecreet gewaarborgd.

 

7.6 Erfgoed-/archeologietoets

Niet van toepassing.

 

7.7 Mobiliteit – MOBER (transport en verkeersveiligheid)

Niet van toepassing

 

7.8 Decreet grond- en pandenbeleid

Gezien de aard van het project zijn geen normen of percentages betreffende de verwezenlijking van een bescheiden woonaanbod van toepassing.

 

7.9 Milieuaspecten

Niet van toepassing.

 

7.10 Goede ruimtelijke ordening

Voor de beoordeling van de goede ruimtelijke ordening wordt de aanvraag getoetst aan de hand van deaandachtspunten en criteria zoals vermeld in artikel 4.3.1 § 2 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, voor zover noodzakelijk en relevant.

 

De aanvraag heeft betrekking op het ontwikkelen van een meer natuurlijke zone waar enkel passieve recreatie als wandelen en natuureducatie mogelijk zijn. Tegelijkertijd wordt de structuurkwaliteit van de Keibeek verbeterd in functie van de realisatie van de goede ecologische toestand in een geëigende zone volgens het Provinciaal RUP. Het ontwerp is bijgevolg verenigbaar met zijn onmiddellijke omgeving en met de goede plaatselijke aanleg.

 

7.11 Resultaten openbaar onderzoek

De behandeling van de bezwaren gebeurt door de vergunningverlenende overheid, zijnde de Vlaamse Overheid (Departement Omgeving). Tijdens het openbaar onderzoek heeft de gemeente Deerlijk geen bezwaarschriften ontvangen.

 

7.12 Scheidingsmuren

Niet van toepassing.

 

7.13 Bespreking adviezen

Niet van toepassing.

 

Juridische gronden

 

     Algemene basisbevoegdheden: Art. 56, § 2 Decreet Lokaal Bestuur

     Andere:

        Besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet betreffende de omgevingsvergunning

        Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009 en zijn wijzigingen

 

Financiën

 

Dit advies heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit een gunstig advies uit te brengen  betreffende de omgevingsvergunningsaanvraag.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 10/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 26 OKTOBER 2022

C.23. OMV 2022_103 - Waregemstraat 27 en 29 - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd een omgevingsvergunning te verlenen voor het slopen van de bestaande woning en de fabrieksgebouwen, op een perceel gelegen Waregemstraat 27 en 29 en met als kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie A 272 E4, (afd. 1) sectie A 272 G3 en (afd. 1) sectie A 272 Y4 aangevraagd door Joris Crynen namens LOYD NV gevestigd Kortrijksesteenweg 1170/0101A te 9051 Gent.

 

Motivering

 

Het college van burgemeester en schepenen onderzoekt de vermelde aanvraag, rekening houdend met de terzake geldende wettelijke bepalingen en heeft betreffende de aanvraag het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar ingewonnen.

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar zoals uitgebracht op 21 oktober 2022.

Het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar luidt als volgt: Voorwaardelijk gunstig. Er dient voldaan te worden aan volgende voorwaarde(n):

        De bestaande conciërgewoning (huisnummer 27) moet voorlopig behouden worden in afwachting van de herontwikkeling van de globale site.

        Indien in de tuinzone bij de bestaande conciërgewoning hoogstammige bomen aanwezig zijn dan dienen deze in huidige fase behouden te blijven in afwachting van de nieuwe invulling van de site.

        De bouwheer dient in samenspraak met de aangelanden een afsluiting te voorzien op alle perceelsgrenzen.

        Na het voltooien van de werken dient het terrein op een kwalitatieve manier afgewerkt en onderhouden te worden en afgesloten te worden van het openbaar domein door middel van een tijdelijke, doch kwalitatieve afsluiting. Ook de vrijgekomen zijde van de conciërgewoning moet op een kwalitatieve manier afgesloten worden.

        Er moet voldaan worden aan de bepalingen van de algemene politieverordening van de gemeente deerlijk, inzonderheid in verband met het onderhouden van onbebouwde gronden (titel 4, hoofdstuk 2, afdeling 4).

        Bij het slopen moeten zowel de bovengrondse als ondergrondse constructies verwijderd worden.

        Het sloopafval moet onmiddellijk van het terrein verwijderd worden naar een daartoe bestemde plaats.

        Indien asbesthoudend afval aanwezig is moet dit met de nodige omzichtigheid en volgens de wettelijke bepalingen verwijderd worden.

        Het sloopopvolgplan dient nageleefd te worden (de gegevens van het SOP mogen verder aangevuld worden tot voor de start van de werken).

        De maatregelen in de archeologienota met referentienummer https://id.erfgoed.net/archeologie/archeologienotas/23259 moeten uitgevoerd worden overeenkomstig het programma geformuleerd in die nota en het Onroerenderfgoeddecreet van 12 juli 2013.

 

Het advies wordt als volgt gemotiveerd:

 

  1. Stedenbouwkundige basisgegevens

 

Gewestplan

De aanvraag situeert zich in het bij koninklijk besluit van 4 november 1977 vastgestelde origineel gewestplan Kortrijk met als bestemming woongebied en gemengd woon- en industriegebied.

 

Ruimtelijk uitvoeringsplan

     De aanvraag ligt in een gebied waarvoor een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Grens afbakening regionaalstedelijk gebied Kortrijk’ door de Vlaamse Regering werd vastgesteld op 20 januari 2006.

     De aanvraag is gelegen binnen de grenzen van het provinciaal ruimtelijke uitvoeringsplan Solitaire vakantiewoningen – Interfluvium, zoals vastgesteld door de deputatie op 25 juni 2015.

     De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.

 

Bijzonder plan van aanleg

De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd bijzonder plan van aanleg.

 

Verkaveling

De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurde niet-vervallen verkaveling.

 

Bepaling van het plan dat van toepassing is op de aanvraag 

Het gewestplan is van toepassing op de aanvraag.

 

Overeenstemming met dit plan

De aanvraag is in overeenstemming met de vigerende voorschriften.

 

Stedenbouwkundige verordeningen

Voor het perceel zijn de volgende stedenbouwkundige verordeningen relevant:

     Gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater, goedgekeurd bij besluit van de Vlaamse Regering van 5 juli 2013.

     Gemeentelijke algemene bouwverordening inzake vellen van hoogstammige bomen, vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 22 maart 1974 en goedgekeurd bij KB op 4 juli 1974.

 

  1. Historiek

 

Relevante stedenbouwkundige vergunningen

Volgende stedenbouwkundige vergunningen en/of weigeringen zijn relevant:

        Stedenbouwkundige vergunning afgeleverd op 13 oktober 1982 door het college van burgemeester en schepenen voor het vervangen van bestaande gevelramen in de voorgevel van de fabriek door nieuwe van dezelfde afmetingen, echter met dubbelglas en zonder kruishout.

 

Relevante milieuvergunningen

Volgende milieuvergunningen en/of weigeringen zijn relevant:

        milieuvergunning afgeleverd op 3 oktober 1996 door het college van burgemeester en schepenen voor weverij en ververij

 

Relevante omgevingsvergunningen

Er zijn geen voorgaande vergunningen gekend voor het betrokken goed.

 

  1. Beschrijving van de omgeving en de aanvraag

 

3.1 Beschrijving van de omgeving

De eigendom is een perceel met een oppervlakte van +/- 8.707 m² en is gelegen langs de Waregemstraat op ongeveer 500 m ten oosten van de kern van Deerlijk. De Waregemstraatstraat is een voldoende uitgeruste gemeenteweg.

Het perceel is bebouwd. Op het perceel bevinden zich verschillende fabrieksgebouwen en een woning. Het terrein is zo goed als volledig bebouwd.

De omgeving is een stedelijke omgeving die gekenmerkt wordt door een menging aan functies, zoals wonen, handel, horeca, kantoren, diensten en gemeenschapsvoorzieningen. De woonfunctie bestaat zowel uit eengezinswoningen als uit meergezinswoningen.

 

3.2 Beschrijving van de aangevraagde stedenbouwkundige handelingen

De aanvrager wenst het bestaande industrieel complex, bestaande uit een kantoorgebouw, verschillende fabriekshallen ten noorden van dit kantoorgebouw, een verharde strook ten oosten van de kantoren en fabriekshallen en de bestaande woning met bijgebouwen Waregemstraat 25 te slopen. De sloop bestaat uit de afbraak van alle muren, alsook de uitbraak van de funderingen, rioleringen, terreinverhardingen, putten en deksels, kabels en leidingen en alle aanwezige installaties op het terrein.

De totale oppervlakte van de te slopen bebouwing bedraagt +/- 7.509 m², het volume bedraagt 42.152 m³.

De sloopaanvraag heeft tot doel het terrein op te kuisen, te saneren en bouwrijp te maken. Uit het dossier valt niet op te maken wat de toekomstige ontwikkeling zal zijn.

 

3.3 Beschrijving van de aangevraagde ingedeelde inrichtingen of activiteiten

De aanvraag heeft geen betrekking op een ingedeelde inrichting of activiteit.

 

  1. Openbaar onderzoek/raadpleging aanpalende eigenaar

 

Er diende over de aanvraag geen openbaar onderzoek gehouden te worden.

De aanpalende eigenaars werden op 9 september 2022 aangeschreven omdat de aanvraag betrekking heeft op de oprichting, uitbreiding of afbraak van scheidingsmuren of muren die in aanmerking komen voor gemene eigendom. De aanpalende eigenaars hebben geen bezwaar ingediend.

 

  1. Adviezen

 

Er dienden geen adviezen ingewonnen te worden. 

 

  1. Project-MER of OVR (ingeval van toepassing)

 

De aanvraag valt niet onder de bijlage I of II van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 december 2004. Project-MER of OVR is niet van toepassing op voorliggende aanvraag.

 

  1. Inhoudelijke beoordeling van het dossier

 

Op basis van de hierboven vermelde overwegingen wordt tot de volgende beoordeling van het dossier gekomen.

 

7.1 Planologische toets

De aanvraag dient getoetst te worden aan de stedenbouwkundige voorschriften van het gewestplan, meer bepaald aan de voorschriften van het woongebied en het gemengde woon- en industriegebied.

In deze zone gelden de stedenbouwkundige voorschriften van art. 5.1.0. van het koninklijk besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen. Deze voorschriften luiden als volgt :

 

Woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven. Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving.

Gemengde woon- en industriegebieden" zijn bestemd voor  functies voor de instandhouding en de gerechtvaardigde uitbreiding van de bedrijven die er gevestigd zijn. Wanneer die bedrijven hun huidige bedrijfsactiviteiten niet meer voortzetten en geen andere activiteiten die tot dezelfde bedrijfssector behoren, uitoefenen, krijgt het betrokken gebied uitsluitend en definitief de bestemming van woongebied.

 

De aanvraag heeft betrekking op het slopen van de voormalige fabrieksgebouwen en een woning zodat de aanvraag in overeenstemming is met de voorzieningen van het gewestplan.

 

7.2 Wegenis

In toepassing op de artikelen 4.3.5. tot en met 4.3.8. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening kan gesteld worden dat de Waregemstraat een voldoende uitgeruste openbare weg is.

De aanvraag beoogt niet de oprichting van een bedrijfswoning.

De aanvraag ligt niet in een reservatiestrook. Het goed is niet getroffen door een rooilijn.

 

7.3 Watertoets (decreet integraal waterbeleid)

Hoofdstuk III, afdeling I, artikel 8 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het algemeen waterbeleid (Belgisch Staatsblad 14 november 2003) legt bepaalde verplichtingen op, die de watertoets worden genoemd. Deze watertoets houdt in dat de eventuele schadelijke effecten van het innemen van ruimte ten koste van de watersystemen worden ingeschat.

 

Het voorliggende project heeft geen uitbreiding van de bebouwde oppervlakte en ligt niet in een recent overstroomd gebied of een risicozone voor overstromingen. Gezien alle bebouwing gesloopt wordt kan in alle redelijkheid geoordeeld worden dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.

 

7.4 Mer-screening

De aanvraag valt niet onder de bijlage I,II of III van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 december 2004.

 

7.5 Natuurtoets

Volgens de natuurtoets blijkt dat geen onvermijdbare schade aan belangrijke natuurwaarden worden veroorzaakt.

 

7.6 Erfgoed-/archeologietoets

Erfgoedtoets

Het gebouw waaraan de werken voorzien worden, is opgenomen in de inventaris van het bouwkundig erfgoed "Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen: Gemeente Deerlijk" zoals opgemaakt door de Vlaamse Overheid en wordt als volgt beschreven:

Weverij met conciërgewoning
Voormalige weverij opgericht in 1928 door Terryn-Loosveldt volgens kadastrale gegevens.

Links, conciërgewoning. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel. Smalle deurtravee en brede licht vooruitspringende venstertravee met gedrukte puntgevel. Rechthoekige muuropeningen onder meer arduinen drielichten. Bewaard houtwerk met roedeverdeling. Beglaasde en getraliede vleugeldeur met bovenlicht met medaillon.

Rechts, aansluitend langgestrekte gevel van de werkhuizen. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel geritmeerd door grote raampartijen en centrale poortdoorgang. Vernieuwd schrijnwerk.

 

Het pand heeft een middelhoge locuswaarde. Een middelhoge locuswaarde: vertegenwoordigt de gebouwen waarvan de erfgoedwaarde minder hoog is en andere factoren meer doorslaggevend zijn. Gebouwen kunnen grondig verbouwd worden mits behoud van de erfgoedelementen en met een architectuur die deze respecteert. In principe wordt het gebouw niet gesloopt. Sloop kan echter overwogen worden mits een grondige motivatie en een beoordeling van de nieuwbouw. De omgevingsambtenaar vraagt indien nodig advies aan de kwaliteitscommissie bouwkundig erfgoed bij aanvragen voor grondige verbouwingen. Men streeft voor deze panden naar een behoud van het beeld met inzet van een vrije materiaalkeuze.

 

De conciërgewoning en het bijbehorende fabrieksgebouw vallen in het straatbeeld op door de lengte en de eenheidsarchitectuur (gelijkvormige ramen). Voornamelijk de ondersteuning van het stadsweefsel, het grote schaalverschil met de omgeving en het heterogene geheel bepalen de erfgoedwaarde. Bij de herinvulling lijkt het aangewezen om opnieuw een gebouw te creëren met een zeker gestalte / grote korrel.

De conciërgewoning zelf vormt toch een zekere eigenheid in gevelopbouw en heeft een aantal specifieke erfgoedkenmerken, kan geïntegreerd worden in een nieuwe ontwikkeling en toch een knipoog behouden naar de oorspronkelijke activiteiten zodat in deze fase het behoud van dit pand gevraagd wordt, dit in afwachting van de integratie in de herinvulling van de site.

 

Archeologietoets

De aanvraag is vergezeld van een archeologienota die kadert in het Onroerenderfgoeddecreet van 12 juli 2013, gezien een bodemingreep beoogd wordt die groter is dan 1.000 m². De archeologienota werd opgemaakt onder de supervisie van een erkend archeoloog.

De archeologienota werd gemeld aan het agentschap Onroerend Erfgoed die er akte van genomen heeft op 6 augustus 2022. In de voorwaarden bij afgifte van de vergunning moet het volgende opgenomen worden.

De maatregelen in de archeologienota met referentienummer https://id.erfgoed.net/archeologie/archeologienotas/23259 moeten uitgevoerd worden overeenkomstig het programma geformuleerd in die nota en het Onroerenderfgoeddecreet van 12 juli 2013.

 

7.7 Mobiliteit – MOBER (transport en verkeersveiligheid)

Niet van toepassing

 

7.8 Decreet grond- en pandenbeleid

Gezien de beperkte omvang/aard van het project zijn geen normen of percentages betreffende de verwezenlijking van een bescheiden woonaanbod van toepassing.

 

7.9 Milieuaspecten

Niet van toepassing.

 

7.10 Goede ruimtelijke ordening

Voor de beoordeling van de goede ruimtelijke ordening wordt de aanvraag getoetst aan de hand van de aandachtspunten en criteria zoals vermeld in artikel 4.3.1 § 2 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, voor zover noodzakelijk en relevant.

 

Functie:

De aanvraag heeft betrekking op het slopen van alle bebouwing op het terrein. Na het slopen wordt het terrein opgekuist, gesaneerd en bouwrijp gemaakt. De uiteindelijke herinvulling van het terrein is momenteel nog in ontwerpfase en bijgevolg nog niet duidelijk.

 

Inplanting, Bouwvolume, gabarit en verschijningsvorm:

Door de sanering van alle bebouwing kan het geheel bouwrijp gemaakt worden voor een toekomstige invulling.

De sloop van de bestaande bebouwing betekent een opening in de gesloten bebouwing wat een impact heeft op het straatbeeld. Gezien de herinvulling nog niet duidelijk is, lijkt het aangewezen om het terrein af te sluiten van het openbaar domein door middel van een tijdelijke, doch kwalitatieve afsluiting. Dat wordt opgelegd als voorwaarde.

Aangezien het behoud van de conciërgewoning in deze fase gevraagd wordt dient ook de vrijgekomen zijgevel op een kwalitatieve manier afgesloten te worden.

Daarnaast heeft het slopen van de gebouwen het verdwijnen van alle afsluitingen op de perceelsgrenzen een impact op de naastliggende terreinen. De bouwheer dient in samenspraak met de aangelanden een afsluiting te plaatsen op alle perceelsgrenzen. Dat wordt opgelegd als voorwaarde.

 

Parkeerplaatsen en verkeersaantrek:

Het slopen van de bestaande gebouwen zal tijdelijk een positieve invloed hebben op de verkeersaantrek.

 

Groen- en omgevingsaanleg:

De geplande werken zullen een positieve impact hebben op de waterhuishouding. Bij een nieuwe invulling dient minstens een deel van het terrein als groenzone te worden ingericht.

Op basis van de luchtfoto is te zien dat er in de tuinzone bij de conciërgewoning opgaand groen (bomen) aanwezig is. Op het plan bestaande toestand is dat groen niet weergegeven. Indien hier daadwerkelijk hoogstammige bomen aanwezig zijn dan dienen deze in huidige fase behouden te blijven in afwachting van de nieuwe invulling van de site. Met voorliggende vergunning wordt geen machtiging gegeven tot het kappen van hoogstammige bomen.

 

In functie van de afwerking van het terrein en het beperken van mogelijke hinder dienen echter wel volgende voorwaarden nageleefd te worden:

        Het terrein moet na de sloping op een kwalitatieve manier afgewerkt en onderhouden worden.

        Er moet voldaan worden aan de bepalingen van de algemene politieverordening van de gemeente Deerlijk, inzonderheid in verband met het onderhouden van onbebouwde gronden (titel 4, hoofdstuk 2, afdeling 4).

        Bij het slopen moeten zowel de bovengrondse als ondergrondse constructies verwijderd worden.

        Het sloopafval moet onmiddellijk van het terrein verwijderd worden naar een daartoe bestemde plaats.

        Indien asbesthoudend afval aanwezig is moet dit met de nodige omzichtigheid en volgens de wettelijke bepalingen verwijderd worden.

 

Conclusie:

Het ontwerp kan mits het naleven van de voorwaarden verenigbaar gemaakt worden met zijn onmiddellijke omgeving en met de goede plaatselijke aanleg.

 

Artikel 4.3.1§2, 2° stelt dat het vergunningverlenende bestuursorgaan ook met de bijdrage van het aangevraagde aan de verhoging van het ruimtelijk rendement rekening kan houden.

De aanvraag doet geen bijdrage tot de verhoging van het ruimtelijk rendement, doch respecteert de kwaliteit van de woon- en leefomgeving. Het aangevraagde past zich in de betrokken omgeving.

 

7.11 Resultaten openbaar onderzoek

Niet van toepassing

 

7.12 Scheidingsmuren

Naar aanleiding van de adviesvraag voor de werken aan de scheidingsmuren werden geen bezwaren of opmerkingen geformuleerd zodat een verdere beoordeling niet aan de orde is.

 

7.13 Bespreking adviezen

Niet van toepassing.

 

7.14 Sloopopvolgplan (SOP)

Omdat een niet-residentieel gebouw met een totaal bouwvolume van meer dan 1.000 m³ gesloopt wordt, is een sloopopvolgingsplan noodzakelijk. In het dossier is een sloopopvolgplan toegevoegd, opgemaakt door SloVeCo Consulting.

 

Juridische gronden

 

     Algemene basisbevoegdheden: Art. 56, § 2 Decreet Lokaal Bestuur

     Andere:

        Besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet betreffende de omgevingsvergunning

        Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009 en zijn wijzigingen

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen sluit zich aan bij het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar en besluit bijgevolg tot het afleveren van de omgevingsvergunning aan Joris Crynen namens LOYD NV gevestigd Kortrijksesteenweg 1170/0101A te 9051 Gent, voor het slopen van de bestaande woning en de fabrieksgebouwen, op een perceel gelegen Waregemstraat 27 en 29 en met als kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie A 272 E4, (afd. 1) sectie A 272 G3 en (afd. 1) sectie A 272 Y4, mits te voldoen aan volgende voorwaarde(n):

        De bestaande conciërgewoning (huisnummer 27) moet voorlopig behouden worden in afwachting van de herontwikkeling van de globale site.

        Indien in de tuinzone bij de bestaande conciërgewoning hoogstammige bomen aanwezig zijn dan dienen deze in huidige fase behouden te blijven in afwachting van de nieuwe invulling van de site.

        De bouwheer dient in samenspraak met de aangelanden een afsluiting te voorzien op alle perceelsgrenzen.

        Na het voltooien van de werken dient het terrein op een kwalitatieve manier afgewerkt en onderhouden te worden en afgesloten te worden van het openbaar domein door middel van een tijdelijke, doch kwalitatieve afsluiting. Ook de vrijgekomen zijde van de conciërgewoning moet op een kwalitatieve manier afgesloten worden.

        Er moet voldaan worden aan de bepalingen van de algemene politieverordening van de gemeente deerlijk, inzonderheid i.v.m. het onderhouden van onbebouwde gronden (titel 4, hoofdstuk 2, afdeling 4).

        Bij het slopen moeten zowel de bovengrondse als ondergrondse constructies verwijderd worden.

        Het sloopafval moet onmiddellijk van het terrein verwijderd worden naar een daartoe bestemde plaats.

        Indien asbesthoudend afval aanwezig is moet dit met de nodige omzichtigheid en volgens de wettelijke bepalingen verwijderd worden.

        Het sloopopvolgplan dient nageleefd te worden (de gegevens van het SOP mogen verder aangevuld worden tot voor de start van de werken).

        De maatregelen in de archeologienota met referentienummer https://id.erfgoed.net/archeologie/archeologienotas/23259 moeten uitgevoerd worden overeenkomstig het programma geformuleerd in die nota en het Onroerenderfgoeddecreet van 12 juli 2013.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 10/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 26 OKTOBER 2022

C.24. Rioleringsproject Evangelieboom Waregemstraat - permanente buis voor beregening voor landbouw - kennisname

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd kennis te nemen van de plaatsing van een buis voor beregening voor de landbouw onder de Waregemstraat in het kader van het rioleringsproject Evangelieboom.

 

Motivering

 

Naar aanleiding van de rioleringswerken in de Waregemstraat - Deerlijkseweg (project Evangelieboom) kreeg stad Waregem de vraag om een permanente buis voor beregening aan te leggen in de buurt van de Alfortbeek. Stad Waregem wenst in te gaan op deze vraag en zal de aanleg hiervan bekostigen.

 

In de buurt van de Alfortbeek is op grondgebied Waregem geen plaats voor de aanleg van deze buis. De vraag werd dan ook gesteld of gemeente Deerlijk bezwaar had tegen de aanleg ervan op hun grondgebied.

 

De aanleg zou voorzien worden vanop privaat terrein (±1 m), onder de Waregemstraat (huisnummers 755-638) tot privaat terrein (±1 m) volgens de schets in bijlage.

 

Technisch zijn er geen bezwaren voor de uitvoering. De buis kan op voldoende diepte worden aangelegd zodat deze niet hindert voor nutsmaatschappijen of wegenisaanleg.

 

Administratief werd nagegaan met de verantwoordelijke beleid- en juridische ondersteuning van de gemeente en een jurist van Leiedal of er hier bezwaren waren. Er zijn niet echt bezwaren mits de aangelegde buis eigendom wordt van de gemeente Deerlijk. De op privaat terrein aangelegde stukken worden eigendom van de respectievelijke eigenaars van de gronden.

 

Aquafin wil deze leiding plaatsen mits het akkoord van de private grondeigenaren en de pachters van deze gronden. De aanvragende landbouwer zorgt voor deze akkoorden.

 

De leiding zal opgenomen worden op de plannen van de riolering zodat deze bij toekomstige KLIM-KLIP planaanvragen ook vermeld wordt.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen. Stad Waregem draagt de kosten.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van de plaatsing van een permanente buis voor beregening onder de Waregemstraat tijdens de intergemeentelijke rioleringswerken van Aquafin. De buis wordt bekostigd door stad Waregem en wordt onder de Waregemstraat eigendom van gemeente Deerlijk.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 10/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 26 OKTOBER 2022

C.25. Verbeteren van de verkeersveiligheid van schoolomgevingen en -routes - Indienen subsidieaanvaag - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd goedkeuring te verlenen voor het indienen van de subsidieaanvragen ' herinrichting Sint-Rochusstraat ' en ' inrichten van de schoolomgeving en -route Sint-Lodewijk ' in het kader van de subsidieoproep ' verbeteren van de verkeersveiligheid van schoolomgevingen en -routes ' .

 

Motivering

 

De Vlaamse regering maakte 15 miljoen euro vrij voor snel uitvoerbare maatregelen die de veiligheid van schoolomgevingen en -routes verhoogd. De subsidie bedraagt maximaal 50% voor de uitgaven die in aanmerking komen, met een maximum van 25.000 euro (inclusief btw) per schoolomgeving en route.

Het begrip schoolomgeving betreft alle maatregelen die zich in een straal van 100 m vanaf de schooltoegang bevinden. De schoolroute begint daar waar de schoolomgeving eindigt.

 

Subsidieaanvraag 1: Schoolomgeving De Berk - De Sam Sint-Rochusstraat:

Op 18 juli 2022 gaf het college van burgemeester en schepenen principiële goedkeuring om in het kader van de inrichting van de Sint-Rochusstraat als fietsstraat een fietsloper aan te leggen in tegenovergestelde richting en het voetpad ter hoogte van de schooltoegang en enkele stukken die nog aangelegd zijn in betondallen her aan te leggen.

De werken omvatten:

        Het heraanleggen van de asfalt toplaag voor de fietsloper over een breedte van 1,75 m.

        Ter hoogte van enkele nieuwe appartementsgebouwen werden de voetpaden en afvoergoten al heraangelegd in betonklinkers. De resterende voetpaden en goten (+/- 86 m) die nu aangelegd zijn in betontegels en kasseien worden heraangelegd in betonklinkers en aangepast aan de nieuwe toestand.

        Langs die fietsloper bevindt zich ook de toegang naar de scholen De Berk en De Sam. Die toegang wordt ook meegenomen in de infrastructuurwerken.

        De oversteekplaats ter hoogte van de toegang naar de scholen wordt hier ook in opgenomen (zebrapad in thermoplast op een rode ondergrond).

        Voor een duidelijke afscheiding en de veiligheid van de fietser wordt de fietsloper van de weg afgescheiden door middel van een ribbelstrook en ter hoogte van de bocht verhoogd aangelegd.

        Voorzien van de nodige verkeersborden.

 

Raming: 34.403,89 euro excl. btw of 41.628,71 euro incl. btw

 

Subsidieaanvraag 2: Schoolroute De Berk - De Sam Sint-Rochusstraat

De schoolroute in de Sint-Rochusstraat start waar de schoolomgeving eindigt. Dit betreft dezelfde type aanleg voor de fietsloper.

De werken omvatten:

        Ter hoogte van de bocht het fietspad verhoogd aanleggen.

        Voor een duidelijke afscheiding tussen wegdek en fietsloper wordt een ribbelstrook aangebracht.

        Voorzien van de nodige verkeersborden

 

Raming: 4.765,75 euro excl. btw of 5.766,56 euro incl. btw

 

 

Subsidieaanvraag 3: Schoolomgeving VBS Sint-Lodewijk 1 & 2 Pladijsstraat

De vrije basisschool Sint-Lodewijk bevindt zich in de Pladijsstraat en bestaat uit twee vestigingen, nl. Pladijsstraat 276 en 296.

De werken omvatten:

        het aanbrengen van brede fietslopers in de schoolomgeving: Pladijsstraat - Kapelstraat - Kerkstraat;

        de nodige verkeersborden voorzien.

        wegmarkeringen

 

Raming: 52.576,60 euro excl. btw of 63.617,69 euro incl. btw
 

 

Subsidieaanvraag 4: Schoolroute VBS Sint-Lodewijk Kerkstraat en Kapelstraat

Waar de schoolomgeving van de VBS Sint-Lodewijk 1 stopt, start de schoolroute.

De schoolroute omvat het gedeelte in de Kerkstraat vanaf einde schoolomgeving tot aan de Heestertstraat en het gedeelte dat start vanaf de Groenstraat en aansluit op de schoolomgeving.

De werken omvatten:

        aanbrengen van brede fietslopers in de Kerkstraat.

        de nodige verkeersborden voorzien.

        wegmarkeringen

 

Raming: 56.964,65 euro excl. btw of 68.927.23 euro incl. btw

 

Voor de aanvraag van de subsidies worden de aanvraagformulieren ingevuld met de nodige bewijsstukken.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1, Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit de subsidieaanvragen ' verbeteren van de verkeersveiligheid van schoolomgevingen en -routes in de twee schoolomgevingen De Berk - De Sam en VBS Sint-Lodewijk ' goed te keuren.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 10/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 26 OKTOBER 2022

C.26. Inname openbaar domein - kennisname

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd kennis te nemen van de lijst in bijlage voor de ingediende aanvragen betreffende de inname van het openbaar domein en/of wegenis.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van de lijst in bijlage voor de gevraagde inname(s) van het openbaar domein.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 10/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 26 OKTOBER 2022

C.27. Kerkfabriek Sint-Columba - verslag van 6 oktober 2022 - kennisname

 

Aanleiding en context

 

De kerkfabriek Sint-Columba hield een vergadering op 6 oktober 2022. Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd kennis te nemen van het verslag van deze vergadering.

 

Motivering

 

Het verslag bevindt zich in bijlage. Het college van burgemeester en schepenen beschikt over een termijn van 30 dagen, die ingaat op de dag nadat de notulen zijn binnengekomen, om een besluit te schorsen indien het gemeentelijk (financieel) belang geschaad wordt.

 

Er is geen advies nodig.

 

Juridische gronden

 

        Art. 56, § 2 Decreet Lokaal Bestuur

        Art. 57 en 58, § 1 Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het verslag.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 10/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 26 OKTOBER 2022

C.28. Retributiereglement op werken aan nutsvoorzieningen op gemeentelijk openbaar domein - verlenging - verzoek agendering gemeenteraad - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Aan het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd de verlenging van het retributiereglement op werken aan nutsvoorzieningen op gemeentelijk openbaar domein te agenderen op de gemeenteraad van 24 november 2022.

 

Motivering

 

Het retributiereglement op werken aan nutsvoorzieningen op gemeentelijk openbaar domein werd goedgekeurd op 19 december 2019 en loopt af op 31 december 2022.

 

Dit reglement biedt de mogelijkheid om aan Fluvius / Gaselwest een retributie aan te rekenen voor de hinder naar aanleiding van werken op openbaar domein aan nutsvoorzieningen voor elektriciteit en gas.

 

Er wordt voorgesteld om het reglement te verlengen tot 31 december 2025.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen.

 

Raming of bedrag

29.698,16 euro

Actie

gelijkblijvend beleid

Jaarbudgetrekening

GBB/0690-00/70200000

Visum

niet van toepassing

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen verzoekt de voorzitter van de gemeenteraad de verlenging van dit retributiereglement te agenderen op de gemeenteraad van 24 november 2022.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 10/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 26 OKTOBER 2022

C.29. Kerkfabriek Sint-Columba - budget 2023 - agendering GR - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Aan het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd om het budget 2023 van de kerkfabriek Sint-Columba ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad.

 

Motivering

 

De kerkfabriek Sint-Columba maakte haar budget 2023 op. Die bevindt zich in bijlage. Het budget 2023 past niet meer in het meerjarenplan.

 

De kerkraad keurde het budget 2023 goed op 6 oktober 2022.

 

De exploitatietoelage vanuit de gemeente bedraagt 96.662,24 euro. Dit was in het meerjarenplan 83.854,00 euro.  Het verschil komt door de gestegen loon- en energiekosten.

 

De investeringstoelage vanuit de gemeente bedraagt 4.040,00 euro.  Dit komt overeen met het meerjarenplan.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

        Andere:

       Art. 45 tot 50/1 Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten

       Art. 22 tot 24 Besluit Vlaamse regering van 13 oktober 2006

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen.

 

Raming of bedrag

96.662,24 euro

Actie

gelijkblijvend beleid

Jaarbudgetrekening

GBB/0790-008/64940003

Visum

niet van toepassing

 

Raming of bedrag

4.040,00 euro

Actie

gelijkblijvend beleid

Jaarbudgetrekening

GBB/0790-00/66400003

Visum

niet van toepassing

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit het budget 2023 van de kerkfabriek Sint-Columba ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad van 24 november 2022.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 10/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 26 OKTOBER 2022

C.30. Kerkfabriek OLV Onbevlekt Ontvangen - budget 2023 - agendering GR - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Aan het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd om het budget 2023 van de kerkfabriek OLV Onbevlekt Ontvangen ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad.

 

Motivering

 

De kerkfabriek OLV Onbevlekt Ontvangen maakte haar budget 2023 op. Die bevindt zich in bijlage. Het budget 2023 past niet meer in het meerjarenplan.

 

De kerkraad keurde het budget 2023 goed op 6 oktober 2022.

 

De exploitatietoelage vanuit de gemeente bedraagt 47.333,90 euro. Dit was in het meerjarenplan 32.368,00 euro. Het verschil komt door de gestegen energiekosten.

 

De investeringstoelage vanuit de gemeente bedraagt 2.020,00 euro. Dit komt overeen met het meerjarenplan.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

        Andere:

       Art. 45 tot 50/1 Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten

       Art. 22 tot 24 Besluit Vlaamse regering van 13 oktober 2006

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen.

 

Raming of bedrag

47.333,90 euro

Actie

gelijkblijvend beleid

Jaarbudgetrekening

GBB/0790-00/64940004

Visum

niet van toepassing

 

 

Raming of bedrag

2.020,00 euro

Actie

gelijkblijvend beleid

Jaarbudgetrekening

GBB/0790-00/66400004

Visum

niet van toepassing

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit het budget 2023 van de kerkfabriek OLV Onbevlekt Ontvangen ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad van 24 november 2022.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 10/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 26 OKTOBER 2022

C.31. Asverstrooiing - kennisname

 

 

 

Publicatiedatum: 10/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 26 OKTOBER 2022

C.32. Afvoering van ambtswege - goedkeuring

 

 

 

Publicatiedatum: 10/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 26 OKTOBER 2022

C.33. Afvoering van ambtswege - goedkeuring

 

 

 

Publicatiedatum: 10/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 26 OKTOBER 2022

C.34. Grafconcessie - toekenning - goedkeuring

 

 

 

Publicatiedatum: 10/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 26 OKTOBER 2022

C.35. Grafconcessies hernieuwingen - goedkeuring

 

 

 

Publicatiedatum: 10/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 26 OKTOBER 2022

D.1. Zaalwachter - kennisname oppensioenstelling + ontvangst - goedkeuring

 

 

 

Publicatiedatum: 10/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 26 OKTOBER 2022

D.2. Vervoerregioraad 28 oktober 2022 - beslispunten - standpunt

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd een standpunt in te nemen over de beslispunten die voorgelegd zullen worden op de vervoerregioraad van 28 oktober 2022.

 

Motivering

 

Op de agenda van de vervoerregioraad van 28 oktober 2022 staan volgende beslispunten met betrekking tot het regionaal mobiliteitsplan:

        goedkeuring beleidsscenario

        advies vervoerregioraad op vraag minister over ontwerpselectie hoofdwegennet en voorstel dragend wegennet

 

Goedkeuring beleidsscenario

In de beleidsvisie die voorligt zijn de basisfilosofie, de leidende principes en de selectie van de bouwstenen voor het voorkeursbeleidsscenario en de netwerkkaarten opgenomen. Dit zal ook de basis vormen voor de verdere uitwerking van actiefiches en het regionaal mobiliteitsplan.

 

De vervoerregio kiest voor een maximale inzet op 3 pijlers nl. gedrag, ruimte en aanbod. De pijler aanbod wordt nog verder onderverdeeld per vervoermodi.

Voor alle 3 de pijlers wordt enerzijds ingezet op het stimuleren van duurzaam vervoer en anderzijds op het ontraden van niet duurzame verplaatsingen. Het ene kan niet zonder het andere. De hoge ambities vragen ook een samenwerking van en meer investeringen op alle beleidsniveaus (zowel federaal, Vlaamse, vervoerregio als lokaal) en beleidsdomeinen.

 

Per pijler worden de visie en de bouwstenen omschreven.

 

Advies selectie hoofdwegennet en voorstel dragend wegennet

 

De minister vraagt om het advies van de vervoerregioraad op de ontwerpselectie van het hoofdwegennet en een voorstel vanuit de vervoerregio voor het dragend wegennet over te maken.

        Voor de regio zijn de E17 en E403 geselecteerd als Europese hoofdweg en de A19 (vanaf de aansluiting met de E403) als Vlaamse hoofdweg. Er wordt voorgesteld om een positief advies te verlenen.

        Het dragend wegennet bestaat uit de regionale wegen en de interlokale wegen. De regionale wegen verbinden de grotere gemeenten (Harelbeke, Waregem, Menen) onderling en met het hogere wegennet. De interlokale wegen verbinden niet-aanpalende gemeenten en ontsluiten belangrijke recreatieve en economische attractiepolen. De regionale en interlokale wegen vormen samen de interlokale mazen. Binnen in deze interlokale mazen is enkel plaats voor verkeer dat herkomst en/of bestemming heeft in die maas.

In het voorstel voor het dragend wegennet vanuit de vervoerregio wordt de N36 tussen de N50 en N382 - dus ook op grondgebied Deerlijk - geselecteerd als een interlokale weg.

 

Meer gedetailleerde info is terug te vinden in de beleidsvisie en de nota m.b.t. het hoofdwegennet en het dragend wegennet toegevoegd als bijlage.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1. van het Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit akkoord te gaan met het beleidsscenario opgemaakt in het kader van het regionaal mobiliteitsplan en het advies met betrekking tot de selectie van hoofdwegennet en het voorstel voor het dragend wegennet in de vervoerregio.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 10/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 26 OKTOBER 2022

D.3. Breestraat 4 - frituur Molenhoek - verkoop grond - principieel akkoord - goedkeuring

 

Dit punt werd uitgesteld naar een volgende zitting.

 

 

 

Publicatiedatum: 10/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 26 OKTOBER 2022

D.4. Nieuwbouw en Renovatie De Kim - De Beuk - Meerprijs vernieuwen dak hoogbouw De Kim en sportvloer sporthal De Beuk - Goedkeuring

 

Dit punt werd uitgesteld naar een volgende zitting.

 

 

 

Publicatiedatum: 10/11/2022
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.