DEERLIJK

20 APRIL 2022

 

AANWEZIG

 

Burgemeester: Claude Croes

 

Schepenen: Bert Schelfhout, Regine Vanwynsberghe-Rooryck, Philip Ghekiere, Matthias Vanneste, Louis Vanderbeken

Algemeen directeur: Hans Piepers

 

 

Claude Croes, burgemeester vervoegt de zitting vanaf punt D.1.

Bert Schelfhout, schepen vervoegt de zitting vanaf punt D.1.

 

 

Bij de aanvang van het CBS komt Tine Degloire het punt 'Centrumpark - scenario's voorplein' verder toelichten

 

 

Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 20 APRIL 2022

C.1. College van burgemeester en schepenen - verslag van de zitting van 6 april 2022 - goedkeuring -

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd het verslag van de vorige zitting goed te keuren.

 

Motivering

 

Het college van burgemeester en schepenen overloopt het verslag van de zitting van 6 april 2022.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 50 Decreet Lokaal Bestuur

 

Adviezen

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit het verslag van de zitting van 6 april 2022 goed te keuren.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 28/04/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 20 APRIL 2022

C.2. Vichtestraat - aangepast opmetingsplan en schattingsverslag - kennisname -

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd kennis te nemen van het nieuwe schattingsverslag en opmetingsplan van het perceel gelegen in de Vichtestraat te Deerlijk.

 

Motivering

 

Het college van burgemeester en schepenen besliste in zitting van 22 september 2021 principieel akkoord te gaan met de aankoop van het perceel grond, kadastraal bekend onder Deerlijk als bouwland, 1ste afdeling, sectie B, deel van nr. 582 C.

 

In dezelfde zitting nam het college van burgemeester en schepenen kennis van het opmetingsplan, opgesteld door landmeter-expert Bart Degezelle, en van het schattingsverslag, opgesteld door de afdeling Vastgoedtransacties van de Vlaamse overheid. In deze schatting is een recht van overgang inbegrepen.

 

Na overleg met de tegenpartij is er nog een wijziging met betrekking tot het recht van overgang. Het recht van overgang valt weg en er wordt gekozen om 3,5 meter van kavel 1, deel langs de fietsverbinding, aan te kopen.

 

Op vraag van de gemeente werd het opmetingsplan aangepast en op 11 april 2022 ontving de gemeente het nieuwe schattingsverslag, opgesteld door de afdeling Vastgoedtransacties van de Vlaamse overheid.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het aangepaste opmetingsplan van het perceel grond, kadastraal bekend onder Deerlijk als bouwland, 1ste

afdeling, sectie B, deel van nr. 582 C, opgesteld door landmeter-expert Bart Degezelle.

 

Artikel 2

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het nieuwe schattingsverslag van het perceel grond, kadastraal bekend onder Deerlijk als bouwland, 1ste afdeling, sectie B, deel van nr. 582 C, opgesteld door de afdeling Vastgoedtransacties van de Vlaamse overheid.

 

Artikel 3

 

De Vlaamse dienst Vastgoedtransacties wordt aangesteld om een ontwerp van akte op te maken en de akte te verlijden.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 28/04/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 20 APRIL 2022

C.3. Aankoopcentrale duurzame voertuigen - toetreding - verzoek agendering gemeenteraad - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken de toetreding tot de aankoopcentrale duurzame voertuigen, opgericht door 11 Vlaamse streekintercommunales en onder leiding van Igemo, te agenderen op de gemeenteraad van 28 april 2022.

 

Motivering

 

De elektrificatie van het wagenpark zit op dit moment in een stroomversnelling. De komende jaren zal deze trend alleen maar groeien. Naast het verduurzamen van personenwagens is er ook een enorme nood aan het verduurzamen van afvalwagens, bestelwagens, voertuigen voor technische diensten, veegwagens…

 

11 Vlaamse streekintercommunales richtten daarom een aankoopcentrale duurzame voertuigen op. Hun directe lijn met de lokale besturen garandeert de nodige betrokkenheid, en door samen te werken zorgen ze bovendien voor een gepaste schaalgrootte.

 

Dergelijke aankoopcentrale kan een gewaardeerde dienstverlening zijn: een gezamenlijke aankoop van (elektrische) voertuigen levert immers niet alleen een flinke besparing op, zij ontzorgt de lokale besturen en geeft lokale besturen de kans om een voorbeeld- en signaalfunctie op te nemen in de strijd tegen de klimaatverandering.

 

Via de aanbesteding stellen de streekintercommunales tot slot specifieke expertise ter beschikking van de steden en gemeenten. Ze begeleiden de lokale besturen en hun technische diensten bijvoorbeeld in het configureren van duurzame voertuigen volgens de eigen noden en wensen.

 

Igemo, streekintercommunale van de regio Rivierenland (arrondissement Mechelen) neemt de overkoepelende rol op zich. In Zuid-West-Vlaanderen zal het eerste contact op maat via Intercommunale Leiedal verlopen.

 

Op 29 oktober 2021 werd het kaderbestek voor de aankoopcentrale duurzame voertuigen gepubliceerd (GUBES2100005 - Sluiten van een raamovereenkomst tot aankoop duurzame voertuigen). De uiterste indieningsdatum was 10 december 2021. Er werd gekozen voor een openbare procedure op Europees niveau.

 

Er werden 17 offertes ontvangen. Het toekennen van de gunning gebeurt deels op prijs, deels op korting maar evengoed op garantie die de constructeur geeft op batterij, lak en CNG-installatie.

 

De raad van bestuur van Igemo onderschrijft in zitting van 28 januari 2022 de selectie van aanbiedingen op het kaderbestek 'GUBES2100005 - Sluiten van een raamovereenkomst tot aankoop duurzame voertuigen' zoals het beoordelingsteam in het gunningsverslag voorstelt.

 

De gemeente kan van de mogelijkheid tot afname van de raamovereenkomst via de opdrachtencentrale gebruik maken waardoor zij krachtens artikel 47, § 2 van de wet van 17 juni 2017 is vrijgesteld van de verplichting om zelf een gunningsprocedure te organiseren.

 

De gemeente is niet verplicht tot enige afname via de aankoopcentrale (geen afnameverplichting).

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken om de toetreding tot de aankoopcentrale duurzame voertuigen, opgericht door 11 Vlaamse streekintercommunales en onder leiding van Igemo, te agenderen op de gemeenteraad van 28 april 2022.

  •                   

 

 

 

Publicatiedatum: 28/04/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 20 APRIL 2022

C.4. Begeleidingspartner uitrol decreet Buitenschoolse Opvang en Activiteiten - gunning - goedkeuring -

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd de gunning van de opdracht “Begeleidingspartner uitrol decreet Buitenschoolse Opvang en Activiteiten” goed te keuren.

 

Motivering

 

Voor het uitrollen van het decreet Buitenschoolse Opvang en Activiteiten ligt de regierol bij de lokale besturen. Het is de bedoeling dat het lokaal bestuur, samen met de verschillende partners, een lokaal buitenschools beleid uitstippelt, binnen de krachtlijnen van het decreet.

 

Om de nieuwe opdrachten binnen het decreet te ondersteunen kent de Vlaamse Regering vanaf 1 januari 2026 aan elk lokaal bestuur een subsidie toe. Tijdens de overgangstermijn, tot en met 2025, is er de nodige tijd voorzien om dit traject op een participatieve en kwalitatieve manier aan te pakken.

 

Het is in het kader van dit aanlooptraject in de overgangstermijn dat wij als lokaal bestuur op zoek zijn gegaan naar een begeleidingspartner die ons hierin kan ondersteunen.

 

In het kader van de opdracht “Begeleidingspartner uitrol decreet Buitenschoolse Opvang en Activiteiten” werd een bestek met nr. 2022-02 opgesteld door de verantwoordelijke aankopen en contractbeheer.

 

Deze opdracht is als volgt opgedeeld:

        Basisopdracht (Begeleidingspartner uitrol decreet Buitenschoolse Opvang en Activiteiten), raming: 35.000,00 euro excl. btw of 42.350,00 euro incl. 21 % btw.

        Verlenging 1 (Begeleidingspartner uitrol decreet Buitenschoolse Opvang en Activiteiten), raming: 35.000,00 euro excl. btw of 42.350,00 euro incl. 21 % btw.

        Verlenging 2 (Begeleidingspartner uitrol decreet Buitenschoolse Opvang en Activiteiten), raming: 35.000,00 euro excl. btw of 42.350,00 euro incl. 21 % btw.

 

De totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 105.000,00 euro excl. btw of 127.050,00 euro incl. 21 % btw.

 

Het college van burgemeester en schepenen verleende in zitting van 9 februari 2022 goedkeuring aan de lastvoorwaarden, de raming en de plaatsingsprocedure van deze opdracht, met name de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

 

Het college van burgemeester en schepenen besliste in zitting van 9 februari 2022 om de plaatsingsprocedure te starten en volgende ondernemers uit te nodigen om deel te nemen aan de onderhandelingsprocedure:

        Coaster Consulting VOF, Wolvengracht 27 te 9030 Gent;

        CCSC CVBA, Winkelom 83 bus B.b1 te 2440 Geel;

        Infano, Soldatenstraat 70 te 1082 Sint-Agatha-Berchem.

 

De offertes dienden het bestuur ten laatste op 3 maart 2022 om 10.00 uur te bereiken.

 

De verbintenistermijn van 90 kalenderdagen eindigt op 1 juni 2022.

 

Er werd 1 offerte ontvangen van Coaster Consulting VOF, Wolvengracht 27 te 9030 Gent (29.218,88 euro excl. btw of 35.354,84 euro incl. 21 % btw voor de basisopdracht (87.656,64 euro excl. btw of 106.064,52 euro incl. 21 % btw inclusief verlengingen - 2 verlengingen)).

 

De verantwoordelijke aankopen en contractbeheer stelde op 31 maart 2022 het verslag van nazicht van de offertes op.

 

De verantwoordelijke aankopen en contractbeheer stelt voor om, rekening houdend met het voorgaande, de basisopdracht te gunnen aan de firma met de enige offerte (op basis van de beste prijs-kwaliteitsverhouding), zijnde Coaster Consulting VOF, Wolvengracht 27 te 9030 Gent tegen het nagerekende offertebedrag van 29.218,88 euro excl. btw of 35.354,84 euro incl. 21 % btw voor de basisopdracht (87.656,64 euro excl. btw of 106.064,52 euro incl. 21 % btw inclusief verlengingen - 2 verlengingen).

 

Juridische gronden

 

   Algemene basisbevoegdheid: Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 56, § 3, 4° betreffende de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen.

   Andere:

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

        Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

        Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

        De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

        De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 89, § 1, 2° (het geraamde bedrag excl. btw bereikt de drempel van 750.000,00 euro niet) en artikel 57.

        Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

        Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

        Besluit van de gemeenteraad van 28 mei 2020 houdende vaststelling van de opdrachten voor werken, leveringen en diensten die beschouwd worden als opdrachten van dagelijks bestuur.

 

Adviezen

 

De jeugdconsulent verleent positief advies.

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen.

 

Bestelbedrag per jaar

29.218,88 euro excl. btw of 35.354,84 euro incl. btw

Actie

Het lokaal bestuur neemt de regie op van de buitenschoolse opvang en activiteiten (A-4.15.1).

Een lokaal samenwerkingsverband oprichten en een visie uitwerken (A-4.15.2).

Jaarbudgetrekening

0945-00/61310000/BESTUUR/CBS/0/IP-GEEN

Visum

G-2022- 15 dd 06/04/2022

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Goedkeuring wordt verleend aan het verslag van nazicht van de offertes van 31 maart 2022, opgesteld door de verantwoordelijke aankopen en contractbeheer.

 

Artikel 2

 

Het verslag van nazicht van de offertes in bijlage maakt integraal deel uit van deze beslissing.

 

Artikel 3

 

De basisopdracht wordt gegund aan de firma met de enige offerte (op basis van de beste prijs-kwaliteitsverhouding), zijnde Coaster Consulting VOF, Wolvengracht 27 te 9030 Gent tegen het nagerekende offertebedrag van 29.218,88 euro excl. btw of 35.354,84 euro incl. 21 % btw voor de basisopdracht (87.656,64 euro excl. btw of 106.064,52 euro incl. 21 % btw inclusief verlengingen - 2 verlengingen).

 

De verlengingen worden mogelijks gegund tegen dezelfde voorwaarden als de basisopdracht.

 

Artikel 4

 

De uitvoering moet gebeuren overeenkomstig de lastvoorwaarden vastgelegd in het bestek met nr. 2022-02.

 

Artikel 5

 

De betaling zal gebeuren met de kredieten ingeschreven in het exploitatiebudget van 2022, op jaarbudgetrekening 0945-00/61310000/BESTUUR/CBS/0/IP-GEEN (actie A-4.15.1) en 0945-00/61310000/BESTUUR/CBS/0/IP-GEEN (actie A-4.15.2).

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 28/04/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 20 APRIL 2022

C.5. Belgiek - verwerving grond - ontwerpakte - verzoek agendering gemeenteraad - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken om de ontwerpakte met betrekking tot de aankoop van 2 stukken grond voor de realisatie van het project “herinrichting kruispunt Belgiek” te agenderen op de gemeenteraad van 28 april 2022.

 

Motivering

 

Het college van burgemeester en schepenen stelde in zitting van 8 juni 2016 de afdeling Vastgoedtransacties van de Vlaamse overheid aan voor het verwerven van gronden, voeren van onderhandelingen en verlijden van aktes in het kader van het project 'herinrichting kruispunt Belgiek'.

 

In het kader van de herinrichting kruispunt Belgiek zijn er nog 2 stukken grond die door de gemeente moeten verworven worden. Het betreft enerzijds een strook grond kadastraal bekend onder Deerlijk, afdeling 34392, sectie B, perceel 846/T en anderzijds een stuk grond kadastraal bekend onder Deerlijk, afdeling 34392, sectie B, perceel 846/X . In totaal dient nog 22,29 m² grond verworven te worden.

 

Het college van burgemeester en schepenen nam in zitting van 13 oktober 2021 kennis van het schattingsverslag, opgesteld door de afdeling Vastgoedtransacties van de Vlaamse overheid.  In het schattingsverslag werd de waarde geraamd op 350 euro per m².

 

In dezelfde zitting van 13 oktober 2021 werd de afdeling Vastgoedtransacties van de Vlaamse overheid aangesteld om de onderhandelingen te voeren en de akte te verlijden.

 

De aankoopprijs van de grond bedraagt 7.801,50 euro.

 

De aankoop geschiedt om reden van openbaar nut, en meer in het bijzonder voor de realisatie van het project “herinrichting kruispunt Belgiek” te Deerlijk.

 

Er werd een ontwerpakte (dossiernummer 10976-001) opgesteld door de heer Koen Baert, Commissaris bij de afdeling Vastgoedtransacties van de Vlaamse overheid.

 

Het ontwerp van de akte en opmetingsplan liggen voor aan de gemeenteraad.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken om de ontwerpakte, opgesteld door de afdeling Vastgoedtransacties van de Vlaamse overheid, voor de aankoop van 2 stukken grond gelegen in de Breestraat en kadastraal bekend onder Deerlijk, afdeling 34392, sectie B, perceel 846/T en 846/X met een totale oppervlakte van 22,29 m² te agenderen op de gemeenteraad van 28 april 2022.

  •                   

 

 

 

Publicatiedatum: 28/04/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 20 APRIL 2022

C.6. Asfalteringswerken 2022 - lastvoorwaarden, raming, wijze van gunnen en starten plaatsingsprocedure - verzoek agendering gemeenteraad - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken om de lastvoorwaarden, raming, wijze van gunnen en het opstarten van de plaatsingsprocedure van de opdracht “Asfalteringswerken 2022” te agenderen op de gemeenteraad van 28 april 2022.

 

Motivering

 

Om het gemeentelijke wegennet in goede staat te houden is er jaarlijks budget voorzien voor heraanleg van asfaltwegen en onderhoud- en herstellingswerken aan asfalt- en betonwegen.

 

Voor de heraanleg van asfaltwegen worden aan de hand van een prioriteitenlijst de wegen stelselmatig vernieuwd en hersteld. Deze prioriteitenlijst is gebaseerd op functie, verkeersintensiteit en schadebeeld van de wegen.

 

Voor de jaarlijkse onderhouds- en herstellingswerken aan asfalt- en betonwegen wordt door de dienst infrastructuur en openbare werken een lijst opgesteld van te herstellen locaties. De aannemer voert deze werken tweemaal per jaar of indien dringend, op afroep, uit.

 

In het kader van de opdracht “Asfalteringswerken 2022” werd een bestek met nr. 2022-11 opgesteld door de verantwoordelijke aankopen en contractbeheer.

 

De opdracht kan 3 maal verlengd worden, dit voor dienstjaar 2023, 2024 en 2025. Verlengingen kunnen enkel gebeuren mits uitdrukkelijke beslissing door het college van burgemeester en schepenen.

 

Deze opdracht is opgedeeld in volgende percelen:

        Perceel 1 (Structureel onderhoud diverse asfaltwegen), raming per jaar: 212.283,26 euro excl. btw of 256.862,74 euro incl. 21% btw;

        Perceel 2 (Onderhoud- en herstellingswerken aan asfalt- en betonwegen), raming per jaar: 8.781,14 euro excl. btw of 46.925,18 euro incl. 21% btw.

 

De totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 1.004.257,60 euro excl. btw of 1.215.151,68 euro incl. 21% btw (32.576,16 euro btw medecontractant), inclusief verlengingen.

 

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.

 

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2022, op jaarbudgetrekening 0200-00/22400000/BESTUUR/CBS/0/IP-GEEN (actie GBB) en in het budget van de volgende jaren.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken om de lastvoorwaarden, raming, wijze van gunnen en het opstarten van de plaatsingsprocedure van de opdracht “Asfalteringswerken 2022” te agenderen op de gemeenteraad van 28 april 2022.

  •                   

 

 

 

Publicatiedatum: 28/04/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 20 APRIL 2022

C.7. Personeel - aankondiging vakbondsacties - kennisname -

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het schrijven van ACOD van 7 april 2022 en van ACV van 13 april 2022 waarbij ze stakingsacties aankondigen.

 

Motivering

 

ACOD en ACV laten weten dat er op 22 april 2022 een actie wordt georganiseerd in gemeenschappelijk vakbondsfront in kader van de campagne “Koopkracht en energieprijzen”. Deze actie kan in bepaalde besturen aanleiding geven tot afwezigheden van werknemers die deelnemen aan de actie.

 

Die dag wordt dus als stakingsdag beschouwd waarbij elk personeelslid dat afwezig is wegens deelname aan de actie zal gedekt worden door ACOD of ACV.

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het schrijven van ACOD van 7 april 2022 en van ACV van 13 april 2022 waarbij ze de actie onderschrijven die wordt georganiseerd op 22 april 2022 in gemeenschappelijk vakbondsfront in kader van de campagne “Koopkracht en energieprijzen”.

Personeelsleden die deelnemen aan deze actie zijn met deze stakingsaanzegging ingedekt.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 28/04/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 20 APRIL 2022

C.8. Ondersteuning dienst wonen - gunning - goedkeuring -

 

 

 

 

Publicatiedatum: 28/04/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 20 APRIL 2022

C.9. Adviesraad economie Deerlijk- vervanging - kennisname -

 

Aanleiding en context

 

Aan het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd kennis te nemen van de vraag van Yves Pynaert om Yves Vande Wiele te vervangen door Sabine Michiels in de adviesraad economie Deerlijk (AED) .

 

Motivering

 

Bij mail van 22 februari 2022 diende Yves Vande Wiele zijn ontslag in als stemgerechtigd lid in de AED, gezien hij als gemeenteraadslid geen stemgerechtigd lid kan zijn van een adviesraad. In de mail van 31 maart 2022 laat Yves Pynaert weten dat Yves Vande Wiele wordt vervangen door Sabine Michiels als vertegenwoordiger van de handelaars in de AED.

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van de vervanging van Yves Vande Wiele door Sabine Michels als vertegenwoordiger van de handelaars in de AED.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 28/04/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 20 APRIL 2022

C.10. Diverse verslagen - kennisname -

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt verzocht kennis te nemen van de aan de gemeente overgemaakte verslagen.

 

Motivering

 

Volgende verslagen werden overgemaakt aan de gemeente:

 

        Centraal Feestcomité - verslag van de vergadering van 7 april 2022

        Gaselwest - Regionaal Bestuurscomité Centrum - notulen van de vergadering van 27 januari 2022

        Leiedal - verslag van de raad van bestuur van 25 maart 2022

        Mijn huis cvba - verslag van de raad van bestuur van 29 maart 2022

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Adviezen

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van de ontvangen verslagen.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 28/04/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 20 APRIL 2022

C.11. Gemeentelijke hostess - ontslagname - kennisname -

 

 

 

 

Publicatiedatum: 28/04/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 20 APRIL 2022

C.12. Hostessen/hosts - vrijwilligerscontract en etentje - goedkeuring -

 

Aanleiding en context

 

Aan het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd om de vrijwilligersovereenkomst voor gemeentelijke hostessen/hosts goed te keuren en een datum te bepalen voor het driejaarlijkse etentje.

 

Motivering

 

Het secretariaat stelt vast dat het steeds moeilijker wordt om mensen te vinden die zich willen inzetten als hostess/host bij gemeentelijke recepties.

 

De vorige aanpassing van de vergoeding dateert van 10 november 2015 en bedraagt 9 euro per uur voor een gewone hostess en 10 euro per uur voor een hoofdhostess.

 

Rekening houdend met het minieme verschil in vergoeding, alsook met het feit dat de prestaties van een gewone hostess inhoudelijk in feite niet verschillen met die van een hoofdhostess, is het aangewezen om geen onderscheid meer te maken tussen beide.

 

Teneinde de job ook aantrekkelijker te maken en enigszins rekening te houden met de verplaatsingskosten die men telkens moet maken, stelt het secretariaat voor om voortaan volgende vergoeding toe te passen:

        voor prestaties tot en met 2 uren: een forfaitair bedrag van 25 euro;

        voor prestaties van meer dan 2 uren: het wettelijk forfaitair maximum dagbedrag (voor 2022 is dat 36,84 euro).

 Dit wordt jaarlijks aangepast aan de wettelijke maximumbedragen.

 

Gezien het hier een vrijwilligersvergoeding betreft, heeft de vrijwilliger zelf de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat het wettelijk maximumbedrag dat zij/hij jaarlijks via vrijwilligersvergoedingen verdient, niet overschreden wordt.

 

De onkostenvergoeding maakt onderdeel uit van de vrijwilligersovereenkomst, terug te vinden in de bijlage van dit agendapunt.

 

De financieel directeur verleent positief advies voor deze nieuwe werkwijze.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen die op dit ogenblik nog niet gekend zijn (verhoging van de jaarlijkse hostessenvergoedingen).

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit de vrijwilligersovereenkomst voor hostessen/hosts goed te keuren en de huidige hostessen te verzoeken om bijgevoegde vrijwilligersovereenkomst te ondertekenen voor akkoord.

 

Artikel 2

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit het hostessen etentje dat wegens corona niet kon doorgaan, te verplaatsen naar 1 juni 2022 om 18.30 uur.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 28/04/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 20 APRIL 2022

C.13. EthiasCo cvba - buitengewone algemene jaarvergadering - agenda - goedkeuring -

 

Aanleiding en context

 

EthiasCo cvba nodigt de gemeente uit om de agenda van de algemene jaarvergadering al dan niet goed te keuren en de gegevens van de aangestelde vertegenwoordiger mee te delen via elektronische inschrijving op de website www.ethias.be/ag-av.

 

Motivering

 

De gemeente is lid van EthiasCo cvba met 4 deelbewijzen/stemmen en wordt bijgevolg, bij schrijven van 1 april 2022, uitgenodigd op een buitengewone algemene vergadering op donderdag 5 mei 2022 om 10.00 uur in The President Brussels Hotel, Koning Albert II -laan te 1000 Brussel

 

Het college van burgemeester en schepenen overloopt de agenda met volgende punten:

  1. Vaststelling van de omzetting van het kapitaal in een statutair onbeschikbare eigen vermogensrekening
  2. Aanneming van de rechtsvorm van de besloten vennootschap in toepassing van artikel 41 § 4 van de wet van 23 maart 2019 tot invoering van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen
  3. Aanneming van de statuten van de besloten vennootschap
  4. Opdracht aan ondergetekende notaris om de coördinatie van de statuten op te stellen en neer te leggen
  5. Mandaat van de bestuurders en de leden van de Client Board

 

De algemene vergadering wordt gevolgd door een receptie waartoe de vertegenwoordiger is uitgenodigd.

 

Conform artikel 25 van de statuten van EthiasCo cvba, kan de gemeente zich op de algemene vergadering laten vertegenwoordigen door:

        a) ofwel een lid van de bestuursorganen of van het personeel van het bestuur;

        b) ofwel een vertegenwoordiger van een ander aangesloten bestuur.

 

In de gemeenteraadszitting van 6 juni 2019 werd de heer Bert Schelfhout aangesteld als effectief vertegenwoordiger in de algemene vergaderingen Van EthiasCo cvba voor de legislatuur 2019-2024.

 

De gegevens van de heer Bert Schelfhout dienen voor 28 april 2022 meegedeeld te worden via elektronische inschrijving op de website www.ethias.be/ad-av

 

De financieel directeur heeft hieromtrent geen opmerkingen om reden dat er geen financiële link is.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit de agenda goed te keuren en verzoekt de heer Bert Schelfhout zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissing genomen in onderhavig besluit en als dusdanig de op de agenda geplaatste punten waarvoor een beslissing moet genomen worden, goed te keuren.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 28/04/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 20 APRIL 2022

C.14. TMVS dv - algemene vergadering van 15 juni 2022 - verzoek agendering gemeenteraad - goedkeuring -

 

Aanleiding en context

 

TMVS dv nodigt de gemeente uit tot het bijwonen van de algemene jaarvergadering op dinsdag 21 juni 2022 om 14.30 uur.

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd kennis te nemen van de uitnodiging, de agendapunten te overlopen en de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken deze materie te agenderen op de gemeenteraadszitting van 9 juni 2022.

 

Motivering

 

Het college van burgemeester en schepenen overloopt de agenda met volgende punten:

 

  1. Toetreding van deelnemers
  2. Actualisering van bijlagen 1 en 2 aan de statuten ingevolge toetredingen
  3. Verslag van de raad van bestuur over boekjaar 2021
  4. Verslag van de commissaris
  1. a. Goedkeuring van de jaarrekening over boekjaar 2021 afgesloten per 31 december 2021

b. Goedkeuring van de voorgestelde winstverdeling over boekjaar 2021

  1. Kwijting aan de bestuurders en de commissaris
  2. Actualisering presentievergoeding
  3. Statutaire benoemingen
  4. Aanstelling commissaris

Varia

 

In de gemeenteraadszitting van 28 februari 2019 werd de heer Matthias Vanneste aangesteld als effectief vertegenwoordiger en de heer Jo Tijtgat als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van TMVS dv.

 

De financieel beheerder heeft hieromtrent geen opmerkingen om reden dat er geen financiële link is.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 41, Art. 56, § 2 Decreet Lokaal Bestuur

        Andere: Art. 19 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken dit punt op de agenda van de gemeenteraad van 9 juni 2022 te plaatsen.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 28/04/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 20 APRIL 2022

C.15. Elk zijn Huis nv - algemene vergadering van 25 april 2022 - goedkeuring -

 

Aanleiding en context

 

De raad van bestuur van nv Elk zijn Huis nodigt de gemeente uit tot de gewone algemene vergadering die plaatsvindt op maandag 25 april 2022 om 18.00 uur in Campus Kulak Kortrijk - gebouw B - Aula B422 te Kortrijk, Etienne Sabbelaan 53.

 

Motivering

 

Het college van burgemeester en schepenen overloopt de agenda met volgende punten:

 

  1. Aanduiding van de stemopnemers en de verslaggever van de vergadering.
  2. Voorstelling van het jaarverslag van de Raad van Bestuur. Te downloaden en raadplegen via volgende link https://www.elkzi inhuishamme.be/iaarverslag-2021
  3. Verslag van de commissaris over het boekjaar 2021.
  4. Voorstelling van de jaarrekening en voorstel tot toewijzing van het resultaat.
  5. Goedkeuring van de jaarrekening afgesloten op 31 december 2021.
  6. Goedkeuring van de toewijzing van het resultaat 2021.
  7. Kwijting aan de bestuurders.
  8. Kwijting aan de commissaris.
  9. Benoeming van bestuurders uit de categorie A.
  10. Uiteenzetting toekomst 'Elk zijn Huis'.
  11. Rondvraag.

 

In de gemeenteraadszitting van 28 februari 2019 werd de heer Bert Schelfhout aangesteld als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van N.V. Elk zijn Huis.

 

De financieel directeur heeft hieromtrent geen opmerkingen om reden dat er geen financiële link is.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 2 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit de agenda goed te keuren en verzoekt de aangeduide vertegenwoordiger of zijn plaatsvervanger op te dragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissing genomen in onderhavig besluit en als dusdanig de op de agenda geplaatste punten, waarvoor een beslissing moet genomen worden, goed te keuren..

 

Artikel 2

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit om N.V. Elk zijn Huis op de hoogte te brengen van onderhavige beslissing.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 28/04/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 20 APRIL 2022

C.16. PSILON - buitengewone algemene vergadering van 15 juni 2022 - verzoek agendering gemeenteraad - goedkeuring -

 

Aanleiding en context

 

PSILON (Intergemeentelijke Vereniging voor Crematoriumbeheer in Zuid-West-Vlaanderen) nodigt de gemeente uit tot het bijwonen van de algemene jaarvergadering die plaatsvindt op woensdag 15 juni 2022 om 19.30 uur in het onthaalgebouw Horison (bij crematorium UITZICHT), Ambassadeur Baertlaan 5 te Kortrijk.

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd kennis te nemen van de uitnodiging, de agendapunten te overlopen en de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken deze materie te agenderen op de gemeenteraadszitting van 9 juni 2022.

 

Motivering

 

Het college van burgemeester en schepenen overloopt de agenda met volgende punten:

 

  1. Goedkeuring verslag over de activiteiten en rekeningen in 2021:
    1.1. Verslag van de raad van bestuur
    1.2. Verslag van de commissaris
  2. Goedkeuring van de jaarrekening per 31/12/2021
  3. Kwijting van bestuurders en commissaris
  4. Vaststelling vervanging bestuurders (voorgedragen door GR Avelgem, Harelbeke, Waregem, Wevelgem, Wervik en Roeselare)

 

In de gemeenteraadszitting van 28 februari 2019 werd mevrouw Marleen Prat aangesteld als effectief vertegenwoordiger en de heer Bert Schelfhout als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van PSILON.

 

De financieel directeur verleende 19 op april 2022, positief advies.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 41, Art. 56, § 2 Decreet Lokaal Bestuur

        Andere: Art. 19 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken dit punt op de agenda van de gemeenteraad van 9 juni 2022 te plaatsen.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 28/04/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 20 APRIL 2022

C.17. Receptionele aangelegenheden - goedkeuring -

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd het tijdstip goed te keuren waarop diverse vieringen zullen plaatsvinden.

 

Motivering

 

Het college van burgemeester en schepenen biedt volgende personen een feestmoment aan:

 

Gelegenheid

Locatie viering

Geschenk

Jubilarissen (50-, 60-, 65-, 70- 75- jaar gehuwden)

Keuze voor ontvangst op het gemeentehuis

Deerlijkbonnen twv 75 euro

Jubilarissen (50-, 60-, 65-, 70- 75- jaar gehuwden)

Keuze voor bezoek ten huize of op een andere locatie

Deerlijkbonnen twv 100 euro

95-jarigen en + 100-jarigen

Bezoek ten huize of op een andere locatie

Geschenkmand twv 25 euro

100-jarigen

Bezoek ten huize of op een andere locatie

Magnum fles champagne

Jarigen (groep 50-jarigen)

Ontvangst gemeentehuis

 

Jarigen (groep 60- of 65-jarigen, éénmaal - naar keuze)

Ontvangst gemeentehuis

 

Jarigen (groep 75-jarigen)

Ontvangst gemeentehuis

 

Jarigen (groep 80-, 85- enz. jarigen) - na 75 jaar, om de 5 jaar mogelijk

Ontvangst gemeentehuis

 

Verdienstelijke personen

Ontvangst gemeentehuis

 

Andere gelegenheden

Ontvangst gemeentehuis

 

 

Jubilarissen, 95-, 100- en + 100-jarigen hebben altijd de optie om niet te vieren. In dit geval ontvangen zij alsnog hun geschenk.

 

Gezien het bedrag van de geschenkmand voor 95- en +100-jarigen bepaald werd in 2004 en rekening houdend met de algemene stijging van de levensduurte, stelt het secretariaat voor om het bedrag van de geschenkmanden op te trekken naar 30 euro.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

        Andere:

        Gemeenteraad 24 oktober 2019 - Premiereglement - huwelijksjubilea

        Beslissing college van burgemeester en schepenen 6 mei 2015 - geschenk 100-jarigen

        Beslissing college van burgemeester en schepenen 14 januari 2004 - 95-jarigen

        Beslissing college van burgemeester en schepenen 10 maart 2004 - jarigen - ontvangst

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen.

 

Raming of bedrag

100 euro

Actie

Overig beleid

Jaarbudgetrekening

GBB/0190-00/64300000

Visum

niet van toepassing

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit de vieringen goed te keuren volgens het overzicht in bijlage.

 

Artikel 2

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit het bedrag van de geschenkmand voor 95- en +100-jarigen dat bepaald werd in 2004, te verhogen naar 30 euro, gezien de algemene stijging van de levensduurte.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 28/04/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 20 APRIL 2022

C.18. Zitdagen invullen belastingen - samenwerkingsovereenkomst 2022 - goedkeuring -

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd om te beslissen over het inrichten van zitdagen voor het invullen van aangiften in de personenbelasting en desgevallend de samenwerkingsovereenkomst met de FOD Financiën, goed te keuren.

 

Motivering

 

Via hun extra flashmail van 12 april 2022 deelt de VVSG mee dat de FOD Financiën in 2022 opnieuw lokale zitdagen houdt voor belastingplichtigen die, om welke reden dan ook, hulp of uitleg nodig hebben om hun belastingaangifte in te dienen.

 

Lokale besturen moeten voor 6 mei 2022 aan hun regionaal belastingkantoor laten weten of zij al dan niet zitdagen wensen.

 

Een lokaal bestuur dat zitdagen wenst te organiseren, sluit een samenwerkingsovereenkomst af met de FOD Financiën. De betrokken gemeente of OCMW verbindt er zich dan ondermeer toe om de zitdagen bekend te maken bij de bevolking, te voorzien in een functioneel lokaal om het publiek te ontvangen, de nodige ICT-middelen te voorzien en een afsprakensysteem op te zetten voor de burgers die gebruik wensen te maken van de zitdag, rekening houdend met de ter beschikking gestelde tijdsloten door de FOD Financiën.

 

De afspraken tussen de FOD Financiën en de gemeente, aangaande de engagementen van beide partijen en de bepaling van de noodzakelijke voorwaarden om de zitdagen in goede omstandigheden te laten doorgaan, worden vastgelegd in bijgevoegde samenwerkingsovereenkomst.

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen in die zin dat een dagschotel wordt aangeboden aan de medewerkers van de FOD Financiën.

 

Raming of bedrag

+/- 25 euro/dag per medewerker

Actie

Overig beleid

Jaarbudgetrekening

GBB-CBS/0190-00/64301000

Visum

Niet vereist

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit om in 2022 zitdagen in te richten voor het invullen van aangiften in de personenbelasting en het regionale belastingkantoor hiervan op de hoogte te brengen.

 

Artikel 2

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit om de samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Deerlijk en de FOD Financiën te ondertekenen.

 

Artikel 3

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit om de medewerkers van de FOD Financiën, die aanwezig zijn op de zitdagen, een dagschotel aan te bieden in een plaatselijke horecazaak.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 28/04/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 20 APRIL 2022

C.19. Speelpleinwerking - Animatorenvergoedingen gemeentelijk speelplein - paasvakantie 2022 - goedkeuring -

 

 

 

 

Publicatiedatum: 28/04/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 20 APRIL 2022

C.20. Cultuur - Tentoonstelling Terra - opening en receptie - goedkeuring -

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd om een gemeentelijke receptie aan te bieden naar aanleiding van de opening van de tweejaarlijkse tentoonstelling van keramiekatelier Terra op vrijdag 3 juni 2022 om 20.00 uur in De Wieke.

 

Motivering

 

Keramiekatelier Terra organiseert elke twee jaar in juni een tentoonstelling met de werken van enkele cursisten. Door corona kon de tentoonstelling in 2021 niet doorgaan. Ook dit jaar stellen 36 cursisten tentoon in het weekend van 3-5 juni 2022. De vernissage staat gepland op vrijdag 3 juni 2022 om 20.00 uur in buurthuis De Wieke.

 

De gemeente wordt, als inrichtende overheid van het keramiekatelier, gevraagd om een receptie aan te bieden bij de opening van de tentoonstelling. Hiervoor worden 3 hostessen gevraagd.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen.

 

Raming of bedrag

100 euro (naast de vergoeding van de hostessen)

Actie

Overig beleid

Jaarbudgetrekening

0705-00 / 64301000

Visum

Niet vereist

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit een receptie aan te bieden op vrijdag 3 juni 2022 naar aanleiding van de opening van de tentoonstelling van keramiekatelier Terra in buurthuis De Wieke en voorziet daarbij drie hostessen.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 28/04/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 20 APRIL 2022

C.21. Feestelijkheden - Kinderboerderij Bokkeslot - Open Kijk Dagen - 14 en 15 mei 2022 - goedkeuring -

 

 

 

 

Publicatiedatum: 28/04/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 20 APRIL 2022

C.22. Feestelijkheden - centraal feestcomité - Lentefeest Burger - 7 mei 2022 - goedkeuring -

 

Aanleiding en context

 

Op 11 maart 2022  werd een aanvraag ingediend door het centraal feestcomité voor volgend evenement:

 

Naam evenement

Lentefeest voor alle Deerlijknaren

Organisator

centraal feestcomité

Datum

zaterdag 7 mei 2022

Plaats

in en rond oude brandweerkazerne

 

Motivering

 

1. Het college van burgemeester en schepenen overloopt volgende onderdelen van de aanvraag:

 

        aanvraag gebruik van de gemeentelijke roosters voor het ophangen vanpubliciteitsborden

 

Tijdelijke publiciteit op het openbaar domein naar aanleiding van manifestaties van culturele,levensbeschouwelijke, liefdadige of sportieve aard kunnen enkel gebeuren op de daartoedoor de gemeente ter beschikking gestelde roosters. De aanvraag dient gericht te wordenaan het college van burgemeester en schepenen.

 

        aanvraag geluidsactiviteit als volgt:

 

85 – 95 dB

 

Contactpersoon

Naam

Rudy Verhulst

 

Adres

Ketsersstraat 17

 

Postcode en gemeente

8540 Deerlijk

 

Activiteit

Benaming activiteit

Lentefeest voor alle Deerlijknaren

Locatie

Gebouw

X

 

Tent

/

 

Open lucht

X

Adres

Naam gebouw

oude brandweerkazerne

 

Adres

Leon Defraeyeplein

 

Postcode en gemeente

8540 Deerlijk

 

Maximaal geluidsniveau

>85 dB(A) LAeq,15min en ≤ 95 dB(A) LAeq,15min

 

Duur

 

Begin

zaterdag 7 mei om 17.00 uur

Einde

zaterdag 7 mei om 23.00 uur

 

De aangevraagde muziekactiviteit vindt plaats in een woonomgeving of in de nabijheid van een bewoonde omgeving.

Het gaat hier om een muziekactiviteit naar aanleiding van een bijzondere gelegenheid en de aangevraagde activiteit is beperkt in duur.

De aangevraagde muziekactiviteit kan toegestaan worden maar het is evenwel noodzakelijk om het toegelaten geluidsniveau en de toegelaten periode nauwkeurig vast te leggen.

 

Deze toelating betekent in geen geval een vrijgeleide om onbeperkt hinder te veroorzaken.

 

        aanvraag politionele medewerking

 

Parkeerverbod op volgende plaats(en):

        Leon Defraeyeplein op zaterdag 7 mei 2022 van 06.00 uur tot en met 24.00 uur;

        Harelbekestraat op zaterdag 7 mei 2022 van 06.00 uur tot en met 24.00 uur.

 

Het verkeersvrij houden van volgende straat(en): Harelbekestraat op zaterdag 7 mei 2022 van 16.00 uur tot en met 24.00 uur.

 

PZ Gavers vraagt de organisatoren om nadarhekkens te plaatsen op het Leon Defraeyeplein zodat de doorgang tot de ondergrondse parking voor de bewoners van residentie Golden River verzekerd is.

PZ Gavers verleende op 17 maart 2022 positief advies, heeft de Lijn op de hoogte gesteld van de omleiding en voorziet de nodige verkeersmaatregelen conform het signalisatieplan ingetekend in Eagle.be met identiek nummer 1513374.

 

        aanvraag gemeentelijke medewerking

        schoonmaak site (achterzijde kazerne - kant Hoogstraat);

        leveren en plaatsen van sfeerverlichting en geluidsinstallatie in de kazerne;

        leveren materialen uitleendienst en afvalcontainers;

        stroom voorzien via foorkast voor de deelnemende verenigingen;

        plaatsen waterstandpijp;

        ophalen en terugbrengen herbruikbare bekers (IMOG) bij verhuurbedrijf Remmerie te Kortrijk.

 

2. De evenementen-veiligheidscel verleent volgend advies voor dit evenement:

 

Men moet rekening houden met de algemene voorschriften van de hulpverleningszone Fluvia inzake brandpreventie. Deze voorschriften kan men terugvinden op de website via https://www.hvzfluvia.be/organiseer-veilig.

 

Alsook moet de organisator een risico-analyse (lijst opmaken met de mogelijke risico’s en maatregelen om deze te verhelpen/op te lossen) en plan met aanduiding opstelling, evacuatiewegen ... opmaken.

 

Alle cateringstanden dienen te beschikken over geldige en blanco keuringsverslagen (conformiteit installatie en gasdichtheid beiden uitgevoerd door een EDTC).

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

        Andere:

 

        Gebruik van de gemeentelijke roosters voor het ophangen van publiciteitsborden

        Art. 221-224 Algemene politieverordening

        Toelating geluidsactiviteit

        Decreet van 28 juni 1985 betreffende de milieuvergunning, zoals herhaaldelijk gewijzigd bij decreten van het Vlaams Parlement

        Besluit van 6 februari 1991 van de Vlaamse Regering houdende vaststelling van het Vlaams Reglement betreffende de milieuvergunning, zoals herhaaldelijk gewijzigd bij besluiten van de Vlaamse Regering en bij het decreet van 18 mei 1999

        Besluit van de Vlaamse Regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne, zoals herhaaldelijk gewijzigd bij besluiten van de Vlaamse Regering en bij het decreet van 18 mei 1999

        Besluit van de Vlaamse Regering van 17 februari 2012 tot wijziging van het koninklijk besluit van 24 februari 1977 houdende vaststelling van geluidsnormen voor muziek in openbare en private inrichtingen, tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 6 februari 1991 houdende vaststelling van het Vlaams reglement betreffende de milieuvergunning en tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne, wat betreft het maximaal geluidsniveau van muziek in inrichtingen

        Plaatsing verkeerssignalisatie

        Beslissing van het politiecollege van 27 november 2008

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit zijn goedkeuring te verlenen voor dit evenement mits de aanstelling van een verantwoordelijke die ook optreedt als contactpersoon voor de hulp- en veiligheidsdiensten.

De eindverantwoordelijke zorgt voor de veiligheid in en rond het evenemententerrein, houdt toezicht in de omgeving en zal, indien nodig, politiezone Gavers contacteren.

 

Artikel 2

 

Het college van burgemeester en schepenen staat toe dat de gemeentelijke roosters worden gebruikt voor het ophangen van publiciteitsborden in het kader van dit evenement.

 

Voor de praktische afhandeling (ophalen en terugbrengen borden) dient contact opgenomen te worden met het vrijetijdspunt op het telefoonnummer 056 71 89 81 of via mail aan vrijetijd@deerlijk.be.

 

Artikel 3

 

De aangevraagde muziekactiviteit wordt toegelaten mits naleving van volgende voorwaarden:

 

Voorwaarden met betrekking tot het maximaal geluidsniveau.

Maximaal geluidsniveau: > 85 dB(A) LAeq,15min en ≤ 95 dB(A) LAeq,15min

        Het maximaal geluidsniveau mag LAeq,15min 95 dB(A) niet overschrijden.

Als het maximale geluidsniveau, gemeten als LAmax,slow 102 dB(A) niet overschreden wordt, wordt geacht hieraan te zijn voldaan.

Bij het meten van het geluidsniveau wordt zowel het geluid van muziek als het omgevingsgeluid in rekening gebracht.

        Het geluidsniveau geldt ter hoogte van de mengtafel of andere representatieve meetplaats.

        Op initiatief en op kosten van de exploitant/organisator wordt ofwel LAeq,15min ofwel LAmax,slow continu gemeten d.m.v. meetapparatuur die voldoet aan de vereisten. Het geluidsniveau is tijdens de muziekactiviteit continu zichtbaar voor en wordt continu bewaakt door de exploitant/organisator of een door hem aangestelde persoon.

        De verplichting tot het meten van het geluidsniveau geldt niet als door de organisator/exploitant een geluidsbegrenzer gebruikt wordt die zo is afgesteld dat de norm, gerespecteerd wordt. De geluidsbegrenzer moet voldoen aan de vereisten.

 

Voorwaarden met betrekking tot de duur van de muziekactiviteit:

Duur

 

Begin

zaterdag 7 mei om 17.00 uur

Einde

zaterdag 7 mei om 23.00 uur

 

Voorwaarden met betrekking tot de buurt:

        Zowel de inrichters als bedieners van de muziekinstallatie moeten zich houden aan een voor de buurt aanvaardbaar geluidsniveau. In geen geval mag de muziek de nachtrust van de omwonenden storen. Klachten inzake nachtlawaai dienen vermeden te worden. In voorkomend geval moeten de richtlijnen van de politiediensten strikt worden opgevolgd.

        De inrichters verwittigen de inwoners van de omliggende straten van de muziekactiviteit.

 

De organisator brengt de politie op de hoogte van de muziekactiviteit.

 

Artikel 4

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit de gevraagde politionele medewerking te verlenen.

 

De inrichter dient zelf in te staan voor de plaatsing van de verkeers- en omleggingssignalisatie aan de hand van het toegestuurde signalisatieplan, opgemaakt door de politie.  De politie zal enkel instaan voor het toezicht op de correcte plaatsing van de verkeers- en omleggingssignalisatie.

De levering van de verkeerssignalisatie gebeurt door de technische diensten van de gemeente. De controle op de naleving van het eventuele parkeerverbod gebeurt door de politie.

 

Artikel 5

 

De inrichter moet de richtlijnen volgen van de hulpverleningszone Fluvia inzake veiligheid.

 

Artikel 6

 

Het college van burgemeester en schepenen keurt de gevraagde gemeentelijke medewerking goed.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 28/04/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 20 APRIL 2022

C.23. Doelgroepwerknemers 2021 - rapportering - kennisname -

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt verzocht kennis te nemen van de rapportering over milieugerelateerde taken uitgevoerd door doelgroepwerknemers in het werkjaar 2021, waarvoor een compensatie toegekend wordt door de Vlaamse overheid.

 

Motivering

 

Tegen 1 april 2022 dienen de gemeenten te rapporteren over de doelgroepwerknemers voor het werkjaar 2021. De samenvatting van de rapportering werd tijdig overgemaakt. Een besluit van het college van burgemeester en schepenen kon ook nagestuurd worden.

 

De uren gepresteerd door de sociale economie-organisatie EFFECT, binnen het project Team Rudy, kunnen hiervoor ingebracht worden. Dit werd vanuit IMOG ingevuld in het rapporteringsdocument.

 

De uren gepresteerd door de sociale economie-organisatie Constructief vzw worden door de dienst omgeving in het rapporteringsdocument ingevuld.

 

Voor de rapportering van doelgroepwerknemers krijgt de gemeente Deerlijk een contingent van 1.200 uren. Voor 2021 worden in totaal 1.346,14 uren aangevraagd.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

        Andere:

        Hoofdstuk 6, Art. 8, 3° van het besluit van de Vlaamse Regering van 28 maart 2014 houdende toekenning van compensatie aan verschillende actoren en aan gemeenten voor milieugerelateerde taken, uitgevoerd door doelgroepwerknemers.

 

Financiën

 

De rapportering van doelgroepwerknemers heeft financiële gevolgen die op vandaag nog niet gekend zijn (subsidie-inkomsten).

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van de rapportering van milieugerelateerde taken uitgevoerd door doelgroepwerknemers voor het werkjaar 2021.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 28/04/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 20 APRIL 2022

C.24. OMV 2022_45 - Pontstraat 63 - melding IIOA - aktename -

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd akte te nemen van de melding voor een tijdelijke bronbemaling in functie van de plaatsing van een zwembad op een perceel gelegen Pontstraat 63 en met als kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie B 545 E2 ingediend door mevrouw Inge Bulckaert wonende Vrijputstraat 56 te 8540 Deerlijk.

 

Motivering

 

De melding ingediend door mevrouw Inge Bulckaert wonende Vrijputstraat 56 te 8540 Deerlijk, werd per beveiligde zending verzonden op 4 april 2022.

 

Deze melding werd onderzocht, rekening houdend met de terzake geldende wettelijke bepalingen, in het bijzonder met het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten.

 

Artikel 111 van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning luidt: “De bevoegde overheid, vermeld in artikel 107, gaat na of de gemelde handelingen of exploitatie meldingsplichtig zijn of niet verboden zijn bij of krachtens: 1° artikel 5.4.3, § 3, van het DABM; 2° artikel 4.2.2, § 1, van de VCRO.

Als de handelingen of de exploitatie meldingsplichtig en niet verboden zijn, neemt de bevoegde overheid, vermeld in artikel 107, akte van de melding. Ze bezorgt de meldingsakte per beveiligde zending aan de persoon die de melding heeft verricht binnen een termijn van dertig dagen vanaf de dag na de datum van ontvangst van de melding.

Als de handelingen of de exploitatie niet meldingsplichtig of verboden zijn, stelt de overheid, vermeld in artikel 107, de persoon die de melding heeft verricht binnen dezelfde ordetermijn daarvan in kennis. In dat geval wordt geen akte genomen en wordt aan de melding geen verder gevolg gegeven.”

 

VOORWERP VAN DE MELDING

 

De melding heeft betrekking op een terrein, gelegen te Pontstraat 63, kadastraal bekend afdeling 1 sectie B nr. 545E2.

 

De melding omvat de volgende ingedeelde inrichting of activiteit: tijdelijke bronbemaling in functie van de plaatsing van een zwembad.

 

De ingedeelde inrichting of activiteit omvat:

 

Rubriek

Omschrijving

Totale hoeveelheid

Klasse

53.2.2°a)

Tijdelijke bronbemaling (Nieuw)

1447 m³/jaar

3

 

BEVOEGDHEID

 

De melding heeft geen betrekking op een Vlaams of provinciaal project, noch op een ingedeelde inrichting van klasse 1 of 2, noch op een gemeentegrensoverschrijdend project.

 

Het college van burgemeester en schepenen is dan ook bevoegd voor de aktename.

 

ONDERZOEK VAN HET MELDINGSPLICHTIG EN NIET-VERBODEN KARAKTER

 

Er zijn geen stedenbouwkundige handelingen verbonden aan de melding.

 

De gemelde exploitatie van de ingedeelde inrichting en/of activiteit is meldingsplichtig en niet verboden.

 

De rubrieken, hoeveelheden en kadasterpercelen zijn bepaald op basis van het meldingsdossier. Er zijn geen verplichte adviezen voorzien in deze procedure, alsook geen plaatsbezoek. Bijgevolg moet dit als met omzichtigheid benaderd worden.

 

De ingedeelde inrichtring of activiteit is louter en alleen in de derde klasse ingedeeld, de exploitatie ervan is dus meldingsplichtig.

 

Indien meer dan 10 m³ per uur bemalingswater geloosd wordt op een rioolwaterzuiveringsinstallatie van Aquafin moet een toelating gevraagd worden aan Aquafin (https://www.aquafin.be/nl-be/bedrijven/water-lozen/lozen-van-bemalingswater)

 

Er wordt voldaan aan artikel 5.4.3, § 3 van het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid betreffende verbods- en afstandsregels.

 

Juridische gronden

 

     Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 2 Decreet Lokaal Bestuur

     Andere:

        Decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014

        Decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid (DABM)

        Besluit van de Vlaamse Regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne (VLAREM II) en zijn bijlagen.

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Er wordt akte genomen van de melding ingediend door mevrouw Inge Bulckaert wonende Vrijputstraat 56 te 8540 Deerlijk voor de in het meldingsdossier opgenomen ingedeelde inrichting of activiteit, zijnde een tijdelijke bronbemaling in functie van de plaatsing van een zwembad gelegen Pontstraat 63 te Deerlijk.

 

De ingedeelde inrichting of activiteit omvat:

 

Rubriek

Omschrijving

Totale hoeveelheid

Klasse

53.2.2°a)

Bronbemaling (Nieuw)

1447 m³/jaar

3

 

Artikel 2

 

De plannen en het meldingsdossier waarop deze akte gebaseerd is, maken integraal deel uit van de meldingsakte.

 

De algemene en sectorale milieuvoorwaarden staan in titel II van het VLAREM. Bij wijziging van VLAREM wordt de exploitant geacht de meest actuele versie van de van toepassing zijnde bepalingen na te leven. De integrale en geconsolideerde tekst van titel II van het VLAREM is raadpleegbaar op de Milieunavigator, via de link: https://navigator.emis.vito.be/.

 

Uitvoerbaarheid

U mag het project uitvoeren of exploiteren de dag na de datum van de betekening van de meldingsakte.

 

Aanplakking

U moet de meldingsakte bekendmaken door de aanplakking van een affiche op de plaats waar het voorwerp van de melding uitgevoerd zal worden conform artikel 139 BVR OVG.

De aanplakking gebeurt conform artikel 59 BVR OVG waarbij de vergunningsaanvrager gelezen moet worden als de persoon die de melding verricht. Het opschrift van de aan te plakken affiche luidt : "BEKENDMAKING MELDINGSAKTE".

 

Verval

De meldingsakte vervalt van rechtswege in elk van de volgende gevallen:

1° als de verwezenlijking van de gemelde stedenbouwkundige handelingen niet wordt gestart binnen de twee jaar na het verlenen van de meldingsakte;

2° als het uitvoeren van de gemelde stedenbouwkundige handelingen meer dan drie opeenvolgende jaren wordt onderbroken;

3° als de gemelde gebouwen niet winddicht zijn binnen drie jaar na de aanvang van de gemelde stedenbouwkundige handelingen;

4° als de exploitatie van de gemelde activiteit of inrichting niet binnen vijf jaar na het verlenen van de meldingsakte aanvangt.

 

De meldingsakte voor de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit vervalt van rechtswege in elk van de volgende gevallen:

1° als de exploitatie van de gemelde activiteit of inrichting meer dan vijf opeenvolgende jaren wordt onderbroken;

2° als de ingedeelde inrichting vernield is wegens brand of ontploffing veroorzaakt ten gevolge van de exploitatie;

3° als de exploitatie op vrijwillige basis volledig en definitief wordt stopgezet overeenkomstig de voorwaarden en de regels, vermeld in het decreet van 9 maart 2001 tot regeling van de vrijwillige, volledige en definitieve stopzetting van de productie van alle dierlijke mest, afkomstig van een of meerdere diersoorten, en de uitvoeringsbesluiten ervan.

 

Beroepsmogelijkheid

U kan tegen deze beslissing een verzoekschrift tot schorsing en/of vernietiging indienen bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen op het volgende adres:

Raad voor Vergunningsbetwistingen

p/a Dienst van de Bestuursrechtscolleges

Koning Albert II-laan 35 bus 81

1030 Brussel

 

U doet dit op straffe van onontvankelijkheid per beveiligde zending (dit is per aangetekende brief of door neerlegging ter griffie) binnen een vervaltermijn van 45 dagen die ingaat de dag na de betekening van deze beslissing.

 

Het verzoekschrift wordt in vijfvoud ingediend, namelijk één origineel en vier afschriften (fotokopies of een digitale kopie). Gelijktijdig met de indiening van het verzoekschrift stuurt u een afschrift van het verzoekschrift ter informatie aan de verwerende partij (dit is de overheid die de beslissing genomen heeft).

U bent een rolrecht verschuldigd van:

        200 euro bij het indienen van een verzoekschrift tot vernietiging;

        100 euro bij het indienen van een verzoekschrift tot schorsing of tot schorsing wegens uiterst dringende noodzakelijkheid.

 

U betaalt het rolrecht binnen een termijn van 15 dagen, die ingaat de dag na deze van de betekening van het verzoek daartoe door de griffier van de Raad. Als het bedrag niet binnen de termijn van 15 dagen is gestort wordt het beroep niet-ontvankelijk verklaard.

 

Meer info

De procedure voor de Raad van Vergunningsbetwistingen wordt geregeld in

        het decreet van 4 april 2014 betreffende de organisatie en de rechtspleging van sommige Vlaamse bestuursrechtscolleges;

        het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning;

        het besluit van de Vlaamse Regering van 16 mei 2014 houdende de rechtspleging voor sommige Vlaamse Bestuursrechtscolleges.

Meer info vindt u op de website van de Raad voor Vergunningsbetwistingen.

(http://www.dbrc.be/vergunningsbetwistingen)

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 28/04/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 20 APRIL 2022

C.25. OMV 2021_227 - Marquettestraat 2 - goedkeuring -

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd een omgevingsvergunning te verlenen voor het verbouwen van een woning, op een perceel gelegen Marquettestraat 2 en met als kadastrale omschrijving (afd. 2) sectie C 472 V en (afd. 2) sectie C 472 T2 aangevraagd door mevrouw Lone Ameye wonende Rodenbachstraat 14 te 8540 Deerlijk.

 

Motivering

 

Het college van burgemeester en schepenen onderzoekt de vermelde aanvraag, rekening houdend met de terzake geldende wettelijke bepalingen en heeft betreffende de aanvraag het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar ingewonnen.

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar zoals uitgebracht op 5 april 2022.

Het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar luidt als volgt: Gunstig.

 

Het advies wordt als volgt gemotiveerd:

 

  1. Stedenbouwkundige basisgegevens

 

Gewestplan

De aanvraag situeert zich in het bij koninklijk besluit van 4 november 1977 vastgestelde origineel gewestplan Kortrijk met als bestemming woongebied.

 

Ruimtelijk uitvoeringsplan

     De aanvraag ligt in een gebied waarvoor een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Grens afbakening regionaalstedelijk gebied Kortrijk’ door de Vlaamse Regering werd vastgesteld op 20 januari 2006.

     De aanvraag is gelegen binnen de grenzen van het provinciaal ruimtelijke uitvoeringsplan Solitaire vakantiewoningen – Interfluvium, zoals vastgesteld door de deputatie op 25 juni 2015.

     De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.

 

Bijzonder plan van aanleg

De aanvraag is gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd bijzonder plan van aanleg, BPA Marquettestraat, wijziging A, 11 oktober 1988 met als bestemming zone 3 zone voor aaneengesloten en halfopen bebouwing en zone 13 zone voor private tuin.

 

Verkaveling

De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurde niet-vervallen verkaveling.

 

Bepaling van het plan dat van toepassing is op de aanvraag 

Het BPA is van toepassing op de aanvraag.

 

Overeenstemming met dit plan

De aanvraag wijkt af van de vigerende voorschriften.

 

Stedenbouwkundige verordeningen

Voor het perceel zijn de volgende stedenbouwkundige verordeningen relevant:

     Gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater, goedgekeurd bij besluit van de Vlaamse Regering van 5 juli 2013.

 

  1. Historiek

 

Relevante stedenbouwkundige vergunningen

Volgende stedenbouwkundige vergunningen en/of weigeringen zijn relevant:

        Stedenbouwkundige vergunning afgeleverd op 2 juli 1953 door het college van burgemeester en schepenen voor het bouwen van een voorhuis aan bestaande achterkeuken.

 

Relevante milieuvergunningen

Er zijn geen voorgaande vergunningen gekend voor het betrokken goed.

 

Relevante omgevingsvergunningen

Er zijn geen voorgaande vergunningen gekend voor het betrokken goed.

 

  1. Beschrijving van de omgeving en de aanvraag

 

3.1 Beschrijving van de omgeving

De eigendom is een perceel met een oppervlakte van 545 m² en is gelegen langs de Marquettestraat op ongeveer 1 km ten westen van de kern van Deerlijk. De Marquettestraat is een voldoende uitgeruste gemeenteweg.

Het perceel is bebouwd. Op het perceel bevindt zich een halfopen eengezinswoning bestaande uit 2 bouwlagen en een hellend dak opgetrokken op de rooilijn. De woning werd opgetrokken in metselwerk, gelijkaardig aan dat van de gekoppelde woning. Het hoofdvolume van de woning heeft een breedte van 6,10 m op een diepte van 9,11 m. Aansluitend op het hoofdvolume is een achterbouw opgetrokken op de rechterperceelsgrens met deels 1 bouwlaag en zadeldak (hoogte nok. 6,54 m) en deels 1 bouwlaag met lessenaars dak (hoogte op perceelsgrens 3,02 m) . De totale bouwdiepte van de woning bedraagt 22,50 m. Naast de achterbouw is er nog een losstaand volume met een oppervlakte van 35 m² opgetrokken op de linkerperceelsgrens.

De omgeving heeft een residentieel karakter en wordt bepaald door de aanwezigheid van eengezinswoningen.

 

3.2 Beschrijving van de aangevraagde stedenbouwkundige handelingen

De aanvraag betreft het verbouwen en uitbreiden van een bestaande eengezinswoning na afbraak van de bestaande achterbouw opgetrokken op de rechterperceelsgrens, een bijgebouw opgetrokken op de linkerperceelsgrens. De bestaande af te breken bebouwing heeft een oppervlakte van +/- 99 m².

Op ongeveer dezelfde plaats van de te slopen constructies wordt een nieuwbouw voorzien. De uitbreiding bevindt zich achteraan de woning, op de rechterkavelgrens, minimum 2,04 m ten opzichte van de linkerkavelgrens. De uitbreiding heeft een breedte van 7,60 m op een diepte van 10,87 m en wordt afgewerkt met een plat dak. De kroonlijsthoogte bedraagt 3,40 m.

Het materiaalgebruik voor het nieuwe volume betreft houten latwerk met een aluminium dakrandprofiel en zwart aluminium buitenschrijnwerk.

Het bestaande hoofdvolume wordt intern verbouwd. Het gelijkvloers bestaat na verbouwing en uitbreiding uit een inkom met aansluitende vestiaire, zithoek, speelhoek, berging/wasruimte, keuken en eetkamer. Op het verdiep worden een slaapkamer met dressing en een badkamer. Onder het dak bevindt zich nog een nachthal en 2 slaapkamers. Aansluitend op de achtergevel wordt een terras voorzien.

In de tuinzone wordt een fietsenberging met een breedte van 2 m op een lengte van 4 m voorzien. De fietsenberging wordt ingeplant op 0,30 m van de rechter perceelsgrens en op 3,70 m achter de achtergevel van de woning.  De fietsenberging wordt afgewerkt met een plat dak met een kroonlijsthoogte van 2,35 m. De gevels van het bijgebouw worden voorzien in houten latwerk.

Achteraan de tuinzone wordt een bijgebouw voorzien. Het bijgebouw heeft een breedte van 3,25 m op een diepte van 5,35 m. Het bijgebouw wordt ingeplant op 1 m van de achterste en rechterperceelsgrens. Het bijgebouw wordt afgewerkt met een plat dak met een kroonlijsthoogte van 2,35 m. De gevels van het bijgebouw worden voorzien in houten latwerk.

De bestaande oprit gelegen in de vrije zijstrook blijft behouden.

 

3.3 Beschrijving van de aangevraagde ingedeelde inrichtingen of activiteiten

De aanvraag heeft geen betrekking op een ingedeelde inrichting of activiteit.

 

  1. Openbaar onderzoek/raadpleging aanpalende eigenaar

 

De aanvraag werd onderworpen aan een openbaar onderzoek. Het openbaar onderzoek vond plaats van 14 januari 2022 tot 12 februari 2022. Tijdens de periode van het openbaar onderzoek werden er geen bezwaarschriften ingediend.

 

  1. Adviezen

 

Er dienden geen adviezen ingewonnen te worden. 

 

  1. Project-MER of OVR

 

De aanvraag valt niet onder de bijlage I of II van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 december 2004. Project-MER of OVR is niet van toepassing op voorliggende aanvraag.

 

  1. Inhoudelijke beoordeling van het dossier

 

Op basis van de hierboven vermelde overwegingen wordt tot de volgende beoordeling van het dossier gekomen.

 

7.1 Planologische toets

De aanvraag dient getoetst te worden aan de voorschriften van het BPA Marquettestraat.

De aanvraag wijkt af van de voorschriften. Hiervoor wordt toepassing gemaakt van artikel 4.4.1 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

Het ontwerp is op volgende punten in strijd met de voorschriften:

Plan schrijft voor:

ontwerp voorziet:

- Vrije zijstrook 0 m/3 m

- Wonen in zone voor private tuinen – bouwdiepte wonen max. 15 m

- Hoofdgebouw verplicht hellend dak

- Materiaalgebruik: baksteen of betonsteen en dakbedekking plat dak: grind

- Bijgebouw op de perceelsgrens in baksteen of op 1m van de perceelsgrens

- Vrije zijstrook nevenvolume 2,04m

- Bouwdiepte 19,95 m – in zone voor private tuinen

- Uitbreiding met plat dak

- Materiaal uitbreiding: houten latwerk en dakbedekking EPDM

 

- Fietsenberging op 0,30 m van de perceelsgrens in houten latwerk

 

De aanvraag is voor het overige in overeenstemming met de voorzieningen van het BPA gezien de aanvraag betrekking heeft op een halfopen eengezinswoning, de zone 1 voor maximaal 100 % en 250 m² bebouwd mag worden, de bouwdiepte op de verdieping beperkt blijft tot 12 m, het hoofdvolume kan bestaan uit 2 bouwlagen, het materiaalgebruik esthetisch verantwoord is, de oppervlakte van het bijgebouw kleiner is dan 30 m², het bijgebouw in de tuinzone ingeplant is op 1 m van de verschillende perceelsgrenzen en de hoogte van het bijgebouw op de perceelsgrens kleiner is dan 2,70 m.

 

Artikel 4.4.1 van de VCRO voorziet dat na een openbaar onderzoek, beperkte afwijkingen kunnen worden toegestaan op stedenbouwkundige voorschriften en verkavelingsvoorschriften met betrekking tot perceelsafmetingen, de afmetingen en de inplanting van constructies, de dakvorm en de gebruikte materialen. Afwijkingen kunnen niet worden toegestaan voor wat betreft de bestemming, de maximaal mogelijke vloerterreinindex en het aantal bouwlagen.

De afwijkingen hebben betrekking op inplanting, afmetingen, dakvorm en materialen zodat deze overwogen kunnen worden.

De afwijkingen inzake de inplanting hebben betrekking op de inplanting van het nevenvolume en de fietsenberging. Het hoofdvolume bevindt zich op een afstand van 4 m van de zijkavelgrens wat in het ontwerp ook behouden blijft en bijgevolg voldoet aan het BPA. De nieuwe achterbouw wordt gerealiseerd op ongeveer dezelfde plaats als de bestaande achterbouwen, weliswaar op een ruimere afstand van de linkerzijperceelsgrens, waardoor de afstand tot de zijkavelgrens geen bijkomende hinder zal creëren, noch naar de buren, noch naar het bestaande straatbeeld. Het perceel is eerder smal en diep, en een dergelijke gelijkvloerse bouwbreedte laat een kwalitatieve inrichting van de leefruimtes van de woning toe. Volgens de nota van de architect wordt de fietsenberging opgetrokken tegen de bestaande muur, volledig op de eigendom van de aanvrager. Een inplanting op 1 m van de zijperceelsgrens zou betekenen dat deze een negatieve impact zal hebben op de relatie van de woning met de tuinzone waardoor een inplanting tegen de bestaande muur en bijgevolg op beperkte afstand van de perceelsgrens gevolgd kan worden.

De afwijking inzake afmeting heeft betrekking op de diepte van de woning. De totale gelijkvloerse bouwdiepte wordt op 19,95 m gebracht, wat minder is dan de bouwdiepte van de bestaande woning en zodoende zeker beperkt en aanvaardbaar is binnen deze woonomgeving.

De afwijking van de dakvorm van een verplicht hellend dak naar een plat dak is te motiveren omdat deze afwijking beperkt is tot het nevenvolume, het hoofdvolume zijn hellende dakvorm blijft behouden en een platte dakvorm voor minder hinder zal zorgen voor de aanpalende percelen.

De afwijking op het materiaalgebruik is eveneens beperkt te noemen gezien het hoofdvolume behouden blijft in gevelmetselwerk, het nevenvolume ondergeschikt is en dit slechts beperkt zichtbaar is vanaf de openbare weg zodat het straatbeeld niet geschaad zal worden.

Tijdens de periode van het openbaar onderzoek werden geen bezwaren geformuleerd zodat er van uitgegaan kan worden dat ook de aanpalenden geen hinder zullen ondervinden van de gevraagde afwijkingen.

Bijgevolg kunnen deze afwijkingen positief beoordeeld worden.

 

7.2 Wegenis

In toepassing op de artikelen 4.3.5. tot en met 4.3.8. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening kan gesteld worden dat de Marquettestraat een voldoende uitgeruste openbare weg is.

De aanvraag beoogt niet de oprichting van een bedrijfswoning.  De aanvraag ligt niet in een reservatiestrook. Het goed is niet getroffen door een rooilijn.

 

7.3 Watertoets (decreet integraal waterbeleid)

Hoofdstuk III, afdeling I, artikel 8 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het algemeen waterbeleid (Belgisch Staatsblad 14 november 2003) legt bepaalde verplichtingen op, die de watertoets worden genoemd. Deze watertoets houdt in dat de eventuele schadelijke effecten van het innemen van ruimte ten koste van de watersystemen worden ingeschat.

 

Het voorliggend project heeft geen omvangrijke oppervlakte (<0,1ha) en ligt niet in een recent overstroomd gebied of in een risicozone voor overstromingen. Er is voldaan aan de gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwater: er wordt een regenwaterput van 10.000 liter met hergebruik voorzien, de aanvrager voorziet de aanleg van een infiltratievoorziening met een volume van 1.800 liter en een referentieoppervlakte van 3 m², het terras en de oprit worden aangelegd in waterdoorlatende verharding of wateren af in de naastliggende onverharde ruimte zodat het water van de verhardingen infiltreert in de bodem. Bijgevolg kan in alle redelijkheid geoordeeld worden dat het schadelijk effect beperkt zal zijn.

 

7.4 Mer-screening

De aanvraag valt niet onder de bijlage I,II of III van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 december 2004.

 

7.5 Natuurtoets

Volgens de natuurtoets blijkt dat geen onvermijdbare schade aan belangrijke natuurwaarden worden veroorzaakt.

 

7.6 Erfgoed-/archeologietoets

Niet van toepassing.

 

7.7 Mobiliteit – MOBER (transport en verkeersveiligheid)

Niet van toepassing

 

7.8 Decreet grond- en pandenbeleid

Gezien de beperkte omvang/aard van het project zijn geen normen of percentages betreffende de verwezenlijking van een bescheiden woonaanbod van toepassing.

 

7.9 Milieuaspecten

Niet van toepassing.

 

7.10 Goede ruimtelijke ordening

Voor de beoordeling van de goede ruimtelijke ordening wordt de aanvraag getoetst aan de hand van de aandachtspunten en criteria zoals vermeld in artikel 4.3.1 § 2 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, voor zover noodzakelijk en relevant.

 

Functie:

De aanvraag heeft betrekking op de verbouwing van een eengezinswoning. Deze functie blijft ongewijzigd en is passend binnen deze woonomgeving.

Het ontwerp zorgt voor een verruiming, herindeling en rationalisering van de woning en beantwoordt zodoende aan de huidige normen van wooncomfort.

 

Inplanting en ruimtegebruik:

De inplanting van de woning op de rooilijn blijft ongewijzigd.

De nieuwe achterbouw wordt gerealiseerd op ongeveer dezelfde plaats als de bestaande achterbouwen en sluit aan op het hoofdgebouw. Op die manier vormt de bebouwing na de werken een compact geheel.

 

Bouwvolume, gabarit en verschijningsvorm:

Het hoofdgebouw van de woning blijft qua gabarit ongewijzigd, er worden enkel interne verbouwingswerken uitgevoerd.

De bestaande achterbouwen worden vervangen door een nieuwe, ruime achterbouw. De totale gelijkvloerse bouwdiepte wordt op 19,95 m gebracht, wat minder is dan de bouwdiepte van de bestaande woning en zodoende zeker aanvaardbaar is binnen deze woonomgeving. Het perceel is immers eerder smal en diep, en een dergelijke gelijkvloerse bouwdiepte laat een kwalitatieve inrichting van de leefruimtes van de woning toe.

Er wordt geen hinder verwacht voor de omringende percelen. De bouwdiepte is immers vergelijkbaar met deze van de buren en de bouwhoogte is aanvaardbaar. De muren op de perceelgrens worden gewijzigd. Hiervoor werd het akkoord verkregen van de eigenaars van het betreffende buurperceel.

De voorgevel blijft ongewijzigd waardoor het ontwerp geen rechtstreekse impact heeft op het straatbeeld.

De sloop van de huidige achterbouwen en de realisatie van een nieuwe achterbouw betekenen een sanering van de bebouwing op het perceel.

Het gevraagde is qua volume en gabarit inpasbaar in de betreffende omgeving en de uitbreiding integreert zich door zijn materiaalgebruik (houten latwerk) binnen de bestaande bebouwing.

 

Parkeerplaatsen en verkeersaantrek:

De functie van eengezinswoning blijft behouden, bijgevolg wordt geen wijziging van de verkeersaantrek verwacht. De bestaande oprit blijft behouden, zodat er voldoende ruimte is om op eigen perceel te blijven parkeren.

 

Groen- en omgevingsaanleg:

Achter de woning wordt een terras aangelegd.

De woning beschikt over een voldoende ruime tuinzone om een kwalitatieve tuin te kunnen aanleggen.

Na de werken wordt het contact tussen de leefruimtes van de woning en de tuinzone versterkt, wat de woonkwaliteit ten goede komt.

 

Conclusie

Het ontwerp is bijgevolg verenigbaar met zijn onmiddellijke omgeving en met de goede plaatselijke aanleg.

 

Artikel 4.3.1§2, 2° stelt dat het vergunningverlenende bestuursorgaan ook met de bijdrage van het aangevraagde aan de verhoging van het ruimtelijk rendement rekening kan houden.

De aanvraag doet geen bijdrage tot de verhoging van het ruimtelijk rendement, doch respecteert de kwaliteit van de woon- en leefomgeving. Het aangevraagde past zich in de betrokken omgeving.

 

7.11 Resultaten openbaar onderzoek

Tijdens de periode van het openbaar onderzoek werden geen bezwaren of opmerkingen geformuleerd zodat een verdere beoordeling niet aan de orde is.

 

7.12 Scheidingsmuren

Niet van toepassing

 

7.13 Bespreking adviezen

Niet van toepassing.

 

Juridische gronden

 

     Algemene basisbevoegdheden: Art.56, § 2 Decreet Lokaal Bestuur

     Andere:

        Besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet betreffende de omgevingsvergunning

        Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009 en zijn wijzigingen

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen sluit zich aan bij het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar en besluit bijgevolg tot het afleveren van de omgevingsvergunning aan mevrouw Lone Ameye wonende Rodenbachstraat 14 te 8540 Deerlijk, voor het verbouwen van een woning, op een perceel gelegen Marquettestraat 2 en met als kadastrale omschrijving (afd. 2) sectie C 472 V en (afd. 2) sectie C 472 T2.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 28/04/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 20 APRIL 2022

C.26. Attest van verdeling - Brandsmisstraat 20 - goedkeuring -

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd of er opmerkingen zijn bij het attest van verdeling voor de eigendom gelegen Brandsmisstraat 20.

 

Motivering

 

Op 4 april 2022 verstuurde men vanuit het notariaat KTUM een attest van verdeling voor de eigendom gelegen Brandsmisstraat 20, gekadastreerd afdeling 2, sectie D, nummer 163d, met een oppervlakte van 81 a 26 ca en nummer 159a, met een oppervlakte van 1 ha 7 a 62 ca.

 

Een deel van de eigendom wordt afgesplitst teneinde te verkopen.

De bestemming van het goed is agrarisch gebied volgens het gewestplan Kortrijk. Het afgesplitste perceel zal bestemd zijn als perceel grond zonder zekerheid van bouwen.

 

De omgevingsambtenaar stelt voor geen opmerkingen te formuleren bij het voorstel van verdeling.

 

Adviezen

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 2 Decreet Lokaal Bestuur

        Andere:

        Art. 5.2.2 Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009 en zijn wijzigingen

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen heeft geen bezwaar tegen de splitsing.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 28/04/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 20 APRIL 2022

C.27. OMV 2021_232 - Marquettestraat 41 - beslissing -

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd een omgevingsvergunning te verlenen voor het uitbreiden van een woning, op een perceel gelegen Marquettestraat 41 en met als kadastrale omschrijving (afd. 2) sectie C 446 A3 aangevraagd door Van Houtte - Vanlaeken wonende Marquettestraat 41 te 8540 Deerlijk.

 

Motivering

 

Het college van burgemeester en schepenen onderzoekt de vermelde aanvraag, rekening houdend met de terzake geldende wettelijke bepalingen en heeft betreffende de aanvraag het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar ingewonnen.

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar zoals uitgebracht op  5 april 2022.

Het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar luidt als volgt: Gunstig.

 

Het advies wordt als volgt gemotiveerd:

 

  1. Stedenbouwkundige basisgegevens

 

Gewestplan

De aanvraag situeert zich in het bij koninklijk besluit van 4 november 1977 vastgestelde origineel gewestplan Kortrijk met als bestemming woongebied.

 

Ruimtelijk uitvoeringsplan

     De aanvraag ligt in een gebied waarvoor een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Grens afbakening regionaalstedelijk gebied Kortrijk’ door de Vlaamse Regering werd vastgesteld op 20 januari 2006.

     De aanvraag is gelegen binnen de grenzen van het provinciaal ruimtelijke uitvoeringsplan Solitaire vakantiewoningen – Interfluvium, zoals vastgesteld door de deputatie op 25 juni 2015.

     De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.

 

Bijzonder plan van aanleg

De aanvraag is gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd bijzonder plan van aanleg, BPA Marquettestraat, wijz. A, goedgekeurd op 11 oktober 1988 met als bestemming zone voor menging aaneengesloten en halfopen bebouwing.

 

Verkaveling

De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurde niet-vervallen verkaveling.

 

Bepaling van het plan dat van toepassing is op de aanvraag 

Het BPA is van toepassing op de aanvraag.

 

Overeenstemming met dit plan

De aanvraag wijkt af van de vigerende voorschriften.

 

Stedenbouwkundige verordeningen

Voor het perceel zijn de volgende stedenbouwkundige verordeningen relevant:

     Gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater, goedgekeurd bij besluit van de Vlaamse Regering van 5 juli 2013.

 

  1. Historiek

 

Relevante stedenbouwkundige vergunningen

Volgende stedenbouwkundige vergunningen en/of weigeringen zijn relevant:

        Stedenbouwkundige vergunning afgeleverd op 8 juni 1950 door het college van burgemeester en schepenen voor de heropbouw van een bouwvallige geriefplaats achter het woonhuis.

        Stedenbouwkundige vergunning afgeleverd op 2 augustus 1956 door het college van burgemeester en schepenen voor het bouwen van een overdekte berging.

        Stedenbouwkundige vergunning afgeleverd op 27 april 2005 door het college van burgemeester en schepenen voor het bouwen van een veranda van 15 m².

 

Relevante milieuvergunningen

Er zijn geen voorgaande vergunningen gekend voor het betrokken goed.

 

Relevante omgevingsvergunningen

Er zijn geen voorgaande vergunningen gekend voor het betrokken goed.

 

  1. Beschrijving van de omgeving en de aanvraag

 

3.1 Beschrijving van de omgeving

De eigendom is een perceel met een oppervlakte van 447 m² en is gelegen langs de Marquettestraat op ongeveer 1 km ten westen van de kern van Deerlijk. De Marquettestraat is een voldoende uitgeruste gemeenteweg.

Het perceel is bebouwd. Op het perceel bevindt zich een eengezinswoning van het gesloten type bestaande uit 2 bouwlagen en een hellend dak opgetrokken op de rooilijn. De woning werd opgetrokken in metselwerk, gelijkaardig aan dat van de naastliggende woningen. Het hoofdvolume van de woning heeft een breedte van 8,16 m aan de straatzijde. De bouwdiepte van het hoofdvolume bedraagt 8 m. Aansluitend op het hoofdvolume is een ruime achterbouw opgetrokken op de linkerperceelsgrens met 1 bouwlaag en een lessenaarsdak (hoogte nok op de perceelsgrens 4,30 m) en deel met 1 bouwlaag met plat dak (hoogte op perceelsgrens 2,40 m). De totale bouwdiepte van de woning bedraagt 23,50 m.

De omgeving heeft een residentieel karakter en wordt bepaald door de aanwezigheid van eengezinswoningen.

 

3.2 Beschrijving van de aangevraagde stedenbouwkundige handelingen

De aanvraag betreft het verbouwen en uitbreiden van een bestaande eengezinswoning.

De bestaande af te breken bebouwing heeft een oppervlakte van 14,50 m² en bevindt zich op minstens 1,65 m van de rechterperceelsgrens.

Op de plaats van de te slopen constructies wordt een nieuwbouw voorzien. De uitbreiding bevindt zich achteraan de woning, op de rechterkavelgrens en aansluitend op de bestaande aanbouw die zich op de linkerkavelgrens bevindt. De uitbreiding heeft een breedte van minstens 4,35 m en max. 4,58 m op een diepte van 6,75 m (totale oppervlakte 30,67 m²) en wordt afgewerkt met een plat dak. De kroonlijsthoogte bedraagt 3,30  m.

Het materiaalgebruik voor het nieuwe volume betreft houten planchetten als gevelbekleding en zwart aluminium buitenschrijnwerk. Op de rechterperceelsgrens wordt de muur afgewerkt met rode strengpersstenen.

Het bestaande hoofdvolume wordt intern verbouwd. Het gelijkvloers bestaat na verbouwing en uitbreiding uit een inkom, bureau met aansluitende zithoek, een garage, keuken met aansluitende eethoek, een wc/badkamer en enkele bergingen. Op het verdiep worden de 2 slaapkamers, het toilet en de badkamer behouden. Onder het dak bevindt zich nog een derde slaapkamer.

 

3.3 Beschrijving van de aangevraagde ingedeelde inrichtingen of activiteiten

De aanvraag heeft geen betrekking op een ingedeelde inrichting of activiteit.

 

  1. Openbaar onderzoek/raadpleging aanpalende eigenaar

De aanvraag werd onderworpen aan een openbaar onderzoek. Het openbaar onderzoek vond plaats van 28 januari 2022 tot 26 februari 2022. Tijdens de periode van het openbaar onderzoek werden er geen bezwaarschriften ingediend.

 

  1. Adviezen

Er dienden geen adviezen ingewonnen te worden. 

 

  1. Project-MER of OVR (ingeval van toepassing)

De aanvraag valt niet onder de bijlage I of II van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 december 2004. Project-MER of OVR is niet van toepassing op voorliggende aanvraag.

 

  1. Inhoudelijke beoordeling van het dossier

Op basis van de hierboven vermelde overwegingen wordt tot de volgende beoordeling van het dossier gekomen.

 

7.1 Planologische toets

De aanvraag dient getoetst te worden aan de stedenbouwkundige voorschriften van het BPA Marquettestraat. De aanvraag wijkt af van de voorschriften. Hiervoor wordt toepassing gemaakt van artikel 4.4.1. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

Het ontwerp is op volgende punten in strijd met de voorschriften:

Plan schrijft voor:

ontwerp voorziet:

     Materiaalgebruik: baksteen of betonsteen

     Hellend dak

     Houten latwerk

 

     Plat dak

 

Het gevraagde is voor het overige  in overeenstemming met de voorzieningen van het BPA gezien het een eengezinswoning betreft van het gesloten type waarbij de maximale bebouwingsgraad niet overschreden wordt, het bestaande hoofdvolume niet gewijzigd wordt en de bestaande bebouwing in de tuinzone ongewijzigd.

 

Artikel 4.4.1 van de VCRO voorziet dat na een openbaar onderzoek, beperkte afwijkingen kunnen worden toegestaan op stedenbouwkundige voorschriften en verkavelingsvoorschriften met betrekking tot perceelsafmetingen, de afmetingen en de inplanting van constructies, de dakvorm en de gebruikte materialen. Afwijkingen kunnen niet worden toegestaan voor wat betreft de bestemming, de maximaal mogelijke vloerterreinindex en het aantal bouwlagen.

 

Afwijking dakhelling

De afwijking heeft betrekking op de afmetingen van de constructie zodat een afwijking overwogen kan worden. De afwijking van de dakhelling van een hellend dak naar een plat dak voor de uitbreiding is te motiveren aangezien deze afwijking beperkt is en de kroonlijsthoogte binnen de maximaal toegelaten hoogtes valt. Een plat dak zal ook voor minder hinder zorgen voor de aanpalende eigenaars. Er werden ook geen bezwaren geformuleerd tijdens het openbaar onderzoek zodat ook de aanpalenden hiervan geen hinder zullen ondervinden.

 

Afwijking materiaalgebruik

De afwijking heeft betrekking op materiaalgebruik zodat een afwijking overwogen kan worden. De afwijking van in materiaalgebruik betreft het voorzien van een houten latwerk in plaats van metselwerk. Dat is te motiveren vanuit het oogpunt dat houten latwerk, net als metselwerk een kwaliteitsvol materiaalgebruik is. Gezien het houten latwerk enkel voorzien wordt voor de gevelbekleding van de achtergevel van de uitbreiding en niet voor de muur op de rechter perceelsgrens, is de afwijking beperkt en laat het nog alle toekomstige ontwikkelingen toe. Er werden ook geen bezwaren geformuleerd tijdens het openbaar onderzoek zodat ook de aanpalenden hiervan geen hinder zullen ondervinden.

 

7.2 Wegenis

In toepassing op de artikelen 4.3.5. tot en met 4.3.8. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening kan gesteld worden dat de Marquettestraat een voldoende uitgeruste openbare weg is.

De aanvraag beoogt niet de oprichting van een bedrijfswoning.  De aanvraag ligt niet in een reservatiestrook. Het goed is niet getroffen door een rooilijn.

 

7.3 Watertoets (decreet integraal waterbeleid)

Hoofdstuk III, afdeling I, artikel 8 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het algemeen waterbeleid (Belgisch Staatsblad 14 november 2003) legt bepaalde verplichtingen op, die de watertoets worden genoemd. Deze watertoets houdt in dat de eventuele schadelijke effecten van het innemen van ruimte ten koste van de watersystemen worden ingeschat.

 

Het voorliggende project heeft geen omvangrijke oppervlakte-uitbreiding (< 40 m²) en ligt niet in een recent overstroomd gebied of een risicozone voor overstromingen, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld te worden dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.

 

7.4 Mer-screening

De aanvraag valt niet onder de bijlage I,II of III van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 december 2004.

 

7.5 Natuurtoets

Volgens de natuurtoets blijkt dat geen onvermijdbare schade aan belangrijke natuurwaarden worden veroorzaakt.

 

7.6 Erfgoed-/archeologietoets

Niet van toepassing.

 

7.7 Mobiliteit – MOBER (transport en verkeersveiligheid)

Niet van toepassing

 

7.8 Decreet grond- en pandenbeleid

Gezien de beperkte omvang/aard van het project zijn geen normen of percentages betreffende de verwezenlijking van een bescheiden woonaanbod van toepassing.

 

7.9 Milieuaspecten

Niet van toepassing.

 

7.10 Goede ruimtelijke ordening

Voor de beoordeling van de goede ruimtelijke ordening wordt de aanvraag getoetst aan de hand van de aandachtspunten en criteria zoals vermeld in artikel 4.3.1 § 2 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, voor zover noodzakelijk en relevant.

 

Functie:

De aanvraag heeft betrekking op de verbouwing van een eengezinswoning. Deze functie blijft ongewijzigd en is passend binnen deze bebouwde omgeving.

Het ontwerp zorgt voor een verruiming, herindeling en rationalisering van de woning en beantwoordt zodoende aan de huidige normen van wooncomfort.

 

Inplanting en ruimtegebruik:

De inplanting van de woning op de rooilijn blijft ongewijzigd.

De nieuwe achterbouw wordt gerealiseerd op dezelfde plaats als de bestaande achterbouwen en sluit aan op het hoofdgebouw. Op die manier vormt de bebouwing na de werken een compact geheel.

 

Bouwvolume en gabarit:

Het hoofdgebouw van de woning blijft qua gabarit ongewijzigd, er worden enkel interne verbouwingswerken uitgevoerd.

Een van de bestaande achterbouwen wordt vervangen door een nieuwe, ruime achterbouw over de volledige perceelbreedte. De totale gelijkvloerse bouwdiepte wordt behouden op de linkerperceelgrens, op de rechter perceelgrens wordt die tot op 15 m gebracht, wat zeker aanvaardbaar is. Het perceel is eerder smal en diep, en een dergelijke gelijkvloerse bouwdiepte laat een kwalitatieve inrichting van de leefruimtes van de woning toe.

 

Er wordt geen hinder verwacht voor de omringende percelen. De bouwdiepte is immers vergelijkbaar met deze van de buren en de bouwhoogte is aanvaardbaar.  De muren op de perceelgrens worden gewijzigd. Hiervoor werd het akkoord verkregen van de eigenaars van het betreffende buurperceel.

 

Het gevraagde is qua volume en gabarit inpasbaar in de betreffende omgeving.

 

Verschijningsvorm:

De voorgevel blijft ongewijzigd waardoor het ontwerp geen rechtstreekse impact heeft op het straatbeeld.

De uitbreiding integreert zich door zijn materiaalgebruik (houten belatting en metselwerk op de perceelgrens) binnen de bestaande bebouwing.

 

Parkeerplaatsen en verkeersaantrek:

De functie van eengezinswoning blijft behouden, bijgevolg wordt geen wijziging van de verkeersaantrek verwacht.

 

Groen- en omgevingsaanleg:

Achter de woning blijft het bestaande terras behouden. De woning beschikt over een voldoende ruime tuinzone om een kwalitatieve tuin te kunnen aanleggen.

Na de werken wordt het contact tussen de leefruimtes van de woning en de tuinzone versterkt, wat de woonkwaliteit ten goede komt.

 

Conclusie

Het ontwerp is bijgevolg verenigbaar met zijn onmiddellijke omgeving en met de goede plaatselijke aanleg.

 

Artikel 4.3.1§2, 2° stelt dat het vergunningverlenende bestuursorgaan ook met de bijdrage van het aangevraagde aan de verhoging van het ruimtelijk rendement rekening kan houden.

De aanvraag doet geen bijdrage tot de verhoging van het ruimtelijk rendement, doch respecteert de kwaliteit van de woon- en leefomgeving. Het aangevraagde past zich in de betrokken omgeving.

 

7.11 Resultaten openbaar onderzoek

Tijdens de periode van het openbaar onderzoek werden geen bezwaren of opmerkingen geformuleerd zodat een verdere beoordeling niet aan de orde is.

 

7.12 Scheidingsmuren

Niet van toepassing.

 

7.13 Bespreking adviezen

Niet van toepassing.

 

Juridische gronden

 

     Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 2 Decreet Lokaal Bestuur

     Andere:

        Besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet betreffende de omgevingsvergunning.

        Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009 en zijn wijzigingen.

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen sluit zich aan bij het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar en besluit bijgevolg tot het afleveren van de omgevingsvergunning aan Van Houtte - Vanlaeken wonende Marquettestraat 41 te 8540 Deerlijk, voor het uitbreiden van een woning, op een perceel gelegen Marquettestraat 41 en met als kadastrale omschrijving (afd. 2) sectie C 446 A3.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 28/04/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 20 APRIL 2022

C.28. OMV 2021_233 - Kapittelstraat 5 - beslissing -

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd een omgevingsvergunning te verlenen voor het bouwen van een vrijstaande woning, op een perceel gelegen Kapittelstraat 5 en met als kadastrale omschrijving (afd. 2) sectie E 830 C2 aangevraagd door Stefanie Vanden Broucke namens Bistierland BV gevestigd Harpstraat 5/1 te 8530 Harelbeke.

 

Motivering

 

Het college van burgemeester en schepenen onderzoekt de vermelde aanvraag, rekening houdend met de terzake geldende wettelijke bepalingen en heeft betreffende de aanvraag het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar ingewonnen.

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar zoals uitgebracht op  5 april 2022.

Het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar luidt als volgt: Voorwaardelijk gunstig. Er dient voldaan te worden aan volgende voorwaarde(n):

        Er dienen 2 fietsstalplaatsen te worden voorzien (dit is nu niet duidelijk af te leiden uit de bouwplannen).

        De afsluitingen dienen, conform de voorschriften, te bestaan uit levende hagen (Fagus sylvatica) al dan niet verstevigd met palen en draad op de achterste en zijkavelgrens (vanaf de voorgevel) met een max. hoogte van 2,20 m en in de voortuinstrook wordt de hoogte beperkt tot een hoogte van 1,20 m.

 

Het advies wordt als volgt gemotiveerd:

 

  1. Stedenbouwkundige basisgegevens

 

Gewestplan

De bepalingen van het gewestplan Kortrijk (goedgekeurd 4 november 1977) zijn niet meer van toepassing en werden vervangen door de voorschriften van het ruimtelijk uitvoeringsplan overeenkomstig artikel 7.4.5 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

 

Ruimtelijk uitvoeringsplan

          De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.

          De aanvraag is gelegen binnen de grenzen van het provinciaal ruimtelijke uitvoeringsplan Solitaire vakantiewoningen – Interfluvium, zoals vastgesteld door de deputatie op 25 juni 2015.

          De aanvraag is gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Oude Pastorijstraat, goedgekeurd 8 november 2012 met als bestemming zone voor wonen met beperkte nevenfuncties en zone voor groenbuffer.

 

Bijzonder plan van aanleg

De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd bijzonder plan van aanleg.

 

Verkaveling

De aanvraag is gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurde niet-vervallen verkaveling oorspronkelijk goedgekeurd op 5 november 2014 (dossiernummer 2014.15/1049).

 

Bepaling van het plan dat van toepassing is op de aanvraag 

De verkaveling is van toepassing op de aanvraag.

 

Overeenstemming met dit plan

De aanvraag is niet volledig in overeenstemming met de vigerende voorschriften.

 

Stedenbouwkundige verordeningen

Voor het perceel zijn de volgende stedenbouwkundige verordeningen relevant:

          Gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater, goedgekeurd bij besluit van de Vlaamse Regering van 5 juli 2013.

 

  1. Historiek

 

Relevante stedenbouwkundige vergunningen

Volgende stedenbouwkundige vergunningen en/of weigeringen zijn relevant:

          Stedenbouwkundige vergunning afgeleverd op 3 september 2014 door het college van burgemeester en schepenen voor het slopen van bestaande bedrijfsgebouwen – het opbreken van bestaande verharding en het slopen van een bestaande woning.

 

Relevante milieuvergunningen

Er zijn geen voorgaande vergunningen gekend voor het betrokken goed.

 

Relevante omgevingsvergunningen

Er zijn geen voorgaande vergunningen gekend voor het betrokken goed.

 

  1. Beschrijving van de omgeving en de aanvraag

 

3.1 Beschrijving van de omgeving

De eigendom is een perceel met een oppervlakte van 646 m² en is gelegen langs de Kapittelstraat op ongeveer 300 m ten zuidoosten van de kern van Sint-Lodewijk.

De Kapittelstraat is een voldoende uitgeruste gemeenteweg in een recent aangelegde verkaveling. De verkaveling voorziet in een combinatie van vrijstaande, gekoppelde en aangebouwde ééngezinswoningen met maximaal twee bouwlagen en een hellend of plat dak. De invulling van de verkaveling met de woningen is lopende. De Kapittelstraat betreft een doodlopende zijstraat.

Het perceel is braakliggend.

De omgeving heeft een residentieel karakter en wordt bepaald door de aanwezigheid van eengezinswoningen.

 

3.2 Beschrijving van de aangevraagde stedenbouwkundige handelingen

De aanvrager wenst een vrijstaande eengezinswoning te bouwen.

De woning wordt ingeplant op minstens 5,20 m van de rooilijn, de garage op 6 m, op 6,47 m van de rechterzijperceelsgrens en op 4 m van de linkerzijperceelsgrens. De afstand tot de achterkavelgrens bedraagt 12,65 m. De woning heeft een breedte van 13,40 m. De diepte op het gelijkvloers bedraagt 9 m.

De woning bestaat uit twee bouwlagen met hellend dak. De kroonlijsthoogte bedraagt 5,80 m en de nokhoogte ligt op 10,90 m.

Op het gelijkvloers bevindt zich een inpandige garage met wasplaats, een inkomhal, toilet, berging, living en keuken. Op de verdieping worden 4 slaapkamers, een dressing, douche en toilet ondergebracht. Onder het dak wordt een zolder voorzien

De gevels worden afgewerkt in witgekalkte handvorm gevelsteen met donkergrijze plint, de dakbedekking bestaat uit roodbruine dakpannen en het schrijnwerk is voorzien in lichtgrijs geschilderd hout.

In de voortuin wordt de oprit naar de garage met een oppervlakte van 18,53 m² verhard in klinkers. In de tuinzone wordt een terras met 33,25 m² in tegels aangelegd.

 

3.3 Beschrijving van de aangevraagde ingedeelde inrichtingen of activiteiten

De aanvraag heeft geen betrekking op een ingedeelde inrichting of activiteit.

 

  1. Openbaar onderzoek/raadpleging aanpalende eigenaar

De aanvraag werd onderworpen aan een openbaar onderzoek. Het openbaar onderzoek vond plaats van 28 januari 2022 tot 26 februari 2022. Tijdens de periode van het openbaar onderzoek werden er geen bezwaarschriften ingediend.

 

  1. Adviezen

Er dienden geen adviezen ingewonnen te worden. 

 

  1. Project-MER of OVR (ingeval van toepassing)

De aanvraag valt niet onder de bijlage I of II van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 december 2004. Project-MER of OVR is niet van toepassing op voorliggende aanvraag.

 

  1. Inhoudelijke beoordeling van het dossier

Op basis van de hierboven vermelde overwegingen wordt tot de volgende beoordeling van het dossier gekomen.

 

7.1 Planologische toets

De aanvraag dient te worden afgetoetst aan de stedenbouwkundige voorschriften van de geldende verkaveling.

De aanvraag wijkt af van de voorschriften. Hiervoor wordt toepassing gemaakt van artikel 4.4.1. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening. Het ontwerp is op volgende punten in strijd met de voorschriften:

Plan schrijft voor

Ontwerp voorziet

Dakhelling maximaal 45°

Dakhelling ontwerp 50 °

 

Het gevraagde is voor het overige in overeenstemming met de voorzieningen van de verkaveling gezien lot 20 bestemd is voor open bebouwing, de hoofdbestemming eengezinswoningen betreft, er geen nevenbestemmingen voorzien worden, de woning voorzien is van een private tuin, de terreinbezetting ruim onder de 50 % blijft, de afstand t.o.v. de rooilijn min. 3 m en max. 6 m bedraagt, de inpandige garage voorzien wordt op 6 m achter de rooilijn, de vrije zijstroken minimum 3 m bedragen en de afstand tot de achterperceelsgrens minimum 8 m is, de woning uit 2 bouwlagen en een zolder onder dak bestaat, de maximale nokhoogte 10,90 m bedraagt (= minder dan 13,5 m), de maximale bouwdiepte van de woning 9 m bedraagt (zowel gelijkvloers als verdieping), alle geveldelen ontworpen zijn in kleinschalige materialen (bakstenen en dakpannen), er geen carport of bijgebouw wordt voorzien, de terrasoppervlakte beperkt blijft tot maximaal 33,25 m².

 

Artikel 4.4.1 van de VCRO voorziet dat na een openbaar onderzoek, beperkte afwijkingen kunnen worden toegestaan op stedenbouwkundige voorschriften en verkavelingsvoorschriften met betrekking tot perceelsafmetingen, de afmetingen en de inplanting van constructies, de dakvorm en de gebruikte materialen. Afwijkingen kunnen niet worden toegestaan voor wat betreft de bestemming, de maximaal mogelijke vloerterreinindex en het aantal bouwlagen.

De afwijking heeft betrekking op de dakvorm zodat een afwijking overwogen kan worden.

De afwijking op de dakvorm betreft een heel geringe afwijking op de helling. Een verschil van 5° zal in de omgeving nauwelijks waarneembaar zijn. De woning blijft binnen het maximale toegestane hoogte en bouwdiepte. Soortgelijke afwijking is reeds toegestaan bij woningen in de onmiddellijke omgeving en in de verkaveling zodat de impact te verwaarlozen is en de afwijking toegestaan kan worden.

Teneinde voor het overige te voldoen aan de verkavelingsvoorwaarden dient het volgende opgenomen te worden:

        Er dienen 2 fietsstalplaatsen te worden voorzien (dit is nu niet duidelijk af te leiden uit de bouwplannen)

        De afsluitingen dienen, conform de voorschriften, te bestaan uit levende hagen (Fagus sylvatica) al dan niet verstevigd met palen en draad op de achterste en zijkavelgrens (vanaf de voorgevel) met een max. hoogte van 2,20 m en in de voortuinstrook wordt de hoogte beperkt tot een hoogte van 1,20 m.

 

7.2 Wegenis

In toepassing op de artikelen 4.3.5. tot en met 4.3.8. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening kan gesteld worden dat de Kapittelstraat een voldoende uitgeruste weg is.

De aanvraag beoogt niet de oprichting van een bedrijfswoning. De aanvraag ligt niet in een reservatiestrook. Het goed is niet getroffen door een rooilijn.

 

7.3 Watertoets (decreet integraal waterbeleid)

Hoofdstuk III, afdeling I, artikel 8 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het algemeen waterbeleid (Belgisch Staatsblad 14 november 2003) legt bepaalde verplichtingen op, die de watertoets worden genoemd. Deze watertoets houdt in dat de eventuele schadelijke effecten van het innemen van ruimte ten koste van de watersystemen worden ingeschat.

 

Het voorliggend project heeft geen omvangrijke oppervlakte (<0,1ha) en ligt niet in een recent overstroomd gebied of in een risicozone voor overstromingen. Er is voldaan aan de gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwater: er wordt een regenwaterput van 7.000 liter met hergebruik voorzien, de aanvrager maakt gebruik van de gemeenschappelijke infiltratievoorziening van de verkaveling, het terras en de oprit worden aangelegd in waterdoorlatende verharding of wateren af in de naastliggende onverharde ruimte zodat het water van de verhardingen infiltreert in de bodem. Bijgevolg kan in alle redelijkheid geoordeeld worden dat het schadelijk effect beperkt zal zijn.

 

7.4 Mer-screening

De aanvraag valt niet onder de bijlage I,II of III van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 december 2004.

 

7.5 Natuurtoets

Volgens de natuurtoets blijkt dat geen onvermijdbare schade aan belangrijke natuurwaarden worden veroorzaakt.

 

7.6 Erfgoed-/archeologietoets

Niet van toepassing.

 

7.7 Mobiliteit – MOBER (transport en verkeersveiligheid)

Niet van toepassing

 

7.8 Decreet grond- en pandenbeleid

Gezien de beperkte omvang/aard van het project zijn geen normen of percentages betreffende de verwezenlijking van een bescheiden woonaanbod van toepassing.

 

7.9 Milieuaspecten

Niet van toepassing.

 

7.10 Goede ruimtelijke ordening

Voor de beoordeling van de goede ruimtelijke ordening wordt de aanvraag getoetst aan de hand van de aandachtspunten en criteria zoals vermeld in artikel 4.3.1 § 2 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, voor zover noodzakelijk en relevant.

 

Functie:

 

De aanvraag heeft betrekking op het bouwen van een eengezinswoning. Deze functie blijft ongewijzigd en is passend binnen deze residentiële omgeving.

Het ontwerp beantwoordt aan de huidige normen van wooncomfort.

 

Inplanting en ruimtegebruik:

De woning wordt ingeplant op gelijkaardige voorbouwlijn als de woningen in de directe omgeving en is  conform de voorschriften van de verkaveling. Hierdoor integreert de woning zich in de directe omgeving.

 

Bouwvolume, verschijningsvorm en gabarit:

Het hoofdgebouw van de woning wordt opgetrokken met 2 bouwlagen en een hellend dak.

Er wordt geen hinder verwacht voor de omringende percelen. De bouwdiepte is immers beperkt, de bouwhoogte is aanvaardbaar en de woning wordt op een voldoende ruime afstand van de perceelsgrenzen voorzien.

Het ontworpen volume is in overeenstemming met de verkavelingsvoorschriften

De woning wordt opgetrokken in witgekalkte gevelsteen in combinatie met een donkergrijze plint

De woning integreert zich door zijn materiaalgebruik, volume en gabarit binnen de directe omgeving.

 

Parkeerplaatsen en verkeersaantrek:

De woning beschikt over 2 autostelplaatsen (een inpandige garage en een voorliggende oprit) , waardoor het parkeren opgelost wordt op eigen terrein en er hierdoor geen overlast veroorzaakt wordt tov de directe omgeving.

Er worden, voor zover duidelijk, geen fietsstalplaatsen voorzien op eigen terrein. Dit moet, cfr. de verkavelingsvoorschriften worden voorzien op eigen terrein en wordt opgelegd als voorwaarde.

 

Groen- en omgevingsaanleg:

Achter de woning wordt een terras aangelegd. De woning beschikt over een voldoende ruime tuinzone om een kwalitatieve tuin te kunnen aanleggen.

De woning beschikt tevens over een voortuin. Deze zone dient steeds te worden aangelegd als voortuin met laagstammig groen. Conform de verkavelingsvoorschriften dient de afsluiting te bestaan uit een levende haag (Fagus sylvatica) al dan niet verstevigd met palen en draad op de achterste en zijkavelgrens (vanaf de voorgevel) met een max. hoogte van 2,20m en in de voortuinstrook wordt de hoogte beperkt tot een hoogte van 1,20 m. Dit wordt opgelegd als voorwaarde.

 

Conclusie

Het ontwerp kan mits het naleven van de voorwaarden verenigbaar gemaakt worden met zijn onmiddellijke omgeving en met de goede plaatselijke aanleg.

 

Artikel 4.3.1§2, 2° stelt dat het vergunningverlenende bestuursorgaan ook met de bijdrage van het aangevraagde aan de verhoging van het ruimtelijk rendement rekening kan houden.

De aanvraag doet een beperkte bijdrage tot de verhoging van het ruimtelijk rendement, doch respecteert de kwaliteit van de woon- en leefomgeving. Het aangevraagde past zich in de betrokken omgeving.

 

7.11 Resultaten openbaar onderzoek

Tijdens de periode van het openbaar onderzoek werden geen bezwaren of opmerkingen geformuleerd zodat een verdere beoordeling niet aan de orde is.

 

7.12 Scheidingsmuren

Niet van toepassing.

 

7.13 Bespreking adviezen

Niet van toepassing.

 

Juridische gronden

 

     Algemene basisbevoegdheden: Art. 56, § 2 Decreet Lokaal Bestuur

     Andere:

        Besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet betreffende de omgevingsvergunning

        Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009 en zijn wijzigingen

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen sluit zich aan bij het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar en besluit bijgevolg tot het afleveren van de omgevingsvergunning aan Stefanie Vanden Broucke namens Bistierland BV gevestigd Harpstraat 5/1 te 8530 Harelbeke, voor het bouwen van een vrijstaande woning, op een perceel gelegen Kapittelstraat 5 en met als kadastrale omschrijving (afd. 2) sectie E 830 C2, mits te voldoen aan volgende voorwaarde(n):

        Er dienen 2 fietsstalplaatsen te worden voorzien (dit is nu niet duidelijk af te leiden uit de bouwplannen).

        De afsluitingen dienen, conform de voorschriften, te bestaan uit levende hagen (Fagus sylvatica) al dan niet verstevigd met palen en draad op de achterste en zijkavelgrens (vanaf de voorgevel) met een max. hoogte van 2,20 m en in de voortuinstrook wordt de hoogte beperkt tot een hoogte van 1,20 m.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 28/04/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 20 APRIL 2022

C.29. OMV 2021_234 - Windhalmlaan 35 - beslissing -

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd een omgevingsvergunning te verlenen voor het bouwen van een vrijstaande woning, op een perceel gelegen Windhalmlaan 35 en met als kadastrale omschrijving (afd. 2) sectie E 182 T aangevraagd door Debel - Callens wonende Vijverstraat 9 te 9520 Sint-Lievens-Houtem.

 

Motivering

 

Het college van burgemeester en schepenen onderzoekt de vermelde aanvraag, rekening houdend met de terzake geldende wettelijke bepalingen en heeft betreffende de aanvraag het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar ingewonnen.

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar zoals uitgebracht op  6 april 2022.

Het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar luidt als volgt: Voorwaardelijk gunstig. Er dient voldaan te worden aan volgende voorwaarde(n):

        Tijdens het eerstvolgende plantseizoen volgend op het voltooien van de werken dient een hoogstammige boom in de voortuin te worden aangeplant en dient de haag, bestaande uit groene beuk, te worden aangeplant.

        De breedte van de verharding in de voortuinstrook dient beperkt te worden tot een breedte van 6 m.

 

Het advies wordt als volgt gemotiveerd:

 

  1. Stedenbouwkundige basisgegevens

 

Gewestplan

De bepalingen van het gewestplan Kortrijk (goedgekeurd 4 november 1977) zijn niet meer van toepassing en werden vervangen door de voorschriften van het ruimtelijk uitvoeringsplan overeenkomstig artikel 7.4.5 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

 

Ruimtelijk uitvoeringsplan

     De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.

     De aanvraag is gelegen binnen de grenzen van het provinciaal ruimtelijke uitvoeringsplan Solitaire vakantiewoningen – Interfluvium, zoals vastgesteld door de deputatie op 25 juni 2015.

     De aanvraag is gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan, RUP Sint-Lodewijk Centrum, goedgekeurd op 1 september 2011 met als bestemming zone voor wonen met beperkte nevenfuncties.

 

Bijzonder plan van aanleg

De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd bijzonder plan van aanleg.

 

Verkaveling

De aanvraag is gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurde niet-vervallen verkaveling, goedgekeurd op 28 september 2016 (dossiernummer 1122/20164).

 

Bepaling van het plan dat van toepassing is op de aanvraag 

Het verkavelingsplan is van toepassing op de aanvraag.

 

Overeenstemming met dit plan

De aanvraag wijkt af van de vigerende voorschriften.

 

Stedenbouwkundige verordeningen

Voor het perceel zijn de volgende stedenbouwkundige verordeningen relevant:

     Gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater, goedgekeurd bij besluit van de Vlaamse Regering van 5 juli 2013.

 

  1. Historiek

 

Relevante stedenbouwkundige vergunningen

Volgende stedenbouwkundige vergunningen en/of weigeringen zijn relevant:

        Stedenbouwkundige vergunning afgeleverd op 8 november 2017 door het college van burgemeester en schepenen voor het bouwen van een eengezinswoning met carport en tuinberging.

 

Relevante milieuvergunningen

Er zijn geen voorgaande vergunningen gekend voor het betrokken goed.

 

Relevante omgevingsvergunningen

Volgende omgevingsvergunningen en/of weigeringen zijn relevant:

        Omgevingsvergunning afgeleverd op 10 oktober 2018 door het college van burgemeester en schepenen voor het plaatsen van een hoogspanningscabine voor algemeen nut.

 

  1. Beschrijving van de omgeving en de aanvraag

 

3.1 Beschrijving van de omgeving

De eigendom is een perceel met een oppervlakte van 528 m² en is gelegen langs de Windhalmlaan (lot 12) op ongeveer 200 m ten zuidwesten van de kern van Sint-Lodewijk. De Windhalmlaan is een recente verkaveling en is een voldoende uitgeruste gemeenteweg.

Het perceel is braakliggend. Het betreft een hoekperceel. De omgeving heeft een residentieel karakter en wordt bepaald door de aanwezigheid van eengezinswoningen zowel van het open, halfopen als gesloten bouwtype.

 

3.2 Beschrijving van de aangevraagde stedenbouwkundige handelingen

De aanvrager wenst een vrijstaande eengezinswoning met carport te bouwen.

De woning wordt ingeplant op min. 3,22 m van de rooilijn, op 3,80 m van de linker zijperceelgrens en op minstens 5,50 m van de rechter zijperceelgrens. De afstand tot de achterkavelgrens bedraagt 8 m. De woning heeft een breedte van 14,65 m. De diepte op het gelijkvloers bedraagt 8,70 m en deze op de verdieping 8,70 m.

De woning bestaat uit twee bouwlagen met plat dak. De kroonlijsthoogte bedraagt 6,05 m.

Op het gelijkvloers bevindt zich de inkom, (food) berging, bureau, toilet, open keuken, eethoek en zithoek. In de rechterhoek achteraan de woning bevindt zich een overdekt terras. Ter hoogte van de linker zijkavelgrens wordt een carport voorzien. Deze bevindt zich op 3 m achter de voorgevel en op min. 0,80 m van de linker perceelgrens. Op de verdieping worden 3 slaapkamers, een strijkkamer, 2 badkamers, een toilet, een berging/technieken, dressing en nachthal ondergebracht.

De gevels worden afgewerkt in wit genuanceerde gevelsteen in combinatie met zwarte gevelsteen, de dakrand bestaat uit aluminium en het schrijnwerk is voorzien in zwart aluminium.

De voortuin wordt over een breedte van 7,60 m verhard.  Op alle perceelgrenzen wordt een levendige haag aangeplant. In de voortuinstrook (ten noorden van de woning) heeft de haag een hoogte van 0,50 m, op alle andere perceelgrenzen heeft de haag een hoogte van 1,80 m. In de voortuinstrook wordt een boom aangeplant van 3e of 4e categorie.

 

3.3 Beschrijving van de aangevraagde ingedeelde inrichtingen of activiteiten

De aanvraag heeft geen betrekking op een ingedeelde inrichting of activiteit.

 

  1. Openbaar onderzoek/raadpleging aanpalende eigenaar

De aanvraag werd onderworpen aan een openbaar onderzoek. Het openbaar onderzoek vond plaats van 28 januari 2022 tot 26 februari 2022. Tijdens de periode van het openbaar onderzoek werden er geen  bezwaarschriften ingediend.

 

  1. Adviezen

Er dienden geen adviezen ingewonnen te worden. 

 

  1. Project-MER of OVR (ingeval van toepassing)

De aanvraag valt niet onder de bijlage I of II van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 december 2004. Project-MER of OVR is niet van toepassing op voorliggende aanvraag.

 

  1. Inhoudelijke beoordeling van het dossier

Op basis van de hierboven vermelde overwegingen wordt tot de volgende beoordeling van het dossier gekomen.

 

7.1 Planologische toets

De aanvraag dient getoetst te worden aan de stedenbouwkundige voorschriften van de verkaveling.

De aanvraag wijkt af van de voorschriften. Hiervoor wordt toepassing gemaakt van artikel 4.4.1. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

Het ontwerp is op volgende punten in strijd met de voorschriften:

Plan schrijft voor:

ontwerp voorziet:

Achteruitbouwstrook 5 m

Achteruitbouwstrook deels min. 3m

 

Het gevraagde is voor het overige  in overeenstemming met de voorzieningen van het verkavelingsplan gezien de verkaveling alleenstaande eengezinswoningen toelaat, de minimale afstand tot de zijkavelgrenzen en tot de achterkavelgrens gerespecteerd wordt, de maximale bouwdiepte op het gelijkvloers en de verdieping gerespecteerd wordt, de maximaal te bebouwen oppervlakte van 50 % per perceel gerespecteerd wordt, het maximum aantal bouwlagen gerespecteerd wordt, de maximale hoogte van 6,5 m nageleefd wordt, de carport op minstens 0,5 m van de perceelgrens voorzien wordt, de maximale hoogte en de dakvorm van de carport gerespecteerd worden, de voorbouwlijn van de carport op 3 m achter de voorbouwlijn van de woning start, de carport langs 3 zijden open is, de maximale oppervlakte van de carport gerespecteerd wordt, het verhardingspercentage van de voortuin gerespecteerd wordt (minder dan 1/3de van de voortuin), 2 standplaatsen voor de wagen voorzien worden, een haag van maximaal 0,75 m hoog in de voortuin voorzien wordt en de overige kavelgrenzen met een haag van maximaal 2 m beplant worden en in de voortuin een boom van 3e of 4e categorie voorzien is.

In de voorschriften van de verkaveling wordt opgenomen dat de hagen in de voortuin dienen te bestaan uit groene beuk. Dit wordt niet duidelijk aangegeven op de bijgevoegde plannen waardoor dit opgenomen wordt in de voorschriften van de vergunning.

 

Artikel 4.4.1 van de VCRO voorziet dat na een openbaar onderzoek, beperkte afwijkingen kunnen worden toegestaan op stedenbouwkundige voorschriften en verkavelingsvoorschriften met betrekking tot perceelafmetingen, de afmetingen en de inplanting van constructies, de dakvorm en de gebruikte materialen. Afwijkingen kunnen niet worden toegestaan voor wat betreft de bestemming, de maximaal mogelijke vloerterreinindex en het aantal bouwlagen.

De afwijking heeft betrekking op de inplanting zodat een afwijking overwogen kan worden.

Het perceel heeft geen rechthoekige vorm, maar eerder een trapezium, waardoor een voorbouwlijn van 5 m ervoor zorgt dat de tuinzone beperkter is. De specifieke inplanting van de woning waarbij gebouwd wordt evenwijdig met de achterste perceelgrens zorgt voor een betere aansluiting met de directe omgeving. Daarnaast zorgt de inplanting dat een minimale tuinzone van 8 m gerealiseerd kan worden wat voor een verhoging van de privacy tov het achterliggende perceel zorgt. Er werden ook geen bezwaren geformuleerd tijdens het openbaar onderzoek zodat ook de aanpalenden hiervan geen hinder zullen ondervinden. De gevraagde afwijking kan bijgevolg positief beoordeeld worden.

 

7.2 Wegenis

In toepassing op de artikelen 4.3.5. tot en met 4.3.8. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening kan gesteld worden dat de Windhalmlaan een voldoende uitgeruste weg is.

De aanvraag beoogt niet de oprichting van een bedrijfswoning.

De aanvraag ligt niet in een reservatiestrook. Het goed is niet getroffen door een rooilijn.

 

7.3 Watertoets (decreet integraal waterbeleid)

Hoofdstuk III, afdeling I, artikel 8 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het algemeen waterbeleid (Belgisch Staatsblad 14 november 2003) legt bepaalde verplichtingen op, die de watertoets worden genoemd. Deze watertoets houdt in dat de eventuele schadelijke effecten van het innemen van ruimte ten koste van de watersystemen worden ingeschat.

 

Het voorliggend project heeft geen omvangrijke oppervlakte (<0,1ha) en ligt niet in een recent overstroomd gebied of in een risicozone voor overstromingen. Er is voldaan aan de gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwater: er wordt een regenwaterput van 15.000 liter met hergebruik voorzien, de aanvrager voorziet de aanleg van een infiltratievoorziening met een volume van 5.000 liter en een referentieoppervlakte van 10,23 m², het terras en de oprit worden aangelegd in waterdoorlatende verharding of wateren af in de naastliggende onverharde ruimte zodat het water van de verhardingen infiltreert in de bodem. Bijgevolg kan in alle redelijkheid geoordeeld worden dat het schadelijk effect beperkt zal zijn.

 

7.4 Mer-screening

De aanvraag valt niet onder de bijlage I,II of III van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 december 2004.

 

7.5 Natuurtoets

Volgens de natuurtoets blijkt dat geen onvermijdbare schade aan belangrijke natuurwaarden worden veroorzaakt.

 

7.6 Erfgoed-/archeologietoets

Niet van toepassing.

 

7.7 Mobiliteit – MOBER (transport en verkeersveiligheid)

Niet van toepassing

 

7.8 Decreet grond- en pandenbeleid

Gezien de beperkte omvang/aard van het project zijn geen normen of percentages betreffende de verwezenlijking van een bescheiden woonaanbod van toepassing.

 

7.9 Milieuaspecten

Niet van toepassing.

 

7.10 Goede ruimtelijke ordening

Voor de beoordeling van de goede ruimtelijke ordening wordt de aanvraag getoetst aan de hand van de aandachtspunten en criteria zoals vermeld in artikel 4.3.1 § 2 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, voor zover noodzakelijk en relevant.

 

Functie:

De aanvraag heeft betrekking op het bouwen van een eengezinswoning. Deze functie blijft ongewijzigd en is passend binnen deze residentiële omgeving.

Het ontwerp beantwoordt aan de huidige normen van wooncomfort.

 

Inplanting en ruimtegebruik:

De woning wordt ingeplant op een gelijkaardige voorbouwlijn als de woningen in de directe omgeving. Het ontwerp wijkt beperkt af van de voorschriften, echter zorgt de afwijkende inplanting voor een blijvende integratie tov de directe omgeving en voor een meer kwalitatieve private tuinzone.

 

Bouwvolume, verschijningsvorm en gabarit:

Het hoofdgebouw van de woning wordt opgetrokken met 2 bouwlagen en een plat dak wat aansluit bij de woningen uit de omgeving.

Er wordt geen hinder verwacht voor de omringende percelen. De bouwdiepte is immers vergelijkbaar met deze van de buren, de bouwhoogte is aanvaardbaar en de woning wordt op een voldoende ruime afstand van de perceelgrenzen voorzien.

Het ontworpen volume is in overeenstemming met de verkavelingsvoorschriften.

De woning integreert zich door zijn materiaalgebruik, volume en gabarit binnen de directe omgeving.

 

Parkeerplaatsen en verkeersaantrek:

De woning beschikt over 4 autostaanplaatsen (een carport op een diepte van +/- 10 m en een bijkomende autostaanplaats in de voortuinstrook) , waardoor het parkeren opgelost wordt op eigen terrein en er hierdoor geen overlast veroorzaakt wordt tov de directe omgeving. Echter wordt vastgesteld dat deze ruim gedimensioneerd zijn waardoor de voortuin onnodige verhard wordt. Een verharding in de voortuin met een breedte van 6 m (in plaats van de voorziene 7 m) is ruimschoots voldoende. De bestaande verharding kan in breedte 1 meter smaller gemaakt worden zonder impact te hebben op het aantal parkeerplaatsen. Dat wordt bijgevolg opgelegd als voorwaarde.

 

Groen- en omgevingsaanleg:

Achter de woning wordt een terras in tegels aangelegd.

De woning beschikt over een voldoende ruime tuinzone om een kwalitatieve tuin te kunnen aanleggen.

De woning beschikt tevens over een voortuin. Deze zone dient steeds te worden aangelegd als voortuin met laagstammig groen. De aanvrager voorziet conform de verkavelingsvoorschriften de aanplant van een hoogstammige boom en een levendige haag. Teneinde voldoende garanties te hebben over de aanplant van het groen dient opgelegd te worden dat de aanplant moet gebeuren tijdens het eerstvolgende plantseizoen volgend op het voltooien van de werken.

De geplande verharding wordt voorzien in waterdoorlatende materialen, wat de waterhuishouding ten goede komt.

 

Conclusie

Het ontwerp kan mits het naleven van de voorwaarden verenigbaar gemaakt worden met zijn onmiddellijke omgeving en met de goede plaatselijke aanleg.

 

Artikel 4.3.1§2, 2° stelt dat het vergunningverlenende bestuursorgaan ook met de bijdrage van het aangevraagde aan de verhoging van het ruimtelijk rendement rekening kan houden.

De aanvraag doet een beperkte bijdrage tot de verhoging van het ruimtelijk rendement, doch respecteert de kwaliteit van de woon- en leefomgeving. Het aangevraagde past zich in de betrokken omgeving.

 

7.11 Resultaten openbaar onderzoek

Tijdens de periode van het openbaar onderzoek werden geen bezwaren of opmerkingen geformuleerd zodat een verdere beoordeling niet aan de orde is.

 

7.12 Scheidingsmuren

Niet van toepassing.

 

7.13 Bespreking adviezen

Niet van toepassing.

 

Juridische gronden

 

     Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 2 Decreet Lokaal Bestuur

     Andere:

        Besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet betreffende de omgevingsvergunning.

        Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009 en zijn wijzigingen.

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen sluit zich aan bij het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar en besluit bijgevolg tot het afleveren van de omgevingsvergunning aan Debel - Callens wonende Vijverstraat 9 te 9520 Sint-Lievens-Houtem, voor het bouwen van een vrijstaande woning, op een perceel gelegen Windhalmlaan 35 en met als kadastrale omschrijving (afd. 2) sectie E 182 T, mits te voldoen aan volgende voorwaarde(n):

        Tijdens het eerstvolgende plantseizoen volgend op het voltooien van de werken dient een hoogstammige boom in de voortuin te worden aangeplant en dient de haag, bestaande uit groene beuk, te worden aangeplant.

        De breedte van de verharding in de voortuinstrook dient beperkt te worden tot een breedte van 6 m.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 28/04/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 20 APRIL 2022

C.30. René De Clercqstraat - wijziging laad- en loszone Atilla - goedkeuring -

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd goedkeuring te verlenen aan het voorstel om een beperkte strook openbaar domein tussen de parking / laad- en loszone van Atilla en de naast liggende garageweg te verharden.

 

Motivering

 

Naar aanleiding van de heraanleg van een strook openbaar domein tussen de eigendom van Atilla Vandenbogaerde en de naastliggende garageweg werden de medewerkers van de groendienst aangesproken door de eigenaar van de groentewinkel betreffende de vergunde toestand en de machtiging die de exploitant heeft om langs die kant uitweg te voorzien van de parking.

 

Daarop volgend werd door de coördinator van de technische dienst inlichtingen ingewonnen bij de dienst omgeving betreffende de vergunningstoestand en de mogelijkheid om die strook openbaar domein in te richten. Bij het verlenen van de inlichtingen werd de actuele situatie ter plaatse vergeleken met de vergunde toestand (vergunning van 21 december 2016) en werd verkeerdelijk besloten dat de groenaanleg over de ganse strook kon aangelegd worden.

De verkregen machtiging van 21 december 2016 om over een lengte van maximaal 22,5 m bijkomende verharding aan te leggen, werd door de dienst over het hoofd gezien.

 

Vervolgens werd door de dienst omgeving en de coördinator van de technische dienst een afspraak gemaakt met de exploitant ter plaatse (op 23 maart 2022) om te kunnen aftoetsen wat de mogelijke oplossingen kunnen zijn.

 

Uitgaande van de verkregen machtiging en het feit dat de exploitant in werkelijkheid voldoende heeft met een uitgang van ongeveer 6 m ter hoogte van het smalste deel van de groenzone, wordt voorgesteld om dat stuk van ongeveer 6 m terug te voorzien van waterdoorlatende verharding door de technische dienst van de gemeente Deerlijk.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56 § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit goedkeuring te verlenen met het voorstel om een strook van 6 m in de groenzone tussen de eigendom van Atilla en de bestaande garageweg (René De Clercqstraat) te voorzien van een waterdoorlatende verharding. Dit zal uitgevoerd worden door de technische dienst van de gemeente Deerlijk.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 28/04/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 20 APRIL 2022

C.31. Waregemstraat 35 en 37 - schrapping risicogrond - goedkeuring -

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd goedkeuring te geven voor de schrapping van risicogronden van de gemeentelijke inventaris, gelegen te Deerlijk met als kadastrale omschrijving eerste afdeling, sectie A, percelen 272 L 3 en 272 M 3

 

Motivering

 

Op 14 april 2022 werd een elektronisch schrijven ontvangen van een vertegenwoordiger van de vennootschap PALIO. Het betreft een gemotiveerde verklaring tot schrapping van risicogronden uit de gemeentelijke inventaris, gelegen te Deerlijk met als kadastrale omschrijving eerste afdeling, sectie A, percelen 272 L 3 en 272 M 3

 

Deze beide percelen betreffen een loods achterliggend ten opzichte van de huisnummers 35 en 37 in de Waregemstraat en hebben een toegangsweg vanuit de Paanderstraat. In 1952 werd aan de PVBA Lanneau & zonen een vergunning verleend voor het plaatsen van een ondergrondse mazouttank van 5.000 liter. Deze mazouttank heeft geen betrekking op de percelen in kwestie. In 1968 werd aan Lanneau & zonen een vergunning verleend voor een werkplaats voor koude vulcanisering van rubber met een magazijn van rubberbanden. Deze laatste vergunning heeft betrekking op de betrokken percelen en toegekende Vlarem rubriek (36.3.2). Dit is een Vlarebo rubriek waardoor beide percelen werden opgenomen in de gemeentelijke inventaris van risicopercelen.

 

De Vlarem rubriek 36.3.2 heeft betrekking op een productie van 100.000 ton of meer per jaar. Gezien de locatie en de omvang van het bedrijf alsook de vergunning die afgeleverd werd door het college van burgemeester en schepenen, wordt verondersteld dat de rubriek 36.3.2 foutief werd gekoppeld aan de betrokken percelen. In werkelijkheid had dit de rubriek 36.3.1°a)2) moeten zijn. Deze laatste heeft geen Vlarebo plicht.

 

Op 14 april 2022 werd door de dienst omgeving - milieu een administratief onderzoek gevoerd waaruit blijkt dat er voldoende aangetoond wordt dat de rubriek 36.3.2 foutief werd gekoppeld aan de betrokken percelen. De rubriek 36.3.1°a)2) moet toegevoegd worden aan de percelen en deze kunnen geschrapt worden uit de gemeentelijke inventaris van risicogronden.

 

Er zijn geen externe adviezen nodig.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 2 en § 3, 7° Decreet lokaal bestuur

        Andere:

        Art. 7, § 1 Decreet betreffende de bodemsanering en de bodembescherming

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

        het advies van de dienst omgeving te volgen en de percelen, kadastraal gekend als afdeling 1, sectie A, nummer 272 L 3 en 272 M 3, te schrappen als risicoperceel;

        de Vlarem rubriek 36.3.1°a)2) aan beide percelen te koppelen;

        deze beslissing over te maken aan OVAM.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 28/04/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 20 APRIL 2022

C.32. Spiegelpark - Openbare verlichting trage verbinding - Uitvoering door Fluvius -

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd een beslissing te nemen in verband met het plaatsen van openbare verlichting langs de trage verbinding in het Spiegelpark.

 

Motivering

 

Op 15 september 2021 werd aan Fimmoc nv een omgevingsvergunning OMV 2021.123 uitgereikt voor de exploitatie van een ingedeelde inrichting en/of activiteit stedenbouwkundige handelingen.

In punt 7.7 Mobiliteit - MOBER (transport en verkeersveiligheid) - werd opgenomen:

        inzet op duurzame mobiliteit door het realiseren van een fiets- en voetgangersverbinding doorheen de site waardoor de toegankelijkheid van de fietsers verder wordt geoptimaliseerd.

Er werd beslist een vergunning af te geven mits enkele voorwaarden, waaronder:

         De werken volgens het goedgekeurd plan uit te voeren, mits bepaalde voorwaarden stipt na te leven, waaronder:

        Een publieke erfdienstbaarheid van doorgang moet gevestigd worden op de eigendom in functie van de overdrukzone 10 en dit in overleg met de gemeente.

Die doorgang wordt voor een uniform straatbeeld per project uitgevoerd in een uitgewassen betonverharding.

 

Die doorgang met openbaarheid van karakter sluit verder aan bij een toekomstig project in de Harelbekestraat. Vanuit de Stationsstraat sluit er ook een verbinding op aan.

Gezien de openbaarheid van die trage verbinding stelde de dienst openbare werken en infrastructuur voor om de verlichting, in samenwerking met de beheerder van het Spiegelpark, te laten uitvoeren door Fluvius. Op die manier wordt een uniformiteit van type verlichting nagestreefd en is er één beheerder voor de verlichting langs de drie projecten.

Hierbij werd ook voorgesteld om het principe te hanteren zoals bij nieuwe verkavelingen waarbij de kosten voor het plaatsen van de openbare verlichting gedragen worden door de ontwikkelaar en later worden overgedragen aan de beheerder zijnde Fluvius. De gemeente neemt dan het verbruik ten laste.

Hiervoor maakte Fluvius aan Fimmoc nv een plan met bijbehorende offerte over ten bedrage van 15.000 euro.

 

De beheerder van het Spiegelpark maakte bezwaar om de verlichting te laten uitvoeren door Fluvius om onderstaande redenen:

        Men kan dit goedkoper uitvoeren door de verlichting op privaat initiatief uit te voeren en aan te sluiten op het binnennet.

        De verlichting privaat uitbaten volgens de voorschriften van de gemeente en vastleggen in onderlinge officiële overeenkomsten.

        Indien toch wordt meegegaan in de procedure met Fluvius, de kosten deels door de gemeente laten dragen.

        De kosten voor de uitvoering van de verlichting behandelen zoals bij verkavelingen vinden ze ongegrond omdat ze die kosten niet kunnen doorrekenen aan een verkoop van KMO units (Er is wel verhuur van units waarbij kosten kunnen doorgerekend worden).

        De lange terugverdientijd door het lage verbruik.

        Bij een volgende renovatie in het Spiegelpark moet ook nog OV worden voorzien bovenop hetgeen nu voorligt.

        De wachtbuizen en trekputten die moeten voorzien worden zorgen voor een bijkomende kost van 10.000 euro.

 

De motivatie vanuit de dienst om dit te laten uitvoeren door Fluvius zijn:

        Uniformiteit in type armatuur en verlichting. Het project in de Stationsstraat gaf aan Fluvius reeds hun goedkeuring.

        een gegarandeerd brandprogramma;

        hantering van normen voor inplanting, hoogtes en lichtintensiteit;

        ingebouwde communicatiemodules voor sturing;

        latere vervanging van armaturen door energie- en marktevoluties door Fluvius;

        beheer door Fluvius en verbruik voor de gemeente, met andere woorden geen zorgen meer voor het Spiegelpark wat betreft verbruik, vervanging van lampen, schade door derden, enz..;

        indien het beheer ooit wordt overgedragen naar een andere beheerder, kan dit onduidelijkheid geven naar de overeenkomsten naar de gemeente;

        indien de verlichting op het privaat netwerk aangesloten wordt, bestaat de kans dat er lichtuitval is bij interne stroomonderbrekingen;

        op korte termijn lijkt hun motivatie logisch, maar niet op lange termijn. Overeenkomsten die nu duidelijk lijken kunnen vervagen in de loop van tijd;

        voor de leidingen is er enkel een ondergrondse last onder de vorm van erfdienstbaarheid. Door het gebruik van wachtbuizen zijn er later geen opbraakwerken nodig voor vernieuwing van die leidingen;

        er werd kostenbesparend gewerkt door de armaturen op de gevels te plaatsen (geen palen;

        meldingen en klachten over de verlichting over de drie projecten naar Fluvius;

        bij het verhuur van de units zal in de huurprijs ook het gebruik van gemeenschappelijke delen zitten. De gemaakte kosten voor de verlichting kunnen hier ingerekend worden;

        Uit ervaring met andere private verkavelingen weten we dat bij verbindingen met openbaar karakter de private uitbating niet altijd correct verloopt.

 

De dienst infrastructuur en openbare werken adviseert om de kosten voor de uitvoering van de verlichting door Fluvius ten laste te leggen van de ontwikkelaar op basis van onderstaande motivatie:

        De dienst vindt het logisch dat bij deze private ontwikkeling dezelfde lijn aangehouden wordt als bij verkavelingen waarbij de kosten voor het plaatsen van de openbare verlichting gedragen worden door de ontwikkelaar;

        Gezien de openbaarheid van die trage verbindingen vindt de dienst het logisch dat het voorzien van openbare verlichting deel uit maakt van de 'uitvoering van de trage verbinding'. Het uitvoeren van de trage verbinding en de bijbehorende kosten (bv. bestrating) vormden voor de ontwikkelaar geen probleem.

        De vraag om als gemeente te participeren in de kosten is geen gangbare praktijk en kan een precedent scheppen voor lopende en toekomstige projecten.

        De kosten deels door de gemeente laten dragen heeft een financiële impact.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit dat de uitvoering van de openbare verlichting moet gebeuren door de netbeheerder Fluvius en de kosten voor deze uitvoering ten laste zijn van de ontwikkelaar.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 28/04/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 20 APRIL 2022

C.33. Inname openbaar domein - kennisname -

 

 

 

 

Publicatiedatum: 28/04/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 20 APRIL 2022

C.34. BMC 7 april 2022 - kennisname verslag en beslissing -

 

Aanleiding en context

 

De beperkte mobiliteitscommissie hield een vergadering op 7 april 2022. Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd de adviezen van de commissie goed te keuren.

 

Motivering

 

Het verslag van deze vergadering werd goedgekeurd.

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van de besproken onderwerpen en neemt een beslissing aan de hand van het advies van de beperkte mobiliteitscommissie.

 

Volgende punten werden geadviseerd:

        Spinetstraat

        Otegemse steenweg (snelheid)

        Verkeerslichten kruispunt Rodenbachstraat - Hoogstraat - Harelbekestraat

        Markering Sint-Amandusstraat en Hoogstraat

        Vernieuwing wegdek Kleine Brandstraat

        Otegemse steenweg (oversteekbaarheid)

        Hoogstraat inrijden vrachtwagens

        Testopstelling Kortrijkse heerweg

        Parking Fragine

        Pontstraat fietsdrukknop

        Vichtestraat/ Hazewindstraat

        Zebrapad Vercruysse de Solarstraat

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1, Decreet Lokaal Bestuur.

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het verslag van het BMC van 7 april 2022 en beslist de adviezen van de beperkte mobiliteitscommissie te volgen.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 28/04/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 20 APRIL 2022

C.35. Oekraïnecrisis - huisvesting - inhuring - goedkeuring -

 

 

 

 

Publicatiedatum: 28/04/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 20 APRIL 2022

C.36. Oekraïnecrisis - huisvesting - Ververijstraat 8 - bezettingsovereenkomst - goedkeuring -

 

 

 

 

Publicatiedatum: 28/04/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 20 APRIL 2022

C.37. Oekraïnecrisis - huisvesting - Tulpenlaan 41 - bezettingsovereenkomst - goedkeuring -

 

 

 

 

Publicatiedatum: 28/04/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 20 APRIL 2022

C.38. Asverstrooiing - kennisname -

 

 

 

 

Publicatiedatum: 28/04/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 20 APRIL 2022

C.39. Begraafplaats - verwaarloosde graven - kennisname -

 

 

 

 

Publicatiedatum: 28/04/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 20 APRIL 2022

C.40. Grafconcessie - hernieuwing - goedkeuring -

 

 

 

 

Publicatiedatum: 28/04/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 20 APRIL 2022

C.41. Grafconcessie - toekenning - goedkeuring -

 

 

 

 

Publicatiedatum: 28/04/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 20 APRIL 2022

D.1. Centrumpark - scenario's voorplein - goedkeuring -

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd een beslissing te nemen betreffende de inrichting van het voorplein bij het nieuwe centrumpark.

 

Motivering

 

Op 30 april 2022 werd een vergadering gehouden met de stuurgroep, aangevuld met het CBS, waarop het voorontwerp voor de inrichting van het nieuwe centrumpark werd toegelicht en besproken.

Voor de inrichting van het voorplein kon er geen consensus bereikt worden. Ook tijdens de workshops op 16 februari met verschillende betrokkenen waren hierover verschillende meningen.

 

Om een doordachte keuze te kunnen maken werden 5 scenario's meer in detail uitgewerkt, gaande van een volledig verhard open plein tot een maximaal beplante boulevard. Voor de verschillende scenario's werd een grondplan en visualisaties vanuit 4 verschillende hoeken / perspectieven opgemaakt en getest welke ruimte er is voor evenementen.

 

Daarnaast werden ook alternatieve locaties voor een grote tent en kermisattracties in functie van de jaarlijkse wijkkermis getest.

 

De cluster ruimte adviseert om te kiezen voor scenario 5 voor de aanleg van het centrumpark omwille van volgende redenen:

        In dit scenario wordt toch nog heel wat (opgaand) groen gerealiseerd op het voorplein wat ten goed zal komen voor de gebruikers en bij warm weer voor de nodige schaduw zal zorgen.

        Er blijft vooraan nog een plein over met voldoende vrije ruimte voor evenementen of om een kleinere tent te plaatsen.

        Voor de jaarlijkse wijkkermis zijn er alternatieve locaties mogelijk. Er kan ook nagedacht worden over een andere aanpak waarbij het nieuwe voorplein samen met andere locaties kan gebruikt worden voor het opstellen van een tent en kermisattracties.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1. van het Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit te kiezen voor scenario 5 voor de inrichting van het voorplein bij het centrumpark.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 28/04/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 20 APRIL 2022

D.2. Kohier van belasting op gebouwen, woningen en kamers opgenomen in het gemeentelijk leegstandsregister - aanslagjaar 2021 - goedkeuring uitvoerbaarverklaring -

 

 

 

 

Publicatiedatum: 28/04/2022
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.