Zitting van CBS van 10 JANUARI 2024
C.1. College van burgemeester en schepenen - verslag van de zitting van 3 januari 2023 - goedkeuring
Aanleiding en context
Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd het verslag van de vorige zitting goed te keuren.
Motivering
Het college van burgemeester en schepenen overloopt het verslag van de zitting van 3 januari 2023.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 50 Decreet Lokaal Bestuur
Adviezen
Er zijn geen adviezen nodig.
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
Het college van burgemeester en schepenen besluit het verslag van de zitting van 3 januari 2023 goed te keuren.
Zitting van CBS van 10 JANUARI 2024
C.2. Administratief medewerker secretariaat (C1-C3) - datum indiensttreding - kennisname
Zitting van CBS van 10 JANUARI 2024
C.3. Verslag politiecollege 22 december 2023 - kennisname
Zitting van CBS van 10 JANUARI 2024
C.4. Erfgoed - Engagementsverklaring Vlaamse meesters op hun plek 2023-2024 - goedkeuring
Aanleiding en context
Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd de engagementsverklaring voor Vlaamse meesters op hun plek 2023-2024 goed te keuren.
Motivering
De gemeenteraad keurde in zitting van 20 september 2018 de samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Deerlijk en vzw Openbaar Kunstbezit Vlaanderen, voor het project Vlaamse meesters in Situ, goed. Voor Deerlijk werd het retabel in de Sint-Columbakerk mee opgenomen. Bij het retabel werd in functie van beleving de verlichting geoptimaliseerd en werd een touchscreen met informatie over het retabel voorzien. Dit project met vzw Openbaar Kunstbezit Vlaanderen is ondertussen afgelopen.
Toerisme Vlaanderen heeft in samenwerking met Openbaar Kunstbezit Vlaanderen een vervolg gebreid aan het project Vlaamse meesters in Situ, met name Vlaamse meesters op hun plek. Dit laatste project herneemt het vorige project en voorziet ook nog in aanvullende bijzondere erfgoedsites. Ook het retabel wordt dus opnieuw opgenomen in het project van Toerisme Vlaanderen.
Het project Vlaamse meesters op hun plek loopt van 2023 tot eind 2024. Voor Deerlijk betreft het bijgevolg een verderzetting van het vorige project, zonder dat dit meteen financiële of logistieke impact heeft voor de gemeente. Toerisme Vlaanderen heeft ondertussen nieuwe bestickering voorzien op de touchscreen-console in de kerk.
Gezien het retabel in de Sint-Columbakerk opnieuw wordt meegenomen in het project Vlaamse meesters op hun Plek vraagt Toerisme Vlaanderen aan het college van burgemeester en schepenen om alsnog de engagementsverklaring Vlaamse meesters op hun Plek 2023-2024, goed te keuren.
Juridische gronden
Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
Het college van burgemeester en schepenen besluit de engagementsverklaring voor Vlaamse meesters op hun plek 2023-2024, goed te keuren.
Zitting van CBS van 10 JANUARI 2024
C.5. Premie kadervorming - goedkeuring
Zitting van CBS van 10 JANUARI 2024
C.6. Premie kadervorming - goedkeuring
Zitting van CBS van 10 JANUARI 2024
C.7. Cultuurraad - uitreiking cultuurtrofee en receptie - goedkeuring
Aanleiding en context
Naar aanleiding van de uitreiking van de cultuurtrofee op vrijdag 9 februari 2024 wordt het college van burgemeester en schepenen gevraagd medewerking te verlenen door middel van het ter beschikking stellen van drie hostessen en het aanbieden van een gemeentelijke receptie.
Motivering
Naar jaarlijkse traditie wordt in februari de cultuurtrofee uitgereikt aan personen en verenigingen die zich het afgelopen jaar verdienstelijk maakten op cultureel vlak. Er wordt één laureaat gekozen in de categorie individueel en één in de categorie vereniging. Daarnaast wordt ook een trofee van verdienste uitgereikt aan iemand die zich al jarenlang inzet voor het Deerlijkse culturele leven.
Naar aanleiding van deze uitreikingsavond wordt aansluitend ook een receptie aangeboden aan het publiek. De cultuurtrofee wordt uitgereikt op 9 februari 2024 in OC d'Iefte.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
De financiële impact van de beslissing is nog niet gekend.
BESLUIT
Artikel 1
Het college van burgemeester en schepenen besluit de gemeentelijke medewerking door middel van 3 hostessen en het aanbieden van een gemeentelijke receptie na de uitreiking van de cultuurtrofee goed te keuren.
Zitting van CBS van 10 JANUARI 2024
C.8. Feestelijkheden - Kuurne-Brussel-Kuurne Elite & Juniores - 25 februari 2024 - vaststelling tijdelijk politiereglement op het verkeer - goedkeuring
Aanleiding en context
Aan het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd om het tijdelijk politiereglement op het verkeer, naar aanleiding van de wielerwedstrijd Kuurne-Brussel-Kuurne, Elite Men & Juniores, die plaatsvindt op 25 februari 2024, goed te keuren.
Motivering
Op zondag 25 februari 2024 vindt de doortocht van de wielerwedstrijd Kuurne-Brussel-Kuurne, Elite Men en de wedstrijd voor de Juniores, plaats op het grondgebied van de gemeente Deerlijk.
De burgemeester heeft op 21 november 2023 het Clubkampioenschap vergund.
De dienst openbare werken deelde mee op 20 november 2023 dat er geen werken gepland zijn langs het parcours op voormelde datum. Als de wielerwedstrijd de omleiding met het verkeer meevolgt, kan het verkeer op de N36, komende van de E17 en rijdend richting Harelbeke, altijd door en zal er geen terugslag zijn naar het complex E17.
Op die dag wordt op de gemeentewegen een grote toeloop van kijklustigen en weggebruikers verwacht. In het belang van de openbare orde en van de veiligheid dient onverwijld opgetreden te worden.
PZ Gavers verleende op 13 december 2023 een positief advies en maakte een tijdelijk politiereglement op het verkeer op. Daarnaast heeft PZ Gavers de nodige verkeersmaatregelen opgesteld conform het signalisatieplan ingetekend in Eagle.be met unieke nummers 1979941 - 1982721.
Juridische gronden
Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 3 Decreet Lokaal Bestuur
Andere:
● Art. 119, § 1 en art. 130 bis van de nieuwe gemeentewet (gewijzigd bij wet van 12 januari 2007)
● Wet betreffende de politie over het wegverkeer gecoördineerd bij het koninklijk besluit van 16 maart 1968, met latere wijzigingen en aanvullingen
● Koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer, met latere wijzigingen en aanvullingen
● Ministerieel besluit van 7 mei 1999 betreffende de aanvullende reglementen en de te plaatsen verkeersborden
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
Het college van burgemeester en schepenen besluit op zondag 25 februari 2024, tussen 11.30 uur en 13.00 uur, enkel verkeer toe te laten in de rijrichting van de renners, in volgende straten en straatgedeeltes:
● N36,
● Pontstraat (tussen N36 en Klijtstraat)
● Klijtstraat (tussen Pontstraat en Wafelstraat)
● Wafelstraat (tussen Klijtstraat en Olekenbosstraat)
● Olekenbosstraat (tussen Wafelstraat en Lendedreef)
In de andere richting zijn enkel voetgangers en personen die een fiets of bromfiets aan de hand leiden toegelaten, voor zover zij het trottoir gebruiken.
Artikel 2
Het stilstaan- en parkeerverbod wordt als volgt geregeld:
● Op zondag 25 februari 2024 van 10:00 uur tot 18:00 uur in de in artikel 1 vermelde straten en straatgedeeltes, langs beide zijden van de weg. Langs de N36 geldt het parkeerverbod enkel in de rijrichting van de renners.
Artikel 3
Er zijn geen bijzondere aanpassingen voorzien.
Artikel 4
Er wordt geen omleiding voorzien. Het verkeer kan na de doortocht zijn weg vervolgen.
Artikel 5
Alle nodige te plaatsen verkeersborden voortvloeiend uit de bepalingen vervat in voorgaande artikels, worden overeenkomstig de bij wet voorziene bepalingen aangebracht.
Artikel 6
De inrichters dienen zich te houden aan de bepalingen vermeld in de huidige politieverordening.
Overtredingen op onderhavig besluit worden beteugeld met politiestraffen voor zover geen wet of hogere verordening andere straffen voorziet.
Artikel 7
Afschrift van dit besluit wordt aan de bevoegde overheden overgemaakt.
Zitting van CBS van 10 JANUARI 2024
C.9. Jeugd/BOA - Vrijwilligersvergoeding winterkamp 2024 - goedkeuring
Zitting van CBS van 10 JANUARI 2024
C.10. Studieopdracht masterplan Neunkirchenplein/Kerkplein, nieuw cultuurhuis en omgevingsaanleg - ereloon - goedkeuring
Aanleiding en context
Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd om in het kader van de studieopdracht 'masterplan Neunkirchenplein / Kerkplein, nieuw cultuurhuis en omgevingsaanleg' de verfijning van de opgave van het ereloon voor de architectuuropdracht in functie van nieuwbouw of renovatie goed te keuren.
Motivering
De gemeenteraad keurde in zitting van 30 november 2023 het bestek voor de studieopdracht 'masterplan Neunkirchenplein / Kerkplein, nieuw cultuurhuis en omgevingsaanleg' goed. Hierin is opgenomen dat het ereloon voor de architectuuropdracht min. 9 % en max. 11 % mag bedragen.
Op 7 december 2023 was de eerste briefing. Tijdens de briefing kwam de vraag hoe de ontwerpers moeten omgaan met het ereloon indien ze een renovatieproject voorstellen in plaats van een nieuwbouw. Aangezien deze keuze pas definitief gekend zal zijn na de opmaak van het masterplan, is het een zeer terechte vraag.
Het team Vlaamse bouwmeester stelt voor dat alle kandidaten een ereloonpercentage moeten opgeven voor nieuwbouw én een coëfficiënt op dit percentage voor renovatie. Op deze manier kunnen alle offertes op een gelijke manier beoordeeld worden, zijn de ereloonpercentages bekend voor onderhandeling en gunning en passen beide opties, nieuwbouw en/of renovatie, binnen hun ereloonvoorstel. Beide ereloonpercentages moeten dan opgenomen worden in het offerteformulier en vermeld worden dat ze hierover willen onderhandelen indien dit buiten de ereloonvork ligt.
Het clusterhoofd ruimte verleent positief advies gezien erelonen voor nieuwbouw en renovatie verschillend zijn en er in de opmaak van het masterplan moet onderzocht worden wat de beste locatie is voor het nieuwe cultuurhuis en hierbij vanuit de principes van duurzaamheid en circulariteit ook kan onderzocht worden of een deel van het huidig gebouw kan worden behouden.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 56., § 1 Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
Het college van burgemeester en schepenen besluit de voorgestelde verfijning van de opgave van het ereloon voor de architectuuropdracht, in functie van nieuwbouw of renovatie, goed te keuren.
Zitting van CBS van 10 JANUARI 2024
C.11. OMV 2023_133 - Schoolstraat 27, 29 en 31 - beslissing
Aanleiding en context
Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd een omgevingsvergunning te verlenen voor het regulariseren van de vergunning voor het bouwen van een appartementsgebouw, op een perceel gelegen Schoolstraat 27, 29 en 31 en met als kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie B 1287 A, aangevraagd door Jean Degezelle namens D.H.C. NV gevestigd Jagershoek 14 te 8570 Anzegem.
Motivering
Het college van burgemeester en schepenen onderzoekt de vermelde aanvraag, rekening houdend met de terzake geldende wettelijke bepalingen en heeft betreffende de aanvraag het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar ingewonnen.
Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar zoals uitgebracht op 8 januari 2024.
Het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar luidt als volgt: Ongunstig.
Het advies wordt als volgt gemotiveerd:
Gewestplan
De aanvraag situeert zich in het bij koninklijk besluit van 4 november 1977 vastgestelde origineel gewestplan Kortrijk met als bestemming woongebied.
Ruimtelijk uitvoeringsplan
● De aanvraag ligt in een gebied waarvoor een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Grens afbakening regionaalstedelijk gebied Kortrijk’ door de Vlaamse Regering werd vastgesteld op 20 januari 2006.
● De aanvraag is gelegen binnen de grenzen van het provinciaal ruimtelijke uitvoeringsplan Solitaire vakantiewoningen – Interfluvium, zoals vastgesteld door de deputatie op 25 juni 2015.
● De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.
Bijzonder plan van aanleg
De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd bijzonder plan van aanleg.
Verkaveling
De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurde niet-vervallen verkaveling.
Bepaling van het plan dat van toepassing is op de aanvraag
Het gewestplan is van toepassing op de aanvraag.
Overeenstemming met dit plan
De aanvraag is in overeenstemming met de vigerende voorschriften.
Stedenbouwkundige verordeningen
Voor het perceel zijn de volgende stedenbouwkundige verordeningen relevant:
● Algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer, goedgekeurd bij besluit van de Vlaamse Regering van 29 april 1997.
● Gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid, goedgekeurd bij besluit van de Vlaamse Regering van 5 juni 2009 (en latere wijzigingen).
● Gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater, goedgekeurd bij besluit van de Vlaamse Regering van 5 juli 2013.
● Gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake breedband, goedgekeurd bij besluit van de Vlaamse Regering van 6 juni 2017.
Relevante stedenbouwkundige vergunningen
Volgende stedenbouwkundige vergunningen en/of weigeringen zijn relevant:
● Stedenbouwkundige weigering afgeleverd op 6 juli 2017 door de Deputatie voor het afbreken van bestaande gebouwen en het bouwen van een appartementsgebouw.
● Stedenbouwkundige vergunning afgeleverd op 31 mei 2017 door het college van burgemeester en schepenen voor het kappen van de bestaande bomen en het heraanleggen van de tuin.
● Stedenbouwkundige vergunning afgeleverd op 21 februari 2018 door het college van burgemeester en schepenen voor het afbreken van de bestaande gebouwen + het bouwen van een appartementsgebouw.
Relevante milieuvergunningen
Er zijn geen voorgaande vergunningen gekend voor het betrokken goed.
Relevante omgevingsvergunningen
Volgende omgevingsvergunningen en/of weigeringen zijn relevant:
● Aktename melding op 18 maart 2020 door het college van burgemeester en schepenen voor bronbemaling ten behoeve van de plaatsing van een kelder en liftputten.
3.1 Beschrijving van de omgeving
De eigendom is een perceel met een oppervlakte van 1977 m² en is gelegen langs de Schoolstraat in de kern van Deerlijk. De Schoolstraat is een voldoende uitgeruste gemeenteweg.
Het perceel is bebouwd. Op het perceel bevindt zich een appartementsgebouw in aanbouw waarbij de ruwbouw en de technieken zijn uitgevoerd en waarbij de afwerking in uitvoering is. De meergezinswoning, opgetrokken op beide perceelsgrenzen, bestaat uit 14 woongelegenheden en één commerciële ruimte op het gelijkvloers met een oppervlakte van 83 m². Het gebouw bestaat uit 4 bouwlagen waarvan de 3e en 4e bouwlaag teruggetrokken zijn en zich situeren in het dakvolume. Het parkeren wordt ondergronds voorzien. Hiervoor is een onderdoorrit aanwezig langs de linker perceelsgrens naar de ondergrondse parkeergarage.
De omgeving is een stedelijke omgeving die gekenmerkt wordt door een menging aan functies, zoals wonen, handel, horeca, kantoren, diensten en gemeenschapsvoorzieningen.
De woonfunctie bestaat zowel uit eengezinswoningen als uit meergezinswoningen. De omgeving wordt gekenmerkt door gesloten bebouwing bestaande uit hoofdzakelijk 2 bouwlagen met een zadeldak en in bepaalde gebouwen dakuitbouwen in het dakvlak.
3.2 Beschrijving van de aangevraagde stedenbouwkundige handelingen
De aanvraag heeft betrekking op de wijziging van een bestaand vergund appartementsgebouw. Tijdens de bouwwerken zijn aan de plannen een aantal wijzigingen doorgevoerd die met voorliggende aanvraag geregulariseerd zouden worden. Voor de reeds uitgevoerde werken werd een PV opgesteld op 8 maart 2023 (nr. KO.66.L6.001329/2023, zie ook bezwaarschrift).
De te regulariseren zaken hebben betrekking op volgende elementen:
Vergunde toestand | Nieuwe toestand |
Materialisatie ●Voorgevel: bruin/antracietkleurige gevelsteen in combinatie met afzeliahout en wit te kaleien gevelsteen ●Achtergevel: Wit te kaleien gevelsteen in combinatie met zwart aluminium plaatafwerking ●Dakafwerking ● voorgevel: antrazink ● achtergevel: zwarte schaliën
| Materialisatie ●Voorgevel: bruin/antracietkleurige gevelsteen in combinatie met witte gevelsteen en thermowood te vergrijzen ●Achtergevel: witte gevelsteen geen plaatafwerking
●Dakafwerking ● voorgevel: zwarte dakpannen ● achtergevel: zwarte dakpannen
|
Bouwvolume ●Nokhoogte: 12,90 m ●Voorzijde: hellend dak over breedte van +/- 2,60m t.o.v. linker perceelsgrens ●Achterzijde: ● deels 2 bouwlagen + hellend dak ● uitbouw op 4 m van rechter perceelsgrens en +/- 8,30m t.o.v. linker perceelsgrens opgetrokken met 3 bouwlagen en plat dak ● dakkapellen in hellend dak thv 4e bouwlaag op 5m van de rechter perceelsgrens en op 1,40m t.o.v. linker perceelsgrens
●Bouwdiepte 4e bouwlaag (terrassen incl.) = 12 m
| Bouwvolume ●Nokhoogte: 12,39 m + liftkoker 13,19m ●Voorzijde: terras tot op 1 m t.o.v. linker perceelsgrens ●Achterzijde: ● deels 4 bouwlagen + plat dak muv 8,30m t.o.v. linker perceelsgrens: 3 bouwlagen met hellend dak ● Terrassen langs de achterzijde aanliggend bij woongelegenheden op 3e en 4e bouwlaag met tussenschermen en balustrades ● uitbouw op 4m van rechter perceelsgrens en +/- 8,30m t.o.v. linker perceelsgrens opgetrokken met 3 bouwlagen en plat dak ● dakkapellen in hellend dak thv 4e bouwlaag op 5m van de rechter perceelsgrens en op 1,40m t.o.v. linker perceelsgrens ●Bouwdiepte 4e bouwlaag (terrassen incl.) = 15 m ●Ruimere terrassen op niv. 1 en 3
|
Buitenaanleg ●5 dwarsparkeerplaatsen op de toegangsweg tot op een diepte van ongeveer 40 m t.o.v. de rooilijn en een dolomietpad richting de rechter perceelsgrens met daarachter een ingerichte tuinzone.
●Aansluitend aan de gelijkvloerse woongelegenheid langs de rechter zijde wordt een beperkt terras met haag voorzien tot de achtergevel.
●De zone tussen de rechter perceelsgrens en de toerit naar de ondergrondse parkeerplaats wordt van elkaar afgescheiden door een keermuur begeleid door een bomenrij en ingericht als een gemeenschappelijke tuinzone. ●Wadi met opp. 80 m² - Inhoud 22.000l
●Terras in tuinzone opp. 45m² ●Op het terreinprofiel is een vlak terrein aangegeven
●Ter hoogte van de voorgevel zou een houten terras met een diepte van 1,50 m aangelegd worden onder het afdak van het bovenliggende terras en afgesloten van de achteruitbouwstrook door haagstructuren ●Achteruitbouwstrook bestaande uit een wolkstructuur van wilde Buxus en 3 hoogstammige bomen met een zitmeubel | Buitenaanleg ●7 parkeerplaatsen aan weerszijden van een circulatieruimte tot een diepte van 47,50 m t.o.v. de rooilijn deels in het verlengde van de toegangsweg in dolomiet
●dolomietverharding (kan ook aangewend worden als parkeerplaats) rondom de toerit naar de ondergronds parking tot tegen de rechter perceelsgrens. ●Aansluitend aan de gelijkvloerse woongelegenheid langs de rechter zijde verruimd terras in klinkers aansluitend tot de achterliggende dolomietverharding (groenzone ingenomen door verharding) ●Gemeenschappelijke tuinzone en bomenrij vervangen door klinkerverharding en dolomietverharding.
●Wadi met opp. 103,5 m² - inhoud 20.000l met infiltratiekratten onder de wadi ●Terras in tuinzone opp. 24m² ●Terreinprofiel is aangepast: sterk glooiend terrein tussen dolomietpad en tuinzone met aanleg van keermuren op linker en rechter perceelsgrens en tussen parking en tuinzone ●Op de klinkerverharding voor de parkeerplaatsen is ruimte voor vuilnisberging voorzien. ●Ter hoogte van de voorgevel is het houten terras met een diepte van 1,50 m vervangen door klinkerverharding. Haagstructuren zijn verdwenen en vervangen door plantenbakken zonder bomen. ●Achteruitbouwstrook in klinkers met beperktere wolkstructuur in wilde Buxus (zonder zitmeubels en zonder bomen) |
3.3 Beschrijving van de aangevraagde ingedeelde inrichtingen of activiteiten
De aanvraag heeft geen betrekking op een ingedeelde inrichting of activiteit.
De aanvraag werd onderworpen aan een openbaar onderzoek. Het openbaar onderzoek vond plaats van 13 oktober 2023 tot 11 november 2023. Tijdens de periode van het openbaar onderzoek werden er 7 bezwaarschriften ingediend.
De ingediende bezwaarschriften kunnen als volgt samengevat worden:
● Inzake de tuinzones:
○ Tuin is niet vlak en werd uitgevoerd met groot niveauverschil. Het hellend vlak naar de tuin heeft een te grote helling. Bijgevolg is de tuinzone niet integraal toegankelijk.
○ Het tuingedeelte is werkelijk minder in oppervlakte waardoor minder groen en beplanting aanwezig is.
○ De wadi ligt op een te hoog niveau en “werkt niet”. Dit zou zorgen voor wateroverlast.
● De voorziene beplanting in de voortuin is te beperkt.
● De plannen zouden niet kloppen onder meer voor wat betreft de indeling van de garages en bergingen niveau -1 en de ligging van de afvoerbuizen.
● De inrit naar de ondergrondse garage voldoet niet aan de “veiligheidsnormen” (hellingsvlak te scherp en bocht niet conisch).
● Parkeerplaats nummer 1 zou niet bruikbaar zijn.
● De afwerking van het dakterras met dakpannen in plaats van leien is niet esthetisch, niet duurzaam als balustrade en gevaarlijk (randen snijden).
● De afwatering van dakterrassen mag niet aangesloten worden op de regenwaterput omwille van sporadisch kuiswater. Aansluiting moet gebeuren op de vuilwaterafvoer. Dit gebeurt op heden niet correct (de daken initieel niet toegankelijk waren en later, na aansluiting op de regenwaterput, ingericht werden als dakterras) waardoor een aanpassing gevraagd wordt.
● Het bouwvolume wordt overschreden door op niveau 3 (4de bouwlaag) over te gaan van een schuin hellend dak met dakkapel naar het doortrekken van het bovenste gabarit naar de tuinzijde toe. Gezien de historiek van het dossier is dit niet te aanvaarden. Er wordt gevraagd enkel terrassen aan de straatzijde te voorzien zodat storende zichten achteraan op die manier vermeden worden.
● Storende zichten vanaf de bijgemaakte terrassen. Het bijkomend scherm bij één van de terrassen biedt geen oplossing.
● Toegang tot het hek met erfdienstbaarheid voor eigenaar rechts is onmogelijk gemaakt aangezien de aanplantingen met bijhorende palen doorlopen ter hoogte van de doorgang.
Er dienden geen adviezen ingewonnen te worden.
De aanvraag valt niet onder de bijlage I of II van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 december 2004. Project-MER of OVR is niet van toepassing op voorliggende aanvraag.
Op basis van de hierboven vermelde overwegingen wordt tot de volgende beoordeling van het dossier gekomen.
7.1 Planologische toets
De aanvraag dient getoetst te worden aan de stedenbouwkundige voorschriften van het gewestplan, meer bepaald aan de voorschriften van het woongebied.
In deze zone gelden de stedenbouwkundige voorschriften van art. 5.1.0. van het koninklijk besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen. Deze voorschriften luiden als volgt:
Woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven. Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving.
De aanvraag heeft betrekking op de regularisatie van enkele terrassen en een dakoversteek /dakkapellen van een appartementsgebouw zodat de aanvraag in overeenstemming is met de voorzieningen van het gewestplan.
7.2 Wegenis
In toepassing op de artikelen 4.3.5. tot en met 4.3.8. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening kan gesteld worden dat de Schoolstraat een voldoende uitgeruste openbare weg is.
De aanvraag beoogt niet de oprichting van een bedrijfswoning.
De aanvraag ligt niet in een reservatiestrook. Het goed is niet getroffen door een rooilijn.
7.3 Watertoets (decreet integraal waterbeleid)
Hoofdstuk III, afdeling I, artikel 8 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het algemeen waterbeleid (Belgisch Staatsblad 14 november 2003) legt bepaalde verplichtingen op, die de watertoets worden genoemd. Deze watertoets houdt in dat de eventuele schadelijke effecten van het innemen van ruimte ten koste van de watersystemen worden ingeschat.
De omzendbrief OMG/2022/1 ‘Richtlijnen voor de toepassing van een klimaatbestendige watertoets en de vrijwaring van het waterbergend vermogen in signaalgebieden’ reikt richtlijnen aan voor het toepassen van het nieuwe watertoetsbesluit, alsook voor het vrijwaren van watergevoelige gebieden.
Het betrokken goed is volgens de fluviale en de pluviale overstromingskaart niet gelegen binnen een overstromingsgevoelige zone.
De voorliggende aanvraag heeft geen uitbreiding van de bebouwde oppervlakte.
De aanvraag valt niet onder het toepassingsgebied van de gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwater.
Bijgevolg kan in alle redelijkheid geoordeeld worden dat het schadelijk effect beperkt zal zijn.
7.4 Mer-screening
De aanvraag valt niet onder de bijlage I,II of III van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 december 2004.
7.5 Natuurtoets
Volgens de natuurtoets blijkt dat geen onvermijdbare schade aan belangrijke natuurwaarden worden veroorzaakt.
7.6 Erfgoed-/archeologietoets
Niet van toepassing.
7.7 Mobiliteit – MOBER (transport en verkeersveiligheid)
Niet van toepassing.
7.8 Decreet grond- en pandenbeleid
Gezien de beperkte omvang/aard van het project zijn geen normen of percentages betreffende de verwezenlijking van een bescheiden woonaanbod van toepassing.
7.9 Milieuaspecten
Niet van toepassing.
7.10 Goede ruimtelijke ordening
Voor de beoordeling van de goede ruimtelijke ordening wordt de aanvraag getoetst aan de hand van de aandachtspunten en criteria zoals vermeld in artikel 4.3.1 § 2 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, voor zover noodzakelijk en relevant.
Functie:
De aanvraag betreft een regularisatie waarbij er functioneel geen wijzigingen worden aangebracht. Het aantal appartementen blijft behouden alsook de handelsfunctie op het gelijkvloers.
Inplanting en ruimtegebruik:
De inplanting van het appartementsgebouw blijft ongewijzigd.
Bouwvolume en gabarit:
Het hoofdvolume wordt t.o.v. de vergunde toestand wel gewijzigd.
Zo worden er 2 liftkokers voorzien die boven de (in uitvoering aangepaste nok) uitsteken tot een hoogte van 13,19 m. De nokhoogte in uitvoering heeft een hoogte van 12,39 m ipv de vergunde nokhoogte van 12,90 m. Deze aanpassing is beperkt en zorgt voor een betere aansluiting op de bestaande bebouwing. Daarnaast zijn de liftkokers nauwelijks zichtbaar vanaf het openbaar domein en zorgen ze niet voor hinder naar de omwonenden.
Het volume langs de achtergevel wordt grondig gewijzigd. Zo werd het vergunde volume van 2 bouwlagen met hellende daken en geïntegreerde ruime dakuitbouw in het dakvlak, uitgevoerd deels als 4 bouwlagen met een hoofdzakelijk plat dak. Uit het advies van de GOA uit voorgaande dossiers (waarbij telkens een ongunstig advies geformuleerd werd maar niet gevolgd werd door het college van burgemeester en schepenen) blijkt dat de vergunde situatie gezien werd als een niet aanvaardbaar gabarit waarbij het voorzien van een hoofdzakelijk hellende dakvorm noodzakelijk was om een integratie te hebben in de bestaande context, de 4de bouwlaag verwijderd diende te worden en de achtergevel minder zwaar diende te zijn. Er wordt met voorliggende regularisatieaanvraag zelfs vastgesteld dat de uitgevoerde situatie nauwelijks verschilt van de geweigerde aanvraag uit 2017. In deze weigering werd reeds het overschrijden van de ruimtelijke draagkracht vastgesteld. Gezien het appartementsgebouw op 21 februari 2018 door het college van burgemeester en schepenen vergund werd, zijn heel wat elementen uit de vorige adviezen niet meer aan de orde en liggen enkel de te regulariseren elementen opnieuw ter discussie (zoals o.m de grotere bouwdiepte door toevoeging van bruikbare dakterrassen, wijziging van dakvorm).
De aanpassing van het hoofdzakelijk hellend dak door een buitenmaats volume van 4 bouwlagen met ruime buitenterrassen op de verdiepingen breekt de bestaande historische harmonie. Het uitgevoerde ontwerp overschrijdt de ruimtelijke draagkracht van het perceel en van de omgeving, zorgt voor bijkomende hinder (inkijk) bij de buren en de goede ruimtelijke ordening wordt geschaad.
Bij het voortraject en zoals ook blijkt uit de uiteindelijke goedgekeurde plannen werd steeds aangegeven dat dakterrassen voorzien moeten worden binnen de voor de omgeving draagbare bouwdiepte van 12 m voor de verdieping +3. Deze bouwdiepte wordt nu duidelijk overschreden. Op deze 4de bouwlaag wordt door het dakterras te voorzien buiten het hellend dakvlak een bouwdiepte gerealiseerd van 15 m wat niet aanvaardbaar is in de voorliggende context. Ook bij het appartement V2.4 op de 3de bouwlaag werd naar aanleiding van eerdere bezwaren in het vorige dossier geopteerd om enkel een terras aan de voorzijde te voorzien. De ruime terrassen op de verschillende verdiepingen achteraan het gebouw zorgen door hun oppervlakte en hoogteligging voor een schending van de privacy van de omwonenden.
Het feit dat quasi het volledige terras op het dak van de 2e bouwlaag ingepakt wordt door zichtschermen toont aan dat de aanvrager zich terdege bewust is van inkijk (aanvullend: de bestaande toestand geeft aan dat er een zichtscherm voorzien wordt vanaf de rechter perceelsgrens tot op +/- 1m van de zijmuur, terwijl dit zichtscherm niet aanwezig is op de foto’s). De dakterrassen bij de appartementen op de 4de bouwlagen hebben zelfs geen zichtschermen.
Dat er slechts 1 bezwaarschrift ingediend werd doet hierbij echter geen afbreuk aan het feit dat er wel degelijk negatieve effecten zijn naar de directe omgeving toe.
Bij de appartementen waar in voorliggende regularisatie bijkomende dakterrassen gerealiseerd zijn, zijn telkens terrassen voorzien aan de voorzijde, waardoor de private buitenruimte als voldoende geacht werd. De keuze voor het voorzien van terrassen aan de voorzijde vloeide voort uit enerzijds het beperken van de impact maar evenzeer de oriëntatie van de eigendom (achterzijde is noordzijde) en de koppeling met de leefruimtes (slaapvertrekken zitten allen achteraan). Deze vergunde private terrassen aan de voorzijde in combinatie met de gemeenschappelijke tuinzone zorgen ervoor dat er per woongelegenheid voldoende buitenruimte aanwezig is.
In de vergunde toestand werd aan de straatzijde gestreefd naar een harmonische overgang met de historische bebouwing voorzien d.m.v. een hellend dak over een afstand van 2,60 m tov de linker perceelsgrens. In de uitvoering werd deze overgang ingeperkt tot een breedte van 1 m, waarbij de rest van het dakvolume vervangen werd door een terras en plat dak. Hierbij wordt afbreuk gedaan aan de historische harmonie in het straatbeeld en ontbreekt een voldoende aansluiting op de bestaande context.
De omvorming van het dakvolume in zowel de voorgevel als de achtergevel van delen hellend dak naar een plat dak, met de toevoeging van dakterrassen buiten de gangbaar gehanteerde maximale bouwdiepte, is niet aanvaardbaar.
Verschijningsvorm:
Zowel de voor- als de achtergevel werden uitgevoerd in andere materialen dan vergund. De voorgevel werd vergund in bruin/antracietkleurige gevelsteen in combinatie met afzeliahout en wit te kaleien gevelsteen en werd uitgevoerd in bruin/antracietkleurige gevelsteen in combinatie met witte gevelsteen en thermowood te vergrijzen. Deze aanpassing heeft een beperkte, doch ruimtelijk aanvaardbare impact op de directe omgeving.
De achtergevel werd vergund in wit te kaleien gevelsteen in combinatie met zwart aluminium plaatafwerking en werd uitgevoerd in witte gevelsteen zonder combinatie met een aluminium plaatafwerking. Ook deze aanpassing is beperkt en ruimtelijk aanvaardbaar.
De dakafwerking werd eveneens uitgevoerd in andere materialen. Terwijl de voorgevel in antrazink en de achterzijde in zwarte schaliën vergund werden, werden beiden uitgevoerd in zwarte dakpannen. Een dakafwerking in zwarte dakpannen komt in de directe omgeving veelvuldig voor, waardoor deze uitvoering ruimtelijke aanvaardbaar is.
Parkeerplaatsen en verkeersaantrek:
Het hoofdvolume wordt volledig onderkelderd in functie van parkeren. Ondergronds is ruimte voor 16 parkeerplaatsen. Bovengronds werden er 5 parkeerplaatsen vergund, waardoor voldaan werd aan het gemeentelijk belastingreglement op ontbrekende parkeerplaatsen, meer bepaald aan de norm van 1,5 parkeerplaatsen per woongelegenheid. In uitvoering werden er 7 bovengrondse parkeerplaatsen voorzien en werd het parkeren grondig gewijzigd.
In de Schoolstraat is langs beide zijde langsparkeren mogelijk. Een gemiddelde van 1,5 parkeerplaatsen per woongelegenheid is ruim voldoende om de eigen parkeerbehoefte op te vangen.
Gezien de centrale ligging en het publiek parkeren in de straat is het voorzien van extra parkeerplaatsen op privaat domein dan ook niet nodig. Deze extra parkeerplaatsen dienen bijgevolg verwijderd te worden.
Groen- en omgevingsaanleg:
Inrichting achteruitbouwstrook
Het appartementsgebouw wordt overwegend op een afstand van 4,72 m tov de rooilijn ingeplant. Het ontwerp voorzag een duidelijk onderscheid tussen het geprivatiseerde terras langs de straatzijde en het semi-publieke domein. Dit door onder meer materialisatie en groenaanplant. In de achteruitbouwzone werden 2 zitelementen voorzien. Voor wat betreft de materialisatie werd het private terras voorzien in bankirai, de semi publieke zone in zware betonklinkers.
In uitvoering werd de volledige achteruitbouwzone voorzien in klinkers. Uit de plannen nieuwe toestand is niet duidelijk op te maken of er een onderscheid is in de aanleg van het soort klinkers, wel worden deze in een ander legverband voorzien zodat een onderscheid tussen het privatieve en het semi-publieke wel aanwezig is.
De voorziene zitelementen zorgen voor een gewenste verpozingsmogelijkheid en doen een positieve bijdrage aan het publieke domein. Het voorzien van de zitelementen is bijgevolg nog steeds wenselijk.
Zowel de haag, de beplanting als de hoogstammige bomen zorgen voor een groener uitzicht van het straatbeeld. Teneinde het grootschalige project te integreren in de directe omgeving blijkt de aanplant van bijkomend groen dan ook noodzakelijk en is de voorziene inrichting hierin te beperkt. Indien de olijfwilgen (zoals voorzien) niet langer wenselijk zijn, kan ook geopteerd worden voor ander opgaand groen in de vorm van één of meerdere geveltuintjes (klimplant aan de gevel). Voorts wordt opgemerkt dat de voorziene wilde buxus moeilijk te behouden is zonder het gebruik van pesticiden. Er zijn alternatieven zoals o.a. Lonicera nitida ‘Maigrun’ of Quercus coccifera die deze evenwaardig kunnen vervangen. Bij de inrichting van de voortuin dient hiermee rekening gehouden te worden.
Inrichting achtertuin
Daar waar in de vergunde toestand sprake was van een vlak terrein, blijkt er een hoogteverschil op het terrein aanwezig te zijn. Het terrein helt af naar de rooilijn toe waarbij de linker hoek achteraan ongeveer 1,62 m hoger ligt en de rechter hoek achteraan ongeveer 1,31 m hoger ligt dan het maaiveld op de rooilijn. Om het niveauverschil op te vangen werden keermuren geplaatst met een hoogte tussen 1,50 m en 0,75 m en werd een deel als hellend vlak aangelegd.
Achter het appartementsgebouw werd ook de verharding veel verruimd door de herinrichting van de parkeerplaatsen en de aanleg van bijkomende verharding rondom de inrit naar de ondergrondse garage. Dit betekent dat de effectieve tuinzone merkelijk beperkter wordt.
Door de herinrichting van de parkeerruimte in open lucht wordt nog dieper in het terrein ingesneden met circulatie en mobiliteit maar ook met extra verharding. De bijkomende inname van ruimte voor parkeren genereert een niet-wenselijke dynamiek in de tuinzone. Ook waren het aantal vergunde parkeerplaatsen voldoende volgens het belastingreglement zodat geen noodzaak is om nog extra parkeerplaatsen ten koste van de kwaliteit van de buitenruimte te gaan voorzien. De aangelegde parkeerplaatsen dienen opgebroken te worden en de parkeerplaatsen moeten aangelegd worden zoals vergund, zijnde dwars op de toegangsweg tot de ondergrondse garage.
Het feit dat het terrein niet vlak is uitgevoerd, is technisch van aard. Het terrein is immers gekenmerkt door een natuurlijke helling waardoor het vlak maken technisch onmogelijk en niet haalbaar is. Deze bestaande context is bijgevolg het nieuwe uitgangspunt voor de herinrichting van de tuin. In de regularisatieaanvraag is voorzien in de plaatsing van deels keermuren (ter hoogte van de parkeerplaatsen en deels de zijperceelsgrenzen) en deels het realiseren van een helling in de graszone. Het plaatsen van deels keermuren lijkt technisch noodzakelijk. In functie van het herstel van de vergunde parkeerplaatsen kan akkoord gegaan worden dat opnieuw keermuren geplaatst worden ter hoogte van de 5 parkeerplaatsen maar dient bijkomend opgemerkt dat een meer natuurlijk visuele afwerking noodzakelijk is. Dit kan voorzien worden door het plaatsen van een haag of een groenaanplant langs de keermuren zodat deze beter geïntegreerd worden in de tuinzone.
De uitgevoerde verharding is meer voorzien in waterdoorlatende materialen wat de waterhuishouding ten goede komt. De voorziene berging voor huisvuil is heel beperkt in oppervlakte en hoogte zodat deze weinig hinderlijk zal zijn en bijgevolg vergunbaar is.
Conclusie
De verschillende criteria in overweging genomen dient geconcludeerd te worden dat het ontwerp niet verenigbaar is met zijn onmiddellijke omgeving en met de goede plaatselijke aanleg.
7.11 Resultaten openbaar onderzoek
Alle ingediende bezwaarschriften zijn tijdig ingediend en worden bijgevolg ontvankelijk verklaard.
Naar aanleiding van de ingediende bezwaarschriften diende de advocaat van de bouwheer op 17 december 2023 een replieknota in via het omgevingsloket met de bedoeling te repliceren op de ingediende bezwaren door een aantal feiten te verduidelijken die in enkele bezwaarschriften verkeerd worden voorgesteld en een weergave te schetsen van de werkelijke feiten.
De replieknota bevat o.m. volgende elementen (niet-limitatieve opsomming).
● Een aantal bezwaren zijn vermoedelijk van mede-eigenaars en deze zijn quasi alle van burgerrechtelijke aard. Het betreffen onderstaande:
● Inzake de tuinzones:
○ Toegankelijkheid van de tuin voldoet aan alle wettelijke vereisten inzake toegankelijkheid. Gezien de natuurlijke helling is het technisch onmogelijk om een vlakke tuinzone in te richten.
○ De beplanting in de voortuin zal verder aangelegd worden zoals voorzien in de plannen.
○ De wadi fungeert wel naar behoren, de hemelwaterverordening werd integraal nageleefd.
○ Riolering werd goedgekeurd.
● Plannen zouden niet kloppen.
○ Plannen zijn wel correct.
○ De aansluiting op riolering werd gewijzigd op vraag van De Watergroep.
● Inrit naar ondergrondse garage zou niet voldoen aan de “veiligheidsnormen” en de parkeerplaats 1 zou “niet bruikbaar” zijn.
○ Er zijn geen specifieke eisen inzake hellingsgraad van toepassing mbt bereikbaarheid van de ondergrondse P, alle vereisten die desgevallend van toepassing zouden zijn (stedenbouwkundig en technisch) worden en zijn nageleefd.
○ Niettegenstaande P nr. 1 cfr. Bezwaarschrift niet toegankelijk is, wordt ze wel degelijk gebruikt als parkeerplaats.
● Afwerking van het terras met dakpannen zou “lelijk/scherp/gevaarlijk” zijn.
○ Dit onderdeel heeft een burgerrechtelijk karakter. Tijdens de voorlopige oplevering van de privatieven werden geen opmerkingen geformuleerd.
Er wordt nog opgemerkt dat de privatieven en de gemeenschappelijke delen opgeleverd werden en dat geen enkele van bovenstaande opmerking toen geformuleerd werd.
● Verwijzing naar visie van deputatie omtrent bouwdiepte
○ Door de teruggetrokken rooilijn diende de inplanting van de meergezinswoning noodgedwongen dieper te starten dan de aanpalende.
○ Het college van burgemeester en schepenen beoordeelde de aanvraag eerder reeds gunstig en oordeelde reeds dat een hogere densiteit en hoogte in het centrum te verantwoorden is.
○ Voorliggende wijzigingen zijn minimaal en uiterst beperkt zodat gunstige beoordeling verantwoord is.
○ Buitenruimtes genereren geen aanzienlijke hinder
■ groot zichtscherm geplaatst in melkglas zodat inkijk beperkt en gereduceerd wordt tot redelijk en aanvaardbaar;
■ in centrumgebied moet een bepaalde hinder inzake inkijk worden getolereerd.
○ Bouwvolume blijft ongewijzigd
■ niet overdekt terras valt niet onder het bouwvolume of uitbreiding van het gebouw (cfr. VCRO 4.1.1.2° definitie bouwvolume “het bruto-bouwvolume van een constructie en haar fysisch aansluitende aanhorigheden die in bouwtechnisch opzicht een rechtstreekse aansluiting of steun vinden bij het hoofdgebouw, zoals een aangebouwde garage, veranda of berging, gemeten met inbegrip van buitenmuren en dak, en met uitsluiting van het volume van de gebruikelijke onderkeldering onder het maaiveld;”;
■ de wijzigingen betekenen zelfs een verhoging van de woonkwaliteit wat het project ten goede komt (bijkomende kwalitatieve buitenruimtes).
Omtrent de ingediende bezwaarschriften wordt voorgesteld deze deels gegrond en deels ongegrond te verklaren vanuit volgende motivatie:
● Inzake de tuinzone:
○ Tuin is niet vlak en werd uitgevoerd met groot niveauverschil. Het hellend vlak naar de tuin heeft een te grote helling. Bijgevolg is de tuinzone niet integraal toegankelijk.
○ Het tuingedeelte is werkelijk minder in oppervlakte waardoor minder groen en beplanting aanwezig is.
○ De wadi ligt op een te hoog niveau en “werkt niet”. Dit zou zorgen voor wateroverlast.
Het terrein is gekenmerkt door een natuurlijke helling die op het terrein zelf opgevangen dient te worden. De tuinzone ligt 0,70 m tot 1,52 m hoger dan de voorliggende verharding. Het bestaande maaiveld dient steeds het uitgangspunt te vormen bij herinrichtingswerkzaamheden teneinde ook de impact op aanpalende percelen te gaan beperken.
De plaatsing van deels keermuren is een standaardoplossing. Door een deel van de tuinzone in helling aan te leggen en niet te weken met trappen wordt gepoogd de toegankelijkheid te bevorderen. Er wordt wel opgemerkt dat de helling in hoofdzaak opgevangen wordt in de eerst 5 m achter de verharding waardoor de hellingsgraad ongeveer 12,7 % bedraagt wat misschien wel veel is. Door beperkte bijkomende terreinaanlegwerken kan een flauwere helling alsnog gerealiseerd worden op een beperkt deel van de tuinzone tot aan het terras.
Door de extra parkeerplaatsen en de heroriëntatie van de parkeerplaatsen is de tuinzone merkelijk kleiner geworden. Heraanleg van de parkeerruimte is wenselijk (zie ook toetsing goede ruimtelijke ordening) waardoor de tuinzone opnieuw ruimer wordt en in verhouding staat tot het aantal gerealiseerde appartementen.
Om de effectieve werking van de wadi te kunnen controleren ontbreekt informatie (doorsnede, diepte en aansluiting op de regenwaterput niet aangegeven).
● De voorziene beplanting in de voortuin is te beperkt.
Het voorzien van de nodige beplanting in de voortuin is wenselijk teneinde het grootschalige project te integreren in het bestaande straatbeeld (zie ook toetsing goede ruimtelijke ordening).
● De plannen zouden niet kloppen onder meer voor wat betreft de indeling van de garages en bergingen niveau -1 en de ligging van de afvoerbuizen.
Gezien het dossier opgemaakt is door een architect en het zijn verantwoordelijkheid is de plannen correct op te maken, wordt ervan uitgegaan dat de ingediende plannen kloppen. Ook werd er in het bezwaarschrift geen plan toegevoegd met de indeling van de garage en bergingen die anders zouden zijn.
● De inrit naar de ondergrondse garage voldoet niet aan de “veiligheidsnormen” (hellingsvlak te scherp en bocht niet conisch) en parkeerplaats nummer 1 zou niet bruikbaar zijn.
De inrit naar de ondergrondse garage wijkt niet af van de vergunde toestand zodat deze geen onderdeel is van regularisatie.
● De afwerking van het dakterras met dakpannen in plaats van leien is niet esthetisch, niet duurzaam als balustrade en gevaarlijk (randen snijden).
De wijziging van het materiaalgebruik is vanuit ruimtelijke oogpunt eerder beperkt. Deze opmerking betreft in hoofdzaak een opmerking van burgerrechtelijke aard.
● De afwatering van dakterrassen mag niet aangesloten worden op de regenwaterput omwille van sporadisch kuiswater. Aansluiting moet gebeuren op de vuilwaterafvoer. Dit gebeurt op heden niet correct (de daken die initieel niet toegankelijk waren en later, na aansluiting op de regenwaterput, ingericht werden als dakterras) waardoor een aanpassing gevraagd wordt.
Op basis van de informatie uit het dossier kan niet achterhaald worden waar de afwatering van het bijgemaakt terras op aangesloten wordt zodat geen uitspraak gedaan kan worden over de gegrondheid van het bezwaar. Wel is duidelijk dat vervuild water aangesloten moet worden op de vuilwaterafvoer.
● Het bouwvolume wordt overschreden door op niveau 3 (4de bouwlaag) over te gaan van een schuin hellend dak met dakkapel naar het doortrekken van het bovenste gabarit naar de tuinzijde toe. Gezien de historiek van het dossier is dit niet te aanvaarden. Er wordt gevraagd enkel terrassen aan de straatzijde te voorzien zodat storende zichten achteraan op die manier vermeden worden.
Door de wijziging van hellende daken naar platte daken is het gebouw qua schaal en verschijningsvorm niet langer integreerbaar in zijn omgeving. Ook de bijkomende terrassen op de 4de bouwlaag vallen buiten de gangbare bouwdieptes uit de omgeving (zie ook toetsing goede ruimtelijke ordening).
● Storende zichten vanaf de bijgemaakte terrassen. Het bijkomend scherm bij één van de terrassen biedt geen oplossing.
Het feit dat quasi het volledige terras op het dak van de 2e bouwlaag ingepakt wordt door zichtschermen toont aan dat de aanvrager zich terdege bewust is van inkijk (aanvullend: de bestaande toestand geeft aan dat er een zichtscherm voorzien wordt vanaf de rechter perceelsgrens tot op +/- 1 m van de zijmuur, terwijl dit zichtscherm niet aanwezig is op de foto’s).
De dakterrassen bij de appartementen op de 4de bouwlagen hebben zelfs geen zichtschermen.
Door de diepte en de hoogteligging van de dakterrassen is er wel degelijk inkijk in de naburige tuinzones.
● Toegang tot het hek met erfdienstbaarheid voor eigenaar rechts is onmogelijk gemaakt aangezien de aanplantingen met bijhorende palen doorlopen ter hoogte van de doorgang.
Dit betreft een opmerking van burgerrechtelijke aard.
7.12 Scheidingsmuren
Niet van toepassing.
7.13 Bespreking adviezen
Niet van toepassing.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 2 Decreet Lokaal Bestuur
● Andere:
○ Besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet betreffende de omgevingsvergunning
○ Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009 en zijn wijzigingen
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
Het college van burgemeester en schepenen sluit zich aan bij het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar en besluit bijgevolg tot het weigeren van de omgevingsvergunning aan Jean Degezelle namens D.H.C. NV gevestigd Jagershoek 14 te 8570 Anzegem, voor het regulariseren van de vergunning voor het bouwen van appartementsgebouw, op een perceel gelegen Schoolstraat 27, 29 en 31 en met als kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie B 1287 A.
Zitting van CBS van 10 JANUARI 2024
C.12. Provincie en Regionaal Landschap Leie en Schelde - West-Vlaams Kruisbestuiversplan - instap - goedkeuring
Aanleiding en context
Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd goedkeuring te verlenen aan het voorstel om in te stappen op het West-Vlaams Kruisbestuiversplan, gelanceerd door de Provincie en het Regionaal Landschap Leie en Schelde.
Motivering
De gemeenteraad keurde in zitting van 9 juli 2020 de legislatuurovereenkomst Stadlandschap Leie en Schelde goed. Binnen dit kader is er voor bepaalde projecten een samenwerking mogelijk waarbij de provincie een deel van de kosten draagt en mede zorgt voor de opvolging.
De Provincie en het Regionaal Landschap lanceren het West-Vlaams Kruisbestuiversplan. Het plan heeft als doel om doelgericht en gestructureerd te werken rond bijen en lokale besturen hierin te ondersteunen. De gemeente Deerlijk heeft al de eerste stappen genomen om een bij-vriendelijke gemeente te worden door in te zetten op bloemrijke graslanden en op verschillende locaties insectenhotels te plaatsen. Via dit plan kan hierop structureel verder gebouwd worden.
Het West-Vlaams Kruisbestuiversplan zal bestaan uit een gratis basisaanbod en een betalend aanbod.
Gratis aanbod
● gratis deelname aan het bijensymposium
● deelname aan opleidingen
○ 50 % korting voor Kruisbestuivergemeenten en -steden
● gratis deelname aan netwerkmomenten en inspiratietrips
● ondersteuning bij communicatie en sensibilisatie rond bestuivers: bijbordjes, infoborden, communicatiekalender, update provinciale brochures. Opstart sensibilisatie en uitvoerende campagnes met infosessies naar het brede publiek: vb bij-vriendelijk zaaigoed, plantgoed, etc.
● organisatie van bijen- en insectensafari’s in provinciale domeinen, gecontroleerde overstromingsgebieden en groene assen
● begeleiding en ondersteuning vrijwilligers die aan monitoring doen
● inventarisaties van wilde bijen in provinciale domeinen, gecontroleerde overstromingsgebieden en groene assen, gecoördineerd door de regionale landschappen
● analyse en selectie van West-Vlaamse bijenmascottesoorten, gekoppeld aan concrete acties
Betalend aanbod op maat
Het specifiek betalend aanbod op maat voor Kruisbestuivergemeenten en –steden betekent het volgende:
● Keuzemenu van acties opgesteld door het regionaal landschap (enkele opties): Zie bijlage ‘Keuzemenu’. Jaarlijks zijn 2 à 3 grote acties mogelijk uit het keuzemenu, of 4 à 5 kleine acties (of een combinatie). In de laatste kolom kan je per actie terugvinden of het over een grote (G) of kleine (K) actie gaat. Onderwerpen kunnen toegevoegd worden indien gewenst.
De deskundige groen en proper stelt de volgende acties voor:
● Verdere ondersteuning:
○ Begeleiding en advies op maat door een bijenspecialist van het regionaal landschap aan de hand van de noden en voorgesteld keuzemenu.
○ Spreiding en timing van de gekozen engagementen worden door het regionaal landschap samen met het lokaal bestuur uitgestippeld.
Aandacht voor bijen en het plaatsen van bijenhotels leeft binnen de gemeente. Zo werd in het verleden door de scouts al de vraag gesteld tot het plaatsen van een bijenhotel.
Kostprijs
● De Provincie i.s.m. het regionaal landschap staat in voor:
○ 50 % van de personeelskosten berekend op ongeveer 0,3 VTE
○ 100 % van de werkingskosten die te maken hebben met het basisaanbod (behalve de onderdelen die betalend zijn)
● De Kruisbestuivergemeenten of -steden staan in voor:
○ 50 % van de personeelskosten (indien er 7 steden/gemeenten deelnemen staat dit gelijk aan 0,3 VTE). Er wordt gestreefd naar de deelname van minimum 7 steden of gemeenten om het West-Vlaams Kruisbestuiversplan te kunnen uitrollen
○ 100 % van de werkingskosten voor het specifiek aanbod op maat in de eigen gemeente
● Deze financiering vertaalt zich in de onderstaande kostprijs per Kruisbestuivergemeente of – stad:
○ 3.000 euro per jaar voor personeelsinzet van Regionaal Landschap Leie en Schelde
○ 2.000 euro per jaar werkingsmiddelen (opzij te zetten binnen de gemeentelijke begroting voor acties rond bestuivers)
De campagne loopt over 2 jaar (2024-2025). De totale kost over deze 2 jaar bedraagt 10.000 euro.
Er zijn geen adviezen nodig.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
De beslissing heeft financiële gevolgen.
Raming of bedrag | 5.000 euro in 2024 en 5.000 euro in 2025 |
Actie | Verfraaien van invalswegen met bloembollen en vaste planten |
Jaarbudgetrekening | A-1.04.1/0200-00 / 22400000 |
Visum | / |
Binnen het MJP zijn er raakvlakken met acties voor bijen zoals het aanleggen van bloemenrijke graslanden en het aanplanten van bloembollen en vaste planten. Op deze jaarbudgetrekening is er nog voldoende budget beschikbaar (35.000 euro).
BESLUIT
Artikel 1
Het college van burgemeester en schepenen besluit om in te stappen in het West-Vlaams Kruisbestuiversplan, gelanceerd door de Provincie en het Regionaal Landschap Leie en Schelde.
Zitting van CBS van 10 JANUARI 2024
C.13. Inname openbaar domein - kennisname
Zitting van CBS van 10 JANUARI 2024
C.14. Aankoop noodwoning Lisstraat 13 - toekenning projectsubsidie - kennisname
Aanleiding en context
Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd kennis te nemen van de toekenning van een projectsubsidie aan de gemeente Deerlijk voor de aankoop van de noodwoning, gelegen Lisstraat 13.
Motivering
Op 29 september 2023 werd een projectaanvraag ingediend bij Wonen in Vlaanderen voor de aankoop van de noodwoning, gelegen Lisstraat 13 te Deerlijk.
Op 22 december 2023 ontvingen we de melding dat de aanvraag werd geselecteerd.
De Vlaamse regering voorziet een subsidie van 50 % van de subsidieerbare kosten. De subsidie voor dit project bedraagt het maximale subsidiebedrag - zijnde 159.500,00 euro.
De goedkeuring en het finale aanvraagdossier zijn in bijlage te vinden.
Juridische gronden
Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 2 Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
De beslissing heeft financiële gevolgen.
Raming of bedrag | 159.500,00 euro |
Actie | Sociale huisvesting |
Jaarbudgetrekening | GBB/0930-00/15000000/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN |
Visum | neen |
BESLUIT
Artikel 1
Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van de toekenning van de projectsubsidie aan de gemeente Deerlijk voor de aankoop van de noodwoning gelegen Lisstraat 13.
Zitting van CBS van 10 JANUARI 2024
C.15. Kerkfabrieken Sint-Columba en O.L.V. Onbevlekt Ontvangen - verslag van 29 december 2023 - kennisname
Aanleiding en context
De kerkfabrieken Sint-Columba en O.L.V. Onbevlekt Ontvangen hielden een vergadering op 29 december 2023. Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd kennis te nemen van het verslag van deze vergadering.
Motivering
Het verslag bevindt zich in bijlage. Het college van burgemeester en schepenen beschikt over een termijn van 30 dagen, die ingaat op de dag nadat de notulen zijn binnengekomen, om een besluit te schorsen indien het gemeentelijk (financieel) belang geschaad wordt.
Er is geen advies nodig.
Juridische gronden
● Art. 56, § 2 Decreet Lokaal Bestuur
● Art. 57 en 58, § 1 Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het verslag.
Zitting van CBS van 10 JANUARI 2024
C.16. Kwartaalrapport delegaties overheidsopdrachten, betaling goedgekeurde bedragen, meer/minwerken en zwembad Aquandé - kennisname
Zitting van CBS van 10 JANUARI 2024
C.17. Visum financieel directeur - uitsluitingen - verzoek agendering gemeenteraad
Aanleiding en context
Aan het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd om een verduidelijking aan de uitsluitingen van visumverplichting door de financieel directeur, te bepalen en aan de gemeenteraad voor te leggen ter goedkeuring.
Motivering
Het Decreet Lokaal Bestuur artikel 266 bepaalt dat de voorgenomen financiële verbintenissen die resulteren in een uitgaande nettokasstroom onderworpen zijn aan een voorafgaand visum, voordat enige verbintenis kan worden aangegaan. De financieel directeur verleent dit visum nadat uit zijn onderzoek de wettigheid en de regelmatigheid van de voorgenomen verbintenis blijkt. De gemeenteraad kan, na advies van de financieel directeur, bepaalde categorieën van verrichtingen uitsluiten van de visumverplichting.
De gemeenteraad heeft in zitting van 30 januari 2020 beslist welke categorieën van verrichtingen uitgesloten zijn van visumverplichting. In de praktijk wordt deze uitsluiting ook toegepast, wanneer, nadat de gunning werd toegewezen, er tijdens de fase van de uitvoering van de werken, meerwerken worden goedgekeurd. Audit Vlaanderen adviseert om dit te expliciteren in het visumbesluit. De uitsluiting wordt ook toegepast voor beslissingen waar er bij het personeel in dienst, gedurende hun tewerkstelling, een wijziging gebeurt aan statuut, graad of tewerkstellingsbreuk. Het is wenselijk om dit ook te expliciteren.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur
● Andere : Art. 266 Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
Het college van burgemeester en schepenen besluit om volgende categorieën van verrichtingen ter uitsluiting van de visumverplichting aan de gemeenteraad voor te leggen ter goedkeuring:
● Alle voorgenomen verbintenissen die resulteren in een uitgaande nettokasstroom lager dan 8.500 euro excl. btw. Wanneer die verbintenis van onbepaalde duur is, wordt de termijn, die in aanmerking moet worden genomen om het bedrag te berekenen, bepaald op 48 maanden.
○ nadat een gunning werd toegewezen, de meerwerken die tijdens de fase van de uitvoering van de werken worden goedgekeurd
● De aanstellingen van contractuele personeelsleden voor een periode van minder dan een jaar.
● De aanstellingen van contractuele personeelsleden voor de periode van één jaar of meer wanneer het een tewerkstelling betreft met toepassing van artikel 60§7 van de organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, of van andere werkgelegenheidsmaatregelen van hogere overheden dan artikel 60§7, in het kader van de opdracht van het OCMW, vermeld in hoofdstuk 4, afdeling 1, van de organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, of in het kader van de opdracht van het OCMW vermeld in artikel 8, 9 of 13 van de wet van 26 mei 2002 betreffende het recht op maatschappelijke integratie.
○ beslissingen waar er bij het personeel in dienst, gedurende hun tewerkstelling, een wijziging gebeurt aan statuut, graad of tewerkstellingsbreuk
Artikel 2
Het college van burgemeester en schepenen verzoekt de voorzitter van de gemeenteraad deze goedkeuring te agenderen op de zitting van 25 januari 2024.
Zitting van CBS van 10 JANUARI 2024
C.18. Afvoering van ambtswege - goedkeuring
Zitting van CBS van 10 JANUARI 2024
C.19. Grafconcessie - toekenning - goedkeuring
Zitting van CBS van 10 JANUARI 2024
C.20. Grafconcessie - toekenning - goedkeuring
Zitting van CBS van 10 JANUARI 2024
C.21. Grafconcessie - toekenning - goedkeuring
Zitting van CBS van 10 JANUARI 2024
C.22. Voorziening ten dienste van mensen met beperkingen - premie 2024 - goedkeuring
Zitting van CBS van 10 JANUARI 2024
D.1. LEKP subsidie - bericht van ABB - kennisname ongeoorloofde heffing + inname standpunt - goedkeuring
Aanleiding en context
Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd akte te nemen van het bericht van het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB) betreffende de weigering van de subsidies in het kader van LEKP 2.0 en 2.1, en een standpunt in te nemen over de verdere aanpak naar aanleiding van dit bericht.
Motivering
Op de gemeenteraden van 16 september 2021, 24 november 2022 en 25 mei 2023 werden respectievelijk het LEKP 1.0, 2.0 en 2.1 goedgekeurd.
Op de gemeenteraad van 24 november 2022 werd eveneens de belasting op masten en pylonen goedgekeurd.
Op 19 december 2023 werd een elektronisch schrijven ontvangen waarbij ABB bekendmaakt dat de heffing voor ELIA (pylonen) niet past binnen de voorwaarden van het LEKP 2.0. gezien in deze voorwaarden opgenomen is dat het lokaal bestuur zich engageert om geen nieuwe principiële schepencollege- of gemeenteraadsbeslissing meer te nemen m.b.t. lokale heffingen op elektriciteitsmasten en sleuven van ELIA.
In dit schrijven stelt ABB dat de subsidies voor LEKP 2.0 onrechtmatig werden ontvangen omdat de gemeenteraad in zitting van 24 november 2022 beslist heeft een heffing goed te keuren op masten en pylonen (zonder vrijstelling voor ELIA).
Het LEKP 1.0 werd in ditzelfde schrijven verzekerd omdat het besluit van de gemeenteraad een vrijstelling voorziet voor constructies van windenergie of andere vormen van groene stroom. Deze vrijstelling waarborgt de verplichtingen uit het LEKP 1.0.
Om de reeds ontvangen subsidies uit LEKP 2.0 niet te moet terugbetalen en ook de nog voorziene uitbetaling van subsidie niet in het gedrang te brengen wordt gevraagd om het belastingreglement op masten en pylonen aan te passen en hierin de gevraagde vrijstelling op de masten van ELIA te voorzien.
Concreet werd volgende subsidie vanuit het LEKP voorzien voor Deerlijk:
LEKP | 2022 | 2023 | 2024 | 2025 | 2026-2030 |
LEKP 1.0 | 39.838 euro1 | 40.882 euro1 | 46.570 euro | 18.628 euro | 18.628 euro |
LEKP 2.0 |
| 16.947 euro2 | 16.947 euro3 | 9.660 euro3 |
|
LEKP 2.1 |
|
| 27.050 euro3 | 20.828 euro3 |
|
1Reeds ontvangen
2 reeds ontvangen en terug te storten
3 subsidie die niet meer ontvangen zal worden
De heffing op masten en pylonen levert de gemeente Deerlijk jaarlijks een belasting van 186.000 euro op.
Vanuit financieel standpunt kan geoordeeld worden dat de belasting op pylonen en masten meer opbrengt voor de gemeente dan het Lokaal Energie en Klimaatpact.
De distributienettarieven worden bepaald door de transmissiekosten die Fluvius en Elia betalen en worden gedragen door de energieverbruikers. Zo stegen de netbeheerskosten voor een gemiddeld huishouden met 10 euro per jaar in 2023. Het zijn dus de eindverbruikers die alle kosten zullen dragen, ook de belasting op pylonen en masten.
Vanuit de dienst omgeving wordt het belang van de doelstellingen binnen het LEKP dat ook gekoppeld is aan het burgemeestersconvenant (doelstellingen rond CO² reductie) als ook het gemeentelijk MJP (doelstelling rond ecologisch bewust en duurzaam) en zelfs de SDG's waarbij doelstelling 13 rond klimaat stelt dat er actie moet ondernomen worden om de klimaatverandering en haar impact te bestrijden, benadrukt en wordt voorgesteld om de nodige inspanningen te bestendigen (klimaatacties en ondersteuning vanuit Leiedal) en dit ook los van de subsidies.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
Het subsidiebedrag dat niet zal uitbetaald worden (en deels teruggestort moet worden), wordt geraamd op 76.432 euro.
BESLUIT
Artikel 1
Het college van burgemeester en schepenen neemt akte van het schrijven van het Agentschap Binnenlands Bestuur.
Artikel 2
Het college van burgemeester en schepenen besluit om bezwaar aan te tekenen tegen de beslissing van het ABB betreffende de afkeuring van LEKP 2.0. Het college van burgemeester en schepenen volgt de zienswijze van het agentschap niet en is van mening dat er na de goedkeuring over het LEKP 2.0 geen nieuwe beslissing meer werd genomen m.b.t. heffingen op masten van Elia want de beslissing betreffende de belasting op masten en pylonen werd als 23e punt beslist terwijl de beslissing betreffende het LEKP als 25e punt werd beslist en de effectieve intekening op het LEKP 2.0 pas gebeurde na 30 november 2023, door het opladen van de ondertekening gemeenteraadsbeslissing op het loket voor lokale besturen.
Artikel 3
Het college van burgemeester en schepenen besluit tot het bestendigen van de doelstellingen en de klimaatacties in het kader van het LEKP, los van de subsidiemogelijkheden.
Zitting van CBS van 10 JANUARI 2024
D.2. Voorlopige aanduiding watergevoelige openruimtegebieden - 'Industriegebied E17' - advies gemeenteraad - verzoek agendering
Dit punt werd uitgesteld naar een volgende zitting.
Zitting van CBS van 10 JANUARI 2024
D.3. Onthardingsvoorstellen op openbaar domein in de Ketsersstraat en de Lisbonnastraat - goedkeuring
Aanleiding en context
Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd om de onthardingsvoorstellen op openbaar domein in de Ketsersstraat en de Lisbonnastraat goed te keuren.
Motivering
In het college van burgemeester en schepenen van 21 juni 2023 werden in het kader van het Vlaams kampioenschap tegelwippen enkele onthardingsvoorstellen op openbaar domein besproken. Vanuit het college van burgemeester en schepenen werd gevraagd om bij verdere uitwerking in overleg te gaan met de bewoners om een draagvlak te hebben.
Bij onderstaande onthardingsvoorstellen werd er in overleg gegaan met de aanpalende bewoners:
Op 18 oktober 2023 gingen we ter plaatse in dialoog met de bewoner uit de Ketsersstraat 22 waarbij we een 1ste schetsontwerp voorstelden. Nadien kregen we op 13 november 2023 een aantal opmerkingen rond inrichting, beplanting, breedtes inrit,... waarbij we het ontwerp enigszins aanpasten. Op 13 december 2023 gaven de deskundige wegen en water en de deskundige groen en proper een korte presentatie. Behalve het aanpassen van de bocht ter hoogte van de inrit kon deze bewoner zich volledig vinden in het ontwerp. Hij zou de aanpalende bewoner uit de Ketsersstraat 24 eveneens nog op de hoogte stellen. Het ontwerp ziet er als volgt uit:
● pleintje van +/- 100 m² met centraal 1 boom van 1ste grootte (zomereik);
● extensief onderhouden bloemenrijk grasland met bloembollen met een netheidsstrook in intensief gemaaid gazon;
● brede inrit van 4 m uitgevoerd in lijnvormig betonnen grasdallen;
● hoek met bloeiende vaste planten aansluitend op de private beplanting;
● plantvakken met verhoogde boordstenen om rijschade te voorkomen.
Op 3 mei 2023 kregen we een vraag van een bewoner uit de Lisbonnastraat 16 om een boomvak aan te leggen ter hoogte van zijn woning. De deskundige groen en proper gaf in eerste instantie mee dat dit in zijn globaliteit over de volledige straat moet worden bekeken. De bewoner wenste zijn steentje bij te dragen om een verder draagvlak in zijn straat te creëren. Op 12 september 2023 bezorgde hij ons de opmerkingen van de bewoners uit zijn straat. Op 7 december 2023 stuurde de deskundige groen en proper een ontwerpvoorstel naar de bewoner door waarmee hij verder in dialoog kon gaan. Rekening houdend met de opmerkingen werden er een aantal boomvakken geschrapt of verplaatst. Voor de opritten in grasdallen en de parkeerstroken in steenslaggazon is er voorlopig nog geen consensus in de straat waardoor we in een 1ste fase enkel de boomvakken zouden aanleggen. Het ontwerp ziet er hierdoor als volgt uit:
● 7 grote boomvakken in een laag geschoren bloeiend heestermassief (Spiraea japonica 'Albiflora' met centraal een opgaande zuilvormige boom van 2de grootte (Liriodendron tulipifera 'Fastigiatum'). Deze boomsoort heeft een kroonbreedte van ongeveer 5 meter en is hierdoor geschikt om zonder hinder tot een volwassen boom uit te groeien.
● Bij de aanleg wordt er rondom de plantvakken een wortelwering voorzien om zodoende worteldruk van verharding te voorkomen.
● De opritten in grasdallen en de parkeervakken in steenslaggazon worden na verdere communicatie in een eventuele latere fase uitgevoerd.
Er zijn geen adviezen nodig.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
De financiële impact van de beslissing is nog niet gekend.
BESLUIT
Artikel 1
Het college van burgemeester en schepenen besluit om de onthardingsvoorstellen op openbaar domein in de Ketsersstraat en de Lisbonnastraat goed te keuren.
Zitting van CBS van 10 JANUARI 2024
D.4. Belastingreglement op tweede verblijven - aanpassing - verzoek agendering gemeenteraad
Aanleiding en context
Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken de aanpassing van het belastingreglement op tweede verblijven te agenderen op de eerstvolgende gemeenteraad.
Motivering
Het huidig belastingreglement op tweede verblijven werd goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 19 december 2019 en eindigt op 31 december 2025.
De gemeenteraad van 6 juni 2019 keurde de subsidieaanvraag Woonwijs 2020-2025 goed.
In het huidige subsidiedossier is bij de actie AA 1_1 'Een ruimtelijk beleid voeren op basis van een visie om het beschikbare aanbod aan panden op het grondgebied te activeren voor wonen' opgenomen.
Het behoud van het reglement is aangewezen. De huidige belasting werd forfaitair vastgesteld op 600 euro.
Indien wordt overgegaan tot een ambtshalve vastgestelde belasting zal een verhoging worden toegepast van:
● 25 % bij een eerste overtreding;
● 50 % bij een tweede overtreding;
● 75 % bij een derde overtreding;
● 100 % vanaf de vierde overtreding.
Naar aanleiding van een ingediend bezwaarschrift tegen de belasting op een tweede verblijf en het oordeel van het college van burgemeester en schepenen, dat art. 2 van het reglement voor discussie kan zorgen, wordt voorgesteld om de bepaling 'lokalen op dewelke de bedrijfszetel van rechtspersonen gevestigd is' te schrappen in de definitie van een tweede verblijf. Bijgevolg wordt voorgesteld om artikel 2 dus als volgt aan te passen:
● Tweede verblijf:
Elke private woongelegenheid die voor de eigenaar, de huurder of de gebruiker ervan niet tot hoofdverblijfplaats dient, maar op elk ogenblik door hen voor bewoning kan worden gebruikt. Tweede verblijven zijn, alle vaste woongelegenheden die al of niet ingeschreven zijn in de kadastrale legger: landhuizen, bungalows, villa’s, appartementen, studio’s, weekendhuisjes. Worden niet als tweede verblijven beschouwd:
○ lokalen uitsluitend bestemd voor het uitoefenen van een beroepsactiviteit;
○ studentenhuizen en -kamers.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
Het college van burgemeester en schepenen verzoekt de voorzitter van de gemeenteraad de goedkeuring van onderstaand reglement voor te leggen op de gemeenteraad van 25 januari 2024:
BELASTINGREGLEMENT TWEEDE VERBLIJVEN
Art. 1. - belastbare grondslag
Er wordt voor de aanslagjaren 2024 tot en met 2025 een gemeentebelasting gevestigd op tweede verblijven gelegen op het grondgebied van Deerlijk.
Art. 2. - definities
Tweede verblijf:
Elke private woongelegenheid die voor de eigenaar, de huurder of de gebruiker ervan niet tot hoofdverblijfplaats dient, maar op elk ogenblik door hen voor bewoning kan worden gebruikt.
Tweede verblijven zijn, alle vaste woongelegenheden die al of niet ingeschreven zijn in de kadastrale legger: landhuizen, bungalows, villa’s, appartementen, studio’s, weekendhuisjes.
Worden niet als tweede verblijven beschouwd:
● lokalen uitsluitend bestemd voor het uitoefenen van een beroepsactiviteit;
● studentenhuizen en -kamers.
Beveiligde zending: één van de hiernavolgende betekeningswijzen:
● een aangetekend schrijven;
● een afgifte tegen ontvangstbewijs.
Art. 3. - belastingplichtige
De belasting is verschuldigd door diegene die het tweede verblijf kan betrekken op 1 januari van het aanslagjaar, hetzij als eigenaar, hetzij als huurder of in welke hoedanigheid ook.
In geval van vruchtgebruik, recht van opstal of recht van erfpacht is de belasting verschuldigd door de vruchtgebruiker, de opstalhouder of de erfpachthouder. De eigenaar is hoofdelijk gehouden tot betaling van de belasting.
In geval van mede-eigendom is iedere mede-eigenaar belastingplichtig voor zijn wettelijk deel.
Voor de woningen welke in multi-eigendom aangekocht zijn, is de belasting verschuldigd door elke eigenaar naar rato van zijn aandeel in het onroerend goed, hem toegewezen als gevolg van het beschikkingsrecht over de woonst.
Art. 4. - aangifteplicht
De belastingplichtige moet jaarlijks ten laatste op 30 april van het aanslagjaar een aangifte indienen bij het gemeentebestuur op een door het gemeentebestuur voorgeschreven formulier. Een belastingplichtige die geen aangifteformulier gekregen heeft, moet er zelf één vragen. De administratie stelt op eenvoudig verzoek een formulier ter beschikking. Uiterlijk twee maanden na ontvangst van het formulier dient de belastingplichtige het ingevuld en ondertekend formulier aan het gemeentebestuur terug te bezorgen.
Art. 5. - ambtshalve belasting
Bij gebrek aan aangifte binnen de gestelde termijn, of in geval van onjuiste, onvolledige of onnauwkeurige aangifte, wordt de belasting ambtshalve gevestigd op basis van de gegevens waarover de administratie beschikt.
Vooraleer over te gaan tot ambtshalve vaststelling van de belasting, betekent het college aan de belastingplichtige, per beveiligde zending, de motieven om gebruik te maken van deze procedure, de elementen waarop de aanslag is gebaseerd, evenals de wijze van bepaling van deze elementen en het bedrag van de belasting.
De belastingplichtige beschikt over een termijn van dertig kalenderdagen te rekenen van de derde werkdag die volgt op de verzending van de betekening om zijn opmerkingen en de nodige bewijsstukken schriftelijk voor te dragen.
Art. 6. - belastingtarief
De belasting wordt forfaitair vastgesteld op 600 euro per tweede verblijf.
Indien overgegaan wordt tot de ambtshalve vastgestelde belasting zal een verhoging worden toegepast van:
- 25 % bij een eerste overtreding;
- 50 % bij een tweede overtreding;
- 75 % bij een derde overtreding;
- 100 % vanaf de vierde overtreding.
Art. 7. - belastinginvordering
De belasting, alsmede de eventuele belastingverhoging vermeld onder artikel 6, wordt ingevorderd door middel van een kohier dat vastgesteld en uitvoerbaar verklaard wordt door het college van burgemeester en schepenen.
Art. 8. - betaling van de belasting
De belasting moet betaald worden binnen twee maanden na de verzending van het aanslagbiljet.
Art. 9. - bezwaar tegen belasting
De belastingschuldige kan bezwaar indienen tegen deze belasting bij het college van burgemeester en schepenen.
Het bezwaarschrift moet schriftelijk worden ingediend, ondertekend en gemotiveerd zijn.
Deze indiening moet, op straffe van verval, gebeuren binnen een termijn van drie maanden, te rekenen vanaf de derde werkdag volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet. Van het bezwaarschrift wordt een ontvangstmelding afgegeven, binnen vijftien kalenderdagen na de indiening ervan.
Zitting van CBS van 10 JANUARI 2024
D.5. Kohier van belasting op gebouwen, woningen en kamers opgenomen in het gemeentelijk leegstandsregister - aanslagjaar 2023 - uitvoerbaarverklaring - goedkeuring
Zitting van CBS van 10 JANUARI 2024
D.6. Gemeenteraad van 25 januari 2024 - agendapunten - verzoek agendering - goedkeuring
Aanleiding en context
De agenda van de gemeenteraad bevat in ieder geval de punten die door het college van burgemeester en schepenen aan de voorzitter worden meegedeeld.
Het college en burgemeester en schepenen wordt gevraagd de agenda voor de komende gemeenteraad te overlopen.
Motivering
Het college van burgemeester en schepenen overloopt de voorziene punten voor de gemeenteraadszitting van 25 januari 2024.
Er zijn geen adviezen nodig.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur
● Andere:
○ Art. 19 Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
Het college van burgemeester en schepenen besluit de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken om volgende punten te agenderen op de gemeenteraad van 25 januari 2024:
OPENBARE ZITTING
● Gemeenteraad - 21 december 2023 - notulen en audio-opname - goedkeuring
● Kleine Gavers - overdracht naar het openbaar domein - aanvulling - goedkeuring
● Ingebruikname Vastgoedinformatieplatform en aanpassing retributiereglement vastgoedinformatie - goedkeuring
● Voorlopige aanduiding Watergevoelige Openruimtegebieden (WORG) - industriegebied E17 - advies - goedkeuring
● Wonen - belastingreglement op tweede verblijven - aanpassing - goedkeuring
● Visum financieel directeur - uitsluitingen - goedkeuring
● Vragen gesteld door raadsleden
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.