DEERLIJK

9 NOVEMBER 2022

 

AANWEZIG

 

Burgemeester: Claude Croes

 

Schepenen: Bert Schelfhout, Regine Vanwynsberghe-Rooryck, Philip Ghekiere, Matthias Vanneste, Louis Vanderbeken

Wnd. algemeen directeur: Sarah Barbe

 

 

Bij aanvang van de zitting komt de financieel directeur het ontwerp AMJP toelichten.

 

 

Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 09 NOVEMBER 2022

C.1. College van burgemeester en schepenen - verslag van de zitting van 26 oktober 2022 - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd het verslag van de vorige zitting goed te keuren.

 

Motivering

 

Het college van burgemeester en schepenen overloopt het verslag van de zitting van 26 oktober 2022.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 50 Decreet Lokaal Bestuur

 

Adviezen

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit het verslag van de zitting van 26 oktober 2022 goed te keuren.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 17/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 09 NOVEMBER 2022

C.2. Woonproject Sneppe - opname in het openbaar domein - ontwerpakte - verzoek agendering gemeenteraad - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken de overdracht van het openbaar domein in het gemengde woonproject Sneppe aan de gemeente, te agenderen op de gemeenteraad van 24 november 2022.

 

Motivering

 

Een perceel grond met aanhorigheden, gelegen Sneppe, met een oppervlakte volgens opmeting van negenendertig are eenentachtig centiare (39a 81ca), thans dienstig als wegenis-voetpaden-parking-groenzone-waterbuffer, gekend op het kadaster als  bouwgrond, sectie A nummer 163 V 2 P0000, dient te worden opgenomen in het openbaar domein.

 

Een perceel grond met aanhorigheden, gelegen Sneppe, met een oppervlakte volgens opmeting van tien are eenenzestig centiare (10a 61ca), thans dienstig als wegenis-voetpaden-parking-groenzone, gekend op het kadaster als weiland, Paanderstraat, sectie A nummer 163 S 3 P0000, dient te worden opgenomen in het openbaar domein.

 

Een perceel grond met aanhorigheden, gelegen Sneppe, met een oppervlakte volgens opmeting van drie are achtenveertig centiare (03a 48ca), thans dienstig als wegenis-voetpaden, gekend op het kadaster als weg, Paanderstraat, sectie A nummer 163 P 3 P0000, dient te worden opgenomen in het openbaar domein.

 

Bovenvermelde gronden staan aangeduid als zone A, zone B en zone C op het opmetingsplan opgemaakt door de heer Bart Begezelle, beëdigd landmeterexpert, op 1 maart 2021.

 

Het college van burgemeester en schepenen besliste in zitting van 3 maart 2021 principieel akkoord te gaan met de kosteloze grondoverdracht van het openbaar domein in het gemengde woonproject Sneppe aan de gemeente, alsook met de coördinatie door Leiedal.

 

De heer Lieven Vanheuverzwijn, Vlaams commissaris bij de afdeling Vastgoedtransacties van de Vlaamse Overheid, stelde een ontwerpakte met referentie 12275-001 op.

 

De overdracht geschiedt om reden van openbaar nut en meer in het bijzonder voor opname in het openbaar domein van de gemeente.

 

De gronden worden kosteloos afgestaan aan de gemeente.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken de overdracht van het openbaar domein in het gemengde woonproject Sneppe aan de gemeente te agenderen op de gemeenteraad van 24 november 2022.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 17/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 09 NOVEMBER 2022

C.3. Aankoop schoolmeubilair - toetreding raamovereenkomst DOKO - verzoek agendering gemeenteraad - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken de toetreding tot de raamovereenkomst voor de aankoop van schoolmeubilair via vzw DOKO, te agenderen op de gemeenteraad van 24 november 2022.

 

Motivering

 

De gemeentescholen de beuk, De Kim & De Sam wensen de komende jaren divers schoolmeubilair aan te kopen.

 

Vzw DOKO fungeert als aankoopcentrale van Katholiek Onderwijs Vlaanderen voor het uitrollen van raamovereenkomsten.  Toetreding tot dergelijke raamovereenkomst houdt in dat de gemeente vrijgesteld is om zelf een overheidsopdracht hiervoor uit te schrijven en dat de gemeentescholen op basis van deze overeenkomst hun eigen bestellingen kunnen plaatsen en aankopen tegen dezelfde voorwaarden.

 

In het kader van de raamovereenkomst voor schoolmeubilair werd een bestek met referentie DOKO-2020-AW001-BIS opgesteld door vzw DOKO.

 

De opdracht kwam tot stand via de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

 

De opdracht werd op 22 februari 2021 gegund aan de firma Vanerum, Kleine Schaluinweg 7  te 3290 Diest.

 

De raamovereenkomst loopt van 10 maart 2021 tot en met 9 maart 2025 (looptijd van 2 jaar met mogelijkheid om 2 keer te verlengen met 1 jaar) en is gegund op 22 februari 2021 aan 4 leveranciers volgens een cascadesysteem (waarbij in de opdrachtdocumenten een rangorde vastligt van de verschillende deelnemers waarbinnen men de concrete opdracht altijd eerst aanbiedt aan de hoger gerangschikte in deze lijst en pas aan de eerstvolgende wanneer deze eerste de opdracht niet aanneemt).

 

Er is geen afnameverplichting en er worden geen instapkosten aangerekend.

 

De verantwoordelijke aankopen en contractbeheer stelt voor om deel te nemen aan de raamovereenkomst DOKO vzw, omdat dit betere prijzen, belangrijke administratieve vereenvoudiging en technische voordelen (zoals standaardisatie infrastructuur) biedt.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken de toetreding tot de raamovereenkomst voor de aankoop van schoolmeubilair via vzw DOKO te agenderen op de gemeenteraad van 24 november 2022.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 17/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 09 NOVEMBER 2022

C.4. Vichtestraat - aankoop grond - ontwerpakte - verzoek agendering gemeenteraad - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken de ontwerpakte voor de aankoop van grond in de Vichtestraat te agenderen op de gemeenteraad van 24 november 2022.

 

Motivering

 

Het college van burgemeester en schepenen besliste in zitting van 22 september 2021 principieel akkoord te gaan met de aankoop van het perceel grond, kadastraal bekend onder Deerlijk als bouwland, 1ste afdeling, sectie B, deel van nr. 582C.

 

De grond wordt aangekocht om extra speelruimte te creëren. De ruimte zal publiek toegankelijk zijn en de KSA zal betrokken worden bij de inrichting ervan. Verder zal ook een deel van het perceel bebost en vergroend worden.  Op die manier investeren we meer in biodiversiteit in de gemeente, zorgen we voor gezondere lucht en draagt de gemeente haar steentje bij in de aanpak van de negatieve gevolgen van de klimaatverandering.

 

Voor het deel dat de gemeente wenst te bebossen kan er enerzijds een subsidie bekomen worden via Natuur en Bos en anderzijds via het Provinciaal regiofonds.

 

Landmeter-expert Bart Degezelle stelde op 23 november 2021 het opmetingsplan op.

 

Op 11 april 2022 ontvingen wij het schattingsverslag, opgesteld door de afdeling Vastgoedtransacties van de Vlaamse Overheid.

 

Met de verkopers werd een verkoopbelofte getekend om de gronden aan te kopen tegen de prijs van 63.000,00 euro, conform het schattingsverslag.

 

Er werd een ontwerpakte (dossiernummer CM/2221821) opgesteld door Meester Wim Taelman, notaris te Deerlijk, geassocieerd in de BV "Stéphane SAEY, Wim TAELMAN, Lucas DEGANDT, geassocieerde notarissen", met zetel te 8540 Deerlijk, Harpstraat 17.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken de ontwerpakte voor de aankoop van grond in de Vichtestraat te agenderen op de gemeenteraad van 24 november 2022.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 17/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 09 NOVEMBER 2022

C.5. Bontestierstraat en Vichtesteenweg 65 - aankoop onbebouwde en bebouwde grond - ontwerpakte - verzoek agendering gemeenteraad - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken de ontwerpakte voor de aankoop van (on)bebouwde grond in de Bontestierstraat en in de Vichtesteenweg 65 te agenderen op de gemeenteraad van 24 november 2022.

 

Motivering

 

In zitting van 13 oktober 2022 besliste de gemeenteraad het volgende:

 

"De gemeenteraad besluit de aankoop van het onroerend goed (onbebouwde gronden met hoeve, loods, stallingen) gelegen te Deerlijk, Vichtesteenweg 65 en kadastraal gekend als Deerlijk, 1e afdeling, sectie B, perceelnummers (deel van) 587B, 595H, 637H, 651F, 640D, 649 E, 270, 276 en 277B met een totale oppervlakte van ongeveer 8ha43a74ca en eigendom van de heer Mark Vandamme en kinderen, principieel goed te keuren voor de hiervoor vermelde prijs [991.235,00 euro]."

 

De VZW ‘Bokkeslot’ die op heden haar kinderboerderij heeft op de site langs de Tapuitstraat in Deerlijk is op zoek naar een ruimere locatie om haar activiteiten verder te kunnen ontplooien.

De gemeente Deerlijk wenst de hierboven vermelde goederen aan te kopen om daarna met de  VZW ‘Bokkeslot’ een langdurig zakelijk recht af te sluiten voor de vestiging van hun kinderboerderij en bijkomende activiteiten.

 

De afdeling Vastgoedtransacties van de Vlaamse Overheid maakte 3 ontwerpen van akte op:

 

  1.  

een ontwerp van akte voor de aankoop van een hoeve met aanhorigheden, gelegen Vichtesteenweg 65, gekadastreerd volgens recent uittreksel uit de kadastrale legger als hoeve, sectie B - nummer 594/E P0000, met een totale oppervlakte volgens kadaster van achtenvijftig are zeventien centiare (58a 17ca), voor de prijs van 382.000,00 euro - eigendom van VANDAMME Mark (vruchtgebruik) en familie (blote eigendom).

 

  1.  

een ontwerp van akte voor de aankoop van volgende percelen grond, eigendom van VANDAMME Mark (vruchtgebruik) en familie (blote eigendom), voor de prijs van 562.740,00 euro:

        een perceel grond, gelegen nabij ‘Vichtesteenweg’, gekadastreerd volgens recent uittreksel uit de kadastrale legger als weiland, sectie B - nummer 595/H P0000, met een totale oppervlakte volgens kadaster van veertig are tweeënvijftig centiare (40a 52ca);

        een perceel grond, gelegen nabij ‘Vichtesteenweg’, gekadastreerd volgens recent uittreksel uit de kadastrale legger als bouwland, sectie B - nummer 637/H P0000, met een totale oppervlakte volgens kadaster van vijftig are vier centiare (50a 4ca);

        een perceel grond, gelegen nabij ‘Vichtesteenweg’, gekadastreerd volgens recent uittreksel uit de kadastrale legger als weiland, sectie B - nummer 651/F P0000, met een totale oppervlakte volgens kadaster van één hectare twaalf are zes centiare (1ha 12a 6ca);

        een perceel grond, gelegen nabij ‘Vichtesteenweg’, gekadastreerd volgens recent uittreksel uit de kadastrale legger als bouwland, sectie B - nummer 640/D P0000, met een totale oppervlakte volgens kadaster van één hectare zeventien are negenendertig centiare (1ha 17a 39ca);

        een perceel grond, gelegen nabij ‘Vichtestraat’, gekadastreerd volgens recent uittreksel uit de kadastrale legger als bouwland, sectie B - nummer 649/E P0000, met een totale oppervlakte volgens kadaster van één hectare vierenzestig are drieëntwintig centiare (1ha 64a 23ca);

        een perceel grond, gelegen nabij ‘Kanton Beveren’, gekadastreerd volgens recent uittreksel uit de kadastrale legger als bouwland, sectie B - nummer 276 P0000, met een totale oppervlakte volgens kadaster van één hectare negen are tien centiare (1ha 9a 10ca);

        een perceel grond, gelegen nabij ‘Bontestierstraat’, gekadastreerd volgens recent uittreksel uit de kadastrale legger als bouwland, sectie B - nummer 277/B P0000, met een totale oppervlakte volgens kadaster van zevenendertig are vierenvijftig centiare (37a 54ca);

        een perceel grond met een gemeten oppervlakte van  1ha 45ca te nemen uit het perceel, gelegen nabij ‘Vichtestraat’ ten kadaster gekend als weiland, sectie B - nummer 587/B P0000, met een totale oppervlakte volgens kadaster van één hectare twee are negenendertig centiare (1ha 2a 39ca) met gereserveerd individueel perceelsidentificatienummer B 587 E P0000.

 

  1.  

een ontwerp van akte van een perceel grond, eigendom van VANDAMME Mark, gelegen nabij ‘Kanton Nieuwmolenhoek’, gekadastreerd volgens recent uittreksel uit de kadastrale legger als weiland, sectie B - nummer 270 P0000, met een totale oppervlakte volgens kadaster van vierenvijftig are zeventig centiare (54a 70ca), voor de prijs van 46.495,00 euro.

Door landmeter Bart Degezelle werd op 29/10/2021 een schattingsverslag opgesteld met betrekking tot de landbouwgrond in de Bontestierstraat betreffende volgende perceelnummers:

Deerlijk, 1°afdeling, sectie B,

Perceelnummer 270: 54a70ca (Mark Vandamme)

Perceelnummer 276: 1ha09a10ca (familie Vandamme)

Perceelnummer 277B: 37a54ca (familie Vandamme)

De waarde werd bepaald op

Landbouwgrond op 2ha01a34ca à 8,5€/m²= 171.139,00 euro.

 

Een tweede schattingsverslag werd opgesteld door landmeter Bart Degezelle op 27/06/2022 met betrekking tot de hoeve met landbouwgrond in de Vichtesteenweg 65 betreffende volgende perceelnummers:

Deerlijk, 1°afdeling, sectie B, perceelnummers 594E, 595H, 637H, 651F,

640D, 649E en deel 587B.

Totale oppervlakte: 6ha44a80ca – 2a40ca (deel 587B)= 6ha42a40ca.

De waarde werd bepaald op

Hoeve met loods op 58a17ca: (perceelnr.594E): 382.000,00 euro.

Landbouwgrond op 5ha86a63ca (overige percelen): 438.096,00 euro.

Totaal: 820.096,00 euro.

 

Met de eigenaars werd tot een akkoord gekomen om het bovenvermelde onroerend goed, omschreven in punten 1, 2 en 3, aan te kopen voor een bedrag zoals bepaald in de schattingsverslagen, opgemaakt door landmeter-expert Bart Degezelle, nl. een totaalbedrag van 991.235,00 euro.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit de ontwerpen van akte met betrekking tot aankoop van het onroerend goed (onbebouwde gronden en bebouwde gronden met hoeve, loods, stallingen) gelegen te Deerlijk, Vichtesteenweg 65 en Bontestierstraat en gekadastreerd volgens recent uittreksel uit de kadastrale legger gekend als Deerlijk, 1e afdeling, sectie B, perceelnummers 594/E P0000, 595/H P0000, 637/H P0000, 651/F P0000, 640/D P0000, 649/E P0000, 276 P0000, 277/B P0000, 587B P0000, 270 P0000

en eigendom van de heer Mark Vandamme en kinderen, principieel goed te keuren voor de prijs van 991.235,00 euro.

Tevens verzoekt het college van burgemeester en schepenen de voorzitter van de gemeenteraad om dit punt te agenderen op de gemeenteraad van 24 november 2022.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 17/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 09 NOVEMBER 2022

C.6. Samenwerkingsovereenkomst met VZW De Brug - principiële goedkeuring en verzoek agendering gemeenteraad

 

Dit punt werd uitgesteld naar een volgende zitting.

 

 

 

Publicatiedatum: 17/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 09 NOVEMBER 2022

C.7. Aanstellen van een parkeerbedrijf voor het controleren van de blauwe zone en zones voor extra-kortparkeren op de openbare weg - gunning - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd de gunning van de opdracht “Aanstellen van een parkeerbedrijf voor het controleren van de blauwe zone en zones voor extra-kortparkeren op de openbare weg” goed te keuren.

 

Motivering

 

Omdat de huidige overeenkomst met Indigo Park Belgium nv afloopt op 15 november 2022 wordt er een nieuw parkeerbedrijf aangesteld ter controle van de blauwe zone en zones voor extra-kortparkeren op de openbare weg. Er wordt geopteerd voor een basisopdracht met een looptijd van 3 jaar met de mogelijkheid tot stilzwijgende verlenging van één jaar, met dus een maximale looptijd van 4 jaar.

 

In het kader van de opdracht “Aanstellen van een parkeerbedrijf voor het controleren van de blauwe zone en zones voor extra-kortparkeren op de openbare weg” werd een bestek met nr. 2022-21 opgesteld door de verantwoordelijke aankopen en contractbeheer.

 

Deze opdracht is als volgt opgedeeld:

        Basisopdracht (Aanstellen van een parkeerbedrijf voor het controleren van de blauwe zone en zones voor extra-kortparkeren op de openbare weg), raming van de inkomsten: 60.000,00 euro incl. btw (0 % btw);

        Verlenging 1 (Aanstellen van een parkeerbedrijf voor het controleren van de blauwe zone en zones voor extra-kortparkeren op de openbare weg), raming van de inkomsten: 20.000,00 euro incl. btw (0 % btw).

 

De totale inkomsten voor deze opdracht worden geraamd op 80.000,00 euro incl. btw (0 % btw).

 

Het college van burgemeester en schepenen verleende in zitting van 28 september 2022 goedkeuring aan de lastvoorwaarden, de raming en de plaatsingsprocedure van deze opdracht, met name de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

 

Het college van burgemeester en schepenen besliste in zitting van 28 september 2022 om de plaatsingsprocedure te starten en volgende ondernemers uit te nodigen om deel te nemen aan de onderhandelingsprocedure:

        Indigo Park Belgium nv, Bijenstraat 21 te 9051 Sint-Denijs-Westrem;

        Optimal Parking Control BV, Tildonksesteenweg 62 te 3020 Herent;

        APCOA Parking Belgium NV, Terbekehofdreef 64 te 2610 Wilrijk.

 

De offertes dienden het bestuur ten laatste op 17 oktober 2022 om 10.00 uur te bereiken.

 

De verbintenistermijn van 90 kalenderdagen eindigt op 15 januari 2023.

 

Er werden 2 offertes ontvangen:

        Optimal Parking Control BV, Tildonksesteenweg 62 te 3020 Herent;

        Indigo Park Belgium nv, Bijenstraat 21 te 9051 Sint-Denijs-Westrem.

 

Er werd een best and final offer gevraagd in het kader van de onderhandelingen en de offertes hiervoor dienden het bestuur ten laatste op 26 oktober 2022 om 14.00 uur te bereiken.

 

De verantwoordelijke aankopen en contractbeheer stelde op 3 november 2022 het verslag van nazicht van de offertes op.

De verantwoordelijke aankopen en contractbeheer stelt voor om, rekening houdende met het voorgaande, de basisopdracht te gunnen aan de economisch meest voordelige bieder (op basis van de beste prijs-kwaliteitsverhouding), zijnde Optimal Parking Control BV, Tildonksesteenweg 62 te 3020 Herent tegen een retributiepercentage van 45%.

 

De inkomsten voor deze opdracht zijn voorzien in het exploitatiebudget van 2022, op jaarbudgetrekening 0220-00/70200001/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN (actie GBB) en in het budget van de volgende jaren.

 

Juridische gronden

   Algemene basisbevoegdheid: Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 56, § 3, 4° betreffende de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen.

   Andere:

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

        Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

        Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

        De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

        De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van 140.000,00 euro niet) en artikel 57.

        Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

        Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 2°.

        Besluit van de gemeenteraad van 28 mei 2020 houdende vaststelling van de opdrachten voor werken, leveringen en diensten die beschouwd worden als opdrachten van dagelijks bestuur;

 

Adviezen

Het diensthoofd ruimte verleent positief advies.

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen.

 

Bestelbedrag

Retributiepercentage van 45 %

Actie

Verrichtingen zonder beleidsdoelstelling

Jaarbudgetrekening

0220-00/70200001/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN

Visum

niet vereist

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Goedkeuring wordt verleend aan het verslag van nazicht van de offertes van 3 november 2022, opgesteld door de verantwoordelijke aankopen en contractbeheer.

 

Artikel 2

 

Het verslag van nazicht van de offertes in bijlage maakt integraal deel uit van deze beslissing.

 

Artikel 3

 

De basisopdracht wordt gegund aan de economisch meest voordelige bieder (op basis van de beste prijs-kwaliteitsverhouding), zijnde Optimal Parking Control BV, Tildonksesteenweg 62 te 3020 Herent tegen een retributiepercentage van 45 %. De verlenging wordt mogelijks gegund tegen dezelfde voorwaarden als de basisopdracht.

 

Artikel 4

 

De uitvoering moet gebeuren overeenkomstig de lastvoorwaarden vastgelegd in het bestek met nr. 2022-21.

 

Artikel 5

 

De inkomsten voor deze opdracht zijn voorzien in het exploitatiebudget van 2022, op jaarbudgetrekening 0220-00/70200001/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN (actie GBB) en in het budget van de volgende jaren.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 17/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 09 NOVEMBER 2022

C.8. Aankoop ICT-materiaal - toetreding raamovereenkomst DOKO - verzoek agendering gemeenteraad - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken om de toetreding tot de raamovereenkomst voor de aankoop van nieuwe personal computers A-merken van de aankoopcentrale vzw DOKO te agenderen op de gemeenteraad van 24 november 2022.

 

Motivering

 

Onze gemeentelijke basisschool voor buitengewoon onderwijs De KIM & De SAM wil graag ICT-materiaal (laptops) afnemen via de raamovereenkomst voor de aankoop van nieuwe personal computers A-merken van de aankoopcentrale vzw DOKO.

 

Vzw DOKO fungeert als aankoopcentrale van Katholiek Onderwijs Vlaanderen voor het uitrollen van raamovereenkomsten. Toetreding tot dergelijke raamovereenkomst houdt in dat de gemeente vrijgesteld is om zelf een overheidsopdracht hiervoor uit te schrijven en dat de gemeentescholen op basis van deze overeenkomst hun eigen bestellingen kunnen plaatsen en aankopen tegen dezelfde voorwaarden.

 

In het kader van de raamovereenkomst voor de aankoop van nieuwe personal computers A-merken werd een bestek met referentie DOKO-2019-SDW01 opgesteld door vzw DOKO.

De opdracht kwam tot stand via de openbare procedure.

 

De opdracht werd op 6 mei 2019 gegund aan de firma Signpost België bvba, Wolfsakker 5A te 9160 Lokeren.

 

De raamovereenkomst loopt van 1 juni 2019 tot en met 1 juni 2023 (looptijd van 1 jaar met mogelijkheid om 3 keer te verlengen met 1 jaar).

 

Er is geen afnameverplichting en er worden geen instapkosten aangerekend.

 

De verantwoordelijke aankopen en contractbeheer stelt voor om deel te nemen aan deze raamovereenkomst, omdat dit betere prijzen, belangrijke administratieve vereenvoudiging en technische voordelen biedt.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken de toetreding tot de raamovereenkomst voor de aankoop van nieuwe personal computers A-merken via de aankoopcentrale vzw DOKO te agenderen op de gemeenteraad van 24 november 2022.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 17/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 09 NOVEMBER 2022

C.9. Zwemlessen en lessen watergewenning - november-december 2022 - aanstelling lesgevers - goedkeuring

 

STEMMINGEN

bij geheime stemming

Het college van burgemeester en schepenen besluit met 6 ja-stemmen

 

 

 

Publicatiedatum: 17/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 09 NOVEMBER 2022

C.10. Beslissingen algemeen directeur - oktober 2022- kennisname

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd kennis te nemen van de besluiten van de algemeen directeur van de maand oktober 2022.

 

Motivering

 

De algemeen directeur staat in voor de algemene leiding van de diensten van de gemeente en van de diensten van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn.

 

De algemeen directeur rapporteert aan het college van burgemeester en schepenen, aan het vast bureau en aan het bijzonder comité voor de sociale dienst.

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 170 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van de besluiten van de algemeen directeur van de maand oktober 2022.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 17/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 09 NOVEMBER 2022

C.11. Verslag politiecollege - kennisname

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt verzocht kennis te nemen van het aan de gemeente overgemaakte verslag van het politiecollege.

 

Motivering

 

Het verslag van het politiecollege van 14 oktober 2022 werd overgemaakt aan de gemeente.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Adviezen

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het ontvangen verslag.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 17/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 09 NOVEMBER 2022

C.12. Diverse verslagen - kennisname

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt verzocht kennis te nemen van de aan de gemeente overgemaakte verslagen.

 

Motivering

 

Volgende verslagen werden overgemaakt aan de gemeente:

 

        Eerstelijnszone regio Waregem vzw - verslag en powerpoint van het bestuursorgaan van 9 september 2022

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Adviezen

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van de ontvangen verslagen.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 17/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 09 NOVEMBER 2022

C.13. IMOG - buitengewone algemene vergadering van 20 december 2022 - verzoek agendering gemeenteraad - goedkeuring

 

Dit punt werd uitgesteld naar een volgende zitting.

 

 

 

Publicatiedatum: 17/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 09 NOVEMBER 2022

C.14. Receptionele aangelegenheden - goedkeuring

 

 

 

Publicatiedatum: 17/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 09 NOVEMBER 2022

C.15. MAT - verslag van 5 oktober 2022 - kennisname

 

Aanleiding en context

 

Het MAT hield een vergadering op 5 oktober 2022.

Het college van burgemeester en schepenen wordt verzocht kennis te nemen van het verslag.

 

Motivering

 

Het verslag van deze vergadering werd goedgekeurd.

De bijhorende toelichting is te vinden in het verslag in bijlage.

 

Juridische gronden

 

Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het goedgekeurde verslag.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 17/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 09 NOVEMBER 2022

C.16. Jeugdraad - verslag van 2 oktober 2022 - kennisname

 

Aanleiding en context

 

De jeugdraad hield een vergadering op 2 oktober 2022.

Het college van burgemeester en schepenen wordt verzocht kennis te nemen van het verslag.

 

Motivering

 

Het verslag van deze vergadering werd goedgekeurd in een volgende zitting van 6 november 2022.

 

De bijhorende toelichting is te vinden in het verslag in bijlage.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Adviezen

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het goedgekeurde verslag.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 17/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 09 NOVEMBER 2022

C.17. Cultuurraad - verslag - kennisname

 

Aanleiding en context

 

Het bestuur van de cultuurraad hield een vergadering op 28 juni 2022.

Het college van burgemeester en schepenen wordt verzocht kennis te nemen van het verslag.

 

Motivering

 

Het verslag van de vergadering van de cultuurraad van 28 juni 2022 werd goedgekeurd in de zitting van 1 september 2022.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Adviezen

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het goedgekeurde verslag.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 17/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 09 NOVEMBER 2022

C.18. Feestelijkheden - Centraal feestcomité - nominatieve subsidie 2022 - verdeling onder feestcomités - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd om de verdeling van de nominatieve subsidie 2022 voor de feestcomités, onder de feestcomités van Deerlijk Centrum, Statiewijk, Belgiek en Molenhoek, goed te keuren.

 

Motivering

 

Het Centraal Feestcomité vraagt in haar brief van 3 november 2022 de uitbetaling van de voorziene toelage bestemd voor de feestcomités van Deerlijk centrum, Statiewijk, Belgiek en Molenhoek.

 

In het meerjarenplan 2020-2025 wordt jaarlijks een nominatieve toelage voorzien van 12.000 euro voor de betoelaging van de feestcomités van de vier verschillende wijken. De verdeling van 12.000 euro als 3.000 euro per feestcomité werd unaniem door de leden van de wijken goedgekeurd op donderdag 3 november 2022.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 3, 3° Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen.

 

Raming of bedrag

12.000 euro

Actie

Feestcomités

Jaarbudgetrekening

GBB/0719-00/64420008

Visum

niet vereist

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit de nominatieve toelage voor de feestcomités aangesloten bij het Centraal Feestcomité voor werkjaar 2022, als volgt uit te betalen:

 

Feestcomité Belgiek

 3.000 euro

BE77 9611 8514 8642

Feestcomité Deerlijk Centrum

 3.000 euro

BE30 7380 3392 9511

Feestcomité Molenhoek

 3.000 euro

BE53 7380 0226 3253

Feestcomité Statiewijk

 3.000 euro

BE16 7380 1511 7874

 

 

 

 

Publicatiedatum: 17/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 09 NOVEMBER 2022

C.19. Feestelijkheden - KWB Sellewie - kerstmarkt - 15 december 2022 - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Op 1 oktober 2022 werd een aanvraag ingediend door KWB Sellewie voor volgend evenement:

 

Naam evenement

kerstmarkt

Organisator

KWB Sellewie

Datum

donderdag 15 december 2022

Plaats

parking basisschool Sint-Lodewijk, Pladijsstraat

 

Motivering

 

1. Het college van burgemeester en schepenen overloopt volgende onderdelen van de aanvraag:

 

        aanvraag geluidsactiviteit als volgt:

 

85 – 95 dB

 

Contactpersoon

Naam

Yme Ameye

 

Adres

Kerkstraat 173

 

Postcode en gemeente

8540 Deerlijk

 

Activiteit

Benaming activiteit

kerstmarkt

Locatie

Gebouw

/

 

Tent

X

 

Open lucht

X

Adres

Naam gebouw

/

 

Adres

Pladijsstraat 296

 

Postcode en gemeente

8540 Deerlijk

 

Maximaal geluidsniveau

>85 dB(A) LAeq,15min en ≤ 95 dB(A) LAeq,15min

 

Duur

 

Begin

donderdag 15 december 2022 om 18.00 uur

Einde

donderdag 15 december 2022 om 24.00 uur

 

De aangevraagde muziekactiviteit vindt plaats in een woonomgeving of in de nabijheid van een bewoonde omgeving.

 

Het gaat hier om een muziekactiviteit naar aanleiding van een bijzondere gelegenheid en de aangevraagde activiteit is beperkt in duur.

 

De aangevraagde muziekactiviteit kan toegestaan worden maar het is evenwel noodzakelijk om het toegelaten geluidsniveau en de toegelaten periode nauwkeurig vast te leggen.

 

Deze toelating betekent in geen geval een vrijgeleide om onbeperkt hinder te veroorzaken.

 

 

        aanvraag vuurvergunning

 

Het is verboden, zonder voorafgaande schriftelijke machtiging van de burgemeester, enig vuur aan te leggen waarbij het gebruik of de aanwezigheid van *open vuur of vlammen* een risico doet ontstaan voor het publiek.

 

Voor het gebruik van vuurkorven, -manden en -schalen verwijst de hulpverleningszone Fluvia naar de richtlijnen die terug te vinden zijn op hun website via volgende link: https://www.hvzfluvia.be/organiseer-veilig.

 

2. De evenementencel verleent volgend advies voor dit evenement:

 

Men moet rekening houden met de algemene voorschriften van de hulpverleningszone Fluvia inzake brandpreventie. Deze voorschriften kan men terugvinden op de website via https://www.hvzfluvia.be/organiseer-veilig.

 

Alsook moet de organisator een risico-analyse (lijst opmaken met de mogelijke risico’s en maatregelen om deze te verhelpen/op te lossen) en plan met aanduiding opstelling, evacuatiewegen ... opmaken.

 

Alle cateringstanden dienen te beschikken over geldige en blanco keuringsverslagen (conformiteit installatie en gasdichtheid beiden uitgevoerd door een EDTC).

 

Bijkomend specifiek advies kan later nog volgen vanuit de veiligheidscel.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

        Andere:

        Toelating geluidsactiviteit

        Decreet van 28 juni 1985 betreffende de milieuvergunning, zoals herhaaldelijk gewijzigd bij decreten van het Vlaams Parlement

 

        Besluit van 6 februari 1991 van de Vlaamse Regering houdende vaststelling van het Vlaams Reglement betreffende de milieuvergunning, zoals herhaaldelijk gewijzigd bij besluiten van de Vlaamse Regering en bij het decreet van 18 mei 1999

 

        Besluit van de Vlaamse Regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne, zoals herhaaldelijk gewijzigd bij besluiten van de Vlaamse Regering en bij het decreet van 18 mei 1999

 

        Besluit van de Vlaamse Regering van 17 februari 2012 tot wijziging van het koninklijk besluit van 24 februari 1977 houdende vaststelling van geluidsnormen voor muziek in openbare en private inrichtingen, tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 6 februari 1991 houdende vaststelling van het Vlaams reglement betreffende de milieuvergunning en tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne, wat betreft het maximaal geluidsniveau van muziek in inrichtingen

 

        Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 30 maart 2011

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit zijn goedkeuring te verlenen voor dit evenement mits de aanstelling van een verantwoordelijke die ook optreedt als contactpersoon voor de hulp- en veiligheidsdiensten.

De eindverantwoordelijke zorgt voor de veiligheid in en rond het evenemententerrein, houdt toezicht in de omgeving en zal, indien nodig, politiezone Gavers contacteren.

 

Artikel 2

 

De aangevraagde muziekactiviteit wordt toegelaten mits naleving van volgende voorwaarden:

 

Voorwaarden met betrekking tot het maximaal geluidsniveau.

 

Maximaal geluidsniveau: > 85 dB(A) LAeq,15min en ≤ 95 dB(A) LAeq,15min

        Het maximaal geluidsniveau mag LAeq,15min 95 dB(A) niet overschrijden.

Als het maximale geluidsniveau, gemeten als LAmax,slow 102 dB(A) niet overschreden wordt, wordt geacht hieraan te zijn voldaan.

Bij het meten van het geluidsniveau wordt zowel het geluid van muziek als het omgevingsgeluid in rekening gebracht.

        Het geluidsniveau geldt ter hoogte van de mengtafel of andere representatieve meetplaats.

        Op initiatief en op kosten van de exploitant/organisator wordt ofwel LAeq,15min ofwel LAmax,slow continu gemeten d.m.v. meetapparatuur die voldoet aan de vereisten. Het geluidsniveau is tijdens de muziekactiviteit continu zichtbaar voor en wordt continu bewaakt door de exploitant/organisator of een door hem aangestelde persoon.

        De verplichting tot het meten van het geluidsniveau geldt niet als door de organisator/exploitant een geluidsbegrenzer gebruikt wordt die zo is afgesteld dat de norm, gerespecteerd wordt. De geluidsbegrenzer moet voldoen aan de vereisten.

 

Voorwaarden met betrekking tot de duur van de muziekactiviteit:

Duur

 

Begin

donderdag 15 december 2022 om 18.00 uur

Einde

donderdag 15 december 2022 om 24.00 uur

 

Voorwaarden met betrekking tot de buurt:

        Zowel de inrichters als de bedieners van de muziekinstallatie moeten zich houden aan een voor de buurt aanvaardbaar geluidsniveau. In geen geval mag de muziek de nachtrust van de omwonenden storen. Klachten inzake nachtlawaai dienen vermeden te worden. In voorkomend geval moeten de richtlijnen van de politiediensten strikt worden opgevolgd.

        De inrichters verwittigen de inwoners van de omliggende straten van de muziekactiviteit.

 

De organisator brengt de politie op de hoogte van de muziekactiviteit.

 

Artikel 3

 

Vuurvergunning: zie besluit van de burgemeester.

 

Artikel 4

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit het advies van de evenementencel te volgen en verzoekt de organisator deze richtlijnen van de verschillende disciplines te volgen inzake veiligheid.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 17/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 09 NOVEMBER 2022

C.20. Attest van verdeling - Vrijputstraat - beslissing

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd of er opmerkingen zijn bij het attest van verdeling voor de eigendom gelegen Vrijputstraat te Deerlijk.

 

Motivering

 

Op 19 oktober 2022 verstuurde men vanuit het notariaat Marie Himpe een attest van verdeling voor de eigendom gelegen Vrijputstraat, gekadastreerd afdeling 1, sectie A, nummer 81a3 en 81v2, met een huidige totale oppervlakte van 688 m².

 

Een deel van de eigendom wordt afgesplitst teneinde te verkopen.

De huidige bestemming van het goed, zijnde loods met grond, blijft behouden. De aanvraag is conform de omgevingsvergunning afgeleverd door het college van burgemeester en schepenen in zitting van 26 januari 2022 voor het herbouwen van een loods in functie van stockage.

 

De omgevingsambtenaar stelt voor geen opmerkingen te formuleren bij het voorstel van verdeling maar wenst wel op te merken dat de betreffende onroerende goederen gelegen zijn binnen de projectzone uit het BPA Vrijputstraat, wijziging A.

 

Adviezen

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 2 Decreet Lokaal Bestuur

        Andere:

        Art. 5.2.2 Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009 en zijn wijzigingen

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen heeft geen bezwaar tegen de splitsing maar wenst wel op te merken dat de betreffende onroerende goederen gelegen zijn binnen de projectzone uit het BPA Vrijputstraat, wijziging A.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 17/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 09 NOVEMBER 2022

C.21. Attest van verdeling - Kapelstraat 198 - beslissing

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd of er opmerkingen zijn bij het attest van verdeling voor de eigendom gelegen Kapelstraat 198.

 

Motivering

 

Op 24 oktober 2022 verstuurde men vanuit het notariaat Flemings & Jansen een attest van verdeling voor de eigendom gelegen Kapelstraat 198, gekadastreerd afdeling 2, sectie E, nummer 737t2, met een totale kadastrale oppervlakte van 3.294 m².

 

Er wordt een recht van vruchtgebruik gevestigd op een gedeelte van het perceel grond (waar zich de pyloon situeert).

De bestemming van het goed is een perceel grond met erop staande zendmast.

 

De omgevingsambtenaar stelt voor geen opmerkingen te formuleren bij het voorstel van verdeling.

 

Adviezen

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 2 Decreet Lokaal Bestuur

        Andere:

        Art. 5.2.2 Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009 en zijn wijzigingen

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen heeft geen bezwaar tegen de splitsing.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 17/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 09 NOVEMBER 2022

C.22. Lokaal energie- en klimaatpact 2.0 - verzoek agendering gemeenteraad - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken om de goedkeuring en ondertekening van het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0 tussen de Vlaamse Regering en de gemeente Deerlijk te agenderen op de gemeenteraad van 24 november 2022.

 

Motivering

 

In de goedkeuring door de Vlaamse Regering van 8 juli 2022 zitten de modaliteiten voor de lokale besturen om in te tekenen in zowel het klimaatpact 1.0 als 2.0. Dit Lokaal Energie- en Klimaatpact houdt sterke wederzijdse engagementen in die de sleutelrol van de Vlaamse steden en gemeenten in het klimaat- en energiebeleid beklemtonen.

 

Op 16 september 2021 besliste de gemeenteraad reeds de goedkeuring en ondertekening van het LEKP 1.0.

 

Het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0 (LEKP 2.0) bevat een aanscherping van de klimaatambities die het Lokaal Energie- en Klimaatpact 1.0 vooropstelde.

 

Voor het LEKP 2.0 wordt voor 2022 een subsidiebedrag van 8.750.000 euro toegekend aan de lokale besturen die het LEKP 2.0 ondertekenen.

 

Vlaanderen en de lokale besturen slaan op deze manier de handen in elkaar om samen de nodige transitie in het energie- en klimaatbeleid waar te maken. Aan de hand van concrete en herkenbare werven (zie hieronder) kunnen we inzetten op krachtdadig beleid.

 

Beide actoren, de Vlaamse overheid en de lokale besturen maken werk van concrete engagementen zoals hieronder vermeld:

 

De gemeente Deerlijk nam reeds het engagement in het LEKP 1.0 om:

        Het Burgemeestersconvenant 2030 te ondertekenen en uit te werken.

        Een gemiddelde jaarlijkse primaire energiebesparing van minstens 2,09 % te realiseren in haar eigen gebouwen (inclusief technische infrastructuur, exclusief onroerend erfgoed).

        Een reductie van de CO2-uitstoot van haar eigen gebouwen en technische infrastructuur met 40 % in 2030 ten opzichte van 2015 te realiseren.

        Tegen ten laatste 2030 de openbare verlichting te verLEDden.

        Het draagvlak voor hernieuwbare energie te verhogen, door geen heffing op hernieuwbare energie-installaties in te voeren en bestaande heffingen, zoals de heffing op pylonen van windmolens, af te bouwen tegen ten laatste 2025.

        Lokale warmte- en sloopbeleidsplannen op te maken.

        Burgers, bedrijven en verenigingen te stimuleren om samen met het lokaal bestuur de concrete en zichtbare streefdoelen uit de 4 werven van het klimaatpact te behalen.

 

Met de ondertekening van het LEKP 2.0 engageert de gemeente zich om:

        De doelstelling m.b.t. CO2-reductie voor eigen gebouwen en technische infrastructuur te verhogen van - 40 % naar - 55 % CO2-emissies tegen 2030 t.o.v. 2015. De scope van deze doelstelling voor CO2-reductie wordt daarnaast uitgebreid naar eigen mobiliteit.

        De primaire energiebesparingsdoelstelling aan te scherpen naar - 3 % per jaar vanaf 2023.

        Geen nieuwe principiële schepencollege- of gemeenteraadsbeslissing meer te nemen m.b.t. lokale heffingen op elektriciteitsmasten en sleuven van ELIA.

        Aanpassingen te doen in de streefdoelen onder de 4 werven;

        Nieuwe uitdaging onder Werf 2 (Verrijk je wijk):

        25 fossielvrije renovaties onder de 50 collectieve renovaties per 1.000 wooneenheden tegen 2030.

        De inwoners van 50 per 1.000 wooneenheden worden uitgenodigd voor een klimaattafel ter bespreking van een wijkgerichte aanpak voor einde 2024.

        Nieuwe uitdaging onder Werf 3 (elke buurt deelt en is duurzaam bereikbaar):

        1,5 (semi-) publieke laadequivalenten per 100 inwoners tegen 2030.

 

De Vlaamse overheid engageert zich om:

        Concrete praktijkgerichte oplossingen voor drempels bij voortrekkersteden en -gemeenten die het LEKP 2.0 ondertekenen te ondersteunen. Daarvoor faciliteert ABB een Werkplatform.

        Een frequente opvolging (minstens jaarlijks) per bevoegd beleidsdomein te organiseren.

        Via het Netwerk Klimaat de steden en gemeenten te ondersteunen bij de opmaak van lokale warmteplannen en renovatiestrategieën.

        Een ‘Wijkrenovatietool’ aan te bieden zodat lokale besturen en hun partners  collectieve renovatietrajecten data-gestuurd kunnen concretiseren en opvolgen t.e.m. uitvoering. Deze tool kan een handig instrument zijn om de klimaattafels wijkgericht te organiseren.

        De basisfinanciering van energiehuizen te versterken.

        De ‘Mijn VerbouwPremie’ en de ‘Mijn VerbouwLening’ in te voeren en het noodkoopfonds te versterken.

        Een eenmalige additionele budgettaire impuls voor LEKP 2.0 ondertekenaars van 22,5 miljoen euro voor de aangescherpte ambities van LEKP 2.0 te ondersteunen tijdens deze legislatuur.

 

Door de ondertekening van het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0 geeft de gemeente Deerlijk aan actie te ondernemen om de verscherpte doelstellingen zoals hierboven vermeld waar te maken. Deze doelstellingen zijn bepaald door Vlaanderen zonder dat een dwingende resultaatverbintenis ten aanzien van de gemeente vereist is (het niet behalen van de doelstellingen of één van de doelstellingen betekent niet dat we als gemeente hierover zullen aangesproken worden). Daarnaast is het ook mogelijk om bijkomende, andere acties met betrekking tot klimaat en energie in te dienen.

 

Voor de gemeente Deerlijk wordt een trekkingsrecht binnen het LEKP 2.0 van ongeveer 14.317 euro vastgezet. Net zoals bij het LEKP 1.0 wordt bij iedere ingediende actie 50 % van het geïnvesteerde bedrag gesubsidieerd (tot maximaal het vastgestelde trekkingsrecht).

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen verzoekt de voorzitter van de gemeenteraad de goedkeuring en ondertekening van het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0 tussen de Vlaamse Regering en de gemeente Deerlijk te agenderen op de gemeenteraad van 24 november 2022.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 17/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 09 NOVEMBER 2022

C.23. Klimaatfonds Zuid-West-Vlaanderen - verzoek agendering gemeenteraad - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken om de goedkeuring voor de oprichting  en de ondertekening van de overeenkomst betreffende het Klimaatfonds Zuid-West-Vlaanderen te agenderen op de gemeenteraad van 24 november 2022.

 

Motivering

 

De raad van bestuur van Leiedal besliste tijdens de zitting van 9 april 2021 om de opstart van een regionaal Klimaatfonds Zuid-West-Vlaanderen voor te bereiden binnen het Interreg VB Noordzeeregioproject 'Empower'.

 

Op 23 juni 2021 heeft het college van burgemeester en schepenen een principiële goedkeuring gegeven tot participatie aan de cofinanciering van het Klimaatfonds Zuid-West-Vlaanderen.

 

Op 14 februari 2022 werd een brief van de intercommunale Leiedal ontvangen met de vraag tot deelname aan de oprichting van een regionaal Klimaatfonds Zuid-West-Vlaanderen en om hiervoor middelen te voorzien.

 

Op 23 februari 2022 heeft het college van burgemeester en schepenen beslist om vanaf 2023 een inbreng van 1 euro per inwoner in het Klimaatfonds Zuid-West-Vlaanderen te storten (12.183 euro in 2023, 2024 en 2025).

 

Op basis van terugkoppelingsmomenten werd besloten om de officiële start van het Klimaatfonds uit te stellen tot 2023.

 

Daarnaast bleek ook dat over de inbreng van 1 euro per inwoner niet bij alle gemeenten een consensus konden worden bereikt.

Vandaar dat de huidige overeenkomst een inbreng vraagt van 0,5 euro per inwoner (voor de gemeente Deerlijk bedraagt de inbreng bijgevolg 6.172 euro in 2023, 2024 en 2025).

        75 % van die middelen gaan naar lokale projecten op het grondgebied van de gemeente;

        25 % kan aangewend worden voor regionale projecten.

 

De organisatie van het Klimaatfonds Zuid-West-Vlaanderen zit verwerkt in het interne werkingsreglement en het deelnamereglement die, naast de te ondertekenen overeenkomst, als bijlagen werden toegevoegd aan dit punt.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen verzoekt de voorzitter van de gemeenteraad de goedkeuring en ondertekening van het Klimaatfonds Zuid-West-Vlaanderen te agenderen op de gemeenteraad van 24 november 2022.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 17/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 09 NOVEMBER 2022

C.24. OMV 2022_5 - De Cassinastraat 61 - beslissing

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd een omgevingsvergunning te verlenen voor het verkavelen van grond in 3 loten zijnde lot 1 met de bestaande woning, lot 2 als tuinzone bij lot 1 en lot 3 voor nieuwbouw eengezinswoning waarbij de loten 1 en 2 uit de verkaveling gesloten worden, op een perceel gelegen De Cassinastraat 61 en met als kadastrale omschrijving (afd. 2) sectie C 451 V2 en (afd. 2) sectie C 451 S2 aangevraagd door Deknudt Jan - Van de Gucht Sara wonende De Cassinastraat 61 te 8540 Deerlijk.

 

Motivering

 

Het college van burgemeester en schepenen onderzoekt de vermelde aanvraag, rekening houdend met de terzake geldende wettelijke bepalingen en heeft betreffende de aanvraag het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar ingewonnen.

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar zoals uitgebracht op 31 oktober 2022.

Het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar luidt als volgt: Voorwaardelijk gunstig. Er dient voldaan te worden aan volgende voorwaarde(n):

        De maximale hellingsgraad van het dak bedraagt 45° en de nokhoogte mag maximaal 13,50 m bedragen.

        De bouwdiepte op het gelijkvloers wordt beperkt tot 20 m gemeten vanaf de voorbouwlijn.

        De breedte van een dakkapel bedraagt maximaal 1,50 m en dakkapellen samen worden beperkt tot max. 1/3 van het dakvlak.

        De hoogte van het vloerpeil bedraagt max. 0,30 m t.o.v. het straatniveau.

        De voorgevel van en de hoofdtoegang tot de woning dient te worden voorzien langs de De Cassinastraat.

        Bij het ontwerp van de woning, de inplanting van de garage of carport en de autostelplaats dient maximaal rekening gehouden te worden met de hoogstammige boom en de aanwezige meerstammige bomen, zowel op privaat als publiek domein. Het behoud van het aanwezige waardevolle groen moet als vertrekbasis dienen voor het opmaken van het ontwerp voor de woning.

        De inrichting van de achteruitbouwstrook dient maximaal te bestaat uit laagstammig groen, enkel noodzakelijke toegangen tot de woning kunnen verhard worden. Het bestaande groen dient maximaal behouden te blijven.

        Het bestaande muurtje op de rooilijn dient maximaal te worden behouden. Vanaf de voorbouwlijn in de Roterijstraat kan de afsluiting worden voorzien in een levende haag.

        De verkavelaar dient in te staan voor de uitrusting van het lot. Hiertoe dienen de voorwaarden geformuleerd door De Watergroep en Fluvius strikt nageleefd te worden.

        De loten 1 en 2 worden uitgesloten van de vergunning.

 

Het advies wordt als volgt gemotiveerd:

 

  1. Stedenbouwkundige basisgegevens

 

Gewestplan

De aanvraag situeert zich in het bij koninklijk besluit van 4 november 1977 vastgestelde origineel gewestplan Kortrijk met als bestemming woongebied.

 

Ruimtelijk uitvoeringsplan

     De aanvraag ligt in een gebied waarvoor een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Grens afbakening regionaalstedelijk gebied Kortrijk’ door de Vlaamse Regering werd vastgesteld op 20 januari 2006.

     De aanvraag is gelegen binnen de grenzen van het provinciaal ruimtelijke uitvoeringsplan Solitaire vakantiewoningen – Interfluvium, zoals vastgesteld door de deputatie op 25 juni 2015.

     De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.

 

Bijzonder plan van aanleg

De aanvraag is gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd bijzonder plan van aanleg Gavers wijziging B, goedgekeurd op 1 september 1987 en met als bestemming zone 3 woningen menging halfopen en open bebouwing, zone 7 nabestemming en zone 13 achteruitbouwstrook.

 

Verkaveling

De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurde niet-vervallen verkaveling.

 

Bepaling van het plan dat van toepassing is op de aanvraag 

Het BPA is van toepassing op de aanvraag.

 

Overeenstemming met dit plan

De aanvraag wijkt af van de vigerende voorschriften.

 

Stedenbouwkundige verordeningen

Voor het perceel zijn de volgende stedenbouwkundige verordeningen relevant:

     Algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer, goedgekeurd bij besluit van de Vlaamse Regering van 29 april 1997.

     Gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater, goedgekeurd bij besluit van de Vlaamse Regering van 5 juli 2013.

     Gemeentelijke algemene bouwverordening inzake vellen van hoogstammige bomen, vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 22 maart 1974 en goedgekeurd bij KB op 4 juli 1974.

 

  1. Historiek

 

Relevante stedenbouwkundige vergunningen

Volgende stedenbouwkundige vergunningen en/of weigeringen zijn relevant:

        Stedenbouwkundige vergunning afgeleverd op 20 augustus 2008 door het college van burgemeester en schepenen voor het bouwen van een woning (De Cassinastraat 61).

 

Relevante milieuvergunningen

Er zijn geen voorgaande vergunningen gekend voor het betrokken goed.

 

Relevante omgevingsvergunningen

Er zijn geen voorgaande vergunningen gekend voor het betrokken goed.

 

  1. Beschrijving van de omgeving en de aanvraag

 

3.a.  Beschrijving van de omgeving

De eigendom is een perceel dat bestaat uit 2 kadastrale percelen met een totale oppervlakte van 2.134 m² en is gelegen langs de De Cassinastraat op ongeveer 700 m ten zuidwesten van de kern van Deerlijk. De De Cassinastraat is een voldoende uitgeruste gemeenteweg.

Het ene perceel is bebouwd. Op het perceel bevindt zich een vrijstaande woning en een bijgebouwtje. De woning bestaat uit 2 bouwlagen en een hellend dak en bevindt zich op 3,50 m van de zijperceelsgrenzen. De woning werd ingeplant op min. 6 m van de rooilijn. Het tweede perceel is onbebouwd en wordt op de rooilijn aan de voorzijde en deels aan de linkerzijde afgescheiden van het openbaar domein door een gemetseld muurtje. De rest van het terrein is afgescheiden met een lage semi-gesloten afsluiting in kastanjehout. Op het terrein staan verschillende al dan niet hoogstammige bomen. Midden het perceel, langs de zijde van de Roterijstraat, staat een elektriciteitscabine op een apart kadastraal perceel.

De omgeving heeft een residentieel karakter en wordt bepaald door de aanwezigheid van eengezinswoningen. In het noordoosten van het terrein is een bedrijfsgebouw. Aan de oostzijde van het perceel is de Roterijstraat aanwezig die een achterliggende bedrijvenzone ontsluit.

De woonfunctie bestaat zowel uit eengezinswoningen als uit meergezinswoningen. De omgeving heeft een groene indruk door de aanwezigheid van hoogstammige bomen langs beide zijden en de strook groen tussen rijweg en rooilijn.

 

3.b.  Beschrijving van de aangevraagde stedenbouwkundige handelingen

De aanvraag betreft het verkavelen van een perceel grond in 3 loten, waarvan het bebouwde perceel (lot 1) en het lot 2 dat als tuin gevoegd wordt bij lot 1 uitgesloten wordt uit de verkaveling.

Lot 3 wordt voorzien voor het bouwen van een eengezinswoning met mogelijke nevenfunctie (max. 30% van de vloeroppervlakte) zoals kantoor, vrij beroep, handel, diensten. De woning kan bestaan uit 2 bouwlagen en een hellend dak waarvan de dakhelling zich situeert tussen de 30° en 60°. De maximale kroonlijsthoogte bedraagt 6,50 m, de nokhoogte bedraagt maximaal 19 m. De gevels dienen te worden opgetrokken in kleinschalige materialen (baksteen of betonsteen). De inplanting van de woning wordt voorzien op 6 m van de De Cassinastraat, op 4 m van de Roterijstraat en op 4 m van de westelijke perceelsgrens. De maximale bouwdiepte bedraagt 25 m op het gelijkvloers en 15 m op het verdiep. Het vloerpeil van de woning dient zich max. 0,50 m boven het straatniveau te bevinden. In het dakvolume kunnen dakkapellen worden voorzien met een max. breedte van 15 (maateenheid niet meegegeven) en op min. 1 m onderlinge afstand met een max. verticale wandhoogte van 1,50 m. Dakkapellen dienen te worden opgetrokken met een hellend dak.

In functie van de woning dient een al dan niet inpandige garage/stallingsplaats te worden voorzien. Op eigen terrein dienen minstens 1 en max. 2 staanplaatsen te worden voorzien in de voortuinstrook. Alle verharding (muv terras en noodzakelijke toegang tot de woning) dient waterdoorlatend te zijn.

Er kan op het terrein een bijgebouw geplaatst worden op een min. afstand van 1 m van de perceelsgrenzen, waarbij de kroonlijsthoogte max. 2,70 m bedraagt en de nokhoogte maximaal 6 m. De max. oppervlakte bedraagt 30 m². De oppervlakte aan niet overdekte constructies wordt beperkt tot max. 90 m².

De afsluiting op zij- en achterkavelgrenzen kan voorzien worden in hout, baksteen en hagen met een max. hoogte van 2 m. Op de rooilijn kan een haag met een max. hoogte van 2 m. Afsluitingen in baksteen, of paal en draadafsluiting kunnen met een max. hoogte van 0,60 m.

 

  1. Openbaar onderzoek/raadpleging aanpalende eigenaar

 

De aanvraag werd onderworpen aan een openbaar onderzoek. Het openbaar onderzoek vond plaats van 5 augustus 2022 tot 3 september 2022. Naar aanleiding van het openbaar onderzoek werden er geen bezwaarschriften ontvangen.

 

  1. Adviezen

 

De Watergroep, Riopact (ifv hydraulisch en technisch advies) werd om advies verzocht op 9 augustus 2022. De adviesinstantie bracht op 8 september 2022 een voorwaardelijk gunstig advies uit. De conclusie van het advies wordt als volgt gemotiveerd:

…’4 Conclusie van het advies

Het project kan gunstig geadviseerd worden onder volgende voorwaarden:

        Binnen het verkavelingsdossier wordt geen nieuwe wegenis met riolering aangelegd.

        Het aangeleverde advies heeft enkel betrekking op de verkavelingsvergunning zelf. Op perceelsniveau dient er nog steeds te worden voldaan aan de stedenbouwkundige verordening hemelwater. Wanneer de rioleringsplannen van de geplande bebouwing(en) zijn opgemaakt, dienen deze te worden overgemaakt ter controle en advies voor aansluiting op de riolering. Het is aangewezen diameters, dieptes en hellingen mee op de plannen te zetten, alsook de aan te sluiten verharde oppervlaktes. Daarnaast is het ook aangewezen een aanstiplijst hemelwater toe te voegen aan deze nieuwe adviesaanvraag.

        Afvalwater en hemelwater moeten volledig gescheiden tot aan de rooilijn gebracht worden. Wanneer wordt aangesloten op een gemengde leiding, gebeurt het samenbrengen van afvalwater- en hemelwaterafvoer op max. 50 cm van elkaar ter hoogte van het openbaar domein. Er dient op beide aansluitingen een externe toezichtmogelijkheid (huisaansluitputje) voorzien te worden. Voor de aansluiting dient een aanvraag te worden ingediend bij de rioolbeheerder.

        (Gravitaire) Kelderaansluitingen zijn niet toegelaten bij nieuwbouw.

        Indien afvoerpunten van het gebouw lager gelegen zijn dan het straatniveau dient de aansluiting beveiligd te worden tegen terugstroming. Dit kan door aan te sluiten via een terugslagklep of pomp. Een terugslagklep dient in het private leidingenstelsel geplaatst te worden en niet in de infrastructuur van de rioolbeheerder.

        De bestaande riolering in de straat is zeer ondiep gelegen. Bij effectieve realisatie van de nieuwe aansluiting op deze riolering zal de aansluiting door de rioolbeheerder zo laag als technisch mogelijk aangelegd worden. Hierbij is voornamelijk de ligging van de nutsleidingen cruciaal, hetgeen op voorhand niet geweten is en waarvoor Aquafin dus ook niet verantwoordelijk kan zijn.

        De aanbevolen diepte die wordt meegegeven betreft een diepte waarop in de meeste gevallen gewoon aangesloten kan worden, tenzij de ligging van de nutsleidingen erg ongelukkig uitkomt. Bij berekening van deze diepte wordt er uitgegaan van aansluiting in de kruin van de riolering met daarbij een marge van 20 cm.

        De aanbevolen aansluitdiepte bedraagt 0,58 m-mv.

        Indien bij uitvoering blijkt dat er niet aangesloten kan worden zijn er 2 oplossingen mogelijk (ten laste van de bouwheer): de leidingen op het privaat gedeelte heraanleggen of een pompputje installeren op het privaat gedeelte.

        Gezien de ondiepe ligging mogen de leidingen niet te zwaar worden belast. Er dienen maatregelen te worden genomen om de belasting te beperken. De stabiliteit moet steeds gewaarborgd blijven.

        De diameter van de afval- en hemelwateraansluiting moet minimaal 125 mm en maximaal 200 mm bedragen. Uitzonderingen worden enkel toegelaten indien hiervoor een hydraulische nota wordt aangeleverd.

        Het is aangewezen om op de hemelwateraansluiting een terugslagklep te voorzien. Op die manier wordt het risico op terugstroming van water uit het systeem waarop wordt aangesloten en eventuele vervuiling van het hemelwatersysteem beperkt.

        Indien er een bemaling wordt opgezet moet het bemalingswater bij voorkeur ter plaatse infiltreren. Wanneer dit niet mogelijk is kan er worden aangesloten op oppervlaktewater of een RWA leiding. Pas als de bovenstaande opties technisch niet haalbaar zijn mag er geloosd worden op een afvalwaterleiding. Hiervoor moet een vergunning aangevraagd worden op de site van Aquafin bij technische partners indien het debiet >10 m³/u.

        Het is steeds aan te raden om te opteren voor infiltratievoorzieningen in de vorm van open bekkens, zoals infiltratiekommen of wadi's. Dit is voordeliger naar aanleg en onderhoud toe en infiltreert bovendien het meest effectief. Voorbeelden van (ondiepe) infiltratievoorzieningen kunnen gevonden worden op www.blauwgroenvlaanderen.be

        Bij de uitvoering van de werken en de aanleg van de infiltratievoorziening(en) dient rekening te worden gehouden met de VLARIO richtlijnen inzake ondergrondse infiltratievoorzieningen.

        De infiltratievoorziening mag in geen geval drainerend werken.

        De werken moeten worden uitgevoerd volgens standaardbestek 250 en de algemene wijzigingen en aanvullingen van Aquafin aan het standaardbestek 250 of verkavelingsreglement (indien reeds goedgekeurd).

        In verband met administratieve bepalingen wordt verwezen naar het verkavelingsreglement van de rioolbeheerder.

        Inplanting van de huisaansluitputjes dient te gebeuren volgens de gemeentelijke bouwcode/de vigerende wetgeving.

        Reiniging van betonmixers is niet toegelaten op de openbare weg omwille van mogelijke verstopping van straatkolken en rioleringsleidingen. Eventuele reinigingskosten of noodzakelijke opbraak van riolering zullen verhaald worden op de lozer.

        Alvorens een verkoopbaarheidsattest kan worden afgeleverd dient aan alle voorwaarden te worden voldaan.

        De stad/gemeente zal pas een verkoopbaarheidsattest afleveren nadat de verkavelaar kan aantonen dat er voldaan is aan alle financiële en contractuele verplichtingen opgelegd door Riopact. Dit wil zeggen dat er voor ieder gerealiseerd perceel een wachtaansluiting voor de riolering moet gerealiseerd en betaald zijn en indien van toepassing voor elk perceel een toegang tot het perceel - grachtoverwelving (max 5 m voor een alleenstaande woning, max 7 m voor een gekoppelde woning) gerealiseerd en betaald moet zijn.

        De aansluiting op de openbare riolering of de grachtoverwelving dient steeds te gebeuren door Riopact, voor de aanvraag van uw rioolaansluiting verwijzen wij graag naar onze website www.riopact.be, 'Rioolaansluiting aanvragen'. Let op, er dient per perceel een aparte aanvraag ingediend te worden, met als bijlage het verkavelingsplan met aanduiding van de aangevraagde rioolaansluitingen. Voor de aanvraag van de grachtoverwelving kan u terecht bij info@riopact.be, met als bijlage het verkavelingsplan met aanduiding van de gevraagde grachtoverwelving.

        Bij het ontwerp en de uitvoering van de werken dient rekening te worden gehouden met het reglement 'Ontwikkelingen met impact op de rioleringsstructuur' van Riopact.'

 

De nutsmaatschappijen werden, in functie van de uitbreiding van de netten, om advies gevraagd op 9 augustus 2022.

 

  1. Project-MER of OVR (ingeval van toepassing)

 

Project-MER of OVR is niet van toepassing op voorliggende aanvraag.

 

  1. Inhoudelijke beoordeling van het dossier

 

Op basis van de hierboven vermelde overwegingen wordt tot de volgende beoordeling van het dossier gekomen.

 

7.a.       Planologische toets

 

De aanvraag dient getoetst aan de voorschriften van het geldende bijzonder plan van aanleg Gavers wijziging B.  De aanvraag wijkt af van de voorschriften. Hiervoor wordt toepassing gemaakt van artikel 4.4.1. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

Het ontwerp is op volgende punten in strijd met de voorschriften:

Plan schrijft voor:

ontwerp voorziet:

Afstand bouwzone tot achterkavelgrens bedraagt minstens 8 m

Afstand bouwzone tot grens met perceel 451W2 is beperkt tot 3 m

Afsluiting in de voortuinstrook: hagen tot maximaal 2 m hoogte of afsluitingen in baksteen tot 0,60 m hoogte

Afsluiting in de voortuinstrook kan conform vrijstellingsbesluit

Maximale bebouwde oppervlakte 40 % of 250 m²

Bouwmogelijkheid  binnen bouwkader 229,84 m² en bijgebouw max. 30 m² (samen 259,84 m²)

Het gevraagde is voor het overige  in overeenstemming met de voorzieningen van het BPA gezien het de bouw van een eengezinswoning in open bebouwing betreft waarbij de achteruitbouwstrook gerespecteerd wordt, de vrije zijstroken minstens 3 m bedragen, de bouwdiepte op het gelijkvloers maximaal 25 m kan bedragen en deze op het verdiep maximaal 15 m kan bedragen, de maximale kroonlijsthoogte, het aantal bouwlagen en de hellingsgraad van het dak overgenomen worden in de voorschriften van de verkaveling, het minimaal aantal parkeerplaatsen op eigen terrein en de oppervlakte van het bijgebouw gerespecteerd worden.

Artikel 4.4.1 van de VCRO voorziet dat na een openbaar onderzoek, beperkte afwijkingen kunnen worden toegestaan op stedenbouwkundige voorschriften en verkavelingsvoorschriften met betrekking tot perceelsafmetingen, de afmetingen en de inplanting van constructies, de dakvorm en de gebruikte materialen. Afwijkingen kunnen niet worden toegestaan voor wat betreft de bestemming, de maximaal mogelijke vloerterreinindex en het aantal bouwlagen.

De afwijking heeft betrekking op de afstand tot de achterkavelgrens zodat een afwijking overwogen kan worden. Gezien midden het perceel een private elektriciteitscabine op een perceel met een oppervlakte van +/- 30 m² gelegen is, wordt de grens met dit perceel gezien als  een deel van de achterkavelgrens. Echter is dit perceel onvoldoende groot om een woning te bouwen, zodat er op geen enkele manier sprake kan zijn van hinder of ongewenste inkijk op dit perceel en is een afstand van 3 m tussen de achterste perceelsgrens en de achtergevel van de woning bijgevolg te verantwoorden. 

De afwijking heeft betrekking op de gebruikte materialen van de afsluiting in de voortuinstrook, zodat een afwijking overwogen kan worden. Het ontwerp voorziet voorschriften conform het vrijstellingsbesluit, wat garant staat voor een goede ruimtelijke ordening.

De afwijking heeft betrekking op de maximaal bebouwde oppervlakte. Gezien de ontwerper hiervoor geen afwijking aanvraagt, noch motiveert, en gezien het i.k.v. zuinig ruimtegebruik niet wenselijk is om de bouwmogelijkheden uit te breiden, wordt hierop geen afwijking toegestaan. Dit wordt verder gemotiveerd in de toetsing van de goede ruimtelijke ordening.

De inrichtingsvoorschriften van de achteruitbouwstrook worden niet overgenomen in de verkavelingsvoorschriften. De voorschriften dienen te worden aangevuld met inrichtingsvoorschriften voor de achteruitbouwstrook. Dit wordt verder gemotiveerd in de toetsing van goede ruimtelijke ordening.

 

7.b.       Wegenis

 

In toepassing op de artikelen 4.3.5. tot en met 4.3.8. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening kan gesteld worden dat de De Cassinastraat een voldoende uitgeruste openbare weg is. De aanvraag beoogt niet de oprichting van een bedrijfswoning. De aanvraag ligt niet in een reservatiestrook. Het goed is niet getroffen door een rooilijn.

De verkavelingsaanvraag omvat geen aanleg van nieuwe verkeerswegen noch tracéwijziging, verbreding of opheffing van bestaande gemeentelijk verkeerswegen. Een beslissing van de gemeenteraad is bijgevolg niet nodig.

 

Uit de  adviezen van de nutsmaatschappijen blijkt het volgende:

        Voor Telenet en Proximus is geen uitbreiding op het openbaar domein noodzakelijk.

        Voor de uitrusting van de verkaveling met een drinkwaterleiding op het openbaar domein (advies Watergroep) moet door de initiatiefnemer onderstaande betaald worden:

        een forfaitaire kost per bebouwbaar kavel;

        een kost voor ontwerp en veiligheidscoördinatie per project.

Wanneer aan alle voorwaarden is zal De Watergroep de gemeente hiervan op de hoogte brengen, pas dan zal de gemeente cfr. De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009, houdende de organisatie van de ruimtelijke ordening, een verkoopbaarheidsattest afleveren.

        Voor Fluvius:

Voor dit project dienen geen werken uitgevoerd te worden binnen het project zelf, maar er zijn wel forfaitaire kosten verschuldigd voor investeringen buiten het project vereist om dit project aansluitbaar te maken op het distributienet.

Er wordt geen aansluiting voor aardgas voorzien voor dit project.

 

Voor de uitrusting van de verkaveling inzake aansluiting op de riolering en voor de aanleg van de voetpadstrook werd een verkavelingsovereenkomst opgemaakt op 31 oktober 2022. Deze overeenkomst regelt de last voor de aanleg van de ontbrekende uitrustingswerkzaamheden en een waarborg voor de kosten. In de overeenkomst is opgenomen dat deze borg gesteld moet worden vooraleer de uitrustingswerkzaamheden aangevat kunnen worden.

 

7.c.       Watertoets (decreet integraal waterbeleid)

Hoofdstuk III, afdeling I, artikel 8 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het algemeen waterbeleid (Belgisch Staatsblad 14 november 2003) legt bepaalde verplichtingen op, die de watertoets worden genoemd. Deze watertoets houdt in dat de eventuele schadelijke effecten van het innemen van ruimte ten koste van de watersystemen worden ingeschat.

 

Het voorliggend project heeft geen omvangrijke oppervlakte (<0,1ha) en ligt niet in een recent overstroomd gebied of in een risicozone voor overstromingen. Aangezien er geen nieuwe wegenis aangelegd wordt moeten er in de verkaveling geen collectieve voorzieningen geïnstalleerd worden.

Per lot zal voldaan moeten worden aan de gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwater.  Bijgevolg kan in alle redelijkheid geoordeeld worden dat het schadelijk effect door de verkavelingsaanvraag beperkt is.

 

7.d.       Mer-screening

 

De bouwaanvraag valt onder het toepassingsgebied van bijlage III van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 december, meerbepaald rubrieknummer 10b stedelijke ontwikkeling.

In navolging van het Besluit van de Vlaamse Regering van 1 maart 2013 (BS 29 april 2013) dient er voor de aanvraag een project-m.e.r.-screening te gebeuren (bijlage III bij het project-m.e.r.-besluit).

De mer-screening wordt toegevoegd in de voorbehouden velden in het omgevingsloket.

Hierbij werden de mogelijke effecten van het project op de omgeving onderzocht en gemotiveerd waarom deze niet aanzienlijk zijn. Bij het ontvankelijkheids- en volledigheidsonderzoek werd reeds vastgesteld dat de milieueffecten niet aanzienlijk zijn. Bijgevolg was de opmaak van een milieueffectenrapport niet vereist.

 

7.e.       Natuurtoets

Niet van toepassing.

 

7.f.         Erfgoed-/archeologietoets

Niet van toepassing.

 

7.g.       Mobiliteit – MOBER (transport en verkeersveiligheid)

Niet van toepassing.

 

7.h.       Decreet grond- en pandenbeleid

Gezien de beperkte omvang/aard van het project zijn geen normen of percentages betreffende de verwezenlijking van een bescheiden woonaanbod van toepassing.

 

7.i.         Milieuaspecten

Niet van toepassing.

 

7.j.         Goede ruimtelijke ordening

Voor de beoordeling van de goede ruimtelijke ordening wordt de aanvraag getoetst aan de hand van de aandachtspunten en criteria zoals vermeld in artikel 4.3.1 § 2 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, voor zover noodzakelijk en relevant.

 

Functie:

De aanvraag voorziet het opsplitsen van 1 eigendom in 3 loten waarbij loten 1 en 2 uitgesloten worden uit de verkaveling zodat er 1 extra lot gecreëerd wordt in functie van woningbouw. De bestemming van lot 3 betreft een vrijstaande eengezinswoning met een mogelijke nevenbestemming als kantoor, vrij beroep, handel of diensten.

De woningen in de directe omgeving zijn van het open type. De voorziene bouwtypologie sluit hierbij aan zodat het ontwerp zich integreert in de directe omgeving.

Het uitsluiten van de loten 1 en 2 wordt nogmaals bevestigd in de voorwaarden.

 

Inplanting, bouwvolume, gabarit en ruimtegebruik:

De inplanting van de woning op 6 m achter de rooilijn is gelijk aan de inplanting van de naastliggende woning, waardoor de inplanting geïntegreerd wordt in de omgeving.

De voorschriften voorzien een volume van het hoofdgebouw met een kroonlijst van 6,5 m, een hellend dak tussen de 30° en 60° en een bouwdiepte op de verdieping van 15 m. Niettegenstaande dit conform de voorschriften van het BPA is, lijkt een helling van 60° niet wenselijk. De maximale hellingsgraad van het dak dient te worden beperkt tot 45°. Aansluitend hierop dient de voorgestelde max. nokhoogte van 19 m te worden beperkt tot een nokhoogte van 13,50 m. Dat wordt opgelegd als voorwaarde.

De bouwdiepte wordt voorzien op 25 m. Niettegenstaande een dergelijke bouwdiepte conform de voorschriften van het BPA is, dient toch geoordeeld dat een bouwdiepte van 25 m niet getuigt van een zuinig ruimtegebruik. De bouwdiepte wordt beperkt tot 20 m.

Dakkapellen zijn conform de voorschriften mogelijk in het dakvolume. Gezien het ontbreken van een maateenheid bij de breedte van de dakkapellen wordt opgelegd dat de maximale breedte per dakkapel beperkt moet worden tot 1,50 m. Dakkapellen kunnen maximaal 1/3 van het dakvlak beslaan.

Het ontwerp voorziet het maximale vloerpeil van de woning tot max. 0,50 m tov het straatniveau. Op het terrein zijn geen merkwaardige hoogteverschillen merkbaar, waardoor de hoogte van het vloerpeil tot 0,30 m tov het straatniveau ruim voldoende is. De voorschriften dienen hiertoe aangepast te worden.

Uit het grondplan kan niet opgemaakt worden naar welke straat de voorgevel van de woning zich dient te richten. Gezien de De Cassinastraat de hoofdstraat is waarlangs de woningen zich richten, dient aan de voorschriften te worden toegevoegd dat de voorgevel en de hoofdtoegang tot de woning dient te worden genomen via de De Cassinastraat.

 

Parkeerplaatsen en verkeersaantrek:

De voorschriften voorzien dat er op eigen terrein ruimte moet zijn voor minstens 1 en maximaal 2 autostelplaatsen in de voortuinstrook. Dat is voldoende om de eigen parkeerbehoefte op te vangen. Er wordt opgemerkt dat bij de inplanting van een inpandige garage of carport binnen het bouwvolume en bij het inplanting van een autostelplaats steeds rekening moet worden gehouden met de aanwezig bomen op zowel publiek als privaat domein. Deze bomen dienen maximaal behouden te blijven.

 

Groen- en omgevingsaanleg:

Er wordt opgemerkt dat er binnen het voorziene bouwkader voor de woning een hoogstammige boom en ook ander meerstammig en kwalitatief groen aanwezig is. De meerstammige bomen worden niet op plan aangeduid, doch dragen bij tot bevorderen van de biodiversiteit en hebben een grote waarde. Een boom is een langetermijninvestering en heeft een waarde die verder reikt dan het eigen perceel. Naast belevingswaarde dragen bomen ook bij tot het verbeteren van de luchtkwaliteit, temperen het geluid, creëren schaduw, … Bij het ontwerp van de woning dient maximaal rekening gehouden te worden met de hoogstammige boom en de aanwezige meerstammige bomen. Het behoud van het aanwezige waardevolle groen moet als vertrekbasis dienen voor het opmaken van het ontwerp voor de woning. Dit wordt opgelegd als specifieke voorwaarde.

In de voorschriften wordt geen uitspraak gedaan met betrekking tot de inrichting van de achteruitbouwstrook deze dient, met uitzondering van de noodzakelijke toegangen en een eventuele 2e oprit te worden ingericht als tuinzone en dient te bestaan uit laagstammig groen. Ook hier dient het behoud van het aanwezige groen als vertrekbasis voor de inrichting van de achteruitbouwstrook.

Op vandaag bestaat de afscheiding tussen privaat en publiek domein in de De Cassinastraat en een deel in de Roterijstraat uit een gemetseld muurtje. Gezien de intrinsieke kwaliteit van dit lage muurtje dient dit met uitzondering van de noodzakelijke toegangen, zoveel als mogelijk te worden behouden. In de Roterijstraat kan vanaf de voorbouwlijn van de woning, een afsluiting te worden voorzien enkel bestaande uit een levende haag. De voorschriften dienen hierop aangepast te worden. 

 

Conclusie:

Het ontwerp kan mits het naleven van de voorwaarden verenigbaar gemaakt worden met zijn onmiddellijke omgeving en met de goede plaatselijke aanleg.

 

Artikel 4.3.1§2, 2° stelt dat het vergunningverlenende bestuursorgaan ook met de bijdrage van het aangevraagde aan de verhoging van het ruimtelijk rendement rekening kan houden.

De aanvraag doet een beperkte bijdrage tot de verhoging van het ruimtelijk rendement, doch respecteert de kwaliteit van de woon- en leefomgeving. Het aangevraagde past zich in de betrokken omgeving.

 

7.k.       Resultaten openbaar onderzoek

Tijdens het openbaar onderzoek werden geen bezwaarschriften of opmerkingen ontvangen zodat een verdere beoordeling in deze niet aan de orde is.

 

7.l.         Scheidingsmuren

Niet van toepassing.

 

7.m.     Bespreking adviezen

Advies Fluvius, De Watergroep, Proximus en Telenet

Deze adviezen worden gezien de expertise van de adviesinstantie integraal overgenomen. De geformuleerde voorwaarden dienen nageleefd te worden.

 

Juridische gronden

 

     Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 2 Decreet Lokaal Bestuur

     Andere:

        Besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet betreffende de omgevingsvergunning

        Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009 en zijn wijzigingen

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen sluit zich aan bij het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar en besluit bijgevolg tot het afleveren van de omgevingsvergunning aan Deknudt Jan - Van de Gucht Sara wonende De Cassinastraat 61 te 8540 Deerlijk, voor het verkavelen van grond in 3 loten zijnde lot 1 met de bestaande woning, lot 2 als tuinzone bij lot 1 en lot 3 voor nieuwbouw eengezinswoning waarbij de loten 1 en 2 uit de verkaveling gesloten worden, op een perceel gelegen De Cassinastraat 61 en met als kadastrale omschrijving (afd. 2) sectie C 451 V2 en (afd. 2) sectie C 451 S2 , mits te voldoen aan volgende voorwaarde(n):

        De maximale hellingsgraad van het dak bedraagt 45° en de nokhoogte mag maximaal 13,50 m bedragen.

        De bouwdiepte op het gelijkvloers wordt beperkt tot 20 m gemeten vanaf de voorbouwlijn.

        De breedte van een dakkapel bedraagt maximaal 1,50 m en dakkapellen samen worden beperkt tot max. 1/3 van het dakvlak.

        De hoogte van het vloerpeil bedraagt max. 0,30 m t.o.v. het straatniveau.

        De voorgevel van en de hoofdtoegang tot de woning dienen te worden voorzien langs de De Cassinastraat.

        Bij het ontwerp van de woning, de inplanting van de garage of carport en de autostelplaats dient maximaal rekening gehouden te worden met de hoogstammige boom en de aanwezige meerstammige bomen zowel op privaat als publiek domein. Het behoud van het aanwezige waardevolle groen moet als vertrekbasis dienen voor het opmaken van het ontwerp voor de woning.

        De inrichting van de achteruitbouwstrook dient maximaal te bestaan uit laagstammig groen, enkel noodzakelijke toegangen tot de woning kunnen verhard worden. Het bestaande groen dient maximaal behouden te blijven.

        Het bestaande muurtje op de rooilijn dient maximaal te worden behouden. Vanaf de voorbouwlijn in de Roterijstraat kan de afsluiting worden voorzien in een levende haag.

        De verkavelaar dient in te staan voor de uitrusting van het lot. Hiertoe dienen de voorwaarden geformuleerd door De Watergroep en Fluvius strikt nageleefd te worden.

        De loten 1 en 2 worden uitgesloten van de vergunning.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 17/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 09 NOVEMBER 2022

C.25. Intergemeentelijk recyclagepark - wijziging openingsuren - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd goedkeuring te verlenen aan het voorstel tot wijziging van de openingsuren van het intergemeentelijk recyclagepark te Deerlijk.

 

Motivering

 

Op 26 september 2022 werd tijdens de ambtelijke werkgroep 'intergemeentelijke recyclageparken' het voorstel gedaan om de openingsuren van de intergemeentelijke recyclageparken binnen IMOG beter op elkaar af te stemmen.

Hierbij worden alle parken onderverdeeld in de volgende groepen:

MAXI-recyclageparken (Harelbeke en Moen)

Open op maandag/dinsdag/woensdag/donderdag/vrijdag van 8.30 uur tot 18.00 uur, zaterdag open van 8.30 uur tot 16.00 uur.

 

CLUSTER-recyclageparken (Waregem, Beveren-Leie, Wielsbeke, Deerlijk, Anzegem, Avelgem, Zwevegem en Kruishoutem)

Open op weekdagen van 9.00 uur tot 13.00 uur en/of van 14.00 uur tot 18.00 uur, zaterdag tot 16.00 uur.

 

MINI-recyclageparken (Zingem, Vichte en Kuurne)

Open op woensdag en vrijdag van 14.00 uur tot 18.00 uur, zaterdag van 9.00 uur tot 13.00 uur en van 14.00 uur tot 16.00 uur.

 

Een aantal basisprincipes worden hierbij gehanteerd:

        afschaffing van het wisselen tussen zomer- en winteruur;

        afstemming van startuur, middagpauze en sluitingsuur binnen de regio;

        mogelijkheden voor de burger maximaliseren (spiegelparken);

        alle parken open op woensdagnamiddag, vrijdagnamiddag en op zaterdag = optimale dienstverlening.

 

In het overzicht dat als bijlage werd toegevoegd worden de volgende openingsuren RP Deerlijk voorgesteld:

 

open VM

sluiten VM

open NM

sluiten NM

Ma

9.00 uur

13.00 uur

 

 

Di

 

 

14.00 uur

18.00 uur

Wo

9.00 uur

13.00 uur

14.00 uur

18.00 uur

Do

 

 

 

 

Vr

9.00 uur

13.00 uur

14.00 uur

18.00 uur

Za

9.00 uur

13.00 uur

14.00 uur

16.00 uur

 

We merken hierbij dat het gemiddelde aantal openingsuren voor Deerlijk stijgt van de huidige 26,5 naar 30 uren opening, terwijl de meeste andere parken (buiten Wielsbeke) minder open zijn in het nieuwe voorstel.

 

Vanuit Waregem kregen we de opmerking dat in het voorstel van Beveren-Leie, 1 namiddag (dinsdag) het RP wordt gesloten. In Deerlijk wordt op maandagnamiddag het RP gesloten. Als beide gemeenten voorstellen om deze namiddagen te wisselen verandert er voor Deerlijk minder ten opzichte van de huidige situatie (dinsdag en donderdag gesloten) en kan Beveren-Leie makkelijker communiceren rond de openingsuren (vanaf dinsdag, iedere namiddag open). Ook vanuit Waregem zal deze aanpassing gevraagd worden.

 

Sinds de gemeente Deerlijk geen eigen personeel meer heeft op het RP, wordt de personeelsbezetting volledig ingevuld met IMOG-personeel. Dit heeft op zich al een impact op de personeelskost voor de gemeente Deerlijk. Als daarnaast het RP nog eens 3,5 uur meer open is per week, is de financiële impact nog groter. Vandaar wordt het voorstel gedaan om een extra voormiddag te sluiten: maandagvoormiddag. Deze keuze is te verdedigen omwille van de volgende redenen:

        op die manier is het park terug even veel uren open ten opzichte van voorheen;

        er wordt geen meerkost voor personeel gecreëerd met de nieuwe openingsuren;

        in overeenstemming met Beveren-Leie blijven de openingsuren (ongeveer) gelijk aan de huidige situatie, met uitzondering van de maandagvoormiddag = eenvoudig te communiceren;

        op maandagvoormiddag is het gemiddeld aantal bezoekers het laagst;

        door de afschaffing van het winteruur (pas om 10.00 uur open) en het verlengen van de opening op de middag (open tot 13.00 uur) wordt de dienstverlening verhoogd.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

        Andere: Statutaire bevoegdheidsoverdracht van gemeenten-vennoten aan IMOG

 

Financiën

 

De financiële impact van de beslissing is nog niet gekend.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen volgt het voorstel vanuit de dienst omgeving en besluit het voorstel van IMOG met betrekking tot de nieuwe openingsuren van de intergemeentelijke recyclageparken als volgt aan te passen:

 

 

 

open VM

sluiten VM

open NM

sluiten NM

Ma

 

 

 14.00 uur

18.00 uur

Di

 

 

 

 

Wo

9.00 uur

13.00 uur

14.00 uur

18.00 uur

Do

 

 

 

 

Vr

9.00 uur

13.00 uur

14.00 uur

18.00 uur

Za

9.00 uur

13.00 uur

14.00 uur

16.00 uur

 

Dit voorstel zal overgemaakt worden naar IMOG.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 17/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 09 NOVEMBER 2022

C.26. Uitbreiding van de beheersoverdracht IMOG - verzoek tot agendering gemeenteraad - goedkeuring

 

Dit punt werd uitgesteld naar een volgende zitting.

 

 

 

Publicatiedatum: 17/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 09 NOVEMBER 2022

C.27. Inname openbaar domein - kennisname

 

 

 

Publicatiedatum: 17/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 09 NOVEMBER 2022

C.28. Overleg centraal kerkbestuur/gemeente - verslag van 26 september 2022 - kennisname

 

Aanleiding en context

 

Het centraal kerkbestuur en de gemeente hielden een vergadering op 26 september 2022. Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd kennis te nemen van het verslag van deze vergadering.

 

Motivering

 

Het verslag bevindt zich in bijlage. Het college van burgemeester en schepenen beschikt over een termijn van 30 dagen, die ingaat op de dag nadat de notulen zijn binnengekomen, om een besluit te schorsen indien het gemeentelijk (financieel) belang geschaad wordt.

 

Er is geen advies nodig.

 

Juridische gronden

 

        Art. 56, § 2 Decreet Lokaal Bestuur

        Art. 57 en 58, § 1 Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het verslag.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 17/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 09 NOVEMBER 2022

C.29. Gemeentebelastingen 2023 - opcentiemen op de onroerende voorheffing en aanvullende belasting op de personenbelasting - verzoek agendering gemeenteraad - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Aan het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd om de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken het tarief van de gemeentelijke opcentiemen op de onroerende voorheffing en de aanvullende belasting op de personenbelasting, voor het aanslagjaar 2023, voor te stellen aan de gemeenteraad.

 

Motivering

 

De financiële toestand van de gemeente blijkt uit de financiële nota van de aanpassing meerjarenplan-3 2020-2025. Om in haar financiering te voorzien, dient de gemeenteraad te beslissen over de gemeentelijke opcentiemen op de onroerende voorheffing en over de aanvullende belasting op de personenbelasting voor het aanslagjaar 2023.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen.

 

Raming of bedrag

5.820.304 euro

Actie

gelijkblijvend beleid

Jaarbudgetrekening

GBB/0020-00/73000000

Visum

niet van toepassing

 

Raming of bedrag

4.313.419 euro

Actie

gelijkblijvend beleid

Jaarbudgetrekening

GBB/0020-00/73010000

Visum

niet van toepassing

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit aan de gemeenteraad voor te stellen om voor het aanslagjaar 2023 ten bate van de gemeente 1.071 opcentiemen te heffen op de onroerende voorheffing. Dit is hetzelfde als voor het aanslagjaar 2022.

 

Artikel 2

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit aan de gemeenteraad voor te stellen om voor het aanslagjaar 2023 een aanvullende belasting op de personenbelasting van 8 % te heffen. Dit is hetzelfde als voor aanslagjaar 2022.

 

Artikel 3

 

Het college van burgemeester en schepenen verzoekt de voorzitter van de gemeenteraad deze twee punten te agenderen op de gemeenteraad van 24 november 2022.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 17/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 09 NOVEMBER 2022

C.30. HVZ Fluvia - dotatie 2022 en 2023 - kennisname en agendering gemeenteraad - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Aan het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd kennis te nemen van de gemeentelijke dotatie 2022 en 2023 aan de hulpverleningszone Fluvia en de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken deze materie te agenderen op de gemeenteraadszitting van 24 november 2022.

 

Motivering

 

In haar mail van 18 oktober 2022 vraagt de hulpverleningszone Fluvia aan elke gemeente om kennis te nemen van de dotaties voor 2022 en 2023. Deze mail en het ontwerp van de begrotingswijziging 2022 en begroting 2023 bevinden zich in bijlage.

 

Voor de gemeente Deerlijk bedraagt in 2022 de exploitatietoelage 319.770 euro, de investeringstoelage 44.370 euro en de kazerneringstoelage 91.800 euro.

 

Voor de gemeente Deerlijk bedraagt in 2023 de exploitatietoelage 335.070 euro, de investeringstoelage 44.370 euro en de kazerneringstoelage 91.800 euro.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

 

Bedrag 2022

Bedrag 2023

 

 

 

Exploitatietoelage

€ 319.770,00

€ 335.070,00

GBB

0410-00

64940001

Investeringstoelage

€ 44.370,00

€ 44.370,00

GBB

0410-00

66400002

Kazerneringstoelage

€ 91.800,00

€ 91.800,00

GBB

0410-00

66400006

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van de gemeentelijke dotatie 2022 en 2023 aan de hulpverleningszone Fluvia en verzoekt de voorzitter van de gemeenteraad dit punt te agenderen op de gemeenteraad van 24 november 2022.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 17/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 09 NOVEMBER 2022

C.31. Nominatieve toelagen 2023 - verzoek agendering gemeenteraad - goedkeuring

 

 

 

Publicatiedatum: 17/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 09 NOVEMBER 2022

C.32. Politiezone Gavers - dotatie 2023 - verzoek agendering gemeenteraad - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Aan het college van burgemeester en schepenen wordt om de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken de dotatie aan de politiezone, ten laste van de gemeente Deerlijk, aan de gemeenteraad voor te leggen ter goedkeuring.

 

Motivering

 

De ontwerpbegroting 2023 van de politiezone Gavers bevindt zich in bijlage. Het college van burgemeester en schepenen overloopt deze begroting en stelt vast dat de dotatie aan de politiezone, ten laste van de gemeente Deerlijk, 1.524.750 euro bedraagt voor de exploitatie en 74.988 euro bedraagt voor de investeringen.

 

De gemeenteraad moet de dotatie aan de politiezone Gavers, ten laste van de gemeente Deerlijk, jaarlijks goedkeuren.

 

Er zijn geen adviezen nodig

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen.

 

Raming of bedrag

1.524.750 euro

Actie

gelijkblijvend beleid

Jaarbudgetrekening

GBB/0400-00/64940000

Visum

niet van toepassing

 

Raming of bedrag

74.988 euro

Actie

gelijkblijvend beleid

Jaarbudgetrekening

GBB/0400-00/66400001

Visum

niet van toepassing

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit om de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken dit punt te agenderen op de gemeenteraadszitting van 24 november 2022.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 17/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 09 NOVEMBER 2022

C.33. Asverstrooiing - kennisname

 

 

 

Publicatiedatum: 17/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 09 NOVEMBER 2022

C.34. Grafconcessies - hernieuwingen - goedkeuring

 

 

 

Publicatiedatum: 17/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 09 NOVEMBER 2022

C.35. Toekenning van een subsidie voor de uitrol van een lokaal e-inclusiebeleid - kennisname - opname meerjarenplanning - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd kennis te nemen van de toekenning van een subsidie voor de uitbouw van een lokaal e-inclusiebeleid en daarbij goedkeuring te geven om de acties op te nemen in de meerjarenplanning.

 

Motivering

 

Op 15 juli 2022 besliste de Vlaamse Regering om de Vlaamse gemeenten en steden en de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) te ondersteuning bij de verdere uitrol van een lokaal e-inclusiebeleid. Deze subsidie kadert binnen het actipelan 'Iedereen Digitaal', dat onderdeel is van het relanceplan Vlaamse Veerkracht. Het doel van 'Iedereen Digitaal' is dat ieder lokaal bestuur tegen 2024 een eigen lokale digitale inclusiewerking heeft.

 

In de zitting van 21 september 2022 werd de inhoudelijke subsidieaanvraag door het college van burgemeester en schepenen goedgekeurd.

 

Op 23 september 2022 werd de officiële subsidieaanvraag ingediend bij de bevoegde instantie.

 

Op 27 oktober 2022 ontvingen we de goedkeuring. De projectsubsidie heeft betrekking op de periode van 1 november 2022 tot 31 december 2024.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 2 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen.

 

De gevraagde subsidie van 29.476 euro werd toegekend. In januari 2023 wordt een eerste schijf ten bedrage van 23.580,80 euro uitbetaald. Na verantwoording in 2025 wordt een tweede schijf van 5.895,20 euro uitbetaald.

 

De functionele en financiële verantwoording moet uiterlijk ingediend worden op 30 juni 2025. De financiële verantwoording gebeurt via de jaarrekening met de code ABB_IED_DIG_UITROL.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van de toekenning van de subsidie voor de uitrol van een e-inclusiebeleid.

 

Artikel 2

 

Het college van burgemeester en schepenen bevestigt dat de acties die het lokaal bestuur zal opzetten meegenomen worden in het meerjarenplan voor 2023 en 2024.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 17/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 09 NOVEMBER 2022

D.1. Viering 25 jaar Wijmelbroek - ondersteuning - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

In 2023 bestaat het gemeentelijk natuurdomein Wijmelbroek 25 jaar. Natuurpunt Gaverstreke wil dit als medebeheerder van Wijmelbroek onder de aandacht brengen met een weekendprogramma, van vrijdag 14 tot en met zondag 16 juli 2023. Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd om de financiële en logistieke ondersteuning en de gemeentelijke receptie goed te keuren.

 

Motivering

 

Natuurpunt Gaverstreke bezorgde een voorlopig programma en een raming van hun kosten voor de feestelijke invulling van de 25ste verjaardag van het natuurdomein. De raming bedraagt 7.755 euro. Er werden echter geen inkomsten (bvb. uit drankenverkoop) opgenomen in de raming.

 

Initieel werd er voor de viering in 2023 een bedrag van 3.000 euro ter ondersteuning voorzien op het voorziene budget voor onderhoud van parken en groen. Er wordt aangegeven om de financiële ondersteuning van 3.000 euro te behouden, dit is tevens hetzelfde bedrag als bij de viering van 20 jaar Wijmelbroek in 2018, maar deze te voorzien op het budget van feestelijkheden.

 

Daarnaast kan logistieke ondersteuning geboden worden vanuit de cultuurdienst, kan Natuurpunt voor de realisatie van dit project gratis gebruik maken van de gemeentelijke uitleendienst (mits een tijdige aanvraag en beschikbaarheid, volgens de geldende reglementen) en wordt er op zondag een gemeentelijke receptie aangeboden.

 

Het definitieve programma wordt later nog ter goedkeuring voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen. De eindafrekening wordt na afloop van het project met de nodige bewijsstukken voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen.

 

Raming of bedrag

3.000 euro

 

Dit budget wordt voorzien in AMJP 2022-2023 op jaarbudgetrekening GBB/0719-00/61310000.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit de viering van 25 jaar Wijmelbroek financieel te ondersteunen met een tussenkomst in de werkingsuitgaven van 3.000 euro, logistiek te ondersteunen met gratis gebruik van de uitleendienst (mits tijdige aanvraag en beschikbaarheid, volgens de geldende reglementen) en medewerking van de cultuurdienst. Daarnaast zal er op zondag 16 juli 2023 een gemeentelijke receptie worden aangeboden in het natuurdomein.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 17/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 09 NOVEMBER 2022

D.2. OMV_2022088810 - Waregemstraat/Wandelweg - verkavelen van grond in 16 kavels voor eengezinswoningen en 1 kavel voor een meergezinswoning met kantoorfunctie, de aanleg van nieuwe wegenis en groenzone na sloping van (een deel van) de bestaande bebouwing - sluiting openbaar onderzoek en zaak der wegen - verzoek agendering gemeenteraad - goedkeuring

 

Dit punt werd uitgesteld naar een volgende zitting.

 

 

 

Publicatiedatum: 17/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 09 NOVEMBER 2022

D.3. Verhuis technisch depot naar Weverijstraat - meerprijs elektriciteit - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd een meerprijs voor het realiseren van de elektrische installatie van het nieuw technisch depot in de Weverijstraat, goed te keuren.

 

Motivering

 

In zitting van 22 juni 2022 gunde het college van burgemeester en schepenen de opdracht "Verhuis uitvoerende technische dienst - elektriciteitswerken" aan de firma Cosman Elektriciteitswerken bv.

 

Bij het realiseren van de elektrische installatie in het nieuwe depot in de Weverijstraat blijkt dat er een aantal afwijkingen ten opzichte van het bestek nodig zijn om de installatie te kunnen realiseren en wettelijk gekeurd te krijgen.

 

        In het bestek was een algemeen laagspanningsbord, een laagspanningsbord in de technische ruimte en een laagspanningsbord in de burelen voorzien. Omdat de afstanden van de technische ruimte naar de ateliers te groot zijn wordt het benodigde kortsluitvermogen niet behaald. Dit kortsluitvermogen moet voldoende groot zijn om bij een kortsluiting de beveiliging tijdig in werking te laten treden. Indien het kortsluitvermogen niet voldoende groot is ontstaat er brandgevaar. Het kortsluitvermogen is dan ook een belangrijk criterium bij de keuring van de elektrische installatie. De oplossing bestaat erin om laagspanningsborden in de verschillende ateliers te plaatsen zodat de beveiliging dichter bij de te beveiligen installatie staat. De totale meerprijs voor de extra verdeelborden en de bijhorende bekabeling bedraagt 9.732,68 euro excl. btw of 11.776,54 euro incl. btw.

        In het bestek zijn 16 rookdetectoren voorzien. Om te voldoen aan de normering zijn er echter 52 bijkomende rookdetectoren, twee extra brandmelddrukknoppen en twee extra sirenes nodig. Het bijkomende materiaal en de bijhorende bekabeling resulteert in een meerprijs van 7.124,20 euro excl. btw of 8.620,28 euro incl. btw.

        In de burelen en ateliers waren alle stopcontacten en schakelaars als inbouw voorzien. Gezien de constructie met sandwichpanelen is een opbouwconstructie logischer. Dit heeft een beperkte prijsimpact. Het aantal stopcontacten dat voorzien is, is echter ontoereikend. In samenspraak met de uitvoerende diensten en de projectmanager Ruimte werd bepaald waar er stopcontacten nodig zijn. Dit resulteert in 40 extra dubbele enkelpolige stopcontacten en 6 extra driefasige stopcontacten ten opzichte van het bestek. De extra bekabeling en het materiaal zorgen voor een totale meerprijs van 9.970,22 euro excl. btw of 12.063,97 euro incl. btw.

 

Tijdens de al uitgevoerde werken keurde de projectmanager Ruimte al twee meerprijzen goed :

        Verrekening 01: Extra meters kabelgoot, aanpassing verlichting en uitbreiding noodverlichting en data (7.676,91 euro excl. btw of 9.289,06 euro incl. btw).

        Verrekening 02: Voeding voor de nieuwe poorten, voeding voor laadpaal en in dienst stellen bestaande RWA-installatie (rook- en warmte afvoer) (6.271,27 euro excl. btw of 7.588,24 euro incl. btw).

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen.

 

Raming of bedrag

32.460,79 euro incl. btw

Actie

Herlokaliseren van het technisch depot

Jaarbudgetrekening

A-2.1.02/0200-00/22100000

Visum

nvt

 

Bij een volgende budgetwijziging zal dit bedrag moeten worden voorzien worden.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit verrekening 03 van de firma Cosman Elektriciteit BV voor de realisatie van de elektrische installatie in het nieuw depot in de Weverijstraat, goed te keuren.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 17/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 09 NOVEMBER 2022

D.4. Nieuwbouw en renovatie De Kim - De Beuk - meerprijs vernieuwen dak hoogbouw De Kim en sportvloer sporthal De Beuk - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd de meerprijzen goed te keuren voor het vernieuwen van het dak van de hoogbouw van De Kim en het vernieuwen van de sportvloer in de sporthal van De Kim.

 

Motivering

 

In zitting van 7 juli 2021 gunde het college het dossier "Nieuwbouw en renovatie De Kim - De Beuk, perceel 1 ruwbouw, afwerking en omgevingsaanleg" aan Algemene ondernemingen Himpe NV uit Loppem.

 

Fase 1 van dit project is in volle uitvoering. Tijdens de uitvoering is gebleken dat er zich op meerdere plaatsen lekken voordoen in het dak van het in fase 3 te renoveren gebouw van de Kim (hoogbouwgedeelte). De renovatie van dit dak is niet voorzien in de renovatie van dit gebouw. Daarom werd aan de aannemer gevraagd een offerte op te maken voor de renovatie van dit dak.

 

Het dak werd nagezien en is niet in slechte staat, wel is er vrij veel waterstagnatie. Het dichtbranden van de roofing werd destijds niet goed uitgevoerd waardoor er op meerdere plaatsen lekken ontstaan en lokaal herstel niet echt zinvol is.

 

Er wordt voorgesteld om een extra isolatie-/hellingslaag aan te brengen bovenop het bestaande dak van 430 m² en hierop een nieuwe roofing te plaatsen. De kosten hiervoor bedragen 38.398,26 euro excl. btw of 40.702,16 euro incl. 6 % btw. Indien Agion deze werken als onvoorzien beschouwt, kunnen deze in aanmerking komen voor subsidies. Het akkoord van Agion in deze valt echter nog af te wachten.

 

Naast de sporthal van De Beuk op het gelijkvloers wordt momenteel een nieuwbouw refter geplaatst die ook als opvang dienst zal doen. Bij slecht weer is het de bedoeling de sporthal ook als "speelzaal" te gebruiken voor de kinderopvang. Er zijn twee dubbele deuren voorzien tussen refter en sporthal.

 

De projectmanager ruimte is van oordeel dat de bestaande sportvloer nog een beperkt aantal jaren bruikbaar is (ongeveer 5 jaar). Gezien de huidige werkzaamheden is het echter opportuun om de sportvloer nu te vervangen. De sporthal is momenteel niet in gebruik en de afwerking naar de aanpalende nieuwe vloeren kan in één beweging en onder de verantwoordelijkheid van één aannemer worden uitgevoerd. Tevens zou de voorgestelde Multi-Use vloer beter aansluiten met het beoogde gebruik als binnenspeelplaats voor de kinderopvang bij slecht weer.

 

In het nieuwbouw- en renovatiedossier is het vernieuwen van de vloer van de sporthal niet voorzien. De school vraagt echter, gezien de leeftijd van de huidige sportvloer, deze ook te vernieuwen, gelijktijdig met het plaatsen van de nieuwe vloer in de nieuwe refter.

 

Er werd aan de aannemer prijs gevraagd om in de sporthal een nieuwe vloer te plaatsen waarop zonder bijkomende bescherming ook tafels en stoelen mogen worden geplaatst bij bijvoorbeeld een schoolfeest.

 

Er werd door de aannemer een offerte opgemaakt voor het affrezen van de bestaande vloer, het egaliseren en het plaatsen van een sportvloer Gerflor Multi-Use (227 m²). Dit is dezelfde sportvloer die in de Gaverhal werd geplaatst. De eenheidsprijzen van de offerte liggen in lijn met gelijkaardige posten in het bestek. De totale kosten voor het vernieuwen van de sportvloer bedragen 27.885,52 euro excl. btw of 29.558,65 euro incl. 6 % btw. Omdat dit niet als een onvoorzien werk kan worden beschouwd zullen deze werken niet in aanmerking komen voor subsidie vanuit Agion.

 

Afhankelijk van de vochtigheid van de ondervloer moet eventueel nog een ontkoppelingsmat geplaatst worden. De kosten hiervoor bedragen 3.892,95 euro excl. btw of 4.126,53 euro incl. btw. Er wordt echter verwacht dat dit niet noodzakelijk zal zijn.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen.

 

Raming of bedrag

29.558,65 euro incl.6 % btw

Actie

Nieuwbouw en renovatie van schoolgebouwen voor De Kim en De Beuk

Jaarbudgetrekening

A-4.06.1/0800-00/22100000 (De Beuk)

Visum

nvt

 

De beslissing heeft financiële gevolgen.

 

Raming of bedrag

40.702,16 euro incl.6 % btw

Actie

Nieuwbouw en renovatie van schoolgebouwen voor de KIM en de Beuk

Jaarbudgetrekening

A-4.06.1/0801-00/22100000 (BBO De Kim)

Visum

nvt

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit verrekeningsvoorstel 19 van Algemene Ondernemingen Himpe NV voor het renoveren van het dak van de hoogbouw van De Kim als meerwerk bij het dossier "Nieuwbouw en renovatie De Kim - De Beuk", goed te keuren.

 

Artikel 2

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit verrekeningsvoorstel 17 van Algemene Ondernemingen Himpe NV voor het plaatsen van een nieuwe sportvloer in de sporthal van De Beuk als meerwerk bij het dossier "Nieuwbouw en renovatie De Kim - De Beuk", goed te keuren.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 17/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 09 NOVEMBER 2022

D.5. Nieuwe belasting op masten en pylonen - verzoek agendering gemeenteraad - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Aan het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd om een nieuw belastingreglement op masten en pylonen te bespreken en de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken om dit ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad van 24 november 2022.

 

Motivering

 

De gemeente Deerlijk wordt gekenmerkt door haar open uniek landschap.  Masten en pylonen verstoren hiermee het open karakter van het landschap.

 

Het is aangewezen om de aanwezigheid van masten en pylonen op het grondgebied van de gemeente Deerlijk te beperken, gezien ze een substantiële negatieve invloed hebben op de aantrekkingskracht van de gemeente als woonomgeving en toeristische bestemming, en wegens de visuele vervuiling, de landschapsverstoring en het doorbreken van de vrije open ruimte.  Daardoor is de belasting op masten en pylonen vanuit dit oogpunt gerechtvaardigd.

 

Het landschapsverstorend karakter van masten en pylonen, dienstig om groene energie te produceren, wordt evenwel voldoende gecompenseerd door het maatschappelijk belang, zodat hiervoor vrijstelling kan worden verleend.

 

Het landschapsverstorend karakter van masten en pylonen die dienen voor openbare hulpverlenings- en veiligheidsdiensten die primaire overheidstaken uitoefenen, wordt voldoende gecompenseerd door het maatschappelijk belang zodat hiervoor vrijstelling kan worden verleend.

 

De financiële toestand van de gemeente Deerlijk rechtvaardigt de invoering van belastingen zodat het meerjarenplan in evenwicht wordt gehouden.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56 Decreet Lokaal Bestuur

        Andere:

       Art. 170, § 4 Grondwet

       Art. 40, § 3 en art. 41, tweede lid, 14° Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur en latere wijzigingen

       Decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen, en latere wijzigingen

       Gecoördineerde omzendbrief KB/ABB 2019/2 van 15 februari 2019 inzake de onderrichtingen over gemeentefiscaliteit

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen.

 

Raming of bedrag

180.000 euro

Actie

gelijkblijvend beleid

Jaarbudgetrekening

GBB/0020-00/73609000

Visum

niet van toepassing

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken om het volgende belastingreglement op masten en pylonen ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad van 24 november 2022:

 

Artikel 1: heffingstermijn en belastbaar feit

 

Er wordt voor de aanslagjaren 2023 tot 2025 een jaarlijkse gemeentebelasting gevestigd op allerhande masten en pylonen geplaatst in open lucht en zichtbaar vanaf de openbare weg.

 

Artikel 2: definities

 

Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder:

        een mast: een verticale structuur die op een dak of een andere bestaande constructie is geplaatst en waarbij de hoogte van constructie en mast samen minstens 15 meter bedraagt;

        een pyloon: een individuele verticale constructie opgericht op het niveau van het maaiveld en met een hoogte van minstens 15 meter boven het maaiveld.

 

Artikel 3: belastingplichtige

 

De belasting is verschuldigd door de eigenaar van de mast of pyloon op 1 januari van het belastingjaar.

 

Artikel 4: berekeningsgrondslag en tarief

 

De belasting bedraagt 3.000 euro per jaar per mast of pyloon.  De belasting is ondeelbaar.  Er wordt geen vermindering of terugbetaling van de belasting toegestaan als de mast of pyloon in de loop van het jaar wordt weggenomen.

 

Artikel 5: vrijstellingen

 

Zijn van de belasting vrijgesteld:

        constructies voor de productie van windenergie of andere vormen van groene stroom;

        constructies voor openbare hulpverlenings- en veiligheidsdiensten die primaire overheidstaken uitoefenen.

 

Artikel 6: aangifteplicht

 

Elke belastingplichtige moet jaarlijks ten laatste op 1 april van het aanslagjaar een aangifte indienen bij het gemeentebestuur op een door het gemeentebestuur voorgeschreven aangifteformulier. Als aangiftedatum geldt de postdatum of (bij afgifte) de datum vermeld op het ontvangstbewijs. Valt de uiterste indieningsdatum op een zaterdag, een zondag of een wettelijke feestdag, dan wordt de vervaldag verplaatst naar de eerstvolgende werkdag.

Een belastingplichtige die niet spontaan een aangifteformulier gekregen heeft, kan dit op eenvoudig verzoek bekomen.

 

Artikel 7: ambtshalve vestiging

 

Bij gebrek aan aangifte op de gestelde datum in artikel 6, of in geval van onjuiste, onvolledige of onnauwkeurige aangifte, kan de belasting ambtshalve worden ingekohierd conform de procedure voorzien in artikel 7 van het decreet van 30 mei 2008.

 

De ambtshalve ingekohierde belasting wordt verhoogd met 25 % van de ontdoken belasting. In geen geval mag het verhoogd recht het dubbele van de verschuldigde belasting overschrijden. De belastingverhoging wordt gelijktijdig en samen met de ambtshalve belasting ingekohierd.

 

Artikel 8: kohierbelasting

 

De belasting wordt gevestigd door middel van een kohier dat vastgesteld en uitvoerbaar verklaard wordt door het college van burgemeester en schepenen.

 

Artikel 9: betaling

 

De belasting moet betaald worden binnen twee maanden na de verzending van het aanslagbiljet.

 

Artikel 10: bezwaar

 

Op grond van het decreet van 30 mei 2008 en volgens de daar beschreven voorwaarden kan tegen deze belasting een bezwaar ingediend worden bij het college van burgemeester en schepenen.

Behoudens latere wijzigingen bepaalt het decreet dat het bezwaar schriftelijk moet worden ingediend, en ondertekend en gemotiveerd moet zijn. Het moet op straffe van verval worden ingediend binnen een termijn van drie maanden te rekenen vanaf de derde werkdag volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet of vanaf de kennisgeving van de aanslag of vanaf de datum van de contante inning.

Het bezwaar kan via een duurzame drager worden ingediend indien het college van burgemeester en schepenen in deze mogelijkheid voorziet.

 

Artikel 11: inwerkingtreding

 

Onderhavig belastingreglement treedt in werking vanaf 1 januari 2023 en is geldig tot en met 31 december 2025.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 17/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 09 NOVEMBER 2022

D.6. Gemeenteraad van 24 november 2022 - agendapunten - verzoek agendering - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

De agenda van de gemeenteraad bevat in ieder geval de punten die door het college van burgemeester en schepenen aan de voorzitter worden meegedeeld.

Het college en burgemeester en schepenen wordt gevraagd de agenda voor de komende gemeenteraad te overlopen.

 

Motivering

 

Het college van burgemeester en schepenen overloopt de voorziene punten voor de gemeenteraadszitting van 24 november 2022.

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

        Andere:

        Art. 19 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken om volgende punten te agenderen op de gemeenteraad van 24 november 2022:

 

OPENBARE ZITTING

 

        Gemeenteraad - 13 oktober 2022 - notulen en audio-opname - goedkeuring

        Aankoop schoolmeubilair - toetreding raamovereenkomst DOKO - goedkeuring

        Aankoop ICT-materiaal - toetreding raamovereenkomst DOKO - goedkeuring

        Bontestierstraat en Vichtesteenweg 65 - aankoop onbebouwde en bebouwde grond - ontwerpakte - goedkeuring

        Vichtestraat - aankoop grond - ontwerpakte - goedkeuring

        Woonproject Sneppe - opname in het openbaar domein - ontwerpakte - goedkeuring

        Aanpassing organogram en bijlage IV rechtspositieregeling - goedkeuring

        TMVS dv - buitengewone algemene vergadering van 13 december 2022 - goedkeuring

        TMVW ov - buitengewone algemene vergadering van 16 december 2022 - goedkeuring

        PSILON - buitengewone algemene vergadering van 7 december 2022 - goedkeuring

        Leiedal - buitengewone algemene vergadering van 13 december 2022 - goedkeuring

        GASELWEST - buitengewone algemene vergadering van 20 december 2022 - goedkeuring

        IMOG - buitengewone algemene vergadering van 20 december 2022 - goedkeuring

        Kerkfabriek Sint-Columba - budgetwijziging 2022 - goedkeuring

        Kerkfabriek Sint-Columba - budget 2023 - goedkeuring

        Kerkfabriek OLV Onbevlekt Ontvangen - budget 2023 - goedkeuring

        Retributiereglement op werken aan nutsvoorzieningen op gemeentelijk openbaar domein - verlenging - goedkeuring

        Gemeentelijke opcentiemen op de onroerende voorheffing - aanslagjaar 2023 - goedkeuring

        Aanvullende belasting op personenbelasting - aanslagjaar 2023 - goedkeuring

        Hulpverleningszone Fluvia - dotatie 2022 en 2023 - goedkeuring

        Politiezone Gavers - dotatie 2023 - goedkeuring

        Nominatieve toelagen 2023 - goedkeuring

        Nieuw belastingreglement op masten en pylonen - goedkeuring

        Belasting op masten en pylonen - goedkeuring

        Klimaatfonds Zuid-West-Vlaanderen - overeenkomst - goedkeuring

        Lokaal energie- en klimaatpact 2.0 tussen de Vlaamse Regering en de gemeente Deerlijk - ondertekening - goedkeuring

        Vragen gesteld door raadsleden

 

 

 

 

Publicatiedatum: 17/11/2022
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.