Zitting van CBS van 21 JUNI 2023
D.1. Toelichting korpschef politiecommissariaat
Aanleiding en context
Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd kennis te nemen van de presentatie van de korpschef met betrekking tot de infrastructuur van PZ Gavers en een principieel standpunt in te nemen.
Motivering
De korpschef geeft een toelichting met betrekking tot de infrastructuur van PZ Gavers. De presentatie bevindt zich in bijlage bij dit besluit.
Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd een standpunt in te nemen met betrekking tot de 4 mogelijke opties omtrent de toekomstige infrastructuur van de politiezone.
De korpschef geeft aan dat optie 3, namelijk het huidige gebouw verder huren en nodige extra ruimte kopen (Markstraat 8 te Harelbeke), de voorkeur draagt.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van de presentatie van de korpschef omtrent de infrastructuur van de PZ Gavers.
Het college van burgemeester en schepenen wil hieromtrent meedelen dat het jammer is dat de lokale verankering in Deerlijk verdwijnt. Het schepencollege is zich bewust van de nood van de politiezone en staat open voor optie 3, maar heeft hierbij een voorkeur dat het gebouw aangekocht wordt door de politiezone. Het gebouw kan eventueel in een tussenstap door Harelbeke aangekocht worden en daarna doorverkocht worden in het kader van het verkrijgen van eventuele subsidies. Indien het doorverkopen niet mogelijk zou zijn, dan dient de subsidie verwerkt te worden in de huurprijs.
Zitting van CBS van 21 JUNI 2023
C.1. College van burgemeester en schepenen - verslag van de zitting van 14 juni 2023 - goedkeuring
Aanleiding en context
Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd het verslag van de vorige zitting goed te keuren.
Motivering
Het college van burgemeester en schepenen overloopt het verslag van de zitting van 14 juni 2023.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 50 Decreet Lokaal Bestuur
Adviezen
Er zijn geen adviezen nodig.
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
Het college van burgemeester en schepenen besluit het verslag van de zitting van 14 juni 2023 goed te keuren.
Zitting van CBS van 21 JUNI 2023
C.2. Rapport organisatiebeheersing 2022 - kennisname
Aanleiding en context
Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd kennis te nemen van het rapport organisatiebeheersing met betrekking tot het jaar 2022.
Daarnaast wordt het college van burgemeester en schepenen gevraagd de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken dit punt te agenderen op de gemeenteraad van 6 juli 2023.
Motivering
Voor het Decreet Lokaal Bestuur is organisatiebeheersing het geheel van maatregelen en procedures die ontworpen zijn om een redelijke zekerheid te verschaffen dat men:
1°de vastgelegde doelstellingen bereikt en de risico’s om deze te bereiken kent en beheerst;
2° wetgeving en procedures naleeft;
3° over betrouwbare financiële en beheersrapportering beschikt;
4° op een effectieve en efficiënte wijze werkt en de beschikbare middelen economisch inzet;
5° de activa beschermt en fraude voorkomt.
Onze organisatie wil haar doelstellingen op een zo kwaliteitsvolle, efficiënte en effectieve manier nastreven. Daarom werd een kader omtrent organisatiebeheersing goedgekeurd tijdens de gemeente- en OCMW-raadszitting van respectievelijk 13 juli 2017 en 3 juli 2017.
Het kader werd aangepast tijdens de gemeente- en OCMW-raad van 19 december 2019.
Het opmaken en laten goedkeuren van dergelijk kader is bovendien verplicht volgens artikel 219, eerste lid van het Decreet Lokaal Bestuur.
Ons kader bepaalt dat we werken volgens de PDCA-cyclus:
● In de plan-fase brengen we in kaart aan welke aspecten van onze organisatie we willen werken. Dit doen we aan de hand van een zelfevaluatie waarbij we onze risico’s in kaart brengen en de daaraan gekoppelde verbeteracties vastleggen. Dit kan geïntegreerd worden in het meerjarenplan.
● Op het moment dat de plannen effectief worden uitgevoerd, bevindt onze organisatie zich in de do-fase. De verbeterprojecten worden gerealiseerd.
● De check-fase is de fase waarin door monitoring, evaluatie en rapportering de stand van zaken wordt opgemaakt. In die fase wordt nagezien wat is verwezenlijkt en waar we het plan moeten bijsturen.
● Het is mogelijk dat naar aanleiding van deze ‘check’ een bijsturing van het plan noodzakelijk is. De actfase zorgt voor deze bijsturing.
Met huidig rapport, in bijlage gevoegd, zitten we in de check-fase. We denken na waarover we willen rapporteren. De gegevens die we vervolgens verzamelen moeten ons nuttige info opleveren om daarna al dan niet actie te ondernemen. Het is mogelijk dat hierbij geoordeeld wordt dat het meerjarenplan moet aangepast worden (act-fase).
Er dient hierbij opgemerkt te worden dat dit rapport een ‘work in progress' is. Het is een levendig document dat verfijnd wordt en aangepast aan de huidige omstandigheden.
Artikel 219, tweede lid van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat de algemeen directeur jaarlijks rapporteert aan het college van burgemeester en schepenen, de gemeenteraad, de raad voor maatschappelijk welzijn en het vast bureau over de organisatiebeheersing.
Het rapport organisatiebeheersing 2022 werd besproken door het managementteam op 7 juni 2023 en werd positief geadviseerd.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 219, tweede lid Decreet Lokaal Bestuur
● Andere:
○ Art. 217-220 Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
De college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het rapport organisatiebeheersing met betrekking tot het jaar 2022.
Artikel 2
Het college van burgemeester en schepenen verzoekt de voorzitter van de gemeenteraad dit punt te agenderen op de gemeenteraad van 6 juli 2023.
Zitting van CBS van 21 JUNI 2023
C.3. Vernieuwen, herstellen en aanpassen van voetpaden - lastvoorwaarden, raming en wijze van gunnen - verzoek agendering gemeenteraad - goedkeuring
Aanleiding en context
Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken om de lastvoorwaarden, raming en wijze van gunnen van de opdracht “Vernieuwen, herstellen en aanpassen van voetpaden” te agenderen op de gemeenteraad van 6 juli 2023.
Motivering
In het kader van het jaarlijks vernieuwen, herstellen of aanpassen van voetpaden en inherente werken wenst de dienst infrastructuur een aannemer aan te stellen voor het uitvoeren van die werken op afroep tot en met 31 december 2024.
In het kader van de opdracht “Vernieuwen, herstellen en aanpassen van voetpaden” werd een bestek met nr. 2023-21 opgesteld door de verantwoordelijke aankopen en contractbeheer.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 60.637,23 euro excl. btw of 73.371,05 euro incl. 21% btw (12.733,82 euro btw medecontractant).
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2023, op jaarbudgetrekening 0200-00/22410000/BESTUUR/CBS/0/IP-GEEN (actie GBB) en in het budget van de volgende jaren.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur
Adviezen
De deskundige werken in uitbesteding verleent positief advies.
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
Het college van burgemeester en schepenen besluit de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken om de lastvoorwaarden, raming en wijze van gunnen van de opdracht “Vernieuwen, herstellen en aanpassen van voetpaden” te agenderen op de gemeenteraad van 6 juli 2023.
Zitting van CBS van 21 JUNI 2023
C.4. Ondersteuning dienst mobiliteit - verlenging - gunning - goedkeuring
Aanleiding en context
Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd de verlenging voor de ondersteuning van de dienst mobiliteit goed te keuren.
Motivering
Het college van burgemeester en schepenen keurde in zitting van 30 maart 2022 de gunning van de opdracht voor ondersteuning van de dienst mobiliteit goed. De opdracht werd gegund aan A&S Solutions bvba, Kokerstraat 2a te 9750 Kruisem en liep tot en met 30 september 2022.
Het college van burgemeester en schepenen keurde in zitting van 25 januari 2023 de tweede verlenging van de opdracht voor ondersteuning van de dienst mobiliteit goed. De huidige verlenging loopt tot en met de week van 10 juli 2023.
Momenteel is er een aanwervingsprocedure lopende voor het aanstellen van een beleidsmedewerker mobiliteit en ruimte. Sowieso zal de gekozen kandidaat een inwerkperiode nodig hebben. Door de huidige overeenkomst te verlengen is hiervoor meer ruimte en kunnen de nodige opleidingen gevolgd worden.
Gelet op het voorgaande stelt het clusterhoofd ruimte voor om de huidige ondersteuning voor de dienst mobiliteit opnieuw te verlengen met 1 dag per week en dit gedurende 20 weken.
Aan A&S Solutions werd prijs gevraagd voor een nieuwe verlenging.
De kostprijs per dag bedraagt 824,00 euro excl. btw.
De totale kostprijs bedraagt 16.480,00 euro excl. btw of 19.940,80 euro incl. 21 % btw.
Er wordt voorgesteld de opdracht tot stand te brengen bij wijze van de aanvaarde factuur (overheidsopdracht van beperkte waarde).
De verantwoordelijke aankopen en contractbeheer stelt voor om, rekening houdende met het voorgaande, de opdracht “Ondersteuning dienst mobiliteit - verlenging” te gunnen aan A&S Solutions BVBA, Kokerstraat 2a te 9750 Kruisem tegen het offertebedrag van 16.480,00 euro excl. btw of 19.940,80 euro incl. 21%.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, inzonderheid artikel 56, § 3, 5°, waarbij wordt bepaald dat het college van burgemeester en schepenen bevoegd is voor de vaststelling van de wijze van gunning en de voorwaarden van overheidsopdrachten als het gaat om een opdracht van dagelijks bestuur;
● Andere:
○ De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen
○ Het Bestuursdecreet van 7 december 2018
○ Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht
○ De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen
○ De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 92 (de geraamde waarde excl. btw bereikt de drempel van 30.000,00 euro niet).
○ Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen
○ Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen
○ Besluit van de gemeenteraad van 28 mei 2020 houdende vaststelling van de opdrachten voor werken, leveringen en diensten die beschouwd worden als opdrachten van dagelijks bestuur
Adviezen
Het clusterhoofd ruimte verleent positief advies.
Financiën
De beslissing heeft financiële gevolgen.
Bestelbedrag | 16.480,00 euro excl. btw of 19.940,80 euro incl. btw |
Actie | Verrichtingen zonder beleidsdoelstellingen |
Jaarbudgetrekening | 0200-00/61310000/BESTUUR/CBS/0/IP-GEEN |
Voorwaardelijk visum | G-2023-26 dd 15/06/2023 |
BESLUIT
Artikel 1
Bovengenoemde opdracht komt tot stand bij wijze van de aanvaarde factuur (overheidsopdracht van beperkte waarde).
Artikel 2
Goedkeuring wordt verleend aan het gunningsvoorstel, opgesteld door de verantwoordelijke aankopen en contractbeheer.
Artikel 3
Deze opdracht wordt gegund aan A&S Solutions BVBA, Kokerstraat 2a te 9750 Kruisem tegen het nagerekende offertebedrag van 16.480,00 euro excl. btw of 19.940,80 euro incl. 21% btw.
Artikel 4
De betaling zal gebeuren overeenkomstig de bepalingen voorzien in de offerte en met het krediet ingeschreven in het exploitatiebudget van 2023, op jaarbudgetrekening 0200-00/61310000/BESTUUR/CBS/0/IP-GEEN (actie GBB).
Artikel 5
Het krediet zal verhoogd worden bij de volgende budgetwijziging
Zitting van CBS van 21 JUNI 2023
C.5. Aankoop en levering van dranken 2023 - 2025 - lastvoorwaarden, raming, wijze van gunnen en starten plaatsingsprocedure - goedkeuring
Aanleiding en context
Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd om de lastvoorwaarden, raming, wijze van gunnen en het starten van de plaatsingsprocedure van de opdracht “Aankoop en levering van dranken 2023 - 2025” goed te keuren.
Motivering
De huidige opdracht met betrekking tot de aankoop en levering van dranken aan de gemeente Deerlijk loopt ten einde op 30 september 2023. Bijgevolg dienen we opnieuw de markt te bevragen voor het afsluiten van een nieuwe overeenkomst.
In het kader van de opdracht “Aankoop en levering van dranken 2023 - 2025” werd een bestek met nr. 2023-22 opgesteld door de verantwoordelijke aankopen en contractbeheer.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 166.025,98 euro excl. btw of 192.713,81 euro incl. btw.
De opdracht loopt van 1 oktober 2023 tot en met 31 augustus 2025.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking en de plaatsingsprocedure op te starten.
Als limietdatum voor het indienen van de offertes wordt 24 juli 2023 om 10.00 uur voorgesteld.
De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het exploitatiebudget van 2023, op jaarbudgetrekening 0190-00/64300000/BESTUUR/CBS/0/IP-GEEN (actie GBB), 0705-00/60000000/BESTUUR/CBS/0/IP-GEEN (actie GBB), 0719-02/61310000/BESTUUR/CBS/0/IP-GEEN (actie GBB) en 0740-00/60000000/BESTUUR/CBS/0/IP-GEEN (actie GBB) en in het budget van de volgende jaren.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, inzonderheid artikel 56, § 3, 5°, waarbij wordt bepaald dat het college van burgemeester en schepenen bevoegd is voor de vaststelling van de wijze van gunning en de voorwaarden van overheidsopdrachten als het gaat om een opdracht van dagelijks bestuur;
● Andere:
○ De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
○ Het Bestuursdecreet van 7 december 2018
○ Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht
○ De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen
○ De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 41, §1, 1° (het geraamde bedrag excl. btw bereikt de drempel van 215.000,00 euro niet)
○ Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen
○ Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen
○ Besluit van de gemeenteraad van 28 mei 2020 houdende vaststelling van de opdrachten voor werken, leveringen en diensten die beschouwd worden als opdrachten van dagelijks bestuur
Adviezen
Het hoofd vrije tijd verleent positief advies.
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
Het bestek met nr. 2023-22 en de raming voor de opdracht “Aankoop en levering van dranken 2023 - 2025”, opgesteld door de verantwoordelijke aankopen en contractbeheer worden goedgekeurd.
De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten.
De raming bedraagt 166.025,98 euro excl. btw of 192.713,81 euro incl. btw.
Artikel 2
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.
Artikel 3
De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal niveau.
Artikel 4
De offertes dienen het bestuur ten laatste te bereiken op 24 juli 2023 om 10.00 uur.
Artikel 5
De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het exploitatiebudget van 2023, op jaarbudgetrekening 0190-00/64300000/BESTUUR/CBS/0/IP-GEEN (actie GBB), 0705-00/60000000/BESTUUR/CBS/0/IP-GEEN (actie GBB), 0719-02/61310000/BESTUUR/CBS/0/IP-GEEN (actie GBB) en 0740-00/60000000/BESTUUR/CBS/0/IP-GEEN (actie GBB) en in het budget van de volgende jaren.
Zitting van CBS van 21 JUNI 2023
C.6. Gebruik weide Guido Gezellelaan - bezetting ter bede - ontwerp overeenkomst - goedkeuring
Aanleiding en context
Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd een overeenkomst bezetting ter bede af te sluiten voor het perceel in de Guido Gezellelaan voor het gebruik als weide voor paarden.
Motivering
De gemeente is eigenaar van het perceel kadastraal gekend als Deerlijk, 1e afdeling, sectie A, nummer 258 L met kadastrale oppervlakte 625 m². Dit perceel werd aangekocht in functie van een toegang tot de achterliggende sportvelden.
BV Colombahof, gevestigd aan de overzijde, Guido Gezellelaan 101, verzocht de gemeente om gebruik te mogen maken van het onbebouwd perceel als weide voor (twee) paarden.
Het clusterhoofd ruimte gaf positief advies omtrent dit voorstel.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 3, 1° Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
Het college van burgemeester en schepenen gaat akkoord met het afsluiten van een overeenkomst ‘bezetting ter bede’ (in bijlage bij het besluit) met BV Colombahof voor het onbebouwd perceel Deerlijk, 1e afdeling, sectie A, nummer 258 L met kadastrale oppervlakte 625 m².
Artikel 2
De kosten voor de opmaak van de overeenkomst, zijnde 184,12 euro, worden doorgerekend aan BV Colombahof.
Zitting van CBS van 21 JUNI 2023
C.7. Aanstellen ontwerper dakrenovatie Gaverkasteel en voormalige brouwerswoning - lastvoorwaarden, raming en wijze van gunnen - verzoek agendering gemeenteraad - goedkeuring
Aanleiding en context
Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken om de lastvoorwaarden, raming en wijze van gunnen van de opdracht “Aanstellen ontwerper dakrenovatie Gaverkasteel en voormalige brouwerswoning” te agenderen op de gemeenteraad van 6 juli 2023.
Motivering
Er dringt zich een dringende renovatie op van de daken van het Gaverkasteel en de voormalige brouwerswoning.
In het Gaverkasteel is er last van insijpelend water in de kantoren. Ook de veiligheid kan niet meer gegarandeerd worden door schade aan de kantelen.
In de voormalige brouwerswoning is eveneens enorme schade door een lekkend dak. Zodanig dat de structuur van het dak en onderliggende verdiepingen ook reeds beschadigd zijn door insijpelend water.
Om die renovatie van de daken te realiseren wenst de dienst ruimte een ontwerper aan te stellen die de gemeente moet begeleiden in het ontwerp, de studie en de opvolging van de werken.
In het kader van de opdracht “Aanstellen ontwerper dakrenovatie Gaverkasteel en voormalige brouwerswoning” werd een bestek met nr. 2023-23 opgesteld door de verantwoordelijke aankopen en contractbeheer.
Deze opdracht is opgedeeld in volgende percelen:
● Perceel 1 (Dakrenovatie Gaverkasteel), raming: 30.500,00 euro excl. btw of 36.905,00 euro incl. 21% btw;
● Perceel 2 (Dakrenovatie voormalige brouwerswoning), raming: 12.500,00 euro excl. btw of 15.125,00 euro incl. 21% btw.
De totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 43.000,00 euro excl. btw of 52.030,00 euro incl. 21% btw.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
De uitgave voor deze opdracht wordt bij de volgende aanpassing van het meerjarenplan voorzien in het exploitatiebudget van 2023 en 2024, op jaarbudgetrekening 0900-00/22100000/BESTUUR/CBS/0/IP-GEEN (actie GBB) en 0090-00/22100000/BESTUUR/ CBS/0/IP-GEEN (actie GBB).
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur
Adviezen
De facility manager verleent positief advies.
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
Het college van burgemeester en schepenen besluit de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken om de lastvoorwaarden, raming en wijze van gunnen van de opdracht “Aanstellen ontwerper dakrenovatie Gaverkasteel en voormalige brouwerswoning” te agenderen op de gemeenteraad van 6 juli 2023.
Louis Vanderbeken Karel Bauters Regine Vanwynsberghe-Rooryck Philip Ghekiere Bert Schelfhout Claude Croes Louis Vanderbeken Regine Vanwynsberghe-Rooryck Philip Ghekiere Bert Schelfhout Claude Croes aantal voorstanders: 5 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van CBS van 21 JUNI 2023
C.8. BBO De KIM - aanvraag verlof tijdelijke andere opdracht directeur - goedkeuring
STEMMINGEN
bij geheime stemming
Het college van burgemeester en schepenen besluit met 5 ja-stemmen
Zitting van CBS van 21 JUNI 2023
C.9. BBO De KIM - verlenging tijdelijke aanstelling directeur - goedkeuring
Artikel 1 Louis Vanderbeken Karel Bauters Regine Vanwynsberghe-Rooryck Philip Ghekiere Bert Schelfhout Claude Croes Louis Vanderbeken Regine Vanwynsberghe-Rooryck Philip Ghekiere Bert Schelfhout Claude Croes aantal voorstanders: 5 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Artikel 2 Louis Vanderbeken Karel Bauters Regine Vanwynsberghe-Rooryck Philip Ghekiere Bert Schelfhout Claude Croes Louis Vanderbeken Regine Vanwynsberghe-Rooryck Philip Ghekiere Bert Schelfhout Claude Croes aantal voorstanders: 5 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Artikel 3 Louis Vanderbeken Karel Bauters Regine Vanwynsberghe-Rooryck Philip Ghekiere Bert Schelfhout Claude Croes Louis Vanderbeken Regine Vanwynsberghe-Rooryck Philip Ghekiere Bert Schelfhout Claude Croes aantal voorstanders: 5 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Artikel 6 Louis Vanderbeken Karel Bauters Regine Vanwynsberghe-Rooryck Philip Ghekiere Bert Schelfhout Claude Croes Louis Vanderbeken Regine Vanwynsberghe-Rooryck Philip Ghekiere Bert Schelfhout Claude Croes aantal voorstanders: 5 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Artikel 5 Louis Vanderbeken Karel Bauters Regine Vanwynsberghe-Rooryck Philip Ghekiere Bert Schelfhout Claude Croes Louis Vanderbeken Regine Vanwynsberghe-Rooryck Philip Ghekiere Bert Schelfhout Claude Croes aantal voorstanders: 5 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Artikel 4 Louis Vanderbeken Karel Bauters Regine Vanwynsberghe-Rooryck Philip Ghekiere Bert Schelfhout Claude Croes Louis Vanderbeken Regine Vanwynsberghe-Rooryck Philip Ghekiere Bert Schelfhout Claude Croes aantal voorstanders: 5 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van CBS van 21 JUNI 2023
C.10. Vakantiekampen zomer 2022 - aanstelling lesgevers - goedkeuring
STEMMINGEN
Artikel 1
bij geheime stemming
Het college van burgemeester en schepenen besluit met 5 ja-stemmen
Artikel 2
bij geheime stemming
Het college van burgemeester en schepenen besluit met 5 ja-stemmen
Artikel 3
bij geheime stemming
Het college van burgemeester en schepenen besluit met 5 ja-stemmen
Artikel 4
bij geheime stemming
Het college van burgemeester en schepenen besluit met 5 ja-stemmen
Artikel 5
bij geheime stemming
Het college van burgemeester en schepenen besluit met 5 ja-stemmen
Artikel 6
bij geheime stemming
Het college van burgemeester en schepenen besluit met 5 ja-stemmen
Zitting van CBS van 21 JUNI 2023
C.11. Diverse verslagen - kennisname
Aanleiding en context
Het college van burgemeester en schepenen wordt verzocht kennis te nemen van de aan de gemeente overgemaakte verslagen.
Motivering
Volgende verslagen werden overgemaakt aan de gemeente:
● Leiedal - proces-verbaal van de algemene vergadering van 31 mei 2023
● Farys - jaarverslag 2022
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur
Adviezen
Er zijn geen adviezen nodig.
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van de ontvangen verslagen.
Zitting van CBS van 21 JUNI 2023
C.12. BBO - vrijwilligersovereenkomst fietsonderhoud en -herstellingen - goedkeuring
Aanleiding en context
Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd de vrijwilligersovereenkomst voor fietsenonderhoud in BBO De KIM en De SAM goed te keuren.
Motivering
De KIM en De SAM beschikken over een ruim assortiment fietsjes die dagdagelijks worden gebruik in de schoolwerking en tijdens de speeltijden. Veelvuldig gebruik betekent uiteraard ook veelvuldig onderhoud en herstellingen, met het oog op functionerende en natuurlijk ook veilige fietsjes.
Tot voor kort werden onderhoud en herstellingen opgenomen door de technische dienst door middel van werkopdrachten. Dit zijn evenwel geen echte kernopdrachten voor de technische dienst en op heden zijn deze ook steeds moeilijker in te plannen.
Daarom wordt voorgesteld om voor het onderhoud en herstellen van de fietsjes gebruik te maken van vrijwilligers. Er werd alvast één vrijwilliger met kennis van zaken bereid gevonden om deze taken op regelmatige basis op zich te nemen. Al kunnen ook nog andere vrijwilligers zich aandienen. Er wordt ingeschat dat 3 dagdelen onderhoud en herstellingen per maand nodig zullen zijn om alle fietsen in goede en veilige staat te houden. Er wordt een onkostenvergoeding van 30 euro per dagdeel voorgesteld, wat een kost van 90 euro per maand zou kunnen betekenen.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 56. § 1. Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
De beslissing heeft financiële gevolgen.
Raming of bedrag | 1.080 euro |
Actie | Vrijwilligersvergoedingen |
Jaarbudgetrekening | GBB/0801-00/61320000 |
Visum | nvt |
Er is geen budget voorzien. Dit budget dient voorzien te worden in de eerstvolgende aanpassing MJP.
BESLUIT
Artikel 1
Het college van burgemeester en schepenen besluit de vrijwilligersovereenkomst voor fietsenonderhoud in BBO De KIM en De SAM goed te keuren.
Zitting van CBS van 21 JUNI 2023
C.13. Onderwijs - retributiereglement gemeentelijke kinderopvang - aanpassing - verzoek agendering gemeenteraad - goedkeuring
Aanleiding en context
Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd om de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken de aanpassing van het retributiereglement gemeentelijke kinderopvang te agenderen op de gemeenteraad van 6 juli 2023
Motivering
De gemeenteraad keurde in zitting van 9 juli 2020 reeds een aanpassing van de kostprijs van de voor- en naschoolse kinderopvang van 0,80 euro per begonnen half uur naar 0,90 euro per begonnen half uur goed vanaf 1 september 2020.
Op heden wordt opnieuw een aanpassing van de kostprijs van de voor- en naschoolse kinderopvang voorgesteld, met name van 0,90 euro per begonnen half uur naar 1,00 euro per begonnen half uur. Deze aanpassing komt tegemoet aan de stijgende / geïndexeerde personeels-, energie- en algemene kosten. Met deze aanpassing blijft de opvang-retributie gelijklopend met de andere scholen op het grondgebied van Deerlijk.
Het volledige retributiereglement wordt dan als volgt voorgesteld:
RETRIBUTIEREGLEMENT KINDEROPVANG
Art. 1. - Retributiereglement gaat in vanaf 1 september 2023 en eindigt op 31 december 2025.
Art. 2. - Er wordt een retributie geheven voor het gebruik van de gemeentelijke kinderopvang voor kinderen van het kleuter- en basisonderwijs.
Art. 3. - De retributie is verschuldigd door de personen die gebruik maken van de kinderopvang voor hun (klein)kind(eren) en is gekoppeld aan de verblijfsduur in de kinderopvang van dit (deze)kind(eren).
Art. 4. - De retributie voor kinderopvang wordt vastgesteld als volgt en geldt voor zowel de leerlingen van BBO De KIM & De SAM als voor de leerlingen van de gemeentelijke lagere school, tenzij anders vermeld:
● 's morgens, woensdagnamiddag en ’s avonds:
○ 1,00 euro per kind per begonnen half uur en elk begonnen half uur wordt volledig aangerekend
● over de middag:
○ leerlingen van BBO De KIM & De SAM: 0,30 euro per kind
○ leerlingen van de gemeentelijke lagere school: 1,00 euro per kind
● pedagogische studiedag en lokale vrije dagen op woensdag van 8.00 uur tot 12.00 uur:
○ het minimumbedrag bedraagt 5,00 euro per kind
○ voor opvang die meer dan 2 uur en maximum 4 uur bedraagt, wordt het tarief bepaald op 7,00 euro per kind
○ deze bedragen zijn niet cumulatief te rekenen
● pedagogische studiedag en lokale vrije dagen op maandag, dinsdag of donderdag van 8.00 uur tot 16.00 uur:
○ het minimumbedrag bedraagt 5,00 euro per kind
○ voor opvang die meer dan 2 uur en maximum 4 uur bedraagt, wordt het tarief bepaald op 7,00 euro per kind
○ voor opvang die meer dan 4 uur en maximum 5 uur bedraagt, wordt het tarief bepaald op 8,00 euro per kind
○ voor opvang die meer dan 5 uur en maximum 6 uur bedraagt, wordt het tarief bepaald op 9,00 euro per kind
○ voor opvang die meer dan 6 uur en maximum 7 uur bedraagt, wordt het tarief bepaald op 10,00 euro per kind
○ voor opvang die meer dan 7 uur en maximum 8 uur bedraagt, wordt het tarief bepaald op 11,00 euro per kind
○ deze bedragen zijn niet cumulatief te rekenen
● pedagogische studiedag en lokale vrije dagen op vrijdag van 8.00 uur tot 15.00 uur:
○ het minimumbedrag bedraagt 5,00 euro per kind
○ voor opvang die meer dan 2 uur en maximum 4 uur bedraagt, wordt het tarief bepaald op 7,00 euro per kind
○ voor opvang die meer dan 4 uur en maximum 5 uur bedraagt, wordt het tarief bepaald op 8,00 euro per kind
○ voor opvang die meer dan 5 uur en maximum 6 uur bedraagt, wordt het tarief bepaald op 9,00 euro per kind
○ voor opvang die meer dan 6 uur en maximum 7 uur bedraagt, wordt het tarief bepaald op 10,00 euro per kind
○ deze bedragen zijn niet cumulatief te rekenen
Art. 5. - Voor pedagogische studiedagen en lokale vrije dagen geldt het principe van de voorinschrijving.
Art. 6. - De in artikel 3 vermelde retributies moeten betaald worden binnen de 30 dagen na de toezending van de factuur. Bij niet-minnelijke regeling van de verschuldigde retributie zal de inning geschieden met alle geëigende rechtsmiddelen.
Indien het kind slechts sporadisch gebruik maakt van de gemeentelijke kinderopvang zal de retributie contant worden ingevorderd tegen de afgifte van een betalingsbewijs.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 56. § 1. Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
Het college van burgemeester en schepenen besluit om de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken de aanpassing van het retributiereglement gemeentelijke kinderopvang te agenderen op de gemeenteraad van 6 juli 2023.
Zitting van CBS van 21 JUNI 2023
C.14. Feestelijkheden - chiro Joeki - instuif - 8-10 september 2023 - goedkeuring
Aanleiding en context
Op 15 mei 2023 werd een aanvraag ingediend door Chiro Joeki voor volgend evenement:
Naam evenement | Instuif |
Organisator | Chiro Joeki |
Datum | 8-10 september 2023 |
Plaats | chiroheem- en plein, Kardinaal Cardijnlaan |
Motivering
1. Het college van burgemeester en schepenen overloopt volgende onderdelen van de aanvraag:
● aanvraag gebruik van de gemeentelijke roosters voor het ophangen van publiciteitsborden
Tijdelijke publiciteit op het openbaar domein naar aanleiding van manifestaties van culturele, levensbeschouwelijke, liefdadige of sportieve aard kunnen enkel gebeuren op de daartoe door de gemeente ter beschikking gestelde roosters. De aanvraag dient gericht te worden aan het college van burgemeester en schepenen.
● aanvraag machtiging voor het verstrekken van sterke drank
Het is verboden sterke dranken te verkopen voor gebruik ter plaatse in occasionele drankgelegenheden waar openbare manifestaties plaats vinden, tenzij het college van burgemeester en schepenen hiervoor een speciale machtiging verleent.
● aanvraag geluidsactiviteit als volgt:
95 – 100 dB
Contactpersoon | Naam | Chiro Joeki |
| Adres | Kardinaal Cardijnlaan 8 |
| Postcode en gemeente | 8540 Deerlijk |
Activiteit | Benaming activiteit | Instuif |
Locatie | Gebouw | X |
| Tent | X |
| Open lucht | X |
Adres | Naam gebouw | chiroheem Chiro Joeki |
| Adres | Kardinaal Cardijnlaan 8 |
| Postcode en gemeente | 8540 Deerlijk |
Maximaal geluidsniveau | >95 dB(A) LAeq,15min en ≤ 100 dB(A) LAeq,60min |
Duur |
|
Begin | vrijdag 8 september 2023 om 17.00 uur zaterdag 9 september 2023 om 11.00 uur zondag 10 september 2023 om 11.00 uur |
Einde | zaterdag 9 september 2023 om 3.00 uur zondag 10 september 2023 om 5.00 uur zondag 10 september 2023 om 20.00 uur |
De aangevraagde muziekactiviteit vindt plaats in een woonomgeving of in de nabijheid van een bewoonde omgeving.
Het gaat hier om een muziekactiviteit naar aanleiding van een bijzondere gelegenheid en de aangevraagde activiteit is beperkt in duur.
De aangevraagde muziekactiviteit kan toegestaan worden maar het is evenwel noodzakelijk om het toegelaten geluidsniveau en de toegelaten periode nauwkeurig vast te leggen.
Deze toelating betekent in geen geval een vrijgeleide om onbeperkt hinder te veroorzaken.
Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 30 maart 2011 beslist om de afwijking op de geluidsnormen tot 2 uur te behouden en dat het aangewezen is geen precedenten te scheppen.
● aanvraag politionele medewerking
Parkeerverbod op volgende plaats(en): de parking in de Kardinaal Cardijnlaan ter hoogte van het chiroheem, van vrijdag 8 september 2023 om 8.00 uur tot en met zondag 10 september 2023 om 24.00 uur.
Het verkeersvrij houden van volgende straat(en): Kardinaal Cardijnlaan van vrijdag 8 september 2023 om 8.00 uur tot en met zondag 10 september 2023 om 24.00 uur.
PZ Gavers verleende op 27 mei 2023 positief advies en heeft de nodige verkeersmaatregelen opgesteld conform het signalisatieplan ingetekend in Eagle.be met identiek nummer 1828929.
● aanvraag tijdelijke inname openbaar domein
Chiro Joeki wenst hun jaarlijkse Instuif te organiseren van vrijdag 8 september 2023 tot en met zondag 10 september 2023 en vraagt toelating voor de inname van het plein achter het chiroheem in de Kardinaal Cardijnlaan.
2. De evenementencel verleent volgend advies voor dit evenement:
Men moet rekening houden met de algemene voorschriften van de hulpverleningszone Fluvia inzake brandpreventie. Deze voorschriften kan men terugvinden op de website via https://www.hvzfluvia.be/organiseer-veilig.
Alsook moet de organisator een risico-analyse (lijst opmaken met de mogelijke risico’s en maatregelen om deze te verhelpen/op te lossen) en plan met aanduiding opstelling, evacuatiewegen ... opmaken.
Alle cateringstanden dienen te beschikken over geldige en blanco keuringsverslagen (conformiteit installatie en gasdichtheid beiden uitgevoerd door een EDTC).
Bijkomend specifiek advies kan later nog volgen vanuit de veiligheidscel.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur
● Andere:
○ Machtiging voor het verstrekken van sterke drank
■ Art. 9, Wet van 28 december 1983 betreffende de vergunning voor het verstrekken van sterke drank
○ Toelating geluidsactiviteit
■ Decreet van 28 juni 1985 betreffende de milieuvergunning, zoals herhaaldelijk gewijzigd bij decreten van het Vlaams Parlement
■ Besluit van 6 februari 1991 van de Vlaamse Regering houdende vaststelling van het Vlaams Reglement betreffende de milieuvergunning, zoals herhaaldelijk gewijzigd bij besluiten van de Vlaamse Regering en bij het decreet van 18 mei 1999
■ Besluit van de Vlaamse Regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne, zoals herhaaldelijk gewijzigd bij besluiten van de Vlaamse Regering en bij het decreet van 18 mei 1999
■ Besluit van de Vlaamse Regering van 17 februari 2012 tot wijziging van het koninklijk besluit van 24 februari 1977 houdende vaststelling van geluidsnormen voor muziek in openbare en private inrichtingen, tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 6 februari 1991 houdende vaststelling van het Vlaams reglement betreffende de milieuvergunning en tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne, wat betreft het maximaal geluidsniveau van muziek in inrichtingen
■ Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 30 maart 2011
○ Plaatsing verkeerssignalisatie
■ Beslissing van het politiecollege van 27 november 2008
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
Het college van burgemeester en schepenen besluit zijn goedkeuring te verlenen voor dit evenement mits de aanstelling van een verantwoordelijke die ook optreedt als contactpersoon voor de hulp- en veiligheidsdiensten.
De eindverantwoordelijke zorgt voor de veiligheid in en rond het evenemententerrein, houdt toezicht in de omgeving en zal, indien nodig, politiezone Gavers contacteren.
Artikel 2
Het college van burgemeester en schepenen staat toe dat de gemeentelijke roosters worden gebruikt voor het ophangen van publiciteitsborden in het kader van dit evenement.
Voor de praktische afhandeling (ophalen en terugbrengen borden) dient contact opgenomen te worden met het vrijetijdspunt op het telefoonnummer 056 71 89 81 of via mail aan vrijetijd@deerlijk.be.
Artikel 3
Het college van burgemeester en schepenen verleent een speciale machtiging voor de verkoop van sterke drank tijdens dit evenement.
Artikel 4
De aangevraagde muziekactiviteit wordt toegelaten mits naleving van volgende voorwaarden:
Voorwaarden met betrekking tot het maximaal geluidsniveau:
Maximaal geluidsniveau: > 95 dB(A) LAeq,15min en ≤ 100 dB(A) LAeq,60min |
● Het maximaal geluidsniveau mag LAeq,60min 100 dB(A) niet overschrijden. Als het maximale geluidsniveau, gemeten als LAeq,15min 102 dB(A) niet overschreden wordt, wordt geacht hieraan te zijn voldaan. Bij het meten van het geluidsniveau wordt zowel het geluid van muziek als het omgevingsgeluid in rekening gebracht. ● Het geluidsniveau geldt ter hoogte van de mengtafel of andere representatieve meetplaats. ● Op initiatief en op kosten van de exploitant/organisator wordt ofwel LAeq,60min continu gemeten d.m.v. meetapparatuur die voldoet aan de vereisten en kan LAeq,15min gemeten worden. Het geluidsniveau is tijdens de muziekactiviteit continu zichtbaar voor en wordt continu bewaakt door de exploitant/organisator of een door hem aangestelde persoon. ● De geregistreerde gegevens worden ter beschikking gehouden van de toezichthoudende overheid gedurende een periode van ten minste een maand. ● De verplichting tot het meten en registreren van het geluidsniveau geldt niet als door de organisator/exploitant een geluidsbegrenzer gebruikt wordt die zo is afgesteld dat de norm, gerespecteerd wordt. De geluidsbegrenzer moet voldoen aan de vereisten. ● De exploitant/organisator neemt de volgende maatregelen om de bezoekers te beschermen tegen gehoorschade: het kosteloos ter beschikking stellen aan alle bezoekers van gehoorbescherming voor eenmalig gebruik. |
Voorwaarden met betrekking tot de duur van de muziekactiviteit:
Duur |
|
Begin | vrijdag 8 september 2023 om 17.00 uur zaterdag 9 september 2023 om 11.00 uur zondag 10 september 2023 om 11.00 uur |
Einde | zaterdag 9 september 2023 om 2.00 uur zondag 10 september 2023 om 2.00 uur zondag 10 september 2023 om 20.00 uur |
Voorwaarden met betrekking tot de buurt:
● De inrichters als bedieners van de muziekinstallatie moeten zich houden aan een voor de buurt aanvaardbaar geluidsniveau. In geen geval mag de muziek de nachtrust van de omwonenden storen. Klachten inzake nachtlawaai dienen vermeden. In voorkomend geval moeten de richtlijnen van de politiediensten strikt worden opgevolgd.
● De inrichters verwittigen de inwoners van de omliggende straten van de muziekactiviteit.
De organisator brengt de politie op de hoogte van de muziekactiviteit.
Artikel 5
Het college van burgemeester en schepenen besluit zijn goedkeuring te verlenen voor de tijdelijke inname van het openbaar domein op van vrijdag 8 september 2023 tot en met zondag 10 september 2023, het plein achter het chiroheem in de Kardinaal Cardijnlaan.
Artikel 6
Het college van burgemeester en schepenen besluit de gevraagde politionele medewerking te verlenen.
De inrichter dient zelf in te staan voor de plaatsing van de verkeers- en omleggingssignalisatie aan de hand van het toegestuurde signalisatieplan, opgemaakt door de politie. De politie zal enkel instaan voor het toezicht op de correcte plaatsing van de verkeers- en omleggingssignalisatie.
De levering van de verkeerssignalisatie gebeurt door de technische diensten van de gemeente. De controle op de naleving van het eventuele parkeerverbod gebeurt door de politie.
Artikel 7
Het college van burgemeester en schepenen besluit het advies van de evenementencel te volgen en verzoekt de organisator deze richtlijnen van de verschillende disciplines te volgen inzake veiligheid.
Zitting van CBS van 21 JUNI 2023
C.15. Feestelijkheden - zomerbar activiteiten - jeugdhuis de Caravanne - 30 juni, 15 en 29 juli, 12 augustus 2023 - toelating geluidsactiviteit - goedkeuring
Aanleiding en context
Aan het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd toelating te verlenen voor volgende geluidsactiviteit:
Naam evenement | zomerbar avondactiviteiten |
Organisator | jeugdhuis de Caravanne |
Datum | startevenement (dj) - 30 juni 2023 evenement 2 (dj) - 15 juli 2023 evenement 3 (live band) - 29 juli 2023 apotheose (openlucht fuif) - 12 augustus 2023 |
Plaats | jeugdhuis de Caravanne |
Motivering
Jeugdhuis de Caravanne organiseert een zomerbar waarbij ze om de twee weken een podium willen bieden aan een DJ of live-band en vraagt het college van burgemeester en schepenen om een afwijking op de bestaande geluidsnormen toe te staan conform de bepalingen van het charter " De lawaaier".
Gevraagde geluidsactiviteit:
85 – 95 dB
Contactpersoon | Naam | Senne Pieters |
| Adres | Harelbekestraat 51 |
| Postcode en gemeente | 8540 Deerlijk |
Activiteit | Benaming activiteit | Zomerbar avondactiviteiten |
Locatie | Gebouw | X |
| Tent |
|
| Open lucht | X |
Adres | Naam gebouw | jeugdhuis de Caravanne |
| Adres | Harelbekestraat 51 |
| Postcode en gemeente | 8540 Deerlijk |
Maximaal geluidsniveau | >85 dB(A) LAeq,15min en ≤ 95 dB(A) LAeq,15min |
Duur |
|
Begin | 30 juni 2023 om 19.00 uur 15 juli 2023 om 19.00 uur 29 juli 2023 om 18.00 uur 12 augustus 2023 om 19.00 uur |
Einde | 1 juli 2023 om 2.00 uur 16 juli 2023 om 2.00 uur 30 juli 2023 om 2.00 uur 13 augustus 2023 om 2.00 uur |
De aangevraagde muziekactiviteit vindt plaats in een woonomgeving of in de nabijheid van een bewoonde omgeving.
Het gaat hier om een muziekactiviteit naar aanleiding van een bijzondere gelegenheid en de aangevraagde activiteit is beperkt in duur.
De aangevraagde muziekactiviteit kan toegestaan worden maar het is evenwel noodzakelijk om het toegelaten geluidsniveau en de toegelaten periode nauwkeurig vast te leggen.
Deze toelating betekent in geen geval een vrijgeleide om onbeperkt hinder te veroorzaken.
Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 30 maart 2011 beslist om de afwijking op de geluidsnormen tot 2 uur te behouden en dat het aangewezen is geen precedenten te scheppen.
De betrokken diensten adviseren de organisatoren de buren op de hoogte te brengen van de verschillende activiteiten door een briefje in de bus te stoppen.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur
● Andere:
○ Decreet van 28 juni 1985 betreffende de milieuvergunning, zoals herhaaldelijk gewijzigd bij decreten van het Vlaams Parlement;
○ Besluit van 6 februari 1991 van de Vlaamse Regering houdende vaststelling van het Vlaams Reglement betreffende de milieuvergunning, zoals herhaaldelijk gewijzigd bij besluiten van de Vlaamse Regering en bij het decreet van 18 mei 1999;
○ Besluit van de Vlaamse Regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne, zoals herhaaldelijk gewijzigd bij besluiten van de Vlaamse Regering en bij het decreet van 18 mei 1999;
○ Besluit van de Vlaamse Regering van 17 februari 2012 tot wijziging van het koninklijk besluit van 24 februari 1977 houdende vaststelling van geluidsnormen voor muziek in openbare en private inrichtingen, tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 6 februari 1991 houdende vaststelling van het Vlaams reglement betreffende de milieuvergunning en tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne, wat betreft het maximaal geluidsniveau van muziek in inrichtingen;
○ Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 30 maart 2011
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
De aangevraagde muziekactiviteit wordt toegelaten mits naleving van volgende voorwaarden:
● Voorwaarden met betrekking tot het maximaal geluidsniveau.
Maximaal geluidsniveau: > 85 dB(A) LAeq,15min en ≤ 95 dB(A) LAeq,15min |
● Het maximaal geluidsniveau mag LAeq,15min 95 dB(A) niet overschrijden. Als het maximale geluidsniveau, gemeten als LAmax,slow 102 dB(A) niet overschreden wordt, wordt geacht hieraan te zijn voldaan. Bij het meten van het geluidsniveau wordt zowel het geluid van muziek als het omgevingsgeluid in rekening gebracht; ● Het geluidsniveau geldt ter hoogte van de mengtafel of andere representatieve meetplaats; ● Op initiatief en op kosten van de exploitant/organisator wordt ofwel LAeq,15min ofwel LAmax,slow continu gemeten d.m.v. meetapparatuur die voldoet aan de vereisten. Het geluidsniveau is tijdens de muziekactiviteit continu zichtbaar voor en wordt continu bewaakt door de exploitant/organisator of een door hem aangestelde persoon. ● De verplichting tot het meten van het geluidsniveau geldt niet als door de organisator/exploitant een geluidsbegrenzer gebruikt wordt die zo is afgesteld dat de norm, gerespecteerd wordt. De geluidsbegrenzer moet voldoen aan de vereisten. |
Voorwaarden met betrekking tot de duur van de muziekactiviteit:
Duur |
|
Begin | 30 juni 2023 om 19.00 uur 15 juli 2023 om 19.00 uur 29 juli 2023 om 18.00 uur 12 augustus 2023 om 19.00 uur |
Einde | 1 juli 2023 om 2.00 uur 16 juli 2023 om 2.00 uur 30 juli 2023 om 2.00 uur 13 augustus 2023 om 2.00 uur |
Voorwaarden met betrekking tot de buurt:
● De inrichters als bedieners van de muziekinstallatie moeten zich houden aan een voor de buurt aanvaardbaar geluidsniveau. In geen geval mag de muziek de nachtrust van de omwonenden storen. Klachten inzake nachtlawaai dienen vermeden. In voorkomend geval moeten de richtlijnen van de politiediensten strikt worden opgevolgd.
● De inrichters verwittigen de inwoners van de omliggende straten van de muziekactiviteit.
De organisator brengt de politie op de hoogte van de muziekactiviteit.
Zitting van CBS van 21 JUNI 2023
C.16. Feestelijkheden - Camping VBS St. Lodewijk - 22 juni 2023 - inname openbaar domein - goedkeuring
Aanleiding en context
Aan het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd toelating te verlenen voor een tijdelijke inname van het openbaar domein.
Motivering
VBS Sint-Lodewijk wenst, als afscheid van de lagere school, met het 6e leerjaar te kamperen op 22 juni 2023 en vraagt toelating voor de inname van het plein achter het chiroheem voor het plaatsen van de tenten.
De hoofdleiding van de Chiro werd door het lerarenkorps op de hoogte gebracht van de activiteit. De tenten zullen tijdig opgeborgen worden zodat de opbouw van het mini-voetbaltornooi van Chiro Sellewie niet in het gedrang komt.
De omliggende buren worden op de hoogte gebracht van de activiteit middels een briefje in de bus.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
Het college van burgemeester en schepenen besluit zijn goedkeuring te verlenen aan VBS Sint-Lodewijk voor de tijdelijke inname van het openbaar domein op 22 juni 2023 van 12.00 uur tot 23 juni 2023 om 16.00 uur, op het chiroplein.
Artikel 2
De organisatoren moeten rekening houden met de algemene voorschriften van de hulpverleningszone Fluvia inzake brandpreventie. Deze voorschriften kan men terugvinden op de website via volgende link: https://www.hvzfluvia.be/organiseer-veilig.
Zitting van CBS van 21 JUNI 2023
C.17. Onderwijs - LO - deconnectie in het onderwijs - agendering GR
Aanleiding en context
Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd akte te nemen van het afsprakenkader deconnectie van toepassing op de gemeentelijke lagere school en de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken deze ter goedkeuring te agenderen op de gemeenteraad van 6 juli 2023.
Motivering
Uiterlijk op 1 september 2023 moet een lokaal afsprakenkader deconnectie opgenomen zijn als bijlage bij het arbeidsreglement en het schoolreglement. Het afsprakenkader deconnectie is er gekomen in de schoot van cao XII.
Volgende tekst dient toegevoegd te worden aan het arbeidsreglement van de gemeentelijke lagere school:
Lokale afsprakenkader deconnectie
Definitie deconnectie
Deconnectie heeft betrekking op alle personeelsleden, ongeacht hun functie, met het oog op het respecteren van de rust- en verlofperiodes en het vrijwaren van de balans tussen werk en privéleven.
Afsprakenkader
Alle werkgerelateerde communicatie binnen school gebeurt via berk en beuk e-mail. De nieuwsbrief ‘op stap' wordt gelezen tegen aanvang van de werkweek.
Naar ouders en externen verloopt de communicatie per werk e-mail. Andere digitale kanalen (inclusief private digitale tools zoals sociale media…) zijn geen officiële communicatiekanalen. Er kan van het personeelslid en de directie dus niet verwacht worden dat er via deze kanalen gecommuniceerd wordt.
Dringende berichten worden via persoonlijk contact of telefoon gedaan, bij voorkeur tijdens de werkuren. (8.00 uur tot 17.00 uur)
Het personeelslid / de directie is digitaal bereikbaar tijdens de uren dat de school fysiek geopend is. (8.00 uur tot 17.00 uur)
Mailing die het personeelslid / de directie ontvangt tijdens de uren dat de school fysiek geopend is, wordt verondersteld tegen de volgende werkdag gelezen te zijn. (Worden diezelfde dag na de fysieke openingsuren van de school nog mails verstuurd, dan worden ze beschouwd als verstuurd de eerstvolgende werkdag).
Mailing vanuit een personeelslid, de directie en de ouders, beantwoord je binnen de twee werkdagen. Dit geldt ook voor het deeltijds werkend personeelslid.
In geval van hoogdringendheid en overmacht nemen personeelsleden / directies telefonisch of persoonlijk contact op.
Vakantieperiodes zijn digitaal luwe periodes: om de rust van personeelsleden tijdens de vakantieperiode te garanderen veronderstellen we dat professionele digitale berichten in die periodes tot een minimum worden beperkt.
Om het schooljaar op een efficiënte manier te starten wordt tijdens de laatste week van de zomervakantie de professionele digitale communicatie en info doorgenomen.
De school kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor het gebruik door het personeel van sociale media en shadow IT (bv. Whats-app groepen). Indien je dit toch wenst te gebruiken, moet je hiervoor zelf het initiatief nemen en afspraken maken. Ga hier verantwoord mee om.
Je moet je bewust zijn van eventuele gevolgen voor jezelf, je collega’s, de leerling en de ouders.Reclame voor school kan wel gedeeld worden op sociale media.
Bij overmacht of in noodsituaties communiceert de school zo snel mogelijk op de meest efficiënte manier. Dit kan zijn via persoonlijk contact, via telefoon, via sms, via mail, via website of via facebook.
Onder noodsituatie wordt verstaan: ernstige veiligheidsrisico’s of situaties die het functioneren van de instelling ernstig in het gedrang brengen.
Er dient wederzijds begrip getoond te worden, zowel voor hen die willen deconnecteren als voor hen die dit niet wensen.
Volgende tekst dient toegevoegd te worden aan het schoolreglement van de gemeentelijke lagere school:
Wat mag je van ons verwachten?
2.10 Lokale afsprakenkader deconnectie
Definitie
Deconnectie heeft betrekking op alle personeelsleden, ongeacht hun functie, met het oog op het respecteren van de rust- en verlofperiodes en het vrijwaren van de balans tussen werk en privéleven.
Afsprakenkader
Alle school gerelateerde communicatie gebeurt via e-mail/brief.
Naar ouders en externen verloopt de communicatie per werk e-mail. Andere digitale kanalen (inclusief private digitale tools zoals sociale media…) zijn geen officiële communicatiekanalen. Er kan van de leerkracht en de directie dus niet verwacht worden dat er via deze kanalen gecommuniceerd wordt. Dringende berichten worden via persoonlijk contact of telefoon gedaan, bij voorkeur tijdens de werkuren. (8.00 uur tot 17.00 uur)
De leerkracht / de directie is digitaal bereikbaar tijdens de uren dat de school fysiek geopend is. (8.00 uur tot 17.00 uur)
Mailing die de leerkracht / de directie ontvangt tijdens de uren dat de school fysiek geopend is, wordt verondersteld tegen de volgende werkdag gelezen te zijn. (Worden diezelfde dag na de fysieke openingsuren van de school nog mails verstuurd, dan worden ze beschouwd als verstuurd de eerstvolgende werkdag).
Mailing vanuit de ouders, wordt binnen de twee werkdagen beantwoord. Dit geldt ook voor het deeltijds werkende leerkracht.
In geval van hoogdringendheid en overmacht neemt de leerkracht / directie telefonisch of persoonlijk contact met u op.
De school kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor het gebruik door de leerkracht van sociale media en Shadow IT (bv. Whatsapp groepen). Indien de leerkracht dit toch wenst te gebruiken, moet die hiervoor zelf het initiatief nemen en duidelijke afspraken maken naar ouders toe. Dit in verband met tijdspanne/gebruik/inhoud zijn hierbij belangrijke aandachtspunten.
Reclame voor school kan wel gedeeld worden op sociale media.
Bij overmacht of in noodsituaties communiceert de school zo snel mogelijk op de meest efficiënte manier. Dit kan zijn via persoonlijk contact, via telefoon, via sms , via mail, via website of via facebook.
Onder noodsituatie wordt verstaan: ernstige veiligheidsrisico’s of situaties die het functioneren van de instelling ernstig in het gedrang brengen.
Er dient wederzijds begrip getoond te worden: zowel voor hen die willen deconnecteren als voor hen die dit niet wensen.
Wat verwachten we van jou als ouder?
3.5 Lokale afsprakenkader deconnectie
Alle school gerelateerde communicatie gebeurt via berk en beuk e-mail van de leerkracht.
Andere digitale kanalen (inclusief private digitale tools zoals sociale media…) zijn geen officiële communicatiekanalen. Er kan van de leerkracht en de directie dus niet verwacht worden dat er via deze kanalen gecommuniceerd wordt.
Dringende berichten worden via persoonlijk contact of telefoon gedaan, bij voorkeur tijdens de werkuren. (8.00 uur tot 17.00 uur)
De leerkracht / de directie is digitaal bereikbaar tijdens de uren dat de school fysiek geopend is. (8.00 uur tot 17.00 uur)
Mailing die de leerkracht / de directie ontvangt tijdens de uren dat de school fysiek geopend is, wordt verondersteld tegen de volgende werkdag gelezen te zijn. (Worden diezelfde dag na de fysieke openingsuren van de school nog mails verstuurd, dan worden ze beschouwd als verstuurd de eerstvolgende werkdag).
Mailing vanuit de ouders, beantwoord je binnen de twee werkdagen. Dit geldt ook voor het deeltijds werkende leerkracht.
Indien de leerkracht toch sociale media en Shadow IT (bv. Whatsapp groepen) wenst te gebruiken, moet die hiervoor zelf het initiatief nemen en duidelijke afspraken maken naar ouders toe. Dit in verband met tijdspanne/gebruik/inhoud zijn hierbij belangrijke aandachtspunten. De ouders zijn zich bewust van de gemaakte afspraken van de leerkracht en leven die na.
Er dient wederzijds begrip getoond te worden: zowel voor hen die willen deconnecteren als voor hen die dit niet wensen.
Dit afsprakenkader werd besproken op het ABOC van 20 juni 2023.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Decreet Lokaal Bestuur Art. 56. §1
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
Het college van burgemeester en schepenen besluit akte te nemen van het afsprakenkader deconnectie voor de gemeentelijke lagere school en verzoekt de voorzitter van de gemeenteraad om dit ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad van 6 juli 2023.
Zitting van CBS van 21 JUNI 2023
C.18. LO - lestijdenpakket 2023 - 2024 - agendering GR
Aanleiding en context
Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd akte te nemen van het lestijdenpakket voor het schooljaar 2023 - 2024 van de gemeentelijke lagere school en de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken deze ter goedkeuring te agenderen op de gemeenteraad van 6 juli 2023.
Motivering
Het lestijdenpakket voor een nieuw schooljaar wordt bepaald volgens het aantal leerlingen op 1 februari van het voorgaande schooljaar. Voor LO waren dat 207 leerlingen. Volgens de aanwending van de lestijden betekent dit 257 lestijden.
Daaruit moet genomen worden:
● onderwijzers-titularissen
● eventueel leermeester lichamelijke opvoeding
● eventuele ambulante leerkracht
Daarnaast krijgt de school het ambt van directeur en de lestijden RKG, NCZ en Protestantse godsdienst.
Ook 30 SES-lestijden werden toegekend.
Zorgbeleid: 56 punten. Dit betekent 18/36 zorgcoördinator en 6/36 zorguren.
Voor ICT krijgt de school 16 punten, dit is goed voor 7/36 in de functie van ICT-coördinator (diploma HOKT).
Voor administratie krijgt de school 67 punten, goed voor 27/36 HSO en 8/36 HOKT.
Bovenop dit alles kreeg de school 3 lestijden voor de ondersteuning kerntaak (ter ondersteuning van de klastitularissen), 3 lestijden aanvangsbegeleiding (ter ondersteuning van nieuwe leerkrachten en stagiairs) en 1 lestijd samen school maken (lestijd voor de vakorganisatie).
Er worden nog lestijden lerarenplatform en extra punten administratie verwacht in augustus 2023.
VOORSTELLEN VOOR HET SCHOOLJAAR 2023-2024
Voor het bepalen van het aantal ambten wordt het aantal lestijden gedeeld door 24. Dit betekent 257:24= 10 voltijdse ambten en 17 restlestijden.
Voorstel van principes:
Omkadering door turnleerkracht, SES-leerkracht en ambulante leerkracht zorg.
Voorstel van verdeling:
9 voltijdse ambten (9 klastitularissen) + leermeester lichamelijke opvoeding (18u) + 23 lestijden ambulant.
30 SES-lestijden
3 lestijden voor ondersteuning kerntaak
3 lestijden aanvangsbegeleiding
1 lestijd samen school maken
Met goedkeuring van het schoolbestuur:
Er worden tien lestijden beleidsondersteuning toegekend om de pedagogische ondersteuning te waarborgen en uit te breiden, alsook 7 lestijden beleidsondersteuning ICT.
Er wordt zoveel als haalbaar geopteerd voor het invullen van de functie van administratief medewerker en van ICT-coördinator door dezelfde personen voor de scholen van de scholengemeenschap. Voor beleidsmedewerkers wordt bepaald dat - in samenspraak met de directie- thuiswerk deels kan.
Positief advies wordt gegeven op de schoolraad en het ABOC.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet lokaal bestuur
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
Het college van burgemeester en schepenen besluit akte te nemen van het lestijdenpakket voor het schooljaar 2023-2024 van de gemeentelijke lagere school en verzoekt de voorzitter van de gemeenteraad om dit lestijdenpakket ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad van 6 juli 2023.
Louis Vanderbeken Karel Bauters Regine Vanwynsberghe-Rooryck Philip Ghekiere Bert Schelfhout Claude Croes Louis Vanderbeken Regine Vanwynsberghe-Rooryck Philip Ghekiere Bert Schelfhout Claude Croes aantal voorstanders: 5 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van CBS van 21 JUNI 2023
C.19. BBO De KIM & De SAM - tijdelijke aanstelling Ilse Depypere-
goedkeuring
STEMMINGEN
bij geheime stemming
Het college van burgemeester en schepenen besluit met 5 ja-stemmen
Zitting van CBS van 21 JUNI 2023
C.20. Attest van verdeling - Klijtstraat
Aanleiding en context
Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd of er opmerkingen zijn bij het attest van verdeling voor de eigendom gelegen Klijtstraat.
Motivering
Op 6 juni 2023 verstuurde men vanuit het notariskantoor notarissen Deerlijk een attest van verdeling voor de eigendom gelegen Klijtstraat, gekadastreerd afdeling 2, sectie D, nummer 554a en 549a, met een oppervlakte van 13 m² (deel van 554 a) en 266 m² (deel van 549 a).
Een deel van de eigendom wordt afgesplitst teneinde te ruilen.
De bestemming van het goed is volgens de akte en verwerver landbouwgrond en volgens het gewestplan agrarisch gebied.
De omgevingsambtenaar stelt voor geen opmerkingen te formuleren bij het voorstel van verdeling.
Adviezen
Er zijn geen adviezen nodig.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 2 Decreet Lokaal Bestuur
● Andere:
○ Art. 5.2.2 Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009 en zijn wijzigingen
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
Het college van burgemeester en schepenen heeft geen bezwaar tegen de splitsing.
Zitting van CBS van 21 JUNI 2023
C.21. Attest van verdeling - Klijtstraat
Aanleiding en context
Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd of er opmerkingen zijn bij het attest van verdeling voor de eigendom gelegen Klijtstraat.
Motivering
Op 6 juni 2023 verstuurde men vanuit het notariskantoor notarissen Deerlijk een attest van verdeling voor de eigendom gelegen Klijtstraat, gekadastreerd afdeling 2, sectie D, nummer 487v, met een oppervlakte van 715 m², om te voegen bij perceel D nummer 487t.
Een deel van de eigendom wordt afgesplitst voor een verbeterende akte (grensbepaling).
De bestemming van het goed is volgens de akte en verwerver deel van woning met tuin en volgens gewestplan agrarisch gebied.
De omgevingsambtenaar stelt voor geen opmerkingen te formuleren bij het voorstel van verdeling.
Adviezen
Er zijn geen adviezen nodig.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 2 Decreet Lokaal Bestuur
● Andere:
○ Art. 5.2.2 Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009 en zijn wijzigingen
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
Het college van burgemeester en schepenen heeft geen bezwaar tegen de splitsing.
Zitting van CBS van 21 JUNI 2023
C.22. IMOG - regionale energiegemeenschap - intentieverklaring deelname onderzoeksfase - goedkeuring
Aanleiding en context
Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd de intentieverklaring tot deelname aan de onderzoeksfase voor het oprichten van een EnergieGemeenschap of Energy Community, goed te keuren.
Motivering
Na het informerend overleg van 23 februari 2023 werd door IMOG via email de vraag gesteld om een intentieverklaring tot deelname aan de onderzoeksfase voor het oprichten van een EnergieGemeenschap of Energy Community, goed te keuren.
Een EnergieGemeenschap is een entiteit die instaat voor het produceren en verbruiken van lokaal geproduceerde hernieuwbare energie onder de leden van deze EnergieGemeenschap. Elke partner van de gemeenschap legt zelf vooraf vast wat zijn inbreng in productie is en wat zijn inbreng als verbruiker is. De investeringen hoeven niet persé door de vennoten noch door IMOG te gebeuren. Derde partijen kunnen ook een inbreng hebben. Eigen inbreng van de vennoten is dus niet cruciaal terwijl er toch investeringen in hernieuwbare energie kunnen plaatsvinden in onze regio. Zo zal het aandeel lokaal geproduceerde en verbruikte hernieuwbare energie significant kunnen toenemen bij de vennoten en in de regio. Zowel een operationele als financiële verdeling wordt in de EnergieGemeenschap vooraf vastgelegd.
Waarom deelnemen aan een energiegemeenschap?
Lokale hernieuwbare energie produceren, delen en gebruiken past zowel binnen het burgemeestersconvenant als binnen de klimaatdoelstellingen die de gemeente onderschreven heeft.
Als vennoot van IMOG en lid van de EnergieGemeenschap kan de gemeente zowel optreden als producent of als energieverbruiker. Vanuit de groepsaankoop van een grootschalige EnergieGemeenschap kan er ook voordeliger energie aangekocht worden.
De EnergieGemeenschap wordt ook de kennishub voor de vennootschap zodat het inspelen op opportuniteiten of recente wijziging in regelgeving, heel snel kan uitgevoerd worden.
Wat houdt de vraag tot intentieverklaring in?
De intentieverklaring loopt enkel tot na het vooronderzoek (fase 1). Deze fase omvat het aanleveren van info en data betreffende het verbruik en de productie van energie in en op het gemeentelijk patrimonium. Het verwerken van deze data en het inschatten van de potenties.
Hierbij zitten nog geen financiële verplichtingen. De effectieve deelname tot de EnergieGemeenschap wordt pas in een latere fase ter beslissing voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen. Deze fase 1 vormt een leertraject voor de partners.
Op 5 juli 2023 wordt een volgend overleg gepland met betrekking tot deze EnergieGemeenschap waar verdere uitleg verschaft wordt en waarbij ook een vragenronde wordt gehouden.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 56. § 1 Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
Het college van burgemeester en schepenen besluit de intentieverklaring tot deelname aan de onderzoeksfase voor het oprichten van een EnergieGemeenschap of Energy Community, goed te keuren.
Zitting van CBS van 21 JUNI 2023
C.23. PRUP Kauwenhoek Waregem - plenaire vergadering - adviesvraag
Aanleiding en context
Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd een advies uit te brengen inzake het voorontwerp van het provinciaal RUP Kauwenhoek in functie van de plenaire vergadering en wordt uitgenodigd op de plenaire vergadering die plaats vindt op 28 juni 2023 om 10 u.
Motivering
Via het DSI platform wordt een adviesvraag verstuurd door de provincie inzake het voorontwerp van het provinciaal RUP Kauwenhoek te Waregem, in concreto de Europoint site te Sint-Eloois-Vijve. Uiterlijk tijdens de plenaire vergadering dient het advies uitgebracht te worden.
De provincie maakt, in samenwerking met de stad Waregem, het provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan 'Kauwenhoek' op. De hoofddoelstellingen van het RUP zijn de volgende:
● de rechtsgeldigheid verzekeren;
● een duidelijk kader scheppen inzake de mogelijke activiteiten;
● voldoende kwalitatieve randvoorwaarden meegeven;
● toekomstmogelijkheden bieden aan de reservezone voor kleinhandel van het PRUP in 2012.
Het college van burgemeester en schepen bracht aangaande de startnota voor dit PRUP reeds advies uit in zitting van 7 juli 2021. Het advies luidde als volgt:
Het college van burgemeester en schepenen sprak een voorkeur uit voor het eerste alternatief waarbij de mogelijkheden tot het creëren van het aantal nieuwe baanwinkels beperkt wordt.
In voorliggend voorontwerp is in de voorschriften opgenomen dat binnen de bestemmingszone voor kleinhandel maximaal 7 handelszaken zich kunnen vestigen waaronder de historisch gegroeide kleinhandelszaak Europoint. In de toelichting bij dit voorschrift is opgenomen dat het aantal individuele kleinhandelszaken in de bestemmingszone is afgestemd op het huidige aantal handelszaken. Verdere opsplitsing/toename van het aantal handelszaken is niet mogelijk. Door deze bepalingen is voldaan aan het advies geformuleerd door het college van burgemeester en schepenen van 7 juli 2021 over de startnota.
De overige voorschriften betreffen in hoofdzaak inrichtingsbepalingen die geen impact hebben op Deerlijk en waarover geen verdere uitspraak gedaan wordt. Er wordt bijgevolg voorgesteld een gunstig advies uit te brengen.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, §1 Decreet Lokaal Bestuur
● Andere: Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
Het college van burgemeester en schepenen besluit een gunstig advies uit te brengen betreffende het voorontwerp van het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP) Kauwenhoek (Waregem).
Artikel 2
Het college van burgemeester en schepenen besluit, gelet op dit gunstig advies, niet aanwezig te zijn op de plenaire vergadering.
Zitting van CBS van 21 JUNI 2023
C.24. OMV 2023_34 - Kortrijkse heerweg 199 - goedkeuring
Aanleiding en context
Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd een omgevingsvergunning te verlenen voor het wijzigen van de functie, slopen bijgebouw, verwijderen verharding, veranderen van de lopende milieuvergunning, op een perceel gelegen Kortrijkse heerweg 199 en met als kadastrale omschrijving (afd. 2) sectie C 484 L aangevraagd door de heer Yves Benoit wonende Kortrijkse heerweg 199 te 8540 Deerlijk.
Motivering
Het college van burgemeester en schepenen onderzoekt de vermelde aanvraag, rekening houdend met de terzake geldende wettelijke bepalingen en heeft betreffende de aanvraag het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar ingewonnen.
Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar zoals uitgebracht op 16 juni 2023.
Het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar luidt als volgt: Voorwaardelijk gunstig. Er dient voldaan te worden aan volgende voorwaarde(n):
● De groenaanplant mag in geen geval leiden tot vertuining en een verdergaande landschapsopbouw is wenselijk.
● De bijgebouwen kunnen enkel in functie van de hobby-activiteit en/of als woningbijgebouw (berging/garage) in gebruik genomen worden.
● Het vestigen van zonevreemde bedrijfsactiviteiten in het grote beschikbare gebouwenvolume is niet toegelaten.
● De woningbijgebouwen zijn ondergeschikt aan de woonfunctie.
● De algemene en sectorale milieuvoorwaarden met betrekking tot de aangevraagde VLAREM rubrieken die in titel II van het VLAREM staan moeten nageleefd worden. Bij wijziging van VLAREM wordt de exploitant geacht de meest actuele versie van de van toepassing zijnde bepalingen na te leven. De integrale en geconsolideerde tekst van titel II van het VLAREM is raadpleegbaar op de Milieunavigator, via de link: https://navigator.emis.vito.be/
Het advies wordt als volgt gemotiveerd:
Gewestplan
De bepalingen van het gewestplan Kortrijk (goedgekeurd 4 november 1977) zijn niet meer van toepassing en werden vervangen door de voorschriften van het ruimtelijk uitvoeringsplan overeenkomstig artikel 7.4.5 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.
Ruimtelijk uitvoeringsplan
● De aanvraag ligt in een gebied waarvoor een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Grens afbakening regionaalstedelijk gebied Kortrijk’ door de Vlaamse Regering werd vastgesteld op 20 januari 2006.
● De aanvraag is gelegen binnen de grenzen van het provinciaal ruimtelijke uitvoeringsplan Solitaire vakantiewoningen – Interfluvium, zoals vastgesteld door de deputatie op 25 juni 2015.
● De aanvraag is gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan, RUP Openruimtekamers Gavers en Esser, goedgekeurd op 23 maart 2017.
● De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.
Bijzonder plan van aanleg
De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd bijzonder plan van aanleg.
Verkaveling
De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurde niet-vervallen verkaveling.
Bepaling van het plan dat van toepassing is op de aanvraag
Het Provinciaal RUP is van toepassing op de aanvraag.
Overeenstemming met dit plan
De aanvraag is in overeenstemming met de vigerende voorschriften.
Stedenbouwkundige verordeningen
Voor het perceel zijn de volgende stedenbouwkundige verordeningen relevant:
● Gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid, goedgekeurd bij besluit van de Vlaamse Regering van 5 juni 2009 (en latere wijzigingen).
● Gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater, goedgekeurd bij besluit van de Vlaamse Regering van 5 juli 2013.
● Provinciale verordening inzake het overwelven van baangrachten, vastgesteld door de provincieraad in zitting van 23 juli 2008.
Relevante stedenbouwkundige vergunningen
Volgende stedenbouwkundige vergunningen en/of weigeringen zijn relevant:
● Stedenbouwkundige vergunning afgeleverd op 25 oktober 1956 door het college van burgemeester en schepenen voor de herstelling van het huisdak zijner woning, vervangen van huidige slechte eternietplaten door nieuwe rode, te leggen in koekvorm.
● Stedenbouwkundige vergunning afgeleverd op 28 maart 1957 door het college van burgemeester en schepenen voor het uitbreiden van de afwasplaats op te richten in baksteen afgedekt met plat dak.
● Stedenbouwkundige vergunning afgeleverd op 26 januari 1961 door het college van burgemeester en schepenen voor het optrekken van oogsthangar bij hofstede.
● Stedenbouwkundige vergunning afgeleverd op 3 januari 1969 door het college van burgemeester en schepenen voor het bouwen van een rundveestal en berging.
● Stedenbouwkundige vergunning afgeleverd op 3 oktober 1973 door het college van burgemeester en schepenen voor het vernieuwen van een dak en het herbouwen van bestaande hok.
● Stedenbouwkundige vergunning afgeleverd op 14 juli 1982 door het college van burgemeester en schepenen voor het bouwen van 2 sleufsilo’s (11m x 16m) in zijn bedrijf.
● Stedenbouwkundige vergunning afgeleverd op 21 september 1983 door het college van burgemeester en schepenen voor het bouwen van 2 bijkomende sleufsilo’s (11m x 5,25m en 16m x 5.25m) bij zijn bedrijfsgebouwen.
● Stedenbouwkundige vergunning afgeleverd op 8 mei 1985 door het college van burgemeester en schepenen voor het verbouwen van de bestaande gebouwen.
● Stedenbouwkundige vergunning afgeleverd op 27 december 1989 door het college van burgemeester en schepenen voor het uitbreiden van de zeugenstal.
● Stedenbouwkundige vergunning afgeleverd op 14 juli 2010 door het college van burgemeester en schepenen voor het slopen van een loods en het bouwen van een eengezinswoning.
Relevante milieuvergunningen
Volgende voorgaande vergunningen zijn gekend voor het betrokken goed:
● Pré-Vlarem dossier vergund op 14 oktober 1977 voor de uitbating van een landbouwbedrijf
● Pré-Vlarem dossier vergund op 2 mei 1990 voor het uitbreiden van de varkensstal tot 430 varkens
● Pré-Vlarem dossier vergund op 10 oktober 1990 betreffende de aktename van een ingedeelde inrichting klasse 2
● Milieuvergunning afgeleverd op 2 mei 1990 voor het uitbaten-uitbreiden van een varkensstal (max. 130 zeugen en ca 300 biggen)
● Milieuvergunning afgeleverd op 9 september 2015 voor het uitbaten van een rundveehouderij
Relevante omgevingsvergunningen
Volgende omgevingsvergunningen en/of weigeringen zijn relevant:
● Aktename op 12 mei 2021 door het college van burgemeester en schepenen voor de gehele overdracht van een bestaand landbouwbedrijf.
● Omgevingsvergunningsaanvraag voor het slopen van een aanbouw van de woning, herbouwen van een loods, slopen van een hangaar/stal, het nieuw bouwen van een vakantiewoning en de verandering en hernieuwing van een bestaande exploitatie ingetrokken door de aanvrager tijdens de procedure in beroep op 14 juni 2022 (OMV_2020118609).
3.1 Beschrijving van de omgeving
De eigendom is een perceel met een oppervlakte van 10.000 m² en is gelegen langs de Kortrijkse heerweg op ongeveer 1.500 m ten westen van de kern van Deerlijk en ten oosten van het provinciaal domein De Gavers.
De Kortrijkse heerweg is een voldoende uitgeruste gemeenteweg. De eigendom zelf is te bereiken via een private oprit die een vrij landelijke en smalle weg betreft geflankeerd door voornamelijk akker- en weiland.
Het perceel is bebouwd. Op het perceel bevindt zich een voormalig volwaardig landbouwbedrijf waar de landbouwactiviteiten momenteel in nevenfunctie nog aanwezig zijn. Het landbouwbedrijf bestaat uit een woning met achter- en naastgelegen bedrijfsgebouwen.
Volgende bedrijfsgebouwen zijn aanwezig: een bestaande en te behouden voormalige woning, zal ingezet worden als verkooppunt voor hoeveproducten en berging, aanliggend aan de straat, een te herbouwen varkensstal ten noorden, in het midden aanliggend aan de straat, een bestaande en te behouden loods/stal in het oosten van het perceel, een bestaande te slopen hangaar/stal en te vervangen door een vakantiewoning en ten westen een bestaande, te behouden woning.
De bestaande voormalige woning bevindt zich opcirca 9,50 m van de rooilijn en op circa 1,75 m van de linker perceelsgrens. De woning bestaat uit 1 bouwlaag en een hellend dak.
De bestaande, te slopen varkensstal ten noorden van het perceel heeft een oppervlakte van 343 m², een volume van 957 m³ en is ingeplant circa 3,70 m van de rooilijn. De varkensstal bestaat uit 1 bouwlaag met hellend dak.
De bestaande, te behouden varkensstal heeft een oppervlakte van 289 m², bevindt zich op circa 10 m van de rooilijn en op circa 23 m van de rechter perceelsgrens. Achter de varkensstal liggen 3 sleufsilo’s.
De bestaande, te slopen hangaar/stal ten zuidwesten van het perceel heeft een oppervlakte van 772 m², een volume van 3.024 m³ en is ingeplant op circa 17 m van de westelijke perceelsgrens en op circa 28 m van de zuidelijke grens. De stal bestaat uit 1 bouwlaag met een hellend dak. De kroonlijsthoogte ligt tussen de 2,06 m en de 2,58 m. De nokhoogte bedraagt ongeveer 6,30 m.
De te behouden woning ten westen van het perceel bevindt zich op minimum 3,30 m van de perceelsgrens. De woning bestaat uit 1 bouwlaag en een hellend dak.
Het terrein is op vandaag zo goed als volledig verhard. De verharding bestaat uit een combinatie van betonverharding, klinkerverharding en steenslagverharding.
De omgeving is een landelijke, agrarische omgeving.
De aanvraag heeft betrekking op een pand dat opgenomen is in de inventaris van het bouwkundig erfgoed.
3.2 Beschrijving van de aangevraagde stedenbouwkundige handelingen
De aanvrager wenst de functie van de bedrijfswoning (landbouwwoning) om te zetten naar een residentiële woning en de functie van de bedrijfsgebouwen om te zetten naar woningbijgebouwen (berging/garage/stal voor het houden van hobbydieren). Daarnaast wordt een bestaande koestal afgebroken en wordt er onthard.
Landbouw blijft als nevenbestemming aanwezig. De akkerbouwactiviteiten blijven behouden. Het aantal dieren zal afnemen en het houden van dieren wordt voorzien als hobbylandbouw.
Volgende functies worden gegeven aan de woningbijgebouwen:
● De voormalige (reeds herbestemde) woning gelegen aan de straatzijde zal als woningbijgebouw gebruikt worden als garage, fietsstalling, technische ruimte met nutsvoorzieningen, berging klein materiaal in functie van onderhoud.
● De hangaar die van functie wijzigt naar woningbijgebouw zal gebruikt worden als hobbyruimte, berging landbouwmateriaal, berging klein materiaal in functie van onderhoud hoeve, autostalplaats, stallen caravan, stallen mobilhome, binnenspeelruimte kinderen.
● De varkensstallen worden bergingen voor klein materiaal in functie van onderhoud landbouwgrond en zullen deels gebruikt worden als stalling voor hobbydieren.
● Aansluitend aan de hangar wordt een stal met een oppervlakte van 323m² gesloopt.
● De buitenruimte/tuinzone wordt voor een groot stuk onthard. De totale oppervlakte aan verharding van 3.578 m² wordt na de werken gereduceerd tot +/- 2.628m². De verharding ten noorden van de bestaande mestvaalt en de zijgevel van de hangaar met een oppervlakte van 485 m² wordt opgebroken. Ook de bestaande verharding rondom de te slopen stal en woning met een oppervlakte van 443 m² wordt verwijderd. Ten slotte wordt een oppervlakte van 22 m² ten zuiden van de voormalige woning gesloopt.
3.3 Beschrijving van de aangevraagde ingedeelde inrichtingen of activiteiten
De inrichting staat op naam van Yves Benoit en is reeds vergund voor het houden van 70 runderen met bijbehorende mestopslag, 8 voertuigen die geen personenwagen zijn, mazoutopslag met verdeelslang en een grondwaterwinning. Het aantal dieren wordt met deze vergunningsaanvraag drastisch verminderd naar 14 runderen waardoor deze onder de indelingsgrens komen en dan ook niet langer van toepassing zijn. De mestopslag en het gebruik van grondwater worden in functie van het aantal dieren aangepast. Er wordt een bijkomende rubriek aangevraagd voor de opslag van fytoproducten in het fytolokaal.
De bestaande grondwaterwinning beschikt niet over een vaste, onvervormbare peilbuis. Hiervoor vraagt de aanvrager een afwijking van de geldende sectorale voorwaarde. Omdat het een bestaande grondwaterwinning betreft waarbij het pompdebiet wordt verkleind en waarbij voldoende ruimte is in de pompput, kan een afwijking van deze voorwaarde toegestaan worden.
Rubriek | Omschrijving | Totale hoeveelheid | Klasse |
6.5.1° | Wijziging door CLP-verordening (Verandering) | 1 verdeelslang | 3 |
15.1.1° | wijziging door uitbreiding met 2 voertuigen en/of aanhangwagens (Verandering) | 10 aantal voertuigen | 3 |
17.3.2.1.1.1°b) | Wijziging door CLP-verordening (Verandering) | 2,04 ton | 3 |
17.4. | 250 kg/l fytoproducten (Nieuw) | 250 liter | 3 |
28.2.c)1° | Wijziging door vermindering 597 m³ (Verandering) | 95 m³ | 3 |
53.8.1°a) | Hernieuwing + wijziging door vermindering met 396 m³ (Verandering) | 284 m³/jaar | 3 |
De aanvraag werd onderworpen aan een openbaar onderzoek. Het openbaar onderzoek vond plaats van 3 april 2023 tot 2 mei 2023. Tijdens de periode van het openbaar onderzoek werden er 0 bezwaarschriften ingediend.
De Provincie West-Vlaanderen, dienst Waterlopen werd om advies verzocht op 24 maart 2023. De adviesinstantie bracht geen advies uit vanuit volgende motivatie:
De aanvraag betreft louter een functiewijziging. Er zijn dus geen nadelige effecten te verwachten op het bestaande watersysteem.
De Vlaamse Overheid, Departement Landbouw en Visserij werd om advies verzocht op 8 mei 2023. De adviesinstantie bracht op 6 augustus 2023 gunstig advies uit. Het advies wordt als volgt gemotiveerd:
Aangezien de site gelegen is in de nabijheid van hindergevoelige gebieden en er volgens de geldende voorschriften van het PRUP er zo goed als geen uitbreidingen kunnen gerealiseerd worden in functie van een professioneel landbouwbedrijf, is het departement Landbouw en Visserij van oordeel dat de zonevreemde functiewijziging hier beperkte negatieve invloed heeft op de landbouwstructuren.
Gelet op de bestaande toestand en op voorwaarde dat het gebruik van de bijgebouwen enkel in functie van de hobby-activiteit en/of als woningbijgebouw (berging/garage) in gebruik zullen genomen worden, verleent het departement Landbouw en Visserij een gunstig advies. Het vestigen van zonevreemde bedrijfsactiviteiten in het grote beschikbare gebouwenvolume is niet toegelaten, de woningbijgebouwen moeten ondergeschikt zijn aan de woonfunctie.
Verder dienen de stedenbouwkundige voorschriften van het betreffende RUP gerespecteerd te worden.
De aanvraag valt niet onder de bijlage I of II van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 december 2004. Project-MER of OVR is niet van toepassing op voorliggende aanvraag.
Op basis van de hierboven vermelde overwegingen wordt tot de volgende beoordeling van het dossier gekomen.
7.1 Planologische toets
De aanvraag dient te worden afgetoetst aan de stedenbouwkundige voorschriften van het PRUP Openruimtekamers Gavers en Esser. De eigendom is er bestemd als een zone voor bouwvrij agrarisch gebied.
In deze zone gelden de stedenbouwkundige voorschriften van artikel 1.6 ‘zonevreemde woningen'. Dit voorschrift luidt als volgt:
In deze zone gelden in functie van voorliggende aanvraag onder meer volgende stedenbouwkundige voorschriften:
Artikel 1.1 bestemming
Het gebied is bestemd voor de grondgebonden beroepslandbouw. CSA-boerderijen, pluktuinen & thuisverkoop gekoppeld aan een actief landbouwbedrijf zijn hier eveneens toegelaten. Ook individueel bewerkbare moestuinen zijn toegelaten, in die mate dat ze ofwel gekoppeld voorkomen bij een actief landbouwbedrijf, ofwel in groep voorkomen in een overkoepelend beheer en kaderen onder gemeenschapsvoorzieningen.
Volgende functiewijzigingen zijn niet toegestaan binnen een gebouw of gebouwencomplex met de hoofdfunctie landbouw in ruime zin: paardenhouderij, paardenpension, manege, kinderboerderij, dierenasiel, dierenpension.
In de toelichting bij deze passage is het volgende opgenomen:
Deze functiewijzigingen worden uitgesloten omwille van hun ruimtelijke impact op het landbouwgebied. De overige functiewijzigingen uit het uitvoeringsbesluit blijven van toepassing.
Artikel 1.4. Bestaande bebouwing (niet zijnde woningbouw of landbouwgebouwen)
…Voor de overige vergunde functies zijn de bepalingen uit artikel 0.4 en de VCRO (basisrechten) van kracht
Artikel 1.6. Zonevreemde woningen
De wettelijke bepalingen zijn van kracht. (basisrechten uit de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening). Om vertuining van het landbouwgebied tegen te gaan dienen de particuliere tuinen zich te beperken tot de huiskavel. Het bijkomend omvormen van landbouwpercelen naar tuinpercelen is niet toegelaten.
De wettelijke bepalingen zijn van kracht. (basisrechten uit de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening).
Functiewijziging landbouwwoning en -bijgebouwen naar residentieel wonen
Met toepassing van artikel 4.4.23 van de Vlaamse de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en het besluit van de Vlaamse Regering van 28 november 2003 ‘tot vaststelling van de lijst van toelaatbare zonevreemde functiewijzigingen’ mag het vergunningverlenende bestuursorgaan bij het verlenen van een omgevingsvergunning die betrekking heeft op een vergunningsplichtige functiewijziging van een gebouw of een gebouwencomplex afwijken van de bestemmingsvoorschriften, voor zover voldaan is aan beide hiernavolgende vereisten:
1. Het gebouwen of het gebouwencomplex beantwoord op het ogenblik van de aanvraag aan alle hiernavolgende vereisten:
● het gebouw of het gebouwencomplex bestaat;
● het gebouw of het gebouwencomplex is niet verkrot
● het gebouw of het gebouwencomplex is hoofdzakelijk vergund
● het gebouw of het gebouwencomplex is niet gelegen in: ruimtelijk kwetsbare gebieden, met uitzondering van parkgebieden en agrarische gebieden met ecologische belang of ecologische waarde of in recreatiegebieden, zijnde de als dusdanig door een plan van aanleg aangewezen gebieden, en de gebieden geordend door een ruimtelijk uitvoeringsplan die onder de categorie van gebiedsaanduiding “recreatie” sorteren
2. De functiewijziging komt voor op een door de Vlaamse Regering vast te stellen lijst, waarin nadere regelen en bijkomende voorwaarden voor de betrokken wijzigingen van gebruik kunnen worden bepaald.
De woning is niet verkrot, de woning is hoofdzakelijk vergund. De functiewijziging van landbouwwoning naar residentieel wonen komt voor op de lijst van zonevreemde functiewijzigingen en kan dus juridisch aanvaard worden.
Met toepassing van artikel 4.4.23 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en artikel 11 van het besluit van de Vlaamse Regering betreffende de zonevreemde functiewijziging kan een vergunning worden verleend voor het geheel of gedeeltelijk wijzigen van het gebruik van een eventueel leegstaand landbouwbedrijf, met als nieuw gebruik uitsluitend wonen, voor zover aan al de volgende voorwaarden voldaan is:
● 1° de bedrijfswoning en de fysiek aansluitende aanhorigheden die in bouwtechnisch opzicht een rechtstreekse aansluiting of steun vinden bij de bedrijfswoning, krijgen als nieuw gebruik wonen, met uitsluiting van meergezinswoningen maar met inbegrip van tijdelijke verblijfsgelegenheden op voorwaarde dat landbouw als nevenbestemming nog aanwezig blijft;
● 2° de bedrijfsgebouwen van het landbouwbedrijf mogen niet afgesplitst worden van de bedrijfswoning en kunnen alleen een nieuw gebruik krijgen als woningbijgebouwen, of als accommodatie voor tijdelijke verblijfsgelegenheden op voorwaarde dat landbouw als nevenbestemming nog aanwezig blijft.
De voormalige woning zal als woningbijgebouw gebruikt worden als garage, fietsenstalling, technische ruimte met voorzieningen, berging klein materiaal in functie van onderhoud. De hangaar die van functie wijzigt naar woningbijgebouw zal gebruikt worden als berging bij de woning / hobbyruimte/ berging landbouwmateriaal, berging klein materiaal in functie van onderhoud hoeve, autostalplaats, stallen caravan, stallen mobilhome, binnenspeelruimte kinderen
De varkensstallen worden bergingen voor klein materiaal in functie van onderhoud landbouwgrond en zullen deels gebruikt worden als stalling voor hobbydieren
De functiewijziging van bedrijfswoning naar residentieel woning voldoet aan deze voorwaarden en kan juridisch aanvaard worden.
7.2 Wegenis
In toepassing op de artikelen 4.3.5. tot en met 4.3.8. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening kan gesteld worden dat de Kortrijkse Heerweg een voldoende uitgeruste openbare weg is.
De aanvraag beoogt niet de oprichting van een bedrijfswoning.
De aanvraag ligt niet in een reservatiestrook. Het goed is niet getroffen door een rooilijn.
7.3 Watertoets (decreet integraal waterbeleid)
Hoofdstuk III, afdeling I, artikel 8 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het algemeen waterbeleid (Belgisch Staatsblad 14 november 2003) legt bepaalde verplichtingen op, die de watertoets worden genoemd. Deze watertoets houdt in dat de eventuele schadelijke effecten van het innemen van ruimte ten koste van de watersystemen worden ingeschat.
De omzendbrief OMG/2022/1 ‘Richtlijnen voor de toepassing van een klimaatbestendige watertoets en de vrijwaring van het waterbergend vermogen in signaalgebieden’ reikt richtlijnen aan voor het toepassen van het nieuwe watertoetsbesluit, alsook voor het vrijwaren van watergevoelige gebieden.
Het betrokken goed is volgens de fluviale en de pluviale overstromingskaart niet gelegen binnen een overstromingsgevoelige zone. De voorliggende aanvraag heeft geen uitbreiding van de bebouwde oppervlakte. De aanvraag valt niet onder het toepassingsgebied van de gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwater. Bijgevolg kan in alle redelijkheid geoordeeld worden dat het schadelijk effect beperkt zal zijn.
7.4 Mer-screening
De aanvraag valt niet onder de bijlage I,II of III van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 december 2004.
7.5 Natuurtoets
Volgens de natuurtoets blijkt dat geen onvermijdbare schade aan belangrijke natuurwaarden worden veroorzaakt.
7.6 Erfgoed-/archeologietoets
De site is opgenomen in de inventaris van het bouwkundig erfgoed "Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen: Gemeente Deerlijk" zoals opgemaakt door de Vlaamse Overheid en wordt als volgt beschreven:
Historische hoeve "Goed te Frans". In de volksmond ook wel "het verbrand hof" verwijzend naar het feit dat ze in de Eerste Wereldoorlog door de Duitsers in brand werd gestoken.
Centrum van de belangrijke heerlijkheid "te Frans" of "te Ferrants". De heerlijkheid hing rechtstreeks af van de graaf van Vlaanderen via zijn leenhof van Harelbeke. De heerlijkheid had ook twaalf achterlenen gelegen in Deerlijk, Harelbeke, Lendelede en Waregem. De heerlijkheid is tijdens het ancien régime eigendom van de belangrijke families van Caloen, Roose en de Tollenaere. De oudst gekende heer is ridder Blancart de Calonne (van Caloen), vermeld in een baljuwrekening van 1395-1396 bij verkoop van de heerlijkheid. Vanaf de 15de eeuw wordt de hoeve verpacht.
Site weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (1849), maar de volumes zijn opgesteld met een andere configuratie. Ten noorden boerenhuis, vernieuwd na de Eerste Wereldoorlog. Verankerde baksteenbouw onder zadeldak bekleed met kunstleien (eterniet). Met schijnvoegen gecementeerde erfgevel geritmeerd door getoogde muuropeningen. Deur gevat in recent toegevoegde bakstenen omlijsting. Ten westen voormalige overdekte mestvaalt verbouwd tot stallingen. In het westen recente loodsen.
De aanvraag doet geen afbreuk aan de bestaande erfgoedwaarde.
7.7 Mobiliteit – MOBER (transport en verkeersveiligheid)
Niet van toepassing
7.8 Decreet grond- en pandenbeleid
Gezien de beperkte omvang/aard van het project zijn geen normen of percentages betreffende de verwezenlijking van een bescheiden woonaanbod van toepassing.
7.9 Milieuaspecten
Relevante potentiële effecten op de mobiliteit
De transporten op het bedrijf omvatten het aan- en afrijden van vrachtwagens, landbouwvoertuigen en personenwagens. Op de inrichting heeft men voornamelijk transport van dieren, voeder, mest en landbouwproducten. Deze transporten vinden niet dagelijks plaats. Tijdens de periode dat er mest uitgereden mag worden ligt het aantal vrachten iets hoger dan anders. De aanvraag betreft een inkrimping van een bestaand rundveebedrijf. Het aantal transporten zal als gevolg niet toenemen zodat ook de effecten op de mobiliteit op en rond het bedrijf ten gevolge van deze aanvraag beperkt zijn.
Relevante potentiële effecten op de bodem
Mogelijke bronnen van emissies naar de bodem zijn de opslag van mazout met de brandstofverdeelinstallatie, stallen van voertuigen en mestopslag. Alle locaties of installaties waar direct contact met de bodem mogelijk is, zijn afgewerkt met een ondoordringbare betonverharding zodat het risico op mogelijke schade aan de bodem tot een uiterst minimum beperkt wordt. De aanwezige mazouttank is dubbelwandig en voldoet aan de vereisten binnen het Vlarem. De sappen die afvloeien van de mestvaalt worden opgevangen in een citerne en uitgereden op het land of verwijderd op gelijkwaardige wijze. De geproduceerde dierlijke mest wordt overeenkomstig het decreet van 22 december 2016 inzake de bescherming van het leefmilieu tegen de verontreiniging door meststoffen en zijn uitvoeringsbesluiten afgezet op een ecologisch verantwoorde wijze.
Relevante potentiële effecten op het watersysteem
Om de effecten van de exploitatie op het watersysteem zoveel als mogelijk te beperken wordt:
● het grondwater enkel gebruikt voor hoogwaardige toepassingen (drinkwater voor de dieren);
● gebeurt het tanken van bedrijfsvoertuigen op een vloeistofdichte ondergrond. Er is steeds absorberend materiaal aanwezig om eventuele morsresten op te ruimen.
De aanvraag betreft een hernieuwing van de bestaande vergunde activiteiten. Voor de grondwaterwinning wordt een vermindering van het debiet aangevraagd zodat de impact hiervan op de watervoerende lagen als positief kan beoordeeld worden.
Relevante potentiële effecten op de luchtkwaliteit
Op de inrichting is er ammoniak-, geur- en stofemissie. Ammoniak wordt gevormd bij anaerobe afbraak van eiwitten en urinezuur in de mest. De vrijstelling van ammoniak gebeurt aan het contactoppervlak tussen mest en lucht, en is sterk afhankelijk van de waterconcentratie van de mest. Geur is samengesteld uit vele verschillende geurcomponenten en komt vrij bij microbiële afbraak van organisch materiaal (mest) in anaerobe omstandigheden. Geurverspreiding is afhankelijk van bronhoogte, weersomstandigheden en afstand.
Stof ontstaat bij het vullen van voedersilo’s (droog voeder) enerzijds en in de stallen (voederdeeltjes, huidschilfers, ligstro …) anderzijds.
Al deze emissies zijn inherent aan veeteeltbedrijf. Gezien de aard en de omvang van aanvraag vallen er geen relevante effecten te verwachten op luchtkwaliteit.
Relevante potentiële effecten op de biodiversiteit
Omdat het voorwerp van de aanvraag een inkrimping inhoudt van het aantal dieren en het debiet van de grondwaterwinning, zijn geen potentiële negatieve effecten te verwachten betreffende deze aanvraag.
Relevant potentieel risico op zware ongevallen of rampen
De exploitatie is van die aard dat het risico op zware ongevallen of rampen nihil is.
Relevante potentiële effecten op onroerend erfgoed
Het goed is gekend als historische hoeve “Goed te Frans”. Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De ingedeelde rubrieken van deze aanvraag hebben geen impact op de bebouwing waardoor een verdere bespreking hier niet nodig is.
Relevante potentiële effecten van licht of straling ten gevolge van de aanvraag
Op de inrichting is er enkel straling in de vorm van verlichting. De verlichting van het bedrijf is functioneel voor het welzijn van de dieren en om een veilige bedrijfsuitbating mogelijk te maken. Er wordt over gewaakt dat de aangebrachte verlichting zo weinig mogelijk hinderlijk is voor derden.
Relevante potentiële effecten van de productie van afvalstoffen
Op het bedrijf bestaan de afvalstromen hoofdzakelijk uit krengen en dierlijke mest. Kadavers worden onmiddellijk uit de stal verwijderd en opgeslagen in een kadaveropslag, vervolgens wordt het destructiebedrijf gecontacteerd zodat het kreng zo spoedig als mogelijk opgehaald kan worden. De dierlijke mest wordt steeds afgevoerd conform de vigerende mestwetgeving, hetzij naar eigen gronden, hetzij naar de mestverwerking of op gronden van derden.
Het huishoudelijk afval (restafval, PMD, papier en karton) wordt opgehaald via de gemeentelijke inzameling.
Globaal kan gesteld worden dat de risico’s voor de externe veiligheid, de hinder, de effecten op het leefmilieu, op de wateren, op de natuur en op de mens buiten de inrichting veroorzaakt door de gevraagde exploitatie bij naleving van de opgelegde exploitatievoorwaarden tot een aanvaardbaar niveau kunnen beperkt worden.
De algemene en sectorale milieuvoorwaarden met betrekking tot de aangevraagde VLAREM rubrieken die in titel II van het VLAREM staan moeten nageleefd worden. Bij wijziging van VLAREM wordt de exploitant geacht de meest actuele versie van de van toepassing zijnde bepalingen na te leven. De integrale en geconsolideerde tekst van titel II van het VLAREM is raadpleegbaar op de Milieunavigator, via de link: https://navigator.emis.vito.be/
7.10 Goede ruimtelijke ordening
Voor de beoordeling van de goede ruimtelijke ordening wordt de aanvraag getoetst aan de hand van de aandachtspunten en criteria zoals vermeld in artikel 4.3.1 § 2 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, voor zover noodzakelijk en relevant.
Functie:
De aanvraag betreft het wijzigen een landbouwbedrijf dat bestaat uit een woning en verschillende (varkens)stallen, hangaar en landbouwgebouw tot particuliere woning met 2 woningbijgebouwen en 2 bergingen. Een van de bergingen zal dienst doen als hobbystal voor het houden van runderen. De bestaande koestal wordt verwijderd.
Hoewel de aanvraag geen betrekking meer heeft op professionele activiteiten of para-agrarische activiteiten, is de functiewijziging naar particuliere woning in deze lokale ruimtelijke agrarische situatie aanvaardbaar. Het ontwerp veroorzaakt geen schade aan de externe landbouwstructuren en de aanwezige agrarische dynamiek.
Ruimtegebruik, bouwdichtheid en schaal:
De aanvraag betreft hoofdzakelijk een functiewijziging waardoor de gebouwenconfiguratie, alsook de vormgeving en schaal grotendeels behouden blijft. De koestal wordt gesloopt vervangen door groenaanplant wat een positieve bijdrage levert aan het vergroenen van de site.
Mobiliteitsimpact:
Gelet op de beperkte omvang van het landbouwbedrijf zal de nieuwe functie als eengezinswoning met hobbylandbouw geen verzwaring van de verkeersaantrek met zich meebrengen.
Groen- en omgevingsaanleg:
Een deel van de site wordt onthard, zo onder meer de footprint van de te slopen koestal en de directe omgeving van de woning, alsook de verharding ten zuiden van de bestaande loods, wat een positieve impact zal hebben op de waterhuishouding en de bodem. De groenaanplant mag in geen geval leiden tot vertuining en een verdergaande landschapsopbouw is belangrijk. Dat wordt opgenomen als voorwaarde.
Conclusie
Het ontwerp kan mits het naleven van de voorwaarden verenigbaar gemaakt worden met zijn onmiddellijke omgeving en met de goede plaatselijke aanleg.
Artikel 4.3.1§2, 2° stelt dat het vergunningverlenende bestuursorgaan ook met de bijdrage van het aangevraagde aan de verhoging van het ruimtelijk rendement rekening kan houden.
De aanvraag doet een beperkte bijdrage tot de verhoging van het ruimtelijk rendement, doch respecteert de kwaliteit van de woon- en leefomgeving. Het aangevraagde past zich in de betrokken omgeving.
7.11 Resultaten openbaar onderzoek
Tijdens de periode van het openbaar onderzoek werden geen bezwaren of opmerkingen geformuleerd zodat een verdere beoordeling niet aan de orde is.
7.12 Scheidingsmuren
Niet van toepassing.
7.13 Bespreking adviezen
Advies Departement Landbouw en Visserij
In het advies van het departement Landbouw en Visserij zijn een aantal bijkomende aandachtspunten opgenomen. Gelet op de specifieke problematiek en de kennis ter zake dient opgelegd te worden dat de voorwaarden geformuleerd in het advies stipt nageleefd moeten worden. Deze luiden als volgt:
● de bijgebouwen kunnen enkel in functie van de hobby-activiteit en/of als woningbijgebouw (berging/garage) in gebruik genomen worden;
● het vestigen van zonevreemde bedrijfsactiviteiten in het grote beschikbare gebouwenvolume is niet toegelaten;
● de woningbijgebouwen moeten ondergeschikt zijn aan de woonfunctie.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheden: Art.56, § 2 Decreet Lokaal Bestuur
● Andere:
○ Besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet betreffende de omgevingsvergunning
○ Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009 en zijn wijzigingen
○ Vlarem II, besluit van de Vlaamse Regering van 1 juni 1995 en zijn wijzigingen
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
Het college van burgemeester en schepenen sluit zich aan bij het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar en besluit bijgevolg tot het afleveren van de omgevingsvergunning aan de heer Yves Benoit wonende Kortrijkse heerweg 199 te 8540 Deerlijk, voor het wijzigen van de functie, slopen bijgebouw, verwijderen verharding, veranderen van de lopende milieuvergunning, op een perceel gelegen Kortrijkse heerweg 199 en met als kadastrale omschrijving (afd. 2) sectie C 484 L.
Artikel 2
De ingedeelde inrichting omvat voortaan:
Rubriek | Omschrijving | Totale hoeveelheid | Klasse |
6.5.1° | Wijziging door CLP-verordening (Verandering) | 1 verdeelslang | 3 |
15.1.1° | wijziging door uitbreiding met 2 voertuigen en/of aanhangwagens (Verandering) | 10 aantal voertuigen | 3 |
17.3.2.1.1.1°b) | Wijziging door CLP-verordening (Verandering) | 2,04 ton | 3 |
17.4. | 250 kg/l fytoproducten (Nieuw) | 250 liter | 3 |
28.2.c)1° | Wijziging door vermindering 597 m³ (Verandering) | 95 m³ | 3 |
53.8.1°a) | Hernieuwing + wijziging door vermindering met 396 m³ (Verandering) | 284 m³/jaar | 3 |
Artikel 3
De vergunning wordt afgeleverd mits te voldoen aan volgende voorwaarde(n):
● De groenaanplant mag in geen geval leiden tot vertuining en een verdergaande landschapsopbouw is wenselijk.
● De bijgebouwen kunnen enkel in functie van de hobby-activiteit en/of als woningbijgebouw (berging/garage) in gebruik genomen worden.
● Het vestigen van zonevreemde bedrijfsactiviteiten in het grote beschikbare gebouwenvolume is niet toegelaten.
● De woningbijgebouwen zijn ondergeschikt aan de woonfunctie
● De algemene en sectorale milieuvoorwaarden met betrekking tot de aangevraagde VLAREM rubrieken die in titel II van het VLAREM staan moeten nageleefd worden. Bij wijziging van VLAREM wordt de exploitant geacht de meest actuele versie van de van toepassing zijnde bepalingen na te leven. De integrale en geconsolideerde tekst van titel II van het VLAREM is raadpleegbaar op de Milieunavigator, via de link: https://navigator.emis.vito.be/ .
Zitting van CBS van 21 JUNI 2023
C.25. OMV 2023_30 - Oudenaardse heerweg 138 - goedkeuring
Aanleiding en context
Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd een omgevingsvergunning te verlenen voor het regulariseren van het verbouwen van een woning en het afbreken van bijgebouwen, op een perceel gelegen Oudenaardse heerweg 138 en met als kadastrale omschrijving (afd. 2) sectie E 358 V aangevraagd door Karel Deweer-Taelman namens VDT Projects BV gevestigd Krevelstraat 11/A te 8581 Avelgem.
Motivering
Het college van burgemeester en schepenen onderzoekt de vermelde aanvraag, rekening houdend met de terzake geldende wettelijke bepalingen en heeft betreffende de aanvraag het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar ingewonnen.
Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar zoals uitgebracht op 14 juni 2023.
Het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar luidt als volgt: Voorwaardelijk gunstig. Er dient voldaan te worden aan volgende voorwaarde(n):
● De diepte van de steenslagverharding/parking naast de woning wordt beperkt tot 6 m. De rest wordt ingericht als groenzone/gras.
Het advies wordt als volgt gemotiveerd:
Gewestplan
De aanvraag situeert zich in het bij koninklijk besluit van 4 november 1977 vastgestelde origineel gewestplan Kortrijk met als bestemming agrarisch gebied.
Ruimtelijk uitvoeringsplan
● De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.
● De aanvraag is gelegen binnen de grenzen van het provinciaal ruimtelijke uitvoeringsplan Solitaire vakantiewoningen – Interfluvium, zoals vastgesteld door de deputatie op 25 juni 2015.
● De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.
Bijzonder plan van aanleg
De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd bijzonder plan van aanleg.
Verkaveling
De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurde niet-vervallen verkaveling.
Bepaling van het plan dat van toepassing is op de aanvraag
Het gewestplan is van toepassing op de aanvraag.
Overeenstemming met dit plan
De aanvraag wijkt af van de vigerende voorschriften.
Stedenbouwkundige verordeningen
Voor het perceel zijn de volgende stedenbouwkundige verordeningen relevant:
● Gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater, goedgekeurd bij besluit van de Vlaamse Regering van 5 juli 2013.
● Provinciale verordening inzake het overwelven van baangrachten, vastgesteld door de provincieraad in zitting van 23 juli 2008.
Relevante stedenbouwkundige vergunningen
Volgende stedenbouwkundige vergunningen en/of weigeringen zijn relevant:
● Stedenbouwkundige vergunning afgeleverd op 17 september 1953 door het college van burgemeester en schepenen voor het bouwen van een autobergplaats naast woonhuis.
Relevante milieuvergunningen
Er zijn geen voorgaande vergunningen gekend voor het betrokken goed.
Relevante omgevingsvergunningen
Er zijn geen voorgaande vergunningen gekend voor het betrokken goed.
3.1 Beschrijving van de omgeving
De eigendom is een perceel met een oppervlakte van 776 m² en is gelegen langs de Oudenaardse Heerweg op ongeveer 1 km ten noorden van de kern van Sint-Lodewijk. De Oudenaardse Heerweg is een voldoende uitgeruste gemeenteweg. Het is een vrij landelijke en smalle weg geflankeerd met lintbebouwing.
Het perceel is bebouwd. Op het perceel bevindt zich een eengezinswoning van het halfopen bouwtype. De woning bestaat uit 2 bouwlagen en een hellend dak. De noklijn staat dwars op de weg. De woning bevindt zich op minimum 4,06 m van de rechter perceelsgrens en op minimum 1,66 m van de rooilijn.
De omgeving is een landelijke, agrarische omgeving met een residentieel karakter. Het wonen bestaat er bijna uitsluitend uit eengezinswoningen.
3.2 Beschrijving van de aangevraagde stedenbouwkundige handelingen
De aanvraag betreft het verbouwen en uitbreiden van een bestaande eengezinswoning na afbraak van het volume onder het dak van het nevenvolume. Hierbij wordt meer dan 60% van de buitenmuren behouden.
Het bestaande af te breken dakvolume heeft een oppervlakte van 39,80 m² en bevindt zich op de linker perceelsgrens. De bijgebouwen die opgetrokken zijn met 1 bouwlaag en die zich rechts en achteraan het hoofdvolume bevinden, worden gesloopt. Deze bijgebouwen bevinden zich op zowel de linker, de rechter als de achterste perceelsgrenzen.
Op de plaats van de te slopen constructies wordt een nieuwbouw voorzien. De uitbreiding bevindt zich zowel rechts als achteraan de woning, op een afstand van minimum 4,06 m ten opzichte van de rechter kavelgrens en op de linker kavelgrens. De uitbreiding bestaat uit 2 volumes waarvan het ene volume opgetrokken wordt met 1 bouwlaag en afgewerkt met een plat dak, en waarvan het andere volume opgetrokken wordt met 2 bouwlagen en een plat dak. Het laagste volume heeft een breedte van 2,76 m op een diepte van 4,93 m. Het hoogste volume heeft een breedte van 4,42 m op een diepte van 9,92 m. De kroonlijsthoogte van het laagste volume bedraagt 3,10 m en van het hoogste volume 5,85 m.
Het materiaalgebruik voor de nieuwe volumes betreft donkerbruine gevelbekleding en zwart pvc buitenschrijnwerk. De bakstenen muren van het te behouden hoofdvolume werden wit geschilderd met zwart pvc buitenschrijnwerk.
Het bestaande hoofdvolume wordt intern verbouwd. Het gelijkvloers bestaat na verbouwing en uitbreiding uit een inkom, woonkamer, eetkamer, keuken, living en wasplaats.
Op het verdiep worden 2 slaapkamers, een toilet, badkamer en dressing voorzien. Onder het dak bevindt zich nog een zolder.
Rechts van de woning wordt een parking voorzien over de volledige breedte van de zijtuinstrook (B: 5,55 m). De diepte bedraagt 7,66 m. Achteraan de woning wordt een terras voorzien met een oppervlakte van 17,70 m² in tegels. De rest van de tuinzone wordt voorzien in gras.
3.3 Beschrijving van de aangevraagde ingedeelde inrichtingen of activiteiten
De aanvraag heeft geen betrekking op een ingedeelde inrichting of activiteit.
Er diende over de aanvraag geen openbaar onderzoek gehouden te worden.
De aanpalende eigenaars werden op 3 mei 2023 aangeschreven omdat de aanvraag betrekking heeft op de oprichting, uitbreiding of afbraak van scheidingsmuren of muren die in aanmerking komen voor gemene eigendom. Er werden geen bezwaren ingediend.
Er dienden geen adviezen ingewonnen te worden.
De aanvraag valt niet onder de bijlage I of II van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 december 2004. Project-MER of OVR is niet van toepassing op voorliggende aanvraag.
Op basis van de hierboven vermelde overwegingen wordt tot de volgende beoordeling van het dossier gekomen.
7.1 Planologische toets
De aanvraag dient getoetst te worden aan de stedenbouwkundige voorschriften van het gewestplan, meebepaald aan de voorschriften van het agrarisch gebied.
In deze zone gelden de stedenbouwkundige voorschriften van art. 11.4.1. van het koninklijk besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen. Deze voorschriften luiden als volgt :
Agrarische gebieden zijn bestemd voor de landbouw in de ruime zin. Behoudens bijzondere bepalingen mogen de agrarische gebieden enkel bevatten de voor het bedrijf noodzakelijke gebouwen, de woning van de exploitanten, benevens verblijfsgelegenheid voor zover deze een integrerend deel van een leefbaar bedrijf uitmaakt, en eveneens para-agrarische bedrijven.
Gebouwen bestemd voor niet aan de grond gebonden agrarische bedrijven met industrieel karakter of voor intensieve veeteelt, mogen slechts opgericht op ten minste 300m van een woongebied of op ten minste 100m van een woonuitbreidingsgebied, tenzij het een woongebied met landelijk karakter betreft. De afstand van 300 en 100m geldt evenwel niet in geval van uitbreiding van bestaande bedrijven. De overschakeling naar bosgebied is toegestaan overeenkomstig de bepalingen van artikel 35 van het Veldwetboek, betreffende de afbakening van de landbouw- en bosgebieden.
De aanvraag heeft betrekking op een zonevreemde woning zodat de aanvraag afwijkt van de bestemming van het gewestplan.
De aanvraag valt onder de basisrechten voor zonevreemde constructies van de Vlaamse codex ruimtelijke ordening voor wat betreft de verbouwing van de zonevreemde woning waarbij artikel 4.4.12 stelt dat in alle bestemmingsgebieden de vigerende bestemmingsvoorschriften op zichzelf geen weigeringsgrond vormen bij de beoordeling van een aanvraag voor een stedenbouwkundige vergunning voor het verbouwen van een bestaande zonevreemde woning op voorwaarde dat het aantal woongelegenheden beperkt blijft tot het bestaande aantal, waarbij artikel 4.4.15 stelt dat het uitbreiden vergunbaar is voor zover het bouwvolume beperkt blijft tot ten hoogste 1.000 m³ en op voorwaarde dat het aantal woongelegenheden beperkt blijft tot het bestaande aantal en waarbij artikel 4.4.11 stelt dat de toetsing aan de goede ruimtelijke ordening onverkort geldt bij de afgifte van een vergunning.
In het voorliggend ontwerp blijft het aantal woongelegenheden behouden. De bestaande woning heeft een bruto volume van 782 m² en het bruto bouwvolume van de woning na verbouwing bedraagt 608 m³ (< 1.000 m³). De aanvraag is in overeenstemming met de goede ruimtelijke ordening (zie onder). De aanvraag voldoet aan de bepalingen van de codex en is bijgevolg in overeenstemming met de voorzieningen van het gewestplan.
7.2 Wegenis
In toepassing op de artikelen 4.3.5. tot en met 4.3.8. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening kan gesteld worden dat de Oudenaardse Heerweg een voldoende uitgeruste openbare weg is.
De aanvraag beoogt niet de oprichting van een bedrijfswoning.
De aanvraag ligt niet in een reservatiestrook. Het goed is niet getroffen door een rooilijn.
7.3 Watertoets (decreet integraal waterbeleid)
Hoofdstuk III, afdeling I, artikel 8 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het algemeen waterbeleid (Belgisch Staatsblad 14 november 2003) legt bepaalde verplichtingen op, die de watertoets worden genoemd. Deze watertoets houdt in dat de eventuele schadelijke effecten van het innemen van ruimte ten koste van de watersystemen worden ingeschat.
De omzendbrief OMG/2022/1 ‘Richtlijnen voor de toepassing van een klimaatbestendige watertoets en de vrijwaring van het waterbergend vermogen in signaalgebieden’ reikt richtlijnen aan voor het toepassen van het nieuwe watertoetsbesluit, alsook voor het vrijwaren van watergevoelige gebieden.
Het voorliggend project heeft geen omvangrijke oppervlakte (<0,1 ha).
Het betrokken goed is volgens de fluviale en de pluviale overstromingskaart niet gelegen binnen een overstromingsgevoelige zone. Er dringen zich in het kader van de watertoets geen maatregelen op inzake overstromingsvrij bouwen of beperkingen inzake de inname van komberging.
Er is voldaan aan de gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwater.
De dakoppervlakte watert af naar een hemelwaterput van 5.000 liter. De hemelwaterput heeft een overloop naar een infiltratievoorziening met een volume van 2.500 liter en een referentieoppervlakte van 4 m². Het in de hemelwaterput opgevangen hemelwater wordt hergebruikt voor de wc’s en buitenkranen. Hemel- en afvalwater wordt gescheiden afgevoerd tot aan de perceelsgrens.
Het terras en de oprit van beide loten worden aangelegd in waterdoorlatende verharding of wateren af in de naastliggende onverharde ruimte zodat het water van de verhardingen infiltreert in de bodem.
Bijgevolg kan in alle redelijkheid geoordeeld worden dat het schadelijk effect beperkt zal zijn.
7.4 Mer-screening
De aanvraag valt niet onder de bijlage I,II of III van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 december 2004.
7.5 Natuurtoets
Volgens de natuurtoets blijkt dat geen onvermijdbare schade aan belangrijke natuurwaarden worden veroorzaakt.
7.6 Erfgoed-/archeologietoets
Niet van toepassing.
7.7 Mobiliteit – MOBER (transport en verkeersveiligheid)
Niet van toepassing
7.8 Decreet grond- en pandenbeleid
Gezien de beperkte omvang/aard van het project zijn geen normen of percentages betreffende de verwezenlijking van een bescheiden woonaanbod van toepassing.
7.9 Milieuaspecten
Niet van toepassing.
7.10 Goede ruimtelijke ordening
Voor de beoordeling van de goede ruimtelijke ordening wordt de aanvraag getoetst aan de hand van de aandachtspunten en criteria zoals vermeld in artikel 4.3.1 § 2 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, voor zover noodzakelijk en relevant.
Functie:
Hoewel de aanvraag geen betrekking heeft op professionele activiteiten of para-agrarische activiteiten, is het verbouwen van de woning in deze lokale ruimtelijke agrarische situatie aanvaardbaar. Het ontwerp veroorzaakt geen schade aan de externe landbouwstructuren en de aanwezige agrarische dynamiek.
De aanvraag heeft betrekking op (de regularisatie van) de verbouwing van een eengezinswoning. Deze functie blijft ongewijzigd en is passend binnen deze omgeving. Het ontwerp zorgt voor het slopen van de vele bijgebouwen, een herindeling en rationalisering van de woning en beantwoordt zodoende aan de huidige normen van wooncomfort.
Inplanting en ruimtegebruik:
De inplanting van de woning op de rooilijn blijft ongewijzigd.
De vele aangebouwde bijgebouwen worden gesloopt. De vrijgekomen ruimte wordt ingenomen door tuinzone en ingezaaid met gras. De nieuwe achterbouw wordt gerealiseerd aansluitend op het hoofdgebouw en is, in vergelijking met de te slopen bijgebouwen, beperkt in oppervlakte. Op die manier vormt de bebouwing na de werken een compact geheel.
Bouwvolume en gabarit:
Het hoofdgebouw van de woning blijft qua gabarit ongewijzigd, er worden enkel interne verbouwingswerken uitgevoerd. De bestaande achterbouwen worden verbouwd tot een nieuwe veel compactere achterbouw tot op +/- 4 m van de rechter perceelsgrens. De bouwdiepte op de verdieping wijzigt niet ten opzichte van de oorspronkelijk vergunde toestand gezien het een verbouwing betreft. Het gabarit van de aanbouw wordt wel gewijzigd. Het bestaande hellend dak wordt gewijzigd in een plat dak. Er wordt door de wijziging van het dakvolume geen hinder verwacht voor de omringende percelen, integendeel.
Door het slopen van de vele bijgebouwen worden de muren op de perceelgrenzen gewijzigd. De gemetselde muren worden vervangen door houten schermen. Hiervoor werd het akkoord verkregen van de eigenaars van het betreffende buurpercelen. De sloop van de vele bijgebouwen op het perceel zorgt voor minder hinder naar de buren toe.
Het gevraagde is qua volume en gabarit inpasbaar in de betreffende omgeving. Er is voldaan aan de zonevreemde basisrechten.
Verschijningsvorm:
De voorgevel blijft ongewijzigd waardoor het ontwerp geen rechtstreekse impact heeft op het straatbeeld. De aanbouw is nauwelijks zichtbaar van op de straat. De sloop van de huidige achterbouwen en de realisatie van een nieuwe achterbouw betekenen een sanering van de bebouwing op het perceel met een gunstig effect op de beeldkwaliteit.
De uitbreiding integreert zich door zijn materiaalgebruik (metselwerk) binnen de bestaande bebouwing.
Parkeerplaatsen en verkeersaantrek:
De functie van eengezinswoning blijft behouden, bijgevolg wordt geen wijziging van de verkeersaantrek verwacht.
Groen- en omgevingsaanleg:
Achter de woning wordt een terras aangelegd met een oppervlakte van 17,77 m².
De woning beschikt over een voldoende ruime tuinzone om een kwalitatieve tuin te kunnen aanleggen. Door het slopen van de bijgebouwen ontstaat er contact met de tuin, wat het contact tussen de leefruimtes van de woning en de tuinzone bevordert en de woonkwaliteit ten goede komt.
De bestaande oprit in kasseien wordt uitgebroken en vervangen door steenslag verharding wat de waterhuishouding ten goede komt. In functie van het parkeren is een diepte van 6 m voldoende om op een kwalitatieve manier het parkeren te voorzien. Als voorwaarde wordt opgelegd dat de diepte van de parking naast de woning beperkt wordt tot 6 m. De rest dient ingericht te worden als groenzone/gras.
Conclusie:
Het ontwerp is bijgevolg verenigbaar met zijn onmiddellijke omgeving en met de goede plaatselijke aanleg.
Artikel 4.3.1§2, 2° stelt dat het vergunningverlenende bestuursorgaan ook met de bijdrage van het aangevraagde aan de verhoging van het ruimtelijk rendement rekening kan houden.
De aanvraag doet geen bijdrage tot de verhoging van het ruimtelijk rendement, doch respecteert de kwaliteit van de woon- en leefomgeving. Het aangevraagde past zich in de betrokken omgeving.
7.11 Resultaten openbaar onderzoek
Niet van toepassing
7.12 Scheidingsmuren
Naar aanleiding van de adviesvraag voor de werken aan de scheidingsmuren werden geen bezwaren of opmerkingen geformuleerd zodat een verdere beoordeling niet aan de orde is.
7.13 Bespreking adviezen
Niet van toepassing.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheden: Art.56, § 2 Decreet Lokaal Bestuur
● Andere:
○ Besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet betreffende de omgevingsvergunning.
○ Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009 en zijn wijzigingen
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
Het college van burgemeester en schepenen sluit zich aan bij het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar en besluit bijgevolg tot het afleveren van de omgevingsvergunning aan Karel Deweer-Taelman namens VDT Projects BV gevestigd Krevelstraat 11/A te 8581 Avelgem, voor het regulariseren van het verbouwen van een woning en het afbreken van bijgebouwen, op een perceel gelegen Oudenaardse heerweg 138 en met als kadastrale omschrijving (afd. 2) sectie E 358 V, mits te voldoen aan volgende voorwaarde(n):
● De diepte van de steenslagverharding/parking naast de woning wordt beperkt tot 6 m. De rest wordt ingericht als groenzone/gras.
Zitting van CBS van 21 JUNI 2023
C.26. Lokaal voor beeldende kunsten - gunning deelopdrachten - goedkeuring
Aanleiding en context
Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd goedkeuring te verlenen voor de aanpassingswerken voor de herinrichting van een lokaal voor beeldende kunsten in de Hoogstraat en de verschillende deelopdrachten te gunnen.
Motivering
Het college van burgemeester en schepenen besliste op 5 mei 2021 om de herbestemming van het keramiekatelier Terra en lokaal voor beeldende kunsten naar het lokaal 13+ als primaire en prioritaire piste te verkennen.
Het college van burgemeester en schepenen besliste op 18 januari 2023 om de ramen te vergroten maar in overleg te gaan met het Rode Kruis voor gedeeld gebruik van de sanitaire ruimte zodat er geen eigen sanitaire ruime moet ingericht worden.
De aanpassingswerken kunnen opgesplitst worden in 3 deelopdrachten : Elektriciteitswerken, grondwerken en het aanpassen van de ramen. Voor de verschillende deelopdrachten werden offertes opgevraagd.
1. Elektriciteitswerken:
Door het plaatsen van de keramiekovens die een groter vermogen vragen moet de elektriciteit aangepast worden. Er werden ook extra stopcontacten en verlichting door de betrokkenen gevraagd.
De verschillende offertes geven dit overzicht.
Karel Quintyn | 10.902,2 euro excl btw |
Nick Lecluyse | 5.700 euro excl btw |
Elektra Vantomme | Geen tijd om dit in 2023 nog uit te voeren |
2. Grondwerken:
Voor een extra wastafel in de ruimte dient er een afvoer te worden voorzien. Van aan Kind en Gezin tot aan de toegangsdeur van het lokaal moet er een gescheiden riolering worden gelegd.
De offertes geven dit overzicht:
Jurgen Putman | 11.275 euro excl btw |
Hein Vanhoutte | 21.272,5 euro excl btw |
3. Aanpassen ramen
De betrokken gebruikers zijn vragende partij om een deel van de muur uit te breken en daar een raam te plaatsen. Enerzijds komt dit de lichtinval ten goede en anderzijds kunnen ze dat nieuw dubbel raam gebruiken als een extra toegang en verluchting van het lokaal.
De offertes geven dit overzicht:
FSolutions | 7.905 euro excl btw |
Tom Callewaert | 9.367,37 excl btw |
Construct Glas | Geen offerte verkregen |
Deze opdracht wordt gegund via de aanvaarde factuur (overheidsopdracht van beperkte waarde).
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 56, § 3, 5° betreffende de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen.
● Andere:
○ De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen
○ Het Bestuursdecreet van 7 december 2018
○ Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht
○ De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen
○ De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 92 (de geraamde waarde excl. btw bereikt de drempel van 30.000,00 euro niet).
○ Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen
○ Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen
○ Besluit van de gemeenteraad van 28 mei 2020 houdende vaststelling van de opdrachten voor werken, leveringen en diensten die beschouwd worden als opdrachten van dagelijks bestuur
Financiën
De beslissing heeft financiële gevolgen.
Elektriciteitswerken:
Raming of bedrag | 5.700 euro excl btw of 6.897 euro incl. btw |
Actie | Herlocaliseren van het gemeentelijk keramiekatelier Terra |
Jaarbudgetrekening | A-3.03.2/0820-00/22100000 |
Visum | niet van toepassing |
Grondwerken:
Raming of bedrag | 11.275 euro excl btw of 13.642,75 euro incl. btw |
Actie | Herlocaliseren van het gemeentelijk keramiekatelier Terra |
Jaarbudgetrekening | A-3.03.2/0820-00/22100000 |
Visum | G-2023-27 |
Ramen:
Raming of bedrag | 7.905 euro excl btw of 9.565,05 euro incl. btw |
Actie | Herlocaliseren van het gemeentelijk keramiekatelier Terra |
Jaarbudgetrekening | A-3.03.2/0820-00/22100000 |
Visum | niet van toepassing |
BESLUIT
Artikel 1
Het college van burgemeester en schepenen besluit om de elektriciteitswerken te gunnen aan Nick Lecluyse voor een bedrag van 5.700 euro excl. btw of 6.897 euro incl. btw.
Artikel 2
Het college van burgemeester en schepenen besluit om de grondwerken te gunnen aan Jurgen Putman voor een bedrag van 11.275 euro excl. btw of 13.642,75 euro incl. btw.
Artikel 3
Het college van burgemeester en schepenen besluit om de aanpassingen van de ramen te gunnen aan Fsolution voor een bedrag van 7.905 euro excl. btw of 9.565,05 euro incl. btw.
Zitting van CBS van 21 JUNI 2023
C.27. Inname openbaar domein - kennisname
Zitting van CBS van 21 JUNI 2023
C.28. Afsprakennota 2022.52 - ondersteuning cluster ruimte bij behandeling omgevingsvergunningsaanvragen en dossiers mobiliteit - verlenging
Aanleiding en context
Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd de verlenging van de afsprakennota "2022.52 Deerlijk - ondersteuning/advisering/behandeling van vergunningsaanvragen en ondersteuning/advisering/behandeling bij mobiliteitsaspecten in het kader van de zelfstandige groepering Leiedal" goed te keuren.
Motivering
Het college van burgemeester en schepenen keurde in zitting van 14 december 2022 de afsprakennota "2022.52 Deerlijk - ondersteuning/advisering/behandeling van vergunningsaanvragen en ondersteuning/advisering/behandeling bij mobiliteitsaspecten in kader van de zelfstandige groepering Leiedal" goed.
Deze afsprakennota is van kracht tot 30 juni 2023 en verlengbaar tot 31 december 2023.
Momenteel is er een aanwervingsprocedure lopende voor een mobiliteitsdeskundige, maar er is nog geen zekerheid dat we iemand zullen kunnen aanwerven en als we iemand aanwerven zal er sowieso ook nog een inwerkperiode nodig zijn. Bij de dienst omgeving blijft de werkdruk aanhouden door het aantal dossiers en de complexiteit van de dossiers.
Daarom is het wenselijk om de ondersteuning van Leiedal bij het behandelen van omgevingsvergunningsaanvragen en mobiliteitsdossiers verder te blijven voorzien.
Leiedal liet wel al weten dat de ondersteuning voor mobiliteit niet verder op 2 dagen per week kan aangehouden worden maar zal teruggebracht worden naar 2 dagen per week gedurende 1 week per maand en 1 dag per week voor de overige weken.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 3, 4° van het Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
De beslissing heeft financiële gevolgen.
Raming of bedrag | 11.448 euro (mobiliteit) 15.200 euro (omgeving) |
Actie | overige beleid |
Jaarbudgetrekening | GBB/0200-00/61310000 (mobiliteit) GBB/0600-01/61310000 (omgeving) |
Visum | nvt |
Hiervoor is onvoldoende krediet beschikbaar. Bij de eerstvolgende AMJP zal hiervoor bijkomende krediet moeten voorzien worden.
BESLUIT
Artikel 1
Het college van burgemeester en schepenen besluit de verlenging van de afsprakennota "2022.52 Deerlijk - ondersteuning/advisering/behandeling van vergunningsaanvragen en ondersteuning/advisering/behandeling bij mobiliteitsaspecten in het kader van de zelfstandige groepering Leiedal" goed te keuren.
Zitting van CBS van 21 JUNI 2023
C.29. Afvoering van ambtswege - goedkeuring
Zitting van CBS van 21 JUNI 2023
D.2. GAS - tijdelijke aanpak - goedkeuring
Zitting van CBS van 21 JUNI 2023
D.3. Toelichtende nota kazernering HVZ Fluvia - engagementsvraag - goedkeuring bemerkingen
Aanleiding en context
Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd om kennis te nemen van de nota 'kazernering HVZ Fluvia 2026-2031' en de opmerkingen hierbij goed te keuren.
Motivering
In zitting van het zonecollege van 26 mei ll. werd toelichting gegeven omtrent het kazerneringsproject zoals lopende binnen HVZ Fluvia. De bijzondere aandacht ging hierbij naar het dossier Evolis (bouw nieuwe hoofdkazerne HVZ Fluvia).
Het spreekt voor zich dat de planning en bouw van een dergelijke hoofdkazerne een grote, legislatuur-overschrijdende impact kent op organisatorisch en financieel vlak.
In bijlage bevindt zich een toelichtende nota die op omstandige wijze het kader schetst van het kazerneringsproject en tevens een engagementsvraag omvat (p.6 - 9, engagement 1-5).
Deze nota werd overgemaakt aan de respectievelijke colleges om dit inhoudelijk te bespreken. Op zitting van het zonecollege van 23 juni eerstkomende wordt dit punt opnieuw ter bespreking/goedkeuring voorgelegd. Er wordt gevraagd om het standpunt van het college van burgemeester en schepenen en gebeurlijke insteken en/of bemerkingen uiterlijk 21 juni over te maken zodat deze kunnen voorgelegd worden aan het zonecollege.
Vanuit de diensten worden volgende bemerkingen gegeven:
● Er is inhoudelijk geen kennis bij de administratie over de gevraagde volumes. We kunnen enkel vaststellen dat er op vraag van Kortrijk een schietstand is bijgekomen en dat de financiële consequentie van deze vraag over het project niet duidelijk is.
● De gunning is voorzien midden 2024 en zal vermoedelijk wat schuiven indien er bijkomende vragen of ontoereikend budget is. De kans is dus groot dat het voorziene budget ontoereikend zal zijn en een gunning over de legislatuur zal worden getild zodat de nieuwe budgetten in het nieuwe op te maken meerjarenplan kunnen worden ingeschreven.
● De kostprijs en het aandeel die door de gemeenten zal betaald worden zal hoogst waarschijnlijk nog stijgen. We zitten in het voortraject en de plannen en raming werden reeds bijgesteld, bij aanbesteding en uitvoering is er een grote kans op grote verschillen ten opzichte van het voorziene budget.
● De opvolgingscapaciteit voor dergelijk werk lijkt beperkt bij de brandweerzone. Kan dit niet beter via een derde partij worden uitgevoerd, vb. Belfius, die daar de nodige expertise in heeft en een prijsvraag kan opstellen tegen vaste prijs (of beperken van meerkosten)?
● Dient er voor dergelijk project geen toelichting te worden gegeven aan college en gemeenteraad van de verschillende partners om het draagvlak te vergroten voor dergelijk legislatuur-overschrijdend project?
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
Bij een overlegmoment over de begroting en jaarrekening werd uiteengezet dat er geld zou bij gevraagd worden:
In 2023 namelijk 18.885 euro bovenop de overeengekomen 91.800 euro.
In 2024 is dat 74.424 euro bovenop de overeengekomen 91.800 euro.
In 2025 tenslotte 235.900 euro bovenop de overeengekomen 91.800 euro.
Samen 329.209 euro extra.
Onze gemeenteraad heeft nog geen kazerneringsdotaties voor de volgende MJP 2026-2031 goedgekeurd, maar Fluvia heeft dit wel al becijferd gezien hun kazerneringsplannen over 3 legislaturen lopen. Vandaag spreken ze over een jaarlijkse dotatie van 65.430 euro.
Men vraag nu aan het college van burgemeester en schepenen een engagement om hiermee akkoord te gaan.
BESLUIT
Artikel 1
Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van de nota omtrent 'kazernering HVZ Fluvia - 2026-2031' en besluit volgende bemerkingen mee te geven aan Fluvia:
Het college van burgemeester en schepenen is niet akkoord met de voorliggende timing en vraagt een aanpassing van de dotatie.
Dit was een onderhandelde oplossing die rekening hield met de noden en wensen van elke gemeente. Dit dient terug met alle partijen grondig te worden uitgewerkt. De huidig verstrekte info is te beperkt om hier een onderbouwde beslissing over te nemen.
Daarnaast heeft het college van burgemeester en schepenen nog volgende bedenkingen:
Er is inhoudelijk geen kennis bij de administratie over de gevraagde volumes. We kunnen enkel vaststellen dat er op vraag van Kortrijk een schietstand is bijgekomen en de financiële impact op het project niet duidelijk is.
De kans is groot dat het voorziene budget ontoereikend zal zijn bij aanbesteding en er nog aanpassingen aan de dotatie, de timing of het project nodig zullen zijn.
De opvolgingscapaciteit voor dergelijk werk lijkt eerder beperkt bij de brandweerzone. De vraag is of dit niet beter via een derde partij kan worden uitgevoerd, bv. Belfius, die daar de nodige expertise heeft.
Zitting van CBS van 21 JUNI 2023
D.4. VK tegelwippen - onthardingsvoorstellen op openbaar domein - goedkeuring
Aanleiding en context
Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd om, in het kader van het Vlaams kampioenschap (VK) tegelwippen, een selectie te maken van verder uit te werken onthardingsvoorstellen op openbaar domein.
Motivering
In het college van burgemeester en schepenen van 15 maart 2023 werd akte genomen van de deelname aan het Vlaams kampioenschap tegelwippen binnen de poule van de Leiedal-gemeenten. Deze actie gaat door van 21 maart tot 31 oktober 2023.
Het college van burgemeester en schepenen keurde op 14 juni de ondersteuning van ontharding op privaat domein goed door verharding op te halen en de stortkosten op zich te nemen.
Bijkomend wensen we als gemeente het voorbeeld te geven en ook op openbaar domein overbodige verharding te ontharden. In dat kader stelden de deskundige wegen en water en de deskundige groen en proper onderstaande lijst op met mogelijke onthardingsvoorstellen. Volgens belang en haalbaarheid vanuit de dienst van boven naar onder:
Ter verduidelijking van deze lijst enkele summiere plannetjes in bijlage (zie pdf 'onthardingsvoorstellen tegelwippen'). Hou er rekening mee dat dit enkel schetsmatig is en dit verder dient uitgewerkt te worden rekening houdende met voetpadbreedtes, parkeervakken, straatinrichting, enz.
We kunnen dit jaar uiteraard niet alle locaties verder uitwerken en uitvoeren, vandaar het belang van een selectie en prioriteiten. De geselecteerde locaties worden na de verdere uitwerking nogmaals ter goedkeuring voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen.
Er zijn geen adviezen nodig.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
De financiële impact van de beslissing is nog niet gekend.
BESLUIT
Artikel 1
Het college van burgemeester en schepenen besluit om in het kader van het VK tegelwippen het vergroten van de boomvakken aan de parkeerstroken in de Sint-Amandusstraat en het vergroenen van de Guido Gezellelaan niet te weerhouden. De resterende onthardingsvoorstellen kunnen door de diensten verder uitgewerkt worden mits rekening wordt gehouden met volgende opmerkingen:
● Stationsplein: Dit dient in zijn geheel bekeken te worden.
● De Taeyelaan – Kardinaal Cardijnlaan: Er moeten voldoende parkeerplaatsen in de straat behouden blijven, door gefundeerd gras of grasdallen te voorzien.
● Aansluiting Vichtesteenweg – De Taeyelaan: Er moet voldoende rekening gehouden worden met draaicirkels van vrachtwagens.
● Aansluiting Pikkelstraat – Beverenstraat: Dit wordt moet bekeken worden samen met de snelheidsremmende maatregelen in de rest van de straat.
● Boerderijstraat: Er moeten voldoende parkeerplaatsen in de straat behouden blijven.
Artikel 2
Het college van burgemeester en schepenen vraagt om in overleg te gaan met de bewoners om een draagvlak te hebben, aandacht te hebben voor een kwalitatieve groeninrichting en de concrete uitwerking met bijhorende raming terug te koppelen.
Artikel 3
Het college van burgemeester stelt bijkomend ook volgend mogelijke onthardingsprojecten voor:
● Herinrichting van de verkeersgeleider in de Kortrijkse Heerweg
● Het Vredeplein
Zitting van CBS van 21 JUNI 2023
D.5. Leegstandbelasting AJ2021 - vraag om minnelijke schikking in bij de rechtbank aanhangig gemaakt beroep
Dit punt werd uitgesteld naar een volgende zitting.
Zitting van CBS van 21 JUNI 2023
D.6. Gemeenteraad van 6 juli 2023 - agendapunten - verzoek agendering - goedkeuring
Aanleiding en context
De agenda van de gemeenteraad bevat in ieder geval de punten die door het college van burgemeester en schepenen aan de voorzitter worden meegedeeld.
Het college en burgemeester en schepenen wordt gevraagd de agenda voor de komende gemeenteraad te overlopen.
Motivering
Het college van burgemeester en schepenen overloopt de voorziene punten voor de gemeenteraadszitting van 6 juli 2023.
Er zijn geen adviezen nodig.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur
● Andere:
○ Art. 19 Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
Het college van burgemeester en schepenen besluit de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken om volgende punten te agenderen op de gemeenteraad van 6 juli 2024:
OPENBARE ZITTING
● Gemeenteraad - 25 mei 2023 - notulen en audio-opname - goedkeuring
● Rapport organisatiebeheersing 2022 - kennisname
● Vernieuwen, herstellen en aanpassen van voetpaden - 2023-2024 - lastvoorwaarden, raming en wijze van gunnen - goedkeuring
● Aanstellen van een ontwerper voor de dakrenovatie van het sociaal huis en de voormalige conciërgewoning van de brandweer - lastvoorwaarden, raming en wijze van gunnen - goedkeuring
● Gemeentelijk RUP Historisch gegroeid bedrijf Verrieststraat - voorlopige vaststelling - goedkeuring
● Stationsstraat ter hoogte van nrs 60-62 - wijziging gemeentelijk rooilijnplan - goedkeuring
● Onderwijs - LO - lestijdenpakket 2023-2024 - goedkeuring
● Onderwijs - LO - afsprakenkader deconnectie - goedkeuring
● Onderwijs - BBO - afsprakenkader deconnectie - goedkeuring
● Onderwijs - retributiereglement gemeentelijke kinderopvang - aanpassing - goedkeuring
● Feestelijkheden - retributiereglement uitleendienst - goedkeuring
● Straatnaambepaling innewaarts de Desselgemstraat - definitieve beslissing - goedkeuring
De openbare zitting van de gemeenteraad wordt geschorst om te hernemen na de openbare zitting van de OCMW-raad.
● Vragen gesteld door raadsleden
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.