DEERLIJK

21 FEBRUARI 2024

 

AANWEZIG

 

Burgemeester: Claude Croes

 

Schepenen: Bert Schelfhout, Regine Vanwynsberghe-Rooryck, Philip Ghekiere, Matthias Vanneste, Louis Vanderbeken

Algemeen directeur: Karel Bauters

 

 

Bij aanvang van deze zitting stelt Belfius het Individueel Financieel Profiel van Deerlijk voor aan CBS en MAT.

 

 

Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 21 FEBRUARI 2024

C.1. College van burgemeester en schepenen - verslag van de zitting van 7 februari 2024 - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd het verslag van de vorige zitting goed te keuren.

 

Motivering

 

Het college van burgemeester en schepenen overloopt het verslag van de zitting van 7 februari 2024.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 50 Decreet Lokaal Bestuur

 

Adviezen

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit het verslag van de zitting van 7 februari 2024 goed te keuren.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 29/02/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 21 FEBRUARI 2024

C.2. Hoogstraat 126 - aankoop - ontwerpakte - verzoek agendering gemeenteraad - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken de ontwerpakte voor de aankoop van het pand gelegen in de Hoogstraat 126 te Deerlijk, met kadastrale gegevens Deerlijk, 1°afdeling, sectie A, perceelnr. 205 E5, te agenderen op de gemeenteraad van 29 februari 2024.

 

Motivering

 

Het voormalige ING-kantoor gelegen in de Hoogstraat 126, kadastraal gekend onder Deerlijk, 1e afdeling, sectie A, perceelnummer 205 E5 met een oppervlakte van 2a80ca, werd openbaar verkocht.

 

Beëdigd landmeter-expert Bart Degezelle, Molendreef 33 te 8570 Vichte stelde op 27 september 2023 het schattingsverslag op. De waarde werd bepaald op 243.900,00 euro.

 

De gemeenteraad besloot in zitting van 26 oktober 2023 principieel akkoord te gaan met de aankoop van het pand gelegen Hoogstraat 126 te Deerlijk en om het college van burgemeester en schepenen volmacht te verlenen om namens de gemeente een bod uit te brengen conform het schattingsverslag met een onderhandelingsmarge van om en bij de 10 %.

 

Het college van burgemeester en schepenen besloot in zitting van 29 november 2023 een bod van 243.900,00 euro uit te brengen op het pand gelegen Hoogstraat 126 te Deerlijk met kadastrale gegevens Deerlijk, 1°afdeling, sectie A, perceelnr. 205 E5.

 

Op 15 december 2023 ontving de gemeente een aangetekend schrijven van ING België nv, CoE Corporate Real Estate and Facility Services, met de bevestiging dat het bod van de gemeente ten bedrage van 243.900,00 euro werd aanvaard.  Het college van burgemeester en schepenen nam hiervan kennis in zitting van 3 januari 2024.

 

Er werd een ontwerpakte (dossier CM/2240041 : VERKOOP) opgesteld door Geassocieerde Notarissen Deerlijk bv, Harpstraat 17 te 8540 Deerlijk, die ter goedkeuring aan de gemeenteraad wordt voorgelegd.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken het ontwerp van akte met betrekking tot de aankoop van het onroerend goed gelegen Hoogstraat 126 te Deerlijk, met kadastrale gegevens Deerlijk, 1°afdeling, sectie A, perceelnr. 205 E5, te agenderen op de gemeenteraad van 29 februari 2024.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 29/02/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 21 FEBRUARI 2024

C.3. LO - retributiereglement refter beuk - verzoek agendering gemeenteraad - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken om het retributiereglement voor de refter van de beuk, ter goedkeuring te agenderen op de gemeenteraad van 29 februari 2024.

 

Motivering

 

De nieuwe refter, zoals voorzien in het vernieuwbouwproject van de beuk, is afgewerkt. Deze biedt heel wat mogelijkheden voor de schoolwerking, maar ook in functie van multifunctioneel gebruik van schoolinfrastructuur, biedt de refter extra kansen voor buitenschools gebruik.

 

Om de retributie voor buitenschools gebruik van de refter te regelen, is een retributiereglement nodig. Bij de opmaak van dit retributiereglement werd de lijn van het retributiereglement voor het gemeenschapscentrum maximaal doorgetrokken, met dien verstande dat er wel rekening gehouden wordt met de eigenheid en praktische aspecten van de schoolwerking.

 

Het retributiereglement voor de refter van de beuk wordt als volgt voorgesteld:

 

RETRIBUTIEREGLEMENT "REFTER BEUK"

 

Toepassingsgebied

Art. 1. - Er wordt een retributie gevestigd op het huren van de refter van de gemeentelijke lagere school (de beuk).

 

Doelstelling

Art. 2. - De heffing van deze retributie heeft tot doel de mogelijkheid te bieden de refter (met speelplaats en toiletten) te huren als extra gemeentelijke locatie voor gemeenschapsvormende activiteiten. Hiermee wordt mee invulling gegeven aan het multifunctioneel gebruik van schoolinfrastructuur.

 

Heffingsplichtige

Art. 3. - De retributie wordt bepaald voor volgende categorieën:

 

Categorie A:

        lokaal bestuur Deerlijk;

        alle Deerlijkse gemeentelijke adviesraden, gemeentelijke commissies en hun werkgroepen, de beheersorganen en hun werkgroepen;

        alle onderwijsinstellingen gelegen op het grondgebied Deerlijk en hun oudercomités;

        erkende Deerlijkse benefietorganisaties.

 

Categorie B:

        alle erkende Deerlijkse verenigingen;

        individuele leden van de ouderraad berk+beuk en De KIM & De SAM (voor private doeleinden).

 

Categorie C:

        onderwijzend en niet-onderwijzend personeel van de Deerlijkse scholen behorende tot de scholengemeenschap KADANZ (voor private doeleinden).

 

Categorie D:

        Organisatoren van (vakantie)aanbod met een winstgevend/commercieel doel, die met die respectievelijke organisatie mee uitvoering geven aan de uitrol van de Deerlijkse visie inzake Buitenschoolse Opvang en Activiteiten (BOA).

 

Bedrag

Art. 4. - De retributie is als volgt vastgesteld:

 

Categorie A

Gratis

Categorie B

200,00 euro

Categorie C

150,00 euro

Categorie D

150,00 euro

 

Art. 5. – De retributie wordt aangerekend per dag, ongeacht het aantal uren de infrastructuur die dag wordt gebruikt. De kosten voor algemene verlichting, de verwarming en het gebruik van het aanwezige meubilair zijn in de huurprijs inbegrepen.

 

Wijze van aanvragen

Art. 6. – Elke aanvraag voor het huren van de refter van de gemeentelijke lagere school (de beuk) wordt gericht aan de directie van de gemeentelijke lagere school (de beuk).

 

Wijze van vestiging van de retributie

Art. 7. - De retributie moet betaald worden via overschrijving, ten laatste 30 dagen na de datum van de kostennota of na het verzoek tot betaling.

 

Vrijstelling van retributie

Art. 8 - Verenigingen of privépersonen wonende in Deerlijk die geen erkende benefietorganisatie zijn en een benefiet wensen te organiseren op grondgebied Deerlijk, kunnen 1x per jaar gratis gebruik maken van de refter van de gemeentelijke lagere school (de beuk). De organisator dient, in functie van goedkeuring, een expliciete aanvraag in bij het college van burgemeester en schepenen en vermeldt aan welk goed doel een financiële gift zal worden gegeven en welk bedrag daarvoor geraamd wordt. De financiële gift dient minimaal 50 % van de financiële netto-opbrengst te bedragen. Na het benefiet dient de organisatie het bewijs van overschrijving van de financiële gift in bij het college van burgemeester en schepenen. Bij nalatigheid wordt het gebruik van de refter aangerekend conform het reglement.

 

Overige bepalingen

Art. 9.– De algemene gebruiksvoorwaarden en aanvraagprocedure worden vastgelegd in het gebruikersreglement voor de refter van de gemeentelijke lagere school (de beuk).

 

Art. 10. – Eventuele materialen van de uitleendienst en/of het gemeenschapscentrum dienen apart en overeenkomstig het betreffende retributiereglement voor de uitleendienst aangevraagd te worden.

 

Betwistingen

Art. 11. - Alle betwistingen in verband met de toepassing van dit reglement worden in eerste instantie behandeld door het college van burgemeester en schepenen.

 

Inwerkingtreding

Art. 12. - Dit reglement treedt in werking vanaf 15 maart 2024 en is geldig tot en met 31 december 2025.

 

Juridische gronden

 

Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken om het retributiereglement voor de refter van de beuk ter goedkeuring te agenderen op de gemeenteraad van 29 februari 2024.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 29/02/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 21 FEBRUARI 2024

C.4. LO - gebruikersreglement refter beuk - verzoek agendering gemeenteraad - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken om het gebruikersreglement voor de refter van de beuk ter goedkeuring te agenderen op de gemeenteraad van 29 februari 2024.

 

Motivering

 

De nieuwe refter zoals voorzien in het vernieuwbouwproject van de beuk, is afgewerkt. Deze biedt heel wat mogelijkheden voor de schoolwerking, maar ook in functie van multifunctioneel gebruik van schoolinfrastructuur, biedt de refter extra kansen voor buitenschools gebruik.

 

Om het buitenschools gebruik van de refter te regelen, is een gebruikersreglement nodig. Bij de opmaak van dit gebruikersreglement werd de lijn van het gebruikersreglement voor vrijetijdsinfrastructuur maximaal doorgetrokken, met dien verstande dat er wel rekening gehouden wordt met de eigenheid en praktische aspecten van de schoolwerking.

 

Het gebruikersreglement voor de refter van de beuk wordt als volgt voorgesteld:

 

GEBRUIKERSREGLEMENT “REFTER BEUK”

 

Inleiding

Art. 1. - Het college van burgemeester en schepenen is verantwoordelijk voor de goede werking van de refter (met inbegrip van de speelplaats en toiletten) van de gemeentelijke lagere school (de beuk), hierna genoemd ‘de refter’, en wordt hiervoor bijgestaan door de directeur van de gemeentelijke lagere school (de beuk), hierna genoemd ‘de directie’.

 

Art. 2. - De refter bevindt zich in de Sint-Amandusstraat 26 te 8540 Deerlijk. De directie is verantwoordelijk voor de verhuring van de refter en is tevens gevestigd in de Sint-Amandusstraat 26 te 8540 Deerlijk, de.beuk@deerlijk.be, 056 71 19 49.

 

Art. 3. - De refter is een ruimte ten behoeve van de schoolwerking en van de voor- en naschoolse opvang, maar kan ook gehuurd worden voor gemeenschapsvormende activiteiten door derden overeenkomstig het retributiereglement “Refter beuk”.

 

De aanvraag

 

Art. 4. - Het gebruik van de refter dient aangevraagd te worden via de directie. De toelating tot gebruik wordt bevestigd aan de aanvrager door de directie. Er wordt een overzichtslijst bijgehouden door de directie.

 

Aanvragen tot gebruik van de refter worden chronologisch behandeld volgens tijdstip van aanvraag. Aanvragen dienen minimaal 7 kalenderdagen en maximaal 1 kalenderjaar voor aanvang van de activiteit bezorgd te worden bij de directie.

 

Art. 5. - Door het gebruik van de refter gaat de aanvrager akkoord met dit reglement en neemt hij kennis van de geldende veiligheidsvoorschriften dewelke door de directie worden toegelicht en bezorgd.

 

Algemene voorschriften

 

Art. 5. - Elke gebruiker is ertoe gehouden:

        de refter te gebruiken voor het overeengekomen doel;

        de refter niet onder te verhuren;

        geen activiteiten te organiseren die in strijd zijn met de openbare orde en de goede zeden;

        de algemene gemeentelijke politieverordening na te leven;

        niet te overnachten in de refter.

 

Art. 6. - De eenmalige gebruiker kan bij de directie een sleutel van de refter bekomen. Na de activiteit wordt de sleutel, volgens afspraak met de directie, terugbezorgd. Door het aanvaarden van de sleutel verklaart de gebruiker zijn verantwoordelijkheid te nemen tot het goede beheer. Het doorgeven van de sleutel is ten strengste verboden zonder medeweten van de directie. Voor de vaste gebruikers wordt een sleutel tegen aftekening meegegeven. Deze wordt bij stopzetting van de activiteiten steeds terugbezorgd aan de directie.

 

Art. 7. – In verband met gebruik van de refter geldt het volgende:

        De gebruiker beheert de refter als een voorzichtig en redelijk persoon. Tijdens de uitoefening van de activiteit is de gebruiker verantwoordelijk voor verlies, diefstal en iedere schade aangebracht aan het gebouw en/of materiaal van de refter en de school, te wijten aan een (opzettelijke of onopzettelijke) fout van de gebruiker of van de deelnemers aan de activiteit die de gebruiker organiseert.

        De gebruiker dient ervoor te zorgen dat de hem toevertrouwde ruimte en het bijhorend materiaal gebruikt worden overeenkomstig hun bestemming.

        De gebruiker die verantwoordelijk is voor de beschadiging moet de (herstellings) kosten hiervan vergoeden.

 

Art. 8. - In verband met catering geldt het volgende:

        de gebruiker staat zelf in voor eventuele dranken, glazen en andere toebehoren;

        de gebruiker moet zelf instaan voor de bediening van de dranken;

        de refter moet na gebruik altijd in perfecte staat achtergelaten worden:

        alle leeggoed, dranken, glazen en andere toebehoren worden door de gebruiker terug meegenomen of worden op een vooraf afgesproken plek verzameld in functie van ophaling daags nadien;

        de ter beschikking gestelde koelkasten worden geledigd;

        de gebruikte keukeninfrastructuur wordt gereinigd.

        de gebruiker respecteert de wetgeving inzake leeftijdsgrenzen voor het schenken van alcohol aan minderjarigen (alcoholhoudende dranken mogen niet geschonken of aangeboden worden aan jongeren onder de 16 jaar, sterke dranken niet aan jongeren onder de 18 jaar, minderjarigen mogen alcohol schenken alleen als er een volwassen eindverantwoordelijke aanwezig is);

        het is strikt verboden eigen kookfornuizen, frietpotten of elektrische huishoudtoestellen van welke aard ook binnen te brengen in de refter zonder toestemming van de directie en na advies van de preventieadviseur.

 

Art. 9. - Bij het verlaten van de refter dient de gebruiker:

        de ruimte (refter en toiletten) te vegen en indien nodig te dweilen, borstels zijn ter beschikking;

        de tafels schoon te maken;

        de stoelen op de tafels te plaatsen;

        het restafval in de containers te deponeren;

        alle lichten te doven, eveneens deze van de toiletten;

        na te gaan of elke vorm van brandgevaar vermeden wordt door onder meer vuilnisbakjes te ledigen in de containers etc.;

        de refter af te sluiten en, indien de gebruiker de laatste gebruiker is, eveneens de toiletten af te sluiten.

 

Art. 11. - Elke gebruiker moet steeds vrije toegang verlenen aan het personeel van de van de school en het lokaal bestuur in werkopdracht.

 

Art. 12. - Elke gebruiker maakt gebruik van de openbare parking aan de Guido Gezellelaan of andere openbare parkeerplaatsen.

 

Art. 13. - Er is een strikt rookverbod in de volledige school. De gebruiker dient ervoor te zorgen dat bezoekers aan de refter het rookverbod naleven.

 

Art. 14. - Alle eventuele belastingen, retributies, taksen, rechten en fiscale verplichtingen die voortvloeien uit de organisatie van een activiteit zijn ten laste van de gebruiker. Het  lokaal bestuur kan niet aansprakelijk gesteld worden voor het niet nakomen van deze verplichtingen. Evenmin kan lokaal bestuur aansprakelijk gesteld worden voor alle eisen, boeten of strafrechtelijke klachten naar aanleiding van authenticiteit, misbruik van naam, vervalsing, eerroof en andere wetsovertredingen.

 

Sancties

 

Art. 15. - Alle gebruikers dienen de refter na elk gebruik in zijn oorspronkelijke staat achter te laten. De directie zal de nodige controle uitvoeren en kijken of alles zich in goede staat bevindt (zie artikel 9). Alle verhuringen worden geëvalueerd door de directie en in geval van onregelmatigheden wordt dit gerapporteerd aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Art. 16. - Betwistingen omtrent het opgestelde rapport worden steeds behandeld door het college van burgemeester en schepenen.

 

Art. 17. - Bij vaststelling van niet naleving van artikel 9 van het gebruikersreglement wordt een schadevergoeding aangerekend ter waarde van de gepresteerde uren van het personeel voor het poetsen van de refter en toiletten, aangerekend aan 50,00 euro per begonnen uur/per persoon.

 

Art. 18. - Het gebruikersreglement dient strikt nageleefd te worden, zo niet kan het college van burgemeester en schepenen de beslissing nemen tot het niet laten doorgaan van de activiteit, het stopzetten ervan of tot het ontruimen van de refter. Bij herhaalde niet-naleving van het reglement en na schriftelijke verwittiging kan een weigering van verhuring in de toekomst uitgesproken worden door het college van burgemeester en schepenen. De directie adviseert het college van burgemeester en schepenen hierin. Deze sanctie doet geen afbreuk aan de specifieke sancties die in dit reglement worden beschreven.

 

Verzekering en aansprakelijkheid

 

Art. 19. – Het lokaal bestuur is niet verantwoordelijk voor gebeurlijke ongevallen en schade veroorzaakt door de inrichting van de activiteit. De gebruiker is verantwoordelijk voor ongevallen en schade, dit zowel tegenover derden als tegenover het lokaal bestuur.

 

Art. 20. – Het lokaal bestuur kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor verlies van materiaal, voor diefstal of voor beschadigingen.

 

Slotbepalingen

 

Art. 21. - Elke niet in dit reglement voorziene materie wordt na advies van de directie, voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen dat hierover een beslissing neemt.

 

Inwerkingtreding

 

Art. 22. - Dit reglement treedt in werking vanaf 15 maart 2024 en is geldig tot en met 31 december 2025.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken om het gebruikersreglement voor de refter van de beuk, ter goedkeuring te agenderen op de gemeenteraad van 29 februari 2024.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 29/02/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 21 FEBRUARI 2024

C.5. MAT - verslag van 7 februari 2024 - kennisname

 

Aanleiding en context

 

De MAT hield een vergadering op 7 februari 2024.

Het college van burgemeester en schepenen wordt verzocht kennis te nemen van het verslag.

 

Motivering

 

Het verslag van deze vergadering werd goedgekeurd door de leden van het managementteam.

 

De bijhorende toelichting is te vinden in het verslag in bijlage.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Adviezen

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het goedgekeurde verslag.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 29/02/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 21 FEBRUARI 2024

C.6. Groenonderhoud via sociale tewerkstelling (2024-2027) - gunning - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd de gunning van de opdracht “Groenonderhoud via sociale tewerkstelling (2024-2027)” goed te keuren.

 

Motivering

 

In het kader van de opdracht “Groenonderhoud via sociale tewerkstelling (2024-2027)” werd een bestek met nr. 2023-40 opgesteld door de verantwoordelijke aankopen en contractbeheer.

 

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 824.720,66 euro excl. btw of 997.912,00 euro incl. 21 % btw.

 

Deze raming overschrijdt de limieten van de Europese bekendmaking.

 

Het college van burgemeester en schepenen verleende in zitting van 6 december 2023 goedkeuring aan de lastvoorwaarden, de raming en de plaatsingsprocedure van deze opdracht, met name de openbare procedure.

 

De offertes dienden het bestuur ten laatste op 15 januari 2024 om 10.00 uur te bereiken.

 

De verbintenistermijn van 90 kalenderdagen eindigt op 14 april 2024.

 

Er werden 2 offertes ontvangen:

        Waak Maatwerkbedrijf 'WSW' vzw, Heirweg 125 te 8520 Kuurne (822.432,00 euro excl. btw of 995.142,72 euro incl. 21 % btw);

        Grijkoort Werkplaats vzw, Peperstraat 8 te 9600 Ronse (692.640,00 euro excl. btw of 838.094,40 euro incl. 21 % btw).

 

De verantwoordelijke aankopen en contractbeheer stelde op 14 februari 2024 het verslag van nazicht van de offertes op.

 

De verantwoordelijke aankopen en contractbeheer stelt voor om, rekening houdend met het voorgaande, deze opdracht te gunnen aan de economisch meest voordelige regelmatige bieder (op basis van de prijs), zijnde Grijkoort Werkplaats vzw, Peperstraat 8 te 9600 Ronse tegen het nagerekende offertebedrag van 692.640,00 euro excl. btw of 838.094,40 euro incl. 21 % btw.

 

Juridische gronden

 

   Algemene basisbevoegdheid: Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 56, § 3, 4° betreffende de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen

   Andere:

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen

        Het Bestuursdecreet van 7 december 2018

        Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht

        De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen

        De wet van 17 juni 2016 en latere wijzigingen inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 15 (toegang voorbehouden aan sociale werkplaatsen en ondernemers die de sociale en professionele integratie van kansarmen of personen met een handicap tot doel hebben) en artikel 36

        Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen

        Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen

        Besluit van de gemeenteraad van 28 mei 2020 houdende vaststelling van de opdrachten voor werken, leveringen en diensten die beschouwd worden als opdrachten van dagelijks bestuur

 

Adviezen

 

De deskundige groen en proper verleent positief advies.

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen.

 

Bestelbedrag

692.640,00 euro excl. btw of 838.094,40 euro incl. btw

Actie

Verrichtingen zonder beleidsdoelstelling

Jaarbudgetrekening

0200-00/61510001/BESTUUR/CBS/0/IP-GEEN

Visum

G-2024-15 dd 14/02/2024

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Goedkeuring wordt verleend aan het verslag van nazicht van de offertes van 14 februari 2024, opgesteld door de verantwoordelijke aankopen en contractbeheer.

 

Artikel 2

 

Het verslag van nazicht van de offertes in bijlage maakt integraal deel uit van deze beslissing.

 

Artikel 3

 

De opdracht “Groenonderhoud via sociale tewerkstelling (2024-2027)” wordt gegund aan de economisch meest voordelige regelmatige bieder (op basis van de prijs), zijnde Grijkoort Werkplaats vzw, Peperstraat 8 te 9600 Ronse tegen het nagerekende offertebedrag van 692.640,00 euro excl. btw of 838.094,40 euro incl. 21 %.

 

Artikel 4

 

De uitvoering moet gebeuren overeenkomstig de lastvoorwaarden vastgelegd in het bestek met nr. 2023-40.

 

Artikel 5

 

De betaling zal gebeuren met het krediet ingeschreven in het exploitatiebudget van 2023, op jaarbudgetrekening 0200-00/61510001/BESTUUR/CBS/0/IP-GEEN (actie GBB) en in het budget van de volgende jaren.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 29/02/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 21 FEBRUARI 2024

C.7. Maaien bermen en grachten 2024 - 2027 - gunning - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd de gunning van de opdracht “Maaien bermen en grachten 2024 - 2027” goed te keuren.

 

Motivering

 

In het kader van de opdracht “Maaien bermen en grachten 2024 - 2027” werd een bestek met nr. 2024-01 opgesteld door de verantwoordelijke aankopen en contractbeheer.

 

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 130.000,00 euro excl. btw of 157.300,00 euro incl. 21 % btw (27.300,00 euro btw medecontractant).

 

Het college van burgemeester en schepenen verleende in zitting van 3 januari 2024 goedkeuring aan de lastvoorwaarden, de raming en de plaatsingsprocedure van deze opdracht, met name de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.

 

De offertes dienden het bestuur ten laatste op 31 januari 2024 om 09.00 uur te bereiken.

 

De verbintenistermijn van 90 kalenderdagen eindigt op 30 april 2024.

 

Er werden 10 offertes ontvangen:

        Tuinen Vanrobaeys bv, Ieperstraat 210 te 8940 Wervik (95.426,04 euro excl. btw of 115.465,51 euro incl. 21 % btw);

        Anrob nv, Veldeken 44A te 9240 Zele (95.665,08 euro excl. btw of 115.754,75 euro incl. 21 % btw);

        A. Cocquyt bvba, Toleindestraat 115 te 9080 Lochristi (118.881,72 euro excl. btw of 143.846,88 euro incl. 21 % btw);

        Van Bruwaene - Kindt bv, Mortelputstraat 9 te 8810 Lichtervelde (131.847,05 euro excl. btw of 159.534,93 euro incl. 21 % btw);

        AD bv, Zauwerstraat 31 te 9270 Laarne (139.707,87 euro excl. btw of 169.046,52 euro incl. 21 % btw);

        Reka bv, Heirbaan 18 te 9220 Hamme (146.809,28 euro excl. btw of 177.639,23 euro incl. 21 % btw);

        Donckele Stijn, Hoogstraat 112 te 8531 Bavikhove (146.809,28 euro excl. btw of 177.639,23 euro incl. 21 % btw);

        Krinkels nv, Auguste Reyerslaan 80 te 1030 Brussel (149.959,16 euro excl. btw of 181.450,58 euro incl. 21 % btw);

        ABOG nv, Vantegemstraat 19 te 9230 Wetteren (166.833,78 euro excl. btw of 201.868,87 euro incl. 21 % btw);

        Demgro nv, Zwaaikomstraat 12 te 8800 Roeselare (223.645,10 euro excl. btw of 270.610,57 euro incl. 21 % btw);

 

De verantwoordelijke aankopen en contractbeheer stelde op 14 februari 2024 het verslag van nazicht van de offertes op.

 

De verantwoordelijke aankopen en contractbeheer stelt voor om, rekening houdend met het voorgaande, deze opdracht te gunnen aan de economisch meest voordelige bieder (op basis van de prijs), zijnde Tuinen Vanrobaeys bv, Ieperstraat 210 te 8940 Wervik tegen het nagerekende offertebedrag van 95.426,04 euro excl. btw of 115.465,51 euro incl. 21 % btw (20.039,47 euro btw medecontractant).

 

Juridische gronden

 

   Algemene basisbevoegdheid: Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 56, § 3, 4° betreffende de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen.

   Andere:

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen

        Het Bestuursdecreet van 7 december 2018

        Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht

        De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen

        De wet van 17 juni 2016 en latere wijzigingen inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 41, §1, 2° (het geraamde bedrag excl. btw overschrijdt de drempel van 750.000,00 euro niet)

        Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

        Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen

        Besluit van de gemeenteraad van 28 mei 2020 houdende vaststelling van de opdrachten voor werken, leveringen en diensten die beschouwd worden als opdrachten van dagelijks bestuur

Adviezen

 

De deskundige groen en proper verleent positief advies.

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen.

 

Bestelbedrag

95.426,04 euro excl. btw of 115.465,51 euro incl. btw

Actie

Verrichtingen zonder beleidsdoelstellling

Jaarbudgetrekening

0200-00/61510000/BESTUUR/CBS/0/IP-GEEN

Visum

G-2024-14 dd 14/02/2024

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Goedkeuring wordt verleend aan het verslag van nazicht van de offertes van 14 februari 2024, opgesteld door de verantwoordelijke aankopen en contractbeheer.

 

Artikel 2

 

Het verslag van nazicht van de offertes in bijlage maakt integraal deel uit van deze beslissing.

 

Artikel 3

 

De opdracht “Maaien bermen en grachten 2024 - 2027” wordt gegund aan de economisch meest voordelige bieder (op basis van de prijs), zijnde Tuinen Vanrobaeys bv, Ieperstraat 210 te 8940 Wervik tegen het nagerekende offertebedrag van 95.426,04 euro excl. btw of 115.465,51 euro incl. 21 % btw (20.039,47 euro btw medecontractant).

 

Artikel 4

 

De uitvoering moet gebeuren overeenkomstig de lastvoorwaarden vastgelegd in het bestek met nr. 2024-01.

 

Artikel 5

 

De betaling zal gebeuren met het krediet ingeschreven in het exploitatiebudget van 2024, op jaarbudgetrekening 0200-00/61510000/BESTUUR/CBS/0/IP-GEEN (actie GBB) en in het budget van de volgende jaren.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 29/02/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 21 FEBRUARI 2024

C.8. Aankoop vrachtwagen met autolaadkraan en containersysteem - gunning - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd de gunning van de opdracht “Aankoop vrachtwagen met autolaadkraan en containersysteem” goed te keuren.

 

Motivering

 

In het kader van de opdracht “Aankoop vrachtwagen met autolaadkraan en containersysteem” werd een bestek met nr. 2023-27 opgesteld door de verantwoordelijke aankopen en contractbeheer.

 

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 276.500,00 euro excl. btw of 334.565,00 euro incl. 21 % btw.

 

Deze raming overschrijdt de limieten van de Europese bekendmaking.

 

De gemeenteraad verleende in zitting van 26 oktober 2023 goedkeuring aan de lastvoorwaarden, de raming en de plaatsingsprocedure van deze opdracht, met name de openbare procedure.

 

De offertes dienden het bestuur ten laatste op 30 november 2023 om 11.00 uur te bereiken.

 

De verbintenistermijn van 90 kalenderdagen eindigt op 28 februari 2024.

 

Er werden 2 offertes ontvangen:

        MAN Zuid Vlaanderen bv, Transvaalstraat 49 te 8793 Waregem (273.470,00 euro excl. btw of 330.898,70 euro incl. 21 % btw);

        Turbotrucks Kortrijk nv, Kortrijksesteenweg 295 te 8530 Harelbeke (266.400,00 euro excl. btw of 322.344,00 euro incl. 21 % btw);

 

De verantwoordelijke aankopen en contractbeheer stelde op 15 februari 2024 het verslag van nazicht van de offertes op.

 

De verantwoordelijke aankopen en contractbeheer stelt voor om, rekening houdend met het voorgaande, deze opdracht te gunnen aan de economisch meest voordelige regelmatige bieder (op basis van de beste prijs-kwaliteitsverhouding), zijnde Turbotrucks Kortrijk nv, Kortrijksesteenweg 295 te 8530 Harelbeke tegen het nagerekende offertebedrag van 266.400,00 euro excl. btw of 322.344,00 euro incl. 21 % btw.

 

Juridische gronden

 

   Algemene basisbevoegdheid: Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 56, § 3, 4° betreffende de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen.

   Andere:

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen

        Het Bestuursdecreet van 7 december 2018

        Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht

        De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen

        De wet van 17 juni 2016 en latere wijzigingen inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36

        Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen

        Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen

        Besluit van de gemeenteraad van 28 mei 2020 houdende vaststelling van de opdrachten voor werken, leveringen en diensten die beschouwd worden als opdrachten van dagelijks bestuur

 

Adviezen

 

De deskundige werken in uitbesteding verleent positief advies.

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen.

 

Bestelbedrag

266.400,00 euro excl. btw of 322.344,00 euro incl. btw

Actie

Verrichtingen zonder beleidsdoelstelling (actie GBB)

Jaarbudgetrekening

0200-00/24300000/BESTUUR/CBS/0/IP-GEEN

Visum

G-2024-17 dd 19/02/2024

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Goedkeuring wordt verleend aan het verslag van nazicht van de offertes van 15 februari 2024, opgesteld door de verantwoordelijke aankopen en contractbeheer.

 

Artikel 2

 

Het verslag van nazicht van de offertes in bijlage maakt integraal deel uit van deze beslissing.

 

Artikel 3

 

De opdracht “Aankoop vrachtwagen met autolaadkraan en containersysteem” wordt gegund aan de economisch meest voordelige regelmatige bieder (op basis van de beste prijs-kwaliteitsverhouding), zijnde Turbotrucks Kortrijk nv, Kortrijksesteenweg 295 te 8530 Harelbeke tegen het nagerekende offertebedrag van 266.400,00 euro excl. btw of 322.344,00 euro incl. 21 % btw.

 

De leveringstermijn wordt vastgesteld op 227 kalenderdagen.

 

Artikel 4

 

De uitvoering moet gebeuren overeenkomstig de lastvoorwaarden vastgelegd in het bestek met nr. 2023-27.

 

Artikel 5

 

De betaling zal gebeuren met het krediet ingeschreven in het investeringsbudget van 2023, op jaarbudgetrekening 0200-00/24300000/BESTUUR/CBS/0/IP-GEEN (actie GBB).

 

 

 

 

Publicatiedatum: 29/02/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 21 FEBRUARI 2024

C.9. Verslag politiecollege 2 februari 2024 - kennisname

 

 

 

Publicatiedatum: 29/02/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 21 FEBRUARI 2024

C.10. Receptionele aangelegenheden - goedkeuring

 

 

 

Publicatiedatum: 29/02/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 21 FEBRUARI 2024

C.11. Ticketverkoop voor derden - Die Ghesellen - terugbetaling - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd om de terugbetaling van de ticketverkoop voor derden via het vrijetijdspunt, voor de voorstelling(en) Vallende Sterren door toneelgroep Die Ghesellen, goed te keuren.

 

Motivering

 

Artikel 4 van het retributiereglement Vrijetijdsaanbod, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 25 mei 2023, laat toe dat Deerlijkse verenigingen de ticketverkoop voor hun activiteiten en evenementen laten verlopen via het vrijetijdspunt. De ticketprijs wordt door de vereniging zelf bepaald. Het lokaal bestuur ontvangt voor haar administratieve opvolging en voor de dekking van de softwarekosten een bedrag van 0,43 euro per verkocht ticket.

 

Voor de voorstelling(en) Vallende Sterren, georganiseerd door toneelgroep Die Ghesellen op 8, 9, 10, 15 en 16 december 2023, werden volgend aantal tickets verkocht via het vrijetijdspunt:

 

        Abonnementstickets: 130 tickets à 10,66 euro = 1.385,80 euro

        Losse tickets: 818 tickets à 10,00 euro = 8.180,00 euro

 

        Totaal aan te rekenen kost voor het lokaal bestuur: 948 tickets à 0,43 euro= 407,64 euro

 

De terugbetaling van de ticketverkoop betreft aldus een bedrag van 9.158,16 euro.

 

De financieel directeur verleende hiervoor zijn visum met nummer G-2024-13.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 3, 3° Decreet Lokaal Bestuur

        Andere: Gemeenteraad 25 mei 2023 Retributiereglement vrijetijdsaanbod

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen.

 

Raming of bedrag

9.158,16 euro

Actie

Cultuur- en schoolprogrammatie

Jaarbudgetrekening

GBB/0705-00/61320001

Visum

G-2024-13

 

Er is geen budget voorzien. Het voorziene budget voor cultuur- en schoolprogrammatie is het uitgavenbudget voor de organisatie van de gemeentelijke cultuur- en schoolprogrammatie exclusief eventuele bedragen voor terugbetaling van ticketverkoop voor derden via het vrijetijdspunt. Het budget in functie van terugbetaling van ticketverkoop voor derden via het vrijetijdspunt wordt voorzien bij de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit om de terugbetaling van de ticketverkoop voor derden via het vrijetijdspunt, voor de voorstelling(en) Vallende Sterren door toneelgroep Die Ghesellen, goed te keuren.

 

Het bedrag van 9.518,16 euro mag overgeschreven worden op rekeningnummer BE82 7370 6591 4068 van Toneelgroep Die Ghesellen.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 29/02/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 21 FEBRUARI 2024

C.12. Ticketverkoop voor derden - Wild van Klassiek - terugbetaling - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd om de terugbetaling van de ticketverkoop voor derden via het vrijetijdspunt, voor de voorstelling Dirk Brossé & Prima La Musica door Wild van Klassiek, goed te keuren.

 

Motivering

 

Artikel 4 van het retributiereglement Vrijetijdsaanbod, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 25 mei 2023, laat toe dat Deerlijkse verenigingen de ticketverkoop voor hun activiteiten en evenementen laten verlopen via het vrijetijdspunt. De ticketprijs wordt door de vereniging zelf bepaald. Het lokaal vestuur ontvangt voor haar administratieve opvolging en voor de dekking van de softwarekosten een bedrag van 0,43 euro per verkocht ticket.

 

De gemeenteraad keurde in zitting van 20 februari 2020 evenwel voor de periode 2020 tot en met 2025 een samenwerkingsovereenkomst goed met vzw Wild van Klassiek. Deze overeenkomst omvat ondersteuning door het lokaal bestuur bij de organisatie van deze jaarlijkse klassieke concerten. Eén van de ondersteuningsmaatregelen is de gratis ticketverkoop via de gemeentelijke kanalen.

 

Voor de voorstelling Dirk Brossé & Prima La Musica, georganiseerd door Wild van Klassiek op 14 oktober 2023, werd volgend aantal tickets verkocht via het vrijetijdspunt:

 

        4 tickets - 26 jaar à 10,00 euro = 40,00 euro

        34 tickets groepskorting à 20,00 euro = 680,00 euro

        2 tickets kansentarief à 5,00 euro = 10,00 euro

        179 tickets Rang 1 à 25,00 euro = 4.475,00 euro

 

De terugbetaling van de ticketverkoop betreft aldus een bedrag van 5.205,00 euro.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 3, 3° Decreet Lokaal Bestuur

        Andere:

        Gemeenteraad 25 mei 2023 Retributiereglement vrijetijdsaanbod

        Gemeenteraad 20 februari 2020 Wild van Klassiek - samenwerkingsovereenkomst

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen.

 

Raming of bedrag

5.205 euro

Actie

Cultuur- en schoolprogrammatie

Jaarbudgetrekening

GBB/0705-00/61320001

Visum

nvt

 

Er is geen budget voorzien. Het voorziene budget voor cultuur- en schoolprogrammatie is het uitgavenbudget voor de organisatie van de gemeentelijke cultuur- en schoolprogrammatie exclusief eventuele bedragen voor terugbetaling van ticketverkoop voor derden via het vrijetijdspunt. Het budget in functie van terugbetaling van ticketverkoop voor derden via het vrijetijdspunt wordt voorzien bij de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit om de terugbetaling van de ticketverkoop voor derden via het vrijetijdspunt, voor de voorstelling Dirk Brossé & Prima La Musica door Wild van Klassiek, goed te keuren.

 

Het bedrag van 5.205,00 euro mag overgeschreven worden op rekeningnummer BE40 7384 0811 2263 van vzw Wild van Klassiek.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 29/02/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 21 FEBRUARI 2024

C.13. Vrije Tijd - Gebruik oude brandweerkazerne in afwachting van sloop - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd om de oude brandweerkazerne nog ter beschikking te stellen voor bepaalde evenementen in afwachting van uitsluitsel en uitvoering van de sloop van het gebouw.

 

Motivering

 

De sloop van de oude brandweerkazerne blijft opgeschort tot er meer duidelijk is omtrent de te volgen PFAS-saneringspiste. Eens hieromtrent duidelijkheid is, dient ook de sloopopdracht opnieuw aanbesteed en gegund te worden. Er wordt daarbij niet verwacht dat de eigenlijke sloop van de oude brandweerkazerne nog in 2024 zal kunnen worden uitgevoerd.

 

De organisatoren van een aantal grotere evenementen stellen daarbij de vraag of de oude brandweerkazerne ook in 2024 nog gebruikt kan worden voor de organisatie van hun evenement. Het gaat over volgende evenementen:

 

        Midzomermarkt (zondag 23 juni 2024)

        Benefiets (zondag 30 juni 2024)

        Deerlijk Kermis (weekend 27-29 september 2024)

 

De organisatoren van deze evenementen in de oude brandweerkazerne dienen zelf in te staan voor de bijkomende kosten en werkzaamheden inzake elektriciteit, water, verwarming en veiligheidsmaatregelen. Deze voorzieningen zijn immers niet meer aanwezig in het gebouw.

 

De organisatoren dienen hun aanvraag voor het gebruik van de oude brandweerkazerne te richten aan het vrijetijdspunt, zoals de procedure voorziet.  

 

Juridische gronden

 

Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit dat de Midzomermarkt (23 juni 2024), Benefiets (30 juni 2024) en Deerlijk Kermis (27-29 september 2024) nog in de oude brandweerkazerne kunnen georganiseerd worden, in afwachting van uitsluitsel en uitvoering van de sloop van het gebouw.

 

De organisatoren van deze evenementen staan zelf in voor de bijkomende kosten en werkzaamheden inzake elektriciteit, water, verwarming en veiligheidsmaatregelen.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 29/02/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 21 FEBRUARI 2024

C.14. Jeugdraad - verslag van 3 december 2023 - kennisname

 

Aanleiding en context

 

De jeugdraad hield een vergadering op 3 december 2023.

Het college van burgemeester en schepenen wordt verzocht kennis te nemen van het verslag.

 

Motivering

 

Het verslag van deze vergadering werd goedgekeurd in een volgende zitting van 4 februari 2024.

 

De bijhorende toelichting is te vinden in het verslag in bijlage.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Adviezen

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het goedgekeurde verslag.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 29/02/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 21 FEBRUARI 2024

C.15. Café Congé - editie 2024 - concept - kennisname

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd kennis te nemen van het concept voor Café Congé editie 2024.

 

Motivering

 

Op vrijdag 8 september 2023 werd de editie van Café Congé 2023 geëvalueerd door de vrijetijdsdiensten. Uit deze evaluatie bleek onder meer:

 

        Significant hogere logistieke en productionele kosten (PA).

        Frequentie: de derde donderdag (21 juli 2023) was de opkomst beduidend minder. Wellicht waren heel wat Deerlijkenaren dan al vertrokken op reis. Ook de meeste jeugdverenigingen vertrekken daags nadien op kamp.

        Locatie: de evenementenweide aan de sporthal is op zich goed gelegen, maar de  nuts- en andere voorzieningen ontbreken op de weide zelf en moeten allemaal extra voorzien of vanuit de sporthal doorgetrokken worden.

 

De essentie van Café Congé blijft nog steeds 'het inzetten en de start van de vakantie, een aangenaam samenzijn met personen van verschillende leeftijden, in een sfeervolle en toegankelijke omgeving en met aantrekkelijke muziek (op de achtergrond)'. Dit werd eveneens bevestigd tijdens het evaluatiemoment met afgevaardigden van de jeugdraad op woensdag 15 november 2023.

 

Op basis van bovenstaande evaluatie en in overleg met de jeugdraad, wordt voorgesteld om Café Congé in 2024 te beperken tot twee in plaats van drie edities, die zullen plaatsvinden op donderdagavond 4 en 11 juli 2024, op het Neunkirchenplein (naast OC d’Iefte).

 

Het inperken tot 2 avonden en de centrale locatie op het Neunkirchenplein (met alle nodige voorzieningen bij de hand) moet er mee toe bijdragen dat de logistieke en productionele kosten onder controle blijven. Ook kan de inname van het Neunkirchenplein gezien worden als een voorafname of testcase als centraal evenementenplein, zoals beoogd in het op te maken masterplan voor het plein.

 

De muzikale programmatie gebeurt in afstemming met de jeugdraad. De programmatie op 11 juli 2024 zal daarbij in het teken staan van Vlaanderen Feest, met Nederlandstalige (pop-)muziek en als gekende afsluiter, een lokale (verkozen) DJ.

 

Voor het bemannen van de bar en het eetkraam tijdens Café Congé worden de jeugdverenigingen nog steeds aangesproken. Per avond worden er 2 verenigingen ingezet om de catering voor hun rekening te nemen. De vrijetijdsdiensten bemannen de kassa (met jetonverkoop). Omdat het steeds moeilijker wordt om (jeugd)verenigingen te engageren, zullen in tegenstelling tot de voorbije edities de verenigingen voor het uitbaten van de bar en het eetkraam (inclusief op- en afbouw, bediening, afwas, ...)  een vergoeding van 200 euro ontvangen (naar analogie met autoloze zondag).

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen:

 

Raming of bedrag

max. 20.000 euro

Actie

Uitgaven Café Congé

Jaarbudgetrekening

GBB/0719-02/61310000

Visum

/

 

Raming of bedrag

20.000 euro

Actie

Ontvangsten Café Congé

Jaarbudgetrekening

GBB/0719-02/70200000

Visum

/

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het concept voor Café Congé editie 2024.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 29/02/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 21 FEBRUARI 2024

C.16. Jeugd - Buitenspeeldag 2024 - overzicht activiteiten - kennisname

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd kennis te nemen van het overzicht van de activiteiten voor de Buitenspeeldag 2024.

 

Motivering

 

Samen met het PRNC De Gavers en de stad Harelbeke organiseert de jeugddienst jaarlijks de Buitenspeeldag in De Gavers.

 

Tijdens de Buitenspeeldag wordt een ruim en gevarieerd aanbod aan buitenspeelactiviteiten voorzien. Elk van de partners neemt een deel van dit aanbod logistiek en/of financieel op zich. De activiteiten voor rekening van de jeugddienst staan in het overzicht hieronder schuin gemarkeerd.

 

Activiteiten door Karen Sport

Archery tag

Atletiek – Gavertrimmers

Bamboestiek

Bijenmascotte

Blikgooien

Bouwspeelplaats

Brandweerspuiten

Cliffhanger Oenanthe

De sportbak

Deathride

Eendjes

Fietsen op rollen

Go 4 orïëntering

Go-carts

Grime

Hengels

Hindernissenpiste

Hoog touwenparcours

Insectenmobiel

Kajakken

Kattenstaart gooien

Kidsparcours

Kleuterfietsen

Klimmuur

Knutselen met natuur

Kubspel - nummerkubb

Laagteambuildingsparcours

Loopklossen

Loopski's

Mascottes

Modderkeuken in kleuterzone

Mountainbiken

Pannavoetbal

Pannenkoeken op kampvuur

Petanque

Pretcamionette

Reuze wie is wie

Reuzekano’s

Reuzen vier-op-een-rij

Reuzenjenga

Schelpen

Shminkkoffer

Sjoelbak

Speelspook

Speleobox

Spinladder

Springkasteel

Springkasteel Bijenkorf 2x

Springkasteel klimtoren

Staande wip

Terug yuca-beestje

Waterdieren scheppen

Werpspel ringen

Zandkarren

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het overzicht van de activiteiten voor de Buitenspeeldag 2024.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 29/02/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 21 FEBRUARI 2024

C.17. Jeugd - Tienerwerking 2024 - invulling grafitti-workshop - kennisname

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd kennis te nemen van de invulling van de graffiti-workshop (ikv Tienerwerking 2024).

 

Motivering

 

Het college van burgemeester en schepenen besliste in zitting van 7 februari 2024 om het programma van de Tienerwerking 2024 goed te keuren, mits er bij de graffiti-workshop geen graffiti wordt aangebracht op de buitenzijde van het oude depot.

 

De jeugddienst heeft mogelijke alternatieven voor de graffiti-workshop afgewogen en zal deze laten doorgaan aan de jeugddienst op het Gaverdomein.

 

Daarbij zal gewerkt worden met een speciaal daarvoor geschikte folie, die tussen 2 bomen wordt opgespannen. De folie kan beschilderd worden en zal tijdelijk blijven hangen (mede afhankelijk van het resultaat).

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van de invulling van de graffiti-workshop (ikv Tienerwerking 2024).

 

 

 

 

Publicatiedatum: 29/02/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 21 FEBRUARI 2024

C.18. Jeugdhuis de Caravanne - sluiting in 2024 - kennisname

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd kennis te nemen van de sluiting van het jeugdhuis De Caravanne in 2024.

 

Motivering

 

Het jeugdhuis De Caravanne zal in 2024 haar deuren sluiten en werking stopzetten. Deze beslissing wordt genomen omwille van volgende redenen:

 

        te weinig gedragenheid en engagement van vrijwilligers;

        financiële moeilijkheden, met onder meer heel wat vaste kosten;

        einde huurovereenkomst op 30 juni 2024.

 

De jeugddienst zal het stopzetten van de werking mee opvolgen met het jeugdhuis en vraagt daarbij aan het college van burgemeester en schepenen om tijdens deze periode het jeugdhuis te blijven ondersteunen met de tussenkomst in de werkingsuitgaven. Tussen vandaag en de stopzetting zullen immers door het jeugdhuis nog uitgaven moeten gebeuren voor onder meer de vaste kosten (huur, ...). Daarom zullen wellicht nog enkele voorschotten op de tussenkomst in de werkingsuitgaven worden opgevraagd door het jeugdhuis.

 

De verantwoordingsstukken bij de nog opgevraagde tussenkomst in de werkingsuitgaven zullen door het jeugdhuis finaal en bij wijze van afrekening aan het college van burgemeester en schepenen worden bezorgd.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen.

 

Raming of bedrag

5.729,71 euro

Actie

tussenkomst werkingsuitgaven jeugdhuis

Jaarbudgetrekening

2024/GBB/0750-00/64420001/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN

Visum

/

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van de sluiting van het jeugdhuis De Caravanne in 2024.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 29/02/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 21 FEBRUARI 2024

C.19. Kinderboerderij Bokkeslot - verslag Raad van Bestuur van 3 oktober 2023 - kennisname

 

Aanleiding en context

 

De Raad van Bestuur van Kinderboerderij Bokkeslot hield een vergadering op 3 oktober 2023.

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt verzocht kennis te nemen van het verslag.

 

Motivering

 

De gemeenteraad keurde in zitting van 28 mei 2020 het vernieuwde premiereglement exploitatiepremie Kinderboerderij Bokkeslot goed. Volgens artikel 3 van dit premiereglement is één van de voorwaarden voor het ontvangen van de jaarlijkse premie, dat de verslagen van de Raad van Bestuur en de algemene vergadering, na goedkeuring in deze Raad van Bestuur, bezorgd worden aan de jeugdconsulent en ter kennisname voorgelegd worden aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Het verslag van deze vergadering werd goedgekeurd in een volgende zitting van de Raad van Bestuur van Kinderboerderij Bokkeslot van 30 januari 2024.

 

De bijhorende toelichting is te vinden in het verslag als bijlage.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Adviezen

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het goedgekeurde verslag.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 29/02/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 21 FEBRUARI 2024

C.20. Vrijwilligersovereenkomst 2024 - buitenspeeldag - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd de vrijwilligersovereenkomst voor de buitenspeeldag 2024 goed te keuren.

 

Motivering

 

Voor het organiseren van de buitenspeeldag doet de jeugddienst beroep op vrijwilligers. Deze vrijwilligers dienen een vrijwilligersovereenkomst te ondertekenen.

 

Juridische gronden

 

Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen keurt de vrijwilligersovereenkomst voor de buitenspeeldag 2024 goed.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 29/02/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 21 FEBRUARI 2024

C.21. Jeugd - Jeugdhuis De Caravanne - tussenkomst werkingsuitgaven deel 2/2024 - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd de tussenkomst in de werkingsuitgaven van Jeugdhuis De Caravanne goed te keuren.

 

Motivering

 

Op 16 februari 2024 richtte Jeugdhuis De Caravanne zich in een schrijven tot het college van burgemeester en schepenen. Daarbij vragen zij de tussenkomst voor de werkingsuitgaven 2024 van het jeugdhuis al voor een deel op, namelijk voor een bedrag van 582,34 euro, zijnde 2 x de helft van de maandelijkse huur (2 x 169,67 euro = 339,34 euro) en kosten voor een bedrag van 243 euro.

 

In zitting van 31 januari 2024 keurde het college van burgemeester en schepenen reeds een tussenkomsten in de werkingskosten van het jeugdhuis goed ten bedrage van 270,29 euro.

 

In totaal maakt dit op vandaag een vraag tot tussenkomst in de werkingskosten van 852,63 euro (van de in het budget voorziene 6.000 euro).

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 3, 3° Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen.

 

Raming of bedrag

582,34 euro

Actie

Overig beleid

Jaarbudgetrekening

GBB / 0750-00 / 64420001

Visum

Geen visum

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit om de tussenkomst in de werkingsuitgaven van Jeugdhuis De Caravanne, ten bedrage van 582,34 euro, over te maken op het rekeningnummer BE28 7512 0929 4920 van Jeugdhuis De Caravanne.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 29/02/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 21 FEBRUARI 2024

C.22. Cultuur - vrijwilligersovereenkomst voor barvrijwilligers bij culturele voorstellingen - 2024 - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd de vrijwilligersovereenkomst voor barvrijwilligers bij culturele voorstellingen in 2024, goed te keuren.

 

Motivering

 

Voor het organiseren van de bar voor en na de gemeentelijke culturele voorstellingen willen we opnieuw beroep doen op vrijwilligers. Dit omvat het klaarzetten van de bar, dranken schenken voor en na de voorstelling, afwassen, achteraf de bar terug opruimen en frigo's aanvullen. Er werden al enkele leden van jeugdverenigingen bereid gevonden zich hiervoor te engageren. Het opnieuw inzetten van barvrijwilligers is ook één van de maatregelen om de werkdruk (en dito overuren) bij het eigen personeel te temperen. De vrijwilligers dienen hiervoor een vrijwilligersovereenkomst te ondertekenen.

 

Naast de forfaitaire onkostenvergoeding zoals voorzien in de vrijwilligersovereenkomst, voorziet artikel 10. §5 van het retributiereglement Vrijetijdsaanbod nog in een gratis ticket voor de voorstelling waarbij men als vrijwilliger wordt ingezet.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen.

 

Raming of bedrag

1.750 euro

Actie

Vrijwilligersvergoeding barvrijwilliger

Jaarbudgetrekening

GBB/0705-00/61320002

Visum

nvt

 

Er is geen budget voorzien. Dit budget wordt voorzien in eerstvolgende aanpassing meerjarenplan.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit de vrijwilligersovereenkomst voor barvrijwilligers bij culturele voorstellingen in 2024, goed te keuren.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 29/02/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 21 FEBRUARI 2024

C.23. Feestelijkheden - Knaldrang - afterwork après-ski - 20 december 2024 - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Op 15 januari 2024 werd een aanvraag ingediend door Knaldrang Deerlijk vzw voor volgend evenement:

 

Naam evenement

Afterwork Après-ski fuif

Organisator

Knaldrang Deerlijk vzw

Datum

vrijdag 20 december 2024

Plaats

buurthuis de Statie

 

Motivering

 

1. Het college van burgemeester en schepenen overloopt volgende onderdelen van de aanvraag:

 

        aanvraag machtiging voor het verstrekken van sterke drank

 

Het is verboden sterke dranken te verkopen voor gebruik ter plaatse in occasionele drankgelegenheden waar openbare manifestaties plaatsvinden, tenzij het college van burgemeester en schepenen hiervoor een speciale machtiging verleent.

 

        aanvraag geluidsactiviteit als volgt:

 

95 dB

 

Contactpersoon

Naam

Thijs Dujardin

 

Adres

Beverenstraat 61

 

Postcode en gemeente

8540 Deerlijk

 

Activiteit

Benaming activiteit

afterwork après-ski

Locatie

Gebouw

X

 

Tent

 

 

Open lucht

 

Adres

Naam gebouw

Buurthuis de Statie

 

Adres

St-Jozefsweg 15

 

Postcode en gemeente

8540 Deerlijk

 

Maximaal geluidsniveau

>85 dB(A) LAeq,15min en ≤ 95 dB(A) LAeq,15min

 

Duur

 

Begin

vrijdag 20 december 2024 om 19.00 uur

Einde

zaterdag 21 december 2024 om 2.00 uur

 

De aangevraagde muziekactiviteit vindt plaats in een woonomgeving of in de nabijheid van een bewoonde omgeving.

 

Het gaat hier om een muziekactiviteit naar aanleiding van een bijzondere gelegenheid en de aangevraagde activiteit is beperkt in duur.

 

De aangevraagde muziekactiviteit kan toegestaan worden maar het is evenwel noodzakelijk om het toegelaten geluidsniveau en de toegelaten periode nauwkeurig vast te leggen.

 

Deze toelating betekent in geen geval een vrijgeleide om onbeperkt hinder te veroorzaken.

 

        aanvraag tijdelijke inname openbaar domein

 

Knaldrang Deerlijk vzw wenst een afterwork après-ski te organiseren op vrijdag 20 december 2024 en vraagt toelating voor de inname van de parking van het buurthuis de Statie, St.-Jozefsweg 15, voor het plaatsen van cateringstanden en fietsenparking.

 

        aanvraag politionele medewerking

 

Parkeerverbod op volgende plaats: parking buurthuis de Statie van vrijdag 20 december 2024 om 16.00 uur tot en met zaterdag 21 december 2024 om 6.00 uur.

 

PZ Gavers verleende op 24 januari 2024 positief advies en heeft de nodige verkeersmaatregelen opgesteld conform het signalisatieplan ingetekend in Eagle.be met uniek nummer 2026748.

 

        aanvraag vuurvergunning

 

Het is verboden, zonder voorafgaande schriftelijke machtiging van de burgemeester, enig vuur aan te leggen waarbij het gebruik of de aanwezigheid van *open vuur of vlammen* een risico doet ontstaan voor het publiek.

 

Voor het gebruik van vuurkorven, -manden en -schalen verwijst de hulpverleningszoneFluvia naar de richtlijnen die terug te vinden zijn op hun website via volgende link: https://www.hvzfluvia.be/organiseer-veilig.

 

2. De evenementencel verleent volgend advies voor dit evenement:

 

Men moet rekening houden met de algemene voorschriften van de hulpverleningszone Fluvia inzake brandpreventie. Deze voorschriften kan men terugvinden op de website via https://www.hvzfluvia.be/organiseer-veilig.

 

Alsook moet de organisator een risico-analyse (lijst met de mogelijke risico’s en maatregelen om deze te verhelpen/op te lossen) en plan met aanduiding opstelling, evacuatiewegen ... opmaken.

 

Alle cateringstanden dienen te beschikken over geldige en blanco keuringsverslagen (conformiteit installatie en gasdichtheid beiden uitgevoerd door een EDTC).

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

        Andere:

        Machtiging voor het verstrekken van sterke drank

        Art. 9, Wet van 28 december 1983 betreffende de vergunning voor het verstrekken van sterke drank

 

        Toelating geluidsactiviteit

        Decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning

        Besluit van de Vlaamse Regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne, verder aangeduid als Vlarem II, waaronder, en zonder zich hiertoe te willen beperken, art. 6.7.3.

        De algemene gemeentelijke politieverordening, goedgekeurd in gemeenteraadszitting van 29 april 2010 en latere wijzigingen, meer specifiek en zonder zich daartoe te willen beperken, de artikelen 37, 38 en 47

 

        Plaatsing verkeerssignalisatie

        Beslissing van het politiecollege van 27 november 2008

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit zijn goedkeuring te verlenen voor dit evenement mits de aanstelling van een verantwoordelijke die ook optreedt als contactpersoon voor de hulp- en veiligheidsdiensten.

De eindverantwoordelijke zorgt voor de veiligheid in en rond het evenemententerrein, houdt toezicht in de omgeving en zal, indien nodig, politiezone Gavers contacteren.

 

Artikel 2

 

Het college van burgemeester en schepenen verleent een speciale machtiging voor de verkoop van sterke drank tijdens dit evenement.

 

Artikel 3

 

De aangevraagde muziekactiviteit wordt toegelaten mits naleving van volgende voorwaarden:

 

Voorwaarden met betrekking tot het maximaal geluidsniveau.

Maximaal geluidsniveau: > 85 dB(A) LAeq,15min en ≤ 95 dB(A) LAeq,15min

        Het maximaal geluidsniveau mag LAeq,15min 95 dB(A) niet overschrijden.

Als het maximaal geluidsniveau, gemeten als LAmax,slow 102 dB(A) niet overschreden wordt, wordt geacht hieraan te zijn voldaan.

Bij het meten van het geluidsniveau worden zowel het geluid van muziek als het omgevingsgeluid in rekening gebracht.

        Het geluidsniveau geldt ter hoogte van de mengtafel of andere representatieve meetplaats.

        Op initiatief en op kosten van de exploitant/organisator wordt ofwel LAeq,15min ofwel LAmax,slow continu gemeten d.m.v. meetapparatuur die voldoet aan de vereisten. Het geluidsniveau is tijdens de muziekactiviteit continu zichtbaar voor en wordt continu bewaakt door de exploitant/organisator of een door hem aangestelde persoon.

        De verplichting tot het meten van het geluidsniveau geldt niet als door de organisator/exploitant een geluidsbegrenzer gebruikt wordt die zo is afgesteld dat de norm gerespecteerd wordt. De geluidsbegrenzer moet voldoen aan de vereisten.

 

Voorwaarden met betrekking tot de duur van de muziekactiviteit:

Duur

 

Begin

vrijdag 20 december 2024 om 19.00 uur

Einde

zaterdag 21 december 2024 om 2.00 uur

 

Voorwaarden met betrekking tot de buurt:

        Zowel de inrichters als de bedieners van de muziekinstallatie moeten zich houden aan een voor de buurt aanvaardbaar geluidsniveau. In geen geval mag de muziek de nachtrust van de omwonenden storen. Klachten inzake nachtlawaai dienen vermeden te worden. In voorkomend geval moeten de richtlijnen van de politiediensten strikt worden opgevolgd.

        De inrichters verwittigen de inwoners van de omliggende straten van de muziekactiviteit.

 

De organisator brengt de politie op de hoogte van de muziekactiviteit.

 

Artikel 4

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit zijn goedkeuring te verlenen voor de tijdelijke inname van het openbaar domein van vrijdag 20 december 2024 om 16.30 uur tot en met zaterdag 21 december 2024 om 6.00 uur, parking buurthuis de Statie.

 

Artikel 5

 

Vuurvergunning: zie besluit van de burgemeester.

 

Artikel 6

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit de gevraagde politionele medewerking te verlenen.

 

De inrichter dient zelf in te staan voor de plaatsing van de verkeers- en omleggingssignalisatie aan de hand van het toegestuurde signalisatieplan, opgemaakt door de politie.  De politie zal enkel instaan voor het toezicht op de correcte plaatsing van de verkeers- en omleggingssignalisatie.

De levering van de verkeerssignalisatie gebeurt door de technische diensten van de gemeente. De controle op de naleving van het eventuele parkeerverbod gebeurt door de politie.

 

Artikel 7

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit het advies van de evenementencel te volgen en verzoekt de organisator deze richtlijnen van de verschillende disciplines te volgen inzake veiligheid.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 29/02/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 21 FEBRUARI 2024

C.24. Feestelijkheden - Centraal feestcomité - Vinkenwijding - vaststelling tijdelijk politiereglement op het verkeer - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Aan het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd om het tijdelijk politiereglement op het verkeer, naar aanleiding van de vinkenwijding 2024, goed te keuren.

 

Motivering

 

Op zondag 14 april 2024 wordt door het Centraal feestcomité de jaarlijkse vinkenwijding georganiseerd, in de Tulpenlaan te Deerlijk.

 

Ter plaatse is naar aanleiding van de bedoelde manifestatie een grote toeloop van kijklustigen allerhande te verwachten, zodat bijzondere verkeersmaatregelen vereist zijn met het oog op de veiligheid van de weggebruikers en met het oog op een vlot verloop van het normale verkeer.

 

PZ Gavers verleende op 29 januari 2024 positief advies, heeft de nodige verkeersmaatregelen opgesteld conform de signalisatieplannen ingetekend in Eagle.be met ID nummer 2035138 en een tijdelijk politiereglement op het verkeer opgemaakt.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 3 Decreet Lokaal Bestuur

        Andere:

        Art. 119, § 1, art. 130 bis en artikel 135, § 2 van de nieuwe gemeentewet (gewijzigd bij wet van 12 januari 2007)

        Wet betreffende de politie over het wegverkeer gecoördineerd bij het koninklijk besluit van 16 maart 1968, met latere wijzigingen en aanvullingen

        Koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer, met latere wijzigingen en aanvullingen

        Ministerieel besluit van 7 mei 1999 betreffende de aanvullende reglementen en de te plaatsen verkeersborden

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit op zondag 14 april 2024 tussen 6.00 uur en 12.00 uur geen verkeer toe te laten in de Tulpenlaan, tussen huisnummers 2 en 56, langs weerszijden van de weg.

 

Artikel 2

 

Het stilstaan en parkeren wordt op zondag 14 april 2024 tussen 6.00 uur en 12.00 uur verboden in de Tulpenlaan, tussen huisnummers 2 en 56, langs weerszijden van de weg.

 

Artikel 3

 

Er wordt een omleiding voorzien via de Sint-Amandusstraat en de Pikkelstraat (en omgekeerd).

 

Artikel 4

 

De hiertoe nodige signalisatie wordt overeenkomstig de wettelijke voorschriften aangebracht.

 

Artikel 5

 

Overtredingen op huidig reglement worden gestraft met politiestraffen, voor zover geen wet of hogere verordening andere straffen voorziet.

 

Artikel 5

 

Afschrift van deze verordening wordt overgemaakt aan de griffie van de Rechtbank van eerste aanleg te Kortrijk en aan de griffie van de Politierechtbank te Kortrijk.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 29/02/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 21 FEBRUARI 2024

C.25. Feestelijkheden - Chiro Sellewie - Shake That Asspi - 9 maart 2024 - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Op 4 februari 2024 werd een aanvraag ingediend door chiro Sellewie voor volgend evenement:

 

Naam evenement

Shake That Asspi

Organisator

chiro Sellewie

Datum

zaterdag 9 maart 2024

Plaats

chiroheem Sint-Lodewijk

 

Motivering

 

1. Het college van burgemeester en schepenen overloopt volgende onderdelen van de aanvraag:

 

        aanvraag machtiging voor het verstrekken van sterke drank

 

Het is verboden sterke dranken te verkopen voor gebruik ter plaatse in occasionele drankgelegenheden waar openbare manifestaties plaatsvinden, tenzij het college van burgemeester en schepenen hiervoor een speciale machtiging verleent.

 

        aanvraag geluidsactiviteit als volgt:

 

95 dB

 

Contactpersoon

Naam

chiro Sellewie

 

Adres

Pladijsstraat 282

 

Postcode en gemeente

8540 Deerlijk

 

Activiteit

Benaming activiteit

Shake that asspi fuif

Locatie

Gebouw

x

 

Tent

/

 

Open lucht

/

Adres

Naam gebouw

chiroheem

 

Adres

Pladijsstraat 282

 

Postcode en gemeente

8540 Deerlijk

 

Maximaal geluidsniveau

>95 dB(A) LAeq,15min en ≤ 100 dB(A) LAeq,60min

 

Duur

 

Begin

9 maart 2024 om 20.30 uur

Einde

10 maart 2024 om 5.00 uur

 

De aangevraagde muziekactiviteit vindt plaats in een woonomgeving of in de nabijheid van een bewoonde omgeving.

Het gaat hier om een muziekactiviteit naar aanleiding van een bijzondere gelegenheid en de aangevraagde activiteit is beperkt in duur. De aangevraagde muziekactiviteit kan toegestaan worden maar het is evenwel noodzakelijk om het toegelaten geluidsniveau en de toegelaten periode nauwkeurig vast te leggen.

 

In zitting van 28 juni 2023 adviseerde de evenementencel, met het oog op het beperken van overlast voor de buurtbewoners en het bevorderen van de algemene veiligheid, om de geluidsoverlast te beperken door een sluitingsuur op te leggen gekoppeld aan een afbouwscenario geënt op de geluidsnormen, zoals voorzien in het Vlarem. Meer bepaald, het hanteren van gefaseerde sluitingsuren met inachtneming van het stopzetten van de muziek en catering een half uur voor het einduur en het vrijmaken van het terrein een half uur na het einduur.

 

Het college van burgemeester en schepenen besliste vervolgens in zitting van 9 augustus 2023 om het sluitingsuur als volgt vast te leggen:

        op week- en zondagen om 2.00 uur;

        op vrijdag- en zaterdagavond om 4.00 uur;

mits het in acht nemen van het stopzetten van muziek en catering een half uur voor het einduur en het vrijmaken van het evenemententerrein een half uur na het sluitingsuur.

 

In zitting van de evenementencel van 26 september 2023 werd geadviseerd om het sluitingsuur, gekoppeld aan een afbouwscenario, toe te passen op alle evenementen die plaatsvinden op het grondgebied van gemeente Deerlijk, maar waarbij een onderscheid gemaakt wordt tussen evenementen die plaatsvinden in openlucht (outdoor evenementen) enerzijds en evenementen die doorgaan in een gebouw (indoor evenementen) anderzijds.

 

Gezien de impact van geluid op de omgeving geringer en beperkter wordt geacht voor indoor evenementen (geluidsdempend effect) wordt een sluitingsuur van 5.00 uur geadviseerd, zijnde:

        sluitingsuur op week- en zondagen om 2.00 uur;

        sluitingsuur op vrijdag- en zaterdagavond om 5.00 uur;

mits het in acht nemen van het stopzetten van muziek en catering een half uur voor het einduur en het vrijmaken van het evenemententerrein een half uur na het sluitingsuur.

 

Deze toelating betekent in geen geval een vrijgeleide om onbeperkt hinder te veroorzaken.

 

        aanvraag politionele medewerking

 

Er wordt geen verkeerstechnische medewerking gevraagd.

 

        aanvraag tijdelijke inname openbaar domein

 

Chiro Sellewie wenst hun jaarlijkse aspifuif te organiseren op zaterdag 9 maart 2024 en vraagt toelating voor de inname van het plein achter het chiroheem voor het plaatsen van hun fietsenstalling.

 

2. De evenementencel verleent volgend advies voor dit evenement:

 

Men moet rekening houden met de algemene voorschriften van de hulpverleningszone Fluvia inzake brandpreventie. Deze voorschriften kan men terugvinden op de website via https://www.hvzfluvia.be/organiseer-veilig.

Alsook moet de organisator een risico-analyse (lijst opmaken met de mogelijke risico’s en maatregelen om deze te verhelpen/op te lossen) en plan met aanduiding opstelling, evacuatiewegen ... opmaken.

Alle cateringstanden dienen te beschikken over geldige en blanco keuringsverslagen (conformiteit installatie en gasdichtheid beiden uitgevoerd door een EDTC).

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

        Andere:

        Machtiging voor het verstrekken van sterke drank

        Art. 9, Wet van 28 december 1983 betreffende de vergunning voor het verstrekken van sterke drank

        Toelating geluidsactiviteit

        Decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning

        Besluit van de Vlaamse Regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne, verder aangeduid als Vlarem II, waaronder, en zonder zich hiertoe te willen beperken, art. 6.7.3.

        De algemene gemeentelijke politieverordening, goedgekeurd in gemeenteraadszitting van 29 april 2010 en latere wijzigingen, meer specifiek en zonder zich daartoe te willen beperken, de artikelen 37, 38 en 47

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit zijn goedkeuring te verlenen voor dit evenement mits de aanstelling van een verantwoordelijke die ook optreedt als contactpersoon voor de hulp- en veiligheidsdiensten.

De eindverantwoordelijke zorgt voor de veiligheid in en rond het evenemententerrein, houdt toezicht in de omgeving en zal, indien nodig, politiezone Gavers contacteren.

 

Artikel 2

 

Het college van burgemeester en schepenen verleent een speciale machtiging voor de verkoop van sterke drank tijdens dit evenement.

 

Artikel 3

 

Het college van burgemeester en schepenen beslist eenzelfde sluitingsuur, gekoppeld aan een afbouwscenario, toe te passen op alle openbare evenementen die plaatsvinden op het grondgebied van de gemeente Deerlijk.

 

Voor indoor evenementen, zijnde evenementen die plaatsvinden in een gebouw, geldt volgende regeling:

        op week- en zondagen om 2.00 uur;

        op vrijdag- en zaterdagavond om 5.00 uur;

mits het in acht nemen van het stopzetten van muziek en catering een half uur voor het einduur en het vrijmaken van het evenemententerrein een half uur na het sluitingsuur.

 

Dit besluit geldt als minimumnorm. Dit wil zeggen dat er steeds, om gemotiveerde redenen, kan beslist worden om een vroeger sluitingsuur toe te passen.

 

Artikel 4

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit, ingevolge artikel 3 van dit besluit, het sluitingsuur tijdens de fuif Shake that Asspi, georganiseerd door chiro Sellewie op zaterdag 9 maart 2024, vast te leggen op 5.00 uur.

 

Het evenemententerrein dient vrijgemaakt te zijn een half uur na sluitingsuur.

 

Artikel 5

 

De aangevraagde muziekactiviteit wordt toegelaten mits naleving van volgende voorwaarden:

 

Voorwaarden met betrekking tot het maximaal geluidsniveau.

Maximaal geluidsniveau: > 95 dB(A) LAeq,15min en ≤ 100 dB(A) LAeq,60min

        Het maximaal geluidsniveau mag LAeq,60min 100 dB(A) niet overschrijden.

Als het maximale geluidsniveau, gemeten als LAeq,15min 102 dB(A) niet overschreden wordt, wordt geacht hieraan te zijn voldaan.

Bij het meten van het geluidsniveau worden zowel het geluid van muziek als het omgevingsgeluid in rekening gebracht.

        Het geluidsniveau geldt ter hoogte van de mengtafel of andere representatieve meetplaats.

        Op initiatief en op kosten van de exploitant/organisator wordt ofwel LAeq,60min continu gemeten d.m.v. meetapparatuur die voldoet aan de vereisten en kan LAeq,15min gemeten worden. Het geluidsniveau is tijdens de muziekactiviteit continu zichtbaar voor en wordt continu bewaakt door de exploitant/organisator of een door hem aangestelde persoon.

        De geregistreerde gegevens worden ter beschikking gehouden van de toezichthoudende overheid gedurende een periode van ten minste een maand.

        De verplichting tot het meten en registreren van het geluidsniveau geldt niet als door de organisator/exploitant een geluidsbegrenzer gebruikt wordt die zo is afgesteld dat de norm gerespecteerd wordt. De geluidsbegrenzer moet voldoen aan de vereisten.

        De exploitant/organisator neemt de volgende maatregelen om de bezoekers te beschermen tegen gehoorschade: het kosteloos ter beschikking stellen aan alle bezoekers van gehoorbescherming voor eenmalig gebruik.

 

Voorwaarden met betrekking tot de duur van de muziekactiviteit:

Duur

 

Begin

zaterdag 9 maart 2024 om 20.30 uur

Einde

zondag 10 maart 2024:

        maximaal 95 dB(A), gemiddeld geluidsniveau, gemeten over 60 min, tot 4.30 uur

        maximaal 85 dB(A), gemiddeld geluidsniveau gemeten over 15 min, van 4.30 uur tot 5.00 uur

 

Voorwaarden met betrekking tot de buurt:

        Zowel de inrichters als de bedieners van de muziekinstallatie moeten zich houden aan een voor de buurt aanvaardbaar geluidsniveau. In geen geval mag de muziek de nachtrust van de omwonenden storen. Klachten inzake nachtlawaai dienen vermeden te worden. In voorkomend geval moeten de richtlijnen van de politiediensten strikt worden opgevolgd.

        De inrichters verwittigen de inwoners van de omliggende straten van de muziekactiviteit.

 

De organisator brengt de politie op de hoogte van de muziekactiviteit.

 

Artikel 4

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit zijn goedkeuring te verlenen voor de tijdelijke inname van het openbaar domein op zaterdag 9 maart 2024 voor de plaatsing van de fietsenstalling op het plein achter het chiroheem in de Pladijsstraat.

 

Artikel 5

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit het advies van de evenementencel te volgen en verzoekt de organisator de richtlijnen van de verschillende disciplines te volgen inzake veiligheid.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 29/02/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 21 FEBRUARI 2024

C.26. Feestelijkheden - koninklijke fanfare St. Cecilia - plaatsing werfhekkens ter promotie van het Lenteconcert met Theater Sellewie - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd om toelating/medewerking te verlenen voor het tijdelijk plaatsen van werfhekkens op de verschillende ingangswegen, ter promotie van het Lenteconcert, georganiseerd door de koninklijke fanfare St. Cecilia Deerlijk, in samenwerking met Theater Sellewie.

 

Motivering

 

De koninklijke fanfare St. Cecilia Deerlijk vraagt het gemeentebestuur om werfhekkens te plaatsen op de invalswegen voor het ophangen van banners ter communicatie en promotie van het Lenteconcert dat plaatsvindt op 19 en 20 april 2024.

 

Bij eerdere aanvragen van organisatoren om heras-opstellingen met spandoeken te voorzien, ter promotie van hun evenement, werden onderstaande locaties door het college van burgemeester en schepenen goedgekeurd:

 

        recht tegenover kerk Sint-Lodewijk;

        kerk centrum (kant Hoogstraat);

        kruispunt Molenhoek;

        kruispunt Belgiek;

        Statie (dicht bij de overweg).

 

Om een wildgroei van dergelijke heras-opstellingen, in aanvulling van de gemeentelijke roosters, te vermijden, adviseerden de gemeentediensten om enkel opstellingen door de gemeente te voorzien op deze vijf goedgekeurde, strategisch in het oog springende locaties.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit de koninklijke fanfare St. Cecilia Deerlijk toelating/medewerking te verlenen ter promotie van het Lenteconcert, door heras-opstellingen te voorzien op volgende locaties, en dit vanaf 16 maart 2024 tot en met 20 april 2024:

 

        kruispunt Molenhoek;

        recht tegenover kerk Sint-Lodewijk;

        kerk centrum (kant Hoogstraat);

        Statie (dicht bij de overweg).

 

De heras-opstelling ter hoogte van het kruispunt Belgiek kan in gebruik worden genomen voor zover die geen hinder vormt voor de werkzaamheden in het kader van de heraanleg van het kruispunt Belgiek.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 29/02/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 21 FEBRUARI 2024

C.27. OMV 2023_156 - Oudenaardse heerweg 35 - beslissing

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd een omgevingsvergunning te verlenen voor het wijzigen van de functie van landbouw naar wonen, verwijderen verharding, slopen bijgebouw, op een perceel gelegen Oudenaardse heerweg 35 en met als kadastrale omschrijving (afd. 2) sectie D 223 K, aangevraagd door mevrouw Jana Missiaen wonende Oudenaardse heerweg 35 te 8540 Deerlijk.

 

Motivering

 

Het college van burgemeester en schepenen onderzoekt de vermelde aanvraag, rekening houdend met de terzake geldende wettelijke bepalingen en heeft betreffende de aanvraag het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar ingewonnen.

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar zoals uitgebracht op  16 februari 2024.

Het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar luidt als volgt: Voorwaardelijk gunstig.

Er dient voldaan te worden aan volgende voorwaarden:

        Bijkomende aanplant kan, om verdere vertuining tegen te gaan, enkel binnen een straal van 30 m van de bestaande woning gebeuren.

        De volgende voorwaarden geformuleerd in het advies van de afdeling Landbouw en Visserij dienen nageleefd te worden:

        De sleufsilo wordt effectief uitgebroken, de restanten van het gebouw worden opgeruimd.

        De agrarische bestemming van het bijhorende grasland blijft gerespecteerd, verdergaande vertuining van het agrarisch gebied is niet toegelaten.

        De bijgebouwen mogen enkel gebruikt worden als woningbijgebouw, zoals aangevraagd (houtopslag, garage, stal voor kleinvee…). Bij eventuele latere herbouw van deze gebouwen dient het volume beperkt te worden/blijven, zodat het bijgebouw ondergeschikt wordt/blijft aan de woning. Sommige delen van de bestaande bebouwing lijken ook in minder goede staat te zijn (zie foto’s in het dossier), het is niet aanvaardbaar dat deze volumes volledig zouden herbouwd worden. De verharding dient ook tot het minimale beperkt te worden, in navolging van de algemene beleidslijn om zoveel mogelijk te ontharden in het buitengebied.

Volgende stedenbouwkundige lasten worden opgelegd

        Er wordt, binnen het jaar na afgifte van de vergunning, een wadi met een minimale oppervlakte van 81 m² aangelegd. De inplantingsplaats bevindt zich in de noordwestelijke hoek van het kadastraal perceel 225G . De wadi heeft een diepte van 0.50 m en wordt aangelegd met een zachte helling. De uitgegraven aarde wordt integraal afgevoerd.

        Binnen het jaar na afgifte wordt een deel van bijgebouw 2, met als nieuwe functie houtopslag, werkplaats en afdak houtopslag met een oppervlakte van 45,33 m² gesloopt en de restanten van het gebouw worden opgeruimd.

 

Financiële waarborg voor de stedenbouwkundige lasten

Conform het Decreet betreffende de Omgevingsvergunning artikel 77 § 1 dient de houder van de vergunning een financiële waarborg aan het lokaal bestuur van Deerlijk te verlenen alvorens met de uitvoering van de vergunning gestart wordt. De waarborg ten bedrage van 5.244 euro wordt geleverd via een overschrijving op de Deposito- en Consignatiekas, met het lokaal bestuur Deerlijk als begunstigde of door de financiële instelling borg te laten staan voor het bedrag van het project.

Zodra de aanleg van de wadi en de sloop van delen van bijgebouw 2 gebeurd is, dient dit aan de hand van 5 foto’s gemeld te worden aan het lokaal bestuur via omgeving@deerlijk.be met vermelding van het dossiernummer van de vergunning en de gestructureerde mededeling van de overschrijving naar de Deposito- en Consignatiekas opdat de waarborg vrijgegeven kan worden.

 

Het advies wordt als volgt gemotiveerd:

 

  1. Stedenbouwkundige basisgegevens

 

Gewestplan

De aanvraag situeert zich in het bij koninklijk besluit van 4 november 1977 vastgestelde origineel gewestplan Kortrijk met als bestemming agrarisch gebied.

 

Ruimtelijk uitvoeringsplan

     De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.

     De aanvraag is gelegen binnen de grenzen van het provinciaal ruimtelijke uitvoeringsplan Solitaire vakantiewoningen – Interfluvium, zoals vastgesteld door de deputatie op 25 juni 2015.

     De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.

 

Bijzonder plan van aanleg

De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd bijzonder plan van aanleg.

 

Verkaveling

De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurde niet-vervallen verkaveling.

 

Bepaling van het plan dat van toepassing is op de aanvraag 

Het gewestplan is van toepassing op de aanvraag.

 

Overeenstemming met dit plan

De aanvraag wijkt af van de vigerende voorschriften.

 

Stedenbouwkundige verordeningen

Voor het perceel zijn de volgende stedenbouwkundige verordeningen relevant:

     Algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer, goedgekeurd bij besluit van de Vlaamse Regering van 29 april 1997.

     Gewestelijke verordening inzake hemelwater, goedgekeurd bij besluit van de Vlaamse Regering van 10 februari 2023.

     Provinciale verordening inzake het overwelven van baangrachten, vastgesteld door de provincieraad in zitting van 23 juli 2008.

 

  1. Historiek

 

Relevante stedenbouwkundige vergunningen

Volgende stedenbouwkundige vergunningen en/of weigeringen zijn relevant:

        Stedenbouwkundige vergunning afgeleverd op 12 juli 1962 door het college van burgemeester en schepenen voor het slopen en terug opbouwen, met kleine uitbreiding, van bouwvallige stallen.

        Stedenbouwkundige vergunning afgeleverd op 22 september 1965 door het college van burgemeester en schepenen voor het uitbreiden van bestaande stallingen met een afdak.

        Stedenbouwkundige vergunning afgeleverd op 23 mei 1968 door het college van burgemeester en schepenen voor het bouwen van een woning ter vervanging van een krotwoning.

        Stedenbouwkundige vergunning afgeleverd op 16 mei 1973 door het college van burgemeester en schepenen voor het vernieuwen van een bestaand dak en het dak van een bijgebouw.

        Stedenbouwkundige vergunning afgeleverd op 18 september 1985 door het college van burgemeester en schepenen voor de aanbouw van een klein afdak aan een bestaand gebouw.

 

Relevante milieuvergunningen

Volgende pré-VLAREM vergunningen en/of weigeringen zijn relevant:

        Pré VLAREM vergunning afgeleverd op 14 augustus 1970 door het college van burgemeester en schepenen voor een mestvarkensstal.

        Pré VLAREM vergunning afgeleverd op 15 april 1977 door het college van burgemeester en schepenen voor de aangifte van een landbouwbedrijf.

        Pré VLAREM vergunning afgeleverd op 10 oktober 1990 door het college van burgemeester en schepenen voor de aktename van een ingedeelde inrichting klasse 2.

 

Relevante omgevingsvergunningen

Volgende omgevingsvergunningen en/of weigeringen zijn relevant:

        Omgevingsvergunning afgeleverd op 3 april 2019 door het college van burgemeester en schepenen voor het uitvoeren van gevelwerkzaamheden en het plaatsen van een dakuitbouw, zonder constructieve werken.

        Omgevingsvergunning afgeleverd op 21 oktober 2020 door het college van burgemeester en schepenen voor het plaatsen van een verticale warmtewisselaar voor geothermie.

 

  1. Beschrijving van de omgeving en de aanvraag

 

3.1 Beschrijving van de omgeving

De eigendom is een perceel met een oppervlakte van 2106 m² en deel uitmakend van een ruimer geheel met een totale oppervlakte van 22.687 m². De eigendom is gelegen langs de Oudenaardse heerweg op ongeveer 1,5 km ten noordwesten van de kern van Sint-Lodewijk. De Oudenaardse heerweg is een voldoende uitgeruste gemeenteweg. Het is een vrij landelijke en smalle weg geflankeerd met lintbebouwing.

Het perceel is bebouwd. Op het perceel bevindt zich een woning, twee bijgebouwen, een ingevallen stal en een sleufsilo. De woning heeft een grondoppervlakte van 117,2 m², en een volume van 726 m³. De woning bestaat uit  1 bouwlaag met een hellend dak. Het bijgebouw 1 heeft een totale oppervlakte van 212,33 m² en bestaat hoofdzakelijk uit 1 bouwlaag. Bijgebouw 2 heeft een oppervlakte van  265,68 m² en is eveneens opgetrokken met 1 bouwlaag. De sleufsilo bestaat uit een betonverharding met een oppervlakte van 113,8 m² en de ingevallen stalling heeft een oppervlakte van 30 m².

De omgeving is een landelijke, agrarische omgeving. De omgeving wordt gekenmerkt door een wooncluster ter hoogte van het kruispunt tussen de Oudenaardse heerweg en de Pladijsstraat met hoofdzakelijk eengezinswoningen en omliggende landbouwgronden.

 

3.2 Beschrijving van de aangevraagde stedenbouwkundige handelingen

De aanvrager wenst de functie van de bestaande hoevewoning te wijzigen naar een particuliere woning. Hierbij blijft de inplanting, het uitzicht en het volume van de woning behouden.

De functie van de hoevebijgebouwen wordt tevens gewijzigd naar woningbijgebouwen. Het bestaande ingevallen bijgebouw met een oppervlakte van 30 m² wordt gesloopt en de verharding van de bestaande sleufsilo (113,8 m²) wordt uitgebroken. De vrijgekomen ruimte wordt ingezaaid met gras/boomgaard/plantenperk.

 

3.3 Beschrijving van de aangevraagde ingedeelde inrichtingen of activiteiten

De aanvraag heeft geen betrekking op een ingedeelde inrichting of activiteit.

 

  1. Openbaar onderzoek/raadpleging aanpalende eigenaar

 

De aanvraag werd onderworpen aan een openbaar onderzoek. Het openbaar onderzoek vond plaats van 24 november 2023 tot 23 december 2023. Tijdens de periode van het openbaar onderzoek werden er geen bezwaarschriften ingediend.

 

  1. Adviezen

 

Departement Landbouw en visserij werd om advies verzocht op 14 november 2023. De adviesinstantie bracht op 18 december 2023 een voorwaardelijk gunstig advies uit. Het advies wordt als volgt gemotiveerd:

Op basis van de ligging schat het Departement Landbouw en Visserij de impact van het zonevreemd maken van deze site op omliggende landbouwbedrijven als laag in. De potentie van de site zelf om er een hedendaags zone-eigen bedrijf uit te bouwen lijkt ook eerder klein, omwille van de ligging, het gebrek aan geschikte bebouwing en het ontbreken van een milieuvergunning. Het Departement Landbouw en Visserij kan dan ook akkoord gaan met de gevraagde functiewijziging naar zonevreemde site, onder de volgende voorwaarden :

        De sleufsilo wordt effectief uitgebroken, de restanten van het gebouw worden opgeruimd.

        De agrarische bestemming van het bijhorende grasland blijft gerespecteerd, verdergaande vertuining van het agrarisch gebied is niet toegelaten.

        De bijgebouwen mogen enkel gebruikt worden als woningbijgebouw, zoals aangevraagd (houtopslag, garage, stal voor kleinvee…). Bij eventuele latere herbouw van deze gebouwen dient het volume beperkt te worden/blijven, zodat het bijgebouw ondergeschikt wordt/blijft aan de woning. Sommige delen van de bestaande bebouwing lijken ook in minder goede staat te zijn (zie foto’s in het dossier), het is niet aanvaardbaar dat deze volumes volledig zouden herbouwd worden. De verharding dient ook tot het minimale beperkt te worden, in navolging van de algemene beleidslijn om zoveel mogelijk te ontharden in het buitengebied.
 

  1. Project-MER of OVR

 

De aanvraag valt niet onder de bijlage I of II van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 december 2004. Project-MER of OVR is niet van toepassing op voorliggende aanvraag.

 

  1. Inhoudelijke beoordeling van het dossier

 

Op basis van de hierboven vermelde overwegingen wordt tot de volgende beoordeling van het dossier gekomen.

 

7.1 Planologische toets

De aanvraag dient te worden afgetoetst aan de stedenbouwkundige voorschriften van het gewestplan, zijnde aan de bestemming van agrarisch gebied:

In deze zone gelden de stedenbouwkundige voorschriften van art. 5.1.0. van het koninklijk besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen. Deze voorschriften luiden als volgt:

De agrarische gebieden zijn bestemd voor de landbouw in de ruime zin. Behoudens bijzondere bepalingen mogen de agrarische gebieden enkel bevatten de voor het bedrijf noodzakelijke gebouwen, de woning van de exploitanten, benevens verblijfsgelegenheid voor zover deze een integrerend deel van een leefbaar bedrijf uitmaakt, en eveneens para-agrarische bedrijven. Gebouwen bestemd voor niet aan de grond gebonden agrarische bedrijven met industrieel karakter of voor intensieve veeteelt, mogen slechts opgericht worden op ten minste 300 m van een woongebied of op ten minste 100 m van een woonuitbreidingsgebied, tenzij het een woongebied met landelijk karakter betreft. De afstand van 300 en 100 m geldt evenwel niet in geval van uitbreiding van bestaande bedrijven. De overschakeling naar bosgebied is toegestaan overeenkomstig de bepalingen van artikel 35 van het Veldwetboek, betreffende de afbakening van de landbouw- en bosgebieden.

 

Functiewijziging landbouwwoning en -bijgebouwen naar residentieel wonen

Met toepassing van artikel 4.4.23 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en het besluit van de Vlaamse Regering van 28 november 2003 ‘tot vaststelling van de lijst van toelaatbare zonevreemde functiewijzigingen’  mag het vergunningverlenende bestuursorgaan bij het verlenen van een omgevingsvergunning die betrekking heeft op een vergunningsplichtige functiewijziging van een gebouw of een gebouwencomplex, afwijken van de bestemmingsvoorschriften, voor zover voldaan is aan beide hiernavolgende vereisten:

1. Het gebouwen- of het gebouwencomplex beantwoordt op het ogenblik van de aanvraag aan alle hiernavolgende vereisten:

     het gebouw of het gebouwencomplex bestaat;

     het gebouw of het gebouwencomplex is niet verkrot;

     het gebouw of het gebouwencomplex is hoofdzakelijk vergund;

     het gebouw of het gebouwencomplex is niet gelegen in ruimtelijk kwetsbare gebieden, met uitzondering van parkgebieden en agrarische gebieden met ecologisch belang of ecologische waarde of in recreatiegebieden, zijnde de als dusdanig door een plan van aanleg aangewezen gebieden, en de gebieden geordend door een ruimtelijk uitvoeringsplan die onder de categorie van gebiedsaanduiding “recreatie” sorteren.

2. De functiewijziging komt voor op een door de Vlaamse Regering vast te stellen lijst, waarin nadere regels en bijkomende voorwaarden voor de betrokken wijzigingen van gebruik kunnen worden bepaald.

De woning is niet verkrot, de woning is hoofdzakelijk vergund. De functiewijziging van landbouwwoning naar residentieel wonen komt voor op de lijst van zonevreemde functiewijzigingen en kan dus juridisch aanvaard worden.

Met toepassing van artikel 4.4.23 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en artikel 11 van het besluit van de Vlaamse Regering betreffende de zonevreemde functiewijziging kan een vergunning worden verleend voor het geheel of gedeeltelijk wijzigen van het gebruik van een eventueel leegstaand landbouwbedrijf, met als nieuw gebruik uitsluitend wonen, voor zover aan al de volgende voorwaarden voldaan is:

        1° de bedrijfswoning en de fysiek aansluitende aanhorigheden die in bouwtechnisch opzicht een rechtstreekse aansluiting of steun vinden bij de bedrijfswoning, krijgen als nieuw gebruik wonen, met uitsluiting van meergezinswoningen maar met inbegrip van tijdelijke verblijfsgelegenheden op voorwaarde dat landbouw als nevenbestemming nog aanwezig blijft;

        2° de bedrijfsgebouwen van het landbouwbedrijf mogen niet afgesplitst worden van de bedrijfswoning en kunnen alleen een nieuw gebruik krijgen als woningbijgebouwen, of als accommodatie voor tijdelijke verblijfsgelegenheden, op voorwaarde dat landbouw als nevenbestemming nog aanwezig blijft.

 

De functiewijziging van hoeve naar residentiele woning met woningbijgebouwen voldoet aan deze voorwaarden en kan juridisch aanvaard worden.

 

Overeenkomstig artikel 75, § 1, lid 2, 4° van het omgevingsvergunningsdecreet moet de bevoegde overheid bij de afgifte van een omgevingsvergunning een last opleggen wanneer het gaat om omgevingsvergunningsaanvragen waarbij toepassing gemaakt wordt van de volgende afwijkingsregels van stedenbouwkundige voorschriften van titel 4, hoofdstuk 4 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening:

  1. de afwerkingsregel conform artikel 4.4.3 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening;
  2. de basisrechten van zonevreemde constructies conform artikelen 4.4.10 tem 4.4.20 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening;
  3. de zonevreemde functiewijzigingen conform artikel 4.4.23 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

(Zie verder titel 7.14)

 

7.2 Wegenis

In toepassing op de artikelen 4.3.5. tot en met 4.3.8. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening kan gesteld worden dat de Oudenaardse heerweg een voldoende uitgeruste openbare weg is.

De aanvraag beoogt niet de oprichting van een bedrijfswoning.

De aanvraag ligt niet in een reservatiestrook. Het goed is niet getroffen door een rooilijn.

 

7.3 Watertoets (decreet integraal waterbeleid)

Hoofdstuk III, afdeling I, artikel 8 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het algemeen waterbeleid (Belgisch Staatsblad 14 november 2003) legt bepaalde verplichtingen op, die de watertoets worden genoemd. Deze watertoets houdt in dat de eventuele schadelijke effecten van het innemen van ruimte ten koste van de watersystemen worden ingeschat.
De omzendbrief OMG/2022/1 ‘Richtlijnen voor de toepassing van een klimaatbestendige watertoets en de vrijwaring van het waterbergend vermogen in signaalgebieden’ reikt richtlijnen aan voor het toepassen van het nieuwe watertoetsbesluit, alsook voor het vrijwaren van watergevoelige gebieden.

 

De betrokken woning en bijgebouwen zijn volgens de fluviale en de pluviale overstromingskaart niet gelegen binnen een overstromingsgevoelige zone.

De aanpalende weilanden en heel wat percelen in de directe omgeving zijn volgens de fluviale en pluviale overstromingskaart gelegen in een zone met middelgrote overstromingskans.

De voorliggende aanvraag heeft geen uitbreiding van de bebouwde oppervlakte. De aanvraag valt niet onder het toepassingsgebied van de gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwater.

Bijgevolg kan in alle redelijkheid geoordeeld worden dat het schadelijk effect beperkt zal zijn.

 

7.4 Mer-screening

De aanvraag valt niet onder de bijlage I,II of III van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 december 2004.

 

7.5 Natuurtoets

Volgens de natuurtoets blijkt dat geen onvermijdbare schade aan belangrijke natuurwaarden wordt veroorzaakt.

 

7.6 Erfgoed-/archeologietoets

Niet van toepassing.

 

7.7 Mobiliteit – MOBER (transport en verkeersveiligheid)

Niet van toepassing.

 

7.8 Decreet grond- en pandenbeleid

Gezien de beperkte omvang/aard van het project zijn geen normen of percentages betreffende de verwezenlijking van een bescheiden woonaanbod van toepassing.

 

7.9 Milieuaspecten

Niet van toepassing.

 

7.10 Goede ruimtelijke ordening

Voor de beoordeling van de goede ruimtelijke ordening wordt de aanvraag getoetst aan de hand van de aandachtspunten en criteria zoals vermeld in artikel 4.3.1 § 2 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, voor zover noodzakelijk en relevant.

 

Functie:

Hoewel de aanvraag geen betrekking heeft op professionele activiteiten of para-agrarische activiteiten, is een functiewijziging van landbouwwoning naar zonevreemde woning in deze lokale ruimtelijke agrarische situatie aanvaardbaar. Het ontwerp veroorzaakt geen schade aan de externe landbouwstructuren en de aanwezige agrarische dynamiek.
De aanwezige bijgebouwen, met een totale oppervlakte van 580,04 m², lijken daarnaast niet meer functioneel inzetbaar in het kader van hedendaagse landbouwactiviteiten. De bijgebouwen worden ingezet als houtsopslag, garage, stal voor kleinvee, … Op basis van de foto’s kan vastgesteld worden dat enkele delen van woningbijgebouw 2 in minder goede staat zijn en dat de totale oppervlakte aan bijgebouwen ruimschoots de oppervlakte van de woning overschrijdt.

 

Parkeerplaatsen en verkeersaantrek:

Door de wijziging van een landbouwsite naar een zonevreemde woning met woningbijgebouwen wordt verwacht dat de verkeersaantrek beperkter wordt. De site is voldoende vlot bereikbaar. Een van de bijgebouwen wordt omgevormd tot garage waardoor de site de eigen parkeerbehoefte kan opvangen.

 

Groen- en omgevingsaanleg:

Rondom de woning is een terras aanwezig. De totale oppervlakte aan verharding kan, conform het vrijstellingsbesluit, een maximale oppervlakte hebben van 80 m². De verharding vloeit af naar de omliggende beplanting, wat de waterhuishouding ten goede komt.

De aanwezige sleufsilo wordt uitgebroken, de restanten van een oude stalling worden opgeruimd. De oppervlakte wordt ingezaaid met gras. Het volledig uitbreken en wegnemen van alle verharding wordt opgelegd als voorwaarde.

In de nota is sprake van de bestaande boomgaard uit te breiden en het geheel verder in te kleden in het groen. Bijkomende aanplant kan, om verdere vertuining tegen te gaan, enkel binnen een straal van 30 m van de bestaande woning gebeuren. Dit wordt opgelegd als voorwaarde.

 

Conclusie

 

Het ontwerp kan mits het naleven van de voorwaarden verenigbaar gemaakt worden met zijn onmiddellijke omgeving en met de goede plaatselijke aanleg.

 

Artikel 4.3.1§2, 2° stelt dat het vergunningverlenende bestuursorgaan ook met de bijdrage van het aangevraagde aan de verhoging van het ruimtelijk rendement rekening kan houden.

De aanvraag doet geen bijdrage tot de verhoging van het ruimtelijk rendement, doch respecteert de kwaliteit van de woon- en leefomgeving. Het aangevraagde past zich in de betrokken omgeving.

 

7.11 Resultaten openbaar onderzoek

Tijdens de periode van het openbaar onderzoek werden geen bezwaren of opmerkingen geformuleerd zodat een verdere beoordeling niet aan de orde is.

 

7.12 Scheidingsmuren

Niet van toepassing.

 

7.13 Bespreking adviezen

Het Departement Landbouw en Visserij werd op 14 november 2023 om advies gevraagd. De adviesinstantie bracht op 18 december 2023 een voorwaardelijk gunstig advies uit. Gelet op de expertise van de adviesinstantie dient in de voorwaarden, bij afgifte van de vergunning, opgelegd te worden dat het advies en de daarin vermelde opmerkingen strikt nageleefd moet worden.

 

7.14. Stedenbouwkundige lasten.

De vergunning maakt toepassing van de basisrechten voor zonevreemde functiewijzigingen conform artikel 4.4.23 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening. Conform artikel 75, 4° van het Decreet betreffende de omgevingsvergunning is de vergunningverlenende overheid verplicht om een stedenbouwkundige last op te leggen bij toepassing van deze afwijkingsregel. Deze last vindt zijn oorsprong in het voordeel dat de begunstigde van de omgevingsvergunning uit de vergunning haalt en in de bijkomende taken die de overheid door de uitvoering van de vergunning op zich neemt.

Aangezien het bestuur niet beschikt over een stedenbouwkundige verordening voor het heffen van een financiële last, dient een last in natura opgelegd te worden.

In het dossier werd via bericht op 31 januari 2024 een voorstel van last in natura overgemaakt door de aanvrager. Er werd voorgesteld om in eerste orde de ontharding (sleufsilo en bijgebouw) als last op te nemen en in tweede orde de aanplant van een houtkant langs de noordelijke perceelsgrens.

Er wordt echter opgemerkt dat het verwijderen van de bestaande verharding en vervallen bijgebouwen als voorwaarde geldt in navolging van het advies van de afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling. Ook de aanplant van bijkomende houtkant werkt de vertuining verder in de hand wat niet strookt met het advies van de afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling.

Bijgevolg wordt voorgesteld volgende lasten in natura op te leggen:

        Gezien de ligging van het goed in zowel pluviaal als fluviaal overstromingsgebied met een middelgrote kans op overstroming, dient een wadi aangelegd te worden. Deze wadi heeft een minimale oppervlakte van 81 m². De inplantingsplaats bevindt zich in de noordwestelijke hoek van het kadastraal perceel 225G . De wadi heeft een diepte van 0,50 m en wordt aangelegd met een zacht helling. De uitgegraven aarde wordt integraal afgevoerd.

        Daarnaast dient een deel van bijgebouw 2, met als nieuwe functie houtopslag, werkplaats en afdak houtopslag met een oppervlakte van 45,33 m², dat een eerder vervallen indruk nalaat en slechts een beperkte hoogte heeft, gesloopt te worden. De restanten van het gebouw worden opgeruimd.

Zowel de aanleg van de wadi als de sloop van 45,33 m² van bijgebouw 2 dienen te  gebeuren binnen het jaar na afgifte van de vergunning.

Voor de uitvoering van de last in natura wordt bij de afgifte van de vergunning eveneens een waarborg opgenomen. De waarborg dekt de volledig geraamde kostprijs van de lasten.  Als de uitvoering van diverse lasten financieel wordt gewaarborgd, dient één waarborg voor de totaliteit van de lasten in kwestie gehanteerd te worden, waarbij aangegeven wordt welk waarborggedeelte betrekking heeft op elke last afzonderlijk.

De financiële waarborg wordt geraamd op 5.244 euro, als volgt op te delen:

        Last aanleg wadi: 1.620 euro

        Last voor sloop deel bijgebouw 2: 3.626 euro

 

Juridische gronden

 

     Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 2 Decreet Lokaal Bestuur

     Andere:

     Besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet betreffende de omgevingsvergunning

     Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009 en zijn wijzigingen

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen sluit zich aan bij het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar en besluit bijgevolg tot het afleveren van de omgevingsvergunning aan mevrouw Jana Missiaen, wonende Oudenaardse heerweg 35 te 8540 Deerlijk, voor het wijzigen van de functie van landbouw naar wonen, verwijderen verharding, slopen bijgebouw, op een perceel gelegen Oudenaardse heerweg 35 en met als kadastrale omschrijving (afd. 2) sectie D 223 K.

 

Artikel 2

 

Er dient voldaan te worden aan volgende voorwaarden:

        Bijkomende aanplant kan, om verdere vertuining tegen te gaan, enkel binnen een straal van 30 m van de bestaande woning gebeuren.

        De volgende voorwaarden geformuleerd in het advies van de afdeling Landbouw en Visserij dienen nageleefd te worden:

        De sleufsilo wordt effectief uitgebroken, de restanten van het gebouw worden opgeruimd.

        De agrarische bestemming van het bijhorende grasland blijft gerespecteerd, verdergaande vertuining van het agrarisch gebied is niet toegelaten.

        De bijgebouwen mogen enkel gebruikt worden als woningbijgebouw, zoals aangevraagd (houtopslag, garage, stal voor kleinvee…). Bij eventuele latere herbouw van deze gebouwen dient het volume beperkt te worden/blijven, zodat het bijgebouw ondergeschikt wordt/blijft aan de woning. Sommige delen van de bestaande bebouwing lijken ook in minder goede staat te zijn (zie foto’s in het dossier), het is niet aanvaardbaar dat deze volumes volledig zouden herbouwd worden. De verharding dient ook tot het minimale beperkt te worden, in navolging van de algemene beleidslijn, om zoveel mogelijk te ontharden in het buitengebied.

 

Artikel 3

 

Volgende stedenbouwkundige lasten worden opgelegd:

        Er wordt, binnen het jaar na afgifte van de vergunning, een wadi met een minimale oppervlakte van 81 m² aangelegd. De inplantingsplaats bevindt zich in de noordwestelijke hoek van het kadastraal perceel 225G. De wadi heeft een diepte van 0.50 m en wordt aangelegd met een zachte helling. De uitgegraven aarde wordt integraal afgevoerd.

        Binnen het jaar na afgifte wordt een deel van bijgebouw 2, met als nieuwe functie houtopslag, werkplaats en afdak houtopslag, met een oppervlakte van 45,33 m², gesloopt en de restanten van het gebouw worden opgeruimd.

 

Financiële waarborg voor de stedenbouwkundige lasten

Conform het Decreet betreffende de Omgevingsvergunning, artikel 77 §1, dient de houder van de vergunning een financiële waarborg aan het lokaal bestuur van Deerlijk te verlenen alvorens met de uitvoering van de vergunning gestart wordt. De waarborg ten bedrage van 5.244 euro wordt geleverd via een overschrijving op de Deposito- en Consignatiekas met het lokaal bestuur Deerlijk als begunstigde of door de financiële instelling borg te laten staan voor het bedrag van het project.

 

Zodra de aanleg van de wadi en de sloop van delen van bijgebouw 2 gebeurd is, dient dit aan de hand van 5 foto’s gemeld te worden aan het lokaal bestuur via omgeving@deerlijk.be met vermelding van het dossiernummer van de vergunning en de gestructureerde mededeling van de overschrijving naar de Deposito- en Consignatiekas, opdat de waarborg vrijgegeven kan worden..

 

 

 

 

Publicatiedatum: 29/02/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 21 FEBRUARI 2024

C.28. Omgevingsvergunning - 2022.139 - Vichtesteenweg 135 - beslissing deputatie - aktename

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd akte te nemen van de beslissing over de aanvraag tot omgevingsvergunning, ingediend door Katleen Vande Maele namens BRUYNEEL BVBA gevestigd Vichtesteenweg 135 te 8540 Deerlijk. Het betreft een aanvraag tot hernieuwing en actualisatie van de lopende milieuvergunning, op een perceel gelegen Vichtesteenweg 135, 8540 Deerlijk.

 

Motivering

 

Op 8 februari 2024 heeft de deputatie van de provincie West-Vlaanderen de volgende beslissing genomen:

De vraag is definitief zonder voorwerp betreffende afwijking exploitatie-uren.

De vergunning d.d. 09/02/2023 blijft geldig voor een termijn van onbepaalde duur.

 

Historiek

Op 09/02/2023 heeft de deputatie een proefvergunning voor een termijn van 12 maanden verleend aan BVBA Bruyneel voor de exploitatie-uren voor de carwash van 7u tot 22u. In het kader van deze proefvergunning wordt aan de afdeling Handhaving een evaluatieverslag gevraagd.

Volgende bijzondere voorwaarde werd in het besluit dd. 09/02/2023 opgenomen:

De self-carwash mag enkel toegankelijk zijn tussen 7u en 22u, dit voor een proefperiode van 1 jaar op voorwaarde dat uiterlijk binnen de 6 maanden een geluidsstudie uitgevoerd wordt en dat daaruit moet blijken dat de geluidsnormen dan ook wel nog gehaald worden. Als blijkt dat de geluidsnormen niet gehaald worden, dan moet men zich onmiddellijk terug beperken tot de dagperiode (7u –19u) en niet op zon- en feestdagen voor de carwash totdat de eventuele bijkomende geluidsmaatregelen, die de geluidsdeskundige oppert, uitgevoerd zijn.

 

Op 6 oktober 2023 werd een stand van zaken aan het studiebureau Wiels (aangestelde externe milieucoördinator) opgevraagd. Hierbij werd vernomen dat de geluidsdeskundige Christophe Debonne (EOSAcoustics) een geluidsstudie heeft opgemaakt.

Het rapport dd. 30/06/2023 toont aan dat de geluidsnormen overschreden worden. In dit rapport worden eveneens milderende maatregelen voorgesteld (o.a. wasplaats voorzien van een uitbouw met rolpoorten langs de voorzijde, plaatsen akoestisch scherm en gebruik maken van stille spuitlansen). Na implementatie van deze milderende maatregelen zouden de vigerende geluidsnormen wel gehaald kunnen worden in de dag en avondperiode.

 

Via een bericht d.d. 25/01/2024 wenst de exploitant af te zien van de vraag voor de afwijking van de exploitatie-uren van de (self-)carwash bij Bruyneel Tankservice BV (zie verder als Bruyneel).

Hierdoor zullen de reeds opgelegde exploitatie-uren nageleefd worden door Bruyneel, waarbij uiterlijk geëxploiteerd wordt van 7u tot 19u, niet op zon- en feestdagen.

Indien de exploitant hier in de toekomst wel wenst van af te wijken, zal dit aangevraagd worden a.d.h.v. een nieuwe vergunningsaanvraag, waarbij ook de uitvoering van de opgelegde maatregelen als geformuleerd in de geluidsstudie, uitgevoerd door EOS Acoustics, zal aangevraagd worden.

 

Juridische gronden

 

     Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 2 Decreet Lokaal Bestuur

     Andere:

        Besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet betreffende de omgevingsvergunning

        Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009 en zijn wijzigingen

        Vlarem II, besluit van de Vlaamse Regering van 1 juni 1995 en zijn wijzigingen

        Decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid (DABM)

        Besluit van de Vlaamse Regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne (Vlarem II) en zijn bijlagen

        Decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit akte te nemen van de beslissing van de deputatie van de provincie West-Vlaanderen:

De vraag is definitief zonder voorwerp betreffende afwijking exploitatie-uren.

De vergunning d.d. 09/02/2023 blijft geldig voor een termijn van onbepaalde duur.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 29/02/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 21 FEBRUARI 2024

C.29. Inname openbaar domein - kennisname

 

 

 

Publicatiedatum: 29/02/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 21 FEBRUARI 2024

C.30. Renovatiepremie eigenaars-bewoners - goedkeuring

 

 

 

Publicatiedatum: 29/02/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 21 FEBRUARI 2024

C.31. OMV 2023_179 - Broelstraat 7 - beslissing

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd een omgevingsvergunning te verlenen voor het regulariseren van een open terrasoverkapping, op een perceel gelegen Broelstraat 7 en met als kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie A 337 K, aangevraagd door Charlotte Callens wonende Broelstraat 7 te 8540 Deerlijk.

 

Motivering

 

Het college van burgemeester en schepenen onderzoekt de vermelde aanvraag, rekening houdend met de terzake geldende wettelijke bepalingen en heeft betreffende de aanvraag het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar ingewonnen.

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar zoals uitgebracht op  7 februari 2024.

Het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar luidt als volgt: Gunstig.

Het advies wordt als volgt gemotiveerd:

 

  1. Stedenbouwkundige basisgegevens

 

Gewestplan

De bepalingen van het gewestplan Kortrijk (goedgekeurd 4 november 1977) zijn niet meer van toepassing en werden vervangen door de voorschriften van het ruimtelijk uitvoeringsplan overeenkomstig artikel 7.4.5 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

 

Ruimtelijk uitvoeringsplan

     De aanvraag ligt volgens de voorzieningen van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Grens afbakening regionaalstedelijk gebied Kortrijk (goedgekeurd 20 januari 2006) in een stedelijk woongebied.

     De aanvraag is gelegen binnen de grenzen van het provinciaal ruimtelijke uitvoeringsplan Solitaire vakantiewoningen – Interfluvium, zoals vastgesteld door de deputatie op 25 juni 2015.

     De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.

 

Bijzonder plan van aanleg

De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd bijzonder plan van aanleg.

 

Verkaveling

De aanvraag is gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurde niet-vervallen verkaveling, goedgekeurd op 22 juli 2009 (VK 2008.26/2087-2).

 

Bepaling van het plan dat van toepassing is op de aanvraag

De verkaveling is van toepassing op de aanvraag.

 

Overeenstemming met dit plan

De aanvraag wijkt af van de vigerende voorschriften.

 

Stedenbouwkundige verordeningen

Voor het perceel zijn de volgende stedenbouwkundige verordeningen relevant:

     Gewestelijke verordening inzake hemelwater, goedgekeurd bij besluit van de Vlaamse Regering van 10 februari 2023.

 

  1. Historiek

 

Relevante stedenbouwkundige vergunningen

 

Volgende stedenbouwkundige vergunningen en/of weigeringen zijn relevant:

        Stedenbouwkundige vergunning afgeleverd op 14 april 2010 door het college van burgemeester en schepenen voor het bouwen van 7 gekoppelde woningen.

 

Relevante milieuvergunningen

 

Er zijn geen voorgaande vergunningen gekend voor het betrokken goed.

 

Relevante omgevingsvergunningen

 

Er zijn geen voorgaande vergunningen gekend voor het betrokken goed.

 

  1. Beschrijving van de omgeving en de aanvraag

 

3.1 Beschrijving van de omgeving

De eigendom is een perceel met een oppervlakte van 335 m² en is gelegen langs de Broelstraat op ongeveer 900 m ten noordoosten van de kern van Deerlijk. De Broelstraat is een voldoende uitgeruste gemeenteweg.

Het perceel is bebouwd. Op het perceel bevindt zich een halfopen woning die een rij van 7 woningen afsluit.  De woning is opgetrokken met 1 bouwlaag en een hellend dak.  De woning is 8 m breed en heeft een bouwdiepte van 11,10 m.  De voortuin is voor meer dan de helft verhard en de niet-verharde delen zijn ingericht met levend groene beplanting.  In de rechterhoek achteraan het perceel is een klein tuinhuis opgericht.

De omgeving heeft een residentieel karakter en wordt bepaald door de aanwezigheid van hoofdzakelijk eengezinswoningen. De woningen in de directe omgeving hebben allen eenzelfde uitzicht.  Aan de overkant van de straat is een openbare groenzone gelegen.

 

3.2 Beschrijving van de aangevraagde stedenbouwkundige handelingen

De aanvrager wenst een geplaatste terrasoverkapping te regulariseren.

De overkapping is tegen de achtergevel van de woning geplaatst, ter hoogte van het keukenvenster, op een afstand van respectievelijk 8,06 m en 8,40 m t.o.v. de linkerperceelgrens en op 0,55 m t.o.v. de rechterperceelsgrens.  Het uiterste punt van de overkapping bevindt zich op 8,13 m afstand van de achterste perceelgrens.

De breedte tegen de achtergevel bedraagt 3,62 m en de lengte naar de tuin toe is 3,85 m.  De wanden van de constructie zijn open en rusten op 4 steunpalen uitgevoerd in een metalen constructie met een antraciete kleur.  De overkapping wordt afgewerkt met een plat dak dat via een lamellensysteem kan opengezet worden.  De kroonlijsthoogte bedraagt 2,57 m en is opgericht onder de oversteek van het dak van de woning en naast de regenwaterafvoer en dampkapuitlaat.

 

3.3 Beschrijving van de aangevraagde ingedeelde inrichtingen of activiteiten

De aanvraag heeft geen betrekking op een ingedeelde inrichting of activiteit.

 

  1. Openbaar onderzoek/raadpleging aanpalende eigenaar

 

De aanvraag werd onderworpen aan een openbaar onderzoek. Het openbaar onderzoek vond plaats van 29 december 2023 tot 27 januari 2024. Tijdens de periode van het openbaar onderzoek werden er geen bezwaarschriften ingediend.

 

  1. Adviezen

 

Er dienden geen adviezen ingewonnen te worden.

 

  1. Project-MER of OVR (ingeval van toepassing)

 

De aanvraag valt niet onder de bijlage I of II van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 december 2004. Project-MER of OVR is niet van toepassing op voorliggende aanvraag.

 

  1. Inhoudelijke beoordeling van het dossier

 

Op basis van de hierboven vermelde overwegingen wordt tot de volgende beoordeling van het dossier gekomen.

 

7.1 Planologische toets

De aanvraag wijkt af van de voorschriften. Hiervoor wordt toepassing gemaakt van artikel 4.4.1. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

Het ontwerp is op volgende punten in strijd met de voorschriften:

Plan schrijft voor:

Ontwerp voorziet:

Inplanting half open woning op 0,0 m t.o.v. aangebouwde woning

Inplanting overkapping op 0,55 m t.o.v. aangebouwde woning

Het gevraagde is voor het overige in overeenstemming met de voorzieningen van de verkaveling gezien de bouwdiepte op het gelijkvloers niet meer dan 18 m bedraagt, de kroonlijsthoogte van het nevenvolume niet meer dan 3 m bedraagt, het platte dak valt onder het vrije dakvormtype, het materiaalgebruik eigentijds en duurzaam is, de afstand tot de achterkavelgrens meer dan 8 m bedraagt en er voldoende vrije zijstrook is t.o.v. de linkerperceelsgrens.

Artikel 4.4.1 van de VCRO voorziet dat na een openbaar onderzoek, beperkte afwijkingen kunnen worden toegestaan op stedenbouwkundige voorschriften en verkavelingsvoorschriften met betrekking tot perceelsafmetingen, de afmetingen en de inplanting van constructies, de dakvorm en de gebruikte materialen. Afwijkingen kunnen niet worden toegestaan voor wat betreft de bestemming, de maximaal mogelijke vloerterreinindex en het aantal bouwlagen.

De afwijking heeft betrekking op de inplanting zodat een afwijking overwogen kan worden.

Het betreft een geringe afwijking die betrekking heeft op de inplanting van het geplaatste afdak.  De constructie werd op deze afstand geplaatst gezien het de bedoeling was de afvoergoot van de woning en de dampkapafzuiging vrij te laten.  Deze inplanting zorgt ervoor dat de scheidingsmuur op de perceelgrens niet wijzigt.  Wegens het onderhoudsvrij materiaalgebruik kan gesteld worden dat een afstand van 0,55 m tot de grens voldoende is.  Het betreft een open constructie en het hoofdvolume van de woning wijzigt niet waardoor het karakter van de woning behouden blijft.

Er werden ook geen bezwaren geformuleerd tijdens het openbaar onderzoek zodat ook de aanpalenden hiervan geen hinder zullen ondervinden.

 

7.2 Wegenis

In toepassing op de artikelen 4.3.5. tot en met 4.3.8. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening kan gesteld worden dat de Broelstraat een voldoende uitgeruste openbare weg is.

De aanvraag beoogt niet de oprichting van een bedrijfswoning.

De aanvraag ligt niet in een reservatiestrook. Het goed is niet getroffen door een rooilijn.

 

7.3 Watertoets (decreet integraal waterbeleid)

Hoofdstuk III, afdeling I, artikel 8 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het algemeen waterbeleid (Belgisch Staatsblad 14 november 2003) legt bepaalde verplichtingen op, die de watertoets worden genoemd. Deze watertoets houdt in dat de eventuele schadelijke effecten van het innemen van ruimte ten koste van de watersystemen worden ingeschat.
De omzendbrief OMG/2022/1 ‘Richtlijnen voor de toepassing van een klimaatbestendige watertoets en de vrijwaring van het waterbergend vermogen in signaalgebieden’ reikt richtlijnen aan voor het toepassen van het nieuwe watertoetsbesluit, alsook voor het vrijwaren van watergevoelige gebieden.

 

Het voorliggend project heeft geen omvangrijke oppervlakte (< 40 m²).

Het betrokken goed is volgens de fluviale en de pluviale overstromingskaart niet gelegen binnen een overstromingsgevoelige zone.

 

De afwatering van de dakoppervlakte vloeit in de naastliggende onverharde bodem bestaande uit gras.  Deze naastliggende groenzone bedraagt meer dan ¼ van de dakoppervlakte. De aanvraag valt bijgevolg niet onder het toepassingsgebied van de gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwater.

Bijgevolg kan in alle redelijkheid geoordeeld worden dat het schadelijk effect beperkt zal zijn.

 

7.4 Mer-screening

De aanvraag valt niet onder de bijlage I,II of III van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 december 2004.

 

7.5 Natuurtoets

Volgens de natuurtoets blijkt dat geen onvermijdbare schade aan belangrijke natuurwaarden worden veroorzaakt.

 

7.6 Erfgoed-/archeologietoets

Niet van toepassing.

 

7.7 Mobiliteit – MOBER (transport en verkeersveiligheid)

Niet van toepassing.

 

7.8 Decreet grond- en pandenbeleid

Gezien de beperkte omvang/aard van het project zijn geen normen of percentages betreffende de verwezenlijking van een bescheiden woonaanbod van toepassing.

 

7.9 Milieuaspecten

Niet van toepassing.

 

7.10 Goede ruimtelijke ordening

Voor de beoordeling van de goede ruimtelijke ordening wordt de aanvraag getoetst aan de hand van de aandachtspunten en criteria zoals vermeld in artikel 4.3.1 § 2 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, voor zover noodzakelijk en relevant.

 

Functie:

De aanvraag heeft betrekking op het aanbouwen van een afdak tegen de achtergevel van de eengezinswoning. Deze functie blijft ongewijzigd en is passend binnen deze woonomgeving.

 

Inplanting en ruimtegebruik:

De inplanting van de woning blijft ongewijzigd.  Het afdak werd geplaatst tegen een deel van de achtergevel van de woning, waar zich het keukenraam bevindt, het raam van de woonkamer in de achtergevel blijft vrij.  Het afdak start onder de dakoversteek, tegen de achtergevel, op die manier blijft de bebouwing een compact geheel.

 

Bouwvolume en gabarit:

Het hoofdgebouw van de woning blijft qua gabarit ongewijzigd, er wordt enkel een ondergeschikt afdak voorzien, met een oppervlakte van 13,9 m², op het bestaande terras.

Er wordt geen hinder verwacht voor de omringende percelen.  De bouwdiepte en -hoogte zijn aanvaardbaar in de betreffende woonomgeving.  De muren op de perceelgrenzen veranderen niet.

 

Verschijningsvorm:

Het ontwerp heeft geen rechtstreekse impact heeft op het straatbeeld gezien de werken zich achteraan bevinden.  Ook ten opzichte van de straat aan de linkerzijde van de hoekwoning is er geen visuele impact gezien de ruime afstand t.o.v. het openbaar domein.  De uitbreiding integreert zicht door zijn duurzaam materiaalgebruik binnen de bestaande bebouwing.  De constructie verzwaard het gebouw niet wegens de open zijden.

 

Parkeerplaatsen en verkeersaantrek:

De functie van eengezinswoning blijft behouden, bijgevolg wordt geen wijziging van de verkeersaantrek verwacht.

 

Groen- en omgevingsaanleg:

De constructie werd opgericht op het bestaande terras.  Er werd bijgevolg geen groenaanleg verwijderd om de constructie te kunnen plaatsen.  De woning beschikt over een voldoende ruime tuinzone om als kwalitatieve open ruimte te kunnen gebruiken. 

 

Conclusie

Het ontwerp is bijgevolg verenigbaar met zijn onmiddellijke omgeving en met de goede plaatselijke aanleg.

 

Artikel 4.3.1§2, 2° stelt dat het vergunningverlenende bestuursorgaan ook met de bijdrage van het aangevraagde aan de verhoging van het ruimtelijk rendement rekening kan houden.

De aanvraag doet een beperkte bijdrage tot de verhoging van het ruimtelijk rendement, doch respecteert de kwaliteit van de woon- en leefomgeving. Het aangevraagde past zich in de betrokken omgeving.

 

7.11 Resultaten openbaar onderzoek

Tijdens de periode van het openbaar onderzoek werden geen bezwaren of opmerkingen geformuleerd zodat een verdere beoordeling niet aan de orde is.

 

7.12 Scheidingsmuren

Niet van toepassing.

 

7.13 Bespreking adviezen

Niet van toepassing.

 

Juridische gronden

 

     Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 2 Decreet Lokaal Bestuur

     Andere:

     Besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet betreffende de omgevingsvergunning

     Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009 en zijn wijzigingen

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen sluit zich aan bij het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar en besluit bijgevolg tot het afleveren van de omgevingsvergunning aan Charlotte Callens wonende Broelstraat 7 te 8540 Deerlijk, voor het regulariseren van een open terrasoverkapping, op een perceel gelegen Broelstraat 7 en met als kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie A 337 K.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 29/02/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 21 FEBRUARI 2024

C.32. Imog - concrete aanpak afvaltransporten en handhaving bedrijfsafval - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

De intercommunale Imog vraagt aan het gemeentebestuur op welke manier de gemeente zal omgaan met enerzijds de verplichting om de eigen afvaltransporten te vergezellen van digitale vervoersdocumenten en anderzijds met de handhaving op afvalbeheer bij bedrijven.

 

Motivering

 

Afvaltransporten

Alle afvaltransporten dienen vanaf 1 januari 2024 vergezeld te zijn van digitale vervoersdocumenten. Imog heeft hiervoor de nodige software voor alle transporten die zij voor de gemeenten uitvoert. Dit systeem kan, tegen betaling, worden aangevuld voor transporten door de gemeente. Afhankelijk van het aantal deelnemers en de nodige infrastructuur, zal er een verschillende kostprijs zijn.

De gemeente kan kiezen om alle vervoer via Imog te laten uitvoeren, mee in te stappen op het digitaal systeem via een app of via boordcomputer of kan ervoor kiezen alles zelf te regelen.

 

De gemeente voerde de voorbije jaren zelf 10 à 15 afvaltransporten uit. het betreft hoofdzakelijk afvoer van afvalgrond (aarde gemengd met steenpuin) en steenpuin van eigen werken naar een verwerker.

Vanuit de cluster Ruimte wordt voorgesteld om alle vervoer van afvaltransporten via Imog te laten uitvoeren.

 

Handhaving afval bij bedrijven

In het nieuwe Lokaal Materialenplan staat een actie waarbij de lokale toezichthouder een richtlijn van een aantal bedrijven controleert naar correct afvalbeheer. Imog wil hiervoor medewerkers ter beschikking stellen.

Er wordt uitgegaan van een raming van 200 euro per audit (2 uur per bezoek). Een definitieve kostprijs is afhankelijk van het aantal uit te voeren bezoeken, deelnemende gemeenten, werkelijke tijdsduur per audit... en zal in regie bepaald worden.

 

Imog stelt de vraag of de gemeente opteert om de handhaving op afvalbeheer bij bedrijven via Imog uit te werken al dan niet.

Vanuit de cluster Ruimte wordt voorgesteld om de handhaving op afvalbeheer bij bedrijven via Imog uit te werken.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

        Andere:

        IMOG-statuten van 17 mei 2022 (art. - beheersoverdracht)

        Besluit van de Vlaamse regering van 26 mei 2023 betreffende ontwerp van Lokaal Materialenplan: uitvoeringsplan huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval

        Besluit GR van 26 oktober 2023 betreffende de goedkeuring van het  Intergemeentelijk implementatieplan van IMOG voor de uitrol van het lokaal Materialenplan UHAGBA 2023- 2030

 

Financiën

 

De financiële impact van de beslissing is nog niet gekend.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit alle afvaltransporten via Imog te laten uitvoeren en de handhaving op afvalbeheer bij bedrijven via Imog uit te werken.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 29/02/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 21 FEBRUARI 2024

C.33. Leegstaande en verwaarloosde bedrijfsruimten 2024 - aanvulling - goedkeuring

 

Dit punt werd uitgesteld naar een volgende zitting.

 

 

 

Publicatiedatum: 29/02/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 21 FEBRUARI 2024

C.34. BOC - verslag van 31 januari 2024 - goedkeuring

 

 

Aanleiding en context

 

Het basisoverlegcomité (BOC) hield een vergadering op 31 januari 2024. Het college van burgemeester en schepenen neemt akte van het verslag en wordt gevraagd akkoord te gaan met de punten die besproken zijn in het BOC.

 

 

Motivering

 

De bijhorende toelichting is te vinden in het verslag in bijlage.

 

Het verslag werd goedgekeurd door de leden van het BOC.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

        Andere:

        De wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk. Titel 7 betreffende comités voor preventie en bescherming op het werk van boek II van de codex over het welzijn op het werk.

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit akkoord te gaan met de punten die besproken zijn in het BOC van 31 januari 2024.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 29/02/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 21 FEBRUARI 2024

C.35. Kerkfabrieken Sint-Columba en O.L.V. Onbevlekt Ontvangen - jaarrekening 2023 - positief advies - verzoek agendering gemeenteraad - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Aan het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd om kennis te nemen van de jaarrekeningen 2023 van kerkfabriek Sint-Columba en kerkfabriek O.L.V. Onbevlekt Ontvangen en om de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken deze voor gunstig advies voor te leggen aan de gemeenteraad van 28 maart 2024.

 

Motivering

 

De jaarrekeningen 2023 en alle officiële documenten van beide kerkfabrieken bevinden zich in bijlage.

 

Het college van burgemeester en schepenen overloopt de jaarrekeningen 2023 en neemt akte van de interne kredietaanpassingen.

 

Het exploitatieoverschot bedraagt 10.178,46 euro voor Sint-Columba en 11.712,00 euro voor O.L.V. Onbevlekt Ontvangen.

 

De investeringen omvatten de kosten voor beeldschermen voor Sint-Columba en afrekening ereloon van de voorbije werken aan de kerk en sleutelplan, voor O.L.V. Onbevlekt Ontvangen.

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit om de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken, de jaarrekeningen 2023 van de kerkfabrieken Sint-Columba en O.L.V. Onbevlekt Ontvangen, voor gunstig advies voor te leggen aan de gemeenteraad van 28 maart 2024.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 29/02/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 21 FEBRUARI 2024

C.36. Uitvoerbaarverklaring visum dwangbevel SV - goedkeuring

 

 

 

Publicatiedatum: 29/02/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 21 FEBRUARI 2024

C.37. Uitvoerbaarverklaring visum dwangbevel PV - goedkeuring

 

 

 

Publicatiedatum: 29/02/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 21 FEBRUARI 2024

C.38. Uitvoerbaarverklaring visum dwangbevel SP - goedkeuring

 

 

 

Publicatiedatum: 29/02/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 21 FEBRUARI 2024

C.39. Uitvoerbaarverklaring visum dwangbevel MK - goedkeuring

 

 

 

Publicatiedatum: 29/02/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 21 FEBRUARI 2024

C.40. Uitvoerbaarverklaring visum dwangbevel NH - goedkeuring

 

 

 

Publicatiedatum: 29/02/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 21 FEBRUARI 2024

C.41. Grafconcessie - bijzetting - kennisname

 

 

 

Publicatiedatum: 29/02/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 21 FEBRUARI 2024

C.42. Grafconcessie - bijzetting - kennisname

 

 

 

Publicatiedatum: 29/02/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 21 FEBRUARI 2024

C.43. Grafconcessie - hernieuwing - goedkeuring

 

 

 

Publicatiedatum: 29/02/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 21 FEBRUARI 2024

C.44. Afvoering van ambtswege - goedkeuring

 

 

 

Publicatiedatum: 29/02/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 21 FEBRUARI 2024

C.45. Hernummering Stationsstraat 50-62 - principebeslissing - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

De dienst burgerzaken vraagt het college van burgemeester en schepenen een principebeslissing te nemen betreffende een hernummering van Stationsstraat 50 tem 62.

 

Motivering

 

Het college van burgemeester en schepenen leverde in zitting van 9 augustus 2023 een omgevingsvergunning af voor het bouwen van vier woningen en garageboxen en parkeerplaatsen na slopen van de bestaande gebouwen, op een perceel gelegen Stationsstraat 62.

 

Er dienen huisnummers toegekend te worden aan de 4 nieuwe eengezinswoningen.

 

Omdat er niet voldoende huisnummers vrij en beschikbaar zijn, en om verwarring en moeilijkheden te vermijden, dringt een hernummering zich op.

 

Het is aangewezen hier voor een hernummering te kiezen, omdat de gemeente ernaar streeft om het woningenbestand op punt en ordelijk te krijgen (en te houden).  De Vlaamse Overheid volgt dit via het Centraal Referentieadressenbestand (CRAB) mee op.  Een hernummering biedt op termijn een meer overzichtelijke oplossing en karakters na huisnummers moeten zoveel mogelijk vermeden worden.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 2 Decreet Lokaal Bestuur

        Andere:

        Punt 19 b) van de algemene onderrichtingen betreffende het houden van de bevolkingsregisters van 7 juli 2023

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen kan zich niet vinden in het advies van de dienst ruimte en de dienst burgerzaken en besluit bijgevolg niet akkoord te gaan met de voorgestelde hernummering van Stationsstraat 50-62.  Dit op basis van voortschrijdend inzicht en in functie van de betrokken burgers geen problemen en onnodige hinder te bezorgen.

 

Artikel 2

 

De huisnummering van de 4 nieuwe eengezinswoningen zal in een volgende zitting opnieuw voorgesteld worden.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 29/02/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 21 FEBRUARI 2024

D.1. Regionale samenwerking informatie-archiefbeheer - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd naar een reactie in de vorm van een engagementsverklaring betreffende de mogelijkheid om binnen de regio een samenwerking aan te gaan op vlak van informatie- en archiefbeleid. Tevens wordt gevraagd om aan te sluiten op het Serieregister van de Vlaamse Overheid.

 

Motivering

 

Lokale besturen staan voor een geheel van taken en verantwoordelijkheden die niet altijd even solide verankerd zitten binnen de organisatiestructuur. In de aanloop naar de beleidsinsteek die door het managementteam werd voorbereid, werden bepaalde domeinen reeds aangeduid waarin we soms niet de gepaste expertise in huis hebben, of waar het moeilijk is om de taken in een personeelsinzet te vertalen. Echter worden we als lokaal bestuur ook steeds meer geconfronteerd met een resem aan wettelijke verplichtingen waaraan we dienen te voldoen, die op hun beurt aan continue verandering onderhevig zijn. De vraag evolueert daardoor van een keuze of er wel of niet op dergelijke thema's zal gewerkt worden, naar de manier waarop we invulling gaan geven aan die wettelijke verplichtingen.

 

Voorbeelden van beleidsdomeinen waar de wetgever steeds actiever de pijlen op het lokale niveau richt zijn archiefwerking of gegevensbeschermingsbeleid. Op vandaag worden die zaken op ad hoc basis opgevangen door middel van het inschakelen van externe expertise als zich bepaalde casussen voordoen waarop een antwoord moet worden geboden. Deze werkwijze volstaat echter niet om vorm te geven aan een kwalitatief en gestuurd beleid, laat staan om dat effectief te implementeren. Daarom blijven we als organisatie alert voor de mogelijkheid tot regionale samenwerking teneinde de krachten te bundelen in verband met thema's die we individueel moeilijker kunnen opvolgen en waar we kunnen convergeren.

 

Binnen het Decreet Lokaal Bestuur is er een wettelijke verplichting voor college van burgemeester en schepenen, vast bureau en algemeen directeur om de zorg voor de archiefdocumenten te organiseren. Dit werd in het Decreet Bestuursdecreet van 7 december 2018 verder verduidelijkt. Het college van burgemeester en schepenen draagt de bestuurlijke verantwoordelijkheid over de bestuursdocumenten en de regelgeving legt op dat de algemeen directeur instaat voor de praktische organisatie van het beheer van de bestuursdocumenten. Digitaal Archief Vlaanderen (Het Facilitair Bedrijf) stelt hiervoor het Serieregister als webapplicatie beschikbaar voor alle overheden in Vlaanderen. Het Serieregister is het centrale register waarin overheidsinstanties hun categorieën van bestuursdocumenten moeten bekendmaken. Het gebruik van het serieregister is gratis.

 

Met de term ‘bestuurlijke verantwoordelijkheid’ wordt in artikel III.80 van het Bestuursdecreet het eigenaarschap over de bestuursdocumenten aangeduid. De bestuurlijke verantwoordelijkheid voor het beheren en bewaren van die bestuursdocumenten wordt expliciet toegewezen aan de overheidsinstantie.

Eigenaarschap uitoefenen impliceert dat een overheidsinstantie voldoende garanties biedt op het vlak van infrastructuur, financiële en personele middelen om de bestuursdocumenten, waarvoor ze verantwoordelijk is, op een kwaliteitsvolle manier te beheren en te bewaren. Procesgebonden informatie is voor een organisatie een belangrijk onderdeel van haar bedrijfskapitaal. Deze garandeert immers een goede bedrijfsvoering, haar verantwoordingsplicht ten aanzien van derden en de borging van haar rechten.

In theorie is er een duidelijke tweedeling tussen de bestuurlijke verantwoordelijkheid over de bestuursdocumenten en over het informatie- en archiefbeheer. Toch zal in de praktijk de grens vaak moeilijk te trekken zijn. De informatiebeheerder, archivaris, informatiemanager, … zal voorstellen doen aan de bestuurlijk verantwoordelijke om het eigenaarschap van de bestuursdocumenten op een goede manier in te vullen.

 

Binnen de vereniging van algemeen directeurs, Excello, werd een bevraging opgesteld omtrent de noden in de regio.

 

Uit de bevraging bleken drie snelheden in de regio:

 

        twee lokale besturen die al een volledige professionele archiefdienst hebben, erkend op Vlaams niveau en die momenteel aan het werk zijn aan een digitaal informatiebeheer, namelijk Kortrijk en Waregem;

 

        lokale besturen die een archiefdienst hebben, al dan niet met een geschoolde archivaris, die aanzetten hebben tot archiefbeheer maar nauwelijks tot nergens staan met het digitaal informatiebeheer, zoals Zwevegem, Anzegem, Harelbeke, Wervik, Menen, Wevelgem;

 

        lokale besturen die geen archiefdienst hebben en geen digitaal informatiebeheer, zoals Avelgem, Deerlijk, Kuurne, Spiere-Helkijn, Lendelede.

 

 

Het accent voor de gemeente Deerlijk ligt momenteel op het organiseren van de digitale flow van de documenten zodat er zekerheid is dat de documenten op een veilige manier gedeeld worden. Er wordt gewerkt met unieke documenten met versiebeheer, die automatisch digitaal worden gearchiveerd.

 

In de Goudini-werkgroep werd nagedacht over de op te zetten onderliggende softwarematige backbone. Echter is dit een te grote uitdaging binnen de mogelijkheden van de gemeente. Op vandaag wordt er met diverse softwaretoepassingen gewerkt. Doelstelling is om deze maximaal met elkaar informatie te laten communiceren en te verzekeren dat de opgeslagen informatie niet verdwijnt bij verandering van leverancier.

Echter is een groot deel van de werking gebaseerd op de programma’s van office 365. (excel, word, outlook, teams, onedrive, onenote, sharepoint,..) wat het voordeel geeft van een goede uitwisseling van documenten. Het opzetten van een format waarbij elke tool voor de juiste doelstelling wordt ingeschakeld en de opzet van sharepoint als drager van de mappenstructuur zou een grote eerste stap zijn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Momenteel is er een subsidie-oproep van de provincie die aansluit bij dit traject. Tot eind deze maand kan er bij de provincie een dossier ingediend worden om voor 2 jaar een personeelssubsidie te krijgen bij een samenwerking tussen 3 gemeentes. Dit met een maximale tussenkomst van 31.000 euro per jaar (inschatting kostprijs archivaris: 80.000 euro, afhankelijk van de mee te nemen anciënniteit):

Subsidie voor een digitaal informatiebeheerder provincie West-Vlaanderen

 

Gedeeld over 3 besturen is dit een kost van 15.000 à 20.000 euro/jaar voor Deerlijk voor 2 jaar.

 

De intentie voor Deerlijk is om in twee jaar de processen en digitale structuur op te zetten zodat er een uniforme werking is binnen de gemeente en het informatiebeheer wordt geborgd. Afhankelijk van de vordering van het project dient daarna verder bekeken te worden hoe we dit kunnen continueren.

 

Er zijn volgende voordelen voor Deerlijk om in te stappen in deze samenwerkingsovereenkomst:

        opnemen van de wettelijke verplichtingen rond informatiebeheer;

        beperkte inschakeling personeelscapaciteit;

        kennis en ervaring delen met partners zodat er uit de gemaakte fouten van deze partners kan geleerd worden voor de uitrol van de procedures;

        subsidiëring van de personeelskost door de provincie.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 5 Decreet Lokaal Bestuur

        Andere: Bestuursdecreet Art. III.80-III.85

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen.

 

Raming of bedrag

15.0000 à 20.000 euro/jaar gedurende twee jaar

 

Er is geen budget voorzien. Dit budget wordt voorzien in de eerstvolgende budgetwijziging

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit in te schrijven op de subsidie-oproep van de provincie West-Vlaanderen 'digitaal informatiebeheer'.

 

Artikel 2

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit om een samenwerkingsovereenkomst op te maken met twee andere gemeenten om gezamenlijk in te tekenen op voormelde subsidie-oproep.

 

Artikel 3

 

Het college van burgemeester en schepenen stemt in met de aansluiting op het serieregister en duidt de algemeen directeur en hoofd interne zaken aan als verantwoordelijken voor het serieregister.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 29/02/2024
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.