DEERLIJK

27 OKTOBER 2021

 

AANWEZIG

 

Burgemeester: Claude Croes

 

Schepenen: Regine Vanwynsberghe-Rooryck, Sandra De Leeuw-Goussey, Matthias Vanneste, Louis Vanderbeken, Bert Schelfhout

Algemeen directeur: Hans Piepers

 

 

Toelichting De Living.

 

 

Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 27 OKTOBER 2021

C.1. College van burgemeester en schepenen - verslag van de zitting van 20 oktober 2021 - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd het verslag van de vorige zitting goed te keuren.

 

Motivering

 

Het college van burgemeester en schepenen overloopt het verslag van de zitting van 20 oktober 2021.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 50 Decreet Lokaal Bestuur

 

Adviezen

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit het verslag van de zitting van 20 oktober 2021 goed te keuren.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 12/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 27 OKTOBER 2021

D.1. Aanpassing meerjarenplan 2 2020-2025 - eerste ontwerp - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Aan het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd om het eerste ontwerp van aanpassing meerjarenplan 2 2020-2025 goed te keuren zodat dit kan voorgelegd worden aan de commissie financiën.

 

Motivering

 

Na een traject waarbij het bestuur en de diensten van gemeente en OCMW betrokken werden, ligt een eerste ontwerp van aanpassing meerjarenplan 2 2020-2025 voor. Dit ontwerp bevindt zich in bijlage. Het college van burgemeester en schepenen overloopt en bespreekt dit ontwerp, zodat dit kan voorgelegd worden aan de commissie financiën. De leden van het college van burgemeester en schepenen zullen op deze commissie aanwezig zijn om toelichting te geven over het geplande beleid.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

          Andere:

          Art. 171, § 4, 3° Decreet Lokaal Bestuur

          Art. 176, 1° Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit het eerste ontwerp van de aanpassing meerjarenplan 2 2020-2025 voor te leggen aan de gemeenteraadscommissie financiën van 8 november 2021.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 12/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 27 OKTOBER 2021

C.2. Centrumscholen de berk - de beuk - leerlingenvervoer - verbreking van gegunde opdracht - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd het verbreken van de gegunde opdracht “Centrumscholen de berk - de beuk - leerlingenvervoer” goed te keuren.

 

Motivering

 

In het kader van de opdracht “Centrumscholen de berk - de beuk - leerlingenvervoer” werd een bestek met nr. 2020-19 opgesteld door de verantwoordelijke aankopen en contractbeheer.

 

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 113.207,55 euro excl. btw of 120.000,00 euro incl. 6% btw.

 

Het college van burgemeester en schepenen verleende in zitting van 17 juni 2020 goedkeuring aan de lastvoorwaarden, de raming en de plaatsingsprocedure van deze opdracht, met name de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

 

Het college van burgemeester en schepenen besliste in zitting van 17 juni 2020 om de plaatsingsprocedure te starten en volgende ondernemers uit te nodigen om deel te nemen aan de onderhandelingsprocedure:

          Delmotte bvba, Jozef Duthoystraat 41 te 8790 Waregem

          bvba Garage Cortina, Zwevegemstraat 106 te 8553 Otegem

          Noel Tours bvba, Doorniksesteenweg 565 te 8583 Bossuit (Avelgem)

 

Het college van burgemeester en schepenen verleende in zitting van 15 juli 2020 goedkeuring aan de gunning van deze opdracht aan bvba Garage Cortina, Zwevegemstraat 106 te 8553 Otegem tegen het nagerekende offertebedrag van 111.000,00 euro excl. btw of 117.660,00 euro incl. 6% btw.

 

De verantwoordelijke aankopen en contractbeheer stelde op 3 juli 2020 het verslag van nazicht van de offertes op.

 

Op 27 juli 2020 werd de kennisgeving van de gunning aangetekend naar bvba Garage Cortina verstuurd.

 

De schooldirecteuren van de beuk en de berk deden navraag of de lopende opdracht omtrent het leerlingenvervoer voortijdig stopgezet kan worden. De lage bezetting van de bus 's morgens en 's avonds zorgt voor een zeer beperkte bijdrage van de ouders in het leerlingenvervoer. Dit zorgt ervoor dat de kost van het leerlingenvervoer voor de centrumscholen bijzonder groot wordt.

 

Er wordt voorgesteld om het leerlingenvervoer dit schooljaar verder te laten lopen en de overeenkomst stop te zetten vanaf volgend schooljaar. Zo kan er naar de ouders tijdig gecommuniceerd worden dat de schoolbus volgend schooljaar niet meer zal rijden.

 

Bvba Garage Cortina gaat akkoord om het leerlingenvervoer gedurende het lopende schooljaar verder uit te voeren en het leerlingenvervoer stop te zetten vanaf volgend schooljaar, zijnde vanaf 1 september 2022.

 

Juridische gronden

 

  • Algemene basisbevoegdheid: Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 56, § 3, 4° betreffende de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen.
  • Andere:
  • De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
  • Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
  • Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
  • De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
  • De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald  artikels 2, 36° en 48 die een gezamenlijke realisatie van de opdracht in naam en voor rekening van meerdere aanbesteders toelaat.
  • Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
  • Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.
  • Besluit van de gemeenteraad van 28 mei 2020 houdende vaststelling van de opdrachten voor werken, leveringen en diensten die beschouwd worden als opdrachten van dagelijks bestuur;

 

Adviezen

 

De directeuren van de beuk en de berk verlenen positief advies.

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

De opdracht “Centrumscholen de berk - de beuk - leerlingenvervoer” wordt verbroken met ingang van 1 september 2022.

Artikel 2

 

De dienstverlener bvba Garage Cortina, Zwevegemstraat 106 te 8553 Otegem zal hierover per aangetekende zending ingelicht worden.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 12/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 27 OKTOBER 2021

C.3. Verzekeringen personen, materiële schade, aansprakelijkheid, auto, reisverzekering en gezondheidszorgen - gunning en beslissing tot afname - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd kennis te nemen van het aanbestedingsverslag "Vergelijkingsrapport verzekeringen - aangepaste offertes. Mededingingsprocedure met onderhandeling" van oktober 2021 en de gunning van de opdracht goed te keuren.

 

Motivering

 

I. Voorafgaand

 

Het college van burgemeester en schepenen van stad Harelbeke besliste in zitting van 27 oktober 2020 de ontwerpopdracht voor de opdracht “Verzekeringen Personen, Materiële Schade, Aansprakelijkheid, Auto, reisbijstand en gezondheidszorgen” toe te wijzen aan AON BELGIUM BVBA, KBO nr. BE 0426.531.863, Telecomlaan 5-7 te 1831 Diegem.

 

Op 16 maart 2021 nam het college van burgemeester en schepenen van stad Harelbeke kennis van:

          Het verslag van AON inzake de doorlichting van de verzekeringsportefeuille van de stad, inclusief verbeteringsvoorstellen;

          De toelichting via Teams van 11 februari 2021.

 

Het college van burgemeester en schepenen van stad Harelbeke sloot zich – behoudens de uitzonderingen aangehaald in de beslissing - aan bij de bevindingen van deskundige AON en besliste, gezien het evidente belang van de stad, de overheidsopdracht verzekeringen in zijn geheel verder te zetten.

 

De selectiecriteria en het bestek werden ter goedkeuring door het college van burgemeester en schepenen van stad Harelbeke en het vast bureau ingewacht.

 

Op 15 april 2021 werden de selectieleidraad, de selectiecriteria en het bestek tussen AON en de deelnemende besturen besproken.

 

De opdracht verzekeringen is als volgt opgedeeld:

          Perceel 1 (Personenverzekeringen);

          Perceel 2 (Verzekeringen Materiële Schade);

          Perceel 3 (Verzekeringen Aansprakelijkheid);

          Perceel 4 (Verzekeringen Auto);

          Perceel 5 (Reisverzekering);

          Perceel 6 (Gezondheidszorgen).

 

De selectieleidraad, selectiecriteria en de gunningswijze werden op 27 april 2021 aan het college van burgemeester en schepenen van stad Harelbeke ter goedkeuring voorgelegd. Het bestek was dan nog in opmaak.

 

De goedgekeurde selectieleidraad bepaalt dat de stad Harelbeke optreedt als aankoopcentrale in de zin van art. 2, 6° van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten.

 

De stad Harelbeke treedt op als aankoopcentrale voor Politiezone Gavers (Harelbeke-Deerlijk), Gemeentebestuur Deerlijk, Kerkfabriek Sint-Rita, Kerkfabriek Sint-Salvator, OCMW Harelbeke, Zorgbedrijf Harelbeke, OCMW Deerlijk, Kerkfabriek Sint Petrus Hulste en Kerkfabriek Sint Augustinus bij de gunning en de uitvoering van de opdracht.

 

Als gunningswijze werd gekozen voor de mededingingsprocedure met onderhandeling waarbij betreffende de onderhandeling uitdrukkelijk wordt verwezen naar artikel 38 § 1, 1°, c. en § 5 van de wet van 17 juni 2016.

 

De oproep tot mededinging werd gepubliceerd op nationaal en Europees niveau.

 

Het college van burgemeester en schepenen van stad Harelbeke selecteerde op 22 juni 2021 de kandidaat-verzekeraars en keurde de definitieve versie van het bestek goed.

 

De opdracht zal, zo stelt het bestek, worden toegekend aan de inschrijver met de economisch meest voordelige offerte, rekening houdend met de volgende criteria per perceel:

 

Premie

60 punten

Waarborgen en diensten

35 punten

Premievoetgarantie

5 punten

TOTAAL

100 punten

 

Het bestek voorziet ook een ponderatie die in het navolgende verslag werd gevolgd.

 

Voor de waardering van de opdracht moet rekening worden gehouden met een duurtijd van vier jaar.

 

De offertes dienden te worden ingediend ten laatste op 13 augustus 2021 om 10.00 uur.

 

Het bestek bepaalt dat de offertes geldig blijven gedurende een termijn van 120 dagen vanaf de uiterste dag van indiening van de offertes.

 

De opdracht wordt over alle besturen heen geraamd op 2.935.000 euro voor de gehele periode van 4 jaar en inclusief de hospitalisatieverzekering waar toepasselijk – premies nevenverzekerden inbegrepen maar uiteraard wel te verstaan dat een en ander enkel wordt meegerekend voor de raming van de opdracht, gezien uit het bestek blijkt dat de nevenverzekerden in de hospitalisatieverzekering (en ook zij die daar kiezen voor de uitgebreide formule) daarvoor zelf dienen in te staan.

 

Binnen de gemeente Deerlijk werden tot nu toe in het kader van dit dossier volgende beslissingen genomen:

          CBS 24 juni 2020: Doorlichting verzekeringsportefeuille stad Harelbeke en aangrenzende besturen - deelname - goedkeuring;

          CBS 12 augustus 2020: Doorlichting verzekeringsportefeuille stad Harelbeke 2020 - bestek - goedkeuring;

          CBS 12 november 2020: Doorlichting verzekeringsportefeuille stad Harelbeke en deelnemende entiteiten - gunning - kennisname;

          CBS 17 maart 2021: Doorlichting verzekeringsportefeuille - kennisname doorlichting - verderzetting procedure - goedkeuring;

          CBS 21 april 2021: Overheidsopdracht verzekeringen - selectieleidraad, selectiecriteria, wijze van gunnen en aanwijzing stad Harelbeke als aankoopcentrale - goedkeuring;

          CBS 16 juni 2021: Overheidsopdracht verzekeringen - selectieverslag, lastvoorwaarden, raming en wijze van gunnen - goedkeuring.

 

II. Voorwerp van de huidige beslissing

 

Op vandaag ligt de gunning van de opdracht verzekeringen voor.

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het aanbestedingsverslag “Vergelijkingsrapport Verzekeringen – Aangepaste offertes. Mededingingsprocedure met onderhandeling” van oktober 2021” en zijn bijlagen.

 

Samengevat blijkt daaruit het volgende:

 

Inschrijvende kandidaten:

Inschrijvingen zijn aangeduid met een X.

 

 

Bekomen punten op 100 na beoordeling van de offertes in toepassing van het bestek:

 

 

Op basis van de BAFO (best and final offer) dienen de percelen als volgt te worden toegewezen.  De bedragen zijn vermeld in euro en betreffen de premies voor één jaar .

 

De stad Harelbeke treedt bij deze gunning op als aankoopcentrale in de zin van art. 2, 6° van de wet van 17.06.2016 inzake overheidsopdrachten voor de besturen vermeld in het bestek.

 

Deze besturen beslissen zelf tot afname en staan zelf in voor de betaling van de premies.

 

Besturen zonder kerkfabrieken:

 

 

Kerkfabrieken:

 

 

Het college van burgemeester en schepenen van de stad Harelbeke heeft op 19 oktober 2021, samengevat, beslist als volgt:

 

          Er werd goedkeuring verleend aan het verslag van nazicht “Vergelijkingsrapport Verzekeringen – Aangepaste offertes. Mededingingsprocedure met onderhandeling” van oktober 2021” en zijn bijlagen, opgesteld door AON BELGIUM BVBA, Telecomlaan 5-7 te 1831 Diegem. Het college van burgemeester en schepenen maakt zich de conclusies uit het aangehaalde verslag en de eraan ten grondslag liggende feiten en motieven eigen.

          De opdracht “Verzekeringen Personen, Materiële Schade, Aansprakelijkheid, Auto, Reisverzekering en Gezondheidszorg”  wordt gegund aan de economisch meest voordelige bieders als volgt.

De stad Harelbeke treedt bij deze gunning op als aankoopcentrale voor de besturen vermeld in het bestek. Deze besturen beslissen zelf tot afname en staan zelf in voor de betaling van de premies.

De bedragen zijn vermeld in euro en betreffen de premies voor één jaar.

 

Besturen zonder kerkfabrieken:

 

Kerkfabrieken:

 

 

          De opdracht mag slechts worden gesloten na afloop van de in het eerste lid van art. 11 van de wet van 17.06.2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies bedoelde termijn, wanneer binnen de bedoelde termijn geen enkele vordering tot schorsing is ingediend.

          De uitvoering van de opdracht moet gebeuren overeenkomstig de lastvoorwaarden vastgelegd in het bestek.

          De betaling zal gebeuren met de kredieten voorzien op het ontwerp van budget 2022.

 

Het college van burgemeester en schepenen maakt zich de conclusies uit het aangehaalde verslag en de eraan ten grondslag liggende feiten en motieven eigen en kan zich akkoord verklaren met de gunning.

 

Voor de gemeente Deerlijk zijn de cijfers op basis van de BAFO - in euro - de volgende  (cijfers voor één jaar):

 

 

De uitgaven voor deze beslissing worden voorzien in het budget 2022.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 3, 4° Decreet Lokaal Bestuur

          Andere:

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen

          Het Bestuursdecreet van 7 december 2018

          Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht

          De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen

          De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 38, § 1, 1° f) (het geraamde bedrag excl. btw bereikt de drempel van 214.000,00 euro niet) en artikel 57, en meer bepaald artikel 2, 6° en 7°a (de aanbestedende overheid verricht gecentraliseerde aankoopactiviteiten voor de verwerving van leveringen of diensten die bestemd zijn voor de aanbesteders) en artikel 43

          Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen

          Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen

          Het besluit van de gemeenteraad van 28 mei 2020 houdende vaststelling van de opdrachten voor werken, leveringen en diensten die kunnen beschouwd worden als opdrachten van dagelijks bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen.

 

Bedrag (voor 1 jaar)

- perceel 1

- perceel 2

- perceel 3

- perceel 4

 

1.012,96 euro

12.992,23 euro

12.136,65 euro

7.321,26 euro

Actie

Verrichtingen zonder beleidsdoelstelling

Jaarbudgetrekening

- perceel 1

- perceel 2

- perceel 3

- perceel 4

 

xxx-xx/61200000/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN

xxx-xx/61200002/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN

xxx-xx/61200000/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN

xxx-xx/61200003/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN

Visum

G-2021-44 dd 22/10/2021

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Goedkeuring wordt verleend aan het verslag van nazicht “Vergelijkingsrapport Verzekeringen – Aangepaste offertes. Mededingingsprocedure met onderhandeling” van oktober 2021” en zijn bijlagen, opgesteld door AON BELGIUM BVBA, Telecomlaan 5-7 te 1831 Diegem.

 

Het college van burgemeester en schepenen maakt zich de conclusies uit het aangehaalde verslag en de eraan ten grondslag liggende feiten en motieven eigen.

 

Artikel 2

 

Goedkeuring wordt verleend aan de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van de stad Harelbeke van 19 oktober 2021 waarbij de stad Harelbeke als aankoopcentrale voor de besturen vermeld in het bestek de opdracht “Verzekeringen Personen, Materiële Schade, Aansprakelijkheid, Auto, Reisverzekering en Gezondheidszorg” gunt.

 

Artikel 3

 

Het college van burgemeester en schepenen beslist, onder voorbehoud van afloop van de in het eerste lid van art. 11 van de wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies bedoelde termijn, zonder dat binnen de bedoelde termijn enige vordering tot schorsing is ingediend, tot afname van alle verzekeringen binnen volgende percelen als volgt bij de nagenoemde verzekeraars vanaf 1 januari 2022 (cijfers voor één jaar ):

 

 

Artikel 4

 

De uitvoering van de opdracht moet gebeuren overeenkomstig de lastvoorwaarden vastgelegd in het bestek.

 

Artikel 5

 

De betaling zal gebeuren met kredieten voorzien op het budget 2022 en volgende jaren.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 12/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 27 OKTOBER 2021

C.4. Administratief medewerker personeelsdienst - datum indiensttreding - kennisname

 

 

 

 

Publicatiedatum: 12/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 27 OKTOBER 2021

C.5. Selectieprocedure administratief medewerker vrije tijd (C1-C3) - afsluiting kandidaturen, uitslag selectieprocedure en aanstellingen - goedkeuring

 

 

 

 

Publicatiedatum: 12/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 27 OKTOBER 2021

C.6. Zwemlessen en watergewenning - extra lessen oktober 2021 - aanstelling lesgevers - goedkeuring

 

STEMMINGEN

Artikel 1

Eenparig goedgekeurd

Artikel 2

Eenparig goedgekeurd

Artikel 3

Eenparig goedgekeurd

Artikel 4

Eenparig goedgekeurd

Artikel 5

Eenparig goedgekeurd

 

 

 

 

Publicatiedatum: 12/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 27 OKTOBER 2021

C.7. Preventieadviseur (B4-B5) - vacantverklaring - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad wordt gevraagd in zitting van 28 oktober 2021 het geïntegreerde organogram van gemeente en OCMW Deerlijk goed te keuren. In dit organogram wordt de voltijdse functie van interne preventieadviseur niveau 2 (B4-B5) voorzien ter vervanging van de functie van technisch assistent - ambulancier/preventionist niveau 3 die niet meer is ingevuld.

Het college van burgemeester van schepenen wordt gevraagd de functie vacant te verklaren en kiest daarbij:

 

          de wijze van invulling (via aanwerving, bevordering, interne of externe personeelsmobiliteit of een combinatie van de voormelde procedures)

          voor een aanstelling in statutair of contractueel verband

          al dan niet voor de aanleg van een wervingsreserve

          al dan niet om aanvullende aanwervings- of bevorderingsvoorwaarden vast te leggen

          de wijze van externe bekendmaking van de vacature

          de selectieprocedure

 

Motivering

 

Het geïntegreerde organogram van gemeente en OCMW Deerlijk, ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad van 28 oktober 2021, voorziet in een voltijdse betrekking van preventieadviseur (B4-B5).

 

De invulling van deze functie gebeurt bij voorkeur op contractuele basis (onbepaalde duur) via een aanwervingsprocedure.

 

Er kan een wervingsreserve aangelegd worden voor de duur van 3 jaar.

 

Er wordt voorgesteld de externe bekendmaking van de vacature te laten gebeuren:

          in de Zondag/deze Week

          via de website en sociale media van het bestuur

          via VDAB

          via de website van Poolstok

          via Facebook- en linkedin advertising

 

De selectieprocedure zou bestaan uit 4 onderdelen:

1)      een verkennend gesprek (eliminerend)

2)      een schriftelijk gedeelte (thuisopdracht)

3)      een mondeling gedeelte

4)      een assessment center

 

De aanstellende overheid kan kiezen, als de noodzaak zich voordoet, om de selectietechnieken online toe te passen als alle kandidaten zich hiermee akkoord verklaren.

 

Er is geen advies nodig.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 3, 2° Decreet Lokaal Bestuur

          Andere:

          Art. 5, 11, 15, 21 en 25 rechtspositieregeling gemeente Deerlijk

          Het geïntegreerde organogram van gemeente en OCMW Deerlijk

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen.

 

Raming

5.500 euro excl. BTW voor de selectieprocedure via Poolstok/Vandelanotte

Actie

GBB

Jaarbudgetrekening

61440000

visum

nvt

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit de voltijdse betrekking van preventieadviseur (B4-B5) vacant te verklaren onder voorbehoud dat het geïntegreerde organogram van gemeente en OCMW Deerlijk in zitting van 28 oktober 2021 wordt goedgekeurd.

 

Artikel 2

 

De invulling van deze betrekking gebeurt in contractueel verband, via een aanwervingsprocedure en er wordt een wervingsreserve voor 3 jaar aangelegd.

 

Artikel 3

 

De externe bekendmaking van de vacature zal gebeuren:

          in de Zondag/deze Week

          via de website en sociale media van het bestuur

          via VDAB

          via de website van Poolstok

          via Facebook- en linkedin advertising

 

Artikel 4

 

De selectieprocedure zal bestaan uit volgende onderdelen met als volgorde:

1)      een verkennend gesprek (eliminerend)

2)      een schriftelijk gedeelte (thuisopdracht)

3)      een mondelinge gedeelte voor de kandidaten die geslaagd zijn voor de schriftelijke proef

4)      een assessment center.

 

De selectietechnieken kunnen, als de noodzaak zich voordoet, online toegepast worden als alle kandidaten zich hiermee akkoord verklaren.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 12/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 27 OKTOBER 2021

C.8. Planner (B1-B3) - vacantverklaring - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad keurde in zitting van 29 april 2021 het geïntegreerde organogram van gemeente en OCMW Deerlijk goed. Dit organogram werd aangevuld met de nieuwe functie van planner (B1-B3) binnen de cluster ruimte.

Het college van burgemeester van schepenen wordt gevraagd de functie vacant te verklaren en kiest daarbij:

 

          de wijze van invulling (via aanwerving, bevordering, interne of externe personeelsmobiliteit of een combinatie van de voormelde procedures)

          voor een aanstelling in statutair of contractueel verband

          al dan niet voor de aanleg van een wervingsreserve

          al dan niet om aanvullende aanwervings- of bevorderingsvoorwaarden vast te leggen

          de wijze van externe bekendmaking van de vacature

          de selectieprocedure

 

Motivering

 

Het geïntegreerde organogram van gemeente en OCMW Deerlijk voorziet in een voltijdse betrekking van planner (B1-B3).

 

De invulling van deze functie gebeurt bij voorkeur op contractuele basis (onbepaalde duur) via een aanwervingsprocedure.

 

Er kan een wervingsreserve aangelegd worden voor de duur van 3 jaar.

 

Er wordt voorgesteld de externe bekendmaking van de vacature te laten gebeuren:

          in de Zondag/deze Week

          via de website en sociale media van het bestuur

          via VDAB

          via de website van Poolstok

          via Facebook- en linkedin advertising.

 

De selectieprocedure zou bestaan uit 4 onderdelen:

1)      een verkennend gesprek (eliminerend)

2)      een schriftelijk gedeelte (thuisopdracht)

3)      een mondeling gedeelte

4)      een assessment center

 

De aanstellende overheid kan kiezen, als de noodzaak zich voordoet, om de selectietechnieken online toe te passen als alle kandidaten zich hiermee akkoord verklaren.

 

Er is geen advies nodig.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 3, 2° Decreet Lokaal Bestuur

          Andere:

          Art. 5, 11, 15, 21 en 25 rechtspositieregeling gemeente Deerlijk

          Het geïntegreerde organogram van gemeente en OCMW Deerlijk

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen.

 

Raming

5.500 euro excl. BTW voor de selectieprocedure via Poolstok/Vandelanotte

Actie

GBB

Jaarbudgetrekening

61440000

visum

nvt

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit de voltijdse betrekking van planner (B1-B3) vacant te verklaren.

 

Artikel 2

 

De invulling van deze betrekking gebeurt in contractueel verband, via een aanwervingsprocedure en er wordt een wervingsreserve voor 3 jaar aangelegd.

 

Artikel 3

 

De externe bekendmaking van de vacature zal gebeuren:

          in de Zondag/deze Week

          via de website en sociale media van het bestuur

          via VDAB

          via de website van Poolstok

          via Facebook- en linkedin advertising.

 

Artikel 4

 

De selectieprocedure zal bestaan uit volgende onderdelen met als volgorde:

1)      een verkennend gesprek (eliminerend)

2)      een schriftelijk gedeelte (thuisopdracht)

3)      een mondelinge gedeelte voor de kandidaten die geslaagd zijn voor de schriftelijke proef

4)      een assessment center

 

De selectietechnieken kunnen, als de noodzaak zich voordoet, online toegepast worden als alle kandidaten zich hiermee akkoord verklaren.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 12/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 27 OKTOBER 2021

C.9. Deskundige facility (B4-B5) - vacantverklaring - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad keurde in zitting van 29 april 2021 het geïntegreerde organogram van gemeente en OCMW Deerlijk goed. Dit organogram werd aangevuld met de nieuwe functie van deskundige facility (B4-B5) binnen de cluster ruimte.

Het college van burgemeester van schepenen wordt gevraagd de functie vacant te verklaren en kiest daarbij:

 

          de wijze van invulling (via aanwerving, bevordering, interne of externe personeelsmobiliteit of een combinatie van de voormelde procedures)

          voor een aanstelling in statutair of contractueel verband

          al dan niet voor de aanleg van een wervingsreserve

          al dan niet om aanvullende aanwervings- of bevorderingsvoorwaarden vast te leggen

          de wijze van externe bekendmaking van de vacature

          de selectieprocedure

 

Motivering

 

Het geïntegreerde organogram van gemeente en OCMW Deerlijk voorziet in een voltijdse betrekking van deskundige facility (B4-B5).

 

De invulling van deze functie gebeurt bij voorkeur op contractuele basis (onbepaalde duur) via een aanwervingsprocedure.

 

Er kan een wervingsreserve aangelegd worden voor de duur van 3 jaar.

 

Er wordt voorgesteld de externe bekendmaking van de vacature te laten gebeuren:

          in de Zondag/deze Week

          via de website en sociale media van het bestuur

          via VDAB

          via de website van Poolstok

          via Facebook- en linkedin advertising

 

De selectieprocedure zou bestaan uit 4 onderdelen:

1)      een verkennend gesprek (eliminerend)

2)      een schriftelijk gedeelte (thuisopdracht)

3)      een mondeling gedeelte

4)      een assessment center

 

De aanstellende overheid kan kiezen, als de noodzaak zich voordoet, om de selectietechnieken online toe te passen als alle kandidaten zich hiermee akkoord verklaren.

 

Er is geen advies nodig.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 3, 2° Decreet Lokaal Bestuur

          Andere:

          Art. 5, 11, 15, 21 en 25 rechtspositieregeling gemeente Deerlijk

          Het geïntegreerde organogram van gemeente en OCMW Deerlijk

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen.

 

Raming

5.500 euro excl. BTW voor de selectieprocedure via Poolstok/Vandelanotte

Actie

GBB

Jaarbudgetrekening

61440000

visum

nvt

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit de voltijdse betrekking van deskundige facility (B4-B5) vacant te verklaren.

 

Artikel 2

 

De invulling van deze betrekking gebeurt in contractueel verband, via een aanwervingsprocedure en er wordt een wervingsreserve voor 3 jaar aangelegd.

 

Artikel 3

 

De externe bekendmaking van de vacature zal gebeuren:

          in de Zondag/deze Week

          via de website en sociale media van het bestuur

          via VDAB

          via de website van Poolstok

          via Facebook- en linkedin advertising.

 

Artikel 4

 

De selectieprocedure zal bestaan uit volgende onderdelen met als volgorde:

1)      een verkennend gesprek (eliminerend)

2)      een schriftelijk gedeelte (thuisopdracht)

3)      een mondelinge gedeelte voor de kandidaten die geslaagd zijn voor de schriftelijke proef

4)      een assessment center

 

De selectietechnieken kunnen, als de noodzaak zich voordoet, online toegepast worden als alle kandidaten zich hiermee akkoord verklaren.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 12/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 27 OKTOBER 2021

C.10. Mobiliteitsdeskundige (B4-B5) - vacantverklaring - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad wordt gevraagd in zitting van 28 oktober 2021 het geïntegreerde organogram van gemeente en OCMW Deerlijk goed te keuren. In dit organogram wordt de functie van mobiliteitsdeskundige opgewaardeerd naar een hogere graad met salarisschaal B4-B5 en uitgebreid naar een voltijdse betrekking.

Het college van burgemeester van schepenen wordt gevraagd de functie vacant te verklaren en kiest daarbij:

 

          de wijze van invulling (via aanwerving, bevordering, interne of externe personeelsmobiliteit of een combinatie van de voormelde procedures)

          voor een aanstelling in statutair of contractueel verband

          al dan niet voor de aanleg van een wervingsreserve

          al dan niet om aanvullende aanwervings- of bevorderingsvoorwaarden vast te leggen

          de wijze van externe bekendmaking van de vacature

          de selectieprocedure

 

Motivering

 

Het geïntegreerde organogram van gemeente en OCMW Deerlijk, ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad van 28 oktober 2021, voorziet in een voltijdse betrekking van mobiliteitsdeskundige (B4-B5).

 

De invulling van deze functie gebeurt bij voorkeur op contractuele basis (onbepaalde duur) via een aanwervingsprocedure.

 

Er kan een wervingsreserve aangelegd worden voor de duur van 3 jaar.

 

Er wordt voorgesteld de externe bekendmaking van de vacature te laten gebeuren:

          in de Zondag/deze Week

          via de website en sociale media van het bestuur

          via VDAB

          via de website van Poolstok

          via Facebook- en linkedin advertising

 

De selectieprocedure zou bestaan uit 4 onderdelen:

1)      een verkennend gesprek (eliminerend)

2)      een schriftelijk gedeelte (thuisopdracht)

3)      een mondeling gedeelte

4)      een assessment center

 

De aanstellende overheid kan kiezen, als de noodzaak zich voordoet, om de selectietechnieken online toe te passen als alle kandidaten zich hiermee akkoord verklaren.

 

Er is geen advies nodig.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 3, 2° Decreet Lokaal Bestuur

          Andere:

          Art. 5, 11, 15, 21 en 25 rechtspositieregeling gemeente Deerlijk

          Het geïntegreerde organogram van gemeente en OCMW Deerlijk

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen.

 

Raming

5.500 euro excl. BTW voor de selectieprocedure via Poolstok/Vandelanotte

Actie

GBB

Jaarbudgetrekening

61440000

visum

nvt

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit de voltijdse betrekking van mobiliteitsdeskundige (B4-B5) vacant te verklaren onder voorbehoud dat het geïntegreerde organogram van gemeente en OCMW Deerlijk in zitting van 28 oktober 2021 wordt goedgekeurd.

 

Artikel 2

 

De invulling van deze betrekking gebeurt in contractueel verband, via een aanwervingsprocedure en er wordt een wervingsreserve voor 3 jaar aangelegd.

 

Artikel 3

 

De externe bekendmaking van de vacature zal gebeuren:

          in de Zondag/deze Week

          via de website en sociale media van het bestuur

          via VDAB

          via de website van Poolstok

          via Facebook- en linkedin advertising

 

Artikel 4

 

De selectieprocedure zal bestaan uit volgende onderdelen met als volgorde:

1)      een verkennend gesprek (eliminerend)

2)      een schriftelijk gedeelte (thuisopdracht)

3)      een mondelinge gedeelte voor de kandidaten die geslaagd zijn voor de schriftelijke proef

4)      een assessment center.

 

De selectietechnieken kunnen, als de noodzaak zich voordoet, online toegepast worden als alle kandidaten zich hiermee akkoord verklaren.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 12/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 27 OKTOBER 2021

C.11. Diverse verslagen - kennisname

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt verzocht kennis te nemen van de aan de gemeente overgemaakte verslagen.

 

Motivering

 

Volgende verslagen werden overgemaakt aan de gemeente:

 

          Leiedal - verslag van de raad van bestuur van 8 oktober 2021

          Imog - verslag van de raad van bestuur van 9 september 2021 en 21 september 2021

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Adviezen

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van de ontvangen verslagen.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 12/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 27 OKTOBER 2021

C.12. Verslag politieraad/politiecollege - kennisname

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt verzocht kennis te nemen van de aan de gemeente overgemaakte verslagen van de politieraad en het politiecollege.

 

Motivering

 

Het verslag van de politieraad van 14 september 2021 werd overgemaakt aan de gemeente.

Het verslag van het politiecollege van 7 oktober 2021 werd overgemaakt aan de gemeente.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Adviezen

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van de ontvangen verslagen.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 12/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 27 OKTOBER 2021

C.13. 100-jarige - bezoek woonzorgcentrum Heilige Familie - goedkeuring

 

 

 

 

Publicatiedatum: 12/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 27 OKTOBER 2021

C.14. Sport - Beweegvriendelijke buurt - 10.000 stappen: Elke stap telt - inplanting signalisatie - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd de inplanting van de signalisatie in uitvoering van fase 1 van het project '10.000 stappen: Elke stap telt' goed te keuren.

 

Motivering

 

In zitting van 18 november 2020 keurde het college van burgemeester en schepenen de deelname van de gemeente Deerlijk aan het project '10.000 stappen: Elke stap telt' goed.

 

Deelname aan dit project van Sport Vlaanderen en het Vlaams Instituut Gezond Leven impliceert in fase 1 (met name in 2021) het aanbrengen van stappensignalisatie in het straatbeeld.

 

De kerngroep ter opvolging van het project heeft in het voorjaar van 2021 een inplantingsplan voor de stappensignalisatie (zie bijlage) uitgewerkt. Bij het bepalen van de locaties werd maximaal rekening gehouden met bestaande signalisatiedragers en werd afgestemd met de deskundige werken in uitbesteding (vertegenwoordigd in de kerngroep).

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 56. § 1. Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit de inplanting van de signalisatie in uitvoering van fase 1 van het project '10.000 stappen: Elke stap telt' goed te keuren.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 12/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 27 OKTOBER 2021

C.15. Feestelijkheden - Viering 11 november 2021 - programma - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd het programma van de 11-novemberviering 'Samen herdenken om niet te vergeten' op 11 november 2021 goed te keuren.

 

Motivering

 

1. Programma - Samen herdenken om niet te vergeten - donderdag 11 november 2021

 

          Sint-Lodewijk

          8.45 uur: hulde aan monument Sint-Lodewijk

          klaroenblazer met Te Velde

          bloemlegging

          hymnes door fanfare

          toespraak burgemeester

          evocatie in coördinatie van N.S.B. afdeling Deerlijk

          klaroenblazer met Last Post

          9.25 uur: einde herdenking aan monument Sint-Lodewijk

 

          Deerlijk Centrum:

          10.00 uur: misviering

          11.00 uur: hulde aan monument

          klaroenblazer met Te Velde

          bloemlegging

          hymnes door fanfare

          toespraak burgemeester

          evocatie in coördinatie van N.S.B. afdeling Deerlijk

          klaroenblazer met Last Post

          11.45 uur: start optocht - traject: Kerkplein, René de Clercqstraat, Dammeke, Pontstraat, Driesplein, Ververijstraat, Harelbekestraat, Rodenbachstraat, Hoogstraat, OC d'Iefte

          12.15 uur: receptie in OC d’Iefte aangeboden door het gemeentebestuur

          13.15 uur: feestmaaltijd N.S.B. afdeling Deerlijk in OC d'Iefte

 

Ter attentie van de aanwezige kinderen bij de 11 novemberviering wil N.S.B. afdeling Deerlijk voor elk kind een zakje bloemenzaad voorzien. Het bloemenzaad staat daarbij symbool voor het leggen van de kiem voor het samen blijven herdenken om niet te vergeten, ook niet na 100 jaar einde van de Groote Oorlog en ondanks een corona-intermezzo.

 

De coördinator technische diensten geeft hierbij aan nog voldoende meerjarig bloemenmengsel zaad in voorraad te hebben. Er wordt voorgesteld om vanuit deze voorraad een hoeveelheid van 900 à 1.000 gram bloemenzaad (t.w.v. 275 euro/kg) ter beschikking te stellen. De kwaliteit van het aangeboden zaad wordt hierdoor ook gewaarborgd. Indien N.S.B. afdeling Deerlijk zelf instaat voor de aankoop van bloemenzaad zou de kost hiervan finaal ook ten laste van de gemeente zijn via de voorziene tussenkomst in de werkingskosten.

 

2. Politionele medewerking en verkeerssignalisatie

 

          aanvraag politionele medewerking

          Parkeerverbod op volgende plaats(en):

          Kapelstraat, ter hoogte van kerk - van 8.00 tot 9.30 uur

          Kerkplein Deerlijk - van 10.00 uur tot 12.00 uur

          Parking Neunkirchenplein, zone vooraan in functie van ontbinding optocht - van 11.00 tot 12.30 uur

 

PZ Gavers verleende op 20 oktober 2021 positief advies en voorziet de nodige verkeersmaatregelen conform het signalisatieplan ingetekend in Eagle.be met identieke nummers 1413500, 1413512 en 1413517.

 

          Voor een veilig en vlot verloop van de optocht is begeleiding door een wijkinspecteur van de politie wenselijk. PZ Gavers gaf hiervoor op 23 september 2021 positief advies. Zij zullen voorzien in wijkinspecteur(s) om deze groep te begeleiden.

 

          Verkeerssignalisatie

In functie van de 11 novemberviering op 11 november 2021 dient in respectievelijk Sint-Lodewijk en Deerlijk Centrum de verkeerssignalisatie aangebracht te worden door de technische diensten van de gemeente aan de hand van de toegestuurde signalisatieplannen, opgemaakt door de politie. De politie zal enkel instaan voor het toezicht op de correcte plaatsing van de verkeerssignalisatie alsook voor de controle op de naleving van het parkeerverbod.

 

3. Gemeentelijke receptie

 

Er wordt gevraagd om tijdens de gemeentelijke receptie 4 hostessen in te zetten in functie van een vlot verloop.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 56. § 1. Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen.

 

Raming of bedrag

max. 1.250 euro

Actie

tussenkomst werkingskosten Verbroedering Oudstrijders Deerlijk centrum

Jaarbudgetrekening

GBB-CBS/0719-00/64420002

Visum

niet vereist

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit het programma van de 11-novemberviering op 11 november 2021 vast te stellen overeenkomstig bovenstaand voorstel.

 

Artikel 2

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit bloemenzaad uit haar voorraad ter beschikking te stellen van N.S.B. afdeling Deerlijk.

 

Artikel 3

 

Het college van burgemeester en schepenen vraagt aan de technische diensten van de gemeente om de verkeerssignalisatie in functie van 11 november 2021 in Sint-Lodewijk en Deerlijk Centrum aan te brengen overeenkomstig de door de politie opgemaakte signalisatieplannen.

 

Artikel 4

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit om vier hostessen te voorzien voor het vlotte verloop van de gemeentelijke receptie in OC d'Iefte.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 12/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 27 OKTOBER 2021

C.16. Subsidie decreet BOA - kennisname

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd kennis te nemen van de ontvangen subsidie van het agentschap Opgroeien in het kader van het decreet Buitenschoolse Opvang en Activiteiten.

 

Motivering

 

De Vlaamse overheid streeft naar een geïntegreerd aanbod van buitenschoolse opvang en activiteiten voor alle kinderen en gezinnen. Daarbij wil men dat alle lokale spelers samenwerken en een gedragen beleid uitstippelen door onder andere een samenwerkingsverband op te richten. De regierol daarvan legt de Vlaamse overheid bij de lokale besturen. Zij staan ook in voor de besteding en verdeling van de beschikbare financiële, personele, logistieke en infrastructurele middelen en nemen dit op in de meerjarenplanning. Daarnaast moeten de lokale besturen ook de kleuteropvang met een kwaliteitslabel financieren. Deze opdrachten voor het lokaal bestuur werden vertaald naar twee Vlaamse beleidsprioriteiten.

 

Op 3 mei 2019 werd het decreet "houdende de organisatie van buitenschoolse opvang en de afstemming tussen buitenschoolse activiteiten" goedgekeurd. Het decreet trad in werking op 1 januari 2021 en start met een overgangsperiode van 5 jaar (tot 31 december 2025).

 

Tijdens deze transitieperiode behouden gesubsidieerde organisatoren buitenschoolse kinderopvang hun huidige BKO-subsidie van Opgroeien. Voor Deerlijk gaat dit over De Braamrakkertjes met 15 erkende plaatsen voor een bedrag van 11.153,00 euro.

 

Vanuit het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding werd een inbreng voorzien van 6,3 miljoen euro bijkomende middelen voor de uitvoering van het decreet. Deze middelen gaan in de loop van de transitieperiode naar enkele lokale besturen.

 

Om in aanmerking te komen voor de BOA-subsidie in de transitieperiode moet het lokaal bestuur aan twee voorwaarden voldoen.

1)      Het lokaal bestuur plant acties om het decreet BOA in de praktijk om te zetten en neemt de twee beleidsprioriteiten op in zijn strategische meerjarenplanning.

2)      Het lokaal bestuur staat vermeld in de rangschikking. Deze rangschikking werd opgemaakt o.b.v. twee prioritaire criteria:

a)      het gemiddeld percentage kwetsbare gezinnen in de gemeente

(Deerlijk score 4/8 - kansarmoedepercentage tussen 5 en 9,99%)

b)      het gemiddeld aantal kinderen dat naar een basisschool gaat in de gemeente.

(Deerlijk score 3/6 - 1.500 tot 2.499 leerlingen)

Aan beide criteria wordt een score toegekend en op basis van die totaalscore op 14 wordt een ranglijst gemaakt. Is de totaalscore 7 of hoger, dan kom je in aanmerking.

(Totaalscore Deerlijk is 7/14)

Deerlijk voldoet aan de twee voorwaarden en komt dus in aanmerking voor de BOA-subsidie in de transitieperiode.

 

Het subsidiebedrag wordt berekend op basis van het gemiddeld aantal kinderen van 2018-2020 in de gemeente. Dat aantal wordt vermenigvuldigd met 50 euro per kind. De huidige BKO-subsidie wordt in mindering gebracht. De uitkomst is de BOA-subsidie voor de transitieperiode.

 

Deerlijk heeft een gemiddeld aantal kinderen van 1.510 kinderen. Dat vermenigvuldigt met 50 euro per kind komt neer op 75.506,67 euro. Daarvan wordt de huidige BKO-subsidie voor De Braamrakkertjes in mindering gebracht, nl. 11.153,00 euro. De BOA-subsidie voor Deerlijk bedraagt dus 64.353,67 euro.

 

De financiële rapportering gebeurt via het meerjarenplan en de jaarrekening in BBC. Daarvoor werden twee externe rapporteringscodes gebruikt die refereren naar de twee Vlaamse beleidsprioriteiten:

          OPG-BOA1 voor de Vlaamse beleidsprioriteit m.b.t. lokale regie en samenwerking

          OPG-BOA2 voor de Vlaamse beleidsprioriteit m.b.t. financiering kleuteropvang met kwaliteitslabel

 

Begin juli 2021 werd de oproep voor de BOA-subsidie in de transitieperiode gelanceerd en konden de lokale besturen die aan de twee voorwaarden voldoen een subsidieaanvraag indienen voor 30 september 2021.

 

Op het college van burgemeester en schepenen van 1 september 2021 werd het decreet Buitenschoolse Opvang en Activiteiten voorgesteld door de expert jeugd en positief onthaald.

 

De expert jeugd diende op 28 september 2021 een aanvraag in en ontving op 8 oktober 2021 de beslissing tot toekenning van de subsidie voor buitenschoolse opvang en activiteiten en bedraagt jaarlijkse 64.353,67 euro.

 

Op 14 oktober 2021 ontving de gemeente een kwartaalvoorschot van 17.207,99 euro voor kwartaal 3 en 4 van het subsidiejaar 2021.

 

Op 21 oktober 2021, tijdens de besprekingen voor de aanpassing meerjarenplan 2020-2025, gaf de expert jeugd het actieplan, de acties en de bijbehorende jaarbudgetrekeningen door aan de financieel directeur om dit op te nemen in het meerjarenplan 2020-2025.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 56. § 1. Decreet Lokaal Bestuur

          Andere:

          Decreet houdende de organisatie van buitenschoolse opvang en de afstemming tussen buitenschoolse activiteiten, 3 mei 2019

          Besluit van de Vlaamse Regering over het lokaal beleid, de samenwerking en de subsidie voor buitenschoolse opvang en activiteiten, 9 juli 2021

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen.

 

Raming of bedrag

64.353,67 euro

 

Deze subsidie is jaarlijks en geldt voor onbepaalde duur.

De subsidie wordt uitbetaald de eerste maand van het kwartaal ten belope van 80% van het geraamde subsidiebedrag.

Het lokaal bestuur moet deze subsidie gebruiken voor de twee beleidsprioriteiten die in de regelgeving benoemd zijn.

Als Opgroeien regie vaststelt dat de subsidievoorwaarden niet nageleefd worden, kan de subsidie stopgezet en/of teruggevorderd worden volgens de bepalingen van het Planlastendecreet.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van de ontvangen subsidie van het agentschap Opgroeien in kader van het decreet Buitenschoolse Opvang en Activiteiten.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 12/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 27 OKTOBER 2021

C.17. Kinderboerderij Bokkeslot - ontwerpbegroting 2022 - kennisname

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd kennis te nemen van de ontwerpbegroting 2022 van vzw Kinderboerderij Bokkeslot.

 

Motivering

 

Conform artikel 4 van het premiereglement exploitatiepremie Kinderboerderij Bokkeslot, goedgekeurd in de gemeenteraadszitting van 28 mei 2020, dient kinderboerderij Bokkeslot voor 15 oktober jaarlijks haar ontwerpbegroting en rekening aan het college van burgemeester en schepenen voor te leggen.

 

Kinderboerderij Bokkeslot heeft de ontwerpbegroting op 14 oktober 2021 overgemaakt aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

          Andere:

          Premiereglement exploitatiepremie Kinderboerderij Bokkeslot, goedgekeurd in gemeenteraadszitting van 28 mei 2020

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van de ontwerpbegroting 2022 van vzw Kinderboerderij Bokkeslot.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 12/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 27 OKTOBER 2021

C.18. Jeugd - definitieve aanvraag premie aankoop duurzaam materiaal voor jeugdbewegingen - 2021 - Chiro Joeki - goedkeuring

 

 

 

 

Publicatiedatum: 12/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 27 OKTOBER 2021

C.19. Cultuur - Samenwerking met Wild van Klassiek vzw - afrekening - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd de afrekening, volgens de samenwerking met vzw Wild van Klassiek goed te keuren. Deze samenwerkingsvorm werd in het college van burgemeester en schepenen van 9 juni 2021 goedgekeurd. De afrekening gebeurt naar aanleiding van de voorstelling van Stijn Kolacny op 3 september in OC d'Iefte.

 

Motivering

 

Volgens het samenwerkingsmodel dat in zitting van 9 juni 2021 werd goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen, ontvangt vzw Wild van Klassiek:

          10% van de ticketinkomsten (10% van 673,80 euro = 67,38 euro)

          50% van de winst van de verkoop in de bar (50% van 40,68 euro = 20,34 euro)

 

Dit komt in totaal neer op een bedrag van 87,72 euro.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, §1 Decreet Lokaal Bestuur

          Andere:

          Beslissing college van burgemeester en schepenen van 9 juni 2021 (punt C.10)

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen.

 

Raming of bedrag

87,72 euro

Actie

Cultuurverenigingen

Jaarbudgetrekening

0739-00 / 64910028

Visum

geen visum

 

Dit bedrag mag betaald worden op rekeningnummer BE40 7384 0811 2263 op naam van Wild van Klassiek vzw.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit de afrekening van de samenwerking met Wild van Klassiek vzw goed te keuren.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 12/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 27 OKTOBER 2021

C.20. Feestelijkheden - Kerstcorrida - plaatsen werfhekkens - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd om zijn medewerking te verlenen voor het plaatsen van werfhekkens op de verschillende ingangswegen ter promotie van de Kerstcorrida in 2021.

 

Motivering

 

Het Kerstcorrida-comité vraagt het gemeentebestuur om werfhekkens te plaatsen op de invalswegen voor het ophangen van banners ter communicatie en promotie van de Kerstcorrida editie 2021.

 

Hiervoor vraagt het comité om op volgende plaatsen werfhekkens in driehoeksvorm te voorzien:

kerk Sint-Lodewijk

kerk Centrum

kruispunt Molenhoek

kruistpunt Belgiek

Statie

Depot gemeente – banner aan omheining

 

Het comité vraagt of de werfhekkens geplaatst mogen worden op 5 november 2021 en mogen blijven staan tot en met 19 december 2021.

 

Bij eerdere aanvragen van organisatoren om herasopstellingen met spandoeken te voorzien, ter promotie van hun evenement, werden volgende locaties door het college van burgemeester en schepenen goedgekeurd:

kruispunt Molenhoek

recht tegenover kerk Sint-Lodewijk

kerk centrum (kant Hoogstraat)

kruispunt Belgiek

Statie (dicht bij de overweg)

 

Om een wildgroei van dergelijke Heras opstellingen, in aanvulling van de gemeentelijke roosters, te vermijden, adviseren de gemeentediensten om enkel opstellingen door de gemeente te voorzien op bovenstaande vijf reeds eerder goedgekeurde, strategisch in het oog springende locaties.

 

Juridische gronden

 

Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1.Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit het Kerstcorridacomité medewerking te verlenen ter promotie van de Kerstcorrida 2021, door Heras opstellingen te voorzien op volgende locaties, en dit vanaf 5 november tot en met 19 december 2020:

 

kruispunt Molenhoek

recht tegenover kerk Sint-Lodewijk

kerk centrum (kant Hoogstraat)

kruispunt Belgiek

Statie (dicht bij de overweg)

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 12/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 27 OKTOBER 2021

C.21. Feestelijkheden - Moeder Deerlijkse - Galabal - 6 november 2021 - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Op 2 september 2021 werd een aanvraag ingediend door hoogstudentenclub Moeder Deerlijkse voor volgend evenement:

 

Naam evenement

Galabal 2021

Organisator

hoogstudentenclub Moeder Deerlijkse

Datum

zaterdag 6 november 2021

Plaats

fabriekspand Casier Recycling, St-Elooistraat 2, 8540 Deerlijk

 

Motivering

 

1. Het college van burgemeester en schepenen overloopt volgende onderdelen van de aanvraag:

 

          aanvraag machtiging voor het verstrekken van sterke drank

 

Het is verboden sterke dranken te verkopen voor gebruik ter plaatse in occasionele drankgelegenheden waar openbare manifestaties plaats vinden, tenzij het college van burgemeester en schepenen hiervoor een speciale machtiging verleent.

 

          aanvraag premie 'Security op fuiven';

 

Aan de Deerlijkse erkende verenigingen wordt een premie toegekend voor het toevertrouwen van de persoonscontrole aan een door de gemeente aangestelde erkende security-firma bij een fuif.

 

          aanvraag geluidsactiviteit als volgt:

 

95 – 100 dB

Contactpersoon

Naam

Michiel Loosveld

 

Adres

Kwadepoelstraat 21

 

Postcode en gemeente

8550 Zwevegem

 

Activiteit

Benaming activiteit

galabal Moeder Deerlijkse

Locatie

Gebouw

X

 

Tent

/

 

Open lucht

/

Adres

Naam gebouw

fabriekspand Casier Recycling

 

Adres

St- Elooistraat 2

 

Postcode en gemeente

8540 Deerlijk

 

Maximaal geluidsniveau

>95 dB(A) LAeq,15min en ≤ 100 dB(A) LAeq,60min

 

Duur

 

Begin

zaterdag 6 november om 20.30 uur

Einde

zondag 7 november om 5.30 uur

 

De aangevraagde muziekactiviteit vindt plaats in een woonomgeving of in de nabijheid van een bewoonde omgeving.

Het gaat hier om een muziekactiviteit naar aanleiding van een bijzondere gelegenheid en de aangevraagde activiteit is beperkt in duur.

 

De aangevraagde muziekactiviteit kan toegestaan worden maar het is evenwel noodzakelijk om het toegelaten geluidsniveau en de toegelaten periode nauwkeurig vast te leggen.

Deze toelating betekent in geen geval een vrijgeleide om onbeperkt hinder te veroorzaken.

 

Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 30 maart 2011 beslist om de afwijking op de geluidsnormen tot 2 uur te behouden en dat het aangewezen is geen precedenten te scheppen.

 

          aanvraag politionele medewerking

 

Parkeerverbod op volgende plaats(en): Stationsplein en in de St- Elooistraat ter hoogte van de weegbrug recht tegenover de site Casier Recycling voor het vrijwaren van een evacuatiezone, op zaterdag 6 november 2021 van 19.00 uur tot en met zondag 7 november 2021 om 6.00 uur.

 

Eénrichtingsverkeer in volgende straat(en): St- Elooistraat op zaterdag 6 november 2021 van 2021 om 19.00 uur  tot en met zondag 7 november 2021 om 6.00 uur.

 

PZ Gavers verleende op 19 oktober 2021 positief advies en voorziet de nodige verkeersmaatregelen conform het signalisatieplan ingetekend in Eagle.be met identiek nummer 1415808.

 

          aanvraag goedkeuring veiligheidsplan 2021

 

Omwille van de grootte en omvang van de festiviteiten wordt de organisator gevraagd om, in het kader van de algemene veiligheid & welzijn, een veiligheidsplan op te maken.

 

Het veiligheidsplan biedt een overzicht van de contactgegevens van de verantwoordelijke van de organisatie, de veiligheids- en de (covid) toegangscontrole verantwoordelijke en de gemeente-, veiligheids- en hulpdiensten die in geval van een noodsituatie kunnen opgeroepen worden.

 

Daarnaast bevat het veiligheidsplan alle afgesproken maatregelen om de vooraf ingeschatte risico's te vermijden en die zullen worden toegepast om de veiligheid van de bezoeker te garanderen, goedgekeurd door de Veiligheidscel op maandag 25 oktober 2021.

 

Het veiligheidsplan, inclusief de overeenkomstige maatregelen en bijzondere modaliteiten voor de organisatie van een massa-evenement met toepassing van de Covid Safe Ticket toegangscontrole, dient voor goedkeuring voorgelegd te worden aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Het galabal wordt georganiseerd volgens de modaliteiten van een massa evenement

conform de bepalingen en regels van het ministerieel besluit en het (Uitvoerend)

Samenwerkingsakkoord van toepassing op moment van goedkeuring, waarbij de toegang

wordt geregeld op grond van een Covid Safe Ticket (CST).

Bzoekers die geen geldig corona certificaat kunnen voorleggen worden de toegang tot het evenement geweigerd.

 

2. De evenementen- veiligheidscel verleent volgend advies voor dit evenement:

 

De veiligheidscel verwijst naar de verschillende mailings, overlegmomenten en bijbehorende verslagen en documenten waarbij de organisator gewezen wordt op de verschillende modaliteiten en overeenkomstige verantwoordelijkheden, van toepassing bij de organisatie van een massa-evenement op vlak van algemene veiligheid en in kader van de huidige corona situatie. Gezien de huidige Covid-problematiek dient de overeenkomstige wet- en regelgeving verder strikt opgevolgd te worden en bijgevolg kunnen de te nemen maatregelen nog wijzigen doorheen de dagen voorafgaand aan de festiviteiten.

 

De veiligheidscel stelt als bijkomende voorwaarde dat er voldoende evacuatiemogelijkheden op de locatie aanwezig moeten zijn om als tijdelijke evenementenlocatie ingericht te kunnen worden, gericht op de maximale toegestane capaciteit conform het burgemeesterbesluit van 27 oktober 2021.

 

Men moet rekening houden met de algemene voorschriften van de hulpverleningszone Fluvia inzake brandpreventie. Deze voorschriften kan men terugvinden op de website via https://www.hvzfluvia.be/organiseer-veilig.

Alsook moet de organisator een risico-analyse (lijst opmaken met de mogelijke risico’s en maatregelen om deze te verhelpen/op te lossen) en plan met aanduiding opstelling, evacuatiewegen ... opmaken.

Alle cateringstanden dienen te beschikken over geldige en blanco keuringsverslagen (conformiteit installatie en gasdichtheid beiden uitgevoerd door een EDTC).

 

Op maandag 25 oktober 2021 verleende de veiligheidscel, op basis van de beschikbare info tijdens het veiligheidsoverleg, gunstig advies mits het strikt en correct toepassen van de veiligheids- en Covid-maatregelen in het veiligheidsplan, conform de geldende wetgeving en richtlijnen die van toepassing zijn op het moment waarop de activiteit plaatsvindt.

 

Volgend op het Overlegcomité van dinsdag 26 oktober 2021 en de beslissing van de federale overheid tot het uitbreiden van de mondmaskerplicht en de toepassing van het Covid Safe Ticket, vraagt de Veiligheidscel de organisator om de geldende corona maatregelen strikt en correct toe te passen en bijkomend een covid- verantwoordelijke aan te duiden.

 

Bijkomend specifiek advies kan later nog volgen na de veiligheidsrondgang op

zaterdag 6 november 2021.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, §1 Decreet Lokaal Bestuur

          Andere:

          Machtiging voor het verstrekken van sterke drank

          Art. 9, Wet van 28 december 1983 betreffende de vergunning voor het verstrekken van sterke drank

          Premie 'Security op fuiven'

          Gemeenteraadsbeslissing van 24 oktober 2013 betreffende premiereglement security

          Toelating geluidsactiviteit

          Decreet van 28 juni 1985 betreffende de milieuvergunning, zoals herhaaldelijk gewijzigd bij decreten van het Vlaams Parlement;

          Besluit van 6 februari 1991 van de Vlaamse Regering houdende vaststelling van het Vlaams Reglement betreffende de milieuvergunning, zoals herhaaldelijk gewijzigd bij besluiten van de Vlaamse Regering en bij het decreet van 18 mei 1999;

          Besluit van de Vlaamse Regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne, zoals herhaaldelijk gewijzigd bij besluiten van de Vlaamse Regering en bij het decreet van 18 mei 1999;

          Besluit van de Vlaamse Regering van 17 februari 2012 tot wijziging van het koninklijk besluit van 24 februari 1977 houdende vaststelling van geluidsnormen voor muziek in openbare en private inrichtingen, tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 6 februari 1991 houdende vaststelling van het Vlaams reglement betreffende de milieuvergunning en tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne, wat betreft het maximaal geluidsniveau van muziek in inrichtingen;

          Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 30 maart 2011

          Plaatsing verkeerssignalisatie

          Beslissing van het politiecollege van 27 november 2008

          Ministerieel besluit van 27 september 2021, houdende wijziging van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 inzake dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus Covid-19 te beperken

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit zijn goedkeuring te verlenen voor dit evenement. De veiligheidsverantwoordelijke zorgt voor de veiligheid in en rond het evenemententerrein, houdt toezicht in de omgeving en zal, indien nodig, politiezone Gavers contacteren.

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit zijn goedkeuring te verlenen voor dit evenement mits het strikt en correct toepassen van de coronamaatregelen conform de geldende wetgeving en richtlijnen en vastgelegd in sectorspecifieke protocollen die van toepassing zijn op het moment waarop de activiteit plaatsvindt.

 

Daarnaast dienen de maatregelen opgenomen in het Veiligheidsplan strikt toegepast te worden, onder voorbehoud van eventuele wijzigende wetgeving op het moment dat de vooropgestelde activiteiten plaatsvinden.

 

Artikel 2

 

Het college van burgemeester en schepenen verleent een speciale machtiging voor de verkoop van sterke drank tijdens dit evenement.

 

Artikel 3

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit dat de organisator in aanmerking kan komen voor het verkrijgen van een toelage voor security op fuiven op voorwaarde dat:

          het reglement voor security of fuiven door de verantwoordelijke van de Deerlijkse erkende vereniging ondertekend wordt;

          er een beroep wordt gedaan op de diensten van een door de gemeente aangestelde erkende security-firma;

          er minimaal een beroep gedaan wordt op twee security agenten;

          er na het evenement een aanvraag tot betoelaging wordt ingediend, gericht aan het college van burgemeester en schepenen, op het daartoe voorgeschreven aanvraagformulier dan kan gedownload worden van de gemeentelijke website. Bij deze aanvraag dienen de voor echt verklaarde facturen en het betalingsbewijs ervan gevoegd te worden.

 

Artikel 4

 

De aangevraagde muziekactiviteit wordt toegelaten mits naleving van volgende voorwaarden:

 

Voorwaarden met betrekking tot het maximaal geluidsniveau.

 

Maximaal geluidsniveau: > 95 dB(A) LAeq,15min en ≤ 100 dB(A) LAeq,60min

          Het maximaal geluidsniveau mag LAeq,60min 100 dB(A) niet overschrijden.

Als het maximale geluidsniveau, gemeten als LAeq,15min 102 dB(A) niet overschreden wordt, wordt geacht hieraan te zijn voldaan.

Bij het meten van het geluidsniveau wordt zowel het geluid van muziek als het omgevingsgeluid in rekening gebracht;

          Het geluidsniveau geldt ter hoogte van de mengtafel of andere representatieve meetplaats;

          Op initiatief en op kosten van de exploitant/organisator wordt ofwel LAeq,60min continu gemeten d.m.v. meetapparatuur die voldoet aan de vereisten en kan LAeq,15min gemeten worden. Het geluidsniveau is tijdens de muziekactiviteit continu zichtbaar voor en wordt continu bewaakt door de exploitant/organisator of een door hem aangestelde persoon.

          De geregistreerde gegevens worden ter beschikking gehouden van de toezichthoudende overheid gedurende een periode van ten minste een maand.

          De verplichting tot het meten en registreren van het geluidsniveau geldt niet als door de organisator/exploitant een geluidsbegrenzer gebruikt wordt die zo is afgesteld dat de norm, gerespecteerd wordt. De geluidsbegrenzer moet voldoen aan de vereisten.

          De exploitant/organisator neemt de volgende maatregelen om de bezoekers te beschermen tegen gehoorschade: het kosteloos ter beschikking stellen aan alle bezoekers van gehoorbescherming voor eenmalig gebruik.

 

Voorwaarden met betrekking tot de duur van de muziekactiviteit:

Duur

 

Begin

zaterdag 6 november 2021 om 20.30 uur

Einde

zondag 7  november 2021 om 2.00 uur

 

Voorwaarden met betrekking tot de buurt:

          De inrichters als bedieners van de muziekinstallatie moeten zich houden aan een voor de buurt aanvaardbaar geluidsniveau. In geen geval mag de muziek de nachtrust van de omwonenden storen. Klachten inzake nachtlawaai dienen vermeden. In voorkomend geval moeten de richtlijnen van de politiediensten strikt worden opgevolgd.

          De inrichters verwittigen de inwoners van de omliggende straten van de muziekactiviteit.

 

De organisator brengt de politie op de hoogte van de muziekactiviteit.

 

Artikel 5

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit de gevraagde politionele medewerking te verlenen.

 

De inrichter dient zelf in te staan voor de plaatsing van de verkeers- en omleggingssignalisatie aan de hand van het toegestuurde signalisatieplan, opgemaakt door de politie. De politie zal enkel instaan voor het toezicht op de correcte plaatsing van de verkeers- en omleggingssignalisatie.

De levering van de verkeerssignalisatie gebeurt door de technische diensten van de gemeente. De controle op de naleving van het eventuele parkeerverbod gebeurt door de politie.

 

Artikel 6

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit het veiligheidsplan goed te keuren.

 

Artikel 7

 

De inrichter moet de richtlijnen volgen van de hulpverleningszone Fluvia inzake veiligheid.

 

Daarnaast moet de organisator het algemeen advies geformuleerd door de Veiligheidscel/ evenementen op maandag 25 oktober 2021 opvolgen, een covid- verantwoordelijke aanduiden alsook het bijkomend advies geformuleerd op de veiligheidsrondgang op zaterdag 6 november 2021 strikt en correct toepassen.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 12/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 27 OKTOBER 2021

C.22. Feestelijkheden - Uzien - CST evenementen - najaar 2021- goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Uzien vzw dient een lijst in van de geplande openbare evenementen najaar 2021 met toepassing van de Covid Safe ticket- toegangscontrole:

 

Naam evenement

Deerlijk OntPopt

LalaPop

Lokaal Boetiek

Wild van Klassiek

Datum

zaterdag 30 oktober 2021

zondag 31 oktober 2021

zondag 7 november 2021

zaterdag 20 november 2021

Locatie

Uzien

Adres

De Cassinastraat 10C, 8540 Deerlijk

 

Motivering

 

Uzien vzw ontvangt dit najaar verschillende evenementen waarbij het toelaatbare aantal personen tegelijkertijd binnen zal overschreden worden. De organisatoren opteren ervoor om de toegang te regelen op grond van een Covid Safe Ticket (CST) -en identiteitscontrole.

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd toelating te verlenen aan Uzien vzw voor het ontvangen van evenementen waarbij de toegang wordt georganiseerd conform de huidige bepalingen vastgelegd in het ministerieel besluit van 27 september 2021 houdende wijziging van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus Covid-19 te beperken.

 

Indien de ticketverkoop van andere geplande activiteiten dan de opgesomde evenementen, aantoont dat de minimum norm van 500 personen zal overschreden worden, zal Uzien vzw tijdig opnieuw een aanvraag indienen om alsnog de voorafgaande goedkeuring te bekomen.

 

2. De evenementen-veiligheidscel verleent volgend advies voor dit evenement:

 

De evenementencel verleent op basis van de beschikbare info een gunstig advies mits het

strikt en correct toepassen van de coronamaatregelen conform de geldende wetgeving,

richtlijnen en vastgelegd in sectorspecifieke protocollen die van toepassing zijn op het

moment waarop de activiteit plaatsvindt.

 

De evenementencel adviseert de organisatoren, volgend op het Overlegcomité van de federale overheid op dinsdag 26 oktober 2021, de uitbreiding van de mondmaskerplicht en het toepassen van de CST- controle strikt en correct op te volgen en toe te passen conform de bepalingen en regels van het ministerieel besluit geldig op het moment van de activiteit.

 

De evenementencel vraagt Uzien vzw om het gemeentebestuur tijdig op de hoogte te brengen van wijzigende omstandigheden, of bijkomende evenementen waarbij de CST- toegangscontrole zal worden toegepast.

 

Bijkomend specifiek advies kan later nog volgen vanuit de veiligheidscel.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

          Andere:

          Het Ministerieel besluit van 27 september 2021 houdende wijziging van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus Covid-19 te beperken

 

Financiën

 

Deze beslissing heeft geen financiële impact.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit zijn goedkeuring te verlenen voor de CST- evenementen in Uzien mits het strikt en correct toepassen van de coronamaatregelen conform de geldende wetgeving, richtlijnen en vastgelegd in sectorspecifieke protocollen die van toepassing zijn op het moment waarop de activiteit plaatsvindt.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 12/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 27 OKTOBER 2021

C.23. Straatfeest - Vrijeigen - 31 oktober 2021 - aanvraag - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd toelating te verlenen voor de verschillende onderdelen van de aanvraag voor het houden van een straatfeest ter hoogte van huisnummer 3 in de Vrijeigen te Deerlijk.

 

Motivering

 

Annelies Derveaux wenst een straatfeest naar aanleiding van Halloween te organiseren op zondag 31 oktober 2021.

 

Zij vragen daarbij:

 

          politionele medewerking

 

Het verkeersvrij houden van Vrijeigen op zondag 31 oktober 2021 van 18.00 uur tot en met 22.00 uur.

 

PZ Gavers verleende op 19 oktober 2021 positief advies en voorziet de nodige verkeersmaatregelen conform het signalisatieplan ingetekend in Eagle.be met identiek met nummer 1416044.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

          Andere:

          Plaatsing verkeerssignalisatie

          Beslissing van het politiecollege van 27 november 2008

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit zijn goedkeuring te verlenen voor dit straatfeest.

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit zijn goedkeuring te verlenen voor dit

evenement mits het strikt en correct toepassen van de coronamaatregelen conform de

geldende wetgeving en richtlijnen en vastgelegd in sectorspecifieke protocollen die van

toepassing zijn op het moment waarop de activiteit plaatsvindt.

 

Artikel 2

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit de gevraagde politionele medewerking te verlenen.

 

De inrichter dient zelf in te staan voor de plaatsing van de verkeers- en omleggingssignalisatie aan de hand van het toegestuurde signalisatieplan, opgemaakt door de politie. De politie zal enkel instaan voor het toezicht op de correcte plaatsing van de verkeers- en omleggingssignalisatie.

De levering van de verkeerssignalisatie gebeurt door de technische diensten van de gemeente. De controle op de naleving van het eventuele parkeerverbod gebeurt door de politie.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 12/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 27 OKTOBER 2021

C.24. Openingsreceptie Burgerlijk - 10 november 2021 - verkeersvrij houden/parkeerverbod - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Aan het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd toelating te verlenen voor het verkeersvrij houden van één of meerdere straten, alsook voor parkeerverbod.

 

Motivering

 

Naar aanleidingen van de openingsreceptie van de nieuwe horecazaak Burgerlijk, die plaatsvindt op woensdag 10 november 2021 in de Comm. Edm. Ameyestraat vraagt Niels Lanckbeen, op 13 oktober 2021, toelating voor:

 

          het verkeersvrij houden van Comm. Edm. Ameyestraat, tussen 17.00 uur en 24.00 uur;

 

PZ Gavers verleende op 14 oktober 2021 positief advies en voorziet de nodige verkeersmaatregelen conform het signalisatieplan ingetekend in Eagle.be met identiek nummer 1413086.

 

          advies evenementencel

 

De evenementencel verleent op basis van de beschikbare info op 25 oktober 2021, een

gunstig advies mits het strikt en correct toepassen van de covidmaatregelen conform de

geldende wetgeving en richtlijnen en vastgelegd in sectorspecifieke protocollen die van

toepassing zijn op het moment waarop de activiteit plaatsvindt.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

          Andere:

          Algemene politieverordening, goedgekeurd in gemeenteraadszitting van 29 april 2010 en latere wijzigingen

          Beslissing van het politiecollege van 27 november 2008

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit zijn goedkeuring te verlenen voor:

 

          het verkeersvrij houden van Comm. Edm. Ameyestraat, op woensdag 10 november tussen 17.00 uur en 24.00 uur.

 

Artikel 2

 

Naar aanleiding van de beslissing van het politiecollege van 27 november 2008 dient de organisatie/vereniging zelf in te staan voor de plaatsing van de verkeers- en omleggingssignalisatie aan de hand van het toegestuurde signalisatieplan, opgemaakt door de politie. De politie zal enkel instaan voor het toezicht op de correcte plaatsing van de verkeers- en omleggingssignalisatie.

Het plaatsen van het parkeerverbod wordt als volgt geregeld : het aanbrengen en wegnemen van parkeerverbodsborden gebeurt door de technische diensten van de gemeente. De controle op de naleving van het parkeerverbod gebeurt door de politie.

 

Artikel 3

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit zijn goedkeuring te verlenen voor dit

evenement mits het strikt en correct toepassen van de coronamaatregelen conform de

geldende wetgeving en richtlijnen en vastgelegd in sectorspecifieke protocollen die van

toepassing zijn op het moment waarop de activiteit plaatsvindt.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 12/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 27 OKTOBER 2021

C.25. Feestelijkheden - Scouts Deerlijk - Kaas en wijnavond - 5 november 2021 - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Op 15 oktober 2021 werd een aanvraag ingediend door Scouts & Gidsen Deerlijk voor volgend evenement:

 

Naam evenement

Kaas- en wijnavond

Organisator

Scouts & Gidsen Deerlijk

Datum

vrijdag 5 november 2021

Plaats

de Kazerne

 

Motivering

 

1. Het college van burgemeester en schepenen overloopt volgende onderdelen van de aanvraag:

 

          aanvraag geluidsactiviteit als volgt:

 

85 – 95 dB

 

Contactpersoon

Naam

Floortje Van Colen

 

Adres

Vercruysse De Solartstraat 28

 

Postcode en gemeente

8540 Deerlijk

 

Activiteit

Benaming activiteit

kaas- en wijnavond

Locatie

Gebouw

X

 

Tent

/

 

Open lucht

/

Adres

Naam gebouw

de Kazerne

 

Adres

Leon Defraeyeplein

 

Postcode en gemeente

8540 Deerlijk

 

Maximaal geluidsniveau

>85 dB(A) LAeq,15min en ≤ 95 dB(A) LAeq,15min

 

Duur

 

Begin

vrijdag 5 november om 18.00 uur

Einde

zaterdag 6 november om 1.00 uur

 

De aangevraagde muziekactiviteit vindt plaats in een woonomgeving of in de nabijheid van een bewoonde omgeving.

Het gaat hier om een muziekactiviteit naar aanleiding van een bijzondere gelegenheid en de aangevraagde activiteit is beperkt in duur.

De aangevraagde muziekactiviteit kan toegestaan worden maar het is evenwel noodzakelijk om het toegelaten geluidsniveau en de toegelaten periode nauwkeurig vast te leggen.

 

Deze toelating betekent in geen geval een vrijgeleide om onbeperkt hinder te veroorzaken.

 

2. De evenementen-veiligheidscel verleent volgend advies voor dit evenement:

 

Men moet rekening houden met de algemene voorschriften van de hulpverleningszone Fluvia inzake brandpreventie. Deze voorschriften kan men terugvinden op de website via https://www.hvzfluvia.be/organiseer-veilig.

 

Alsook moet de organisator een risico-analyse (lijst opmaken met de mogelijke risico’s en maatregelen om deze te verhelpen/op te lossen) en plan met aanduiding opstelling, evacuatiewegen, ... opmaken.

Alle cateringstanden dienen te beschikken over geldige en blanco keuringsverslagen (conformiteit installatie en gasdichtheid beiden uitgevoerd door een EDTC).

 

De evenementencel verleent op basis van de beschikbare info een gunstig advies mits het strikt en correct toepassen van de coronamaatregelen conform de geldende wetgeving, richtlijnen en vastgelegd in sectorspecifieke protocollen die van toepassing zijn op het moment waarop de activiteit plaatsvindt.

 

De evenementencel vraagt de organisator, volgend op het Overlegcomité van de federale overheid op dinsdag 26 oktober 2021, om de corona maatregelen strikt en correct toe te passen conform de geldende wetgeving, richtlijnen en vastgelegd in sectorspecifieke protocollen die van toepassing zijn op het moment waarop de activiteit plaatsvindt.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

          Toelating geluidsactiviteit

          Decreet van 28 juni 1985 betreffende de milieuvergunning, zoals herhaaldelijk gewijzigd bij decreten van het Vlaams Parlement

          Besluit van 6 februari 1991 van de Vlaamse Regering houdende vaststelling van het Vlaams Reglement betreffende de milieuvergunning, zoals herhaaldelijk gewijzigd bij besluiten van de Vlaamse Regering en bij het decreet van 18 mei 1999

          Besluit van de Vlaamse Regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne, zoals herhaaldelijk gewijzigd bij besluiten van de Vlaamse Regering en bij het decreet van 18 mei 1999

          Besluit van de Vlaamse Regering van 17 februari 2012 tot wijziging van het koninklijk besluit van 24 februari 1977 houdende vaststelling van geluidsnormen voor muziek in openbare en private inrichtingen, tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 6 februari 1991 houdende vaststelling van het Vlaams reglement betreffende de milieuvergunning en tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne, wat betreft het maximaal geluidsniveau van muziek in inrichtingen

          Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 30 maart 2011

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit zijn goedkeuring te verlenen voor dit evenement mits de aanstelling van een verantwoordelijke die ook optreedt als contactpersoon voor de hulp- en veiligheidsdiensten.

De eindverantwoordelijke zorgt voor de veiligheid in en rond het evenemententerrein, houdt toezicht in de omgeving en zal, indien nodig, politiezone Gavers contacteren.

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit zijn goedkeuring te verlenen voor dit evenement mits het strikt en correct toepassen van de coronamaatregelen conform de geldende wetgeving, richtlijnen en vastgelegd in sectorspecifieke protocollen die van toepassing zijn op het moment waarop de activiteit plaatsvindt.

 

Artikel 2

 

De aangevraagde muziekactiviteit wordt toegelaten mits naleving van volgende voorwaarden:

 

Voorwaarden met betrekking tot het maximaal geluidsniveau.

Maximaal geluidsniveau: > 85 dB(A) LAeq,15min en ≤ 95 dB(A) LAeq,15min

          Het maximaal geluidsniveau mag LAeq,15min 95 dB(A) niet overschrijden.

Als het maximale geluidsniveau, gemeten als LAmax,slow 102 dB(A) niet overschreden wordt, wordt geacht hieraan te zijn voldaan.

Bij het meten van het geluidsniveau wordt zowel het geluid van muziek als het omgevingsgeluid in rekening gebracht.

          Het geluidsniveau geldt ter hoogte van de mengtafel of andere representatieve meetplaats.

          Op initiatief en op kosten van de exploitant/organisator wordt ofwel LAeq,15min ofwel LAmax,slow continu gemeten d.m.v. meetapparatuur die voldoet aan de vereisten. Het geluidsniveau is tijdens de muziekactiviteit continu zichtbaar voor en wordt continu bewaakt door de exploitant/organisator of een door hem aangestelde persoon.

          De verplichting tot het meten van het geluidsniveau geldt niet als door de organisator/exploitant een geluidsbegrenzer gebruikt wordt die zo is afgesteld dat de norm, gerespecteerd wordt. De geluidsbegrenzer moet voldoen aan de vereisten.

 

Voorwaarden met betrekking tot de duur van de muziekactiviteit:

Duur

 

Begin

vrijdag 5 november 2021 om 18.00 uur

Einde

vrijdag 5 november 2021 om 23.30 uur

 

Voorwaarden met betrekking tot de buurt:

          De inrichters als bedieners van de muziekinstallatie moeten zich houden aan een voor de buurt aanvaardbaar geluidsniveau. In geen geval mag de muziek de nachtrust van de omwonenden storen. Klachten inzake nachtlawaai dienen vermeden. In voorkomend geval moeten de richtlijnen van de politiediensten strikt worden opgevolgd.

          De inrichters verwittigen de inwoners van de omliggende straten van de muziekactiviteit.

 

De organisator brengt de politie op de hoogte van de muziekactiviteit.

 

Artikel 3

 

De inrichter moet de richtlijnen volgen van de hulpverleningszone Fluvia inzake veiligheid.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 12/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 27 OKTOBER 2021

C.26. Feestelijkheden - centraal feestcomité - Seniorenfeest - 18 november 2021 - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Op 21 september 2021 werd een aanvraag ingediend door het centraal feestcomité voor volgend evenement:

 

Naam evenement

Seniorenfeest

Organisator

centraal feestcomité

Datum

donderdag 18 november 2021

Plaats

sporthal Gaverhal Deerlijk

 

Motivering

 

1. Het college van burgemeester en schepenen overloopt volgende onderdelen van de aanvraag:

 

          aanvraag geluidsactiviteit als volgt:

 

85 – 95 dB

 

Contactpersoon

Naam

Rudy Verhulst

 

Adres

Ketserstraat 17

 

Postcode en gemeente

8540 Deerlijk

 

Activiteit

Benaming activiteit

Seniorenfeest

Locatie

Gebouw

X

 

Tent

/

 

Open lucht

/

Adres

Naam gebouw

Gaverhal Deerlijk

 

Adres

Vercruysse de Solartstraat 30

 

Postcode en gemeente

8540 Deerlijk

 

Maximaal geluidsniveau

>85 dB(A) LAeq,15min en ≤ 95 dB(A) LAeq,15min

 

Duur

 

Begin

donderdag 18 november 2021 om 14.00 uur

Einde

donderdag 18 november 2021 om 18.30 uur

 

De aangevraagde muziekactiviteit vindt plaats in een woonomgeving of in de nabijheid van een bewoonde omgeving.

Het gaat hier om een muziekactiviteit naar aanleiding van een bijzondere gelegenheid en de aangevraagde activiteit is beperkt in duur.

De aangevraagde muziekactiviteit kan toegestaan worden maar het is evenwel noodzakelijk om het toegelaten geluidsniveau en de toegelaten periode nauwkeurig vast te leggen.

 

Deze toelating betekent in geen geval een vrijgeleide om onbeperkt hinder te veroorzaken.

 

          aanvraag politionele medewerking

 

Parkeerverbod op volgende plaats(en):

          parking voor de sporthal op 17 november 2021 van 22.00 uur tot en met 18 november 2021 om 18.00 uur, waarbij een deel van de parking wordt voorbehouden voor mindervalide personen en het andere deel parkeervrij blijft en dient als evacuatiezone;

          parkeerplaats ter hoogte van de sportbeuk en het kinderdagverblijf op 17 november 2021 van 22.00 uur tot en met 18 november 2021 om 18.00 uur, voorbehouden voor medewerkers en artiesten;

          parkeerstrook ter hoogte van sanitair Deweer (voorbehouden voor 3 bussen),waarbij de poorten van de firma Deweer te allen tijde vrij toegankelijk blijven voor hun personeel.

 

Er wordt éénrichtingsverkeer voorzien bij het oprijden en afrijden van de parking van de sporthal. Oprijden gebeurt via de Vercruysse de Solartstraat ter hoogte van het tennisplein en afrijden van het terrein gebeurt via sanitair Deweer richting de Braamakkerstraat.

 

De op- en afstapzone voor de ingelegde bussen bevindt zich op de parkeervrije zone op de parking voor de sporthal.

Ter hoogte van kinderdagverblijf de Braamrakkertjes wordt er een Kiss & Ride zone ingesteld om de kinderen veilig te kunnen afzetten en ophalen.

 

PZ Gavers verleende op 14 oktober 2021 positief advies en voorziet de nodige verkeersmaatregelen conform het signalisatieplan ingetekend in Eagle.be met identiek nummer 1413909.

 

PZ Gavers voorziet 2 wijkinspecteurs om ter plaatse toe te zien op de naleving van de maatregelen.

 

2. De evenementen- veiligheidscel verleent volgend advies voor dit evenement:

 

Men moet rekening houden met de algemene voorschriften van de hulpverleningszone Fluvia inzake brandpreventie. Deze voorschriften kan men terugvinden op de website via https://www.hvzfluvia.be/organiseer-veilig.

Alsook moet de organisator een risico-analyse (lijst opmaken met de mogelijke risico’s en maatregelen om deze te verhelpen/op te lossen) en plan met aanduiding opstelling, evacuatiewegen ... opmaken.

Alle cateringstanden dienen te beschikken over geldige en blanco keuringsverslagen (conformiteit installatie en gasdichtheid beiden uitgevoerd door een EDTC).

 

De evenementencel vraagt de organisator, volgend op het Overlegcomité van de federale overheid op dinsdag 26 oktober 2021, om de corona maatregelen strikt en correct toepassen  conform de geldende wetgeving, richtlijnen en vastgelegd in sectorspecifieke protocollen die van toepassing zijn op het moment waarop de activiteit plaatsvindt.

Het seniorenfeest  dient bijgevolg georganiseerd te worden met toepassing van een Covid Safe Ticket (CST)- en identiteitscontrole.

Organisatoren en medewerkers wordt gevraagd om een mondmasker te dragen gedurende hun aanwezigheid tijdens het evenement in de sporthal.

 

Bijkomend specifiek advies kan later nog volgen vanuit de veiligheidscel.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, §1 Decreet Lokaal Bestuur

          Andere:

          Toelating geluidsactiviteit

          Decreet van 28 juni 1985 betreffende de milieuvergunning, zoals herhaaldelijk gewijzigd bij decreten van het Vlaams Parlement

          Besluit van 6 februari 1991 van de Vlaamse Regering houdende vaststelling van het Vlaams Reglement betreffende de milieuvergunning, zoals herhaaldelijk gewijzigd bij besluiten van de Vlaamse Regering en bij het decreet van 18 mei 1999

          Besluit van de Vlaamse Regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne, zoals herhaaldelijk gewijzigd bij besluiten van de Vlaamse Regering en bij het decreet van 18 mei 1999

          Besluit van de Vlaamse Regering van 17 februari 2012 tot wijziging van het koninklijk besluit van 24 februari 1977 houdende vaststelling van geluidsnormen voor muziek in openbare en private inrichtingen, tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 6 februari 1991 houdende vaststelling van het Vlaams reglement betreffende de milieuvergunning en tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne, wat betreft het maximaal geluidsniveau van muziek in inrichtingen

          Plaatsing verkeerssignalisatie

          Beslissing van het politiecollege van 27 november 2008

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit zijn goedkeuring te verlenen voor dit evenement mits de aanstelling van een verantwoordelijke die ook optreedt als contactpersoon voor de hulp- en veiligheidsdiensten.

De eindverantwoordelijke zorgt voor de veiligheid in en rond het evenemententerrein, houdt toezicht in de omgeving en zal, indien nodig, politiezone Gavers contacteren.

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit zijn goedkeuring te verlenen voor dit evenement mits het strikt en correct toepassen van de coronamaatregelen conform de geldende wetgeving, richtlijnen en vastgelegd in sectorspecifieke protocollen die van toepassing zijn op het moment waarop de activiteit plaatsvindt.

 

Artikel 2

 

De aangevraagde muziekactiviteit wordt toegelaten mits naleving van volgende voorwaarden:

 

Voorwaarden met betrekking tot het maximaal geluidsniveau.

Maximaal geluidsniveau: > 85 dB(A) LAeq,15min en ≤ 95 dB(A) LAeq,15min

          Het maximaal geluidsniveau mag LAeq,15min 95 dB(A) niet overschrijden.

Als het maximale geluidsniveau, gemeten als LAmax,slow 102 dB(A) niet overschreden wordt, wordt geacht hieraan te zijn voldaan.

Bij het meten van het geluidsniveau wordt zowel het geluid van muziek als het omgevingsgeluid in rekening gebracht;

          Het geluidsniveau geldt ter hoogte van de mengtafel of andere representatieve meetplaats;

          Op initiatief en op kosten van de exploitant/organisator wordt ofwel LAeq,15min ofwel LAmax,slow continu gemeten d.m.v. meetapparatuur die voldoet aan de vereisten. Het geluidsniveau is tijdens de muziekactiviteit continu zichtbaar voor en wordt continu bewaakt door de exploitant/organisator of een door hem aangestelde persoon.

          De verplichting tot het meten van het geluidsniveau geldt niet als door de organisator/exploitant een geluidsbegrenzer gebruikt wordt die zo is afgesteld dat de norm, gerespecteerd wordt. De geluidsbegrenzer moet voldoen aan de vereisten.

 

Voorwaarden met betrekking tot de duur van de muziekactiviteit:

Duur

 

Begin

donderdag 18 november 2021 om 14.00 uur

Einde

donderdag 18 november 2021 om 18.30 uur

 

Voorwaarden met betrekking tot de buurt:

          De inrichters als bedieners van de muziekinstallatie moeten zich houden aan een voor de buurt aanvaardbaar geluidsniveau. In geen geval mag de muziek de nachtrust van de omwonenden storen. Klachten inzake nachtlawaai dienen vermeden. In voorkomend geval moeten de richtlijnen van de politiediensten strikt worden opgevolgd.

          De inrichters verwittigen de inwoners van de omliggende straten van de muziekactiviteit.

 

De organisator brengt de politie op de hoogte van de muziekactiviteit.

 

Artikel 3

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit de gevraagde politionele medewerking te verlenen.

 

De inrichter dient zelf in te staan voor de plaatsing van de verkeers- en omleggingssignalisatie aan de hand van het toegestuurde signalisatieplan, opgemaakt door de politie. De politie zal enkel instaan voor het toezicht op de correcte plaatsing van de verkeers- en omleggingssignalisatie.

De levering van de verkeerssignalisatie gebeurt door de technische diensten van de gemeente. De controle op de naleving van het eventuele parkeerverbod gebeurt door de politie.

 

Artikel 4

 

De inrichter moet de richtlijnen volgen van de hulpverleningszone Fluvia inzake veiligheid.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 12/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 27 OKTOBER 2021

C.27. Attest van verdeling - Diesveldstraat 6 - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd of er opmerkingen zijn bij het attest van verdeling voor de eigendom gelegen Diesveldstraat 6.

 

Motivering

 

Op 18 oktober 2021 verstuurde men vanuit het notariaat Bernard Denys een attest van verdeling voor de eigendom gelegen Diesveldstraat 6, gekadastreerd afdeling 2, sectie E, nummer 375F2, met een oppervlakte van 312 m².

 

Een deel van de eigendom wordt afgesplitst, zijnde het lot 1 aangeduid op het metingsplan met een oppervlakte van 97 m².

De bestemming van het goed is volgens de akte het vestigen van een opstalrecht op het gebouw (lot 1) ten voordele van GCV "Isolatiewerken Verstichele Wim".

 

De omgevingsambtenaar stelt voor geen opmerkingen te formuleren bij het voorstel van verdeling.

 

Adviezen

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 2 Decreet Lokaal Bestuur

          Andere:

          Art. 5.2.2 Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009 en zijn wijzigingen

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen heeft geen bezwaar tegen de splitsing.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 12/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 27 OKTOBER 2021

C.28. Attest van verdeling - Klijtstraat 60- goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd of er opmerkingen zijn bij het attest van verdeling voor de eigendom gelegen Klijtstraat 60.

 

Motivering

 

Op 11 oktober 2021 verstuurde men vanuit het notariaat Vanbeylen & Reyntjens een attest van verdeling voor de eigendom gelegen Klijtstraat 60, gekadastreerd afdeling 2, sectie D, nummers 462N2, 462A3, 466F en 462P2, met een gezamenlijke oppervlakte van 8.318 m².

 

Een deel van de eigendom wordt afgesplitst teneinde te verkopen; het woonhuis op en met grond op perceel 462N2 en een deel van weiland gekadastreerd met nummer 462P2, zijnde het lot 2 van het metingsplan met een oppervlakte van 562,64 m².

De bestemming van het goed is voor het afgesplitste deel: woonhuis en bijbehorend perceel grond (waaronder lot 2) en voor het behouden gedeelte: perceel weiland (waaronder lot 1).

 

De omgevingsambtenaar stelt voor volgende opmerking te formuleren:

Het perceel is bestemd als landbouwgrond en maakt op heden deel uit van een grotere landbouwpartij. Door de opdeling van het perceel en het bij de aanpalende eigendom te voegen, is de agrarische bestemming niet langer uit te oefenen op dat afgesplitste deel. Indien de voorgestelde splitsing als doel heeft vertuining dan is dit niet in overeenstemming met de gewestplanbestemming.

 

Adviezen

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 2 Decreet Lokaal Bestuur

          Andere:

          Art. 5.2.2 Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009 en zijn wijzigingen

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen wenst op te merken dat, door de afsplitsing van lot 2, de agrarische bestemming niet langer uit te voeren is en een splitsing in functie van vertuining niet in overeenstemming is met de gewestplanbestemming.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 12/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 27 OKTOBER 2021

C.29. OMV 2021_97 - Oudenaardse heerweg 86 - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd een omgevingsvergunning te verlenen voor het bouwen van een opslagruimte, burelen & magazijn en het exploiteren van een depot voor zwembadbouwer, op een perceel gelegen Oudenaardse heerweg 86 en met als kadastrale omschrijving (afd. 2) sectie D 589 B, (afd. 2) sectie D 589 A, (afd. 2) sectie D 590 A en (afd. 2) sectie D 592 Z aangevraagd door Jurgen Putman namens JURGEN PUTMAN BVBA gevestigd Gaaistraat 4 te 8540 Deerlijk.

 

Motivering

 

Het college van burgemeester en schepenen onderzoekt de vermelde aanvraag, rekening houdend met de terzake geldende wettelijke bepalingen en heeft betreffende de aanvraag het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar ingewonnen.

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar zoals uitgebracht op 22 oktober 2021 .

Het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar luidt als volgt: voorwaardelijk gunstig. Er dient voldaan te worden aan volgende voorwaarde(n):

        Om stofhinder zoveel als mogelijk te beperken moet bij zeefacties in droge omstandigheden een beregenings- of benevelingsinstallatie gebruikt worden

        Een afwijking ten aanzien van de sectorale voorwaarden (art. 5.2.1.2. §3 en art. 5.2.1.6. §4 van Vlarem II) voor het exploiteren buiten de gangbare werkingsuren kan toegestaan worden op weekdagen vanaf 5.00 uur ‘s morgens tot 20.00 uur ’s avonds. Op zaterdagen mag er geëxploiteerd worden tijdens de gangbare werkingsuren van 7.00 uur ’s morgens tot 19.00 uur ’s avonds. Op zon- en feestdagen zijn rust verstorende werkzaamheden verboden. Zeefacties mogen enkel plaats vinden op weekdagen tussen 7.00 uur ’s morgens en 19.00 uur ’s avonds.

        De algemene en sectorale milieuvoorwaarden met betrekking tot de aangevraagde VLAREM rubrieken die in titel II van het VLAREM staan moeten nageleefd worden. Bij wijziging van VLAREM wordt de exploitant geacht de meest actuele versie van de van toepassing zijnde bepalingen na te leven. De integrale en geconsolideerde tekst van titel II van het VLAREM is raadpleegbaar op de Milieunavigator, via de link: https://navigator.emis.vito.be/

        De parkeerplaatsen 1-4 (aan de rechterzijde van de toerit Oude Heerweg) mogen maximaal een breedte hebben van 2,50 m en de overblijvende ruimte moet mee geïntegreerd worden als buffergroen (uitbreiding struikgewas).

        Alle laad- en losbeurten moeten gebeuren op eigen terrein.

        De inrijpoorten langs de Oudenaardse heerweg dienen steeds vrij te zijn en alle vracht- en/of bestelwagens dienen steeds volledig in het gebouw zelf te worden geladen en/of gelost.

        Alle hoogstammige bomen moeten geplaatst worden op minstens 2 m van de perceelsgrenzen.

        De groenaanplant moet uitgevoerd worden ten laatste in het eerstvolgend plantseizoen na ingebruikname van de site.

        Het rooien van de straatbomen langs de Oudenaardse heerweg wordt uit de vergunning gesloten. Hiervoor moet een aparte machtiging gevraagd te worden aan het college van burgemeester en schepenen.

        Het uithangbord mag niet voorzien worden van verlichting.

        Het advies van de Provinciale dienst Waterlopen met betrekking tot de watertoets dient strikt nageleefd te worden. Onder meer dient, voor de uitvoering van de werken aan de infiltratie- en buffervoorziening, een detailtekening ervan aangeleverd te worden, dat aantoont dat het project voldoet aan de eisen geformuleerd in het advies.

        Het advies van Fluvia dient strikt nageleefd te worden.

Het advies wordt als volgt gemotiveerd:

 

  1. Stedenbouwkundige basisgegevens

 

Gewestplan

De bepalingen van het gewestplan Kortrijk (goedgekeurd 4 november 1977) zijn niet meer van toepassing en werden vervangen door de voorschriften van het ruimtelijk uitvoeringsplan overeenkomstig artikel 7.4.5 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

 

Ruimtelijk uitvoeringsplan

      De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.

      De aanvraag is gelegen binnen de grenzen van het provinciaal ruimtelijke uitvoeringsplan Solitaire vakantiewoningen – Interfluvium, zoals vastgesteld door de deputatie op 25 juni 2015.

      De aanvraag is gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan, RUP Brandemolen, 8 november 2012 met als bestemming zone voor gemengd regionaal bedrijventerrein en zone voor buffergroen.

 

Bijzonder plan van aanleg

De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd bijzonder plan van aanleg.

 

Verkaveling

De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurde niet-vervallen verkaveling.

 

Bepaling van het plan dat van toepassing is op de aanvraag

Het RUP is van toepassing op de aanvraag.

 

Overeenstemming met dit plan

De aanvraag wijkt af van de vigerende voorschriften.

 

Stedenbouwkundige verordeningen

Voor het perceel zijn de volgende stedenbouwkundige verordeningen relevant:

      Gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid, goedgekeurd bij besluit van de Vlaamse Regering van 5 juni 2009 (en latere wijzigingen).

      Gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater, goedgekeurd bij besluit van de Vlaamse Regering van 5 juli 2013.

      Provinciale verordening inzake het overwelven van baangrachten, vastgesteld door de provincieraad in zitting van 23 juli 2008.

      Gemeentelijke algemene bouwverordening inzake vellen van hoogstammige bomen, vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 22 maart 1974 en goedgekeurd bij KB op 4 juli 1974.

 

  1. Historiek

 

Er zijn geen voorgaande stedenbouwkundige, milieu- of omgevingsvergunningen gekend op dit goed.

 

  1. Beschrijving van de omgeving en de aanvraag

 

3.1.  Beschrijving van de omgeving

De eigendom is een perceel met een oppervlakte van +/- 5.200 m² en is gelegen zowel langs de Oudenaardse heerweg en de Oude Heerweg op ongeveer 1 km ten noorden van de kern van Sint-Lodewijk.

De Oudenaardse heerweg is een voldoende uitgeruste gemeenteweg. Het is een vrij landelijke en smalle weg geflankeerd met bomen.

Het perceel is braakliggend en momenteel in gebruik door de landbouw (akkerland en grasland), met in het westen enkele hoogstammige bomen.

 

De omgeving is een combinatie van een landelijke, agrarische omgeving en een industriële omgeving. Ten noorden en westen van het terrein bevindt zich een industriegebied, ten zuiden en oosten wordt de omgeving gekenmerkt door een vrij open agrarisch gebied.

 

3.2.  Beschrijving van de aangevraagde stedenbouwkundige handelingen

De aanvrager wenst een depot met werkplaats te bouwen in functie van een bedrijf dat instaat voor het bouwen van zwembaden en zwemvijvers. In de loods zullen de technische installaties voor de opbouw van de zwembaden gemaakt en gestockeerd worden. Ook de zwembaden zelf en de zelfbouwpakketten worden daar samengesteld. Daarnaast wordt allerhande materiaal voor de zwembaden gestockeerd. Verder zullen ook bouwmaterialen, constructiehout, cement en mortel worden opgeslagen. Op de koer zal uitgegraven bodem gestockeerd worden, afkomstig van de uitgraving van de putten voor de zwembaden en zwemvijvers.

 

Op het terrein wenst de bouwheer 2 bedrijfsgebouwen te bouwen. Een magazijn en burelen (gebouw A) langs de Oudenaardse heerweg met een oppervlakte van 1.118 m² en een gebouw voor de stockage van materiaal met een oppervlakte van 544 m² langs de Oude Heerweg (gebouw B). Tussen de beide gebouwen bevindt zich een open koer omzoomd door keerwanden.

Gebouw A wordt ingeplant op 6,73 m uit de as van de weg, gebouw B wordt ingeplant op een afstand variërend tussen 12,67 m en 20 m uit de as van de weg.

Gebouw A heeft een bouwvrije zone variërend tussen 10,83 m en 11,08 m ten opzichte van de linker perceelsgrens en 9,47 m en 1,92 m ten opzichte van de rechter perceelsgrens. Gebouw B wordt voorzien tegen de linke perceelsgrens en staat op 6,1 m ten opzichte van de rechter perceelsgrens.

Gebouw A wordt opgetrokken met een plat dak en een kroonlijsthoogte van 10 m. Het gebouw is 48,50 m breed en heeft een bouwdiepte van 24,50 m. Gebouw B wordt opgetrokken met een hellend dak waarbij de kroonlijsthoogte 10 m bedraagt en de nokhoogte 12,24 m. Het gebouw heeft een gevelbreedte van 42,80 m en een bouwdiepte van 12,70 m.

De gevels van beide gebouwen worden afgewerkt in grijze betonpanelen. Het buitenschrijnwerk van gebouw A (deel burelen) wordt voorzien in zwart aluminium.

Rondom het perceel wordt een betonnen keermuur voorzien met een hoogte van 9 m, enkel ten zuidwesten van gebouw A wordt de keermuur vervangen door een hekken. De betonnen keermuur langs de noordoostzijde heeft een hoogte van 8 m. De zone binnen de keermuur wordt volledig verhard in beton in functie van buitenstockage en circulatie.

De burelen voor gebouw A bevinden zich op het 1e verdiep. Deze bestaan uit een landschapskantoor, een vergaderzaal, berging, toiletten en ruimte voor technieken. De burelen zijn te bereiken via een trap.

 

Tussen de bestaande woningen langs de Oudenaardse heerweg en de nieuwe bedrijfsgebouwen wordt een groenbuffer met infiltratie-wadi voorzien. De groenbuffer bestaat enerzijds uit hoogstammige bomen (zwarte els, wintereik, linde) en anderzijds uit struikgewas (veldesdoorn, rode kornoelje) en gras. De groenbuffer tussen gebouw B en de Oude Heerweg wordt aangeplant door een combinatie van zomereik en schijnhulst. Er wordt opgemerkt dat de wintereik op minder dan 1,50 m van de perceelsgrens geplant wordt.

In de achteruitbouwzone langs de Oude Heerweg wordt een toegang voorzien tot het gebouw B en worden 8 parkeerplaatsen voorzien. De rest van de zone wordt ingericht als groenzone. In de productiehal van gebouw A worden 4 parkeerplaatsen voorzien, in de beperkte achteruitbouwstrook langs de Oudenaardse heerweg worden 2 parkeerplaatsen voorzien. Deze verharding wordt eveneens aangewend in functie van het manoeuvreren van vrachtverkeer. Een bijkomende parkeerplaats wordt voorzien op de zone voor wasplaats/tankzone. In totaal worden 15 parkeerplaatsen op plan aangeduid.

 

Teneinde de toegang tot de burelen/magazijn te garanderen langs de Oudenaardse heerweg, wordt de bestaande gracht gedempt en worden 4 bestaande (straat)bomen gerooid.

 

3.3.  Beschrijving van de aangevraagde ingedeelde inrichtingen of activiteiten

De aanvraag betreft een bedrijf dat instaat voor het bouwen van zwembaden en zwemvijvers.

In de loods zullen de technische installaties voor de opbouw van de zwembaden gemaakt en gestockeerd worden. Ook de zwembaden zelf en de zelfbouwpakketten worden daar samengesteld. Allerhande materialen en voorraad voor de zwembaden zullen ter plaatse gestockeerd worden. Voor de afwerking van de zwembaden worden ook bouwmaterialen en constructiehout opgeslagen. Verder worden zakken cement en mortel opgeslagen voor de aanleg rondom de zwembaden. Op de koer zal er uitgegraven bodem gestockeerd worden, afkomstig van de uitgraving voor zwembaden en zwemvijvers. Dit betreft een tijdelijke stockage in functie van een gestructureerde afvoer. Er zal ook een tankpiste aanwezig zijn voor het bevoorraden van het eigen rollend materieel. De voertuigen kunnen op die plaats ook gewassen worden.

 

Voor de bedrijvigheid buiten de gangbare werkingsuren wordt een afwijking gevraagd. De exploitant wenst op bepaalde momenten de bedrijvigheid te starten vanaf 5.00 uur ’s morgens. Dit van maandag tot en met zaterdag. Soms kunnen er ook laad- en losactiviteiten plaats vinden na 20.00 uur ’s avonds. Uitzonderlijk wenst de exploitant ook te werken op zondag.

 

De ingedeelde inrichting of activiteit omvat:

 

Rubriek

Omschrijving

Totale hoeveelheid

Klasse

3.4.1°a)

Lozen bedrijfsafvalwater afkomstig

van de tankpiste en de wasplaats (Nieuw)

1,77 m³/uur

3

6.5.1°

Brandstofverdeelinstallaties

(6) Brandstofverdeelslang voor het tanken van rode mazout

(7) Brandstofverdeelslang voor het tanken van witte mazout (Nieuw)

2 verdeelslangen

3

15.1.2°

Stallen van voertuigen

(1) Stallen van 26 bedrijfsvoertuigen (Nieuw)

26 voertuigen

2

15.2.

Werkplaats (Nieuw)

1 werkplaats

3

15.4.1°

Wasplaats

(3) Wasplaats voor het wassen van 3 voertuigen per dag (Nieuw)

3 voertuigen per dag

3

16.3.2°a)

Koelinstallaties

(4) Compressor van 7,5 kW met luchtvat van 500 liter en maximale werkdruk van 14 bar

(5) Airco burelen 5 kW (Nieuw)

12,5 kW

3

17.3.2.1.1.1°b)

Opslag van mazout

(6) Opslag van 10.000 liter (8.500 kg) rode mazout

(7) Opslag van 10.000 liter (8.500 kg) witte mazout (Nieuw)

17 ton

3

17.3.4.1°a)

Opslag van bijtende stoffen

(8) Opslag van 1,65 ton cement en mortel in zakken (Nieuw)

1,65 ton

3

17.3.6.1°a)

Opslag van schadelijke stoffen

(9) Opslag van 1,65 ton cement en mortel in zakken (Nieuw)

1,65 ton

3

17.4.

Opslag gevaarlijke producten in kleine

recipiënten

(10) Opslag benzine: 8 x 25 liter

(11) Opslag hydraulische olie: 2 x 25 liter

(10) Opslag motorolie: 2 x 25 liter (Nieuw)

300 liter

3

19.3.1°a)

Houtbewerking

(12) Houtbewerkingstoestellen van max. 5 kW (Nieuw)

5 kW

3

23.3.1°a)

Opslag kunststoffen

(14) Opslag max. 20 ton PVC buizen, hulpstukken,… (Nieuw)

20 ton

3

29.5.2.1°a)

Metaalbewerkingstoestellen

(15) Metaalbewerkingstoestellen van max. 10 kW

(16) Rolbrug van 20 kW (Nieuw)

30 kW

3

61.2.1°

TOP die voldoet aan Vlarebo

(18) Opslag van 4.000 m³ bodem die voldoet aan Vlarebo

(19) Mobiele zeefinstallatie van 100 kW (Nieuw)

4000 m³

3

 

  1. Openbaar onderzoek/raadpleging aanpalende eigenaar

 

De aanvraag werd onderworpen aan een openbaar onderzoek. Het openbaar onderzoek vond plaats van 23 juli 2021 tot 21 augustus 2021. Tijdens de periode van het openbaar onderzoek werden er geen bezwaarschriften ingediend.

 

  1. Adviezen

 

De Brandweerzone Fluvia, dienst Brandpreventie werd om advies verzocht op 14 juli 2021. De adviesinstantie bracht op 27 juli 2021 een voorwaardelijk gunstig advies uit. Het advies wordt als volgt gemotiveerd:

‘De aanvraag wordt gunstig geadviseerd mits rekening wordt gehouden met bijgaand brandvoorkomingsverslag.

In functie van de maatgevende brandbelasting werd het industriegebouw door de bouwheer ingedeeld in klasse C (gebouw A) en klasse A (gebouw B). Het gebouw mag hierdoor enkel gebruikt worden voor activiteiten met dezelfde of een lagere maatgevende brandbelasting of activiteiten die leiden tot dezelfde klasse of lagere klasse, zo niet is het gebouw niet meer conform en zullen mogelijk aanpassingswerken nodig zijn. Bij wijziging van brandklasse vervalt sowieso bijgevoegd verslag en dient een nieuw dossier ingediend bij de brandweer.’

 

De Watergroep werd om advies verzocht op 14 juli 2021. De adviesinstantie bracht op geen advies uit binnen de termijn van 30 dagen na de adviesvraag waardoor voorbijgegaan kan worden aan het advies.

 

De Provincie West-Vlaanderen, dienst Waterlopen werd om advies verzocht op 14 juli 2021. De adviesinstantie bracht op 16 augustus 2021 een deels voorwaardelijk gunstig en deels ongunstig advies uit. Het advies wordt als volgt gemotiveerd:

Beschrijving van de vergunningsaanvraag:

De aanvraag omvat het bouwen van een opslagruimte, burelen, magazijn en nachtkluis met een totale dakoppervlakte van 1.680 m². Het hemelwater, welke hier op terechtkomt, wordt opgevangen in 5 hemelwaterputten met elk een inhoud van 20 m³ waarvan de overloop wordt aangesloten op een wadi met een infiltratie-oppervlakte van 137,50 m² en een capaciteit van 92.500 liter. De overloop van de wadi sluit aan op de gracht.

Er wordt een nieuwe betonverharding aangelegd met een oppervlakte van 2.700 m². Het hemelwater, welke hier op terechtkomt, wordt afgevoerd naar de wadi. De nieuwe parking wordt aangelegd met grasdallen en heeft een oppervlakte van circa 125,50 m². Het hemelwater, welke hier op terechtkomt, infiltreert op natuurlijke wijze in de bodem.

Er werd enkel een terreinprofiel van de nieuwe toestand aangeleverd. Door het ontbreken van het terreinprofiel van de bestaande toestand kan de omvang van de reliëfwijziging niet worden ingeschat.

Er wordt niet aangegeven wat er met de uitgegraven grond van de wadi gebeurt.

Een baangracht wordt over een lengte van circa 30 m gedempt -> volgens de aanvrager is die nergens op aangesloten.

 

Gegevens en bemerkingen:

Met betrekking tot de watertoets

1) Het project paalt niet rechtstreeks aan een ingeschreven waterloop van 2de categorie.

2) Het project ligt in het afstroomgebied van de ingeschreven waterloop van 2de categorie met nr.WL.8.16.

3) Het project ligt niet in een mogelijk overstromingsgevoelig gebied (zie kaart watertoets in bijlage).

4) Om schadelijke effecten te vermijden en te compenseren zijn, uit het oogpunt van onze terreinkennis met betrekking tot het afwaartse gebied, volgende voorwaarden van toepassing:

Er moet een gecombineerde infiltratie-/buffervoorziening met een capaciteit (= open profiel) van minstens 250 m³/ha verharde oppervlakte worden voorzien en een vertraagde afvoer, boven de gemiddelde grondwaterstand -> afvoer grondwater wordt niet toegelaten, van 20 l/sec/ha naar het oppervlaktewaternet. De vertraagde afvoer mag gebeuren met een knijpopening Ø110 mm.

Voor dit project wil dit zeggen een gecombineerde infiltratie-/buffervoorziening met een totale nuttige berging van minstens 111 m³ (1.680 m² dakoppervlakte + 2.770 m² verharding) en een vertraagde afvoer van 8,9 l/sec naar het oppervlaktewaternet. De minimaal vereiste infiltratie-oppervlakte volgens de gewestelijke verordening hemelwater bedraagt 178 m².

Rekening houdend met onderstaand ‘Groot hergebruik’ (*) dient de totale nuttige berging van infiltratie-/buffervoorziening minstens 70 m³ en dient de infiltratie-oppervlakte van deze voorziening minstens 112 m² te bedragen.

Er wordt momenteel een infiltratie-/buffervoorziening (wadi) voorzien met een infiltratie-oppervlakte van 137,50 m² en een capaciteit van 92.500 liter. De overloop wordt aangesloten op de gracht -> detailtekening ontbreekt.

Er dient een detailtekening van de infiltratie-/buffervoorziening aangeleverd te worden, dat aantoont dat het project voldoet aan de bovenvermelde eisen. Hierop dient zowel instroom als uitstroom aangeduid te worden (Ø vertraagde afvoer ?, peil ?,..), bij voorkeur in mTAW of verwijzing naar een referentiepeil.

Bij het aanleggen van een infiltratie-/buffervoorziening moet voldoende rekening gehouden worden met de gemiddelde grondwaterstand -> afvoer grondwater wordt niet toegelaten (= afvoer max. 50 cm-maaiveld), enkel wanneer een meetreeks van de grondwaterstanden (periode december tot en met maart) wordt aangeleverd kan de afvoer lager geplaatst worden -> het volume ingenomen door grondwater is immers niet meer beschikbaar voor de berging van hemelwater.

(*) De aanvrager motiveert het ‘groot hergebruik’ van hemelwater waardoor 1.646 m² of 41 m³) in mindering voor de dimensionering van de infiltratie-/buffervoorziening wordt gebracht. (Gegevens hergebruik (l/dag): 4738; volume hemelwater (m³): 100; horizontaal verharde oppervlakte aangesloten op de hemelwaterput (m²): 1680).

5) De aanvrager dient de nodige aandacht te besteden dat de handelingen met een mogelijke impact op de plaatselijke waterhuishouding, zoals het wijzigen van het reliëf, met de nodige zorg worden uitgevoerd zodat er geen (bijkomende) schadelijke effecten ontstaan voor de directe omgeving/aanpalende percelen. De uitgevoerde handelingen mogen met andere woorden geen verslechtering betekenen voor de plaatselijke waterhuishouding.

6) De vrijgekomen aarde moet op een correcte manier afgevoerd worden naar een vergunde stortplaats, of als deze gespreid wordt over andere (landbouw)percelen kan dit enkel als hiervoor een vergunning verkregen is.

 

Met betrekking tot de baangracht

De baangracht wordt over een lengte van 30 m gedempt -> het dempen van een baangracht is in strijd met de bepalingen van de Provinciale Verordening op de baangrachten (zie bijlage -> artikel 2). Zodoende kan dit niet toegelaten worden.

 

Advies Dienst Waterlopen met betrekking tot de watertoets:

Het advies van onze dienst is VOORWAARDELIJK GUNSTIG.

Er dient rekening gehouden te worden met bovenstaande gegevens en bemerkingen (onder andere detailtekening infiltratie-/buffervoorziening,…).

 

Voorwaarden Dienst Waterlopen m.b.t. baangracht:

Gezien het dempen van een baangracht in strijd is met de bepalingen van de Provinciale Verordening op de baangrachten is het advies van onze dienst is ONGUNSTIG.

 

  1. Project-MER of OVR (ingeval van toepassing)

 

De aanvraag valt niet onder de bijlage I of II van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 december 2004. Project-MER of OVR is niet van toepassing op voorliggende aanvraag.

 

  1. Inhoudelijke beoordeling van het dossier

 

Op basis van de hierboven vermelde overwegingen wordt tot de volgende beoordeling van het dossier gekomen.

 

7.1    Planologische toets

De aanvraag dient getoetst te worden aan de voorschriften van het RUP Brandemolen. zijnde aan de voorschriften van de zone 1, gemengd regionaal bedrijventerrein en zone 7, buffergroen.

 

De aanvraag wijkt af van de voorschriften. Hiervoor wordt toepassing gemaakt van artikel 4.4.1. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

Het ontwerp is op volgende punten in strijd met de voorschriften:

Plan schrijft voor:

ontwerp voorziet:

Breedte van de zone voor buffergroen langs de Oude Heerweg is 10 m

Breedte van het buffergroen langs de Oude Heerweg is plaatselijk smaller

Het gevraagde is voor het overige in overeenstemming met de voorzieningen van het RUP gezien de bestemming van het bedrijventerrein een zone voor regionale bedrijven betreft met als hoofdactiviteit productie, opslag en verwerking van goederen, de nevenbestemming kantoor voorziet en de maximale terreinbezetting van 65% niet overschreden wordt, er voldoende parkeerruimte op eigen terrein wordt voorzien, de overdruk van buffergroen als een bouwvrije zone ingericht wordt, waarbij er geen stapelen van goederen voorzien wordt, de groenzone ten opzichte van de woningen minstens 5 m breed is, de groenbuffer bestaat uit een streekeigen beplanting waarvan 20 % wintergroene struiken zijn en waarbij een combinatie van bomen en struiken voorzien worden en gezien alle ingrepen in functie van integraal waterbeheer zijn vergunbaar in alle bestemmingszones voor zover ze geen afbreuk doen aan het normale gebruik.

 

Artikel 4.4.1 van de VCRO voorziet dat na een openbaar onderzoek, beperkte afwijkingen kunnen worden toegestaan op stedenbouwkundige voorschriften en verkavelingsvoorschriften met betrekking tot perceelsafmetingen, de afmetingen en de inplanting van constructies, de dakvorm en de gebruikte materialen. Afwijkingen kunnen niet worden toegestaan voor wat betreft de bestemming, de maximaal mogelijke vloerterreinindex en het aantal bouwlagen.

De afwijking heeft betrekking op de breedte (afmeting) van de zone voor buffergroen zodat een afwijking overwogen kan worden.

De achteruitbouwstrook langs de Oude Heerweg wordt met uitzondering van de noodzakelijke toegangen, parkeerruimte en de daarbij behorende draaicirkel voorzien als groenbuffer. Deze groenbuffer bestaat uit enerzijds een 5-tal lindes met onderbeplanting van rode kornoelje aan de rechterzijde van de toerit en anderzijds uit een 5-tal zomereiken met onderbeplanting van schijnhulst aan de linkerzijde van de toerit. Het groenscherm aan de linkerzijde heeft een breedte van meer dan 10 m waardoor deze voldoet aan de voorschriften. Aan de rechterzijde is de breedte deels beperkt tot 5 m in functie van het inrichten van een aantal parkeerplaatsen die aangelegd worden in grasdallen. De parkeerplaatsen hebben hier een breedte van ongeveer 3,60 m wat te ruim gedimensioneerd is. De parkeerplaatsen 1-4 kunnen versmald worden tot een breedte van 2,50 m zodat de breedte van het buffergroen ter plaatse nog wat uitgebreid kan worden en de afwijking bijgevolg beperkt wordt. Als voorwaarde wordt bijgevolg opgelegd dat de parkeerplaatsen 1-4 een breedte mogen hebben van maximaal 2,50 m en dat de overblijvende ruimte mee geïntegreerd moet worden als buffergroen (uitbreiding struikgewas).

 

7.2    Wegenis

In toepassing op de artikelen 4.3.5. tot en met 4.3.8. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening kan gesteld worden dat de Oudenaardse heerweg en de Oude Heerweg beide voldoende uitgeruste openbare wegen zijn. De aanvraag beoogt niet de oprichting van een bedrijfswoning. De aanvraag ligt niet in een reservatiestrook. Het goed is niet getroffen door een rooilijn.

 

7.3    Watertoets (decreet integraal waterbeleid)

Hoofdstuk III, afdeling I, artikel 8 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het algemeen waterbeleid (Belgisch Staatsblad 14 november 2003) legt bepaalde verplichtingen op, die de watertoets worden genoemd. Deze watertoets houdt in dat de eventuele schadelijke effecten van het innemen van ruimte ten koste van de watersystemen worden ingeschat.

 

Het voorliggend project heeft een omvangrijke oppervlakte en ligt niet in een recent overstroomd gebied of in een risicozone voor overstromingen

Er is voldaan aan de gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwater: er wordt een regenwaterput van 100.000 liter (5 x 20.000 l) met hergebruik voorzien, het groter hergebruik wordt gemotiveerd in de aanvraag,  de aanvrager voorziet de aanleg van een infiltratievoorziening met een volume van 92.500 liter en een referentie-oppervlakte van 137,50 m².

Er werd advies gevraagd aan de Provinciale technische dienst Waterlopen. In het kader van de watertoets wordt het advies van de Provinciale technische dienst Waterlopen overgenomen tot het mijne.

Mits naleving van de voorwaarden geformuleerd in het advies kan bijgevolg in alle redelijkheid geoordeeld worden dat het schadelijk effect beperkt zal zijn.

 

7.4    Mer-screening

De aanvraag valt niet onder de bijlage I,II of III van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 december 2004.

 

7.5    Natuurtoets

Volgens de natuurtoets blijkt dat geen onvermijdbare schade aan belangrijke natuurwaarden worden veroorzaakt.

 

7.6    Erfgoed-/archeologietoets

Niet van toepassing.

 

7.7    Mobiliteit – MOBER (transport en verkeersveiligheid)

Niet van toepassing

 

7.8    Decreet grond- en pandenbeleid

Gezien de beperkte omvang/aard van het project zijn geen normen of percentages betreffende de verwezenlijking van een bescheiden woonaanbod van toepassing.

 

7.9    Milieuaspecten

Relevante potentiële effecten op de mobiliteit

Het woon-werk verkeer op het bedrijf gebeurt hoofdzakelijk met personenwagens. Hiervoor worden voldoende parkeerplaatsen voorzien op eigen terrein. Enkele medewerkers komen soms of vaak met de fiets naar het werk. Ook zij krijgen de mogelijkheid om hun fiets veilig te parkeren. De aan- en afvoer van materialen gebeurt via bestelwagens en vrachtwagens. De werkploegen verplaatsen zich van en naar het bedrijf met bestelwagens. De aanvoer van grondstoffen alsook de afvoer van grote goederen of bijvoorbeeld gezeefde aarde, gebeurt met vrachtwagens. Met de bestelwagens worden maximaal 15 voertuigbewegingen per dag uitgevoerd. Per dag zullen maximaal 10 vrachtwagens op- of afrijden.

Vanuit de bedrijfssite zijn de grotere invalswegen vlot bereikbaar zonder dat daarvoor een dorpskern moet doorkruist worden. Door de nieuwe aanleg van de site met een duidelijk circulatieplan kan de hinder ten aanzien van de buurt tot een minimum beperkt worden.

 

Relevante potentiële effecten op de bodem

Mogelijke oorzaken van bodemverontreiniging kunnen zijn:

-          opslag van mazout met bijbehorende tankpiste

-          wasplaats voor bedrijfsvoertuigen

-          opslag van gevaarlijke producten

Om het risico op bodemverontreiniging tot een minimum te beperken wordt de opslag van mazout uitgevoerd in dubbelwandige tanks die een periodieke keuring ondergaan, wordt getankt op een vloeistofdichte tankpiste die afvloeit via een zandvang naar een koolwaterstofafscheider en worden alle gevaarlijke stoffen inpandig opgeslagen op een vloeistofdichte vloer en indien nodig op voldoende gedimensioneerde lekbakken. In geval van calamiteiten wordt op de site voldoende absorptiemateriaal ter beschikking gesteld zodat snel en adequaat kan gehandeld worden.

 

Relevante potentiële effecten op het watersysteem

Op het bedrijf zijn geen watervragende productieprocessen. Het potentieel verontreinigde hemelwater, afkomstig van de koer, de tankpiste en de wasplaats voor bedrijfsvoertuigen wordt afgeleid via een zandvang en een koolwaterstofafscheider. Op de site wordt een hemelwateropvang 100 m³ voorzien waarbij het opgevangen hemelwater dienst doet voor laagwaardige toepassingen zoals het reinigen van de bedrijfsvoertuigen. De overloop van de regenwateropvang vloeit af naar de buffer- en infiltratievoorziening (wadi) met een oppervlakte van 125 m² en een inhoud van 79.500 liter. Door de genomen maatregelen tot opvang, buffering en infiltratie van het hemelwater zijn de effecten op het watersysteem beperkt.

 

Relevante potentiële effecten op de luchtkwaliteit

De enige geleide emissie is afkomstig van de warmeluchtblazer in de loods. Omdat deze stookinstallatie een vermogen heeft van minder dan 300 kW, dienen hiervoor geen emissiemetingen te worden uitgevoerd. De installatie wordt op een goede en energiezuinige werking gecontroleerd door een periodiek onderhoud.

Niet geleide emissies kunnen afkomstig zijn van:

-          niet overdekte opslag van grond, aarde of granulaten en daarbij horende zeefacties

-          emissies van transporten

De opslag van grond en aanverwanten kunnen voor stofhinder zorgen. Door de opslag binnen de muren van 8 m hoog te voorzien en op momenten dat stofhinder zich voordoet, een beregenings- of benevelingsinstallatie te gebruiken, kan de hinder ten aanzien van de buurt beperkt worden. Daarnaast streeft de exploitant naar een nette en ordelijke bedrijfsomgeving en zal er periodiek ook geveegd worden op de koer. De emissies door verkeer zijn eerder gering te noemen door het beperkt aantal voertuigenbewegingen per dag.

Indien voldoende en efficiënte maatregelen genomen worden om stofhinder te beperken kan aangenomen worden dat de hinder ten aanzien van de buurt en de omwonenden beperkt is. Omwille van de specifieke problematiek en de gevoeligheid rond stofhinder zal in het besluit van deze vergunning voorwaarden opgenomen worden om zoveel als mogelijk de hinder te beperken.

 

Relevante potentiële effecten van geluid of trillingen ten gevolge van de aanvraag

Mogelijke bronnen van geluid en trillingen zijn afkomstig van het laden en lossen van goederen en materialen alsook het zeven van de opgeslagen grond. Door die activiteiten uit te voeren binnen de 8 m hoge muren worden de hinderaspecten rond geluid zoveel als mogelijk beperkt.

Het zeven van de grond zal enkel gebeuren op weekdagen en tussen 7.00 uur ’s morgens en 19.00 uur ’s avonds. Gezien de ligging van de site in milieubelastende industrie kunnen dergelijke zeefacties uitgevoerd worden. Voor het laden en lossen vraagt de exploitant een afwijking van de sectorale voorwaarden die stellen dat er enkel aan- en afvoer van afvalstoffen en rustverstorende werkzaamheden mogen plaats vinden tussen 7.00 uur ’s morgens en 19.00 uur ’s avonds. De exploitant wenst ook bedrijvigheid (laden en lossen van goederen met bijbehorende transportbewegingen) uit te voeren vanaf 5.00 uur ’s morgens tot 20.00 uur ’s avonds. Rekening houdende met nabij gelegen ligging van enkele woningen moeten rustverstorende werkzaamheden op zon- en feestdagen vermeden worden. In dat opzicht kan een afwijking ten aanzien van de gangbare werkuren toegekend worden maar wordt voor zon- en feestdagen geen uitzondering toegelaten. Dit wordt als voorwaarde opgenomen in het besluit.

 

Relevante potentiële effecten op de biodiversiteit

Er ligt een klein stukje soortenarm permanent cultuurgrasland binnen de contouren van de inrichting. Dit situeert zich echter in gebied voor milieubelastende industrie. Door de aanleg van de groenzone met wadi en bomen, wordt voldaan aan de voorwaarden van het RUP Brandemolen zodat de bouw en de exploitatie van dit bedrijf te verantwoorden is. Er zitten geen speciale beschermingszones binnen de projectsite.

 

Relevant potentieel risico op zware ongevallen of rampen

Gezien de aard en de omvang van en exploitatie zijn geen rampen of zware ongevallen te verwachten.

 

Relevante potentiële effecten op onroerend erfgoed

In de directe omgeving van de bedrijfssite zijn geen elementen van de landschapsatlas en geen beschermd erfgoed gelegen. Er is wel ruimtelijke connectie met de voormalige textielfabriek Belgian Sewing Thread maar deze exploitatie heeft geen impact of invloed op die historisch bedrijfsgebouwen.

 

Relevante potentiële effecten van licht of straling ten gevolge van de aanvraag

De op het bedrijf eventuele aanwezige buitenverlichting zal enkel ’s nachts werken wanneer dit belangrijk wordt geacht inzake een veilige bedrijfsvoering. Er zijn geen bronnen van straling aanwezig op het bedrijf.

 

Relevante potentiële effecten van de productie van afvalstoffen

De op het bedrijf geproduceerde afvalstoffen worden volgens de ‘Code van Goede Praktijk Bedrijfsafval’ gescheiden ingezameld en afgevoerd. Het bedrijf heeft hiervoor afspraken en contracten met erkende inzamelaars en verwerkers van afvalstoffen. Het huishoudelijk afval (restafval, PMD, papier en karton) wordt opgehaald via de gemeentelijke inzameling.

 

Andere relevante potentiële effecten op milieu en/of omgeving

Er zijn geen andere relevante potentiële effecten te melden

 

Globaal kan gesteld worden dat de risico’s voor de externe veiligheid, de hinder, de effecten op het leefmilieu, op de wateren, op de natuur en op de mens buiten de inrichting veroorzaakt door de gevraagde exploitatie bij naleving van de opgelegde exploitatievoorwaarden tot een aanvaardbaar niveau kunnen beperkt worden.

 

De algemene en sectorale milieuvoorwaarden met betrekking tot de aangevraagde VLAREM rubrieken die in titel II van het VLAREM staan moeten nageleefd worden. Bij wijziging van VLAREM wordt de exploitant geacht de meest actuele versie van de van toepassing zijnde bepalingen na te leven. De integrale en geconsolideerde tekst van titel II van het VLAREM is raadpleegbaar op de Milieunavigator, via de link: https://navigator.emis.vito.be/

 

7.10     Goede ruimtelijke ordening

Voor de beoordeling van de goede ruimtelijke ordening wordt de aanvraag getoetst aan de hand van de aandachtspunten en criteria zoals vermeld in artikel 4.3.1 § 2 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, voor zover noodzakelijk en relevant.

 

-          Functionele inpasbaarheid
De aanvraag heeft betrekking op het bouwen van een nieuw bedrijf op een perceel met een oppervlakte van meer dan 5.000 m² waardoor dit bedrijf een regionaal karakter heeft. Het perceel maakt deel uit van een bedrijvencluster waarin zich meerdere grootschalige bedrijven evenals KMO’s bevinden. De functie van het nieuwe bedrijf is bijgevolg conform de voorschriften van het RUP en passend in de omgeving.

 

-          Mobiliteitsimpact
Er worden 15 stelplaatsen voor wagens voorzien op eigen terrein, wat conform de voorschriften van het RUP is en voldoende moet zijn om de eigen parkeerbehoefte op te vangen. Het kan geenszins de bedoeling zijn dat wagens van personeel of bedrijfsvoertuigen gestald worden op het openbaar domein gelet op de bestaande breedte van de wegenis. 

De laad- en lospoorten langs de Oudenaardse heerweg bevinden zich op de rooilijn. Op het inplantingsplan werden de bochtcirkels voor vrachtwagens opgenomen evenwel moet het duidelijk zijn dat de straat niet aangewend mag worden als manoeuvreerruimte en wachtplaats. Bijgevolg dient als aandachtspunt meegegeven te worden dat alle laad- en losbeurten moeten gebeuren op eigen terrein. De inrijpoorten langs de Oudenaardse heerweg dienen steeds vrij te zijn en alle vracht- en/of bestelwagens dienen steeds volledig in het gebouw zelf te worden geladen en/of gelost. Dat wordt als voorwaarde meegegeven.

Teneinde de inrijpoorten langs de Oudenaardse heerweg te kunnen bereiken voorziet de aanvrager het rooien van 4 straatbomen. Voortgaand op de plannen lijkt het mogelijk tot het nemen van de toegang bij het rooien van 3 straatbomen. Onderzoek ter plekke na bouw van de ruwbouw moet hier meer duidelijkheid over brengen. Gezien deze bomen zich echter op openbaar domein bevinden wordt dit uit de vergunning gesloten. Hiervoor moet een aparte machtiging gevraagd te worden aan het college van burgemeester en schepenen.

 

-          Schaal en visueel-vormelijke elementen

Er worden 2 hoofdvolumes voorzien. Deze volumes hebben een kroonlijsthoogte van 10 m en zijn op schaal van de industriezone. De gebouwen worden geïntegreerd in hun omgeving. Gezien de gebouwen op voldoende afstand staan van de voorliggende woningen wordt hinder vermeden.

 

Het voorzien materiaalgebruik is eigen aan een industrieel gebouw, doch kon door een mix aan materialen zorgen voor een betere aansluiting binnen de directe omgeving. Teneinde de integratie te verhogen en de schaal van de keerwanden ten opzichte van de woningen en het landschap visueel te minimaliseren is de aanplant van een kwalitatief groenscherm met een grote mix aan plantensoorten belangrijk. Er wordt geoordeeld dat de voorziene groenbuffer tussen het bedrijf en de woningen voldoende kwalitatief is, zowel naar aantal als naar soorten. Wel dient opgemerkt dat hoogstammige bomen geplaatste moeten worden op 2 m van de perceelsgrens. Aangezien dit niet overal het geval is, dient dit opgelegd te worden in de voorwaarden. Ook dient, teneinde voldoende garanties te hebben op de uitvoering van het groenscherm, opgenomen te worden dat de groenaanplant uitgevoerd moet worden ten laatste in het eerstvolgend plantseizoen na ingebruikname van de site.

 

Op de gevel van het kantoor/productiegebouw wordt een uithangbord geplaatst. Dit uithangbord is geïntegreerd in het gebouw en overheerst niet. Het is niet duidelijk of het uithangbord voorzien wordt van verlichting. Mocht dit het geval zijn, wordt dit uitgesloten van vergunning gezien dit lichthinder kan creëren naar het voorliggend landschap toe.

 

-          Hinderaspecten, gezondheid, gebruiksgenot en veiligheid
De bedrijfsgebouwen worden op voldoende afstand geplaatst ten opzichte van de omliggende percelen zodat geen hinder verwacht wordt voor de aanpalenden. De binnenkoer, waar materialen gestapeld zullen worden, wordt volledig ommuurd zodat er geen (visuele) hinder zal ontstaan. Tijdens het openbaar onderzoek werden evenmin geen opmerkingen hierover geformuleerd.

 

Het ontwerp kan mits naleving van de gesuggereerde voorwaarden bijgevolg verenigbaar gemaakt worden met zijn onmiddellijke omgeving en met de goede plaatselijke aanleg.

 

7.11     Resultaten openbaar onderzoek

Tijdens de periode van het openbaar onderzoek werden geen bezwaren of opmerkingen geformuleerd zodat een verdere beoordeling niet aan de orde is.

 

7.12     Scheidingsmuren

Niet van toepassing.

 

7.13     Bespreking adviezen

 

Advies Fluvia

Gelet op de specifieke problematiek en inhoud van het advies wordt dit integraal overgenomen en dient opgelegd te worden dat de voorwaarden geformuleerd in het brandpreventieverslag stipt nageleefd moet worden.

 

Advies Provinciale dienst Waterlopen

Het advies van de Provinciale dienst Waterlopen is met betrekking tot de watertoets voorwaardelijk gunstig.

Gelet op de specifieke problematiek en inhoud van het advies wordt dit integraal overgenomen en dient opgelegd te worden dat de voorwaarden geformuleerd in het advies stipt nageleefd moet worden.

Er dient onder meer een detailtekening van de infiltratie-/buffervoorziening aangeleverd te worden, dat aantoont dat het project voldoet aan de eisen geformuleerd in het advies. Teneinde hierover voldoende garanties te hebben dient opgelegd te worden dat deze detailtekening voorgelegd dient te worden voor uitvoering van de werken aan de infiltratie-/buffervoorziening.

 

Het advies van de Provinciale dienst Waterlopen mbt de inbuizing van de baangracht is ongunstig gezien dit in strijd is met de bepalingen van de Provinciale Verordening op baangrachten.

Naar aanleiding van dit ongunstig advies werd door de architect contact opgenomen met de adviesinstantie. Er werd aangetoond dat de gracht langs de Oudenaardse heerweg geen effectieve baangracht betreft. Er komt geen water in van straat en ook niet van het te bebouwen perceel gezien dit afhelt naar achter. De 'greppel'  is eigenlijk een gevolg van het niveauverschil van de straat en het terrein. Het water van de straat loopt niet naar daar en de riolering (gracht) ligt aan de overzijde van de straat. De zone tussen de weg en het perceel betreft slechts een plaatselijke verlaging van het maaiveld.

Op basis hiervan kan dat ongunstig advies weerlegt worden en kan geoordeeld worden dat de provinciale verordening baangrachten hier niet van toepassing is en dit onderdeel van het advies zonder voorwerp is.

 

Juridische gronden

 

  • Algemene basisbevoegdheid: Art.56, § 2 Decreet Lokaal Bestuur
  • Andere:

      Besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet betreffende de omgevingsvergunning

      Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009 en zijn wijzigingen

      Vlarem II, besluit van de Vlaamse Regering van 1 juni 1995 en zijn wijzigingen

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen sluit zich aan bij het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar en besluit bijgevolg tot het afleveren van de omgevingsvergunning aan Jurgen Putman namens JURGEN PUTMAN BVBA gevestigd Gaaistraat 4 te 8540 Deerlijk, voor het bouwen van een opslagruimte, burelen & magazijn en het exploiteren van een depot voor zwembadbouwer, op een perceel gelegen Oudenaardse heerweg 86 en met als kadastrale omschrijving (afd. 2) sectie D 589 B, (afd. 2) sectie D 589 A, (afd. 2) sectie D 590 A en (afd. 2) sectie D 592 Z.

 

Artikel 2

 

De ingedeelde inrichting of activiteit wordt vergund voor onbepaalde duur en omvat de volgende Vlarem rubrieken:

 

Rubriek

Omschrijving

Totale hoeveelheid

Klasse

3.4.1°a)

Lozen bedrijfsafvalwater afkomstig

van de tankpiste en de wasplaats (Nieuw)

1,77 m³/uur

3

6.5.1°

Brandstofverdeelinstallaties

(6) Brandstofverdeelslang voor het tanken van rode mazout

(7) Brandstofverdeelslang voor het tanken van witte mazout (Nieuw)

2 verdeelslangen

3

15.1.2°

Stallen van voertuigen

(1) Stallen van 26 bedrijfsvoertuigen (Nieuw)

26 voertuigen

2

15.2.

Werkplaats (Nieuw)

1 werkplaats

3

15.4.1°

Wasplaats

(3) Wasplaats voor het wassen van 3 voertuigen per dag (Nieuw)

3 voertuigen per dag

3

16.3.2°a)

Koelinstallaties

(4) Compressor van 7,5 kW met

luchtvat van 500 liter en maximale

werkdruk van 14 bar

(5) Airco burelen 5 kW (Nieuw)

12,5 kW

3

17.3.2.1.1.1°b)

Opslag van mazout

(6) Opslag van 10.000 liter (8.500 kg) rode mazout

(7) Opslag van 10.000 liter (8.500 kg) witte mazout (Nieuw)

17 ton

3

17.3.4.1°a)

Opslag van bijtende stoffen

(8) Opslag van 1,65 ton cement en mortel in zakken (Nieuw)

1,65 ton

3

17.3.6.1°a)

Opslag van schadelijke stoffen

(9) Opslag van 1,65 ton cement en mortel in zakken (Nieuw)

1,65 ton

3

17.4.

Opslag gevaarlijke producten in kleine

recipiënten

(10) Opslag benzine: 8 x 25 liter

(11) Opslag hydraulische olie: 2 x 25 liter

(10) Opslag motorolie: 2 x 25 liter (Nieuw)

300 liter

3

19.3.1°a)

Houtbewerking

(12) Houtbewerkingstoestellen van max. 5 kW (Nieuw)

5 kW

3

23.3.1°a)

Opslag kunststoffen

(14) Opslag max. 20 ton PVC buizen, hulpstukken,… (Nieuw)

20 ton

3

29.5.2.1°a)

Metaalbewerkingstoestellen

(15) Metaalbewerkingstoestellen van max. 10 kW

(16) Rolbrug van 20 kW (Nieuw)

30 kW

3

61.2.1°

TOP die voldoet aan Vlarebo

(18) Opslag van 4.000 m³ bodem die voldoet aan Vlarebo

(19) Mobiele zeefinstallatie van 100 kW (Nieuw)

4000 m³

3

 

Artikel 3

 

Het college van burgemeester en schepenen beslist volgende specifieke voorwaarde(n) op te leggen:

        Om stofhinder zoveel als mogelijk te beperken moet bij zeefacties in droge omstandigheden een beregenings- of benevelingsinstallatie gebruikt worden

        Een afwijking ten aanzien van de sectorale voorwaarden (art. 5.2.1.2. §3 en art. 5.2.1.6. §4 van Vlarem II) voor het exploiteren buiten de gangbare werkingsuren kan toegestaan worden op weekdagen vanaf 5 uur ‘s morgens tot 20 uur ’s avonds. Op zaterdagen mag er geëxploiteerd worden tijdens de gangbare werkingsuren van 7 uur ’s morgens tot 19 uur ’s avonds. Op zon- en feestdagen zijn rust verstorende werkzaamheden verboden. Zeefacties mogen enkel plaats vinden op weekdagen tussen 7 uur ’s morgens en 19 uur ’s avonds.

        De algemene en sectorale milieuvoorwaarden met betrekking tot de aangevraagde VLAREM rubrieken die in titel II van het VLAREM staan moeten nageleefd worden. Bij wijziging van VLAREM wordt de exploitant geacht de meest actuele versie van de van toepassing zijnde bepalingen na te leven. De integrale en geconsolideerde tekst van titel II van het VLAREM is raadpleegbaar op de Milieunavigator, via de link: https://navigator.emis.vito.be/

        De parkeerplaatsen 1-4 (aan de rechterzijde van de toerit Oude Heerweg) mogen maximaal een breedte hebben van 2,50 m en de overblijvende ruimte moet mee geïntegreerd worden als buffergroen (uitbreiding struikgewas).

        Alle laad- en losbeurten moeten gebeuren op eigen terrein.

        De inrijpoorten langs de Oudenaardse heerweg dienen steeds vrij te zijn en alle vracht- en/of bestelwagens dienen steeds volledig in het gebouw zelf te worden geladen en/of gelost.

        Alle hoogstammige bomen moeten geplaatst worden op minstens 2 m van de perceelsgrenzen.

        De groenaanplant moet uitgevoerd worden ten laatste in het eerstvolgend plantseizoen na ingebruikname van de site.

        Het rooien van de straatbomen langs de Oudenaardse heerweg wordt uit de vergunning gesloten. Hiervoor moet een aparte machtiging gevraagd te worden aan het college van burgemeester en schepenen.

        Het uithangbord mag niet voorzien worden van verlichting.

        Het advies van de Provinciale dienst Waterlopen dient met betrekking tot de watertoets strikt nageleefd te worden. Onder meer dient, voor de uitvoering van de werken aan de infiltratie- en buffervoorziening, een detailtekening ervan aangeleverd te worden, dat aantoont dat het project voldoet aan de eisen geformuleerd in het advies.

        Het advies van Fluvia dient strikt nageleefd te worden.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 12/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 27 OKTOBER 2021

C.30. OMV 2021_160 - Desselgemse steenweg 86 - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd een omgevingsvergunning te verlenen voor de regularisatie van de sloop van een tuinmuur, op een perceel gelegen Desselgemse steenweg 86 en met als kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie A 667 B aangevraagd door Olivier Janssen met als contactadres Kerkdreef 1 te 8791 Waregem.

 

Motivering

 

Het college van burgemeester en schepenen onderzoekt de vermelde aanvraag, rekening houdend met de terzake geldende wettelijke bepalingen en heeft betreffende de aanvraag het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar ingewonnen.

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar zoals uitgebracht op  20 oktober 2021.

Het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar luidt als volgt: Voorwaardelijk gunstig. Er dient voldaan te worden aan volgende voorwaarde(n):

        Het gesloopte tuinmuurtje moet vervangen worden door een levende haag met een maximale hoogte van 1 m.

        De aanplant dient te gebeuren in het eerste plantseizoen na het verkrijgen van deze vergunning.

Het advies wordt als volgt gemotiveerd:

 

  1. Stedenbouwkundige basisgegevens

 

Gewestplan

De aanvraag situeert zich in het bij koninklijk besluit van 4 november 1977 vastgestelde origineel gewestplan Kortrijk met als bestemming woongebied met landelijk karakter.

 

Ruimtelijk uitvoeringsplan

      De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.

      De aanvraag is gelegen binnen de grenzen van het provinciaal ruimtelijke uitvoeringsplan Solitaire vakantiewoningen – Interfluvium, zoals vastgesteld door de deputatie op 25 juni 2015.

      De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.

 

Bijzonder plan van aanleg

De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd bijzonder plan van aanleg.

 

Verkaveling

De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurde niet-vervallen verkaveling.

 

Bepaling van het plan dat van toepassing is op de aanvraag

Het gewestplan is van toepassing op de aanvraag.

 

Overeenstemming met dit plan

De aanvraag is in overeenstemming met de vigerende voorschriften.

 

Stedenbouwkundige verordeningen

Voor het perceel zijn de volgende stedenbouwkundige verordeningen relevant:

      Algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer, goedgekeurd bij besluit van de Vlaamse Regering van 29 april 1997.

      Gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater, goedgekeurd bij besluit van de Vlaamse Regering van 5 juli 2013.

      Gemeentelijke algemene bouwverordening inzake vellen van hoogstammige bomen, vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 22 maart 1974 en goedgekeurd bij KB op 4 juli 1974.

 

  1. Historiek

 

Relevante stedenbouwkundige vergunningen

Volgende stedenbouwkundige vergunningen en/of weigeringen zijn relevant:

        Vergunning afgeleverd op 21 november 1941 door het college van burgemeester en schepenen voor het bouwen van een woning en een vlasschuur.

        Stedenbouwkundige vergunning afgeleverd op 9 september 1992 door het college van burgemeester en schepenen voor het verfraaien van de bestaande loods gelegen op de hoek van de Desselgemse steenweg en de Desselgemknokstraat.

 

Relevante milieuvergunningen

Volgende milieu vergunningen en/of weigeringen zijn relevant:

        Pre-Vlarem dossier voor het plaatsen van 4 bovengrondse mazouttanks (klasse 3) waarvan akte genomen door het college van burgemeester en schepenen op 16 februari 1977.

 

Relevante omgevingsvergunningen

Volgende omgevingsvergunningen en/of weigeringen zijn relevant:

        Omgevingsvergunning voor het verkavelen van de grond in 4 loten geweigerd door het college van burgemeester en schepenen op 17 juli 2019.

        Omgevingsvergunning afgeleverd op 7 juli 2021 door het college van burgemeester en schepenen voor het schilderen van de gevels.

 

  1. Beschrijving van de omgeving en de aanvraag

 

3.1.  Beschrijving van de omgeving

De eigendom is gelegen op de hoek van de Desselgemse steenweg en de Desselgemknokstraat. Op het perceel van de aanvrager is een vrijstaande eengezinswoning aanwezig bestaand uit 2 bouwlagen met noordboomdak. Naastliggend aan de zijde van de Desselgemknokstraat is een magazijn aanwezig. De overige bebouwing in de onmiddellijke omgeving bestaat uit vrijstaande eengezinswoningen op kavels van zo’n 1.000 m². De woningen zijn veelal opgebouwd uit één bouwlaag met hellend dak. Aan de overzijde van de Desselgemse steenweg is een landbouwzone aanwezig. Aan de overzijde van de Desselgemknokstraat, op grondgebied Waregem, zijn eveneens vrijstaande eengezinswoningen op ruimere percelen aanwezig. Het perceel van de aanvrager heeft een oppervlakte van 1.194 m².

 

3.2.  Beschrijving van de aangevraagde stedenbouwkundige handelingen

Op de eigendom is een villa aanwezig, een kenmerkend gebouw waarbij de verschillende accenten van arduin en ornamenten de waarde van het gebouw bepalen. In dezelfde materialen als de oorspronkelijke woning was een tuinmuur aanwezig, met een hoogte van ongeveer 0,6 m (ook opgenomen in de beschrijving van de inventaris van het bouwkundig erfgoed). Echter door lange leegstand en gebrek aan onderhoud zijn er verschillende ernstige gebreken aan de tuinmuur. Op sommige plaatsen is de tuinmuur volledig verdwenen, op andere plaatsen is de tuinmuur zodanig vervallen dat een heropbouw in originele vorm en materialisatie onmogelijk is. Ook de verschillende arduinen elementen zijn op heden verdwenen. Een volledige afbraak van de tuinmuur drong zich op en werd reeds uitgevoerd. Voorliggende aanvraag betreft bijgevolg een regularisatie.

 

3.3.  Beschrijving van de aangevraagde ingedeelde inrichtingen of activiteiten

De aanvraag heeft geen betrekking op een ingedeelde inrichting of activiteit.

 

  1. Openbaar onderzoek/raadpleging aanpalende eigenaar

 

Er diende over de aanvraag geen openbaar onderzoek gehouden te worden.

 

  1. Adviezen

 

De intercommunale Leiedal werd om advies verzocht op 8 september 2021 De adviesinstantie bracht op 20 september 2021 een voorwaardelijk gunstig advies uit. Het advies wordt als volgt gemotiveerd:

‘Het ontwerp voorziet de regularisatie van de sloop van een tuinmuur. De tuinmuur is reeds geruime tijd in slechte staat. Er zijn verschillende gebreken in de stabiliteit en de constructie. Gezien de slechte staat van de tuinmuur, de renovatiewerken aan de woning waarbij een ongelijkheid in materiaalgebruik ontstaan is tussen tuinmuur en de woning en de onherstelbaarheid van de tuinmuur kan een gunstig advies gegeven worden. Een kwalitatieve afsluiting op de rooilijn dringt zich echter op. Er wordt voorgesteld om dit te voorzien onder de vorm van een bakstenen muurtje of een haag met een maximale hoogte van 1 m.’

 

  1. Project-MER of OVR

 

De aanvraag valt niet onder de bijlage I of II van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 december 2004. Project-MER of OVR is niet van toepassing op voorliggende aanvraag.

 

  1. Inhoudelijke beoordeling van het dossier

 

Op basis van de hierboven vermelde overwegingen wordt tot de volgende beoordeling van het dossier gekomen.

 

7.1    Planologische toets

 

De aanvraag dient te worden afgetoetst aan de stedenbouwkundige voorschriften van het gewestplan, zijnde aan de bestemmingsvoorschriften voor woongebied met landelijk karakter.

In deze zone gelden de stedenbouwkundige voorschriften van koninklijk besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen. Deze voorschriften voor de betrokken bestemmingszone(s) luiden als volgt :

 

De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven. Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving.

De woongebieden met een landelijk karakter zijn bestemd voor woningbouw in het algemeen en tevens voor landbouwbedrijven;

De aanvraag heeft betrekking op de regularisatie van de sloop van een tuinmuur bij een bestaande woning zodat de aanvraag in overeenstemming is met de voorzieningen van het gewestplan.

 

7.2    Wegenis

In toepassing op de artikelen 4.3.5. tot en met 4.3.8. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening kan gesteld worden dat de Desselgemse steenweg een voldoende uitgeruste openbare weg is. De aanvraag beoogt niet de oprichting van een bedrijfswoning. De aanvraag ligt niet in een reservatiestrook. Het goed is niet getroffen door een rooilijn.

 

7.3    Watertoets (decreet integraal waterbeleid)

Hoofdstuk III, afdeling I, artikel 8 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het algemeen waterbeleid (Belgisch Staatsblad 14 november 2003) legt bepaalde verplichtingen op, die de watertoets worden genoemd. Deze watertoets houdt in dat de eventuele schadelijke effecten van het innemen van ruimte ten koste van de watersystemen worden ingeschat.

 

Het voorliggende project heeft geen uitbreiding van de bebouwde oppervlakte en ligt niet in een recent overstroomd gebied of een risicozone voor overstromingen, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld te worden dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.

 

7.4    Mer-screening

De aanvraag valt niet onder de bijlage I,II of III van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 december 2004.

 

7.5    Natuurtoets

Volgens de natuurtoets blijkt dat geen onvermijdbare schade aan belangrijke natuurwaarden worden veroorzaakt.

 

7.6    Erfgoed-/archeologietoets

Deze erfgoedtoets heeft betrekking op het geïnventariseerd erfgoedpand met relictnummer 86272, ‘Villa ter Knok’ gelegen in de Desselgemse steenweg 86 te Deerlijk.

Villa "ter Knok" gebouwd in 1942, zie kadastrale gegevens. Aan de straat afgezet door bakstenen muurtje met bolornamenten. Gele baksteenbouw onder pannen schilddak. Rijkelijk gebruik van arduin voor de begane grond, portaal en tussenstijlen van de bovenvensters. Links, bow window bekroond door bolornamenten. Langgestrekte bovenvensters met afgeronde zijkanten. Geaccentueerd portaal met afgeronde luifel rustend op pilasters.

Deze woning kreeg een middelhoge locuswaarde. Deze locuswaarde vertegenwoordigt de gebouwen waarvan de erfgoedwaarde minder hoog is en andere factoren meer doorslaggevend zijn. Deze gebouwen kunnen grondig verbouwd worden mits behoud van de erfgoedelementen en met respect voor de architectuur. Bij dergelijke locuswaarde wordt gestreefd naar behoud van het beeld met de mogelijke inzet van een vrije materiaalkeuze. Gezien de middelhoge locuswaarde van het pand werd eveneens advies gevraagd aan de IOED.

Het ontwerp voorziet de regularisatie van de afbraak van de tuinmuur en de vervanging door een levende haag. De tuinmuur was in een heel slechte staat waardoor het behoud moeilijk was. Het behoud van het lijnvormig accent door middel van een nieuw aan te planten haag betekent een meerwaarde in het project waardoor dit als voorwaarde opgenomen wordt in het besluit.

Gezien de staat van de muur, het behoud van de lijnvormige accentuering van het perceel en het voorwaardelijk positieve advies van de IOED kan, mits naleving van de gesuggereerde voorwaarde, de erfgoedtoets positief beoordeeld worden.

 

7.7    Mobiliteit – MOBER (transport en verkeersveiligheid)

Niet van toepassing

 

7.8    Decreet grond- en pandenbeleid

Gezien de beperkte omvang/aard van het project zijn geen normen of percentages betreffende de verwezenlijking van een bescheiden woonaanbod van toepassing.

 

7.9    Milieuaspecten

Niet van toepassing

 

7.10     Goede ruimtelijke ordening

Voor de beoordeling van de goede ruimtelijke ordening wordt de aanvraag getoetst aan de hand van de aandachtspunten en criteria zoals vermeld in artikel 4.3.1 § 2 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, voor zover noodzakelijk en relevant.

 

De aanvraag heeft betrekking op de regularisatie van de afbraak van een tuinmuur bij een bestaande eengezinswoning met behoud van de functie zodat de aanvraag zich functioneel inpast. Het geïnventariseerd erfgoedpand wijzigt niet zodat de aanvraag geen impact heeft op ruimtegebruik en bouwdichtheid. Het vervangen van de afgebroken tuinmuur door een levende haag zal de authentieke uitstraling van het geheel bewaren en zal een meerwaarde betekenen voor de omgeving. Mits het opleggen van de voorwaarde tot aanplant van een haag in het eerstvolgend plantseizoen na het verkrijgen van de vergunning en met een maximale hoogte van 1 m is het ontwerp verenigbaar met zijn onmiddellijke omgeving en met de goede plaatselijke aanleg.

 

7.11     Resultaten openbaar onderzoek

Niet van toepassing

 

7.12     Scheidingsmuren

Niet van toepassing.

 

7.13     Bespreking adviezen

Advies Leiedal - IOED

Gelet op de specifieke expertise en inhoud van het advies wordt dit integraal overgenomen en dient opgelegd te worden dat de voorwaarde geformuleerd in het advies stipt nageleefd moet worden, meer bepaald de volgende voorwaarde:

  • Het gesloopte tuinmuurtje moet vervangen worden door een levende haag met een maximale hoogte van 1 m.

 

Juridische gronden

 

  • Algemene basisbevoegdheid: Art.56, § 2 Decreet Lokaal Bestuur
  • Andere:

      Besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet betreffende de omgevingsvergunning.

      Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009 en zijn wijzigingen

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen sluit zich aan bij het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar en besluit bijgevolg tot het afleveren van de omgevingsvergunning aan Olivier Janssen met als contactadres Kerkdreef 1 te 8791 Waregem, voor de regularisatie van de sloop van een tuinmuur, op een perceel gelegen Desselgemse steenweg 86 en met als kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie A 667 B, mits te voldoen aan volgende voorwaarde(n):

        Het gesloopte tuinmuurtje moet vervangen worden door een levende haag met een maximale hoogte van 1 m.

        De aanplant dient te gebeuren in het eerste plantseizoen na het verkrijgen van deze vergunning.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 12/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 27 OKTOBER 2021

C.31. OMV 2021_168 - Groenstraat 54 - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd een omgevingsvergunning te verlenen voor het uitbreiden van een bestaande woning na sloop van de bestaande aanbouw, op een perceel gelegen Groenstraat 54 en met als kadastrale omschrijving (afd. 2) sectie E 317 G en (afd. 2) sectie E 318 D aangevraagd door Lutin - Vandeginste met als contactadres Groenstraat 54 te 8540 Deerlijk.

 

Motivering

 

Het college van burgemeester en schepenen onderzoekt de vermelde aanvraag, rekening houdend met de terzake geldende wettelijke bepalingen en heeft betreffende de aanvraag het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar ingewonnen.

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar zoals uitgebracht op 21 oktober 2021.

Het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar luidt als volgt: Gunstig.

Het advies wordt als volgt gemotiveerd:

 

  1. Stedenbouwkundige basisgegevens

 

Gewestplan

De aanvraag situeert zich in het bij koninklijk besluit van 4 november 1977 vastgestelde origineel gewestplan Kortrijk met als bestemming agrarisch gebied.

 

Ruimtelijk uitvoeringsplan

      De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.

      De aanvraag is gelegen binnen de grenzen van het provinciaal ruimtelijke uitvoeringsplan Solitaire vakantiewoningen – Interfluvium, zoals vastgesteld door de deputatie op 25 juni 2015.

      De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.

 

Bijzonder plan van aanleg

De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd bijzonder plan van aanleg.

 

Verkaveling

De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurde niet-vervallen verkaveling.

 

Bepaling van het plan dat van toepassing is op de aanvraag

Het gewestplan is van toepassing op de aanvraag.

 

Overeenstemming met dit plan

De aanvraag wijkt af van de vigerende voorschriften.

 

Stedenbouwkundige verordeningen

Voor het perceel zijn de volgende stedenbouwkundige verordeningen relevant:

      Gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater, goedgekeurd bij besluit van de Vlaamse Regering van 5 juli 2013.

      Provinciale verordening inzake het overwelven van baangrachten, vastgesteld door de provincieraad in zitting van 23 juli 2008.

      Gemeentelijke algemene bouwverordening inzake vellen van hoogstammige bomen, vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 22 maart 1974 en goedgekeurd bij KB op 4 juli 1974.

 

  1. Historiek

 

Relevante stedenbouwkundige vergunningen

Volgende stedenbouwkundige vergunningen en/of weigeringen zijn relevant:

        Stedenbouwkundige vergunning afgeleverd op 22 januari 1997 door het college van burgemeester en schepenen voor het plaatsen van nieuwe ramen met dubbel glas rondom de woning – bouwen van een halve steen rondom zijn woning.

        Stedenbouwkundige vergunning afgeleverd op 7 maart 2014 door het college van burgemeester en schepenen voor het verbouwen en uitbreiden van een woning.

 

Relevante milieuvergunningen

Er zijn geen voorgaande milieuvergunningen gekend voor het betrokken goed.

 

Relevante omgevingsvergunningen

Er zijn geen voorgaande vergunningen gekend voor het betrokken goed.

 

  1. Beschrijving van de omgeving en de aanvraag

 

3.1.  Beschrijving van de omgeving

De eigendom is een perceel met een oppervlakte van circa 6.400 m² en is gelegen langs de Groenstraat op ongeveer 700 m ten noorden van de kern van Sint-Lodewijk.

De Groenstraat is een voldoende uitgeruste gemeenteweg. Het is een vrij landelijke en smalle weg geflankeerd door voornamelijk akker- en weiland.

Het perceel is bebouwd met een vrijstaande eengezinswoning, aangebouwde koterij/bergingen en een vrijstaande duiventil. De bestaande woning werd in 2014 verbouwd. De woning bestaat uit 1 bouwlaag met hellend dak en heeft een volume van 715,83 m³. De bestaande woning is opgetrokken in verschillende materialen (rood metselwerk, wit geschilderd metselwerk, houten latwerk). De koterij bevindt zich achteraan de woning en heeft verschillende dakvormen.

 

De omgeving is een landelijke, agrarische omgeving.

 

3.2.  Beschrijving van de aangevraagde stedenbouwkundige handelingen

De aanvraag betreft het verbouwen en uitbreiden van een bestaande eengezinswoning na afbraak van de achterliggende koterij/bijgebouwen.

De bestaande af te breken bebouwing heeft een oppervlakte van 113 m² en bevindt zich op 17,86 m van de rechter perceelsgrens.

Op de plaats van de te slopen constructies wordt een nieuwbouw voorzien. De uitbreiding bevindt zich achteraan de woning, op een afstand van minimum 17,86 m ten opzichte van de rechter kavelgrens. De uitbreiding heeft een breedte van 5,20 m op een diepte van 20,10 m en wordt afgewerkt met een hellend dak. De kroonlijsthoogte van het te verbouwen gedeelte bedraagt 2,60 m en de nokhoogte 5,40 m, het nieuwbouwgedeelte heeft een kroonlijsthoogte van 2,77 m en een nokhoogte van 6 m.

Het materiaalgebruik voor het te verbouwen volume betreft langs de straatzijde houten lattenwerk, langs de linkerkant te schilderen/kaleien metselwerk met rode dakpannen en zwart aluminium schrijnwerk. Het materiaalgebruik van het nieuwbouwvolume betreft te schilderen/kaleien metselwerk met rode dakpannen en zwart aluminium schrijnwerk.

In dit nieuwe gedeelte wordt een berging, toilet en een polyvalente ruimte voorzien. Onder het dak wordt een zolderruimte ingericht.

 

  1. Openbaar onderzoek/raadpleging aanpalende eigenaar

 

Er diende over de aanvraag geen openbaar onderzoek gehouden te worden.

 

De aanpalende eigenaars werden niet om advies gevraagd aangezien de aanvraag geen betrekking heeft op werken aan scheidingsmuren of muren die in aanmerking komen voor gemene eigendom.

 

  1. Adviezen

 

Er dienden geen adviezen ingewonnen te worden.

 

  1. Project-MER of OVR (ingeval van toepassing)

 

De aanvraag valt niet onder de bijlage I of II van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 december 2004. Project-MER of OVR is niet van toepassing op voorliggende aanvraag.

 

  1. Inhoudelijke beoordeling van het dossier

 

Op basis van de hierboven vermelde overwegingen wordt tot de volgende beoordeling van het dossier gekomen.

 

7.1    Planologische toets

 

De aanvraag dient getoetst te worden aan de stedenbouwkundige voorschriften van het gewestplan, zijnde aan de bestemming agrarisch gebied.

In deze zone gelden de stedenbouwkundige voorschriften van art. 11.4.1. van het koninklijk besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen. Deze voorschriften luiden als volgt :

 

Agrarische gebieden zijn bestemd voor de landbouw in de ruime zin. Behoudens bijzondere bepalingen mogen de agrarische gebieden enkel bevatten de voor het bedrijf noodzakelijke gebouwen, de woning van de exploitanten, benevens verblijfsgelegenheid voor zover deze een integrerend deel van een leefbaar bedrijf uitmaakt, en eveneens para-agrarische bedrijven.

Gebouwen bestemd voor niet aan de grond gebonden agrarische bedrijven met industrieel karakter of voor intensieve veeteelt, mogen slechts opgericht op ten minste 300 m van een woongebied of op ten minste 100 m van een woonuitbreidingsgebied, tenzij het een woongebied met landelijk karakter betreft. De afstand van 300 m en 100 m geldt evenwel niet in geval van uitbreiding van bestaande bedrijven. De overschakeling naar bosgebied is toegestaan overeenkomstig de bepalingen van artikel 35 van het Veldwetboek, betreffende de afbakening van de landbouw- en bosgebieden.

 

De aanvraag valt onder de basisrechten voor zonevreemde constructies van de Vlaamse codex ruimtelijke ordening voor wat betreft de verbouwing van de zonevreemde woning waarbij artikel 4.4.12 stelt dat in alle bestemmingsgebieden de vigerende bestemmingsvoorschriften op zichzelf geen weigeringsgrond vormen bij de beoordeling van een aanvraag voor een stedenbouwkundige vergunning voor het verbouwen van een bestaande zonevreemde woning op voorwaarde dat het aantal woongelegenheden beperkt blijft tot het bestaande aantal, waarbij artikel 4.4.15 stelt dat het uitbreiden vergunbaar is voor zover het bouwvolume beperkt blijft tot ten hoogste 1.000 m³ en op voorwaarde dat het aantal woongelegenheden beperkt blijft tot het bestaande aantal en waarbij artikel 4.4.11 stelt dat de toetsing aan de goede ruimtelijke ordening onverkort geldt bij de afgifte van een vergunning.

In het voorliggend ontwerp blijft het aantal woongelegenheden behouden. De bestaande woning heeft een bruto bouwvolume van 715,83 m³, het nieuwe ontwerp voorziet een bruto bouwvolume van 984,58 m³ (<1000 m³). De aanvraag is in overeenstemming met de goede ruimtelijke ordening (zie onder). De aanvraag voldoet aan de bepalingen van de codex en is bijgevolg in overeenstemming met de voorzieningen van het gewestplan.

 

7.2    Wegenis

In toepassing op de artikelen 4.3.5. tot en met 4.3.8. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening kan gesteld worden dat de Groenstraat een voldoende uitgeruste openbare weg is. De aanvraag beoogt niet de oprichting van een bedrijfswoning. De aanvraag ligt niet in een reservatiestrook. Het goed is niet getroffen door een rooilijn.

 

7.3    Watertoets (decreet integraal waterbeleid)

Hoofdstuk III, afdeling I, artikel 8 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het algemeen waterbeleid (Belgisch Staatsblad 14 november 2003) legt bepaalde verplichtingen op, die de watertoets worden genoemd. Deze watertoets houdt in dat de eventuele schadelijke effecten van het innemen van ruimte ten koste van de watersystemen worden ingeschat.

 

Het voorliggend project heeft geen omvangrijke oppervlakte (<0,1ha) en ligt niet in een recent overstroomd gebied of in een risicozone voor overstromingen. Er is voldaan aan de gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwater: De uitbreiding wordt aangesloten op de bestaande regenwaterput met een volume van 20.000 liter, de aanvrager voorziet de aanleg van een infiltratievoorziening met een volume van 2.000 liter en een referentie-oppervlakte van 5,29 m² zodat het water van de verhardingen infiltreert in de bodem. Bijgevolg kan in alle redelijkheid geoordeeld worden dat het schadelijk effect beperkt zal zijn.

 

7.4    Mer-screening

De aanvraag valt niet onder de bijlage I,II of III van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 december 2004.

 

7.5    Natuurtoets

Volgens de natuurtoets blijkt dat geen onvermijdbare schade aan belangrijke natuurwaarden worden veroorzaakt.

 

7.6    Erfgoed-/archeologietoets

Niet van toepassing.

 

7.7    Mobiliteit – MOBER (transport en verkeersveiligheid)

Niet van toepassing

 

7.8    Decreet grond- en pandenbeleid

Gezien de beperkte omvang/aard van het project zijn geen normen of percentages betreffende de verwezenlijking van een bescheiden woonaanbod van toepassing.

 

7.9    Milieuaspecten

 

Globaal kan gesteld worden dat de risico’s voor de externen veiligheid, de hinder, de effecten op het leefmilieu, op de wateren, op de natuur op de mens buiten de inrichting veroorzaakt door de gevraagde exploitatie bij naleving van de opgelegde exploitatievoorwaarden tot een aanvaardbaar niveau kunnen beperkt worden.

 

7.10     Goede ruimtelijke ordening

Voor de beoordeling van de goede ruimtelijke ordening wordt de aanvraag getoetst aan de hand van de aandachtspunten en criteria zoals vermeld in artikel 4.3.1 § 2 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, voor zover noodzakelijk en relevant.

 

Hoewel de aanvraag geen betrekking heeft op professionele activiteiten of para-agrarische activiteiten, is het verbouwen van de woning/bijgebouw in deze lokale ruimtelijke agrarische situatie aanvaardbaar. Het ontwerp veroorzaakt geen schade aan de externe landbouwstructuren en de aanwezige agrarische dynamiek.

De aanvraag heeft betrekking op het bouwen van een aanbouw tegen een bestaande eengezinswoning na het slopen van de bestaande aanbouw. Deze functie blijft ongewijzigd. Het ontwerp zorgt voor een verruiming, herindeling en rationalisering van de bebouwing en beantwoordt zodoende aan de huidige normen van wooncomfort.

De inplanting van de woning op de rooilijn blijft ongewijzigd. De nieuwe aanbouw wordt gerealiseerd op ongeveer dezelfde plaats als de bestaande en sluit aan op het hoofdgebouw. Op die manier vormt de bebouwing na de werken een compact geheel en wordt geen hinder verwacht voor de omringende percelen.

Er wordt voldaan aan de zonevreemde basisrechten.

De afstand van de gevel tot de straat is voldoende ruim waardoor het ontwerp slechts een beperkte impact heeft op het straatbeeld. Door het materiaalgebruik integreert de uitbreiding zich binnen de bestaande bebouwing.

De sloop van de huidige achterbouw en de realisatie van een nieuwe achterbouw betekenen een beperkte sanering van de bebouwing op het perceel.

De woning beschikt over een voldoende ruimte tuinzone om een kwalitatieve tuin te kunnen aanleggen.

 

Het ontwerp is bijgevolg verenigbaar met zijn onmiddellijke omgeving en met de goede plaatselijke aanleg.

 

Artikel 4.3.1§2, 2° stelt dat het vergunningverlenende bestuursorgaan ook met de bijdrage van het aangevraagde aan de verhoging van het ruimtelijk rendement rekening kan houden.

De aanvraag doet geen bijdrage tot de verhoging van het ruimtelijk rendement, doch respecteert de kwaliteit van de woon- en leefomgeving. Het aangevraagde past zich in de betrokken omgeving.

 

7.11     Resultaten openbaar onderzoek

Niet van toepassing

 

7.12     Scheidingsmuren

Niet van toepassing.

 

7.13     Bespreking adviezen

Niet van toepassing.

 

Juridische gronden

 

  • Algemene basisbevoegdheid: Art.56, § 2 Decreet Lokaal Bestuur
  • Andere:

      Besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet betreffende de omgevingsvergunning.

      Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009 en zijn wijzigingen

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen sluit zich aan bij het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar en besluit bijgevolg tot het afleveren van de omgevingsvergunning aan Lutin - Vandeginste met als contactadres Groenstraat 54 te 8540 Deerlijk, voor het uitbreiden van een bestaande woning na sloop van de bestaande aanbouw, op een perceel gelegen Groenstraat 54 en met als kadastrale omschrijving (afd. 2) sectie E 317 G en (afd. 2) sectie E 318 D.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 12/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 27 OKTOBER 2021

C.32. Concept inrichting Harelbekestraat - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd het concept voor de weginrichting bij de geplande rioleringswerken in de Harelbekestraat tussen de Stationsstraat en de Barakke, goed te keuren.

 

Motivering

 

Uit camera onderzoek is gebleken dat de riolering in de Harelbekestraat tussen de Stationsstraat en de Barakke zich op meerdere plaatsen in slechte tot zeer slechte staat bevindt.

 

Omdat herstellingswerken slechts voor een plaatselijk herstel zorgen werd vanuit Riopact geopteerd om een volledig nieuw rioleringsstelsel aan te leggen op dit traject waarbij kan aangesloten worden op de gescheiden riolering in de Stationsstraat.

 

In zitting van 16 juni 2021 keurde het college van burgemeester en schepenen al het standpunt van éénrichtingsverkeer op dit traject van de Harelbekestraat goed.

 

Studiebureau Demey werkte een voorstel uit, uitgaande van een blauw-groen project, met de nodige ruimte voor water en groen dus.

 

In het voorstel wordt uitgegaan een rechte versmalde rijweg met aan beide zijden voetpaden en parkeerstroken of groenzones. Voor de parkeerstroken is een waterdoorlatende verharding voorzien. Hiervoor wordt gedacht in de richting van lijnvormige grasdallen volgens het voorbeeld in bijlage.

Voor de groenzones wordt een verlaagd niveau voorzien, zodat het regenwater kan afvloeien naar de groenzones om daar te infiltreren. De groenzones zouden afgebakend worden door een borduur om het niveauverschil op te vangen. Een uitsparing in deze borduren laat het water toe om de groenzone in te stromen.

Om waterstagnatie bij hevige regenval te voorkomen kunnen rioolslikkers voorzien worden die dus enkel dienst doen als de waterstand te hoog dreigt te worden.

In bijlage zit een impressie van hoe een dergelijk project er kan uitzien.

De plantenkeuze voor de groenzones kan naar wens ingevuld worden in samenspraak met de groendienst. 

Op het voorstel in bijlage werden de opritten nog niet ingetekend. Bedoeling is om deze ook in waterdoorlatende materialen zoals grasdallen te voorzien.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, §1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen gaat akkoord met de verder uitwerking van het door studiebureau Demey voorgestelde blauw-groene concept voor de bovenbouw van het rioleringsproject van de Harelbekestraat tussen de Barakke en de Stationsstraat waarbij parkeervakken en opritten worden aangelegd in lijnvormige grasdallen, afgewikkeld met ruime groenzones.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 12/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 27 OKTOBER 2021

C.33. Inname openbaar domein - kennisname

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd kennis te nemen van de lijst in bijlage voor de ingediende aanvragen betreffende de inname van het openbaar domein en/of wegenis.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van de lijst in bijlage voor de gevraagde inname(s) van het openbaar domein.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 12/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 27 OKTOBER 2021

C.34. Kwartaalrapportering financiën - kennisname

 

Aanleiding en context

 

Aan het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd kennis te nemen van het kwartaalrapport financiën.

 

Motivering

 

In bijlage bevindt zich het kwartaalrapport 2021-Q3. Het toont de uitvoering van de kredieten sinds het begin van het jaar tot en met het voorliggende kwartaal. Het toont eveneens de thesaurietoestand op het einde van het kwartaal. Tenslotte toont het de inningen en de betalingen.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 177, 6e alinea, 2° Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het kwartaalrapport financiën.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 12/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 27 OKTOBER 2021

C.35. Politiezone Gavers - dotatie 2022 - verzoek agendering gemeenteraad - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Aan het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd de dotatie aan de politiezone, ten laste van de gemeente Deerlijk, aan de gemeenteraad voor te leggen ter goedkeuring.

 

Motivering

 

De ontwerpbegroting 2022 van de politiezone Gavers bevindt zich in bijlage. Het college van burgemeester en schepenen overloopt deze begroting en stelt vast dat de dotatie aan de politiezone, ten laste van de gemeente Deerlijk, 1.483.220 euro bedraagt voor de

exploitatie en 73.600 euro bedraagt voor de investeringen.

 

De gemeenteraad moet de dotatie aan de politiezone Gavers, ten laste van de gemeente

Deerlijk, jaarlijks goedkeuren.

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen.

 

Raming of bedrag

1.483.220 euro

Actie

gelijkblijvend beleid

Jaarbudgetrekening

GBB/0400-00/64940000

Visum

nvt

 

 

Raming of bedrag

73.600 euro

Actie

gelijkblijvend beleid

Jaarbudgetrekening

GBB/0400-00/66400001

Visum

nvt

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit om de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken dit punt te agenderen op de gemeenteraadszitting van 25 november 2021.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 12/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 27 OKTOBER 2021

C.36. HVZ Fluvia - dotatie 2021 en 2022 - kennisname en agendering gemeenteraad - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Aan het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd kennis te nemen van de gemeentelijke dotatie 2021 en 2022 aan de hulpverleningszone Fluvia.

 

Motivering

 

In haar mail van 12 oktober 2021 vraagt de hulpverleningszone Fluvia aan elke gemeente om kennis te nemen van de dotaties voor 2021 en 2022. Deze mail en het ontwerp van de begrotingswijziging 2021 en begroting 2022 bevinden zich in bijlage.

 

Voor de gemeente Deerlijk bedraagt in 2021 de exploitatietoelage 255.166 euro, de investeringstoelage 41.310 euro en de kazerneringstoelage 183.600 euro.

 

Voor de gemeente Deerlijk bedraagt in 2022 de exploitatietoelage 319.770 euro, de investeringstoelage 44.370 euro en de kazerneringstoelage 91.800 euro.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen voor 2021:

 

Raming of bedrag

255.166 euro

Actie

gelijkblijvend beleid

Jaarbudgetrekening

GBB/0410-00/61940001

Visum

nvt

 

 

Raming of bedrag

41.310 euro

Actie

gelijkblijvend beleid

Jaarbudgetrekening

GBB/0410-00/66400002

Visum

nvt

 

 

Raming of bedrag

183.600 euro

Actie

gelijkblijvend beleid

Jaarbudgetrekening

GBB/0410-00/66400006

Visum

nvt

 

De beslissing heeft financiële gevolgen voor 2022:

 

Raming of bedrag

319.770 euro

Actie

gelijkblijvend beleid

Jaarbudgetrekening

GBB/0410-00/61940001

Visum

nvt

 

 

Raming of bedrag

44.370 euro

Actie

gelijkblijvend beleid

Jaarbudgetrekening

GBB/0410-00/66400002

Visum

nvt

 

 

Raming of bedrag

91.800 euro

Actie

gelijkblijvend beleid

Jaarbudgetrekening

GBB/0410-00/66400006

Visum

nvt

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van de gemeentelijke dotatie 2021 en 2022 aan de hulpverleningszone Fluvia en verzoekt de voorzitter van de gemeenteraad dit punt te agenderen op de gemeenteraad van 25 november 2021.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 12/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 27 OKTOBER 2021

C.37. Individueel maatwerk - engagementsverklaring - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd de engagementsverklaring van de lokale besturen van W13 over de komst van het individueel maatwerk goed te keuren.

 

Motivering

 

Met de komst van het individueel maatwerk (IMW) vanaf 2023 riskeert de essentie van lokale diensten economie (LDE) verloren te gaan in de regio, meer bepaald het uitvoeren van lokale, maatschappelijke diensten - waar de commerciële markt niet op inzet - met een doelgroep van kwetsbare lokale medewerkers die via een groeitraject voorbereid worden op de reguliere arbeidsmarkt. Specifiek voor de regio wordt hiervoor een beroep gedaan op autonome LDE-ondernemingen die zowel voor de opdrachten als voor de doorstroombegeleiding de lokale besturen kwalitatief ontzorgen.

 

Als lokaal bestuur is het belangrijk ons te engageren om deze wisselwerking met de regionale LDE ondernemingen verder te kunnen zetten. Daarnaast is het belangrijk ons eveneens te engageren om blijvend een beroep te kunnen doen op doelgroepmedewerkers binnen het IMW voor de lokale maatschappelijke dienstverlening. Dit alles binnen een duidelijk administratief haalbaar en financieel betaalbaar kader.

 

Het is belangrijk dit te doen om deze drie doelstellingen te realiseren:

 

          Een laagdrempelig aanbod van diensten voor burgers in een kwetsbare situatie blijvend kunnen aanbieden (via sociale economie).

 

Op jaarbasis worden ruw geschat 150 000 uren dienstverlening uitgeoefend door de medewerkers met een beperkte afstand tot de arbeidsmarkt in onze regio. Het gaat over maatschappelijk relevante diensten zoals tuinonderhoud, kluswerken of kinderopvang voor kwetsbare gezinnen, hulp op het containerpark, buurtsport, ondersteuning hulpverleningszone, … Deze diensten zijn niet marktverstorend en kennen geen betaalbaar alternatief op de reguliere markt. Het is voor het lokaal bestuur evenwel belangrijk dat deze dienstverlening bij hervorming blijft bestaan.

 

          Behoud en verdere uitbouw van een kwalitatief aanbod aan werkvloeren en werkplekken op trede 5 van de participatieladder

 

          Het behoud van het huidige LDE contingent van ongeveer 105 plaatsen en verdere uitbouw van tewerkstellingsplaatsen op trede 5 van de participatieladder binnen het nieuw decretaal kader van IMW.

 

          In de regio maken wij werk van een aanbod voor iedereen op de juiste plaats op de participatieladder, waarin we inzetten op een divers aanbod van arbeidsplaatsen op maat. LDE heeft een unieke positie in het activeringslandschap. De organisaties hebben zich geprofessionaliseerd in begeleiding en ondersteuning voor doelgroepmedewerkers om hen zo te laten doorstromen naar gepaste tewerkstelling. De kracht van de LDE-werkvloer is een goed begeleide plaats op een individuele opdracht die niet door collectief maatwerk kan worden aangeboden en zich zo onderscheidt van andere maatwerkbedrijven.

 

          Een organisatorisch werkbaar en financieel betaalbaar kader om deze maatschappelijke dienstverlening te kunnen blijven uitvoeren:

          De administratieve processen rond DAEB wetgeving worden op Vlaams niveau opgenomen of kunnen sterk vereenvoudigd worden naar gemeenschappelijke DAEB’s op regio-niveau.

          Het wegvallen van de huidige klaverbladfinanciering kan niet alleen opgevangen worden door de lokale besturen. Het is belangrijk te ijveren voor gepaste overgangsmaatregelen binnen het nieuwe kader IMW via regionaal engagement.

 

In regio Zuid-West-Vlaanderen is de werkgroep LDE, bestaande uit een afvaardiging van de RVB van W13 en de sector LDE, werkzaam om pro-actief de krachten te bundelen in functie van de komst van het nieuwe decreet Individueel Maatwerk. Door een sterk signaal vanuit de sector én de lokale besturen werken we samen aan een inclusieve arbeidsmarkt.

 

De eigenlijk engagementsverklaring is te vinden in bijlage.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 56 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit de engagementsverklaring van de lokale besturen van W13 over de komst van het individueel maatwerk goed te keuren.

 

Artikel 2

 

Een voor eensluidend verklaard uittreksel van deze beslissing evenals een ondertekend exemplaar van de engagementsverklaring worden bezorgd aan W13.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 12/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 27 OKTOBER 2021

C.38. Grafconcessie - bijzetting - kennisname

 

 

 

 

Publicatiedatum: 12/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 27 OKTOBER 2021

C.39. Overakkerstraat, Claire Vanhonnackerstraat, Hermina Ackestraat, Marja Sèsstraat, Zuster Remigiastraat en Tapuitstraat - Toekenning huisnummers - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

De dienst burgerzaken vraagt het college van burgemeester en schepenen de goedkeuring om:

 

          de huisnummers toe te kennen aan 82 loten grond, gelegen Overakkerstraat, Claire Vanhonnackerstraat, Hermina Ackestraat, Marja Sèsstraat, Zuster Remigiastraat en Tapuitstraat;

          het huidig adres Tapuitstraat 117 te wijzigen naar Zuster Remigiastraat 2.

 

Motivering

 

Het college van burgemeester en schepenen leverde in zitting van 12 augustus 2020 een omgevingsvergunning af, voor het verkavelen van grond in 98 loten waarvan 82 loten voor woningbouw met wegenisaanleg en aanhorigheden op een perceel gelegen aan de Tapuitstraat, Knokbosstraat, Sint-Elooistraat en Paterstraat.

 

In zitting van 25 maart 2021 besliste de gemeenteraad volgende straatnamen toe te kennen aan de nieuwe straten in deze verkaveling: Overakkerstraat, Claire Vanhonnackerstraat, Hermina Ackestraat, Marja Sèsstraat en Zuster Remigiastraat.

 

Er dienen huisnummers toegekend te worden aan de 82 loten grond voor woningbouw.

 

Omdat het pand, op heden gelegen Tapuitstraat 117, midden in de Zuster Remigiastraat zal komen te liggen, dringt een volledige wijziging van adres zich op.

 

De huidige bewoners/eigenaars van het pand, op heden gelegen Tapuitstraat 117, werden door middel van een gemotiveerd schrijven op de hoogte gebracht op 21 oktober 2021.

 

Er zijn voldoende huisnummers vrij en beschikbaar. Het adres Tapuitstraat 117 zal opnieuw in gebruik genomen worden.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 2 Decreet Lokaal Bestuur

          Andere:

          Punt 19 b) van de algemene onderrichtingen betreffende het houden van de bevolkingsregisters van 31 maart 2019

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit volgende huisnummers toe te kennen aan 82 loten grond, gelegen Overakkerstraat, Claire Vanhonnackerstraat, Hermina Ackestraat, Marja Sèsstraat, Zuster Remigiastraat en Tapuitstraat.

 

Huisnummer

Lotnummer

Overakkerstraat 1

75

Overakkerstraat 2

76

Overakkerstraat 3

74

Overakkerstraat 4

77

Overakkerstraat 5

73

Overakkerstraat 6

78

Overakkerstraat 8

79

Overakkerstraat 10

80

Overakkerstraat 12

81

Overakkerstraat 14

82

 

Claire Vanhonnackerstraat 1

6

Claire Vanhonnackerstraat 2

5

Claire Vanhonnackerstraat 3

4

Claire Vanhonnackerstraat 4

3

Claire Vanhonnackerstraat 5

2

Claire Vanhonnackerstraat 6

1

Claire Vanhonnackerstraat 7

7

Claire Vanhonnackerstraat 8

8

Claire Vanhonnackerstraat 9

9

Claire Vanhonnackerstraat 10

10

Claire Vanhonnackerstraat 11

11

Claire Vanhonnackerstraat 12

12

 

Hermina Ackestraat 1

17

Hermina Ackestraat 2

16

Hermina Ackestraat 3

15

Hermina Ackestraat 4

14

Hermina Ackestraat 5

13

Hermina Ackestraat 6

18

Hermina Ackestraat 7

19

Hermina Ackestraat 8

20

Hermina Ackestraat 9

21

Hermina Ackestraat 10

22

 

Marja Sèsstraat 1

47

Marja Sèsstraat 2

27

Marja Sèsstraat 3

48

Marja Sèsstraat 4

28

Marja Sèsstraat 5

49

Marja Sèsstraat 6

29

Marja Sèsstraat 7

50

Marja Sèsstraat 8

30

Marja Sèsstraat 9

51

Marja Sèsstraat 10

31

Marja Sèsstraat 11

52

Marja Sèsstraat 12

32

Marja Sèsstraat 13

53

Marja Sèsstraat 14

33

Marja Sèsstraat 15

42

Marja Sèsstraat 16

38

Marja Sèsstraat 17

41

Marja Sèsstraat 18

37

Marja Sèsstraat 19

40

Marja Sèsstraat 20

36

Marja Sèsstraat 21

39

Marja Sèsstraat 22

35

Marja Sèsstraat 24

34

 

Zuster Remigiastraat 1

43

Zuster Remigiastraat 2

Tapuitstraat 117 (hernummering)

Zuster Remigiastraat 3

44

Zuster Remigiastraat 4

61

Zuster Remigiastraat 5

45

Zuster Remigiastraat 6

62

Zuster Remigiastraat 7

46

Zuster Remigiastraat 8

63

Zuster Remigiastraat 9

54

Zuster Remigiastraat 10

64

Zuster Remigiastraat 11

55

Zuster Remigiastraat 12

65

Zuster Remigiastraat 13

56

Zuster Remigiastraat 14

66

Zuster Remigiastraat 15

57

Zuster Remigiastraat 16

62

Zuster Remigiastraat 17

58

Zuster Remigiastraat 19

59

Zuster Remigiastraat 21

60

Zuster Remigiastraat 23

68

Zuster Remigiastraat 25

69

Zuster Remigiastraat 27

70

Zuster Remigiastraat 29

71

Zuster Remigiastraat 31

72

 

Tapuitstraat 113

26

Tapuitstraat 115

25

Tapuitstraat 117

24

Tapuitstraat 119

23

 

Artikel 2

 

De toekenning gaat in vanaf de datum van deze beslissing. De gebruikelijke diensten en nutsmaatschappijen zullen van huidige beslissing in kennis gesteld worden.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 12/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 27 OKTOBER 2021

C.40. Breestraat 23 - Toekenning huisnummer - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

De dienst burgerzaken vraagt het college van burgemeester en schepenen een extra huisnummer toe te kennen aan het pand, gelegen Breestraat 25.

 

Motivering

 

Op 25 augustus 2021 leverde het college van burgemeester en schepenen een omgevingsvergunning af, voor het uitbaten van een exploitatie voor het mengen, afvullen en stockeren van vloeibare biociden, op een perceel gelegen Breestraat 25.

 

In een email van 12 oktober 2021 vraagt de firma Bio Services International NV een extra huisnummer. Dit voor het plaatsen van een extra elektriciteitsteller door Fluvius, alsook voor andere praktische regelingen.

 

Er zijn voldoende huisnummers vrij en beschikbaar.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 2 Decreet Lokaal Bestuur

          Andere:

          Punt 19 b) van de algemene onderrichtingen betreffende het houden van de bevolkingsregisters van 31 maart 2019

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit aan het pand gelegen Breestraat 25, een extra huisnummer nl. 23, toe te kennen.

 

Artikel 2

 

Een huisnummer dient te worden aangebracht op de hoofdtoegang die uitgeeft op de openbare weg. Het huisnummer dient duidelijk zichtbaar te zijn vanaf de openbare weg.

 

Artikel 3

 

De toekenning gaat in vanaf de datum van deze beslissing. De gebruikelijke diensten en nutsmaatschappijen zullen van huidige beslissing in kennis gesteld worden.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 12/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 27 OKTOBER 2021

C.41. Afvoering van ambtswege - goedkeuring

 

 

 

 

Publicatiedatum: 12/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 27 OKTOBER 2021

C.42. Afvoering van ambtswege - goedkeuring

 

 

 

 

Publicatiedatum: 12/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 27 OKTOBER 2021

C.43. Aanvraag projectsubsidie voor de ondersteuning van lokale besturen bij de uitbouw van een lokaal e-inclusiebeleid - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd het aanvraagformulier projectsubsidie voor de ondersteuning van lokale besturen bij de uitbouw van een lokaal e-inclusiebeleid goed te keuren.

 

Motivering

 

Het agentschap binnenlands bestuur lanceert een projectoproep met als uitgangspunt om de gelijke kansen van iedereen in de digitale samenleving te verzekeren op lokaal niveau. De minister wil kleine en middelgrote gemeenten en steden ondersteunen in het uitbouwen van een lokale aanpak in het kader van digitale inclusie. Op die manier kunnen steden en gemeenten hun lokale regiefunctie versterken door het uitbouwen van netwerken en gericht in te spelen op bepaalde lokale pijnpunten.

 

Als lokaal bestuur bemerken we intern en extern een snelle digitale (r)evolutie. Een deel van de samenleving is vragende partij om via de digitale weg tijdwinst te maken. Echter is er ook een deel van de bevolking die niet mee kan met deze digitale toepassingen. Dit stelt het lokaal bestuur voor een uitdaging. Samen met de stad Waregem willen we deze uitdaging vanuit een gedeelde ambitie en aanpak aangaan.

 

De projectoproep steunt op samenwerking waarbij er minstens 50.000 inwoners vertegenwoordigd moeten zijn om in te tekenen op de subsidie. Indien goedkeuring, kan er gedurende 3 jaar beroep gedaan worden op projectsubsidies. Deze bedragen per samenwerking van gemeenten maximaal 200.000 euro. In de aanvraag wordt een co-financiering voorzien van 20 procent.

 

Het ingevulde aanvraagformulier werd als bijlage toegevoegd.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 2 Decreet lokaal bestuur

 

Financiën

 

De financiële impact van de beslissing is nog niet gekend.

 

De maximale subsidie bedraagt 200.000 euro per project voor de gehele projectperiode (3 jaar). De subsidie kan besteed worden aan personeels- en/of werkingskosten. Voor dit specifiek dossier zal het bedrag verdeeld worden over Deerlijk (1/4de) en Waregem (3/4de). 

 

De indiener cofinanciert voor 20% de aangevraagde subsidie. De cofinanciering kan worden voorzien via een inbreng van eigen personeel, van eigen werkingsbudget of door externe financiering. Om tot de personeelsinzet te komen die we nodig hebben voor alle acties omschreven in het aanvraagdossier, zal er een bijkomende personeelskost van 13.000 euro per jaar nodig zijn.  Door de inzet van deze eigen middelen voldoen we aan de cofinancieringsvoorwaarde.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit het projectaanvraagformulier in bijlage betreffende de projectsubsidie voor de ondersteuning van lokale besturen in het kader van de uitbouw van een lokaal e-inclusiebeleid goed te keuren.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 12/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 27 OKTOBER 2021

C.44. Bestelbonnen en te betalen bedragen - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Deze goedkeuring kadert binnen de reguliere uitgavenprocedure.

 

Motivering

 

Het college van burgemeester en schepenen is hoofdbudgethouder en dient de bestelbonnen goed te keuren vooraleer men de verbintenissen kan aangaan. De lijst met bestelbonnen bevindt zich in bijlage. Eveneens dient men de te betalen bedragen goed te keuren. De lijst met te betalen facturen kan men terugvinden in bijlage. De individuele facturen zijn altijd raadpleegbaar via het programma foxboek.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 3, 3° Decreet Lokaal Bestuur

          Andere: Organisatiebeheersysteem

 

Adviezen

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit de bestelbonnen op de goedkeuringslijst bestelbon G/2021/40 goed te keuren.

 

Artikel 2

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit de te betalen bedragen op de goedkeuringslijst aanrekening G/2021/57 goed te keuren.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 12/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 27 OKTOBER 2021

D.2. Uitbreiding nominatieve toelages - agendering gemeenteraad - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd de lijst met nominatieve toelagen uit te breiden met enkele verenigingen.

 

Motivering

 

Bij de evaluatie en herwerking van het premiereglement voor de basis- en werkingspremie van socio-culturele verenigingen, wordt voorgesteld om een aantal nominatieve toelagen uit het reglement te halen en deze toe te voegen aan de aparte lijst met nominatieve toelagen. Dit zorgt voor een meer transparante manier van werken en een meer eenduidig premiereglement. Het gaat om volgende verenigingen en bedragen:

 

Naam vereniging

Jaarlijkse toelage

Kapellekes Ommegang

100 euro

Heemkring Dorp & Toren

500 euro

René De Clercq Genootschap

500 euro

Kon. Fanfare Sint-Cecilia

1.400 euro

 

Deze vraag om financiële ondersteuning werd reeds afgetoetst bij de schepen van cultuur.

 

Deze toelagen kunnen bij wijze van toevoeging aan de lijst van nominatieve toelagen ter goedkeuring worden voorgelegd aan de gemeenteraad bij de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan.

 

Juridische gronden

 

Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

Raming of bedrag

1.700 euro

 

Er is geen apart budget voorzien. Dit budget dient voorzien te worden bij de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan, vanaf 2022.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen stelt voor om vanaf 2022 een jaarlijkse nominatieve toelage voor Kapellekes Ommegang (100 euro), Heemkring Dorp & Toren (500 euro), René De Clercq Genootschap (500 euro) en Kon. Fanfare Sint-Cecilia (1.400 euro) , ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad bij wijze van toevoeging aan de lijst van nominatieve toelagen en dit bij de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan. Deze nominatieve toelagen worden uit het reglement basis- en werkingspremie gehaald bij de opmaak van het vernieuwde reglement.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 12/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 27 OKTOBER 2021

D.3. Gedenkplaat Luuk Gruwez - financiering - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd om de financiering van een gedenkplaat voor Deerlijks ereburger en dichter Luuk Gruwez goed te keuren.

 

Motivering

 

Begin 2021 werd de vraag gesteld of er een mogelijkheid bestaat om een gedenkplaat voor de Deerlijkse dichter Luuk Gruwez te laten maken en deze aan zijn ouderlijk huis in de Hoogstraat 153 te Deerlijk te bevestigen.

 

In enkele overlegmomenten met initiatiefneemster Jojo Benoit, de cultuurdienst en de schepen van cultuur werd deze mogelijkheid verder onderzocht. Er werd een voorstel uitgewerkt waarbij een kunstwerk  zou gemaakt worden door een kunstenaar die bevriend is met Luuk Gruwez. Het werk bevat een gedeelte van een gedicht van Luuk Gruwez, gebeiteld in een natuursteen.

 

De kostprijs om deze plaat te laten maken en te installeren bedraagt 1.682 euro. Er wordt gevraagd aan de gemeente om deze plaat te financieren.

 

In aanvulling op de reeds bestaande gedenkplaten, standbeelden en/of bustes van de andere Deerlijkse drie grote literairen (René De Clercq, Pieter Jan Renier en Hugo Verriest), zou een blijvende gedenksteen een meerwaarde zijn voor de gemeente.

 

De gedenksteen zou bevestigd worden aan een privé-woning. De eigenaars van de woning gelegen in de Hoogstraat 153 verklaarden zich akkoord met het aanbrengen van deze gedenksteen. Er wordt een overeenkomst opgesteld tussen de eigenaars van de woning en de gemeente, waarin wordt gesteld dat de gedenkplaat te allen tijde eigendom blijft van de gemeente.

 

Luuk Gruwez is bereid om in ruil een gratis auteurslezing te geven. Deze zou in samenwerking met de bibliotheek en in het kader van de Vlaamse Poëzieweek georganiseerd worden. Dit moet verder worden onderzocht en kan tijdig worden uitgewerkt door de bibliotheek.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen.

 

Raming of bedrag

1.775 euro

Actie

Overig beleid

Jaarbudgetrekening

0705-00 / 61500000

Visum

geen visum

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit de financiering van de gedenksteen voor Deerlijks ereburger Luuk Gruwez goed te keuren.

 

Artikel 2

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit de overeenkomst tussen de eigenaar van de woning waar de gedenkplaat wordt aangebracht en de gemeente, goed te keuren.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 12/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 27 OKTOBER 2021

D.4. Masterplan DNA van het dorp Sint-Lodewijk - goedkeuring

 

Dit punt werd uitgesteld naar een volgende zitting.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 12/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 27 OKTOBER 2021

D.5. Aanbod recht van voorkoop - Waregemstraat 411

 

Aanleiding en context

 

De Vlaamse Grondenbank heeft een aanbod van het recht van voorkoop ontvangen waarvan het gemeentebestuur de begunstigde is.

 

Motivering

 

De instrumenterende ambtenaar heeft het recht van voorkoop aangeboden in toepassing van de Vlaamse wooncode (woning is leegstaand). Het betreft een eigendom gelegen Waregemstraat 411 (gekadastreerd afdeling 1, sectie A, nummer 476t2) te Deerlijk.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

          Andere :

          Decreet houdende de harmonisering van de procedures van voorkooprechten definitief goedgekeurd op 25 mei 2007

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit niet in te gaan op het aanbod en het recht van voorkoop bijgevolg niet uit te oefenen.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 12/11/2021
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.