Zitting van CBS van 27 SEPTEMBER 2023
C.1. College van burgemeester en schepenen - verslag van de zitting van 20 september 2023 - goedkeuring
Aanleiding en context
Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd het verslag van de vorige zitting goed te keuren.
Motivering
Het college van burgemeester en schepenen overloopt het verslag van de zitting van 20 september 2023.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 50 Decreet Lokaal Bestuur
Adviezen
Er zijn geen adviezen nodig.
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
Het college van burgemeester en schepenen besluit het verslag van de zitting van 20 september 2023 goed te keuren.
Zitting van CBS van 27 SEPTEMBER 2023
C.2. 1. Traject MAT - tussentijds verslag - kennisname - 2. Voorstel programma 23 oktober 2023
Aanleiding en context
1. Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd kennis te nemen van het tussentijds verslag omtrent het traject van het managementteam dat begeleid werd door 'Wilde Zwanen'.
2. Daarnaast wordt het college van burgemeester en schepenen gevraagd akkoord te gaan met het voorstel van programma voor een activiteit met het personeel op 23 oktober 2023.
Dit programma heeft als doel:
● de implementatie van het Kompas dat gedurende het traject met 'Wilde Zwanen' werd gemaakt;
● tegemoet komen aan enkele noden naar aanleiding van het rapport van de RAPSi.
Motivering
1. TUSSENTIJDS VERSLAG 'WILDE ZWANEN'
Aanleiding
In zitting van 6 juli 2022 gunde het college van burgemeester en schepenen de opdracht 'ondersteuning MAT' aan Wilde Zwanen bv.
De aanleiding hiervan was dat de organisatie de afgelopen jaren een gigantische transformatie heeft doorgemaakt. Deze transformatie maakt dat clusterhoofden echte kameleons moeten worden en moeten switchen tussen een sturende leidinggevende, een ondersteunende coach, een bruggenbouwer tussen diensten en over besturen heen en tegelijk ook een ondernemer, maar soms ook nog noodgedwongen een deskundige en vanwege de beperkte schaal van de organisatie (maar bij voorkeur zoveel mogelijk beperkt) een uitvoerder.
Met de ondersteuning van het MAT en haar leden willen we de leidinggevende/coachende rol van de clusterhoofden versterken in verhouding tot de andere rollen. De focus moet komen op het meer coachen van mensen dan op dossiers.
Begin 2023 startte het betreffende traject.
Hoewel het werken aan het team een blijvend gegeven is, wil het MAT een tussentijds verslag aan het college van burgemeester en schepenen bezorgen:
Verloop traject
In bijlage bevinden zich verschillende documenten die de weergave vormen van het voorbije traject tot nu toe.
Hoewel het MAT het moeilijk vindt om dit alles in een samenvatting te gieten, gelet op het belang van elk element van het traject, willen we het document 'tussentijds verslag' uitlichten. Hieronder lijsten we de uiteindelijke adviezen op:
1. Uit het luik 'kennismaken en spiegelen':
● Doorpraten tot we zeker zijn dat we hetzelfde begrijpen en niet uitgaan van veronderstellingen of ons eigen perspectief.
● Realiseren van bewustzijn over hoe de historiek op vandaag nog speelt is voor de hele organisatie relevant.
● De gewenste richting expliciteren en samen met de organisatie bepalen welke stappen te zetten zijn, om te evolueren naar de gewenste richting, is aan te bevelen. Dit is niet enkel een zaak voor het MAT.
2. Uit het luik 'scherpstellen kompas en verbinden'':
● Het Kompas is niet alleen van het MAT, het is van de hele organisatie. Het is aangewezen om de implementatie hiervan niet aan het toeval over te laten. Het is belangrijk om dit participatief en met de relevante (minstens politiek en medewerkers) belanghebbenden verder body te geven. Dit mag het MAT niet weerhouden om zelf als team al te oefenen met het toepassen van het Kompas (zie ppt sessie 22/06).
● Tip: zorg voor een zichtbare versie op jullie MAT-overleg en spreek af wie in de vergadering het Kompas bewaakt en actief inbrengt.
3. Uit het luik 'bouwen aan vermogens van leiders en oefenen van vaardigheden'':
● Heldere rollen verdelen in het MAT zou kunnen helpen om overzicht te bewaren en meer samen te installeren.
● Momenten vooruitplannen in de tijd om te werken aan het team en dit ook invulling geven zorgt voor gereserveerde tijd en helpt om de waan van de dag te overstijgen.
● De afspraken gemaakt rond Kompas, de verwachtingen rond het MAT lijken nu nog vrijblijvend. Oefen met het uitspreken, bespreken en aanspreken van elkaar. Dit is in jullie teams al oefenen met wat er breed in de organisatie nodig is.
Vervolg
In de laatste sessie werden manieren besproken om het Kompas te implementeren in de organisatie. Daarin werd helder dat:
● Het belangrijk is om de politiek zeker te informeren over het gelopen proces en de te nemen stappen (procesinformatie is ook informatie).
● Na te denken hoe de implementatie van het Kompas kan gekoppeld worden aan het lopende strategische proces en hoe dit Kompas ons ook kan helpen bij het ingaan van de nieuwe legislatuur.
● Het MAT tijd neemt tot december om het Kompas verder af te werken en te oefenen met het Kompas in het eigen team.
● Het MAT tijd neemt om te werken aan het team (ingepland) en de agenda (van de meetings) al af te stemmen op wat het MAT heeft afgesproken.
● De Wilde Zwanen en het MAT in december opnieuw samenkomt op basis van de uitdagingen en vragen die er zijn na ‘de oefenperiode'.
2. VOORSTEL PROGRAMMA 23 OKTOBER 2023
Een kompas is een instrument dat gedragen moet worden door de hele organisatie, van management tot beleid tot personeel.
Daarom is in bijlage een voorstel gevoegd om het personeel te laten proeven van het kompas alsook input te geven hierop. Voor en na 23 oktober 2023 is er de mogelijkheid om foto's te nemen voor het "Smoelenboek". Er zal op 23 oktober 2023 nog een warme oproep zijn om hier aan mee te doen.
Tegelijk beantwoordt het voorstel van programma, met name het luik 'filmpjes van de diensten', en de opmaak van een "Smoelenboek" aan het rapport van de RAPSi, waarbij volgende noden werden opgenomen:
● “Voor vele medewerkers is de structuur van de organisatie niet volledig duidelijk. Ze weten vaak niet bij wie ze terecht kunnen met specifieke vragen. Een duidelijk overzicht van functies, namen en verantwoordelijkheden zou hen helpen. Daarnaast geven medewerkers aan dat het voor bepaalde opdrachten/projecten opportuun zou zijn om clusteroverschrijdend te kunnen werken. Het organiseren en faciliteren van werkgroepen, uitwisseling tussen clusters kan hierbij helpen.”
Dit betreft een werkpunt op organisatieniveau binnen het thema ‘structuur binnen de organisatie’.
● Daarnaast staat ook volgende opgenomen binnen het thema ‘verbinding’:
“De sfeer zit over het algemeen goed, maar de medewerkers geven wel hun nood aan verbinding met collega’s aan. Zowel de verbinding tussen de collega’s binnen hun eigen team als met de collega’s uit andere teams. Door veranderingen in het personeelsbestand hebben de medewerkers het gevoel dat ze heel wat mensen niet (meer) kennen. Er wordt hier al op ingezet, maar het belang van die gezamenlijke momenten werd bevestigd. Als collega’s elkaar beter kennen, zullen ze elkaar ook sneller ondersteunen bij het uitvoeren van opdrachten/hun job.”
Het programma van 23 oktober 2023 geeft binnen het thema 'verbinding' uitwerking aan deze actie uit het actieplan:
○ Blijvend inzetten op jaarlijkse activiteiten voor medewerkers.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen, met uitzondering van broodjes die op 23 oktober 2023 aan het personeel worden aangeboden. Hiervoor volgt nog een bestelbon.
BESLUIT
Artikel 1
Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het verslag omtrent het traject van het managementteam dat begeleid werd door 'Wilde Zwanen'.
Artikel 2
Het college van burgemeester en schepenen gaat akkoord met het voorstel van programma voor een activiteit met het personeel op 23 oktober 2023.
Dit programma heeft als doel
● de implementatie van het Kompas dat gedurende het traject met 'Wilde Zwanen' werd gemaakt;
● tegemoet te komen aan enkele noden naar aanleiding van het rapport van de RAPSi.
Zitting van CBS van 27 SEPTEMBER 2023
C.3. Site oude brandweerkazerne Hoogstraat - bijkomend bodemonderzoek - fase 4 - gunning - goedkeuring
Aanleiding en context
Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd de gunning van de opdracht “Bijkomend bodemonderzoek site oude brandweerkazerne Hoogstraat - fase 4” goed te keuren.
Motivering
In 2022 liet OVAM een verkennend bodemonderzoek uitvoeren in de Hoogstraat 109 te Deerlijk met het doel de aanwezigheid van PFAS vast te stellen. Hieruit bleek dat er zowel in het grondwater als in de bodem sporen van PFAS te vinden zijn. Een gevolg hiervan is dat er een beschrijvend bodemonderzoek opgemaakt dient te worden.
Het college van burgemeester en schepenen keurde in zitting van 19 oktober 2022 de gunning van de opdracht “Beschrijvend bodemonderzoek site oude brandweerkazerne Hoogstraat” goed. De opdracht werd gegund aan Envirosoil nv, Siemenslaan 13 te 8020 Oostkamp.
Op basis van deze eerste resultaten dienden bijkomende onderzoeksverrichtingen uitgevoerd te worden. Hiervoor keurde het college van burgemeester en schepenen in zitting van 1 maart 2023 de gunning van fase 2 goed. Deze opdracht werd opnieuw gegund aan Envirosoil nv, Siemenslaan 13 te 8020 Oostkamp.
Op basis van de resultaten van de tweede fase van het beschrijvend bodemonderzoek naar aanleiding van de PFAS-verontreiniging op de voormalige brandweerkazerne, dienden opnieuw aanvullende onderzoeksverrichtingen uitgevoerd te worden.
Het college van burgemeester en schepenen keurde in zitting van 28 juni 2023 de 3de fase van het beschrijvend bodemonderzoek goed. Deze opdracht werd opnieuw gegund aan Envirosoil nv, Siemenslaan 13 te 8020 Oostkamp.
Op basis van de resultaten van de 3de fase van het beschrijvend bodemonderzoek dienen aanvullende onderzoeksverrichtingen uitgevoerd te worden teneinde de omvang en risico's van de verontreiniging volledig in kaart te brengen.
Concreet dient voorzien te worden in een voornamelijk verdere horizontale afperking van de verontreiniging. Zodra de verontreiniging volledig in kaart is gebracht, dienen de risico's van de verontreiniging bepaald te worden. Samengevat worden volgende aanvullende onderzoeksverrichtingen voorzien:
● plaatsen van 8 ondiepe peilputten (4,5 m-mv);
● uitvoeren van 8 boring tot max. 2 m-mv;
● analyse van het vaste deel van de aarde op PFAS in een 12-tal grondstalen;
● analyse van het grondwater op PFAS op alle bijkomende peilputten (8).
Op basis van deze bijkomende gegevens zal nagegaan worden of de verontreiniging volledig in kaart werd gebracht. In voorkomend geval zal de risico-analyse uitgevoerd worden met de bekomen gegevens en zal nagegaan worden of de verontreiniging een risico vormt en verdere maatregelen noodzakelijk zijn. Alle bekomen gegevens worden vervolgens opgenomen in een rapport van beschrijvend bodemonderzoek, conform de richtlijnen van OVAM.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 12.303,25 euro excl. btw of 14.886,93 euro incl. 21 % btw.
Er wordt voorgesteld om de opdracht tot stand te brengen bij wijze van de aanvaarde factuur (overheidsopdrachten van beperkte waarde) en Envirosoil nv, Siemenslaan 13 te 8020 Oostkamp uit te nodigen om een offerte in te dienen.
Er werd 1 offerte ontvangen van Envirosoil nv, Siemenslaan 13 te 8020 Oostkamp (12.303,25 euro excl. btw of 14.886,93 euro incl. 21 % btw).
De verantwoordelijke aankopen en contractbeheer stelt voor om, rekening houdend met het voorgaande, de opdracht “Bijkomend bodemonderzoek site oude brandweerkazerne Hoogstraat - fase 4” te gunnen aan Envirosoil nv, Siemenslaan 13 te 8020 Oostkamp tegen het nagerekende offertebedrag van 12.303,25 euro excl. btw of 14.886,93 euro incl. 21 % btw.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 56, § 3, 5° betreffende de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen.
● Andere:
○ De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
○ Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
○ Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
○ De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
○ De wet van 17 juni 2016 en latere wijzigingen inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 92 (de geraamde waarde excl. btw bereikt de drempel van 30.000,00 euro niet).
○ Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
○ Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
○ Besluit van de gemeenteraad van 28 mei 2020 houdende vaststelling van de opdrachten voor werken, leveringen en diensten die beschouwd worden als opdrachten van dagelijks bestuur.
Adviezen
De omgevingsambtenaar verleent positief advies.
Financiën
De beslissing heeft financiële gevolgen.
Bestelbedrag | 12.303,25 euro excl. btw of 14.886,93 euro incl. btw |
Actie | Verrichtingen zonder beleidsdoelstelling |
Jaarbudgetrekening | 0390-00/61300000/BESTUUR/CBS/0/IP-GEEN |
Visum | G-2023-38 dd 25/09/2023 |
BESLUIT
Artikel 1
Bovengenoemde opdracht komt tot stand bij wijze van de aanvaarde factuur (overheidsopdracht van beperkte waarde).
Artikel 2
Goedkeuring wordt verleend aan het gunningsvoorstel, opgesteld door de verantwoordelijke aankopen en contractbeheer.
Artikel 3
De opdracht “Bijkomend bodemonderzoek site oude brandweerkazerne Hoogstraat - fase 4” wordt gegund aan Envirosoil nv, Siemenslaan 13 te 8020 Oostkamp tegen het nagerekende offertebedrag van 12.303,25 euro excl. btw of 14.886,93 euro incl. 21 % btw.
Artikel 4
De betaling zal gebeuren overeenkomstig de bepalingen voorzien in de offerte en met het krediet ingeschreven in het exploitatiebudget van 2023, op jaarbudgetrekening 0390-00/61300000/BESTUUR/CBS/0/IP-GEEN (actie GBB).
Artikel 5
Het krediet zal verhoogd worden bij de volgende aanpassing van het meerjarenplan.
Zitting van CBS van 27 SEPTEMBER 2023
C.4. Personeel - aankondiging vakbondsacties - kennisname
Aanleiding en context
Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het schrijven van ACOD Lokale en Regionale Besturen van 21 september 2023 waarbij ze een actiedag aankondigen.
Motivering
ACOD Lokale en Regionale Besturen meldt in hun schrijven van 21 september 2023 dat het gemeenschappelijk vakbondsfront en tal van andere organisaties op 5 oktober 2023 een actiedag met betoging in Brussel organiseren en dit tegen het voorstel van wet die het mogelijk maakt om gerechtelijk een betogingsverbod op te leggen.
Donderdag 5 oktober 2023 wordt als stakingsdag beschouwd waarbij elk personeelslid dat afwezig is wegens deelname aan de actie zal gedekt worden door deze stakingsaanzegging.
Er zijn geen adviezen nodig.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het schrijven van ACOD Lokale en Regionale Besturen, waarbij ze laten weten dat er op 5 oktober 2023 een actiedag wordt georganiseerd.
Personeelsleden die deelnemen aan deze actie zijn met deze stakingsaanzegging ingedekt.
Louis Vanderbeken Matthias Vanneste Bert Schelfhout Philip Ghekiere Karel Bauters Regine Rooryck Claude Croes Louis Vanderbeken Matthias Vanneste Bert Schelfhout Philip Ghekiere Regine Rooryck Claude Croes aantal voorstanders: 6 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van CBS van 27 SEPTEMBER 2023
C.5. Jobstudent burgerzaken - aanstelling - goedkeuring
STEMMINGEN
bij geheime stemming
Het college van burgemeester en schepenen besluit met 6 ja-stemmen
Zitting van CBS van 27 SEPTEMBER 2023
C.6. Beslissing college van burgemeester en schepenen van 30 augustus 2023 - mededeling kantmelding - kennisname
Aanleiding en context
De beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 30 augustus 2023 betreffende "Autoloze zondag - 24 september 2023 - vaststelling tijdelijk politiereglement op het verkeer" werd in zitting van 20 september 2023 ingetrokken en hernomen.
Motivering
De algemeen directeur vermeldt de intrekking van een besluit, de vernietiging of de niet-goedkeuring van een besluit door een toezichthoudende overheid in de notulen van de gemeenteraad of van het college van burgemeester en schepenen.
De algemeen directeur brengt de gemeenteraad of het college van burgemeester en schepenen daarvan op de hoogte op de eerstvolgende vergadering van de gemeenteraad of het college van burgemeester en schepenen.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 284 Decreet Lokaal Bestuur
Adviezen
Er zijn geen adviezen nodig.
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van de aangebrachte kantmelding in de rand van de notulen van het college van burgemeester en schepenen van 30 augustus 2023 als volgt:
Bij punt C.18. Feestelijkheden - Autoloze zondag - 24 september 2023 - vaststelling tijdelijk politiereglement op het verkeer - goedkeuring
Intrekking CBS-beslissing: CBS 20 september 2023
Mededeling kantmelding: CBS 27 september 2023
Herneming CBS-beslissing: CBS 20 september 2023
Zitting van CBS van 27 SEPTEMBER 2023
C.7. Diverse verslagen - kennisname
Aanleiding en context
Het college van burgemeester en schepenen wordt verzocht kennis te nemen van de aan de gemeente overgemaakte verslagen.
Motivering
Volgend verslag werd overgemaakt aan de gemeente:
● Leiedal - verslag van de Raad van Bestuur van 8 september 2023
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur
Adviezen
Er zijn geen adviezen nodig.
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van de ontvangen verslagen.
Zitting van CBS van 27 SEPTEMBER 2023
C.8. Farys ov - buitengewone algemene jaarvergadering van 15 december 2023 - verzoek agendering gemeenteraad - goedkeuring
Aanleiding en context
Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd kennis te nemen van de uitnodiging van Farys ov voor de buitengewone algemene vergadering van 15 december 2023, de agendapunten te overlopen en de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken deze materie te agenderen op de gemeenteraadszitting van 26 oktober 2023.
Motivering
Bij aangetekend schrijven van 15 september 2023 nodigt Farys ov de gemeente uit tot het bijwonen van de buitengewone algemene jaarvergadering die plaatsvindt op vrijdag 15 december 2023 om 14.30 uur in Flanders Expo, Maaltekouter 1 te 9051 Gent.
De vergadering zal fysiek plaatsvinden met digitale inbelmogelijkheid via ZOOM.
Het college van burgemeester en schepenen overloopt de agenda met volgende punten:
1.a. Kennisname bijzonder verslag van de Raad van Bestuur opgesteld overeenkomstig artikel 472, §1, tweede lid DLB
1.b. Goedkeuring tot oprichting van de naamloze vennootschap van publiek recht "Waterunie Operator" overeenkomstig artikel 472, §1, tweede lid DLB
1.c.Statutenwijziging Farys
1.c.i. Toelichtende nota bij de statutenwijziging met artikelsgewijze bespreking
1.c.ii. Nieuwe teksten van de statuten
1.c.iii. Volmachten
1.a. Kennisname bijzonder verslag van de Raad van Bestuur opgesteld overeenkomstig artikel 472, §1, tweede lid DLB
1.b. Statuten Azulatis NV - kennisname
1.c.Goedkeuring tot deelname aan de naamloze vennootschap Azulatis overeenkomstig artikel 472, §1, tweede lid DLB
1.a. Kennisname bijzonder verslag van de Raad van Bestuur opgesteld overeenkomstig artikel 472, §1, tweede lid DLB
1.b. Goedkeuring tot deelname aan de naamloze vennootschap Mainvault overeenkomstig artikel 472, §1, tweede lid DLB
1.c.Statuten Mainvault NV
Varia
Aangaande de punten 6, 7 en 8 van voornoemde agenda, ontving de gemeente op 20 september 2023 een toelichtende mail, terug te vinden in bijlage bij deze beslissing.
In de gemeenteraadszitting van 28 februari 2019 werd de heer Jo Tijtgat aangesteld als effectief vertegenwoordiger en de heer Matthias Vanneste als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van TMVW ov (nu Farys ov).
De naamswijziging van TMVW ov naar Farys ov, maakte deel uit van de statutenwijziging goedgekeurd tijdens de buitengewone algemene vergadering van TMVW ov (nu Farys ov) in zitting van 16 december 2022. Het Agentschap Binnenlands Bestuur keurde de statutenwijziging, inclusief de naamswijziging goed op 16 februari 2023. Gezien het een naamswijziging betreft, blijven de aangestelde vertegenwoordigers dezelfde.
De financieel beheerder heeft hieromtrent geen opmerkingen om reden dat er geen financiële link is.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 41, Art. 56, § 2 Decreet Lokaal Bestuur
● Andere: Art. 19 Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
Het college van burgemeester en schepenen besluit de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken om de buitengewone algemene vergadering van Farys ov, op de agenda van de gemeenteraad van 26 oktober 2023 te plaatsen.
Zitting van CBS van 27 SEPTEMBER 2023
C.9. Feestelijkheden - Straatfeest - Roelskouter - 6 juli 2024 - aanvraag - goedkeuring
Aanleiding en context
Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd toelating te verlenen voor de verschillende onderdelen van de aanvraag voor het houden van een straatfeest in de Roelskouter te Deerlijk.
Motivering
De bewoners van de Roelskouter wensen een straatfeest te organiseren op 6 juli 2024.
Zij vragen daarbij:
● aanvraag tijdelijke inname openbaar domein
De bewoners van de Roelskouter wensen een straatfeest te organiseren op zaterdag 6 juli 2024 en vragen toelating voor de inname van de Roelskouter tussen huisnummer 18 en 24.
● politionele medewerking
Het verkeersvrij houden van volgende straat(en): Roelskouter op 6 juli 2024 van 12.00 uur tot en met 24.00 uur.
PZ Gavers verleende op 1 september 2023 positief advies en heeft de nodige verkeersmaatregelen opgesteld conform het signalisatieplan ingetekend in Eagle.be met uniek nummer 1890028.
De organisatoren worden gevraagd geen tenten dwars over de rijbaan te plaatsen en te allen tijd een doorgang van 3 m vrij te houden voor de hulpdiensten.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur
● Andere:
○ Plaatsing verkeerssignalisatie
■ Beslissing van het politiecollege van 27 november 2008
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
Het college van burgemeester en schepenen besluit zijn goedkeuring te verlenen voor dit straatfeest.
Artikel 2
Het college van burgemeester en schepenen besluit zijn goedkeuring te verlenen voor de tijdelijke inname van het openbaar domein op zaterdag 6 juli 2024, in de Roelskouter tussen de huisnummers 18 en 24.
Artikel 3
Het college van burgemeester en schepenen besluit de gevraagde politionele medewerking te verlenen.
De inrichter dient zelf in te staan voor de plaatsing van de verkeers- en omleggingssignalisatie aan de hand van het toegestuurde signalisatieplan, opgemaakt door de politie. De politie zal enkel instaan voor het toezicht op de correcte plaatsing van de verkeers- en omleggingssignalisatie.
De levering van de verkeerssignalisatie gebeurt door de technische diensten van de gemeente. De controle op de naleving van het eventuele parkeerverbod gebeurt door de politie.
Artikel 4
Het college van burgemeester en schepenen besluit het advies van de diensten te volgen en verzoekt de organisator de richtlijnen te volgen inzake veiligheid.
Zitting van CBS van 27 SEPTEMBER 2023
C.10. Feestelijkheden - Scouts/JIN Deerlijk - opening de Slappen - 6 oktober 2023 - goedkeuring
Aanleiding en context
Op 7 september 2023 werd een aanvraag ingediend door Scouts & Gidsen Deerlijk voor volgend evenement:
Naam evenement | Opening Slappen |
Organisator | JIN Deerlijk |
Datum | 6 oktober 2023 |
Plaats | Gaverdomein, Vercruysse de Solartstraat 28 |
Motivering
1. Het college van burgemeester en schepenen overloopt volgende onderdelen van de aanvraag:
● aanvraag machtiging voor het verstrekken van sterke drank
Het is verboden sterke dranken te verkopen voor gebruik ter plaatse in occasionele drankgelegenheden waar openbare manifestaties plaatsvinden, tenzij het college van burgemeester en schepenen hiervoor een speciale machtiging verleent.
2. De evenementencel verleent volgend advies voor dit evenement:
De organisatoren worden gevraagd rekening te houden met de omwonenden en de (geluids-) overlast tot een minimum te beperken.
Zowel de inrichters als de bedieners van de muziekinstallatie moeten zich houden aan een voor de buurt aanvaardbaar geluidsniveau. In geen geval mag de muziek de nachtrust van de omwonenden storen. Klachten inzake nachtlawaai dienen vermeden te worden. In voorkomend geval moeten de richtlijnen van de politiediensten strikt worden opgevolgd.
De organisatoren worden gevraagd de inwoners van de omliggende straten van de activiteit in te lichten.
Men moet rekening houden met de algemene voorschriften van de hulpverleningszone Fluvia inzake brandpreventie. Deze voorschriften kan men terugvinden op de website via https://www.hvzfluvia.be/organiseer-veilig.
Alsook moet de organisator een risico-analyse (lijst opmaken met de mogelijke risico’s en maatregelen om deze te verhelpen/op te lossen) en plan met aanduiding opstelling, evacuatiewegen ... opmaken.
Alle cateringstanden dienen te beschikken over geldige en blanco keuringsverslagen (conformiteit installatie en gasdichtheid beiden uitgevoerd door een EDTC).
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur
● Andere:
○ Machtiging voor het verstrekken van sterke drank
■ Art. 9, Wet van 28 december 1983 betreffende de vergunning voor het verstrekken van sterke drank
■ Bepalingen inzake milieuhygiëne, wat betreft het maximaal geluidsniveau van muziek in inrichtingen
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
Het college van burgemeester en schepenen besluit zijn goedkeuring te verlenen voor dit
evenement mits de aanstelling van een verantwoordelijke die ook optreedt als
contactpersoon voor de hulp- en veiligheidsdiensten.
De eindverantwoordelijke zorgt voor de veiligheid in en rond het evenemententerrein, houdt
toezicht in de omgeving en zal, indien nodig, politiezone Gavers contacteren.
Artikel 2
Het college van burgemeester en schepenen verleent een speciale machtiging voor de verkoop van sterke drank tijdens dit evenement.
Artikel 3
Het college van burgemeester en schepenen besluit het advies van de evenementencel te volgen en verzoekt de organisator de richtlijnen van de verschillende disciplines te volgen inzake veiligheid.
Zitting van CBS van 27 SEPTEMBER 2023
C.11. Vergunning FANC - ioniserende straling - Oude Heerweg 5 - aktename
Aanleiding en context
Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd akte te nemen van de vergunning verleend door het federaal agentschap voor nucleaire controle (FANC) aan NV Bekaert SA, Oude Heerweg 5, 8540 Deerlijk, voor het exploiteren van een inrichting van klasse III met betrekking tot ioniserende straling.
Motivering
Aan NV Bekaert SA, Oude Heerweg 5, 8540 Deerlijk, werd door het FANC op 12 september 2023 een vergunning verleend voor het in bezit houden en het uitbaten van volgende toestellen:
Type toestel | Aantal | Toepassing | Max. topspanning |
Industrieel X-stralentoestel | 1 | X-stralenfluorescentie | 50 kV |
Industrieel X-stralentoestel | 1 | X-stralendiffractie | 60 kV |
Industrieel X-stralentoestel | 1 | X-stralenfluorescentie | 60 kV |
Industrieel X-stralentoestel | 1 | Inspectie | 160 kV |
De vergunning wordt verleend voor een periode tot en met 11 september 2038.
De vergunning met referentie CRX-0301024 van 28 september 2021, verleend door het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle, wordt opgeheven.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
Het college van burgemeester en schepenen neemt akte van de vergunning verleend door het federaal agentschap voor nucleaire controle (FANC) aan NV Bekaert SA, Oude Heerweg 5, 8540 Deerlijk, voor het exploiteren van een inrichting van klasse III met betrekking tot ioniserende straling.
Zitting van CBS van 27 SEPTEMBER 2023
C.12. Attest van verdeling - Marquettestraat 15 - beslissing
Aanleiding en context
Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd of er opmerkingen zijn bij het attest van verdeling voor de eigendom gelegen Marquettestraat 15.
Motivering
Op 12 september 2023 verstuurde men vanuit het notariaat Saey - Taelman - Degandt een attest van verdeling voor de eigendom gelegen Marquettestraat 15, gekadastreerd afdeling 2, sectie C, nummer 470G3, met een oppervlakte van 720 m².
Een deel van de eigendom met oppervlakte 356,83 m² wordt afgesplitst om bij te voegen bij de tuin van het pand Kortrijkse heerweg 97.
De bestemming van het goed is volgens de akte grond en volgens de verwerver tuin.
De omgevingsambtenaar stelt voor geen opmerkingen te formuleren bij het voorstel van verdeling.
Adviezen
Er zijn geen adviezen nodig.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 2 Decreet Lokaal Bestuur
● Andere:
○ Art. 5.2.2 Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009 en zijn wijzigingen
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
Het college van burgemeester en schepenen heeft geen bezwaar tegen de splitsing.
Zitting van CBS van 27 SEPTEMBER 2023
C.13. Attest van verdeling - Kortrijkse heerweg 44 - beslissing
Aanleiding en context
Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd of er opmerkingen zijn bij het attest van verdeling voor de eigendom gelegen Kortrijkse heerweg 44.
Motivering
Op 8 september 2023 verstuurde men vanuit het notariaat Saey - Taelman - Degandt een attest van verdeling voor de eigendom gelegen Kortrijkse heerweg 44, gekadastreerd afdeling 1, sectie A, nummer 28E2, met een oppervlakte van 363 m².
Een deel van de eigendom met een oppervlakte van 114 m² wordt afgesplitst om bij te voegen bij de tuin van de toekomstige verwervers.
De bestemming van het goed is volgens de akte perceel tuin en volgens de verwerver perceel tuin.
De omgevingsambtenaar stelt voor volgende opmerking te formuleren:
● De bestemming volgens het BPA Marquettestraat is:
○ deels zone 5: stapelplaatsen en kleine bedrijven;
○ deels zone 14: hoogstammig groen;
○ deels zone 13: private tuin.
● Het afsplitsen heeft impact op de toekomstige bouwmogelijkheden op het resterend perceel gezien de tuinzone van de eigendom Kortrijkse heerweg 44 heel beperkt is.
Adviezen
Er zijn geen adviezen nodig.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 2 Decreet Lokaal Bestuur
● Andere:
○ Art. 5.2.2 Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009 en zijn wijzigingen
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
Het college van burgemeester en schepenen heeft geen bezwaar tegen de splitsing maar wenst wel op te merken dat:
● De bestemming volgens het BPA Marquettestraat is:
○ deels zone 5: stapelplaatsen en kleine bedrijven;
○ deels zone 14: hoogstammig groen;
○ deels zone 13: private tuin.
● Het afsplitsen impact heeft op de toekomstige bouwmogelijkheden op het resterend perceel gezien de tuinzone van de eigendom Kortrijkse heerweg 44 heel beperkt is.
Zitting van CBS van 27 SEPTEMBER 2023
C.14. OMV 2023_90 - Stationsstraat 41 - beslissing
Aanleiding en context
Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd een omgevingsvergunning te verlenen voor het verbouwen van een woning, op een perceel gelegen Stationsstraat 41 en met als kadastrale omschrijving (afd. 2) sectie C 26 B3 en (afd. 2) sectie C 26 Z6, aangevraagd door de heer en mevrouw Olivier Veys - Sigrid Faes wonende Stationsstraat 41 te 8540 Deerlijk.
Motivering
Het college van burgemeester en schepenen onderzoekt de vermelde aanvraag, rekening houdend met de terzake geldende wettelijke bepalingen en heeft betreffende de aanvraag het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar ingewonnen.
Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar zoals uitgebracht op 19 september 2023.
Het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar luidt als volgt: Voorwaardelijk gunstig. Er dient voldaan te worden aan volgende voorwaarde(n):
● De bestaande boom in de zijtuin naast de woning dient behouden te blijven.
Het advies wordt als volgt gemotiveerd:
Gewestplan
De aanvraag situeert zich in het bij koninklijk besluit van 4 november 1977 vastgestelde origineel gewestplan Kortrijk met als bestemming woongebied.
Ruimtelijk uitvoeringsplan
● De aanvraag ligt in een gebied waarvoor een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Grens afbakening regionaalstedelijk gebied Kortrijk’ door de Vlaamse Regering werd vastgesteld op 20 januari 2006.
● De aanvraag is gelegen binnen de grenzen van het provinciaal ruimtelijke uitvoeringsplan Solitaire vakantiewoningen – Interfluvium, zoals vastgesteld door de deputatie op 25 juni 2015.
● De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.
Bijzonder plan van aanleg
De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd bijzonder plan van aanleg.
Verkaveling
De aanvraag is gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurde niet-vervallen verkaveling, goedgekeurd op 23 augustus 1962 (dossiernummer 19626/0062-2).
Voor dit perceel is een verkavelingswijziging/-bijstelling van toepassing, goedgekeurd op 20 december 1989.
Bepaling van het plan dat van toepassing is op de aanvraag
Het verkavelingsplan is van toepassing op de aanvraag.
Overeenstemming met dit plan
De aanvraag is niet in overeenstemming met de vigerende voorschriften.
Stedenbouwkundige verordeningen
Voor het perceel zijn de volgende stedenbouwkundige verordeningen relevant:
● Algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer, goedgekeurd bij besluit van de Vlaamse Regering van 29 april 1997.
● Gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater, goedgekeurd bij besluit van de Vlaamse Regering van 5 juli 2013.
Relevante stedenbouwkundige vergunningen
Er zijn geen voorgaande vergunningen gekend voor het betrokken goed.
Relevante milieuvergunningen
Er zijn geen voorgaande vergunningen gekend voor het betrokken goed.
Relevante omgevingsvergunningen
Er zijn geen voorgaande vergunningen gekend voor het betrokken goed.
3.1 Beschrijving van de omgeving
De eigendom is een perceel met een oppervlakte van 863 m² en is gelegen langs de Stationsstraat op ongeveer 300 m ten zuidwesten van de kern van Deerlijk. De Stationsstraat is een voldoende uitgeruste gemeenteweg.
Het perceel is bebouwd. Op het perceel bevindt zich een eengezinswoning van het halfopen bouwtype. De woning bestaat uit 2 bouwlagen en een hellend dak. De woning bevindt zich op de rooilijn en op de linker perceelsgrens. De toegang tot de woning is mogelijk via enkele trapjes die uitgeven op het openbaar domein. De woning is opgetrokken in rood-bruin metselwerk met muurband onder de ramen over de volledige breedte van de voorgevel en ontlastingsbogen in strekverband. De voordeur wordt geaccentueerd door een vertikaal travee. Het hoofdvolume heeft een diepte van 9,53 m. Zowel aan de rechterzijde als achteraan de woning is een uitbouw aanwezig. Ook over de volledige diepte van het perceel zijn aanbouwen op de linker perceelsgrens. Op de rechter perceelsgrens bevindt zich een bijgebouw met een oppervlakte van 50,38 m².
De omgeving is een stedelijke omgeving die gekenmerkt wordt door een menging aan functies, zoals wonen, handel, horeca, kantoren, diensten en gemeenschapsvoorzieningen. De woonfunctie bestaat zowel uit eengezinswoningen als uit meergezinswoningen.
3.2 Beschrijving van de aangevraagde stedenbouwkundige handelingen
De aanvraag betreft het verbouwen van een bestaande eengezinswoning na afbraak van enkele aanbouwen en bijgebouwen.
De bestaande af te breken bebouwing heeft een totale oppervlakte van 57 m². De te slopen bebouwing betreft een aanbouw rechts van de woning, een afdak rechts van de aanbouw en achteraan aansluitend op de aanbouw. De woning wordt aan de buitenzijde geïsoleerd met 14 cm en 2 cm rode steenstrips. De dakbedekking na de werken betreft zwarte dakpannen en zwart aluminium buitenschrijnwerk.
Het bestaande hoofdvolume wordt intern verbouwd. De kelder blijft behouden. Het gelijkvloers bestaat na verbouwing en uitbreiding uit een inkom, bureau/speelhoek, keuken, leefruimte, wasplaats, douche, hobbyruimte en tuinberging. Op het verdiep worden 3 slaapkamers, een badkamer en toilet voorzien. Onder het dak bevindt zich nog een hobbyruimte, berging, toilet en ruimte voor technieken.
In de tuinzone wordt de bestaande orangerie achteraan het perceel behouden. Ook de overdekte ruimte op de rechter perceelsgrens blijft behouden. Deze zal aangewend worden als carport. De bestaande boom naast de woning blijft eveneens behouden.
3.3 Beschrijving van de aangevraagde ingedeelde inrichtingen of activiteiten
De aanvraag heeft geen betrekking op een ingedeelde inrichting of activiteit.
De aanvraag werd onderworpen aan een openbaar onderzoek. Het openbaar onderzoek vond plaats van 20 juli 2023 tot 18 augustus 2023. Tijdens de periode van het openbaar onderzoek werden er geen bezwaarschriften ingediend.
Er dienden geen adviezen ingewonnen te worden.
De aanvraag valt niet onder de bijlage I of II van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 december 2004. Project-MER of OVR is niet van toepassing op voorliggende aanvraag.
Op basis van de hierboven vermelde overwegingen wordt tot de volgende beoordeling van het dossier gekomen.
7.1 Planologische toets
De aanvraag dient te worden afgetoetst aan de stedenbouwkundige voorschriften van de verkaveling.
De eigendom is gelegen binnen de grenzen van de goedgekeurde niet-vervallen verkaveling zoals goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen op 23 augustus 1962 (dossiernummer 19626/0062-2).
De aanvraag voldoet grotendeels aan de voorzieningen van de verkaveling gezien het een woning betreft op de perceelsgrens met eenzelfde kroonlijsthoogte, dakvorm en dakhelling als de naastliggende woning. De aanvraag beantwoordt niet aan de voorschriften voor wat betreft onder meer de bouwlijn die zich bevindt in het verlengde van de nevenstaande gebouwen.
Aangezien de verkaveling meer dan 15 jaar oud is, vormt deze in toepassing van artikel 4.3.1 §1 van de VCRO geen weigeringsgrond meer voor de vergunningverlenende overheid en kan ze bijgevolg als het ware buiten beschouwing gelaten worden mits de aanvraag inpasbaar is in de onmiddellijke omgeving en de goede ruimtelijke ordening gerespecteerd wordt.
De aanvraag dient bijgevolg te worden afgetoetst aan de onderliggende gewestplanbestemming, zijnde aan de voorschriften van het woongebied.
De aanvraag dient getoetst te worden aan de stedenbouwkundige voorschriften van het gewestplan, meer bepaald aan de voorschriften van het woongebied.
In deze zone gelden de stedenbouwkundige voorschriften van art. 5.1.0. van het koninklijk besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen. Deze voorschriften luiden als volgt:
Woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven. Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving.
De aanvraag heeft betrekking op het renoveren van een eengezinswoning zodat de aanvraag in overeenstemming is met de voorzieningen van het gewestplan.
7.2 Wegenis
In toepassing op de artikelen 4.3.5. tot en met 4.3.8. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening kan gesteld worden dat de Stationsstraat een voldoende uitgeruste openbare weg is.
De aanvraag beoogt niet de oprichting van een bedrijfswoning.
De aanvraag ligt niet in een reservatiestrook. Het goed is niet getroffen door een rooilijn.
7.3 Watertoets (decreet integraal waterbeleid)
Hoofdstuk III, afdeling I, artikel 8 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het algemeen waterbeleid (Belgisch Staatsblad 14 november 2003) legt bepaalde verplichtingen op, die de watertoets worden genoemd. Deze watertoets houdt in dat de eventuele schadelijke effecten van het innemen van ruimte ten koste van de watersystemen worden ingeschat.
De omzendbrief OMG/2022/1 ‘Richtlijnen voor de toepassing van een klimaatbestendige watertoets en de vrijwaring van het waterbergend vermogen in signaalgebieden’ reikt richtlijnen aan voor het toepassen van het nieuwe watertoetsbesluit, alsook voor het vrijwaren van watergevoelige gebieden.
Het betrokken goed is volgens de fluviale en de pluviale overstromingskaart niet gelegen binnen een overstromingsgevoelige zone.
De voorliggende aanvraag heeft geen uitbreiding van de bebouwde oppervlakte.
De aanvraag valt niet onder het toepassingsgebied van de gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwater. Bijgevolg kan in alle redelijkheid geoordeeld worden dat het schadelijk effect beperkt zal zijn.
7.4 Mer-screening
De aanvraag valt niet onder de bijlage I,II of III van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 december 2004.
7.5 Natuurtoets
Volgens de natuurtoets blijkt dat geen onvermijdbare schade aan belangrijke natuurwaarden worden veroorzaakt.
7.6 Erfgoed-/archeologietoets
Niet van toepassing.
7.7 Mobiliteit – MOBER (transport en verkeersveiligheid)
Niet van toepassing.
7.8 Decreet grond- en pandenbeleid
Niet van toepassing.
7.9 Milieuaspecten
Niet van toepassing.
7.10 Goede ruimtelijke ordening
Voor de beoordeling van de goede ruimtelijke ordening wordt de aanvraag getoetst aan de hand van de aandachtspunten en criteria zoals vermeld in artikel 4.3.1 § 2 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, voor zover noodzakelijk en relevant.
Functie:
De aanvraag heeft betrekking op de verbouwing van een eengezinswoning. Deze functie blijft ongewijzigd en is passend binnen deze woonomgeving.
Het ontwerp zorgt voor een verruiming, herindeling en rationalisering van de woning en beantwoordt zodoende aan de huidige normen van wooncomfort.
Inplanting en ruimtegebruik:
De inplanting van de woning op de rooilijn blijft zo goed als ongewijzigd. Door het aanbrengen van 14 cm isolatie en 2 cm steenstrips, wordt een beperkte inname van het publiek domein voorzien. De breedte van het voetpad bedraagt na de werken +/- 1,34 m, wat voldoende is om te functioneren als volwaardig voetpad.
Bouwvolume en gabarit:
Het hoofdgebouw van de woning blijft qua gabarit ongewijzigd, er worden enkel interne verbouwingswerken uitgevoerd.
Er wordt geen hinder verwacht voor de omringende percelen. Achteraan wordt een bestaand afdak verwijderd waardoor de bouwdiepte beperkt wordt, de bouwhoogte blijft behouden en de muren op de perceelsgrens veranderen niet.
Het gevraagde is qua volume en gabarit inpasbaar in de betreffende omgeving.
Verschijningsvorm:
Door het aanbrengen van een gevelstrip, wordt de voorgevel gewijzigd. Het aanbrengen van de gevelstrip brengt met zich mee dat de bestaande detaillering van de voorgevel verloren gaat. Gezien er echter weinig eenheid is voor wat betreft materialisatie als detaillering van de voorgevel, is sprake van een blijvende integratie. Door het aanbrengen van de isolatie zullen de trapjes naar de voordeur geïntegreerd worden in de voorgevel, wat ervoor zal zorgen dat het voetpad veiliger en uniformer zal zijn.
De sloop van de huidige achterbouwen betekenen een sanering van de bebouwing op het perceel. De uitbreiding integreert zich door zijn materiaalgebruik (metselwerk) binnen de bestaande bebouwing.
Parkeerplaatsen en verkeersaantrek:
De functie van eengezinswoning blijft behouden, bijgevolg wordt geen wijziging van de verkeersaantrek verwacht. De bestaande garage wordt gesloopt, echter zal het bestaande afdak aangewend worden als carport. Op die manier kunnen 2 wagens op eigen terrein gestald worden en wordt de eigen parkeerbehoefte opgevangen.
Groen- en omgevingsaanleg:
Achter de woning wordt een terras aangelegd.
De woning beschikt over een voldoende ruime tuinzone om een kwalitatieve tuin te kunnen aanleggen. Na de werken wordt het contact tussen de leefruimtes van de woning en de tuinzone versterkt, wat de woonkwaliteit ten goede komt.
De geplande verharding wordt voorzien in waterdoorlatende materialen, wat de waterhuishouding ten goede komt.
De aanvrager voorziet de bestaande hoogstammige boom naast de woning te behouden. Deze boom heeft een belangrijke visuele impact op het bestaande straatbeeld wat ook benadrukt wordt in het beeldkwaliteitsplan (streng steenweg – ritme van groenmassa’s) waardoor het behoud van deze boom noodzakelijk is en dit nog eens specifiek verankerd wordt in de voorwaarden bij afgifte van de vergunning.
Conclusie:
Het ontwerp is bijgevolg verenigbaar met zijn onmiddellijke omgeving en met de goede plaatselijke aanleg.
Artikel 4.3.1§2, 2° stelt dat het vergunningverlenende bestuursorgaan ook met de bijdrage van het aangevraagde aan de verhoging van het ruimtelijk rendement rekening kan houden.
De aanvraag doet geen bijdrage tot de verhoging van het ruimtelijk rendement, doch respecteert de kwaliteit van de woon- en leefomgeving. Het aangevraagde past zich in de betrokken omgeving.
7.11 Resultaten openbaar onderzoek
Tijdens de periode van het openbaar onderzoek werden geen bezwaren of opmerkingen geformuleerd zodat een verdere beoordeling niet aan de orde is.
7.12 Scheidingsmuren
Niet van toepassing.
7.13 Bespreking adviezen
Niet van toepassing.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 2 Decreet Lokaal Bestuur
● Andere:
○ Besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet betreffende de omgevingsvergunning
○ Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009 en zijn wijzigingen
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
Het college van burgemeester en schepenen sluit zich aan bij het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar en besluit bijgevolg tot het afleveren van de omgevingsvergunning aan de heer en mevrouw Olivier Veys - Sigrid Faes, wonende Stationsstraat 41 te 8540 Deerlijk, voor het verbouwen van een woning, op een perceel gelegen Stationsstraat 41 en met als kadastrale omschrijving (afd. 2) sectie C 26 B3 en (afd. 2) sectie C 26 Z6, mits te voldoen aan volgende voorwaarde(n):
● De bestaande boom in de zijtuin naast de woning dient behouden te blijven.
Zitting van CBS van 27 SEPTEMBER 2023
C.15. OMV 2023_96 - Pladijsstraat 182 - beslissing
Aanleiding en context
Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd een omgevingsvergunning te verlenen voor het slopen en herbouwen van een woning met praktijk, op een perceel gelegen Pladijsstraat 182 en met als kadastrale omschrijving (afd. 2) sectie D 195 G, aangevraagd door Josephine Moens - Laurens Dekoker wonende Mimosalaan 12 te 8500 Kortrijk.
Motivering
Het college van burgemeester en schepenen onderzoekt de vermelde aanvraag, rekening houdend met de terzake geldende wettelijke bepalingen en heeft betreffende de aanvraag het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar ingewonnen.
Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar zoals uitgebracht op 19 september 2023.
Het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar luidt als volgt: Voorwaardelijk gunstig. Er dient voldaan te worden aan volgende voorwaarde(n):
● De woonfunctie en kinepraktijk zijn onlosmakelijk verbonden met elkaar.
● De ruimte tussen de voorbouwlijn en rechter voorbouw (breedte 3,10 m op diepte van 2 m) moet volledig verhard worden en ingericht worden als fietsenstalling. Dat betekent een bijkomende verharding van 2,1 m².
● De oprit naar de garage moet over de volledige diepte voorzien worden als karrespoor. Andere verharding richting de garage wordt uitgesloten.
● Het huidige maaiveld dient behouden te blijven. Elke ophoging van het terrein wordt uitgesloten van vergunning.
Het advies wordt als volgt gemotiveerd:
Gewestplan
De aanvraag situeert zich in het bij koninklijk besluit van 4 november 1977 vastgestelde origineel gewestplan Kortrijk met als bestemming woongebied.
Ruimtelijk uitvoeringsplan
● De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.
● De aanvraag is gelegen binnen de grenzen van het provinciaal ruimtelijke uitvoeringsplan Solitaire vakantiewoningen – Interfluvium, zoals vastgesteld door de deputatie op 25 juni 2015.
● De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.
Bijzonder plan van aanleg
De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd bijzonder plan van aanleg.
Verkaveling
De aanvraag is gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurde niet-vervallen verkaveling, goedgekeurd op 27 april 1967 (dossiernummer 19673/1048-2).
Bepaling van het plan dat van toepassing is op de aanvraag
Het verkavelingsplan is van toepassing op de aanvraag.
Overeenstemming met dit plan
De aanvraag wijkt af van de vigerende voorschriften.
Stedenbouwkundige verordeningen
Voor het perceel zijn de volgende stedenbouwkundige verordeningen relevant:
● Algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer, goedgekeurd bij besluit van de Vlaamse Regering van 29 april 1997.
● Gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid, goedgekeurd bij besluit van de Vlaamse Regering van 5 juni 2009 (en latere wijzigingen).
● Gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater, goedgekeurd bij besluit van de Vlaamse Regering van 5 juli 2013.
● Gemeentelijke algemene bouwverordening inzake vellen van hoogstammige bomen, vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 22 maart 1974 en goedgekeurd bij KB op 4 juli 1974.
Relevante stedenbouwkundige vergunningen
Volgende stedenbouwkundige vergunningen en/of weigeringen zijn relevant:
● Stedenbouwkundige vergunning afgeleverd op 28 maart 1969 door het college van burgemeester en schepenen voor het bouwen van een landhuis.
● Stedenbouwkundige vergunning afgeleverd op 25 juni 1969 door het college van burgemeester en schepenen voor het bouwen van een landhuis (wijziging).
Relevante milieuvergunningen
Er zijn geen voorgaande vergunningen gekend voor het betrokken goed.
Relevante omgevingsvergunningen
Er zijn geen voorgaande vergunningen gekend voor het betrokken goed.
3.1 Beschrijving van de omgeving
De eigendom is een perceel met een oppervlakte van 1010 m² en is gelegen langs de Pladijsstraat op ongeveer 1 km ten noordwesten van de kern van Sint-Lodewijk. De Pladijsstraat is een voldoende uitgeruste gemeenteweg.
Het perceel is bebouwd. Op het perceel bevindt zich een vrijstaande eengezinswoning. De woning bestaat uit 1 bouwlaag en een hellend dak. De woning is ingeplant op 3,80 m tov de linker perceelsgrens, op 6,50 m tov de rechter perceelsgrens en op 10 m achter de rooilijn. In de tuin bevinden zich een tuinhuis, serre en garage.
De woning bevindt zich langs een invalsweg naar het dorp Sint -Lodewijk. De omgeving is eerder een landelijke, agrarische omgeving met een residentieel karakter en wordt bepaald door de aanwezigheid van eengezinswoningen. Het wonen bestaat er bijna uitsluitend uit eengezinswoningen.
3.2 Beschrijving van de aangevraagde stedenbouwkundige handelingen
De aanvrager wenst na het slopen van alle bebouwing op het perceel een nieuwe vrijstaande eengezinswoning met praktijkruimte te bouwen. De woning wordt ingeplant op 8 m van de rooilijn, op 3,61 m van de rechterzijperceelsgrens en op 4 m van de linker zijperceelsgrens. De afstand tot de achterkavelgrens bedraagt +/- 13,75 m. De woning heeft een breedte van 17,85 m. De diepte op het gelijkvloers bedraagt 16,20 m. De woning bestaat uit één bouwlaag met hellend dak (40°). De kroonlijsthoogte bedraagt 3,10 m en de nokhoogte ligt maximaal op 8,35 m.
De woning wordt 0,54 m hoger ingeplant dan de as van de weg. Dat is +/- 10 cm hoger dan het bestaande maaiveld.
Op het gelijkvloers bevindt zich de kinepraktijk met een totale oppervlakte van 97,25 m² en de inkomhal, keuken, berging, eethoek, zithoek en garage/wasplaats van het private woongedeelte. De kinepraktijk bestaat uit een inkom/wachtruimte, 3 praktijkruimtes, een toilet, sas, oefenzaal en kitchenette. Op de verdieping worden 3 slaapkamers, een badkamer, een 2e sanitaire cel, 2 bergruimtes en een bureau/archief ondergebracht. Onder het dak bevindt zich nog een zolder.
De gevels worden afgewerkt in wit gekaleid metselwerk, de dakbedekking bestaat uit oranje-bruine dakpannen en het schrijnwerk is voorzien in donker grijs/zwart PVC.
In de voortuin wordt verharding voorzien met een oppervlakte van +/- 88 m² (eigen berekening). Dat is +/- 54 % van de voortuinstrook. De verharding zal dienst doen als oprit naar de garage en 2 bijkomende parkeerplaatsen. Rondom de woning wordt met een pad in waterdoorlatende verharding aangelegd met een breedte van 1m. In de tuinzone wordt een terras met 51,90 m² in niet-waterdoorlatende verharding aangelegd.
3.3 Beschrijving van de aangevraagde ingedeelde inrichtingen of activiteiten
De aanvraag heeft geen betrekking op een ingedeelde inrichting of activiteit.
De aanvraag werd onderworpen aan een openbaar onderzoek. Het openbaar onderzoek vond plaats van 20 juli 2023 tot 18 augustus 2023. Tijdens de periode van het openbaar onderzoek werden er geen bezwaarschriften ingediend.
Er dienden geen adviezen ingewonnen te worden.
De aanvraag valt niet onder de bijlage I of II van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 december 2004. Project-MER of OVR is niet van toepassing op voorliggende aanvraag.
Op basis van de hierboven vermelde overwegingen wordt tot de volgende beoordeling van het dossier gekomen.
7.1 Planologische toets
De aanvraag dient te worden afgetoetst aan de stedenbouwkundige voorschriften van de verkaveling.
De eigendom is gelegen binnen de grenzen van de goedgekeurde niet-vervallen verkaveling zoals goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen op 27 april 1967 (dossiernummer VK 19673/1048-2).
De aanvraag voldoet grotendeels aan de voorzieningen van de verkaveling gezien het een woning betreft met 4 bewerkte gevels, de maximale bouwdiepte van 20 m gerespecteerd wordt en de kroonlijsthoogte van de woning lager ligt dan 6 m. De aanvraag beantwoordt niet aan de voorschriften voor wat betreft onder meer de inplanting tov de zijkavelgrens en de rooilijn en de functie (woning met praktijkruimte).
Aangezien de verkaveling meer dan 15 jaar oud is, vormt deze in toepassing van artikel 4.3.1 §1 van de VCRO geen weigeringsgrond meer voor de vergunningverlenende overheid en kan ze bijgevolg als het ware buiten beschouwing gelaten worden mits de aanvraag inpasbaar is in de onmiddellijke omgeving en de goede ruimtelijke ordening gerespecteerd wordt.
De aanvraag dient bijgevolg te worden afgetoetst aan de onderliggende gewestplanbestemming, zijnde aan de voorschriften van woongebied.
De aanvraag dient getoetst te worden aan de stedenbouwkundige voorschriften van het gewestplan, meer bepaald aan de voorschriften van het woongebied.
In deze zone gelden de stedenbouwkundige voorschriften van art. 5.1.0. van het koninklijk besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen. Deze voorschriften luiden als volgt :
Woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven. Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving.
De aanvraag heeft betrekking op het herbouwen van een woning met praktijkruimte zodat de aanvraag in overeenstemming is met de voorzieningen van het gewestplan.
7.2 Wegenis
In toepassing op de artikelen 4.3.5. tot en met 4.3.8. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening kan gesteld worden dat de Pladijsstraat een voldoende uitgeruste openbare weg is.
De aanvraag beoogt niet de oprichting van een bedrijfswoning.
De aanvraag ligt niet in een reservatiestrook. Het goed is niet getroffen door een rooilijn.
7.3 Watertoets (decreet integraal waterbeleid)
Hoofdstuk III, afdeling I, artikel 8 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het algemeen waterbeleid (Belgisch Staatsblad 14 november 2003) legt bepaalde verplichtingen op, die de watertoets worden genoemd. Deze watertoets houdt in dat de eventuele schadelijke effecten van het innemen van ruimte ten koste van de watersystemen worden ingeschat.
De omzendbrief OMG/2022/1 ‘Richtlijnen voor de toepassing van een klimaatbestendige watertoets en de vrijwaring van het waterbergend vermogen in signaalgebieden’ reikt richtlijnen aan voor het toepassen van het nieuwe watertoetsbesluit, alsook voor het vrijwaren van watergevoelige gebieden.
Het voorliggend project heeft geen omvangrijke oppervlakte (<0,1 ha). Het betrokken goed is volgens de fluviale en de pluviale overstromingskaart niet gelegen binnen een overstromingsgevoelige zone.
Er dringen zich in het kader van de watertoets geen maatregelen op inzake overstromingsvrij bouwen of beperkingen inzake de inname van komberging.
Er is voldaan aan de gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwater.
De dakoppervlakte watert af naar een hemelwaterput van 20.000 liter. De hemelwaterput heeft een overloop naar een infiltratievoorziening met een volume van 5200 liter en een referentieoppervlakte van 8,76 m². Het in de hemelwaterput opgevangen hemelwater wordt hergebruikt voor spoeling van 3 toiletten, wasmachine en dienstkranen
Hemel- en afvalwater wordt gescheiden afgevoerd tot aan de perceelsgrens.
Het terras en de oprit worden aangelegd in waterdoorlatende verharding of wateren af in de naastliggende onverharde ruimte zodat het water van de verhardingen infiltreert in de bodem.
Bijgevolg kan in alle redelijkheid geoordeeld worden dat het schadelijk effect beperkt zal zijn.
7.4 Mer-screening
De aanvraag valt niet onder de bijlage I,II of III van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 december 2004.
7.5 Natuurtoets
Volgens de natuurtoets blijkt dat geen onvermijdbare schade aan belangrijke natuurwaarden worden veroorzaakt.
7.6 Erfgoed-/archeologietoets
Niet van toepassing.
7.7 Mobiliteit – MOBER (transport en verkeersveiligheid)
Niet van toepassing.
7.8 Decreet grond- en pandenbeleid
Gezien de beperkte omvang/aard van het project zijn geen normen of percentages betreffende de verwezenlijking van een bescheiden woonaanbod van toepassing.
7.9 Milieuaspecten
Niet van toepassing.
7.10 Goede ruimtelijke ordening
Voor de beoordeling van de goede ruimtelijke ordening wordt de aanvraag getoetst aan de hand van de aandachtspunten en criteria zoals vermeld in artikel 4.3.1 § 2 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, voor zover noodzakelijk en relevant.
Functie:
De aanvraag heeft betrekking op het slopen van een eengezinswoning en het herbouwen van een eengezinswoning met kinepraktijk. Er wordt opgemerkt dat de gelijkvloerse verdieping voor ongeveer de helft ingenomen wordt door de kinepraktijk en de andere helft in functie van wonen ingericht is en dat er voor beide functies een afzonderlijke toegang is. Het is noodzakelijk dat de kinepraktijkruimte een ondergeschikte functie is en blijft en dat beide functies onlosmakelijk verbonden blijven met elkaar. Dat wordt opgelegd als voorwaarde. Deze functie is passend binnen deze residentieel landelijke omgeving.
Het ontwerp betreft een kwalitatief en rationeel ingedeelde woning en beantwoordt zodoende aan de huidige normen van wooncomfort.
Inplanting, bouwvolume en gabarit:
De inplanting van de woning is voorzien op 8 m tov de rooilijn. Dat is eenzelfde voorbouwlijn als de linker woning en ongeveer 2 m dichter bij de rooilijn dan de bestaande toestand. Deze inplanting is in overeenstemming met wat gangbaar is in de directe omgeving.
De nieuwe woning wordt ingeplant op een afstand van min. 3,60 m tov de zijkavelgrenzen en wordt opgetrokken met 1 bouwlaag met een dak, waardoor hinder en/of inkijk bij de buren uitgesloten wordt.
Daarnaast is het gevraagde qua volume en gabarit inpasbaar in de betreffende omgeving.
Verschijningsvorm:
De woning wordt opgetrokken in metselwerk en wordt wit gekaleid. De woningen in de directe omgeving zijn allen opgetrokken in metselwerk, sommige woningen zijn wit geschilderd. De woning integreert zich door zijn materiaalgebruik (metselwerk) en uitzicht binnen de bestaande bebouwing.
Parkeerplaatsen en verkeersaantrek:
Het gebruik van de eengezinswoning is enerzijds wonen, anderzijds kinepraktijk. In functie van de praktijkruimte worden 2 extra parkeerplaatsen in de voortuin voorzien die rechtstreeks ontsluiten op de Pladijsstraat. Ten gevolge van de geplande werken kan een toename van de verkeersaantrek verwacht worden. De bouwplaats is voldoende goed ontsloten om deze toename te kunnen opvangen.
Om de bereikbaarheid en leefbaarheid te blijven garanderen in de gemeenten, is het stimuleren van het fietsgebruik een must. Het fietsgebruik stimuleren start met het hebben van een ruimte waar de fiets kan gestald worden, zeker bij een kinepraktijk. Het is aangewezen om de fietsenstalling zo in te richten dat fietsen op een vlotte en kwaliteitsvolle manier gestald kunnen worden. In de voortuin dient ruimte te worden voorzien voor 2 fietsenstalplaatsen. De oksel aansluitend aan de inkom/wachtruimte en praktijkruimte 2 komt hiervoor best in aanmerking. Als voorwaarde wordt opgelegd dat deze ruimte (breedte 3,10 m op diepte van 2 m) volledig verhard wordt in functie van fietsenstalling. Dat betekent een bijkomende verharding van 2,1 m².
Groen- en omgevingsaanleg:
De inrichting van een voortuin heeft invloed op het straatbeeld, de verkeersveiligheid en op de goede waterhuishouding. Beplanting, hagen en bomen aanliggend aan de straat in de voortuin maken het straatbeeld mooier. Deze groenzones helpen ook bij de infiltratie van het regenwater en halen fijn stof uit de lucht. Verharding zoals grind, kiezels of grasdallen dienen eveneens met de nodige zorg bekeken te worden. Niettegenstaande deze materialen waterdoorlatend zijn en het regenwater dus in de bodem laten infiltreren, dragen ze niet bij tot het straatbeeld, de verkeersveiligheid noch tot de zuivering van de lucht. Daarom is het belangrijk om de voortuin zo groen mogelijk in te richten. Aan de overzijde van de weg is het agrarisch gebied aanwezig. De inrichting van de voortuin dient ook als overgangszone naar dat agrarisch gebied.
Het ontwerp voorziet een verharding van de voortuin van +/- 54 %, wat onvoldoende garanties biedt om een groen uitzicht van de voortuin te garanderen. Een deel van de verharding dient te worden voorzien als groenzone. Om hieraan tegemoet te komen wordt als voorwaarde opgelegd dat de oprit naar de garage over de volledige diepte moet worden voorzien als karrespoor.
Achter de woning wordt een terras aangelegd. De woning beschikt over een voldoende ruime tuinzone om een kwalitatieve tuin te kunnen aanleggen.
Uit het dossier blijkt dat de woning en pad rondom de woning 0,10 m opgehoogd worden tov de bestaande toestand. Hiervoor wordt geen motivatie gegeven. Teneinde de nadelige effecten van de ophoging naar de buren en het voorliggende publieke domein toe, niet te vergroten, wordt als voorwaarde opgenomen dat het terrein niet opgehoogd kan worden.
Conclusie:
Het ontwerp kan mits het naleven van de voorwaarden verenigbaar gemaakt worden met zijn onmiddellijke omgeving en met de goede plaatselijke aanleg.
Artikel 4.3.1§2, 2° stelt dat het vergunningverlenende bestuursorgaan ook met de bijdrage van het aangevraagde aan de verhoging van het ruimtelijk rendement rekening kan houden.
De aanvraag doet geen bijdrage tot de verhoging van het ruimtelijk rendement, doch respecteert de kwaliteit van de woon- en leefomgeving. Het aangevraagde past zich in de betrokken omgeving.
7.11 Resultaten openbaar onderzoek
Tijdens de periode van het openbaar onderzoek werden geen bezwaren of opmerkingen geformuleerd zodat een verdere beoordeling niet aan de orde is.
7.12 Scheidingsmuren
Niet van toepassing.
7.13 Bespreking adviezen
Niet van toepassing.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 2 Decreet Lokaal Bestuur
● Andere:
○ Besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet betreffende de omgevingsvergunning
○ Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009 en zijn wijzigingen
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
Het college van burgemeester en schepenen sluit zich aan bij het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar en besluit bijgevolg tot het afleveren van de omgevingsvergunning aan Josephine Moens - Laurens Dekoker wonende Mimosalaan 12 te 8500 Kortrijk, voor het slopen en herbouwen van een woning met praktijk, op een perceel gelegen Pladijsstraat 182 en met als kadastrale omschrijving (afd. 2) sectie D 195 G, mits te voldoen aan volgende voorwaarde(n):
● De woonfunctie en kinepraktijk zijn onlosmakelijk verbonden met elkaar.
● De ruimte tussen de voorbouwlijn en rechter voorbouw (breedte 3,10 m op diepte van 2 m) moet volledig verhard worden en ingericht worden als fietsenstalling. Dat betekent een bijkomende verharding van 2,1 m².
● De oprit naar de garage moet over de volledige diepte voorzien worden als karrespoor. Andere verharding richting de garage wordt uitgesloten.
● Het huidige maaiveld dient behouden te blijven. Elke ophoging van het terrein wordt uitgesloten van vergunning.
Zitting van CBS van 27 SEPTEMBER 2023
C.16. OMV 2023_112 - Oude Vichtestraat 54 - beslissing
Aanleiding en context
Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd een omgevingsvergunning te verlenen voor het verbouwen van een woning, op een perceel gelegen Oude Vichtestraat 54 en met als kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie B 1075 E, aangevraagd door de heer en mevrouw Karla De Cooman en Peter Callewaert wonende Oude Vichtestraat 54 te 8540 Deerlijk.
Motivering
Het college van burgemeester en schepenen onderzoekt de vermelde aanvraag, rekening houdend met de terzake geldende wettelijke bepalingen en heeft betreffende de aanvraag het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar ingewonnen.
Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar zoals uitgebracht op 20 september 2023.
Het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar luidt als volgt: Gunstig.
Het advies wordt als volgt gemotiveerd:
Gewestplan
De aanvraag situeert zich in het bij koninklijk besluit van 4 november 1977 vastgestelde origineel gewestplan Kortrijk met als bestemming agrarisch gebied.
Ruimtelijk uitvoeringsplan
● De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.
● De aanvraag is gelegen binnen de grenzen van het provinciaal ruimtelijke uitvoeringsplan Solitaire vakantiewoningen – Interfluvium, zoals vastgesteld door de deputatie op 25 juni 2015.
● De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.
Bijzonder plan van aanleg
De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd bijzonder plan van aanleg.
Verkaveling
De aanvraag is gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurde niet-vervallen verkaveling, goedgekeurd op 10 februari 1988 (dossiernummer 2050-1/510.1086).
Bepaling van het plan dat van toepassing is op de aanvraag
Het verkavelingsplan is van toepassing op de aanvraag.
Overeenstemming met dit plan
De aanvraag wijkt af van de vigerende voorschriften.
Stedenbouwkundige verordeningen
Voor het perceel zijn de volgende stedenbouwkundige verordeningen relevant:
● Gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater, goedgekeurd bij besluit van de Vlaamse Regering van 5 juli 2013.
● Provinciale verordening inzake het overwelven van baangrachten, vastgesteld door de provincieraad in zitting van 23 juli 2008.
Relevante stedenbouwkundige vergunningen
Volgende stedenbouwkundige vergunningen en/of weigeringen zijn relevant:
● Stedenbouwkundige vergunning afgeleverd op 8 juni 1994 door het college van burgemeester en schepenen voor het bouwen van een woning.
● Stedenbouwkundige vergunning afgeleverd op 17 april 1998 door het college van burgemeester en schepenen voor plaatsen van een tuinberging in hout (8,38 m²) achter zijn woning.
Relevante milieuvergunningen
Er zijn geen voorgaande vergunningen gekend voor het betrokken goed.
Relevante omgevingsvergunningen
Er zijn geen voorgaande vergunningen gekend voor het betrokken goed.
3.1 Beschrijving van de omgeving
De eigendom is een perceel met een oppervlakte van 1345 m² en is gelegen langs de Oude Vichtestraat op ongeveer 2,5 km ten zuidwesten van de kern van Deerlijk. De Oude Vichtestraat is een voldoende uitgeruste gemeenteweg. Het is een vrij landelijke en smalle weg geflankeerd met lintbebouwing.
Op het perceel bevindt zich een alleenstaande woning, ingeplant op 7,21 m achter de rooilijn. De woning bestaat uit 1 bouwlaag met een hellend dak. De voortuin is met een oppervlakte van 65,50 m² verhard en is ingericht voor het parkeren van 3 wagens.
De omgeving is een landelijke, agrarische omgeving waar verschillende residentiële woningen aanwezig zijn.
Het wonen in de omgeving bestaat er bijna uitsluitend uit eengezinswoningen.
3.2 Beschrijving van de aangevraagde stedenbouwkundige handelingen
De aanvraag betreft het verbouwen en uitbreiden van een bestaande eengezinswoning.
De garage wordt opgesplitst in een hobbyruimte en berging, de garagepoort in de voorgevel wordt dichtgemaakt in de lijn van de bestaande gevel. Aan de rechter zijgevel wordt de bibliotheek omgevormd tot een overdekt buitenterras.
Het materiaalgebruik voor de aanpassing aan de voorgevel betreft houten gevelbekleding met grijs geschilderd buitenschrijnwerk.
Het bestaande hoofdvolume wordt intern beperkt verbouwd. Het gelijkvloers bestaat na verbouwing en uitbreiding uit een inkom, ontbijthoek, keuken, eethoek, zithoek, bijkeuken/wasplaats, overdekt terras, toilet, stookruimte, berging en hobbyruimte.
3.3 Beschrijving van de aangevraagde ingedeelde inrichtingen of activiteiten
De aanvraag heeft geen betrekking op een ingedeelde inrichting of activiteit.
De aanvraag werd onderworpen aan een openbaar onderzoek. Het openbaar onderzoek vond plaats van 18 augustus 2023 tot 16 september 2023. Tijdens de periode van het openbaar onderzoek werden er geen bezwaarschriften ingediend.
Er dienden geen adviezen ingewonnen te worden.
De aanvraag valt niet onder de bijlage I of II van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 december 2004. Project-MER of OVR is niet van toepassing op voorliggende aanvraag.
Op basis van de hierboven vermelde overwegingen wordt tot de volgende beoordeling van het dossier gekomen.
7.1 Planologische toets
De eigendom is gelegen binnen de grenzen van de goedgekeurde niet vervallen verkaveling zoals goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen op 10 februari 1988 (dossiernummer 2050-1/198713).
De aanvraag voldoet grotendeels aan de voorzieningen van de verkaveling gezien het een landelijke eengezinswoning betreft, opgetrokken met 1 bouwlaag en een hellend dak waarbij geen bouwwerken in de voortuin zijn, er geen ondergrondse garage is, en het bijgebouw voldoet aan de voorschriften. De aanvraag beantwoordt niet aan de voorschriften voor wat betreft onder meer de verplichting tot het voorzien van een garage of carport in of bij het hoofdgebouw.
Aangezien de verkaveling meer dan 15 jaar oud is, vormt deze in toepassing van artikel 4.3.1 §1 van de VCRO geen weigeringsgrond meer voor de vergunningverlenende overheid en kan ze bijgevolg als het ware buiten beschouwing gelaten worden mits de aanvraag inpasbaar is in de onmiddellijke omgeving en de goede ruimtelijke ordening gerespecteerd wordt.
De aanvraag dient bijgevolg getoetst te worden aan de stedenbouwkundige voorschriften van het gewestplan, meer bepaald aan de voorschriften van het agrarisch gebied.
In deze zone gelden de stedenbouwkundige voorschriften van art. 11.4.1. van het koninklijk besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen. Deze voorschriften luiden als volgt :
Agrarische gebieden zijn bestemd voor de landbouw in de ruime zin. Behoudens bijzondere bepalingen mogen de agrarische gebieden enkel bevatten de voor het bedrijf noodzakelijke gebouwen, de woning van de exploitanten, benevens verblijfsgelegenheid voor zover deze een integrerend deel van een leefbaar bedrijf uitmaakt, en eveneens para-agrarische bedrijven.
Gebouwen bestemd voor niet aan de grond gebonden agrarische bedrijven met industrieel karakter of voor intensieve veeteelt, mogen slechts opgericht op ten minste 300 m van een woongebied of op ten minste 100 m van een woonuitbreidingsgebied, tenzij het een woongebied met landelijk karakter betreft. De afstand van 300 en 100 m geldt evenwel niet in geval van uitbreiding van bestaande bedrijven. De overschakeling naar bosgebied is toegestaan overeenkomstig de bepalingen van artikel 35 van het Veldwetboek, betreffende de afbakening van de landbouw- en bosgebieden.
De aanvraag valt onder de basisrechten voor zonevreemde constructies van de Vlaamse codex ruimtelijke ordening voor wat betreft de verbouwing van de zonevreemde woning waarbij artikel 4.4.12 stelt dat in alle bestemmingsgebieden de vigerende bestemmingsvoorschriften op zichzelf geen weigeringsgrond vormen bij de beoordeling van een aanvraag voor een stedenbouwkundige vergunning voor het verbouwen van een bestaande zonevreemde woning op voorwaarde dat het aantal woongelegenheden beperkt blijft tot het bestaande aantal, waarbij artikel 4.4.15 stelt dat het uitbreiden vergunbaar is voor zover het bouwvolume beperkt blijft tot ten hoogste 1.000 m³ en op voorwaarde dat het aantal woongelegenheden beperkt blijft tot het bestaande aantal en waarbij artikel 4.4.11 stelt dat de toetsing aan de goede ruimtelijke ordening onverkort geldt bij de afgifte van een vergunning.
In het voorliggend ontwerp blijft het aantal woongelegenheden en het volume van de woning behouden. De aanvraag is in overeenstemming met de goede ruimtelijke ordening (zie onder). De aanvraag voldoet aan de bepalingen van de codex en is bijgevolg in overeenstemming met de voorzieningen van het gewestplan.
7.2 Wegenis
In toepassing op de artikelen 4.3.5. tot en met 4.3.8. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening kan gesteld worden dat de Oude Vichtestraat een voldoende uitgeruste openbare weg is.
7.3 Watertoets (decreet integraal waterbeleid)
Hoofdstuk III, afdeling I, artikel 8 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het algemeen waterbeleid (Belgisch Staatsblad 14 november 2003) legt bepaalde verplichtingen op, die de watertoets worden genoemd. Deze watertoets houdt in dat de eventuele schadelijke effecten van het innemen van ruimte ten koste van de watersystemen worden ingeschat.
De omzendbrief OMG/2022/1 ‘Richtlijnen voor de toepassing van een klimaatbestendige watertoets en de vrijwaring van het waterbergend vermogen in signaalgebieden’ reikt richtlijnen aan voor het toepassen van het nieuwe watertoetsbesluit, alsook voor het vrijwaren van watergevoelige gebieden.
Het betrokken goed is volgens de fluviale en de pluviale overstromingskaart niet gelegen binnen een overstromingsgevoelige zone.
De voorliggende aanvraag heeft geen uitbreiding van de bebouwde oppervlakte.
De aanvraag valt niet onder het toepassingsgebied van de gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwater.
Bijgevolg kan in alle redelijkheid geoordeeld worden dat het schadelijk effect beperkt zal zijn.
7.4 Mer-screening
De aanvraag valt niet onder de bijlage I,II of III van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 december 2004.
7.5 Natuurtoets
Volgens de natuurtoets blijkt dat geen onvermijdbare schade aan belangrijke natuurwaarden worden veroorzaakt.
7.6 Erfgoed-/archeologietoets
Niet van toepassing.
7.7 Mobiliteit – MOBER (transport en verkeersveiligheid)
Niet van toepassing.
7.8 Decreet grond- en pandenbeleid
Gezien de beperkte omvang/aard van het project zijn geen normen of percentages betreffende de verwezenlijking van een bescheiden woonaanbod van toepassing.
7.9 Milieuaspecten
Niet van toepassing.
7.10 Goede ruimtelijke ordening
Voor de beoordeling van de goede ruimtelijke ordening wordt de aanvraag getoetst aan de hand van de aandachtspunten en criteria zoals vermeld in artikel 4.3.1 § 2 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, voor zover noodzakelijk en relevant.
Functie:
Hoewel de aanvraag geen betrekking heeft op professionele activiteiten of para-agrarische activiteiten, is het verbouwen van de woning in deze lokale ruimtelijke agrarische situatie aanvaardbaar. Het ontwerp veroorzaakt geen schade aan de externe landbouwstructuren en de aanwezige agrarische dynamiek. De aanvraag heeft betrekking op de verbouwing van een eengezinswoning. Deze functie blijft ongewijzigd en is passend binnen de omgeving.
Inplanting, ruimtegebruik en bouwvolume
De inplanting van de woning blijft ongewijzigd. Het hoofdgebouw van de woning blijft qua gabarit ongewijzigd, er worden enkel interne verbouwingswerken uitgevoerd.
Het gevraagde is qua volume en gabarit inpasbaar in de betreffende omgeving.
Verschijningsvorm:
De voorgevel wordt beperkt aangepast door de dubbele garagepoort te vervangen door een houten gevelbekleding met een aantal ramen waardoor het ontwerp weinig impact heeft op het straatbeeld.
Parkeerplaatsen en verkeersaantrek:
De functie van eengezinswoning blijft behouden, bijgevolg wordt geen wijziging van de verkeersaantrek verwacht. Het vervangen van de garage door een berging en hobbyruimte zorgt ervoor dat er geen wagens meer inpandig kunnen geparkeerd worden maar er is nog voldoende parkeerruimte buiten aanwezig om in de behoefte te voldoen.
Het ontwerp is bijgevolg verenigbaar met zijn onmiddellijke omgeving en met de goede plaatselijke aanleg.
7.11 Resultaten openbaar onderzoek
Tijdens de periode van het openbaar onderzoek werden geen bezwaren of opmerkingen geformuleerd zodat een verdere beoordeling niet aan de orde is.
7.12 Scheidingsmuren
Niet van toepassing.
7.13 Bespreking adviezen
Niet van toepassing.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 2 Decreet Lokaal Bestuur
● Andere:
○ Besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet betreffende de omgevingsvergunning
○ Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009 en zijn wijzigingen
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
Het college van burgemeester en schepenen sluit zich aan bij het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar en besluit bijgevolg tot het afleveren van de omgevingsvergunning aan de heer en mevrouw Karla De Cooman en Peter Callewaert wonende Oude Vichtestraat 54 te 8540 Deerlijk, voor het verbouwen van een woning, op een perceel gelegen Oude Vichtestraat 54 en met als kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie B 1075 E.
Zitting van CBS van 27 SEPTEMBER 2023
C.17. OMV 2023_84 - Schoolstraat 39 - beslissing
Aanleiding en context
Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd een omgevingsvergunning te verlenen voor het verbouwen van een handelswoning, op een perceel gelegen Schoolstraat 39 en met als kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie B 341 H3, aangevraagd door de heer Raj Kumar wonende Schoolstraat 39 te 8540 Deerlijk.
Motivering
Het college van burgemeester en schepenen onderzoekt de vermelde aanvraag, rekening houdend met de terzake geldende wettelijke bepalingen en heeft betreffende de aanvraag het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar ingewonnen.
Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar zoals uitgebracht op 20 september 2023.
Het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar luidt als volgt: Gunstig.
Het advies wordt als volgt gemotiveerd:
Gewestplan
De aanvraag situeert zich in het bij koninklijk besluit van 4 november 1977 vastgestelde origineel gewestplan Kortrijk met als bestemming woongebied.
Ruimtelijk uitvoeringsplan
● De aanvraag ligt in een gebied waarvoor een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Grens afbakening regionaalstedelijk gebied Kortrijk’ door de Vlaamse Regering werd vastgesteld op 20 januari 2006.
● De aanvraag is gelegen binnen de grenzen van het provinciaal ruimtelijke uitvoeringsplan Solitaire vakantiewoningen – Interfluvium, zoals vastgesteld door de deputatie op 25 juni 2015.
● De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.
Bijzonder plan van aanleg
De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd bijzonder plan van aanleg.
Verkaveling
De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurde niet vervallen verkaveling.
Bepaling van het plan dat van toepassing is op de aanvraag
Het gewestplan is van toepassing op de aanvraag.
Overeenstemming met dit plan
De aanvraag is in overeenstemming met de vigerende voorschriften.
Stedenbouwkundige verordeningen
Voor het perceel zijn de volgende stedenbouwkundige verordeningen relevant:
● Algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer, goedgekeurd bij besluit van de Vlaamse Regering van 29 april 1997.
● Gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid, goedgekeurd bij besluit van de Vlaamse Regering van 5 juni 2009 (en latere wijzigingen).
● Gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater, goedgekeurd bij besluit van de Vlaamse Regering van 5 juli 2013.
● Gewestelijke stedenbouwkundige verordening voor publiciteitsinrichtingen, goedgekeurd bij besluit van de Vlaamse Regering van 12 mei 2023.
● Gemeentelijke algemene bouwverordening inzake vellen van hoogstammige bomen, vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 22 maart 1974 en goedgekeurd bij KB op 4 juli 1974.
Relevante stedenbouwkundige vergunningen
Volgende stedenbouwkundige vergunningen en/of weigeringen zijn relevant:
● Stedenbouwkundige vergunning afgeleverd op 20 november 1969 door het college van burgemeester en schepenen voor het plaatsen van een lichtreclame in witte achtergrond aan de voorgevel van het gebouw.
● Stedenbouwkundige vergunning afgeleverd op 29 juni 1977 door het college van burgemeester en schepenen voor het plaatsen van 2 lichtreclames tegen de voorgevel van de winkel.
Relevante milieuvergunningen
Volgende milieuvergunningen en/of weigeringen zijn relevant:
● Pré-Vlarem dossier afgeleverd op 28 januari 1944 door het college van burgemeester en schepenen voor het uitbaten van een beenhouwerij.
Relevante omgevingsvergunningen
Er zijn geen voorgaande vergunningen gekend voor het betrokken goed.
3.1 Beschrijving van de omgeving
De eigendom heeft een oppervlakte van 196 m² en is gelegen langs de Schoolstraat in de kern van Deerlijk. De omgeving van de Schoolstraat is een stedelijke omgeving die gekenmerkt wordt door een menging aan functies, zoals wonen, handel, horeca, kantoren, diensten en gemeenschapsvoorzieningen. De woonfunctie bestaat zowel uit eengezinswoningen als uit meergezinswoningen.
Het perceel is bebouwd. Op het perceel bevindt zich een aaneengesloten handelsruimte die bestaat uit 2 bouwlagen en een hellend dak met aansluitend een aanbouw met lessenaarsdak op de linker perceelgrens en achteraan het perceel aansluitend een bijgebouw van 1 bouwlaag met een zadeldak. Het perceel is bebouwd tot tegen de achter perceelsgrens.
3.2 Beschrijving van de aangevraagde stedenbouwkundige handelingen
De aanvrager wenst een bestaand handelspand met bijhorende woongelegenheid te verbouwen om aan de huidige comforteisen te voldoen. De indeling van het hoofdgebouw wordt zowel op het gelijkvloers als op de verdieping gewijzigd. Links van de winkelruimte wordt een sas gecreëerd zodat de voordeur in de voorgevel zowel dienst doet als toegangsdeur van de winkel alsook toegang verleent aan de woongelegenheid. De berging en de garage op het gelijkvloers blijven behouden. Achter de winkel met berging wordt op het gelijkvloers in de linkse aanbouw, die behouden blijft, een badcel, toilet en berging voorzien met daarachter nog een leefruimte en eethoek. De bestaande afdaken op de patio alsook het achterliggende bijgebouw worden volledig gesloopt. Het achterste bijgebouw wordt niet herbouwd, hier voorziet de aanvrager een tuinzone met laag en opgaand groen. Aansluitend op de achtergevel en tussen het te behouden bijgebouw op de linker perceelsgrens en de rechter perceelsgrens wordt een achteruitbouw voorzien met een diepte van 7,5 m en een plat dak met maximale hoogte van 3,20 m. In deze aanbouw voorziet de aanvrager een badcel, een wasplaats, een kleine berging die toegang verleent tot de voorliggende garage en een nieuwe keuken. In het plat dak worden drie lichtkoepels voorzien boven de badcel, de wasplaats en de berging. Achter de keuken wordt een verharding / buitenterras voorzien van 4,6 m breed op 1,6 m diep, alsook een pad van 0,6 m breed langs het bestaande bijgebouw. Deze verhardingen wateren af in de naastgelegen onverharde zone. Op de verdieping van het hoofdgebouw, samen met de verdieping van het bijgebouw wordt een nieuwe indeling voorzien met 4 slaapkamers en 2 badkamers. Hiervoor moeten enkele bestaande binnenmuren aangepast worden. In de voorgevel worden geen wijzigingen aangebracht aan raam- en deuropeningen, in de achtergevel en de rechter zijgevel van het bijgebouw worden, in functie van de nieuwe indeling, wel aanpassingen voorzien.
3.3 Beschrijving van de aangevraagde ingedeelde inrichtingen of activiteiten
De aanvraag heeft geen betrekking op een ingedeelde inrichting of activiteit.
Voor de aanvraag diende geen openbaar onderzoek georganiseerd te worden.
De aanpalende eigenaars werden op 10 augustus 2023 aangeschreven aangezien de aanvraag betrekking heeft op de oprichting, uitbreiding of afbraak van scheidingsmuren of muren die in aanmerking komen voor gemene eigendom. De aanpalende eigenaars hebben geen bezwaar ingediend.
Er dienden geen adviezen ingewonnen te worden.
De aanvraag valt niet onder de bijlage I of II van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 december 2004. Project-MER of OVR is niet van toepassing op voorliggende aanvraag.
Op basis van de hierboven vermelde overwegingen wordt tot de volgende beoordeling van het dossier gekomen.
7.1 Planologische toets
De aanvraag dient getoetst te worden aan de stedenbouwkundige voorschriften van het gewestplan, meer bepaald aan de voorschriften van het woongebied.
In deze zone gelden de stedenbouwkundige voorschriften van art. 5.1.0. van het koninklijk besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen. Deze voorschriften luiden als volgt :
Woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven. Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving.
De aanvraag heeft betrekking op het verbouwen van een bestaand pand met handelsruimte en woongelegenheid zodat de aanvraag in overeenstemming is met de voorzieningen van het gewestplan.
7.2 Wegenis
In toepassing op de artikelen 4.3.5. tot en met 4.3.8. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening kan gesteld worden dat de Schoolstraat een voldoende uitgeruste openbare weg is. De aanvraag beoogt niet de oprichting van een bedrijfswoning. De aanvraag ligt niet in een reservatiestrook. Het goed is niet getroffen door een rooilijn.
7.3 Watertoets (decreet integraal waterbeleid)
Hoofdstuk III, afdeling I, artikel 8 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het algemeen waterbeleid (Belgisch Staatsblad 14 november 2003) legt bepaalde verplichtingen op, die de watertoets worden genoemd. Deze watertoets houdt in dat de eventuele schadelijke effecten van het innemen van ruimte ten koste van de watersystemen worden ingeschat.
De omzendbrief OMG/2022/1 ‘Richtlijnen voor de toepassing van een klimaatbestendige watertoets en de vrijwaring van het waterbergend vermogen in signaalgebieden’ reikt richtlijnen aan voor het toepassen van het nieuwe watertoetsbesluit, alsook voor het vrijwaren van watergevoelige gebieden.
Het betrokken goed is volgens de fluviale en de pluviale overstromingskaart niet gelegen binnen een overstromingsgevoelige zone.
De voorliggende aanvraag heeft geen uitbreiding van de bebouwde oppervlakte. De aanvraag valt niet onder het toepassingsgebied van de gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwater. Bijgevolg kan in alle redelijkheid geoordeeld worden dat het schadelijk effect beperkt zal zijn.
7.4 Mer-screening
Niet van toepassing.
7.5 Natuurtoets
Volgens de natuurtoets blijkt dat geen onvermijdbare schade aan belangrijke natuurwaarden worden veroorzaakt.
7.6 Erfgoed-/archeologietoets
Niet van toepassing.
7.7 Mobiliteit – MOBER (transport en verkeersveiligheid)
Niet van toepassing.
7.8 Decreet grond- en pandenbeleid
Gezien de beperkte omvang/aard van het project zijn geen normen of percentages betreffende de verwezenlijking van een bescheiden woonaanbod van toepassing.
7.9 Milieuaspecten
Niet van toepassing.
7.10 Goede ruimtelijke ordening
Voor de beoordeling van de goede ruimtelijke ordening wordt de aanvraag getoetst aan de hand van de aandachtspunten en criteria zoals vermeld in artikel 4.3.1 § 2 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, voor zover noodzakelijk en relevant.
Functie:
De aanvraag heeft betrekking op de verbouwing van een pand met handelsruimte en een ééngezinswoning. Deze functies blijven ongewijzigd en zijn passend binnen deze verstedelijkte omgeving.
Het ontwerp zorgt voor een verruiming, herindeling en rationalisering van de woning en beantwoordt zodoende aan de huidige normen van wooncomfort.
Inplanting en ruimtegebruik:
De inplanting van de woning op de rooilijn blijft ongewijzigd. De nieuwe achterbouw wordt gerealiseerd op dezelfde plaats als de bestaande achterbouwen en sluit aan op het hoofdgebouw. Op die manier vormt de bebouwing na de werken een compact geheel.
Bouwvolume en gabarit:
Het hoofdgebouw van het pand blijft qua gabarit ongewijzigd, er worden enkel interne verbouwingswerken uitgevoerd.
De bestaande achterbouwen worden deels vervangen door nieuwe achterbouwen, met een meer eigentijdse indeling over de volledige perceelsbreedte. De totale gelijkvloerse bouwdiepte wordt op die manier met ongeveer 4 m verkleind, hetgeen de vrije buitenruimte binnen deze woonomgeving zeker ten goede komt.De muren op de perceelgrens worden gewijzigd. Hiervoor werd het akkoord verkregen van de eigenaars van het betreffende buurperceel.
Het gevraagde is qua volume en gabarit inpasbaar in de betreffende omgeving.
Verschijningsvorm:
De voorgevel blijft ongewijzigd waardoor het ontwerp geen rechtstreekse impact heeft op het straatbeeld. De sloop van de huidige achterbouwen en de realisatie van een nieuwe achterbouw betekenen een sanering van de bebouwing op het perceel. De uitbreiding integreert zich door zijn materiaalgebruik (metselwerk) binnen de bestaande bebouwing.
Parkeerplaatsen en verkeersaantrek:
De gecombineerde functie van eengezinswoning met handelsruimte blijft behouden, bijgevolg wordt geen wijziging van de verkeersaantrek en de parkeerimpact verwacht.
Groen- en omgevingsaanleg:
Achter de woning wordt een terras aangelegd. De woning zal in de nieuwe situatie over een kleine, doch kwalitatieve tuinzone beschikken. Na de werken wordt het contact tussen de leefruimtes van de woning en de tuinzone versterkt, wat de woonkwaliteit ten goede komt.
De geplande verharding wordt voorzien in niet-waterdoorlatende materialen, Die kunnen afwateren in de naastliggende onverharde tuinzone.
Conclusie
Het ontwerp is bijgevolg verenigbaar met zijn onmiddellijke omgeving en met de goede plaatselijke aanleg.
7.11 Resultaten openbaar onderzoek
Niet van toepassing.
7.12 Scheidingsmuren
Naar aanleiding van de adviesvraag voor de werken aan de scheidingsmuren werden geen bezwaren of opmerkingen geformuleerd zodat een verdere beoordeling niet aan de orde is.
7.13 Bespreking adviezen
Niet van toepassing.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 2 Decreet Lokaal Bestuur
● Andere:
○ Besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet betreffende de omgevingsvergunning
○ Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009 en zijn wijzigingen
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
Het college van burgemeester en schepenen sluit zich aan bij het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar en besluit bijgevolg tot het afleveren van de omgevingsvergunning aan de heer Raj Kumar wonende Schoolstraat 39 te 8540 Deerlijk, voor het verbouwen van een handelswoning, op een perceel gelegen Schoolstraat 39 en met als kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie B 341 H3.
Zitting van CBS van 27 SEPTEMBER 2023
C.18. Fietspad Waregemstraat - heraanleg van de Geeststraat tot aan de Breestraat - goedkeuring
Aanleiding en context
Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd goedkeuring te verlenen om de heraanleg van het fietspad in de Waregemstraat, van de Geeststraat tot aan de Breestraat, door de aannemer asfalteringswerken te laten uitvoeren en de meerprijs goed te keuren.
Motivering
Op 19 juli 2023 werd principieel beslist om aansluitend op de riolerings- en infrastructuurwerken voor het project 'Evangelieboom' het fietspad vanaf de Geeststraat tot aan de Breestraat mee her aan te leggen.
Er werd aan het studiebureau Cnockaert gevraagd om op basis van de meetstaat voor het project 'Evangelieboom' een offerte over te maken om de veiligheidsstrook in asfalt, het betonnen fietspad en de kasseistrook op te breken en over de volledige breedte van 2,60 m te vervangen door een asfaltverharding.
Door de deskundige wegen en water werd nog een andere mogelijkheid bekeken die in overeenstemming is met de wetgeving overheidsopdrachten, zijnde het laten uitvoeren van deze werken binnen de bestaande opdracht voor 'asfalteringswerken diverse wegen'. Deze opdracht werd op 10 mei 2023 gegund aan de firma Norré-Behaegel uit Westende voor een bedrag van 176.885,00 euro excl. 21 % btw of 214.030, 85 euro incl. btw.
Aangezien de aanleg van het fietspad beperkter is in omvang dan de werken beschreven in het bestek werd er aan de aannemer gevraagd of dit werk volgens de in de meetstaat opgenomen prijzen kon uitgevoerd worden.
Voor enkele posten in de meetstaat wordt een meerprijs (MP) gerekend:
Post | Omschrijving | Hoev. | EH prijs | MP | Totaal MP |
29 | Steenslagfundering 25 cm | 1118 m² | 12,00 euro | 1,00 euro | 1.118,00 euro |
29' | Steenslagfundering Type IIA | 1118 m² | 5,98 euro | 1,00 euro | 1.118,00 euro |
36 | Asfalt onderlaag 6 cm | 158 ton | 60,00 euro | 9,00 euro | 1.418,67 euro |
37 | Asfalt toplaag | 105 ton | 88,00 euro | 14,00 euro | 1.471,26 euro |
| Asfalt toplaag bruin - rood | 105 ton |
| 121,30 euro | 12.736,50 euro |
| TOTAAL MEERPRIJS EXCL. 21 % BTW |
|
|
| 17.862,43 euro |
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
De beslissing heeft financiële gevolgen.
Raming of bedrag | 17.862,43 euro excl. btw of 21.613,54 euro incl. 21 % btw |
Actie | Verbeteren fiets(paden)infrastructuur |
jaarbudgetrekening | A-1.02.2/0200-00/22400000 |
Visum | n.v.t. |
BESLUIT
Artikel 1
Het college van burgemeester en schepenen besluit de werken voor het vernieuwen van het fietspad in de Waregemstraat, vanaf de Geeststraat tot aan de Breestraat, te laten uitvoeren binnen de opdracht 'Asfalteringswerken diverse wegen'.
Artikel 2
Het college van burgemeester en schepenen besluit de meerprijs in het kader van de beperktere omvang van de werken en het aanleggen van het fietspad in rood-bruin asfalt voor een geraamd bedrag van 21.613,54 euro incl. 21 % btw, goed te keuren.
Zitting van CBS van 27 SEPTEMBER 2023
C.19. Klijtstraat 60 - werken op openbaar domein - machtiging
Aanleiding en context
Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd machtiging te verlenen voor het uitvoeren van werken op openbaar domein ter hoogte van Klijtstraat 60.
Motivering
De bewoner van de Klijtstraat 60 wenst, in het kader van de aanleg van een nieuwe private oprit, die oprit door te trekken tot op het openbaar domein die nu is aangelegd in asfalt (tot aan de betonnen afvoergoot). Het gedeelte openbaar domein waar men de werken wenst uit te voeren heeft een oppervlakte van ongeveer 10 m².
De dienst infrastructuur en openbare werken adviseert steeds om de werken op openbaar domein uit te voeren in:
● grijze betonklinkers 220/110/80, dit vergemakkelijkt het herstel na toekomstige werken door nutsmaatschappijen;
● een fundering van zandcement van 15 cm;
● een straatlaag van 3 cm.
De kosten voor het verharden van het stuk openbaar domein zijn ten laste van de aanvrager.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
Het college van burgemeester en schepenen besluit machtiging te verlenen voor het uitvoeren van werken op openbaar domein ter hoogte van Klijtstraat 60.
Artikel 2
Dit stuk openbaar domein blijft te allen tijde toegankelijk voor werken van algemeen belang zonder enige vorm van schadevergoeding.
Artikel 3
De kosten voor de werken op openbaar domein zijn ten laste van de aanvrager.
Zitting van CBS van 27 SEPTEMBER 2023
C.20. Omgevingsvergunning - OMV 2023.138 - OMV_2023123072 - melding tijdelijke breekinstallatie - aktename
Aanleiding en context
Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd akte te nemen van de melding van een tijdelijke breekinstallatie voor afbraak atelier (ongeveer 4000 ton waarvan meer dan 50 % wordt hergebruikt) op een perceel gelegen Desselgemknokstraat 100 te 8540 Deerlijk en met als kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie A 568 B2, ingediend door de heer Johan Dheedene gevestigd Desselgemknokstraat 100 te 8540 Deerlijk.
Motivering
De melding ingediend door de heer Johan Dheedene gevestigd Desselgemknokstraat 100 te 8540 Deerlijk, werd per beveiligde zending verzonden op 18 september 2023.
Deze melding werd onderzocht, rekening houdend met de terzake geldende wettelijke bepalingen, in het bijzonder met het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten.
Artikel 111 van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning luidt: “De bevoegde overheid, vermeld in artikel 107, gaat na of de gemelde handelingen of exploitatie, meldingsplichtig zijn of niet verboden zijn bij of krachtens: 1° artikel 5.4.3, § 3, van het DABM; 2° artikel 4.2.2, § 1, van de VCRO.
Als de handelingen of de exploitatie meldingsplichtig en niet verboden zijn, neemt de bevoegde overheid, vermeld in artikel 107, akte van de melding. Ze bezorgt de meldingsakte per beveiligde zending aan de persoon die de melding heeft verricht binnen een termijn van dertig dagen vanaf de dag na de datum van ontvangst van de melding.
Als de handelingen of de exploitatie niet meldingsplichtig of verboden zijn, stelt de overheid, vermeld in artikel 107, de persoon die de melding heeft verricht, binnen dezelfde ordetermijn daarvan in kennis. In dat geval wordt geen akte genomen en wordt aan de melding geen verder gevolg gegeven.”
VOORWERP VAN DE MELDING
De melding heeft betrekking op een terrein, gelegen te Desselgemknokstraat 100 te 8540 Deerlijk, kadastraal bekend afdeling 1 sectie A nr. 568B2.
De melding omvat de volgende ingedeelde inrichting of activiteit: melden van een tijdelijke breekinstallatie voor afbraak atelier (ongeveer 4000 ton waarvan meer dan 50 % wordt hergebruikt).
De ingedeelde inrichting of activiteit omvat:
Rubriek | Omschrijving | Totale hoeveelheid | Klasse |
2.2.2.h) | ter plaatse te breken en minstens 50% te hergebruiken te plaatse als onderkoffer voor de nieuwe atelier (Nieuw) | 4000 ton | 3 |
BEVOEGDHEID
De melding heeft geen betrekking op een Vlaams of provinciaal project, noch op een ingedeelde inrichting van klasse 1 of 2, noch op een gemeentegrensoverschrijdend project.
Het college van burgemeester en schepenen is dan ook bevoegd voor de aktename.
ONDERZOEK VAN HET MELDINGSPLICHTIG EN NIET-VERBODEN KARAKTER
Er zijn geen vergunningsplichtige stedenbouwkundige handelingen verbonden aan de melding.
De omgevingsambtenaar stelt de volgende bijzondere voorwaarden strikt noodzakelijk in functie van de hinderbeperking:
● De mobiele breekinstallatie mag enkel werkzaam zijn op weekdagen, tussen 7.00 uur en 19.00 uur.
● Om mogelijke stofhinder te voorkomen, moet gebruikt gemaakt worden van een sproeiinstallatie.
De ingedeelde inrichtring of activiteit is louter en alleen in de derde klasse ingedeeld, de exploitatie ervan is dus meldingsplichtig.
De rubrieken, hoeveelheden en kadasterpercelen zijn bepaald op basis van het meldingsdossier. Er zijn geen verplichte adviezen voorzien in deze procedure, alsook geen plaatsbezoek. Bijgevolg moet dit als met omzichtigheid benaderd worden.
Er wordt voldaan aan artikel 5.4.3, §3 van het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid betreffende verbods- en afstandsregels.
De gemelde exploitatie is meldingsplichtig en niet verboden.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 2 Decreet Lokaal Bestuur
● Andere:
○ Decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014
○ Decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid (DABM)
○ Besluit van de Vlaamse Regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne (VLAREM II) en zijn bijlagen
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
Er wordt akte genomen van de melding ingediend door de heer Johan Dheedene, gevestigd Desselgemknokstraat 100 te 8540 Deerlijk, voor de in het meldingsdossier opgenomen ingedeelde inrichting of activiteit, zijnde het melden van een tijdelijke breekinstallatie voor afbraak atelier (ongeveer 4000 ton waarvan meer dan 50 % wordt hergebruikt) gelegen te Deerlijk.
De ingedeelde inrichting of activiteit omvat:
Rubriek | Omschrijving | Totale hoeveelheid | Klasse |
2.2.2.h) | ter plaatse te breken en minstens 50 % te hergebruiken te plaatse als onderkoffer voor de nieuwe atelier (Nieuw) | 4000 ton | 3 |
Artikel 2
De volgende bijzondere voorwaarden dienen strikt gevolgd te worden in functie van de hinderbeperking:
● De mobiele breekinstallatie mag enkel werkzaam zijn op weekdagen, tussen 7.00 uur en 19.00 uur.
● Om mogelijke stofhinder te voorkomen, moet gebruikt gemaakt worden van een sproeiinstallatie.
De plannen en het meldingsdossier waarop deze akte gebaseerd is, maken integraal deel uit van de meldingsakte.
De algemene en sectorale milieuvoorwaarden staan in titel II van het VLAREM. Bij wijziging van VLAREM wordt de exploitant geacht de meest actuele versie van de van toepassing zijnde bepalingen na te leven. De integrale en geconsolideerde tekst van titel II van het VLAREM is raadpleegbaar op de Milieunavigator, via de link: https://navigator.emis.vito.be/.
Uitvoerbaarheid
U mag het project uitvoeren of exploiteren de dag na de datum van de betekening van de meldingsakte.
Aanplakking
U moet de meldingsakte bekendmaken door de aanplakking van een affiche op de plaats waar het voorwerp van de melding uitgevoerd zal worden conform artikel 139 BVR OVG.
De aanplakking gebeurt conform artikel 59 BVR OVG waarbij de vergunningsaanvrager gelezen moet worden als de persoon die de melding verricht. Het opschrift van de aan te plakken affiche luidt : "BEKENDMAKING MELDINGSAKTE".
Verval
De meldingsakte vervalt van rechtswege in elk van de volgende gevallen:
1° als de verwezenlijking van de gemelde stedenbouwkundige handelingen niet wordt gestart binnen de twee jaar na het verlenen van de meldingsakte;
2° als het uitvoeren van de gemelde stedenbouwkundige handelingen meer dan drie opeenvolgende jaren wordt onderbroken;
3° als de gemelde gebouwen niet winddicht zijn binnen drie jaar na de aanvang van de gemelde stedenbouwkundige handelingen;
4° als de exploitatie van de gemelde activiteit of inrichting niet binnen vijf jaar na het verlenen van de meldingsakte aanvangt.
De meldingsakte voor de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit vervalt van rechtswege in elk van de volgende gevallen:
1° als de exploitatie van de gemelde activiteit of inrichting meer dan vijf opeenvolgende jaren wordt onderbroken;
2° als de ingedeelde inrichting vernield is wegens brand of ontploffing veroorzaakt ten gevolge van de exploitatie;
3° als de exploitatie op vrijwillige basis volledig en definitief wordt stopgezet overeenkomstig de voorwaarden en de regels, vermeld in het decreet van 9 maart 2001 tot regeling van de vrijwillige, volledige en definitieve stopzetting van de productie van alle dierlijke mest, afkomstig van een of meerdere diersoorten, en de uitvoeringsbesluiten ervan.
Beroepsmogelijkheid
U kan tegen deze beslissing een verzoekschrift tot schorsing en/of vernietiging indienen bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen op het volgende adres:
Raad voor Vergunningsbetwistingen
p/a Dienst van de Bestuursrechtscolleges
Koning Albert II-laan 35 bus 81
1030 Brussel
U doet dit op straffe van onontvankelijkheid per beveiligde zending (dit is per aangetekende brief of door neerlegging ter griffie) binnen een vervaltermijn van 45 dagen die ingaat de dag na de betekening van deze beslissing.
Het verzoekschrift wordt in vijfvoud ingediend, namelijk één origineel en vier afschriften (fotokopies of een digitale kopie). Gelijktijdig met de indiening van het verzoekschrift stuurt u een afschrift van het verzoekschrift ter informatie aan de verwerende partij (dit is de overheid die de beslissing genomen heeft).
U bent een rolrecht verschuldigd van:
● 200 euro bij het indienen van een verzoekschrift tot vernietiging;
● 100 euro bij het indienen van een verzoekschrift tot schorsing of tot schorsing wegens uiterst dringende noodzakelijkheid.
U betaalt het rolrecht binnen een termijn van 15 dagen, die ingaat de dag na deze van de betekening van het verzoek daartoe door de griffier van de Raad. Als het bedrag niet binnen de termijn van 15 dagen is gestort wordt het beroep niet-ontvankelijk verklaard.
Meer info:
De procedure voor de Raad van Vergunningsbetwistingen wordt geregeld in
● het decreet van 4 april 2014 betreffende de organisatie en de rechtspleging van sommige Vlaamse bestuursrechtscolleges;
● het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning;
● het besluit van de Vlaamse Regering van 16 mei 2014 houdende de rechtspleging voor sommige Vlaamse Bestuursrechtscolleges.
Meer info vindt u op de website van de Raad voor Vergunningsbetwistingen.
(http://www.dbrc.be/vergunningsbetwistingen)
Zitting van CBS van 27 SEPTEMBER 2023
C.21. Inname openbaar domein - kennisname
Zitting van CBS van 27 SEPTEMBER 2023
C.22. Standplaats ambulante handel - Flowered by Ruben Verbeke - 30 en 31 oktober 2023 - goedkeuring
Aanleiding en context
Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd toelating te verlenen aan Flowered by Ruben Verbeke voor het uitoefenen van ambulante handel op een standplaats op de parking van de begraafplaats/voetbalveld ter hoogte van de Guido Gezellelaan.
Motivering
Flowered by Ruben Verbeke verkoopt verse snijbloemen en planten en heeft hiervoor reeds een vaste standplaats op de parking van d'Iefte. Zij wensen (zoals jaarlijks) eenmalig, in het kader van Allerheiligen, een standplaats als afhaalpunt te voorzien en dat op maandag 30 oktober en dinsdag 31 oktober 2023 van 08.00 uur tot 17.00 uur. De standplaats die ingenomen zal worden, bevindt zich op de parking van de begraafplaats/voetbalveld aan de Guido Gezellelaan en betreft openbaar domein. Er zal dus een ambulante handel-activiteit uitgeoefend worden. De ruimte die ingenomen wordt, bedraagt ongeveer 10 meter. Dit valt onder het retributiereglement ambulante handel. Zij wensen verder geen gebruik te maken van elektriciteit.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur
● Andere:
○ Retributiereglement ambulante handel, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad op 19 december 2019
Financiën
De beslissing heeft financiële gevolgen.
Raming of bedrag | Retributie standplaats: 3 euro per lopende meter x 10 meter = 30 euro Elektriciteit: 1 dag = 5 euro |
Actie | Overig beleid |
Jaarbudgetrekening | GBB/0020-00/73603000 |
BESLUIT
Artikel 1
Het college van burgemeester en schepenen besluit aan Flowered by Ruben Verbeke toelating te verlenen voor het uitoefenen van ambulante handel op maandag 30 oktober en dinsdag 31 oktober 2023 van 08.00 uur tot 17.00 uur, op een eenmalige standplaats op de parking van begraafplaats/voetbalveld aan de Guido Gezellelaan.
Zitting van CBS van 27 SEPTEMBER 2023
C.23. Hernummering Nieuwstraat - goedkeuring
Dit punt werd uitgesteld naar een volgende zitting.
Zitting van CBS van 27 SEPTEMBER 2023
C.24. Hernummering Ververijstraat 6-8 - goedkeuring
Aanleiding en context
De dienst burgerzaken vraagt het college van burgemeester en schepenen om de hernummering in de Ververijstraat 6-8 definitief goed te keuren.
Motivering
Het college van burgemeester en schepenen leverde in zitting van 18 augustus 2021 een omgevingsvergunning af voor het slopen van de bestaande woning en het herbouwen van 2 woningen, op een perceel gelegen Ververijstraat 6.
Er dienen huisnummers toegekend te worden aan de 2 nieuwe eengezinswoningen. Omdat er niet voldoende huisnummers vrij en beschikbaar zijn, en om verwarring en moeilijkheden te vermijden, dringt een hernummering zich op.
Het college van burgemeester en schepenen ging in zitting van 23 augustus 2023 reeds principieel akkoord met de voorgestelde hernummering.
De eigenaars en bewoners werden op 23 augustus 2023 door middel van een gemotiveerd schrijven op de hoogte gebracht van deze principebeslissing met voorgestelde hernummering.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 2 Decreet Lokaal Bestuur
● Andere:
○ Punt 19 b) van de algemene onderrichtingen betreffende het houden van de bevolkingsregisters van 7 juli 2023
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
Het college van burgemeester en schepenen besluit volgende hernummering definitief goed te keuren.
OUD ADRES | NIEUW ADRES |
Ververijstraat 6 | Ververijstraat 6 (nieuwbouw) |
| Ververijstraat 8 (nieuwbouw) |
Ververijstraat 8 | Ververijstraat 14 |
Artikel 2
De eigenaars en de bewoners zullen de nodige instructies ontvangen via een tweede schrijven.
Artikel 3
De toekenning gaat in vanaf de datum van deze beslissing. De gebruikelijke diensten en nutsmaatschappijen zullen van huidige beslissing in kennis gesteld worden.
Zitting van CBS van 27 SEPTEMBER 2023
C.25. Hernummering Pladijsstraat 221 - principebeslissing - goedkeuring
Aanleiding en context
De dienst burgerzaken vraagt het college van burgemeester en schepenen een principebeslissing te nemen betreffende een hernummering van Pladijsstraat 221.
Motivering
In de Pladijsstraat werd op 22 juli 2021 een verkaveling goedgekeurd door de deputatie voor 4 loten voor eengezinswoningen.
Het college van burgemeester en schepenen leverde in zitting van 23 augustus 2023 een omgevingsvergunning af, voor het bouwen van een woning, op een perceel gelegen in de Pladijsstraat met als kadastrale omschrijving (afd. 2) sectie E 921 A.
Er dienen huisnummers toegekend te worden aan de 4 loten grond voor de nieuwe eengezinswoningen.
Omdat er niet voldoende huisnummers vrij en beschikbaar zijn, en om verwarring en moeilijkheden te vermijden, dringt een hernummering zich op.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 2 Decreet Lokaal Bestuur
● Andere:
○ Punt 19 b) van de algemene onderrichtingen betreffende het houden van de bevolkingsregisters van 7 juli 2023
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
Het college van burgemeester en schepenen besluit principieel akkoord te gaan met volgende toekenning en hernummering.
OUD ADRES | NIEUW ADRES |
| Pladijsstraat 215 (nieuwbouw) |
| Pladijsstraat 217 (nieuwbouw) |
| Pladijsstraat 219 (nieuwbouw) |
| Pladijsstraat 221 (nieuwbouw) |
Pladijsstraat 221 | Pladijsstraat 223 |
Artikel 2
De eigenaars zullen door middel van een gemotiveerd schrijven op de hoogte gebracht worden van deze principebeslissing. Na de definitieve beslissing zullen zij een tweede schrijven, met daarin de nodige instructies, ontvangen.
Zitting van CBS van 27 SEPTEMBER 2023
C.26. Schrapping van een huisnummer - goedkeuring
Aanleiding en context
De dienst burgerzaken vraagt het college van burgemeester en schepenen de goedkeuring om het adres Pladijsstraat 236 te schrappen uit het lokaal woningenbestand alsook uit het Centraal Referentie Adressenbestand (CRAB).
Motivering
Bruyneel Jürgen en Van Eeckhoutte Dacha, huidige eigenaars van het pand/perceel, gelegen Pladijsstraat 236, vragen het huisnummer 236 te schrappen uit het woningenbestand.
De woning werd gesloopt, en het perceel zal op heden gebruikt worden als tuin. Het perceel grenst aan de huidige tuin van de eigenaars.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 2 Decreet Lokaal Bestuur
● Andere:
○ Punt 19 b) van de algemene onderrichtingen betreffende het houden van de bevolkingsregisters van 7 juli 2023
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
Het college van burgemeester en schepenen besluit het adres Pladijsstraat 236 te schrappen uit het lokaal woningenbestand alsook uit het Centraal Referentie Adressenbestand (CRAB). De schrapping gaat in vanaf de datum van deze beslissing.
Zitting van CBS van 27 SEPTEMBER 2023
D.1. Regionale plattelandsstuurgroep - aanduiden vertegenwoordigers - verzoek agendering gemeenteraad - goedkeuring
Aanleiding en context
Aan het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd om de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken de aanduiding van een effectief en plaatsvervangend vertegenwoordiger in de Regionale Plattelandsstuurgroep, te agenderen op de gemeenteraadszitting van 26 oktober 2023.
Motivering
Op 18 september 2023 heeft de gemeente een schrijven ontvangen vanuit de provincie West-Vlaanderen, waarbij zij meedeelt een regionale stuurgroep te willen oprichten in Zuid-West-Vlaanderen, waarin elke betrokken gemeente een politieke vertegenwoordiger afvaardigt.
LEADER is een subsidieprogramma voor regionale plattelandsontwikkeling, waarbij lokale gemeenschappen zelf aan zet zijn om de ontwikkelingsdoelstellingen en gewenste acties te formuleren. Dit programma wordt gefinancierd met Europese, Vlaamse en provinciale middelen. Tot aan de vorige LEADER-periode (afgelopen in 2022) waren provincie-brede projecten mogelijk.
Mt de opstart van het nieuwe subsidieprogramma voor Europese plattelandsontwikkeling blijft enkel nog de werking van de LEADER-gebieden mogelijk, niet langer provincie-brede projecten. Een LEADER-gebied moet voldoen aan de volgende criteria: minder dan 350 m² inwoners per km² OF een ruimtebeslag kennen van minder dan 30 %.
Voor West-Vlaanderen betekent dit dat er 3 gebieden in aanmerking komen als LEADER-gebied: Westhoek, Midden-West-Vlaanderen en Noord-West-Vlaanderen.
Zuid-West-Vlaanderen voldoet niet aan deze criteria en dit betekent dat er geen Europese plattelandsontwikkelingsmiddelen naar dit gebied kunnen gaan.
De deputatie van provincie West-Vlaanderen besliste om voor het gebied Zuid-West-Vlaanderen middelen uit te trekken, zodat ook hier - naar een zekere analogie met de LEADER-strategieën - plattelandsontwikkeling van onderuit gestimuleerd kan worden, en dit met 100 % door provincie West-Vlaanderen voorziene middelen.
Deze middelen kunnen worden ingezet op grondgebied van deze gemeenten uit de regio Zuid-West-Vlaanderen:
● waarvan meer dan 70 % van het grondgebied op deelgemeenteniveau open ruimte is OF
● waarvan meer dan 50 % van het grondgebied op deelgemeenteniveau landbouwgebied is OF
● die minder dan 450 inwoners per km² tellen op deelgemeenteniveau
● die geen centrumstad is
● die geen deel uitmaakt van een officieel LEADER-gebied
Een procesnota, volgens dewelke de provincie West-Vlaanderen tot een ontwikkelingsstrategie voor het gebied wenst te komen, is toegevoegd in bijlage.
Conform art. 41, 4° en art. 41, 13° behoort de vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen, alsook het inrichten van overlegstructuren, tot de exclusieve bevoegdheid van de gemeenteraad.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, §1 Decreet Lokaal Bestuur
● Andere:
○ Art. 41, 4° en art. 41, 13° Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
Het college van burgemeester en schepenen besluit de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken om de aanduiding van een effectief en plaatsvervangend vertegenwoordiger in de Regionale Plattelandsstuurgroep, te agenderen op de gemeenteraad van 26 oktober 2023.
Zitting van CBS van 27 SEPTEMBER 2023
D.2. Jeugd - Projectoproep informeel vrijwillig engagement - engagementsverklaring samenwerkingsverband - goedkeuring
Aanleiding en context
Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd om de engagementsverklaring in functie van de projectoproep 'Informeel vrijwillig engagement' goed te keuren.
Motivering
Het departement Cultuur, Jeugd en Media van de Vlaamse Overheid lanceerde een projectoproep 'Informeel vrijwillig engagement'.
Met deze projectoproep wil de minister van Jeugd een belangrijke impuls geven om het informeel vrijwillig engagement van kinderen en jongeren te erkennen, waarderen en duurzaam te integreren in lokaal en Vlaams beleid, evenals om de toegankelijkheid van dat engagement te vergroten, in het bijzonder voor kinderen en jongeren in maatschappelijk kwetsbare situaties.
Kinderboerderij Bokkeslot vzw liet weten een projectvoorstel te willen indienen en vroeg hieromtrent te kunnen samenzitten met het lokaal bestuur, mede in functie van een noodzakelijk samenwerkingsverband bestaande uit een stad of gemeente en minstens twee organisaties zonder winstoogmerk uit 1 of meer verschillende sectoren.
Een projectvoorstel dient uiterlijk op vrijdag 29 september 2023 om 12.00 uur ingediend te worden via KIOSK.
Naar aanleiding van bovenstaande vraag van Kinderboerderij Bokkeslot werd een eventueel projectvoorstel verder besproken en vormgegeven in een overleg met de kinderboerderij, jeugdhuis De Caravanne en de jeugdconsulent, met ondersteuning van Logo Leieland. Het projectvoorstel werd daarbij als volgt in grote lijnen voorgesteld:
Het jeugdhuis en de kinderboerderij zullen instaan voor een outreachende werking met het oog op het bereiken van niet-georganiseerde en kwetsbare jongeren vanaf 12 jaar. Bij deze werking wordt bij voorkeur telkens een medewerker/vrijwilliger van beide organisaties ingezet.
Ter invulling van het outreachende luik wil men met de tettercamionette (onder een andere, projecteigen naam) naar verschillende locaties in de gemeente trekken waar veel jongeren hangen en waar weinig aanbod voor deze doelgroep is. Er wordt hierbij gestreefd naar een zekere continuïteit en voorspelbaarheid met een frequentie van 1 keer per maand. Tijdens deze momenten willen we jongeren enerzijds een leuke vrijetijdsinvulling geven maar anderzijds ook werken aan de vertrouwensband en de werking van de kinderboerderij en het jeugdhuis bekendmaken.
De vrijetijdsinvulling wordt ingevuld met gratis, laagdrempelige activiteiten zoals een skatesessie, gezelschapsspelletjes, … met telkens een hapje en een drankje.
Vanuit die vrijetijdsinvulling worden jongeren gestimuleerd om zich te engageren bij het uitdenken, ontwikkelen, organiseren, … van andere activiteiten. Activiteiten voor maar ook door jongeren moeten op hun beurt net nog meer jongeren aantrekken. De projectsubsidie moet hier ruimte creëren om te experimenteren in de buurt en jongeren laten ontdekken waar ze goed in zijn en graag doen. Vanuit die beleving wordt een mogelijk engagement van de jongere binnen de kinderboerderij en Bokkeslot gestimuleerd.
Kinderboerderij Bokkeslot wordt hierbij als indiener van het project naar voor geschoven, in een samenwerkingsverband met jeugdhuis De Caravanne en het lokaal bestuur Deerlijk.
Bij goedkeuring van het projectvoorstel wordt een subsidie van minimaal 10.000 euro en maximaal 40.000 euro toegekend. Hierbij stelt het subsidiereglement dat het lokaal bestuur een eigen bijdrage voorziet van minstens 20 procent van het subsidiebedrag.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur
● Andere:
○ JKP prioriteit 3 - Projectoproep Informeel vrijwillig engagement (15.06.23)
Financiën
De beslissing heeft financiële gevolgen.
Raming of bedrag | 2.000 euro tot 8.000 euro |
Er is geen budget voorzien. Dit budget wordt voorzien in aanpassing meerjarenplan.
BESLUIT
Artikel 1
Het college van burgemeester en schepenen besluit om de engagementsverklaring in functie van de projectoproep 'Informeel vrijwillig engagement' goed te keuren en vraagt Kinderboerderij Bokkeslot om de projectaanvraag in te dienen.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.