DEERLIJK

8 SEPTEMBER 2021

 

AANWEZIG

 

Burgemeester: Claude Croes

 

Schepenen: Bert Schelfhout, Regine Vanwynsberghe-Rooryck, Sandra De Leeuw-Goussey, Matthias Vanneste, Louis Vanderbeken

Algemeen directeur: Hans Piepers

 

 

De zitting vangt aan met een presentatie door Oona Hermans aangaande 'Identiteit 2022'.

 

 

Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 08 SEPTEMBER 2021

C.1. College van burgemeester en schepenen - verslag van de zitting van 1 september 2021 - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd het verslag van de vorige zitting goed te keuren.

 

Motivering

 

Het college van burgemeester en schepenen overloopt het verslag van de zitting van 1 september 2021.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 50 Decreet Lokaal Bestuur

 

Adviezen

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit het verslag van de zitting van 1 september 2021 goed te keuren.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 16/09/2021
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 08 SEPTEMBER 2021

C.2. Aankoop pand - principiële goedkeuring - agendering gemeenteraad - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken de principiële goedkeuring voor de aankoop van het pand gelegen in de Ververijstraat 8, kadastraal bekend onder Deerlijk, 2°afdeling, sectie C, perceelnummer 17Z6 te agenderen op de gemeenteraad van 8 september 2021.

 

Motivering

 

Het pand in de Ververijstraat nummer 8, kadastraal bekend onder Deerlijk, 2°afdeling, sectie C, perceelnummer 17Z6, wordt te koop aangeboden.

 

De aankoop van deze woning, gelegen naast de parking van het gemeentehuis, is een opportuniteit. Het biedt mogelijke kansen, zoals bijvoorbeeld het inzetten van deze woning als noodwoning.

 

Momenteel loopt een projectoproep voor noodwoningen in Vlaanderen, gelanceerd door de Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele. Met deze projectoproep stimuleert Vlaanderen het bouwen, kopen, renoveren en inrichten van (al dan niet verplaatsbare) noodwoningen.

 

Volgende bijkomende voorwaarden zijn gekoppeld aan de subsidie:

          Bij aankoop van een noodwoning is er sprake van een realisatietermijn van 6 maanden. Dit te rekenen vanaf de eerste dag van de maand, die volgt op de maand waarin de minister het besluit neemt tot subsidiëring van het project.

          De woning dient over een geldig conformiteitsattest te beschikken op het ogenblik dat het saldo van de subsidie wordt opgevraagd.

          De woning dient voor een termijn van minimum 18 jaar als noodwoning gebruikt te worden.

          De uiterlijke datum om een aanvraag in te dienen is 30 september 2021, waarbij alle vereiste stavingsstukken (oa. ondertekend compromis of eenzijde verkoopsbelofte van eigenaar en beslissing tot aankoop door gemeenteraad) dienen toegevoegd te zijn.

 

Indien de subsidie wordt goedgekeurd neemt Het Vlaamse Gewest 50 % van de kosten voor haar rekening, met een maximum van 145.000 euro per gerealiseerde noodwoning.

 

Op 30 augustus 2021 werd een schattingsverslag opgemaakt door landmeter-expert Bart Degezelle. In het schattingsverslag wordt het pand geschat op 257.000,00 euro.

 

De gevraagde verkoopprijs van de woning bedraagt 269.000,00 euro.

 

Met de eigenaars werd tot een akkoord gekomen om het pand te verkopen aan het bedrag zoals bepaald door landmeter-expert Bart Degezelle, nl. 257.000,00 euro.

 

Voor de aankoop van dit pand is krediet voorzien op jaarbudgetrekening 2021/GBB/0900-00/22100000/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken de principiële goedkeuring met betrekking tot de aankoop van het pand gelegen in de Ververijstraat 8 te 8540 Deerlijk, kadastraal bekend onder Deerlijk, 2°afdeling, sectie C, perceelnummer 17Z6, te agenderen op de gemeenteraad van 8 september 2021.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 16/09/2021
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 08 SEPTEMBER 2021

C.3. Fiabilis Consulting Group Belgium bv - dienstverleningscontract - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd akkoord te gaan met het voorstel van Fiabilis Consulting Group Belgium bv voor een optimalisatie van het loonbeheer voor een periode van 3 jaar.

 

Motivering

 

De gemeente Deerlijk wenst een contract af te sluiten voor consultancydiensten inzake arbeidskosten, met als doel eventuele besparingen van werkgeverslasten die ze moeten dragen te identificeren, en om de toepassing van sociale en fiscale wetten veilig te stellen.

 

Fiabilis Consulting Group Belgium bv oefent consultancy-activiteiten uit inzake arbeidskosten en voert meer bepaald audits uit die betrekking hebben op steunmaatregelen voor ondernemingen. Fiabilis Consulting Group Belgium bv is geen belastingconsulent.

 

Fiabilis Consulting Group Belgium bv werd uitgenodigd om hun werkwijze voor te stellen.

 

De door Fiabilis Consulting Group Belgium bv gefactureerde honoraria zullen 50 %, inclusief btw, vertegenwoordigen van de besparingen en terugbetalingen verkregen door de gemeente als gevolg van een aanbeveling voorgesteld in een rapport of een actie uitgevoerd door Fiabilis Consulting Group Belgium bv.

 

De honoraria met betrekking tot de vrijstellingen van de bedrijfsvoorheffing als bedoeld in artikel 2 van de wet van 15 juli 2020 houdende diverse dringende fiscale bepalingen ten gevolge van de COVID-19 pandemie (Corona III) of als bedoeld in een andere bepaling indien een gelijkaardige vrijstelling zou worden gestemd in het kader van de coronacrisis, zullen 18 % (incl. btw) vertegenwoordigen van de besparingen en terugbetalingen verkregen door de gemeente als gevolg van een aanbeveling voorgesteld in een rapport of een actie uitgevoerd door Fiabilis Consulting Group Belgium bv.

 

De overeenkomst wordt gesloten voor een periode van minimum 3 jaar.  Na 3 jaar kan elke partij het contract stopzetten via een aangetekend schrijven en met een opzegtermijn van 3 maanden.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 56, § 3, 4° betreffende de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen

          Andere:

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

          Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

          Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

          De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

          De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 92 (de geraamde waarde excl. btw bereikt de drempel van 30.000,00 euro niet).

          Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

          Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

          Besluit van de gemeenteraad van 28 mei 2020 houdende vaststelling van de opdrachten voor werken, leveringen en diensten die beschouwd worden als opdrachten van dagelijks bestuur.

 

Financiën

 

De financiële impact van de beslissing is nog niet gekend.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit een dienstverleningscontract af te sluiten met Fiabilis Consulting Group Belgium bv voor consultancydiensten inzake arbeidskosten, met als doel eventuele besparingen van werkgeverslasten die ze moeten dragen te identificeren, en om de toepassing van sociale en fiscale wetten veilig te stellen.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 16/09/2021
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 08 SEPTEMBER 2021

C.4. Schoonmaak en hygiënische producten - toetreding raamovereenkomst Creat - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd de toetreding tot de raamovereenkomst 'Schoonmaak en hygiënische producten' van Creat (Farys) goed te keuren.

 

Motivering

 

De gemeente tekende in het verleden in op het raamcontract schoonmaakproducten van Creat (Farys).  Deze raamovereenkomst liep ten einde op 31 augustus 2021.

 

Creat (Farys) sloot voor de periode van 1 september 2021 tot en met 31 augustus 2025 een raamovereenkomst af met Boma nv, Noorderlaan 131 te 2030 Antwerpen voor het leveren van schoonmaak- en hygiënische producten.

 

De voorgenoemde opdracht van Creat (Farys) is een raamovereenkomst met Boma nv, waarbij Creat (Farys) optreedt als aankoopcentrale in de zin van artikel 47 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten en latere wijzigingen.

 

De gemeente kan van de mogelijkheid tot afname van de raamovereenkomst via de opdrachtencentrale gebruik maken waardoor zij krachtens artikel 47, § 2 van de wet van 17 juni 2017 is vrijgesteld van de verplichting om zelf een gunningsprocedure te organiseren.

 

Voordelen van in te tekenen op de raamovereenkomst zijn:

          scherpe prijs door schaal- en/of volume-effecten;

          tijds- en geldbesparing omdat het bestuur zelf geen gunningsprocedure dient te voeren;

          bestelgemak via online bestelmodus.

 

Door in te tekenen op de raamovereenkomst kan de gemeente gedurende de volledige looptijd van de overeenkomst schoonmaak- en hygiënische producten bestellen. De gemeente is echter niet verplicht tot enige afname van de raamovereenkomst.

 

Juridische gronden

 

          Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 56, § 3, 4° betreffende de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen.

          Andere:

          Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

          Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

          De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten.

          De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

          Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

          Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

          Het besluit van de gemeenteraad van 28 mei 2020 houdende vaststelling van de opdrachten voor werken, leveringen en diensten die beschouwd worden als een opdracht van dagelijks bestuur.

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen.

 

Raming

35.000,00 euro incl. btw per jaar of

140.000,00 euro incl. btw voor 4 jaar

Actie

Verrichtingen zonder beleidsdoelstellingen

Jaarbudgetrekening

0190-00/61030000/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN

0200-00/61030000/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN

0703-00/61030000/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN

0705-00/61030000/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN

0742-00/61030000/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN

0800-00/61030000/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN

0801-00/61030000/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN

0900-00/61030000/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN

0751-00/61500000/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN

0949-00/61500000/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN

0903-00/61500000/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN

Visum

G-2021-34 dd 06/09/2021

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit om de toetreding tot de raamovereenkomst 'Schoonmaak en hygiënische producten' die de opdrachtencentrale Creat heeft afgesloten met Boma nv, Noorderlaan 131 te 2030 Antwerpen, goed te keuren.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 16/09/2021
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 08 SEPTEMBER 2021

C.5. Beslissingen algemeen directeur - augustus 2021 - kennisname

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd kennis te nemen van de besluiten van de algemeen directeur van de maand augustus 2021.

 

Motivering

 

De algemeen directeur staat in voor de algemene leiding van de diensten van de gemeente en van de diensten van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn.

 

De algemeen directeur rapporteert aan het college van burgemeester en schepenen, aan het vast bureau en aan het bijzonder comité voor de sociale dienst.

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 170 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van de besluiten van de algemeen directeur van de maand augustus 2021.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 16/09/2021
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 08 SEPTEMBER 2021

C.6. Beslissing college van burgemeester en schepenen van 11 augustus 2021 - mededeling kantmelding - kennisname

 

Aanleiding en context

 

In zitting van 1 september 2021 heeft het college van burgemeester en schepenen volgend besluit ingetrokken en hernomen:

          CBS 2021.08.11 - Art. 5 van besluit C17 betreffende 'Scouts Deerlijk - Fancy Fair 2020 - 1 september - 5 september 2021 - toegelaten muziekactiviteit.

 

Motivering

 

De algemeen directeur vermeldt de intrekking van een besluit, de vernietiging of de niet-goedkeuring van een besluit door een toezichthoudende overheid in de notulen van de gemeenteraad of van het college van burgemeester en schepenen.

 

De algemeen directeur brengt de gemeenteraad of het college van burgemeester en schepenen daarvan op de hoogte op de eerstvolgende vergadering van de gemeenteraad of het college van burgemeester en schepenen.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 284 Decreet Lokaal Bestuur

 

Adviezen

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van de aangebrachte kantmelding in de rand van de notulen van het college van burgemeester en schepenen van 11 augustus 2021 als volgt:

 

Bij punt C17 'Scouts Deerlijk - Fancy Fair 2021 - 1 september - 5 september 2021 - goedkeuring':

Intrekking artikel 5: CBS 1 september 2021

Mededeling kantmelding: CBS 8 september 2021

Herneming art. 5: CBS 1 september 2021

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 16/09/2021
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 08 SEPTEMBER 2021

C.7. Diverse verslagen - kennisname

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt verzocht kennis te nemen van de aan de gemeente overgemaakte verslagen.

 

Motivering

 

Volgende verslagen werden overgemaakt aan de gemeente:

 

          Centraal Feestcomité - verslag van de vergadering van 26 augustus 2026

          Politiecollege - verslag van 23 augustus 2021

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Adviezen

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van de ontvangen verslagen.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 16/09/2021
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 08 SEPTEMBER 2021

C.8. Internationale dag van de vrede - deelname - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd deel te nemen aan de oproep tot een internationaal verbod op kernwapens en het kracht bijzetten van de vredesgedachte.

 

Motivering

 

De Verenigde Naties hebben 21 september uitgeroepen tot de jaarlijkse Internationale Dag voor de Vrede.

De vredesbeweging roept al vele jaren de Belgische steden en gemeenten op om die dag zichtbaar te maken door de vredesvlag uit te hangen.

 

Door de vredesvlag uit te hangen op 21 september vraagt de gemeente een kernwapenvrij België in een kernwapenvrije wereld: België moet afzien van nieuwe kernbommen op het grondgebied en het VN-kernwapenverdrag ondertekenen.

 

Om haar steun te betuigen aan de campagne kan de gemeente:

 

1)      voor 15 september laten weten of zij deelneemt aan de campagne Vredesvlag 2021;

2)      aan het gemeentehuis en/of andere officiële gebouwen en scholen, de vredesvlag uithangen in de week van 21 september 2021;

3)      de campagne kenbaar maken in haar communicatie met de bevolking;

4)      verwijzen naar de online infobrochure over kernwapens.

5)      de 'nationale fietsactie tegen kernwapens' steunen op 26 september in Kleine Brogel.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit:

          de vredesvlag uit te hangen aan het gemeentehuis in de week van 21 september 2021;

          een artikel over deze campagne op de gemeentelijke website te plaatsen met vermelding van de link naar de online infobrochure over kernwapens.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 16/09/2021
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 08 SEPTEMBER 2021

C.9. Jubileum - ontvangst gemeentehuis - goedkeuring

 

 

 

 

Publicatiedatum: 16/09/2021
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 08 SEPTEMBER 2021

C.10. Jubileum - ontvangst gemeentehuis - goedkeuring

 

 

 

 

Publicatiedatum: 16/09/2021
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 08 SEPTEMBER 2021

C.11. Ontvangst verdienstelijke personen en gemachtigde opzichters - 6 oktober 2021 - goedkeuring

 

 

 

 

Publicatiedatum: 16/09/2021
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 08 SEPTEMBER 2021

C.12. Kermisfoor Deerlijk Centrum - 24, 25 en 26 september 2021 - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd om toelating te verlenen voor de organisatie van de kermis op het Neunkirchenplein op 24, 25 en 26 september 2021.

 

Motivering

 

De gemeente Deerlijk wil de kermis (met kermisattracties) op het Neunkirchenplein laten doorgaan tijdens het weekend van de kermis van Deerlijk Centrum op 24, 25 en 26 september 2021.

 

Op de kermis van Deerlijk Centrum hebben volgende kermiskramers met abonnement hun aanwezigheid bevestigd:

 

          Schietkraam (Vanthourout Jonathan, Bondgenotenlaan 17, 8520 Kuurne)

          Visspel (Vroman-Nuytten Geert, Molenstraat 21, 8710 Wielsbeke)

          Ballenspel (Es Stephanie, Hoogstraat 21, 8531 Bavikhove)

          Kindermolen (Daeveloose Jens, Stampkotstraat 14, 8551 Heestert)

          Lunapark (Verburgh Brian, Vestingstraat 20, 8310 Assebroek)

          Autoscooter (Vanwassenhove-Hermans, Sint-Pietersweg 10, 1745 Mazenzele)

          Frituur (Deconinck Giovanni, Kozakstraat 140, 8560 Wevelgem)

          Cocktailbar (Willems Fauve, Sint-Ambrosiusstraat 1, 9600 Ronse)

 

Alle foorkramers werden per e-mail (dewelke tevens dient ter bevestiging en verlenging van hun abonnement) verzocht hun standgeld, en in voorkomend geval het gebruik van een foorkast, overeenkomstig de respectievelijke retributiereglementen te betalen voor 15 september 2021.

 

De te volgen COVID-maatregelen bij de organisatie van markten, met inbegrip van kermissen, zijn minder strikt dan bij de organisatie van de kermis in september 2020. De bepalingen voor de organisatie van kermissen zijn vastgelegd in het ministerieel besluit van 25 augustus 2021.

 

De gemeentelijke overheid dient daarbij toelating te geven voor deze organisatie met naleving van volgende regels, er rekening mee houdend dat er op de kermis (met kermisattracties) nooit meer dan 5.000 bezoekers op eenzelfde moment aanwezig zullen zijn:

 

          Social distancing (1,5 m tussen gezelschappen) blijft van toepassing en wordt aldus zo geafficheerd door middel van banners en affiches bij het betreden van de kermiszone.

          Mondmaskerplicht blijft van toepassing in de kermiszone aangezien social distancing niet altijd zal kunnen worden gegarandeerd en dat klanten van kermisattracties sowieso steeds een mondmasker moeten dragen bij het betreden van een attractie of kraam, en wordt aldus zo geafficheerd door middel van banners en affiches bij het betreden van de kermiszone. Dit is een bijkomende lokale maatregel die geen verplichting meer is in het ministerieel besluit, doch duidelijkheid biedt voor de kermisbezoekers.

          Maatregelen te volgen door de kermiskramers:

          mondmaskerplicht voor personeel;

          ter beschikking stellen van de nodige middelen voor handhygiëne;

          de geldende maatregelen zoals het desinfecteren van de handen voor de attractie, het dragen van het mondmasker aan of op de attractie en de social distancing door middel van affiches in het kraam of de attractie in herinnering brengen;

 

Voorgestelde maximale openingsuren van de kermisattracties:

 

          vrijdag 24 september 2021: van 12.00 uur tot 24.00 uur

          zaterdag 25 september 2021: van 12.00 uur tot 1.00 uur

          zondag 26 september 2021: van 12.00 uur tot 22.00 uur

 

Om de opbouw van de kermis in goede banen te leiden, wordt een plaatsingsmeester aangeduid. De opbouw gebeurt vanaf woensdagmorgen 22 september 2021 tot en met vrijdagmiddag 24 september 2021.

 

In functie van een vlotte opbouw wordt via de procedure inname openbaar domein een parkeerverbod op het volledige Neunkirchenplein ingesteld vanaf woensdag 22 september 2021 om 7.00 uur. Hierbij zal voldoende signalisatie voorzien worden, zodat het voor bestuurders duidelijk is dat er een parkeerverbod geldt. In functie van de vrachtwagen van de auto-scooter wordt eveneens een parkeerverbod voorzien in het straatje tussen het Neunkirchenplein en de appartementsgebouwen. Voor een vlot aan- en afrijden van de foorkramen is het wenselijk dat de paaltjes op de hoek van de Hoogstraat en de Commandant Edm. Ameyestraat tijdelijk verwijderd worden.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

          Andere:

          Retributiereglement - Gebruik van foorkasten door foren, circussen en andere organisatoren van acrobatie en stuntwerk en lokale verenigingen

          Retributiereglement - Plaatsrecht - kermisattracties en kermisgastronomie

          Ministerieel besluit van 25 augustus 2021 houdende wijziging van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen.

 

Raming of bedrag

940 euro (ontvangsten)

Actie

Plaatsingsrecht kermissen

Jaarbudgetrekening

GBB-CBS/0020-00/73601000

Visum

nvt

 

Raming of bedrag

350 euro (ontvangsten foorkasten)

Actie

Diverse terugvordering

Jaarbudgetrekening

GBB-CBS/0690-00/70390000

Visum

nvt

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit toelating te verlenen voor de organisatie van de kermis op het Neunkirchenplein op 24, 25 en 26 september 2021 overeenkomstig de hierboven opgelijste maatregelen.

 

Artikel 2

 

Het college van burgemeester en schepenen duidt Wouter Vandebuerie aan als plaatsingsmeester voor de Kermis Deerlijk Centrum van 24 september 2019 tot en met 26 september 2021.

 

Artikel 3

 

Het college van burgemeester en schepenen vraagt aan de technische dienst om voldoende signalisatie te voorzien in functie van het voorgestelde parkeerverbod op het Neunkirchenplein en de paaltjes op de hoek van de Hoogstraat en de Commandant Edm.

Ameyestraat tijdelijk te verwijderen in functie van het vlot aan- en afrijden van de foorkramen.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 16/09/2021
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 08 SEPTEMBER 2021

C.13. Deerlijkse Vogelvrienden - vogeltentoonstelling - 25 en 26 september 2021 - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Op 15 juli 2021 werd een aanvraag ingediend door de Deerlijkse Vogelvrienden voor volgend evenement:

 

Naam evenement

vogeltentoonstelling met prijskamp

Organisator

Koninklijke Deerlijkse Vogelvrienden

Datum

25 - 26 september 2021

Plaats

De Wieke, Wiekeplein 1, 8540 Deerlijk

 

Motivering

 

1. Het college van burgemeester en schepenen overloopt volgende onderdelen van de aanvraag:

 

          aanvraag toelating voor het organiseren van de vogeltentoonstelling

 

De vereniging Deerlijkse Vogelvrienden vraagt toelating tot het organiseren van een vogeltentoonstelling met prijskamp en vogelverkoop op 25 en 26 september 2021.

 

          aanvraag gemeentelijke medewerking

 

Deerlijkse vogelvrienden vraagt medewerking voor het ter plaatse bezorgen van het materiaal van de Hoogstraat naar de Wieke op woensdag 22 september 2021 in de namiddag.

 

          aanvraag keuring dierenarts

 

Deerlijkse vogelvrienden vraagt de medewerking tot het aanstellen van een dierenarts voor de duur van het tentoonstellingsweekend op 25 en 26 september 2021.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen.

 

Raming of bedrag

157,59 euro (aanstellen dierenarts)

Actie

Diverse dienstverlening

Jaarbudgetrekening

GBB/0705-00/61310000

Visum

niet vereist

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit zijn goedkeuring te verlenen voor het organiseren van de vogeltentoonstelling op 25 en 26 september 2021.

 

Artikel 2

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit in te staan voor het vervoer van materiaal vanaf de Hoogstraat naar buurthuis de Wieke op woensdag 22 september 2021.

 

Artikel 3

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit een dierenarts aan te stellen voor de gezondheidskeuring voor de duur van de vogeltentoonstelling.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 16/09/2021
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 08 SEPTEMBER 2021

C.14. Straatfeest - Wonsheimstraat - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd toelating te verlenen voor de verschillende onderdelen van de aanvraag voor het houden van een straatfeest in de Wonsheimstraat te Deerlijk.

 

Motivering

 

De Wonsheimstraat wenst een straatfeest met BBQ te organiseren op zaterdag 11 september 2021.

 

Zij vragen daarbij:

 

•aanvraag geluidsactiviteit als volgt:

 

85 – 95 dB

 

Contactpersoon

Naam

Peter

 

Adres

Wonsheimstraat

 

Postcode en gemeente

8540 Deerlijk

 

Activiteit

Benaming activiteit

straatfeest

Locatie

Gebouw

/

 

Tent

X

 

Open lucht

X

Adres

Naam gebouw

/

 

Adres

Wonsheimstraat

 

Postcode en gemeente

8540 Deerlijk

 

Maximaal geluidsniveau

>85 dB(A) LAeq,15min en ≤ 95 dB(A) LAeq,15min

 

Duur

 

Begin

zaterdag 11 september 2021 om 17.00 uur

Einde

zaterdag 11 september 2021 om 24.00 uur

 

De aangevraagde muziekactiviteit vindt plaats in een woonomgeving of in de nabijheid van een bewoonde omgeving.

Het gaat hier om een muziekactiviteit naar aanleiding van een bijzondere gelegenheid en de aangevraagde activiteit is beperkt in duur.

De aangevraagde muziekactiviteit kan toegestaan worden maar het is evenwel noodzakelijk om het toegelaten geluidsniveau en de toegelaten periode nauwkeurig vast te leggen.

Deze toelating betekent in geen geval een vrijgeleide om onbeperkt hinder te veroorzaken.

 

Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 30 maart 2011 beslist om de afwijking op de geluidsnormen tot 2 uur te behouden en dat het aangewezen is geen precedenten te scheppen.

 

          politionele medewerking

 

Het verkeersvrij houden van de Wonsheimstraat op zaterdag 11 september 2021 van 17.00 uur tot en met 24.00 uur.

 

PZ Gavers verleende op 6 september 2021 positief advies en voorziet de nodige verkeersmaatregelen conform het signalisatieplan ingetekend in Eagle.Be met identiek nummer 1383791.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

          Andere:

          Toelating geluidsactiviteit

          Decreet van 28 juni 1985 betreffende de milieuvergunning, zoals herhaaldelijk gewijzigd bij decreten van het Vlaams Parlement.

          Besluit van 6 februari 1991 van de Vlaamse Regering houdende vaststelling van het Vlaams Reglement betreffende de milieuvergunning, zoals herhaaldelijk gewijzigd bij besluiten van de Vlaamse Regering en bij het decreet van 18 mei 1999.

          Besluit van de Vlaamse Regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne, zoals herhaaldelijk gewijzigd bij besluiten van de Vlaamse Regering en bij het decreet van 18 mei 1999.

          Besluit van de Vlaamse Regering van 17 februari 2012 tot wijziging van het koninklijk besluit van 24 februari 1977 houdende vaststelling van geluidsnormen voor muziek in openbare en private inrichtingen, tot wijziging van het besluit van 3de Vlaamse Regering van 6 februari 1991 houdende vaststelling van het Vlaams reglement betreffende de milieuvergunning en tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne, wat betreft het maximaal geluidsniveau van muziek in inrichtingen.

          Plaatsing verkeerssignalisatie

          Beslissing van het politiecollege van 27 november 2008

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit zijn goedkeuring te verlenen voor dit straatfeest.

 

Artikel 2

 

De aangevraagde muziekactiviteit wordt toegelaten mits naleving van volgende voorwaarden:

 

Voorwaarden met betrekking tot het maximaal geluidsniveau.

Maximaal geluidsniveau: > 85 dB(A) LAeq,15min en ≤ 95 dB(A) LAeq,15min

• Het maximaal geluidsniveau mag LAeq,15min 95 dB(A) niet overschrijden.

Als het maximale geluidsniveau, gemeten als LAmax,slow 102 dB(A) niet overschreden wordt, wordt geacht hieraan te zijn voldaan.

Bij het meten van het geluidsniveau wordt zowel het geluid van muziek als het omgevingsgeluid in rekening gebracht.

• Het geluidsniveau geldt ter hoogte van de mengtafel of andere representatieve meetplaats.

•Op initiatief en op kosten van de exploitant/organisator wordt ofwel LAeq,15min ofwel LAmax,slow continu gemeten d.m.v. meetapparatuur die voldoet aan de vereisten. Het geluidsniveau is tijdens de muziekactiviteit continu zichtbaar voor en wordt continu bewaakt door de exploitant/organisator of een door hem aangestelde persoon.

• De verplichting tot het meten van het geluidsniveau geldt niet als door de organisator/exploitant een geluidsbegrenzer gebruikt wordt die zo is afgesteld dat de norm, gerespecteerd wordt. De geluidsbegrenzer moet voldoen aan de vereisten.

 

Voorwaarden met betrekking tot de duur van de muziekactiviteit:

Duur

 

Begin

zaterdag 11 september 2021 om 17.00 uur

Einde

zaterdag 11 september 2021 om 24.00 uur

 

Voorwaarden met betrekking tot de buurt:

          De inrichters als bedieners van de muziekinstallatie moeten zich houden aan een voor de buurt aanvaardbaar geluidsniveau. In geen geval mag de muziek de nachtrust van de omwonenden storen. Klachten inzake nachtlawaai dienen vermeden. In voorkomend geval moeten de richtlijnen van de politiediensten strikt worden opgevolgd.

          De inrichters verwittigen de inwoners van de omliggende straten van de muziekactiviteit.

 

De organisator brengt de politie op de hoogte van de muziekactiviteit.

 

Artikel 3

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit de gevraagde politionele medewerking te verlenen.

 

De inrichter dient zelf in te staan voor de plaatsing van de verkeers- en omleggingssignalisatie aan de hand van het toegestuurde signalisatieplan, opgemaakt door de politie.  De politie zal enkel instaan voor het toezicht op de correcte plaatsing van de verkeers- en omleggingssignalisatie.

De levering van de verkeerssignalisatie gebeurt door de technische diensten van de gemeente. De controle op de naleving van het eventuele parkeerverbod gebeurt door de politie.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 16/09/2021
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 08 SEPTEMBER 2021

C.15. Omgevingsvergunning - 2021.8 - Waregemstraat 533 - aktename beslissing deputatie

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd akte te nemen van de beslissing over de aanvraag tot omgevingsvergunning, ingediend door B.V. Gevelconcept Waelkens, gevestigd Waregemstraat 448 te 8540 Deerlijk.  Het betreft een aanvraag voor het regulariseren van de functiewijziging van appartement naar kleinschalige handelsfunctie met bereidingsmogelijkheden, gelegen Waregemstraat 533 te 8540 Deerlijk.

 

Motivering

 

Het college van burgemeester en schepenen heeft op 24 maart 2021 beslist de aanvraag te vergunnen.  Er werd een beroep ingesteld tegen deze beslissing.  De deputatie heeft op 8 juli 2021 beslist de vergunning voorwaardelijk te verlenen:

 

...'CONCLUSIE

Overwegende dat de aanvraag de regularisatie van een functiewijziging van appartement naar kleinschalige handelsfunctie met bereidingsmogelijkheden betreft, dat de aanvraag een voorgeschiedenis heeft, dat het gaat om een handelszaak met kleinschalige productie, dat geluids-, geur- en trillingshinder dan ook binnen de perken van het aanvaardbare blijft, dat het voorzien van één parkeerplaats voldoende is voor de zaak, dat de aanvraag verenigbaar is met de goede ruimtelijke ordening.

 

BESLUIT

Artikel 1:

Het beroep ingesteld door Mter. Pynaert namens omwonende Vandenbroucke Dirk tegen de beslissing d.d. 24/03/2021 van het college van burgemeester en schepenen te Deerlijk houdende vergunning aan B.V. Gevelconcept Waelkens, tot regulariseren van de functiewijziging van appartement naar kleinschalige handelsfunctie met bereidingsmogelijkheid, gelegen Waregemstraat 533 te Deerlijk, wordt ontvankelijk doch ongegrond verklaard.

 

De omgevingsvergunning wordt verleend onder volgende voorwaarden:

          Alle beschadigingen aan het openbaar domein, voorkomende van uw werken, zullen op uw kosten hersteld moeten worden in oorspronkelijke staat.

          De aanvatting (verderzetting na regularisatie) van de handelingen waarvoor de omgevingsvergunning is verleend te melden via het omgevingsloket, www.omgevingsloket.be.

          De reeds uitgevoerde werken moeten conform het goedgekeurde plan uitgevoerd zijn, mits volgende specifieke voorwaarden stipt na te leven:

          De laatste garage in de rij moet zoals voorzien op het inplantingsplan voorbehouden worden voor de handelszaak.  Deze garage moet als parkeerplaats duidelijk gesignaleerd worden voor de klanten.

          De algemene en sectorale milieuvoorwaarden met betrekking tot de aangevraagde VLAREM rubrieken die in titel II van het VLAREM staan moeten nageleefd worden.  Bij wijziging van VLAREM wordt de exploitant geacht de meest actuele versie van de van toepassing zijnde bepalingen na te leven.  De integrale en geconsolideerde tekst van titel II van het VLAREM is raadpleegbaar op de Milieunavigator, via de link: https://navigator.emis.vito.be/.

          De deputatie besluit akte te nemen van de in het meldingsdossier opgenomen ingedeelde inrichting of activiteit.'

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 2 Decreet Lokaal Bestuur

          Andere:

          Besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet betreffende de omgevingsvergunning

          Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009 en zijn wijzigingen

          Vlarem II, besluit van de Vlaamse Regering van 1 juni 1995 en zijn wijzigingen

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit akte te nemen van de beslissing van de deputatie van de Provincie West-Vlaanderen.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 16/09/2021
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 08 SEPTEMBER 2021

C.16. Otegemstraat 112 - kapmachtiging voor het rooien van een hoogstammige eik - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd een kapvergunning te verlenen aan Rita Mullie, Otegemstraat 112, 8540 Deerlijk voor het rooien van een hoogstammige eik in de voortuin van de eigendom met als kadastrale omschrijving afdeling 2, sectie E nummer 484 P.

 

Motivering

 

Beschrijving van de aanvraag, de bouwplaats en de omgeving

De aanvraag tot het rooien van de hoogstammige eik (Quercus rubra of Amerikaanse eik) situeert zich in de voortuin van de woning van de aanvrager. De boom staat op 6,5 m van de woning van de aanvrager. Omdat deze boom zo dicht bij de woning van de eigenaar staat en deze ondertussen uitgegroeid is tot een volwassen exemplaar en bijgevolg te groot en te breed is voor de kleine voortuin wenst de aanvrager deze boom te rooien.

 

Toetsing aan de regelgeving en de stedenbouwkundige voorschriften of verkavelingsvoorschriften

Voor het rooien van deze boom/bomen is geen stedenbouwkundige vergunning nodig omdat de bomen:

          geen deel uitmaken van een bos;

          gelegen zijn in woongebied in de ruime zin, in agrarisch gebied in de ruime zin of in industriegebied in de ruime zin, en niet in een woonparkgebied;

          zich bevinden binnen een straal van maximaal 15 m rondom een vergund gebouw.

 

Het rooien van de bomen is onderworpen aan de gemeentelijke politieverordening die stelt dat er dient gestreefd te worden naar een optimaal behoud van bomen.

 

Advies gemeentelijke omgevingsambtenaar

Een Amerikaanse eik is een krachtig groeiende boom die een hoogte van 25 m kan bereiken. De natuurlijke verschijning heeft een brede, afgeplatte kroon zodat de reikwijdte van de takken ook omvangrijk kan zijn. Het is eerder een soort die thuishoort in een laanbeplanting, een park of grote tuin. In deze kleine voortuin is deze boom te groot geworden. Een intensieve snoei zal de verschijningsvorm niet verbeteren. Integendeel, bij het diep terugsnoeien van zware takken zullen zich sterke groeischeuten vormen die snel opnieuw moeten gesnoeid worden. In de voortuin werd eerder al een grote plataan met een kapvergunning gerooid omwille van dezelfde redenen. Ter compensatie van het rooien werden struiken aangeplant in de voortuin. In de tuinzone achter de woning staat nog heel wat hoogstammig en overig groen. Mits een compensatie voor het kappen van de Amerikaanse eik door de aanplant van onderhoudsvriendelijke struiken kan in alle redelijkheid geoordeeld worden dat het groene uitzicht van de voortuin bij het rooien van de eik slechts gering zal wijzigen.

 

Bijgevolg bracht de omgevingsambtenaar een voorwaardelijk gunstig advies uit op 3 september 2021, mits er ter compensatie in het eerstkomend plantseizoen (sier)struiken aangeplant worden in de plantzone waar de Amerikaanse eik gerooid wordt.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

          Andere:

          Gemeentelijke politieverordening inzake het vellen van hoogstammige bomen van 2 maart 1974

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit bijgevolg tot het afleveren van een kapvergunning aan Rita Mullie, Otegemstraat 112, 8540 Deerlijk, voor het rooien van een Amerikaanse eik in de voortuin van de aanvrager met als kadastrale omschrijving: afdeling 2, sectie E, nummer 484 P, mits er ter compensatie in het eerstkomende plantseizoen een aanplant van (sier)struiken gebeurt in de plantzone van de te rooien eik.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 16/09/2021
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 08 SEPTEMBER 2021

C.17. OMV 2021_137 - Sint-Amandusstraat 62 - beslissing

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd een omgevingsvergunning te verlenen voor het aanleggen van een zwembad en terras, op een perceel gelegen Sint-Amandusstraat 62 en met als kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie A 183 T3 aangevraagd door Lieselot Nolf met als contactadres Sint-Amandusstraat 62 te 8540 Deerlijk.

 

Motivering

 

Het college van burgemeester en schepenen onderzoekt de vermelde aanvraag, rekening houdend met de terzake geldende wettelijke bepalingen en heeft betreffende de aanvraag het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar ingewonnen.

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar zoals uitgebracht op  2 september 2021.

Het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar luidt als volgt: Gunstig.

Het advies wordt als volgt gemotiveerd:

 

  1. Stedenbouwkundige basisgegevens

 

Gewestplan

De bepalingen van het gewestplan Kortrijk (goedgekeurd 4 november 1977) zijn niet meer van toepassing en werden vervangen door de voorschriften van het ruimtelijk uitvoeringsplan overeenkomstig artikel 7.4.5 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

 

Ruimtelijk uitvoeringsplan

      De aanvraag ligt in een gebied waarvoor een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Grens afbakening regionaalstedelijk gebied Kortrijk’ door de Vlaamse Regering werd vastgesteld op 20 januari 2006.

      De aanvraag ligt volgens de voorzieningen van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Grens afbakening regionaalstedelijk gebied Kortrijk (goedgekeurd 20 januari 2006) in een stedelijk woongebied.

      De aanvraag is gelegen binnen de grenzen van het provinciaal ruimtelijke uitvoeringsplan Solitaire vakantiewoningen – Interfluvium, zoals vastgesteld door de deputatie op 25 juni 2015.

      De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.

 

Bijzonder plan van aanleg

De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd bijzonder plan van aanleg.

 

Verkaveling

De aanvraag is gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurde niet-vervallen verkaveling, goedgekeurd op 30 augustus 2006 (dossiernummer 0064-2/2006.10).

Op het perceel is de verkavelingswijziging van toepassing, goedgekeurd op 20 juli 2016 (dossiernummer 2016.6/0064-2).

 

Bepaling van het plan dat van toepassing is op de aanvraag

De verkavelingsvoorschriften zijn van toepassing op de aanvraag.

 

Overeenstemming met dit plan

De aanvraag is in overeenstemming met de vigerende voorschriften.

 

Stedenbouwkundige verordeningen

Voor het perceel zijn de volgende stedenbouwkundige verordeningen relevant:

      Gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater, goedgekeurd bij besluit van de Vlaamse Regering van 5 juli 2013.

 

  1. Historiek

 

Relevante stedenbouwkundige vergunningen

Volgende stedenbouwkundige vergunningen en/of weigeringen zijn relevant:

        Stedenbouwkundige vergunning afgeleverd op 16 november 2016 door het college van burgemeester en schepenen voor het bouwen van een alleenstaande eengezinswoning

 

Relevante milieuvergunningen

Er zijn geen voorgaande vergunningen gekend voor het betrokken goed.

 

Relevante omgevingsvergunningen

Volgende omgevingsvergunningen en/of weigeringen zijn relevant:

        Omgevingsvergunning afgeleverd op 6 januari 2021 door het college van burgemeester en schepenen voor het bouwen van een tuinhuis.

 

  1. Beschrijving van de omgeving en de aanvraag

 

3.1.  Beschrijving van de omgeving

De eigendom is gelegen langsheen de Sint-Amandusstraat, een voldoende uitgeruste gemeenteweg. De omgeving van de aanvraag wordt gekenmerkt door een bebouwing van hoofdzakelijk vrijstaande ééngezinswoningen van 1 of 2 bouwlagen met hellende daken. Alle eigendommen hebben een voortuinstrook en in de straat staan straatbomen in het openbaar domein. De eigendom van de aanvrager betreft een perceel van 1.433 m² met een recente bebouwing met 2 bouwlagen en een hellend dak.

 

3.2.  Beschrijving van de aangevraagde stedenbouwkundige handelingen

De aanvrager wenst in de tuinzone bij de woning een zwembad aan te leggen. Het zwembad wordt ingeplant op 19,44 m afstand van de bestaande achtergevel van de woning en op 6 m van de rechterperceelsgrens. Het zwembad heeft, inclusief randverharding, een breedte van 4 m op een lengte van 9,5 m. De diepte bedraagt op het diepste punt 1,5 m. Het zwembad wordt in het verlengde van de linkerzijde van het reeds vergunde tuinhuis/poolhouse geplaatst. Tussen het reeds vergunde bijgebouw en het nieuw aan te leggen zwembad voorziet het ontwerp nog een terras van 17 m². De andere, niet strikt noodzakelijke, verhardingen op het perceel hebben een oppervlakte van ongeveer 121 m². Bij de bouw van de woning werd in totaal 133 m² verharding (oprit, paden en terras) mee vergund.

 

3.3.  Beschrijving van de aangevraagde ingedeelde inrichtingen of activiteiten

De aanvraag heeft geen betrekking op een ingedeelde inrichting of activiteit.

 

  1. Openbaar onderzoek/raadpleging aanpalende eigenaar

 

Er diende over de aanvraag geen openbaar onderzoek gehouden te worden.

 

  1. Adviezen

 

Er dienden geen adviezen ingewonnen te worden.

 

  1. Project-MER of OVR (ingeval van toepassing)

 

De aanvraag valt niet onder de bijlage I of II van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 december 2004. Project-MER of OVR is niet van toepassing op voorliggende aanvraag.

 

  1. Inhoudelijke beoordeling van het dossier

 

Op basis van de hierboven vermelde overwegingen wordt tot de volgende beoordeling van het dossier gekomen.

 

7.1    Planologische toets

De aanvraag ligt volgens de voorzieningen van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'afbakening regionaalstedelijk gebied Kortrijk’ in stedelijk woongebied.

In deze zone gelden de voorschriften van Art. 7.1. stedelijk woongebied, waarbij §1 als volgt luidt:

Het gebied is bestemd voor wonen, openbare groene en verharde ruimten en aan het wonen verwante voorzieningen. Onder aan het wonen verwante voorzieningen worden verstaan: handel, horeca, bedrijven, openbare en private nuts- en gemeenschapsvoorzieningen, kantoren en diensten, parkeer- en openbaar vervoervoorzieningen, openbare groene en verharde ruimten, socio-culturele inrichtingen en recreatieve voorzieningen.

Het gevraagde is in overeenstemming met de bestemming stedelijk woongebied gezien de aanvraag betrekking heeft op de bouw van een zwembad bij een bestaande eengezinswoning.

 

De aanvraag is gelegen binnen de grenzen van de niet-vervallen verkaveling oorspronkelijk goedgekeurd op 30 augustus 2006 (0064-2/2006.10) en de wijzigingen op deze verkaveling goedgekeurd op 20 juli 2016 (2016.6/0064-2). De verkavelingswijziging vervangt integraal de voorschriften van de oorspronkelijke verkaveling.

De aanvraag is in overeenstemming met de voorzieningen van de verkavelingswijziging gezien er geen beperkingen werden opgenomen met betrekking tot terrassen, verhardingen en zwembaden.

 

7.2    Wegenis

In toepassing op de artikelen 4.3.5. tot en met 4.3.8. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening kan gesteld worden dat de Sint-Amandusstraat een voldoende uitgeruste openbare weg is. De aanvraag beoogt niet de oprichting van een bedrijfswoning. De aanvraag ligt niet in een reservatiestrook. Het goed is niet getroffen door een rooilijn.

 

7.3    Watertoets (decreet integraal waterbeleid)

Hoofdstuk III, afdeling I, artikel 8 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het algemeen waterbeleid (Belgisch Staatsblad 14 november 2003) legt bepaalde verplichtingen op, die de watertoets worden genoemd. Deze watertoets houdt in dat de eventuele schadelijke effecten van het innemen van ruimte ten koste van de watersystemen worden ingeschat.

 

Het voorliggende project heeft geen omvangrijke oppervlakte-uitbreiding (<40m²) en ligt niet in een recent overstroomd gebied of een risicozone voor overstromingen, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld te worden dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.

 

7.4    Mer-screening

De aanvraag valt niet onder de bijlage I,II of III van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 december 2004.

 

7.5    Natuurtoets

Volgens de natuurtoets blijkt dat geen onvermijdbare schade aan belangrijke natuurwaarden worden veroorzaakt.

 

7.6    Erfgoed-/archeologietoets

Niet van toepassing.

 

7.7    Mobiliteit – MOBER (transport en verkeersveiligheid)

Niet van toepassing

 

7.8    Decreet grond- en pandenbeleid

Gezien de beperkte omvang/aard van het project zijn geen normen of percentages betreffende de verwezenlijking van een bescheiden woonaanbod van toepassing.

 

7.9    Milieuaspecten

Niet van toepassing

 

7.10     Goede ruimtelijke ordening

Voor de beoordeling van de goede ruimtelijke ordening wordt de aanvraag getoetst aan de hand van de aandachtspunten en criteria zoals vermeld in artikel 4.3.1 § 2 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, voor zover noodzakelijk en relevant.

 

De aanvraag heeft betrekking op het bouwen van een zwembad bij een eengezinswoning. De hoofdfunctie blijft ongewijzigd en is passend binnen deze residentiële omgeving.

De inplanting van de woning blijft ongewijzigd, het zwembad bevindt zich in de tuinzone op voldoende afstand van de zijkavelgrenzen en van de achtergevel van de woning. Het bouwen van een zwembad heeft geen impact op het straatbeeld.

Rondom de woning zijn op vandaag reeds verschillende niet-waterdoorlatende verhardingen aanwezig die mee vergund werden met de woning. Het plaatsen van het zwembad en het terras van 17 m²  komt hierbij bovenop. De bestaande niet bebouwde of verharde tuinzone is echter nog ruim genoeg om als volwaardige buitenruimte te functioneren zodat de impact van de werkzaamheden beperkt zal zijn. Het groene karakter van het perceel blijft behouden.

Het ontwerp is bijgevolg verenigbaar met zijn onmiddellijke omgeving en met de goede plaatselijke aanleg.

 

7.11     Resultaten openbaar onderzoek

Niet van toepassing

 

7.12     Scheidingsmuren

Niet van toepassing.

 

7.13     Bespreking adviezen

Niet van toepassing.

 

Juridische gronden

 

  • Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 2 Decreet Lokaal Bestuur
  • Andere:

      Besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet betreffende de omgevingsvergunning

      Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009 en zijn wijzigingen

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen sluit zich aan bij het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar en besluit bijgevolg tot het afleveren van de omgevingsvergunning aan Lieselot Nolf met als contactadres Sint-Amandusstraat 62 te 8540 Deerlijk, voor het aanleggen van een zwembad en terras, op een perceel gelegen Sint-Amandusstraat 62 en met als kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie A 183 T3.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 16/09/2021
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 08 SEPTEMBER 2021

C.18. OMV 2021_138 - Marie de Plothostraat 16 - beslissing

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd een omgevingsvergunning te verlenen voor het bouwen van een carport, op een perceel gelegen Marie de Plothostraat 16 en met als kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie B 310 B5 aangevraagd door Stefanie Carpentier wonende Marie de Plothostraat 16 te 8540 Deerlijk.

 

Motivering

 

Het college van burgemeester en schepenen onderzoekt de vermelde aanvraag, rekening houdend met de terzake geldende wettelijke bepalingen en heeft betreffende de aanvraag het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar ingewonnen.

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar zoals uitgebracht op  2 september 2021.

Het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar luidt als volgt: Voorwaardelijk gunstig.

Er dient voldaan te worden aan volgende voorwaarde(n):

          De kiezelsteentjes tussen het verharde karrespoor moeten, minstens in de voortuinstrook, vervangen worden door gazon.

Het advies wordt als volgt gemotiveerd:

 

  1. Stedenbouwkundige basisgegevens

 

Gewestplan

De aanvraag situeert zich in het bij koninklijk besluit van 4 november 1977 vastgestelde origineel gewestplan Kortrijk met als bestemming woongebied.

 

Ruimtelijk uitvoeringsplan

      De aanvraag ligt in een gebied waarvoor een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Grens afbakening regionaalstedelijk gebied Kortrijk’ door de Vlaamse Regering werd vastgesteld op 20 januari 2006.

      De aanvraag is gelegen binnen de grenzen van het provinciaal ruimtelijke uitvoeringsplan Solitaire vakantiewoningen – Interfluvium, zoals vastgesteld door de deputatie op 25 juni 2015.

      De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan

 

Bijzonder plan van aanleg

De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd bijzonder plan van aanleg

 

Verkaveling

De aanvraag is gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurde niet-vervallen verkaveling, goedgekeurd op 30 januari 2013 (dossiernummer VK12327 / 2079-15)

 

Bepaling van het plan dat van toepassing is op de aanvraag

De verkavelingsvoorschriften zijn van toepassing op de aanvraag.

 

Overeenstemming met dit plan

De aanvraag is in overeenstemming met de vigerende voorschriften.

 

Stedenbouwkundige verordeningen

Voor het perceel zijn de volgende stedenbouwkundige verordeningen relevant:

      Gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater, goedgekeurd bij besluit van de Vlaamse Regering van 5 juli 2013.

      Gemeentelijke algemene bouwverordening inzake vellen van hoogstammige bomen, vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 22 maart 1974 en goedgekeurd bij KB op 4 juli 1974.

 

  1. Historiek

 

Relevante stedenbouwkundige vergunningen

Volgende stedenbouwkundige vergunningen en/of weigeringen zijn relevant:

        Omgevingsvergunning afgeleverd op 29 juli 2013 door het college van burgemeester en schepenen voor het slopen van de bestaande bebouwing.

        Omgevingsvergunning afgeleverd op 22 janauri 2014 door het college van burgemeester en schepenen voor het bouwen van 12 eengezinswoningen.

 

Relevante milieuvergunningen

Er zijn geen voorgaande milieuvergunningen gekend voor het betrokken goed.

 

Relevante omgevingsvergunningen

Er zijn geen voorgaande omgevingsvergunningen gekend voor het betrokken goed.

 

  1. Beschrijving van de omgeving en de aanvraag

 

3.1.  Beschrijving van de omgeving

De eigendom is gelegen langsheen de Marie de Plothostraat, een voldoende uitgeruste gemeenteweg in het centrum van de gemeente. De bebouwing in de omgeving bestaat hoofdzakelijk uit een gesloten en halfopen bebouwingstype met 1 bouwlaag en een hellend dak. De woning van de aanvrager is een halfopen eengezinswoning met een inpandige garage en een bijgebouw in de tuinzone.

 

3.2.  Beschrijving van de aangevraagde stedenbouwkundige handelingen

De aanvrager wenst aan de rechterzijde van de woning, ongeveer 3,7 m achter de voorgevelbouwlijn van de woning, een carport op te trekken. De carport heeft een breedte van 2,90 m op een diepte van 6 m. De carport wordt aan de rechterzijde tegen de zijperceelsgrens geplaatst. De carport betreft een open, houten constructie met een plat op een hoogte van 3 m. De toegang tot de carport wordt gerealiseerd in een karrespoor bestaande uit 2 vaste, verharde rijstroken van ongeveer 0,5 m met langsheen en tussenin 3 stroken met waterdoorlatende kiezelverharding.

 

3.3.  Beschrijving van de aangevraagde ingedeelde inrichtingen of activiteiten

De aanvraag heeft geen betrekking op een ingedeelde inrichting of activiteit.

 

  1. Openbaar onderzoek/raadpleging aanpalende eigenaar

 

Er diende over de aanvraag geen openbaar onderzoek gehouden te worden.

 

De aanpalende eigenaars werden op 20 juli 2021 aangeschreven aangezien de aanvraag betrekking heeft op de oprichting, uitbreiding of afbraak van scheidingsmuren of muren die in aanmerking komen voor gemene eigendom. De aanpalende eigenaars hebben  geen bezwaar ingediend.

 

  1. Adviezen

 

Er dienden geen adviezen ingewonnen te worden.

 

  1. Project-MER of OVR (ingeval van toepassing)
  •  

De aanvraag valt niet onder de bijlage I of II van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 december 2004. Project-MER of OVR is niet van toepassing op voorliggende aanvraag.

 

  1. Inhoudelijke beoordeling van het dossier

 

Op basis van de hierboven vermelde overwegingen wordt tot de volgende beoordeling van het dossier gekomen.

 

7.1    Planologische toets

De aanvraag is gelegen binnen de grenzen van de niet-vervallen verkaveling die door het college van burgemeester en schepenen goedgekeurd werd op 30 januari 2013 (dossiernummer gemeente VK12327 / 2079-15).

Het gevraagde is in overeenstemming met de voorschriften van de verkaveling gezien de bestemming halfopen ééngezinswoning gerespecteerd wordt, er 1 inpandige garage en 1 openluchtstelplaats op eigen terrein gecreëerd wordt, de voorbouwlijn op 5 m achter de rooilijn blijft, de gelijkvloerse bouwdiepte niet wijzigt, de plaatsing van een carport mogelijk is in de vrije zijstrook van 3 m bij een halfopen bebouwing, de carport een maximale oppervlakte heeft van 18 m², deze op minstens 3 m achter de voorbouwlijn geplaatst wordt, het plat dak een maximale hoogte van 3 m heeft, de carport aan 3 zijden open is en opgebouwd wordt met hout en de te voorziene verharding kleinschalig en waterdoorlatend uitgevoerd wordt.

 

In de voorschriften van de verkaveling is opgenomen dat maximaal 60 % van de voortuinstrook verhard kan worden. Door de zones tussen en langsheen de verharde opritstroken te verharden met kiezelsteentjes wordt deze 60 % ruimschoots overschreden. Teneinde te voldoen aan deze voorschriften en ook het groene karakter van de verkaveling te maximaliseren wordt in de voorwaarden opgelegd dat minstens de kiezelsteentjes tussen het verharde karrespoor in de voortuinstrook vervangen moeten worden door gazon.

 

7.2    Wegenis

In toepassing op de artikelen 4.3.5. tot en met 4.3.8. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening kan gesteld worden dat de Marie de Plothostraat een voldoende uitgeruste openbare weg is. De aanvraag beoogt niet de oprichting van een bedrijfswoning. De aanvraag ligt niet in een reservatiestrook. Het goed is niet getroffen door een rooilijn.

 

7.3    Watertoets (decreet integraal waterbeleid)

Hoofdstuk III, afdeling I, artikel 8 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het algemeen waterbeleid (Belgisch Staatsblad 14 november 2003) legt bepaalde verplichtingen op, die de watertoets worden genoemd. Deze watertoets houdt in dat de eventuele schadelijke effecten van het innemen van ruimte ten koste van de watersystemen worden ingeschat.

 

Het voorliggende project heeft geen omvangrijke oppervlakte-uitbreiding (<40 m²) en ligt niet in een recent overstroomd gebied of een risicozone voor overstromingen, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld te worden dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.

 

7.4    Mer-screening

De aanvraag valt niet onder de bijlage I,II of III van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 december 2004.

 

7.5    Natuurtoets

Volgens de natuurtoets blijkt dat geen onvermijdbare schade aan belangrijke natuurwaarden worden veroorzaakt.

 

7.6    Erfgoed-/archeologietoets

Niet van toepassing.

 

7.7    Mobiliteit – MOBER (transport en verkeersveiligheid)

Niet van toepassing

 

7.8    Decreet grond- en pandenbeleid

Gezien de beperkte omvang/aard van het project zijn geen normen of percentages betreffende de verwezenlijking van een bescheiden woonaanbod van toepassing.

 

7.9    Milieuaspecten

Niet van toepassing

 

7.10     Goede ruimtelijke ordening

Voor de beoordeling van de goede ruimtelijke ordening wordt de aanvraag getoetst aan de hand van de aandachtspunten en criteria zoals vermeld in artikel 4.3.1 § 2 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, voor zover noodzakelijk en relevant.

 

De aanvraag heeft betrekking op de bouw van een carport bij een eengezinswoning zodat de aanvraag zich functioneel inpast. De carport is ingeplant op voldoende afstand van de rooilijn en voldoende ver achter de voorgevelbouwlijn zodat het straatbeeld niet geschaad zal worden. De materialen en de vormgeving zijn eigen aan de functies. Door het voorzien van een oprit met een karrespoor en mits naleving van de voorwaarde, blijft de verharding op het perceel tot een minimum beperkt wat een positieve impact heeft op de beeldkwaliteit en de waterhuishouding. Het ontwerp kan bijgevolg verenigbaar gemaakt worden met zijn onmiddellijke omgeving en met de goede plaatselijke aanleg.

 

7.11     Resultaten openbaar onderzoek

Niet van toepassing

 

7.12     Scheidingsmuren

Naar aanleiding van de adviesvraag voor de werken aan de scheidingsmuren werden geen bezwaren of opmerkingen geformuleerd zodat een verdere beoordeling niet aan de orde is.

 

7.13     Bespreking adviezen

Niet van toepassing.

 

Juridische gronden

 

  • Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 2 Decreet Lokaal Bestuur
  • Andere:

      Besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet betreffende de omgevingsvergunning

      Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009 en zijn wijzigingen

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen sluit zich aan bij het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar en besluit bijgevolg tot het afleveren van de omgevingsvergunning aan Stefanie Carpentier wonende Marie de Plothostraat 16 te 8540 Deerlijk, voor het bouwen van een carport, op een perceel gelegen Marie de Plothostraat 16 en met als kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie B 310 B5, mits te voldoen aan volgende voorwaarde(n):

          De kiezelsteentjes tussen het verharde karrespoor moeten, minstens in de voortuinstrook, vervangen worden door gazon.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 16/09/2021
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 08 SEPTEMBER 2021

C.19. OMV 2021_141 - Ververijstraat 21 - beslissing

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd een omgevingsvergunning te verlenen voor het plaatsen van een terrasoverkapping, op een perceel gelegen Ververijstraat 21 en met als kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie B 404 F2 aangevraagd door Vanessa Ottevaere met als contactadres Ververijstraat 21 te 8540 Deerlijk.

 

Motivering

 

Het college van burgemeester en schepenen onderzoekt de vermelde aanvraag, rekening houdend met de terzake geldende wettelijke bepalingen en heeft betreffende de aanvraag het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar ingewonnen.

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar zoals uitgebracht op  2 september 2021.

Het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar luidt als volgt: Gunstig.

Het advies wordt als volgt gemotiveerd:

 

  1. Stedenbouwkundige basisgegevens

 

Gewestplan

De aanvraag situeert zich in het bij koninklijk besluit van 4 november 1977 vastgestelde origineel gewestplan Kortrijk met als bestemming woongebied.

 

Ruimtelijk uitvoeringsplan

      De aanvraag ligt in een gebied waarvoor een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Grens afbakening regionaalstedelijk gebied Kortrijk’ door de Vlaamse Regering werd vastgesteld op 20 januari 2006.

      De aanvraag is gelegen binnen de grenzen van het provinciaal ruimtelijke uitvoeringsplan Solitaire vakantiewoningen – Interfluvium, zoals vastgesteld door de deputatie op 25 juni 2015.

      De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.

 

Bijzonder plan van aanleg

De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd bijzonder plan van aanleg.

 

Verkaveling

De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurde niet-vervallen verkaveling.

 

Bepaling van het plan dat van toepassing is op de aanvraag

Het gewestplan is van toepassing op de aanvraag.

 

Overeenstemming met dit plan

De aanvraag is in overeenstemming met de vigerende voorschriften.

 

Stedenbouwkundige verordeningen

Voor het perceel zijn de volgende stedenbouwkundige verordeningen relevant:

      Gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater, goedgekeurd bij besluit van de Vlaamse Regering van 5 juli 2013.

 

  1. Historiek

 

Relevante stedenbouwkundige vergunningen

Volgende stedenbouwkundige vergunningen en/of weigeringen zijn relevant:

        Stedenbouwkundige vergunning afgeleverd op 5 februari 2003 door het college van burgemeester en schepenen voor het bouwen van een appartementsgebouw met winkelruimte en 9 woningen.

        Stedenbouwkundige vergunning afgeleverd op 16 augustus 2005 door het college van burgemeester en schepenen voor het wijziging van de vergunde bouwaanvraag voor het bouwen van 9 woningen met betrekking tot bouwdiepte en architecturale wijzigingen van de voor- en achtergevel.

 

Relevante milieuvergunningen

Er zijn geen voorgaande milieuvergunningen gekend voor het betrokken goed.

 

Relevante omgevingsvergunningen

Er zijn geen voorgaande omgevingsvergunningen gekend voor het betrokken goed.

 

  1. Beschrijving van de omgeving en de aanvraag

 

3.1.  Beschrijving van de omgeving

De aanvraag is gelegen langs de Ververijstraat, een gemeenteweg in het centrum van de gemeente. Het perceel is bebouwd met een eengezinswoning gebouwd op de rooilijn, met 2 bouwlagen en een hellend dak. De bestaande woning is van het gesloten type met aan beide zijden woningen met een gelijkaardige vorm en bouwmaterialen.

De omgeving is een stedelijke omgeving die gekenmerkt wordt door een menging aan functies, zoals wonen, handel, kantoren, diensten en gemeenschapsvoorzieningen. De woonfunctie in de omgeving bestaat zowel uit eengezinswoningen als meergezinswoningen.

 

3.2.  Beschrijving van de aangevraagde stedenbouwkundige handelingen

De aanvrager wenst aan de achterzijde van de woning het aanwezige terras te overkappen. De constructie wordt tegen de achtergevel gebouwd en zal een breedte en lengte hebben van 4 m. De volledige breedte van het perceel bedraagt 4,8 m waardoor aan beide zijden ongeveer 0,4 m ten opzichte van de perceelsgrens onbebouwd blijft. De terrasoverkapping heeft een plat dak met een hoogte van 2,5 m. De constructie bestaande uit twee steunpalen langs de tuinzijde en een plat dak afgewerkt met een EPDM folie wordt bekleed met een duurzame houtsoort. De verharding in het resterende tuingedeelte wordt opgebroken en vervangen door gras.

 

3.3.  Beschrijving van de aangevraagde ingedeelde inrichtingen of activiteiten

De aanvraag heeft geen betrekking op een ingedeelde inrichting of activiteit.

 

  1. Openbaar onderzoek/raadpleging aanpalende eigenaar

 

Er diende over de aanvraag geen openbaar onderzoek gehouden te worden.

 

De aanpalende eigenaars werden op 20 juli 2021 aangeschreven aangezien de aanvraag betrekking heeft op de oprichting, uitbreiding of afbraak van scheidingsmuren of muren die in aanmerking komen voor gemene eigendom. De aanpalende eigenaars hebben geen bezwaar ingediend.

 

  1. Adviezen

 

Er dienden geen adviezen ingewonnen te worden.

 

  1. Project-MER of OVR (ingeval van toepassing)

 

De aanvraag valt niet onder de bijlage I of II van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 december 2004. Project-MER of OVR is niet van toepassing op voorliggende aanvraag.

 

  1. Inhoudelijke beoordeling van het dossier

 

Op basis van de hierboven vermelde overwegingen wordt tot de volgende beoordeling van het dossier gekomen.

 

7.1    Planologische toets

De aanvraag dient te worden afgetoetst aan de stedenbouwkundige voorschriften van het gewestplan, zijnde aan de voorschriften van het woongebied.

In deze zone gelden de stedenbouwkundige voorschriften van koninklijk besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen. Deze voorschriften voor de betrokken bestemmingszone(s) luiden als volgt :

 

De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven. Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving.

De aanvraag heeft betrekking op het plaatsen van een terrasoverkapping bij een bestaande woning zodat de aanvraag in overeenstemming is met de bestemmingsvoorschriften van het gewestplan.

 

7.2    Wegenis

In toepassing op de artikelen 4.3.5. tot en met 4.3.8. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening kan gesteld worden dat de Ververijstraat een voldoende uitgeruste openbare weg is. De aanvraag beoogt niet de oprichting van een bedrijfswoning. De aanvraag ligt niet in een reservatiestrook. Het goed is niet getroffen door een rooilijn.

 

7.3    Watertoets (decreet integraal waterbeleid)

Hoofdstuk III, afdeling I, artikel 8 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het algemeen waterbeleid (Belgisch Staatsblad 14 november 2003) legt bepaalde verplichtingen op, die de watertoets worden genoemd. Deze watertoets houdt in dat de eventuele schadelijke effecten van het innemen van ruimte ten koste van de watersystemen worden ingeschat.

 

Het voorliggende project heeft geen omvangrijke oppervlakte-uitbreiding (<40m²) en ligt niet in een recent overstroomd gebied of een risicozone voor overstromingen, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld te worden dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.

 

7.4    Mer-screening

De aanvraag valt niet onder de bijlage I,II of III van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 december 2004.

 

7.5    Natuurtoets

Volgens de natuurtoets blijkt dat geen onvermijdbare schade aan belangrijke natuurwaarden worden veroorzaakt.

 

7.6    Erfgoed-/archeologietoets

Niet van toepassing.

 

7.7    Mobiliteit – MOBER (transport en verkeersveiligheid)

Niet van toepassing

 

7.8    Decreet grond- en pandenbeleid

Gezien de beperkte omvang/aard van het project zijn geen normen of percentages betreffende de verwezenlijking van een bescheiden woonaanbod van toepassing.

 

7.9    Milieuaspecten

Niet van toepassing

 

7.10     Goede ruimtelijke ordening

Voor de beoordeling van de goede ruimtelijke ordening wordt de aanvraag getoetst aan de hand van de aandachtspunten en criteria zoals vermeld in artikel 4.3.1 § 2 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, voor zover noodzakelijk en relevant.

 

De aanvraag heeft betrekking op de aanbouw van een terrasoverkapping bij een bestaande eengezinswoning met behoud van deze functie. De terrasoverkapping wordt opgetrokken aan de achterzijde van de woning zodat het straatbeeld geen hinder zal ondervinden. De constructie wordt afgewerkt met eigentijdse, duurzame materialen en is beperkt qua omvang. De tuinzone blijft voldoende ruim teneinde deze kwalitatief te kunnen inrichten. Het deels ontharden van het perceel heeft een positieve impact op de waterhuishouding. Het ontwerp is bijgevolg verenigbaar met zijn onmiddellijke omgeving en met de goede plaatselijke aanleg.

 

7.11     Resultaten openbaar onderzoek

Niet van toepassing

 

7.12     Scheidingsmuren

Naar aanleiding van de adviesvraag voor de werken aan de scheidingsmuren werden geen bezwaren of opmerkingen geformuleerd zodat een verdere beoordeling niet aan de orde is.

 

7.13     Bespreking adviezen

Niet van toepassing.

 

Juridische gronden

 

  • Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 2 Decreet Lokaal Bestuur
  • Andere:

      Besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet betreffende de omgevingsvergunning

      Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009 en zijn wijzigingen

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen sluit zich aan bij het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar en besluit bijgevolg tot het afleveren van de omgevingsvergunning aan Vanessa Ottevaere met als contactadres Ververijstraat 21 te 8540 Deerlijk, voor het plaatsen van een terrasoverkapping, op een perceel gelegen Ververijstraat 21 en met als kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie B 404 F2.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 16/09/2021
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 08 SEPTEMBER 2021

C.20. OMV 2021_126 - Tapuitstraat 64 - beslissing

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd een omgevingsvergunning te verlenen voor het uitbreiden van een woning, op een perceel gelegen Tapuitstraat 64 en met als kadastrale omschrijving (afd. 2) sectie C 288 N2 aangevraagd door Decruyenaere - Van Haeke wonende Tapuitstraat 64 te 8540 Deerlijk.

 

Motivering

 

Het college van burgemeester en schepenen onderzoekt de vermelde aanvraag, rekening houdend met de terzake geldende wettelijke bepalingen en heeft betreffende de aanvraag het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar ingewonnen.

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar zoals uitgebracht op  2 september 2021.

Het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar luidt als volgt: Voorwaardelijk gunstig.

Er dient voldaan te worden aan volgende voorwaarde:

          de aanvrager moet een infiltratievoorziening plaatsen met een volume van minstens 1.955 liter en een referentieoppervlakte van minstens 3,13 m².

 

Het advies wordt als volgt gemotiveerd:

 

  1. Stedenbouwkundige basisgegevens

 

Gewestplan

De eigendom situeert zich in het bij koninklijk besluit van 4 november 1977 vastgestelde origineel gewestplan Kortrijk met als bestemming woongebied met landelijk karakter voor de eerste 50 m en agrarisch gebied voor de rest van het perceel. De werken situeren zich in het gedeelte woongebied met landelijk karakter.

 

Ruimtelijk uitvoeringsplan

      De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.

      De aanvraag is gelegen binnen de grenzen van het provinciaal ruimtelijke uitvoeringsplan Solitaire vakantiewoningen – Interfluvium, zoals vastgesteld door de deputatie op 25 juni 2015.

      De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.

 

Bijzonder plan van aanleg

De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd bijzonder plan van aanleg.

 

Verkaveling

De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurde niet-vervallen verkaveling.

 

Bepaling van het plan dat van toepassing is op de aanvraag

Het gewestplan is van toepassing op de aanvraag.

 

Overeenstemming met dit plan

De aanvraag is in overeenstemming met de vigerende voorschriften.

 

Stedenbouwkundige verordeningen

Voor het perceel zijn de volgende stedenbouwkundige verordeningen relevant:

      Gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater, goedgekeurd bij besluit van de Vlaamse Regering van 5 juli 2013.

      Gemeentelijke algemene bouwverordening inzake vellen van hoogstammige bomen, vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 22 maart 1974 en goedgekeurd bij KB op 4 juli 1974.

 

  1. Historiek

 

Relevante stedenbouwkundige vergunningen

Volgende stedenbouwkundige vergunningen en/of weigeringen zijn relevant:

        Stedenbouwkundige vergunning afgeleverd op 23 september 1954 door het college van burgemeester en schepenen voor het slopen bouwvallig pomphuis en vervangen door een degelijk gebouwd pomphuis in gewone baksteen, het doorbreken van de onderkant-zijgevel teneinde behoorlijke verlichting te bekomen in zijn voorkamer.

        Stedenbouwkundige vergunning afgeleverd op 4 mei 1971 door het college van burgemeester en schepenen voor het uitbreiden van de woning.

 

Relevante milieuvergunningen

Er zijn geen voorgaande vergunningen gekend voor het betrokken goed.

 

Relevante omgevingsvergunningen

Er zijn geen voorgaande vergunningen gekend voor het betrokken goed.

 

  1. Beschrijving van de omgeving en de aanvraag

 

3.1.  Beschrijving van de omgeving

De eigendom is een perceel met een oppervlakte van 641 m² en is gelegen langs de Tapuitstraat op ongeveer 200 m ten zuiden van de E17.

De Tapuitstraat is een voldoende uitgeruste gemeenteweg. Het is een vrij landelijke en smalle weg die op de plek van de aanvraag geflankeerd is met lintbebouwing.

Het perceel is bebouwd. Op het perceel bevindt zich een eengezinswoning opgetrokken op beide zijperceelsgrenzen waarbij aan de linkerzijde volwaardig aangebouwd werd en aan de rechterzijde aangebouwd werd ter hoogte van de achterbouw. De woning van de aanvrager bestaat uit 1 bouwlaag met zadeldak en een ruime dakuitbouw aan de voorzijde.

 

De omgeving is een landelijke, agrarische omgeving. De bestaande bebouwing is deels residentieel van karakter maar bestaat eveneens uit landbouwbedrijven. Het wonen bestaat uitsluitend uit eengezinswoningen.

 

3.2.  Beschrijving van de aangevraagde stedenbouwkundige handelingen

De aanvraag heeft betrekking op het slopen van de bestaande achterbouwen en het herbouwen van een nieuwe aanbouw evenals het verbouwen van het hoofdvolume met impact op de voorgevel.

De bestaande af te breken bebouwing heeft een oppervlakte van ongeveer 54,70 m² en bevindt zich deels op de rechterzijperceelsgrens. De totale diepte van de huidige woning, hoofdvolume en aanbouwen samen, bedraagt 24 m.

Deels op de plaats van de te slopen constructies wordt een nieuwe aanbouw voorzien. De uitbreiding bevindt zich achteraan het hoofdvolume en beslaat deels de volledige breedte van het hoofdvolume en bevindt zich deels op een afstand van ongeveer 0,66 m van de linkerzijperceelsgrens.  De uitbreiding heeft een breedte van deels 8,13 m en 9,74 m op een diepte van 8,70 m. De totale bouwdiepte van de woning na uitbreiding bedraagt 17,05 m. Het nieuwe volume wordt afgewerkt met een plat dak met een hoogte van 3,65 m boven het vloerpas.

Het materiaalgebruik voor het nieuwe volume betreft een gevelsteen identiek aan de bestaande gevelsteen, zijnde een rood-wit-bruin genuanceerde gevelsteen. Het schrijnwerk zal bestaan uit donkerkleurige PVC.

Het bestaande hoofdvolume wordt intern verbouwd. Het gelijkvloers bestaat na verbouwing en uitbreiding uit een inkomhal met toilet, een wasplaats, een inpandige garage, een badkamer, een keuken en een leefruimte. De verdieping blijft behouden en bevat 4 slaapkamers.

De verbouwingswerken op het gelijkvloers hebben een impact op de raam- en deur/poortopeningen op het gelijkvloers; de garagepoort en de voordeur worden verplaatst. Daarnaast wordt de voorgevel geïsoleerd. Na verbouwing van de voorgevel wordt geopteerd om deze af te werken met een witte sierpleister gezien dit geen impact heeft op de fundering van de woning. De voorgevel komt bijgevolg zo’n 15 cm vooruit. Het schrijnwerk in de voorgevel zal bestaan uit donkerkleurige PVC. De zijgevel blijft behouden.

 

3.3.  Beschrijving van de aangevraagde ingedeelde inrichtingen of activiteiten

De aanvraag heeft geen betrekking op een ingedeelde inrichting of activiteit.

 

  1. Openbaar onderzoek/raadpleging aanpalende eigenaar

 

Er diende over de aanvraag geen openbaar onderzoek gehouden te worden.

 

De aanpalende eigenaars werden op 20 juli 2021 aangeschreven aangezien de aanvraag betrekking heeft op de oprichting, uitbreiding of afbraak van scheidingsmuren of muren die in aanmerking komen voor gemene eigendom. De aanpalende eigenaars hebben geen bezwaar ingediend.

 

  1. Adviezen

 

Er dienden geen adviezen ingewonnen te worden.

 

  1. Project-MER of OVR (ingeval van toepassing)

 

De aanvraag valt niet onder de bijlage I of II van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 december 2004. Project-MER of OVR is niet van toepassing op voorliggende aanvraag.

 

  1. Inhoudelijke beoordeling van het dossier

 

Op basis van de hierboven vermelde overwegingen wordt tot de volgende beoordeling van het dossier gekomen.

 

7.1    Planologische toets

 

De aanvraag dient te worden afgetoetst aan de stedenbouwkundige voorschriften van het gewestplan, zijnde aan de bestemming woongebied met landelijk karakter.

In deze zone gelden de stedenbouwkundige voorschriften van art. 5.1.0. + 6.1.2.2. van het koninklijk besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen.

 

Woongebieden met landelijk karakter zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven. Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving.

Woongebieden met landelijk karakter zijn woongebieden bestemd voor woningbouw in het algemeen en tevens voor landbouwbedrijven.

De aanvraag heeft betrekking op de verbouwing van een bestaande eengezinswoning met behoud van deze functie zodat de aanvraag in overeenstemming is met de voorzieningen van het gewestplan.

 

7.2    Wegenis

In toepassing op de artikelen 4.3.5. tot en met 4.3.8. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening kan gesteld worden dat de Tapuitstraat een voldoende uitgeruste openbare weg is. De aanvraag beoogt niet de oprichting van een bedrijfswoning. De aanvraag ligt niet in een reservatiestrook. Het goed is niet getroffen door een rooilijn.

 

7.3    Watertoets (decreet integraal waterbeleid)

Hoofdstuk III, afdeling I, artikel 8 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het algemeen waterbeleid (Belgisch Staatsblad 14 november 2003) legt bepaalde verplichtingen op, die de watertoets worden genoemd. Deze watertoets houdt in dat de eventuele schadelijke effecten van het innemen van ruimte ten koste van de watersystemen worden ingeschat.

 

Het voorliggend project heeft geen omvangrijke oppervlakte (<0,1ha) en ligt niet in een recent overstroomd gebied of in een risicozone voor overstromingen.

De aanvrager stelt dat de aanvraag niet valt onder het toepassingsgebied van de gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwater. Er wordt echter vastgesteld dat het herbouwde volume een oppervlakte heeft van meer dan 40 m² en het perceel zelf een oppervlakte heeft van meer dan 250 m² waardoor de aanvrager verplicht is tot het plaatsen van een infiltratievoorziening of buffervoorziening. Bijgevolg dient bij afgifte van de vergunning opgelegd te worden dat de aanvrager een infiltratievoorziening moet plaatsen met een volume van minstens 1.955 liter en een referentieoppervlakte van minstens 3,13 m².

Mits naleving van deze voorwaarde kan in alle redelijkheid geoordeeld worden dat het schadelijk effect beperkt zal zijn.

 

7.4    Mer-screening

De aanvraag valt niet onder de bijlage I,II of III van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 december 2004.

 

7.5    Natuurtoets

Volgens de natuurtoets blijkt dat geen onvermijdbare schade aan belangrijke natuurwaarden worden veroorzaakt.

 

7.6    Erfgoed-/archeologietoets

Niet van toepassing.

 

7.7    Mobiliteit – MOBER (transport en verkeersveiligheid)

Niet van toepassing

 

7.8    Decreet grond- en pandenbeleid

Gezien de beperkte omvang/aard van het project zijn geen normen of percentages betreffende de verwezenlijking van een bescheiden woonaanbod van toepassing.

 

7.9    Milieuaspecten

Niet van toepassing

 

7.10     Goede ruimtelijke ordening

Voor de beoordeling van de goede ruimtelijke ordening wordt de aanvraag getoetst aan de hand van de aandachtspunten en criteria zoals vermeld in artikel 4.3.1 § 2 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, voor zover noodzakelijk en relevant.

 

De aanvraag heeft betrekking op de verbouwing van een eengezinswoning. Deze functie wijzigt niet waardoor de aanvraag passend is binnen deze woonomgeving. Het ontwerp zorgt voor een verruiming, herindeling en rationalisering van de woning en beantwoordt zodoende aan de huidige normen van wooncomfort.

De inplanting van de woning blijft ongewijzigd.

Het hoofdgebouw van de woning wordt enkel intern verbouwd. De nieuwe achterbouw wordt gerealiseerd deels op dezelfde plaats als de bestaande achterbouwen, doch met een geringere bouwdiepte maar met een ruimere bouwbreedte en sluit aan op het hoofdgebouw. Op die manier vormt de bebouwing na de werken een compact geheel. De totale gelijkvloerse bouwdiepte verminderd waardoor het bebouwde meer aanvaardbaar wordt in zijn omgeving.

Er wordt geen hinder verwacht voor de omringende percelen.

De uitbreiding integreert zich door zijn materiaalgebruik (gevelmetselwerk) binnen de bestaande bebouwing.

De voorgevel wordt geïsoleerd en vervolgens afgewerkt in witte sierpleister. Dit materiaalgebruik sluit aan bij de beide naastliggende woningen. Het landelijk karakter van de woning blijft gewaarborgd door enerzijds de vorm van het gebouw die behouden blijft en anderzijds wordt gekozen voor een klassieke dakrand. Het ontwerp zal bijgevolg geen negatieve impact hebben op het bestaande straatbeeld.

De functie van eengezinswoning blijft behouden, en er wordt nog steeds voorzien in een inpandige garage zodat bijgevolg geen wijziging van de verkeersaantrek verwacht wordt.

Achter de woning wordt de bestaande verharding behouden. De woning beschikt over een voldoende ruime tuinzone om een kwalitatieve tuin te kunnen aanleggen. Na de werken wordt het contact tussen de leefruimtes van de woning en de tuinzone versterkt, wat de woonkwaliteit ten goede komt.

Het ontwerp is bijgevolg verenigbaar met zijn onmiddellijke omgeving en met de goede plaatselijke aanleg.

 

Artikel 4.3.1, §2, 2° stelt dat het vergunningverlenende bestuursorgaan ook met de bijdrage van het aangevraagde aan de verhoging van het ruimtelijk rendement rekening kan houden.

De aanvraag doet geen bijdrage tot de verhoging van het ruimtelijk rendement, doch respecteert de kwaliteit van de woon- en leefomgeving. Het aangevraagde past zich in de betrokken omgeving.

 

7.11     Resultaten openbaar onderzoek

Niet van toepassing

 

7.12     Scheidingsmuren

Naar aanleiding van de adviesvraag voor de werken aan de scheidingsmuren werden geen bezwaren of opmerkingen geformuleerd zodat een verdere beoordeling niet aan de orde is.

 

7.13     Bespreking adviezen

Niet van toepassing.

 

Juridische gronden

 

  • Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 2 Decreet Lokaal Bestuur
  • Andere:

      Besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet betreffende de omgevingsvergunning

      Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009 en zijn wijzigingen

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen sluit zich aan bij het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar en besluit bijgevolg tot het afleveren van de omgevingsvergunning aan Decruyenaere - Van Haeke wonende Tapuitstraat 64 te 8540 Deerlijk, voor het uitbreiden van een woning, op een perceel gelegen Tapuitstraat 64 en met als kadastrale omschrijving (afd. 2) sectie C 288 N2 mits te voldoen aan volgende voorwaarde:

          de aanvrager moet een infiltratievoorziening plaatsen met een volume van minstens 1.955 liter en een referentieoppervlakte van minstens 3,13 m².

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 16/09/2021
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 08 SEPTEMBER 2021

C.21. OMV 2021_139 - Desselgemknokstraat 10 - beslissing

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd een omgevingsvergunning te verlenen voor de sloop en heropbouw van een eengezinswoning, op een perceel gelegen Desselgemknokstraat 10 en met als kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie A 435 A, (afd. 1) sectie A 437 H en (afd. 1) sectie A 437 G aangevraagd door Velghe - Vanneste wonende Wagenaarstraat 22 te 8791 Waregem.

 

Motivering

 

Het college van burgemeester en schepenen onderzoekt de vermelde aanvraag, rekening houdend met de terzake geldende wettelijke bepalingen en heeft betreffende de aanvraag het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar ingewonnen.

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar zoals uitgebracht op  2 september 2021.

Het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar luidt als volgt: Voorwaardelijk gunstig.

Volgende voorwaarden dienen nageleefd te worden:

          De breedte van de oprit moet beperkt worden tot het strikt noodzakelijke, met name tot een breedte van max. 3,50 m.

          Het rooien van de 2 bomen in de tuinzone wordt bijgevolg uitgesloten van vergunning.

 

Het advies wordt als volgt gemotiveerd:

 

  1. Stedenbouwkundige basisgegevens

 

Gewestplan

De aanvraag situeert zich in het bij koninklijk besluit van 4 november 1977 vastgestelde origineel gewestplan Kortrijk met als bestemming agrarisch gebied.


Ruimtelijk uitvoeringsplan

      De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.

      De aanvraag is gelegen binnen de grenzen van het provinciaal ruimtelijke uitvoeringsplan Solitaire vakantiewoningen – Interfluvium, zoals vastgesteld door de deputatie op 25 juni 2015.

      De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.

 

Bijzonder plan van aanleg

De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd bijzonder plan van aanleg.

 

Verkaveling

De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurde niet-vervallen verkaveling.

 

Bepaling van het plan dat van toepassing is op de aanvraag

Het gewestplan is van toepassing op de aanvraag.

 

Overeenstemming met dit plan

De aanvraag wijkt af van de vigerende voorschriften.

 

Stedenbouwkundige verordeningen

Voor het perceel zijn de volgende stedenbouwkundige verordeningen relevant:

      Algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer, goedgekeurd bij besluit van de Vlaamse Regering van 29 april 1997.

      Gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater, goedgekeurd bij besluit van de Vlaamse Regering van 5 juli 2013.

      Gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake breedband, goedgekeurd bij besluit van de Vlaamse Regering van 6 juni 2017.

      Provinciale verordening inzake het overwelven van baangrachten, vastgesteld door de provincieraad in zitting van 23 juli 2008.

      Gemeentelijke algemene bouwverordening inzake vellen van hoogstammige bomen, vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 22 maart 1974 en goedgekeurd bij KB op 4 juli 1974.

 

  1. Historiek

 

Relevante stedenbouwkundige vergunningen

Er zijn geen voorgaande vergunningen gekend voor het betrokken goed.

 

Relevante milieuvergunningen

Er zijn geen voorgaande vergunningen gekend voor het betrokken goed.

 

Relevante omgevingsvergunningen

Er zijn geen voorgaande vergunningen gekend voor het betrokken goed.

 

  1. Beschrijving van de omgeving en de aanvraag

 

3.1.  Beschrijving van de omgeving

De eigendom is een perceel met een oppervlakte van ca. 1.452 m² en is gelegen langs de Desselgemknokstraat op ongeveer 1600 m ten noordoosten van de kern van Deerlijk.

De Desselgemknokstraat is een voldoende uitgeruste gemeenteweg. Het is een vrij landelijke en smalle weg geflankeerd met grachten en plaatselijk lintbebouwing.

Het perceel is bebouwd. Op het perceel bevindt zich een eengezinswoning en enkele bijgebouwen. De woning bevindt zich op ca 15 m van de rooilijn, heeft een oppervlakte van 73,38 m² en bestaat uit 1 bouwlaag en een hellend dak. De woning bevindt zich op 1,05 m van de linkerperceelsgrens en op 1,42 m van de rechterperceelsgrens.

De omgeving is een landelijke, agrarische omgeving met verschillende zonevreemde woningen. Het wonen bestaat er uitsluitend uit eengezinswoningen.

De aanvraag heeft betrekking op een pand dat opgenomen is in de inventaris van het bouwkundig erfgoed.

 

3.2.  Beschrijving van de aangevraagde stedenbouwkundige handelingen

De aanvrager wenst een vrijstaande eengezinswoning te bouwen na het slopen van de bestaande woning en 2 bijgebouwen waaronder een schuur die zich aan de straatkant bevindt.

 

De nieuw te bouwen woning heeft een oppervlakte van 173,73 m² en een volume van 898,13 m³. De woning wordt ingeplant op 9,05 m van de rooilijn, op minstens 3,45 m van de rechterzijperceelsgrens en op 3 m van de linkerzijperceelsgrens. De afstand tot de achterkavelgrens bedraagt ca. 38 m. De woning heeft een breedte van 11,05 m op een diepte van 22 m. De woning bestaat uit één bouwlaag met een hellend dak. De kroonlijsthoogte bedraagt 3,15 m en de nokhoogte ligt op 7,85 m.

Op het gelijkvloers bevindt zich een inkomhal, toilet, open leefruimte met eetruimte en keuken, slaapkamer, badkamer, berging en garage. Op de verdieping worden 3 slaapkamers, een badkamer, nachthal en zolder/opslagruimte/berging/technieken ondergebracht.

De gevels worden afgewerkt in lichtgrijze gevelsteen, de dakbedekking wordt uitgevoerd in een zwarte kleur en het schrijnwerk is voorzien in zwarte PVC.

In de voortuin wordt de oprit over een breedte van ca 5,20 m verhard in steenslag, eveneens wordt er een niet waterdoorlatende verharding voorzien met een oppervlakte van ca. 17,80 m². In de tuinzone wordt een terras met 17,55 m² in niet-waterdoorlatende verharding aangelegd.

 

De aanvrager voorziet de bestaande hoogstammige appel- en notenboom in de tuinzone te rooien.

 

3.3.  Beschrijving van de aangevraagde ingedeelde inrichtingen of activiteiten

De aanvraag heeft geen betrekking op een ingedeelde inrichting of activiteit.

 

  1. Openbaar onderzoek/raadpleging aanpalende eigenaar

 

Er diende over de aanvraag geen openbaar onderzoek gehouden te worden.

 

De aanpalende eigenaars werden niet om advies gevraagd aangezien de aanvraag geen betrekking heeft op werken aan scheidingsmuren of muren die in aanmerking komen voor gemene eigendom.

 

  1. Adviezen

 

Er dienden geen adviezen ingewonnen te worden.

 

  1. Project-MER of OVR (ingeval van toepassing)

 

De aanvraag valt niet onder de bijlage I of II van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 december 2004. Project-MER of OVR is niet van toepassing op voorliggende aanvraag.

 

  1. Inhoudelijke beoordeling van het dossier

 

Op basis van de hierboven vermelde overwegingen wordt tot de volgende beoordeling van het dossier gekomen.

 

7.1    Planologische toets

De aanvraag dient te worden afgetoetst aan de stedenbouwkundige voorschriften van het gewestplan, zijnde aan de bestemmingsvoorschriften voor het agrarisch gebied.

In deze zone gelden de stedenbouwkundige voorschriften van art. 11.4.1. van het koninklijk besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen. Deze voorschriften luiden als volgt :

 

Agrarische gebieden zijn bestemd voor de landbouw in de ruime zin. Behoudens bijzondere bepalingen mogen de agrarische gebieden enkel bevatten de voor het bedrijf noodzakelijke gebouwen, de woning van de exploitanten, benevens verblijfsgelegenheid voor zover deze een integrerend deel van een leefbaar bedrijf uitmaakt, en eveneens para-agrarische bedrijven.

Gebouwen bestemd voor niet aan de grond gebonden agrarische bedrijven met industrieel karakter of voor intensieve veeteelt, mogen slechts opgericht op ten minste 300m van een woongebied of op ten minste 100m van een woonuitbreidingsgebied, tenzij het een woongebied met landelijk karakter betreft. De afstand van 300 en 100m geldt evenwel niet in geval van uitbreiding van bestaande bedrijven. De overschakeling naar bosgebied is toegestaan overeenkomstig de bepalingen van artikel 35 van het Veldwetboek, betreffende de afbakening van de landbouw- en bosgebieden.

 

De aanvraag valt onder de basisrechten voor zonevreemde constructies van de Vlaamse codex ruimtelijke ordening voor wat betreft de herbouw van de zonevreemde woning waarbij artikel 4.4.13 stelt dat in alle bestemmingsgebieden de vigerende bestemmingsvoorschriften op zichzelf geen weigeringsgrond vormen bij de beoordeling van een aanvraag voor een stedenbouwkundige vergunning voor het herbouwen van een bestaande zonevreemde woning op dezelfde plaats, op voorwaarde dat het aantal woongelegenheden beperkt blijft tot het bestaande aantal en de nieuwe woning ten minste drie kwart van de bestaande woonoppervlakte overlapt en waarbij artikel 4.4.15 stelt dat het uitbreiden vergunbaar is voor zover het bouwvolume beperkt blijft tot ten hoogste 1.000m³ en op voorwaarde dat het aantal woongelegenheden beperkt blijft tot het bestaande aantal.

De aanvraag voldoet aan de bepalingen van de codex en is bijgevolg in overeenstemming met de voorzieningen van het gewestplan:

  • het aantal woongelegenheden blijft beperkt tot het bestaande aantal;
  • de bestaande woning is niet verkrot en komt niet voor op de inventarislijst van ongeschikte of ongezonde woningen;
  • het perceel is gelegen langs een voldoende uitgeruste weg;
  • het voorziene bouwvolume van de woning is 898,13 m³;
  • de nieuw voorziene bebouwing overlapt ten minste drie kwart van de bestaande oppervlakte (herbouw);
  • de aanvraag is in overeenstemming met de goede ruimtelijke ordening (zie onder).

 

7.2    Wegenis

In toepassing op de artikelen 4.3.5. tot en met 4.3.8. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening kan gesteld worden dat de Desselgemknokstraat een voldoende uitgeruste openbare weg is. De aanvraag beoogt niet de oprichting van een bedrijfswoning. De aanvraag ligt niet in een reservatiestrook. Het goed is niet getroffen door een rooilijn.

 

7.3    Watertoets (decreet integraal waterbeleid)

Hoofdstuk III, afdeling I, artikel 8 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het algemeen waterbeleid (Belgisch Staatsblad 14 november 2003) legt bepaalde verplichtingen op, die de watertoets worden genoemd. Deze watertoets houdt in dat de eventuele schadelijke effecten van het innemen van ruimte ten koste van de watersystemen worden ingeschat.

 

Het voorliggend project heeft geen omvangrijke oppervlakte (<0,1ha) en ligt niet in een recent overstroomd gebied of in een risicozone voor overstromingen. Er is voldaan aan de gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwater: er wordt een regenwaterput van 10.000 liter met hergebruik voorzien, de aanvrager voorziet de aanleg van een infiltratievoorziening met een volume van 3.000 liter en een referentieoppervlakte van 6,50 m², het terras en de oprit worden aangelegd in waterdoorlatende verharding of wateren af in de naastliggende onverharde ruimte zodat het water van de verhardingen infiltreert in de bodem. Bijgevolg kan in alle redelijkheid geoordeeld worden dat het schadelijk effect beperkt zal zijn.

 

7.4    Mer-screening

De aanvraag valt niet onder de bijlage I,II of III van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 december 2004.

 

7.5    Natuurtoets

Volgens de natuurtoets blijkt dat geen onvermijdbare schade aan belangrijke natuurwaarden worden veroorzaakt.

 

7.6    Erfgoed-/archeologietoets

Het gebouw waaraan de werken voorzien worden, is opgenomen in de inventaris van het bouwkundig erfgoed "Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen: Gemeente Deerlijk" zoals opgemaakt door de Vlaamse Overheid en wordt als volgt beschreven:

Dieperin gelegen boerenarbeidershuis uit de tweede helft van de 19de eeuw. Dubbelhuis van één bouwlaag onder pannen zadeldak. Met schijnvoegen bepleisterde en geschilderde verankerde lijstgevel. Getoogde muuropeningen met bewaard schrijnwerk. Zijgevel met twee getoogde staldeuren en laadluikje onder druiplijstje.
In de tuin gelegen tweeledig bakhuisje.

Alle panden die op de officieel vastgestelde Vlaamse inventaris staan, werden door de intercommunale Leiedal, in opdracht van de gemeente gescreend en kregen een locuswaarde. De locuswaarde van dit pand is laag. Een lage locuswaarde geldt voor gebouwen waarvan de erfgoedwaarde laag is en de andere factoren primeren. Deze gebouwen kunnen afgebroken worden. Een renovatie of sloop zijn bij deze panden een evenwaardige keuze. De erfgoedtoets voor deze panden is minimaal.

De arbeiderswoning is zeer laag en heeft op zich weinig toekomstpotentieel waardoor de sloop gerechtvaardigd is.

 

7.7    Mobiliteit – MOBER (transport en verkeersveiligheid)

Niet van toepassing

 

7.8    Decreet grond- en pandenbeleid

Gezien de beperkte omvang/aard van het project zijn geen normen of percentages betreffende de verwezenlijking van een bescheiden woonaanbod van toepassing.

 

7.9    Milieuaspecten

Niet van toepassing

 

7.10     Goede ruimtelijke ordening

Voor de beoordeling van de goede ruimtelijke ordening wordt de aanvraag getoetst aan de hand van de aandachtspunten en criteria zoals vermeld in artikel 4.3.1 § 2 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, voor zover noodzakelijk en relevant.

 

Functionele inpasbaarheid

De aanvraag betreft het herbouwen van zonevreemde woning. Hoewel de aanvraag geen betrekking heeft op professionele activiteiten of para-agrarische activiteiten, is het herbouwen van de woning in deze lokale ruimtelijke agrarische situatie aanvaardbaar. Het ontwerp veroorzaakt geen schade aan de externe landbouwstructuren en de aanwezige agrarische dynamiek.

Gezien het hier een zonevreemde woning betreft diende deze aanvraag getoetst te worden aan de zonevreemde basisrechten. Gezien het ontwerp de voorwaarden tot herbouw volgt kan gesteld worden dat de ruimtelijke impact relatief beperkt blijft. 

Het ontwerp zorgt voor een verruiming, herindeling en rationalisering van de woning en beantwoordt zodoende aan de huidige normen van wooncomfort.

 

Mobiliteitsimpact

Door het voorzien van een garage voor één wagen en een oprit waar ruimte is om nog eens twee wagens te stallen, blijft de eventuele parkeerdruk op het openbare domein beperkt. Gezien het aantal woongelegenheden beperkt blijft tot het huidige aantal (één) zullen de mobiliteitsbewegingen beperkt blijven tot het huidige aantal.

De oprit naar de garage toe heeft een breedte van ca. 5,15 m, wat ruim is als toegang. Bij voorkeur wordt de oprit beperkt tot het strikt noodzakelijke, met name een breedte van max. 3,50 m. Dat wordt ook opgelegd als voorwaarde.

 

De schaal, het ruimtegebruik en de bouwdichtheid

Het ontwerp voorziet een woning met een gelijkaardige typologie als de bestaande woning. De inplanting van de woning wijzigt in beperkte mate. De woning wordt ingeplant op eenzelfde voorbouwlijn als de naastliggende linkerwoning. Zowel de kroonlijsthoogte als de nokhoogte van de woning zijn in overeenstemming met de gangbare volumes in de directe omgeving. Dit komt de integratie naar de omgeving toe ten goede.

Het ontworpen volume is in overeenstemming met de zonevreemde basisrechten.

 

Visueel-vormelijke elementen, cultuurhistorische aspecten en het bodemreliëf

De woning integreert zich door zijn materiaalgebruik (metselwerk) binnen de bestaande bebouwing).

Door het slopen van de voorliggende schuur zal de straatgevel en het zicht op de woning vanuit het omliggende landschap een geheel ander voorkomen kennen dan in de bestaande toestand. Dit zal echter niet voor hinder zorgen. Het reliëf blijft nagenoeg ongewijzigd.

 

Hinderaspecten, gezondheid, gebruiksgenot en veiligheid in het algemeen

Er is geen hinder te verwachten die de normale burenhinder overschrijdt. De inplanting van de woning is conform de hedendaagse bepalingen, waardoor inkijk beperkt blijft. Het ontwerp stoort de omwonenden niet qua zicht, zonlicht en privacy.

Er wordt opgemerkt dat het rooien van de 2 bomen in de tuinzone niet gemotiveerd wordt. Het rooien van de bomen is niet noodzakelijk in functie van het bouwen van de nieuwe woning. Deze bomen dragen anderzijds bij tot de biodiversiteit. Het rooien van de 2 bomen in de tuinzone wordt bijgevolg uitgesloten van vergunning.

 

Het ontwerp kan bijgevolg verenigbaar gemaakt worden met zijn onmiddellijke omgeving en met de goede plaatselijke aanleg.

 

Artikel 4.3.1, §2, 2° stelt dat het vergunningverlenende bestuursorgaan ook met de bijdrage van het aangevraagde aan de verhoging van het ruimtelijk rendement rekening kan houden.

De aanvraag doet geen bijdrage tot de verhoging van het ruimtelijk rendement, doch respecteert de kwaliteit van de woon- en leefomgeving. Het aangevraagde past zich in de betrokken omgeving.

 

7.11     Resultaten openbaar onderzoek

Niet van toepassing

 

7.12     Scheidingsmuren

Niet van toepassing.

 

7.13     Bespreking adviezen

Niet van toepassing.

 

Juridische gronden

 

  • Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 2 Decreet Lokaal Bestuur
  • Andere:

      Besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet betreffende de omgevingsvergunning

      Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009 en zijn wijzigingen

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen sluit zich aan bij het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar en besluit bijgevolg tot het afleveren van de omgevingsvergunning aan Velghe - Vanneste wonende Wagenaarstraat 22 te 8791 Waregem, voor de sloop en heropbouw van een eengezinswoning, op een perceel gelegen Desselgemknokstraat 10 en met als kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie A 435 A, (afd. 1) sectie A 437 H en (afd. 1) sectie A 437 G mits volgende voorwaarden stipt na leven:

          De breedte van de oprit moet beperkt worden tot het strikt noodzakelijke, met name tot een breedte van max. 3,50 m.

          Het rooien van de 2 bomen in de tuinzone wordt bijgevolg uitgesloten van vergunning.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 16/09/2021
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 08 SEPTEMBER 2021

C.22. OMV 2021_140 - Muldersstraat 16 - beslissing

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd een omgevingsvergunning te verlenen voor het bouwen van een alleenstaande woning met carport, op een perceel gelegen Muldersstraat 16 en met als kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie B 146 L5 aangevraagd door Johan Dheedene namens BOUWBEDRIJVEN DEWAELE NV gevestigd Desselgemknokstraat 100 te 8540 Deerlijk.

 

Motivering

 

Het college van burgemeester en schepenen onderzoekt de vermelde aanvraag, rekening houdend met de terzake geldende wettelijke bepalingen en heeft betreffende de aanvraag het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar ingewonnen.

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar zoals uitgebracht op  2 september 2021.

Het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar luidt als volgt: Voorwaardelijk gunstig.

Er dient voldaan te worden aan volgende voorwaarden:

          De hoogte van de carport moet beperkt worden tot 3 m.

          Alle verharding moet bestaan uit waterdoorlatende materialen.

          De tuinafsluiting langs de Muldersstraat (vanaf de voorgevelbouwlijn) moet bestaan uit een levende haag met een hoogte van 2 m.

 

Het advies wordt als volgt gemotiveerd:

 

  1. Stedenbouwkundige basisgegevens

 

Gewestplan

De bepalingen van het gewestplan Kortrijk (goedgekeurd 4 november 1977) zijn niet meer van toepassing en werden vervangen door de voorschriften van het ruimtelijk uitvoeringsplan overeenkomstig artikel 7.4.5 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

 

Ruimtelijk uitvoeringsplan

      De aanvraag ligt in een gebied waarvoor een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Grens afbakening regionaalstedelijk gebied Kortrijk’ door de Vlaamse Regering werd vastgesteld op 20 januari 2006.

      De aanvraag is gelegen binnen de grenzen van het provinciaal ruimtelijke uitvoeringsplan Solitaire vakantiewoningen – Interfluvium, zoals vastgesteld door de deputatie op 25 juni 2015.

      De aanvraag is gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan, Molenhoek, definitief vastgesteld op 6 mei 2010 met als bestemming zone voor wisselbestemming: kleinschalige bedrijven / residentieel wonen.

 

Bijzonder plan van aanleg

De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd bijzonder plan van aanleg.

 

Verkaveling

De aanvraag is gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurde niet-vervallen verkaveling, goedgekeurd op 13 februari 2019 (dossiernummer OMV_2018107464).

 

Bepaling van het plan dat van toepassing is op de aanvraag

De omgevingsvergunning voor het verkavelen is van toepassing op de aanvraag.

 

Overeenstemming met dit plan

De aanvraag is grotendeels in overeenstemming met de vigerende voorschriften.

 

Stedenbouwkundige verordeningen

Voor het perceel zijn de volgende stedenbouwkundige verordeningen relevant:

      Algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer, goedgekeurd bij besluit van de Vlaamse Regering van 29 april 1997.

      Gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater, goedgekeurd bij besluit van de Vlaamse Regering van 5 juli 2013.

      Gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake breedband, goedgekeurd bij besluit van de Vlaamse Regering van 6 juni 2017.

      Gemeentelijke algemene bouwverordening inzake vellen van hoogstammige bomen, vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 22 maart 1974 en goedgekeurd bij KB op 4 juli 1974.

 

  1. Historiek

 

Relevante stedenbouwkundige vergunningen

Er zijn geen voorgaande vergunningen gekend voor het betrokken goed.

 

Relevante milieuvergunningen

Er zijn geen voorgaande vergunningen gekend voor het betrokken goed.

 

Relevante omgevingsvergunningen

Er zijn geen voorgaande vergunningen gekend voor het betrokken goed.

 

  1. Beschrijving van de omgeving en de aanvraag

 

3.1.  Beschrijving van de omgeving

Het terrein is gelegen langsheen de Muldersstraat, een zijstraat van de Waregemstraat ten oosten van Deerlijk centrum. Het perceel heeft een oppervlakte van 5a 35 ca en maakte tot voor kort deel uit van een industriële site, grotendeels bebouwd met loodsen en verhard met steenslag en beton. Ondertussen werden de bedrijfsgebouwen en verhardingen gesloopt en werd de grond verkaveld in 12 loten, allen voor eengezinswoningen van het vrijstaande type.

 

3.2.  Beschrijving van de aangevraagde stedenbouwkundige handelingen

De aanvrager wenst een vrijstaande eengezinswoning te bouwen.

De woning wordt ingeplant op 5 m van de rooilijn, op de rechterzijperceelsgrens en op 6,30 m van de linkerzijperceelsgrens. De afstand tot de achterkavelgrens bedraagt 8 m. De woning heeft een breedte van 11,65 m op een diepte van deels 11,50 m en deels 12,25 m. Het verdiep heeft een bouwdiepte van 8,50 m.

De woning bestaat uit twee bouwlagen met een plat dak. De kroonlijsthoogte bedraagt 6,25 m voor het gedeelte van 2 bouwlagen en 3,35 m voor het gedeelte van één bouwlaag.

Op het gelijkvloers bevindt zich de inkom met toilet, een wasruimte/berging, een open keuken en zit- en eetruimte, een bureelruimte en een overdekt terras. Op de verdieping worden 4 slaapkamers, een badkamer en een dressing ondergebracht.

De gevels worden afgewerkt in hout gecombineerd met zwarte HPL plaat gevelbekleding, de dakrand bestaat uit zwarte aluminium en het schrijnwerk is eveneens voorzien in zwarte aluminium.

De noodzakelijke toegangen in de voortuin worden verhard. In de tuinzone achteraan de woning wordt terras voorzien. Het terras heeft een oppervlakte van 30 m². Uit de plannen kan niet opgemaakt worden in welke materialen de verharding voorzien wordt (terrassen, oprit en pad naar voordeur). Na telefonisch contact werd duidelijk dat de bouwheer hierin nog geen keuze gemaakt heeft.

Ter hoogte van de linkerzijkavelsgrens wordt een carport voorzien tot op de perceelsgrens. De carport heeft een diepte van 7m. Deze carport wordt opgetrokken op 3 m achter de voorgevel van de woning. De carport wordt afgewerkt met een plat dak met een hoogte van 3,10 m tov het maaiveld.

 

3.3.  Beschrijving van de aangevraagde ingedeelde inrichtingen of activiteiten

De aanvraag heeft geen betrekking op een ingedeelde inrichting of activiteit.

 

  1. Openbaar onderzoek/raadpleging aanpalende eigenaar

 

Er diende over de aanvraag geen openbaar onderzoek gehouden te worden.

 

De aanpalende eigenaar werd op 20 juli 2021 aangeschreven aangezien de aanvraag betrekking heeft op de oprichting, uitbreiding of afbraak van scheidingsmuren of muren die in aanmerking komen voor gemene eigendom. De aanpalende eigenaar heeft geen bezwaar ingediend.

 

  1. Adviezen

 

Er dienden geen adviezen ingewonnen te worden.

 

  1. Project-MER of OVR (ingeval van toepassing)

 

De aanvraag valt niet onder de bijlage I of II van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 december 2004. Project-MER of OVR is niet van toepassing op voorliggende aanvraag.

 

  1. Inhoudelijke beoordeling van het dossier

 

Op basis van de hierboven vermelde overwegingen wordt tot de volgende beoordeling van het dossier gekomen.

 

7.1    Planologische toets

 

De aanvraag dient te worden afgetoetst aan de stedenbouwkundige voorschriften van het RUP Molenhoek, meer bepaald aan de voorschriften van de zone 5, zone voor wisselbestemming kleinschalige bedrijvigheid / residentieel wonen.

Voor de eigendom is een later goedgekeurde verkaveling aanwezig. Bijgevolg wordt voor de toetsing aan het RUP verwezen naar de toetsing aan de voorschriften van de verkaveling.

 

De aanvraag dient te worden afgetoetst aan de stedenbouwkundige voorschriften van de geldende verkaveling.

Het gevraagde is grotendeels in overeenstemming met de voorzieningen van de verkaveling gezien de bouw van een eengezinswoning met garage of carport en parkeerruimte ervoor voorzien is in de verkaveling, de inplanting van de woning conform is met de bouwzone zoals voorzien op het verkavelingsplan, de woning bestaat uit maximaal 2 bouwlagen, de diepte op de verdieping beperkt is tot 12 m, de bouwhoogte van het gelijkvloers maximaal 3,50 m is, de dakvorm vrij is, de carport voorzien is in de zone voor carports en aan 3 zijden open is, de tuin als groenzone ingericht wordt en enkel de noodzakelijke toegangen verhard worden en de maximaal bebouwde oppervlakte van het perceel minder is dan 40%.

De vooropgestelde hoogte van de carport bedraagt 3,10 m terwijl de verkavelingsvoorschriften voorzien dat de hoogte maximaal 3 m mag zijn. Dit stemt niet overeen met de voorschriften. De hoogte van de carport wordt met een voorwaarde beperkt tot 3 m. Hierop wordt aldus geen afwijking voorzien.

Het materiaalgebruik van de verharding werd niet meegegeven op de plannen. Gelet op de voorschriften van de verkaveling moet alle verharding aangelegd worden in waterdoorlatende materialen. Dat wordt als voorwaarde opgelegd.

Het type afsluitingen is in de aanvraag niet nader omschreven. Gelet op de specifieke voorwaarden geformuleerd bij afgifte van de verkavelingsvergunning moet de afsluiting langsheen de Muldersstraat te bestaan uit een levende haag in de tuinzone (vanaf de voorgevelbouwlijn) met hoogte van 2 m.

 

7.2    Wegenis

In toepassing op de artikelen 4.3.5. tot en met 4.3.8. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening kan gesteld worden dat de Muldersstraat een voldoende uitgeruste weg is. De aanvraag beoogt niet de oprichting van een bedrijfswoning. De aanvraag ligt niet in een reservatiestrook. Het goed is niet getroffen door een rooilijn.

 

7.3    Watertoets (decreet integraal waterbeleid)

Hoofdstuk III, afdeling I, artikel 8 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het algemeen waterbeleid (Belgisch Staatsblad 14 november 2003) legt bepaalde verplichtingen op, die de watertoets worden genoemd. Deze watertoets houdt in dat de eventuele schadelijke effecten van het innemen van ruimte ten koste van de watersystemen worden ingeschat.

 

Het voorliggend project heeft geen omvangrijke oppervlakte (<0,1ha) en ligt niet in een recent overstroomd gebied of in een risicozone voor overstromingen. Er is voldaan aan de gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwater: er wordt een regenwaterput van 20.000 liter met hergebruik voorzien, de aanvrager voorziet de aanleg van een infiltratievoorziening met een volume van 3600 liter en een referentieoppervlakte van 6,72 m², het terras en de oprit worden aangelegd in waterdoorlatende verharding of wateren af in de naastliggende onverharde ruimte zodat het water van de verhardingen infiltreert in de bodem. Bijgevolg kan in alle redelijkheid geoordeeld worden dat het schadelijk effect beperkt zal zijn.

 

7.4    Mer-screening

De aanvraag valt niet onder de bijlage I,II of III van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 december 2004.

 

7.5    Natuurtoets

Volgens de natuurtoets blijkt dat geen onvermijdbare schade aan belangrijke natuurwaarden worden veroorzaakt.

 

7.6    Erfgoed-/archeologietoets

Niet van toepassing.

 

7.7    Mobiliteit – MOBER (transport en verkeersveiligheid)

Niet van toepassing

 

7.8    Decreet grond- en pandenbeleid

Gezien de beperkte omvang/aard van het project zijn geen normen of percentages betreffende de verwezenlijking van een bescheiden woonaanbod van toepassing.

 

7.9    Milieuaspecten

Niet van toepassing

 

7.10     Goede ruimtelijke ordening

Voor de beoordeling van de goede ruimtelijke ordening wordt de aanvraag getoetst aan de hand van de aandachtspunten en criteria zoals vermeld in artikel 4.3.1 § 2 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, voor zover noodzakelijk en relevant.

 

De aanvraag heeft betrekking op het bouwen van een eengezinswoning. Deze functie is passend binnen de residentiële omgeving.

De woning wordt ingeplant conform de voorschriften van de verkaveling.

Het ontworpen hoofdvolume is in overeenstemming met de verkavelingsvoorschriften. De bouwhoogte van de carport dient beperkt te worden tot 3 m teneinde te voldoen aan de verkavelingsvoorschriften.

De woning beschikt over een voldoende ruime tuinzone om een kwalitatieve tuin te kunnen aanleggen. De woning wordt zo georiënteerd dat er voldoende contact is tussen de leefruimtes en de tuinzone, wat de woonkwaliteit ten goede komt.

De woning beschikt tevens over een voortuin. Deze zone dient steeds te worden aangelegd als voortuin met laagstammig groen. Het is nog niet duidelijk in welke materialen de geplande verharding wordt uitgevoerd. Teneinde de waterhuishouding op het perceel niet extra te belasten, dient alle verharding waterdoorlatend te zijn. Dat wordt opgelegd als voorwaarde.

Het ontwerp kan bijgevolg verenigbaar gemaakt worden met zijn onmiddellijke omgeving en met de goede plaatselijke aanleg.

 

Artikel 4.3.1, §2, 2° stelt dat het vergunningverlenende bestuursorgaan ook met de bijdrage van het aangevraagde aan de verhoging van het ruimtelijk rendement rekening kan houden.

De aanvraag doet een beperkte bijdrage tot de verhoging van het ruimtelijk rendement, doch respecteert de kwaliteit van de woon- en leefomgeving. Het aangevraagde past zich in de betrokken omgeving.

 

7.11     Resultaten openbaar onderzoek

Niet van toepassing

 

7.12     Scheidingsmuren

Naar aanleiding van de adviesvraag voor de werken aan de scheidingsmuren werden geen bezwaren of opmerkingen geformuleerd zodat een verdere beoordeling niet aan de orde is.

 

7.13     Bespreking adviezen

Niet van toepassing.

 

Juridische gronden

 

  • Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 2 Decreet Lokaal Bestuur
  • Andere:

      Besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet betreffende de omgevingsvergunning.

      Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009 en zijn wijzigingen

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen sluit zich aan bij het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar en besluit bijgevolg tot het afleveren van de omgevingsvergunning aan Johan Dheedene namens BOUWBEDRIJVEN DEWAELE NV gevestigd Desselgemknokstraat 100 te 8540 Deerlijk, voor het bouwen van een alleenstaande woning met carport, op een perceel gelegen Muldersstraat 16 en met als kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie B 146 L5 mits volgende voorwaarden stipt na te leven:

          De hoogte van de carport moet beperkt worden tot 3 m.

          Alle verharding moet bestaan uit waterdoorlatende materialen.

          De tuinafsluiting langs de Muldersstraat (vanaf de voorgevelbouwlijn) moet bestaan uit een levende haag met een hoogte van 2 m.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 16/09/2021
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 08 SEPTEMBER 2021

C.23. Inname openbaar domein - kennisname

 

 

 

 

Publicatiedatum: 16/09/2021
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 08 SEPTEMBER 2021

C.24. BMC - verslag van 26 augustus 2021 - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

De beperkte mobiliteitscommissie hield een vergadering op 26 augustus 2021.

Het college van burgemeester en schepenen wordt verzocht kennis te nemen van het verslag en dit goed te keuren.

 

Motivering

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van de besproken onderwerpen en neemt een beslissing aan de hand van het advies van de beperkte mobiliteitscommissie.

 

Volgende punten werden geadviseerd:

Brug Pontstraat: onveilig voor fietsers

Aansluiting fietsbrug in de Marquettestraat: gevaarlijke situatie

Kruispunt Kleine Klijtstraat/Breestraat: zichtbaarheid

Schoolstraat: snelheid

Varia: agenda mobiliteitscommissie

 

Juridische gronden

 

Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Adviezen

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het verslag van 26 augustus 2021 en beslist de adviezen van de beperkte mobiliteitscommissie te volgen.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 16/09/2021
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 08 SEPTEMBER 2021

C.25. Uitvoering meerjarenplan 2020-2025 - opvolgingsrapportering 1e semester 2021 - kennisname

 

Aanleiding en context

 

Aan het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd kennis te nemen van de opvolgingsrapportering aangaande de uitvoering van het meerjarenplan 2020-2025 voor het eerste semester van 2021.

 

Motivering

 

Vanaf 1 januari 2020 voorziet het Decreet Lokaal Bestuur dat er minstens voor het einde van het derde kwartaal een opvolgingsrapportering over het eerste semester van het boekjaar wordt voorgelegd.

 

Het rapport over het eerste semester van 2021 bevindt zich in bijlage.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 263, 2e lid Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het opvolgingsrapport aangaande de uitvoering van het meerjarenplan 2020-2025 voor het eerste semester van 2021.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 16/09/2021
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 08 SEPTEMBER 2021

C.26. Bestelbonnen en te betalen bedragen - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Deze goedkeuring kadert binnen de reguliere uitgavenprocedure.

 

Motivering

 

Het college van burgemeester en schepenen is hoofdbudgethouder en dient de bestelbonnen goed te keuren vooraleer men de verbintenissen kan aangaan. De lijst met bestelbonnen bevindt zich in bijlage. Eveneens dient men de te betalen bedragen goed te keuren. De lijst met te betalen facturen kan men terugvinden in bijlage. De individuele facturen zijn altijd raadpleegbaar via het programma foxboek.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 3, 3° Decreet Lokaal Bestuur

          Andere: Organisatiebeheersysteem

 

Adviezen

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit de bestelbonnen op de goedkeuringslijst bestelbon G/2021/33 goed te keuren.

 

Artikel 2

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit de te betalen bedragen op de goedkeuringslijst aanrekening G/2021/48 goed te keuren.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 16/09/2021
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 08 SEPTEMBER 2021

D.1. Gemeentewegen - nieuwe gemeenteweg en op te heffen gemeentewegen - verzoek agendering gemeenteraad - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken volgende punten te agenderen op de gemeenteraad van 16 september 2021:

          het goedkeuren van het ontwerp van akte (met bijlagen) in verband met de aankoop van grond voor de aanleg van een nieuwe trage weg;

          het goedkeuren van de aanleg van de nieuwe trage weg en het voorlopig vaststellen van het ontwerp van rooilijnplan betreffende de nieuwe trage weg;

          het opheffen van verschillende (delen van) gemeentewegen in dezelfde omgeving;

          het voorlopig vaststellen van het ontwerp van grafisch plan tot opheffing van deze gemeentewegen.

 

Motivering

 

1)      Nieuwe gemeenteweg

 

Aankoop grond

 

Het college van burgemeester en schepenen besloot in zitting van 3 juni 2020 principieel geïnteresseerd te zijn in de aankoop van een strook grond van 5 meter breed voor het aanleggen van de trage weg Oliebergstraat - Kappaert.

 

In zitting van 3 februari 2021 besloot het college van burgemeester en schepenen

          kennis te nemen van het opmetingsplan van 3 december 2020, opgesteld door landmeter Bart Degezelle;

          akkoord te gaan met de aankoop van de loten 1 en 3 conform het bovenvermelde opmetingsplan;

          akkoord te gaan met het schattingsverslag van 26 oktober 2020, opgesteld door Lieven Vanheuverzwijn (Vastgoedtransacties) omtrent diezelfde aankoop, waarin de aan te kopen grond op 7,90 euro / m² wordt geschat.

 

Een ontwerp van akte (met bijlagen) werd opgemaakt door de dienst Vastgoedtransacties en ligt voor aan de gemeenteraad.

 

De OCMW-raad van Harelbeke besloot in zitting van 19 april 2021 in te stemmen met de onderhandse verkoop van 11a 70ca, zijnde 499 m² of lot 3 (Deerlijk, 2de afd.E, uit perceel 18) en 671 m² of lot 1 (Deerlijk, 2de afd.E, uit perceel 24a) van het landmeterplan Degezelle nabij de Oliebergstraat te Deerlijk aan de gemeente Deerlijk, ter realisatie van een trage weg, tegen de som van 9.243 euro, hetzij tegen de schattingsprijs, gebaseerd op de grondkwaliteit van voormelde percelen, van 7,90 euro / m². De OCMW-raad keurde de voorgelegde ontwerpakte goed.

 

Aanleg nieuwe trage weg

 

De aanleg van een nieuwe gemeenteweg moet steeds via een rooilijnplan gebeuren.

Het college van burgemeester en schepenen staat in voor de opmaak ervan.

De gemeenteraad stelt het ontwerp van rooilijnplan voorlopig vast.

 

Het rooilijnplan bevat minstens:

1° de actuele en toekomstige rooilijn van de gemeenteweg;

2° de kadastrale vermelding van de sectie, de nummers en de oppervlakte van de getroffen kadastrale percelen en onroerende goederen;

3° de naam van de eigenaars van de getroffen kadastrale percelen en onroerende goederen volgens kadastrale gegevens of andere gegevens die voor het gemeentebestuur beschikbaar zijn.

(art. 16 van het Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen - hierna verkort 'Gemeentewegendecreet')

 

Het hoger vermelde opmetingsplan van 3 december 2020 dat werd opgemaakt voor de aankoop van de grond geldt als rooilijnplan voor de nieuwe gemeenteweg.

 

Een aanleg van een gemeenteweg moet vervolgens worden afgetoetst aan enkele algemene principes, zoals bepaald in art. 4 van het Gemeentewegendecreet:

1)      wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;

2)      een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;

3)      de verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;

4)      wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;

5)      bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.

 

Als we deze algemene principes aftoetsen aan de concrete situatie, komen we tot de volgende conclusies:

1)      de aanleg van de nieuwe gemeenteweg staat ten dienste van het algemeen belang, gezien deze als een trage verbinding zal dienen tussen Deerlijk en Zwevegem. Deze nieuwe trage weg zal een veilig en aangenaam alternatief vormen voor verplaatsingen van voetgangers en fietsers tussen Deerlijk (in het bijzonder de kern van Sint-Lodewijk) en Zwevegem;

2)      het tweede algemeen principe is hier niet van toepassing, gezien het de aanleg van een nieuwe gemeenteweg betreft;

3)      de nieuwe trage weg komt ten goede van de verkeersveiligheid voor fietsers en voetgangers. Daarnaast zal de ontsluiting van de aangrenzende percelen bij de aanleg van de nieuwe trage weg in acht genomen worden;

4)      de nieuwe gemeenteweg is een belangrijke schakel in het intergemeentelijk fiets- en voetgangersnetwerk. Dit stuk weg vormt het sluitstuk in een nieuwe gemeentegrensoverschrijdende trage weg en maakt de verbinding tussen de Oliebergstraat in Deerlijk en een nieuw aangelegde trage weg in de groenzone bij de nieuwe verkaveling in de wijk De Kappaert (Zwevegem) via een brug over de Slijpbeek, gerealiseerd door de provincie;

5)      de nieuwe gemeenteweg helpt mee bij het realiseren van een fijnmaziger fiets- en voetgangersnetwerk en draagt op die manier bij tot het stimuleren van meer duurzame verplaatsingen en het verminderen van de negatieve impact op het klimaat. De huidige landbouwactiviteiten kunnen op de omliggende percelen verder uitgeoefend worden en komen door de aanleg van de nieuwe gemeenteweg niet in het gedrang.

 

Na vaststelling van het rooilijnplan wordt de procedure doorlopen zoals voorgeschreven door art. 17 - 19 van het Gemeentewegendecreet.

 

2)      Op te heffen gemeentewegen

 

Het college van burgemeester en schepenen besloot in zitting van 30 september 2020 landmeter bvba Bart Degezelle aan te stellen voor het opmaken van een opmetingsplan in het kader van het afschaffen van volgende trage wegen:

          een deel van buurtweg 66;

          een deel van buurtweg 64;

          een deel van buurtweg 70;

          buurtweg 86.

Dit plan werd opgemaakt op 3 december 2020 en bestaat uit 2 delen. Het geldt als grafisch plan zoals vermeld in art. 20 van het Gemeentewegendecreet en is in bijlage bij dit besluit gevoegd. Kavel 1 van dit plan wordt verder niet meegenomen in dit besluit gezien dit op grondgebied Zwevegem ligt.

De gemeenteraad dient het ontwerp van grafisch plan tot opheffing van een gemeenteweg - voor wat Deerlijk betreft - voorlopig vast te stellen.

 

In zitting van 17 maart 2021 besloot het college van burgemeester en schepenen een waardebepaling te laten maken door landmeter Bart Degezelle in het kader van het opheffen van deze (delen van) trage wegen.

Door landmeter Degezelle werd een verslag opgemaakt op 4 juni 2021.

 

De waardevermeerdering op de percelen waar de gemeentewegen worden afgeschaft werd door landmeter-expert Bart Degezelle, aangesteld door de gemeente, berekend rekening houdend met volgende elementen:

"De waardevermindering ten gevolge van een erfdienstbaarheid bedraagt 90 %. De vergoeding die betaald moet worden voor het afschaffen van de erfdienstbaarheid (voetweg) bedraagt dus ook ongeveer 90 % van de grondwaarde.

De waarde van tuingrond in woongebied mag geschat worden op 50,00 euro/m², de grond gelegen in agrarisch gebied op 7 à 8 euro/m² naargelang de grond gelegen is in overstromingsgevoelig gebied of niet. De waardevermeerdering bedraagt dus 90 % van 50,00 euro = 45 euro/m² voor de tuingrond gelegen in het woongebied en 90 % van 7 euro/m² of 8 euro/m²= 6,30 euro à 7,20 euro/m² voor de grond die gelegen is in het agrarisch gebied.

Waar de voetweg gesitueerd is in een private toegangsweg en waar er doorgang moet verleend worden aan derden wordt er geen waardevermeerdering aangerekend aangezien er geen voordeel gehaald wordt uit de afschaffing van de voetweg."

 

De waardevermeerdering werd bijgevolg als volgt berekend (op basis van gemeten oppervlakten):

          Kavel 2= 5a52ca à 6,30 euro/m²= 3.477,60 euro

          Kavel 3= 1a45ca à 7,20 euro/m²= 1.044,00 euro

          Kavel 4= 86ca à 7,20 euro/m²= 619,20 euro

          Kavel 5A= 81ca à 7,20 euro/m²= 583,20 euro

          Kavel 5B= geen waardevermeerdering omwille van erfdienstbaarheid van uitweg

          Kavel 6= 85ca (enkel op deel gelegen in akkerland) à 7,20 euro/m²= 612,00 euro

          Kavel 7= 2a57ca à 7,20 euro/m²= 1.850,40 euro

          Kavel 8= 58ca à 45 euro/m²= 2.610,00 euro

          Kavel 9= 75ca à 45 euro/m² en 78ca à 7,20 euro/m²= 3.936,60 euro

 

De vergoeding voor de waardevermeerdering is verschuldigd door de eigenaars van de betrokken percelen en komt ten goede aan de gemeente.

 

Er wordt voorgesteld bovenvermelde (delen van) gemeentewegen op te heffen.

 

Elke opheffing van een gemeenteweg moet worden afgetoetst tegen algemene principes, zoals geformuleerd in art. 4 van het Gemeentewegendecreet:

1)      wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;

2)      een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;

3)      de verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;

4)      wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;

5)      bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.

 

Als we deze algemene principes aftoetsen aan de concrete situatie, komen we tot de volgende conclusies:

1)      de betreffende trage wegen zijn in onbruik geraakt of kennen een puur privaat gebruik (ontsluiting private percelen); in dezelfde omgeving wordt een nieuwe goed uitgeruste trage verbinding richting Zwevegem aangelegd, zoals hierboven aangegeven; tijdens het traject voor de opmaak van een DNA-masterplan voor Sint-Lodewijk werd een wandelverbinding langs de Slijpbeek - te realiseren op lange termijn - gesuggereerd;

2)      de afschaffing van deze gemeentewegen kadert binnen het onbruik van de gemeentewegen zodoende de gemeenteweg geen feitelijk nut of functie meer heeft als gemeenteweg. Het is niet gewenst deze situatie, die niet overeenstemt met de realiteit, te bestendigen en zodoende duidelijkheid en rechtszekerheid te bieden aan de betreffende eigenaars;

3)      de afschaffing brengt de verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen niet in het gedrang;

4)      de afschaffing van een deel van voetweg nummer 66 overschrijdt slechts voor een beperkt deeltje de gemeentegrens met Zwevegem (cf. kavel 1). Deze voetweg is in realiteit niet meer zichtbaar op het terrein. De impact op het wegennet van de naburige gemeente is bijgevolg beperkt.

5)      de af te schaffen gemeentewegen zijn in onbruik geraakt en vormen geen missing links in het bestaande tragewegennet waardoor er bijgevolg door het afschaffen van deze gemeentewegen geen behoeften van toekomstige generaties in het gedrang gebracht worden.

 

Na de voorlopige vaststelling van het ontwerp van grafisch plan door de gemeenteraad zal de procedure zoals omschreven in art. 20-23 van het Gemeentewegendecreet doorlopen worden.

 

Het clusterhoofd ruimte gaf positief advies.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

          Andere:

          Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen - hierna verkort 'Gemeentewegendecreet', in het bijzonder en zonder zich daartoe te willen beperken de artikelen 4, 15, 16, 17-19, 20-23

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken volgende punten te agenderen op de gemeenteraad van 16 september 2021:

 

          het goedkeuren van het ontwerp van aankoopakte en bijlagen met betrekking tot de onderhandse aankoop van 11a 70ca, zijnde 499 m² of lot 3 (Deerlijk, 2de afd.E, uit perceel 18) en 671 m² of lot 1 (Deerlijk, 2de afd.E, uit perceel 24a) van het landmeterplan Degezelle van 3 december 2020 nabij de Oliebergstraat te Deerlijk aan OCMW Harelbeke ter realisatie van een trage weg, tegen de som van 9.243 euro, hetzij tegen de schattingsprijs, gebaseerd op de grondkwaliteit van voormelde percelen, van 7,90 euro / m²;

          het voorlopig vaststellen van het ontwerp van rooilijnplan van 3 december 2020 van landmeter Bart Degezelle betreffende de aanleg van een nieuwe trage weg.

 

Artikel 2

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken volgende punten te agenderen op de gemeenteraad van 16 september 2021:

 

          het opheffen van volgende (delen van) gemeentewegen, zoals aangeduid in het grafisch plan (delen 1 en 2) opgemaakt op 3 december 2020 door landmeter Degezelle, in bijlage bij huidig besluit gevoegd:

          kavel 2, met een oppervlakte van 5 a 52 ca, gelegen Deerlijk, 2de afdeling, sectie E, deel perceelnummers 22, 23 en 98;

          kavel 3, met een oppervlakte van 1 a 45 ca, gelegen Deerlijk, 2de afdeling, sectie E, deel perceelnummer 84A;

          kavel 4, met een oppervlakte van 86 ca, gelegen Deerlijk, 2de afdeling, sectie E, deel perceelnummer 82A;

          kavel 5A, met een oppervlakte van 81 ca, gelegen Deerlijk, 2de afdeling, sectie E, perceelnummer 82C en deel perceelnummer 82B;

          kavel 5B, met een oppervlakte van 66 ca, gelegen Deerlijk, 2de afdeling, sectie E, deel perceelnummer 78L;

          kavel 6, met een oppervlakte van 1 a 29 ca, gelegen Deerlijk, 2de afdeling, sectie E, deel perceelnummer 74A;

          kavel 7, met een oppervlakte van 2 a 57 ca, gelegen Deerlijk, 2de afdeling, sectie E, deel perceelnummers 72M en 73B;

          kavel 8, met een oppervlakte van 58 ca, gelegen Deerlijk, 2de afdeling, sectie E, deel perceelnummer 72S;

          kavel 9, met een oppervlakte van 1 a 53 ca, gelegen Deerlijk, 2de afdeling, sectie E, deel perceelnummer 68A.

 

          het voorlopig vaststellen van het ontwerp van grafisch plan (deel 1 en 2) tot opheffing van bovenvermelde (delen van) gemeentewegen van 3 december 2020 van landmeter Degezelle - voor wat betreft Deerlijk.

 

          het college van burgemeester en schepenen te gelasten om het voorlopig vastgestelde rooilijnplan en het grafisch plan tot opheffing van bovenvermelde gemeentewegen te onderwerpen aan een openbaar onderzoek.

  •                   

 

 

 

Publicatiedatum: 16/09/2021
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 08 SEPTEMBER 2021

D.2. Aanbod recht van voorkoop - Kapel ter Rustestraat 46 - beslissing

 

Aanleiding en context

 

De Vlaamse Grondenbank heeft een aanbod van het recht van voorkoop ontvangen waarvan het gemeentebestuur de begunstigde is.

 

Motivering

 

De instrumenterende ambtenaar heeft het recht van voorkoop aangeboden in toepassing van de Vlaamse wooncode (woning is leegstaand).  Het betreft een eigendom gelegen Kapel ter Rustestraat 46 (gekadastreerd afdeling 2, sectie C, nummer 22p2) te Deerlijk.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

          Andere:

          Decreet houdende de harmonisering van de procedures van voorkooprechten definitief goedgekeurd op 25 mei 2007

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit niet in te gaan op het aanbod en het recht van voorkoop bijgevolg niet uit te oefenen.

  •                   

 

 

 

 

Publicatiedatum: 16/09/2021