Zitting van CBS van 13 MAART 2024
C.1. College van burgemeester en schepenen - verslag van de zitting van 6 maart 2024 - goedkeuring
Aanleiding en context
Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd het verslag van de vorige zitting goed te keuren.
Motivering
Het college van burgemeester en schepenen overloopt het verslag van de zitting van 6 maart 2024.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 50 Decreet Lokaal Bestuur
Adviezen
Er zijn geen adviezen nodig.
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
Het college van burgemeester en schepenen besluit het verslag van de zitting van 6 maart 2024 goed te keuren.
Zitting van CBS van 13 MAART 2024
C.2. GAS - jaarrapport 2023 - kennisname
Aanleiding en context
Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd kennis te nemen van het jaarrapport 2023 omtrent gemeentelijke administratieve sancties (GAS).
Motivering
De algemene politieverordening is in werking sedert 1 juli 2010.
Elk jaar brengen de sanctionerend ambtenaren een rapport ter kennis aan beide colleges van burgemeester en schepenen van de politiezone (Harelbeke en Deerlijk).
De GAS-rapportering van 2023 wordt voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen.
Het volledige rapport bevindt zich in bijlage.
Hieruit wensen de sanctionerend ambtenaren onderstaande zaken toe te lichten:
● Het leeuwendeel van de prioritaire feiten zijn nog steeds sluikstorten, waarbij het grootst aantal vaststellingen door IMOG gebeuren (camera). Via de politie komen er ook nog vaststellingen van (soms ernstige) feiten omtrent sluikstorten binnen. Het is aan te raden om deze 2 sporen te blijven behouden, namelijk de vaststellingen via IMOG én via de politie.
● Er zijn weinig dossiers afgehandeld in 2023. Zie ook deze print screen van p. 7 van het rapport:
●
Dit cijfer is te wijten aan volgende redenen:
● GAS werd deels on-hold gezet eind 2022 door de enorme dossierlast. Er was op dat moment slechts één sanctionerend ambtenaar werkzaam voor de hele politiezone en die nam ook nog andere taken naast GAS op.
○ In mei 2023 startte een nieuwe werkkracht die de sanctionerend ambtenaar kon ondersteunen. Op dat moment waren er in 2023 nog maar 12 dossiers. GAS kon toen geleidelijk terug opgestart worden.
● Op 1 augustus 2023 konden de dossiers IMOG voorzichtig terug opgestart worden. Het 1ste dossier IMOG ontvingen we op 22 augustus 2024.
● De cijfers zijn dus vooral gebaseerd op het laatste trimester.
● Eind 2023 waren nog veel dossiers lopende (termijn repliek lopende) alsook in aanvullend onderzoek. Daardoor staan ze nog niet in status ‘afgehandeld’.
● De redenen voor sepots waren vooral:
○ Sanctionerend ambtenaar onbevoegd door bijvoorbeeld
■ Sluikstort op privéterrein
■ Schade is hoger dan 500 euro
■ …
○ Onvoldoende bewijs
○ Verdachte niet identificeerbaar
● De sanctionerend ambtenaar is de mening toegedaan dat de manier van rapporteren omtrent GAS herbekeken moet worden. Het rapport kan eenvoudiger en tegelijk inhoudelijk sterker gemaakt worden. Deze oefening kan samen met stad Kortrijk gebeuren, met wie de samenwerking voor GAS van start gaat op 1 maart 2024.
● De sanctionerend ambtenaar stelt ook vast dat niet alle problemen met een GAS-boete kunnen opgelost worden. Het is soms van belang om bepaalde problemen (samen met) andere partners op te lossen. Bijvoorbeeld nachtlawaai, problemen inzake sluikstorten die terugkeren, enz.
● Anderzijds is een geldboete van meer dan 350 euro in sommige situaties gepast. Momenteel is de maximumboete volgens de algemene politieverordening 350 euro. Op 23 november 2023 keurde het parlement echter de aanpassing van de wet op de gemeentelijke administratieve sancties goed. Voor volwassenen kan het boetebedrag naar 500 euro stijgen, waardoor lokale overheden strengere straffen kunnen opleggen voor ernstige overtredingen of herhaalde vergrijpen. Deze aanpassing kan alleen gelden voor meerderjarigen. De boetes voor minderjarigen blijven ongewijzigd. Deze aanpassing kan er enkel komen mits aanpassing van de algemene politieverordening. De sanctionerend ambtenaar stelt voor deze aanpassing voor te leggen aan de gemeenteraden.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur
● Andere:
○ Art. 119bis Nieuwe Gemeentewet;
○ Wet 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties;
○ Algemene politieverordening van gemeente Deerlijk, zoals op heden van kracht
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het jaarrapport 2023 omtrent gemeentelijke administratieve sancties (GAS).
Zitting van CBS van 13 MAART 2024
C.3. Aanpassing APV - maximumbedrag GAS-boete - verzoek agendering gemeenteraad - goedkeuring
Aanleiding en context
Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd om kennis te nemen van het voorstel tot het verhogen van het maximumbedrag van een GAS-boete en de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken dit punt te agenderen op de gemeenteraad van 28 maart 2024.
Motivering
De basisregelgeving inzake Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS) is vervat in de Wet van 24 juni 2013 ‘betreffende de gemeentelijke administratieve sancties’.
Deze wet bepaalt ook het maximumbedrag dat een GAS-boete kan bedragen (artikel 4, §1, 1° van de Wet van 24 juni 2013). Bij de initiële inwerkingtreding van de Wet op 1 januari 2014 werd het maximale boetebedrag voor meerderjarigen vastgesteld op 350 euro.
Sindsdien werd dit bedrag nooit aangepast of geïndexeerd. Dit had tot gevolg dat:
● Het boeteplafond snel werd bereikt in gevallen van hardleerse overtreders die zich in staat van herhaling bevonden. Hierdoor werd het afschrikeffect van de GAS-boetes voor dergelijke overtreders enigszins ondermijnd.
● De kost voor de handhaving, zoals o.a. de loonkost voor de vaststellers, sanctionerende ambtenaren en ondersteunend personeel, geleidelijk aan hoger werd (indexering), zonder dat de inkomsten navenant mee stegen.
Bij Wet van 11 juni 2023, in werking getreden op 8 januari 2024, werd het boeteplafond voor meerderjarige overtreders opgetrokken naar 500 euro. Om deze wijziging ook effectief te implementeren is een aanpassing van de boetebedragen in de Algemene Politieverordening vereist.
Gelet op de voorgaande overwegingen is het aangewezen om het boeteplafond effectief op te trekken tot het wettelijk toegestane maximum.
Dit voorstel wordt voorgelegd aan zowel de gemeenteraad van Deerlijk als aan de gemeenteraad van Harelbeke.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur
● Andere:
○ Artikel 119 van de Nieuwe Gemeentewet
○ Wet van 24 juni 2013 ‘betreffende de gemeentelijke administratieve sancties’
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
Het college van burgemeester en schepenen besluit de gemeenteraad het volgende voor te stellen:
● De zinsnede “350 euro” wordt telkens vervangen door “500 euro” in de artikelen 2, 1ste lid, 1° en artikel 3, 2de, 3de en 4de lid van de Algemene Politieverordening van de gemeente Deerlijk.
Artikel 2
Het college van burgemeester en schepenen verzoekt de voorzitter van de gemeenteraad dit punt te agenderen op de gemeenteraad van 28 maart 2024.
Zitting van CBS van 13 MAART 2024
C.4. Aankoop speeltoestellen speelbos Vichtestraat - gunning - goedkeuring
Aanleiding en context
Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd de gunning van de opdracht “Aankoop speeltoestellen speelbos Vichtestraat” goed te keuren.
Motivering
Nabij de open en groene zone aan de KSA-terreinen in de Vichtestraat wordt er door het aanbrengen van bebossing en speelnatuur een speelbos aangelegd.
Om het speelbos vorm te geven werd KSA Tijlsbond bevraagd. Uit deze bevraging blijkt de voorkeur uit te gaan naar speelelementen met betrekking tot sport en avontuur. Op basis hiervan is de jeugddienst op zoek gegaan naar toestellen die zowel voor de jeugddienst als KSA Tijlsbond in aanmerking komen. Specifiek gaat het over een balanceernet, pullup bar, monkey bars, hordes en klimladders.
In het kader van de opdracht “Aankoop speeltoestellen speelbos Vichtestraat” werd een prijsvraag uitgestuurd door de jeugdconsulent.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 17.500,00 euro excl. btw of 21.175,00 euro incl. 21 % btw.
Er wordt voorgesteld de opdracht tot stand te brengen bij wijze van de aanvaarde factuur (overheidsopdracht van beperkte waarde).
Volgende ondernemers werden uitgenodigd om deel te nemen aan deze opdracht:
● Dadiplay bv, Keerweg 10 te 9850 Deinze;
● Eibe Benelux, Pastoor Claesenstraat 1 te 2440 Geel;
● Replay Profs in Playgrounds bv, Slootsekuilen 11 te NL-5986 PE Beringe.
Er werden 3 offertes ontvangen :
● Dadiplay bv, Keerweg 10 te 9850 Deinze (11.966,65 euro excl. btw of 14.479,65 euro incl. 21 % btw);
● Eibe Benelux, Pastoor Claesenstraat 1 te 2440 Geel (12.689,00 euro excl. btw of 15.353,69 euro incl. 21 % btw);
● Replay Profs in Playgrounds bv, Slootsekuilen 11 te NL-5986 PE Beringe (16.090,00 euro excl. btw of 19.468,90 euro incl. 21 % btw).
De verantwoordelijke aankopen en contractbeheer stelt voor om, rekening houdend met het voorgaande, deze opdracht te gunnen aan de economisch meest voordelige weerhouden bieder (op basis van de prijs), zijnde Dadiplay bv, Keerweg 10 te 9850 Deinze tegen het nagerekende offertebedrag van 11.966,65 euro excl. btw of 14.479,65 euro incl. 21 % btw.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, inzonderheid artikel 56, § 3, 5°, waarbij wordt bepaald dat het college van burgemeester en schepenen bevoegd is voor de vaststelling van de wijze van gunning en de voorwaarden van overheidsopdrachten als het gaat om een opdracht van dagelijks bestuur.
● Andere:
○ De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
○ Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
○ Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
○ De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
○ De wet van 17 juni 2016 en latere wijzigingen inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 92 (de geraamde waarde excl. btw bereikt de drempel van 30.000,00 euro niet).
○ Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
○ Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
○ Besluit van de gemeenteraad van 28 mei 2020 houdende vaststelling van de opdrachten voor werken, leveringen en diensten die beschouwd worden als opdrachten van dagelijks bestuur.
Adviezen
De jeugdconsulent verleent positief advies.
Financiën
De beslissing heeft financiële gevolgen.
Bestelbedrag | 11.966,65 euro excl. btw of 14.479,65 euro incl. btw |
Actie | Sport- en spelelementen in de open ruimte: renovatie en vernieuwing van wijkspeelpleintjes (A-3.03.7) |
Jaarbudgetrekening | 0750-00/23000000/BESTUUR/CBS/0/IP-GEEN |
Visum | G-2024-20 dd 07/03/2024 |
BESLUIT
Artikel 1
Bovengenoemde opdracht komt tot stand bij wijze van de aanvaarde factuur (overheidsopdracht van beperkte waarde).
Artikel 2
Goedkeuring wordt verleend aan het gunningsvoorstel, opgesteld door de verantwoordelijke aankopen en contractbeheer.
Artikel 3
Deze opdracht wordt gegund aan de economisch meest voordelige weerhouden bieder (op basis van de prijs), zijnde Dadiplay bv, Keerweg 10 te 9850 Deinze tegen het nagerekende offertebedrag van 11.966,65 euro excl. btw of 14.479,65 euro incl. 21 % btw.
Artikel 4
De betaling zal gebeuren overeenkomstig de bepalingen voorzien in de offerte en met het krediet ingeschreven in het investeringsbudget van 2024, op jaarbudgetrekening 0750-00/23000000/BESTUUR/CBS/0/IP-GEEN (actie A-3.03.7).
Zitting van CBS van 13 MAART 2024
C.5. Aanstellen ontwerper nieuwbouw polyvalent buurthuis Sint-Lodewijk - lastvoorwaarden, raming en wijze van gunnen - verzoek agendering gemeenteraad - goedkeuring
Aanleiding en context
Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken de goedkeuring van de lastvoorwaarden, raming en wijze van gunnen van de opdracht “Aanstellen ontwerper nieuwbouw polyvalent buurthuis Sint-Lodewijk” te agenderen op de gemeenteraad van 28 maart 2024.
Motivering
De gemeenteraad keurde in zitting van 14 september 2023 de aankoop van buurthuis Sint-Lodewijk principieel goed. Een ontwerp van akte werd aangevraagd bij de dienst Vastgoedtransacties van de Vlaamse overheid. Het ontwerp van akte wordt later nog voorgelegd aan de gemeenteraad ter goedkeuring.
Vanuit de Vrije Basisschool in Sint-Lodewijk is er nood aan extra lokalen. Omdat zowel de school als de gemeente op ongeveer dezelfde locatie een nieuw gebouw willen optrekken, wordt de mogelijkheid bekeken om één gebouw te realiseren dat aan de noden van beide partijen kan tegemoetkomen.
In het kader van de opdracht “Aanstellen ontwerper nieuwbouw polyvalent buurthuis Sint-Lodewijk” werd een bestek met nr. 2024-11 opgesteld door de verantwoordelijke aankopen en contractbeheer.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 151.492,00 euro excl. btw of 183.305,32 euro incl. 21 % btw.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.
De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2024, op jaarbudgetrekening 0705-00/22100000/BESTUUR/CBS/0/IP-39 (actie A-3.03.10).
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
Het college van burgemeester en schepenen besluit de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken de goedkeuring van de lastvoorwaarden, raming en wijze van gunnen van de opdracht “Aanstellen ontwerper nieuwbouw polyvalent buurthuis Sint-Lodewijk” te agenderen op de gemeenteraad van 28 maart 2024.
Zitting van CBS van 13 MAART 2024
C.6. Aankoop kantoormeubilair gemeentehuis dienst secretariaat/personeelsdienst/aankoopdienst - gunning - goedkeuring
Aanleiding en context
Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd de gunning van de opdracht “Aankoop kantoormeubilair gemeentehuis dienst secretariaat/personeelsdienst/aankoopdienst” goed te keuren.
Motivering
De bureauruimte van het bovenverdiep op het gemeentehuis moet heringedeeld worden. De inrichting is al een eind niet meer voldoende om iedereen een kwalitatieve werkplek te geven en met 2 extra medewerkers die er een plaats moeten krijgen (innovator en coördinator HR) is er ook nood aan extra werk- en overlegruimte. Bovendien speelt ook het gegeven van geluidsoverlast, waardoor de bestaande ruimtes een ander bestemming dienen te krijgen, om zowel werkplekken als een concentratie-/overlegruimte te creëren. Met het bestaande (losse) meubilair lukt dit echter niet waardoor dit dient vervangen te worden. Een groot deel hiervan zal kunnen gerecupereerd worden voor de inrichting van het ING-gebouw voor de vrijetijdsdiensten.
Met alle betrokkenen van de diensten werd de oefening gemaakt om de werkvloer optimaal in te delen.
In het kader van de opdracht “Aankoop kantoormeubilair gemeentehuis dienst secretariaat/personeelsdienst/aankoopdienst” werd een prijsvraag uitgestuurd door de verantwoordelijke aankopen en contractbeheer.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 16.000,00 euro excl. btw of 19.360,00 euro incl. 21 % btw.
Er wordt voorgesteld de opdracht tot stand te brengen bij wijze van de aanvaarde factuur (overheidsopdracht van beperkte waarde).
Volgende ondernemers werden uitgenodigd om deel te nemen aan deze opdracht:
● Joye Kantoorinrichting nv, Ter Donkt 30 te 8540 Deerlijk;
● Sedus Stoll bv, Ninovesteenweg 198 te 9320 Erembodegem-Aalst;
● Inofec bv, Deinsesteenweg 77 te 8700 Tielt.
Er werd 1 offerte ontvangen van Joye Kantoorinrichting nv, Ter Donkt 30 te 8540 Deerlijk (15.510,97 euro excl. btw of 18.768,27 euro incl. 21 % btw).
Sedus Stoll bv kon niet de gewenste indeling aanbieden en Inofec bv gaf geen gehoor aan de offertevraag.
De verantwoordelijke aankopen en contractbeheer stelt voor om, rekening houdend met het voorgaande, de opdracht “Aankoop kantoormeubilair gemeentehuis dienst secretariaat/personeelsdienst/aankoopdienst” te gunnen aan de firma met de enige offerte (op basis van de prijs), zijnde Joye Kantoorinrichting nv, Ter Donkt 30 te 8540 Deerlijk tegen het nagerekende offertebedrag van 15.510,97 euro excl. btw of 18.768,27 euro incl. 21 % btw.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, inzonderheid artikel 56, § 3, 5°, waarbij wordt bepaald dat het college van burgemeester en schepenen bevoegd is voor de vaststelling van de wijze van gunning en de voorwaarden van overheidsopdrachten als het gaat om een opdracht van dagelijks bestuur.
● Andere:
○ De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
○ Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
○ Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
○ De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
○ De wet van 17 juni 2016 en latere wijzigingen inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 92 (de geraamde waarde excl. btw bereikt de drempel van 30.000,00 euro niet).
○ Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
○ Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
○ Besluit van de gemeenteraad van 28 mei 2020 houdende vaststelling van de opdrachten voor werken, leveringen en diensten die beschouwd worden als opdrachten van dagelijks bestuur.
Adviezen
Het hoofd interne zaken verleent positief advies.
Financiën
De beslissing heeft financiële gevolgen.
Bestelbedrag | 15.510,97 euro excl. btw of 18.768,27 euro incl. btw |
Actie | Verrichtingen zonder beleidsdoelstellingen |
Jaarbudgetrekening | 0190-00/24000000/BESTUUR/CBS/0/IP-GEEN |
Visum | G-2024-21 dd 11/03/2024 |
BESLUIT
Artikel 1
Bovengenoemde opdracht komt tot stand bij wijze van de aanvaarde factuur (overheidsopdracht van beperkte waarde).
Artikel 2
Goedkeuring wordt verleend aan het gunningsvoorstel, opgesteld door de verantwoordelijke aankopen en contractbeheer.
Artikel 3
Deze opdracht wordt gegund aan de firma met de enige offerte (op basis van de prijs), zijnde Joye Kantoorinrichting nv, Ter Donkt 30 te 8540 Deerlijk tegen het nagerekende offertebedrag van 15.510,97 euro excl. btw of 18.768,27 euro incl. 21 % btw.
Artikel 4
De betaling zal gebeuren overeenkomstig de bepalingen voorzien in de offerte en met het krediet ingeschreven in het investeringsbudget van 2024, op jaarbudgetrekening 0190-00/24000000/BESTUUR/CBS/0/IP-GEEN (actie GBB).
beslissing genezenverklaring Regine Vanwynsberghe-Rooryck Bert Schelfhout Karel Bauters Philip Ghekiere Claude Croes Matthias Vanneste Louis Vanderbeken Regine Vanwynsberghe-Rooryck Bert Schelfhout Philip Ghekiere Claude Croes Matthias Vanneste Louis Vanderbeken aantal voorstanders: 6 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van CBS van 13 MAART 2024
C.7. Begeleidster kinderopvang - beslissing genezenverklaring zonder blijvende arbeidsongeschiktheid - goedkeuring
STEMMINGEN
beslissing genezenverklaring
bij geheime stemming
Het college van burgemeester en schepenen besluit met 6 ja-stemmen
Zitting van CBS van 13 MAART 2024
C.8. Diverse verslagen - kennisname
Aanleiding en context
Het college van burgemeester en schepenen wordt verzocht kennis te nemen van de aan de gemeente overgemaakte verslagen.
Motivering
Volgende verslagen werden overgemaakt aan de gemeente:
● Woonmaatschappij VIVUS - verslag bestuursorgaan van 27 februari 2024
● Verbroederingscomité Neunkirchen - verslag van de vergadering van 6 maart 2024
● Centraal feestcomité - verslag van de vergadering van 7 maart 2024
● Leiedal - verslag van de raad van bestuur van 23 februari 2024
● Leiedal - renumeratieverslag 2023
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur
Adviezen
Er zijn geen adviezen nodig.
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van de ontvangen verslagen.
Zitting van CBS van 13 MAART 2024
C.9. Receptionele aangelegenheden - goedkeuring
Zitting van CBS van 13 MAART 2024
C.10. Internationale Dag tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT) - deelname - goedkeuring
Aanleiding en context
Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd om deel te nemen aan de Internationale Dag tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT) die zoals elk jaar plaatsvindt op 17 mei 2024.
Motivering
Via hun mail van 4 maart 2024 vraagt Casarosa om, zoals vorig jaar, samen met hen een vuist te maken tegen elke vorm van discriminatie en er samen voor te zorgen dat LGBTI+ personen zich thuis voelen in de gemeente
Aan alle gemeenten wordt gevraagd de regenboogvlag te hijsen aan het gemeentehuis, het OCMW, de gemeentelijke sporthal of bibliotheek, op 17 mei 2024.
Dit is een belangrijk signaal aan alle inwoners dat iedereen welkom is en dat discriminatie niet getolereerd wordt.
De deelname aan de actie kan geregistreerd worden op IDAHOT.be voor maandag 1 mei 2024.
Naast de vlaggenactie is er ook een postercampagne. Een pakket is gratis verkrijgbaar en dient besteld te worden voor 8 april 2024.
Er zijn geen adviezen nodig.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
Het college van burgemeester en schepenen besluit de regenboogvlag aan het gemeentehuis uit te hangen op 17 mei 2024.
Artikel 2
Het college van burgemeester en schepenen besluit de deelname van de gemeente Deerlijk te registreren op www.IDAHOT.be voor maandag 1 mei 2024 en een foto van de wapperende vlag te delen met hallo@casarosa.be.
Artikel 3
Het college van burgemeester en schepenen besluit om deel te nemen aan de postercampagne 2024 en een foto van de opgehangen posters en/of de geplaatste stickers te delen op sociale media met de hashtags #IdahotBE, #ThuisInEenGelijkwaardigeWijk en #WelkeStemmingKiesJij.
Zitting van CBS van 13 MAART 2024
C.11. Jeugdraad - verslag van 4 februari 2024 - kennisname
Aanleiding en context
De jeugdraad hield een vergadering op 4 februari 2024.
Het college van burgemeester en schepenen wordt verzocht kennis te nemen van het verslag.
Motivering
Het verslag van deze vergadering werd goedgekeurd in een volgende zitting van 3 maart 2024.
De bijhorende toelichting is te vinden in het verslag in bijlage.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur
Adviezen
Er zijn geen adviezen nodig.
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het goedgekeurde verslag.
Zitting van CBS van 13 MAART 2024
C.12. Erfgoed - Schenking archeologische vondsten Tapuitstraat 2020 - verzoek agendering gemeenteraad - goedkeuring
Aanleiding en context
Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd om de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken om de schenking van het archeologisch ensemble Tapuitstraat 2020, ter goedkeuring te agenderen op de eerstvolgende gemeenteraad.
Motivering
In 2020 werden bij een vooronderzoek door middel van proefsleuven aan de Tapuitstraat te Deerlijk, archeologische vondsten gedaan. Het betreft fragmenten middeleeuws aardewerk en natuursteen.
De eigenaar van het archeologisch ensemble geeft te kennen deze te willen schenken aan het lokaal bestuur van Deerlijk, en deze schenking te doen uit vrijgevigheid.
Bij de wens tot schenking werd voorgesteld het ensemble te deponeren bij het erfgoeddepot Trezoor. Het ensemble is evenwel van die aard dat deze ook kan bewaard worden in het gemeentelijk heemkundig archief, waarbij voldaan wordt aan de voorwaarden omtrent het bewaren van een archeologisch ensemble, zoals bepaald door het Onroerend Erfgoeddecreet van juli 2013, met name:
● als een geheel bewaard worden;
● in goede staat behouden worden;
● beschikbaar gehouden worden voor wetenschappelijk onderzoek.
Om het ensemble in de beste condities te bewaren, wordt aangeraden om een ruimte te voorzien die:
● vochtvrij is;
● geen invloed heeft van weer en wind;
● een stabiele temperatuur heeft;
● stofvrij is;
● schimmel- en ongediertevrij is;
● vrij is van verontreiniging;
● beschermd is tegen dieven, vandalen en brand.
Het gemeentelijk heemkundig archief kan hiervoor als geschikte ruimte dienen. Er wordt daarom voorgesteld om het archeologisch ensemble als geheel te bewaren in het gemeentelijk heemkundig archief.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
Het college van burgemeester en schepenen beslist om de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken om de schenking van het archeologisch ensemble Tapuitstraat 2020, voor goedkeuring te agenderen op de eerstvolgende gemeenteraad.
Zitting van CBS van 13 MAART 2024
C.13. Feestelijkheden - KSA Tijlsbond - zware bierenavond - 30 maart 2024 - goedkeuring
Aanleiding en context
Op 29 februari 2024 werd een aanvraag ingediend voor volgend evenement:
Naam evenement | zware bierenavond |
Organisator | KSA Tijlsbond Deerlijk |
Datum | zaterdag 30 maart 2024 |
Plaats | KSA lokaal, Vichtestraat 73 |
Motivering
1. Het college van burgemeester en schepenen overloopt volgende onderdelen van de aanvraag:
● aanvraag machtiging voor het verstrekken van sterke drank
Het is verboden sterke dranken te verkopen voor gebruik ter plaatse in occasionele drankgelegenheden waar openbare manifestaties plaatsvinden, tenzij het college van burgemeester en schepenen hiervoor een speciale machtiging verleent.
● aanvraag politionele medewerking
Er worden geen verkeerstechnische maatregelen gevraagd.
● aanvraag tijdelijke inname openbaar domein
Er wordt geen inname van het openbaar domein gevraagd.
2. De evenementencel verleent volgend advies voor dit evenement:
Men moet rekening houden met de algemene voorschriften van de hulpverleningszone Fluvia inzake brandpreventie. Deze voorschriften kan men terugvinden op de website via https://www.hvzfluvia.be/organiseer-veilig.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur
● Andere:
○ Machtiging voor het verstrekken van sterke drank
■ Art. 9, Wet van 28 december 1983 betreffende de vergunning voor het verstrekken van sterke drank
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
Het college van burgemeester en schepenen besluit zijn goedkeuring te verlenen voor dit evenement mits de aanstelling van een verantwoordelijke die ook optreedt als contactpersoon voor de hulp- en veiligheidsdiensten.
De eindverantwoordelijke zorgt voor de veiligheid in en rond het evenemententerrein, houdt toezicht in de omgeving en zal, indien nodig, politiezone Gavers contacteren.
Artikel 2
Het college van burgemeester en schepenen verleent een speciale machtiging voor de verkoop van sterke drank tijdens dit evenement.
Artikel 3
Het college van burgemeester en schepenen besluit het advies van de evenementencel te volgen en verzoekt de organisator de richtlijnen van de verschillende disciplines te volgen inzake veiligheid.
Zitting van CBS van 13 MAART 2024
C.14. Evaluatie hoogwater januari 2024 - kennisname
Aanleiding en context
Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd kennis te nemen van het verslag van de kennisuitwisseling van vrijdag 23 februari 2024 met betrekking tot het hoogwater van januari 2024.
Motivering
Op vrijdag 23 februari 2024 vond er een overleg plaats tussen de vertegenwoordigers van de VMM (beheerder Gaverbeek), de provincie West-Vlaanderen (beheerder Slijpbeek) en de gemeente.
Ter voorbereiding van dit overleg maakte VMM een presentatie op waarin de problematiek in kaart werd gebracht en ook enkele voorstellen van aanpak/acties werden geformuleerd. Deze presentatie, alsook een kort verslag van dit overleg is terug te vinden in bijlage.
Naar aanleiding van dit overleg werden volgende afspraken gemaakt:
● Woning Lisbonnastraat 54-56:
○ De provincie zal het voorwaardelijk gunstige advies - waarin overstromingsvrij bouwen geadviseerd wordt - herschrijven naar ongunstig advies, op basis van de informatie die werd aangereikt op het overleg.
○ VMM neemt initiatief tot aankoop van het goed Lisbonnastraat 54-56.
● VMM maakt afspraken met de provincie over de plaatsing van extra peilmeters, om beter zicht te krijgen op de afvoerpiek van de Slijpbeek.
○ De provincie liet ondertussen weten dat er een 1ste extra peilmeter zal geplaatst worden op de Slijpbeek t.h.v. het GOG Constant Permekelaan.
● VMM voert een actualisatie van het overstromingsmodel door en rekent enkele scenario’s door
○ impact bijkomende bovenstroomse buffer op de Slijpebeek (GOG of geautomatiseerde stuwen);
○ vergroten doorstroomcapaciteit onder Vichtesteenweg;
○ verbreden bedding Gaverbeek langs de Gaversstraat te Deerlijk.
● VMM onderzoekt overstromingsproblematiek Nusect, Gaversstraat 23, 8540 Deerlijk en de lokale bescherming van een 4-tal woningen en bijgebouwen in de Lisbonnastraat.
● VMM wenst het aangrenzende perceel Lisbonnastraat 54-56 nog steeds te bebossen, onder meer in functie van onderhoud van dit perceel. Er werd een beroepschrift ingediend bij de provincie, er is nog geen beslissing gevallen. Deerlijk neemt initiatief om een overleg te organiseren om tot een oplossing te komen.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het verslag van de kennisuitwisseling van vrijdag 23 februari 2024 met betrekking tot het hoogwater van januari 2024 en de bijhorende presentatie.
Zitting van CBS van 13 MAART 2024
C.15. Omgevingsvergunning OMV_2024033103 - 2024.36 - Bontestierstraat 4 en 6 - melding - aktename
Aanleiding en context
Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd akte te nemen van de melding voor een bronbemaling voor het plaatsen van twee hemelwaterputten op een perceel gelegen Bontestierstraat 4 en 6 en met als kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie B 282 X en (afd. 1) sectie B 282 Y, ingediend door de heer Gerard Scherpereel wonende Bontestierstraat 5 te 8540 Deerlijk.
Motivering
De melding ingediend door de heer Gerard Scherpereel wonende Bontestierstraat 5 te 8540 Deerlijk, werd per beveiligde zending verzonden op 6 maart 2024.
Deze melding werd onderzocht, rekening houdend met de terzake geldende wettelijke bepalingen, in het bijzonder met het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten.
Artikel 111 van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning luidt: “De bevoegde overheid, vermeld in artikel 107, gaat na of de gemelde handelingen of exploitatie meldingsplichtig zijn of niet verboden zijn bij of krachtens: 1° artikel 5.4.3, § 3, van het DABM; 2° artikel 4.2.2, § 1, van de VCRO.
Als de handelingen of de exploitatie meldingsplichtig en niet verboden zijn, neemt de bevoegde overheid, vermeld in artikel 107, akte van de melding. Ze bezorgt de meldingsakte per beveiligde zending aan de persoon die de melding heeft verricht, binnen een termijn van dertig dagen vanaf de dag na de datum van ontvangst van de melding.
Als de handelingen of de exploitatie niet meldingsplichtig of verboden zijn, stelt de overheid, vermeld in artikel 107, de persoon die de melding heeft verricht binnen dezelfde ordetermijn daarvan in kennis. In dat geval wordt geen akte genomen en wordt aan de melding geen verder gevolg gegeven.”
VOORWERP VAN DE MELDING
De melding heeft betrekking op een terrein, gelegen te Bontestierstraat 4 en 6, kadastraal bekend afdeling 1 sectie B nrs. 282X en 282Y.
Er wordt een bronbemaling aangevraagd voor plaatsing van twee hemelwaterputten. Het debiet wordt geraamd op 2.223 m³ gedurende een periode van 10 dagen. Er wordt een maximale grondwaterverlaging van 3,5 m-mv beoogd. Er zal volgens de aanvraag geloosd worden in de riolering van de Bontestierstraat, met als motivatie dat er geen waterloop in de buurt is en de winterperiode geen infiltratie toelaat. Volgens rioleringsdatabank Vlaanderen ligt er nog geen gescheiden rioleringsstelsel in de Bontestierstraat. Het maximaal dagdebiet wordt berekend op 244 m³. Dit zou een maximaal uurdebiet van meer dan 10 m³ betekenen. Hiervoor is toestemming nodig van rioolbeheerder Riopact. Echter, volgens de sectorale voorwaarden van Vlarem II, meer bepaald artikel 5.53.6.1.1., moet het onttrokken volume bemalingswater maximaal opnieuw in de grond gebracht worden. Tenzij anders bepaald in de omgevingsvergunning mag niet geloosd worden in de openbare riolering als er zich binnen een afstand van 200 m van de bemalingspomp een kunstmatige afvoer voor hemelwater of oppervlaktewater bevindt die via openbaar domein bereikbaar is. Dit is hier het geval. Er bevindt zich namelijk op ca. 135 m een gracht in de Bontestierstraat, ten zuiden van de projectlocatie (tegenover huisnummer 20). Deze gracht mondt uit in de Wijmelbeek. Op die manier kan dus voldaan worden aan artikel 5.53.6.1.1. van Vlarem II. Dit lozingspunt wordt opgenomen in een bijzondere voorwaarde.
De ingedeelde inrichting of activiteit omvat:
Rubriek | Omschrijving | Totale hoeveelheid | Klasse |
53.2.2°a) | bemaling tbv hemelwaterputten (Nieuw) | 2223 m³/jaar | 3 |
BEVOEGDHEID
De melding heeft geen betrekking op een Vlaams of provinciaal project, noch op een ingedeelde inrichting van klasse 1 of 2, noch op een gemeentegrensoverschrijdend project.
Het college van burgemeester en schepenen is dan ook bevoegd voor de aktename.
ONDERZOEK VAN HET MELDINGSPLICHTIG EN NIET-VERBODEN KARAKTER
Er zijn geen vergunningsplichtige stedenbouwkundige handelingen verbonden aan de melding.
De omgevingsambtenaar stelt de volgende bijzondere voorwaarden strikt noodzakelijk:
● De effectieve start van de bemaling wordt gemeld aan de gemeente Deerlijk via omgeving@deerlijk.be.
● Het bemalingswater dient geloosd te worden in een gracht in de Bontestierstraat (tegenover huisnummer 20), ca. 135 m ten zuiden van de projectlocatie. Hiervoor wordt een kabelgoot met flauwe helling voorzien om de Bontestierstraat te kunnen dwarsen. Lozing op riolering is niet toegestaan.
De ingedeelde inrichtring of activiteit is louter en alleen in de derde klasse ingedeeld, de exploitatie ervan is dus meldingsplichtig.
De rubrieken, hoeveelheden en kadasterpercelen zijn bepaald op basis van het meldingsdossier. Er zijn geen verplichte adviezen voorzien in deze procedure, alsook geen plaatsbezoek. Bijgevolg moet dit als met omzichtigheid benaderd worden.
Er wordt voldaan aan artikel 5.4.3, §3 van het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid betreffende verbods- en afstandsregels.
De gemelde exploitatie is meldingsplichtig en niet verboden.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 2 Decreet Lokaal Bestuur
● Andere:
○ Decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014
○ Decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid (DABM)
○ Besluit van de Vlaamse Regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne (VLAREM II) en zijn bijlagen
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
Er wordt akte genomen van de melding ingediend door de heer Gerard Scherpereel wonende Bontestierstraat 5 te 8540 Deerlijk voor de in het meldingsdossier opgenomen ingedeelde inrichting of activiteit, zijnde bronbemaling voor het plaatsen van twee hemelwaterputten gelegen Bontestierstraat 4 en 6 te Deerlijk.
De ingedeelde inrichting of activiteit omvat:
Rubriek | Omschrijving | Totale hoeveelheid | Klasse |
53.2.2°a) | bemaling tbv hemelwaterputten (Nieuw) | 2223 m³/jaar | 3 |
Artikel 2
De plannen en het meldingsdossier waarop deze akte gebaseerd is, maken integraal deel uit van de meldingsakte.
Artikel 3
De aktename is afhankelijk van de strikte naleving van de volgende voorwaarden:
Algemene en sectorale voorwaarden
Volgende algemene voorwaarden zijn van toepassing:
● Hoofdstuk 4.1: Algemene voorschriften
● Hoofdstuk 4.2: Beheersing van oppervlaktewaterverontreiniging
● Hoofdstuk 4.3: Beheersing van bodem- en grondwaterverontreiniging
● Hoofdstuk 4.4: Beheersing van luchtverontreiniging
● Hoofdstuk 4.5: Beheersing van geluidshinder
● Hoofdstuk 4.6: Beheersing van hinder door licht
Volgende sectorale voorwaarden zijn van toepassing:
● Hoofdstuk 5.53: Winning van grondwater
Bijzondere voorwaarden
● De effectieve start van de bemaling wordt gemeld aan de gemeente Deerlijk via omgeving@deerlijk.be.
● Het bemalingswater dient geloosd te worden in een gracht in de Bontestierstraat (tegenover huisnummer 20), ca. 135 m ten zuiden van de projectlocatie. Hiervoor wordt een kabelgoot met flauwe helling voorzien om de Bontestierstraat te kunnen dwarsen. Lozing op riolering is niet toegestaan.
De algemene en sectorale milieuvoorwaarden staan in titel II van het VLAREM. Bij wijziging van VLAREM wordt de exploitant geacht de meest actuele versie van de van toepassing zijnde bepalingen na te leven. De integrale en geconsolideerde tekst van titel II van het VLAREM is raadpleegbaar op de Milieunavigator, via de link: https://navigator.emis.vito.be/.
Uitvoerbaarheid
U mag het project uitvoeren of exploiteren de dag na de datum van de betekening van de meldingsakte.
Aanplakking
U moet de meldingsakte bekend maken door de aanplakking van een affiche op de plaats waar het voorwerp van de melding uitgevoerd zal worden conform artikel 139 BVR OVG.
De aanplakking gebeurt conform artikel 59 BVR OVG waarbij de vergunningsaanvrager gelezen moet worden als de persoon die de melding verricht. Het opschrift van de aan te plakken affiche luidt : "BEKENDMAKING MELDINGSAKTE".
Verval
De meldingsakte vervalt van rechtswege in elk van de volgende gevallen:
1° als de verwezenlijking van de gemelde stedenbouwkundige handelingen niet wordt gestart binnen de twee jaar na het verlenen van de meldingsakte;
2° als het uitvoeren van de gemelde stedenbouwkundige handelingen meer dan drie opeenvolgende jaren wordt onderbroken;
3° als de gemelde gebouwen niet winddicht zijn binnen drie jaar na de aanvang van de gemelde stedenbouwkundige handelingen;
4° als de exploitatie van de gemelde activiteit of inrichting niet binnen vijf jaar na het verlenen van de meldingsakte aanvangt.
De meldingsakte voor de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit vervalt van rechtswege in elk van de volgende gevallen:
1° als de exploitatie van de gemelde activiteit of inrichting meer dan vijf opeenvolgende jaren wordt onderbroken;
2° als de ingedeelde inrichting vernield is wegens brand of ontploffing veroorzaakt ten gevolge van de exploitatie;
3° als de exploitatie op vrijwillige basis volledig en definitief wordt stopgezet overeenkomstig de voorwaarden en de regels, vermeld in het decreet van 9 maart 2001 tot regeling van de vrijwillige, volledige en definitieve stopzetting van de productie van alle dierlijke mest, afkomstig van een of meerdere diersoorten, en de uitvoeringsbesluiten ervan.
Beroepsmogelijkheid
U kan tegen deze beslissing een verzoekschrift tot schorsing en/of vernietiging indienen bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen op het volgende adres:
Raad voor Vergunningsbetwistingen
p/a Dienst van de Bestuursrechtscolleges
Koning Albert II-laan 35 bus 81
1030 Brussel
U doet dit op straffe van onontvankelijkheid per beveiligde zending (dit is per aangetekende brief of door neerlegging ter griffie) binnen een vervaltermijn van 45 dagen die ingaat de dag na de betekening van deze beslissing.
Het verzoekschrift wordt in vijfvoud ingediend, namelijk één origineel en vier afschriften (fotokopies of een digitale kopie). Gelijktijdig met de indiening van het verzoekschrift stuurt u een afschrift van het verzoekschrift ter informatie aan de verwerende partij (dit is de overheid die de beslissing genomen heeft).
U bent een rolrecht verschuldigd van:
● 200 euro bij het indienen van een verzoekschrift tot vernietiging;
● 100 euro bij het indienen van een verzoekschrift tot schorsing of tot schorsing wegens uiterst dringende noodzakelijkheid.
U betaalt het rolrecht binnen een termijn van 15 dagen, die ingaat de dag na deze van de betekening van het verzoek daartoe door de griffier van de Raad. Als het bedrag niet binnen de termijn van 15 dagen is gestort wordt het beroep niet-ontvankelijk verklaard.
Meer info
De procedure voor de Raad van Vergunningsbetwistingen wordt geregeld in
● het decreet van 4 april 2014 betreffende de organisatie en de rechtspleging van sommige Vlaamse bestuursrechtscolleges,
● het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning;
● het besluit van de Vlaamse Regering van 16 mei 2014 houdende de rechtspleging voor sommige Vlaamse Bestuursrechtscolleges.
Meer info vindt u op de website van de Raad voor Vergunningsbetwistingen.
(http://www.dbrc.be/vergunningsbetwistingen)
Zitting van CBS van 13 MAART 2024
C.16. OMV 2023_188 - Bloemistenstraat 13 en 14 - beslissing
Aanleiding en context
Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd een omgevingsvergunning te verlenen voor het bouwen van twee woningen, op een perceel gelegen Bloemistenstraat 13 en 14 en met als kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie B 282 X, (afd. 1) sectie B 282 Y en (afd. 1) sectie B 284 Y, aangevraagd door de heer Gerard Scherpereel wonende Bontestierstraat 5 te 8540 Deerlijk.
Motivering
Het college van burgemeester en schepenen onderzoekt de vermelde aanvraag, rekening houdend met de terzake geldende wettelijke bepalingen en heeft betreffende de aanvraag het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar ingewonnen.
Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar zoals uitgebracht op 7 maart 2024.
Het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar luidt als volgt: Voorwaardelijk gunstig.
Er dient voldaan te worden aan volgende stedenbouwkundige lasten:
● De strook verharding langs de toekomstige voorgevels van de woningen en langs de groenzone dient aangelegd te worden conform het goedgekeurde wegenisplan uit de verkaveling.
● De verlichtingspaal op de grens tussen lot 1 en 2 dient verplaatst te worden conform de inplanting van de andere lichtpunten in het woonerf, zijnde dichter bij de gevel in het nog aan te leggen gedeelte wegenis.
● De groenzone/speelzone moet aangelegd worden conform het oorspronkelijk verkavelingsplan, ten laatste in het eerstvolgende plantseizoen na de bouw van de woningen (op het moment dat de werfzone niet langer van dienst is).
Het advies wordt als volgt gemotiveerd:
Gewestplan
De aanvraag situeert zich in het bij koninklijk besluit van 4 november 1977 vastgestelde origineel gewestplan Kortrijk met als bestemming woongebied.
Ruimtelijk uitvoeringsplan
● De aanvraag ligt in een gebied waarvoor een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Grens afbakening regionaalstedelijk gebied Kortrijk’ door de Vlaamse Regering werd vastgesteld op 20 januari 2006.
● De aanvraag is gelegen binnen de grenzen van het provinciaal ruimtelijke uitvoeringsplan Solitaire vakantiewoningen – Interfluvium, zoals vastgesteld door de deputatie op 25 juni 2015.
● De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.
Bijzonder plan van aanleg
De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd bijzonder plan van aanleg.
Verkaveling
De aanvraag is gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurde niet-vervallen verkaveling, goedgekeurd op 25 juni 2014 (dossiernummer VK 2014.5/2005-5).
Bepaling van het plan dat van toepassing is op de aanvraag
Het verkavelingsplan is van toepassing op de aanvraag.
Overeenstemming met dit plan
De aanvraag is in overeenstemming met de vigerende voorschriften.
Stedenbouwkundige verordeningen
Voor het perceel zijn de volgende stedenbouwkundige verordeningen relevant:
● Algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer, goedgekeurd bij besluit van de Vlaamse Regering van 29 april 1997.
● Gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid, goedgekeurd bij besluit van de Vlaamse Regering van 5 juni 2009 (en latere wijzigingen).
● Gewestelijke verordening inzake hemelwater, goedgekeurd bij besluit van de Vlaamse Regering van 10 februari 2023.
Relevante stedenbouwkundige vergunningen
Volgende stedenbouwkundige vergunningen en/of weigeringen zijn relevant:
● Stedenbouwkundige vergunning afgeleverd op 25 juni 2014 door het college van burgemeester en schepenen voor een nieuwe verkaveling.
● Stedenbouwkundige vergunning afgeleverd op 13 december 2006 door het college van burgemeester en schepenen voor het verbouwen van een schuurtje tot woongebouw.
Relevante milieuvergunningen
Er zijn geen voorgaande vergunningen gekend voor het betrokken goed.
Relevante omgevingsvergunningen
Er zijn geen voorgaande vergunningen gekend voor het betrokken goed.
3.1 Beschrijving van de omgeving
De eigendom is een perceel met een oppervlakte van 716,71 m² en is gelegen op de hoek van de Bontestierstraat en de Bloemistenstraat, op ongeveer 1100 m ten oosten van de kern van Deerlijk. De Bontestierstraat en de Bloemistenstraat zijn voldoende uitgeruste gemeentewegen. De Bontestierstraat is een vrij landelijke en smalle weg geflankeerd met lintbebouwing, de Bloemistenstraat is ingericht als woonerf.
Het perceel is braakliggend.
De omgeving heeft een residentieel karakter en wordt bepaald door de aanwezigheid van eengezinswoningen. Het wonen bestaat er bijna uitsluitend uit eengezinswoningen.
3.2 Beschrijving van de aangevraagde stedenbouwkundige handelingen
De aanvrager wenst op zowel lot 1 als lot 2 van een verkaveling telkens een ééngezinswoning te bouwen.
De bebouwing en inplanting op de loten 1 en 2 is identiek. Beide loten hebben een oppervlakte van 207 m². De woningen worden ingeplant op de rooilijn, waarbij lot 1 op 3 m van de rechter zijperceelsgrens en op de linker zijperceelsgrens ingeplant wordt en de woning op lot 2 op de rechter zijperceelsgrens en op 3 m van de linker zijperceelsgrens.. De afstand tot de achterkavelgrens bedraagt telkens 8 m. De woningen hebben een breedte van 8,5 m. De diepte op het gelijkvloers bedraagt 10 m. De woningen bestaan uit één bouwlaag met hellend dak. De kroonlijsthoogte bedraagt 3,3 m en de nokhoogte ligt op 7,5 m.
Op het gelijkvloers bevindt zich een inkom, toilet, leefruimte, keuken, berging en wasberging. Onder het dak worden drie slaapkamers, een badkamer, toilet en een nachthal ondergebracht.
De gevels worden afgewerkt in donkergrijze parement gevelstenen. Op de voorgevel wordt de insprong voorzien van houten latwerk in een natuurkleur. De dakbedekking bestaat uit zwarte dak- en gevelpannen en het schrijnwerk is voorzien in donkergrijs aluminium.
Rechts van de woning op lot 1 en links van de woning op lot 2 wordt een oprit voorzien met een breedte van 3 m en een diepte van 10 m. De oprit wordt voorzien in waterdoorlatende klinkerverharding met een totale oppervlakte van 30 m².
In de tuinzone wordt een pad over de lengte van het volledig perceel voorzien en een terras. De totale oppervlakte van de verharding bedraagt 22 m². Deze verharding wordt voorzien in een niet waterdoorlatende verharding die afwatert op eigen terrein. Op de achterperceelsgrens wordt een L-keerwand voorzien, gezien de tuinzone zich onder het maaiveld van de buren bevindt.
3.3 Beschrijving van de aangevraagde ingedeelde inrichtingen of activiteiten
De aanvraag heeft geen betrekking op een ingedeelde inrichting of activiteit.
Er diende over de aanvraag geen openbaar onderzoek gehouden te worden.
Er dienden geen adviezen ingewonnen te worden.
De aanvraag valt niet onder de bijlage I of II van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 december 2004. Project-MER of OVR is niet van toepassing op voorliggende aanvraag.
Op basis van de hierboven vermelde overwegingen wordt tot de volgende beoordeling van het dossier gekomen.
7.1 Planologische toets
De aanvraag dient getoetst te worden aan de stedenbouwkundige voorschriften van verkaveling 2014.5/2005-5.
Het gevraagde is in overeenstemming met de voorzieningen van de verkaveling gezien de inplanting, diepte, aantal bouwlagen, hoogte, maximale toegestane verharding, parkeergelegenheid, infiltratie- en buffervoorzieningen en hemelwaterput worden voorzien volgens de voorschriften.
7.2 Wegenis
In toepassing op de artikelen 4.3.5. tot en met 4.3.8. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening kan gesteld worden dat de Bloemistenstraat een voldoende uitgeruste openbare weg is.
De aanvraag beoogt niet de oprichting van een bedrijfswoning.
De aanvraag ligt niet in een reservatiestrook. Het goed is niet getroffen door een rooilijn.
7.3 Watertoets (decreet integraal waterbeleid)
Hoofdstuk III, afdeling I, artikel 8 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het algemeen waterbeleid (Belgisch Staatsblad 14 november 2003) legt bepaalde verplichtingen op, die de watertoets worden genoemd. Deze watertoets houdt in dat de eventuele schadelijke effecten van het innemen van ruimte ten koste van de watersystemen worden ingeschat.
De omzendbrief OMG/2022/1 ‘Richtlijnen voor de toepassing van een klimaatbestendige watertoets en de vrijwaring van het waterbergend vermogen in signaalgebieden’ reikt richtlijnen aan voor het toepassen van het nieuwe watertoetsbesluit, alsook voor het vrijwaren van watergevoelige gebieden.
Het voorliggend project heeft geen omvangrijke oppervlakte (<0,1 ha). Het betrokken goed is volgens de fluviale en de pluviale overstromingskaart niet gelegen binnen een overstromingsgevoelige zone. Er dringen zich in het kader van de watertoets geen maatregelen op inzake overstromingsvrij bouwen of beperkingen inzake de inname van komberging.
Er is voldaan aan de gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwater.
De dakoppervlakte van beide woningen watert af naar een hemelwaterput van telkens 10.000 liter. De hemelwaterput heeft een overloop naar een infiltratievoorziening met een volume van 1879 liter en een referentieoppervlakte van 10,3 m². Het in de hemelwaterput opgevangen hemelwater voor beide woningen wordt hergebruikt voor de toiletten, wasmachine, uitgietbak en de tuinkraan.
Hemel- en afvalwater wordt gescheiden afgevoerd tot aan de perceelsgrens. Het terras en de oprit van beide loten worden aangelegd in waterdoorlatende verharding of wateren af in de naastliggende onverharde ruimte zodat het water van de verhardingen infiltreert in de bodem.
Bijgevolg kan in alle redelijkheid geoordeeld worden dat het schadelijk effect beperkt zal zijn.
7.4 Mer-screening
De aanvraag valt niet onder de bijlage I,II of III van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 december 2004.
7.5 Natuurtoets
Volgens de natuurtoets blijkt dat geen onvermijdbare schade aan belangrijke natuurwaarden worden veroorzaakt.
7.6 Erfgoed-/archeologietoets
De bestaande reeds gesloopte bebouwing, is opgenomen in de inventaris van het bouwkundig erfgoed "Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen: Gemeente Deerlijk" zoals opgemaakt door de Vlaamse Overheid en wordt als volgt beschreven: “Dwars op de straat ingeplant arbeidershuisje uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak. Gebruik van sierbaksteen voor muizentandfries en ontlastingsbogen.”
Het pand heeft een lage locuswaarde. Een lage locuswaarde geldt voor gebouwen waarvan de erfgoedwaarde laag is en de andere factoren primeren. Deze gebouwen kunnen afgebroken worden. Een renovatie of sloop zijn bij deze panden een evenwaardige keuze. De erfgoedtoets voor deze panden is minimaal. Daarnaast werd het slopen van de woning reeds aanvaard bij het goedkeuren van de verkaveling in 2014.
7.7 Mobiliteit – MOBER (transport en verkeersveiligheid)
Niet van toepassing.
7.8 Decreet grond- en pandenbeleid
Gezien de beperkte omvang/aard van het project zijn geen normen of percentages betreffende de verwezenlijking van een bescheiden woonaanbod van toepassing.
7.9 Milieuaspecten
Niet van toepassing.
7.10 Goede ruimtelijke ordening
Voor de beoordeling van de goede ruimtelijke ordening wordt de aanvraag getoetst aan de hand van de aandachtspunten en criteria zoals vermeld in artikel 4.3.1 § 2 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, voor zover noodzakelijk en relevant.
Functie:
De aanvraag heeft betrekking op het bouwen van 2 woningen in een reeds bestaande verkaveling. Gezien reeds verschillende ééngezinswoningen in de omgeving aanwezig zijn is deze aanvraag functioneel inpasbaar.
Inplanting, ruimtegebruik, bouwvolume en verschijningsvorm:
De nieuwe woningen worden gekoppeld ingeplant op de rooilijn. Hierdoor wordt een harmonische aansluiting voorzien op de straat. Met deze inplanting wordt ingespeeld op de toestand van de omgeving.
Het bouwvolume, de bouwhoogte en bouwdiepte van de nieuwe woningen komen overeen met deze van de gekoppelde woningen die reeds gebouwd werden in de straat. Hierdoor wordt geen hinder verwacht voor de omringende percelen.
De nieuwe woningen krijgen ook dezelfde verschijningsvorm als de reeds bestaande woningen. De voorgevels worden voorzien van een donkergrijze parement gevelsteen waar ook houten latwerk in een natuurkleur op aangebracht wordt.
Het gevraagde is dan ook qua inplanting, ruimtegebruik, bouwvolume en verschijningsvorm inpasbaar in de omgeving en is in overeenstemming met de verkavelingsvoorschriften.
Parkeerplaatsen en verkeersaantrek:
Ten gevolge van de geplande werken kan een toename van de verkeersaantrek verwacht worden. De bouwplaats is voldoende goed ontsloten om deze toename te kunnen opvangen. Op het terrein van de woningen wordt in de vrije zijstrook een autostandplaats voorzien. Hierdoor wordt de bijkomende mobiliteit en parkeerbehoefte van de woningen op eigen terrein opgevangen.
Groen- en omgevingsaanleg:
Achteraan de woningen wordt een terras aangelegd, de rest van de tuin wordt voorzien van levend groen. De woning beschikt hierdoor over een voldoende ruime tuinzone om een kwalitatieve tuin te kunnen aanleggen. Bij het ontwerp van de woningen wordt voldoende aandacht besteed aan het contact tussen de leefruimtes van de woning en de tuinzone, wat de woonkwaliteit ten goede komt. De geplande verharding op het terrein wordt voorzien in waterdoorlatende materialen of watert af op eigen terrein, wat de waterhuishouding ten goede komt.
Conclusie
Het ontwerp is bijgevolg verenigbaar met zijn onmiddellijke omgeving en met de goede plaatselijke aanleg.
Artikel 4.3.1§2, 2° stelt dat het vergunningverlenende bestuursorgaan ook met de bijdrage van het aangevraagde aan de verhoging van het ruimtelijk rendement rekening kan houden.
De aanvraag doet een beperkte bijdrage tot de verhoging van het ruimtelijk rendement, doch respecteert de kwaliteit van de woon- en leefomgeving. Het aangevraagde past zich in de betrokken omgeving.
7.11 Resultaten openbaar onderzoek
Niet van toepassing.
7.12 Scheidingsmuren
Niet van toepassing.
7.13 Bespreking adviezen
Niet van toepassing.
7.14 Stedenbouwkundige lasten
Conform het Decreet betreffende de Omgevingsvergunning artikel 75 t.e.m. 77 kan de vergunningverlenende overheid aan een omgevingsvergunning lasten verbinden. Die lasten vinden hun oorsprong in het voordeel dat de begunstigde van de omgevingsvergunning uit die vergunning haalt en in de bijkomende taken die de overheid door de uitvoering van de vergunning op zich moet nemen.
De aanvrager voorziet tijdens de werken de voorziene groenzone/speelzone tijdelijk te gebruiken als werfzone. Hiermee wordt voldaan aan de voorwaarde uit de verkaveling dat voor de bouw van de woningen niet over de aangelegde wegenis gereden kan worden teneinde beschadiging door de bouw van de woningen te voorkomen. Na de werken zal het perceel aangelegd worden als groenzone (ingezaaid, aanplant boom, voorzien zitbank) conform het verkavelingsplan. De groenzone dient aangelegd te worden ten laatste in het eerstvolgende plantseizoen na de bouw van de woningen (op het moment dat de werfzone niet langer van dienst is).
Op de bestaande toestand op het plan is duidelijk dat een deel van de wegenis langs de toekomstige voorgevels van de woningen en langs de groenzone nog niet aangelegd werd. De strook verharding dient aangelegd te worden conform het goedgekeurde wegenisplan uit de verkaveling.
De verlichtingspaal op de grens tussen lot 1 en 2 dient verplaatst te worden conform de inplanting van de andere lichtpunten, zijnde dichter bij de gevel in het nog aan te leggen gedeelte wegenis.
De financiële waarborg voor de uitvoering van deze lasten is reeds voorzien in de oorspronkelijke verkaveling, zoals goedgekeurd op 24 juni 2014.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 2 Decreet Lokaal Bestuur
● Andere:
○ Besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet betreffende de omgevingsvergunning
○ Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009 en zijn wijzigingen
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
Het college van burgemeester en schepenen sluit zich aan bij het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar en besluit bijgevolg tot het afleveren van de omgevingsvergunning aan de heer Gerard Scherpereel wonende Bontestierstraat 5 te 8540 Deerlijk, voor het bouwen van twee woningen, op een perceel gelegen Bloemistenstraat 13 en 14 en met als kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie B 282 X, (afd. 1) sectie B 282 Y en (afd. 1) sectie B 284 Y.
Artikel 2
Er dient voldaan te worden aan volgende stedenbouwkundige lasten:
● De strook verharding langs de toekomstige voorgevels van de woningen en langs de groenzone dient aangelegd te worden conform het goedgekeurde wegenisplan uit de verkaveling.
● De verlichtingspaal op de grens tussen lot 1 en 2 dient verplaatst te worden conform de inplanting van de andere lichtpunten in het woonerf, zijnde dichter bij de gevel in het nog aan te leggen gedeelte wegenis.
● De groenzone/speelzone moet aangelegd worden conform het oorspronkelijk verkavelingsplan, ten laatste in het eerstvolgende plantseizoen na de bouw van de woningen (op het moment dat de werfzone niet langer van dienst is).
Zitting van CBS van 13 MAART 2024
C.17. Afsprakennota 2024-20 - strategische visie kernversterking - goedkeuring
Aanleiding en context
Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd de afsprakennota 2024-20 Strategische visie kernversterking in het kader van de zelfstandige groepering Leiedal, goed te keuren.
Motivering
Leiedal maakte in 2020-2021, in samenwerking met Plusoffice, een ruimtelijk strategische visie voor Deerlijk op die een blik op de ruimtelijke toekomstige ontwikkeling van Deerlijk omvat. Uit deze visie blijkt dat de grote uitdaging voor Deerlijk ligt in het kwalitatief verdichten.
In 2021-2022 werd een apart masterplan opgemaakt voor Sint-Lodewijk via het participatief traject 'DNA van het dorp' van de provincie West-Vlaanderen.
Het is nu de bedoeling om de ruimtelijk strategische visie en het masterplan verordenend te verankeren in het ruimtelijk beleid om een sterker antwoord te kunnen bieden op de actuele ruimtelijke uitdagingen. Er wordt geopteerd om te werken op een analoge manier met het kernversterkingsbeleid van Oostrozebeke waarbij een RUP kernversterking (opkuis-RUP) opgemaakt werd met daaraan gekoppeld een bouwcode en een dialoogkader.
Er wordt voorgesteld de verdere uitwerking van dit ruimtelijk beleid uit te voeren in twee stappen:
● stap 1 - strategische visie kernversterking
Als vooronderzoek wordt een kaart van alle woonzones opgemaakt voor het hele grondgebied van de gemeente waarbij de woongebieden opgedeeld worden in typegebieden, in functie van de kernversterking. De visie uit de 2 voorgaande onderzoeken wordt hierin geïntegreerd. Uit de kaart moet blijken waar kernversterking gewenst is en waar niet. Dit onderzoek naar type woongebieden wordt geïntegreerd in de ruimtelijk strategische visie die dan als BGO wordt goedgekeurd.
● stap 2 - juridische verankering
Op basis van de strategische visie kernversterking wordt dan een RUP-procedure opgestart die de kernversterkingsstrategiëen voor de typegebieden zal verankeren door het vastleggen van bestemmingen en dichtheden met daaraan gekoppeld een bouwcode.
Voorliggende afsprakennota, kaderend in de zelfstandige groepering Leiedal, voorziet in de eerste stap - de strategische visie kernversterking met volgende deelopdrachten:
● opmaak kaart woonzones met de bedoeling een visie op alle woongebieden scherp te stellen zodat kernversterking in de gemeente gestuurd kan worden en ongewenste verschuivingen van dichtheden en voorzieningen tussen woongebieden vermeden kunnen worden;
● herwerking ruimtelijk strategische visie naar een strategische visie kernversterking die als BGO goedgekeurd kan worden.
Voor het uitvoeren van het onderzoek wordt door Leiedal ook beroep gedaan op de expertise van een extern studiebureau stedenbouw, gespecialiseerd in het ruimtelijk instrumentarium.
De kosten (optimale procedure) worden geraamd op 38.779,19 euro.
Aard werk | Aantal uren | Ereloon | Totaal |
Projectleider | 41 | 5.663,33 euro | 38.779,19 euro |
Ontwerper | 177 | 17.009,70 euro | |
Tekenaar | 78 | 6.034,08 euro | |
Secretariaat | 3 | 198,48 euro | |
Externe expert (incl.BTW) | 68 | 9.873,60 euro |
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 55 Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
De beslissing heeft financiële gevolgen.
Raming of bedrag | 38.779,19 euro |
Actie | A-1.10.1 |
Jaarbudgetrekening | A-1.10.1/0600-00/21400000 |
Visum | G-2024-19 |
BESLUIT
Artikel 1
Het college van burgemeester en schepenen keurt de afsprakennota 2024-20 Strategische visie kernversterking goed.
Zitting van CBS van 13 MAART 2024
C.18. Renovatiepremie eigenaars-bewoners - goedkeuring
Zitting van CBS van 13 MAART 2024
C.19. Inname openbaar domein - kennisname
Zitting van CBS van 13 MAART 2024
C.20. Aanvullend reglement op het wegverkeer betreffende het snelheidsregime van 50 km/u in de Olekenbosstraat - verzoek agendering gemeenteraad - goedkeuring
Aanleiding en context
Aan het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd om de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken het 'aanvullend reglement op het wegverkeer betreffende het snelheidsregime van 50 km/u in de Olekenbosstraat' ter goedkeuring voor te leggen op de eerstvolgende gemeenteraad.
Motivering
Regelmatig wordt melding gemaakt van te snel verkeer in de Olekenbosstraat. Tellingen geven aan dat binnen de zone met een limiet van 50 km/u gemiddeld 56 km/u wordt gereden. Momenteel geldt in een deel van de Olekenbosstraat nog steeds een snelheidsregime van 70 km/u, gelegen tussen de bebouwde kom Deerlijk en de Fabrieksstraat. Het overige gedeelte van de Olekenbosstraat heeft al een snelheidslimiet van 50 km/u.
De overgang van 50 km/u naar 70 km/u en vervolgens, na de Fabrieksstraat, van 70 km/u naar 50 km/u is niet duidelijk aangegeven. Bovendien blijft het wegprofiel ongewijzigd, wat voor de weggebruiker voor verwarring zorgt.
Daarnaast blijkt dat de plaatsing van de verkeersborden voor 50 km/u niet sluitend is, wat leidt tot een foutieve verkeerssituatie.
Gezien het onaangepaste wegprofiel en de aanwezige (gelijkgrondse) fietsinfrastructuur wordt volgens het vademecum fietsvoorzieningen, geadviseerd om een maximale snelheid van 50 km/u te hanteren. Gezien het beperkte wegsegment van de Olekenbosstraat dat momenteel nog een snelheidslimiet van 70 km/u heeft, wordt voorgesteld om dit specifieke deel te wijzigen naar 50 km/u. Hierdoor blijft de wijziging beperkt tot dit gedeelte, terwijl de rest van de Olekenbosstraat al een snelheidslimiet van 50 km/u heeft.
Deze wijziging gebeurt in overeenstemming met de gemeente Anzegem, die beheerder is van een deel van de weg. Het college van burgemeester en schepenen van Anzegem besloot op 6 december 2023 akkoord te gaan met dit voorstel dat opgenomen werd in het (niet openbaar gepubliceerde) verslag van hun gemeentelijke verkeerscommissie van 21 november 2023. De gemeentes Deerlijk en Anzegem staan elk in voor de plaatsing van de nodige borden op hun grondgebied.
De maximumsnelheid 50 km/u wordt ingevoerd voor de volledige Olekenbosstraat. Dit is het wegsegment tussen de Wafelstraat en de Kerkstraat.
De maximumsnelheid wordt als volgt gesignaleerd:
● Verkeersbord C43 “50km/u”.
● Deze verkeersborden worden geplaatst op volgende locaties, telkens aan beide zijden van de rijbaan langs de rechterkant:
○ Einde bebouwde kom Deerlijk
○ Kruispunt met de Fabrieksstraat
○ Kruispunt met de Lendedreef
○ Kruispunt met de Overakker
○ Kruispunt met de Klijtstraat
○ Kruispunt met de Beukenhofstraat
○ Kruispunt met de Kerkstraat
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur
● Andere:
○ Wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij Koninklijk Besluit van 16 maart 1968
○ Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg en latere wijzigingen
○ Ministerieel besluit van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens en latere wijzigingen
○ Decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens
○ Uitvoeringsbesluit van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens
○ Omzendbrief MOB/2009/1 van 3 april 2009
○ Dienstorder MOW/AWV/2015/14 van 7 september 2015
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
Het college van burgemeester en schepenen verzoekt de voorzitter van de gemeenteraad om het aanvullend reglement betreffende het snelheidsregime van 50 km/u in de Olekenbosstraat, ter goedkeuring voor te leggen op de gemeenteraad van 28 maart 2024.
Zitting van CBS van 13 MAART 2024
C.21. Rapportering visum- en debiteurenbeheer 2023 - verzoek agendering gemeenteraad - goedkeuring
Zitting van CBS van 13 MAART 2024
C.22. Grafconcessie - bijzetting - kennisname
Zitting van CBS van 13 MAART 2024
C.23. Afvoering van ambtswege - goedkeuring
Zitting van CBS van 13 MAART 2024
C.24. Verkiezingen 13 oktober 2024 - inschrijving niet EU-burger als kiezer voor de gemeenteraadsverkiezingen - goedkeuring
Zitting van CBS van 13 MAART 2024
D.1. Concessie Gaverkasteel - ophoging zone rond uitbouw - goedkeuring
Aanleiding en context
Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd akkoord te gaan met het advies, opgesteld vanuit de dienst ruimte, om de problemen rond de nieuwe uitbouw van de concessie van het Gaverkasteel aan te pakken.
Motivering
Naar aanleiding van het laatste overlegmoment met de uitbater van de concessie van het Gaverkasteel werden enkele vragen gesteld rond het beheer en onderhoud van de zone rond het Gaverkasteel.
Enkele van de vragen werden ondertussen beantwoord en opgelost door de gemeentelijke diensten.
De grootste vraag stelt zich echter rond de nieuwe uitbouw die door de eigenaar werd geplaatst. Bij regenval verandert de zone rond het terras in een modderpoel. De voornaamste reden hiervoor is dat er geen gazon werd ingezaaid na de werken.
De deskundige groen en proper nam hiervoor contact op met de uitbater om het probleem ter plaatse te bekijken. Gewoon gazon inzaaien kan, maar daarmee is de zone naast de uitbouw nog niet definitief in orde.
Het grootste probleem is dat er bij de uitbreiding van het gebouw geen rekening werd gehouden met het bestaande grondniveau, waardoor er een hoog niveauverschil is ontstaan tussen de uitbouw en het gazon/aarde.
De deskundige groen en proper adviseert om alles op te hogen met teelaarde tot op het niveau van het pad rond het gebouw en alles in te zaaien. Het plaatsen van schors wordt afgeraden omdat die zich zou verspreiden in het gazon en na verloop van tijd zou er dan ook weer onkruid groeien.
Ook de zone, gelegen in het verlengde van het gebouw, waar momenteel platen liggen die de eigenaar wenst te gebruiken als buitenruimte met staantafels, dient uitgevlakt te worden met teelaarde en dient opnieuw ingezaaid te worden.
De deskundige groen en proper raamt de totale kostprijs voor de werken op ongeveer 2.500,00 euro.
De dienst ruimte is van mening dat deze werken konden voorzien worden bij het plaatsen van de uitbouw. De uitbater diende rekening te houden met het ontstane niveauverschil en bijgevolg dient hij zelf in te staan voor de bijkomende werken en alle kosten hiervoor op zich te nemen.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 3, 1° Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
Het college van burgemeester en schepenen besluit volgende werken uit te voeren en de daarbij horende kosten ten laste te nemen:
● het ophogen met teelaarde en het inzaaien met gazon van het pad rond het Gaverkasteel;
● het uitvlakken met teelaarde en het inzaaien met gazon van de zone gelegen in het verlengde van het Gaverkasteel, die de eigenaar wenst te gebruiken als buitenruimte met staantafels.
Zitting van CBS van 13 MAART 2024
D.2. OMV 2023_154 - Paanderstraat 96 - beslissing
Aanleiding en context
Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd een omgevingsvergunning te verlenen voor het verbouwen van een eengezinswoning, slopen van bijgebouw, verwijderen van verharding, op een perceel gelegen Paanderstraat 96 en met als kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie A 397 E, aangevraagd door Chris Bossuyt - Liene De Meyer wonende Beverenstraat 45 te 8540 Deerlijk.
Motivering
Het college van burgemeester en schepenen onderzoekt de vermelde aanvraag, rekening houdend met de terzake geldende wettelijke bepalingen en heeft betreffende de aanvraag het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar ingewonnen.
Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar zoals uitgebracht op 7 maart 2024.
Het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar luidt als volgt: Ongunstig.
Het advies wordt als volgt gemotiveerd:
Gewestplan
De aanvraag situeert zich in het bij koninklijk besluit van 4 november 1977 vastgestelde origineel gewestplan Kortrijk met als bestemming agrarisch gebied.
Ruimtelijk uitvoeringsplan
● De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.
● De aanvraag is gelegen binnen de grenzen van het provinciaal ruimtelijke uitvoeringsplan Solitaire vakantiewoningen – Interfluvium, zoals vastgesteld door de deputatie op 25 juni 2015.
● De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.
Bijzonder plan van aanleg
De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd bijzonder plan van aanleg.
Verkaveling
De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurde niet-vervallen verkaveling.
Bepaling van het plan dat van toepassing is op de aanvraag
Het gewestplan is van toepassing op de aanvraag.
Overeenstemming met dit plan
De aanvraag wijkt af van de vigerende voorschriften.
Stedenbouwkundige verordeningen
Voor het perceel zijn de volgende stedenbouwkundige verordeningen relevant:
● Gewestelijke verordening inzake hemelwater, goedgekeurd bij besluit van de Vlaamse Regering van 10 februari 2023.
● Provinciale verordening inzake het overwelven van baangrachten, vastgesteld door de provincieraad in zitting van 23 juli 2008.
● Gemeentelijke algemene bouwverordening inzake vellen van hoogstammige bomen, vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 22 maart 1974 en goedgekeurd bij KB op 4 juli 1974.
Relevante stedenbouwkundige vergunningen
Volgende stedenbouwkundige vergunningen en/of weigeringen zijn relevant:
● Stedenbouwkundige vergunning afgeleverd op 4 oktober 1967 door het college van burgemeester en schepenen voor het bouwen van een berg- en autobergplaats.
● Stedenbouwkundige vergunning afgeleverd op 18 september 1969 door het college van burgemeester en schepenen voor het bouwen van een woonhuis.
Relevante milieuvergunningen
Er zijn geen voorgaande vergunningen gekend voor het betrokken goed.
Relevante omgevingsvergunningen
Er zijn geen voorgaande vergunningen gekend voor het betrokken goed.
Relevante handhavingsdossiers
Voor de uitbreiding werd een handhavingsdossier opgestart. Naar aanleiding van de uitgevoerde werken zonder vergunning werd op 17 januari 2023 een schrijven gericht aan de eigenaar. Onderhavig dossier betreft de regularisatie van de reeds uitgevoerde werken.
3.1 Beschrijving van de omgeving
De eigendom is een perceel met een oppervlakte van 1089 m² en is gelegen langs de Paanderstraat op ongeveer 800 m ten noordwesten van de kern van Deerlijk. De Paanderstraat is een voldoende uitgeruste gemeenteweg. Het is een vrij landelijke en smalle weg. Het perceel is bebouwd met een vrijstaande ééngezinswoning met één bouwlaag en een hellend dak. Op het hellend dak werd een uitbreiding geplaatst. De woning is ingeplant op 8 m van de rooilijn en bevindt zich op 4 m van de linker perceelsgrens en 4 m van de rechter perceelsgrens. De woning heeft een breedte van 12,5 m, een diepte van 14,85 m en bevindt zich op 34,96 m van de achterste perceelsgrens. De woning heeft een kroonlijsthoogte van 3,12 m en een nokhoogte van 5,62 m. De uitbreiding heeft een nokhoogte van 6,25 m.
Naast de woning bevindt zicht een oprit in asfaltverharding die loopt tot een bijgebouw met een oppervlakte van 206 m² dat reeds werd afgebroken. De betonnen funderingsplaat ervan is nog aanwezig.
De omgeving is een landelijke, agrarische omgeving. Het perceel ten noorden van het perceel is in gebruik voor tuinbouw, de percelen ten westen worden aangewend ifv akkerbouw, het perceel ten oosten is grasland. Op het zuidelijk gelegen perceel zijn hoevegebouwen aanwezig.
3.2 Beschrijving van de aangevraagde stedenbouwkundige handelingen
De aanvraag betreft het verbouwen en uitbreiden van een bestaande eengezinswoning. Bij het indienen van de aanvraag werd de uitbreiding van de woning reeds uitgevoerd. De bestaande bebouwing heeft een oppervlakte van 167,4 m² en bevindt zich op 8 m van de rooilijn, 4 m van de linker perceelsgrens en 4 m van de rechter perceelsgrens.
De uitbreiding werd aangebracht op het dak van de bestaande woning, over een groot deel van de diepte van de woning, als een balk afgewerkt met een plat dak. De inplanting ten opzichte van de perceelsgrenzen is niet gewijzigd. De kroonlijsthoogte van de woning bedraagt 3,12 m en de hoogte van de uitbreiding bedraagt 6,25 m, wat 0,63 m hoger is dan de bestaande, deels te behouden nokhoogte.
De voorgevel van de woning werd eveneens grondig gewijzigd. De houten constructie thv de voorgevel werd verwijderd, het ronde raam op het verdiep werd vervangen door een rechthoekig raam, de grote raamopening links van de voordeur werd verwijderd en er werd een nieuwe raamopening aangebracht op een hoogte van 1,85 m tov maaiveld. Ook de raamopeningen in de zij- en achtergevel werden aangepast.
Het materiaalgebruik voor het nieuwe volume betreft trespaplaten als gevelbekleding. De gevelbekleding van de bestaande woning wordt voorzien in crepi (kleur niet gekend). De dakbedekking van de woning blijft behouden in zwarte dakpannen, het buitenschrijnwerk wordt gewijzigd naar zwart.
Het bestaande hoofdvolume wordt intern verbouwd. Het gelijkvloers bestaat na verbouwing en uitbreiding uit een inkomhal, toilet, technische ruimte, twee slaapkamers, een badkamer, koele berging, berging, woonkamer en een keuken. Op het verdiep worden een polyvalente ruimte, dressing, berging + verwarming, badkamer, toilet en een berging ondergebracht.
Ter hoogte van de rechter vrije zijstrook wordt 18 m² verharding voorzien die infiltreert op eigen terrein. De verharding die zich momenteel ter hoogte van de rechter perceelsgrens bevindt, wordt verwijderd en vervangen door gras. Aan de linker perceelsgrens wordt een oprit voorzien van 3,5 m breed. De eerste drie meter worden voorzien in een volledige oprit aangelegd met kasseien. Daarna wordt de oprit aangelegd als een karrenspoor. Op het einde van het karrenspoor wordt een verharding voorzien in dolomiet met een oppervlakte van +/- 70 m² als ontsluiting van de carport. Op 10 m van de achtergevel wordt een carport voorzien met een diepte van 6,5 m en 6 m breed. De carport wordt ingeplant op 1 m van de linker perceelsgrens. De carport heeft een oppervlakte van 36 m² en wordt aangevraagd conform het vrijstellingsbesluit.
3.3 Beschrijving van de aangevraagde ingedeelde inrichtingen of activiteiten
De aanvraag heeft geen betrekking op een ingedeelde inrichting of activiteit.
Er diende over de aanvraag geen openbaar onderzoek gehouden te worden.
Er dienden geen adviezen ingewonnen te worden.
De aanvraag valt niet onder de bijlage I of II van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 december 2004. Project-MER of OVR is niet van toepassing op voorliggende aanvraag.
Op basis van de hierboven vermelde overwegingen wordt tot de volgende beoordeling van het dossier gekomen.
7.1 Planologische toets
De aanvraag dient getoetst te worden aan de stedenbouwkundige voorschriften van het gewestplan, meerbepaald aan de voorschriften van het agrarisch gebied.
In deze zone gelden de stedenbouwkundige voorschriften van art. 11.4.1. van het koninklijk besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen. Deze voorschriften luiden als volgt :
Agrarische gebieden zijn bestemd voor de landbouw in de ruime zin. Behoudens bijzondere bepalingen mogen de agrarische gebieden enkel bevatten de voor het bedrijf noodzakelijke gebouwen, de woning van de exploitanten, benevens verblijfsgelegenheid voor zover deze een integrerend deel van een leefbaar bedrijf uitmaakt, en eveneens para-agrarische bedrijven.
Gebouwen bestemd voor niet aan de grond gebonden agrarische bedrijven met industrieel karakter of voor intensieve veeteelt, mogen slechts opgericht op ten minste 300 m van een woongebied of op ten minste 100 m van een woonuitbreidingsgebied, tenzij het een woongebied met landelijk karakter betreft. De afstand van 300 en 100 m geldt evenwel niet in geval van uitbreiding van bestaande bedrijven. De overschakeling naar bosgebied is toegestaan overeenkomstig de bepalingen van artikel 35 van het Veldwetboek, betreffende de afbakening van de landbouw- en bosgebieden.
De aanvraag wijkt af van de voorschriften van het gewestplan.
De aanvraag valt onder de basisrechten voor zonevreemde constructies van de Vlaamse codex ruimtelijke ordening voor wat betreft de verbouwing van de zonevreemde woning waarbij artikel 4.4.12 stelt dat in alle bestemmingsgebieden de vigerende bestemmingsvoorschriften op zichzelf geen weigeringsgrond vormen bij de beoordeling van een aanvraag voor een stedenbouwkundige vergunning voor het verbouwen van een bestaande zonevreemde woning op voorwaarde dat het aantal woongelegenheden beperkt blijft tot het bestaande aantal, waarbij artikel 4.4.15 stelt dat het uitbreiden vergunbaar is voor zover het bouwvolume beperkt blijft tot ten hoogste 1.000 m³ en op voorwaarde dat het aantal woongelegenheden beperkt blijft tot het bestaande aantal en waarbij artikel 4.4.11 stelt dat de toetsing aan de goede ruimtelijke ordening onverkort geldt bij de afgifte van een vergunning.
In het voorliggend ontwerp blijft het aantal woongelegenheden behouden. De bestaande woning heeft een bruto volume van 754 m³ en het bruto bouwvolume van de woning na verbouwing bedraagt 965 m³ (< 1.000 m³). De aanvraag voldoet aan de bepalingen van de codex en is bijgevolg in overeenstemming met de voorzieningen van het gewestplan.
7.2 Wegenis
In toepassing op de artikelen 4.3.5. tot en met 4.3.8. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening kan gesteld worden dat de Paanderstraat een voldoende uitgeruste openbare weg is.
De aanvraag beoogt niet de oprichting van een bedrijfswoning.
De aanvraag ligt niet in een reservatiestrook. Het goed is niet getroffen door een rooilijn.
7.3 Watertoets (decreet integraal waterbeleid)
Hoofdstuk III, afdeling I, artikel 8 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het algemeen waterbeleid (Belgisch Staatsblad 14 november 2003) legt bepaalde verplichtingen op, die de watertoets worden genoemd. Deze watertoets houdt in dat de eventuele schadelijke effecten van het innemen van ruimte ten koste van de watersystemen worden ingeschat.
De omzendbrief OMG/2022/1 ‘Richtlijnen voor de toepassing van een klimaatbestendige watertoets en de vrijwaring van het waterbergend vermogen in signaalgebieden’ reikt richtlijnen aan voor het toepassen van het nieuwe watertoetsbesluit, alsook voor het vrijwaren van watergevoelige gebieden.
Het betrokken goed is volgens de fluviale en de pluviale overstromingskaart niet gelegen binnen een overstromingsgevoelige zone. Er dringen zich in het kader van de watertoets geen maatregelen op inzake overstromingsvrij bouwen of beperkingen inzake de inname van komberging.
Er is voldaan aan de gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwater.
De dakoppervlakte watert af naar twee hemelwaterputten met een totaal volume van 30.000 liter. De hemelwaterput heeft een overloop naar een infiltratievoorziening met een volume van 9.000 liter en een referentieoppervlakte van 30 m². Het in de hemelwaterput opgevangen hemelwater wordt hergebruikt voor buitenkranen, een wasmachine en de toiletten.
Hemel- en afvalwater worden gescheiden afgevoerd tot aan de perceelsgrens.
Het terras, de oprit en het bijgebouw worden aangelegd in waterdoorlatende verharding of wateren af in de naastliggende onverharde ruimte zodat het water van de verhardingen infiltreert in de bodem. Voor het hergebruik dat wordt voorgesteld, is een regenwaterput van 30.000 l te groot. Hierdoor zal minder water herinfiltreren in de ondergrond. In navolging van de principes uit de gewestelijke verordening is de aanwezigheid van 1 regenwaterput van 15.000 l voldoende.
7.4 Mer-screening
De aanvraag valt niet onder de bijlage I,II of III van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 december 2004.
7.5 Natuurtoets
Volgens de natuurtoets blijkt dat geen onvermijdbare schade aan belangrijke natuurwaarden worden veroorzaakt.
7.6 Erfgoed-/archeologietoets
Niet van toepassing.
7.7 Mobiliteit – MOBER (transport en verkeersveiligheid)
Niet van toepassing.
7.8 Decreet grond- en pandenbeleid
Gezien de beperkte omvang/aard van het project zijn geen normen of percentages betreffende de verwezenlijking van een bescheiden woonaanbod van toepassing.
7.9 Milieuaspecten
Niet van toepassing.
7.10 Goede ruimtelijke ordening
Voor de beoordeling van de goede ruimtelijke ordening wordt de aanvraag getoetst aan de hand van de aandachtspunten en criteria zoals vermeld in artikel 4.3.1 § 2 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, voor zover noodzakelijk en relevant.
Functie:
Hoewel de aanvraag geen betrekking heeft op professionele activiteiten of para-agrarische activiteiten, is het verbouwen van de woning in deze lokale ruimtelijke agrarische situatie aanvaardbaar. Het ontwerp veroorzaakt geen schade aan de externe landbouwstructuren en de aanwezige agrarische dynamiek.
De aanvraag heeft betrekking op de verbouwing van een eengezinswoning. Deze functie blijft ongewijzigd en is passend binnen deze landelijke omgeving.
Inplanting en ruimtegebruik:
De inplanting van de woning op 8 m achter de rooilijn blijft ongewijzigd.
De uitbreiding wordt gerealiseerd bovenop het bestaande volume. Op die manier vormt de bebouwing na de werken een compact geheel.
Bouwvolume en verschijningsvorm:
Het ontwerp voorziet interne verbouwingswerken waarbij, door het aanbrengen van een ruime dakuitbouw, het bouwvolume van de woning grondig wijzigt. De dakuitbouw wordt voorzien op het linker dakvlak en deels op het rechter dakvlak met een breedte van 14,14 m en tot op 0,30 m van zowel de voor- als achtergevel. De nokhoogte van de dakuitbouw is 0,63 m hoger dan de bestaande nok. Dakuitbouwen worden over het algemeen aanvaard indien ze zich beperken tot een breedte van 1/3 van het dakvlak en waarbij ze de bestaande nokhoogte niet overschrijden. Het ontwerp overschrijdt de algemene normen inzake dakuitbouwen ruimschoots wat resulteert in een disbalans in de proporties en esthetiek van de woning. De dakuitbouw concipieert zich eerder als een volwaardige 2de bouwlaag met plat dak in een omgeving die gekenmerkt wordt door in hoofdzaak woningen afgewerkt met hellende daken. Hierdoor vormt de woning een storend element het in het landschap en heeft het een negatieve impact op het straatbeeld.
De dakuitbouw wordt voorzien in zwarte trespa, de gevelmuren worden voorzien in crepi. Beide materialen passen niet bij de traditionele landelijke bebouwing, waardoor de visuele harmonie van de directe omgeving verstoord wordt. Daarnaast is crepi geen onderhoudsvriendelijk en duurzaam materiaal doordat het moeilijk verwijderbaar is omdat het zich hecht aan de ondermuur.
Door het ontworpen bouwvolume en de verschijningsvorm wordt de goede ruimtelijke ordening ernstige schade toegebracht.
Parkeerplaatsen en verkeersaantrek:
De functie van eengezinswoning blijft behouden, bijgevolg wordt geen wijziging van de verkeersaantrek verwacht.
Het ontwerp voorziet een dubbele carport op 10 m achter de achtergevel van de woning. De carport is conform het vrijstellingsbesluit vrijgesteld van vergunning. Op zich is de strikt noodzakelijke toegang tot de carport eveneens vrijgesteld van vergunning. De verharding in de vrije zijstrook wordt voorzien in de vorm van een karrespoor, wat de verharding tot een minimum beperkt. Echter wordt het karrespoor vanaf de achtergevel vervangen door dolomietverharding die de strikt noodzakelijke oppervlakte overschrijdt, waardoor het vrijstellingsbesluit niet van toepassing is. Deze nutteloze verharding is niet alleen esthetisch onaangenaam, het betreft eveneens een verlies aan groene ruimte en doet geen bijdrage aan de biodiversiteit.
Groen- en omgevingsaanleg:
In de bestaande toestand is het perceel ruim verhard. Dit niet alleen door een toegangsweg in asfalt in de rechter vrije zijstrook, ook de weg naar de vroegere loods en de fundering van de gesloopte loods zijn nog aanwezig op het terrein. Het ontwerp voorziet het integraal wegnemen van de verharding en het vervangen ervan door gras. Het verwijderen van de bestaande verharding is essentieel.
In de linker zijtuinstrook van de woning wordt een terras aangelegd.
De woning beschikt over een voldoende ruime tuinzone om een kwalitatieve tuin te kunnen aanleggen. Na de werken wordt het contact tussen de leefruimtes van de woning en de tuinzone versterkt, wat de woonkwaliteit ten goede komt. Het ontwerpplan voorziet de aanplant van een hoogstammige boom op een afstand van +/- 3 m van de carport.
De woning beschikt tevens over een kleine voortuin. Deze zone dient steeds te worden aangelegd als voortuin met laagstammig groen. Het ontwerp voorziet, muv de aanplant van een haag vanaf de rechter perceelsgrens tot op 9,40 m van de rechter perceelsgrens, de inrichting van de voortuin in gazon. Gezien de inplanting binnen het agrarisch gebied is het wenselijk dat de tuin een bijdrage levert aan de biodiversiteit. Bijgevolg is een bijkomende aanplant van een gemengde haag op zowel de achterste als de linker zijperceelsgrens wenselijk.
Conclusie
Het ontwerp is omwille van het bouwvolume en de verschijningsvorm niet verenigbaar met zijn onmiddellijke omgeving en met de goede plaatselijke aanleg.
Artikel 4.3.1§2, 2° stelt dat het vergunningverlenende bestuursorgaan ook met de bijdrage van het aangevraagde aan de verhoging van het ruimtelijk rendement rekening kan houden.
De aanvraag doet geen bijdrage tot de verhoging van het ruimtelijk rendement, doch respecteert de kwaliteit van de woon- en leefomgeving. Het aangevraagde past zich in de betrokken omgeving.
7.11 Resultaten openbaar onderzoek
Niet van toepassing.
7.12 Scheidingsmuren
Niet van toepassing.
1.m. Bespreking adviezen
Niet van toepassing.
1.n. Stedenbouwkundige lasten
Overeenkomstig artikel 75 §1, lid 2, 4° van het omgevingsvergunningsdecreet moet de bevoegde overheid bij de afgifte van een omgevingsvergunning een last opleggen wanneer het gaat om omgevingsvergunningsaanvragen waarbij toepassing gemaakt wordt van de volgende afwijkingsregels van stedenbouwkundige voorschriften van titel 4, hoofdstuk 4 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening:
De vergunning maakt toepassing van de basisrechten voor zonevreemde functiewijzigingen conform artikel 4.4.23 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening. Conform artikel 75,4° van het Decreet betreffende de omgevingsvergunning is de vergunningverlenende overheid verplicht om een stedenbouwkundige last op te leggen bij toepassing van deze afwijkingsregel. Deze last vindt zijn oorsprong in het voordeel dat de begunstigde van de omgevingsvergunning uit de vergunning haalt en in de bijkomende taken die de overheid door de uitvoering van de vergunning op zich neemt.
Aangezien het bestuur niet beschikt over een stedenbouwkundige verordening voor het heffen van een financiële last, dient een last in natura opgelegd te worden.
In het dossier zit geen voorstel van last in natura vervat. Volgende last in natura lijkt billijk:
● Gezien de inplanting binnen het agrarisch gebied is het wenselijk dat de tuin een bijdrage levert aan de biodiversiteit. Dit door, naast de reeds bestaande hoogstammige boom, bijkomend 3 hoogstammige bomen te planten met een plantmaat van minstens 12/14. Deze hoogstammige bomen worden aangeplant in de achtertuinzone tijdens het eerstvolgende plantseizoen volgend op de afgifte van de vergunning.
Voor de uitvoering van de last in natura wordt bij de afgifte van de vergunning eveneens een waarborg opgenomen. De waarborg dekt de volledige geraamde kostprijs van de lasten. Als de uitvoering van diverse lasten financieel wordt gewaarborgd, dient één waarborg voor de totaliteit van de lasten in kwestie gehanteerd te worden, waarbij aangegeven wordt welk waarborggedeelte betrekking heeft op elke last afzonderlijk.
De financiële waarborg wordt geraamd op 900 euro.
Echter gezien de aanvraag niet in overeenstemming is met de goede ruimtelijke ordening is het opnemen van een last hier zonder voorwerp.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 2 Decreet Lokaal Bestuur
● Andere:
○ Besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet betreffende de omgevingsvergunning
○ Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009 en zijn wijzigingen
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
Het college van burgemeester en schepenen sluit zich aan bij het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar en besluit bijgevolg tot het weigeren van de omgevingsvergunning aan Chris Bossuyt - Liene De Meyer wonende Beverenstraat 45 te 8540 Deerlijk, voor het verbouwen van een eengezinswoning, slopen van bijgebouw, verwijderen van verharding, op een perceel gelegen Paanderstraat 96 en met als kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie A 397 E.
Zitting van CBS van 13 MAART 2024
D.3. Gemeenteraad van 28 maart 2024 - agendapunten - verzoek agendering - goedkeuring
Aanleiding en context
De agenda van de gemeenteraad bevat in ieder geval de punten die door het college van burgemeester en schepenen aan de voorzitter worden meegedeeld.
Het college en burgemeester en schepenen wordt gevraagd de agenda voor de komende gemeenteraad te overlopen.
Motivering
Het college van burgemeester en schepenen overloopt de voorziene punten voor de gemeenteraadszitting van 28 maart 2024.
Er zijn geen adviezen nodig.
Juridische gronden
● Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur
● Andere:
○ Art. 19 Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
Het college van burgemeester en schepenen besluit de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken om volgende punten te agenderen op de gemeenteraad van 28 maart 2024:
OPENBARE ZITTING
De openbare zitting van de gemeenteraad wordt geschorst om deze, na de beslissing over de jaarrekening door de OCMW-raad, te hernemen.
De openbare zitting van de gemeenteraad wordt geschorst om de punten in openbare zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn verder te behandelen.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.