DEERLIJK

19 JUNI 2024

 

AANWEZIG

 

Burgemeester: Claude Croes

 

Schepenen: Bert Schelfhout, Regine Vanwynsberghe-Rooryck, Philip Ghekiere, Matthias Vanneste, Louis Vanderbeken

Algemeen directeur: Karel Bauters

 

 

Bij aanvang van deze zitting vindt een toelichting plaats door Leiedal met betrekking tot de Woonkaart en de bijhorende visie hieromtrent.

 

 

Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 19 JUNI 2024

C.1. College van burgemeester en schepenen - verslag van de zitting van 12 juni 2024 - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd het verslag van de vorige zitting goed te keuren.

 

Motivering

 

Het college van burgemeester en schepenen overloopt het verslag van de zitting van 12 juni 2024.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 50 Decreet Lokaal Bestuur

 

Adviezen

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit het verslag van de zitting van 12 juni 2024 goed te keuren.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 30/06/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 19 JUNI 2024

C.2. Diverse verslagen - kennisname

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt verzocht kennis te nemen van de aan de gemeente overgemaakte verslagen.

 

Motivering

 

Volgende verslagen werden overgemaakt aan de gemeente:

 

        IMOG - verslag van de algemene vergadering van 21 mei 2024

        IMOG - jaarverslag 2023

        ZEFIER cv - verslag van de algemene vergadering van 13 juni 2024

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Adviezen

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van de ontvangen verslagen.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 30/06/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 19 JUNI 2024

C.3. Toetreding tot de dienstverlenende vereniging Cipal als aankoopcentrale aangaande de 'Raamovereenkomst voor de verwerving en exploitatie van een multifunctioneel cloud platform voor de ondersteuning van duurzaam beleid door positieve incentivering, effectieve ontrading en correcte handhaving' - afname InTouch - verzoek tot agendering gemeenteraad - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken de toetreding tot de dienstverlenende vereniging Cipal als aankoopcentrale aangaande de 'Raamovereenkomst voor de verwerving en exploitatie van een multifunctioneel cloud platform voor de ondersteuning van duurzaam beleid door positieve incentivering, effectieve ontrading en correcte handhaving', via deze raamovereenkomst te agenderen op de gemeenteraad van 4 juli 2024.

 

Motivering

 

De raad van bestuur van Cipal dv heeft op 24 oktober 2019, bijgesteld op 30 januari 2020, beslist om via een openbare procedure een overheidsopdracht te plaatsen waarvan het voorwerp bestaat uit "Raamovereenkomst voor de verwerving en exploitatie van een multifunctioneel cloud platform voor de ondersteuning van duurzaam beleid door positieve incentivering, effectieve ontrading en correcte handhaving" met bestek nr. CSMRTIOH20.

 

De raad van bestuur van Cipal dv besliste op 23 december 2020 om voornoemde opdracht te gunnen aan Smartville, met maatschappelijke zetel te Steenweg Deinze 154, 9810 Nazareth.

 

De voornoemde opdracht van Cipal dv is een raamovereenkomst met één leverancier en Cipal dv treedt hierbij op als aankoopcentrale in de zin van artikelen 2,6° en 47 van de wet van 17 juni 2016.

 

De gemeente die een beroep doet op een aankoopcentrale is krachtens artikel 47, § 2 van de wet van 17 juni 2017 vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren.

 

Het is aangewezen dat de gemeente toetreedt tot de aankoopcentrale aangaande “Raamovereenkomst voor de verwerving en exploitatie van een multifunctioneel cloud platform voor de ondersteuning van duurzaam beleid door positieve incentivering, effectieve ontrading en correcte handhaving” (Bestek CSMRTIOH20) om volgende redenen:

        de in de aankoopcentrale voorziene smart city oplossingen voldoen aan de behoefte van het bestuur;

        het bestuur moet zelf geen gunningsprocedure voeren wat een besparing aan tijd en geld betekent;

        Cipal dv beschikt over knowhow of technische expertise inzake de aankoop van licenties, gebruiksrechten, onderhouds- en ondersteuningsprogramma’s m.b.t. standaardsoftware of ICT-infrastructuur door aanbestedende overheden.

 

De gemeente is niet verplicht tot enige afname van de raamovereenkomst (geen afnameverplichting) en de raamovereenkomst is ook niet-exclusief (een afname via een andere leverancier is mogelijk).

 

Het college van burgemeester en schepenen keurde in zitting van 27 maart 2024 de plaatsing van een vrachtwagensluis met ANPR-camera's in de Pladijsstraat principieel goed.

 

Slimme camera’s en een onderliggend handhavingsplatform zorgen voor een onzichtbare maar zeer effectieve bescherming van autoluwe, autovrije of andere beperkte zones. Zowel het toegangsbeheer als de toegangscontrole en bijhorende GAS-beboeting van deze zones kan vandaag automatisch via Smartville verlopen.

 

De Smartville oplossing

        levert vergunningen af die aanvragers toelaten om toch bepaalde gebieden binnen te rijden; de aanvragen daarvoor worden makkelijk verwerkt via een digitaal loket;

        bewaakt de doorgang en registreert overtreders met slimme ANPR camera’s;

        herkent prioritaire voertuigen zoals politie, ambulances en brandweerwagens, maar ook taxi’s en mindervaliden; deze worden dus niet als overtreders gemeld;

        zorgt voor de aanmaak en de opvolging van GAS-boetes voor overtreders tot en met de inning ervan door middel van het handhavingsplatform.

 

InTouch maakt deel uit van het handhavingsplatform van Smartville. InTouch biedt steden, gemeenten en politiezones software voor mobiliteitstoepassingen, zoals toelatingen, vergunningen en handhaving. Met integreerbare, digitale oplossingen wil InTouch lokale besturen ontzorgen en efficiënter laten werken. Via InTouch kunnen burgers en bedrijven een doorgangsvergunning aanvragen via een e-portaal. Itsme controleert de identiteit van de aanvrager en in de backoffice bekijkt / controleert men de gegevens. De applicatie kan uitgebreid worden met andere functionaliteiten, zoals het beheer van bewonerskaarten en kaarten voor mindervaliden. Bijkomend kan men op termijn ook GAS 4/5 implementeren. De koppeling met het boekhoudingspakket is mogelijk.

 

De uitgave voor deze opdracht wordt voorzien in het investeringsbudget van 2024, op jaarbudgetrekening 0200-00/23000000/GEMEENTE/CBS/IP-12 (actie A-1.07.1) en in het budget van de volgende jaren.

 

De nodige kredieten worden voorzien bij de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken de toetreding tot de dienstverlenende vereniging Cipal als aankoopcentrale aangaande de 'Raamovereenkomst voor de verwerving en exploitatie van een multifunctioneel cloud platform voor de ondersteuning van duurzaam beleid door positieve incentivering, effectieve ontrading en correcte handhaving', te agenderen op de gemeenteraad van 4 juli 2024.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 30/06/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 19 JUNI 2024

C.4. Raamovereenkomst levering, installatie en uitbreiding van het stedelijk camerabewakingssysteem en bijhorende data gerelateerde diensten van stad Kortrijk - toetreding en afname - verzoek tot agendering gemeenteraad - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken de toetreding tot de raamovereenkomst voor levering, installatie en uitbreiding van het stedelijk camerabewakingssysteem en bijhorende data gerelateerde diensten van stad Kortrijk te agenderen op de gemeenteraad van 4 juli 2024.

 

Motivering

 

De gemeente kan intekenen op de overheidsopdracht voor leveringen, zijnde ‘Raamovereenkomst levering, installatie en uitbreiding van het stedelijk camerabewakingssysteem en bijhorende data gerelateerde diensten.’ waarbij stad Kortrijk optreedt als aankoopcentrale voor andere besturen. Het betreft een raamovereenkomst voor een periode van vier jaar voor het leveren, installeren en onderhouden van camera’s met bijhorende data-gerelateerde dienstverlening aan de deelnemende instanties, waarbij gedacht wordt aan bijkomende ANPR functionaliteiten, snelheidsmeting, beeldanalyse, tellingen (real-time en ex post) en andere nieuwe technieken die mogelijk worden.

 

De gemeente kan van de mogelijkheid tot afname van de raamovereenkomst gebruik maken overeenkomstig de voorwaarden van het bestek nr. 2022/2589 waardoor zij krachtens artikel 47, § 2 van de wet van 17 juni 2017 is vrijgesteld van de verplichting om zelf een gunningsprocedure te organiseren.

 

Het gebruik van deze raamovereenkomst is vrij, met andere woorden, ze zijn niet-exclusief.

 

Door gebruik te maken van de raamovereenkomst wordt 1% op de omzet aangerekend als bijdrage in de werking van deze dienstverlening. Het doel is om deze kosten terug te investeren in kennisdeling tussen de verschillende deelnemende besturen.

 

Stad Kortrijk treed op als aankoopcentrale in de zin van titel 2 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten (overheidsopdrachten in klassieke sectoren) en is een aanbesteder die gecentraliseerde aankoopactiviteiten en eventueel aanvullende aankoopactiviteiten verricht als bedoeld in de bepalingen onder respectievelijk artikel 2, 7° en 8° van voornoemde wet.

 

Stad Kortrijk staat als aankoopcentrale in voor de beslissing in verband met de keuze van de wijze van gunning, de redactie van het bestek, voor de publicatie van de opdracht, voor het onderzoek van de offertes en voor de gunning van de opdracht.

 

Door de omvang van overheidsopdrachten te vergroten via de techniek van een aankoopcentrale wordt het mogelijk de mededinging te verbreden en overheidsbestellingen efficiënter te plaatsen.

 

Conform artikel 47 §2 Wet Overheidsopdrachten 17 juni 2016 is een aanbesteder die een beroep doet op een aankoopcentrale vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren. De betrokken aanbesteder is evenwel verantwoordelijk voor de nakoming van de verplichtingen met betrekking tot de delen die hij zelf verricht.

 

De gemeente Deerlijk wenst, gelet op de hogergenoemde overwegingen, aan te sluiten bij genoemde raamovereenkomst.

 

Het college van burgemeester en schepenen van stad Kortrijk gunde in zitting van 19 september 2022 de opdracht “Raamovereenkomst levering, installatie en uitbreiding van het stedelijk camerabewakingssysteem en bijhorende data gerelateerde diensten” aan R.T.S. bv, Paddevijverstraat 56A te 8900 Ieper. Polis-Service bv, Kempenlaan 59 te 2300 Turnhout en Jacops nv, Nijverheidslaan 31 te 8540 Deerlijk werden geselecteerd als onderaannemers.

 

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2024, op jaarbudgetrekening 0200-00/23000000/GEMEENTE/CBS/IP-12 (actie A-1.07.1).

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken de toetreding tot de raamovereenkomst voor levering, installatie en uitbreiding van het stedelijk camerabewakingssysteem en bijhorende data gerelateerde diensten van stad Kortrijk te agenderen op de gemeenteraad van 4 juli 2024.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 30/06/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 19 JUNI 2024

C.5. Doorlichting verzekeringsportefeuille - deelname opdracht stad Harelbeke - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd de deelname aan de opdracht voor de doorlichting van de verzekeringsportefeuilles van stad Harelbeke en aangrenzende besturen goed te keuren.

 

Motivering

 

Stad Harelbeke is, net zoals in 2020, opnieuw van plan de verzekeringsportefeuilles van de stad Harelbeke en van bepaalde aangrenzende besturen door te laten lichten door een gespecialiseerde firma om aldus, met behulp van de doorlichter - die de verzekeringswereld kent en zo ook namens de deelnemers met de maatschappijen met kennis van zaken kan onderhandelen - tot nieuwe polissen voor 4 jaar te komen vanaf 1 januari 2026.

 

Het betreft een identieke werkwijze zoals toegepast in de periode 2020-2021.

 

Uit de doorlichting zal moeten blijken of het interessant is opnieuw de markt op te gaan en of daardoor betere premies kunnen bekomen worden. Deze marktbevraging is in principe vereist aangezien de polissen van de gemeente een vaste looptijd hebben tot 31 december 2025.

 

De totale uitgave voor de doorlichting wordt geraamd op 10.000,00 euro. De uitgave voor de gemeente wordt geraamd op 30%, zijnde 3.000,00 euro. Conform art. 44, § 3, 4° van het btw-wetboek is de uitgave vrijgesteld van btw.

 

De opdracht wordt door stad Harelbeke toegewezen via bestelbonprocedure. 

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen.

 

Raming

3.000,00 euro (vrijgesteld van btw art. 44, § 3, 4°, van het btw-wetboek)

Actie

0190-00/61310000/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN

Jaarbudgetrekening

verrichtingen zonder beleidsdoelstelling

Visum

niet vereist

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit de deelname aan de opdracht voor de doorlichting van de verzekeringsportefeuilles van stad Harelbeke en aangrenzende besturen goed te keuren.

 

Artikel 2

 

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het exploitatiebudget van 2024, op jaarbudgetrekening 0190-00/61310000/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN (actie GBB).

 

Artikel 3

 

Stad Harelbeke wordt in kennis gesteld van deze beslissing.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 30/06/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 19 JUNI 2024

C.6. Expert omgeving (B4-B5) - afsluiting kandidaturen en uitslag selectieprocedure - kennisname

 

 

 

Publicatiedatum: 30/06/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 19 JUNI 2024

C.7. Zomerkampen 2024 - aanstelling begeleiders - goedkeuring

 

STEMMINGEN

bij geheime stemming

Het college van burgemeester en schepenen besluit met 6 ja-stemmen

 

 

 

Publicatiedatum: 30/06/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 19 JUNI 2024

C.8. Administratief medewerker ruimte - vervanging wegens moederschapsverlof - goedkeuring

 

STEMMINGEN

bij geheime stemming

Het college van burgemeester en schepenen besluit met 6 ja-stemmen

 

 

 

Publicatiedatum: 30/06/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 19 JUNI 2024

C.9. Technisch assistent wegen en water (D1-D3) - vacantverklaring + aanstelling - goedkeuring

 

STEMMINGEN

bij geheime stemming

Het college van burgemeester en schepenen besluit met 6 ja-stemmen

 

 

 

Publicatiedatum: 30/06/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 19 JUNI 2024

C.10. VIVUS - algemene vergadering van 25 juni 2024 - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Woonmaatschappij VIVUS nodigt de gemeente uit tot het bijwonen van haar algemene vergadering die plaatsvindt op dinsdag 25 juni 2024 om 19.30 uur in zaal Hippologia, Holstraat 95 te 8790 Waregem.

 

Motivering

 

Het college van burgemeester en schepenen overloopt de agenda met volgende agendapunten :

 

  1. Bespreking en goedkeuring jaarverslag van het bestuursorgaan incl. de klachtenrapportering
  2. Bespreking en goedkeuring van de jaarrekening en toelichting voor het boekjaar 2023
  3. Kennisname verslag van de commissaris
  4. Kwijting aan de bestuurders en commissaris
  5. Kennisgeving bedrag zitpenning bestuurders
  6. Benoeming en bezoldiging van de commissaris
  7. Varia

 

In de gemeenteraadszitting van 25 mei 2023 werd akkoord gegaan met het fusievoorstel tussen CVBA Mijn Huis en VZW RSVK Waregem tot de nieuwe woonmaatschappij VIVUS.

 

De heer Louis Vanderbeken werd aangesteld als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van CVBA Mijn huis in de gemeenteraadszitting van 28 februari 2019.

 

De heer Louis Vanderbeken werd aangesteld als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van VZW RSVK Waregem in de gemeenteraadszitting van 28 maart 2019.

 

Bijgevolg zal de heer Louis Vanderbeken de gemeente Deerlijk vertegenwoordigen in voormelde algemene vergadering van de woonmaatschappij VIVUS.

 

De financieel directeur heeft hieromtrent geen opmerkingen om reden dat er geen financiële link is.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 2 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit de agenda goed te keuren en verzoekt de aangeduide vertegenwoordiger of zijn plaatsvervanger op te dragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissing genomen in onderhavig besluit en als dusdanig de op de agenda geplaatste punten, waarvoor een beslissing moet genomen worden, goed te keuren..

 

Artikel 2

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit om woonmaatschappij VIVUS op de hoogte te brengen van onderhavige beslissing.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 30/06/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 19 JUNI 2024

C.11. Vrije Tijd - Evaluatie projectpremie René Declercqgenootschap - uitbetaling tweede schijf - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepen wordt gevraagd kennis te nemen van de evaluatie van het project 'Nieuwe infoborden voor het museum' van het René Declercqgenootschap en de tweede schijf van de projectpremie, ten bedrage van 207,50 euro, uit te betalen.

 

Motivering

 

Op 26 april 2024 diende het René Declercqgenootschap een aanvraag in voor een projectpremie.

 

Deze werd besproken en door het college van burgemeester en schepenen goedgekeurd in zitting van 29 mei 2024.

Volgens het reglement gebeurt de betaling van de premie in twee schijven, waarbij de tweede schijf wordt betaald na evaluatie van het project door de organisator.

 

Het ingevulde evaluatieformulier werd op 10 juni 2024 bezorgd aan het vrijetijdspunt.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, §1 Decreet Lokaal Bestuur

        Andere:

        Premiereglement projectpremie (goedgekeurd in de gemeenteraadszitting van 16 december 2021)

        Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 29 mei 2024, punt C.14

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen.

 

Raming of bedrag

207,50 euro

Actie

Projectpremie

Jaarbudgetrekening

GBB/0739-00/64910033

Visum

n.v.t.

 

De tweede schijf van 207,50 euro wordt betaald op rekeningnummer BE49 4635 1470 1171 op naam van André Van Ryckeghem.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het evaluatieformulier van  het project 'Nieuwe infoborden museum' van het René Declercqgenootschap.

 

Artikel 2

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit de tweede schijf van de projectpremie, ten bedrage van 207,50 euro, te betalen aan het René Declercqgenootschap op rekeningnummer BE49 4635 1470 1171 op naam van André Van Ryckeghem.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 30/06/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 19 JUNI 2024

C.12. Feestelijkheden - straatfeest Heulselaan - 24 augustus 2024 - vaststelling tijdelijk politiereglement op het verkeer - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Aan het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd om het tijdelijk politiereglement op het verkeer, naar aanleiding van het straatfeest in de Heulselaan, dat plaatsvindt op zaterdag 24 augustus 2024, goed te keuren.

 

Motivering

 

Op zaterdag 24 augustus 2024 vindt een straatfeest plaats in de Heulselaan te Deerlijk.

 

Ter plaatse zijn naar aanleiding van de bedoelde manifestatie bijzondere verkeersmaatregelen vereist met het oog op de veiligheid van de weggebruikers en met het oog op een vlot verloop van het normale verkeer.

 

PZ Gavers maakte op 11 juni 2024 een tijdelijk politiereglement op het verkeer en heeft de nodige verkeersmaatregelen opgesteld conform het signalisatieplan in Eaglebe met uniek nummer 2149366.

 

Juridische gronden

 

Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 3 Decreet Lokaal Bestuur

Andere:

        Politionele medewerking:

        Art. 119, § 1 en art. 130 bis van de nieuwe gemeentewet (gewijzigd bij wet van 12 januari 2007)

        wet betreffende de politie over het wegverkeer gecoördineerd bij het koninklijk besluit van 16 maart 1968, met latere wijzigingen en aanvullingen

        koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer, met latere wijzigingen en aanvullingen

        ministerieel besluit van 7 mei 1999 betreffende de aanvullende reglementen en de te plaatsen verkeersborden

        Beslissingen van het college van burgemeester en schepenen van 27 maart 2024

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit op zaterdag 24 augustus 2024, tussen 10.00 uur en 23.30 uur, het verkeer in beide richtingen voor iedere bestuurder te verbieden in de Heulselaan (uitgezonderd plaatselijk verkeer).

 

Artikel 2

 

Het stilstaan en parkeren wordt op zaterdag 24 augustus 2024 tussen 10.00 uur en 23.30 uur verboden langs beide zijden van de rijbaan in de Heulselaan.

 

Artikel 3

 

Er wordt geen omleiding voorzien.

 

Artikel 4

 

De hiertoe nodige signalisatie wordt overeenkomstig de wettelijke voorschriften aangebracht.

 

Artikel 5

 

Overtredingen op deze verordening worden beteugeld met politiestraffen, voor zover geen wet of hogere verordening andere straffen voorziet.

 

Artikel 6

 

Afschrift van deze verordening wordt overgemaakt aan de griffie van de Rechtbank van eerste aanleg te Kortrijk en aan de griffie van de Politierechtbank te Kortrijk.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 30/06/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 19 JUNI 2024

C.13. Feestelijkheden - Straatfeest - Heulselaan - 24 augustus 2024 - aanvraag - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd toelating te verlenen voor de verschillende onderdelen van de aanvraag voor het houden van een straatfeest in de Heulselaan te Deerlijk.

 

Motivering

 

De bewoners van de Heulselaan wensen een straatfeest te organiseren op zaterdag 24 augustus 2024.

 

        politionele medewerking

 

De bewoners van de Heulselaan verwijzen naar het tijdelijke politiereglement op het verkeer naar aanleiding van hun straatfeest op zaterdag 24 augustus 2024, goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen in zitting van 19 juni 2024, voor de van toepassing zijnde verkeersmaatregelen.

 

PZ Gavers verleende op 22 mei 2024 positief advies en heeft de nodige verkeersmaatregelen opgesteld conform het signalisatieplan ingetekend in Eagle.be met uniek nummer 2149366.

 

        aanvraag tijdelijke inname openbaar domein

 

Het straatcomité van de Heulselaan wenst een straatfeest te organiseren op zaterdag 24 augustus 2024 en vraagt toelating voor de inname van de Heulselaan.

 

        De evenementencel verleent volgend advies voor dit evenement:

 

Men moet rekening houden met de algemene voorschriften van de hulpverleningszone Fluvia inzake brandpreventie. Deze voorschriften kan men terugvinden op de website via https://www.hvzfluvia.be/organiseer-veilig.

 

Tijdelijke constructies, vb. springkasteel of tent, mogen enkel op de openbare weg geplaatst worden indien er minimaal een vrije doorgang blijft bestaan van 4 m breed en 4 m hoog. De vrije doorgang is specifiek bestemd voor hulpdiensten en moet vrij zijn van obstakels.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

        Andere:

        Plaatsing verkeerssignalisatie

        Beslissing van het politiecollege van 27 november 2008

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit zijn goedkeuring te verlenen voor dit straatfeest.

 

Artikel 2

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit de gevraagde politionele medewerking te verlenen.

 

De inrichter dient zelf in te staan voor de plaatsing van de verkeers- en omleggingssignalisatie aan de hand van het toegestuurde signalisatieplan, opgemaakt door de politie. De politie zal enkel instaan voor het toezicht op de correcte plaatsing van de verkeers- en omleggingssignalisatie.

De levering van de verkeerssignalisatie gebeurt door de technische diensten van de gemeente. De controle op de naleving van het eventuele parkeerverbod gebeurt door de politie.

 

Artikel 3

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit zijn goedkeuring te verlenen voor de tijdelijke inname van het openbaar domein op zaterdag 24 augustus 2024, van 9.00 uur tot 23.30 uur, in de Heulselaan.

 

Artikel 4

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit het advies van de diensten te volgen en verzoekt de organisator de richtlijnen te volgen inzake veiligheid.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 30/06/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 19 JUNI 2024

C.14. Feestelijkheden - Straatfeest - Tulpenlaan - 28 juni 2024 - aanvraag - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd toelating te verlenen voor de verschillende onderdelen van de aanvraag voor het houden van een straatfeest te Deerlijk.

 

Motivering

 

De binnenspeeltuin Summertown wenst een straatfeest te organiseren op vrijdag 28 juni 2024 voor de bewoners van de bloemenwijk: de Tulpenlaan, de Lelielaan, de Azalealalaan en de Rozenlaan.

 

1. Het college van burgemeester en schepenen overloopt volgende onderdelen van de aanvraag:

 

        aanvraag geluidsactiviteit als volgt:

 

Contactpersoon

Naam

Joske Wuyts

 

Adres

Bouvelostraat 21

 

Postcode en gemeente

9790 Wortegem- Petegem

 

Activiteit

Benaming activiteit

buurtfeest Bloemenwijk

Locatie

Gebouw

X

 

Tent

 

 

Open lucht

X

Adres

Naam gebouw

Summertown

 

Adres

Tulpenlaan 16-24

 

Postcode en gemeente

8540 Deerlijk

 

85 dB(A)

 

Maximaal geluidsniveau

>85 dB(A) LAeq,15min en ≤ 95 dB(A) LAeq,15min

 

Duur

 

Begin

vrijdag 28 juni 2024 om 15.00 uur

Einde

vrijdag 28 juni 2024 om 24.00 uur

 

De aangevraagde muziekactiviteit vindt plaats in een woonomgeving of in de nabijheid van een bewoonde omgeving. Het gaat hier om een muziekactiviteit naar aanleiding van een bijzondere gelegenheid en de aangevraagde activiteit is beperkt in duur.

 

De aangevraagde muziekactiviteit kan toegestaan worden maar het is evenwel noodzakelijk om het toegelaten geluidsniveau en de toegelaten periode nauwkeurig vast te leggen conform de toepassing van het sluitingsuur, gekoppeld aan een afbouwscenario.

 

Indien een organisator voor diens evenement een einduur vooropstelt dat vroeger valt dan het maximale einduur én buiten het afbouwscenario valt, is het afbouwscenario niet van toepassing, met dien verstande dat op het door de organisator vooropgestelde einduur alle geluidsactiviteit wordt stopgezet: vrijdag 28 juni 2024 om 24.00 uur.

 

Deze toelating betekent in geen geval een vrijgeleide om onbeperkt hinder te veroorzaken.

 

        aanvraag politionele medewerking

 

De organisatoren wensen een parkeerverbod op vrijdag 28 juni 2024 van 10.00 uur tot en met 24.00 uur, in de Tulpenlaan: het gedeelte van de parkeerstrook grenzend aan het grasveld ter hoogte van de ingang van het appartementsgebouw in de Tulpenlaan (recht tegenover huisnummer 16 tot en met 24).

 

PZ Gavers verleende op 10 juni 2024 positief advies en heeft de nodige verkeersmaatregelen opgesteld conform het signalisatieplan ingetekend in Eagle.be met uniek nummer 2158384.

 

        aanvraag tijdelijke inname openbaar domein

 

Binnenspeeltuin Summertown wenst een straatfeest te organiseren voor de bewoners van de bloemenwijk (Tulpen-, Lelie-, Azalea- en Rozenlaan) op vrijdag 28 juni 2024 en vraagt toelating voor een gedeeltelijke inname van de Tulpenlaan: het gedeelte van de parkeerstrook grenzend aan het grasveld ter hoogte van de ingang van het appartementsgebouw in de Tulpenlaan (recht tegenover huisnummer 16 tot en met 24).

 

2. De evenementencel verleent volgend advies voor dit evenement:

 

Men moet rekening houden met de algemene voorschriften van de hulpverleningszone Fluvia inzake brandpreventie. Deze voorschriften kan men terugvinden op de website via https://www.hvzfluvia.be/organiseer-veilig.

 

Plaats geen tijdelijke constructies dwars over de rijbaan en hou rekening met een veiligheidsdoorgang van 4 m voor de hulpdiensten.

 

Het is aanbevolen een risico-analyse (lijst met de mogelijke risico’s en maatregelen om deze te verhelpen/op te lossen) en plan met aanduiding opstelling, evacuatiewegen ... op te maken.

 

Alle cateringstanden dienen te beschikken over geldige en blanco keuringsverslagen (conformiteit installatie en gasdichtheid beiden uitgevoerd door een EDTC), voorzie voldoende brandblusmiddelen en plaats warmtebronnen op een harde, stabiele ondergrond op veilige afstand van het publiek.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

        Andere:

        Toelating geluidsactiviteit

        Decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning;

        Besluit van de Vlaamse Regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne, verder aangeduid als Vlarem II, waaronder, en zonder zich hiertoe te willen beperken, art. 6.7.3.

        De algemene gemeentelijke politieverordening, goedgekeurd in gemeenteraadszitting van 29 april 2010 en latere wijzigingen, meer specifiek en zonder zich daartoe te willen beperken, de artikelen 37, 38 en 47.

        Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 20 maart 2024

 

        Plaatsing verkeerssignalisatie

        Beslissing van het politiecollege van 27 november 2008

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit zijn goedkeuring te verlenen voor dit straatfeest.

 

Artikel 2

 

De aangevraagde muziekactiviteit wordt toegelaten mits naleving van volgende voorwaarden:

 

Voorwaarden met betrekking tot het maximaal geluidsniveau.

Maximaal geluidsniveau: > 85 dB(A) LAeq,15min en ≤ 95 dB(A) LAeq,15min

• Het maximaal geluidsniveau mag LAeq,15min 95 dB(A) niet overschrijden.

Als het maximale geluidsniveau, gemeten als LAmax,slow 102 dB(A) niet overschreden wordt, wordt geacht hieraan te zijn voldaan.

Bij het meten van het geluidsniveau wordt zowel het geluid van muziek als het omgevingsgeluid in rekening gebracht.

• Het geluidsniveau geldt ter hoogte van de mengtafel of andere representatieve meetplaats.

•Op initiatief en op kosten van de exploitant/organisator wordt ofwel LAeq,15min ofwel LAmax,slow continu gemeten d.m.v. meetapparatuur die voldoet aan de vereisten. Het geluidsniveau is tijdens de muziekactiviteit continu zichtbaar voor en wordt continu bewaakt door de exploitant/organisator of een door hem aangestelde persoon.

• De verplichting tot het meten van het geluidsniveau geldt niet als door de organisator/exploitant een geluidsbegrenzer gebruikt wordt die zo is afgesteld dat de norm gerespecteerd wordt. De geluidsbegrenzer moet voldoen aan de vereisten.

 

Voorwaarden met betrekking tot de duur van de muziekactiviteit:

Duur

 

Begin

vrijdag 28 juni 2024 om 15.00 uur

Einde

vrijdag 28 juni 2024 om 24.00 uur

 

Voorwaarden met betrekking tot de buurt:

        Zowel de inrichters als de bedieners van de muziekinstallatie moeten zich houden aan een voor de buurt aanvaardbaar geluidsniveau. In geen geval mag de muziek de nachtrust van de omwonenden storen. Klachten inzake nachtlawaai dienen vermeden te worden. In voorkomend geval moeten de richtlijnen van de politiediensten strikt worden opgevolgd.

        De inrichters houden zich aan het vooropgestelde einduur waarop alle geluidsactiviteit wordt stopgezet: vrijdag 28 juni 2024 om 24.00 uur.

        De inrichters verwittigen de inwoners van de omliggende straten van de muziekactiviteit.

 

De organisator brengt de politie op de hoogte van de muziekactiviteit.

 

Artikel 3

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit de gevraagde politionele medewerking te verlenen.

 

De inrichter dient zelf in te staan voor de plaatsing van de verkeers- en omleggingssignalisatie aan de hand van het toegestuurde signalisatieplan, opgemaakt door de politie. De politie zal enkel instaan voor het toezicht op de correcte plaatsing van de verkeers- en omleggingssignalisatie.

De levering van de verkeerssignalisatie gebeurt door de technische diensten van de gemeente. De controle op de naleving van het eventuele parkeerverbod gebeurt door de politie.

 

Artikel 4

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit zijn goedkeuring te verlenen voor de tijdelijke inname van het openbaar domein op vrijdag 28 juni 2024, van 10.00 uur tot en met 24.00 uur, het gedeelte van de parkeerstrook grenzend aan het grasveld ter hoogte van de ingang van het appartementsgebouw in de Tulpenlaan (recht tegenover huisnummer 16 tot en met 24).

 

Artikel 5

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit het advies van de diensten te volgen en verzoekt de organisator de richtlijnen te volgen inzake veiligheid.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 30/06/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 19 JUNI 2024

C.15. Feestelijkheden - straatfeest Vlasgaard - 30 augustus 2024 - vaststelling tijdelijk politiereglement op het verkeer - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Aan het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd om het tijdelijk politiereglement op het verkeer, naar aanleiding van het straatfeest in de Vlasgaard, dat plaatsvindt op vrijdag 30 augustus 2024, goed te keuren.

 

Motivering

 

Op vrijdag 30 augustus 2024 vindt een straatfeest plaats in de Vlasgaard te Deerlijk.

 

Ter plaatse zijn naar aanleiding van de bedoelde manifestatie bijzondere verkeers- maatregelen vereist met het oog op de veiligheid van de weggebruikers en met het oog op een vlot verloop van het normale verkeer.

 

PZ Gavers maakte op 11 juni 2024 een tijdelijk politiereglement op het verkeer op en heeft de nodige verkeersmaatregelen opgesteld conform het signalisatieplan in Eaglebe met uniek nummer 2166203.

 

Juridische gronden

 

Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 3 Decreet Lokaal Bestuur

Andere:

        Art. 119, § 1 en art. 130 bis van de nieuwe gemeentewet (gewijzigd bij wet van 12 januari 2007)

        wet betreffende de politie over het wegverkeer gecoördineerd bij het koninklijk besluit van 16 maart 1968, met latere wijzigingen en aanvullingen

        koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer, met latere wijzigingen en aanvullingen

        ministerieel besluit van 7 mei 1999 betreffende de aanvullende reglementen en de te plaatsen verkeersborden

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit van vrijdag 30 augustus 2024 om 13.00 uur, tot en met zaterdag 31 augustus 2024 om 9.00 uur, het verkeer in beide richtingen voor iedere bestuurder te verbieden in de Vlasgaard, tussen huisnummers 4 en 20 (uitgezonderd plaatselijk verkeer).

 

Artikel 2

 

Het stilstaan en parkeren wordt van vrijdag 30 augustus 2024 om 12.00 uur tot en met zaterdag 31 augustus 2024 om 10.00 uur, verboden langs beide zijden van de rijbaan in de Vlasgaard tussen huisnummers 4 en 20.

 

Artikel 3

 

Er wordt geen omleiding voorzien.

 

Artikel 4

 

De nodige te plaatsen verkeersborden voortvloeiend uit de bepalingen vervat in voorgaande artikels, worden overeenkomstig de bij wet voorziene bepalingen aangebracht.

 

Artikel 5

 

De inrichters dienen zich te houden aan de bepalingen vermeld in de huidige politieverordening.

 

Artikel 6

 

Overtredingen op onderhavig besluit worden gestraft met politiestraffen voor zover geen wet of hogere verordening andere straffen voorziet.

 

Artikel 7

 

Afschrift van deze verordening wordt overgemaakt aan de griffie van de Rechtbank van eerste aanleg te Kortrijk en aan de griffie van de Politierechtbank te Kortrijk.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 30/06/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 19 JUNI 2024

C.16. Feestelijkheden - Straatfeest - Vlasgaard - 30 augustus 2024 - aanvraag - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd toelating te verlenen voor de verschillende onderdelen van de aanvraag voor het houden van een straatfeest in de Vlasgaard te Deerlijk.

 

Motivering

 

1. De bewoners vande Vlasgaard wensen een straatfeest te organiseren op vrijdag 30 augustus 2024.

 

Zij vragen daarbij:

 

        aanvraag geluidsactiviteit als volgt:

 

Contactpersoon

Naam

Taillieu Curd

 

Adres

Vlasgaard 4

 

Postcode en gemeente

8540 Deerlijk

 

Activiteit

Benaming activiteit

straatfeest Vlasgaard 2024

Locatie

Gebouw

 

 

Tent

 

 

Open lucht

X

Adres

Naam gebouw

 

 

Adres

Vlasgaard 18-20

 

Postcode en gemeente

8540 Deerlijk

 

85 dB(A)

 

Maximaal geluidsniveau

>85 dB(A) LAeq,15min en ≤ 95 dB(A) LAeq,15min

 

Duur

 

Begin

vrijdag 30 augustus 2024 om 18.00 uur

Einde

vrijdag 30 augustus 2024 om 24.00 uur

 

De aangevraagde muziekactiviteit vindt plaats in een woonomgeving of in de nabijheid van een bewoonde omgeving. Het gaat hier om een muziekactiviteit naar aanleiding van een bijzondere gelegenheid en de aangevraagde activiteit is beperkt in duur.

 

De aangevraagde muziekactiviteit kan toegestaan worden maar het is evenwel noodzakelijk om het toegelaten geluidsniveau en de toegelaten periode nauwkeurig vast te leggen conform de toepassing van het sluitingsuur, gekoppeld aan een afbouwscenario.

 

Indien een organisator voor diens evenement een einduur vooropstelt dat vroeger valt dan het maximale einduur én buiten het afbouwscenario valt, is het afbouwscenario niet van toepassing, met dien verstande dat op het door de organisator vooropgestelde einduur alle geluidsactiviteit wordt stopgezet: vrijdag 30 augustus 2024 om 24.00 uur.

 

Deze toelating betekent in geen geval een vrijgeleide om onbeperkt hinder te veroorzaken.

 

 

        aanvraag politionele medewerking

 

De bewoners van de Vlasgaard wensen een straatfeest te organiseren op vrijdag 30 augustus 2024 en verwijzen hiervoor naar het tijdelijke politiereglement op het verkeer, goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen in zitting van 19 juni 2024, voor het instellen van de overeenkomstige verkeersmaatregelen (parkeerverbod en verkeersvrije straat).

 

PZ Gavers verleende op 4 juni 2024 positief advies en heeft de nodige verkeersmaatregelen opgesteld conform het signalisatieplan ingetekend in Eagle.be met uniek nummer 2166203.

 

        aanvraag tijdelijke inname openbaar domein

 

De bewoners van de Vlasgaard wensen een straatfeest te organiseren op vrijdag 30 augustus 2024 en vragen toelating voor de inname van de Vlasgaard ter hoogte van huisnummer 20.

 

2. De evenementencel verleent volgend advies voor dit evenement:

 

Men moet rekening houden met de algemene voorschriften van de hulpverleningszone Fluvia inzake brandpreventie. Deze voorschriften kan men terugvinden op de website via https://www.hvzfluvia.be/organiseer-veilig.

 

Tijdelijke constructies, vb. springkasteel of tent, mogen enkel op de openbare weg geplaatst worden indien er minimaal een vrije doorgang blijft bestaan van 4 m breed en 4 m hoog. De vrije doorgang is specifiek bestemd voor hulpdiensten en moet vrij zijn van obstakels.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

        Andere:

        Toelating geluidsactiviteit

        Decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning;

        Besluit van de Vlaamse Regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne, verder aangeduid als Vlarem II, waaronder, en zonder zich hiertoe te willen beperken, art. 6.7.3.

        De algemene gemeentelijke politieverordening, goedgekeurd in gemeenteraadszitting van 29 april 2010 en latere wijzigingen, meer specifiek en zonder zich daartoe te willen beperken, de artikelen 37, 38 en 47.

        Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 20 maart 2024

 

        Plaatsing verkeerssignalisatie

        Beslissing van het politiecollege van 27 november 2008

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit zijn goedkeuring te verlenen voor dit straatfeest.

 

Artikel 2

 

De aangevraagde muziekactiviteit wordt toegelaten mits naleving van volgende voorwaarden:

 

Voorwaarden met betrekking tot het maximaal geluidsniveau.

Maximaal geluidsniveau: > 85 dB(A) LAeq,15min en ≤ 95 dB(A) LAeq,15min

• Het maximaal geluidsniveau mag LAeq,15min 95 dB(A) niet overschrijden.

Als het maximale geluidsniveau, gemeten als LAmax,slow 102 dB(A) niet overschreden wordt, wordt geacht hieraan te zijn voldaan.

Bij het meten van het geluidsniveau wordt zowel het geluid van muziek als het omgevingsgeluid in rekening gebracht;

• Het geluidsniveau geldt ter hoogte van de mengtafel of andere representatieve meetplaats;

•Op initiatief en op kosten van de exploitant/organisator wordt ofwel LAeq,15min ofwel LAmax,slow continu gemeten d.m.v. meetapparatuur die voldoet aan de vereisten. Het geluidsniveau is tijdens de muziekactiviteit continu zichtbaar voor en wordt continu bewaakt door de exploitant/organisator of een door hem aangestelde persoon.

• De verplichting tot het meten van het geluidsniveau geldt niet als door de organisator/exploitant een geluidsbegrenzer gebruikt wordt die zo is afgesteld dat de norm, gerespecteerd wordt. De geluidsbegrenzer moet voldoen aan de vereisten.

 

Voorwaarden met betrekking tot de duur van de muziekactiviteit:

Duur

 

Begin

vrijdag 30 augustus 2024 om 18.00 uur

Einde

vrijdag 30 augustus 2024 om 24.00 uur

 

Voorwaarden met betrekking tot de buurt:

        De inrichters als bedieners van de muziekinstallatie moeten zich houden aan een voor de buurt aanvaardbaar geluidsniveau. In geen geval mag de muziek de nachtrust van de omwonenden storen. Klachten inzake nachtlawaai dienen vermeden te worden. In voorkomend geval moeten de richtlijnen van de politiediensten strikt worden opgevolgd.

        De inrichters verwittigen de inwoners van de omliggende straten van de muziekactiviteit.

        De inrichters houden zich aan het vooropgestelde einduur waarop alle geluidsactiviteit wordt stopgezet: vrijdag 30 augustus 2024 om 24.00 uur.

        De organisator brengt de politie op de hoogte van de muziekactiviteit.

 

Artikel 3

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit de gevraagde politionele medewerking te verlenen.

 

De inrichter dient zelf in te staan voor de plaatsing van de verkeers- en omleggingssignalisatie aan de hand van het toegestuurde signalisatieplan, opgemaakt door de politie. De politie zal enkel instaan voor het toezicht op de correcte plaatsing van de verkeers- en omleggingssignalisatie.

De levering van de verkeerssignalisatie gebeurt door de technische diensten van de gemeente. De controle op de naleving van het eventuele parkeerverbod gebeurt door de politie.

 

Artikel 4

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit zijn goedkeuring te verlenen voor de tijdelijke inname van het openbaar domein op vrijdag 30 augustus 2024 van 13.00 uur tot en met zaterdag 31 augustus 09.00 uur, Vlasgaard ter hoogte van huisnummer 20.

 

Artikel 5

  

Het college van burgemeester en schepenen besluit het advies van de diensten te volgen en verzoekt de organisator de richtlijnen te volgen inzake veiligheid.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 30/06/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 19 JUNI 2024

C.17. LO/BBO - bijdrage aan scholengemeenschap Kadanz - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Aan het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd extra budget te voorzien dat kan gebruikt worden om samen met alle scholen van de scholengemeenschap Kadanz het risico te helpen beperken dat er volgend jaar een tekort aan leerkrachten is.

 

Motivering

 

Op het Beheerscomité van Kadanz op 7 maart 2024 werd volgende voorgesteld:

Voortvloeiend uit het laatste directie-overleg van vrijdag 1 maart 2024 voegen we dit punt nog toe.

 

Met Kadanz willen we het huidige lerarenplatform uitbouwen.

Ondanks het huidig aanbod van het lerarenplatform, blijven alle scholen botsen op een tekort van vervangingen. De aangeboden 7 fulltimes in Kadanz zijn ontoereikend om alle vervangingen op te vangen.

We stellen vast dat er bij gebrek aan vervanging, gekozen wordt om de zorg op te geven en de zorgleerkracht in de klas te laten staan. Daardoor vermindert onze onderwijskwaliteit voor de leerlingen.

Geïnspireerd op het voorbeeld van de scholengemeenschap van Tessenderlo, waar aan starters een aanstelling van een volledig jaar beloofd wordt, willen we met Kadanz aan een onderwijzer en een kleuteronderwijzer een extra aanstelling bieden.

Daarbij veronderstellen we dat we maximaal 2 maanden zelf zullen moeten voorzien dat de aangestelde personen in geen reguliere vervanging zouden staan.

Op die manier kunnen we aan sollicitanten een mooi aanbod geven van werkzekerheid voor een volledig jaar.

 

Loonsimulatie kost:

Aantal leerlingen in Kadanz

Kostprijs per leerling

iemand met 5 jaar anciënniteit:

5480 euro


 

X2 personen 

X2 maanden


 

21920 euro

3108 leerlingen

op 1/02/2024

7,08 euro

iemand met 1 jaar

anciënniteit:

4818 euro


 

X2 personen

X2 maanden


 

19272 euro

3108 leerlingen

6,20 euro


 

Wetende dat er in de Kim 167, in de Sam 164 en in de beuk 201 leerlingen ingeschreven zijn, kan de maximale kost dus €3766.56 zijn voor onze 3 scholen samen voor het ganse schooljaar 2024-2025 mits alle scholen van Kadanz akkoord gaan. Als er zijn die niet mee instappen, dan kunnen zij daar geen gebruik van maken en wordt de verdeling herberekend en verhoogd.

Het betreft 1 onderwijzer en 1 kleuteronderwijzer, van beide ambten één voltijdse aan 24/24 

Dit is surplus het lerarenplatform dat ontoereikend is om alle vervangingen te doen.

 

De aanstelling zal gebeuren in een andere dan de gemeentelijke scholen. Een eventuele kost zal via een onkostennota vanuit Kadanz aangerekend worden.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, §3.2°Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen.

 

Raming of bedrag

4000 euro

Actie

Gelijkblijvend beleid

Jaarbudgetrekening

GBB/0800-00/61310000 en GBB/0801-00/61310000

Visum

/

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit 4000 euro extra budget te voorzien dat kan gebruikt worden om samen met alle scholen van de scholengemeenschap Kadanz het risico te helpen beperken dat er volgend jaar een tekort aan leerkrachten is.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 30/06/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 19 JUNI 2024

C.18. LO - lestijdenpakket 2024 -2025 - verzoek tot agendering gemeenteraad - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd akte te nemen van het lestijdenpakket voor het schooljaar 2024 - 2025 van de gemeentelijke lagere school en de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken deze ter goedkeuring te agenderen op de gemeenteraad van 4 juli 2024.

 

Motivering

 

Het lestijdenpakket voor een nieuw schooljaar wordt bepaald volgens het aantal leerlingen van 1 februari van het voorgaande schooljaar. Voor LO waren dit 201 leerlingen.

Volgens de aanwending van de lestijden betekent dit 250 lestijden.

Daaruit moeten genomen worden:

        onderwijzers-klastitularissen

        eventueel leermeester lichamelijke opvoeding

        eventueel ambulante leerkracht

 

Daarnaast krijgt de school het ambt van directeur en de lestijden levensbeschouwelijke vakken. Ook 29 SES- lestijden zijn toegekend .

Zorgbeleid: 54 punten. Dit betekent 18/36 in de functie van beleidsmedewerker (zorgcoördinator) en 5/36 zorguren.

Voor ICT krijgt de school 16 punten en dit is goed voor 6/36 in de functie van beleidsmedewerker met een diploma hoger onderwijs korte type (HOKT); voor administratie 72 punten, goed voor 27/36 HSO en 11/36 HOKT.
Bovenop dit alles kreeg de school 3 lestijden voor ondersteuning kerntaak (ter ondersteuning van de klasleerkracht), 3 lestijden aanvangsbegeleiding (ter ondersteuning van nieuwe leerkrachten en stagiairs) en 1 lestijd samen school maken (lestijd voor de vakorganisatie)


VOORSTELLEN VOOR HET SCHOOLJAAR 2024-2025.

 

Voor het bepalen van het aantal ambten wordt het aantal lestijden gedeeld door 24. Dit betekent 250:24= 10 voltijdse ambten en 10 restlestijden.

 

Voorstel van principes:

 Omkadering door turnleerkracht, SES-leerkracht en ambulante leerkracht zorg.

 

Voorstel voor de verdeling:

 9  voltijdse ambten (9 klastitularissen)

  + leermeester lichamelijke opvoeding (18 u.)

  + 6 lestijden ambulant

 29 SES-lestijden

 3 lestijden voor ondersteuning kerntaak

 3 lestijden aanvangsbegeleiding 

 1 lestijd samen school maken

 

Met goedkeuring van het schoolbestuur:

Er worden tien lestijden beleidsondersteuning toegekend om de pedagogische ondersteuning te waarborgen en uit te breiden alsook 7 lestijden beleidsondersteuning ICT.

Er wordt zoveel als haalbaar, geopteerd voor het invullen van de functie van zorgcoördinator, administratief medewerker en van ICT-coördinator door dezelfde personen voor de scholen van de scholengemeenschap waartoe de centrumscholen behoren.

Voor de functies van beleidsmedewerker wordt bepaald dat, in afspraak met de directie, thuiswerk als een deel van de prestatieregeling kan opgenomen worden.

Positief advies wordt gegeven op de schoolraad en het ABOC.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet lokaal bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit akte te nemen van het lestijdenpakket voor het schooljaar 2024-2025 van de gemeentelijke lagere school en verzoekt de voorzitter van de gemeenteraad om dit lestijdenpakket ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad van 4 juli 2024.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 30/06/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 19 JUNI 2024

C.19. LO - vakantiejob opvang - aanstelling - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Aan het college van burgemeester en schepenen wordt de goedkeuring gevraagd om vanaf het schooljaar 2024-2025 een jobstudent voor 1 uur per week aan te stellen als hulp tijdens de gemeentelijke opvang in de berk.

 

Motivering

 

Om het personeelstekort in de opvang van de gemeentelijke opvang op woensdagnamiddag in de berk op te lossen, kunnen we een jobstudent aanstellen die naast de vaste werknemer één uur per week komt helpen.

Zo zou de vaste werknemer niet meer alleen staan. Dit verhoogt de veiligheid enorm en vooral wanneer de vaste werknemer een kleuter naar de toiletten moet begeleiden.
Toezicht is dan overal verzekerd.

 

De kostprijs voor deze jobstudent werd door de personeelsdienst berekend en bedraagt voor een volledig schooljaar 699,17 euro

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, §3,2°  Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen.

 

Raming of bedrag

699,17 euro

Actie

gelijkblijvend beleid

Jaarbudgetrekening

GBB/0870-02/62020000

Visum

/

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen keurt de vraag om vanaf het schooljaar 2024-2025 een jobstudent voor 1 uur per week aan te stellen als hulp tijdens de gemeentelijke opvang in de berk goed.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 30/06/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 19 JUNI 2024

C.20. BBO De KIM & De SAM - tijdelijke aanstelling schoonmaakpersoneel juli/augustus 2024 - goedkeuring

 

STEMMINGEN

bij geheime stemming

Het college van burgemeester en schepenen besluit met 6 ja-stemmen

 

 

 

Publicatiedatum: 30/06/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 19 JUNI 2024

C.21. BBO - Huurovereenkomst Schragenstraat 26 en 26+ - verlenging tot en met 31 december 2024 - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd de verlenging van de huurovereenkomst met betrekking tot de infrastructuur gelegen te 8540 Deerlijk, Schragenstraat 26 en 26+ tot en met 31 december 2024 goed te keuren.

 

Motivering

 

In zitting van 7 juni 2023 besliste het college van burgemeester en schepenen om akkoord te gaan met een tweede en laatste verlenging van de huurovereenkomst met betrekking tot de infrastructuur gelegen te 8540 Deerlijk, Schragenstraat 26 en 26+ en dit tot en met 31 december 2024, in geval van vertraging bij de volgende fases van de nieuwbouw- en renovatiewerken van de KIM en de beuk en mits een addendum bij het huurcontract dit mogelijk maakt.

 

Op 16 november 2023 werd bovenvermeld addendum ondertekend door beide partijen en toegevoegd bij de huurovereenkomst. Een verlenging van de huurovereenkomst tot en met 31 december 2024 is daarmee mogelijk.

 

Op heden zullen de werkzaamheden in de KIM (en de beuk) bij aanvang van het schooljaar 2024-2025 onvoldoende ver gevorderd zijn om een verhuis van de klassen in de BRAM (Schragenstraat 26 en 26+) naar de KIM (of de beuk) mogelijk te maken. 

 

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56. § 3, 1° Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen.

 

Raming of bedrag

9.956,28 euro

Actie

Huur en huurlasten

Jaarbudgetrekening

GBB/0801-00/61000000

Visum

G-2024-34

 

Er is voldoende budget voorzien.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit de verlenging van de huurovereenkomst met betrekking tot de infrastructuur gelegen te 8540 Deerlijk, Schragenstraat 26 en 26+ tot en met 31 december 2024 goed te keuren.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 30/06/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 19 JUNI 2024

C.22. Attest van verdeling - Hazewindstraat 83

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd of er opmerkingen zijn bij het attest van verdeling voor de eigendom gelegen Hazewindstraat 83.

 

Motivering

 

Op 4 juni 2024 verstuurde men vanuit notariskantoor notarissen Deerlijk een attest van verdeling voor de eigendom gelegen Hazewindstraat 83, gekadastreerd afdeling 1, sectie B, nummer 317v7 en 317s6, met een totale oppervlakte van 21a 82ca.

 

Een deel van de eigendom wordt afgesplitst teneinde te verkopen.

De bestemming van het goed is volgens de verwerver woonhuis met tuin en in- of uitweg en volgens het gewestplan woongebied.

 

De omgevingsambtenaar stelt voor geen opmerkingen te formuleren bij het voorstel van verdeling maar wenst wel te benadrukken dat de verkaveling die van toepassing is op het goed, zijnde VK 1988.1/0024-3 (lot 3) goedgekeurd door CBS in zitting van 1 juni 1988, dient nageleefd te worden.

 

Adviezen

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 2 Decreet Lokaal Bestuur

        Andere:

        Art. 5.2.2 Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009 en zijn wijzigingen

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen heeft geen opmerkingen bij het voorstel van verdeling, maar wenst wel te benadrukken dat de verkaveling die van toepassing is op het goed, zijnde VK 1988.1/0024-3 (lot 3) goedgekeurd door CBS in zitting van 1 juni 1988, dient nageleefd te worden.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 30/06/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 19 JUNI 2024

C.23. Attest van verdeling - Stationsstraat 60

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd of er opmerkingen zijn bij het attest van verdeling voor de eigendom gelegen Stationsstraat 60.

 

Motivering

 

Op 30 mei 2024 verstuurde men vanuit het notariaat Notarissen Deerlijk een attest van verdeling voor de eigendom gelegen Stationsstraat 60, gekadastreerd afdeling 2, sectie C, nummer 69T2, met een oppervlakte van 249 m².

 

Het attest van verdeling wordt gevraagd gezien de aanpalende eigendom van dezelfde eigenaar is en beide eigendommen verkocht worden.

De bestemming van het goed is volgens de verwerver woonhuis.

 

De omgevingsambtenaar stelt voor geen opmerkingen te formuleren bij het voorstel van verdeling.

 

Adviezen

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 2 Decreet Lokaal Bestuur

        Andere:

        Art. 5.2.2 Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009 en zijn wijzigingen

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen heeft geen bezwaar tegen de splitsing.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 30/06/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 19 JUNI 2024

C.24. Attest van verdeling - Stationsstraat 58

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd of er opmerkingen zijn bij het attest van verdeling voor de eigendom gelegen Stationsstraat 58.

 

Motivering

 

Op 30 mei 2024 verstuurde men vanuit het notariaat Notarissen Deerlijk een attest van verdeling voor de eigendom gelegen Stationsstraat 58, gekadastreerd afdeling 2, sectie C, nummer 69S2, met een oppervlakte van 235 m².

 

Het attest van verdeling wordt gevraagd gezien de aanpalende eigendom van dezelfde eigenaar is en beide eigendommen verkocht worden.

De bestemming van het goed is volgens de verwerver woonhuis.

 

De omgevingsambtenaar stelt voor geen opmerkingen te formuleren bij het voorstel van verdeling.

 

Adviezen

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 2 Decreet Lokaal Bestuur

        Andere:

        Art. 5.2.2 Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009 en zijn wijzigingen

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen heeft geen bezwaar tegen de splitsing.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 30/06/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 19 JUNI 2024

C.25. Attest van verdeling - perceel Stationsstraat 235 en 235+ en perceel achterliggend Stationsstraat 149

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd of er opmerkingen zijn bij het attest van verdeling voor de eigendom gelegen Stationsstraat  235 en 235+ en Stationsstraat achterliggend 149.

 

Motivering

 

Op 31 mei 2024 verstuurde men vanuit het notariaat notarissen Deerlijk een attest van verdeling voor de volgende 2 eigendommen

  1. gelegen Stationsstraat 235 en 235+, gekadastreerd afdeling 2, sectie D, nummers 35D2 en 35C2, met een oppervlakte van 57a7ca. De bestemming van dit goed is woonhuis en serre.
  2. gelegen Stationsstraat achterliggend nummer 149, gekadastreerd afdeling 2, sectie C, nummer 196K, met een oppervlakte van 1ha 88a 44ca. De bestemming van dit goed is weiland.

De bestemming van de goederen zal volgens het attest ongewijzigd blijven.

 

Het attest van verdeling wordt opgemaakt gezien aanpalende percelen van dezelfde eigenaar zijn en het de bedoeling is de af te splitsen onroerende goederen te laten overgaan naar een nog op te richten vennootschap.

 

De omgevingsambtenaar stelt voor volgende opmerking te formuleren:

1. Stationsstraat 235 en 235+

Deze eigendom is gelegen binnen de grenzen van het BPA Tapuitstraat, goedgekeurd bij MB 19 februari 2004. Een groot deel van het perceel is opgenomen in de zone 2, zone met nabestemming waarbij met betrekking tot de bestemming ondermeer volgende bepalingen opgenomen zijn:

        de huidige activiteiten, zijnde kleinhandelszaak voor tuin- en decoratiemateriaal, zijn binnen de bestaande gebouwen toegelaten;

        bij eventuele stopzetting van de huidige activiteiten van het tuincentrum mag er geen nieuwe bedrijfsvestiging komen;

        bij beëindiging van de huidige activiteiten krijgt de zone de bestemming van de aanpalende zone 1, zijnde zone voor grootschalige detailhandel waarbij slecht één handelsbedrijf (werkelijke exploitatie) is toegelaten;

        de zone mag niet in de meubelzaak betrokken worden als uitbreiding van de commerciële functie, wel voor parking.

De overdracht van eigendom kan geen invloed hebben op de in het BPA opgenomen bestemming van de eigendom.

 

2. Stationsstraat achterliggend 149

Het perceel is opgenomen in een lopende procedure tot aanduiding als WORG-gebied op initiatief van de Vlaamse Overheid. Op 31 mei 2024 besliste de Vlaamse Regering principieel tot definitieve aanduiding van 139 watergevoelige openruimtegebieden waaronder ook voorliggend perceel (28) Industriegebied E17’ in Deerlijk. Het dossier wordt nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State. Na publicatie in het Belgisch Staatsblad worden de nieuwe regels in de aangeduide watergevoelige gebieden van kracht.

Aangezien de aanduiding als watergevoelig openruimtegebied bouwbeperkingen (zoals omschreven in artikel 5.6.8, § 3, tweede lid, van de VCRO) met zich mee brengt, is het opportuun dit op te merken.

 

Adviezen

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 2 Decreet Lokaal Bestuur

        Andere:

        Art. 5.2.2 Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009 en zijn wijzigingen

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen wenst volgende opmerkingen te formuleren:

 

1. Stationsstraat 235 en 235+

De overdracht van eigendom kan geen invloed hebben op de in het BPA Tapuitstraat opgenomen bestemming van de eigendom. 

 

2. Stationsstraat achterliggend 149

Het perceel is opgenomen in een lopende procedure tot aanduiding als WORG-gebied ((28) Industriegebied E17’) waarvoor de  Vlaamse Regering op 31 mei 2024 principieel besliste tot definitieve aanduiding.  Aangezien de aanduiding als watergevoelig openruimtegebied bouwbeperkingen (zoals omschreven in artikel 5.6.8, § 3, tweede lid, van de VCRO) met zich mee brengt, is het opportuun dit op te merken.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 30/06/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 19 JUNI 2024

C.26. OMV_2023154736 (2023.174) - Andrieslaan 18 - beslissing beroep - kennisname

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd akte te nemen van de beslissing van de Deputatie aangaande de aanvraag tot omgevingsvergunning voor het bepleisteren van de voorgevel gelegen Andrieslaan 18 te Deerlijk en ingediend door Tytgat Jonas - Declercq Sarah, Andrieslaan 18, 8540 Deerlijk.

 

Motivering

 

Op 7 februari 2024 behandelde het college van burgemeester en schepenen de genoemde aanvraag en besliste een voorwaardelijke vergunning af te leveren.

 

Tegen deze beslissing van het college van burgemeester en schepenen werd beroep ingesteld door de aanvragers bij de Deputatie.

 

De Deputatie besliste op 30 mei 2024 het volgende:

BESLUIT:

Artikel 1: Het beroep ingesteld door de aanvragers DECLERCQ SARAH & TYTGAT JONAS, Andrieslaan 18, 8540 Deerlijk tegen de beslissing d.d. 7/02/2024 van het College van burgemeester en schepenen te DEERLIJK houdende vergunning aan DECLERCQ SARAH & TYTGAT JONAS, Andrieslaan 18, 8540 Deerlijk, tot bepleisteren van de voorgevel, gelegen Andrieslaan 18, 8540 Deerlijk, wordt ontvankelijk doch ongegrond verklaard.

De omgevingsvergunning wordt verleend onder dezelfde voorwaarden zoals vergund door het college van burgemeester en schepenen op 7/02/2024.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 2 Decreet Lokaal Bestuur

        Andere:

        Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009 en zijn wijzigingen

        Besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet betreffende de omgevingsvergunning

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt akte van de beslissing.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 30/06/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 19 JUNI 2024

C.27. OMV 2024_43 - Vichtesteenweg 167 - beslissing

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd een omgevingsvergunning te verlenen voor het wijzigen van de raamopeningen in de voorgevel en het herschilderen van voorgevel, op een perceel gelegen Vichtesteenweg 167 en met als kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie B 1047 R4 aangevraagd door Sophie De Bel wonende Holstraat 50 te 8570 Anzegem.

 

Motivering

 

Het college van burgemeester en schepenen onderzoekt de vermelde aanvraag, rekening houdend met de terzake geldende wettelijke bepalingen en heeft betreffende de aanvraag het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar ingewonnen.

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar zoals uitgebracht op 13 juni 2024.

Het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar luidt als volgt: Gunstig.

 

Het advies wordt als volgt gemotiveerd:

 

  1. Stedenbouwkundige basisgegevens

 

1.1 Gewestplan

De aanvraag situeert zich in het bij koninklijk besluit van 4 november 1977 vastgestelde origineel gewestplan Kortrijk met als bestemming woongebied.

 

1.2 Ruimtelijk uitvoeringsplan

     De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.

     De aanvraag is gelegen binnen de grenzen van het provinciaal ruimtelijke uitvoeringsplan Solitaire vakantiewoningen – Interfluvium, zoals vastgesteld door de deputatie op 25 juni 2015.

     De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.

 

1.3 Bijzonder plan van aanleg

De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd bijzonder plan van aanleg.

 

1.4 Verkaveling

De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurde niet-vervallen verkaveling.

 

1.5 Bepaling van het plan dat van toepassing is op de aanvraag 

Het gewestplan is van toepassing op de aanvraag.

 

1.6 Overeenstemming met dit plan

De aanvraag is in overeenstemming met de vigerende voorschriften.

 

1.7 Stedenbouwkundige verordeningen

Voor het perceel zijn de volgende stedenbouwkundige verordeningen relevant:

     algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer, goedgekeurd bij besluit van de Vlaamse Regering van 29 april 1997;

     gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid, goedgekeurd bij besluit van de Vlaamse Regering van 5 juni 2009 (en latere wijzigingen);

     gewestelijke verordening inzake hemelwater, goedgekeurd bij besluit van de Vlaamse Regering van 10 februari 2023;

     gewestelijke stedenbouwkundige verordening voor publiciteitsinrichtingen, goedgekeurd bij besluit van de Vlaamse Regering van 12 mei 2023;

     gemeentelijke algemene bouwverordening inzake vellen van hoogstammige bomen, vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 22 maart 1974 en goedgekeurd bij KB op 4 juli 1974.

 

  1. Historiek

2.1 Relevante stedenbouwkundige vergunningen

Volgende stedenbouwkundige vergunningen en/of weigeringen zijn relevant:

        stedenbouwkundige vergunning afgeleverd op 12 december 1959 door het college van burgemeester en schepenen voor het bouwen van een klein bureel achter het woonhuis;

        stedenbouwkundige vergunning geweigerd op 18 juli 1963 door het college van burgemeester en schepenen voor het bouwen van een garage;

        stedenbouwkundige vergunning afgeleverd op 13 september 1978 door het college van burgemeester en schepenen voor het plaatsen van een verlicht reclamebord voor de woning.

 

2.2 Relevante milieuvergunningen

Volgende milieuvergunningen en/of weigeringen zijn relevant:

        pré-VLAREM vergunning afgeleverd op 23 juni 1977 door het college van burgemeester en schepenen voor metaalbewerkingsmachines en een benzineopslag van 5.000 l.

 

2.3 Relevante omgevingsvergunningen

Volgende omgevingsvergunningen en/of weigeringen zijn relevant:

        Omgevingsvergunning afgeleverd op 26 juni 2019 door het college van burgemeester en schepenen voor het verbouwen van de bestaande handelsruimte met woonst.

 

  1. Beschrijving van de omgeving en de aanvraag

3.1 Beschrijving van de omgeving

De eigendom is een perceel met een oppervlakte van 511 m² en is gelegen langs de Vichtesteenweg op ongeveer 2,2 km ten zuidoosten van de kern van Deerlijk. De Vichtesteenweg is een voldoende uitgeruste gewestweg. Het perceel is bebouwd met een ééngezinswoning waarbij een nevenfunctie ondergebracht is (schoonheidsintituut). Op het perceel bevindt zich een gekoppelde bebouwing. De woning heeft een kroonlijsthoogte van 6,2 m en een nokhoogte van ongeveer 11 m. De woning is ingeplant op 6 m van de rooilijn, op de rechterperceelsgrens en op 4 m van de linkerperceelsgrens. De voorgevel heeft een breedte van ongeveer 9 m. Het gebouw bestaat uit twee bouwlagen en een hellend dak.
De omgeving is een stedelijke omgeving die gekenmerkt wordt door een menging aan functies, zoals wonen, handel, horeca, kantoren, diensten en gemeenschapsvoorzieningen. Het wonen bestaat er bijna uitsluitend uit eengezinswoningen.

 

3.2 Beschrijving van de aangevraagde stedenbouwkundige handelingen

De aanvrager wenst de raamopeningen in de voorgevel te wijzigen en de voorgevel te schilderen. De bestaande voorgevel heeft twee ramen met een breedte van 3,25 m en een hoogte van 2,61 m. Tussen deze ramen zit een toegangsdeur met een breedte van 1 m en een hoogte van 2,16 m. De nieuwe voorgevel zal voorzien worden van drie ramen en een toegangsdeur. Van links naar rechts wordt het eerste raam voorzien op 1,58 m van de zijgevel. Het raam heeft een breedte van 2,20 m en een hoogte van 2 m. Op 0,30 m van dit raam, wordt een tweede raam voorzien met een breedte van 0,9 m en een hoogte van 1,55 m. Opnieuw op 0,30 m van dit raam zit een derde raam met een breedte van 1,45 m en een hoogte van 2 m. Tot slot op 0,30 m van het derde raam is een toegangsdeur voorzien met een breedte van 1 m en een hoogte van 2,60 m. Tussen de verschillende ramen wordt een verticale pilaar voorzien met een hoogte van 3 m. Het onderste deel waar de ramen worden gewijzigd zal opnieuw geschilderd worden in een lichtgrijze kleur.

 

3.3 Beschrijving van de aangevraagde ingedeelde inrichtingen of activiteiten

De aanvraag heeft geen betrekking op een ingedeelde inrichting of activiteit.

 

  1. Openbaar onderzoek/raadpleging aanpalende eigenaar

Er diende over de aanvraag geen openbaar onderzoek gehouden te worden.

 

  1. Adviezen

Het dossier werd voor advies overgemaakt aan AWV op 28 mei 2024. De adviesinstantie bracht op 13 juni 2024 een gunstig advies uit mits het naleven van de in het advies geformuleerde algemene aandachtspunten.

 

  1. Project-MER of OVR (ingeval van toepassing)

De aanvraag valt niet onder de bijlage I of II van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 december 2004. Project-MER of OVR is niet van toepassing op voorliggende aanvraag.

 

  1. Inhoudelijke beoordeling van het dossier

Op basis van de hierboven vermelde overwegingen wordt tot de volgende beoordeling van het dossier gekomen.

 

7.1 Planologische toets

De aanvraag dient getoetst te worden aan de stedenbouwkundige voorschriften van het gewestplan, meer bepaald aan de voorschriften van het woongebied.

In deze zone gelden de stedenbouwkundige voorschriften van art. 5.1.0. van het koninklijk besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen. Deze voorschriften luiden als volgt :

Woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven. Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving.

 

De aanvraag heeft betrekking op het wijzigen van de voorgevel van een schoonheidsinstituut dat als complementaire functie bij de ééngezinswoning hoort zodat de aanvraag in overeenstemming is met de voorzieningen van het gewestplan.

 

7.2 Wegenis

In toepassing op de artikelen 4.3.5. tot en met 4.3.8. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening kan gesteld worden dat de Vichtesteenweg een voldoende uitgeruste openbare weg is.

De aanvraag beoogt niet de oprichting van een bedrijfswoning.

De aanvraag ligt niet in een reservatiestrook. Het goed is niet getroffen door een rooilijn.

 

7.3 Watertoets (decreet integraal waterbeleid)

Hoofdstuk III, afdeling I, artikel 8 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het algemeen waterbeleid (Belgisch Staatsblad 14 november 2003) legt bepaalde verplichtingen op, die de watertoets worden genoemd. Deze watertoets houdt in dat de eventuele schadelijke effecten van het innemen van ruimte ten koste van de watersystemen worden ingeschat.
De omzendbrief OMG/2022/1 ‘Richtlijnen voor de toepassing van een klimaatbestendige watertoets en de vrijwaring van het waterbergend vermogen in signaalgebieden’ reikt richtlijnen aan voor het toepassen van het nieuwe watertoetsbesluit, alsook voor het vrijwaren van watergevoelige gebieden.

 

Het voorliggend project heeft geen omvangrijke oppervlakte (<0,1 ha).
Het betrokken goed is volgens de fluviale en de pluviale overstromingskaart niet gelegen binnen een overstromingsgevoelige zone. Er dringen zich in het kader van de watertoets geen maatregelen op inzake overstromingsvrij bouwen of beperkingen inzake de inname van komberging. De aanvraag valt niet onder het toepassingsgebied van de gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwater.
Bijgevolg kan in alle redelijkheid geoordeeld worden dat het schadelijk effect beperkt zal zijn.

 

7.4 Mer-screening

De aanvraag valt niet onder de bijlage I, II of III van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 december 2004.

 

7.5 Natuurtoets

Volgens de natuurtoets blijkt dat geen onvermijdbare schade aan belangrijke natuurwaarden worden veroorzaakt.

 

7.6 Erfgoed-/archeologietoets

Niet van toepassing.

 

7.7 Mobiliteit – MOBER (transport en verkeersveiligheid)

Niet van toepassing.

 

7.8 Decreet grond- en pandenbeleid

Gezien de beperkte omvang/aard van het project zijn geen normen of percentages betreffende de verwezenlijking van een bescheiden woonaanbod van toepassing.

 

7.9 Milieuaspecten

Niet van toepassing.

 

7.10 Goede ruimtelijke ordening

Voor de beoordeling van de goede ruimtelijke ordening wordt de aanvraag getoetst aan de hand van de aandachtspunten en criteria zoals vermeld in artikel 4.3.1 § 2 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, voor zover noodzakelijk en relevant.

 

Functie:

De aanvraag heeft betrekking op het wijzigen van de voorgevel van een ééngezinswoning met bijhorende handelsruimte. Deze functie blijft ongewijzigd en is passend binnen deze residentiële omgeving met verschillende handelszaken.

 

Inplanting, bouwvolume en verschijningsvorm:

De inplanting van de woning op de rooilijn blijft ongewijzigd. Het hoofdgebouw van de woning blijft qua gabarit ongewijzigd. De voorgevel wijzigt op de gelijkvloerse verdieping. De raamopeningen worden verkleind, er wordt een nieuwe toegangsdeur geplaatst en de gevel wordt opnieuw geschilderd. Daarnaast wordt er op de voorgevel zaakgebonden publiciteit aangebracht. Dit is inpasbaar binnen de onmiddellijke omgeving.

 

Parkeerplaatsen en verkeersaantrek:

De functie van eengezinswoning met handelsruimte blijft behouden, bijgevolg wordt geen wijziging van de verkeersaantrek verwacht. Ten gevolge van de geplande werken kan een toename van de verkeersaantrek verwacht worden. De bouwplaats is voldoende goed ontsloten om deze toename te kunnen opvangen.

 

Groen- en omgevingsaanleg:

Er worden geen wijzigingen voorzien in de omgevingsaanleg en het groen.

 

Conclusie

Het ontwerp is bijgevolg verenigbaar met zijn onmiddellijke omgeving en met de goede plaatselijke aanleg.

 

7.11 Resultaten openbaar onderzoek

Niet van toepassing.

 

7.12 Scheidingsmuren

Niet van toepassing.

 

7.13 Bespreking adviezen

Aangezien het advies van AWV gunstig is, is een verdere beoordeling niet aan de orde.

 

7.14 Toetsing publiciteit

De aanvraag dient getoetst te worden aan de gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake publiciteit. De aangevraagde publiciteit omvat een niet-lichtgevende zaakgebonden publiciteit die op de voorgevel van het gebouw wordt bevestigd en een oppervlakte heeft die kleiner is dan 4 m². Bijgevolg valt de aanvraag niet onder het toepassingsgebied van de verordening. Er kan in alle redelijkheid geoordeeld worden dat het schadelijk effect op de omgeving beperkt zal zijn.

 

Juridische gronden

 

     Algemene basisbevoegdheden: Art.56, § 2 Decreet Lokaal Bestuur

     Andere:

     Besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet betreffende de omgevingsvergunning.

     Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009 en zijn wijzigingen

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen sluit zich aan bij het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar en besluit bijgevolg tot het afleveren van de omgevingsvergunning aan Sophie De Bel wonende Holstraat 50 te 8570 Anzegem, voor het wijzigen van de raamopeningen in de voorgevel en het herschilderen van de voorgevel, op een perceel gelegen Vichtesteenweg 167 en met als kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie B 1047 R4.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 30/06/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 19 JUNI 2024

C.28. OMV 2024_48 - Kapelstraat 49 - beslissing

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd een omgevingsvergunning te verlenen voor het verbouwen en uitbreiden van een woning, op een perceel gelegen Kapelstraat 49 en met als kadastrale omschrijving (afd. 2) sectie E 913 D aangevraagd door Jordy Dewaele - Flore Dhondt wonende Kapelstraat 49 te 8540 Deerlijk.

 

Motivering

 

Het college van burgemeester en schepenen onderzoekt de vermelde aanvraag, rekening houdend met de terzake geldende wettelijke bepalingen en heeft betreffende de aanvraag het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar ingewonnen.

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar zoals uitgebracht op 13 juni 2024.

Het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar luidt als volgt: Gunstig.

 

Het advies wordt als volgt gemotiveerd:

 

  1. Stedenbouwkundige basisgegevens

 

1.1 Gewestplan

De bepalingen van het gewestplan Kortrijk (goedgekeurd 4 november 1977) zijn niet meer van toepassing en werden vervangen door de voorschriften van het ruimtelijk uitvoeringsplan overeenkomstig artikel 7.4.5 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

 

1.2 Ruimtelijk uitvoeringsplan

     De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.

     De aanvraag is gelegen binnen de grenzen van het provinciaal ruimtelijke uitvoeringsplan Solitaire vakantiewoningen – Interfluvium, zoals vastgesteld door de deputatie op 25 juni 2015.

     De aanvraag is gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan, Oude Pastorijstraat (goedgekeurd 8 november 2012) met als bestemming zone voor centrumfuncties en wonen.

 

1.3 Bijzonder plan van aanleg

De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd bijzonder plan van aanleg.

 

1.4 Verkaveling

De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurde niet-vervallen verkaveling.

 

1.5 Bepaling van het plan dat van toepassing is op de aanvraag 

Het RUP is van toepassing op de aanvraag.

 

1.6 Overeenstemming met dit plan

De aanvraag wijkt af van de vigerende voorschriften.

 

1.7 Stedenbouwkundige verordeningen

Voor het perceel zijn de volgende stedenbouwkundige verordeningen relevant:

     algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer, goedgekeurd bij besluit van de Vlaamse Regering van 29 april 1997;

     gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid, goedgekeurd bij besluit van de Vlaamse Regering van 5 juni 2009 (en latere wijzigingen);

     gewestelijke verordening inzake hemelwater, goedgekeurd bij besluit van de Vlaamse Regering van 10 februari 2023;

     gemeentelijke algemene bouwverordening inzake vellen van hoogstammige bomen, vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 22 maart 1974 en goedgekeurd bij KB op 4 juli 1974.

 

  1. Historiek

2.1 Relevante stedenbouwkundige vergunningen

Er zijn geen voorgaande vergunningen gekend voor het betrokken goed.

 

2.2 Relevante milieuvergunningen

Er zijn geen voorgaande vergunningen gekend voor het betrokken goed.

 

2.3 Relevante omgevingsvergunningen

Volgende omgevingsvergunningen en/of weigeringen zijn relevant:

        omgevingsvergunning afgeleverd op 17 juli 2019 door het college van burgemeester en schepenen voor het verbouwen van 3 woningen tot 4 woningen;

        omgevingsvergunning afgeleverd op 29 mei 2024 door het college van burgemeester en schepenen voor het bouwen van een tuinhuis en carport.

 

  1. Beschrijving van de omgeving en de aanvraag

3.1 Beschrijving van de omgeving

De eigendom is een perceel met een oppervlakte van 439 m² en is gelegen langs de Kapelstraat op ongeveer 180 m ten zuiden van de kern van Sint-Lodewijk. De kapelstraat is een voldoende uitgeruste gemeenteweg.

Het perceel is bebouwd. Op het perceel bevindt zich een aaneengesloten ééngezinswoning. De woning is ingeplant op de rooilijn, heeft 2 bouwlagen en een hellend dak. De woning heeft een kroonlijsthoogte van 6,07 m, een nokhoogte van 11,21 m, een breedte van 4,74 m en een diepte van 8,67 m. Achteraan het hoofdgebouw werd een uitbouw geplaatst met een diepte van 6,19 m, een breedte van 4,68 m en een hoogte van 3,54 m. Het nevenvolume sluit aan op de perceelsgrenzen. 

De omgeving is een stedelijke omgeving die gekenmerkt wordt door een menging aan functies, zoals wonen, handel, horeca, kantoren, diensten en gemeenschapsvoorzieningen.

De woonfunctie bestaat zowel uit eengezinswoningen als uit meergezinswoningen.

 

3.2 Beschrijving van de aangevraagde stedenbouwkundige handelingen

De aanvraag betreft het verbouwen en uitbreiden van een bestaande eengezinswoning.
De uitbreiding heeft een breedte van 4,40 m, een diepte van 6,10 m, een oppervlakte van 26,80 m², bevindt zich op de beide perceelsgrenzen en wordt uitgevoerd met een plat dak. De nokhoogte bedraagt 3,54 m. In het platte dak wordt een dakkoepel geplaatst met een breedte van 2,50 m en een diepte van 1 m. In de achtergevel wordt een schuifraam geplaatst met een breedte van 3,10 m en een hoogte van 2,67 m.
Het materiaalgebruik voor het nieuwe volume betreft paarsrode gevelbekleding en zwart aluminium buitenschrijnwerk.
Het bestaande hoofdvolume wordt intern verbouwd. Het gelijkvloers bestaat na verbouwing en uitbreiding uit een inkom, hondentrimsalon, eetplaats, zithoek en keuken. Op het verdiep worden een kamer, wasplaats en badkamer voorzien. Onder het dak bevindt zich nog een tweede kamer en een zolder.
Achter de uitbreiding wordt een nieuwe terras aangelegd met breedte van 4,40 m, een diepte van 4 m en een oppervlakte van 17,6 m².

 

3.3 Beschrijving van de aangevraagde ingedeelde inrichtingen of activiteiten

De aanvraag heeft geen betrekking op een ingedeelde inrichting of activiteit.

 

  1. Openbaar onderzoek/raadpleging aanpalende eigenaar

De aanvraag werd onderworpen aan een openbaar onderzoek. Het openbaar onderzoek vond plaats van 29 april 2024 tot 29 mei 2024. Tijdens de periode van het openbaar onderzoek werden er geen bezwaarschriften ingediend.

 

  1. Adviezen

Er dienden geen adviezen ingewonnen te worden. 

 

  1. Project-MER of OVR (ingeval van toepassing)

De aanvraag valt niet onder de bijlage I of II van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 december 2004. Project-MER of OVR is niet van toepassing op voorliggende aanvraag.

 

  1. Inhoudelijke beoordeling van het dossier

Op basis van de hierboven vermelde overwegingen wordt tot de volgende beoordeling van het dossier gekomen.

 

7.1 Planologische toets

De aanvraag wijkt af van de voorschriften. Hiervoor wordt toepassing gemaakt van artikel 4.4.1. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

Het ontwerp is op volgende punten in strijd met de voorschriften:

Plan schrijft voor:

ontwerp voorziet:

De bouwhoogte van het nevenvolume bedraagt maximum 3 m op de perceelsgrens

De bouwhoogte van het nevenvolume in de aanvraag bedraagt 3,54 m

 

Het gevraagde is voor het overige in overeenstemming met de voorzieningen van het RUP gezien de bestemming, terreinbezetting, bouwhoogte en bouwdiepte van het hoofdvolume in overeenstemming zijn.

Artikel 4.4.1 van de VCRO voorziet dat na een openbaar onderzoek, beperkte afwijkingen kunnen worden toegestaan op stedenbouwkundige voorschriften en verkavelingsvoorschriften met betrekking tot perceelsafmetingen, de afmetingen en de inplanting van constructies, de dakvorm en de gebruikte materialen. Afwijkingen kunnen niet worden toegestaan voor wat betreft de bestemming, de maximaal mogelijke vloerterreinindex en het aantal bouwlagen.

De afwijking heeft betrekking op de afmetingen van de constructie zodat een afwijking overwogen kan worden. De afwijking van de bouwhoogte van het nevenvolume van 3m  naar 3,54 m is te motiveren aangezien deze afwijking beperkt is en de bestaande achterbouw reeds een hoogte van 3,54 m heeft waardoor een harmonische aansluiting gebeurt. Er werden ook geen bezwaren geformuleerd tijdens het openbaar onderzoek zodat ook de aanpalenden hiervan geen hinder zullen ondervinden.

 

7.2 Wegenis

In toepassing op de artikelen 4.3.5. tot en met 4.3.8. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening kan gesteld worden dat de Kapelstraat een voldoende uitgeruste openbare weg is.

De aanvraag beoogt niet de oprichting van een bedrijfswoning.

De aanvraag ligt niet in een reservatiestrook. Het goed is niet getroffen door een rooilijn.

 

7.3 Watertoets (decreet integraal waterbeleid)

Hoofdstuk III, afdeling I, artikel 8 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het algemeen waterbeleid (Belgisch Staatsblad 14 november 2003) legt bepaalde verplichtingen op, die de watertoets worden genoemd. Deze watertoets houdt in dat de eventuele schadelijke effecten van het innemen van ruimte ten koste van de watersystemen worden ingeschat.
De omzendbrief OMG/2022/1 ‘Richtlijnen voor de toepassing van een klimaatbestendige watertoets en de vrijwaring van het waterbergend vermogen in signaalgebieden’ reikt richtlijnen aan voor het toepassen van het nieuwe watertoetsbesluit, alsook voor het vrijwaren van watergevoelige gebieden.

 

Het betrokken goed is volgens de fluviale en de pluviale overstromingskaart niet gelegen binnen een overstromingsgevoelige zone. Er dringen zich in het kader van de watertoets geen maatregelen op inzake overstromingsvrij bouwen of beperkingen inzake de inname van komberging.

 

Er is voldaan aan de gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwater.

De dakoppervlakte watert af naar een bestaande hemelwaterput van 10.000 liter. De hemelwaterput heeft een overloop naar een bestaande ondergrondse infiltratievoorziening met een volume van 500 liter en een referentieoppervlakte van 2,85 m². Hemel- en afvalwater wordt gescheiden afgevoerd tot aan de perceelsgrens. Het terras wordt aangelegd en watert af in de naastliggende onverharde ruimte zodat het water van de verhardingen infiltreert in de bodem. Bijgevolg kan in alle redelijkheid geoordeeld worden dat het schadelijk effect beperkt zal zijn.

 

7.4 Mer-screening

De aanvraag valt niet onder de bijlage I,II of III van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 december 2004.

 

7.5 Natuurtoets

Volgens de natuurtoets blijkt dat geen onvermijdbare schade aan belangrijke natuurwaarden worden veroorzaakt.

 

7.6 Erfgoed-/archeologietoets

Niet van toepassing.

 

7.7 Mobiliteit – MOBER (transport en verkeersveiligheid)

Niet van toepassing.

 

7.8 Decreet grond- en pandenbeleid

Gezien de beperkte omvang / aard van het project zijn geen normen of percentages betreffende de verwezenlijking van een bescheiden woonaanbod van toepassing.

 

7.9 Milieuaspecten

Niet van toepassing.

 

7.10 Goede ruimtelijke ordening

Voor de beoordeling van de goede ruimtelijke ordening wordt de aanvraag getoetst aan de hand van de aandachtspunten en criteria zoals vermeld in artikel 4.3.1 § 2 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, voor zover noodzakelijk en relevant.

 

Functie:

De aanvraag heeft betrekking op het verbouwen en uitbreiden van een ééngezinswoning. De functie blijft ongewijzigd en is passend binnen deze residentiële omgeving. In nevenfunctie wordt een hondentrimsalon voorzien die beperkt is in oppervlakte waardoor de impact beperkt zal zijn.

 

Inplanting en ruimtegebruik:

De inplanting van de woning op de rooilijn blijft ongewijzigd. De nieuwe achterbouw wordt gerealiseerd op de oppervlakte van het bestaande terras. Achter de uitbreiding wordt een nieuw terras aangelegd. De nieuwe achterbouw sluit aan op het hoofdgebouw en zal ervoor zorgen dat de bebouwing na de werken een compact geheel vormt.

   

Bouwvolume en gabarit:

Het hoofdgebouw van de woning blijft qua gabarit ongewijzigd, er worden enkel interne verbouwingswerken uitgevoerd. Er wordt een nieuwe achterbouw geplaatst over de volledige perceelsbreedte. De totale gelijkvloerse bouwdiepte wordt op die manier ongeveer 21 m, hetgeen zeker aanvaardbaar is binnen deze woonomgeving. Het perceel is immers eerder smal en diep. Een dergelijke gelijkvloerse bouwdiepte laat een kwalitatieve inrichting van de leefruimtes van de woning toe.

De muren op de perceelgrens worden gewijzigd. Hiervoor werd het akkoord verkregen van de eigenaars van het betreffende buurperceel.

   

Verschijningsvorm:

De voorgevel blijft ongewijzigd waardoor het ontwerp geen rechtstreekse impact heeft op het straatbeeld. De achtergevel van de uitbreiding wordt afgewerkt met een paarsrood genuanceerde gevelsteen. Deze steen wordt gerecupereerd van de bestaande gevel en zijn dezelfde stenen als deze van de naastliggende woning.

  

Parkeerplaatsen en verkeersaantrek:

De functie van eengezinswoning blijft behouden, bijgevolg wordt geen wijziging van de verkeersaantrek verwacht. Ten gevolge van de geplande werken kan een toename van de verkeersaantrek verwacht worden. De bouwplaats is voldoende goed ontsloten om deze toename te kunnen opvangen.

 

Groen- en omgevingsaanleg: 

Achter de woning wordt een terras aangelegd. Er wordt voorzien dat deze verharding zal afwateren naar de omliggende groenzone wat de waterhuishouding ten goede komt.

De woning beschikt over een voldoende ruime tuinzone om een kwalitatieve tuin te kunnen aanleggen.

Na de werken wordt het contact tussen de leefruimtes van de woning en de tuinzone versterkt, wat de woonkwaliteit ten goede komt.

 

Conclusie

Het ontwerp is bijgevolg verenigbaar met zijn onmiddellijke omgeving en met de goede plaatselijke aanleg.

 

7.11 Resultaten openbaar onderzoek

Tijdens de periode van het openbaar onderzoek werden geen bezwaren of opmerkingen geformuleerd zodat een verdere beoordeling niet aan de orde is.

 

7.12 Scheidingsmuren

Naar aanleiding van de adviesvraag voor de werken aan de scheidingsmuren werden geen bezwaren of opmerkingen geformuleerd zodat een verdere beoordeling niet aan de orde is.

 

7.13 Bespreking adviezen

Niet van toepassing.

 

Juridische gronden

 

     Algemene basisbevoegdheden: Art.56, § 2 Decreet Lokaal Bestuur

     Andere:

     Besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet betreffende de omgevingsvergunning.

     Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009 en zijn wijzigingen

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen sluit zich aan bij het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar en besluit bijgevolg tot het afleveren van de omgevingsvergunning aan Jordy Dewaele - Flore Dhondt wonende Kapelstraat 49 te 8540 Deerlijk, voor het verbouwen en uitbreiden van een woning, op een perceel gelegen Kapelstraat 49 en met als kadastrale omschrijving (afd. 2) sectie E 913 D.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 30/06/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 19 JUNI 2024

C.29. OMV 2024_33 - Schragenstraat 39 - beslissing

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd een omgevingsvergunning te verlenen voor het aanleggen van een oprit, op een perceel gelegen Schragenstraat 39 en met als kadastrale omschrijving (afd. 2) sectie C 181 B2 aangevraagd door de heer Ismaïl Al Bakrouni wonende Schragenstraat 39 te 8540 Deerlijk.

 

Motivering

 

Het college van burgemeester en schepenen onderzoekt de vermelde aanvraag, rekening houdend met de terzake geldende wettelijke bepalingen en heeft betreffende de aanvraag het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar ingewonnen.

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar zoals uitgebracht op 10 juni 2024.

Het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar luidt als volgt: Geen advies.

Het advies wordt als volgt gemotiveerd:

 

  1. Stedenbouwkundige basisgegevens

 

1.1 Gewestplan

De aanvraag situeert zich in het bij koninklijk besluit van 4 november 1977 vastgestelde origineel gewestplan Kortrijk met als bestemming woongebied.

 

1.2 Ruimtelijk uitvoeringsplan

     De aanvraag ligt in een gebied waarvoor een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Grens afbakening regionaalstedelijk gebied Kortrijk’ door de Vlaamse Regering werd vastgesteld op 20 januari 2006.

     De aanvraag is gelegen binnen de grenzen van het provinciaal ruimtelijke uitvoeringsplan Solitaire vakantiewoningen – Interfluvium, zoals vastgesteld door de deputatie op 25 juni 2015.

     De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.

 

1.3 Bijzonder plan van aanleg

De aanvraag is gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd bijzonder plan van aanleg, Gavers, wijziging B, goedgekeurd op 1 september 1987 met als bestemming woningen en tuinstrook.

 

1.4 Verkaveling

De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurde niet-vervallen verkaveling.

 

1.5 Bepaling van het plan dat van toepassing is op de aanvraag 

Het BPA is van toepassing op de aanvraag.

 

1.6 Overeenstemming met dit plan

De aanvraag is in overeenstemming met de vigerende voorschriften.

 

1.7 Stedenbouwkundige verordeningen

Voor het perceel zijn de volgende stedenbouwkundige verordeningen relevant:

     Gewestelijke verordening inzake hemelwater, goedgekeurd bij besluit van de Vlaamse Regering van 10 februari 2023.

 

  1. Historiek

 

2.1 Relevante stedenbouwkundige vergunningen

Volgende stedenbouwkundige vergunningen en/of weigeringen zijn relevant:

        Stedenbouwkundige vergunning afgeleverd op 9 mei 1963 door het college van burgemeester en schepenen voor het bouwen van een garage achter woonhuis.

        Stedenbouwkundige vergunning afgeleverd op 27 maart 1968 door het college van burgemeester en schepenen voor het uitbreiden van de keuken.

        Machtiging verkregen door het college van burgemeester en schepenen op 16 september 1960 voor het bouwen van een alleenstaand huis.

 

2.2 Relevante milieuvergunningen

Er zijn geen voorgaande vergunningen gekend voor het betrokken goed.

 

2.3 Relevante omgevingsvergunningen

Er zijn geen voorgaande vergunningen gekend voor het betrokken goed.

 

  1. Beschrijving van de omgeving en de aanvraag

 

3.1 Beschrijving van de omgeving

De eigendom is een perceel met een oppervlakte van 750m² en is gelegen langs de Schragenstraat op ongeveer 750 m ten zuiden van de kern van Deerlijk. De Schragenstraat is een voldoende uitgeruste gemeenteweg.

Het perceel is bebouwd met een vrijstaande ééngezinswoning. De woning heeft één bouwlaag met een hellend dak daarnaast is ook een vrijstaande garage aanwezig op het perceel.

Vooraan de woning is een oprit aanwezig uitgevoerd met kiezels alsook een pad naar de voordeur.

De omgeving heeft een residentieel karakter en wordt bepaald door de aanwezigheid van eengezinswoningen. Het wonen bestaat er bijna uitsluitend uit eengezinswoningen. In de nabije omgeving van het perceel is een sportcentrum terug te vinden.

 

3.2 Beschrijving van de aangevraagde stedenbouwkundige handelingen

De aanvrager wenst een deel van de bestaande oprit her aan te leggen en van de gelegenheid gebruik te maken om een bijkomende parkeerplaats te voorzien palend aan de oprit. De breedte van de oprit ter hoogte van de rooilijn bedraagt 8 m en de lengte is 6 m. De verharding wordt uitgevoerd in waterdoorlatend materiaal en wordt opgebouwd met steenpuin en honingmatten die zullen opgevuld worden met grind. De bestaande straatboom naast de oprit en parkeerplaats belemmert de toegang niet. Het bestaande pad naar de voordeur blijft behouden. De rest van de voortuinstrook (lengte 25 m, breedte 5 m) is uitgevoerd met beplanting.

 

3.3 Beschrijving van de aangevraagde ingedeelde inrichtingen of activiteiten

De aanvraag heeft geen betrekking op een ingedeelde inrichting of activiteit.

 

 

  1. Openbaar onderzoek/raadpleging aanpalende eigenaar

 

Er diende over de aanvraag geen openbaar onderzoek gehouden te worden.

De aanpalende eigenaars werden op 30 april 2024 aangeschreven aangezien de aanvraag betrekking heeft op de uitvoering van grondwerken langs de perceelsgrens. De aanpalende eigenaars hebben geen bezwaar ingediend.

 

  1. Adviezen

 

De Vlaamse Milieumaatschappij werd om advies verzocht op 29 april 2024. Er werd binnen de termijn van 30 dagen geen advies ontvangen zodat aan de adviesvereiste voorbij kan gegaan worden.

 

  1. Project-MER of OVR (ingeval van toepassing)

 

De aanvraag valt niet onder de bijlage I of II van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 december 2004. Project-MER of OVR is niet van toepassing op voorliggende aanvraag.

 

  1. Inhoudelijke beoordeling van het dossier

 

Op basis van de hierboven vermelde overwegingen wordt tot de volgende beoordeling van het dossier gekomen.

 

7.1 Planologische toets

De aanvraag dient getoetst te worden aan de stedenbouwkundige voorschriften van BPA Gavers, wijziging B, zoals goedgekeurd op 1 september 1987.

Het gevraagde is in overeenstemming met de voorzieningen van het BPA gezien de oprit hoofdzakelijk (eerste 5 m vanaf de rooilijn) gelegen is in de private voortuinstrook en de verharding in deze zone na de werken niet meer dan de toegelaten maximum 40 % zal bedragen. Een minimaal stukje is gelegen binnen de zone voor halfopen en open woningen en hier wordt de maximale terreinbezetting van 40 % en 250 m² niet overschreden.

 

7.2 Wegenis

In toepassing op de artikelen 4.3.5. tot en met 4.3.8. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening kan gesteld worden dat de Schragenstraat een voldoende uitgeruste openbare weg is.

De aanvraag beoogt niet de oprichting van een bedrijfswoning.

De aanvraag ligt niet in een reservatiestrook. Het goed is niet getroffen door een rooilijn.

 

7.3 Watertoets (decreet integraal waterbeleid)

Hoofdstuk III, afdeling I, artikel 8 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het algemeen waterbeleid (Belgisch Staatsblad 14 november 2003) legt bepaalde verplichtingen op, die de watertoets worden genoemd. Deze watertoets houdt in dat de eventuele schadelijke effecten van het innemen van ruimte ten koste van de watersystemen worden ingeschat.
De omzendbrief OMG/2022/1 ‘Richtlijnen voor de toepassing van een klimaatbestendige watertoets en de vrijwaring van het waterbergend vermogen in signaalgebieden’ reikt richtlijnen aan voor het toepassen van het nieuwe watertoetsbesluit, alsook voor het vrijwaren van watergevoelige gebieden.

 

Het betrokken goed is volgens de fluviale en de pluviale overstromingskaart niet gelegen binnen een overstromingsgevoelige zone.

 

De voorliggende aanvraag heeft geen uitbreiding van de bebouwde oppervlakte.

De aanvraag valt niet onder het toepassingsgebied van de gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwater gezien de oprit aangelegd wordt in waterdoorlatende verharding, de hellingsgraad 0 % bedraagt en er minstens ¼ onverharde zone paalt aan de oprit om natuurlijk te kunnen afwateren.

Bijgevolg kan in alle redelijkheid geoordeeld worden dat het schadelijk effect beperkt zal zijn.

 

7.4 Mer-screening

De aanvraag valt niet onder de bijlage I,II of III van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 december 2004.

 

7.5 Natuurtoets

Volgens de natuurtoets blijkt dat geen onvermijdbare schade aan belangrijke natuurwaarden worden veroorzaakt.

 

7.6 Erfgoed-/archeologietoets

Niet van toepassing.

 

7.7 Mobiliteit – MOBER (transport en verkeersveiligheid)

Niet van toepassing.

 

7.8 Decreet grond- en pandenbeleid

Gezien de beperkte omvang / aard van het project zijn geen normen of percentages betreffende de verwezenlijking van een bescheiden woonaanbod van toepassing.

 

7.9 Milieuaspecten

Niet van toepassing.

 

7.10 Goede ruimtelijke ordening

Voor de beoordeling van de goede ruimtelijke ordening wordt de aanvraag getoetst aan de hand van de aandachtspunten en criteria zoals vermeld in artikel 4.3.1 § 2 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, voor zover noodzakelijk en relevant.

 

De functie van de eengezinswoning blijft behouden en is passend binnen deze woonomgeving. Er wordt ook geen wijziging van de verkeersaantrek verwacht. Het aanleggen van de bijkomende oprit wordt gekoppeld aan de bestaande oprit zodat er geen versnippering komt in de voortuin qua verharding. De aanleg van de verharding heeft geen negatieve invloed op het openbaar domein gezien de straatboom behouden kan blijven en het verkeersbord gemakkelijk kan verplaatst worden. De bestaande haag langs de rooilijn zal enkel gerooid worden op de plaats van de oprit zodat nog meer dan de helft van de haag behouden blijft. Er wordt gekozen voor een kleinschalig materiaal dat waterdoorlatend is en aansluit bij de bestaande oprit. Er is nog voldoende levend groen in de tuin zodat deze op een kwalitatieve manier ingericht blijft. 

 

Conclusie

Het ontwerp is bijgevolg verenigbaar met zijn onmiddellijke omgeving en met de goede plaatselijke aanleg.

 

7.11 Resultaten openbaar onderzoek

Niet van toepassing.

 

7.12 Scheidingsmuren / raadpleging aanpalende eigenaar

Naar aanleiding van de adviesvraag voor de werken aan de scheidingsmuren / langs perceelgrens werden geen bezwaren of opmerkingen geformuleerd zodat een verdere beoordeling niet aan de orde is.

 

7.13 Bespreking adviezen

Er werd op 29 april 2024 advies gevraagd aan de Vlaamse Milieumaatschappij. Er werd binnen de termijn van 30 dagen geen advies ontvangen zodat aan de adviesvereiste voorbij kan gegaan worden. Een verdere beoordeling is bijgevolg niet aan de orde.

 

Juridische gronden

 

     Algemene basisbevoegdheden: Art.56, § 2 Decreet Lokaal Bestuur

     Andere:

     Besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet betreffende de omgevingsvergunning.

     Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009 en zijn wijzigingen

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen sluit zich aan bij het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar en besluit bijgevolg tot het afleveren van de omgevingsvergunning aan de heer Ismaïl Al Bakrouni wonende Schragenstraat 39 te 8540 Deerlijk, voor het aanleggen van een oprit, op een perceel gelegen Schragenstraat 39 en met als kadastrale omschrijving (afd. 2) sectie C 181 B2.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 30/06/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 19 JUNI 2024

C.30. Inname openbaar domein - kennisname

 

 

 

Publicatiedatum: 30/06/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 19 JUNI 2024

C.31. PZ Gavers - wijziging dotatie 2024 - verzoek agendering gemeenteraad - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Aan het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd kennis te nemen van de gewijzigde dotatie van de gemeente aan de politiezone Gavers en dit ter goedkeuring te agenderen op de gemeenteraad van 4 juli 2024.

 

Motivering

 

De ontwerpbegrotingswijziging 2024 van de politiezone Gavers bevindt zich in bijlage.

 

Op 7 juni 2024 heeft het politiecollege van de zone Gavers de ontwerpbegrotingswijziging 2024 aanvaard en voorgelegd aan de politieraad van 18 juni 2024.

 

De gemeenteraad dient nu de gewijzigde dotatie aan de politiezone Gavers goed te keuren voor 1.494.121 euro voor de exploitatie en 76.377 euro voor de investeringen.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken om de gewijzigde dotatie van de gemeente Deerlijk aan de politiezone Gavers 2024 goed te keuren op de gemeenteraad van 4 juli 2024.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 30/06/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 19 JUNI 2024

C.32. Asverstrooiing - kennisname

 

 

 

Publicatiedatum: 30/06/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 19 JUNI 2024

C.33. Grafconcessie - bijzetting - kennisname

 

 

 

Publicatiedatum: 30/06/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 19 JUNI 2024

C.34. Grafconcessie - toekenning - goedkeuring

 

 

 

Publicatiedatum: 30/06/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 19 JUNI 2024

C.35. Grafconcessie - toekenning - goedkeuring

 

 

 

Publicatiedatum: 30/06/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 19 JUNI 2024

D.1. Kinesiste BBO - ontvangst n.a.v. oppensioenstelling - goedkeuring

 

 

 

Publicatiedatum: 30/06/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 19 JUNI 2024

D.2. Gemeenteraad van 4 juli 2024 - agendapunten - verzoek agendering - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

De agenda van de gemeenteraad bevat in ieder geval de punten die door het college van burgemeester en schepenen aan de voorzitter worden meegedeeld.

Het college en burgemeester en schepenen wordt gevraagd de agenda voor de komende gemeenteraad te overlopen.

 

Motivering

 

Het college van burgemeester en schepenen overloopt de voorziene punten voor de gemeenteraadszitting van 4 juli 2024.

 

Advies

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

        Andere:

        Art. 19 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken om volgende punten te agenderen op de gemeenteraad van 4 juli 2024:

 

OPENBARE ZITTING

 

        Gemeenteraad - 30 mei 2024 - notulen en audio-opname - goedkeuring

        Jaarrekening 2023 – goedkeuring gouverneur - kennisname

        Rapport organisatiebeheersing 2023 - kennisname

        Belastingreglement op lijkbezorging van aan de gemeente vreemde personen en op de ontgravingen - aanpassing - goedkeuring

        Fancy Fair - Politieverordening - goedkeuring

        LO - Lestijdenpakket 2024-2025 – goedkeuring

        PZ Gavers – wijziging dotatie 2024 - goedkeuring

        Smartville - toetreding raamcontract - goedkeuring

        Smart Cities - toetreding raamcontract stad Kortrijk - goedkeuring

        Vragen gesteld door raadsleden

 

BESLOTEN ZITTING

 

 

 

 

Publicatiedatum: 30/06/2024
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.