DEERLIJK

13 NOVEMBER 2024

 

AANWEZIG

 

Burgemeester: Claude Croes

Schepenen: Bert Schelfhout, Regine Vanwynsberghe-Rooryck, Philip Ghekiere, Matthias Vanneste, Louis Vanderbeken

Algemeen directeur: Karel Bauters

 

 

 

 

Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 13 NOVEMBER 2024

C.1. College van burgemeester en schepenen - verslag van de zitting van 6 november 2024 - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd het verslag van de vorige zitting goed te keuren.

 

Motivering

 

Het college van burgemeester en schepenen overloopt het verslag van de zitting van 6 november 2024.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 50 Decreet Lokaal Bestuur

 

Adviezen

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit het verslag van de zitting van 6 november 2024 goed te keuren.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/11/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 13 NOVEMBER 2024

C.2. Bezwaar bij Raad voor Verkiezingsbetwistingen - kennisname

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd kennis te nemen van een bezwaar dat werd ingediend bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen.

 

Motivering

 

Op 5 november 2024 ontving de gemeente een brief dd. 31 oktober 2024 van de Raad voor Verkiezingsbetwistingen waarbij wordt gemeld dat de raad een bezwaar heeft ontvangen. Het bezwaarschrift bevindt zich in bijlage bij dit besluit.

 

De gemeente kan reageren door een nota in te dienen. Hierbij kunnen aanvullende en geïnventariseerde overtuigingsstukken toegevoegd worden.

Er wordt voorgesteld om geen nota in te dienen.

 

Vervolgens wordt de gemeente uitgenodigd voor de hoorzitting op 27 november 2024. Het is echter niet nodig om aanwezig te zijn. Er wordt voorgesteld om niet aanwezig te zijn.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, §3, 9° Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van de brief van 31 oktober 2024 van de Raad voor Verkiezingsbetwistingen, ontvangen op 5 november 2024, met betrekking tot het bezwaar dat werd ingediend bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen.

 

De gemeente zal geen nota indienen noch aanwezig zijn op de hoorzitting.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/11/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 13 NOVEMBER 2024

C.3. APV - aanpassing technische bepalingen brandveiligheid - verzoek agendering gemeenteraad - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken om de aanpassing van de algemene politieverordening van de gemeente Deerlijk, met betrekking tot de bepalingen omtrent brandveiligheid, voor te leggen aan de gemeenteraad. 

 

Motivering

 

De voorbije maanden werd door het zonaal preventiebureau gewerkt aan een tekst met technische bepalingen inzake brandveiligheid, toepasbaar op publieke plaatsen (gebouwen, tenten, pleinen).


Dergelijke tekst is een invulling van de bepalingen uit art. 4 van de wet van 30 juli 1979 die gemeenteraden toelaat politieverordeningen te maken over veiligheidszaken die niet via een hogere wet geregeld zijn. 

 

Iedere gemeente heeft meerdere brandveiligheidsonderwerpen opgenomen in zijn huidige Algemene Politieverordening (APV). Gebruik ervan door de brandweer herinnert vaak aan de soms verouderde of niet aangepaste inhoud.


Al de bestaande brandveiligheidsbepalingen dateren dan ook nog uit een prezonaal tijdperk en zijn dus vaak 10 tot 20 jaar oud. Bovendien staan ze meestal verspreid en versnipperd en is het gebruik ervan niet gemakkelijk.

 

De bepalingen in de APV laten toe dat de brandweer, op vraag van de burgemeester (zie art. 5 van voormelde wet), een nazicht brandveiligheid kan doen op basis van objectieve bepalingen. Die bepalingen moeten een beeld proberen te maken van de (on)veiligheid van een burger wanneer die een openbare plaats betreedt. 14 verschillende soorten bepalingen voor de 14 Fluvia-gemeenten is moeilijk en gaat in tegen de vraag van de inspectie om te werken aan 'gelijkvormige regels in de ganse zone'.

 

Tijdens de zoneraad van 23 februari 2024 werd dan ook aangekondigd dat Fluvia graag eenzelfde technische tekst aanbiedt om te integreren in het APV.


Het bijgevoegde voorstel is dus 1 tekst die bestaat uit een algemeen deel en 2 extra delen met specifieke bepalingen voor nachtverblijf (bv. kamerverhuur, jeugdlokalen) en tijdelijke constructies (bv. tent). 
Het algemeen deel bevat het gros van maatregelen die nu vaak verspreid staan (horeca, dancings, markten, nachtwinkels, open vuur, vrijhouden hydranten...) en houdt rekening met soms specifieke alternatieven of zelfs met een algemene afwijkingsmogelijkheid door de burgemeester.


Fluvia is ervan overtuigd dat er met deze tekst een stap vooruit wordt gezet en dat er zo kan gezorgd worden voor een verantwoord veiligheidsniveau op openbare plaatsen.  

 

Na goedkeuring wordt deze tekst verwerkt in de algemene politieverordening.

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit dit punt voorlopig niet te agenderen op de gemeenteraad en wenst eerst

       na te vragen of alle gemeenten van de zone deze aanpassing zullen doen en

       na te gaan of het voor verenigingen moeilijker zal zijn om activiteiten te organiseren.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/11/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 13 NOVEMBER 2024

C.4. Receptionele aangelegenheden - goedkeuring

 

 

 

Publicatiedatum: 21/11/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 13 NOVEMBER 2024

C.5. Diverse verslagen - kennisname

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt verzocht kennis te nemen van de aan de gemeente overgemaakte verslagen.

 

Motivering

 

Volgende verslagen werden overgemaakt aan de gemeente:

 

        Centraal feestcomité - verslag van de vergadering van 7 november 2024

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Adviezen

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van de ontvangen verslagen.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/11/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 13 NOVEMBER 2024

C.6. LOGO LEIELAND vzw - buitengewone algemene vergadering van 25 november 2024 - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Logo Leieland vzw nodigt de gemeente uit tot het bijwonen van haar algemene vergadering die plaatsvindt op maandag 25 november 2024.

 

Motivering

 

Het college van burgemeester en schepenen overloopt de agenda met volgende agendapunten :

 

Eerste agendapunt: goedkeuring verslag algemene vergadering 3 mei 2024.

 

Tweede agendapunt: kennisname, onderzoek en goedkeuring van het gezamenlijk verrichtingsvoorstel opgemaakt door Logo Vlaanderen VZW (RPR Antwerpen, afdeling Antwerpen, 1012.417.803) in de hoedanigheid van Overnemende VZW en door Lokaal Gezondheidsoverleg Antwerpen VZW (RPR Antwerpen, afdeling Antwerpen, 0478.639.768), Lokaal Gezondheidsoverleg Brugge – Oostende VZW (RPR Brugge, afdeling Brugge, 0466.898.315), Lokaal Gezondheidsoverleg Dender VZW (RPR Gent, afdeling Dendermonde, 0475.926.441), Lokaal Gezondheidsoverleg Gezond+ VZW (RPR Gent, afdeling Gent, 0817.842.830), Lokaal Gezondheidsoverleg Kempen VZW (RPR Antwerpen, afdeling Turnhout, 0465.214.968), Lokaal Gezondheidsoverleg Limburg VZW (RPR Antwerpen, afdeling Hasselt, 0465.044.427), Lokaal Gezondheidsoverleg Leieland (RPR Gent, afdeling Kortrijk, 0466.897.820), Lokaal Gezondheidsoverleg Mechelen (RPR Antwerpen, afdeling Mechelen, 0478.689.060), Lokaal Gezondheidsoverleg Midden-West-Vlaanderen (RPR Gent, afdeling Kortrijk, 0466.898.414), Lokaal Gezondheidsoverleg Oost-Brabant (RPR Leuven 0478.422.509), Lokaal Gezondheidsoverleg Waasland (RPR Gent, afdeling Dendermonde, 0469.135.055) en Lokaal Gezondheidsoverleg Zenneland VZW (RPR Brussel Nederlandstalige afdeling 0478.478.234) in de hoedanigheid van Overgenomen VZW’s in toepassing van artikel 13:3, § 1, WVV, waaraan de volgende documenten gehecht werden : een staat van activa en passiva van zowel de Overnemende VZW (i) als de Overgenomen VZW’s (ii) per 31 augustus 2024, en (iii) de controleverslagen opgemaakt door het revisorenkantoor Boes & Verrue op 18 oktober 2024 en het revisorenkantoor ‘Callens, Vandelanotte & Theunissen’ op 16 oktober 2024 over het verrichtingsvoorstel en de voormelde staten van activa en passiva.

In toepassing van artikel 13:3, § 1, WVV werd een kopie van voornoemd verrichtingsvoorstel, met bijhorende staten van activa en passiva per 31 augustus 2024 en controleverslagen van de revisorenkantoren ‘Boes & Verrue’ en ‘Callens, Vandelanotte & Theunissen’, werden samen met de agenda kosteloos overgemaakt aan de leden van de Vereniging.

 

Derde agendapunt: besluit tot ontbinding (zonder vereffening), overeenkomstig het voornoemd verrichtingsvoorstel, teneinde het volledig vermogen van de Vereniging in te brengen in Logo Vlaanderen VZW, de Overnemende VZW  in de zin van artikel 13:1, § 1, WVV, en dit met juridische, fiscale en boekhoudkundige uitwerking vanaf 1 januari 2025 om 0u.

 

Vierde agendapunt: kennisname van het feit dat de leden van de Vereniging in de hoedanigheid van Overgenomen VZW hun hoedanigheid van lid verliezen en, zoals voorzien in het verrichtingsvoorstel opgemaakt in toepassing van artikel 13:3, § 1, WVV, niet van rechtswege lid worden van Logo Vlaanderen VZW in de hoedanigheid van Overnemende VZW.

 

Vijfde agendapunt: Beëindiging van het mandaat van de bestuurders – kwijting.

 

Zesde agendapunt: Beding dat de besluiten te nemen over de onderwerpen op de agenda, genomen worden onder de opschortende voorwaarde van het overeenstemmend besluit tot inbreng door de Logo Vlaanderen VZW in de hoedanigheid van Overnemende VZW.

 

Zevende agendapunt: Bijzondere volmacht met het oog op de vaststelling van de verwezenlijking van de hiervoor vermelde opschortende voorwaarde en tot effectieve inbreng van het volledige vermogen van de Vereniging op de buitengewone algemene vergadering van Logo Vlaanderen VZW.

 

Achtste agendapunt: volmacht aan het bestuursorgaan voor de uitvoering van de genomen besluiten.

 

Negende agendapunt: volmacht voor de formaliteiten.

 

In de gemeenteraadszitting van 28 maart 2019 werd de heer Jo Tijtgat aangesteld als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van Logo Leieland vzw voor de legislatuur 2019-2024.

 

De financieel directeur heeft hieromtrent geen opmerkingen om reden dat er geen financiële link is.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 2 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit de agenda goed te keuren en verzoekt de aangeduide vertegenwoordiger of zijn plaatsvervanger op te dragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissing genomen in onderhavig besluit en als dusdanig de op de agenda geplaatste punten, waarvoor een beslissing moet genomen worden, goed te keuren..

 

Artikel 2

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit om Logo Leieland vzw op de hoogte te brengen van onderhavige beslissing.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/11/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 13 NOVEMBER 2024

C.7. Jeugdraad - verslag van 6 oktober 2024 - kennisname

 

Aanleiding en context

 

De Jeugdraad hield een vergadering op 6 oktober 2024.

Het college van burgemeester en schepenen wordt verzocht kennis te nemen van het verslag.

 

Motivering

 

Het verslag van deze vergadering werd goedgekeurd in een volgende zitting van 3 november 2024.

 

De bijhorende toelichting is te vinden in het verslag in bijlage.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Adviezen

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het goedgekeurde verslag.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/11/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 13 NOVEMBER 2024

C.8. Premie jeugdverenigingen - werkjaar 2023-2024 - goedkeuring

 

 

 

Publicatiedatum: 21/11/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 13 NOVEMBER 2024

C.9. Speelpleinwerking - Animatorenvergoedingen gemeentelijk speelplein - Herfstvakantie 2024 - goedkeuring

 

 

 

Publicatiedatum: 21/11/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 13 NOVEMBER 2024

C.10. Vrije tijd - projectpremie Plezante Fabriek 29 maart 2025 - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Aan het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd de projectpremie voor De Plezante Fabriek op 29 maart 2025, goed te keuren.

 

Motivering

 

De Plezante Fabriek is een dag vol verschillende workshops voor kinderen en hun ouders. In 2025 gaat dit evenement door op zaterdag 29 maart in evenementenhal UZIEN. De organisatie diende op 04 november 2024 een aanvraag in voor het verkrijgen van een projectpremie.

 

Het project De Plezante Fabriek werd beoordeeld door de deskundige cultuur. Er wordt geadviseerd aan het college van burgemeester en schepenen om, op basis van het behaalde aantal punten volgens het premiereglement, de premie-aanvraag goed te keuren voor een totaalbedrag van 770,00 euro en een voucher ten bedrage van 77,00 euro voor het ontlenen van materialen van de uitleendienst, volgens het geldende retributiereglement.

 

In overeenstemming met het premiereglement gebeurt de betaling in twee schijven:

● 50 % van het toegekende bedrag wordt voor aanvang van het project betaald;

● 50 % wordt na afloop van het project uitbetaald, indien de organisatie het evaluatieformulier en de nodige bewijsstukken indient.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

        Andere:

        Premiereglement projectpremie, goedgekeurd in de gemeenteraadszitting van 16 december 2021.

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen.

 

Raming of bedrag

770,00 euro

Actie

Projectpremie

Jaarbudgetrekening

GBB/0739-00/64910033

Visum

n.v.t.

 

Een eerste schijf van 385,00 euro wordt betaald op rekeningnummer BE56 7360 4631 0288

op naam van UZIEN vzw.

 

De voucher voor gebruik van materialen van de uitleendienst ten bedrage van 77,00 euro wordt voor verdere opvolging ter kennis gegeven aan de uitleendienst.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit het advies van de jury te volgen en de premie-aanvraag voor De Plezante Fabriek op 29 maart 2025 goed te keuren.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/11/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 13 NOVEMBER 2024

C.11. Feestelijkheden - Wild van Klassiek - 23 november 2024 - vaststelling tijdelijk politiereglement op het verkeer - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Aan het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd om het tijdelijk politiereglement op het verkeer, naar aanleiding van Wild Van Klassiek, dat plaatsvindt op zaterdag 23 november 2024, goed te keuren.

 

Motivering

 

Op zaterdag 23 november 2024 vindt de voorstelling Wild Van Klassiek plaats in de St- Columbakerk te Deerlijk.

 

Op die dag wordt op de gemeentewegen een grote toeloop van kijklustigen en weggebruikers verwacht.

 

In het belang van de openbare orde en van de veiligheid dient onverwijld opgetreden te worden.

 

PZ Gavers maakte op 7 november 2024 een tijdelijk politiereglement op het verkeer op.

 

Juridische gronden

 

Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 3 Decreet Lokaal Bestuur

Andere:

        Art. 119, § 1 en art. 130 bis van de nieuwe gemeentewet (gewijzigd bij wet van 12 januari 2007)

        wet betreffende de politie over het wegverkeer gecoördineerd bij het koninklijk besluit van 16 maart 1968, met latere wijzigingen en aanvullingen

        koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer, met latere wijzigingen en aanvullingen

        ministerieel besluit van 7 mei 1999 betreffende de aanvullende reglementen en de te plaatsen verkeersborden

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit op zaterdag 23 november 2024, geen verkeer toe te laten op het Kerkplein, tussen Hoogstraat en apotheek (Kerkplein nr. 7), tussen 20.00 uur en 23.00 uur.

 

Artikel 2

 

Het stilstaan en parkeren wordt op zaterdag 23 november 2024 tussen 11.00 uur en 23.00 uur verboden op:

        het Kerkplein (tussen de Hoogstraat en de apotheek, Kerkplein nr. 7);

        het Kerkplein op de parkeerplaatsen aan de zijkant van de St-Columbakerk.

 

Artikel 3

 

Er wordt geen omleiding voorzien.

 

Artikel 4

 

De nodige te plaatsen verkeersborden voortvloeiend uit de bepalingen vervat in voorgaande artikels, worden overeenkomstig de bij wet voorziene bepalingen aangebracht.

 

Artikel 5

 

De inrichters dienen zich te houden aan de bepalingen vermeld in de huidige politieverordening.

 

Artikel 6

 

Overtredingen op onderhavig besluit worden gestraft met politiestraffen voor zover geen wet of hogere verordening andere straffen voorziet.

 

Artikel 7

 

Afschrift van dit besluit wordt aan de bevoegde overheden overgemaakt.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/11/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 13 NOVEMBER 2024

C.12. Feestelijkheden - herstelling kerststallen en aankoop verlengkabels - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd om herstellingen aan de kerststallen en de aankoop van verlengkabels en lichtkransen, goed te keuren.

 

Motivering

 

In zitting van 15 november 2023 werd het college gevraagd toelating te verlenen om enkele kerststallen in de gemeente te herstellen en in te staan voor de aankoop van het hout.

Er werd op gewezen dat zowel het kaderwerk als de omlijsting (houten planken) barsten en rotte plekken vertoonden, waardoor de stevigheid van de constructies in het gedrang kwam en bij slechte weersomstandigheden de kerststallen konden omwaaien en eventueel schade berokkenen aan het openbaar domein en/of mensen die zich op het openbaar domein bevinden.

Daarnaast dienden de kerststallen ook hersteld, verstevigd te worden om de veiligheid van de vrijwilligers tijdens de plaatsing van de kerststallen te vrijwaren, zodat zij zich niet konden verwonden.

 

De kerststal in de Tulpenlaan stond niet op de lijst van te herstellen kerststallen in 2023. Echter, tijdens het opzetten van de kerststal in 2023 bleek de houten vloer aangetast te zijn door houtrot waardoor een vrijwilliger door de plankenvloer is gezakt.

 

Bij nazicht van de kerststal door de technische dienst, werd vastgesteld dat 14 m² plankenvloer moet vervangen worden, ter waarde van 145,01 euro (excl. btw).

Het college van burgemeester en schepenen wordt bijgevolg gevraagd om toelating te verlenen en in te staan voor aankoop van hout voor de herstelling van de kerststal in de Tulpenlaan.

 

Daarnaast wordt het college van burgemeester en schepenen gevraagd om verlengkabels en lichtslingers aan te kopen zodat de kerststallen goed verlicht kunnen worden en bijdragen aan de feestelijke sfeer in onze gemeente. Met de verlengkabels kunnen de kerststallen aangesloten worden op de openbare verlichting, nadat in september 2024 bijkomende stopcontacten werden geplaatst op de verlichtingspalen.

 

Er zijn 5 verlengkabels en 5 lichtkransen (kerstverlichting warm wit licht) nodig.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

Deze beslissing heeft financiële gevolgen.

 

De aankoop van het hout voor de herstelling van de plankenvloer wordt geraamd op 145,01 euro (excl. BTW).

 

Raming of bedrag

175,46 euro

Actie

Overig beleid

Jaarbudgetrekening

GBB-CBS/0719-00/61500003 Kerst

Visum

Niet vereist

 

De aankoop van de verlengkabels en lichtkransen wordt geraamd op 400,00 euro.

 

Raming of bedrag

400,00 euro

Actie

Overig beleid

Jaarbudgetrekening

GBB-CBS/0719-00/61500003 Kerst

Visum

Niet vereist

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen beslist om herstellingen aan de kerststal Tulpenlaan, gestockeerd in het gemeentelijk depot, en de daarmee gepaarde aankoop van hout, goed te keuren.

 

Artikel 2

 

Het college van burgemeester en schepenen beslist om de aankoop van verlengkabels en bijkomende lichtslingers voor de aansluiting op de openbare verlichtingspalen, goed te keuren.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/11/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 13 NOVEMBER 2024

C.13. Feestelijkheden - Premie security - Chiro Joeki - Geef ma Gaspi - 19 oktober 2024 - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Aan het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd de door Chiro Joeki aangevraagde premie security, toe te kennen.

 

Motivering

 

In de gemeenteraad van 17 december 2020 werd het premiereglement voor security op fuiven goedgekeurd.

 

Om voor de premie (50% van de totale kostprijs) in aanmerking te komen moet minimaal een beroep gedaan worden op twee security agenten, waarbij volgende normen gelden:

        tot 599 bezoekers: 2 security agenten;

        van 600 tot 899 bezoekers: 3 security agenten;

        per schijf van 500 bezoekers boven de 899 bezoekers; één security agent extra.

 

Chiro Joeki diende op 1 november 2024 volgende aanvraag in voor de premie security op fuiven:

 

Vereniging

Fuif en datum

Bezoekers

Aantal in aanmerking komende agenten

Aantal gevraagde agenten

Totale kostprijs

Chiro Joeki

Geef ma Gaspi - 19/10/2024

500

2

4

2.644,46 euro

 

Naar aanleiding van de aanvraag premie security op fuiven 'Geef ma Gaspi 2023', ingediend door chiro joeki, werd tijdens de zitting van het college van burgemeester en schepenen op 29 november 2023, volgende opmerking genoteerd:

 

" Er worden steeds vaker meer security-agenten ingezet dan bepaald volgens het aantal fuifbezoekers. De voorbije jaren werd een hoger aantal (+1 à 2) agenten bij de premieberekening weerhouden vanuit een veiligheidsoogpunt. In functie van 2024 zullen de criteria (aantal agenten o.b.v. aantal fuifbezoekers) nog eens opnieuw afgetoetst worden bij de veiligheidsdiensten (en eventueel aangepast worden) en zullen de organisatoren erover geïnformeerd worden dat bij de berekening van de premie voor security op fuiven in 2024 en verder enkel nog rekening wordt gehouden met de criteria zoals deze bevestigd werden door de veiligheidsdiensten/ cel."

 

Vervolgens werden alle hoofdleiding van de verschillende jeugdbewegingen op donderdag 11 januari 2024 per mail op de hoogte gebracht, dat de criteria (bovengenoemde normen) uit het premiereglement security op fuiven, met betrekking tot het voor betoelaging in aanmerking komende aantal security-agenten, vanaf 1 januari 2024 strikt zullen worden toegepast.

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt bijgevolg gevraagd om enkel de inzet van twee security-agenten in aanmerking te nemen en de premie security op fuiven (conform bovengenoemde normen), zijnde 50 % van de totale kostprijs voor de inzet van 2 security agenten tot 599 bezoekers, als volgt goed te keuren:

 

 

 

 

Vereniging

Fuif en datum

Betoelaagde agenten

Rekeningnummer

Te betalen premie

Chiro Joeki

Geef ma Gaspi - 19/10/2024

1

BE06 7380 2294 0522

 

661,00 euro

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

        Premiereglement security, goedgekeurd in gemeenteraadszitting van 17 december 2020

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen.

 

Raming of bedrag

661,00 euro

Actie

Overig beleid

Jaarbudgetrekening

GBB / 0719-00 / 64910020

Visum

nee

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit akkoord te gaan met de uitbetaling van de premie aan de desbetreffende jeugdvereniging als volgt:

 

Vereniging

Fuif en datum

Betoelaagde agenten

Rekeningnummer

Te betalen premie

Chiro Joeki

Geef ma gaspi - 19/10/2024

1

BE06 7380 2294 0522

 

661,00 euro

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/11/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 13 NOVEMBER 2024

C.14. Feestelijkheden - Kerstcorrida 2024 - plaatsen werfhekkens - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd om toelating / medewerking te verlenen voor het plaatsen van werfhekkens op de verschillende ingangswegen ter promotie van de Kerstcorrida in 2024.

 

Motivering

 

Het comité Kerstcorrida vraagt het gemeentebestuur om werfhekkens te plaatsen op de invalswegen voor het ophangen van banners ter communicatie en promotie van de Kerstcorrida 2024.

 

Hiervoor vraagt het comité om op volgende plaatsen werfhekkens in driehoeksvorm te voorzien:

 

        kerk centrum (kant Hoogstraat) x2 heras-opstellingen

        kruising Pladijsstraat en Kleine Brandstraat ( de Statie)

        Kapelstraat ter hoogte van de kerk

        Waregemstraat Molenhoek

 

Het comité vraagt of de werfhekkens geplaatst kunnen worden tegen 15 november 2024 en mogen blijven staan tot en met maandag 23 december 2024.

 

Bij eerdere aanvragen van organisatoren om heras-opstellingen met spandoeken te voorzien, ter promotie van hun evenement, werden volgende locaties door het college van burgemeester en schepenen goedgekeurd:

 

        kruispunt Molenhoek

        recht tegenover kerk Sint-Lodewijk

        kerk centrum (kant Hoogstraat)

        kruispunt Belgiek

        Statie (dicht bij de overweg)

 

Om een wildgroei van dergelijke heras-opstellingen, in aanvulling van de gemeentelijke roosters, te vermijden, adviseren de gemeentediensten om enkel opstellingen door de gemeente te voorzien op bovenstaande vijf reeds eerder goedgekeurde, strategisch in het oog springende locaties.

 

Er wordt op gewezen dat de locatie kruispunt Belgiek niet beschikbaar is omwille van de wegenwerken. Er wordt geen herasopstelling voorzien ter hoogte van het kruispunt Belgiek.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit het comité Kerstcorrida toelating / medewerking te verlenen ter promotie van de Kerstcorrida 2024, door heras-opstellingen te voorzien op volgende locaties, en dit vanaf 15 november 2024 tot en met 23 december 2024:

 

        kruispunt Molenhoek

        recht tegenover kerk Sint-Lodewijk

        kerk centrum (kant Hoogstraat) x2 heras-opstellingen

        Statie (dicht bij de overweg)

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/11/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 13 NOVEMBER 2024

C.15. Inname openbaar domein - kennisname

 

 

 

Publicatiedatum: 21/11/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 13 NOVEMBER 2024

C.16. Schaaltjes gemeentelijke recepties - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd om akkoord te gaan met de financiering van de grondstoffen en het toekennen van drie Deerlijkbonnen als dank aan de cursisten van het keramiekatelier Terra die aperitiefschaaltjes voor de gemeente maken.

 

Motivering

 

Op dit moment worden doorgaans gewone bordjes of soepkommen gebruikt voor chips, kaasblokjes, ... tijdens gemeentelijk recepties. Om hier een mooiere presentatie aan te geven, werd aan het keramiekatelier Terra gevraagd of zij aperitiefschaaltjes kunnen maken voor gemeentelijke recepties. In totaal gaat het om 15 sets van drie schaaltjes, oftewel 45 schaaltjes. Deze nieuwe schaaltjes zullen niet alleen meer cachet geven aan de gemeentelijke recepties, maar bovendien is dit een geweldige manier om het gemeentelijk keramiekatelier in de kijker te zetten.

 

De grondstoffen hiervoor worden door de gemeente aangeleverd. Om de drie cursisten die deze schaaltjes vervaardigen te bedanken, wordt voorgesteld elk van hen een Deerlijkbon van 50,00 euro geven.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen.

 

Raming of bedrag

181 euro (aankoop grondstoffen: klei, glazuur ...)

Actie

Diverse (technische) materialen kunstonderwijs

Jaarbudgetrekening

2024/GBB/0820-00/61500000GEMEENTE/CBS/IP-GEEN

Visum

/

 

 

Raming of bedrag

150 euro (3 Deerlijkbonnen)

Actie

Receptie- en representatiekosten

Jaarbudgetrekening

2024/GBB/0190-00/64300000/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN

Visum

/

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit om akkoord te gaan met het voorstel om schaaltjes voor gemeentelijke recepties te laten maken bij het keramiekatelier Terra en daarvoor de nodige materialen te voorzien, maar gaat omwille van precedentwaarde niet akkoord om daarvoor 3 Deerlijkbonnen uit te reiken aan de cursisten van Terra die deze maken.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/11/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 13 NOVEMBER 2024

C.17. BMC 3 oktober 2024 - kennisname verslag en beslissing - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

De beperkte mobiliteitscommissie hield een vergadering op 3 oktober 2024. Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd de adviezen van de commissie goed te keuren.

 

Motivering

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van de besproken onderwerpen en neemt een beslissing aan de hand van het advies van de beperkte mobiliteitscommissie.

 

Volgende punten werden geadviseerd:

        verkeersspiegel Vlasgaard - Stationsstraat;

        zichtbaarheid fietsers Breestraat - Nijverheidslaan;

        vraag paaltje René De Clercqstraat;

        snelheid Evangelieboomstraat;

        parkeerstrook Pontstraat 56-60;

        signalisatie trage weg Kleinharelbekestraat.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het verslag van 3 oktober 2024 en beslist de adviezen van de beperkte mobiliteitscommissie te volgen.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/11/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 13 NOVEMBER 2024

C.18. Jaaractieplan interne preventiedienst 2025 - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd het jaaractieplan 2025 van de interne preventiedienst goed te keuren.

 

Motivering

 

Het jaarlijks actieplan (JAP) is de praktische uitwerking van het globaal preventieplan (GPP) waarin de aandachtspunten en risico’s van het bedrijf, op het vlak van welzijn op het werk, uitgeschreven staan. In het kader van het dynamisch risicobeheersingssysteem dienen werkgevers deze twee plannen op te maken.

 

Het GPP bevat de grote lijnen van het preventiebeleid voor een termijn van 5 jaar. Het JAP geeft een gedetailleerd verslag van de preventiemaatregelen die in dat jaar moeten worden gerealiseerd.

 

Een ontwerp van dit jaaractieplan moet voor advies worden voorgelegd aan het Comité voor preventie en welzijn op het werk. 

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

        Andere:

        De wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk.

 

Adviezen

 

Het basisoverlegcomité verleent positief advies.

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit het jaaractieplan 2025 goed te keuren.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/11/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 13 NOVEMBER 2024

C.19. Grafconcessie - bijzetting - kennisname

 

 

 

Publicatiedatum: 21/11/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 13 NOVEMBER 2024

C.20. OMV 2024_106 - Stationsstraat 32 - beslissing - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd een omgevingsvergunning te verlenen voor het verbouwen van een woning, op een perceel gelegen Stationsstraat 32 en met als kadastrale omschrijving (afd. 2) sectie C 26 B7 aangevraagd door de heer Mohammed Azimani wonende Stationsstraat 32 te 8540 Deerlijk.

 

Motivering

 

Het college van burgemeester en schepenen onderzoekt de vermelde aanvraag, rekening houdend met de terzake geldende wettelijke bepalingen en heeft betreffende de aanvraag het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar ingewonnen.

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar zoals uitgebracht op 4 november 2024.

Het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar luidt als volgt: Voorwaardelijk gunstig. Er dient voldaan te worden aan volgende voorwaarde:

        Het verlagen van de gemene muur wordt uit de vergunning gesloten.

 

Het advies wordt als volgt gemotiveerd:

 

  1. Stedenbouwkundige basisgegevens

 

1.1 Gewestplan

De bepalingen van het gewestplan Kortrijk (goedgekeurd 4 november 1977) zijn niet meer van toepassing en werden vervangen door de voorschriften van het ruimtelijk uitvoeringsplan overeenkomstig artikel 7.4.5 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

 

1.2 Ruimtelijk uitvoeringsplan

     De aanvraag ligt in een gebied waarvoor een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Grens afbakening regionaalstedelijk gebied Kortrijk’ door de Vlaamse Regering werd vastgesteld op 20 januari 2006.

     De aanvraag is gelegen binnen de grenzen van het provinciaal ruimtelijke uitvoeringsplan Solitaire vakantiewoningen – Interfluvium, zoals vastgesteld door de deputatie op 25 juni 2015.

     De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan, Deknudt-Decora, zoals vastgesteld op 9 juli 2020, met als bestemming zone voor wonen met beperkte nevenfuncties.

 

1.3 Bijzonder plan van aanleg

De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd bijzonder plan van aanleg.

 

1.4 Verkaveling

De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurde niet-vervallen verkaveling.

 

1.5 Bepaling van het plan dat van toepassing is op de aanvraag 

Het RUP is van toepassing op de aanvraag.

 

1.6 Overeenstemming met dit plan

De aanvraag wijkt af van de vigerende voorschriften.

 

1.7 Stedenbouwkundige verordeningen

Voor het perceel zijn de volgende stedenbouwkundige verordeningen relevant:

     algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer, goedgekeurd bij besluit van de Vlaamse Regering van 29 april 1997;

     gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid, goedgekeurd bij besluit van de Vlaamse Regering van 5 juni 2009 (en latere wijzigingen);

     gewestelijke verordening inzake hemelwater, goedgekeurd bij besluit van de Vlaamse Regering van 10 februari 2023.

 

  1. Historiek

 

2.1 Relevante stedenbouwkundige vergunningen

Er zijn geen voorgaande vergunningen gekend voor het betrokken goed.

 

2.2 Relevante milieuvergunningen

Er zijn geen voorgaande vergunningen gekend voor het betrokken goed.

 

2.3 Relevante omgevingsvergunningen

Er zijn geen voorgaande vergunningen gekend voor het betrokken goed.

 

  1. Beschrijving van de omgeving en de aanvraag

 

3.1 Beschrijving van de omgeving

De eigendom is een perceel met een oppervlakte van 278 m² en is gelegen langs de stationsstraat op ongeveer 350 m ten zuidwesten van de kern van Deerlijk. De stationsstraat is een voldoende uitgeruste gemeenteweg. Het perceel is bebouwd met een halfopen woning. De woning bestaat uit twee bouwlagen en een hellend dak. De kroonlijsthoogte bedraagt 6,90 m en de nokhoogte is 10,70 m. Tegen de achtergevel zijn verschillende nevenvolumes gebouwd. Op de achterste perceelsgrens is een tuinberging terug te vinden. Deze tuinberging sluit aan op de zijperceelsgrenzen.

De omgeving is een stedelijke omgeving die gekenmerkt wordt door een menging aan functies, zoals wonen, handel, horeca, kantoren, diensten en gemeenschapsvoorzieningen. De woonfunctie bestaat zowel uit eengezinswoningen als uit meergezinswoningen.

 

3.2 Beschrijving van de aangevraagde stedenbouwkundige handelingen

De aanvraag betreft het verbouwen en uitbreiden van een bestaande eengezinswoning na afbraak van twee nevenvolumes. De bestaande af te breken bebouwing heeft een oppervlakte van 50,76 m² en bevindt zich op de perceelsgrenzen. Op de plaats van de te slopen constructies wordt een nieuwbouw voorzien. De uitbreiding bevindt zich achteraan de woning tot op de zijperceelsgrenzen. De uitbreiding heeft een breedte van 6 m op een diepte van 11,05 m en wordt afgewerkt met een plat dak. De kroonlijsthoogte bedraagt 3,10 m. De muur op de rechterperceelsgrens wordt verlaagt over een afstand van 6,7 m waar op heden het lessenaarsdak van de uitbreiding tegen gebouwd werd. Hierdoor zal de volledige muur op de rechterperceelsgrens een hoogte hebben van 3,30 m. Het bestaande hoofdvolume wordt intern verbouwd. Het gelijkvloers bestaat na verbouwing en uitbreiding uit een inkom, salon, keuken, eetplaats, berging, toilet en badkamer. Op het verdiep en onder het dak worden geen werken uitgevoerd. In de tuinzone blijft de tuinberging behouden. Achteraan de woning wordt een nieuwe terras aangelegd met een oppervlakte van 12 m² uitgevoerd met waterdoorlatende klinkers.

 

3.3 Beschrijving van de aangevraagde ingedeelde inrichtingen of activiteiten

De aanvraag heeft geen betrekking op een ingedeelde inrichting of activiteit.

 

  1. Openbaar onderzoek/raadpleging aanpalende eigenaar

 

De aanvraag werd onderworpen aan een openbaar onderzoek. Het openbaar onderzoek vond plaats van 13 september 2024 tot 12 oktober 2024. Tijdens de periode van het openbaar onderzoek werden er 2 bezwaarschriften ingediend.

 

De ingediende bezwaren kunnen als volgt samengevat worden:

        het verlagen van de gemene muur zal de gedane kosten voor de afwerking in het verleden teniet doen;

        de aanpassingen aan de gemene muur doen afbreuk aan het algemene uitzicht van de naastliggende site;

        de uitbreiding van de woning mag enkel aangewend worden voor de functie wonen en nevenactiviteiten zoals commerciële activiteiten zijn niet toegestaan.

 

  1. Adviezen

Er dienden geen adviezen ingewonnen te worden. 

 

  1. Project-MER of OVR (ingeval van toepassing)

De aanvraag valt niet onder de bijlage I of II van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 december 2004. Project-MER of OVR is niet van toepassing op voorliggende aanvraag.

 

  1. Inhoudelijke beoordeling van het dossier

Op basis van de hierboven vermelde overwegingen wordt tot de volgende beoordeling van het dossier gekomen.

 

7.1 Planologische toets

De aanvraag wijkt af van de voorschriften. Hiervoor wordt toepassing gemaakt van artikel 4.4.1. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

 

Het ontwerp is op volgende punten in strijd met de voorschriften:

Plan schrijft voor:

ontwerp voorziet:

Maximum terreinbezetting per perceel: 45%

Voor de terreinbezetting worden alle bovengrondse bebouwing (hoofdvolume, nevenvolume, bijgebouw) en alle niet-waterdoorlaatbare verharding in rekening gebracht

De terreinbezetting volgens het ontwerp bedraagt 55%

 

Het gevraagde is voor het overige  in overeenstemming met de voorzieningen van het RUP gezien de hoogtes, dieptes, bestemming, … conform de voorschriften zijn.

 

Artikel 4.4.1 van de VCRO voorziet dat na een openbaar onderzoek, beperkte afwijkingen kunnen worden toegestaan op stedenbouwkundige voorschriften en verkavelingsvoorschriften met betrekking tot perceelsafmetingen, de afmetingen en de inplanting van constructies, de dakvorm en de gebruikte materialen. Afwijkingen kunnen niet worden toegestaan voor wat betreft de bestemming, de maximaal mogelijke vloerterreinindex en het aantal bouwlagen.

 

De afwijking heeft betrekking op de terreinbezetting zodat een afwijking overwogen kan worden. De afwijking van de terreinbezetting van 45% naar 55% is te motiveren aangezien deze afwijking beperkt is en de oppervlakte van de tuin voldoende groot is. Er werden hier ook geen bezwaren over geformuleerd tijdens het openbaar onderzoek zodat ook de aanpalenden hiervan geen hinder zullen ondervinden.

 

7.2 Wegenis

In toepassing op de artikelen 4.3.5. tot en met 4.3.8. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening kan gesteld worden dat de Stationstraat een voldoende uitgeruste openbare weg is.

De aanvraag beoogt niet de oprichting van een bedrijfswoning.

De aanvraag ligt niet in een reservatiestrook. Het goed is niet getroffen door een rooilijn.

 

7.3 Watertoets (decreet integraal waterbeleid)

Hoofdstuk III, afdeling I, artikel 8 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het algemeen waterbeleid (Belgisch Staatsblad 14 november 2003) legt bepaalde verplichtingen op, die de watertoets worden genoemd. Deze watertoets houdt in dat de eventuele schadelijke effecten van het innemen van ruimte ten koste van de watersystemen worden ingeschat.
De omzendbrief OMG/2022/1 ‘Richtlijnen voor de toepassing van een klimaatbestendige watertoets en de vrijwaring van het waterbergend vermogen in signaalgebieden’ reikt richtlijnen aan voor het toepassen van het nieuwe watertoetsbesluit, alsook voor het vrijwaren van watergevoelige gebieden.

 

Het voorliggend project heeft geen omvangrijke oppervlakte (<0,1 ha). Het betrokken goed is volgens de fluviale en de pluviale overstromingskaart niet gelegen binnen een overstromingsgevoelige zone. Er dringen zich in het kader van de watertoets geen maatregelen op inzake overstromingsvrij bouwen of beperkingen inzake de inname van komberging.

 

Er is voldaan aan de gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwater. De dakoppervlakte watert af naar een hemelwaterput van 10.000 liter. De hemelwaterput heeft een overloop naar een  infiltratievoorziening met een volume van 3.200 liter en een referentieoppervlakte van 21,33 m². Het in de hemelwaterput opgevangen hemelwater wordt hergebruikt voor het toilet, wasmachine en buitenkraan.

Hemel- en afvalwater wordt gescheiden afgevoerd tot aan de perceelsgrens. De verharding wordt aangelegd in waterdoorlatende materialen of wateren af in de naastliggende onverharde ruimte zodat het water van de verhardingen infiltreert in de bodem. Bijgevolg kan in alle redelijkheid geoordeeld worden dat het schadelijk effect beperkt zal zijn.

 

7.4 Mer-screening

De aanvraag valt niet onder de bijlage I,II of III van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 december 2004.

 

7.5 Natuurtoets

Volgens de natuurtoets blijkt dat geen onvermijdbare schade aan belangrijke natuurwaarden worden veroorzaakt.

 

7.6 Erfgoed-/archeologietoets

Niet van toepassing.

 

7.7 Mobiliteit – MOBER (transport en verkeersveiligheid)

Niet van toepassing.

 

7.8 Decreet grond- en pandenbeleid

Gezien de beperkte omvang/aard van het project zijn geen normen of percentages betreffende de verwezenlijking van een bescheiden woonaanbod van toepassing.

 

7.9 Milieuaspecten

Niet van toepassing.

 

7.10 Goede ruimtelijke ordening

Voor de beoordeling van de goede ruimtelijke ordening wordt de aanvraag getoetst aan de hand van de aandachtspunten en criteria zoals vermeld in artikel 4.3.1 § 2 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, voor zover noodzakelijk en relevant.

 

Functie:

De aanvraag heeft betrekking op de verbouwing van een eengezinswoning. Deze functie blijft ongewijzigd en is passend binnen deze residentiële omgeving

 

Inplanting en ruimtegebruik:

De inplanting van de woning op de rooilijn blijft ongewijzigd.De nieuwe achterbouw wordt gerealiseerd op dezelfde plaats als de bestaande achterbouwen en sluit aan op het hoofdgebouw. Op die manier vormt de bebouwing na de werken een compact geheel.

  

Bouwvolume en gabarit:

Het hoofdgebouw van de woning blijft qua gabarit ongewijzigd, er worden enkel interne verbouwingswerken uitgevoerd. De bestaande achterbouwen worden vervangen door een nieuwe, ruime achterbouw over de volledige perceelsbreedte. De totale gelijkvloerse bouwdiepte wordt op die manier tot op 19 m gebracht, hetgeen zeker aanvaardbaar is binnen deze woonomgeving. Het perceel is immers eerder smal en diep, en een dergelijke gelijkvloerse bouwdiepte laat een kwalitatieve inrichting van de leefruimtes van de woning toe.

De aanvraag voorziet het verlagen van de gemene muur op de perceelsgrens. Hiervoor werd bezwaar aangetekend. Het verlagen van de muur heeft geen meerwaarde voor de aangevraagde werken. Gezien de muur zich in het noorden bevindt en zich volledig ter hoogte van de uitbreiding bevindt zullen deze werken ook niet zorgen voor een betere lichtinval in de tuin. Hierdoor wordt het verlagen van de gemene muur uit de vergunning gesloten.

  

Verschijningsvorm:

De voorgevel blijft ongewijzigd waardoor het ontwerp geen rechtstreekse impact heeft op het straatbeeld. De sloop van de huidige achterbouwen en de realisatie van een nieuwe achterbouw betekenen een sanering van de bebouwing op het perceel. De uitbreiding integreert zich door zijn materiaalgebruik (metselwerk) binnen de bestaande bebouwing.

  

Parkeerplaatsen en verkeersaantrek:

De functie van eengezinswoning blijft behouden, bijgevolg wordt geen wijziging van de verkeersaantrek verwacht. Ten gevolge van de geplande werken kan een toename van de verkeersaantrek verwacht worden. De bouwplaats is voldoende goed ontsloten om deze toename te kunnen opvangen.

 

Groen- en omgevingsaanleg:

Achter de woning wordt een terras aangelegd. De geplande verharding wordt voorzien in waterdoorlatende materialen, wat de waterhuishouding ten goede komt.

Daarnaast werd een terrasoverkapping geplaatst tegen de scheidingsmuren. De woning beschikt over een voldoende ruime tuinzone om een kwalitatieve tuin te kunnen aanleggen. Na de werken wordt het contact tussen de leefruimtes van de woning en de tuinzone versterkt, wat de woonkwaliteit ten goede komt.

 

Conclusie

Het ontwerp kan mits het naleven van de voorwaarden verenigbaar gemaakt worden met zijn onmiddellijke omgeving en met de goede plaatselijke aanleg.

 

7.11 Resultaten openbaar onderzoek

Alle ingediende bezwaarschriften zijn tijdig ingediend en worden bijgevolg ontvankelijk verklaard.

 

Omtrent de ingediende bezwaarschriften wordt voorgesteld volgend standpunt in te nemen:

        Het verlagen van de gemene muur zal de gedane kosten voor de afwerking in het verleden teniet doen.

Dit onderdeel van het bezwaarschrift is deels gegrond en deelsniet gegrond. Deze opmerking is niet van stedenbouwkundige aard, maar economisch. Zoals uit de toetsing van de goede ruimtelijke ordening blijkt, draagt het verlagen van de gemene muur echter niet bij aan de goede ruimtelijke ordening.

 

        De aanpassingen aan de gemene muur doen afbreuk aan het algemene uitzicht van de naastliggende site

Dit onderdeel van het bezwaarschrift is gegrond. Zoals uit de toetsing van de goede ruimtelijke ordening blijkt, draagt het verlagen van de gemene muur niet bij aan de goede ruimtelijke ordening.

 

        De uitbreiding van de woning mag enkel aangewend worden voor de functie wonen en nevenactiviteiten zoals commerciële activiteiten zijn niet toegestaan.

Dit onderdeel van het bezwaarschrift is niet gegrond. De woning bevindt zich volgens het RUP ‘Deknudt-Decora’ in een zone voor wonen met beperkte nevenfuncties. Binnen deze zone zijn verschillende nevenfuncties mogelijk (kantore en diensten  en kleinschalige kleinhandel) zolang deze beperkt blijven tot 250 m² per perceel en de woonfunctie als hoofdfunctie behouden blijft. De voorliggende aanvraag voorziet ook geen andere functie dan wonen.

 

7.12 Scheidingsmuren

Niet van toepassing.

 

7.13 Bespreking adviezen

Niet van toepassing.

 

Juridische gronden

 

     Algemene basisbevoegdheden: Art.56, § 2 Decreet Lokaal Bestuur

     Andere:

     Besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet betreffende de omgevingsvergunning.

     Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009 en zijn wijzigingen

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen sluit zich aan bij het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar en besluit bijgevolg tot het afleveren van de omgevingsvergunning aan de heer Mohammed Azimani wonende Stationsstraat 32 te 8540 Deerlijk, voor het verbouwen van een woning, op een perceel gelegen Stationsstraat 32 en met als kadastrale omschrijving (afd. 2) sectie C 26 B7, mits te voldoen aan volgende voorwaarde:

        Het verlagen van de gemene muur wordt uit de vergunning gesloten.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/11/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 13 NOVEMBER 2024

C.21. OMV_2024092993 - Meynaertkouter - verkavelen van grond voor 1 lot voor woningbouw - sluiting openbaar onderzoek en wijziging rooilijnplan - verzoek agendering gemeenteraad - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd het openbaar onderzoek te sluiten en de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken de vaststelling van het nieuwe rooilijnplan van de buurtweg 56, te agenderen op de eerstvolgende gemeenteraad.

 

Motivering

 

Een aanvraag tot omgevingsvergunning voor het verkavelen van een perceel voor 1 lot voor woningbouw met verlegging van een deel van de bestaande buurtweg nr. 56 op een perceel gelegen Meynaertkouter / Waregemstraat, kadastraal bekend: afdeling 1, sectie B, nummers 183S, 183R en 183T, werd ingediend door Jasper Demeurie, Waregemstraat 204, 8540 Deerlijk en Dirk Demeurie, Waregemstraat 202, 8540 deerlijk.

 

Openbaar onderzoek

 

De omgevingsvergunning voor het verkavelen van grond met geïntegreerd dossier voor de verlegging van de buurtweg 56 werd onderworpen aan een openbaar onderzoek van 26 september 2024 tot en met 25 oktober 2024. Gedurende de periode van het openbaar onderzoek werden geen schriftelijke of mondelinge bezwaren of opmerkingen geformuleerd.

 

Gemeentelijk rooilijnplan

 

Palend aan en binnen de contour van het verkavelingsplan is een buurtweg aanwezig. Op de Atlas der Buurtwegen van 1841 werd deze weg benoemd als ‘Sentier n° 56’. De buurtweg 56 vormt een verbinding tussen de Bontestierstraat en de Breestraat.

 

Reeds geruime tijd is deze buurtweg (thans gemeenteweg) in onbruik geraakt, zodoende er de facto geen trage verbinding meer aanwezig is. Deze gemeenteweg is ook niet meer zichtbaar op het terrein. Toch is het wenselijk dit gedeelte van de buurtweg te verplaatsen om een mogelijks toekomstige herwaardering van een trage verbinding tussen de Bontestierstraat en de Breestraat niet te hypothekeren.

 

De aanvrager van de verkaveling voorziet de buurtweg op het te verkavelen gedeelte als volgt te verleggen:

Ter hoogte van het nieuw te verkavelen lot 3 en van de eigendom Waregemstraat 204 (lot 2) wordt een nieuwe aftakking gemaakt op de bestaande (onzichtbare) sentier. Ter hoogte van de westelijke grens van lot 2 wordt de nieuwe aantakking voorzien langs de grens tussen het woongebied en het landschappelijk waardevol agrarisch gebied, met een breedte van 1,50 m en dit op het gedeelte woongebied. Ter hoogte van de oostelijke grens van het lot 3 wordt dan opnieuw aangesloten op de bestaande sentier richting Breestraat.

 

Gezien het publieke karakter van de trage verbindingen is bij het dossier bijgevolg een ontwerp gemeentelijk rooilijnplan toegevoegd (6-Rooilijnenplan.pdf), opgemaakt door landmeter-expert Koen Roelandt dat voldoet aan de decretale eisen van artikel 16 § 2 en 3 van het decreet houdende de gemeentewegen. Overeenkomstig § 3, punt 1 van dit artikel is geen minwaarde regeling opgenomen, omdat de beide gemeentewegen (zowel de bestaande als de verlegde) gelegen zijn op percelen van dezelfde eigenaars.

 

In het kader van artikel 4 van het decreet houdende de gemeentewegen kan de verplaatsing van de rooilijn als volgt gemotiveerd worden:

1) Wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang:

        Het algemeen belang wordt niet geschonden gezien de feitelijke toestand van de in onbruik geraakte gemeenteweg.

        Door het verplaatsen van een gedeelte van de gemeenteweg wordt het later mogelijk terug een trage verbinding te creëren tussen de Bontestierstraat en de Breestraat.

        Door de verlegging van de buurtweg aan de achterzijde van de nieuw te bouwen woning blijft het zicht op het achterliggend open landschap behouden voor de toekomstige gebruikers van de trage weg.

 

2) Een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd:

        De motivatie in het kader van de gedeeltelijke verplaatsing werd hierboven reeds uiteengezet.

        Door de verplaatsing wordt voorzien in de mogelijks toekomstige herwaardering van een trage verbinding.

 

3) De verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen:

        Aangezien de bestaande buurtweg in onbruik is voor het gedeelte in het plangebied van de verkaveling wordt er met de verlegging niet geraakt aan de ontsluiting van aanpalende percelen. Er werd duidelijk onderzocht dat ieder perceel nog kan ontsluiten.

        In het kader van de verplaatsing wordt niet geraakt aan de verkeersveiligheid.

 

4) Wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief:

        De gedeeltelijke verplaatsing van de gemeenteweg 'buurtweg nr. 56' heeft geen impact op het wegennet van naburige gemeenten gezien de ruime afstand tot de gemeentegrenzen.

 

5) Bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen:

        Het onbruik van de te verplaatsen gemeenteweg staat vast, wat met zich meebrengt dat de actuele functie van deze weg zo goed als onbestaande is.

        Door de verplaatsing van de gemeenteweg wordt voorzien in de mogelijks toekomstige herwaardering van een trage verbinding waardoor een toekomstige functie voor trage weggebruikers een mogelijkheid is.

 

Het decreet betreffende de gemeentewegen belast de gemeenteraad met het nemen van de beslissing over het al dan niet wijzigen van het gemeentelijk rooilijnplan alvorens een beslissing te kunnen nemen over het omgevingsvergunningsdossier.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

        Andere:

        Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009 en zijn wijzigingen

        Decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning

        Besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet betreffende de omgevingsvergunning

        Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen sluit het openbaar onderzoek.

 

Artikel 2

 

Het college van burgemeester en schepenen verzoekt de voorzitter van de gemeenteraad de definitieve vaststelling van het gemeentelijk rooilijnplan voor de gemeenteweg 'buurtweg nr. 56' in en palend aan het plangebied van de omgevingsvergunning voor het verkavelen van een perceel voor 1 lot voor woningbouw met verlegging van een deel van de bestaande buurtweg nr. 56 op een perceel gelegen Meynaertkouter / Waregemstraat, kadastraal bekend: afdeling 1, sectie B, nummers 183S, 183R en 183T zoals aangeduid op het rooilijnplan (6-Rooilijnenplan.pdf) te agenderen op de gemeenteraad van 28 november 2024.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/11/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 13 NOVEMBER 2024

C.22. Kapel ter Rustestraat 38 - recht van overgang - ontwerpakte - verzoek agendering gemeenteraad - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken de ontwerpakte met betrekking tot het verlenen van een recht van overgang ten voordele van het onroerend goed gelegen te Kapel ter Rustestraat 38, te agenderen op de gemeenteraad van 28 november 2024.

 

Motivering

 

Het college van burgemeester en schepenen besloot in zitting van 22 mei 2024 akkoord te gaan met het verlenen van een recht van overgang over de percelen kadastraal bekend als Deerlijk, afdeling 2, sectie C, perceelnummers 17 T7 en 17TS, zijnde de parking aan het gemeentehuis, ten voordele van woning in de Kapel ter Rustestraat 38, kadastraal bekend als Deerlijk, afdeling 2, sectie C, perceelnummer 21 N2.

 

De erfdienstbaarheid zal eeuwigdurend zijn en zal tot voordeel strekken van alle verkrijgers van het heersend erf, en zal geduld moeten worden door alle verkrijgers van het lijdend erf, dit zowel te voet als met fiets zonder enige beperking in de uitoefening, en dit door iedereen die zich begeeft van en naar het toegangspoortje van het heersend erf, zoals aangeduid op het inrichtingsplan ‘BA_DEKA_I_N_01_inplanting nieuwe toestand’.

 

Het recht van overgang wordt toegestaan tegen de prijs van 4.000,00 euro.

 

De dienst ruimte ziet hier geen bezwaar in en is van mening dat het recht van overgang kan worden toegestaan.

 

De dienst Vastgoedtransacties van de Vlaamse Overheid werd aangesteld voor de opmaak en het verlijden van de akte. 

 

Het ontwerp van akte (dossiernummer 17227-001) wordt voorgelegd aan de gemeenteraad.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen verzoekt de voorzitter van de gemeenteraad om de ontwerpakte met betrekking tot het verlenen van een recht van overgang ten voordele van het onroerend goed gelegen te Kapel ter Rustestraat 38, te agenderen op de gemeenteraad van 28 november 2024.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/11/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 13 NOVEMBER 2024

C.23. Toetreding aankoopcentrale binnen raamovereenkomst van de provincie Antwerpen voor het leveren en plaatsen van fietstelsystemen, verkeersveiligheidssystemen en verkeersonderzoek - verzoek agendering gemeenteraad - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken de toetreding tot de raamovereenkomst van de provincie Antwerpen voor het leveren en plaatsen van fietstelsystemen, verkeersveiligheidssystemen en verkeersonderzoek, te agenderen op de gemeenteraad van 28 november 2024.

 

Motivering

 

De provincie Antwerpen heeft een raamovereenkomst met clausule aankoopcentrale opgesteld voor het leveren en plaatsen van fietstelsystemen, verkeersveiligheidssystemen en uitvoeren van verkeersonderzoek over een periode van 48 maanden. De provincie Antwerpen treedt hierin op als aankoopcentrale voor alle lokale en provinciale besturen in het Vlaams Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

 

Conform de wetgeving op de overheidsopdrachten dient de gemeente Deerlijk zelf geen overheidsopdracht voor diensten op te starten als we toetreden tot de aankoopcentrale in deze raamovereenkomst.

 

De deskundige aankopen, contracten & verzekeringen stelt voor om toe te treden tot de voormelde raamovereenkomst wat betreft het leveren en plaatsen van fietstelsystemen, verkeersveiligheidssystemen en verkeersonderzoek. De bestellingen zullen op afroep gebeuren naargelang de behoeften van het bestuur.

 

De provincie Antwerpen stelde het bestek op met betrekking tot de opdracht voor het leveren en plaatsen van fietstelsystemen, verkeersveiligheidssystemen en verkeersonderzoek over een periode van 48 maanden (raamovereenkomst met meerdere deelnemers).

 

Uit de gunningsverslagen blijkt dat de inschrijvers allemaal een voldoende score behalen.

 

De deputatie gunde perceel 1 (fietstelsystemen) in volgorde aan:

        Krycer bv, ondernemingsnummer BE0468669851, Brusselstraat 120 A, 1740 Ternat;

        Signco bv, ondernemingsnummer BE0864533581, Jozef De Blockstraat 74, 2830 Willebroek.

 

De deputatie gunde perceel 2 (verkeersveiligheidssystemen) in volgorde aan:

        Krycer bv, ondernemingsnummer BE0468669851, Brusselstraat 120 A, 1740 Ternat;

        Signco bv, ondernemingsnummer BE0864533581, Jozef De Blockstraat 74, 2830 Willebroek;

        Yunex nv, ondernemingsnummer BE0764855094, G. Demeurslaan 132, 1654 Beersel (Huizingen).

 

De deputatie gunde perceel 3 (verkeersonderzoek) in volgorde aan:

        Yunex nv, ondernemingsnummer BE0764855094, G. Demeurslaan 132, 1654 Beersel (Huizingen);

        Signco bv, ondernemingsnummer BE0864533581, Jozef De Blockstraat 74, 2830 Willebroek;

        Dufec bv, nummer KVK 18030418, Poststraat 66, 5038 DH Tilburg, Nederland.

 

De raamovereenkomst vangt aan op 15 oktober 2024 en loopt tot 14 oktober 2028.

 

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2024 en volgende jaren, op jaarbudgetrekening 0200-00/22810000/BESTUUR/CBS/0/IP-GEEN (actie GBB).

 

Er is geen enkele verplichting tot afname van deze raamovereenkomst en de overeenkomst is ook niet-exclusief (een afname van de dienstverlening via een andere overheidsopdracht blijft mogelijk).

 

Elke opdracht zal per afroep worden toegewezen via cascadesysteem of minicompetitie en de gunning zal ter goedkeuring worden voorgelegd via een afzonderlijke beslissing.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen verzoekt de voorzitter van de gemeenteraad de toetreding tot de raamovereenkomst van de provincie Antwerpen voor het leveren en plaatsen van fietstelsystemen, verkeersveiligheidssystemen en verkeersonderzoek te agenderen op de gemeenteraad van 28 november 2024.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/11/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 13 NOVEMBER 2024

C.24. Aanstellen van een ontwerper voor ontwerp en opvolging van de aanpassing en uitbreiding van het gemeentehuis - selectieleidraad, raming en wijze van gunnen - verzoek agendering gemeenteraad - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken de selectieleidraad en de wijze van gunnen voor de opdracht “Aanstellen van een ontwerper voor ontwerp en opvolging van de aanpassing en uitbreiding van het gemeentehuis” te agenderen op de gemeenteraad.

 

Motivering

 

Op vandaag zijn de gemeentelijke diensten verspreid over meerdere locaties. Het bestuur wenst de diensten te centraliseren op één site zodat de burger op één locatie terecht kan voor alle gemeentelijke diensten.

 

Zo is het de bedoeling om de locatie van het huidige gemeentehuis uit te breiden zodat ook de diensten van het Sociaal Huis en Vrije Tijd onderdak kunnen krijgen in het gemeentehuis. Het aanpalend handelspand werd om die reden aangekocht.

 

Om deze samenvoeging optimaal te laten verlopen dient ook de huidige indeling van het bestaande gemeentehuis in vraag te worden gesteld en eventueel aangepast te worden.

 

Het bepalen van de specifieke noden van het nieuwe gemeentehuis maakt deel uit van de opdracht.

 

Voor de aanpassing en uitbreiding van het gemeentehuis is het noodzakelijk een grondige studie uit te voeren om zo een optimale invulling te bekomen. Bijgevolg wordt voorgesteld om een ontwerper aan te stellen.

 

De uitgave voor de opdracht “Aanstellen van een ontwerper voor ontwerp en opvolging van de aanpassing en uitbreiding van het gemeentehuis” wordt geraamd op 148.760,33 euro excl. btw of 180.000,00 euro incl. 21% btw.

 

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de mededingingsprocedure met onderhandeling. Deze procedure bestaat uit 2 fases: selectie en gunning.

 

De selectieleidraad geeft toelichting bij de selectiefase van de opdracht. Met deze selectieleidraad nodigt de aanbestedende overheid geïnteresseerde partijen uit om een aanvraag tot deelneming voor deze opdracht in te dienen. Deze selectieleidraad strekt er enkel toe geschikte kandidaten te selecteren die in de volgende fase van de gunningsprocedure uitgenodigd zullen worden om een offerte in te dienen op grond van het bestek dat enkel zal worden overgemaakt aan de geselecteerde kandidaten.

 

Als limietdatum voor het indienen van de kandidaturen wordt 8 januari 2025 om 10.00 uur voorgesteld.

 

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2024, op jaarbudgetrekening 0190-00/22100000/BESTUUR/CBS/0/IP-15 (actie A-2.1.01).

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken de selectieleidraad, raming en de wijze van gunnen voor de opdracht “Aanstellen van een ontwerper voor ontwerp en opvolging van de aanpassing en uitbreiding van het gemeentehuis” niet te agenderen op de gemeenteraad van november 2024, maar te agenderen op een latere gemeenteraad.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/11/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 13 NOVEMBER 2024

D.1. Sint-Elooistraat 15 - recht van opstal - aanpassing - verzoek tot agendering gemeenteraad - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd kennis te nemen van het ontwerp van akte inzake het beëindigen van een recht van opstal betreffende een IBA in de Sint-Elooistraat 15 en de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken dit punt te agenderen op de gemeenteraad van 28 november 2024.

 

Motivering

 

In zitting van 12 oktober 2022 besliste het college van burgemeester en schepenen de grondeigenaar van Sint-Elooistraat 15 (voorheen huisnummer 5) voor te stellen de overeenkomst dd. 15 september 2010 inzake het recht van opstal omtrent een IBA, in bijlage gevoegd, vroegtijdig te beëindigen. Omwille van een clausule in het Algemeen waterverkoopreglement (AWVR) is er namelijk geen opstalrecht (meer) nodig.

 

Er werd tevens beslist dat de kosten naar aanleiding van het beëindigen van het recht van opstal ten laste genomen worden van de vragende partij, de grondeigenaar.

 

Intussen is er een verdere historiek opgebouwd in dit dossier:

        De eigenaar was verbaasd dat hij de kosten (volledig) ten laste moest nemen, gezien de akte uit 2010 niet specifiek genoeg was waardoor er nu geïnterpreteerd kan worden dat het recht van opstal op het hele perceel slaat. Dit terwijl het de bedoeling van beide partijen was om dit enkel te vestigen voor een deel van het perceel waar de IBA gevestigd is. 

        Verschillende adviezen van De Watergroep en de notaris gingen heen en weer en stemden niet overeen met het aanvankelijk standpunt dat er geen opstalrecht meer nodig is.

 

Uiteindelijk kwam er het definitieve gezamenlijke standpunt dat het recht van opstal beëindigd mag worden doordat er een wettelijk recht van opstal omschreven staat in het bijzonder waterverkoopreglement. Er moet dus geen conventioneel recht van opstal overgedragen worden van de gemeente naar de Watergroep, met bijhorend de opmaak van een opmetingsplan, enz. Er zijn ook  geen erfdienstbaarheden meer nodig.

Het recht van opstal, dat blijkbaar niet automatisch mee werd overgedragen naar de Watergroep, mag dus opgeheven worden door de gemeente.

 

Er wordt door de Watergroep wel gevraagd aan de notaris om, bij een verkoop van het betreffende perceel, te vermelden dat de IBA geen eigendom is van de eigenaar van het perceel, maar van de exploitant.

 

De notaris maakte een ontwerp van akte op met betrekking tot de verzaking aan het conventioneel recht van opstal, gevestigd bij akte verleden voor burgemeester Claude Croes op datum van 15 september 2010.

Het ontwerp van akte is in bijlage bij huidig besluit gevoegd. 

In dit ontwerp staat dat de gemeente de aktekosten zal dragen, geraamd op 1.453,50 euro incl. btw.

 

Er wordt gevraagd om dit punt te agenderen op de gemeenteraad van 28 november 2024.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, §1 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit

        kennis te nemen van het ontwerp van akte inzake het beëindigen van een recht van opstal betreffende en IBA in de Sint-Elooistraat 15;

        dat de aktekosten ten laste van de gemeente zijn;

        de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken dit punt te agenderen op de gemeenteraad van 28 november 2024. 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/11/2024
Overzicht punten

 

Zitting van CBS van 13 NOVEMBER 2024

D.2. Gemeenteraad van 28 november 2024 - agendapunten - verzoek agendering - goedkeuring

 

Aanleiding en context

 

De agenda van de gemeenteraad bevat in ieder geval de punten die door het college van burgemeester en schepenen aan de voorzitter worden meegedeeld.

Het college en burgemeester en schepenen wordt gevraagd de agenda voor de komende gemeenteraad te overlopen.

 

Motivering

 

Het college van burgemeester en schepenen overloopt de voorziene punten voor de gemeenteraadszitting van 28 november 2024.

 

Er zijn geen adviezen nodig.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 56, § 1 Decreet Lokaal Bestuur

        Andere:

        Art. 19 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen besluit de voorzitter van de gemeenteraad te verzoeken om volgende punten te agenderen op de gemeenteraad van 28 november 2024:

 

OPENBARE ZITTING

 

        Gemeenteraad - 24 oktober 2024 - notulen en audio-opname - goedkeuring

        Kapel ter Rustestraat 38 - recht van overgang - ontwerpakte - goedkeuring

        Aanvullende belasting op personenbelasting - aanslagjaar 2025 - goedkeuring

        Gemeentelijke opcentiemen op de onroerende voorheffing - aanslagjaar 2025 - goedkeuring

        Nominatieve toelagen 2025 - goedkeuring

        Aanpassing meerjarenplan 5 - 2020-2025 - vaststelling

 

De openbare zitting van de gemeenteraad wordt geschorst om deze, na de beslissing over het meerjarenplan van het OCMW, te hernemen.

 

        Aanpassing meerjarenplan 5 - 2020-2025 - Deel OCMW door raad voor maatschappelijk welzijn - goedkeuring

        Provinciale huurgarantieverzekering - samenwerkingsovereenkomst - addendum - goedkeuring

        Sint-Elooistraat 15 - recht van opstal - aanpassing - goedkeuring

        Toetreding aankoopcentrale binnen raamovereenkomst van de provincie Antwerpen voor het leveren en plaatsen van fietstelsystemen, verkeersveiligheidssystemen en verkeersonderzoek - goedkeuring

        Veemeersstraat - rooilijnplan - voorlopige vaststelling - goedkeuring

        Samenwerkingsovereenkomst Leiedal en gemeente voor heraanleg Vredeplein in het kader van het project Klimaatrobuust Stadsgroen – goedkeuring

        Hemelwater- en droogteplan – goedkeuring

        MOV_2024092993 - Meynaertkouter – vaststelling nieuw rooilijnplan van de buurtweg 56 – goedkeuring

        Kerkfabriek Sint-Columba - budget 2025 - kennisname

        Kerkfabriek O.L.V. Onbevlekt Ontvangen - budget 2025 - kennisname

 

De openbare zitting van de gemeenteraad wordt geschorst om de punten in openbare zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn verder te behandelen.

 

        Vragen gesteld door raadsleden

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/11/2024
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.