Zitting van GR van 28 JANUARI 2021
1. Burgemeesterbesluit ivm virtuele gemeente- en OCMW-raad op 28 januari 2021 - bekrachtiging - goedkeuring
Aanleiding en context
De gemeenteraad wordt gevraagd over te gaan tot bekrachtiging van het besluit van de burgemeester van 12 januari 2021om de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn van 28 januari 2021 virtueel te laten doorgaan met livestream.
Motivering
Momenteel heerst een globale corona-epidemie (COVID-19 virus). De Wereldgezondheidsorganisatie heeft deze epidemie op 11 maart 2020 tot een pandemie verklaard.
Sinds 16 oktober 2020 bevindt het land zich op basis van de COVID-19 barometer op alarmniveau 4 (zeer hoge alertheid) en heeft het Overlegcomité op 30 oktober beslist om vanaf 2 november 2020 strengere maatregelen in te voeren.
Het Agentschap Binnenlands Bestuur heeft een kader gecreëerd voor vergaderingen van lokale bestuursorganen.
Daarbij geldt als uitgangspunt dat het lokaal bestuur tijdens de huidige gezondheidssituatie autonoom beslist over de wijze van vergaderen van gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn.
De gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn kan digitaal doorgaan als het lokaal bestuur dit, gelet op de gezondheidssituatie, de aangewezen vergadervorm acht.
Daaraan zijn 3 voorwaarden verbonden:
1) De wijze van vergaderen (digitaal) en de motivering (gezondheidssituatie) wordt vastgelegd in een burgemeesterbesluit (politieverordening) op grond van artikels 134, §1 en 135 van de Nieuwe Gemeentewet.
2) De digitale gemeenteraad moet openbaar te volgen zijn via een audiovisuele livestream. Een audiostream volstaat niet om de openbaarheid te voldoen. De webtoepassing van de gemeente communiceert hoe pers en publiek de vergadering kunnen volgen via de livestream.
3) De procedure voor geheime stemming moet aan de noodzakelijke democratische voorwaarden voldoen.
Artikel 134, § 1 van de Nieuwe Gemeentewet bepaalt:
“§ 1. In geval van oproer, kwaadwillige samenscholing, ernstige stoornis van de openbare rust of andere onvoorziene gebeurtenissen, waarbij het geringste uitstel gevaar of schade zou kunnen opleveren voor de inwoners, kan de burgemeester politieverordeningen maken, onder verplichting om daarvan onverwijld aan de gemeenteraad kennis te geven [... (opgeh. KB 30 mei 1989, art. 27, I: 1 juni 1989)], met opgave van de redenen waarom hij heeft gemeend zich niet tot de raad te moeten wenden. [... (opgeh. KB 30 mei 1989, art. 27, I: 1 juni 1989)] Die verordeningen vervallen dadelijk, indien zij door de raad in de eerstvolgende vergadering niet worden bekrachtigd.”
De burgemeester is van oordeel dat de aangehaalde corona-epidemie en het huidige alarmniveau een ernstige stoornis vormen van de openbare rust (waartoe de openbare veiligheid en de openbare gezondheid behoren).
Het COVID-19-virus en de strijd tegen de verdere verspreiding hiervan, is een onvoorziene gebeurtenis.
In redelijkheid valt het ook niet te ontkennen dat een openbare zitting van de gemeente- en OCMW-raad in een gesloten plaats en de aanwezigheid van de raadsleden het risico op besmetting doet toenemen en aldus de verdere verspreiding van het virus in de hand werkt of kan werken.
Zelfs al zouden de raden doorgaan zonder publiek, dan nog zijn 21 raadsleden en de algemeen directeur aanwezig. Ook dit volstaat om de verdere verspreiding van het virus in de hand te werken.
De door de aanwezigheid van het coronavirus in het leven geroepen situatie is ook urgent.
De burgemeester nam in deze context de beslissing om de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn van 28 januari 2021 virtueel te laten doorgaan met livestream.
Het komt aan de gemeenteraad toe om deze beslissing te bekrachtigen.
Juridische gronden
• Algemene basisbevoegdheid: Art. 134, § 1 Nieuwe Gemeentewet
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Eenparig goedgekeurd
Artikel 1
De gemeenteraad besluit om het besluit van de waarnemend burgemeester van 7 januari 2021 om de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn van 28 januari 2021 virtueel te laten doorgaan met livestream, te bekrachtigen.
Zitting van GR van 28 JANUARI 2021
2. Gemeenteraad - 17 december 2020 - notulen en audiovisuele opname - goedkeuring
Aanleiding en context
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de notulen en de audiovisuele opname van de vorige zitting goed te keuren.
Motivering
Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast.
Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering, worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.
Artikel 278 van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat de gemeenteraad kan beslissen om het zittingsverslag te vervangen door een audio- of audiovisuele opname van de openbare zitting van de gemeenteraad.
Juridische gronden
Algemene basisbevoegdheid: Art. 32 Decreet Lokaal Bestuur
Andere:
Art. 277 en 278 Decreet Lokaal Bestuur
Art. 32 en 33 Huishoudelijk reglement gemeenteraad
Adviezen
Er zijn geen adviezen nodig.
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Eenparig goedgekeurd
Artikel 1
De gemeenteraad besluit de notulen van de zitting van de gemeenteraadszitting van 17 december 2020 goed te keuren.
Artikel 2
De gemeenteraad besluit de audiovisuele opname van de gemeenteraadszitting van 17 december 2020 goed te keuren.
Zitting van GR van 28 JANUARI 2021
3. Corona-relanceplan - tijdelijke vrijstelling retributie uitleendienst - verlenging - goedkeuring
Aanleiding en context
De gemeenteraad wordt gevraagd om de verlenging van de tijdelijke vrijstelling op het retributiereglement uitleendienst, als maatregel van het Corona-relanceplan, tot en met 31 december 2021 goed te keuren.
Motivering
In zitting van 9 juli 2020 keurde de gemeenteraad een tijdelijke vrijstelling goed op het retributiereglement uitleendienst voor de categorieën A en B, zoals opgenomen in het retributiereglement, in lijn met het Coronarelanceplan. Deze vrijstelling gold vanaf 1 juli 2020 tot en met 30 juni 2021.
De evolutie van de coronapandemie en de daaraan gekoppelde maatregelen laten tot op vandaag evenwel nog steeds weinig tot geen activiteiten en evenementen toe. Bovendien is daarbij maar weinig perspectief voor de komende maanden. Het ondersteunend karakter van de tijdelijke vrijstelling op het retributiereglement uitleendienst voor de Deerlijkse verenigingen heeft bijgevolg nog niet kunnen spelen en zal dat wellicht ook niet ten volle kunnen binnen de periode waarvoor nu een tijdelijke vrijstelling werd goedgekeurd.
Daarom wordt voorgesteld om de tijdelijke vrijstelling op het retributiereglement uitleendienst, voor de categorieën A en B, zoals opgenomen in het retributiereglement, te verlengen tot en met 31 december 2021.
Het college van burgemeester en schepenen verzocht in zitting van 13 januari 2021 de voorzitter van de gemeenteraad om de verlenging tot en met 31 december 2021, van de tijdelijke vrijstelling op het retributiereglement uitleendienst, als maatregel van het Corona-relanceplan, te agenderen op de gemeenteraad van 28 januari 2021.
Juridische gronden
• Algemene basisbevoegdheid: Art. 40, § 3 Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
De financiële impact van de beslissing is nog niet gekend.
BESLUIT
Eenparig goedgekeurd
Artikel 1
De gemeenteraad besluit de verlenging van de tijdelijke vrijstelling op het retributiereglement uitleendienst, voor de categorieën A en B, zoals opgenomen in het retributiereglement, tot en met 31 december 2021 goed te keuren.
Zitting van GR van 28 JANUARI 2021
4. Onderwijs - retributiereglement gemeentelijke kinderopvang - aanpassing - goedkeuring
Aanleiding en context
De gemeenteraad wordt gevraagd om de aanpassing en de verlenging van het retributiereglement gemeentelijke kinderopvang goed te keuren.
Motivering
Het retributiereglement gemeentelijke kinderopvang werd in de gemeenteraadszitting van 12 december 2019 goedgekeurd en liep af op 31 december 2020.
De gemeenteraad keurde in zitting van 9 juli 2020 reeds een aanpassing van de kostprijs van de voor- en naschoolse kinderopvang van 0,80 euro per begonnen half uur naar 0,90 euro per begonnen half uur goed, vanaf 1 september 2020.
Het reglement werd in 2020 verder gescreend. Naast bovenstaande aanpassing van de kostprijs van de voor- en naschoolse kinderopvang, zoals goedgekeurd in de gemeenteraadszitting van 9 juli 2020, wordt volgende aanpassing voorgesteld:
In artikel 3 van het retributiereglement wordt een onderscheid gemaakt tussen de retributie voor kinderopvang over de middag tussen enerzijds de leerlingen van BBO De KIM & De SAM, waarbij toezicht wordt gehouden op de leerlingen door het eigen contingent onderwijzend en niet-onderwijzend personeel, en anderzijds de leerlingen van de gemeentelijke lagere school, waarbij bijkomend toezichthoudend personeel wordt ingezet en waarbij in het licht van de samenwerkingsovereenkomst berk-beuk dezelfde retributie wordt gehanteerd als deze voor leerlingen van de vrije lagere school Deerlijk.
Het onderscheid is als volgt:
• Leerlingen van BBO De KIM & De SAM: 0,30 euro per kind;
• Leerlingen van de gemeentelijke lagere school: 1,00 euro per kind.
In artikel 3 worden naast pedagogische studiedagen ook lokale vrije dagen toegevoegd aan de respectievelijke oplijsting van de retributies.
In artikel 3 wordt voor pedagogische studiedagen en lokale vrije dagen op woensdag, het tarief voor opvang die meer dan 4 uur en maximaal 5 uur bedraagt geschrapt, aangezien deze opvang aangeboden wordt van 8.00 uur tot 12.00 uur en aldus niet meer dan 4 uur kan bedragen.
Er wordt voorgesteld om het aangepaste reglement te verlengen tot 31 december 2025.
Het college van burgemeester en schepenen verzocht, in zitting van 19 januari 2021, de voorzitter van de gemeenteraad om de aanpassing en verlenging van dit reglement te agenderen op de gemeenteraad van 28 januari 2021.
Juridische gronden
• Algemene basisbevoegdheid: Art. 40, § 3 Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Eenparig goedgekeurd
Artikel 1
De gemeenteraad besluit de aanpassing van het retributiereglement gemeentelijke kinderopvang als volgt goed te keuren:
RETRIBUTIEREGLEMENT KINDEROPVANG
Art. 1. - Retributiereglement gaat in vanaf 1 februari 2021 en eindigt op 31 december 2025.
Art. 2. - Er wordt een retributie geheven voor het gebruik van de gemeentelijke kinderopvang voor kinderen van het kleuter- en basisonderwijs.
Art. 3. - De retributie is verschuldigd door de personen die gebruik maken van de kinderopvang voor hun (klein)kind(eren) en is gekoppeld aan de verblijfsduur in de kinderopvang van dit (deze)kind(eren).
Art. 4. - De retributie voor kinderopvang wordt vastgesteld als volgt en geldt voor zowel de leerlingen van BBO De KIM & De SAM als voor de leerlingen van de gemeentelijke lagere school, tenzij anders vermeld:
• 's morgens, woensdagnamiddag en ’s avonds:
◦ 0,90 euro per kind per begonnen half uur en elk begonnen half uur wordt volledig aangerekend
• over de middag:
◦ leerlingen van BBO De KIM & De SAM: 0,30 euro per kind
◦ leerlingen van de gemeentelijke lagere school: 1,00 euro per kind
• pedagogische studiedag en lokale vrije dagen op woensdag van 8.00 uur tot 12.00 uur:
◦ het minimumbedrag bedraagt 5,00 euro per kind
◦ voor opvang die meer dan 2 uur en maximum 4 uur bedraagt, wordt het tarief bepaald op 7,00 euro per kind
◦ deze bedragen zijn niet cumulatief te rekenen
• pedagogische studiedag en lokale vrije dagen op maandag, dinsdag, donderdag van 8.00 uur tot 16.00 uur:
◦ het minimumbedrag bedraagt 5,00 euro per kind
◦ voor opvang die meer dan 2 uur en maximum 4 uur bedraagt, wordt het tarief bepaald op 7,00 euro per kind
◦ voor opvang die meer dan 4 uur en maximum 5 uur bedraagt, wordt het tarief bepaald op 8,00 euro per kind
◦ voor opvang die meer dan 5 uur en maximum 6 uur bedraagt, wordt het tarief bepaald op 9,00 euro per kind
◦ voor opvang die meer dan 6 uur en maximum 7 uur bedraagt, wordt het tarief bepaald op 10,00 euro per kind
◦ voor opvang die meer dan 7 uur en maximum 8 uur bedraagt, wordt het tarief bepaald op 11,00 euro per kind
◦ deze bedragen zijn niet cumulatief te rekenen
• pedagogische studiedag en lokale vrije dagen op vrijdag van 8.00 uur tot 15.00 uur:
◦ het minimumbedrag bedraagt 5,00 euro per kind
◦ voor opvang die meer dan 2 uur en maximum 4 uur bedraagt, wordt het tarief bepaald op 7,00 euro per kind
◦ voor opvang die meer dan 4 uur en maximum 5 uur bedraagt, wordt het tarief bepaald op 8,00 euro per kind
◦ voor opvang die meer dan 5 uur en maximum 6 uur bedraagt, wordt het tarief bepaald op 9,00 euro per kind
◦ voor opvang die meer dan 6 uur en maximum 7 uur bedraagt, wordt het tarief bepaald op 10,00 euro per kind
◦ deze bedragen zijn niet cumulatief te rekenen
Art. 5. - Voor pedagogische studiedagen en lokale vrije dagen geldt het principe van de voorinschrijving.
Art. 6. - De in artikel 3 vermelde retributies moeten betaald worden binnen de 30 dagen na de toezending van de factuur. Bij niet-minnelijke regeling van de verschuldigde retributie zal de inning geschieden met alle geëigende rechtsmiddelen.
Indien het kind slechts sporadisch gebruik maakt van de gemeentelijke kinderopvang zal de retributie contant worden ingevorderd tegen de afgifte van een betalingsbewijs.
Hans Piepers Tundie D'hont Matthias Vanneste Filip Terryn Marc Coppens Claude Croes Louis Vanderbeken Philip Ghekiere Carl De Donder Regine Vanwynsberghe-Rooryck Dirk Demeurie Bert Schelfhout Jo Tijtgat Sophie Mespreuve Louis Haerinck Marleen Prat Frans Kemseke Maurice Bekaert Sandra De Leeuw-Goussey Jurgen Beke Lies De Witte Rolande Libert Tundie D'hont Matthias Vanneste Filip Terryn Marc Coppens Claude Croes Louis Vanderbeken Philip Ghekiere Carl De Donder Regine Vanwynsberghe-Rooryck Dirk Demeurie Bert Schelfhout Jo Tijtgat Sophie Mespreuve Louis Haerinck Marleen Prat Frans Kemseke Maurice Bekaert Sandra De Leeuw-Goussey Jurgen Beke Lies De Witte Rolande Libert Marleen Prat Frans Kemseke Regine Vanwynsberghe-Rooryck Marc Coppens Sophie Mespreuve Matthias Vanneste Jurgen Beke Sandra De Leeuw-Goussey Maurice Bekaert Claude Croes Rolande Libert Jo Tijtgat Philip Ghekiere Bert Schelfhout Tundie D'hont Louis Haerinck Carl De Donder Lies De Witte Dirk Demeurie Louis Vanderbeken Filip Terryn aantal voorstanders: 20 , aantal onthouders: 1 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van GR van 28 JANUARI 2021
5. Straten nieuwe verkaveling innewaarts de Tapuitstraat - naambepaling - principebeslissing - goedkeuring
Aanleiding en context
De gemeenteraad wordt gevraagd een principebeslissing te nemen rond de naambepaling van de nieuwe straten, gelegen in de verkaveling innewaarts de Tapuitstraat.
Motivering
In de verkaveling innewaarts de Tapuitstraat, komen vijf nieuwe straten waarvoor een naam dient gekozen te worden.
In zitting van 12 november 2020 heeft het college van burgemeester en schepenen beslist om de Heemkring Dorp en Toren te vragen om voorstellen van straatnamen te formuleren en hierbij aandacht te hebben voor vrouwelijke namen.
In zijn brief van 4 december 2020 verleent Heemkring Dorp en Toren volgend advies met bijhorende toelichting:
"De opzoekingen in verband met de nieuwe straatnamen werden uitgevoerd door Jan Vanoverberghe, coördinator van de Heemkring Dorp en Toren. Als historische vereniging zoeken we bij voorkeur in de historische plaatselijke toestand en in de toponymie. Het is bekend dat wij zeer terughoudend staan tegenover straatnamen verwijzend naar personen uit het recente verleden. Immers hoe groot moeten hun verdiensten, bekendheid en invloed wel zijn om een straatnaam te krijgen?
Op uitdrukkelijke vraag van het gemeentebestuur werd er ook gezocht naar personen die voor de gemeente in een of ander opzicht van betekenis zijn geweest. In het besluit van het College van burgemeester en schepenen van 12 november 2020 werd in artikel 1 gewezen op: … voorstellen van naam te formuleren en hierbij aandacht te hebben voor vrouwelijke namen. In deze verkaveling komen 5 nieuwe straten.
1) Namen afgeleid uit de plaatselijke toestand/bodemgesteldheid
Daar het gebied sedert immemoriale tyden net buiten het overstromingsgebied van de Slijpbeek ligt (verlengde van de Veimeersen of vettige meersen), is het zeer goede landbouwgrond. Deze vettige en dus groeizame akkers zijn o.a. ideaal voor de teelt van graangewassen. Het is dan ook passend de straten in deze nieuwe verkaveling naar enkele van deze gewassen te noemen: Tarwe - Rogge - Masteluin - Spelt - Gerst.
Doelbewust hebben we Haver weggelaten om geen verwarring te scheppen met de bestaande Gaversstraat, kwestie van de zgn. "g naar beneden" en de "g naar boven" te vermijden.
Tarwe werd lange tijd beschouwd als het luxeproduct onder de graansoorten. Tot diep in de 19de eeuw teelden onze landbouwers tarwe vooral voor de verkoop; voor eigen gebruik teelden ze andere soorten. Brood van tarwe wordt wit brood genoemd en dat was tot in de 20ste eeuw een luxe.
Rogge is een minder fijne graansoort dan tarwe en werd gedurende een lange tijd vaker verbouwd dan tarwe. Immers rogge put de grond minder uit, vraagt aanzienlijk minder meststoffen, levert meer stro op en is daarenboven winterhard. Het dagelijks brood voor de gewone mens, of het zogenaamde bruine brood, dat geassocieerd werd met armoede, was meestal van roggemeel gemaakt.
Masteluin is geen aparte graansoort maar een zaaimengsel van tarwe en rogge. Landbouwers teelden deze soort als een vorm van risicospreiding. Tarwe is immers veel gevoeliger voor vriestemperaturen in tegenstelling met rogge. Tijdens strenge winters vroren de tarweplantjes kapot, maar de landbouwer kon dan nog altijd de rogge oogsten.
Spelt is een soort grove tarwe. Tot in de 16de eeuw werd spelt "tarwe" en gewone tarwe "klaer tarwe" (in de betekenis van zuiver) genoemd.
Gerst was de eerste gedomesticeerde graansoort in Europa en werd in onze streken eeuwenlang als veevoeder gebruikt en voor het brouwen van bier. In tijden van algemeen graantekort werd gerst gebruikt als broodgraan. In Engeland en vooral in Schotland staat gerstproductie synoniem voor het stoken van whisky.
Advies: Tarwestraat, Speltstraat, Masteluinstraat, Roggestraat en Gerststraat
Bron: T. TOELEN, De Graanfluisteraars. Boeren, Bakkers en Brouwers in de Westhoek, Brugge 2006, 152 p.
2) Namen afgeleid uit de toponymie
Bijna de totale verkaveling ligt op de Deerlijkse gronden van de Heerlijkheid Overackere, zelf afhankelijk van het grafelijk leenhof van Harelbeke. Het was zeker een van de belangrijkste lenen van Harelbeke. Het foncier (deel dat gebruikt werd door de heer) lag in Harelbeke en strekte zich uit ten oosten van de Sint-Salvatorkerk tussen de "grote baan Kortrijk-Gent" en de Leie. De rentegronden lagen verspreid over Harelbeke-binnen (centrum) en Harelbeke-buiten, Deerlijk, Zwevegem, Moen, Vichte en Beveren-Leie.
In Deerlijk bevonden de gronden zich tegen de grens met Harelbeke, in de omgeving van het Goed ter Plancque (Gaverkasteel), …, in een langgerekte strook ten zuiden van de molen ten Brande (nu omgeving Vanneste-Verweestraat) en een groot deel was gelegen tussen de Wafel- en de Olekenbosstraat op de Belgiek.
In Vichte lagen de gronden in de huidige wijk Overakker tussen de Olekenbosstraat en de Lendedreef.
Andere toponiemen werden niet gevonden.
In de lente van 2019 zochten we voor alle nog bestaande kerkwegels een benaming. Het wegeltje halverwege de dreef van de boerderij het Goed ter Cruuse, Sint-Elooistraat 5, loopt naar de Tapuitstraat 117 en kreeg de naam: Ter Kruisepad.
Het zou wenselijk zijn om de hoofdstraat (aangeduid met 1 op de kaart) Overackerestraat of Overakkerstraat te noemen.
Deze naam verwijst tevens naar de in de nabijheid gelegen volkstuintjes, in 2018 op aanvraag van Tuinhier door ons Overakker gedoopt.
Bron: Marianne VERMEULEN, Het grafelijk leenhof van Harelbeke, feodaal en rechterlijk (1333-1514), K.U.L., Leuven 1985, p. 165-179.
3) Namen verwijzend naar belangrijke figuren in algemeen-maatschappelijk oogpunt
• Godelieve De Leersnyder: Godelieve (Wielsbeke 28.04.1910-Deerlijk 01.03.1968) was gehuwd met Jerôme Vandeputte (Deerlijk 1910-Brugge 1984). Jerôme verloor op eenjarige leeftijd zijn vader Jules (Deerlijk 1866-1911). Moeder Maria Sidonie Dejaegher leerde Wielsbekenaar Achille Camille Missiaen (°Wielsbeke 1881) kennen en verhuisde op 2 juli 1913 naar Wielsbeke. Daar ontmoette Jerôme een goede 20 jaar later een zekere Godelieve en huwde met haar. In oktober 1934 kwam het jonge stel naar Deerlijk om er zich definitief te vestigen op een hoeve in de Sint-Elooistraat. Deze hoeve wordt op het ogenblik bewoond door een kleindochter en langs de kriere woont in een nieuw huis zoon Rogé. Deze dreef paalt aan de te realiseren verkaveling.
Cyriel Vercruysse (Deerlijk 1881-1964) was sedert 6 februari 1945 ononderbroken lid van de C.O.O. of de Commissie van Openbare Onderstand (nu OCMW). Op de vergadering van de C.O.O. op 1 oktober 1963 was Cyriel een laatste maal aanwezig maar gaf nadien forfait (vermoedelijk door ziekte).
De zitting van 5 januari 1965 begon als volgt: De Voorzitter [Windels, wnd Burgemeester-Voorz.] opent de zitting … en vraagt een minuut ingetogenheid ter nagedachtenis van wijlen Cyriel Vercruysse … De Voorzitter stelt voor onmiddellijk over te gaan tot de vervanging van wijlen de heer Cyriel Vercruysse als lid der C.O.O.; - Ingevolge de gemeenteraadsbeslissing van 6 april 1959 is Mevrouw DE LEERSNIJDER Godelieve-Margareta, geboren te Wielsbeke … echtgenoot van dhr Jerome Vandeputte, plaatsvervangend lid der COO ter opvolging van wijlen …
Mevrouw Jerome Vandeputte … Uit het onderzoek van haar geloofsbrieven is gebleken dat zij nog steeds aan alle gestelde vereisten voldoet om als titelvoerend lid der COO te worden aangesteld. Daarom nodigt de Voorzitter haar uit om volgende eed af te leggen … “Ik zweer de verplichtingen van mijn ambt trouw na te komen”.
Op 12 december 1967 was Godelieve een laatste maal aanwezig op de vergadering. Op 9 januari 1968 liet ze zich verontschuldigen. Tweede maanden later is ze gestorven.
Advies: Godelieve De Leersnyderstraat (C.O.O.-lid, CVP 1965-1967)
Bronnen: G.A.D.: registers Burgerlijke Stand, Bevolkingsregisters en verslagen Gemeenteraad (1965-1968).
• Rachel Dhont: Rachel (Kortrijk 17.08.1914-Deerlijk 15.01.2002) kwam op 4 januari 1935 van de Sint-Denijsstraat in Kortrijk naar de Klijtstraat in Deerlijk wonen. In Kortrijk was ze in 1932 gehuwd met André René Demeyere. Hun eerste kind, Denise, is nog in Kortrijk geboren, de twee andere, Yvette en Marcel, in Deerlijk. In 1949 overleed vader André in Brussel. In 1950 huwde Rachel een tweede maal. Haar nieuwe echtgenoot was Albert Adolf Deplancke (Deerlijk 1920-Menen 1981). Met Albert kreeg Rachel nogmaals drie kinderen: Luc, Marc en Freddy.
De opeenvolgende woonplaatsen in Deerlijk waren: Klijtstraat, Kassei op Vichte (in 1970), Kerkstraat (1971), Andrieslaan (1981) en Pladijsstraat (2001).
Politieke carrière:
Op 27 januari 1956 liet BSP-gemeenteraadslid Julien Vanmeerhaeghe (Harelbeke 1884-Deerlijk 1956), gehuwd met Bertha Gevaert, zich verontschuldigen door ziekte voor de Gemeenteraad. Alle gemeenteraadsleden wensten hem een vlugge beterschap. ’s Anderendaags stierf Julien. Op de eerstvolgende Raad werd Rachel Dhont naar voren geschoven als eerste opvolgster. Haar geloofsbrieven werden onderzocht en direct daarna gebeurde de eedaflegging en aanstelling. Rachel zou op 30 december 1958 de laatste maal in de Raad zetelen.
Advies: Rachel Dhontstraat (gemeenteraadslid BSP 1956-1958)
Bronnen: G.A.D.: registers Burgerlijke Stand, Bevolkingsregisters en verslagen C.O.O. (1955-1959) en Saartje HUYBRECHTS, 60 jaar politiek in Deerlijk (1946-2006), Universiteit Gent, 2009-2010, p. 23-28.
• Maria Meersman: Maria (Deerlijk 01.02.1923-Kortrijk 03.07.2002) werd geboren op de Belgiek in de Vichtestraat. Na haar lagere school op de Belgiek en na haar middelbaar studeerde ze verder in Gent. Ze werd regentes handelswetenschappen en gaf enkele jaren les aan het Technisch Instituut O.-L.-V. van Bijstand te Kortrijk.
In 1945 werd ze nationaal vrijgestelde en in 1948 nationaal voorzitster van VKAJ, de vrouwelijke afdeling van de KAJ (Kristelijke Arbeidersjeugd). Van 1956 tot 1961 was Maria internationaal vicevoorzitster van de internationale KAJ-beweging. In deze periode was ze de rechterhand van kardinaal Jozef Cardijn. Ze hielp Cardijn om de KAJ en VKAJ internationaal uit te bouwen. Ze maakten hiervoor verschillende internationale reizen naar het Midden-Oosten, het Verre Oosten, Australië, Nieuw-Zeeland en Japan. In 1959 werd ze samen met Cardijn door paus Johannes XXIII ontvangen. Vanaf 1961 werkte Meersman in Rome waar ze grote congressen voorbereidde.
Het jaar 1964 bracht een carrièrewending. Ze ging aan de slag als bediende bij de KAV (Kristelijke Arbeiders Vrouwengilde) te Brussel, vanaf 1973 als interim en in 1975 als algemeen secretaris. In 1983 ging ze op pensioen en kwam terug naar Deerlijk (Pikkelstraat).
Al vlug werd ze in Deerlijk de plaatselijke verantwoordelijke voor de KBG (Kristelijke Beweging van Gepensioneerden). Vanaf 1991 werd ze voor enkele jaren nationaal medevoorzitster en voorzitster van het verbond Kortrijk van deze vereniging.
Advies: Maria Meersmanstraat (internationaal sociaal geëngageerde vrouw VKAJ en KAV 1945-1983)
Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Maria_Meersman
• Hermina Elvina Acke: Hermina of liever Herminie (Kortrijk 1868-Deerlijk 1920) huwde te Deerlijk in 1892 met slachter Theophile Camille (roepnaam Camiel) Christiaens (Beveren-Leie 1861-Deerlijk 1939), zoon van peerdenmeester (dierenarts) Petrus Franciscus (roepnaam Franciscus of liever Cies, in ‘t Deerlijks “Sès”). Vandaar in Deerlijk steevast Camiel Sès genoemd. De slachterij/slagerij bevond zich in de Hoogstraat en was tevens café "Het Pavillon". Vele jaren later werd de woning het jongerencafé "Gran Bazar" of kortweg "De GB".
Als dochter van gegoede ouders (molenaar op de Pottelberg, Kortrijk-Marke) kreeg ze de kans om middelbaar onderwijs te volgen. Daarna volgde ze twee jaar les in Brugge aan de Provinciale Vroedvrouwenschool aan de Oostmeers (nu site oud-Sint-Jan).
Als zelfstandige vroedvrouw werkte ze vooral in de regio Beveren-Leie, Deerlijk, Sint-Lodewijk en Vichte. Naast haar werk als vroedvrouw had ze thuis ook de opdracht om haar kroost, elf kinderen, in toom te houden. Onder die elf waren er vijf dochters: Lea, Julia, Maria, Magdalena en Helena (Hélène). Alle vijf trokken ze na het middelbaar naar Brugge om er het diploma van vroedvrouw te behalen.
Advies: Hermina Ackestraat (vroedvrouw 1890-1920)
Bron: H. DEFRAEYE, Van borelingen en vroede vrouwen, in Derlike, jg. 18, nr. 4, 1996, p. 107-127.
• Maria Christiaens: Maria (Deerlijk 27.01.1906-Heestert 24.12.1998) of liever Marja Sès (zie onder d) werd net als haar moeder Hermina en haar vier zussen vroedvrouw. Op 1 oktober 1932 kreeg ze daarbij nog een betrekking bij het Nationaal Werk voor Kinderwelzijn (N.W.K.W.) voor de gemeenten Deerlijk, Beveren-Leie en Vichte.
Advies: Maria Christiaensstraat (vroedvrouw 1927-1964, lid N.W.K.W. 1932-1964)
Bron: H. DEFRAEYE, Van borelingen en vroede vrouwen, in Derlike, jg. 18, nr. 4, 1996, p. 107-127.
• Maria Chys of zuster Majella: Maria (Gits 07.01.1902-Deerlijk 04.08.1963) was onderwijzeres-schoolhoofd op de Statiewijk en had er tevens haar domicilie tot aan haar overlijden.
Advies: Maria Chysstraat (schoolhoofd/kloosterlinge Statiewijk) of Zuster Majellastraat (schoolhoofd school Statiewijk)
• Gabriella Van Nieuwenhuyze of zuster Remigia-Gabriëlle: Gabriella Van Nieuwenhuyze (Ooigem 1917-Gits 2008) werd aangesproken als zuster Remigia alhoewel haar officiële kloosternaam Remigia-Gabriëlle was.
Ze kwam van Gits toe te Deerlijk op 19.08.1946.
Op 02.12.1946 werd ze kleuteronderwijzeres-schoolhoofd op de Statiewijk. Haar adres veranderde die dag van Hoogstraat (klooster) naar Stationsstraat. Op 18.12.1967 werd ze weer in het klooster in de Hoogstraat ingeschreven, maar bleef lesgeven op de Statiewijk. Daar zou ze blijven lesgeven tot 1983.
Op 27.06.2006 vertrok ze terug naar het moederklooster in Gits.
Advies: Gabriella Van Nieuwenhuyzestraat of Zuster Remigiastraat (kleuteronderwijzeres-schoolhoofd Statiewijk 1946-1983)
• Renilde Leroy of zuster Rectrude: Renilde (Reninge 1886-Gits 1942) was onderwijzeres op de Statiewijk sedert de oprichting van deze school in 1928.
Advies: Renilde Leroystraat of Zuster Rectrudestraat (onderwijzeres Statiewijk 1928-1942)
• Felicia Huyghe of zuster Leopoldine: Felicia (Langemark 1889-Woumen 1959) was het eerste onderwijzeres-schoolhoofd van de pas opgerichte school op de Statiewijk in 1928. Als collega’s had ze zuster Rectrude (zie h) en een lekenjuffrouw.
Advies: Felicia Huyghestraat of Zuster Leopoldinestraat (schoolhoofd Statiewijk 1928)
Bron voor f. t.e.m. i.: J. VANOVERBERGHE, Geschiedenis klooster Centrum (deel I) en (deel II), in Derlike, XXXVI, 4 (2014), p. 99-112 en XXXVII, 1 (2014), p. 3-24.
Ons advies:
De hoofdstraat (nr. 1) krijgt de naam Overackerestraat of Overakkerstraat. Deze naam verwijst naar ons feodaal verleden.
Voor de zijstraten (nrs. 2 tot 5): opteren wij voor de verwijzing naar de landbouwgewassen: Tarwestraat, Speltstraat, Masteluinstraat, Roggestraat en Gerststraat"
Het college van burgemeester en schepenen besluit in zitting van 16 december 2020 en administratieve rechtzetting in zitting van 20 januari 2021, om gedeeltelijk akkoord te gaan met het voorstel van Heemkring Dorp en Toren in die zin dat voor de hoofdstraat (nr. 1) de keuze gaat naar Overakkerstraat, doch voor de 4 zijstraten (nrs. 2 tot 5) opteert het college van burgemeester en schepenen voor volgende vrouwelijke straatnamen: Claire Vanhonnackerstraat, Hermina Ackestraat, Marja Sèsstraat en Zuster Remigiastraat.
In dezelfde zitting van 16 december 2020 heeft het college van burgemeester en schepenen de voorzitter van de gemeenteraad verzocht om de principebeslissing hieromtrent voor te leggen aan de gemeenteraad op 28 januari 2021.
Juridische gronden
• Algemene basisbevoegdheid: Art. 40 Decreet Lokaal Bestuur
• Andere:
◦ Decreet tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen van 28 januari 1977.
◦ Art. 41, § 2, 9° Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
De gemeenteraad besluit met 20 ja-stemmen: Claude Croes (CD&V), Bert Schelfhout (Open Vld), Regine Vanwynsberghe-Rooryck (CD&V), Sandra De Leeuw-Goussey (Open Vld), Matthias Vanneste (Open Vld), Louis Vanderbeken (CD&V), Jo Tijtgat (CD&V), Carl De Donder (CD&V), Louis Haerinck (CD&V), Frans Kemseke (Deerlijk²), Tundie D'hont (Deerlijk²), Jurgen Beke (CD&V), Rolande Libert (Open Vld), Marleen Prat (CD&V), Philip Ghekiere (Open Vld), Lies De Witte (CD&V), Marc Coppens (CD&V), Maurice Bekaert (Open Vld), Sophie Mespreuve (Onafhankelijk) en Dirk Demeurie (Onafhankelijk)
1 onthouding: Filip Terryn (N-VA)
Artikel 1
De gemeenteraad besluit principieel om volgende namen toe te kennen aan de vijf nieuwe straten, gelegen in de verkaveling innewaarts de Tapuitstraat:
de hoofdstraat (nr. 1) krijgt de naam Overakkerstraat;
de zijstraten (nrs. 2 tot 5) krijgen de namen Claire Vanhonnackerstraat, Hermina Ackestraat, Marja Sèsstraat en Zuster Remigiastraat.
Artikel 2
De procedure voorzien bij decreet tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen, van 28 januari 1977 en latere wijzigingen, wordt ingezet.
De openbare zitting van de gemeenteraad wordt geschorst om te hernemen na de openbare zitting van de OCMW-raad.
Zitting van GR van 28 JANUARI 2021
6. Vragen gesteld door raadsleden - kennisname
Aanleiding en context
Aan de gemeenteraadsleden wordt gevraagd kennis te nemen van de vragen gesteld door raadsleden.
Motivering
Na afhandeling van de agenda van de openbare vergadering kunnen de gemeenteraadsleden mondelinge vragen stellen over gemeentelijke aangelegenheden die niet op de agenda van de gemeenteraad staan in het punt 'Vragen gesteld door raadsleden'.
Op deze mondelinge vragen wordt, ofwel mondeling ter zitting, ofwel schriftelijk (elektronisch), ten laatste binnen de maand na de vraagstelling geantwoord.
Er zijn geen adviezen nodig.
Juridische gronden
• Algemene basisbevoegdheid: Art. 31 Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
De gemeenteraad neemt kennis van de door de gemeenteraadsleden gestelde vragen.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.