Aanleiding en context
De gemeenteraad wordt gevraagd het gemeentelijk premiereglement 'Duurzaam Deerlijk' goed te keuren met ingang van 20 juli 2021 voor een periode eindigend op 31 december 2025.
Motivering
Het gemeentebestuur keurde op 6 juni 2019 de subsidieaanvraag 2020-2025 van de intergemeentelijke samenwerking Woonwijs goed. Hiermee engageerde de gemeente zich om een aantal acties uit te voeren.
De uit te voeren acties worden gebundeld onder volgende beleidsprioriteiten:
1) de gemeente zorgt voor een divers en betaalbaar woonaanbod in functie van woonnoden;
2) de gemeente werkt aan de kwaliteit van het woningpatrimonium en de woonomgeving;
3) de gemeente informeert, adviseert en begeleidt inwoners met vragen over wonen.
De gemeenteraad van 28 november 2019 besliste tot verlenging van de gemeentelijke renovatiepremie voor eigenaars-bewoners en eigenaars-verhuurders tot 31 december 2020.
De beide premiereglementen werden ondertussen geëvalueerd en mede aan de hand van een aantal voorbeelden van premies beschikbaar binnen het werkingsgebied van Woonwijs, werd tot een nieuw premievoorstel 'Duurzaam Deerlijk' gekomen.
Het premiereglement 'Duurzaam Deerlijk' zet in op renovatiewerken, uitgevoerd door eigenaars-bewoners of eigenaars-verhuurders, die de woningkwaliteit van het patrimonium verhogen en zorgen voor meer energiezuinige woningen in Deerlijk. Dit met oog voor kwetsbare doelgroepen, zowel binnen de categorie eigenaars-bewoners als eigenaars-verhuurders.
De ouderdomsvoorwaarde van de (huur)woning wordt opgetrokken tot 40 jaar gezien hiermee 3.909 woningen worden bereikt op een totaal van 5.789 woningen binnen Deerlijk of bijna 68 % van het aantal woningen.
Het maximumbedrag van de premie wordt opgetrokken tot 2.500 euro en betekent een extra stimulans voor het uitvoeren van doorgedreven renovatiewerken door eigenaars-bewoners of -verhuurders.
Eigenaars-bewoners dienen evenwel te beschikken over een beperkt gezinsinkomen, gedefinieerd volgens de grenzen van de Vlaamse Renovatiepremie:
• binnen inkomensschaal 1 kan de premie aangevraagd worden voor de plaatsing van een klassieke installatie voor waterverwarming;
• binnen inkomensschaal 2 kan de premie aangevraagd worden voor de plaatsing van een energieperformante installatie voor waterverwarming.
Voor eigenaars-verhuurders is de premie afhankelijk van de geldigheidsduur van het conformiteitsattest.
Na toekenning van de premie engageert de verhuurder zich om de woning gedurende 9 jaar te verhuren tegen maximale huurprijzen. Deze maximale huurprijzen worden afgetoetst aan de hand van de huidige maximale huurprijs voor toekenning van de Vlaamse huursubsidie.
Het premiereglement 'Duurzaam Deerlijk' werd besproken in het lokaal woonoverleg van 21 april 2021.
Het college van burgemeester en schepenen overliep in zitting van 23 juni 2021 het gemeentelijke premiereglement 'Duurzaam Deerlijk' en verzocht de voorzitter van de gemeenteraad om de goedkeuring van dit reglement te agenderen op de gemeenteraad van 8 juli 2021.
Juridische gronden
• Algemene basisbevoegdheid: Art. 40, § 3 van het Decreet Lokaal Bestuur
• Andere:
◦ Art. 286, §1, 1°, art. 288, art. 330 van het Decreet Lokaal Bestuur
Financiën
De beslissing heeft financiële gevolgen.
Raming of bedrag | 55.000 euro (raming) |
Actie | Overig beleid |
Jaarbudgetrekening | GBB-CBS/0629-00/64910012 |
Visum | niet van toepassing |
BESLUIT
Eenparig goedgekeurd
Artikel 1
De gemeenteraad besluit volgend reglement voor de gemeentelijke renovatiepremie Duurzaam Deerlijk goed te keuren:
GEMEENTELIJKE RENOVATIEPREMIE DUURZAAM DEERLIJK
Artikel 1. - Begripsomschrijvingen
Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder:
1) Woning:
een wooneenheid (huis, appartement of studio) bestemd voor het huisvesten van één gezin. De woning moet als hoofdverblijfplaats gebruikt worden. Als bewijs geldt de inschrijving in het bevolkingsregister.
2) Huurwoning:
een woning waarvoor een geregistreerde huurovereenkomst bestaat op het ogenblik van de definitieve aanvraag van de gemeentelijke renovatiepremie.
3) Eigenaar-bewoner:
elke natuurlijk persoon, volle (mede-)eigenaar of vruchtgebruiker, erfpachthouder of opstalhouder (telkens met uitsluiting van de eigenaar), handelend namens alle titularissen van bovenvermeld recht, die bij de definitieve aanvraag van de gemeentelijke renovatiepremie in het bevolkingsregister is ingeschreven in de woning waarop de premie-aanvraag betrekking heeft.
4) Eigenaar-verhuurder:
elke natuurlijk persoon, volle (mede-)eigenaar of vruchtgebruiker, erfpachthouder of opstalhouder (telkens met uitsluiting van de eigenaar), handelend namens alle titularissen van bovenvermeld recht, die de woning na voltooiing van de renovatiewerken verhuurt voor een periode van ten minste negen jaar en vermeld staat als (mede-)verhuurder op de huurovereenkomst.
5) Huurder:
elke natuurlijk persoon, die geen (mede-)eigenaar is of houder van het bovenvermeld zakelijk recht en een huurovereenkomst tot hoofdverblijfplaats van ten minste negen jaar heeft met de eigenaar-verhuurder.
6) Aanvraagdatum:
De datum waarop de definitieve aanvraag tot uitbetaling wordt ingediend.
Artikel 2. - Premiebedragen en – percentages
§1 Voor de eigenaar-bewoner, waarvan de woning ouder is dan 40 jaar, bedraagt de premie 30 % van de aanvaarde kostprijs (exclusief BTW), met een maximum van:
• 1.000 euro voor eigenaars-bewoners, die vallen binnen de inkomensschaal 1 (zie artikel 3 §3.2) voor werken uitgevoerd zoals omschreven in artikel 4 §6.1.
• 1.500 euro voor eigenaars-bewoners, die vallen binnen de inkomensschaal 2 (zie artikel 3 §3.2) voor werken uitgevoerd zoals omschreven in artikel 4 §6.2.
De premie kan per eigenaar-bewoner, éénmaal het maximumbedrag van 2.500 euro bereikt is, ten vroegste na 10 jaar na de laatst verkregen gemeentelijke renovatiepremie opnieuw aangevraagd worden.
§2 Voor de eigenaar-verhuurder, waarvan de huurwoning ouder is dan 40 jaar, bedraagt de premie 30 % van de aanvaarde kostprijs (exclusief BTW), met een maximum van:
• 1.000 euro voor eigenaars-verhuurders, waarvan de huurwoning over een geldig conformiteitsattest beschikt met een duur van 5 jaar, voor werken uitgevoerd zoals omschreven in artikel 4.
• 1.500 euro voor eigenaars-verhuurders, waarvan huurwoning over een geldig conformiteitsattest beschikt met een duur van 10 jaar, voor werken uitgevoerd zoals omschreven in artikel 4.
De premie kan per huurwoning éénmaal het maximum bedrag van 2.500 euro bereikt is, ten vroegste na 10 jaar na de laatst verkregen gemeentelijke renovatiepremie opnieuw aangevraagd worden.
Artikel 3. - Voorwaarden
§1 De premie wordt aangevraagd door de eigenaar-bewoner of eigenaar-verhuurder. Indien de premie wordt aangevraagd voor werken aan de gemeenschappelijke delen van een meergezinswoning, kan ook de syndicus/vereniging van mede-eigenaars de premie aanvragen.
De sociale woonorganisaties, zoals bepaald onder Titel V van het decreet over het Vlaamse woonbeleid van 17 juli 2020 en latere wijzigingen, worden uitgesloten.
§2 De (huur)woning is een bestaande woning, die voldoet aan de ouderdomsvoorwaarde vermeld in artikel 2. Het bouwjaar vermeld in de kadastergegevens is bepalend.
§3.1 Voor de eigenaar-bewoner geldt dat op de aanvraagdatum de aanvrager, de mede-eigenaar(s) en de personen met wie de aanvrager op de aanvraagdatum wettelijk of feitelijk samenwoont, geen andere woning in volle eigendom of niet-gedeeld vruchtgebruik bezitten.
Wanneer aanpalende woningen samen aangekocht worden met het uitsluitend doel deze samen te voegen tot één woning, worden deze als één woning in volle eigendom beschouwd. Op datum van aanvraag tot uitbetaling moet de nodige omgevingsvergunning voor de samenvoeging aanwezig zijn.
2. De inkomensschalen zoals vermeld in artikel 2, §1 worden gedefinieerd volgens de grenzen van de Vlaamse Renovatiepremie.
• Inkomensschaal 1: een gezinsinkomen hebben dat lager ligt dan 30%-premievoorwaarden van de Vlaamse renovatiepremie. Voor de beoordeling van deze voorwaarde wordt rekening gehouden met het gezamenlijk belastbaar inkomen van 2 jaar voorafgaand aan het jaar van de aanvraag tot uitbetaling.
• Inkomensschaal 2: een gezinsinkomen hebben dat lager ligt dan 20%-premievoorwaarden van de Vlaamse renovatiepremie. Voor de beoordeling van deze voorwaarde wordt rekening gehouden met het gezamenlijk belastbaar inkomen van 2 jaar voorafgaand aan het jaar van de aanvraag tot uitbetaling.
§4.1 Voor de eigenaar-verhuurder geldt, dat de huurwoning na de uitvoering van de werken moet voldoen aan de kwaliteitsnormen uit de Vlaamse Codex Wonen en moet een conformiteitsattest voor de huurwoning worden afgeleverd.
2. Na de renovatiewerken (te rekenen vanaf de definitieve toekenning van de premie) dient de woning gedurende minstens 9 jaar te worden verhuurd met een geregistreerde huurovereenkomst aan volgende maximumprijzen:
Voor een eerste of nieuwe verhuring gelden volgende maximumprijzen:
a. 400 euro voor een studio
b. 500 euro voor een woning met 1 slaapkamer
c. 600 euro voor een woning met 2 slaapkamers
d. 700 euro voor een woning met 3 slaapkamers
e. 800 euro voor een woning met 4 of meer slaapkamers
Deze maximumprijzen worden jaarlijks op 1 januari geïndexeerd aan de hand van de gezondheidsindex van januari van het betreffende jaar, de referentie-index is die van december 2020.
3. Een lopende huurovereenkomst conform de huurwet, waarvan de huurprijzen afwijken van artikel 3 §4.2, afgesloten minstens één jaar voor de datum van aanvraag tot uitbetaling, kan verder uitgevoerd worden op voorwaarde dat het een geregistreerde huurovereenkomst voor minstens 9 jaar betreft.
4. Een huurprijsstijging, zowel bij de eerste of nieuwe verhuring of bij een lopende huurovereenkomst, tijdens de negenjarige periode wordt niet toegestaan. Jaarlijkse indexering wordt wel toegestaan.
5. Bij herverhuring gedurende de negenjarige periode na toekenning van de premie, dient de premie-aanvrager een kopie van de nieuwe geregistreerde huurovereenkomst over te maken aan de gemeente Deerlijk, uiterlijk 3 maanden na het afsluiten van de nieuwe huurovereenkomst. De periode tussen het beëindigen van een overeenkomst en het afsluiten van een nieuwe overeenkomst mag maximum 1 jaar bedragen.
Artikel 4. - Lijst van werken die in aanmerking komen
Volgende categorieën van werken komen in aanmerking
§1 Funderingen en muren:
• afbreken en heropbouwen van funderingen en muren;
• behandeling van muren tegen huiszwam;
• injecteren, onderkappen of plaatsen van een waterkerende laag;
• vernieuwen van pleisterwerk;
• plaatsen (binnen-, buiten-, en spouw)muurisolatie in voorgevel, achtergevel en/of zijgevels;
• renovatiewerken aan de voorgevel, achter- en/of zijgevels.
Indien werken worden uitgevoerd aan de buitenmuren, moeten deze geïsoleerd worden. Deze isolatie moet minstens voldoen aan de warmteweerstand (R-waarde) zoals voorgeschreven door de netwerkbeheerder Fluvius op de datum van de aanvraag.
§2 Dakwerkzaamheden:
• vervangen of herstellen van bestaande dakstructuren;
• behandeling tegen vocht of insecten;
• vernieuwen van de waterdichte dakbedekking (roofing, EPDM, dakpannen…);
• hulpstukken voor de afvoer van hemelwater;
• plaatsen van dakisolatie of zoldervloerisolatie;
• vervanging van dakvlakvensters, lichtkoepels en lichtstraten met enkel glas door dakvlakvensters, lichtkoepels en lichtstraten met hoogrendementsglas.
De dak- of zoldervloerisolatie moet minstens voldoen aan de warmteweerstand (R-waarde) zoals voorgeschreven door de netwerkbeheerder Fluvius op de datum van de aanvraag.
De hoogrendementsbeglazing van dakvlakvensters, lichtkoepels en lichtstraten moet minstens voldoen aan de warmtedoorgangscoëfficiënt (U-waarde) zoals voorgeschreven door de netwerkbeheerder Fluvius op de datum van de aanvraag.
Indien aan de dakstructuur of dakbedekking wordt gewerkt, moet tegelijk het volledige dak worden geïsoleerd:
Indien dakisolatie wordt geplaatst moet in het geval van een plat dak het volledige dakvlak geïsoleerd worden en in het geval van een hellend dak de volledige dakstructuur. Dit houdt tevens in dat bestaande dakvlakvensters, lichtkoepels en lichtstraten, die niet voldoen aan de warmtedoorgangscoëfficiënt (U-waarde) zoals voorgeschreven door de netwerkbeheerder Fluvius op de datum van de aanvraag, moeten vervangen worden door dakvlakvensters, lichtkoepels en lichtstraten met hoogrendementsbeglazing.
Voor appartementen en studio’s komt enkel het deel van de dakisolatie dat ten laste is van de premie-aanvrager, in aanmerking.
Verandadaken of daken boven niet gesloten ruimten komen niet in aanmerking.
§3 Buitenschrijnwerk:
• vervanging van buitendeuren;
• vervanging van buitenschrijnwerk en bijhorend glas door buitenschrijnwerk met hoogrendementsbeglazing.
De hoogrendementsbeglazing moet minstens voldoen aan de warmtedoorgangscoëfficiënt (U-waarde) zoals voorgeschreven door de netwerkbeheerder Fluvius op de datum van de aanvraag.
Als de vervanging van het buitenschrijnwerk niet vergunningsplichtig is of niet onderworpen is aan de meldingsplicht, vermeld in de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, moet voor buitenschrijnwerk voldaan worden aan de ventilatievoorzieningen in woongebouwen volgens Bijlage IX van het Energiebesluit. Dit betekent dat de toevoer van verse lucht in de droge lokalen moet worden gegarandeerd ofwel door ventilatieroosters in de ramen ofwel door een ventilatiesysteem in de woning.
Horren, garagepoorten en veranda’s komen niet in aanmerking.
§4 Elektriciteit:
• vernieuwen van de elektrische installatie in de woning;
• aansluiting op het openbaar net;
• plaatsen van de meetinstallatie;
• keuring van de elektrische installatie door een erkend keuringsorgaan.
Elektriciteitswerken komen enkel in aanmerking na voorlegging van een keuringsattest van de elektrische installatie door een erkend keuringsorganisme, op datum na uitvoering van de werken.
De installatie van domotica komt niet in aanmerking.
§5 Sanitair:
• vernieuwing of installatie van één toilet met waterspoeling, inclusief de leidingen voor watertoevoer en -afvoer;
• vernieuwing of installatie van één bad of één douche, inclusief de leidingen voor watertoevoer en –afvoer, inclusief kranen.
Badkamermeubels en –accessoires komen niet in aanmerking.
§6 Waterverwarming:
6.1 Klassieke installatie
• plaatsen van één toestel voor de productie van sanitair warm water type C (gesloten verbranding);
• plaatsen van de nodige aanvoer- en afvoerleidingen van sanitair warm water;
• plaatsen van radiatoren en bijhorende installatieonderdelen (leidingen en thermostaat);
• kosten voor de keuring van de installatie.
6.2 Energieperformante installatie
• plaatsen van een warmtepomp;
• plaatsen van een warmtepompboiler;
• plaatsen van zonneboiler.
Deze installaties moeten minstens voldoen aan de algemene voorwaarden zoals voorgeschreven door de netwerkbeheerder Fluvius op de datum van aanvraag.
§7 Alleen renovatiewerkzaamheden aan de hoofdbouw of aanbouw van een bestaande woning komen in aanmerking. Werkzaamheden aan losstaande bijgebouwen komen niet in aanmerking.
§8 Werken om panden samen te voegen tot één woning, komen in aanmerking voor zover de werken vermeld staan onder een van de categorieën van artikel 4, §1, 2, 3, 4, 5 en 6 en voldoen aan alle andere voorwaarden vermeld onder artikel 3.
§9 Werken uitgevoerd door de aanvrager zelf komen in aanmerking, met uitzondering van de werken vermeld in artikel 4 §6.
§10 Het uitvoeren van verfraaiingswerken (verf, behang, wand- en plafondpanelen, verlichtingsarmaturen…) komt niet in aanmerking.
Artikel 5. - Procedure
Volgende procedure moet gevolgd worden:
1. Een aanvraagformulier tot het bekomen van de gemeentelijke renovatiepremie kan enkel bekomen worden bij het Woonloket van de gemeente Deerlijk, bij de RenovatieCoach en/of een technisch adviseur van Woonwijs.
2. Na uitvoering van de werken wordt de definitieve aanvraag gedaan aan de hand van het daarvoor voorziene aanvraagformulier, vergezeld van volgende bijlagen:
• gedetailleerde facturen (inclusief werfadres) van de subsidieerbare werken, waarbij de facturen op aanvraagdatum maximaal 2 jaar oud zijn. Indien van toepassing moet de warmtedoorgangscoëfficiënt (U-waarde) van het glas, de warmteweerstand (R-waarde) van de dak- en/of muurisolatie, het type van het warmwatertoestel op de facturen vermeld staan;
• attest betreffende eigendommen;
• keuringsattest(en) indien vereist.
Bijkomend dienen volgende bijlagen toegevoegd te worden voor:
de eigenaar-bewoner:
• aanslag biljet(ten) betreffende het belastbaar inkomen van 2 jaar voorafgaand aan het jaar van de aanvraag;
• attest betreffende de samenstelling van het gezin;
• bewijsstukken personen ten laste: attest kinderbijslag en/of invaliditeit.
de eigenaar-verhuurder:
• kopie van de geregistreerde huurovereenkomst voor hoofdverblijfplaats van minstens 9 jaar;
• conformiteitsattest afgeleverd voor de huurwoning.
Binnen de 30 kalenderdagen kan een controle-onderzoek uitgevoerd worden door de RenovatieCoach en/of een technisch adviseur van Woonwijs om na te gaan of de werken conform het reglement werden uitgevoerd. Indien aan één van de gestelde voorwaarden niet werd voldaan, wordt de premie voor de volledige categorie van werken, zoals vermeld in artikel 4, niet toegekend.
Artikel 6. - Mogelijkheid tot terugvordering
§1 Indien aan de bepalingen onder artikel 3 §4. door de eigenaar-verhuurder niet voldaan wordt, of in geval van verkoop van de woning binnen een periode van 9 jaar na datum van de definitieve toekenning van de premie, is de premie integraal terug te betalen door de premie-aanvrager.
§2 Op straffe van verval van de premie mogen de werken slechts uitgevoerd worden na het bekomen van de eventueel vereiste omgevingsvergunning.
§3 Weigering tot medewerking brengt verval van het recht op de premie mee.
§4 Alle ten aanzien van de gemeente Deerlijk aangegane verbintenissen betreffende dit premiereglement vervallen van rechtswege bij overlijden van de premie-aanvrager, bij onteigening of volledige vernieling van de woning of gelijk welke andere vorm van overmacht.
§5 In het geval reeds een gemeentelijke renovatiepremie, volgens het reglement goedgekeurd in de gemeenteraad van 26 april 2018 en 28 november 2019 werd toegekend, kan vanaf datum van toekenning voor 10 jaar geen gemeentelijke renovatiepremie worden aangevraagd.
Artikel 7. - Inwerkingtreding
Dit reglement treedt in werking op 20 juli 2021. De einddatum wordt vastgesteld op 31 december 2025.
Artikel 2 - Bekendmaking
Conform artikel 286, §1, 1° van het Decreet Lokaal Bestuur wordt voorliggend reglement bekendgemaakt via de webtoepassing van de gemeente.
Artikel 3 - Meldingsplicht
Conform artikel 330 van het Decreet Lokaal Bestuur brengt de gemeenteoverheid, op dezelfde dag als de bekendmaking zoals bedoeld in artikel 2 van dit besluit, de toezichthoudende overheid op de hoogte van voormelde bekendmaking.
Artikel 4 - Register
Conform artikel 288 van het Decreet Lokaal Bestuur wordt de bekendmaking, zoals bepaald in artikel 2 van dit besluit, ingeschreven in het daartoe bestemde register, dat bijgehouden wordt op de wijze bepaald door de Vlaamse Regering.
Register der bekendmakingen
Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.
Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie heeft plaatsgevonden.
Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.