Aanleiding en context

 

De gemeenteraad wordt gevraagd het premiereglement voor afkoppeling en scheiding van hemelwater en afvalwater op privaat domein,goed te keuren voor de periode vanaf 1 juni 2021 en eindigend op 31 december 2025.

 

Motivering

 

De gemeenteraad heeft in zitting van 24 oktober 2013 het premiereglement voor de afkoppeling en scheiding van hemelwater en afvalwater op privaat domein goedgekeurd en dit eindigde op 31 december 2019.

 

Bij de aanleg en heraanleg van openbare riolering dient een gescheiden stelsel aangelegd te worden.

 

Overeenkomstig de VLAREM-reglementering worden gebouwen, die via een gemengde afvoer aansluiten op de openbare riolering, verplicht tot afkoppeling en scheiding van hemelwater en afvalwater op privaat domein op het ogenblik dat er een gescheiden riolering in de openbare weg wordt aangelegd. De kosten voor de particulier kunnen soms oplopen, in het bijzonder als de werken gepaard gaan met de opbraak van bestaande verharding (terras, oprit).

 

Bij de aanleg of heraanleg van openbare riolering is de optimale afkoppeling van bestaande gebouwen langsheen het tracé een voorwaarde voor subsidiëring.

 

In het kader van de realisatie van het zoneringsplan moeten nog tal van projecten inzake aanleg en heraanleg van openbare riolering uitgevoerd worden en het blijft wenselijk om bij dergelijke projecten de nodige financiële stimuli te voorzien voor afkoppeling en scheiding van hemelwater en afvalwater op privaat domein.

 

Omdat er niet direct rioleringswerken gepland waren, werd het vorige premiereglement niet onmiddellijk verlengd, maar eerst geactualiseerd.

 

Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 3 februari 2021 voorgesteld om het premiereglement ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad mits het aanbrengen van volgende aanpassingen ten opzichte van het vorige reglement:

          Wanneer de werken uitgevoerd worden door een aannemer, wordt de subsidie vastgesteld op 50 % van de bewezen aannemingskost in plaats van 25 % in het vorige premiereglement.

          Indien de particulier de werken zelf uitvoert, wordt de premie vastgesteld op 75 % van de bewezen materiaalkost in plaats van 50 % in het vorige premiereglement.

          Het maximale bedrag wordt opgetrokken tot 1.000 euro. Er wordt geen onderscheid meer gemaakt tussen gesloten bebouwing enerzijds en halfopen of open bebouwing anderzijds. 

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 40, § 3 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De financiële gevolgen van deze beslissing zijn nog niet gekend.

 

Voor deze premie is nog geen krediet beschikbaar. Bij een eerstvolgende budgetwijziging zal hiervoor het nodige krediet voorzien moeten worden.

 

BESLUIT

 

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit volgend reglement goed te keuren met ingang van 1 juni 2021 voor een periode eindigend op 31 december 2025:

 

PREMIEREGLEMENT VOOR AFKOPPELING EN SCHEIDING VAN HEMELWATER EN AFVALWATER OP PRIVAAT DOMEIN

 

Art. 1. - Voor de toepassing van dit premiereglement gelden volgende definities: 

          gescheiden openbaar rioleringsstelsel: een dubbel stelsel van leidingen waarvan het ene stelsel bestemd is voor het opvangen en transporteren van afvalwater en het andere voor het opvangen en transporteren van hemelwater en dat gelegen is op het openbaar domein

          DWA-leiding (Droog Weer Afvoerleiding): het onderdeel van het gescheiden openbaar rioleringsstelsel dat bestemd is voor het ontvangen en transporteren van huishoudelijk afvalwater

          RWA-leiding (Regen Weer Afvoerleiding): het onderdeel van het gescheiden openbaar rioleringsstelsel dat bestemd is voor het ontvangen en transporteren van het hemelwater

          bestaande woning: woning die werd opgericht ingevolge een niet-vervallen bouwvergunning, afgeleverd vóór 7 september 1999, d.w.z. 10 dagen na publicatie in het Belgisch Staatsblad van de Algemene Bouwverordening inzake hemelwaterputten

          afkoppelingsadviseur: een door de gemeente of rioolbeheerder aangestelde adviseur die technisch advies geeft aan de particulier voor het optimaal afkoppelen van hemelwater en helpt bij de subsidieaanvraag. Hij/zij doet tevens controle van de afkoppelingswerken.

          eigenaar: hij die het gebouw in volle eigendom heeft of hij die bewijst er een ander zakelijk recht op te hebben

 

Art. 2. - De gemeente voorziet, binnen de perken van de kredieten voorzien op het budget, een premie voor het scheiden van het bestaande afvoersysteem op privaat domein, wanneer een nieuw gescheiden openbaar rioleringsstelsel wordt aangelegd.

 

Art. 3. - Enkel bestaande (meergezins)woningen gelegen op het grondgebied van de gemeente Deerlijk komen in aanmerking voor de gemeentelijke premie.

 

De premie wordt enkel toegekend indien de aanleg van een gescheiden privaat afvoersysteem niet verplicht wordt gesteld door een goedgekeurde verordening of een afgeleverde verkavelings- of omgevingsvergunning.

 

De premie wordt toegekend aan de eigenaar of aan de bewoner (mits schriftelijk akkoord van de eigenaar) van de woning.

 

Om in aanmerking te komen voor de premie moeten de afkoppelingswerken uitgevoerd worden:

          overeenkomstig de VLAREM-wetgeving;

          conform de plannen en afspraken met de afkoppelingsadviseur, aangesteld door het gemeentebestuur of de rioolbeheerder;

          uiterlijk voor de voorlopige oplevering van de rioleringswerken in de openbare weg.

 

Art. 4. - Het premiebedrag wordt als volgt samengesteld:

          Indien de particulier voor de uitvoering van de afkoppelingswerken een aannemer aanstelt, wordt het premiebedrag vastgesteld op 50 % van de bewezen aannemingskosten.

          Indien de particulier de werken zelf uitvoert, wordt het premiebedrag vastgesteld op 75 % van de bewezen materiaalkosten.

          Indien de afkoppelingswerken gedeeltelijk door de particulier zelf en gedeeltelijk door een aannemer worden uitgevoerd, wordt voor het vaststellen van het premiebedrag de som genomen van 50 % van de bewezen aannemingskosten en 75 % van de bewezen materiaalkosten.

De premie is éénmalig per bestaande woning en bedraagt maximaal 1.000 euro.

De kosten die in aanmerking komen voor de premie zijn de kosten voor de rioleringswerken en de hiermee gepaard gaande opbraak- en verhardingswerken. Beplanting komt niet in aanmerking.

 

Art. 5. -De aanvraag tot het bekomen van de premie moet ingediend worden bij het gemeentebestuur, op het door de gemeente ter beschikking gestelde formulier. De aanvraag dient te worden ingediend maximaal 6 maanden na de voorlopige oplevering van de rioleringswerken in de openbare weg, met vermelding van:

          naam en adres van de aanvrager;

          adres van de woning waarvoor de premie wordt aangevraagd;

          percentage afkoppeling hemelwater.

 

Aan het aanvraagformulier moeten volgende documenten toegevoegd worden:

          het schriftelijk akkoord van de eigenaar indien de aanvraag gebeurt door de bewoner;

          ontwerpplan en kostenraming van de uit te voeren werken, opgesteld door de aangestelde afkoppelingsdeskundige;

          een ondertekende toelating aan de afkoppelingsadviseur aangesteld door de gemeente of rioolbeheerder om controle ter plaatse uit te voeren;

          een kopie van de facturen in verband met de door een aannemer uitgevoerde afkoppelingswerken en bijbehorende betalingsbewijzen of een kopie van de kasticketten of facturen van de aangekochte materialen en bijbehorende betalingsbewijzen indien de werken eigenhandig werden uitgevoerd;

          een kopie van het attest van keuring van het private rioleringsstelsel van een erkend keurder, na uitvoering van de afkoppelingswerken;

          een verklaring op eer dat de afkoppelingswerken uitgevoerd werden, conform de plannen en afspraken opgemaakt door de afkoppelingsadviseur aangesteld door de gemeente of de rioolbeheerder.

 

Art. 6. - De aanvraag wordt door de gemeente technisch en administratief onderzocht en op basis van dit onderzoek wordt beslist over de toekenning van de premie en het bedrag ervan.

 

Art. 7. - Premies die werden uitbetaald op basis van een bedrieglijke aanvraag zullen worden teruggevorderd. Deze terugvordering sluit de mogelijkheid van gerechtelijke vervolging niet uit.

 

Art. 8. - Het gescheiden afvoersysteem moet in stand gehouden worden, zo niet zal van de premie-ontvanger de premie worden teruggevorderd, ongeacht eventuele gerechtelijke vervolging vanwege het niet naleven van de VLAREM wetgeving.

 

Artikel 2

 

Het premiereglement wordt overeenkomstig artikel 286 van het Decreet Lokaal Bestuur bekendgemaakt.