Aanleiding en context

 

De gemeenteraad wordt gevraagd het aangepaste huishoudelijk reglement van de mobiliteitscommissie goed te keuren.

 

Motivering

 

Bij aanvang van een nieuwe legislatuur moeten alle gemeentelijke raden en overlegstructuren opnieuw worden samengesteld.

 

Het is wenselijk om opnieuw een mobiliteitscommissie samen te stellen die het college van burgemeester en schepenen en de gemeenteraad adviseert over aspecten met betrekking tot mobiliteit en verkeersveiligheid. Hierbij is het belangrijk om ook een grotere participatie te bekomen van belangrijke stakeholders zoals burgers, handelaars, jeugd, senioren,....

 

In de zitting van het college van burgemeester en schepenen van 13 maart 2019 werden enkele krijtlijnen i.v.m. de samenstelling van de raden goedgekeurd. Hierbij werd ondermeer goedgekeurd dat de samenstelling gebeurt overeenkomstig de bepalingen van artikel 304 van het Decreet Lokaal Bestuur en geen vertegenwoordigers van de politieke fracties worden opgenomen, met uitzondering van de bevoegde schepen als niet-stemgerechtigd lid.

 

Een voorstel van aangepast huishoudelijk reglement werd besproken in de vergadering van de mobiliteitscommissie van 5 juni 2019.

 

In de zitting van het college van burgemeester en schepenen van 19 juni 2019 werd beslist dat gemeenteraadsleden de vergadering van thematische raden enkel als waarnemer kunnen bijwonen.

 

In tegenstelling tot voorgaande wordt voorgesteld om toch een politieke vertegenwoordiging op te nemen in de mobiliteitscommissie in functie van het creëren van een breed draagvlak.

 

Het aangepast reglement wordt ter goedkeuring aan de raad voorgelegd.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 41, 2° Decreet Lokaal Bestuur

          Andere: Art. 304 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Eenparig goedgekeurd

 

ARTIKEL 1

 

De gemeenteraad keurt het onderstaand huishoudelijk reglement van de mobiliteitscommissie goed:

 

HUISHOUDELIJK REGLEMENT MOBILITEITSCOMMISSIE

 

HOOFDSTUK 1: ORGAAN

 

Artikel 1

De mobiliteitscommissie is een adviescommissie van het college van burgemeester en schepenen en gemeenteraad.

 

HOOFDSTUK 2: SAMENSTELLING

 

Artikel 2

De mobiliteitscommissie wordt samengesteld uit enkele belangrijke stakeholders zoals burgers, handelaars, jeugd, senioren,… en enkele deskundigen. Minstens één derde van de leden is van hetzelfde geslacht, conform artikel 304 van het Decreet Lokaal Bestuur.

 

Volgende deskundigen worden opgenomen in de mobiliteitscommissie:

          verkeerscoördinator van de politiezone Gavers;

          de korpschef van de politiezone Gavers of zijn plaatsvervanger;

          mobiliteitsdeskundige Leiedal;

          deskundige werken in uitbesteding van de gemeente;

          clusterhoofd ruimte.

 

Artikel 3

De schepen bevoegd voor mobiliteit en de schepen bevoegd voor openbare werken maken ook deel uit van de mobiliteitscommissie maar zijn niet-stemgerechtigd.

 

Artikel 4

Van elke in de gemeenteraad zetelende politieke partij kan 1 gemeenteraadslid (1 effectief of 1 plaatsvervanger) deelnemen aan de vergaderingen als niet-stemgerechtigd lid.

 

HOOFDSTUK 3: DOELSTELLING

 

Artikel 5

De mobiliteitscommissie denkt mee over een mobiliteitsvisie voor de gemeente en rond oplossingen die de verkeersveiligheid kunnen verbeteren.

 

HOOFDSTUK 4: WERKING

 

Artikel 6

De mobiliteitscommissie kiest onder zijn leden, andere dan deskundigen, een secretaris. De vergadering wordt voorgezeten door de schepen bevoegd voor mobiliteit of door het clusterhoofd ruimte bij afwezigheid van de schepen.

 

Artikel 7

De leden kunnen zelf agendapunten aanbrengen, mits schriftelijke mededeling ervan aan de voorzitter, uiterlijk 10 dagen voor de dag van de vergadering waarvan de data vooraf worden vastgelegd.

Tevens worden er punten besproken op voorstel van het college van burgemeester en schepenen en de gemeenteraad.

 

Artikel 8

Geïnteresseerde burgers en verenigingen kunnen agendapunten doorgeven, mits schriftelijke aanvraag en motivatie. Zij kunnen dit punt op de vergadering komen voorleggen. De voorzitter en secretaris bepalen in onderling overleg wie wanneer wordt uitgenodigd.

 

Artikel 9

De mobiliteitscommissie komt minstens 4 maal per jaar, en anders volgens noodzaak, samen. De vergaderdata worden jaarlijks bij het begin van het jaar vastgelegd.

 

Artikel 10

De agenda voor de mobiliteitscommissie wordt bepaald binnen de beperkte mobiliteitscommissie die samengesteld is uit de verkeersdienst van de politie, de gemeentelijke ambtenaren verantwoordelijk voor mobiliteit en de schepen bevoegd voor mobiliteit. De agenda, samen met de verslagen van de beperkte mobiliteitscommissie, wordt schriftelijk en minstens 7 dagen voor de dag van de vergadering overgemaakt.

 

Artikel 11

Van elke vergadering wordt een verslag opgemaakt door de secretaris.

Na bespreking van het verslag in het college van burgemeester en schepenen krijgen de leden van de mobiliteitscommissie het verslag samen met de beslissingen van het college van burgemeester en schepenen.

 

Artikel 12

Ten allen tijde kunnen werkgroepen ad hoc opgericht worden die afzonderlijk vergaderen. Deze werkgroepen bestaan minstens uit 1 lid van de mobiliteitscommissie en kunnen verder aangevuld worden met externen. Elke werkgroep ad hoc duidt een voorzitter aan. Deze werkgroepen rapporteren hun werkzaamheden aan de mobiliteitscommissie.

 

HOOFDSTUK 5: ADVISERING

 

Artikel 13

De door de mobiliteitscommissie verstrekte adviezen zijn niet-bindend voor het college van burgemeester en schepenen.