Aanleiding en context

 

De gemeenteraad wordt verzocht om de toekenning en vastlegging van brugdagen en andere extra dienstvrijstellingen te delegeren.

 

Motivering

 

Momenteel woedt een globale pandemie die wordt bestempeld als "de coronacrisis", verwijzend naar het virus COVID-19 dat zich mondiaal heeft verspreid binnen een heel beperkte tijdspanne. De snelle evolutie van de situatie, en de bijhorende noodzakelijke maatregelen die werden genomen, tonen de noodzaak om in een dergelijke situatie snel te kunnen handelen en correct te communiceren.

 

Omwille van de hoogdringende situatie werd door de Nationale Veiligheidsraad beslist om meer doortastende maatregelen te treffen om het verspreidingsrisico te minimaliseren. Eén van die maatregelen was o.a. om van thuiswerk de norm te maken voor zoveel mogelijk mensen en waar mogelijk.

 

Binnen de gemeente Deerlijk werd gehoor geven aan deze oproep, door thuiswerk maximaal te faciliteren waar mogelijk. Voor medewerkers die omwille van hun taakinhoud niet de mogelijkheid hadden om aan thuiswerk te doen, en van wie de jobuitvoering door de maatregelen grotendeels werd uitgehold, werden actief naar alternatieve taken gezocht, veelal gelinkt aan het bestrijden van de coronacrisis. Prioritair werd daarvoor gekeken om mensen in te zetten op o.a. de kinderopvang, het triagecentrum, het

containerpark, telefonie naar zorgbehoevenden, het consultatiebureau Kind & Gezin, ... Op deze manier werd maximaal bekeken om iedereen maximaal in te zetten, en met het oog op de grootste noden.

 

In een beperkt aantal gevallen bleek dit echter niet mogelijk te zijn. Om deze mensen duidelijkheid te bieden over hun situatie, stelde het managementteam voor in deze gevallen een dienstvrijstelling te voorzien, in de veronderstelling dat men zich wel beschikbaar dient te houden om eventueel elders in te springen. De dienstvrijstelling wordt dan ook gezien als een allerlaatste middel, wanneer geen opties meer mogelijk zijn. Dit systeem waarborgt bovendien een gelijke behandeling tussen contractuele en statutaire werknemers. Voor de tweede groep is een systeem van tijdelijke werkloosheid namelijk niet mogelijk, waardoor dienstvrijstelling sowieso de enige optie is.

 

In het college van burgemeester en schepenen van 18 maart 2020 werd principieel beslist om dienstvrijstelling te voorzien voor de medewerkers als "last resort" voor zij die niet kunnen thuiswerken, waarbij de taakinhoud tijdelijk is weggevallen en er geen enkel alternatief kan geboden worden. Deze beslissing werd door verlenging van de federale fase van het crisisbeheer verlengd in zitting van 8 april 2020.

 

Omwille van het feit dat dergelijke beslissingen dringend moeten kunnen worden genomen,  wordt voorgesteld om de toekenning en vastlegging van brugdagen en andere dienstvrijstellingen, zoals omschreven in artikel 326 van de rechtspositieregeling, te delegeren naar het college van burgemeester en schepenen. die het op zijn beurt verder kan delegeren naar de algemeen directeur. Deze kan dan als hoofd van het personeel instaan om deze beslissing te nemen.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 41 Decreet Lokaal Bestuur

          Andere: Art. 326 rechtspositieregeling gemeente Deerlijk

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit om de vastlegging en toekenning van brugdagen en andere extra dienstvrijstellingen te delegeren naar het college van burgemeester en schepenen.