Aanleiding en context

 

De gemeenteraad wordt gevraagd om de verhoging van het maximumbedrag van een GAS-boete tot het wettelijk toegestane maximum, alsook de aanpassing van de algemene politieverordening (APV) hiertoe, goed te keuren.

 

Motivering

 

De basisregelgeving inzake Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS) is vervat in de Wet van 24 juni 2013 ‘betreffende de gemeentelijke administratieve sancties’.

 

Deze wet bepaalt ook het maximumbedrag dat een GAS-boete kan bedragen (artikel 4, §1, 1° van de Wet van 24 juni 2013). Bij de initiële inwerkingtreding van de Wet op 1 januari 2014 werd het maximale boetebedrag voor meerderjarigen vastgesteld op 350 euro.

 

Sindsdien werd dit bedrag nooit aangepast of geïndexeerd. Dit had tot gevolg dat:

 

               Het boeteplafond snel werd bereikt in gevallen van hardleerse overtreders die zich in staat van herhaling bevonden. Hierdoor werd het afschrikeffect van de GAS-boetes voor dergelijke overtreders enigszins ondermijnd.

 

               De kost voor de handhaving, zoals o.a. de loonkost voor de vaststellers, sanctionerende ambtenaren en ondersteunend personeel, geleidelijk aan hoger werd (indexering), zonder dat de inkomsten navenant mee stegen.

 

Bij wet van 11 juni 2023, in werking getreden op 8 januari 2024, werd het boeteplafond voor meerderjarige overtreders opgetrokken naar 500 euro. Om deze wijziging ook effectief te implementeren is een aanpassing van de boetebedragen in de algemene politieverordening vereist.

 

Gelet op de voorgaande overwegingen is het aangewezen om het boeteplafond effectief op te trekken tot het wettelijk toegestane maximum.

 

Dit voorstel wordt voorgelegd aan zowel de gemeenteraad van Deerlijk als aan de gemeenteraad van Harelbeke.

 

Juridische gronden

 

        Algemene basisbevoegdheid: Art. 41, 2de lid, 2° Decreet Lokaal Bestuur

        Andere:

       Artikel 119 van de Nieuwe Gemeentewet

       Wet van 24 juni 2013 ‘betreffende de gemeentelijke administratieve sancties’

 

Financiën

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

 

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

De zinsnede “350 euro” wordt telkens vervangen door “500 euro” in de artikelen 2, 1ste lid, 1° en artikel 3, 2de, 3de en 4de lid van de algemene politieverordening van de gemeente Deerlijk.

 

Artikel 2

 

Dit reglement zal overeenkomstig artikel 286 van het Decreet Lokaal Bestuur gepubliceerd worden.

 

Artikel 3

 

Dit reglement treedt in werking overeenkomstig artikel 288, 1ste lid Decreet Lokaal Bestuur.

 

Artikel 4

 

De gemeenteraad machtigt het college van burgemeester en schepenen de tekst van de algemene politieverordening van de gemeente Deerlijk te coördineren met de tekst van deze wijzigingsbeslissing.

 

Artikel 5

 

Een afschrift van deze beslissing wordt toegestuurd aan de deputatie van de provincieraad, de procureur des Konings van West-Vlaanderen - afdeling Kortrijk, de afdelingsgriffier van de rechtbank van eerste aanleg West-Vlaanderen - afdeling Kortrijk, de afdelingsgriffier van de politierechtbank van West-Vlaanderen - afdeling Kortrijk, de sanctionerend ambtenaren, de bemiddelingsambtenaar, de korpschef van de politiezone GAVERS (Deerlijk en Harelbeke) en aan de voorzitter van het politiecollege.