Aanleiding en context
De burgemeester wordt gevraagd om te beslissen de gemeenteraad, de raad voor maatschappelijk welzijn en het bijzonder comité voor de sociale dienst voortaan virtueel te laten plaatsvinden, voor de duur van de federale crisisfase of tot de burgemeester anders beslist, dit in het kader van de heersende coronapandemie.
Motivering
Momenteel heerst een globale corona-epidemie (COVID-19 virus). De Wereldgezondheidsorganisatie heeft deze epidemie op 11 maart 2020 tot een pandemie verklaard.
Sinds 16 oktober 2020 bevindt het land zich op basis van de COVID-19 barometer op alarmniveau 4 (zeer hoge alertheid) en heeft het Overlegcomité op 30 oktober 2020 beslist om vanaf maandag 2 november 2020 strengere maatregelen in te voeren.
Het Agentschap Binnenlands Bestuur heeft een kader gecreëerd voor vergaderingen van lokale bestuursorganen.
Daarbij geldt als uitgangspunt dat het lokaal bestuur tijdens de huidige gezondheidssituatie autonoom beslist over de wijze van vergaderen van gemeenteraad, raad voor maatschappelijk welzijn en bijzonder comité voor de sociale dienst.
De gemeenteraad, de raad voor maatschappelijk welzijn en het bijzonder comité voor de sociale dienst kunnen digitaal doorgaan als het lokaal bestuur dit, gelet op de gezondheidssituatie, de aangewezen vergadervorm acht.
Daaraan zijn 3 voorwaarden verbonden:
1) De wijze van vergaderen (digitaal) en de motivering (gezondheidssituatie) wordt vastgelegd in een burgemeesterbesluit (politieverordening) op grond van artikels 134, §1 en 135 van de Nieuwe Gemeentewet.
2) De digitale gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn moet openbaar te volgen zijn via een audiovisuele livestream. Een audiostream volstaat niet om de openbaarheid te voldoen. De webtoepassing van de gemeente communiceert hoe pers en publiek de vergadering kunnen volgen via de livestream.
3) De procedure voor geheime stemming moet aan de noodzakelijke democratische voorwaarden voldoen.
Artikel 134, § 1 van de Nieuwe Gemeentewet bepaalt:
“§ 1. In geval van oproer, kwaadwillige samenscholing, ernstige stoornis van de openbare rust of andere onvoorziene gebeurtenissen, waarbij het geringste uitstel gevaar of schade zou kunnen opleveren voor de inwoners, kan de burgemeester politieverordeningen maken, onder verplichting om daarvan onverwijld aan de gemeenteraad kennis te geven [... (opgeh. KB 30 mei 1989, art. 27, I: 1 juni 1989)], met opgave van de redenen waarom hij heeft gemeend zich niet tot de raad te moeten wenden. [... (opgeh. KB 30 mei 1989, art. 27, I: 1 juni 1989)] Die verordeningen vervallen dadelijk, indien zij door de raad in de eerstvolgende vergadering niet worden bekrachtigd.”
De burgemeester is van oordeel dat de aangehaalde corona-epidemie en het huidige alarmniveau een ernstige stoornis vormen van de openbare rust (waartoe de openbare veiligheid en de openbare gezondheid behoren).
Het COVID-19-virus en de strijd tegen de verdere verspreiding hiervan, is een onvoorziene gebeurtenis.
In redelijkheid valt het ook niet te ontkennen dat een openbare zitting van de gemeentelijke raden in een gesloten plaats en de aanwezigheid van de raadsleden het risico op besmetting doet toenemen en aldus de verdere verspreiding van het virus in de hand werkt of kan werken, zelfs indien deze zouden doorgaan zonder publiek.
De door de aanwezigheid van het coronavirus in het leven geroepen situatie is ook urgent.
Het geringste uitstel met betrekking tot het nemen van de huidige maatregel kan gevaar of schade opleveren voor de inwoners. Wordt de maatregel niet genomen, dan worden omstandigheden geschapen waardoor het virus zich verder kan verspreiden met meegaande negatieve gevolgen inzake de volksgezondheid.
Bijgevolg wordt voorgesteld om alle zittingen van de gemeenteraad, de raad voor maatschappelijk welzijn en het bijzonder comité voor de sociale dienst, virtueel te organiseren achter gesloten deuren en dit voor de duur van de federale crisisfase of tot de burgemeester anders beslist. Dergelijke maatregel is, gelet op de openbare gezondheid van zowel raadsleden als publiek, verantwoord en proportioneel.
De livestream, geluidsopnames en verslagen van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn worden gepubliceerd op de gemeentelijke website.
Juridische gronden
• Algemene basisbevoegdheid: Art. 134, § 1 en art. 135 Nieuwe Gemeentewet
Financiën
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
BESLUIT
Artikel 1
De burgemeester besluit, in het kader van de heersende coronapandemie, dat de gemeenteraad, de raad voor maatschappelijk welzijn en het bijzonder comité voor de sociale dienst, voortaan virtueel zullen worden georganiseerd en dit voor de duur van de federale crisisfase of tot de burgemeester anders beslist.
Artikel 2
De in artikel 1 genomen beslissing, zal ter bekrachtiging voorgelegd worden aan de gemeenteraad van 25 februari 2021.
Artikel 3
De in artikel 1 genomen beslissing, zal ter kennisname voorgelegd worden aan het bijzonder comité voor de sociale dienst van 8 februari 2021.
Register der bekendmakingen
Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.
Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie heeft plaatsgevonden.
Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.