Aanleiding en context

 

De gemeenteraad wordt gevraagd het "Belastingreglement op het niet maximaal afkoppelen van hemelwater en huishoudelijk afvalwater" goed te keuren met ingang van 1 januari 2020 voor een periode eindigend op 31 december 2025.

 

Motivering

 

Het huidige belastingreglement op het niet maximaal afkoppelen van hemelwater en huishoudelijk afvalwater werd goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 26 februari 2015 en eindigt op 31 december 2019.

 

In het kader van het integraal waterbeheer moet bij de aanleg of heraanleg van een openbaar rioleringsstelsel een gescheiden rioleringsstelsel aangelegd worden en overeenkomstig de Vlarem-wetgeving is het verplicht om bij de aanleg van een gescheiden openbaar rioleringsstelsel gescheiden aan te sluiten. Bijgevolg worden eigenaars van bestaande gebouwen die aansluiten op dit gescheiden openbaar rioleringsstelsel verplicht om op privaat domein een scheiding van hemelwater en huishoudelijk afvalwater door te voeren.

 

De maximale afkoppeling op privaat domein is tevens noodzakelijk om als gemeente in aanmerking te komen voor subsidies van de Vlaamse Overheid voor de uitvoering van rioleringswerken.

 

Bijgevolg is het noodzakelijk om de eigenaars te sensibiliseren en te begeleiden zodat het hemelwater op privaat domein optimaal afgekoppeld wordt in synergie met de rioleringswerken op openbaar domein. De gemeente Deerlijk ondersteunt de inwoners van een straat waar rioleringswerken worden uitgevoerd door het aanstellen van een afkoppelingsdeskundige en door het toekennen van een premie voor het uitvoeren van afkoppelingswerken op privaat domein.

 

Anderzijds is het wenselijk om te blijven voorzien in een handhaving en het belastingreglement op het niet maximaal afkoppelen van hemelwater en afvalwater te behouden mits volgende toevoeging aan artikel 5:

Het maximaal afkoppelen van hemelwater en huishoudelijk afvalwater dient te worden aangetoond met een "conformiteitsattest m.b.t. de aansluiting van de private waterafvoer op de openbare riolering of IBA". Dit attest moet verstrekt worden door een erkend keurder.

 

De keuring van de binneninstallatie en de privé-waterafvoer is volgens het ministerieel besluit van 28 juni 2011, wettelijk verplicht en het keuringsattest vormt dan ook een belangrijk document om de maximale of optimale afkoppeling te kunnen vaststellen.

 

Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 4 december 2019 voorgesteld het belastingreglement op het niet maximaal afkoppelen van hemelwater en huishoudelijk afvalwater te behouden mits bovengenoemde aanpassing.

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 41, § 2, 14° Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiën

 

De financiële impact van de beslissing is nog niet gekend.

 

BESLUIT

 

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit volgend reglement goed te keuren met ingang van 1 januari 2020 voor de periode eindigend op 31 december 2025:

 

Belastingreglement op het niet maximaal afkoppelen van hemelwater en huishoudelijk afvalwater

 

Art. 1. – Voor de toepassing van dit belastingreglement gelden volgende definities

          Entiteit: elke woongelegenheid, gebouw, parking,… waar een regenwaterafkoppeling moet gebeuren.

          Maximale afkoppeling: bij open en halfopen bebouwing moet alle hemelwater gescheiden van afvalwater afgevoerd worden. Bij gesloten bebouwing moet het hemelwater gescheiden van het afvalwater afgevoerd worden, behalve indien hiervoor leidingen door of onder de woning moeten aangelegd worden.

          Afkoppelingsdeskundige: een door de gemeente aangestelde deskundige die technisch advies geeft aan de aangelande eigenaar, desgevallend huurder, voor het maximaal afkoppelen van hemelwater en helpt bij de subsidieaanvraag. Hij/zij kan tevens controle doen van de afkoppelingswerken.

 

Art. 2. – Er wordt een gemeentebelasting gevestigd op het niet maximaal of, indien de afkoppelingsdeskundige dit niet mogelijk achtte, het niet optimaal afkoppelen van hemelwater, zoals opgelegd in Vlarem II, naar aanleiding van de aanleg van een gescheiden openbaar rioleringsstelsel in de door de gemeente vastgestelde rioleringsprojecten.

 

Art. 3. – De belasting is verschuldigd door de natuurlijke persoon of de rechtspersoon die eigenaar is van de entiteit. Zo de entiteit het voorwerp uitmaakt van vruchtgebruik, recht van opstal of erfpacht is de belasting verschuldigd door de vruchtgebruiker, de opstalhouder of de erfpachter.

 

Ingeval er meerdere eigenaars, vruchtgebruikers, opstalhouders of erfpachters zijn, zijn deze hoofdelijk gehouden tot betaling van de verschuldigde belasting.

 

In geval van overdracht onder levenden, wordt de hoedanigheid van eigenaar, vruchtgebruiker, opstalhouder of erfpachter beoordeeld op datum van de authentieke akte tot vaststelling van de overdracht. Er zal geen rekening gehouden worden met een tussen partijen gesloten overeenkomst.

 

Art. 4. – Het belastbaar feit ontstaat als de afkoppeling van het hemelwater op privaat domein niet maximaal of, indien de afkoppelingsdeskundige dit niet mogelijk achtte, niet optimaal werd gerealiseerd vóór de voorlopige oplevering van de wegenis- en rioleringswerken op openbaar domein.

 

De belasting wordt als volgt berekend:

          voor de eerste 12 maand na de voorlopige oplevering van de wegenis- en rioleringswerken op openbaar domein: een forfaitair bedrag van 100 euro per begonnen maand dat de afkoppeling op privaat domein niet maximaal of niet optimaal werd gerealiseerd.

          vanaf de 13e maand na de voorlopige oplevering van de wegenis- en rioleringswerken op openbaar domein: een forfaitair bedrag van 200 euro per begonnen maand dat de afkoppeling op privaat domein niet maximaal of niet optimaal werd gerealiseerd.

 

Art. 5. – Een door de gemeente gemachtigd ambtenaar kan de niet maximale of niet optimale afkoppeling ten allen tijde vaststellen en hiervan een P.V. opmaken. Dit P.V. vormt de basis tot het inkohieren van de belasting. Het college van burgemeester en schepenen stelt dit kohier vast en verklaart het uitvoerbaar.

 

Het maximaal afkoppelen van hemelwater en huishoudelijk afvalwater dient te worden aangetoond met een "conformiteitsattest m.b.t. de aansluiting van de private waterafvoer op de openbare riolering of IBA". Dit attest moet verstrekt worden door een erkend keurder.

 

Art. 6. – De belasting moet betaald worden binnen twee maanden na de verzending van het aanslagbiljet.

 

Art. 7. – De belastingschuldige kan bezwaar indienen bij het college van burgemeester en schepenen volgens de modaliteiten van het decreet van 30 mei 2008 en latere wijzigingen.

 

Artikel 2

 

Het belastingreglement wordt overeenkomstig artikel 286 van het Decreet Lokaal Bestuur afgekondigd en bekendgemaakt.